JEOLOJİK MİRAS.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "JEOLOJİK MİRAS."

Transkript

1 Prof.Dr. Atike NAZİK Çukurova Üniversitesi JEOLOJİK MİRAS

2 Dersin Amacı Jeolojik Miras olarak kabul edilen doğal güzelliklerimizin Fosiller (taşlaşmış ağaçlar gibi) Mineraller, Süstaşları, Antik maden ocakları, Karstik yapılar (obruklar, mağaralar gibi) Kumullar, Volkanik yapılar (maarlar, kraterler, bazalt sütunları gibi) Kıvrımlı-kırıklı yapılar, Aşınım yapıları (peri bacaları gibi) vb. korunmasını sağlamak ve onları gelecek kuşaklara aktarmak için öğrencilerimizi bilinçlendirmek, Jeolojide yeni olan jeolojik miras, jeoturizm ve jeopark alanları kavramlarını ve Türkiye nin sahip olduğu Doğal Anıt Nitelikli Jeolojik Oluşumları tanıtmaktır.

3 DERSİN AKIŞ PLANI 1. hafta Giriş, Ders ile ilgili tanıtım, tanımlar, kavramlar. 2. hafta Jeolojik Miras ile ilgili yurt dışı ve yurtiçi kurumlar 3. hafta Jeolojik Miras listeleri 4. hafta Jeolojik Mirasın korunması 5. hafta Jeolojik sitlerin önemi 6. hafta Jeolojik Miras listesinde bulunabilecek yerler ve bazı örnekler 7. hafta Jeolojik Miras listesinde bulunabilecek yerler ve bazı örnekler 8. hafta Arasınav

4 DERSİN AKIŞ PLANI 9. hafta Jeolojik Miras listesinde bulunabilecek yerler ve bazı örnekler 10. Hafta Jeolojik Mirasın korunması ile ilgili kanunlar 11. hafta Jeoloji ve arkeoloji 12. hafta Jeoloji ve turizm 13. hafta Milli Parklar, Özel Koruma alanları ve Jeoparklar 14. hafta Jeolojik Miras ve Eğitimin önemi 15. hafta Türkiye nin jeolojik miras listesinin, jeoturizm kapasitesinin ve jeopark alanlarının belirlenmesi ve geliştirilmesi için yapılan ve yapılacak çalışmalar.

5 DERSİN ÖĞRENİM KAZANIMLARI Jeoturizm, jeopark ve jeolojik miras kavramlarını öğrenir, Türkiye de ve Dünyada bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi olur, Doğada bulunan jeolojik yapıların farkındalığı artar, Doğal varlıkların korunması bilinci gelişir,

6 DERSİN ÖĞRENİM KAZANIMLARI Turizm anlayışında değişiklikler olur, Doğa tarihi müzelerinin kurulması ve yaygınlaştırılması fikri gelişir, Türkiye Jeolojik Miras alanları envanter çalışmalarına katkı sağlanır, Türkiye de şimdiye kadar Jeolojik Miras olarak kabul gören alanları bilir.

7 DERSİN ÖĞRENİM KAZANIMLARI Turizm anlayışında değişiklikler olur, Doğa tarihi müzelerinin kurulması ve yaygınlaştırılması fikri gelişir, Türkiye Jeolojik Miras alanları envanter çalışmalarına katkı sağlanır, Türkiye de şimdiye kadar Jeolojik Miras olarak kabul gören alanları bilir.

8 KAYNAKLAR Milli Parklar Kanunu MİLLİ PARKLAR KANUNU 23 Mart 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28242; Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: KORUNAN ALANLARDA YAPILACAK PLANLARA DAİR YÖNETMELİK 19 Şubat 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: KORUNAN ALANLARIN TESPİT, TESCİL VE ONAYINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

9 TARİHÇE ABD de Yellow Stone Milli Parkı nın kurulması, genel anlamı ile dünyadaki modern nitelikli doğa koruma çalışmalarının resmi başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

10 TARİHÇE Uluslararası Doğa Ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN-International Union for Conservation of Nature nin kurulması. Doğa koruma düşüncesinin uluslararası ölçekte örgütlenebilmesinin temel zeminini oluşturmuştur ( Bu kurum kısa bir süre sonra, Birleşmiş Milletler Cemiyeti nin resmi desteğini almıştır.

11 g TARİHÇE 1960 dan itibaren, güçlenen UNESCO konuyu sahiplenmiş ve bu birliğin çalışmalarını bünyesine katmıştır.

12 TARİHÇE 17 Ekim-21 Kasım tarihleri arasında yapılan toplantının 17 ci oturumunda 16 Kasım 1972 de Paris te Dünya Doğal ve Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi, bütün ülkeler tarafından imzalanmıştır. Bu tarihten itibaren kısaca Dünya Mirası adı verilen bir liste her yıl yayınlanmaktadır.

13 TARİHÇE 1980 li yıllarda Avrupa eksenli olarak başlayan ve geleneksel Milli Park ve Doğa Parkı koruma konseptlerine paralel ve fakat bu kavramların bir miktar da olsa dışında, yer bilimleri ekseninde konumlanan Jeolojik Miras ve Jeopark çalışmaları, Jeoturizm başlığı altında tariflenen ve gittikçe yaygınlaşan bir alternatif turizm etkinliğinin de tetikleyicisi durumundadır. Global Geoparks Network ve European Geoparks başlıkları ile uluslararası planda örgütlenmiş jeolojik koruma çalışmaları, son yıllarda kurumsallaşma ve bilgi/iletişim altyapısı anlamında oldukça önemli mesafeler kaydetmiş bulunmaktadır.

14 TARİHÇE 1980 li yıllarda Avrupa eksenli olarak başlayan ve geleneksel Milli Park ve Doğa Parkı koruma konseptlerine paralel ve fakat bu kavramların bir miktar da olsa dışında, yer bilimleri ekseninde konumlanan Jeolojik Miras ve Jeopark çalışmaları, Jeoturizm başlığı altında tariflenen ve gittikçe yaygınlaşan bir alternatif turizm etkinliğinin de tetikleyicisi durumundadır.

15 TARİHÇE Global Geoparks Network ve European Geoparks Network başlıkları ile uluslararası planda örgütlenmiş jeolojik koruma çalışmaları, son yıllarda kurumsallaşma ve bilgi/iletişim altyapısı anlamında oldukça önemli mesafeler kaydetmiş bulunmaktadır.

16 TARİHÇE Ülkemizde ise 1956 yılında yasalaşan, 6831 sayılı Orman Kanunu nun 25. Maddesi paralelinde geçekleştirilen bazı yasal düzenlemeler, ülkemizde doğa koruma çalışmalarının resmi başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen doğa koruma çalışmaları, Jeolojik Miras Ulusal Envanteri Protokolü kapsamında hedeflenen çalışmalar için en uygun yasal dayanağı oluşturmaktadır.

17 TARİHÇE 1970 yılında İstanbul da gerçekleştirilen, Tabiatı ve Tabi Kaynakları Koruma Sempozyumu sayılabilir. Burada Prof. İhsan Ketin tarafından sunulan bildiride, bilimsel önemi olan bazı jeoloji mostralarının da korunması gerektiği, birkaç örnekle açıklanmıştır.

18 TARİHÇE MİLLİ PARKLAR KANUNU(1) Kanun Numarası : 2873 Kabul Tarihi : 9/8/1983 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 11/8/1983 Sayı : Cilt : 22 Sayfa : 508

19 TARİHÇE MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde "Türkiye nin Jeolojik Miras Alanları ve Bu Alanların Koruma Kullanım Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi" başlatılmıştır.

20 TARİHÇE yılında Doğa ve Çevre Derneği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü nün de ortaklaşa katkıları alınarak, Jeolojik Miras Ulusal Envanteri Protokolü imzalanmıştır. Protokol gereği yürütülecek çalışmalarda, MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulacak olan Jeolojik Miras Koordinatörlüğü tarafından, tüm Jeoloji Mühendisliği Bölümleri ile MTA Bölge Müdürlükleri bünyesinde konu uzmanlarından oluşturulacak temsilcilikler aracılığıyla Jeolojik Miras Alanları Ulusal Envanteri çalışması başlatılmıştır.

21 TARİHÇE 19 Temmuz 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : Çevre ve Şehircilik Bakanlığı KORUNAN ALANLARIN TESPİT, TESCİL VE ONAYINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARA DAİR YÖNETMELİK

22 JEOLOJİK MİRAS TANIMLARI Jeolojik Miras Jeoçeşitlilik / Geodiversity, Jeosit / Geosite, Jeotop / Geotope, Jeopark / Geoparks, Dünya Miras Listesi / World Heritage List

23 Jeolojik Miras Yerkabuğunun evriminin anlaşılmasına yardım eden tipik lokaliteler, görsel yanı olan jeolojik ve jeomorfolojik yapılar, jeolojik olay veya süreçlerin en iyi temsilcileri, doğada çok seyrek rastlanan oluşumlar jeolojik miras öğeleridir. Tarihi Göreme Milli Parkı Karapınar Öneri Jeopark Alanı

24 Jeolojik Miras Önemli fosil ve mineral yatakları, tektonik ve sedimanter yapılar, tip kesit lokaliteleri, antik maden ocakları, volkanik yapılar, buzul yapıları, jeomorfolojik şekil ve yapılar vb. jeolojik miras alanları arasında sayılabilir. Gümüşhane-Karaca Mağarası

25 Jeoçeşitlilik / Geodiversity, Jeoçeşitlilik, yerkabuğunu oluşturan abiyotik materyal ve şekillerdir. İlgili maddeler mineraller, kayalar, fosiller, toprak ve su içerir. Şekiller ise, kıvrımlar, faylar, volkanlar, mağaralar vb.

26 Jeosit Yalnızca belli bir jeolojik özelliğin kolayca anlaşılmasını sağlayan, ender, bilimsel özellik sunan ve belirgin bir tanımlaması yapılabilecek ölçekteki kaya, mineral, fosil topluluğu, yapı, istif, yer şekli veya arazi parçasıdır.

27 Jeopark Jeopark, aynı veya farklı türlerden, birden fazla nadir, estetik, bilimsel veya eğitim değeri açısından özel önemi olan jeositleri bulunduran, araçla veya yaya olarak gezme mesafesindeki açık alanlardır. Dünyada birkaç kilometrekareden bir kaç bin kilometrekareye kadar çeşitli büyüklükte olanları bulunmaktadır. Ama küçük veya büyük hepsinin eğitim, koruma ve jeoturizm fonksiyonları vardır. Bu fonksiyonlarına ve / veya önem derecelerine göre, Yöresel / bölgesel Ulusal Uluslar arası ölçeklerde olabilirler.

28 Jeopark Jeolojik park kelimesinin kısaltılmış hali olan bu kavram, birden fazla özelliği bir arada bulunduran sahanın adıdır. Bir alanda aynı veya farklı türlerden birkaç jeolojik özelliğin bir arada olmasıdır. Ayrıca, Jeoparklar ana kaynak değerleri olan jeolojik ve jeomorfolojik özelliklerin yanısıra arkeolojik, ekolojik, tarihi yada kültürel değerlere de sahip olmalıdırlar. Bir jeoparkın sahip olduğu tüm bu önemli öğeler, birbirleriyle ilişkilendirilerek, ziyaretçilerin bilgilenmesini sağlayacak biçimde düzenlenmelidir (parkurlar, bilimsel bilgi içeren levhalar, panolar, broşürler, müzeler yada ziyaretçi merkezleri gibi). xof-neo.jpg/exof-neo.jpg

29 Jeotop Bir ülkede her hangi bir yer bilimi özelliğinin en tipik, en iyi, en tanımsal şeklinde temsil edildiği yerdir. Bir bakıma benzerleri arasından seçilmiş 'güzel ' dir.

30 KARAPINAR JEOPARKI Gürler, G., Öztan, N:S. Gürler, M

31 yılları arasında yapılan arazi çalışmaları sonucunda, Karapınar Potansiyel Jaopark Alanındaki jeositler (obruklar, maarlar, piroklastik koniler, kumul yapıları, traverten konileri, aşınım yapıları gibi) tespit edilip, arkeolojik ve tarihi alanlarla birlikte değerlendirilerek jeodurak noktaları ve jeotur güzergahları belirlenmiştir.

32 Jeoturizm Genellikle yerbilimciler tarafından, başta jeolojik koruma olmak üzere, dünyamızın oluşumu ve şekillenmesi ile ilgili ipuçlarını anlatarak Yerküreyi daha yakından tanıtmak ve bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını geliştirmek amacıyla uygulanan turizm türüdür. Jeopark olarak tanımlanan alanlarda, jeolojik, tarihi ve kültürel mirasların bir arada tanıtılması amaçlanmaktadır. Ülkemizin ilk Doğa Koruma ve Uygulama Projesi olan 2 bin Km.2 alan sahip Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı'nda ise 19 jeosit alanında 250 jeosit yer almaktadır. (

33 YARARLANILAN KAYNAKLAR V%DD%20GEZEGEN%20POP%DCLER%20YERB%DDL%DDM%20DERG %DDS%DD

jeoparklar ve küresel ağlar ile bütünleşmenin önemi

jeoparklar ve küresel ağlar ile bütünleşmenin önemi Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem UTMK Jeopark Grubu Yayın Üyesi jeoparklar ve küresel ağlar ile bütünleşmenin önemi 5 Doğa koruma ve doğa turizmi çalışmalarının önemli aşamalarından olan jeoparklara ilgi son

Detaylı

1972 Dünya Miras Sözleşmesi

1972 Dünya Miras Sözleşmesi 1972 Dünya Miras Sözleşmesi Dünyada kültürel ve çevresel açıdan evrensel üstün değer taşıyan tarihsel alan ve doğal bölgelerin korunması Dünya Miras Listesi 745 Kültürel 188 Doğal 29 Karma (Doğal ve kültürel)

Detaylı

UNESCO Doğal Miras Alanı Statü ve Ölçütleri

UNESCO Doğal Miras Alanı Statü ve Ölçütleri UNESCO Doğal Miras Alanı Statü ve Ölçütleri UNESCO nun Doğal Alan Statüleri UNESCO Dünya (Doğal) Mirası Alanları UNESCO MAB Biyosfer Rezervi Alanları UNESCO Küresel Jeopark Alanları UNESCO Dünya (Doğal)

Detaylı

unesco türkiye milli komitesi tarafından jeopark öneri listesi raporu yayımlandı

unesco türkiye milli komitesi tarafından jeopark öneri listesi raporu yayımlandı unesco türkiye milli komitesi tarafından jeopark öneri listesi raporu yayımlandı 20 UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından Türkiye deki UNESCO Küresel Jeoparak ağına aday gösterilebilecek potansiyel

Detaylı

Kızılcahamam-Çamlıdere Bölgesi nde (Ankara) Jeolojik Mirasın Korunması. Geological Heritage Protection in Kızılcahamam-Camlıdere Region (Ankara)

Kızılcahamam-Çamlıdere Bölgesi nde (Ankara) Jeolojik Mirasın Korunması. Geological Heritage Protection in Kızılcahamam-Camlıdere Region (Ankara) Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 1(4): 63-68, 2011 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

DAĞITIM. 1- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ( Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü)

DAĞITIM. 1- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ( Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) Sayı Konu: Jeolojik Açıdan Tabiat Varlıkları DAĞITIM Ülkemiz jeolojik olarak Alp- Himalaya çarpışma kuşağında yer almakta olup, Avrasya plakası ile Arap- Afrika plakasının çarpışması sonucunda eşsiz zenginlikteki

Detaylı

Unesco Anlayışı Çerçevesinde JEOPARK ve JEOLOJİK MİRAS Çalıştayı

Unesco Anlayışı Çerçevesinde JEOPARK ve JEOLOJİK MİRAS Çalıştayı Unesco Anlayışı Çerçevesinde JEOPARK ve JEOLOJİK MİRAS Çalıştayı Tarih: 16 Ocak 2014 Yer: Ankara Üniversitesi 100. Yıl Salonu Tandoğan/Ankara Düzenleyen Kuruluşlar Ankara Üniversitesi Rektörlüğü ve UNESCO

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU Dersi Veren Birim: Jeoloji Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE JEOLOJİK MİRASIN KORUNMASI Dersin Orjinal Adı: GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE JEOLOJİK MİRASIN KORUNMASI Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans,

Detaylı

ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE

ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE TÜRKİYE NİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÖRGÜTLER DERS 5 TÜRKİYE NİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER 1-Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının

Detaylı

Jeolojik Miras Olarak Mersin-Adana Bölgesinin Önemli Karstik Unsurları ve Envanter Amaçlı Bir Veritabanının Coğrafi Bilgi Sistemi ile Oluşturulması

Jeolojik Miras Olarak Mersin-Adana Bölgesinin Önemli Karstik Unsurları ve Envanter Amaçlı Bir Veritabanının Coğrafi Bilgi Sistemi ile Oluşturulması Jeolojik Miras Olarak Mersin-Adana Bölgesinin Önemli Karstik Unsurları ve Envanter Amaçlı Bir Veritabanının Coğrafi Bilgi Sistemi ile Oluşturulması Cüneyt Güler 1, Hidayet Tağa 1 ve Tolga Çan 2 cguler@mersin.edu.tr,

Detaylı

Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü AFRİKA DOĞAL MİRAS LİSTESİ http://www.africanworldheritagesites.org/ Afrika da Madagaskar Adası nda 2 ve Şeysel Adası

Detaylı

BBP JEOLOJİ. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

BBP JEOLOJİ.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü BBP JEOLOJİ http://i44.tinypic.com/9rlwea.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü I.HAFTA Jeoloji hakkında temel bilgiler, dalları, tarihçe, jeoloji mühendisinin uğraş alanları, jeoloji

Detaylı

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları 18 19 Kasım 2015, ATO Congresium, Ankara MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları Dr. Engin Öncü SÜMER, Dr. Erol TİMUR, Yıldız NURLU, Pemra KUMTEPE ve Dr. Türkan

Detaylı

ÇAMLIDERE SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇ ORMANININ KORUMA ALTINA ALINMASI SÜRECİ

ÇAMLIDERE SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇ ORMANININ KORUMA ALTINA ALINMASI SÜRECİ ÇAMLIDERE SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇ ORMANININ KORUMA ALTINA ALINMASI SÜRECİ Dr. Eşref ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi Kaynak göstermeden kullanmayınız. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) 2003 Dönemi Bilimsel

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI I. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Sunum Akışı Tanışma Ders İçeriği Derste Uyulacak Kurallar Ödev ve Sınavlar Derse Giriş Ders Akışı Dünya da ve Türkiye de Doğa Korumanın Tarihsel

Detaylı

JEOPARKLARIN KORUMA-KULLANIM YÖNTEMLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ; KARAPINAR POTANSĠYEL JEOPARK ALANI ĠÇĠN BĠR DEĞERLENDĠRME,TÜRKĠYE

JEOPARKLARIN KORUMA-KULLANIM YÖNTEMLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ; KARAPINAR POTANSĠYEL JEOPARK ALANI ĠÇĠN BĠR DEĞERLENDĠRME,TÜRKĠYE http://www.globalgeopark.org/publish/portal1/tab128/ Proceedings of The Second International Symposium on Development Within Geoparks- Environmental Protection and Education, Lushan-Jiangxi Province-China,

Detaylı

T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM ve İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ JEOPARKLAR: PAMUKKALE ÖRNEĞİ UZMANLIK TEZİ. Didem ACAR

T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM ve İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ JEOPARKLAR: PAMUKKALE ÖRNEĞİ UZMANLIK TEZİ. Didem ACAR T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM ve İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ JEOPARKLAR: PAMUKKALE ÖRNEĞİ UZMANLIK TEZİ Didem ACAR Mart- 2008 ANKARA T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM ve İŞLETMELER GENEL

Detaylı

UNESCO Dünya Mirası. http://whc.unesco.org/en/list/

UNESCO Dünya Mirası. http://whc.unesco.org/en/list/ UNESCO Dünya Mirası UNESCO Dünya Miras Listesi, Dünya Miras Komitesi nin üstün evrensel değere sahip olduğunu onayladığı kültürel, doğal ve karma miras alanlarını içermektedir. 802 si kültürel, 197 si

Detaylı

UNESCO Kültür Sektörü. İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Kültür Sektör Uzmanı. 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya

UNESCO Kültür Sektörü. İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Kültür Sektör Uzmanı. 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya UNESCO Kültür Sektörü İrem ALPASLAN Kültür Sektör Uzmanı 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya Sunum Planı: UNESCO (Kuruluş) Sözleşmesinde Kültür Geçmişten Bugüne Kültür Sektörü Önceliklerinin Gelişimi Genel

Detaylı

KORUNAN ALANLARDA YAPILACAK PLANLARA DAİR YÖNETMELİK

KORUNAN ALANLARDA YAPILACAK PLANLARA DAİR YÖNETMELİK YETKİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI NIN TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA 644 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 648 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Madde-13/A. (c) Milli parklar, tabiat parkları,

Detaylı

Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur

Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur - Doğa Koruma Mevzuat Tarihçe - Ulusal Mevzuat - Uluslar arası Sözleşmeler - Mevcut Kurumsal Yapı - Öngörülen Kurumsal Yapı - Ulusal

Detaylı

UNESCO Doğa Bilimleri Sektörü

UNESCO Doğa Bilimleri Sektörü UNESCO Doğa Bilimleri Sektörü Şule ÜRÜN Doğa Bilimleri Sektör Uzmanı 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya Doğa Bilimleri Sektörü UNESCO, Birleşmiş Milletler teşkilatının bilim ve bilim politikalarından sorumlu

Detaylı

KORUNAN ALANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ VE EĞİTİMİ

KORUNAN ALANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ VE EĞİTİMİ KORUNAN ALANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ VE EĞİTİMİ Dr. Jale SEZEN Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi,Tekirdağ TABİAT VARLIKLARI VE KORUNAN ALANLAR Jeolojik devirlerle, tarih öncesi

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU

BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU TEMMUZ 2012 YÜKLENİCİ: DOĞUKAN & BHA İŞ ORTAKLIĞI 1 "Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 000 Ölçekli

Detaylı

Kızılcahamam-Çamlıdere jeoparkında kırsal peyzaj ve rekreasyon planlama

Kızılcahamam-Çamlıdere jeoparkında kırsal peyzaj ve rekreasyon planlama 38 Kızılcahamam-Çamlıdere jeoparkında kırsal peyzaj ve rekreasyon planlama Nurhan KOÇAN Department of Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bornova-İzmir ÖZET Anahtar Kelimeler: Jeopark,

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

Ön Söz Çeviri Editörünün Ön Sözü

Ön Söz Çeviri Editörünün Ön Sözü vii İçindekiler Ön Söz Çeviri Editörünün Ön Sözü x xi 1 GİRİŞ 1 1.1 Seçilmiş Genel Kitaplar ve Jeoloji Üzerine Kaynak Malzemeler 2 1.2 Jeolojik Saha Teknikleri ile İlgili Kitaplar 3 2 ARAZİ DONANIMLARI

Detaylı

TÜRKSOY ÜYESİ ÜLKELER UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLARI İKİNCİ TOPLANTISI ÇALIŞMA RAPORU

TÜRKSOY ÜYESİ ÜLKELER UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLARI İKİNCİ TOPLANTISI ÇALIŞMA RAPORU TÜRKSOY ÜYESİ ÜLKELER UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLARI İKİNCİ TOPLANTISI ÇALIŞMA RAPORU (16 17 Eylül 2011, Kazan, Tataristan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu) Tataristan Cumhuriyeti (RF) Kültür Bakanlığı ve Uluslararası

Detaylı

Prof.Dr. Atike NAZİK

Prof.Dr. Atike NAZİK http://www.t-rat.com/pages/fossils%20in%20arizona.html Prof.Dr. Atike NAZİK Yosemite National Park/ Yosemite Ulusal Parkı/ABD http://static.howstuffworks.com/gif/yosemite-national-park-ga-map.jpg Yosemite

Detaylı

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü. ENOFİS 05 Şubat 2009

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü. ENOFİS 05 Şubat 2009 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü ENOFİS 05 Şubat 2009 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (1994) Ulusal sera gazı envanterini hazırlamak ve bildirimini yapmak İklim değişikliğinin

Detaylı

Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi

Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi 3.ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU 29-30 NİSAN 2013 Haliç Kongre Merkezi, İSTANBUL Cemal KAYNAK Teknik Uzman -Y.Şehir Plancısı İller Bankası A.Ş. Mekansal

Detaylı

MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İÇİN

MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İÇİN MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İÇİN JEOLOJİNİN TANIMI, KONUSU, GELİŞİMİ ÖNEMİ Jeoloji, geniş anlamı ile 1. yerküresinin güneş sistemi içindeki konumundan, 2. fiziksel özelliğinden ve

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ, KÜLTÜR VE SANAT KÜLTÜREL PEYZAJ VE SINIFLANDIRILMASI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ, KÜLTÜR VE SANAT KÜLTÜREL PEYZAJ VE SINIFLANDIRILMASI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ, KÜLTÜR VE SANAT KÜLTÜREL PEYZAJ VE SINIFLANDIRILMASI Kültür; toplumların yaşam biçimleri, gelenek ve göreneklerinin, üretim olanaklarının

Detaylı

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Magmatik (Püskürük) Kayaçlar Ýç püskürük Yer kabuðunu oluþturan kayaçlarýn tümünün kökeni magmatikdir. Magma kökenli kayaçlar dýþ kuvvetlerinin etkisiyle parçalara ayrýlýp, yeryüzünün çukur yerlerinde

Detaylı

MÜHENDİSLİK JEOLOJİ. Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : KREDİ : 3

MÜHENDİSLİK JEOLOJİ. Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : KREDİ : 3 MÜHENDİSLİK JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : 3.0.0 KREDİ : 3 KONULAR 1. Giriş ve Yerin Genel Özellikleri YERİN İÇ OLAYLARI (İÇ DİNAMİK) 1. Mineraller ve Kayaçlar 2. Tabakalı Kayaçların Özellikleri

Detaylı

Murat HATİPOĞLU Dokuz Eylül University, İzmir Multidisciplinary Vocational School, TR Buca, İzmir, TURKEY (

Murat HATİPOĞLU Dokuz Eylül University, İzmir Multidisciplinary Vocational School, TR Buca, İzmir, TURKEY ( Dünya da Türkiye ye Özgün Süstaşı Kalitesindeki Diaspor (Zultanit), Kemmererit (Kromlu Klinoklor) ve Mor Jadeit (Klinopiroksen) Mineral Cinslerinin Jeolojik Miras Olarak Duyurulması ve Korunması Announcement

Detaylı

Jeolojik Miras Listeleri (Avrupa)

Jeolojik Miras Listeleri (Avrupa) Jeolojik Miras Listeleri (Avrupa) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü http://www.globalgeopark.org/aboutggn/list/france/6429.htm Avrupa Jeoparkları http://www.europeangeoparks.org/ Şu

Detaylı

JEOLOJİK MİRAS 3. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

JEOLOJİK MİRAS 3. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEOLOJİK MİRAS 3 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEOLOJİK MİRAS LİSTELERİ http://whc.unesco.org/en/list/ Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü GEOLOGICAL WORLD HERITAGE:

Detaylı

YRD. DOÇ. DR. ALEV GÜRBEY

YRD. DOÇ. DR. ALEV GÜRBEY YRD. DOÇ. DR. ALEV GÜRBEY KÜLTÜREL PEYZAJLAR İnsanlığın karşılaştığı en büyük sorunlardan biri su, toprak, flora, fauna gibi çevre kaynaklarının güncel gereksinimleri karşılaması yanında korunarak sürekliliğinin

Detaylı

Mağara Turizminin İlke Ve Esasları İle Kullanımdan Kaynaklanan Sorunlar. Fundamentals And Principles Of Cave Tourism And Problems Due To Utilize

Mağara Turizminin İlke Ve Esasları İle Kullanımdan Kaynaklanan Sorunlar. Fundamentals And Principles Of Cave Tourism And Problems Due To Utilize Mağara Turizminin İlke Ve Esasları İle Kullanımdan Kaynaklanan Sorunlar Fundamentals And Principles Of Cave Tourism And Problems Due To Utilize Lütfi NAZİK Ahi Evran Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Büyükşehir Belediye Alanlarında Tabiat Varlıklarının Yönetimi

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Büyükşehir Belediye Alanlarında Tabiat Varlıklarının Yönetimi T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Büyükşehir Belediye Alanlarında Tabiat Varlıklarının Yönetimi Osman İYİMAYA Genel Müdür 12-13 Mayıs Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 4. Türksoy Üye Devletleri UNESCO Millî Komisyonları Toplantısı 2. Kültürel ve Doğal Miras Semineri

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 4. Türksoy Üye Devletleri UNESCO Millî Komisyonları Toplantısı 2. Kültürel ve Doğal Miras Semineri UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 4. Türksoy Üye Devletleri UNESCO Millî Komisyonları Toplantısı 2. Kültürel ve Doğal Miras Semineri DÜNYA MİRASI KAVRAMI Dünya Mirası, geçmişimizden bize kalan, günümüzde

Detaylı

JEOLOJİK MİRAS LİSTELERİ ASYA PASİFİK

JEOLOJİK MİRAS LİSTELERİ ASYA PASİFİK JEOLOJİK MİRAS LİSTELERİ ASYA PASİFİK http://asiapacificgeoparks.org/ Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü ASYA PASİFİK JEOPARK NETWORK (APGN) Avustralya Çin İran Japonya Kore Malesya

Detaylı

GENEL JEOLOJİ I. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

GENEL JEOLOJİ I.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü GENEL JEOLOJİ I http://i44.tinypic.com/9rlwea.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü I.HAFTA Jeoloji hakkında temel bilgiler, dalları, tarihçe, jeoloji mühendisinin uğraş alanları, jeoloji

Detaylı

Kızılcahamam-Çamlıdere (Ankara) Bölgesi Jeolojik Mirasının Koruma Kullanma Potansiyeli

Kızılcahamam-Çamlıdere (Ankara) Bölgesi Jeolojik Mirasının Koruma Kullanma Potansiyeli Kızılcahamam-Çamlıdere (Ankara) Bölgesi Jeolojik Mirasının Koruma Kullanma Potansiyeli Nurhan KOÇAN Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü-İzmir Email: nurhankocan@mynet.com Geliş tarihi:

Detaylı

Sosyal Medya ve Çocuk Alanında Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar Dr. Olgun GÜNDÜZ

Sosyal Medya ve Çocuk Alanında Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar Dr. Olgun GÜNDÜZ Sosyal Medya ve Çocuk Alanında Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar Dr. Olgun GÜNDÜZ Sunum İçeriği Sosyal Medya ve Çocuk İlişkisi Sosyal Medyada Çocuklara Yönelik Riskler Bakanlığımızca Yürütülen Önleyici Çalışmalar

Detaylı

PARK-BAHÇE VE PEYZAJ MİMARİSİ

PARK-BAHÇE VE PEYZAJ MİMARİSİ PARK-BAHÇE VE PEYZAJ MİMARİSİ Yrd.Doç.Dr. Simay KIRCA 2017-2018 Güz Yarıyılı DERS 5 KÜLTÜREL PEYZAJLAR Kültür; toplumların yaşam biçimleri, gelenek ve göreneklerinin, üretim olanaklarının bileşkesi olarak

Detaylı

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER KALKINMA AJANSLARI

Detaylı

Lavlar ve cüruflar üzerinde bol miktarda «hornito»lar bulunur. Dünyadaki güncel püskürmelerde görülen hornitolar.

Lavlar ve cüruflar üzerinde bol miktarda «hornito»lar bulunur. Dünyadaki güncel püskürmelerde görülen hornitolar. Lavlar ve cüruflar üzerinde bol miktarda «hornito»lar bulunur. Dünyadaki güncel püskürmelerde görülen hornitolar. Dünyadaki güncel püskürmelerde görülen hornitolar. Volkanik konilerin bir kısmı «maar»

Detaylı

KAYAÇLARIN DİLİ. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

KAYAÇLARIN DİLİ.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü KAYAÇLARIN DİLİ http://www.bilgicik.com/wp-content/uploads/2013/12/kaya.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Metamorfizma Metamorfizma (başkalaşım) olayı; sıcaklık ve basınç etkisiyle

Detaylı

DÜNYA YI ARAŞTIRMAYA HOŞGELDİNİZ

DÜNYA YI ARAŞTIRMAYA HOŞGELDİNİZ DÜNYA YI ARAŞTIRMAYA HOŞGELDİNİZ Jeoloji Mühendisliği programının amacı, bu alanda ülkemizin ihtiyaç duyduğu problemlere çözüm konusunda bilimsel ve teknolojik donanımını uygulamayla birleştirebilen, çevreye

Detaylı

TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Tokat ili, Karadeniz Bölgesinde Orta Karadeniz bölümünün iç kısımlarında yer alır. Tokat ili Devecidağ ile Köroğlu Dağı arasında uzanan tektonik hattın kuzey ve güneyinde

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Türkçe Adı: JEOLOJİK HARİTA ALMA KAMP STAJI

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Türkçe Adı: JEOLOJİK HARİTA ALMA KAMP STAJI Dersi Veren Birim: Jeoloji Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: JEOLOJİK HARİTA ALMA KAMP STAJI Dersin Orjinal Adı: JEOLOJİK HARİTA ALMA KAMP STAJI Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ I. Analitik Çerçeve ve Kapsam, Tanımlamalar ve Sınıflamalar a) Analitik Çerçeve ve Kapsam: Korunan alan istatistikleri; korunan alanlar (milli park, tabiat parkı,

Detaylı

KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük

KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası

Detaylı

KORUNAN ALANLAR ULUSAL SINIFLANDIRMASI

KORUNAN ALANLAR ULUSAL SINIFLANDIRMASI KORUNAN ALANLAR ULUSAL SINIFLANDIRMASI 01a Mutlak Koruma Alanı 01a.01 Kesin Korunacak Hassas Alan Kaynak değerlerinin korunması için alan kullanımı ve alana tüm etkilerin sınırlandırıldığı, gerektiğinde

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ALİAĞA SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ALİAĞA SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ALİAĞA SONUÇ RAPORU Tarih: 29 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 55 Katılımcı listesindeki Sayı: 44 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 5 Dağıtılan

Detaylı

KIZILCAHAMAM İZLENİMLERİ. Müşerref KÜÇÜK Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yerel Yönetimler Yüksek Lisans Öğrencisi

KIZILCAHAMAM İZLENİMLERİ. Müşerref KÜÇÜK Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yerel Yönetimler Yüksek Lisans Öğrencisi KIZILCAHAMAM İZLENİMLERİ Müşerref KÜÇÜK Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yerel Yönetimler Yüksek Lisans Öğrencisi Merhabalar Ben Üniversitemizde, Yerel Yönetimler Yüksek Lisans öğrencisiyim.

Detaylı

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu altında oluşturulan Çalışma Grupları şunlardır: 1. Sera Gazı Emisyon Azaltımı

Detaylı

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI 1. 2. Kalker gibi tortul kayaçların metamorfik kayaçlarına dönüşmesinde etkili olan faktörler aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir (5 puan)? A. Soğuma - Buzullaşma B. Ayrışma - Erime C. Sıcaklık - Basınç

Detaylı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi 12.12.12 Atılım Üniversitesi, Ankara Pelin Kihtir Öztürk pelin.kihtir@undp.org UNDP Türkiye üç alanda çalışıyor: 1. Demokratik

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Jeofizik Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ seyfullah@madenarama.com.tr Adil Özdemir Jeoloji Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ adil@madenarama.com.tr

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

Veysel Işık Türkiye deki Tektonik Birlikler

Veysel Işık Türkiye deki Tektonik Birlikler JEM 404 Ders Konusu Türkiye Jeolojisi Orojenez ve Türkiye deki Tektonik Birlikler Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tektonik Araştırma Grubu 2012 Dağ Oluşumu / Orojenez Orojenez genel anlamda

Detaylı

ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Doðal Sistemler ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR...12 Ölçme ve Deðerlendirme...14 Kazaným Deðerlendirme Testi...16 Ünite Deðerlendirme Testi...18 Doðal Sistemler ÜNÝTE - 2 LEVHA

Detaylı

Türkiye nin Jeo-Turizminde Yeni Bir Değer: Kula-Yanık Ülke (Katakekaumene)

Türkiye nin Jeo-Turizminde Yeni Bir Değer: Kula-Yanık Ülke (Katakekaumene) Türkiye nin Jeo-Turizminde Yeni Bir Değer: Kula-Yanık Ülke (Katakekaumene) Arkeolog Yeşim Nehir YÜRÜR Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Manisa, e-posta jaderiver06@hotmail.com ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5722-1133

Detaylı

Global Geoparks Network Aday değerlendirme Formu 2014

Global Geoparks Network Aday değerlendirme Formu 2014 Global Geoparks Network Aday değerlendirme Formu 2014 Form A 1. Aday Alanın Adı ve Ülkesi Aday Bilgileri 2. Aday'ın Yönetim Organının Adı Bölge: Ülke: Telefon: Faks: E-posta: 3. Aday Yönetim Organının

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

Ekoturizm ve Sürdürülebilir Kalkınma: Kızılcahamam-Çamlıdere (Ankara) Jeopark ve Jeoturizm Projesi

Ekoturizm ve Sürdürülebilir Kalkınma: Kızılcahamam-Çamlıdere (Ankara) Jeopark ve Jeoturizm Projesi Ekoturizm ve Sürdürülebilir Kalkınma: Kızılcahamam-Çamlıdere (Ankara) Jeopark ve Jeoturizm Projesi Nurhan KOÇAN* * Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Bornova, İzmir, TÜRKİYE Sorumlu

Detaylı

İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji

İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji Hafta_1 İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji Giriş: Jeolojinin tanımı ve alt disipleri Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com Dersin Amacı Yer bilimlerinin temel kavramlarını

Detaylı

JEOLOJİK MİRAS 3. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

JEOLOJİK MİRAS 3. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEOLOJİK MİRAS 3 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEOLOJİK MİRAS LİSTELERİ http://whc.unesco.org/en/list/ GEOLOGICAL WORLD HERITAGE: A GLOBAL FRAMEWORK JEOLOJİ DÜNYA MİRASI: KÜRESEL

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU Tarih: 4 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 65 Katılımcı listesindeki Sayı: 62 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

KORUNAN ALANLAR DERS 6

KORUNAN ALANLAR DERS 6 KORUNAN ALANLAR DERS 6 Korunan alanlar uluslararası ve ulusal düzeylerdeki uzun yıllara dayalı bilgi ve deneyimler sonucunda bugün doğa korumanın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Korunan alan düşüncesinin

Detaylı

ZfWT Vol. 9 No. 1 (2017)

ZfWT Vol. 9 No. 1 (2017) ZfWT Vol. 9 No. 1 (2017) 81-102 JEOMİRASA İLİŞKİN ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI A DEVELOPMENTAL STUDY OF SELF-EFFICACY PERCEPTION SCALE FOR GEOHERITAGE Öznur YAZICI * Özet: Bu çalışmada,

Detaylı

Doğal Sit Sınırlarının Sunumu ve Coğrafi Bilgi Sistemi Destekli Yönetim Altyapısının Geliştirilmesi. Dilek TEZEL CBS ve Envanter Şb.Md.V.

Doğal Sit Sınırlarının Sunumu ve Coğrafi Bilgi Sistemi Destekli Yönetim Altyapısının Geliştirilmesi. Dilek TEZEL CBS ve Envanter Şb.Md.V. Dilek TEZEL CBS ve Envanter Şb.Md.V. SUNUM İÇERİĞİ SAYS Nedir? Yapılan Çalışmalar Sit Alanlarının Türkiye Genelinde Durumu /Proje Çıktıları Karşılaşılan Sorunlar Sistemin Faydaları Hedefler 1 Kaç tane

Detaylı

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 11. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 11. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ 2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 11. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ Ay EKİM Hafta Ders Saati Biyoçeşitlilik Biyoçeşitlilik Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR. Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR. Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Programın Amacı ve Kapsamı-1 2 Tıbbi tedavinin alınması, termal kaynakların kullanılması,

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: JEO 3501

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: JEO 3501 Dersi Veren Birim: Jeoloji Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: TARİHSEL VE TÜRKİYE JEOLOJİSİ Dersin Orjinal Adı: TARİHSEL VE TÜRKİYE JEOLOJİSİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans

Detaylı

Dr. Erdal GÜMÜŞ. Kişisel bilgileri Doğum tarihi 1982 Uyruğu Türkiye Medeni hali Evli. Eğitim Durumu Doktora (PhD)

Dr. Erdal GÜMÜŞ. Kişisel bilgileri Doğum tarihi 1982 Uyruğu Türkiye Medeni hali Evli. Eğitim Durumu Doktora (PhD) Dr. Erdal GÜMÜŞ Adres ve İletişim Phone +90 536 8777666 Email erdalgumus@hotmail.com / erdal.gumus@cbu.edu.tr Adres CBÜ, Demirci MYO, 45900, Demirci / Manisa Kişisel bilgileri Doğum tarihi 1982 Uyruğu

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir UZUNÖZ

Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir UZUNÖZ İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM / Yrd. Doç. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir UZUNÖZ ÖRNEKLERİ İLE OKUL DIŞI EĞİTİM FAALİYETLERİ Okul dışı öğrenme ortamlarının eğitimdeki yeri ve önemi/1 Ders dışı öğretim

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII ÖNSÖZ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XV KISALTMALAR... XXI

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII ÖNSÖZ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XV KISALTMALAR... XXI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII ÖNSÖZ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XV KISALTMALAR... XXI BİRİNCİ BÖLÜM SİT ALANI VE ARKEOLOJİK SİT ALANI TANIMI I. GENEL OLARAK SİT ALANI TANIMI... 1 A. SÖZLÜK TANIMI... 1

Detaylı

Doğa, Çevre, Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik

Doğa, Çevre, Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik TEMEL KAVRAMLAR Doğa, çevre, Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik Kavramları Yabanıl Alan, Yabanıllık ve Yaban Hayatı Kavramları Doğa Koruma Kavramı ve Kapsamı Doğal Kaynak Yönetiminin Genel Kapsamı Doğa,

Detaylı

Alanın Gelişimi ile İlgili Kriterler

Alanın Gelişimi ile İlgili Kriterler KORUNAN ALANLAR Korunan alanlar incelenip, değerlendirilirken ve ilan edilirken yalnız alanın yeri ile ilgili ve ekolojik kriterler değil, onların yanında tarih, kültürel ya da bilimsel değerleri de dikkate

Detaylı

ORTAK GÖSTERİMLER ALAN RENK KODU (RGB) ÇİZGİ TİPİ SEMBOL TARAMA SINIRLAR İDARİ SINIRLAR ÜLKE SINIRI İL SINIRI İLÇE SINIRI BELEDİYE SINIRI

ORTAK GÖSTERİMLER ALAN RENK KODU (RGB) ÇİZGİ TİPİ SEMBOL TARAMA SINIRLAR İDARİ SINIRLAR ÜLKE SINIRI İL SINIRI İLÇE SINIRI BELEDİYE SINIRI EK-1a ORTAK GÖSTERİMLER ÇİZGİ TİPİ SEMBOL TARAMA ALAN RENK KODU (RGB) SINIRLAR İDARİ SINIRLAR ÜLKE SINIRI İL SINIRI İLÇE SINIRI BELEDİYE SINIRI MÜCAVİR ALAN SINIRI 1 PLANLAMA SINIRLARI PLAN ONAMA SINIRI

Detaylı

Koruma Amaçlı Araştırma Projeleri. Rehabilitasyon Projeleri. Tescil Çalışmaları. Mevzuat Hazırlama Faaliyetleri

Koruma Amaçlı Araştırma Projeleri. Rehabilitasyon Projeleri. Tescil Çalışmaları. Mevzuat Hazırlama Faaliyetleri Koruma Amaçlı Araştırma Projeleri Rehabilitasyon Projeleri Tescil Çalışmaları Mevzuat Hazırlama Faaliyetleri Dr. Selim ERDOĞAN (Hidrojeoloji Yük. Mühendisi) Murat DELĠBAġ (Jeoloji Yük. Mühendisi) Hakkı

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: JEO 3600

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: JEO 3600 Dersi Veren Birim: Jeoloji Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: SAHA JEOLOJİSİ Dersin Orjinal Adı: SAHA JEOLOJİSİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: JEO 3600 Dersin

Detaylı

Prof.Dr. Atike NAZİK

Prof.Dr. Atike NAZİK http://www.t-rat.com/pages/fossils%20in%20arizona.html Prof.Dr. Atike NAZİK Grand Canyon National Park/ Büyük Kanyon Ulusal Parkı/ABD Büyük Kanyon, Colorado Nehri tarafından oyulmuş dünyanın en muhteşem

Detaylı

UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI - TÜRKİYE

UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI - TÜRKİYE UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI - TÜRKİYE İÇERİK Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme Dünya Miras Listesi Türkiye nin Dünya Miras Listesi ndeki Yeri Geçici Liste Dünya Miras Listesine

Detaylı

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 TÜRKİYE DE MAĞARA ARAŞTIRMALARININ GELİŞİMİ VE BU GELİŞİMDE MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NÜN (MTA)

Detaylı

10-11 Şubat 2014 DSİ ETLİK EĞİTİM TESİSLERİ ANKARA

10-11 Şubat 2014 DSİ ETLİK EĞİTİM TESİSLERİ ANKARA 10-11 Şubat 2014 DSİ ETLİK EĞİTİM TESİSLERİ ANKARA ÇALIŞMA GRUBU Adı Soyadı Görevi Çalıştığı Kurum Dr. Ozan DENİZ Başkan Çanakkale Onsekiz Mart Üni. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Birol ÖZER Başkan Yardımcısı

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

JEO156 JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

JEO156 JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ JEO156 JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Genel Jeoloji Prof. Dr. Kadir DİRİK Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü 2015 JEOLOJİ (Yunanca Yerbilimi ) Yerküreyi inceleyen bir bilim dalı olup başlıca;

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI Bundan böyle "Taraflar" olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti

Detaylı

Türkiye de Mevcut İlk ve Orta Öğretim Programlarının Jeomiras ve Jeopark Bilincinin Oluşmasına Etkileri

Türkiye de Mevcut İlk ve Orta Öğretim Programlarının Jeomiras ve Jeopark Bilincinin Oluşmasına Etkileri Türkiye Jeoloji Bülteni Geological Bulletin of Turkey Cilt 60, Sayı 1, Ocak 2017 Volume 60, Issue 1, January 2017 MENTE ET MALLEO TTÜRKİYE JEOLOJİ BÜL ENİ ANKARA-1947 Türkiye de Mevcut İlk ve Orta Öğretim

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VE ARKEOLOJİ BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ

KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VE ARKEOLOJİ BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ i ÖZLEM TAŞKIN KÜLCÜ KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VE ARKEOLOJİ BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ 1. Basım ISBN 978-605-83551-0-1 ii KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VE ARKEOLOJİ BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ ISBN: 978-605-83551-0-1

Detaylı

Doğal alanların tahribatı, kaçak ve bilinçsiz

Doğal alanların tahribatı, kaçak ve bilinçsiz Milli Parklar ve Uzun Devreli Gelișme Planları Umut CIRIK Doğal alanların tahribatı, kaçak ve bilinçsiz avlanma sonucu canlı türlerinin hızla yok olması, Milli Park kavramının doğmasına neden olmuștur.

Detaylı