Özel Antrenman Bilgisi. Dr. M. Emin KAFKAS Antrenörlük Eğitimi Bölümü Malatya/2015

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özel Antrenman Bilgisi. Dr. M. Emin KAFKAS Antrenörlük Eğitimi Bölümü Malatya/2015"

Transkript

1 Özel Antrenman Bilgisi Dr. M. Emin KAFKA Antrenörlük Eğitimi Bölümü Malatya/2015

2 Outline (İzlence) 1. Hafta ürat Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 2. Hafta Kas Lif Tipleri ve Enerji Kaynakları 3. Hafta ürat Antrenman Yöntemleri 4. Hafta üratın Organizma Üzerine Etkileri 5. Hafta Hareketlilik (Esneklik) Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 6. Hafta Hareketlilik Antrenman Yöntemleri 7. Hafta Koordinasyon Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 8. Hafta Koordinasyon Antrenman Yöntemleri 9. Hafta Hazırlık ve Müsabaka Dönemi ürat, Hareketlilik ve Koordinasyon 10. Hafta Farklı Ortamlarda Antrenman Uygulamalarının Adaptasyonu 11. Hafta Form, Peaking, upercompensation ve ürantrenman 12. Hafta Toparlanma ve Toparlanma Türleri

3 Gelişimi (ürat) Temel yetilerden biri, Geliştirilmesi en zor, Kalıtımsal Özellikler,

4 Gelişimi (ürat) En büyük hızla ilerleye bilme yetisidir (Gundlach), Bir uyaran sonucu en kısa zamanda reaksiyon verme (Grosser), Bir kütlenin iki nokta arasını en kısa sürede alması (m/sn)

5 Gelişimi (ürat) ürat ile kuvvet doğrudan bağlantılıdır, Kuvvet olmadan sürat geliştirilemez, Maksimal sürat gelişimi için maksimal iç kuvvetlerin geliştirilmesi gerekir.

6 Outline (İzlence) 1. Hafta ürat Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 2. Hafta Kas Lif Tipleri ve Enerji Kaynakları 3. Hafta üratın Organizma Üzerine Etkileri 4. Hafta ürat Antrenman Yöntemleri 5. Hafta Hareketlilik (Esneklik) Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 6. Hafta Hareketlilik Antrenman Yöntemleri 7. Hafta Koordinasyon Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 8. Hafta Koordinasyon Antrenman Yöntemleri 9. Hafta Hazırlık ve Müsabaka Dönemi ürat, Hareketlilik ve Koordinasyon 10. Hafta Farklı Ortamlarda Antrenman Uygulamalarının Adaptasyonu 11. Hafta Form, Peaking, upercompensation ve ürantrenman 12. Hafta Toparlanma ve Toparlanma Türleri

7 Gelişimi (ürat) üratin Fizyolojik Koşulları ürat fizyolojik ve biyokimyasal, Kas tipine bağlıdır. Tip I, Tip IIa Tip IIb

8 Gelişimi (ürat)

9 Gelişimi (ürat)

10 Features Tip I Tip IIa Tip IIb Temel Motorik Özelliklerin Contraction Velocity low Moderate Fast Very Fast Gelişimi (ürat) ize of Motor Neuron mall Medium Very Large Major torage Fuel Triglycerides Creatine Phosphate - Glycogen Creatine Phosphate- Glycogen Capillarization High Intermediate Low Myoglobin Content High Intermediate Low Mitochondrial Content (ATP synthase which generates ATP) High High Low Aerobic (Oxidative) Energy Production Anaerobic (Glycolytic) Energy Production High Fairly High Low Low High Very High Fatigue High Fairly High Low uited For Aerobic Long-term Anaerobic hort-term Anaerobic Generation of peed and Power Low Medium High

11 Outline (İzlence) 1. Hafta ürat Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 2. Hafta Kas Lif Tipleri ve Enerji Kaynakları 3. Hafta üratın Organizma Üzerine Etkileri 4. Hafta ürat Antrenman Yöntemleri 5. Hafta Hareketlilik (Esneklik) Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 6. Hafta Hareketlilik Antrenman Yöntemleri 7. Hafta Koordinasyon Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 8. Hafta Koordinasyon Antrenman Yöntemleri 9. Hafta Hazırlık ve Müsabaka Dönemi ürat, Hareketlilik ve Koordinasyon 10. Hafta Farklı Ortamlarda Antrenman Uygulamalarının Adaptasyonu 11. Hafta Form, Peaking, upercompensation ve ürantrenman 12. Hafta Toparlanma ve Toparlanma Türleri

12 Gelişimi (ürat) ürat optimum seviyede ne zaman geliştirilir? Çocukluk yaşları (08-14) yapısal (morfolojik) ve beyin kabuğunun yüksek plastisitesi nedeniyle sinir sistemi temel sürat eğitimi.

13 Gelişimi (ürat) Reaksiyon ürati, print ürati Maksimal Dönüşümsüz (azyklik) sürat, Maksimal Dönüşümlü (Zyklik) ürat, üratte Devamlılık.

14 Gelişimi (ürat)

15 Gelişimi (ürat) Reaksiyon ürati, bir uyaranın verilmesinden hareketin ilk belirtisinin görüldüğü kas kasılmasına kadar geçen zamanı içerir.

16 Gelişimi (ürat) Duyunun uyarılması ve algı, Merkezi inir istemi (M) İletimi, Uyaranın sinir ağlarına geçişi, M uyaranın kasa geçişi, Kasın uyarılması, Hareketin oluşması (Zaciorski).

17 Gelişimi (ürat) Reaksiyon sürati geliştirilebilir (0.12 sn), M kaynaklanmaz, Reaksiyon süratinin korunması, Teknik becerinin geliştirilmesi, Hareketin daha ekonomik yapılması.

18 Gelişimi (ürat) Maksimum Dönüşümsüz (Acyclic) ürat Kasın bir zaman diliminde kasılıp gevşeme yeteneği olarak tanımlar (Nett). Atlama, güreş, boksör, gülle atma.

19 Gelişimi (ürat) Bilimsel olarak kasın kasılma hızını kas kesitinin kalınlığı ile arttığı açıklanmıştır. Antrenman yöntemi, Eklem hareketlilği, Elastikiyet, Koordinasyon.

20 Gelişimi (ürat) Antrenman başlangıcında kas sisteminin yapısındaki morfolojik ve kimyasal değişikliklerin etkisi nasıldır?

21 Gelişimi (ürat) Maksimum Dönüşümlü (zyclic) ürat Koordinasyon veya temel sürat olarak adlandırılabilir. Aynı seyirde devam eden hareket süratini tanımlar ürat pateni, Yüzme, Bisiklet, vb.

22 Gelişimi (ürat) Maksimum Dönüşümlü (zyclic) ürat Kompanentleri Hareket birim hızı, Devamlılığı, Hareket ritmi, Direnç, Çalışan kas kuvveti, Hareket tekniği,

23 Gelişimi (ürat) Kuvvet ürati Maksimum dönüşümsüz ve dönüşümlü süratların büyük dirençlere karşı oluşturduğu durumdur.

24 Outline (İzlence) 1. Hafta ürat Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 2. Hafta Kas Lif Tipleri ve Enerji Kaynakları 3. Hafta üratın Organizma Üzerine Etkileri 4. Hafta ürat Antrenman Yöntemleri 5. Hafta Hareketlilik (Esneklik) Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 6. Hafta Hareketlilik Antrenman Yöntemleri 7. Hafta Koordinasyon Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 8. Hafta Koordinasyon Antrenman Yöntemleri 9. Hafta Hazırlık ve Müsabaka Dönemi ürat, Hareketlilik ve Koordinasyon 10. Hafta Farklı Ortamlarda Antrenman Uygulamalarının Adaptasyonu 11. Hafta Form, Peaking, upercompensation ve ürantrenman 12. Hafta Toparlanma ve Toparlanma Türleri

25 Gelişimi (ürat) ürat Antrenman Yöntemleri Tekrar Yöntemi, Parça (Analitik Yöntem), Duyusal Yöntem (Güngör).

26 Gelişimi (ürat) Tekrar Yöntemi, yeni başlayan küçük yaş grubu sporcular için oldukça etkilidir. Ani bir uyaranla fazlaca tekrar içerir, Büyük sporcularda stabilite sağlar, Belirli bir gelişmeden sonra mutlaka analitik yöntemle birleştirilmelidir.

27 Gelişimi (ürat) Parça (Analitik)Yöntemi, amaç olarak seçilen hareket parçalar halinde çalıştırılır. Hareket tepkisi, daha basit alıştırma şekilllerinde yada basitleştirilmiş olarak yaptırılır. Bu yöntemde yapılan çalışmalar önce tüme varım yöntemiyle parçalar tek tek çalışılır. Daha sonra seçilen alıştırma uyarana tepki şeklinde çalışılır.

28 Gelişimi (ürat) Duyusal Yöntem: Yanlış reaksiyonu önleyici ertki yapar. Bu çalışma yönteminde özellikle motivasyon çalışması etkindir. Reaksiyon zamanı genel ve özel hazırlıkla iyileştirilebilir.

29 Gelişimi (ürat) ürat antrenmanı için; Kasların hazırlığı, Kasların yorgunluğu.

30 Gelişimi (ürat) ürat antrenmanlarında; Antrenman öncesi, Bütün yada parçalar, Branşa özgü sürat drilleri,

31 Gelişimi (ürat) ürat antrenmanlarında; Tekrar yöntemi, Intensiv interval sürat devamlılığı, Uyaranın büyüklüğü (95%),

32 Gelişimi (ürat) ürat antrenmanlarında; Hareket hızı yüksek, Ek ağırlık (20%) olmalı, İstenilen hareket hızı yakalanmalı.

33 Gelişimi (ürat) ürat antrenmanları; Yüksek Diz Drilleri, ıçrama Drilleri, Kısa, Uzun Tepe Aşağı ve yukarı koşu, Çekme Drilleri, Çabuk kuvvet Drilleri, Circuit antrenman.

34 Gelişimi (ürat) ürati Etkileyen Faktörler Konsantrasyon, Dikkat, Isınma, Kas ön gerilimi, Çevre koşulları, Alışılmamış uyarma aralığı,

35 Outline (İzlence) 1. Hafta ürat Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 2. Hafta Kas Lif Tipleri ve Enerji Kaynakları 3. Hafta üratın Organizma Üzerine Etkileri 4. Hafta ürat Antrenman Yöntemleri 5. Hafta Hareketlilik (Esneklik) Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 6. Hafta Hareketlilik Antrenman Yöntemleri 7. Hafta Koordinasyon Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 8. Hafta Koordinasyon Antrenman Yöntemleri 9. Hafta Hazırlık ve Müsabaka Dönemi ürat, Hareketlilik ve Koordinasyon 10. Hafta Farklı Ortamlarda Antrenman Uygulamalarının Adaptasyonu 11. Hafta Form, Peaking, upercompensation ve ürantrenman 12. Hafta Toparlanma ve Toparlanma Türleri

36 Gelişimi (Hareketlilik) Hareketlilik (Esneklik): Hareketlilik, sporcunun hareketlerini eklemlerin müsaade ettiği oranda, geniş bir açıda ve değişik yönlere uygulayabilme yeteneğidir.

37 Gelişimi (Hareketlilik) What is Flexibility? Definition: The range of motion (ROM) of a single joint (i.e., knee) or a series of joints (i.e., spine) Flexibility is joint specific Total body flexibility is hard if not impossible to determine

38 Gelişimi (Hareketlilik) Hareketlilik Neden Geliştirilmeli: Teknik Hareketlerin Öğrenilmesi, akatlıkların Önlenmesi, Diğer motorik özelliklerin uygulanmasını ve öğrenilmesi, Hareket açısı sağlar, Hareket sürati gelişir, Adım uzunluğu, Hızlanma mesafesi azalır.

39 Gelişimi (Hareketlilik) Hareketlilik: Eklem yapısına, Kas lifleri ve derinin gerilmesine, Kasların ısınma derecesine, Yorgunluğa, Merkezi sinir sistemine, Günün saatlerine ve dış ısıya, Yüklenmenin kalitesine, Yaş ve cinsiyet farkına.

40 Gelişimi (Hareketlilik) Muscle Temperature Warm - up before stretching Optimal temperature for muscle elongation: F (connective tissue becomes softer) oft tissue temperature changes can increase or decrease flexibility by as much as 20% Hareketlilik: Kasların ısınma derecesi, Germe öncesi ısınma, Optimal kas uzama derecesi (39-43 o ) bağ dokunun yumuşaması, Yumuşak doku ısı değişiklikleri %20 artış veya azalmaya neden olur.

41 Gelişimi (Hareketlilik) Hareketlilik: Yumuşak dokuların uzamasının iki türü vardır. Elastik uzama (geçici), Yumuşak dokunun geçici gelişimi. Plastik uzama (kalıcı), Eklem, bağ ve ligamentlerin kalıcı gelişimi.

42 Gelişimi (Hareketlilik) Hareketlilik Gelişim Evreleri: 3-7 yaş en iyi gelişim, 7-10 yaşlarında devam eder, yaşlarında iyi, yaşlarında kötü, yaşlarında iyi.

43 Gelişimi (Hareketlilik) Two ubdivisions of Flexibility Active Flexibility Dynamic ROM created by muscle Passive Flexibility tatic ROM created by some external force Is typically greater than active flexibility Hareketlilik Çeşitleri: Aktif Hareketlilik, Dinamik, Kaslar yardımıyla EHA, Pasif Hareketlilik, tatik, Dış güç yardımıyla EHA, Aktif hareketlilikten büyük

44 Gelişimi (Hareketlilik) Hareketlilik Faydaları: Hareketlilik gelişimi, Kas ağrısının azalması, Bel ağrısının azalması, Postürün gelişimi, Koordinasyon, Yaralanma riskinin azalması, Atletik performansın gelişimi, tresle başa çıkma. Benefits of Flexibility Increased mobility Reduce muscle soreness (fatigued muscles tend to shorten) Reduce risk of low back pain Improves posture Coordination Reduces risk of injury May allow for improved athletic performance Relieves stress and tension

45 Outline (İzlence) 1. Hafta ürat Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 2. Hafta Kas Lif Tipleri ve Enerji Kaynakları 3. Hafta üratın Organizma Üzerine Etkileri 4. Hafta ürat Antrenman Yöntemleri 5. Hafta Hareketlilik (Esneklik) Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 6. Hafta Hareketlilik Antrenman Yöntemleri 7. Hafta Koordinasyon Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 8. Hafta Koordinasyon Antrenman Yöntemleri 9. Hafta Hazırlık ve Müsabaka Dönemi ürat, Hareketlilik ve Koordinasyon 10. Hafta Farklı Ortamlarda Antrenman Uygulamalarının Adaptasyonu 11. Hafta Form, Peaking, upercompensation ve ürantrenman 12. Hafta Toparlanma ve Toparlanma Türleri

46 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Isınma (warm up): Egzersiz öncesi vücut ısısını arttırmak için uygulanan hareket ve aktivitelerdir.

47 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Germe (tretching): Kasların ve yumuşak dokuların uzama yeteneğini artırmak için uygulanan hareketlerdir.

48 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Isınma (warm up): Yaralanmaların Önlenmesi Vücut ısısı artışı, Kasların ve yumuşak dokunun uzama yeteneği.

49 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Isınma (warm up): Performans Gelişimi, Vucut Isısı Artışı, Kas gücü, inir iletimi, Kimyasal reaksiyon hızı, Kuvvet Güç.

50 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Isınma (warm up): Kalp atım ve solunum artışı, Kan akımı, O2 ve CO2 değişimi

51 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Isınma (warm up): Mental/psikolojik hazırlık Odaklanma, Hayal etme, Motivasyon Uyarılma.

52 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Germe (stretching): Uzun Dönem Yararları (Tüm spor yaşantısı) Esnekliğin Gelişimi, Branşa özgü postür ve pozisyon kabiliyeti, Performans gelişimi.

53 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Germe (stretching): Uzun Dönem Yararları (Tüm spor yaşantısı) Kas ve Bağlardaki imbalansın önlenmesi, Hareket mekaniğini korumak.

54 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Germe (stretching): Kısa Dönem Yararları (Egzersiz öncesi-sırası-sonrası) Eklem hareket açıklığının ağrısız uygulanması ve kasların ve bağaların uzama yeteneği, Kas gerginliğinin ve diğer yaralanmaların önlenmesi

55 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Germe (stretching): ınırlı veya tartışmalı bulgular egzersiz öncesi germe egzersizlerinin etkisi, Kas yaralanmalarının önlenmesi, Kas gerilme olasılığının azalması. Kasların ürettiği güç üzerine olumsuz etkisi ve performansın olumsuz etkilenmesi. Güç üretim düşüşü, Kuvvette azalma. (Kas elektrik aktivitesi ve motor ünite aktivasyonunda azalma kas ve tendon ünitesinde değişiklikler),

56 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Isınma Antrenmanı İçeriği: Aktif ısınmaya odaklan, Genel performansı geliştir, Yaralanma oranı azalır, Performansı arttıracak çalışmalar, Vücut ısısını arttır, O2 tüketimini arttır, Özel ve kısa yüklenmeleri başar, Akut yaralanmaları önleyecek çalışmalar. Isınma egzersizi (5 dk) Teknik geliştirici ısınma (4 dk), Denge egzersizi (4 dk), Güç ve kuvvet egzersizi (3 dk)

57 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Isınma (warm up) Protokolleri: Genel Isınma, Fizyolojik uygulamalar İp atlama, Egzersiz bisikleti, Jogging Esneklik egzersizleri, Denge ve kuvvet egzersizleri. Özel Isınma, Branşa özgü hareketleri içerir,

58 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Isınma (warm up) Protokolleri: Genel Isınma, Daha ağır yüklenmeler, Kas sistemi, Eklem, bağlar, tendon, Kalp ve dolaşım sistemi, Enerji üretimi, inir sistemi.

59 Hareketlilik Antrenman Yöntemi Eklem Hareket Açıklığı (EHA): Pasif EHA (statik esneklik), Aktif EHA (dinamik esneklik), Dirençli EHA (kuvvet).

60 Hareketlilik Antrenman Yöntemi tretching (Germe) teknikleri: tatik (tatic) germe, Ballistik (ballistic) germe, Dinamik (Dynamic) germe, Proprioseptif nöromuskülar fasilitasyon (PNF).

61 Hareketlilik Antrenman Yöntemi tretching teknikleri: tatik (static) germe: Pasif germe aktiviteleri, Dış kuvvetlerden yararlanılabilir. Hareketler sn uygulanır. Esnekliğin gelişimine katkı sağlar.

62 Hareketlilik Antrenman Yöntemi tretching teknikleri: Ballistik (ballistic) patlayıcı eseneme-germe: ıçrama ve yaylanma hareketleri içerir, Kas ağrısına neden olabilir,

63 Hareketlilik Antrenman Yöntemi tretching teknikleri: Dinamik (dynamic) germe-esneme: Belirli bir hareket açıklığında aktif ve kontrollü hareketleri içerir, Diz çekmeler, çömelmeler, gibi. pora özgü esnekliğin gelişiminde etkilidir. PNF ve statiğe göre daha az gelişim görülür.

64 Hareketlilik Antrenman Yöntemi tretching teknikleri: Proprioseptif Nöromüsküler Fasilitasyon (PNF) esneme-germe: Partner kullanılarak yapılır, Aktif ve pasif esnemeleri beraber içerir, Kasın kasılıp daha sonra daha fazla esnemesi tekniği kulllanılır. Genel esnekliği geliştirebilir.

65 Hareketlilik Antrenman Yöntemi

66 Outline (İzlence) 1. Hafta ürat Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 2. Hafta Kas Lif Tipleri ve Enerji Kaynakları 3. Hafta üratın Organizma Üzerine Etkileri 4. Hafta ürat Antrenman Yöntemleri 5. Hafta Hareketlilik (Esneklik) Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 6. Hafta Hareketlilik Antrenman Yöntemleri 7. Hafta Koordinasyon Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 8. Hafta Koordinasyon Antrenman Yöntemleri 9. Hafta Hazırlık ve Müsabaka Dönemi ürat, Hareketlilik ve Koordinasyon 10. Hafta Farklı Ortamlarda Antrenman Uygulamalarının Adaptasyonu 11. Hafta Form, Peaking, upercompensation ve ürantrenman 12. Hafta Toparlanma ve Toparlanma Türleri

67 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): Beceri, hareketlerin doğru, kontrollü ve akıcı yapabilme yeteneğidir. Küçük nesneleri algılama ve motor yetenek sergileme, Büyük motor becerileri sergileme, Hareketleri etkili ve akıcı gerçekleştirme, Hareketleri otomatik hale getirme.

68 Gelişimi (Koordinasyon) M ile iskelet kaslarının amaçlı bir hareket için ortak olarak çalışması ve hareket akışının yönlendirilmesi. Merkezi inir istemi, Agonist-sinerjist/Antagonist, abit, İyi koordine edilmiş, etkin mükemmel beceri.

69 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinatif Yeteneklerin Bileşenleri Kinestetik Ayrımlama, Mekansal Oryantasyon, Denge, Ritim, Karmaşık Reaksiyon Yetenekleri.

70 Gelişimi (Koordinasyon) Nörofizyoloji ve Koordinasyon Kas içi Koordinasyon (Intramuscular Coordination) Herhangi bir kas lifinin kendi içinde kasılması, enkron içerisinde kasılma ve gevşeme, Daha fazla güç üretimi, Artmış kas etkinliği, Kaslar arası Koordinasyon (Intermuscular Coordination) Farklı kasların koordinasyonu, Agonist/Antogonist kaslar.

71 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): Genel Koordinasyon; büyük motor yetenekleri gerçekleştirme, Öncelikli ve çok yönlü. Koşma, yüzme, sıçrama.

72 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): Özel Koordinasyon; Branşa özgü değişik hareketler, Kolay, akıcı ve kararlı yapabilme, Ekonomik, Ritmik ve tekrar edilebilir.

73 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): Kapalı Beceri Koordinasyon; abit Tekrarlı motor aktivite. (atletizm, yüzme)

74 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): Açık Beceri Koordinasyon; Taktiksel amaçlı hareketler

75 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): Kaba Koordinasyon; Büyük Kas Grupları. Pectoralis major, gluteus maximus, latissimus dorsi, Deltoid, İnce Koordinasyon; Küçük Kas grupları Extensor carpi radialis, flexor carpi radialis, Pectineus,

76 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): Düşünce, Duyu organlarının hassasiyeti, Hareket deneyimi, Diğer biyomotor yeteneklerin gelişimi.

77 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): Hareketleri sinerjistik (aynı yönlü) ve zıt yönlü kas aktivitesini gerçekleştirmeyi, Görme sistemi Postürün ve dengenin korunmasına yardımcı olur, Doğru zamanda doğru yoğunlukta ve doğru kasları kullanabilme. omatik sensörler Denge Vestibüler sensörler

78 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): omatik sensörler; vücut parçalarının lokasyonu ile ilgili bilgi verir, Propriosepsiyon, statik pozisyon algısı, Kinestetik, hareketler boyunca pozisyon algısı.

79 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): Görme istemi; retina ve göz sinirleri ve talamus ile postür ve yönler hakkında bilgi verir.

80 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon (Beceri): Vestibülür istem; denge ve uzaysal oryantasyon duyusu ile ilişkili, motor koordinasyon ve denge duyusuna liderlik eden duyu sistemidir. Dönme hareketlerinde (otolitler), İvmelenme hareketlerinde (semisirküler) görev alır. Vestibülür sistem sinyalelerini göz hareketlerini kontrol eden nöral yapılara ve postürü sağlamak için kaslara gönderir.

81 Outline (İzlence) 1. Hafta ürat Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 2. Hafta Kas Lif Tipleri ve Enerji Kaynakları 3. Hafta üratın Organizma Üzerine Etkileri 4. Hafta ürat Antrenman Yöntemleri 5. Hafta Hareketlilik (Esneklik) Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 6. Hafta Hareketlilik Antrenman Yöntemleri 7. Hafta Koordinasyon Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 8. Hafta Koordinasyon Antrenman Yöntemleri 9. Hafta Hazırlık ve Müsabaka Dönemi ürat, Hareketlilik ve Koordinasyon 10. Hafta Farklı Ortamlarda Antrenman Uygulamalarının Adaptasyonu 11. Hafta Form, Peaking, upercompensation ve ürantrenman 12. Hafta Toparlanma ve Toparlanma Türleri

82 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon Özellikleri; Zorluk Derecesi, Doğruluk düzeyi, Edinme üresi

83 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon Gelişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Yüklenmeler Kademeli Arttırılmalı Yeni Hareketler Yeterli ayıda Öğretilmeli Doğru Teknik (Göster = İste) Bireysel Farklılıklara Dikkat Alıştırmaların üratini ürekli Değiştirmeli Fiziksel Ortam Değiştirilmeli (Kolay > Zor)

84 Gelişimi (Koordinasyon) Çalışmalar üre Uyumlu Olmalı por Dalına Özel Koordinasyon Gelişimi İhmal Edilmemeli Dinlenik İken Çalışılmalı (Yorulduysan Bırak!) Genellikle 1 Birim Antrenmanda Antrenmanın Ana Devrenin Başlangıcında Testler ile Beraber Gelişim Gözlenerek Değerlendirilmeli Yardımcı Ekip ve Malzeme Yeterli Olmalı

85 Gelişimi (Koordinasyon) Koordinasyon Antrenmanlarında Metodolojik Prensipler Branşa özgü koordinasyon gelişimi (Yaş 7 11), Genel ve Özel Koordinasyon Farklılığını unutma, Görsel ve özel Bilgi, Hareketleri uygularken Yumuşak ve Dikkatli.

86 Koordinasyon Antrenman Yöntemi Yöntem Çalışma Drilleri Alışılmadık çalışmalar Daha önce çalışılmamış driller Non-dominant taraf Non-dominant uzuv çalışmaları Hareket yoğunluğu Progresif çalışmalar veya değişken yoğunluğu aha boyutu Oyun alanı üzerinde değişiklikler oluşturmak Yeni beceriler Mevcut becerileri yeni beceriler eklemek Baskı altında Alışılmışın dışında antrenmanı organize etmek

87 Outline (İzlence) 1. Hafta ürat Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 2. Hafta Kas Lif Tipleri ve Enerji Kaynakları 3. Hafta üratın Organizma Üzerine Etkileri 4. Hafta ürat Antrenman Yöntemleri 5. Hafta Hareketlilik (Esneklik) Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 6. Hafta Hareketlilik Antrenman Yöntemleri 7. Hafta Koordinasyon Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 8. Hafta Koordinasyon Antrenman Yöntemleri 9. Hafta Hazırlık ve Müsabaka Dönemi ürat, Hareketlilik ve Koordinasyon 10. Hafta Farklı Ortamlarda Antrenman Uygulamalarının Adaptasyonu 11. Hafta Form, Peaking, upercompensation ve ürantrenman 12. Hafta Toparlanma ve Toparlanma Türleri

88 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu İnsan çevre sıcaklığı değiştiği halde vücut sıcaklığı sabit kalan varlıktır (37 o C). Deri ve ekstremitelerin sıcaklığı değişkendir. Normal vücut ısısı o C. Rektal ısı (37 o C ve oral ise o C

89 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu Vücutta ısısı; Egzersize, Yiyeceklerin sindirimine, Bazal metabolik hıza, Hormonel faktörlere, En düşük sabah (6.00), En yüksek akşama doğru. Rektal ısı az etkilenir, Ekstremiteler ve deri daha fazla etkilenir.

90 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu Organizmada ısı üretimi besinlerin metabolizmada kullanımı ile oluşmaktadır. Glikozdan enerji elde edilirken %44 ATP geri kalan enerji ısıya dönüşür. Oluşan ısının %90 kaslarda oluşur. Rektal ısı 40 o kadar yükselir.

91 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu Vücut ısısında 5 o artış ve 10 o azalma tölere edilebilir. Termo-regülasyon, ısı üretimi ile ısı kaybı arasındaki dengenin kurulması ile vücut ısısının belirli düzeyde sabit tutulmasıdır. Hastalık, Yüksek ateş, Menstural siklus.

92 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu Termo-regülasyon düzenleme merkezi hipotalamustur. Isıyı algılayan termo-reseptörler hipotalamusta ve deride bulunur. Özelleşmiş ısı algılayıcıları (ısı ve soğuk değişiklikleri algılamak), Termal reseptörler (serbest sinir uçları, uyarıları hipotalamus ve kortexe taşır).

93 Hipotalamusun ön yüzü (posterior) kandaki ısı artışını, Hipotalamusun arka yüzü (anterior)kandaki ısı kaybını sağlar. Isının Artışı Çekirdek Deri Hipotalamus Cutaneus Vazodilitation Respriation (Terleme) Isının Azalışı Çekirdek Deri Hipotalamus Cutaneus Vazodilitation Chill (Titreme) Katokolamin alınımı

94 Vücutta ısı dengesinin sağlanması Isı üretimi Isı kaybı Çevre Radyasyon Diyet Kondüksiyon Metabolik hız Konveksiyon Egzersiz Evoparasyon Postural Değişim

95 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu Radyasyon: moleküler temas olmadan elektromanyetik olarak ısı dalgalarının yayılması (istirahatte %61), Kondüksiyon: sıvı yada gaz molekülleriyle ısı transferi (%13), Konveksiyon: yüzeye iletilen ısının uzaklaştırılması (%13), Evoporasyon: vücut ısısının ortama su iletimi (terleme, %13).

96 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu Vücut içinde ısı üretildiği yerden deri ve akciğere ısı transfer eder, Vücut içerisindeki ısı kondüksiyon yolu ile maddenin içinde ısı enerjisinin taşınması ile olur. Vücut ısısı fazla olan yerden az olan yere doğru gerçekleşir. Deri termo-regilasyonu kılcal damarlar sayesinde gerçekleştirir (vazokonstrüksiyon-vazodilitasyon), Ters akım ilişki yolu ile arter-venaların yakın olduğu yerlerde ısının venaya verilmesi.

97 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu İnsan organizması soğuğa karşı belli bir süre dayanabilir ama bir müddet sonra iç ısı düşmeye başlar, oğuk ortam sempatik sinir sistemini uyararak enerji haracamasını arttırır, oğuğa maruz kalmak ekstremitelerde ısının çabuk ve fazla düşmesi iç ısıyı da düşürür, Egzersiz sırasında soğuğun etkileri enerji üretim artışı nedeniyle artan ısı ile tölere edilebilir.

98 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu OĞUK ORTAM (HİPOTERMİK ORTAM) Deri altı damarların büzülmesi (vazokonstrüksiyon), Titreme ve kassal aktivite artışı ile enerji üretimi, Hormon salınımı metabolizmanın hızlanması, Epinefrin, Norepinefrin, Tiroid.

99 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu oğuk ortamın olumsuz etkileri; olunan hava ne kadar soğuk olursa olsun solunum yolları 32 o C kadar ısıtır, Nefes alma-verme süresi kısalır (1/3), Dakika solunum sayısı değişebilir, Yüksek irtifada yapılan egzersizle faranjit ve anjiye neden olabilir (her 1000 mt 6.5 o C ısı kaybı) Hipotermia ve el-ayak uçları donması görülebilir, Rüzgarlı ortamda soğuğa alışmak daha zordur, Şişman kişiler soğuğa daha fazla dayanır (deri altı yağ tabakasının fazlalığı).

100 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu ICAK ORTAMDA (HİPERTERMİK ORTAM) Egzersizde metabolik oran kat artar, Her 5 dk o C ısı artışı olur, Artan ısının vücuttan uzaklaştırılması gerekir (radyasyon, kondüksiyon, evoporasyon), Büyük oranda vazodilitasyon ve terleme ile uzaklaştırılır, Isı artışını etkileyen bir diğer önemli etken nem oranıdır.

101 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu ICAK ORTAMDA (HİPERTERMİK ORTAM) ıcak-kuru bir ortamda güneşin yaydığı radyasyonla daha fazla ısı kazanılır, Ancak buharlaşmanın da fazla olması kaybedilen ısı miktarını da arttırmaktadır, Açık renkli ve hafif giysiler böylesi havalarda terin buharlaşmasını kolaylaştırır hem de radyasyonla ısı kazanımını azaltır.

102 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu ICAK ORTAMDA (HİPERTERMİK ORTAM) Egzersiz yapılan ortamda nem oranı arttıkça ısı kaybı daha zor olur, Önemli olan terleme değil terle ısının uzaklaştırılmasıdır, Nem terin buharlaşmasını engeller ve hipertermiye neden olur, u ve tuz kaybı artarak dehidrasyon ve geçici tuz eksikliği oluşur,

103 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu TERLEME (Respriation) İnsanlarda 2.5 milyon ter bezi, Vücutta ısı artışı ile beraber terleme de artar, %75 MaxVO 2 ile yapılan egzersizlerde rektal ısı o C yükselir ve kararlı dengede kalır, Terleme fazla olursa su ve tuz kaybı olur, ıcak ortamda şiddetli çalışma ile beraber gün boyu su kaybı 8 lt olabilir, Maraton koşusunda 5 lt (%6-10) kadar sıvı kaybı, Plazma hacmi, kalp debisi azalır, kalp hızı artar, %2 sıvı kaybı kardiyovasküler sistemi, %3 hipertermiye, %4-5 performansı olumsuz etkiler,

104 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu ICAĞA UYUM AĞLAMA (AKLİMATİZAYON) 7-10 gün kısa süreli düşük antrenman yapılması, Aralarda sıvı alımına dikkat edilmesi, 8-12 haftada tam uyum sağlanır, yüksek ısı kaynaklı baş dönmesi, yorgunluk ve bayılma belirtileri azalır, Isıya bağlı olarak deri kan akımı arttırılır, kalp debisi verimli hale getirilir, terleme artar, ter içindeki tuz miktarı azalır Uyum sürecinde sıvı alımı, C vitamini, tuz ve mineraller, salata ve meyve tüketimi arttırılır, protein azaltılır.

105 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu Isıya Bağlı Rahatsızlıklar Isı krampları: şiddetli egzersiz sonrası elektrolit dengesinin bozulması (sıvı alımı), Isı yorgunluğu: yorgunluk, tansiyon düşmesi, bulanık görme ve bayılma (dinlenme ve sıvı alımı), Isı bitkinliği: ısıya uyum sağlayamama kilo kaybı, dilde kuruma, susuzluk, başağrısı, kusma, kalp atım hızı artışı, Isı çarpması: ısı düzenleme mekanizmasını tamamen bozulması, vücut sıcaklığı 41 o C çıkar ve koma görülür,

106 Farklı Ortamlarda Antrenman Adaptasyonu ıcak Ortam Egzersiz İçin Önlemler Yarışma öncesi sıvı alımı ( ml), Yarışma esnasından sıvı alımı ( ml), ıvı kaybının yerine konulması, Antrenman saatlerini serin zamanlara alınması, Hafif ve açık renkli giysiler, Çalışma süresinin azaltılması, Rehidrasyon yapılmalı (su ve tuz dengesi), 1 lt ter ile 3-4 gr tuz kaybedilir.

Özel Antrenman Bilgisi. Dr. M. Emin KAFKAS Antrenörlük Eğitimi Bölümü Malatya/2015

Özel Antrenman Bilgisi. Dr. M. Emin KAFKAS Antrenörlük Eğitimi Bölümü Malatya/2015 Özel Antrenman Bilgisi Dr. M. Emin KAFKA Antrenörlük Eğitimi Bölümü Malatya/2015 Outline (İzlence) 1. Hafta ürat Antrenmanı Temel Kavramları ve İlkeleri 2. Hafta Kas Lif Tipleri ve Enerji Kaynakları 3.

Detaylı

16.10.2015. Outline (İzlence) Fitness. Vücut geliştirme (Body Building)

16.10.2015. Outline (İzlence) Fitness. Vücut geliştirme (Body Building) Doç.Dr. M.Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi Malatya/2015 Fitness Fit -ness Vücut geliştirme (Body Building) 1. Hafta Kas, Kas Çeşitleri, Kasların Yapısı 8. Hafta Orta Düzey İçin Fitness ve Beslenme 9. Hafta

Detaylı

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir ESNEKLİK 1 ESNEKLİK Hareketleri büyük bir genlikte uygulama yetisi Hareketlilik olarak da bilinmektedir Bir sporcunun becerileri büyük açılarda ve kolay olarak gerçekleştirmesinde önde gelen temel gerekliliktir

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER EGZERSİZ VE TERMAL STRES Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER TERMAL DENGE ısı üretimi BMH Kas etkinliği Hormonlar Besinlerin termik etkisi Postur Çevre ısısı Vücut ısısı (37 o C±1) ısı kaybı konveksiyon, radyasyon,

Detaylı

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır.

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvette, Yaş, Cinsiyet, Genetik özelliklerle birlikte

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Birim Antrenman Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor boyuttaki gözlenebilir ve kalıcı davranış değişikliği

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi Fizyolojik Yaklaşım Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 3 Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini konumlarını ve harekelerini değiştiren

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 Bölüm 1: ÇOCUK VE GELİŞİMİ... 5 İSKELET GELİŞİMİ VE BÜYÜME... 7 Boy Gelişimi... 8 Ağırlık Gelişimi... 11 Gelişme ve Büyümeyi Etkileyen Faktörler... 13 Çevre Etkenleri... 17 Büyüme

Detaylı

Core (Kor) Antrenmanı

Core (Kor) Antrenmanı Core (Kor) Antrenmanı SBR 214 FITNES: KUVVET Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN BİLGİSİ Bir plan ve program çerçevesinde, Ölçüsü iyi saptanmış, Antrenman sürecinin kapsam ve içeriğinde yapılan değişiklikler, Organizmada Morfolojik Fonksiyonel Biyokimyasal uyumlar sağlayan

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ Kuvvet antrenman yöntemleri temelde iki grup altında toparlanabilir: (serbest

Detaylı

ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ

ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ ENERJININ SÜREKLILIĞI Egzersizin özelliğine bağlıdır 100 m ATP-CP Maraton aerobik sistem 400-800 m laktik asit sistemi 1500 m ATP-CP, laktik asit sistem ve aerobik sistem

Detaylı

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Progresif yüklenme Performans gelişimi için daha önce adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Yaş Gruplarında Kuvvet Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi TEKNİK-TAKTİK KONDİSYON Kuvvet, Sürat, Dayanıklılık, Koordinasyon GENÇ FUTBOLCU PSİKOLOJİK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Algılama,

Detaylı

SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ

SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ Doç. Dr. Hakan Sunay Dr. Dicle Aras Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ANTRENMAN KAVRAMI (1) Spor bilimleri kapsamında antrenman; sporcunun fiziksel, tekniksel,

Detaylı

Sportif performansın önemli unsurları.

Sportif performansın önemli unsurları. Sportif performansın önemli unsurları. Kondisyonel yetenekler Teknik Motor beceriler Psikolojik yetenekler Çearesel koşullar (yetenek,sağlık, malzeme,tesis...) Sportif performans Taktik, bilişsel yetenekler

Detaylı

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN KAVRAMI Fiziksel hazırlık, Psikolojik hazırlık, Zihinsel hazırlık, Mekanik hazırlık, ANTRENMAN KAVRAMI Sporcuyu en yüksek verime hazırlamak, Fiziksel, teknik, zihinsel

Detaylı

4. BÖLÜM EGZERSİZ VE TOPARLANMA

4. BÖLÜM EGZERSİZ VE TOPARLANMA 4. BÖLÜM EGZERSİZ VE TOPARLANMA EGZERSİZ SONRASI TOPARLANMA Toparlanma, organizmanın egzersiz sonrasında istirahat seviyesine dönmesi olarak tanımlanabilir ve toparlanma süreci 4 ana başlık altında incelenir;

Detaylı

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği 1 Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği Hareketlerin mümkün olduğunca yüksek bir hızda uygulanma yeteneği 2 Mekanik bakış açısına göre mesafe ile zaman arasındaki

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK Uzun süreli immobilizasyon sonucu: - Nitrojen ve protein dengesi bozulur. - İskelet kasının kitlesi, kasılma kuvveti ve etkinliği azalır. - İskelet kaslarında

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Verim Arzının Zaman İçinde Değişimi Verim Arzının dış görünümü olan iş verimi işin tekrarlanması

Detaylı

FUTBOLDA KOORDİNASYON- ESNEKLİK ATİLLA YÜCE

FUTBOLDA KOORDİNASYON- ESNEKLİK ATİLLA YÜCE FUTBOLDA KOORDİNASYON- ESNEKLİK ATİLLA YÜCE KOORDİNASYON Genel anlamda koordinasyon(eşgüdüm) bir hareketin oluşumu boyunca merkezi sinir sistemi ile iskelet kasları arasındaki işbirliği olarak tanımlanabilir.

Detaylı

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ HİTİT ÜNİVERİSTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU ANTRENÖRLÜK BÖLÜMÜ GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN DURUMLARI ANTRENMAN DURUMLARI I-FORM(PEAKING) Sporcunun bir sezon içerisinde yakaladığı en iyi

Detaylı

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER MOTOR BECERĐLER HALTER TAKIM SPORLARI SPRİNT MARATON YRD DOÇ DR MURAT BİLGE KÜ BESYO Beceri kısa süre içerisinde zor hareketleri öğrenebilme ve değişik durumlarda amaca uygun çabuk bir şekilde tepki gösterebilme,

Detaylı

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları:

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Çocukta tüm yaşam için fiziksel aktivite alışkanlığını kazandırmak Temel hareketleri geliştirmek Küçük ve büyük kasların motor

Detaylı

AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ

AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ 1 Aerobik Egzersiz Programlarının Düzenlenmesi Aerobik uygunluk düzeyi belirlendikten sonra aerobik uygunluğu geliştirmek ve korumak için egzersiz programları

Detaylı

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Yumuşak doku injurisi Kas, tendon ve bağ yaralanmalarını kapsar. Strain: Kas ve tendonların aşırı yüklenmesi veya

Detaylı

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P)

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P) Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri Progresif Yüklenme Performans gelişimi için daha adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2016-2017 SBA/ANR 301-01 ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan, sinir-kas yeteneği

Detaylı

FUTBOLDA DAYANIKLILIK. Atilla YÜCE

FUTBOLDA DAYANIKLILIK. Atilla YÜCE FUTBOLDA DAYANIKLILIK Atilla YÜCE DAYANIKLILIK DAYANIKLILIK, GENELDE, SPORCUNUN FİZİKİ VE FİZYOLOJİK YORGUNLUĞA DAYANMA GÜCÜ OLARAK TANIMLANABİLİR. BİR BAŞKA TANIMDA İSE, TÜM ORGANİZMANIN, UZUN SÜRE DEVAM

Detaylı

Sürat ve Antrenman Yöntemleri

Sürat ve Antrenman Yöntemleri Sürat ve Antrenman Yöntemleri SBA302 ANTRENMAN BİLİMİ II Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı

Sıcak ve Futbolcu Sağlığı. Gülfem ERSÖZ M.D

Sıcak ve Futbolcu Sağlığı. Gülfem ERSÖZ M.D Sıcak ve Futbolcu Sağlığı Gülfem ERSÖZ M.D 1 Farklı Organizasyonlarda Ortam Koşulları Pekin 2008 Hava Sıcaklığı: 28-30 C Bağıl Nem Oranı Atina 60-90% Hava Sıcaklığı: 32-34 C Bağıl Nem Oranı: 30-40% 2 Farklı

Detaylı

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA KOORDİNASYON, ESNEKLİK VE KUVVET ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ TANER ATİK ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik dönemi, biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişmenin

Detaylı

KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK

KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK Kuvvet Fizyolojik yaklaşım: Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 Kuvvet Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı. EGZERSİZ Fizyolojisi. Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı. EGZERSİZ Fizyolojisi. Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı EGZERSİZ Fizyolojisi Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com Kaslarda güç, kuvvet ve dayanıklılık Maksimum kasılma kuvveti 3-4 kg/cm2 kesit alanı

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKULTESI KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ Utku ALEMDAROĞLU Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan,sinirkas yeteneği olarak tanımlanabilir (Bompa,T.)

Detaylı

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET Sürat Antrenmanı Bu antrenmanlar sürat ve çabukluk çeviklik gelişimi için antrenörler için temel kaynaktır.özel bir sürat antrenmanını takiben gevşeme egzersizleri her zaman kullanılmalıdır. Sürat antrenmanları

Detaylı

FARKLI ORTAMLARDA EGZERSİZ ISI DENGESİ VE EGZERSİZ

FARKLI ORTAMLARDA EGZERSİZ ISI DENGESİ VE EGZERSİZ FARKLI ORTAMLARDA EGZERSİZ ISI DENGESİ VE EGZERSİZ ISI DENGESİ İç sıcaklık sabittir (37 o C) Deri ve ekstremitelerde değişkendir Normal vücut ısısı 36-38 o C Rektal 37 o C (çekirdek ısı, en az değişir)

Detaylı

YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ. HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1

YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ. HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1 YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1 Spor insanoğlunun var oluşundan beri onunla beraber olan, belirli kurallar içeren, rekabet ortamı olan, haz veren

Detaylı

Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Hareket Eğitiminin Amacı Çocuğun spor faaliyetlerinde veya aktiviteler sırasında hareket etme niteliğini artırmak Çocuğun hareket ederken

Detaylı

SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ

SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ SPORCU BESLENMESİ SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ Yeterli ve dengeli beslenmenin bir sporcunun başarısını garanti etmediği, ancak yetersiz ve dengesiz beslenmenin bazı sağlık problemlerine ve performans

Detaylı

SPORCU SAĞLIĞI DOÇ.DR.AYDIN ŞENTÜRK KORKMAZ ATALAY

SPORCU SAĞLIĞI DOÇ.DR.AYDIN ŞENTÜRK KORKMAZ ATALAY SPORCU SAĞLIĞI DOÇ.DR.AYDIN ŞENTÜRK KORKMAZ ATALAY SPOR Genel anlamıyla spor; bireysel ve kolektif oyunlar şeklinde yapılan, genellikle yarışmaya yönelik olarak bazı kurallarla uygulanan ve geç dönemde

Detaylı

Çocuk ve adolesanlarla çalışma

Çocuk ve adolesanlarla çalışma Çocuk ve adolesanlarla çalışma Çocuklarda çalışma(antrenman) çocuğun kuvvetini, anaerobik ve aerobik kapasitesini iyileştirebilir. Ancak çocuklar yetişkinlerin küçük birer kopyası (minyatürü) değildir.

Detaylı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması)

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) Maksimum Koruma Fazı POSTOPERATİF 1-2. HAFTALAR: Amaç: 1. Ağrıyı azaltmak. 2.Hareket açıklığını artırmak (0º-90º).

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ

TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ DR. FZT. AYSEL YILDIZ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI Talasemi; Kalıtsal bir hemoglobin hastalığıdır. Hemoglobin

Detaylı

Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri

Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri Futbol da Kuvvet Semineri 22-23 Mayıs 2004 Ankara Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kuvvet Türleri 1- Maksimum

Detaylı

EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI

EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI Prof. Dr. F ÖZYENER EGZERSİZ SIRASINDAKİ DAYANIKLILIĞIMIZ VE SÜRATİMİZ BÜYÜK ORANDA KASLARIMIZIN ENERJİ VE GÜÇ ÜRETEBİLME YETENEĞİNE BAĞLIDIR. Kas Hücresi Sarkotübüler

Detaylı

VÜCUT ISI DENGESİ ve EGZERSİZ. Prof.Dr.Mitat KOZ

VÜCUT ISI DENGESİ ve EGZERSİZ. Prof.Dr.Mitat KOZ VÜCUT ISI DENGESİ ve EGZERSİZ Prof.Dr.Mitat KOZ ISI DENGESİ İç sıcaklık sabittir (37 o C), Sürekli ısı üretimi.. Deri ve ekstremitelerde değişkendir Normal vücut ısısı 36-38 o C Rektal 37 o C (çekirdek

Detaylı

Her spor dalı için; antrenmanlara başlama yaşı, ilk başarı yaşı, araştırmayla ortaya konmuştur.

Her spor dalı için; antrenmanlara başlama yaşı, ilk başarı yaşı, araştırmayla ortaya konmuştur. 1 Her spor branşında, üst düzeyde, yüksek sportif güce ve başarıya ulaşmak için, yetenekli sporcuların zamanında ve doğru biçimde seçilerek uzun süreli ve sistematik bir çalışmaya girmeleri zorunludur.

Detaylı

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR Duyu Algılama, Tepki Verme ve Beyin Algılama beyinsel analiz tepki Sıcaklık, ışık, ses, koku duyu reseptörleri: elektriksel uyarılara dönüşür Uyarı beyin korteksindeki talamus

Detaylı

EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD

EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD Kuvvet-Çabukluk (sprint) egzersizleri Atmalar: gülle, çekiç, vb Halter egzersizleri Atlamalar: yüksek, sırıkla, tek adım,

Detaylı

KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ

KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ KAS DOKUSU TİPLERİ İSKELET KASI İskelet Kasının Yapısı Kas Proteinleri Kas Kontraksiyonu KASILMA TİPLERİ KASIN ENERJİ METABOLİZMASI İskelet Kası Çizgili kastır. İstemli çalışır.

Detaylı

Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü

Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü 1 Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü Çocukların çoğu hareketi uzun süreli orta düzeyde aktivitelerden çok; kısa süreli patlayıcı aktiviteleri içermektedir

Detaylı

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular 1 Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular Daha hızlı ve çabuk olmaya çalışmaktadır Daha yükseğe sıçramaya çalışmaktadır Daha süratli olmaya çalışmaktadır 2 Plimetrik ve sürat antrenmanlarına

Detaylı

TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU 4. ULUSLARARASI GELİŞİM SEMİNERİ Haziran 2008 Kuşadası

TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU 4. ULUSLARARASI GELİŞİM SEMİNERİ Haziran 2008 Kuşadası TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU 4. ULUSLARARASI GELİŞİM SEMİNERİ 20 22 Haziran 2008 Kuşadası YAZAN: Prof. Dr. Yaşar SEVİM TBF Eğitim Komitesi Başkanı POWER POINT SUNUSUNDAN AKTARAN: Murat POLAT TBF Eğitim

Detaylı

KADIN VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA

KADIN VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA KADIN VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Ergenliğe kadar boy, ağırlık ve kuvvet bir cinsiyet farkı göstermezken, ergenlikten sonra cinsiyetler arasındaki bazı değişiklikler belirginleşir.

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA DAYANIKLILIK NEDİR? Dayanıklılık; uzun süren yüklenmelerde organizmanın yorgunluğa karşı koyabilme yeteneğidir. Kısaca dayanıklılık

Detaylı

Stretching Türleri. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

Stretching Türleri. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Stretching Türleri Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU İki ana kategoride incelenebilir; balistik ve statik stretching. Geleneksel Sınıflamalar Balistik stretching de genellikle hızlı ve ritmik esnetme hareketleri

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ. Bölüm 2 FİZİKSEL UYGUNLUK SAĞLIK VE HASTALIK. Bölüm 3 SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK SINIFLAMASI

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ. Bölüm 2 FİZİKSEL UYGUNLUK SAĞLIK VE HASTALIK. Bölüm 3 SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK SINIFLAMASI İÇİNDEKİLER Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ FİZİKSEL AKTİVİTE VE HASTALIKLAR... 5 SAĞLIK BEDEN EĞİTİMİ VE FİZİKSEL UYGUNLUK... 6 Egzersiz Fizyolojisi Araştırma ve Sağlık... 8 Fiziksel Aktivite, Fiziksel

Detaylı

Çocuklarda ve Gençlerde Spor Yaralanmalarından Korunma. Prof.Dr. Mitat KOZ

Çocuklarda ve Gençlerde Spor Yaralanmalarından Korunma. Prof.Dr. Mitat KOZ Çocuklarda ve Gençlerde Spor Yaralanmalarından Korunma Prof.Dr. Mitat KOZ Spora katılımda, sporcu olma isteğinde artış Daha çok sayıda çocuk ve genci sporcu olmaya yöneltmektedir. Anne-babalar, beden eğitimi

Detaylı

PROF. DR. ERDAL ZORBA

PROF. DR. ERDAL ZORBA PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler, kemik mineral yoğunluğundaki artış, beden suyundaki değişimler,

Detaylı

BÖLÜM 2 ANTRENMAN BİLGİSİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİM DALLARI VE BİR ANTRENÖR ADAYININ BİLGİ SAHİBİ OLMASI GEREKEN ALANLARDAN BAZILARI NELERDİR?

BÖLÜM 2 ANTRENMAN BİLGİSİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİM DALLARI VE BİR ANTRENÖR ADAYININ BİLGİ SAHİBİ OLMASI GEREKEN ALANLARDAN BAZILARI NELERDİR? BÖLÜM 2 ANTRENMAN BİLGİSİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİM DALLARI VE BİR ANTRENÖR ADAYININ BİLGİ SAHİBİ OLMASI GEREKEN ALANLARDAN BAZILARI NELERDİR? 8 ANTRENMAN BİLGİSİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİM DALLARI VE BİR ANTRENÖR

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler; kemik

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Dayanıklılığın Önemi Dayanıklılık; yoğun ve geniş kapsamlı antrenmanları yürütebilmesi için

Detaylı

YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER

YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER Yükseklik Seviyesi (m.) İrtifa Tanımı 8000 + Ölüm Bölgesi (Death Zone) 7500-5500 Ekstrem Yüksek İrtifa (Extreme High Altitude) 5000-3500 Çok Yüksek İrtifa (Very High Altitude)

Detaylı

FİZİKSEL ETKİNLİĞE GİRİŞ. Doç. Dr. Ferda GÜRSEL

FİZİKSEL ETKİNLİĞE GİRİŞ. Doç. Dr. Ferda GÜRSEL FİZİKSEL ETKİNLİĞE GİRİŞ Doç. Dr. Ferda GÜRSEL Fiziksel Etkinliğe Başlamadan Önce o Sağlık taraması yapılmalı, o ACSM ye göre risk sınıflama kategorileri: n Görünüşte sağlıklı:yüksek tansiyon,yüksek kollesterol,diabet

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM 1 2 Büyüme ve Gelişme Çocukluk ve ergenlik döneminde değişkenlik gösteren büyüme ve gelişme özellikleri, çocuk sporcuların fizyolojik standartlarının oluşturulmasında, performans

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi Homeostasi - Değişen dış koşullara rağmen nispeten sabit bir iç fizyolojik ortamı sürdürme sürecidir. -Böylece vücut organlarının, normal sınırlarda verimli bir şekilde çalışması sağlanır. İki ana kontrol

Detaylı

Yüzmenin Faydaları \ Kas-İskelet Sistemi \ Kas-İskelet Sistemi YÜZMENİN KAS-İSKELET SİSTEMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Yüzmenin Faydaları \ Kas-İskelet Sistemi \ Kas-İskelet Sistemi YÜZMENİN KAS-İSKELET SİSTEMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Yüzmenin Faydaları \ Kas-İskelet Sistemi \ Kas-İskelet Sistemi YÜZMENİN KAS-İSKELET SİSTEMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Kas gerilebilme ve kasılabilme yeteneğine sahip liflerden oluşur. Kas dokusu üçe ayrılır.

Detaylı

(Workout) Direnç Antrenmanları - Akut antrenman. Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi,

(Workout) Direnç Antrenmanları - Akut antrenman. Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi, Direnç Antrenmanları - Akut antrenman (Workout) Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi, Direncin ve tekrarların belirlenmesi, Her hareket için set

Detaylı

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR İÇİNDEKİLER TENS TERAPİ NEDİR... 1 TENSİN VÜCUDA UYGULANMASI, TENS İÇİN ELEKTRODLARIN YERLEŞTİRİLMESİ... 2 TENS TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR... 3 TENS

Detaylı

!10 saniye ile 2 dakika arasında süren şiddetli eforlarda enerjinin büyük bölümü bu sistemden karşılanır.

!10 saniye ile 2 dakika arasında süren şiddetli eforlarda enerjinin büyük bölümü bu sistemden karşılanır. EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. Dr. Rüştü Güner Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı AKTARILACAK KONULAR Egzersizde Enerji Metabolizması Egzersizde Kassal Uyumlar Egzersiz Sonrası

Detaylı

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU selda.yucel@marmara.edu.tr Mümkün olan en kısa zamanda maksimal kuvvete ulaşmak için

Detaylı

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Fizyolojide Temel Kavramlar FİZYOLOJİ Fizyolojinin amacı; Yaşamın başlangıcı- gelişimi ve ilerlemesini sağlayan fiziksel ve kimyasal etkenleri açıklamaktır (tanımlamak)

Detaylı

BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ

BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ 284 ANTRENMAN PRENSİPLERİ Antrenmanın temellerini pedagoji, fizyoloji ve psikoloji oluşturup, antrenmanı bütünü ile yönlendiren kendine has prensipler vardır. Bu prensiplere

Detaylı

Antrenman Bilgisi I. Dr. M.Emin KAFKAS İnonu Universitesi, Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü

Antrenman Bilgisi I. Dr. M.Emin KAFKAS İnonu Universitesi, Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Antrenman Bilgisi I Dr. M.Emin KAFKAS İnonu Universitesi, Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Outline (İzlence) 14. HAFTA FAZLA TAMLAMA VE OVERCOMPENSATION 1. HAFTA ANTRENMAN KAVRAMI,

Detaylı

Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY

Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY Alt Yapı Oyuncularında nda Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY Alt Yapı Oyuncularında nda Kuvvet Antrenmanları Kuvvetin Geliştirilmesi

Detaylı

EGZERSİZ SONRASI TOPARLAMA

EGZERSİZ SONRASI TOPARLAMA EGZERSİZ SONRASI TOPARLAMA Normale dönüş-performans ilişkisi Ne kadar hızlı? Egzersiz sonu toparlanmanın amacı... Tüm vücudu ve kasları dinlendirmek, egzersiz öncesi şartları yeniden hazırlamaktır. Kısa

Detaylı

Dağcılık ve Antreman

Dağcılık ve Antreman Dağcılık ve Antreman Dağcılık ve Spor nedir? Antrenman nedir? Antrenman Dağcılık ve Tırmanış spor mudur? Spor belli kurallara ve tekniklere uyularak yapılan, bedensel gelişmeye yararlı, eğlenmek ve yarışmak

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

SPOR FİZYOLOJİSİ I. KADEME. Doç.Dr.Mitat KOZ Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

SPOR FİZYOLOJİSİ I. KADEME. Doç.Dr.Mitat KOZ Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPOR FİZYOLOJİSİ I. KADEME Doç.Dr.Mitat KOZ Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Ders İçeriği Enerji Sistemleri (2 saat) İş, güç, enerji tanımları ve ilişkileri Aerobik enerji yolu Anaerobik

Detaylı

EGZERSİZ VE TOPARLANMA SÜRECİ

EGZERSİZ VE TOPARLANMA SÜRECİ EGZERSİZ VE TOPARLANMA SÜRECİ 1 Oksijen Borçlanması (Egzersiz Sonrası Fazla Oksijen Tüketimi) Toparlanma sırasındaki enerji ihtiyacı, egzersiz sırasındaki enerji ihtiyacından daha azdır Toparlanma sırasında

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr Bu Bölümde: Sinirsel refleksler: Tipleri ve yolları Otonom refleks yolları ve işlevleri İskelet

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

Performans Testleri. Antrenör Nihan DÖNMEZ

Performans Testleri. Antrenör Nihan DÖNMEZ Performans Testleri Antrenör Nihan DÖNMEZ Yetenek seçimi Vücut yapısı Reaksiyon zamanı Güç ve kuvvet testi Anaerobik kapasite Dayanıklılık Sağlık testleri gibi konu başlıkları altında farklı birçok testi

Detaylı

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Yaşlılara yönelik egzersiz programları hazırlarken Genetik özelliklerine, Hastalık durumuna, Daha önceden sporla ilişkisine, Ne kadar

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ GENÇ FUTBOLCULARDA 6 HAFTALIK PLİOMETRİK ANTRENMAN PROGRAMININ SÜRAT PARAMETRESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1 1 VÜCUT KOMPOSİZYONU VÜCUT KOMPOSİZYONU Vücuttaki tüm doku, hücre, molekül ve atom bileşenlerinin miktarını ifade eder Tıp, beslenme, egzersiz bilimleri, büyüme ve gelişme, yaşlanma, fiziksel iş kapasitesi,

Detaylı

Kilo Kontrolünde Fiziksel Ak1vitenin Önemi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü

Kilo Kontrolünde Fiziksel Ak1vitenin Önemi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Kilo Kontrolünde Fiziksel Ak1vitenin Önemi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Hareketsiz yaşamın en önemli sebebi Teknoloji ve motorlu taşıt kullanımının

Detaylı

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar Yusuf Köklü Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu 5. Antrenman Bilimi Kongresi 2-4 Temmuz 2013 Beytepe/

Detaylı