EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI"

Transkript

1 EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

2 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 Boole İşleme Ana Fonksiyon Blokları Nümerik İşleme Program Buyrukları ANA BUYRUKLAR

3 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 3 Boole İşleme Boole İşlemeye Giriş Bu kısım, aşağıdaki konuları kapsamaktadır:

4 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 4 Boole Buyrukları Açıklama Boole buyruklar, aşağıdaki tabloda özetlendiği gibi, Ladder dili elemanlarıyla karşılaştırılabilir.

5 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 5 Test elemanlarının Boole sonucu, aksiyon elemanlarına, aşağıdaki buyruklar ile gösterildiği gibi uygulanır. Denetleyici Girişlerinin Testi Boole test buyrukları, denetleyici girişleri üzerindeki yükselen veya düşen kenarların saptanmasında kullanılabilir. "(n-1). tarama" ile o anki "n. tarama" arasında, bir girişin durumunun değişmesi ile bir kenar saptanır ve bu kenar, o anki tarama boyunca saptanmış olarak kalır.

6 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 6 Yükselen Kenar Saptama LDR komutu (Load Rising Edge), bir yükselen kenar saptama kontağına eşdeğerdir. Yükselen kenar, kontrol eden girişlerin 0'dan 1'e değişmesi ile saptanır. Bir pozitif geçiş algılama kontağı, aşağıdaki diyagramda görüldüğü gibi, bir yükselen kenarı saptamak için kullanılır.

7 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 7 Düşen Kenar Saptama LDF komutu (Load Falling Edge), bir düşen kenar saptama kontağına eşdeğerdir. Düşen kenar, kontrol eden girişin 1'den 0'a değişmesiyle saptanır. Bir negatif geçiş algılama kontağı, aşağıdaki diyagramda görüldüğü gibi, bir düşen kenarı saptamak için kullanılır.

8 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 8 Kenar Saptama Zamanlaması Aşağıdaki tablo, yükselen ve düşen kenarları test etmede kullanılan buyrukları ve bunların zamanlamasını özetlemektedir.

9 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 9 Kenar Saptama için Dahili Bitlerin Kullanılması Yükselen kenar veya düşen kenar ile ilgili komutlar %ı girişine uygulanır ama iki dahili bit kullanarak, diğer tüm bitler üzerinde (veya Boole sonuç üzerinde) kenarları saptamak mümkündür. Aşağıdaki örnekte, bit %M11, bit %M0'daki yükselen kenarı kaydeder.

10 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 10 Not: Soğuk ve sıcak yeniden başlatmada, giriş 1 durumunda kalmış olsa bile, uygulama yükselen kenarı saptar. Bu, programın LD %S1 ve ENDC komutları aracılığıyla başlatılması suretiyle maskelenebilir. Not: Yükselen ve düşen kenarları doğrudan saptama, yalnızca giriş bitleri (%Ii) kullanılarak yapılabilir.

11 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 11 Boole Buyruklarını Tanımlamak için Gerekli Formatı Anlamak Açıklama Bu kısımdaki her bir Boolee buyruğu, aşağıdaki sıraya uyularak tanımlanmıştır: Kısa tanım Komut için örnek ve karşılık gelen ladder diyagram İzin verilen işlenenlerin listesi Zamanlama diyagramı Aşağıdaki açıklamalar, Boolee buyrukların bu kısımda nasıl tanımlandığı hakkında daha fazla ayrıntı sağlamaktadır.

12 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 12 Örnekler Aşağıdaki diyagramlar, her bir buyruk için örneklerin nasıl verildiğini göstermektedir.

13 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 13 İzin Verilen İşlenenler Aşağıdaki tablo, Boole buyruklar için izin verilen işlenen tiplerini tanımlamaktadır.

14 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 14 Zamanlama Diyagramları Aşağıdaki resimde her bir buyruk için, zamanlama diyagramları gösterilmektedir.

15 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 15 Load (Yükleme) Komutları (LD, LDN, LDR, LDF) Açıklama Load buyrukları LD, LDN, LDR ve LDF, sırasıyla açık, kapalı, yükselen ve düşen kenar kontaklarına karşılık gelir (LDR ve LDF, yalnızca denetleyici girişleri için kullanılır). Örnekler Aşağıdaki diyagramlar, Load buyruklarına örnek olarak verilmiştir.

16 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 16 İzin Verilen İşlenenler Aşağıdaki tabloda, Load buyruk tipleri, Ladder eşdeğerleri ve izin verilen işlenenleri listelenmiştir.

17 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 17 Zamanlama Diyagramları Aşağıdaki diyagram, Load buyrukları için zamanlamayı gösterir.

18 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 18 Store (Saklama) Buyrukları (ST, STN, R, S) Açıklama Store buyrukları ST, STN, S ve R, sırasıyla direkt, ters (evrik), set ve reset bobinlere karşılık gelir. Örnekler Aşağıdaki diyagramlar, Store buyruklarına örnek olarak verilmiştir.

19 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 19 İzin Verilen İşlenenler Aşağıdaki tablo, Store buyruk tiplerini, Ladder eşdeğerleri ve izin verilen işlenenleriyle birlikte listeler.

20 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 20 Zamanlama Diyagramları Aşağıdaki diyagram, Store buyrukları için zamanlamayı gösterir.

21 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 21 Mantık AND Buyrukları (AND, ANDN, ANDR, ANDF) Açıklama AND buyrukları, işlenen (veya işlenenin evriği veya yükselen ya da düşen kenar) ve bir önceki buyruğun Boolee sonucu arasında mantık AND işlemi gerçekleştirir. Örnekler Aşağıdaki diyagramlar, mantık AND buyruklarına örnek olarak verilmiştir.

22 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 22 İzin Verilen İşlenenler Aşağıdaki tablo, AND buyruk tiplerini, Ladder eşdeğerleri ve izin verilen işlenenleriyle birlikte listeler.

23 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 23 Zamanlama Diyagramları Aşağıdaki diyagram, AND buyrukları için zamanlamayı gösterir.

24 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 24 Mantık OR Buyrukları (OR, ORN, ORR, ORF) Açıklama OR buyrukları, işlenen (veya işlenenin evriği veya yükselen ya da düşen kenar) ve bir önceki buyruğun Boolee sonucu arasında mantık OR işlemi gerçekleştirir.

25 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 25 Örnekler Aşağıdaki diyagramlar, mantık OR buyruklarına örnek olarak verilmiştir.

26 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 26 İzin Verilen İşlenenler Aşağıdaki tablo, OR buyruk tiplerini, Ladder eşdeğerleri ve izin verilen işlenenleriyle birlikte listeler.

27 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 27 Zamanlama Diyagramları Aşağıdaki diyagram, OR buyrukları için zamanlamayı gösterir.

28 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 28 Exclusive OR Buyrukları (XOR, XORN, XORR, XORF) Açıklama XOR buyrukları, işlenen (veya işlenenin evriği veya yükselen ya da düşen kenar) ve bir önceki buyruğun Boole sonucu arasında seçici OR işlemi gerçekleştirir.

29 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 29 Örnekler XOR buyrukları, aşağıdaki örneklerde gösterildiği gibi kullanılabilir.

30 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 30 İzin Verilen İşlenenler Aşağıdaki tablo, XOR buyruk tiplerini, Ladder eşdeğerleri ve izin verilen işlenenleriyle birlikte listeler.

31 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 31 Zamanlama Diyagramları Aşağıdaki diyagram, XOR buyrukları için zamanlamayı gösterir.

32 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 32 Özel Durumlar Aşağıdakiler, XOR buyruklarını Ladder programlarında kullanırken uyulması gereken özel önlemlerdir: XOR kontaklarını, bir satırın (rung) ilk konumuna yerleştirmeyiniz. XOR kontaklarını, diğer ladder elemanlarına paralel olarak yerleştirmeyiniz (bkz.aşağıdaki örnek.) Aşağıdaki örnekte gösterildiği gibi, bir elemanı, bir XOR kontağı ile paralel olarak yerleştirmek, bir geçerlilik hatası (validation error) üretecektir.

33 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 33 NOT (Değil) Buyruğu (N) Açıklama NOT (N) buyruğu, bir önceki komutun Boole sonucunu evirir. Örnek Aşağıda, NOT buyruğunun kullanımı için bir örnek verilmiştir. Not: NOT buyruğu, dönüştürülemez. İzin Verilen İşlenenler Bulunmamaktadır.

34 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 34 Zamanlama Diyagramları Aşağıdaki diyagram, NOT buyruğu için zamanlamayı gösterir.

35 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 35 Ana Fonksiyon Blokları Açıklama Fonksiyon blokları, programlar tarafından kullanılan bit nesneleri ve belirli bazı sözcükler için olan kaynaklardır. Ana fonksiyon blokları, zamanlayıcı ve yukarı/aşağı sayma gibi basit fonksiyonları sağlar. Bir Fonksiyon Bloğu Örneği Aşağıdaki resim, bir yukarı/aşağı Sayıcı fonksiyon bloğu örneğidir.

36 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 36 Bit Nesneleri Bit nesneleri, blok çıkışlarına karşılık gelir. Bu bitlere, aşağıdaki iki metottan biri kullanılarak Boolee test buyrukları tarafından erişilebilir: Direkt olarak (örneğin, LD E) - dönüştürülebilir programlamada, eğer bloğa bağlı iseler. Blok tipi belirtilerek (örneğin, LD %Ci.E). Girişlere, buyruklar formunda erişilebilir. Sözcük Nesneleri Sözcük nesneleri, aşağıdaki gibi belirtilmiş parametrelere ve değerlere karşılık gelir: Blok konfigürasyon parametreleri: Bazı parametrelere program tarafından erişilebilir iken (örneğin, ön-seçim parametreleri), bazılarına ise erişilemez (örneğin, zaman tabanı). Mevcut değerler: örneğin, %Ci.V, mevcut sayıcı değeri.

37 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 37 Erişilebilen Bit ve Sözcük Nesneleri Aşağıdaki tablo, program tarafından erişilebilen Ana fonksiyon bloğu bit ve sözcük nesnelerini tanımlar.

38 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 38 Ana Fonksiyon Blokları için Programlama İlkeleri Açıklama Ana fonksiyon bloklarını programlamak için, aşağıdaki yöntemlerden birini kullanınız: Fonksiyon bloğu buyrukları (örneğin, BLK %TM2): Ladder dili için bu dönüştürülebilir programlama yöntemi, blok üzerinde gerçekleştirilecek işlemlerin, programda tek bir yerde yapılmasına izin verir. Spesifik buyruklar (örneğin, CU %Ci): Bu dönüştürülemeyen yöntem, bloğun girişleri üzerinde gerçekleştirilecek işlemlerin, programın birkaç yerinde yapılmasına izin verir. (örneğin, line 100 CU %C1, line 174 CD %C1, line 209 LD %C1.D).

39 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 39 Dönüştürülebilir Programlama Dönüştürülebilir programlama için, BLK, OUT_BLK ve END_BLK buyruklarını kullanın. BLK, blok başlangıcını işaret eder. OUT_BLK, blok çıkışlarını doğrıdan bağlamak için kullanılır. END_BLK, bloğun ve satırın sonunu belirtir.

40 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 40 Bağlı Çıkışlı Örnek Aşağıdaki örnek, bağlı çıkışlı bir sayıcı fonksiyon bloğunun dönüştürülebilir programlanmasını göstermektedir.

41 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 41 Çıkışları Bağlı Olmayan Örnek Bu örnek, bağlı çıkışları olmayan bir sayıcı fonksiyon bloğunun dönüştürülebilir programını göstermektedir. Not: Sadece ilgili bloktaki test ve giriş komutları, BLK ve OUT_BLK komutları arasına yerleştirilebilir (veya OUT_BLK programlanmadığında, BLK ve END_BLK arasına).

42 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 42 Zamanlayıcı (Timer) Fonksiyon Bloğu (%TMi) Açıklama Üç tip zamanlayıcı fonksiyon bloğu vardır: TON (Timer On-Delay): On-gecikmeli olayları kontrol etmek için kullanılır. TOF (Timer Off-Delay): Off-gecikmeli olayları kontrol etmek için kullanılır. TP (Timer - Pulse): Belirli süresi olan bir darbe yaratmak için kullanılır. Bu gecikmeler ve darbe periyotları programlanabilir ve TwidoSoft veya TwidoSuite kullanılarak değiştirilebilir.

43 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 43 Aşağıdaki şekilde, zamanlayıcı fonksiyon bloğu gösterilmiştir.

44 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 44 Parametreler Zamanlayıcı fonksiyon blokları, aşağıdaki parametrelere sahiptir:

45 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 45 TOF Tipi Zamanlayıcı Açıklama Off-gecikmeli olayları kontrol etmek için, TOF tipi zamanlayıcı kullanınız. Bu gecikme, TwidoSoft kullanılarak programlanabilir. Zamanlama Diyagramı Aşağıdaki zamanlama diyagramı, TOF tipi zamanlayıcının çalışmasını gösterir.

46 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 46 Çalışma Aşağıdaki tablo, TOF tipi zamanlayıcının çalışmasını tanımlamaktadır.

47 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 47 TON Tipi Zamanlayıcı Açıklama TON tipi zamanlayıcı, on-gecikmeli olayları kontrol etmek için kullanılır. Bu gecikme, TwidoSoft kullanılarak programlanabilir. Zamanlama Diyagramı Aşağıdaki zamanlama diyagramı, TON tipi zamanlayıcının çalışmasını gösterir.

48 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 48 Çalışma Aşağıdaki tablo, TON tipi zamanlayıcının çalışmasını tanımlamaktadır.

49 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 49 TP Tipi Zamanlayıcı Açıklama TP tipi zamanlayıcı, belirli süreli darbeleri yaratmak için kullanılır. Bu gecikme, TwidoSoft kullanılarak programlanabilir. Zamanlama Diyagramı Aşağıdaki zamanlama diyagramı, TP tipi zamanlayıcının çalışmasını gösterir.

50 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 50 Çalışma Aşağıdaki tablo, TP tipi zamanlayıcının çalışmasını tanımlamaktadır.

51 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 51 Zamanlayıcıları Programlama ve Yapılandırma Açıklama Zamanlayıcı fonksiyon blokları (%TMi), nasıl kullanılacaklarına bakılmaksızın aynı şekilde programlanır. Zamanlayıcı fonksiyonu (TON, TOF veya TP), yapılandırma sırasında seçilir. Örnekler Aşağıda, bir zamanlayıcı fonksiyon bloğu ve dönüştürülebilir ve dönüştürülemez programlama örnekleri yer almaktadır.

52 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 52 Yapılandırma Aşağıdaki parametreler, konfigürasyon sırasında girilmelidir: Timer type (Zamanlayıcı tipi): TON, TOF veya TP Time base (Zaman tabanı) (TB): 1 min (dk), 1s, 100 ms, 10 ms veya 1 ms Preset value (Önayar değeri) (%TMi.P): 0 ila 9999 Adjust (Ayarla) : Evet veya Hayır (Y veya N)

53 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 53 Özel Durumlar Aşağıdaki tablo, zamanlayıcı programlama ve yapılandırma özel durumlarını listelemektedir.

54 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 54 1 ms Zaman Tabanlı Zamanlayıcılar 1 ms zaman tabanı, yalnızca %TM0 ve %TM1 zamanlayıcılarda mevcuttur. Dört sistem sözcüğü %SW76, %SW77, %SW78 ve SW79, "kum saatleri" olarak kullanılabilir. Pozitif bir değerleri var ise, bu dört sözcük, sistem tarafından her milisaniyede ayrı ayrı azaltılır. Çoklu zamanlama, bu sözcüklerden birinin ardarda yüklenmesiyle veya ara değerler test edilerek başarılabilir. Eğer bu dört sözcükten herhangi birinin değeri, 0'dan az ise, bu sözcük değiştirilmeyecektir. Bir zamanlayıcı, karşılık gelen 15. bit, 1'e set edilerek "dondurulabilir" ve sonra bu bit, 0'a reset edilerek yeniden harekete geçirilebilir.

55 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 55 Programlama Örneği Aşağıdaki örnekte, bir zamanlayıcı fonksiyon bloğu programlanmıştır.

56 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 56 Yukarı/Aşağı Sayıcı Fonksiyon Bloğu (%Ci) Açıklama Sayıcı fonksiyon bloğu (%Ci), olayları yukarı ve aşağı saymaya yarar. Bu iki işlem, eşzamanlı olarak yapılabilir. Aşağıdaki, bir yukarı/aşağı Sayıcı fonksiyon bloğu resmidir.

57 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 57 Parametreler Sayıcı fonksiyon bloğu, aşağıdaki parametrelere sahiptir:

58 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 58

59 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 59 Çalışma Aşağıdaki tablo, yukarı/aşağı sayıcı çalışmasının ana safhalarını tanımlar.

60 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 60

61 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 61 Özel Durumlar Aşağıdaki tablo, sayıcıların programlanması ve yapılandırılmasının özel durumlarını içerir.

62 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 62 Sayıcıları Programlama ve Yapılandırma Açıklama Aşağıdaki örnek, 5000'e kadar sayma sağlayan bir sayıcıdır. %I1.2 girişindeki her bir darbe (%M0 dahili biti, 1'de iken), %C8 sayıcısını, son önayar değerine kadar arttırır (bit %C8.D=1). Sayıcı, %I1.1 girişi tarafından reset edilir.

63 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 63 Programlama Örneği Aşağıdaki şekil, dönüştürülebilir ve dönüştürülemez programlama örnekli bir sayıcı fonksiyon bloğudur.

64 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 64 Yapılandırma Aşağıdaki parametreler, yapılandırma sırasında girilmelidir: Preset value (Önayar değeri) (%Ci.P): bu örnekte, 5000'e set edilmiştir. Adjust (Ayarla): Yes (Evet).

65 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 65 Shift Bit Register Fonksiyon Bloğu (%SBRi) Açıklama Shift (Kaydırma) Bit Register fonksiyon bloğu (%SBRi), ikilik (binary) veri bitlerinin (0 veya 1) sola veya sağa kaymasını sağlar. Aşağıdaki resim, bir Shift Register fonksiyon bloğu örneğidir.

66 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 66 Parametreler Shift Bit Register fonksiyon bloğu, aşağıdaki parametrelere sahiptir.

67 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 67 Çalışma Aşağıdaki resim, bir kaydırma işlemi öncesi ve sonrasında bir bit şablonunu gösterir. Bu, bir bitin, CD komutu kullanılarak sağa kaydırılması (Bit 15, Bit 0'a) isteği için de aynı şekildedir. Bit 0 kaybedilir. Bir 16-bit register yeterli değilse, programı, birkaç register'ı kaskad (ardarda) bağlamak için kullanmak da mümkündür.

68 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 68 Programlama Aşağıdaki örnekte, Bit 0, Bit 15'in ters (evrik) değerini alırken, bir bit her saniye sola kaydırılır.

69 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 69 Aşağıdaki tablo, Shift Bit Register fonksiyon bloğunu programlamak için özel durumların bir listesini içerir.

70 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 70 Adım Sayıcı Fonksiyon Bloğu (%SCi) Açıklama Bir Adım Sayıcı fonksiyon bloğu (%SCi), aksiyonların atanabileceği bir adımlar dizisi sağlar. Bir adımdan diğerine hareket etmek, harici veya dahili olaylara bağlıdır. Bir adımın aktif olduğu her zaman, ilişkilendirilmiş bit, 1 yapılır. Bir adım sayıcının, bir anda, yalnızca bir aktif adımı olabilir. Aşağıdaki, bir Adım Sayıcı fonksiyon bloğu örneğidir.

71 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 71 Parametreler Adım Sayıcı fonksiyon bloğu, aşağıdaki parametrelere sahiptir.

72 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 72 Zamanlama Diyagramı Aşağıdaki diyagram, Adım Sayıcı fonksiyon bloğunun çalışmasını gösterir. Programlama Aşağıdaki, bir Adım Sayıcı fonksiyon bloğu örneğidir. Adım Sayıcı 0, giriş %I0.2 tarafından arttırılır. Adım Sayıcı 0, giriş %I0.3 tarafından veya adım 3'e vardığında 0'a reset edilir. Adım 0 çıkış %Q0.1'i, adım 1 çıkış %Q0.2'yi ve adım 2 %Q0.3'ü kontrol etmektedir.

73 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 73 Aşağıdaki resim, bu örnek için hem dönüştürülebilir hem de dönüştürülemez programlamayı göstermektedir.

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER SIRALI İŞLEMLER İÇİN DRUM CONTROLLER FONKSİYON BLOĞU 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER NÜMERİK İŞLEME 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 3

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER PROGRAM BUYRUKLARI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİ UYGULAMALARI İLERİ BUYRUKLAR 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders

Detaylı

LD S0 IF (S0=TRUE AND S1=TRUE AND S2=TRUE) THEN AND S1 Q0:=TRUE; AND S2 ELSE ST Q0 Q0:=FALSE; END_IF;

LD S0 IF (S0=TRUE AND S1=TRUE AND S2=TRUE) THEN AND S1 Q0:=TRUE; AND S2 ELSE ST Q0 Q0:=FALSE; END_IF; KOMUT LİESİ ve YAPISAL METİN ile PROGRAMLAMA IF (=TRUE =TRUE =TRUE THEN Q0:=TRUE; Q0 Q0:=FALSE; N IF (=FALSE =FALSE =FALSE THEN Q0:=TRUE; Q0 Q0:=FALSE; IF (=TRUE =TRUE =TRUE THEN Q1:=TRUE; Q1 Q1:=FALSE;

Detaylı

Trafik Işık Kontrolü

Trafik Işık Kontrolü Trafik Işık Kontrolü TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTOMASYON LABORATUVARI DENEY NO:2 1. Zamanlayıcılar PLC bünyesinde bulunan zamanlayıcılar klasik

Detaylı

Fatih Üniversitesi. İstanbul. Haziran 2010. Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır.

Fatih Üniversitesi. İstanbul. Haziran 2010. Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır. Fatih Üniversitesi SIMATIC S7-200 TEMEL KUMANDA UYGULAMALARI 1 İstanbul Haziran 2010 Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır. İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ...

Detaylı

EEM122SAYISAL MANTIK SAYICILAR. Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol

EEM122SAYISAL MANTIK SAYICILAR. Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol EEM122SAYISAL MANTIK BÖLÜM 6: KAYDEDİCİLER VE SAYICILAR Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol KAYDEDİCİLER VE SAYICILAR Flip-flopkullanan devreler fonksiyonlarına göre iki guruba

Detaylı

DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR

DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR TMR Komutu TMR komutunun önündeki şart sinyal akışını sağladığında timer bobini saymaya başlar. Zaman dolduğunda, yani içerik >= ayar değeri (set değeri) olduğunda, adreslenen

Detaylı

ZAMANLAYICILAR S de, 4 farklı zamanlayıcı vardır.

ZAMANLAYICILAR S de, 4 farklı zamanlayıcı vardır. ZAMANLAYICILAR S7-1200 de, 4 farklı zamanlayıcı vardır. 1.Timer Pals: (TP): Girişe (IN) gelen sinyalle beraber çıkış (Q) «1» olur. Ayarlanan süre (PT) sonunda çıkış (Q) «0» olur. Ayarlanan süre (PT) dolmadan,

Detaylı

DERS 13 PIC 16F84 ile DONANIM SAYICI KULLANIMI İÇERİK KESME

DERS 13 PIC 16F84 ile DONANIM SAYICI KULLANIMI İÇERİK KESME DERS 13 PIC 16F84 ile DONANIM SAYICI KULLANIMI İÇERİK KESME Ders 13, Slayt 2 1 TMR0 SAYICISI Ram belleğin h 01 adresi TMR0 adlı özel amaçlı bir saklayıcı olarak düzenlenmiştir. Bu saklayıcı bir sayıcıdır.

Detaylı

K10S1 PLC`si içerisindeki zamanlama bilgilerinin T zamanlayıcı rölelerinde tutulduğunu daha once anlatmıştık. T zamanlayıcı röleleri kullanıcının

K10S1 PLC`si içerisindeki zamanlama bilgilerinin T zamanlayıcı rölelerinde tutulduğunu daha once anlatmıştık. T zamanlayıcı röleleri kullanıcının Zamanlayıcılar 1 K10S1 PLC`si içerisindeki zamanlama bilgilerinin T zamanlayıcı rölelerinde tutulduğunu daha once anlatmıştık. T zamanlayıcı röleleri kullanıcının belirlediği zaman süresi değerine kadar

Detaylı

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek.

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. DENEY 7-2 Sayıcılar DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. GENEL BİLGİLER Sayıcılar, flip-floplar

Detaylı

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız.

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız. UYGULAMA 1 24V 0V START I1.5 I1.4 I1.3 I1.2 I1,1 I1.0 I0.7 I0.6 I0.5 I0.4 I0.3 I0.2 I0.1 I0.0 CPU-224 Q1.1 Q1.0 Q0.7 Q0.6 Q0.5 Q0.4 Q0.3 Q0.2 Q0.1 Q0.0 0V 24V LO Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna

Detaylı

C-Serisi PLC İleri Seviye Eğitim

C-Serisi PLC İleri Seviye Eğitim C-Serisi PLC İleri Seviye Eğitim 1 PLC ye Giriş 2 PLC ye Giriş 3 PLC ye Giriş CJ1 I/O Modülleri - 8/16/32/64pts Max I/O - 160,640 Max Program Kapasitesi - 20K Steps Komut sayısı - 400 4 PLC Ladder Diyagram

Detaylı

Programlamada Kullanılan Temel Parametreler

Programlamada Kullanılan Temel Parametreler TECO PLC: Programlamada Kullanılan Temel Parametreler X; PLC nin fiziksel giriş adresleri Y; PLC nin fiziksel giriş adresleri D; PLC nin veri adresleri T; PLC nin zaman rölesi ardesleri C; PLC nin sayıcı

Detaylı

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler DENEY 7- Flip-Floplar DENEYİN AMACI. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop türlerinin

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL ELEKTRONİK Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 1 Sayısal Kavramlar Analog ve Sayısal Sistemler 3 Gününüzde bir çok elektronik sistem sayısal ve analog devrelerin birleşiminden oluşur.

Detaylı

DVP-SV2 SERİSİ PLC YÜKSEK HIZLI PALS GİRİŞLERİ COUNTER TABLOSU

DVP-SV2 SERİSİ PLC YÜKSEK HIZLI PALS GİRİŞLERİ COUNTER TABLOSU DVP-SV2 SERİSİ PLC YÜKSEK HIZLI PALS GİRİŞLERİ COUNTER TABLOSU DELTA ES5 SERİSİ OPEN COLLECTOR ENCODER KABLO RENKLERİ KAHVERENGİ ENCODER BESLEMESİ (24VDC) MAVİ ENCODER BESLEMESİ (0VDC) SİYAH ENCODER OUTPUT

Detaylı

BÖLÜM 5 S_BĐT. Komut listesi (STL) Network 1 LD I0.0 S Q0.0, 1

BÖLÜM 5 S_BĐT. Komut listesi (STL) Network 1 LD I0.0 S Q0.0, 1 BÖLÜM 5 ET VE EET ÖLELEĐ : PLC teknolojisinde sürekli çalışmayı sağlamak için mühürleme (kilitleme) pek kullanılmaz. ürekli çalışma başka bir yöntemle çözülür. Bu da ET ve EET tekniğidir. Çıkışın girişe

Detaylı

PLC DE PROGRAMIN YÜRÜTÜLMESİ

PLC DE PROGRAMIN YÜRÜTÜLMESİ PLC DE PROGRAMIN YÜRÜTÜLMESİ Başlangıç PLC de programın yürütülmesi, yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi belirli işlemlerin sürekli periyodik bir çevrim halinde yapılması ile gerçeklenir. Kesmeli çalışma,

Detaylı

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR Deneyin Amaçları Asenkron ve senkron sayıcı devre yapılarının öğrenilmesi ve deneysel olarak yapılması Deney Malzemeleri 74LS08 Ve Kapı Entegresi (1 Adet) 74LS76

Detaylı

TWIDO DENETLEYİCİLER TWDLCAE40DRF

TWIDO DENETLEYİCİLER TWDLCAE40DRF TWIDO DENETLEYİCİLER TWDLCAE40DRF Analog Potansiyometrelerin Tanımı Açıklama Aşağıdaki kısımda, kompakt denetleyici üzerindeki analog potansiyometre anlatılmıştır. Tanım TWDLCAA10DRF ve TWDLCAA16DRF

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi. Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı Deney Föyü

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi. Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı Deney Föyü Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı Deney Föyü Arş. Gör. Hasan Hüseyin Çevik 2018 DENEY NO:1 CIMON PLC SETİ TANITIMI VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Deneylerde CİMON PLC XP-CP

Detaylı

SAYISAL İŞARET İŞLEME LABORATUARI LAB 5: SONSUZ DÜRTÜ YANITLI (IIR) FİLTRELER

SAYISAL İŞARET İŞLEME LABORATUARI LAB 5: SONSUZ DÜRTÜ YANITLI (IIR) FİLTRELER SAYISAL İŞARET İŞLEME LABORATUARI LAB 5: SONSUZ DÜRTÜ YANITLI (IIR) FİLTRELER Bu bölümde aşağıdaki başlıklar ele alınacaktır. Sonsuz dürtü yanıtlı filtre yapıları: Direkt Şekil-1, Direkt Şekil-II, Kaskad

Detaylı

PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) Sayfa 1. 1 DENEY NO:1 DENEY ADI: PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) AMAÇ:

PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) Sayfa 1. 1 DENEY NO:1 DENEY ADI: PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) AMAÇ: PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) Sayfa 1. 1 DENEY NO:1 DENEY ADI: PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) AMAÇ: PLC deney düzeneğini kullanarak montaj hattında, dağıtım istasyonunda ve

Detaylı

Donanım İÇERİK. Bölüm 1:FATEK FBs PLC Serisine Genel Bakış. Bölüm 2:Sistem Mimarisi

Donanım İÇERİK. Bölüm 1:FATEK FBs PLC Serisine Genel Bakış. Bölüm 2:Sistem Mimarisi Donanım İÇERİK Bölüm 1:FATEK FBs PLC Serisine Genel Bakış 1.1 Ana Ünitenin Görünümü... H1-1 1.2 Genişleme Modülünün Görünümü... H1-2 1.3 Haberleşme Modülünün Görünümü... H1-4 1.4 FBS-PLC Modellerinin Listesi...

Detaylı

Alvemsis PLC Otomasyon çözümleri. ALVM 21A1 Versiyon: 20015.02 PLC Tip: ALVM 21A1 Traih: 15.02.2015

Alvemsis PLC Otomasyon çözümleri. ALVM 21A1 Versiyon: 20015.02 PLC Tip: ALVM 21A1 Traih: 15.02.2015 Alvemsis PLC Otomasyon çözümleri. ALVM 21A1 Versiyon: 20015.02 PLC Tip: ALVM 21A1 Traih: 15.02.2015 SN:0000001 TEKNİK ÖZELLİKLER Adı Adet Lojik Çıkış (Transistor) Output 8 12..24VDC (Her Çıkış 3 Amp) (8

Detaylı

Deney 2: Flip-Floplar

Deney 2: Flip-Floplar Deney 2: Flip-Floplar Bu deneyde, çeşitli flip-flop devreleri kurulacak ve incelenecektir. Kullanılan Elemanlar 1 x 74HC00 (NAND kapısı) 1 x 74HC73 (JK flip-flop) 1 x 74HC74 (D flip-flop) 4 x 4,7 kohm

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Programlanabilir Mantık Denetleyicileri Ders No : 0690260030 Teorik : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

MEB YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ. 1. Tipik bir mikrobilgisayar sistemin yapısı ve çalışması hakkında bilgi sahibi olabilme

MEB YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ. 1. Tipik bir mikrobilgisayar sistemin yapısı ve çalışması hakkında bilgi sahibi olabilme PROGRAMIN ADI DERSIN KODU VE ADI DERSIN ISLENECEGI DÖNEM HAFTALIK DERS SAATİ DERSİN SÜRESİ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK MİK.İŞLEMCİLER/MİK.DENETLEYİCİLER-1 2. Yıl, III. Yarıyıl (Güz) 4 (Teori: 3, Uygulama: 1,

Detaylı

BÖLÜM 9. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde C ile gösterilir. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde: Yukarı sayıcı (Counter up CTU ),

BÖLÜM 9. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde C ile gösterilir. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde: Yukarı sayıcı (Counter up CTU ), BÖLÜM 9 SAYICILA ( Counters) ( C ) Sayıcılar, girişine verilen ve 0 sinyalinin belirli sayısından sonra çıkışını yapan elemanlardır Sayma işlemi yukarı olabildiği gibi aşağı da olabilir Sayıcılar, batarya

Detaylı

18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS)

18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS) 18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS) Flip Flop lar iki kararlı elektriksel duruma sahip olan elektronik devrelerdir. Devrenin girişlerine uygulanan işarete göre çıkış bir kararlı durumdan diğer (ikinci) kararlı

Detaylı

Güz Y.Y. Lojik Devre Laboratuvarı Laboratuvar Çalışma Düzeni

Güz Y.Y. Lojik Devre Laboratuvarı Laboratuvar Çalışma Düzeni 2010-2011 Güz Y.Y. Lojik Devre Laboratuvarı Laboratuvar Çalışma Düzeni Deneyi hangi grubun hangi tarihte ve saatte yapacağı internet sayfasında (http://www.ce.yildiz.edu.tr/myindex.php?id=54) duyurulmuştur.

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİ UYGULAMALARI ANALOG MODÜLLERİN KULLANILMASI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad

Detaylı

PLC DERS SUNUSU. Prof. Dr. İlhan KOCAARSLAN

PLC DERS SUNUSU. Prof. Dr. İlhan KOCAARSLAN PLC DERS SUNUSU Prof. Dr. İlhan KOCAARSLAN İÇERİK Giriş PLC nedir? PLC lerin Uygulama Alanları PLC lerin Yapısı PLC lerin Avantajları PLC ile Elde Edilen Verilerin Değerlendirilmesi PLC Verilerine Internet

Detaylı

BÖLÜM 2 SAYI SİSTEMLERİ

BÖLÜM 2 SAYI SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1. Lojik devre içeriği... (1) 1.1.1. Kodlama, Kod tabloları... (2) 1.1.2. Kombinezonsal Devre / Ardışıl Devre... (4) 1.1.3. Kanonik Model / Algiritmik Model... (4) 1.1.4. Tasarım

Detaylı

TIA P0RTAL (TEMEL DÜZEY) S7-1200 S7-300 S7-400

TIA P0RTAL (TEMEL DÜZEY) S7-1200 S7-300 S7-400 TIA P0RTAL (TEMEL DÜZEY) S7-1200 S7-300 S7-400 EĞİTMEN AD SOYAD : FAHRETTİN ERDİNÇ TECRÜBE : 1996 DAN BERİ OKUL : 1995 DEÜ ELK-ELKTR MÜH. LÜTFEN DİKKAT! SINIFTAKİ BAŞARIMIZIN MAKSİMUM DÜZEYDE OLMASI İÇİN:

Detaylı

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik.

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik. Flip-Flop lar Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere latch leri inceledik. Latch ler bazı problemlere sahiptir: Latch i ne zaman enable yapacağımızı bilmeliyiz. Latch i çabucak devredışı bırakabilmeliyiz

Detaylı

GEMO Ladder Editor V1.1 Kullanıcı Kılavuzu

GEMO Ladder Editor V1.1 Kullanıcı Kılavuzu GEMO Ladder Editor V1.1 Kullanıcı Kılavuzu Bütün bilgilerin değişiklik hakkı saklıdır 1/37 www.gemo.com.tr İÇİNDEKİLER 1 Giriş...4 2 Özellikler...5 2.1 Ana Pencere...5 2.1.1 Ana Menü...5 2.1.1.1 Dosya...5

Detaylı

SAYICILAR (COUNTERS) Codesys dilinde üç tip sayıcı bulunmaktadır. Bunlar; CTU : YUKARI (İLERİ) SAYICI (UP COUNTER)

SAYICILAR (COUNTERS) Codesys dilinde üç tip sayıcı bulunmaktadır. Bunlar; CTU : YUKARI (İLERİ) SAYICI (UP COUNTER) Örnek: Bir kapasitif sensör ile yürüyen banttaki cam şişelerin sayma işlemi yapılmaktadır. Şişe sayısı 12 olduğu zaman Paketleme işlemi başlatılmaktadır. Paketleme işlemi 1dk sürmekte ve işlem sonunda

Detaylı

DVP-01PU POZĐSYONLAMA MODÜLÜ

DVP-01PU POZĐSYONLAMA MODÜLÜ DVP-01PU POZĐSYONLAMA MODÜLÜ DVP-01PU DVP-01PU pozisyonlama modülüdür. Bu modül ile bir servonun pozisyonlaması gerçekleştirilebilir. Kabiliyetleri ise 200 KHz line dirver çıkışı ile 3 farklı tipte A/B

Detaylı

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları DENEY 8-1 Kayan LED Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Kayan LED kontrol devresinin çalışma prensibini anlamak. 2. Bir kayan LED kontrol devresi gerçekleştirmek ve çalıştırmak.

Detaylı

7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters)

7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters) 7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters) 7..Yazmaçlar Paralel Yüklemeli Yazmaçlar Ötelemeli Yazmaçlar 7.2.Sayıcılar Đkili Asenkron Sayıcılar (Binary Ripple Counter) Đkili Kodlanmış Onlu Asenkron Sayıcı

Detaylı

Simatic PLC Eğitim Kataloğu 2013 Sayfa -1

Simatic PLC Eğitim Kataloğu 2013 Sayfa -1 Simatic PLC Eğitim Kataloğu 2013 Sayfa -1 Global Otomasyon San. Ve Tic. Ltd. Şti Yukarı Mah. Atatürk Bulvarı Yaman Apt. No:7/4 Kartal İstanbul Tel: 0216-3895250 Fax: 0216-3898275 Kurslarımız Simatic S5

Detaylı

GMTCNT PLC İLE PID FONKSİYONU

GMTCNT PLC İLE PID FONKSİYONU GMTCNT PLC İLE PID FONKSİYONU Örnek senaryo: GLC-296T, GXM-40U, SSR (Solid State Röle) ve J tipi bir termokupl kullanarak, yükün sıcaklığı 60 de tutulmaya çalışılacak. Bağlantılar: 1. SSR giriş uçları:

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi ) GÜÇ ELEKTRONİĞİ (0860120203-0860170113) VE ENERJİ Zorunlu Meslek i Seçmeli (Proje, Ödev, Araştırma, İş Yeri ) 4 56 44 100 Kredisi 3+1 4 Bu derste; yarı iletken anahtarlama elemanları, doğrultucu ve kıyıcı

Detaylı

7. Bölüm Robot Programlamada Mantıksal Fonksiyonlar

7. Bölüm Robot Programlamada Mantıksal Fonksiyonlar 7. Bölüm Robot Programlamada Mantıksal Fonksiyonlar 7. Bölüm: Mantıksal Fonksiyonlar 7.1. Mantıksal Programlamanın Temelleri Endüstriyel Robot sisteminde çevre birimlerle olan iletişimin sağlanmasında

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi.

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. DENEY 2- Sayıcılar DENEY 2- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL BİLGİLER Sayıcılar flip-floplar

Detaylı

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1 DELAB TM-18C KAÇAK AKIM RÖLESİ İÇERİK GENEL / BUTON FONKSİYONLARI.2 PARAMETRE AYARLARI...2 PARAMETRE AÇIKLAMALARI 3 KAÇAK AKIM AYARLARI...3 AÇMA SÜRESİ AYARLARI.3 AŞIRI AKIM AYARLARI...4 ÇALIŞMA SÜRESİ..4

Detaylı

4.1 Ardışıl Komutların Geçerli Operandleri

4.1 Ardışıl Komutların Geçerli Operandleri Bölüm 4 Ardışıl Komular Bu bölümde göserilen FBs-PLC' nin ardışıl komuları Bölüm 3.1 de liselenmişir. Bu komuların uygulanmasında kodlama kuralları için Bölüm 1'deki "PLC Ladder Diyagram ve Mnemonic Komuların

Detaylı

B.Ç. / E.B. MİKROİŞLEMCİLER

B.Ç. / E.B. MİKROİŞLEMCİLER 1 MİKROİŞLEMCİLER RESET Girişi ve DEVRESİ Program herhangi bir nedenle kilitlenirse ya da program yeniden (baştan) çalıştırılmak istenirse dışarıdan PIC i reset yapmak gerekir. Aslında PIC in içinde besleme

Detaylı

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere tutucuları inceledik.

Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere tutucuları inceledik. Flip-Flop Bir devrede bellek elemanı olarak kullanılmak üzere tutucuları inceledik. Tutucular bazı problemlere sahiptir: Tutucuyu ne zaman enable yapacağımızı bilmeliyiz. Tutucuyu çabucak devredışı bırakabilmeliyiz

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları METOTLAR Nesneye yönelik programlama dillerinde genellikle fonksiyonlar metot olarak isimlendirilirler. Metot ve fonksiyon olarak ifade edilecek kavramlar aynı anlamda kullanılacaktır. Her çalışan C# programı

Detaylı

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Eşzamanlı (Senkron) Ardışıl Devrelerin Tasarlanması (Design) Bir ardışıl devrenin tasarlanması, çözülecek olan problemin sözle anlatımıyla (senaryo) başlar. Bundan sonra aşağıda açıklanan aşamalardan geçilerek

Detaylı

BÖLÜM 12. n1 değeri n2 değerine eşit olduğu zaman kontak kapanır. Kontak kapandığında enerji akışı olur. n1 veya n2 değerleri maksimum 255 olabilir.

BÖLÜM 12. n1 değeri n2 değerine eşit olduğu zaman kontak kapanır. Kontak kapandığında enerji akışı olur. n1 veya n2 değerleri maksimum 255 olabilir. BÖLÜM 2 KAŞILAŞTIMA KOMUTLAI (COMPAE INSTUCTION) Bayt (Byte) eşit karşılaştırma kontağı : ==B Operantlar : VB, IB, QB, MB, SMB, SB, AC, Sabit sayılar değeri değerine eşit olduğu zaman kontak kapanır. Kontak

Detaylı

PICBIT_PLC İLE LOJİK TASARIM. Doç. Dr. Murat UZAM Niğde Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

PICBIT_PLC İLE LOJİK TASARIM. Doç. Dr. Murat UZAM Niğde Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü PICBIT_PLC İLE LOJİK TASARIM Doç. Dr. Murat UZAM Niğde Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü EYLÜL 2008 Bu kitap Niğde Üniversitesi Yayın Komisyonunun 22.04.2008

Detaylı

FBs-serisi. Programlanabilir Kontrol Cihazı. Kullanım Kitabı - II [ İleri Düzey Uygulamalar. Önsöz, İçerik. FBs-PLC Interrupt Fonksiyonu 9

FBs-serisi. Programlanabilir Kontrol Cihazı. Kullanım Kitabı - II [ İleri Düzey Uygulamalar. Önsöz, İçerik. FBs-PLC Interrupt Fonksiyonu 9 Önsöz, İçerik FBs-PLC Interrupt Fonksiyonu 9 FBs-PLC Yüksek Hızlı Sayıcı ve Zamanlayıcı 10 FBs-PLC nin Haberleşmesi 11 FBs-serisi Programlanabilir Kontrol Cihazı FBs-PLC Haberleşme Bağlantı Uygulamaları

Detaylı

Proje #2 - Lojik Devre Benzetimi

Proje #2 - Lojik Devre Benzetimi Kocaeli Universitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama Laboratuvarı I BLM 209 Proje #2 - Lojik Devre Benzetimi Dosya Operasyonları Üzerine Uygulama Geliştirme Arş. Gör. Süleyman Eken & Arş. Gör. Furkan

Detaylı

TEMEL SEVİYE PLC EĞİTİM NOTLARI

TEMEL SEVİYE PLC EĞİTİM NOTLARI F.A.S.T. TEMEL SEVİYE PLC EĞİTİM NOTLARI İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 : PLC TANIMI, GİRİŞ / ÇIKIŞ BAĞLANTILARI, BİT ve DATA ADRESLEMELERİ BÖLÜM 2 : DİJİTAL ÇIKIŞ IN ÇALIŞMASI ve KESİLMESİ UYGULAMALARI BÖLÜM 3 :

Detaylı

Şekil 2.31: Proje yöneticisi penceresinden değişkenleri tanımlama

Şekil 2.31: Proje yöneticisi penceresinden değişkenleri tanımlama 2.3.1.1. Değişken İşlemleri Proje Yöneticisi penceresinin üst kısmındaki açılım "Variables" seçildiğinde pencerenin altında klasör ayraç etiketleri şeklinde sistem değişkenlerini tanımlama seçenekleri

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ 1 DENEY NO : 1 DENEYİN ADI : Start Stop Kullanılarak

Detaylı

Röle Ters röle Set rölesi Reset rölesi

Röle Ters röle Set rölesi Reset rölesi DENEY-5 PLC İLE KESİK VE SÜREKLİ ÇALIŞMA Ön Bilgi: Kesik çalışma: Sistemin butona basıldığı sürece çalışması, buton bırakılınca durması o sistemin kesik çalıştığını gösterir. Sürekli çalışma: Sistemin

Detaylı

PICPLC ler için Programlama Arayüzü Geliştirilmesi Developing of a Programming Interface for PICPLCs

PICPLC ler için Programlama Arayüzü Geliştirilmesi Developing of a Programming Interface for PICPLCs PICPLC ler için Programlama Arayüzü Geliştirilmesi Developing of a Programming Interface for PICPLCs Serhat KILIÇARSLAN 1, Gökhan GELEN 2 1 Enformatik Bölümü Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat serhat.kilicarslan@gop.edu.tr

Detaylı

Deney 6: Ardışıl Devre Analizi

Deney 6: Ardışıl Devre Analizi Deney 6: Ardışıl Devre Analizi Genel Bilgiler: Lojik devre derslerinde de görüldüğü gibi bir ardışıl devrenin analizi matematiksel model, durum tablosu veya durum diyagramı yardımıyla üç farklı biçimde

Detaylı

Komutlar. Bölüm 1 PLC Ladder Diyagram ve Mnemonic Kodlama Kuralları

Komutlar. Bölüm 1 PLC Ladder Diyagram ve Mnemonic Kodlama Kuralları Komutlar Bölüm 1 PLC Ladder Diyagram ve Mnemonic Kodlama Kuralları Bu bölümde, ladder diyagramın temel presipleri, mnemonic kodlama kuralları, FB-O7C gibi programlama aracının nasıl kullanıldığı anlatılacaktır.

Detaylı

PLC(PROGRAMLANABİLİR LOJİK KONTROL) PLC'NİN TEMEL İLKELERİ

PLC(PROGRAMLANABİLİR LOJİK KONTROL) PLC'NİN TEMEL İLKELERİ PLC(PROGRAMLANABİLİR LOJİK KONTROL) PLC'NİN TEMEL İLKELERİ PLC'ler endüstriyel otomasyon devrelerinde doğrudan kullanıma uygun özel giriş ve çıkış birimiyle donatılmıştır. Bu cihazlara, basınç seviye,

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1. PLC ve UYGULAMALARI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1. PLC ve UYGULAMALARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 PLC ve UYGULAMALARI DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Memduh SUVEREN EYLÜL 2012 KAYSERİ PLC ve

Detaylı

Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir.

Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir. Sayıcılar (Counters) Sayıcılar n bitlik bir bilgiyi tutmanın yanısıra her saat çevriminde tuttukları değeri artıran veya azaltan ardışıl devrelerdir. Genel olarak iki gruba ayrılır: Senkron sayıcılar Asenkron

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR. Kodlama (Coding) : Bir nesneler kümesinin bir dizgi (bit dizisi) kümesi ile temsil edilmesidir.

Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR. Kodlama (Coding) : Bir nesneler kümesinin bir dizgi (bit dizisi) kümesi ile temsil edilmesidir. Bilgisayar Mimarisi İkilik Kodlama ve Mantık Devreleri Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR ESOGÜ Eğitim Fakültesi - BÖTE twitter.com/cmkandemir Kodlama Kodlama (Coding) : Bir nesneler kümesinin bir dizgi

Detaylı

STP1 +2 FONKSİYON. Step Motor Eğitim Seti. Tamamen mekatronik özel tasarım. Pratik Becerileri kazanmak ve Proje Odaklı Uzmanlık İçin

STP1 +2 FONKSİYON. Step Motor Eğitim Seti. Tamamen mekatronik özel tasarım. Pratik Becerileri kazanmak ve Proje Odaklı Uzmanlık İçin STP1 Step Motor Eğitim Seti Tamamen mekatronik özel tasarım %100 kendi imalatımız Pratik Becerileri kazanmak ve Proje Odaklı Uzmanlık İçin +2 FONKSİYON Konum göstrge cetveli 24V PLC kontrollü lazer pointer

Detaylı

Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar

Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar Kullanılan Elemanlar xlm Entegresi, x0 kohm direnç, x00 kohm direnç, x0 µf elektrolitik kondansatör, x00 nf kondansatör, x 7HC7 (D flip-flop), x 0 ohm, x Led

Detaylı

KONTROL SİSTEMLERİNE GİRİŞ. Hazırlayan Dr.Birol Arifoğlu

KONTROL SİSTEMLERİNE GİRİŞ. Hazırlayan Dr.Birol Arifoğlu KONTROL SİSTEMLERİNE GİRİŞ Hazırlayan Dr.Birol Arifoğlu Temel Kavramlar ve Tanımlar Açık Çevrim Kontrol Sistemleri Kapalı Çevrim (Geri Beslemeli) Kontrol Sistemleri İleri Beslemeli Kontrol Sistemleri Otomatik

Detaylı

TWIDO PLC ÖĞRENİYORUM

TWIDO PLC ÖĞRENİYORUM YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN TWIDO PLC ÖĞRENİYORUM YAZAN RECEP ÖNCEVARLIK Sayfa 1 / 21 Her zaman bana destek olan sevgili eşim için. Sayfa 2 / 21 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ----------------------------------------------------------9

Detaylı

1969 yılında, klasik (Elektrik) kumandanın. Elektronik karşılığı olan ilk PLC yapıldı yılında ise dört yıllık bir çalımanın ürünü

1969 yılında, klasik (Elektrik) kumandanın. Elektronik karşılığı olan ilk PLC yapıldı yılında ise dört yıllık bir çalımanın ürünü 1. PLC`nin Tarihcesi 1960 yılında yüksek verimlilik, güvenilirlik ve yeni devreler gibi üstünlükleri ile birlikte bilgisayarlar kullanılmaya başlandı. Buda beraberinde endüstriyel üretimde otomasyonu ortaya

Detaylı

Tek Setli, Tek Çýkýþlý, Çok Fonksiyonlu Hýz Ölçer

Tek Setli, Tek Çýkýþlý, Çok Fonksiyonlu Hýz Ölçer Tek li, Tek Çýkýþlý Hýz Ölçer TCS37-100.S TCS37-100 Timer&Counter&Speed Tek li, Tek Çýkýþlý, Çok Fonksiyonlu Hýz Ölçer 6 dijit LED Display (Yeþil veya Kýrmýzý), 8mm dijit boyu Ýki ayrý çarpým faktörü(00.0001...

Detaylı

NB ALARM & EVENTS İÇİNDEKİLER. Giriş Alarmlar Alarm Database Alarm Görüntüleyiciler Event Database Event Görüntüleyiciler

NB ALARM & EVENTS İÇİNDEKİLER. Giriş Alarmlar Alarm Database Alarm Görüntüleyiciler Event Database Event Görüntüleyiciler NB ALARM & EVENTS İÇİNDEKİLER Giriş Alarmlar Alarm Database Alarm Görüntüleyiciler Event Database Event Görüntüleyiciler Giriş Bu dökümanda NB Ekranlarda yer alan Alarm ve Olay(Event) görüntüleme fonksiyonları

Detaylı

yaratırdı), sayma dizisi içinde, bir bit geçişini tetiklemek için kullanılabilecek, bazı diğer biçim düzenleri bulmak zorundayız:

yaratırdı), sayma dizisi içinde, bir bit geçişini tetiklemek için kullanılabilecek, bazı diğer biçim düzenleri bulmak zorundayız: Eşzamanlı Sayaçlar Bir eşzamanlı sayacın çıktı bit'leri, eşzamansız sayacın aksine, dalgacıklanma olmadan anlık durum değiştirirler. J-K ikidurumluluardan böyle bir sayaç devresi yapmanın tek yolu bütün

Detaylı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 5 Zamanlayıcılar Zamanlayıcı/Sayıcı 3 Zamanlayıcı/Sayıcı Zamanlayıcı: Zaman geciktirici olarak kullanıldığında verilen isim. Sayıcı:

Detaylı

Örnek. Yıl : Ay : Gün : Saat : Dakika : Saniye : VB200 VB201 VB202 VB203 VB204 VB205 VB206 VB207

Örnek. Yıl : Ay : Gün : Saat : Dakika : Saniye : VB200 VB201 VB202 VB203 VB204 VB205 VB206 VB207 BÖLÜM 22 GERÇEK ZAMAN SAATĐ Gerçek zaman saati uygulamaları, çok farklı amaçlar için yapılabilir Örneğin : Okullarda ders zilinin programlanmasında, günün belirli saatinde ve belirli süre ile bir yükün

Detaylı

Proje Teslimi: 2013-2014 güz yarıyılı ikinci ders haftasında teslim edilecektir.

Proje Teslimi: 2013-2014 güz yarıyılı ikinci ders haftasında teslim edilecektir. ELEKTRONĐK YAZ PROJESĐ-2 (v1.1) Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünde okuyan 1. ve 2. sınıf öğrencilerine; mesleği sevdirerek öğretmek amacıyla, isteğe bağlı olarak

Detaylı

SAYISAL TASARIM. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL TASARIM. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL TASARIM Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 1 Sayıcılar İkili (Binary) Sayma İkili (Binary) sayma 1 ve 0 ların belirli bir düzen içerisinde sıralanması ile yapılır. Her dört sayıda

Detaylı

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu IPACK LADDER Arayüz Dökümantasyonu I. Giriş Bu dökümantasyon IPack Ladder yazılımının arayüz kullanımını, kullanılan model ile ilişkilerini ve işlevsel açıklamaları kapsamak üzere hazırlanmıştır. II. Dökümantasyon

Detaylı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı İLERI MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 4 Motor Denetimi Adım (Step) Motorunun Yapısı Adım Motorlar elektrik vurularını düzgün mekanik harekete dönüştüren elektromekanik

Detaylı

PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER. DERS 06 Temel Programlama Komutları

PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER. DERS 06 Temel Programlama Komutları PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER DERS 06 Temel Programlama Komutları 2.8. Temel Programlama Komutları 2.8.1. Start, Stop ve Çıkı lar Klasik kumanda devrelerinde sistemin çalı masını ba latmak ve durdurmak

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN İkilik Sayı Sistemi İkilik sayı sisteminde 0 lar ve 1 ler bulunur. Bilgisayar sistemleri yalnızca ikilik sayı sistemini kullanır. ( d 4 d 3 d 2 d 1 d 0 ) 2 = ( d 0. 2 0 ) + (

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Programlanabilir Lojik Kontrolörler EEE419 7 3+2 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Programlanabilir Lojik Kontrolörler EEE419 7 3+2 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Programlanabilir Lojik Kontrolörler EEE419 7 3+2 4 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Seçmeli

Detaylı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı İLERI MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 3 LCD Gösterge Kullanımı +5 LCD Modülün Bağlantısı 8K2 1K +5 10 P0.5 P0.6 P0.7 P2.0 P2.1 P2.2 P2.3 P2.4 P2.5 P2.6 P2.7 1 2 3

Detaylı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL ELEKTRONİK Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 6 Tutucular, Flip-Floplar ve Zamanlayıcılar Tutucular (Latches) Tutucu iki kararlı (bistable state) durumu olan en temel sayısal depolama

Detaylı

TUŞ TAKIMI (KEYPAD) UYGULAMALARI

TUŞ TAKIMI (KEYPAD) UYGULAMALARI 12. Bölüm TUŞ TAKIMI (KEYPAD) UYGULAMALARI Tuş Takımı (Keypad) Hakkında Bilgi Tuş Takımı Uygulaması-1 74C922 Tuş Takımı Enkoder Entegresi Tuş Takımı Uygulaması-2 (74C922 İle) Bu bölümde tuş takımı diğer

Detaylı

SRV2 +2 FONKSİYON. Servo Motor Eğitim Seti. Tamamen mekatronik özel tasarım. Pratik Becerileri kazanmak ve Proje Odaklı Uzmanlık İçin

SRV2 +2 FONKSİYON. Servo Motor Eğitim Seti. Tamamen mekatronik özel tasarım. Pratik Becerileri kazanmak ve Proje Odaklı Uzmanlık İçin SRV2 Servo Motor Eğitim Seti Tamamen mekatronik özel tasarım Pratik Becerileri kazanmak ve Proje Odaklı Uzmanlık İçin %100 kendi imalatımız +2 FONKSİYON Pnömatik 2.eksen Vakumlu Parça Tutma Eğitim Seti

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ PLC YE HAZIRLIK MODÜLÜ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Detaylı

Basit Işık Kontrolü. 1. Bit, Byte, Word, Double Word kavramları:

Basit Işık Kontrolü. 1. Bit, Byte, Word, Double Word kavramları: Basit Işık Kontrolü TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTOMASYON LABORATUVARI DENEY NO:1 1. Bit, Byte, Word, Double Word kavramları: PLC lerde veriler

Detaylı

OTOMASYON SİSTEMLERİ. Hazırlayan Yrd.Doç.Dr.Birol Arifoğlu

OTOMASYON SİSTEMLERİ. Hazırlayan Yrd.Doç.Dr.Birol Arifoğlu OTOMASYON SİSTEMLERİ Hazırlayan Yrd.Doç.Dr.Birol Arifoğlu Temel Kavramlar ve Tanımlar Açık Çevrim Kontrol Sistemleri Kapalı Çevrim (Geri Beslemeli) Kontrol Sistemleri İleri Beslemeli Kontrol Sistemleri

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN İkilik Sayı Sistemi İkilik sayı sisteminde 0 lar ve 1 ler bulunur. Bilgisayar sistemleri yalnızca ikilik sayı sistemini kullanır. ( d 4 d 3 d 2 d 1 d 0 ) 2 = ( d 0. 2 0 ) + (

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı Zamanlayıcılar ve Sayıcılar Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT Doç.Dr. Cüneyt

Detaylı

2 Ders Kodu: EMEZ202 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Önlisans

2 Ders Kodu: EMEZ202 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Önlisans PROGRAMLANABİLİR MANTIK DENETLEYİCİLER 1 Ders Adi: PROGRAMLANABİLİR MANTIK DENETLEYİCİLER 2 Ders Kodu: EMEZ202 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Önlisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği

Detaylı

ELK432-MİKROBİLGİSAYARLI SİSTEM TASARIMI LABORATUAR DENEY FÖYÜ

ELK432-MİKROBİLGİSAYARLI SİSTEM TASARIMI LABORATUAR DENEY FÖYÜ ELK432-MİKROBİLGİSAYARLI SİSTEM TASARIMI LABORATUAR DENEY FÖYÜ İÇİNDEKİLER 1. ASENKRON MOTORA YOLVERME YÖNTEMLERİ 2. ASENKRON MOTORA YILDIZ ÜÇGEN YOLVERME 3. OTOMATİK GİRİŞ KAPISININ PLC ÜZERİNDEN KONTROLU

Detaylı