BİLGİSAYARLAŞTIRILMIŞ UYARLANABİLİR TEST SİSTEMLERİ VE EĞİTİM YAZILIMLARINA ENTEGRASYONLARI: TEORİDEN PRATİĞE BİR İNCELEME

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLGİSAYARLAŞTIRILMIŞ UYARLANABİLİR TEST SİSTEMLERİ VE EĞİTİM YAZILIMLARINA ENTEGRASYONLARI: TEORİDEN PRATİĞE BİR İNCELEME"

Transkript

1 BİLGİSAYARLAŞTIRILMIŞ UYARLANABİLİR TEST SİSTEMLERİ VE EĞİTİM YAZILIMLARINA ENTEGRASYONLARI: TEORİDEN PRATİĞE BİR İNCELEME Hacer ÖZYURT, Özcan ÖZYURT, Adnan BAKİ Anahtar Kelimeler Bilgisayarlaştırılmış uyarlanabilir test sistemleri, Eğitimde bilgisayarlaştırılmış uyarlanabilir test kullanımı, Ölçme ve değerlendirme, Bireysel eğitim Özet Ölçme ve değerlendirme, eğitim sisteminin vazgeçilmez gereksinimlerinden birisidir. Bilgisayar/web destekli öğrenme ortamlarında ölçme ve değerlendirme için bilgisayarlaştırılmış uyarlanabilir test sistemlerinin kullanımı her geçen gün artmaktadır. Bilgisayarlaştırılmış uyarlanabilir test sistemlerin temel özelliği her bireye yetenek düzeyine göre farklı soru setleri sunmasıdır. Bu özelliği ile bireysel öğrenmenin ölçme ve değerlendirme ayağını tamamlamaktadır. Bilgisayarlaştırılmış uyarlanabilir test kavramının bütüncül olarak ele alındığı bu çalışmada, bilgisayarlaştırılmış uyarlanabilir test sistemlerinin tanımı yapılarak bu sistemlerin gelişim süreci ve genel özellikleri ele alınmıştır. Bunun yanı sıra bilgisayarlaştırılmış uyarlanabilir test sistemlerinin geliştirilmesi sürecinde kullanılan yöntem ve tekniklere değinilmiştir. Son olarak literatürde yer alan çalışmalardan yola çıkarak bu sistemlerin eğitim sistemlerinde kullanımları, avantaj ve dezavantajları ile eğitim sistemlerine katkıları tartışılmıştır. Keywords Computerized adaptive testing systems, Use of computerized adaptive tests in education, Assessment and evaluation, Individual education Abstract Assessment and evaluation are one of the indispensible requirements of educational system. The use of computerized adaptive testing systems in computer/web based learning environments for assessment and evaluation increases day by day. The main characteristic of computerized adaptive testing systems is that they direct different question sets to each individual according to their levels of ability. Thanks to this characteristic, it integrates the assessment and evaluation part of individual learning. In this study we covered the concept of computerized adaptive testing as a whole, development process and general characteristics of computerized adaptive testing concept were handled by defining them. Additionally, methods and techniques used development process of computerized adaptive testing systems were also mentioned. Finally, use of these systems in educational terms, their advantages and disadvantages with their contributions to educational systems were discussed based on the studies in literature.

2 1. GİRİŞ Test, eğitim sistemi içerisinde öğrencilerin seviyelerini ölçmek için yaygın olarak kullanılan ölçme araçlarından biridir. Test uygulamaları genellikle kağıt-kalem testleri şeklinde uygulanmaktadır. Ancak bilgisayar teknolojisindeki hızlı gelişmeye paralel olarak kağıt-kalem testleri yerini Bilgisayarlaştırılmış Uyarlanabilir Test (BUT) sistemlerine bırakmaya başlamıştır. BUT sistemleri temelden uygulamaya kadar birçok aşamada değerlendirilebilecek karmaşık bir sistemler bütünüdür. Uyarlanabilir test farklı soru maddesi setlerinin farklı bireylere ölçülen yetenek durumlarına göre uygulandığı testlerdir (Weiss, 1985). Bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş uyarlanabilir test uygulamasının ilk örneği Alfred-Binet IQ testinde görülmektedir te çocuklar için geliştirilen bu test, her çocuğun yaşına uygun bir başlangıç sorusu ile başlayıp verilen yanıta göre sonraki sorunun zorluk derecesini belirlemekte ve bir çok kere başarısız olduğu durumda sonlanmaktadır (Weiss, 2004; Georgiadou, Triantafillou & Economides, 2006; Fetzer, Dainis, Lambert & Meade, 2008). Elbette bu, farklı soru seviyeleriyle oluşturulmuş kitapçıklar ile öğretici tarafından gerçekleştirilebiliyordu. Bu test önceden hazırlanmış bir madde havuzu, zorluk düzeylerine göre sınıflandırılmış sorular, başlangıç seçeneği, önceden tanımlı bir puanlama sistemi, sorulacak soruların havuzdan seçilmesi için bir kural ve önceden tanımlı bir sonlandırma kuralı şeklindeki özellikler ile bireyselleştirilmiş test özelliklerini taşımaktadır (Kalender, 2004; Fetzer ve diğ., 2008; Öztuna, 2008). Bu test günümüzdeki uyarlanabilir testlerle kıyaslandığında basit görünse de gelişmiş uyarlanabilir test uygulamalarının temelini oluşturmaktadır. Bilgisayar ortamında uyarlanabilir testin ortaya çıkışı 1900'lü yılların başında olmasına karşın sonraki yıllarda bu teste ilgi olmamış ve kullanımı yaygınlaşmamıştır. Amerika Savunma Bakanlığı kara, hava ve deniz kuvvetlerinde kullanmak için BUT sistemleri üzerine yıllarca yoğun çalışmalar yürütmüştür. Ancak bilgisayarların maliyeti ve boyutları bu alanda yeterli verim sağlanamamasına neden olmuştur ve 1970'li yıllarda uyarlanabilir test uygulamalarında hızlı bir gelişme görülmüştür. Bu gelişme, bilgisayar teknolojisindeki yeni gelişmelerin yanı sıra madde tepki kuramı alanındaki araştırmaların artmasına da bağlı olmuştur. (Ponsoda, 2000; Kalender, 2004; Weiss, 2004; Fetzer ve diğ., 2008) lerde BUT uygulamaları için daha gelişmiş yöntemler uygulanmaya başlanmıştır. Örneğin değişken adım-boyutlu madde seçim modelleri, belirsiz sayıda madde-seçim yolu sağlama ve sınava girenlerin etkileşimli genel yetenek kestirimi gibi teknikler geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Bugünkü BUT motorlarında daha çok Maksimum Bilgi Modeli ve Bayes teknikleri gibi değişken adım-boyutlu modeller kullanılmaktadır (Fetzer ve diğ., 2008).

3 2. BİLGİSAYARLAŞTIRILMIŞ UYARLANABİLİR TEST (BUT) VE ÖZELLİKLERİ BUT sistemleri her katılımcıya kendi yetenek düzeyine uyarlanmış bir test sunmaktadır. Her katılımcıya aynı uzunluklu bir test veren klasik test sistemlerine alternatif olarak düşünülen BUT sistemleri her bir bireye kendi yetenek düzeyine uygun olarak madde seçim uyarlaması yapmaktadır. Çünkü bir bireye kendi yetenek düzeyinin çok üstünde (çok zor) sorular sormak ya da yetenek düzeyinin çok altında (çok kolay) sorular sormak testi alanın yetenek düzeyi hakkında fazla bilgi sağlamamaktadır. Ayrıca kişinin yetenek düzeyine uygun olmayan sorular sormak kişinin sıkılmasına da neden olabilmektedir (Kalender, 2004; Triantafillou & Economides, 2006; Way, Davis & Fitzpatrick, 2006; Marinagi, Kaburlasos & Tsoukalas, 2007; Tian, Miao, Zhu & Gong, 2007; Fetzer ve diğ., 2008). BUT sistemlerinin dört ana bileşeni vardır. Bunlar madde havuzu, madde seçim prosedürü, yetenek kestirimi ve durdurma kuralı şeklinde sıralanabilir. BUT 'un merkezi kavramı, bir test maddesinin katılımcının yetenek seviyesine (θ) en iyi eşleşmesidir. Madde güçlüğü ve θ nın en uygun denkliği katılımcının yetenek seviyesi hakkında maksimum bilgi sağlar. BUT sistemlerinin fonksiyonlarına uygun olması için maddelerde iki ölçüt aranır. Birincisi madde özellikleri bilinen maddelerden oluşan büyük bir madde veritabanı oluşturulmalıdır. İkincisi de bütün maddeler tek boyutlu (aynı genel yapı ya da aynı özelliği ölçer) olmalıdır (Boyd, 2003; Eggen, 2004; Fetzer ve diğ., 2008; Öztuna, 2008; Erdoğdu, 2009). BUT sistemlerinde her yanıttan sonra yetenek kestirimi güncellenir ve sonraki madde yeni kestirime göre uygun özelliklere göre seçilir. BUT uygulamasında ilk olarak her bir bireyin giriş seviyesini belirlemek için orta güçlükte seçilen bir madde sunulur. Test süresince her bir yanıt hızlıca hesaplanır, eğer katılımcı doğru yanıt vermişse test istatistiksel olarak katılımcıyı yüksek seviye olarak belirler ve bu yüksek yeteneğe karşılık bir madde sunar. Eğer sonraki madde de doğru yanıtlanırsa yetenek yeniden yüksek olarak kestirilir ve sonraki madde yeni yetenek kestirimine karşılık olarak sunulur. Buna karşılık yanlış yanıtlama meydana gelirse bilgisayar sürekli olarak katılımcının yetenek kestirimini istatistiksel olarak kabul edilebilir kesinlikte bir kestirime ulaşana kadar ya da maksimum sayıda test maddesi gibi bir sınıra ulaşana kadar yeniden değerlendirir. Şekil 1'de BUT sisteminin iki sonuçlu modellerdeki (0-1 ya da başarılıbaşarısız) işleyişi görülmektedir (Tonidandel, 2001; Eggen, 2004; Kalender, 2004; Guzmán & Conejo, 2005; Al-A'ali, 2007; Tian ve diğ., 2007; Triantafillou, 2007; Öztuna, 2008).

4 Şekil 1. BUT sisteminin iki sonuçlu modellerdeki (0-1 ya da başarılı-başarısız) işleyişi Birçok BUT sistemi bir kullanıcı modeli içerir. Kullanıcı modelinin değişkenleri değerlendirmesinden çıkardığı sonuçlara göre kullanıcının bilgi, ustalık ve kabiliyet gibi karakteristiklerini tanımlar. Bununla birlikte BUT sistemlerinin büyük bir çoğunluğunun ana amacı derecelendirme/kabul ile bağlantılı bir karar için katılımcıları bir problem güçlüne göre sıralamaktır. Sonuç olarak bu sistemler tarafından kullanılan kullanıcı modeli büyük bir kullanıcı değişkenleri dizisini içermez. Onlar genellikle yeterlilikle ilgi değerlendirmedeki sonucun amaçlarını gösteren değişkenleri içerir (Triantafillou, 2007; Somyürek, 2009). Kullanılacak soru havuzundaki soruların parametrelerinin belirlenmesi de önemli bir husustur. Sorular havuza eklenmeden önce yüzlerce hatta binlerce kişiye uygulandığından parametreleri (zorluk derecesi, ayırt edicilik indeksi ve şans faktörü) bilinmektedir ve uygulanacak sorular bu parametrelere dayanarak seçilmektedir (Boyd, 2003; Kalender, 2004). Bir BUT sisteminde amaç katılımcının yeteneği hakkında mümkün olduğunca çok bilgiyi mümkün oldukça az madde ile elde etmektir. Bunu yapmak için birincil görevlerin birbirini takip ettiği temel bir döngü kurulur (Gouli, Kornilakis, Papanikolaou & Grigoriadou, 2001; Tian ve diğ., 2007; Triantafillou, 2007; Fetzer ve diğ., 2008). Bu döngünün adımları şu şekilde sıralanabilir:

5 --- à Test alan katılımcının yeteneği kestirilir à Yetenek kestirimine göre en uygun madde seçilir à Katılımcı maddeyi yanıtlar. à -- Bu temel çember uygun sonlandırma kurallarından birine varana kadar devam eder. Şekil 2'deki akış diyagramı bir BUT motoru tarafından uygulanan madde seçimi, puan ve yetenek kestirimi süreçlerini göstermektedir (Fetzer ve diğ., 2008). Giriş Maddesinin Sunumu Yanıtı Değerlendir Sonraki Maddeyi Seç ve Sun Hayır Yetenek Kestirimini Hesapla Durdurma Kuralı Sağlandı mı? Evet Final Puanını Hesapla Şekil 2. BUT motoru tarafından uygulanan madde seçimi, puan ve yetenek kestirimi süreçleri Katılımcının yeteneğini kestirmenin bir kaç yolu olduğu gibi en uygun maddeyi seçmenin de olası bir kaç kuralı vardır. Bununla birlikte genelde seçilen madde katılımcının yetenek kestirimi için uygun maksimum bilgi sağlar. Bilgi kavramı direkt olarak sorudaki yetenek seviyesindeki Madde Karakteristik Eğrisi (MKE) eğimiyle bağlantılıdır. Buna göre yüksek madde karakteristik eğrisi eğimine sahip (örn: a parametresi), geçerli θ kestirimine göre madde güçlük değerleri yakından düzenlenmiş ve ayırıcılığı maksimum maddelerin seçimi ile katılımcı hakkında maksimum bilgi elde edilir (Way, Davis & Fitzpatrick, 2006; Fetzer ve diğ., 2008). Bütün BUT sistemleri madde seçimi/yetenek kestirimi çemberini durdurmak için bir kaç tip durdurma kuralını birleştirmelidir. Bu durdurma kuralları aşağıdakilerden bir yada bir kaç tanesini içerebilir (Weiss, 1985;

6 Boyd, 2003; Weiss, 2004; Tian ve diğ., 2007; Fetzer ve diğ., 2008; Öztuna, 2008). Minimum madde sayısı vermek. o Bu kural diğerlerinden daha önceliklidir öyle ki minimum madde sayısına ulaşılmadan hiç bir sınav sonlanamaz. Maksimum madde sayısı vermek. Hem madde hem de test seviyesinin maksimum zaman sınırına ulaşma. Yetenek kestirim seviyesi için minimum kesinlik seviyesine ulaşma. o θ nın kesinliği istatistiksel testlerdeki güvenilirlik kavramına benzer şekilde standart hata ile yeniden sunulur. Yetenek kestirimi geçme-kalma kriterinden yeterince uzaklaştığında. Katılımcı test dışı tavır sergilemeye başladığında. o BUT programı yanıt dizilerinin çok yavaş mı çok hızlı mı olduğunu anlayabilir. Testi ertelemek ya da durdurmak yönündeki final kararı için test yöneticisine başvurur. BUT sistemlerinin özellikleri dikkate alındığında kağıt-kalem testlerine göre bir çok avantajının olduğu görülmektedir. Bu sistemlerin önemli üstünlükleri aşağıdaki gibi sıralanabilir (Tonidandel, 2001; Kalender, 2004; Wagner, 2004; Triantafillou & Economides, 2006; Triantafillou, 2007; Fetzer ve diğ., 2008; Öztuna, 2008; Erdoğdu, 2009): Testin uygulanma süresini kısaltır, Her öğrenci kendi seviyesine özgü bir test alır, Güvenliği artırır, Test sonuçları anında değerlendirilebilir, Test istenildiği an verilebilir, Test kalem-kâğıt gereksinimlerini ortadan kaldırır, Madde havuzundan istenmeyen sorunların çıkartılması kolaydır, Test standardizasyonunu genişletir, Test gözetim süresini kısaltır, Soru seçiminde esnekliği artırır, Test uygulayıcısının hazırlığı olmaksızın test uygulanabilir. BUT sistemleri bu üstünlüklerinin yanında bir takım dezavantajlar da taşımaktadır: Her konu ya da yetenek için uygulanamaz, Bilgisayar donanımındaki sınırlılıkları ve maliyeti sorun olabilir, Bilgisayar korkusu bu tür uygulamalarda sorunlar doğurabilir, Ölçülen yeteneğin tek boyutlu olma şartının genelde sağlanmaması, Madde havuzunun büyük olması gerekliliği.

7 3. BUT GELİŞTİRME SÜRECİ Herhangi bir BUT sisteminin başarısı büyük ölçüde kaliteli bir madde havuzuna bağlıdır. Bir BUT sistemi için madde üretimi geliştirme sürecinin ilk ve belki de en uzun aşamasıdır. Finaldeki madde havuzu katılımcıya sunulacak olan maddelerin yaklaşık olarak 5 ila 10 katı kadar maddeden oluşmalıdır. Buna göre 30 maddelik bir test için madde havuzunda maddenin bulunması önerilir. Madde yazımı sıkıntılı ve can sıkıcı bir süreçtir maddelik bir testte başlangıç madde dizisinin geliştirilmesi için 400 den fazla madde gerekebilir. Çünkü bu maddeler büyük kısmı analiz süreçlerinde azaltılacaktır (Weiss, 1985; Wise, 1997; Triantafillou & Economides, 2006; Fetzer ve diğ., 2008). Başlangıç madde havuzu kurulduktan sonra her bir madde için veriler toplanır. Tipik madde tepki kuramı analizleri için en az 300 veri noktası gerekmekle birlikte 500 veri noktası tercih edilir. Çünkü çoğunlukla 300 kişiye başlangıç madde havuzundaki bütün maddelerin uygulanması uygun olamamaktadır. Maddeler daha küçük alt havuzlara bölünmeli ve kesin veriler toplanmalıdır (Fetzer ve diğ., 2008).Yeterli katılımcı örneklemi ile madde parametreleri (ayırt edicilik(a), güçlük(b), şans(c)) kestirilebilir. Bu parametreler final madde havuzunda tutulacak olan maddelere karar vermek için kullanılır. Final madde havuzu BUT sistemine entegre edilir ve testi alanlar için uygun bir madde seçim yolu oluşturulur (Weiss, 2004; Fetzer ve diğ., 2008). Madde bankasının sürekli geliştirilmesi açısından, deneysel maddeler eklenebilir. Ancak bu maddeler kullanıcının puanı hesaplanırken dikkate alınmaz. İşaretlenen bu maddeler diğerleriyle beraber sunulur. Parametre kestirimleri bu durumda verimli olabilir ve madde havuzunda maddeyi tutma ya da yok etme ilgili kararlar verilebilir. Böylece yeni maddelerin madde havuzuna sürekli akışı sağlanır (Tian ve diğ., 2007; Fetzer ve diğ., 2008). Bir madde gözden geçirilip düzenlendiğinde artık yeni bir madde olarak kabul edilir. Madde bazı açılardan düzenlenmelidir. Madde güçlüğü ya da diğer bazı açılardan maddenin işlevi düzenlenmelidir. Dolayısıyla düzenlenmiş bir madde yeni bir madde olarak dikkate alınmalı ve buna göre güçlük seviyesi yeniden hesaplanmalıdır (Tian ve diğ., 2007). BUT sınavları çoğunlukla uzak bölgelerde yapılır. Bu şartlar altında madde havuzu eğer şifreleniyor ya da başka bir şekilde korunuyorsa bütün bölgelere tamamıyla taşınmamalıdır. Bunun yerine farklı bölgelere madde havuzundan farklı örtüşümler gönderilmelidir. Bunun bir kaç yararı vardır (Tian ve diğ., 2007). İlki test güvenliğini arttırmasıdır. Çünkü test paketlerinden birinin çalınması madde havuzunun tümünü tehlikeye sokmaz. İkincisi madde sergilenmesini sırlandırmasıdır. Herhangi bir madde yalnızca katılımcıların bir kısmı tarafından görülebilir. Üçüncüsü büyük miktarda deneyimli katılımcının aynı testi alma olasılığını azaltır. Dördüncüsü eğer test uygulaması sürecinde bir sorun ortaya çıkarsa bu durumdan sonra muhtemelen BUT uygulamalarının sadece bir kısmı etkilenir. Beşincisi örtüşme görülmesidir. Öyle ki madde güçlükleri farklı

8 taraflar karşılaştırılabilir ve eşitlenebilir. Böylece katılımcıların performans değerlendirmelerinin adil olduğundan emin olunabilir Madde Tepki Kuramı Madde Tepki Kuramı (MTK) kişinin her bir maddeye doğru cevap verme olasılığını dikkate alan, katılımcıdan ve testten bağımsız katılımcıyı tanımlayan matematiksel bir modeldir. Bu kuramda aynı bireye farklı sorular içeren iki farklı test uygulansa bile kestirilen yetenek düzeyi farklı olmaz. Testin sonunda ulaşılan puan test puanı değil katılımcının yetenek seviyesinin bir kestirimidir. Bu yetenek seviyesi sık sık theta (θ) olarak anılır ve +3 ile -3 arasında değer alır. θ skalası üzerinde sıfır ortalama yetenek seviyesini, negatif değerler ortalamadan daha düşük yetenek seviyesini, pozitif değerler ortalamadan daha yüksek yetenek seviyesini gösterir (Boyd, 2003; Yıldırım, Çömlekoğlu & Berberoğlu, 2003; Kalender, 2004; Weiss, 2004; Çinici, 2006; Kan, 2006; Fetzer ve diğ., 2008). Her matematiksel modelde olduğu gibi Madde Tepki Kuramının da belli kabulleri vardır (Gouli ve diğ., 2001; López-Cuadrado, Pérez, Vadillo & Arruabarrena, 2002; Fetzer ve diğ., 2008; Öztuna, 2008). Tek Boyutluluk: Katılımcının yetenek seviyesini uygun bir şekilde ölçmek isteyen bir MTK modeli için yalnızca tek bir yapı ya da örtük özelliği ölçmeye yönelik test maddeleri ayarlanmalıdır. Yani Tek boyutlu MTK modellerinde test performansını sadece bir tek gizil değişkeninin (yetenek) belirlediği kabul edilir. Bu varsayımın tam olarak karşılanması mümkün değildir. Bunun sebebi test performansına sınav kaygısı, test stratejileri, kişilik, hızlı işlem yapabilme becerisi, motivasyon ve benzeri pek çok değişkenin etki etmesidir. Yine de bu diğer değişkenlerin etkisinin en az düzeyde olması beklenir. Baskın bir faktör veya bileşenin test performansını etkilediği ve büyük ölçüde açıkladığının görülmesi bu varsayım için temeldir. Bu baskın bileşenin testin ölçtüğü değişken olması istenir. Tek boyutluluğun test edilmesi için faktör analizi metotları kullanılabilir. İlk faktör varyansının ikinci faktör varyansına oranı bir tek boyutluluk indeksi olarak önerilmiştir. Madde seçiminde, faktör analizinde aykırı kalan maddeler madde havuzundan çıkarılıp tekrar faktör analizi uygulanması ve istenen tek boyutlu yapı yakalanıncaya kadar bu şekilde maddelerin elenmesi bir yöntem olarak öne sürülmüştür. Yerel Bağımsızlık: Bireylerin θ düzeyleri sabit tutulduğunda, ölçme aracının maddelerine verdikleri yanıtların istatistiksel olarak bağımsız olmasına yerel bağımsızlık adı verilmektedir. MTK modellerinde, bir bireyin testin farklı maddelerine verdiği yanıtların istatistiksel olarak bağımsız olduğu varsayılır. Maddeler birbirlerine ipucu verdiklerinde yerel bağımsızlık karşılanmaz. Örneğin tek bir yeteneği ölçen bir matematik testinde sorunun içindeki kelimeler yanıta dair ipuçları içeriyorsa yerel bağımsızlık varsayımı karşılanmaz. Çünkü katılımcının test maddesine dair yanıtını matematik yeteneğinin yanı sıra ikinci bir faktör olan ipucu

9 etkilemiş olur. Maddelerin testin içindeki yerlerinin cevapları etkilemesi yerel bağımsızlık ile çelişir. Ayrıca, yerel bağımsızlığın sağlanmış olması, tek boyutluluğun sağlanmış olmasını gerektirir. MTK'da bir soruya doğru cevap verme olasılığının yetenek düzeylerine göre dağılım fonksiyonu madde karakteristik eğrisi olarak adlandırılmakta, bu eğriyi tanımlayan farklı matematiksel denklemler de modelleri oluşturmaktadır (Yıldırım, Çömlekoğlu ve Berberoğlu, 2003; Kalender, 2004; Wagner, 2004; Guzmán, Conejo & García-Hervás, 2005). Bireylerin testin maddelerine verdikleri cevaplara doğru (1) yanlış (0) şeklinde puanlama yapılmasına izin veren modellere iki kategorili MTK modelleri denir. Sıfır (0) ve bir (1) şeklinde puanlanan tek boyutlu testlerde en çok kullanılan modeller lojistik modellerdir. MTK yetenek kestirimi için çeşitli modeller kullanmaktadır. Bu modeller kullanılan parametre sayısı ve çeşidine göre değişiklik göstermektedir (Gouli ve diğ., 2001; López- Cuadrado ve diğ., 2002; Boyd, 2003; Yıldırım, Çömlekoğlu & Berberoğlu, 2003; Eggen, 2004; Kalender, 2004; Wagner, 2004; Way, Davis & Fitzpatrick, 2006; Kan, 2006; Al-A'ali, 2007; Fetzer ve diğ., 2008; Öztuna, 2008) Bir parametreli lojistik model Rasch modeli olarak da bilinen bir parametreli model, katılımcının yeteneğini (θ) bir parametre kullanarak kestirir. Bu parametre b ile ifade edilen madde güçlüğüdür. Bir parametreli model madde güçlüğü parametresi b ve bireyin yetenek düzeyi arasında ilişki kurmaktadır. Bu model şans başarısının sıfır (0) olması ve her maddenin eşit derecede ayırıcılık gücüne sahip olması seklinde iki ek varsayıma sahiptir. Kullanılan her bir madde için bu model katılımcının maddeyi doğru yanıtlama olasılığını elde etmeye yönelik, hem madde güçlük seviyesini hem de katılımcının yetenek kestirimi θ yı içeren bir mantıksal fonksiyon kullanır. b nin gerçek değeri katılımcının yetenek seviyesini gösterir. Burada katılımcının soruyu %50 şansla doğru yanıtlama olasılığı bulunmaktadır. Bağıntının ifadesi aşağıda görülmektedir; θ : bireyin yetenek seviyesi b: maddenin zorluk derecesi e: (sabit) D: 1.7 P (θ) : θ yetenek seviyesindeki bireyin b zorluk derecesindeki maddeye doğru cevap verme olasılığı D ölçekleme çarpanı, mümkün olduğu kadar normal tepe işlevine yakın lojistik işlev oluşturmak için modele dahil edilmiştir. Bu da ancak D = 1,7 olduğu zaman mümkün olmaktadır.

10 Şekil 3'te bu bağıntının grafiği görülmektedir. Bir boyutu üzerinde madde güçlüğü b ve yetenek θ ölçümü, diğer boyut üzerinde ise maddenin doğru yanıtlanma olasılığı bulunmaktadır. Mantıksal fonksiyonun grafiği (Madde Karakteristik Eğrisi - MKE) bu maddenin (mavi ile gösterilen) sıfır güçlüğe sahip olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle katılımcının yetenek ortalaması maddeyi %50 doğru yanıtlama şansıdır. Madde karakteristik eğrisi sağa kayarken fonksiyon daha zor maddeleri göstermektedir. Şekil 3. Bir parametreli lojistik modelde madde güçlüğüne göre kestirilen yetenek seviyesi için maddenin doğru yanıtlanma olasılığı İki parametreli lojistik model İki parametreli lojistik model katılımcının yeteneğini kestirirken ikinci bir parametreyi göz önüne almak dışında bir parametreli lojistik modele benzer. Bu parametre a ile de gösterilen madde ayırt ediciliği ya da eğimdir. Bu parametre belirli bir yetenek düzeyinde sorunun düşük ve yüksek yetenek grubundakileri ayırma gücünü temsil etmektedir. Madde ayırt edicilik indisi a, madde karakteristik eğrisinin b noktasındaki, yani eğrinin büküm noktasındaki eğimidir. Eğimi daha büyük olan maddeler daha ayırıcı ve daha kullanışlıdır. İki parametreli lojistik modelde bağıntının ifadesi aşağıda görülmektedir. a: madde ayırıcılık gücü indeksi

11 b: maddenin zorluk derecesi θ : bireyin yetenek seviyesi D: 1.7 e: (sabit) P (θ) : θ yetenek seviyesindeki bireyin b zorluk derecesindeki maddeye doğru cevap verme olasılığı. İki parametreli modelde güçlük seviyesine bakılmadığında maddelerin eğimleri birbirinden farksızdır. Bu durum Şekil 4'ten görülebilir. Şekil 4. İki parametreli lojistik modelde madde güçlüğü ve ayırt edicilik indeksine göre hesaplanan yetenek kestirimi için sorunun doğru yanıtlanma olasılığı İki maddenin MKE eğrilerinin karşılaştırılması örneğindeki mavi madde ile kırmızı madde farklı güçlük seviyelerine ve dolayısıyla farklı eğimlere sahiptir. Mavi maddenin özellikleri eğim 1.7 ve güçlük seviyesi 0.5, kırmızı maddenin özellikleri eğim 0.6 ve güçlük seviyesi 1.0 dır. İkinci parametre bir MTK modelinin veriyi ayarlama ve belli bir madde havuzu için uygulanabilir olma şansını arttırır. Çünkü paralel MKE kısıtlaması ortadan kalkar Üç parametreli lojistik model Bu model madde güçlüğü ve ayıt ediciliğin yanı sıra üçüncü parametreyi modele dahil eder. Bu parametre genellikle tahmin parametresi olarak adlandırılır ve c ile gösterilir. Tahmin parametresi özellikle çoktan seçmeli testlerle ilişkili olarak çok düşük yetenek seviyesindeki bir katılımcının şans eseri doğru yanıtı bulması fikrini modele dahil eder.

12 a: madde ayırıcılık gücü indeksi b: maddenin zorluk derecesi c: tahmin parametresi θ: bireyin yetenek seviyesi D: 1.7 e: (sabit) P (θ) : θ yetenek seviyesindeki bireyin b zorluk derecesindeki maddeye doğru cevap verme olasılığı. c değeri teorik olarak [0, 1] aralığında olmasına rağmen, pratikte 0 < c < 0.35 değerleri aralığındadır. Üç parametrenin yetenek ve doğru yanıt üzerindeki etkisi Şekil 5'te görülmektedir. Şekil 5. Üç parametreli modelde madde güçlüğü, ayırt edicilik indeksi ve şans faktörüne göre hesaplanan yetenek kestirimi için maddenin doğru yanıtlanma olasılığı Doğru maddenin bulunma olasılığının alt limiti 0 dan 0,25 yükselmiştir. Bu hem bir parametreli hem iki parametreli modelin üstündedir. Bu MKE ortalama güçlük seviyesinde (b=0) ve oldukça ayırıcı (a=1) bir madde eğimi göstermektedir. Bu parametrelere dayanarak hesaplanan sorunun doğru yanıtlanma olasılığının yetenek düzeyine göre örnek bir grafiği Şekil 6'da verilmiştir (Rudner, 1998; Aktaran: Kalender, 2004).

13 Şekil 6. üç parametreli modelde madde karakteristik eğrisi örneği a, grafiğin büküm noktasının (prob=0.5) x eksenini kestiği noktanın eğimidir. a'nın değeri ne kadar büyükse grafik o kadar dik ve dolayısıyla da o kadar ayırt edici olacaktır. b'nin değeri grafiği sola ya da sağa taşıyacaktır (sorunun doğru yanıtlanma olasılığı yetenek düzeyleri için farklılaşacaktır, sola gittikçe soru kolay, sağa gittikçe soru zor demektir). c grafiğin y eksenini kestiği noktadır ve çok düşük yetenek düzeyindekilerin bu soruyu yapabilme, yani rastgele bir cevap işaretlendiğinde, bu cevabın doğru çıkma olasılığını verir. c'nin değeri yükseldikçe sorunun düşük yetenek düzeyindekiler tarafında çözülme olasılığı artar. MTK için madde kestirim fonksiyonunun tanımlanmasındaki karmaşıklıktan dolayı parametrelerin hesaplanması zor olmaktadır. Bu nedenle, özellikle madde ve birey sayısı fazla olduğunda, bilgisayar programına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla hazırlanmış çok sayıda özel yazılım bulunmaktadır (Raîche, Blais & Magis, 2007; Öztuna, 2008). 4. BUT SİSTEMLERİNİN EĞİTİMDE KULLANIMI Bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş testler günümüzde GRE (Graduate Record Examination) ve TOEFL (Test of English as a Foreign Language) uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu testlerde bireylere önceden hazırlanmış ve parametreleri bilinen sorulardan oluşan bir havuzdan sorular sorulmaktadır. Her soru bireyin önceki sorulardaki performansına göre belirlenmektedir. Bu testler belirli test merkezlerinde önceden randevu alınarak uygulanmaktadır. Yurt dışında konuyla ilgili olarak oldukça geniş bir literatür bulunmaktadır. BUT kullanan sistemlerden bazıları Tablo 1'de sunulmuştur (Fetzer ve diğ., 2008).

14 Tablo 1. Başlıca BUT Uygulamaları ve Web Adresleri Başlıca BUT Uygulamaları Adaptive Matricrs Test (AMT) American Institute of Certified Public Accountants Exam (AICPA) American Society of Clinical Pathologists Exam (ASCP) Armed Services Vocational Aptitude Battery (ASVAB) Business Language Testing Service Computer Tests (BULATS) CAT of Written English for Spanish Speakers CAT - Pharmacology Cito Company Educational CATs College Level Academic Skills Test (CLAST) Computer Adaptive Screening Test (CAST) Computer Adaptive Test for English (CATE) Computer - Adaptive Test for Reading Chinese (CATRC) Graduate Management Admission Test (GMAT-CAT) Learning Potential CAT (LPCAT) Measures of Academic Progress (MAP) MicsoSoft Certified Professional Exams Middle Years Information System Tests (MidYIS) National Council Licensure Exam (NCLEX) National Registry of Emergency Medical Technicians Exam (NREMT) Navy Computer Adaptive Personality Scale (NCAPS) North American Pharmacist Licensure Exam (NAPLEX) Performance Series - Scantron Corporation Quality Metric CAT Tests Scholastic Reading Inventory (SRI) Standardized Test for Assesment of Reading (STAR) Web Adresi st.html Cito.byuh.edu Eall.hawaii.edu/yao/catrc/default.htm m teacher.scholastic.com

15 Yurtiçinde bu konu ile ilgili yapılan çalışmalar aşağıda özetlenmiştir. Kaptan (1993, Aktaran: Kalender, 2004) çalışmasında kağıt kalem testleriyle bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş testleri karşılaştırmıştır. Bu çalışmada geçmiş ÖSS sorularından oluşan bir test geliştirmiş ve uygulamıştır. Bireylere kağıt kalem testindeki 50 soruya karşılık bilgisayar ortamında 14 soru uygulanmıştır. Çalışma sonucunda test uygulama zamanında ve uygulanan soru sayısında belirgin düşüşler ortaya koymuştur. Yetenek kestirimleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. İşeri (2002) çalışmasında, Ortaöğretim Kurumları Seçme Yerleştirme Sınavı ve Özel Okullar Sınavının matematik kısımlarından oluşturduğu soru bankasını kullanarak matematik başarısının bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş test uygulamasıyla ölçülmesi konusunu ele almıştır. Bu çalışmada şu sonuçlara varılmıştır: bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş testler yetenek düzeyini daha az soru kullanarak güvenilir biçimde ölçmektedir. Öğrencilerin cevaplarını kontrol edebilmelerine izin verildiği takdirde, yüksek yetenek düzeyindeki öğrenciler düşük yetenek düzeyinde olarak kestirilmektedir. Bayesian metodu daha iyi kestirim sağlamakta ve sabit sayılı durma ve sabit hatalı durma yöntemlerinin her ikisi de iyi sonuçlar sağlamaktadır. Kalender (2004) çalışmasında, bireyselleştirilmiş testlerin eğitimde kullanımıyla ilgi yaptığı araştırmasında şu sonuçlara ulaşmıştır: Testlerin bilgisayar ortamında uygulanmasının ve Madde Tepki Kuramı'nın kullanılmasının mümkün olduğunu görülmüştür. Büyük ölçekli sınavlar için gerekli olan sistemin geliştirilmesi hakkında bilgisayar donanımının seçimi, uygun bir ağ yapısının oluşturulması, test merkezlerin seçimi, testleri uygulayanların eğitimi ve uygulama için uygun yazılımın geliştirilmesi gibi konularda çalışmalar yapılması gerekmektedir. Yeteri kadar araştırma yapıldığı takdirde ülkemizde bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş testlerin üniversite ve lisansüstü giriş ya da dil yeterliliği sınavlarında kullanılması söz konusu olabilir. Bu testlerin uygun şekilde ve mevcut yapı dikkate alınarak uygulanması halinde ülkemizdeki büyük ölçekli sınavlarda başarılı sonuçlar vereceği düşünülmektedir. Çinici (2006) çalışmasında, web tabanlı uzaktan eğitimde İngilizce dersi için uyarlanır değerlendirme sistemi tasarlamış ve gerçekleştirmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre; değerlendirme sistemini kullanmaya başladığında genel bilgi seviyesi 60 civarında olan bir öğrencinin, eksik ve zayıf yönlerini (%50 veya daha az) belirleyebildiği, bu konulardaki ders notlarını gözden geçirerek ve kendi kendini sınamaya yönelik testler yaparak genel başarı seviyesini 80 civarına çıkardığı görülmüştür. Öztuna (2008) çalışmasında, kas iskelet sisteminin özürlülük değerlendiriminde bilgisayar uyarlamalı test yöntemini kullandığı çalışmasında uygulama sonucunda hastaların özürlülük düzeyleri daha az madde ile daha kısa sürede belirlenebildiği sonucuna ulaşmıştır. Uysal (2008) çalışmasında, öğretim etkinlikleri kuramına göre tasarladığı öğretim yazılımı ve uyarlanabilir alıştırma yazılımının akademik başarıya

16 etkisini araştırdığı çalışmasında şu sonuçlara ulaşmıştır. Öğretim etkinlikleri kuramına göre tasarlanan öğretim yazılımını kullanarak Bilgisayar Programlama Dersinin öğrenimini gerçekleştiren öğrencilerin akademik başarı puanları ile geleneksel öğretim yazılımını kullanan öğrencilerin akademik başarı puanları arasında anlamlı bir farkın olduğu bulunmuştur. Öğrenme stillerine göre uyarlanabilir alıştırma yazılımını kullanan öğrencilerin akademik başarı puanları ile geleneksel alıştırma yazılımını kullanan öğrencilerin akademik başarı puanları arasında anlamlı bir farkın olmadığı bulunmuştur. 5. SONUÇ Eğitim sistemi içerisinde ölçme ve değerlendirme için yaygın olarak kullanılan araçlardan biri testlerdir. Bilgisayar ve yazılım teknolojilerinin gelişimine paralel olarak bilgisayar-web tabanlı öğrenme ortamlarında bilgisayarlaştırılmış uyarlanabilir test (BUT) uygulamaları yaygınlaşmaya başlamıştır. BUT sistemlerinin karakteristik özelliği her katılımcıya kendi yetenek düzeyine uyarlanmış bir test sunmaktır ve bu yapısı ile klasik test uygulamasından farklılaşmaktadır (Weiss, 1985). Her katılımcıya aynı uzunlukta klasik test vermeye alternatif olarak düşünülmüş bu sistemde, her bireye kendi yetenek düzeyine uygun olarak madde seçim uyarlaması otomatik olarak yapılmaktadır. Kişinin yetenek düzeyine uygun olmayan soruları alması bireyin sıkılmasına sebep olabilir (Kalender, 2004; Triantafillou & Economides, 2006; Way, Davis & Fitzpatrick, 2006; Marinagi, Kaburlasos & Tsoukalas, 2007). Bu durum BUT ile en alt düzeye indirgenmiş olmaktadır. Herhangi bir BUT sisteminin en önemli yapı taşlarından birisi katılımcılara sunulacak sorulardan oluşan madde havuzudur. Bir BUT sistemi için madde üretimi, sistemin geliştirilme sürecinin ilk ve en önemli aşamalarından biridir. Madde havuzunun sağlıklı oluşturulması BUT sisteminin geliştirilmesi için önem taşımaktadır (Wise, 1997; Kalender, 2004 Triantafillou & Economides, 2006; Fetzer ve diğ., 2008). Literatüre göre, BUT sistemleri klasik test sistemine göre birçok avantajı barındırmaktadır. Bu avantajların bazıları; testin uygulanma süresinin kısalması, her öğrenciye kendi seviyesine uygun bir test sunulması, test sonuçlarının anında değerlendirebilir olması şeklinde sıralanabilir. BUT sistemleri getirmiş olduğu birçok avantajın yanında bir takım dezavantajları da bünyesinde barındırmaktadır. Bu dezavantajlardan bazıları da özellikle bilgisayar kullanımı ve donanımdan kaynaklanan unsurlar olarak ön plana çıkmaktadır (Tonidandel, 2001; Kalender, 2004; Wagner, 2004; Triantafillou & Economides, 2006; Triantafillou, 2007; Fetzer ve diğ., 2008; Öztuna, 2008; Erdoğdu, 2009). Avantajları ile dezavantajları karşılaştırıldığında BUT sistemlerinin büyük ölçüde olumlu sonuçlar elde ettiği görülebilir. BUT sistemlerinin eğitimde kullanımına ilişkin çalışmalara bakıldığında olumlu sonuçlara rastlanmıştır. Nitekim literatürde, uzaktan eğitim, web

17 tabanlı eğitim ve bilgisayar destekli eğitim uygulamalarının ölçme/değerlendirme kısmında BUT sistemlerinin ve uyarlanabilir alıştırma yazılımlarının öğrencilerin yetenek düzeylerini daha az soru kullanarak güvenilir bir biçimde ölçtüğü gibi olumlu bulgular yer almaktadır. (Kaptan, 1993; Gouli ve diğ., 2001; İşeri, 2002; López-Cuadrado ve diğ., 2002; Guzmán, Conejo & García-Hervás, 2005; Çinici, 2006; Öztuna, 2008) BUT sistemleri başta web tabanlı öğrenme ortamları olmak üzere özellikle uzaktan eğitim sistemlerinde önemli uygulama alanları bulabilir. Bu bağlamda BUT sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması ile alana önemli katkılar sağlanabilir. BİLGİ Bu çalışma TÜBİTAK tarafından 109K543 no lu proje olarak desteklenmektedir. KAYNAKÇA Al-A'ali, M. (2007). Implementation of an Improved Adaptive Testing Theory. Educational Technology & Society, 10 (4), Boyd, A.M. (2003). Strategies for Controlling Testlet Exposure Rates in Computerized Adaptive Testing Systems. Yayımlanmamış Doktora Tezi, The University of Texas at Austin. Çinici, M. A. (2006). Web Tabanlı Uzaktan Eğitimde Uyarlanır Değerlendirme Sistemi Tasarımı Ve Gerçekleştirimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara. Eggen, T.J.H.M. (2004). Contributions To The Theory And Practice Of Computerized Adaptive Testing. Yayımlanmamış Doktora Tezi, University of Twente. Erdoğdu, B. (2009). Computer Based Testing Evaluation Of Question Classification For Computer Adaptive Testing. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul. Fetzer, M., Dainis, A., Lambert, S., Meade, A. (2008). Computer Adaptive Testing (CAT) in an Employment Context, PreVisor s PreView.

18 Georgiadou, E., Triantafillou, E. & Economides, A. A. (2006). Evaluation Parameters For Computer-Adaptive Testing, British Journal of Educational Technology,37(2), Gouli E., Kornilakis H., Papanikolaou K. & Grigoriadou M. (2001) Adaptive Assessment Improving Interaction in an Educational Hypermedia System. Proceedings of Human Computer Interaction, Panhellenic Conference with International Participation, Guzmán, E., Conejo, R., & García-Hervás, E. (2005). An Authoring Environment for Adaptive Testing. Educational Technology & Society, 8 (3), Guzmán, E. & Conejo, R. (2005). Self-Assessment in a Feasible, Adaptive Web-Based Testing System. IEEE Transactions on Education,48(4), İşeri, A. I. (2002). Assessment of Students' Mathematics Achievement Through Computer Adaptive Testing Procedures. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara. Kalender, İ. (2004). Bilgisayar Ortamında Bireyselleştirilmiş Testlerin Eğitimde Kullanımı. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya. Kan, A. (2006). Klasik Test Teorisine ve Örtük Özellikler Teorisine Göre Kestirilen Madde Parametrelerinin Karşılaştırılması Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Mersin University Journal of the Faculty of Education 2(), López-Cuadrado, J., Pérez, T.A., Vadillo, J.A. & Arruabarrena, R. (2002). Integrating Adaptive Testing in an Educational System. First International Conference on Educational Technology in Cultural Context: ETCC2002. Joensuu, Finland: University of Joensuu Marinagi, C.C., Kaburlasos, V.G. & Tsoukalas, V.T. (2007). An Architecture for an Adaptive Assessment Tool, 37th ASEE/IEEE Frontiers in Education Conference, October 10 13, 2007, Milwaukee, WI.

19 Öztuna, D. (2008). Kas İskelet Sistem Sorunlarının Özürlülük Değerlendiriminde Bilgisayar Uyarlamalı Test Yönteminin Uygulanması. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara. Ponsoda, V. (2000). Overwiev of Computerized Adaptive Testing Special Section. Psicologica, 21, Raîche, G., Blais, J.G. & Magis, D. (2007). Adaptive Estimators of Trait Level in Adaptive Testing: Some Proposals, Paper presented in the 2007 GMAC Conference on Computerized Adaptive Testing. Minneapolis. Somyürek, S. (2009). Uyarlanabilir Öğrenme Ortamları: Eğitsel Hiper Ortam Tasarımında Yeni Bir Paradigma. Bilişim Teknolojileri Dergisi, 1(1), Tian, J., Miao D., Zhu X. & Gong, J. (2007). An Introduction to the ComputerizedAdaptive Testing. US-China Education Review, 4(1), Tonidandel, S. (2001). Computer Adaptive Testing: The Impact of Test Characteristics on Perceived Performance and Test Tekers' Reactions. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Rice University. Triantafillou, E. (2007). Computerized Adaptive Test Adapting to What?. Proceedings of the Informatics Education Europe II Conference IEEII. Uysal, M.P. (2008). Öğretim Etkinlikleri Kuramına Göre Tasarlanan Öğretim Yazılımı Ve Uyarlanabilir Alıştırma Yazılımının Akademik Başarıya Etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi. Ankara. Wagner, T.A. (2004). Item Exposure issues in the Wagner Assessment Test: A Computer Adaptive Testing Approach. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Faculty of the Virginia Polytechnic Institute and State University. Way, W.D., Davis, L.L. & Fitzpatrick, S. (2006). Practical Questions in Introducing Computerized Adaptive Testing for K-12 Assessments, Pearson Educational Measurement (PEM). Weiss, D. J. (1985). Adaptive Testing by Computer. Journal of Consulting and Ginkal Pathology, 53(6),

20 Weiss, D. J. (2004). Computerized Adaptive Testing for Effective and Efficient Measurement in Counseling and Education. Measurement and Evaluation in Counseling and Development, 37(2), Wise, S.L. (1997). An Evaluation of the Item Pools Used for Computerized Adaptive Test Versions of The Maryland Functional Tests, Assessment Branch of the Maryland State Department of Education. Yıldırım, H.H., Çömlekoğlu, G. & Berberoğlu, G. (2003). Milli Eğitim Bakanlığı Özel Okullar Sınavı Verilerinin Madde Tepki Kuramı Modellerine Uyumu. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 24, YAZARLAR HAKKINDA BİLGİ Öğretim Görevlisi, Özcan ÖZYURT, lisans ve yüksek lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü nde tamamladı. Şu anda Karadeniz Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, OFMAE Bölümü, Matematik Eğitimi alanında doktora çalışmasına devam etmektedir. Başlıca çalışma alanları eğitimde yapay zeka uygulamaları, uyarlanabilir ve zeki öğretim sistemleri, e-öğrenmedir. Tel:(0462) Hacer ÖZYURT lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü nde tamamladı. Şu anda Karadeniz Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, OFMAE Bölümü, Matematik Eğitimi alanında doktora çalışmasına devam etmektedir. Başlıca çalışma alanları uyarlanabilir ve zeki öğretim sistemleri, bilgisayarlaştırılmış uyarlanabilir test sistemleri ve e- öğrenmedir. Tel:(0505)

21 Prof. Dr. Adnan BAKİ, lisans eğitimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, Matematik Öğretmenliği bölümünde, yüksek lisansını Kanada New Brunswick Üniversitesi nde müfredat ve öğretim dalında, doktorasını da University of London, UK, da öğretmen eğitimi ve bilgisayar destekli matematik öğretimi üzerine tamamladı. Halen Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesinde çalışmaktadır. Başlıca çalışma alanları matematik eğitimi, öğretim teknolojileri, öğretmen eğitimi ve uzaktan eğitimdir. Tel:(0462)

22 GENİŞLETİLMİŞ ÖZET Test, eğitim sistemi içerisinde öğrencilerin seviyelerini ölçmek için yaygın olarak kullanılan ölçme araçlarından biridir. Bilgisayar teknolojisindeki hızlı gelişmeye paralel olarak kağıt-kalem testleri yerini Bilgisayarlaştırılmış Uyarlanabilir Test (BUT) sistemlerine bırakmaya başlamıştır. BUT sistemleri temelden uygulamaya kadar birçok aşamada değerlendirilebilecek karmaşık bir sistemler bütünüdür. Uyarlanabilir test farklı soru maddesi setlerinin farklı bireylere ölçülen yetenek durumlarına göre uygulandığı testlerdir (Weiss, 1985). BUT sistemleri her katılımcıya kendi yetenek düzeyine uyarlanmış bir test sunmaktadır. Her katılımcıya aynı uzunluklu bir test veren klasik test sistemlerine alternatif olarak düşünülen BUT sistemleri her bir bireye kendi yetenek düzeyine uygun olarak madde seçim uyarlaması yapmaktadır. BUT sistemlerinin dört ana bileşeni vardır. Bunlar madde havuzu, madde seçim prosedürü, yetenek kestirimi ve durdurma kuralı şeklinde sıralanabilir. BUT 'un merkezi kavramı, bir test maddesinin katılımcının yetenek seviyesine (θ) en iyi eşleşmesidir. Madde güçlüğü ve θ nın en uygun denkliği katılımcının yetenek seviyesi hakkında maksimum bilgi sağlar. Herhangi bir BUT sisteminin başarısı büyük ölçüde kaliteli bir madde havuzuna bağlıdır. Bir BUT sistemi için madde üretimi geliştirme sürecinin ilk ve belki de en uzun aşamasıdır. Finaldeki madde havuzu katılımcıya sunulacak olan maddelerin yaklaşık olarak 5 ila 10 katı kadar maddeden oluşmalıdır. Madde Tepki Kuramı (MTK) kişinin her bir maddeye doğru cevap verme olasılığını dikkate alan, katılımcıdan ve testten bağımsız katılımcıyı tanımlayan matematiksel bir modeldir. Bu kuramda aynı bireye farklı sorular içeren iki farklı test uygulansa bile kestirilen yetenek düzeyi farklı olmaz. Testin sonunda ulaşılan puan test puanı değil katılımcının yetenek seviyesinin bir kestirimidir. Bu yetenek seviyesi sık sık theta (θ) olarak anılır ve +3 ile -3 arasında değer alır. θ skalası üzerinde sıfır ortalama yetenek seviyesini, negatif değerler ortalamadan daha düşük yetenek seviyesini, pozitif değerler ortalamadan daha yüksek yetenek seviyesini gösterir (Boyd, 2003; Yıldırım, Çömlekoğlu & Berberoğlu, 2003; Kalender, 2004; Weiss, 2004; Çinici, 2006; Kan, 2006; Fetzer ve diğ., 2008). Her matematiksel modelde olduğu gibi Madde Tepki Kuramının da belli kabulleri vardır (Gouli ve diğ., 2001; López-Cuadrado, Pérez, Vadillo & Arruabarrena, 2002; Fetzer ve diğ., 2008; Öztuna, 2008). Tek Boyutluluk: Katılımcının yetenek seviyesini uygun bir şekilde ölçmek isteyen bir MTK modeli için yalnızca tek bir yapı ya da örtük özelliği ölçmeye yönelik test maddeleri ayarlanmalıdır. Tek boyutluluğun test edilmesi için faktör analizi metotları kullanılabilir. İlk faktör varyansının ikinci faktör varyansına oranı bir tek boyutluluk indeksi olarak önerilmiştir. Madde seçiminde, faktör analizinde aykırı kalan

23 maddeler madde havuzundan çıkarılıp tekrar faktör analizi uygulanması ve istenen tek boyutlu yapı yakalanıncaya kadar bu şekilde maddelerin elenmesi bir yöntem olarak öne sürülmüştür. Yerel Bağımsızlık: Bireylerin θ düzeyleri sabit tutulduğunda, ölçme aracının maddelerine verdikleri yanıtların istatistiksel olarak bağımsız olmasına yerel bağımsızlık adı verilmektedir. MTK modellerinde, bir bireyin testin farklı maddelerine verdiği yanıtların istatistiksel olarak bağımsız olduğu varsayılır. MTK'da bir soruya doğru cevap verme olasılığının yetenek düzeylerine göre dağılım fonksiyonu madde karakteristik eğrisi olarak adlandırılmakta, bu eğriyi tanımlayan farklı matematiksel denklemler de modelleri oluşturmaktadır (Yıldırım, Çömlekoğlu ve Berberoğlu, 2003; Kalender, 2004; Wagner, 2004; Guzmán, Conejo & García-Hervás, 2005). Bir parametreli lojistik model; Rasch modeli olarak da bilinen bir parametreli model, katılımcının yeteneğini (θ) bir parametre kullanarak kestirir. Bu parametre b ile ifade edilen madde güçlüğüdür. Bir parametreli model madde güçlüğü parametresi b ve bireyin yetenek düzeyi arasında ilişki kurmaktadır. Bu model şans başarısının sıfır (0) olması ve her maddenin eşit derecede ayırıcılık gücüne sahip olması seklinde iki ek varsayıma sahiptir. İki parametreli lojistik model; katılımcının yeteneğini kestirirken ikinci bir parametreyi göz önüne almak dışında bir parametreli lojistik modele benzer. Bu parametre a ile de gösterilen madde ayırt ediciliği ya da eğimdir. Bu parametre belirli bir yetenek düzeyinde sorunun düşük ve yüksek yetenek grubundakileri ayırma gücünü temsil etmektedir. Madde ayırt edicilik indisi a, madde karakteristik eğrisinin b noktasındaki, yani eğrinin büküm noktasındaki eğimidir. Eğimi daha büyük olan maddeler daha ayırıcı ve daha kullanışlıdır. İki parametreli lojistik modelde bağıntının ifadesi aşağıda görülmektedir. Üç parametreli lojistik model; bu model madde güçlüğü ve ayıt ediciliğin yanı sıra üçüncü parametreyi modele dahil eder. Bu parametre genellikle tahmin parametresi olarak adlandırılır ve c ile gösterilir. Tahmin parametresi özellikle çoktan seçmeli testlerle ilişkili olarak çok düşük yetenek seviyesindeki bir katılımcının şans eseri doğru yanıtı bulması fikrini modele dahil eder. a: madde ayırıcılık gücü indeksi b: maddenin zorluk derecesi c: tahmin parametresi θ: bireyin yetenek seviyesi D: 1.7 e: (sabit)

24 P (θ) : θ yetenek seviyesindeki bireyin b zorluk derecesindeki maddeye doğru cevap verme olasılığı. Bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş testler günümüzde GRE (Graduate Record Examination) ve TOEFL (Test of English as a Foreign Language) uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu testlerde bireylere önceden hazırlanmış ve parametreleri bilinen sorulardan oluşan bir havuzdan sorular sorulmaktadır. Her soru bireyin önceki sorulardaki performansına göre belirlenmektedir. Bu testler belirli test merkezlerinde önceden randevu alınarak uygulanmaktadır. BUT sistemlerinin karakteristik özelliği her katılımcıya kendi yetenek düzeyine uyarlanmış bir test sunmaktır ve bu yapısı ile klasik test uygulamasından farklılaşmaktadır (Weiss, 1985). Her katılımcıya aynı uzunlukta klasik test vermeye alternatif olarak düşünülmüş bu sistemde, her bireye kendi yetenek düzeyine uygun olarak madde seçim uyarlaması otomatik olarak yapılmaktadır. Kişinin yetenek düzeyine uygun olmayan soruları alması bireyin sıkılmasına sebep olabilir (Kalender, 2004; Triantafillou & Economides, 2006; Way, Davis & Fitzpatrick, 2006; Marinagi, Kaburlasos & Tsoukalas, 2007). Bu durum BUT ile en alt düzeye indirgenmiş olmaktadır. Literatüre göre, BUT sistemleri klasik test sistemine göre birçok avantajı barındırmaktadır. Bu avantajların bazıları; testin uygulanma süresinin kısalması, her öğrenciye kendi seviyesine uygun bir test sunulması, test sonuçlarının anında değerlendirebilir olması şeklinde sıralanabilir. BUT sistemlerinin eğitimde kullanımına ilişkin çalışmalara bakıldığında olumlu sonuçlara rastlanmıştır. Nitekim literatürde, uzaktan eğitim, web tabanlı eğitim ve bilgisayar destekli eğitim uygulamalarının ölçme/değerlendirme kısmında BUT sistemlerinin ve uyarlanabilir alıştırma yazılımlarının öğrencilerin yetenek düzeylerini daha az soru kullanarak güvenilir bir biçimde ölçtüğü gibi olumlu bulgular yer almaktadır. (Kaptan, 1993; Gouli ve diğ., 2001; İşeri, 2002; López-Cuadrado ve diğ., 2002; Guzmán, Conejo & García-Hervás, 2005; Çinici, 2006; Öztuna, 2008) BUT sistemleri başta web tabanlı öğrenme ortamları olmak üzere özellikle uzaktan eğitim sistemlerinde önemli uygulama alanları bulabilir. Bu bağlamda BUT sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması ile alana önemli katkılar sağlanabilir.

Başarı ve Yetenek Kestirimlerinde Yeni Bir Yaklaşım: Bilgisayar Ortamında Bireyselleştirilmiş Testler (Computerized Adaptive Tests - CAT)

Başarı ve Yetenek Kestirimlerinde Yeni Bir Yaklaşım: Bilgisayar Ortamında Bireyselleştirilmiş Testler (Computerized Adaptive Tests - CAT) Başarı ve Yetenek Kestirimlerinde Yeni Bir Yaklaşım: Bilgisayar Ortamında Bireyselleştirilmiş Testler (Computerized Adaptive Tests - CAT) Başarı ve Yetenek Kestirimlerinde Yeni Bir Yaklaşım: Bilgisayar

Detaylı

BİLGİSAYAR ORTAMINDA BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TESTLERİN EĞİTİMDE KULLANIMI

BİLGİSAYAR ORTAMINDA BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TESTLERİN EĞİTİMDE KULLANIMI XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya BİLGİSAYAR ORTAMINDA BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TESTLERİN EĞİTİMDE KULLANIMI İlker Kalender Orta Doğu Teknik

Detaylı

Madde güçlük indeksi: Herbir maddenin zorluk derecesini, uygun güçlük düzeyine sahip olup olmadığını gösterir.

Madde güçlük indeksi: Herbir maddenin zorluk derecesini, uygun güçlük düzeyine sahip olup olmadığını gösterir. Madde: Ölçme araçlarının (testlerin, ölçeklerin, vb.) kendi başına puanlanabilen en küçük birimidir. Ölçme sonuçlarına dayalı olarak bir testi oluşturan maddeler analiz edilerek maddelerin testten çıkartılıp

Detaylı

Available online at

Available online at Available online at www.sciencedirect.com Procedia - Social and Behavioral Sciences 55 ( 2012 ) 1079 1088 *English Instructor, Abant Izzet Baysal University, Golkoy Campus, 14100, Bolu, Turkey (karakis_o@ibu.edu.tr)

Detaylı

M d a d dd e A l na i li i z

M d a d dd e A l na i li i z Mdd Madde Analizi i Madde: Ölçme araçlarının (testlerin, ölçeklerin, vb.) kendi başına ş puanlanabilen en küçük birimidir. Ölçme sonuçlarına dayalı olarak bir testi oluşturan ş maddeler analiz edilerek

Detaylı

Lise Göztepe Anadolu Kız Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü, İzmir, 1990 1994.

Lise Göztepe Anadolu Kız Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü, İzmir, 1990 1994. Ö Z G E Ç M İ Ş Kişisel Bilgiler : Adı Soyadı Şirin KARADENİZ ORAN Doğum Yeri Karşıyaka/İzmir/TÜRKİYE Doğum Tarihi 25.04.1977 Yabancı Dili ve Düzeyi İngilizce Cinsiyeti Bayan Medeni Hali Evli Uyruğu T.C.

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE

Detaylı

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR I. Öğretimde Ölçme ve Değerlendirmenin Gerekliliği... 2 II. Ölçme Kavramı... 3 1. Tanımı ve Unsurları... 3 2. Aşamaları... 3 2.1. Ölçülecek

Detaylı

Sınavlı ve Sınavsız Geçiş İçin Akademik Bir Karşılaştırma

Sınavlı ve Sınavsız Geçiş İçin Akademik Bir Karşılaştırma Sınavlı ve Sınavsız Geçiş İçin Akademik Bir Karşılaştırma Öğr. Gör. Kenan KARAGÜL, Öğr. Gör. Nigar KARAGÜL, Murat DOĞAN 3 Pamukkale Üniversitesi, Honaz Meslek Yüksek Okulu, Lojistik Programı, kkaragul@pau.edu.tr

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Mehmet Küçük Ünite 3: Test Geliştirme ve Madde Analizi Bu sunu, KTÜ Fatih Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Çalık tarafından

Detaylı

ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYA EĞİTİMİNİN GEREKLİLİĞİNİN İKİ DEĞİŞKENLİ KORELASYON YÖNTEMİ İLE İSTATİSTİKSEL OLARAK İNCELENMESİ

ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYA EĞİTİMİNİN GEREKLİLİĞİNİN İKİ DEĞİŞKENLİ KORELASYON YÖNTEMİ İLE İSTATİSTİKSEL OLARAK İNCELENMESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYA EĞİTİMİNİN GEREKLİLİĞİNİN İKİ DEĞİŞKENLİ KORELASYON YÖNTEMİ İLE İSTATİSTİKSEL OLARAK İNCELENMESİ Güven SAĞDIÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik

Detaylı

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... xxii BÖLÜM 1 - ÖĞRENME, ÖĞRETİM VE DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 EĞİTİM SÜRECİ VE ÖĞRENME... 2 Öğrenme ve Bilişsel Yaklaşım... 3 Bilişsel Yaklaşımın Eğitimdeki Genel Sonuçları...

Detaylı

ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI

ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI Öğretim Aşamaları Bilginin Sunulması Öğrencinin Yönlendirilmesi Öğretici Programlar Uygulama Alıştırma- Uygulama Yazılımları Değerlendirme 2 Alıştırma-Uygulama Yazılımları

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT Bilişim Teknolojileri Alanı THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT Mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim verilen alanlardan birisidir.

Detaylı

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği BÖLÜM 3 Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Geçerlik Güvenirlik Kullanışlılık Geçerlik Geçerlik,

Detaylı

1.58 arasındaki her bir değeri alabileceği için sürekli bir

1.58 arasındaki her bir değeri alabileceği için sürekli bir 7.SUNUM Hatırlanacağı gibi, kesikli rassal değişkenler sonlu (örneğin; 0, 1, 2,...,10) veya sayılabilir sonsuzlukta (örneğin; 0, 1, 2,...) değerler alabilmektedir. Fakat birçok uygulamada, rassal değişkenin

Detaylı

EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri

EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri Test Geliştirme EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri Test, bireylerin ölçme konusu olan özelliklerinin belirlenmesi amacıyla kullalan ölçme araçlarına verilen genel bir

Detaylı

Bilişim Sistemleri Değerlendirme Modeli ve Üç Örnek Olay İncelemesi

Bilişim Sistemleri Değerlendirme Modeli ve Üç Örnek Olay İncelemesi Bilişim Sistemleri Değerlendirme Modeli ve Üç Örnek Olay İncelemesi Özet Dr. Sevgi Özkan ve Prof. Dr Semih Bilgen Enformatik Enstitüsü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Tel: (312) 210 3796 e-posta:

Detaylı

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi 5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Standart Hata... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE

Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Evliya Çelebi Yerleşkesi (3100) KÜTAHYA Doğum Yeri ve Yılı: Isparta/Yalvaç Cep Telefonu: Telefon:765031-58 E-posta:

Detaylı

Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri

Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri 2 Madde güçlüğü Madde ayırt ediciliği Madde varyansı Madde güvenirlik indeksi Çeldiricilerin işlerliği Korelasyon katsayısı 3 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 1 1 1 1 0 0

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI Arş.Gör. Duygu GÜR ERDOĞAN Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi dgur@sakarya.edu.tr Arş.Gör. Demet

Detaylı

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fulya USLU, Rıdvan KETE Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi,

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği

Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği Fatih Dervent, Erhan Devrilmez, M. Levent İnce, Phillip Ward Alan Bilgisi Öğrencilerin öğrenmesi beklenen beceri

Detaylı

ÖZGEÇMĐŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans

ÖZGEÇMĐŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans ÖZGEÇMĐŞ Adı Soyadı: Yeşim Özek Kaloti Doğum Tarihi: 1969 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Đngilizce DĐCLE ÜNĐVERSĐTESĐ 1988-1992 Öğretmenliği Y. Lisans TESOL University of Stirling

Detaylı

Uluslararası Standart Sınavlar. Sunan: M. Suna Coşkun POSITIVE ENGLISH

Uluslararası Standart Sınavlar. Sunan: M. Suna Coşkun POSITIVE ENGLISH Uluslararası Standart Sınavlar Sunan: M. Suna Coşkun POSITIVE ENGLISH TOEFL (Test Of English as a Foreign Language) Standart Amerikan İngilizcesini akademik ortamlarda kullanma ve anlamayı ölçer. Pek çok

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU Sevgili U.Ü.Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Programı Öğrencileri, Aralık,2013 Uludağ Üniversitesi

Detaylı

Temel Bilişim Eğitiminin Yükseköğretimdeki Yeri: 2005-2012 Analizi

Temel Bilişim Eğitiminin Yükseköğretimdeki Yeri: 2005-2012 Analizi Temel Bilişim Eğitiminin Yükseköğretimdeki Yeri: 2005-2012 Analizi Ercüment YILMAZ 1, Ali Haydar DOĞU 2 1 Karadeniz Teknik Üniversitesi, Enformatik Bölümü, Trabzon 2 Karadeniz Teknik Üniversitesi, Enformatik

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

MADDE VE TEST ANALİZİ. instagram: sevimasiroglu

MADDE VE TEST ANALİZİ.  instagram: sevimasiroglu MADDE VE TEST ANALİZİ Sunu Sırası Madde Analizi Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılık Gücü Test Analizi Dizi Genişliği Ortanca Ortalama Standart Sapma Testin Ortalama Güçlüğü Testin Çarpıklık Düzeyi Test Güvenirliği

Detaylı

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Örnekleme Yöntemleri Evren Evren, araştırma

Detaylı

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Soru Öğrencilerin derse katılım düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen 16 soruluk bir test için öğrencilerin ilk 8 ve son 8 soruluk yarılardan aldıkları puanlar arasındaki

Detaylı

Test İstatistikleri. Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi. Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği

Test İstatistikleri. Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi. Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği Test İstatistikleri Test İstatistikleri ünite başlıkları Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği 1 Test İstatistikleri

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS OLASILIK VE İSTATİSTİK FEB-222 2/ 2.YY 3+0+0 3 3 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1 Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı Mart 2015 0 SORU 1) Bulanık Küme nedir? Bulanık Kümenin (fuzzy

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER BİRİNCİ SINIF GÜZ YARIYILI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DEĞİŞİKLİK FORMU COM101 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır. Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

0.04.03 Standart Hata İstatistikte hesaplanan her istatistik değerin mutlaka hatası da hesaplanmalıdır. Çünkü hesaplanan istatistikler, tahmini bir değer olduğu için mutlaka hataları da vardır. Standart

Detaylı

EĞİTİM Doktora Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara 1997 2005 Eğitim Fakültesi, Bilgisayar Öğretimi ve Teknolojileri Bölümü

EĞİTİM Doktora Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara 1997 2005 Eğitim Fakültesi, Bilgisayar Öğretimi ve Teknolojileri Bölümü HAKKIMDA Dr. Erhan Şengel, yüksek lisans eğitimi yıllarında başlamış olduğu öğretim teknolojileri ile ilgili çalışmalarına 1994 yılından beri devam etmektedir. Online eğitim, Bilgisayar Destekli Eğitim,

Detaylı

Temel Bilişim Eğitiminin Yükseköğretimdeki Yeri: 2005-2012 Analizi

Temel Bilişim Eğitiminin Yükseköğretimdeki Yeri: 2005-2012 Analizi Akademik Bilişim 12 - XIV. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 1-3 Şubat 2012 Uşak Üniversitesi Temel Bilişim Eğitiminin Yükseköğretimdeki Yeri: 2005-2012 Analizi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Enformatik

Detaylı

RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN 1 RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI Olasılığa ilişkin olayların çoğunluğunda, deneme sonuçlarının bir veya birkaç yönden incelenmesi

Detaylı

Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler

Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler İÇERİK o Giriş ovaryansı Bilinen Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Hipotez Testler P-değerleri: II. Çeşit hata ve Örnekleme Büyüklüğü Seçimi Örnekleme Büyüklüğü

Detaylı

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Selahattin ARSLAN (KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi)

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Selahattin ARSLAN (KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi) 1. PROJELER 1) Bursiyer, Matematik Öğretiminde Uyarlanabilir Zeki Web Tabanlı Eğitim Sisteminin Tasarlanması, Uygulanması ve Değerlendirilmesi, 109K543 No'lu Tübitak 1001 Araştırma Projesi (Tamamlandı)

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS 507004832007 KALİTE KONTROLÜ Seçmeli 4 7 3 Dersin Amacı Günümüz sanayisinin rekabet ortamında kalite kontrol gittikçe önem kazanan alanlardan birisi

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

Ders Adı : Nesne Tabanlı Programlama-I Ders No : Teorik : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 4. Ders Bilgileri.

Ders Adı : Nesne Tabanlı Programlama-I Ders No : Teorik : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Nesne Tabanlı Programlama-I Ders No : 0690130114 Teorik : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

Derece Bölüm Üniversite Yıl Nisan. Bölümü. Değerlendirme Yüksek Lisans Ölçme ve Ankara Değerlendirme Üniversitesi Lisans Sınıf Öğretmenliği Ankara

Derece Bölüm Üniversite Yıl Nisan. Bölümü. Değerlendirme Yüksek Lisans Ölçme ve Ankara Değerlendirme Üniversitesi Lisans Sınıf Öğretmenliği Ankara Kişisel Akademik Bilgiler 1. Adı Soyadı: Seher YALÇIN 2. Doğum Tarihi: 27.01.1986 3. Unvanı: Araştırma Görevlisi Dr. 4. Öğrenim Durumu Derece Bölüm Üniversite Yıl Post-Doktora İstatistik ve Tilburg Nisan

Detaylı

K U L L A N I M B İLGİLERİ

K U L L A N I M B İLGİLERİ T Ü R K Ç E C O M P U TER SYSTE M U S A B I L I TY QU E S T I O N N A IRE S H O RT VERSIO N (T- C S U Q - S V ) A N K E Tİ K U L L A N I M B İLGİLERİ DOÇ.DR. OGUZHAN ERDINC I S T A N B U L, 2 0 1 5 GENEL

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Birim BALCI 2. Doğum Tarihi : 28.07.1975 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Birim BALCI 2. Doğum Tarihi : 28.07.1975 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Birim BALCI 2. Doğum Tarihi : 28.07.1975 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Teknik Eğitim, Elektronik- Bilgisayar Eğitimi Marmara Üniversitesi.

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI Sayı ekseni üzerindeki tüm noktalarda değer alabilen değişkenler, sürekli değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Bu bölümde, sürekli değişkenlere uygun olasılık dağılımları üzerinde

Detaylı

MÜFREDAT DERS LİSTESİ

MÜFREDAT DERS LİSTESİ MÜFREDAT DERS LİSTESİ MÜHENDİSLİK FAK. / BİLGİSAYAR MÜHENDİSL / 2010 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Müfredatı 0504101 Matematik I Calculus I 1 GÜZ 4 5 Z 0504102 Genel Fizik I General Physics I 1 GÜZ 4 4 Z 0504103

Detaylı

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü Trabzon, 2018 VERİLERİN İRDELENMESİ Örnek: İki nokta arasındaki uzunluk 80 kere

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN 6. SUNUM Test Geliştirme Aşamaları Madde Analizleri Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılığı Madde varyansı ve standart sapması Madde güvenirlik katsayısı Test ortalaması, standart sapması ve ortalama güçlüğü Yrd.

Detaylı

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir?

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? 82. Belgin öğretmen öğrencilerinden, Nasıl bir okul düşlerdiniz? sorusuna karşılık olarak özgün ve yaratıcı fikir, öneri ve değerlendirmeleri açıkça ve akıllarına ilk geldiği şekilde söylemelerini ister.

Detaylı

EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ PROGRAMI II.OTURUM

EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ PROGRAMI II.OTURUM EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ PROGRAMI II.OTURUM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Araş. Gör. Uzm. Halime YILDIRIM Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme 13.04.2018 Çalıştay programı Ölçme aracı hazırlama

Detaylı

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 1 BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 'Student t dağılımı' ya da kısaca 't dağılımı'; normal dağılım ve Z dağılımının da içerisinde bulunduğu 'sürekli olasılık dağılımları' ailesinde yer alan dağılımlardan bir

Detaylı

Yaşam Temelli Öğrenme. Yazar Figen Çam ve Esra Özay Köse

Yaşam Temelli Öğrenme. Yazar Figen Çam ve Esra Özay Köse Bilginin hızla yenilenerek üretildiği çağımızda birey ve toplumun geleceği, bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve üretme becerilerine bağlı bulunmaktadır. Bu becerilerin kazanılması ve hayat boyu sürdürülmesi

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN 8. HAFTA Test Geliştirme Aşamaları Madde Analizleri Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılığı Madde varyansı ve standart sapması Madde güvenirlik katsayısı Test ortalaması, standart sapması ve ortalama güçlüğü Yrd.

Detaylı

Üniversitelerde Temel Bilişim Eğitimi Nereye Gidiyor? : 2005-2011 Analizi

Üniversitelerde Temel Bilişim Eğitimi Nereye Gidiyor? : 2005-2011 Analizi Akademik Bilişim 11 - XIII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 2-4 Şubat 2011 İnönü Üniversitesi, Malatya Üniversitelerde Temel Bilişim Eğitimi Nereye Gidiyor? : 2005-2011 Analizi Karadeniz Teknik

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı : SAFİYE ASLAN Doğum Tarihi : 15/05/1979 E-posta : safiyeaslan@gmail.com 1. EĞİTİM DURUMU Unvan Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Kimya

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Yasal Dayanak Amaç Madde 1 - (1) Bu yönergenin amacı, Bursa Teknik Üniversitesi

Detaylı

MADDE DÜZEYİNDE BOYUTLULUK MODELLERİNİN BİLGİSAYAR ORTAMINDA BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TEST YÖNTEMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

MADDE DÜZEYİNDE BOYUTLULUK MODELLERİNİN BİLGİSAYAR ORTAMINDA BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TEST YÖNTEMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ MADDE DÜZEYİNDE BOYUTLULUK MODELLERİNİN BİLGİSAYAR ORTAMINDA BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TEST YÖNTEMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ EXAMINING THE EFFECTS OF ITEM LEVEL DIMENSIONALITY MODELS ON MULTIDIMENSIONAL

Detaylı

Örüntü Tanıma (EE 448) Ders Detayları

Örüntü Tanıma (EE 448) Ders Detayları Örüntü Tanıma (EE 448) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Örüntü Tanıma EE 448 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1 1. İSTATİSTİK İN TARİHÇESİ... 1 2. İSTATİSTİK NEDİR?... 3 3. SAYISAL BİLGİDEN ANLAM ÇIKARILMASI... 4 4. BELİRSİZLİĞİN ELE ALINMASI... 4 5. ÖRNEKLEME... 5 6. İLİŞKİLERİN

Detaylı

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35 İçİndekİler Önsöz xiii K I S I M I Genel Bir Bakış 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 Test ve Değerleme 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 Psikolojik Değerleme Araçları 5 Testler 5 Görüşme 7 Portfolyo 9 Vaka

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007 ÖZGEÇMİŞ 1. AdıSoyadı: Rukiye Didem Taylan 2. DoğumTarihi: 25 Temmuz 1984 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. ÖgrenimDurumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Araştırma Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 7 Bilimsel Araştırma Süreci* 1. Gözlem Araştırma alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Kitle ve Örneklem Örneklem Dağılımı Nokta Tahmini Tahmin Edicilerin Özellikleri Kitle ortalaması için Aralık Tahmini Kitle Standart Sapması için Aralık

Detaylı

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF: DR: AHMET ÇOLAK İstatistiksel işlem kontrolü (İPK), işlemle çeşitli istatistiksel metotların ve analiz sapmalarının kullanımını

Detaylı

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak B E M Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek Eğilimlerini belirleyerek Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak Bireye uygun akademik programlara yönlendirerek Öğrencinin

Detaylı

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon İçerik Korelasyon Korelasyon Türleri Korelasyon Katsayısı Regresyon KORELASYON Korelasyon iki ya da daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi gösterir.

Detaylı

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim : (264) Sayısal Analiz. Giriş.

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim :  (264) Sayısal Analiz. Giriş. Okut. Yüksel YURTAY İletişim : Sayısal Analiz yyurtay@sakarya.edu.tr www.cs.sakarya.edu.tr/yyurtay (264) 295 58 99 Giriş 1 Amaç : Mühendislik problemlerinin bilgisayar ortamında çözümünü mümkün kılacak

Detaylı

AKTS Başvurumuz. Bologna Süreci Uzmanlarının Değerlendirmesi

AKTS Başvurumuz. Bologna Süreci Uzmanlarının Değerlendirmesi AKTS Başvurumuz Bologna Süreci Uzmanlarının Değerlendirmesi Bologna Süreci Uzmanlarının Değerlendirme Sistemi Her bir bölüm için verilen skorlar Kabul edilebilir: 3 Çok iyi : 4 Örnek çalışma : 5 Part 1.

Detaylı

İstatistik, genel olarak, rassal bir olayı (ya da deneyi) matematiksel olarak modellemek ve bu model yardımıyla, anakütlenin bilinmeyen karakteristik

İstatistik, genel olarak, rassal bir olayı (ya da deneyi) matematiksel olarak modellemek ve bu model yardımıyla, anakütlenin bilinmeyen karakteristik 6.SUNUM İstatistik, genel olarak, rassal bir olayı (ya da deneyi) matematiksel olarak modellemek ve bu model yardımıyla, anakütlenin bilinmeyen karakteristik özellikleri (ortalama, varyans v.b. gibi) hakkında

Detaylı

Olasılık Teorisi ve İstatistik (MATH392) Ders Detayları

Olasılık Teorisi ve İstatistik (MATH392) Ders Detayları Olasılık Teorisi ve İstatistik (MATH392) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Olasılık Teorisi ve İstatistik MATH392 Güz 4 0 0 4 7 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar İstatistiksel Verileri Tasnif Etme Verileri daha anlamlı hale getirmek amacıyla

Detaylı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Ortalama veya korelasyon gibi istatistiklerin dağılımıdır Çıkarımsal istatistikte örneklem dağılımı temel fikirlerden biridir. Çıkarımsal istatistik

Detaylı

TEST VE MADDE ANALİZLERİ

TEST VE MADDE ANALİZLERİ TEST VE MADDE ANALİZLERİ Madde güçlüğü Madde ayırt ediciliği Madde varyansı ve madde standart sapması Madde güvenirliği Çeldiricilerin işlerliği Test Analizleri Merkezi Eğilim(Yığılma Ölçüleri) Merkezi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Warwick 2010 Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Cambridge 2012

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Warwick 2010 Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Cambridge 2012 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Gülay BOZKURT İletişim Bilgileri: Adres: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Oda No: 403 Odunpazarı/Eskişehir Telefon: 0(222) 2293123 1676 email: gbozkurt@ogu.edu.tr

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Kamil ÖZCAN Öğr. Gör. Gökhan TURAN

Yrd.Doç.Dr. Kamil ÖZCAN Öğr. Gör. Gökhan TURAN Yrd.Doç.Dr. Kamil ÖZCAN Öğr. Gör. Gökhan TURAN kamilozcan@mehmetakif.edu.tr - gokhanturan@mehmetakif.edu.tr Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Gölhisar Meslek Yüksekokulu, Bilgisayar Teknolojileri Bölümü,

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAM BİLGİLERİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAM BİLGİLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAM BİLGİLERİ Genel Bilgiler Programın Amacı Kazanılan Derece Kazanılan Derecenin Seviyesi Kazanılan Derecenin Gerekleri ve Kurallar 2005 yılında kurulan TOBB ETÜ Endüstri

Detaylı

MAĞAZA MÜDÜRÜ VE MAĞAZA SATIŞ PERSONELİ TEST PAKETLERİ

MAĞAZA MÜDÜRÜ VE MAĞAZA SATIŞ PERSONELİ TEST PAKETLERİ MAĞAZA MÜDÜRÜ VE MAĞAZA SATIŞ PERSONELİ TEST PAKETLERİ PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. YOURLOGO Test Kullanımının Amacı Kuruma başvuran adaylar içinden; vizyoner bakış açısına

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı E-posta : SAFİYE ASLAN : safiyeaslan@gmail.com 1. EĞİTİM DURUMU Unvan Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Kimya Öğretmenliği/ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Detaylı

İSTATİSTİK HAFTA. ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ

İSTATİSTİK HAFTA. ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ HEDEFLER Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Örneklemenin niçin ve nasıl yapılacağını öğreneceksiniz. Temel Örnekleme metotlarını öğreneceksiniz. Örneklem

Detaylı

Uzman Sistemler (IE 416) Ders Detayları

Uzman Sistemler (IE 416) Ders Detayları Uzman Sistemler (IE 416) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Uzman Sistemler IE 416 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Dr.Öğr.Üyesi HACER ÖZYURT

Dr.Öğr.Üyesi HACER ÖZYURT Dr.Öğr.Üyesi HACER ÖZYURT ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1982 TRABZON - VAKFIKEBİR T: 4623778387 F: hacerozyurt@ktu.edu.tr

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İnternet Uygulamaları için Veritabanı Programlama EEE474 8 3+2 4 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce

Detaylı

ÖZGEÇMĠġ. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

ÖZGEÇMĠġ. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ÖZGEÇMĠġ Adı-Soyadı Yrd. Doç. Dr. İsmail KARAKAYA Uzmanlık Alanı Ölçme ve Değerlendirme Doğum Yeri ve Tarihi Balıkesir. 1979 EĞĠTĠM Doktora Yüksek Lisans Lisans 2002 2007 Öğrenci Seçme Sınavının (ÖSS)

Detaylı

GEZİNME ADAPTASYONU: NEDEN VE NASIL?

GEZİNME ADAPTASYONU: NEDEN VE NASIL? GEZİNME ADAPTASYONU: NEDEN VE NASIL? S İ BEL SOMYÜREK B İLAL ATASOY İçerik Neden gezinme adaptasyonuna ihtiyaç duyulur? Gezinme adaptasyonu nedir? Gezinme adaptasyonu nasıl gerçekleştirilir? Sonuç ve öneriler

Detaylı

BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ NİN DİĞER ORMAN FAKÜLTELERİ İLE BAZI KRİTERLERE GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI

BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ NİN DİĞER ORMAN FAKÜLTELERİ İLE BAZI KRİTERLERE GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ NİN DİĞER ORMAN FAKÜLTELERİ İLE BAZI KRİTERLERE GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI Alper AYTEKİN ZKÜ Bartın Orman Fakültesi 74100 BARTIN ÖZET Bu çalışmada Bartın Orman Fakültesi nin diğer orman

Detaylı

TOEFL Hakkında Herşey!

TOEFL Hakkında Herşey! On5yirmi5.com TOEFL Hakkında Herşey! TOEFL sınavına girmek istiyor ama ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız işte size yol gösterecek bir yazı... Yayın Tarihi : 1 Ocak 2010 Cuma (oluşturma : 10/27/2015)

Detaylı