TİCARET ŞİRKETLERİNDE YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER (TTK MADDE ) Öğrenciler İçin Hazırlanmış Ders Notudur.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TİCARET ŞİRKETLERİNDE YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER (TTK MADDE ) Öğrenciler İçin Hazırlanmış Ders Notudur."

Transkript

1 TİCARET ŞİRKETLERİNDE YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER (TTK MADDE ) Öğrenciler İçin Hazırlanmış Ders Notudur.

2 YAPISAL DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER Yapısal Değişiklikler Birleşme (TTK m ve ) Bölünme (TTK m ve ) Tür Değiştirme (TTK m )

3 Yapısal Değişikliklerin Uygulama Alanı ve Kavramlar Uygulama Alanı (TTK m. 134, TTK m. 194) TTK nın yapısal değişikliklere ilişkin hükümleri, ticaret şirketlerinin, birleşmesini, bölünmesini ve tür değiştirmesi ile (TTK m. 134) Bir ticarî işletmenin, bir ticaret şirketi ile birleşmesini veya ticaret şirketine tür değiştirmesini (TTK m. 194) düzenlemektedir. Kavramlar (TTK m. 135) Ticaret şirketlerinin yapısını, organlarını, ortaklarını adlandırmak üzere farklı kavramlar kullanıldığı için yapısal değişikliklere ilişkin hükümlerde ortak kavramlar kullanılmak gerekmiştir. Bu ortak kavramların her bir ticaret şirketinde ne anlama geleceği TTK m. 135 te sayılmıştır.

4 ŞİRKETLERİN BİRLEŞMESİ Avrupa Birliği nin yönergeleri çerçevesinde şirketlerin birleşme/bölünme/tür değiştirmeleri yeniden düzenlenmiştir. Düzenlemenin kaynağı esas olarak İsviçre Birleşme Kanunu dur. Sistem ana hatları itibariyle, büyük işletmelerin oluşmasını öngörmekte, şirketlerin büyümesini teşvik etmektedir. Bu anlamda, Kanun, yapısal değişikliklere katılabilecek şirket türleri bakımından sınırlandırma öngörmüştür. Küçük şirketler bakımından kolaylaştırıcı hükümler getirilmiştir.

5 Birleşmenin Temel Unsurları Küllî halefiyet (malvarlığının devamı) Pay sahipliğinin devamlılığı Tasfiyesiz sona erme

6 Birleşme Türleri Yeni Kuruluş Şeklinde Birleşme Devralma Yoluyla Birleşme

7 Geçerli Birleşmeler (m. 137) Sermaye Şirketleri - Sermaye şirketleriyle - Kooperatiflerle - Devralan şirket olmak şartıyla kollektif ve komandit şirketlerle Şahıs Şirketleri - Şahıs şirketleri ile - Devrolunan şirket olmaları kaydıyla sermaye şirketleriyle - Devrolunan şirket olmaları kaydıyla kooperatiflerle Kooperatifler - Kooperatiflerle - Sermaye şirketleriyle - Devralan şirket olmak kaydıyla şahıs şirketleriyle

8 Tasfiye Halindeki ve Borca Batık Şirketlerin Birleşmesi YTTK 138/(1): Tasfiye hâlindeki bir şirket, malvarlığının dağıtılmasına başlanmamışsa ve devrolunan şirket olması şartıyla, birleşmeye katılabilir. YTTK 139/(1): Sermayesiyle kanuni yedek akçeleri toplamının yarısı zararlarla kaybolan veya borca batık durumda bulunan bir şirket, kaybolan sermayeyi veya gerekiyorsa borca batıklık durumunu karşılayabilecek tutarda serbestçe, tasarruf edilebilen özvarlığa sahip bulunan bir şirket ile birleşebilir.

9 Birleşme Usulü 1. Yönetim organı tarafından birleşme sözleşmesi yazılı şekilde yapılır. (m. 145) Birleşme sözleşmesi ile bilanço günü arasında 6 aydan fazla zaman geçmişse birleşme için ara bilanço hazırlanır. - Birleşme sözleşmesinde ortakların haklarının korunması gerekir (TTK m. 140) - Birleşme sözleşmesinde seçimlik veya zorunlu ayrılma akçesi öngörülebilir (TTK m. 141) Ayrıca Şirketlerde Yapı Değişikliği Ve Ayni Sermaye Konulmasında Siciller Arası İşbirliğine İlişkin Tebliğ m. 5/b ye göre mülkiyet değişikliğine konu malvarlığı ve hakların değerinin de yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir, denetime tabi şirketlerde ise denetçi tarafından denetlenmesi gerekir. 2. Birleşen şirket yönetim organları birleşme raporu hazırlamalıdır. (m. 147) TTK m. 149: Şirket ortakları, birleşme sözleşmesi ile birleşme raporunu şirket merkezinde inceleyebilir. 4. Genel kurulca birleşme sözleşmesinin onaylanması (TTK m. 151) - Birleşme kararının onaylanması ile devralan şirket sermaye artırımına gider. - TTK m te öngörülen çoğunluk sadece TTK m deki ayrılma akçesi için gereklidir. - Gerekiyorsa Rekabet Kurumu ndan izin alınması gerekir (TTK m ) 5. Birleşmenin ticaret siciline tescili (TTK m. 152) - TTK m. 153:Birleşme tescil ile geçerlilik kazanır. Tescil anında devrolunan şirketin bütün aktif ve pasifi kendiliğinden devralan şirkete geçer (küllî halefiyet). -TTK m. 157: Alacaklılar tescilden itibaren üç ay içinde istemde bulunursa alacakları teminat altına alınır.

10 Yüksek hakimiyet oranına sahip olunan bağlı şirketlerle kolaylaştırılmış birleşme (md ) Devralan sermaye şirketi, devrolunan sermaye şirketinin oy haklarının tamamına sahipse Birleşme sözleşmesinde bazı kayıtlara yer verilmeyebilir. Birleşme raporu düzenlenmeyebilir. Pay sahiplerine birleşme sözleşmesi ile birleşme raporunu denetleme hakkı tanınmayabilir. Birleşme sözleşmesi genel kurulun onayına sunulmayabilir. Devralan sermaye şirketi, devrolunun sermaye şirketinin oy haklarının yüzde doksanına sahipse Azınlık için, devralan şirket payı yerine, paylarının gerçek karşılığı önerilmişse, kolaylaştırılmış şekilde birleşebilir. Bu kolaylıklar; Birleşme sözleşmesinde bazı kayıtlara yer verilmeyebileceği, Birleşme raporunun düzenlenmeyebileceği, Birleşme sözleşmesinin genel kurul onayına sunulmayabileceğidir.

11 Ayrılma Akçesi TTK m. 141 (1): Birleşmeye katılan şirketler, birleşme sözleşmesinde, ortaklara, devralan şirkette, pay ve ortaklık haklarının iktisabı ile iktisap olunacak şirket paylarının gerçek değerine denk gelen bir ayrılma akçesi arasında seçim yapma hakkı tanıyabilirler. (2) Birleşmeye katılan şirketler birleşme sözleşmesinde, sadece ayrılma akçesinin verilmesini öngörebilirler

12 Ayrılma Akçesinin Türleri Seçimlik Ayrılma Akçesi (TTK m ) Zorunlu Ayrılma Akçesi (TTK m )

13 - Ayrılma akçesi birleşmede ortaklığın devamı ilkesinin istisnasıdır. Seçimlik Ayrılma Akçesi (TTK m ) - Seçimlik ayrılma akçesiyle devrolan şirketin ortağına, devralan şirkette pay sahibi olmak ile payının değerini alarak şirketten çıkma imkânı tanınır. - Seçimlik ayrılma akçesi, birleşme sözleşmesinde öngörülmelidir (TTK m ; f) - Ayrılma akçesini seçecek ortağın birleşme sözleşmesine olumsuz oy vermesi gerekmez. Ayrılma akçesi nakit olabileceği gibi ayın da olabilir. - Ortaklar ayrılma akçesinin uygun belirlenmesini mahkemeden talep edebilir (TTK m )

14 Zorunlu Ayrılma Akçesi (TTK m ) - Zorunlu ayrılma akçesinde devrolunan şirket ortakları, seçim hakları bulunmaksızın şirketten çıkarılırlar. -Ayrılma akçesinin miktarı, payların gerçek değerini yansıtmalıdır. - Bu kararın TTK m e göre alınması gerekir. Ortaklar ayrılma akçesinin gerçeğe uygun belirlenmesini mahkemeden talep edebilir (TTK m )

15 - Birleşme ticaret siciline tescil ile hüküm ifade eder (TTK m , c. 1). - Dolayısıyla tescil kurucudur. Birleşmenin tescilinden sonra devrolunan şirket tasfiyesiz infisah eder (TTK m ). Birleşmenin Sonuçları Tescil anında devrolunan şirketin aktif ve pasifleri küllî halefiyet gereği devralan şirkete kendiliğinden geçer (TTK m , c. 2). - Taşınırlar için teslime, tapuya kayıtlı taşınmazlar ve markalar için tescile gerek yoktur. - Borçlar da alacaklının rızası olmaksızın devralan şirkete geçer. - Sözleşme ilişkileri de küllî halefiyet gereği devralan şirkete geçer. Devrolan şirketin ortakları devralan şirketin ortağı olur (TTK m , c. 1).

16 Alacaklılarının Korunması (TTK m ) Alacakların Teminat Altına Alınması (TTK m. 157) Alacaklıları koruyucu hükümler birleşme gerçekleştikten sonra devreye girer. (TTK m ) Alacaklıların birleşmeyi önleme hakları yoktur. Alacaklılar zarara uğrasa bile birleşme geçerlidir. Birleşmenin tescilinden sonra alacaklılara Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi nde yapılan ilanla hakları bildirilir. Alacaklılar, devralan şirketin vereceği teminat yoluyla korunur. Hem devralan hem de devrolunan şirketin alacaklıları teminat talep edebilir. Alacağı zaten teminata bağlı olanlar ile muaccel olanlar teminat talep edemez. Son hâlde doğrudan ifayı talep mümkündür. Teminat altına alınacak alacağın, birleşme işleminden önce doğmuş olması gerekir. Muaccel olamayan borçlar da diğer alacaklıları zarara uğratmamak kaydıyla ifa edilebilir (TTK m ). Ortakların Kişisel Sorumlulukları (TTK m. 158) TTK m. 158 de şirket alacaklılarına karşı sorumlu olan şahıs şirketi ortaklarının, sermaye şirketi ile birleşmesi sonrasında da, sorumluluklarının belli bir süre devam edeceği düzenlenmiştir. Unutulmamalıdır ki, buradaki sorumluluk, ticarî işletmenin devrindeki gibi müteselsil sorumluluk değil, birleşme öncesindeki sorumluluğun devamı olarak ikincil sorumluluktur.

17 Bölünme Tanım: Bir şirketin malvarlığının tümünü veya bir kısmını kurulacak veya kurulmuş başka bir şirkete bütün olarak devredip karşılığında ortaklarının veya kendisinin devralan şirkette pay sahibi olmasını sağlayan işlemdir.

18 Bölünme Türleri-I Tam Bölünme Kısmî Bölünme TTK 159/1-a): Tam bölünmede, şirketin tüm malvarlığı bölümlere ayrılır ve diğer şirketlere devrolunur. Bölünen şirketin ortakları, devralan şirketlerin paylarını ve haklarını iktisap ederler. Tam bölünüp devrolunan şirket sona erer ve unvanı ticaret sicilinden silinir. TTK 159/1-b) Kısmi bölünmede, bir şirketin malvarlığının bir veya birden fazla bölümü diğer şirketlere devrolunur. Bölünen şirketin ortakları, devralan şirketlerin paylarını ve haklarını iktisap ederler veya bölünen şirket, devredilen malvarlığı bölümlerinin karşılığında devralan şirketlerdeki payları ve hakları elde ederek yavru şirketini oluşturur.

19 Bölünme Türleri II Yeni Kuruluş Yoluyla Bölünme (TTK m. 164) Devralma Yoluyla Bölünme (TTK m. 163)

20 Bölünme Türleri III Oranların Korunduğu (Simetrik) Bölünme (TTK m a) Oranların Korunmadığı (Asimetrik) Bölünme (TTK m b. Ayrıca bkz. TTK m ) Oranların Korunduğu Bölünme: Devreden şirketin ortaklarına, bölünmeye katılan tüm şirketlerde mevcut payları oranında şirket payları tahsis edilir. Oranların Korunmadığı Bölünme: Devreden şirketin ortaklarına; bölünmeye katılan bazı veya tüm şirketlerde, mevcut paylarının oranına göre değişik oranda şirket payları tahsis edilir.

21 Geçerli Bölünmeler (md. 160) Sermaye Şirketi Kooperatif Sermaye Şirketi Kooperatif Kooperatif Sermaye Şirketi

22 Bölünme Usulü (md. 166 vd.) 1. Yöneticiler tarafından bölünme planı/sözleşmesinin hazırlanması Bölünme planı/sözleşmesi ile bilanço günü arasında 6 aydan fazla zaman geçmişse bölünme için ara bilanço hazırlanır. Ayrıca Şirketlerde Yapı Değişikliği Ve Ayni Sermaye Konulmasında Siciller Arası İşbirliğine İlişkin Tebliğ m. 5/b ye göre mülkiyet değişikliğine konu malvarlığı ve hakların değerinin de yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir, denetime tabi şirketlerde ise denetçi tarafından denetlenmesi gerekir. 2. Yönetimin bölünme raporunu hazırlaması 3. Alacaklılara çağrı (TTK m. 175) 4. Bölünme kararı Bölünen şirket gerekiyorsa, sermaye azaltımı, mevcut devralan şirket ise sermaye artırımı yapmalıdır. 5. Bölünme kararının tescil ve ilanı

23 Envanter Bölünme işleminin en önemli aşaması envanter hazırlanmasıdır. Devralan şirkete geçecek malvarlığının neler olduğu envanterde gösterilmelidir. Tam bölünme hâlinde bölünen/devreden şirketin bütün malvarlığı envanterde gösterilmelidir. Tam bölünmede envanterde gösterilmeyen malvarlığı, kendilerine devredilen net aktif oranında devralan şirketlerin paylı mülkiyetine geçer (TTK m a). Kısmî bölünmede envanterde bölünen/devreden şirketin bütün malvarlığının gösterilmesi gerekmez. Devralana geçecek malvarlığının gösterilmesi yeterlidir. Envanterde gösterilmeyen malvarlığı, bölünen/devreden şirkette kalır (TTK m b). Tam bölünmede envanterde gösterilmeyen borçlardan devralan şirketler müteselsilen sorumludur (TTK m ). Kısmî bölünmede envanterde gösterilmeyen borçlar devreden şirkette kalır. Bölünme planı/sözleşmesinde TTK m. 168 in aksine düzenleme yapılabilir.

24 Alacaklıların Korunması ve Bölünmeye Katılan Şirketlerin Sorumluluğu Alacakların Teminat Altına Alınması (TTK m ) Bölünme kararı alınmadan önce alacaklılar, alacaklarını bildirmeye ve teminat talep etmeye çağrılırlar. Çağrı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi nde yapılır. Talepte bulunan alacaklıların alacakları teminat altına alınır. Ortakların Kişisel Sorumluluğu Hakkında Birleşme Hükümleri Uygulanır (TTK m. 177) Bölünmeye Katılan Şirketlerin İkinci Derece Sorumluluğu (TTK m. 176) Bölünme sözleşmesi veya bölünme planında kendisine borç tahsis edilen şirket birinci derecede sorumludur. Ancak bazı şartlarda bölünmeye katılan diğer şirketler de ikinci derecede sorumludur. Kendisine borç tahsis edilmemiş diğer şirketler, alacağı teminat altına alınmamış alacaklılara karşı; birinci derecede sorumlu şirket borcunu ifa etmemişse ve Birinci derecede sorumlu şirket iflas etmiş, konkordato süresi almış, aleyhinde yapılan icra takibinde kesin aciz vesikası alınması şartları doğmuş veya Türkiye de takip edilemez duruma gelmişse, borçtan sorumludur. Zamanaşımı????

25 Tür Değiştirme (md. 180 vd.) Tanım: Tür değiştirmenin tanımı TTK da yapılmamıştır. Tür değiştirme; bir şirketin, malvarlığı ve ortakları devredilmeksizin, başka bir şirket türüne dönüştürülmesidir.

26 Hukukî Kişiliğin Sürekliliği - Tür değiştirmede yeni türdeki şirket, eski türdekinin özdeşidir. Öğretide, bu durum bir insanın kıyafetini değiştirmesine benzetilmiştir. - Dolayısıyla eski tür hakkında cari olan takipler veya davalar tür değiştirmeden etkilenmez. Tür Değiştirmede Süreklilik İlkesi (TTK m. 180, c. 2) Ekonomik Süreklilik - Tür değiştirmede, ne eski türün malvarlığı başka bir şirketle birleştirilmekte ne de bölümlere ayrılarak devredilmektedir. - Malvarlığı devri olmadığı için teknik anlamda küllî halefiyet de yoktur. Eski türün malvarlığı, yeni türün malvarlığı olarak devam eder. Buna karşın tür değiştirme sonrasında eski tür adına yapılan sicil kayıtların değiştirilmesi gerekir. Ancak sicilde yapılacak değişiklikler kurucu değildir. - Ortakların Sürekliliği (TTK m. 183) - Tür değiştirmede eski türün ortakları, yeni türün de ortağı olurlar. - Ancak tür değiştirilen şirketin niteliğine göre ortakların haklarında ve sorumluluklarında değişiklik meydana gelebilir. Örneğin, kollektif şirketin anonim şirkete dönüşmesi hâlinde ortakların sorumluluğu değişir. - Tür değiştirmede ortakların şirketten çıkarılması mümkün değildir. - Tür değiştirme işlemi sırasında yeni ortak alınması da mümkün değildir.

27 Geçerli Tür Değiştirmeler (md. 181) Sermaye Şirketi Kollektif Şirket Komandit Şirket Kooperatif Başka türde bir sermaye şirketine Bir sermaye şirketine Sermaye şirketine Sermaye şirketine Kooperatife Bir kooperatife Kooperatife Kollektif şirkete

28 1. Yöneticiler tarafından tür değiştirme planının hazırlanması Tür değiştirme planı ile bilanço günü arasında 6 aydan fazla zaman geçmişse tür değiştirme için ara bilanço hazırlanır. Ayrıca Şirketlerde Yapı Değişikliği Ve Ayni Sermaye Konulmasında Siciller Arası İşbirliğine İlişkin Tebliğ m. 5/b ye göre mülkiyet değişikliğine konu malvarlığı ve hakların değerinin de yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir, denetime tabi şirketlerde ise denetçi tarafından denetlenmesi gerekir. 2. Yöneticiler tarafından tür değiştirme raporunun hazırlanması 3. Tür değiştirme kararı 5. Tür değiştirme kararının tescil ve ilanı

29 Tür Değişikliğinde Alacaklıların Korunması (TTK m. 190) Teminat Talebi? Tür değiştiren şirketin hukukî kişiliğinde ve malvarlığında değişiklik olmadığı için alacaklılara teminat talep etme hakkı tanınmamıştır. Sadece ortakların kişisel sorumluluğu devam eder (TTK m. 190 ın atfıyla m. 158) Ancak özellikle şahıs şirketinden, sermaye şirketine doğru gerçekleşen tür değiştirmelerde, ortaklar sınırlı sorumlu olacağı için alacaklıların menfaati zarar görebilir. İşte bu nedenle TTK m. 190, TTK m. 158 e atıf yaparak, daha önce şirket alacaklılarına karşı ortakların belli bir süre daha sorumlu olacağını öngörmüştür.

30 Yapısal değişikliklere ilişkin ortak hükümler ( ) Ortaklık haklarının incelenmesi davası (m. 191) - Ortaklık paylarının ve hakları gereği gibi korunmamış veya ayrılma akçesinin uygun belirlenmemiş olması hâlinde ortaklar dava yoluyla uygun bir denkleştirme talep edebilirler. - Bu dava, yapısal değişikliği kararının geçerliliğini etkilemez (m. 192). - Ayrıca mahkemece sadece denkleştirmeye hükmedilmelidir; ortaklık yapısına müdahale edilemez. - Karar aynı durumda bulunan, dava açmamış tüm ortaklar hakkında da hüküm doğurur (ergo omnes, TTK m ) Dava açmak için ortağın yapısal değişiklik kararına muhalif kalmış olması aranmamaktadır (Meier-Dieterle: Zürcher Kommentar FusG 105, N. 13; Şener, s Ancak Türk hukukunda aksi görüş de ileri sürülmüştür: Tekinalp, Ortaklıklar I, s. 179, N. 181h.)

31 Yapısal Değişiklik Kararının İptali Davası (TTK m. 192) Yapısal değişikliği ilişkin genel kurul veya duruma göre yönetim kurulu kararlarının iptali talep edilir. Bu dava, anonim ve limited şirketlerdeki genel kurul kararının iptali davasına nazaran özel hüküm niteliğindedir. TTK m maddeler dışında düzenlenen bir husustan kaynaklanan iptal davaları, TTK m. 192 ye tâbi değildir.

32 Kusur sorumluluğu öngörülmüştür. Sorumluluk (TTK m. 193) Sorumluluk birleşme, bölünme ve tür değiştirme işlemlerinden doğmaktadır. Bu işlemler tamamlanmadan önceki aşamalar da sorumluluğu doğurabilir. Mehaza da bakıldığında, TTK m ten anlaşılması gereken, yapısal değişikliğe katılan şirketlerin türüne bakılmaksızın anonim şirketlere ilişkin sorumluluk hükümleri uygulanacaktır. - Davacılar; şirket, ortaklar veya alacaklılar olabilir. - Doğrudan zarar-dolaylı zarar ayrımı burada da söz konusudur.

33 Ticarî işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme (md. 194) DEVRALAN TİCARET ŞİRKETİ BİRLEŞME DEVROLUNAN TİCARÎ İŞLETME TİCARÎ İŞLETME TÜR DEĞİŞTİRME TİCARET ŞİRKETİ TİCARET ŞİRKETİ TÜR DEĞİŞTİRME TİCARÎ İŞLETME

YENİ TTK DA ŞİRKETLERİN, BİRLEŞMELERİ, BÖLÜNMELERİ ve TÜR DEĞİŞTİRMELERİ. Yard. Doç. Dr. H. Ali Dural

YENİ TTK DA ŞİRKETLERİN, BİRLEŞMELERİ, BÖLÜNMELERİ ve TÜR DEĞİŞTİRMELERİ. Yard. Doç. Dr. H. Ali Dural YENİ TTK DA ŞİRKETLERİN, BİRLEŞMELERİ, BÖLÜNMELERİ ve TÜR DEĞİŞTİRMELERİ Yard. Doç. Dr. H. Ali Dural BİRLEŞME Mevcut TTK da olduğu gibi, birleşme devralma yoluyla ve yeni kuruluş şeklinde olmak üzere iki

Detaylı

Yeni TTK na Göre Şirket Birleşmeleri ve Bölünmeleri. Mustafa TAN E. Gelirler Başkontrolörü YMM

Yeni TTK na Göre Şirket Birleşmeleri ve Bölünmeleri. Mustafa TAN E. Gelirler Başkontrolörü YMM Yeni TTK na Göre Şirket Birleşmeleri ve Bölünmeleri Mustafa TAN E. Gelirler Başkontrolörü YMM Sunum Planı Şirket Birleşmeleri Kolaylaştırılmış Şirket Birleşmesi Borca Batık Şirket Birleşmesi Tam Bölünme

Detaylı

MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ 6102 SAYILI TTK VE TİCARET SİCİLİ YÖNETMELİĞİ NE GÖRE BİRLEŞME- BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME

MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ 6102 SAYILI TTK VE TİCARET SİCİLİ YÖNETMELİĞİ NE GÖRE BİRLEŞME- BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ 6102 SAYILI TTK VE TİCARET SİCİLİ YÖNETMELİĞİ NE GÖRE BİRLEŞME- BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME Hazırlayan: Ziya ÖZMEN - Ankara Ticaret Sicili Müdürü Mayıs 2014 2 BİRLEŞME n 6102 sayılı

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanununda Şirket Birleşmeleri

Yeni Türk Ticaret Kanununda Şirket Birleşmeleri Yeni Türk Ticaret Kanununda Şirket Birleşmeleri Önceki haftalarda yayımlanan yazılarımızda, yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile getirilen düzenlemelerden Tek Ortaklı Anonim Limited Şirketler Yeni Türk Ticaret

Detaylı

1. Bir ticaret şirketinin diğerini devralması, devralma şeklinde birleşme

1. Bir ticaret şirketinin diğerini devralması, devralma şeklinde birleşme BİRLEŞME Birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap edilmesiyle gerçekleşir. Birleşmede

Detaylı

BİRLEŞME. Bir ticaret şirketinin diğerini devralması, devralma şeklinde birleşme

BİRLEŞME. Bir ticaret şirketinin diğerini devralması, devralma şeklinde birleşme q BİRLEŞME 2 BİRLEŞME BİRLEŞME Birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap edilmesiyle

Detaylı

Serkan ALTOPRAK TÜRK VE ALMAN HUKUKU KARŞILAŞTIRMALI TİCARET ŞİRKETLERİNDE YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER

Serkan ALTOPRAK TÜRK VE ALMAN HUKUKU KARŞILAŞTIRMALI TİCARET ŞİRKETLERİNDE YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER Serkan ALTOPRAK TÜRK VE ALMAN HUKUKU KARŞILAŞTIRMALI TİCARET ŞİRKETLERİNDE YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KAYNAKÇA...XIII KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 Birinci Bölüm BİRLEŞME

Detaylı

BİRLEŞME, BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİNİN TİCARET SİCİLİ AÇISINDAN DURUMU

BİRLEŞME, BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİNİN TİCARET SİCİLİ AÇISINDAN DURUMU BİRLEŞME, BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİNİN TİCARET SİCİLİ AÇISINDAN DURUMU AV. NURCAN TURAN İSTANBUL TİCARET SİCİL MÜDÜRÜ 8 Ocak 2013 BİRLEŞME ÖNEMLİ HUSUSLAR Yeni kuruluş suretiyle birleşmede ortada

Detaylı

UYGULAMA ÖRNEKLERİYLE BÖLÜNME BİRLEŞME VE TASFİYE İŞLEMLERİ. (Vergi Hukuku-Ticaret Hukuku-AB Hukuku) İÇİNDEKİLER

UYGULAMA ÖRNEKLERİYLE BÖLÜNME BİRLEŞME VE TASFİYE İŞLEMLERİ. (Vergi Hukuku-Ticaret Hukuku-AB Hukuku) İÇİNDEKİLER UYGULAMA ÖRNEKLERİYLE BÖLÜNME BİRLEŞME VE TASFİYE İŞLEMLERİ (Vergi Hukuku-Ticaret Hukuku-AB Hukuku) İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMSAL ÇERÇEVE 1. BİRLEŞME... 5 1.1. Ekonomik Kavram Olarak Birleşme...

Detaylı

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır.

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır. q BÖLÜNME Bir sermaye şirketi veya bir kooperatifin mal varlığının bir kısmını veya tamamını mevcut veya yeni kurulacak bir veya birden fazla sermaye şirketine veya kooperatife, kendisine veya ortaklarına

Detaylı

TİCARET ŞİRKETLERİNİN BİRLEŞMESİNDE TEMİNAT VE DENKLEŞTİRMELER

TİCARET ŞİRKETLERİNİN BİRLEŞMESİNDE TEMİNAT VE DENKLEŞTİRMELER TİCARET ŞİRKETLERİNİN BİRLEŞMESİNDE TEMİNAT VE DENKLEŞTİRMELER Ufuk ÜNLÜ 22 * ÖZ 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında ticaret şirketlerinin birleşmesi, iki veya daha fazla şirketin bir araya gelerek

Detaylı

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır.

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır. BÖLÜNME Bir sermaye şirketi veya bir kooperatifin mal varlığının bir kısmını veya tamamını mevcut veya yeni kurulacak bir veya birden fazla sermaye şirketine veya kooperatife, kendisine veya ortaklarına

Detaylı

Şirket. Bölünmeleri. Güncellenme Tarihi:

Şirket. Bölünmeleri. Güncellenme Tarihi: Şirket Bölünmeleri 1 Güncellenme Tarihi: 17.06.2014 İlk Bakış Eski Türk Ticaret Kanunu'nda yer almayan şirket bölünmeleri 6102 sayılı Türk Ticaret Ka u u u TTK 159. ve 179. Maddeleri arası da kapsa lı

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE TÜR DEĞİŞTİRME - III. Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE TÜR DEĞİŞTİRME - III. Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE TÜR DEĞİŞTİRME - III Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 07.11.2017 isin@eryigithukuk.com ŞİRKETLERİN BÖLÜNMESİ Bu yazımda kanun maddeleri çerçevesinde tür

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLERDE KISMİ BÖLÜNME

ANONİM ŞİRKETLERDE KISMİ BÖLÜNME Mutlu KAĞITCIOĞLU ANONİM ŞİRKETLERDE KISMİ BÖLÜNME (6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre) İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 Birinci Bölüm KISMİ BÖLÜNME KAVRAMI

Detaylı

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNUN 376 NCI MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNUN 376 NCI MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM 6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNUN 376 NCI MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 6102 sayılı

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE ŞİRKET BİRLEŞMELERİ - I. Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE ŞİRKET BİRLEŞMELERİ - I. Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE ŞİRKET BİRLEŞMELERİ - I Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 17.07.2017 isin@eryigithukuk.com ŞİRKET BİRLEŞMELERİ Günümüzde şirketler ekonomik, teknik, finansman

Detaylı

Kanununun 376 Ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliği yayımlanmıştır.

Kanununun 376 Ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliği yayımlanmıştır. BORCA BATIK VEYA SERMAYE KAYBI BULUNAN ŞİRKETLERİN ALACAKLARI ÖNLEMLER Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Email: cakmakciali@taxauditingymm.com I-Giriş: 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun

Detaylı

Çevrimiçi Türk Ticaret Kanunu - Hazırlayan Levent YARALI, LL.M.

Çevrimiçi Türk Ticaret Kanunu  - Hazırlayan Levent YARALI, LL.M. İKİNCİ KİTAP Ticaret Şirketleri BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler A) Türleri MADDE 124- (1) Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden ibarettir. (2) Bu Kanunda, kollektif

Detaylı

TÜRK TİCARET KANUNU İKİNCİ KİTAP TİCARET ŞİRKETLERİ

TÜRK TİCARET KANUNU İKİNCİ KİTAP TİCARET ŞİRKETLERİ TÜRK TİCARET KANUNU İKİNCİ KİTAP TİCARET ŞİRKETLERİ BİRİNCİ KISIM İKİNCİ KISIM ÜÇÜNCÜ KISIM GENEL HÜKÜMLER (Madde: 124 210) KOLLEKTİF ŞİRKET (Madde: 211 303) KOMANDİT ŞİRKET (Madde: 304 328) DÖRDÜNCÜ KISIM

Detaylı

BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR?

BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR? BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR? Birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap

Detaylı

TÜRK TİCARET KANUNU TASARISI NA GÖRE ANONİM ORTAKLIKLARIN BÖLÜNMESİ

TÜRK TİCARET KANUNU TASARISI NA GÖRE ANONİM ORTAKLIKLARIN BÖLÜNMESİ Yrd. Doç. Dr. Hakan ÇEBİ Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı TÜRK TİCARET KANUNU TASARISI NA GÖRE ANONİM ORTAKLIKLARIN BÖLÜNMESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1. ŞİRKET KAVRAMI... 3 2. ŞİRKETLERİN UNSURLARI... 3 3. ŞİRKETLERİN SINIFLANDIRILMASI... 4 3.1. Adi Şirketler... 5 3.2. Ticaret Şirketleri...

Detaylı

Halka Açık Ortaklıklarda Birleşme ve Bölünme. Nevin İmamoğlu İpek Koç Holding A.Ş. Finans Koordinatörü 18 Kasım 2014

Halka Açık Ortaklıklarda Birleşme ve Bölünme. Nevin İmamoğlu İpek Koç Holding A.Ş. Finans Koordinatörü 18 Kasım 2014 Halka Açık Ortaklıklarda Birleşme ve Bölünme Nevin İmamoğlu İpek Koç Holding A.Ş. Finans Koordinatörü 18 Kasım 2014 0 İLGİLİ DÜZENLEMELER 6102 sayılı TTK 136-158 arasındaki maddeler- Birleşme, 159-179

Detaylı

KOOPERATİFLERİN HUKUKİ NİTELİĞİ. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı

KOOPERATİFLERİN HUKUKİ NİTELİĞİ. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı KOOPERATİFLERİN HUKUKİ NİTELİĞİ T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Ertan ÖRS Müfettiş Aydın BAZİN Müfettiş 1 Kasım 2013, Antalya HUKUKİ NİTELİK: 6102 sayılı Türk Ticaret

Detaylı

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu nun 376. Maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğ yayımlanmıştır.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu nun 376. Maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğ yayımlanmıştır. SİRKÜLER İstanbul, 15.09.2018 Sayı: 2018/2 Konu: 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu nun 376. Maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğ yayımlanmıştır. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu

Detaylı

FATİH YEGİN Vergi Müfettişi. TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER

FATİH YEGİN Vergi Müfettişi. TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER FATİH YEGİN Vergi Müfettişi TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR VE ŞEKİLLER... XVII

Detaylı

Bankaların Birleşmesi

Bankaların Birleşmesi Dr. Seda Ş. GÜNGÖR Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Türk Hukukunda Bankaların Birleşmesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR... xvii GİRİŞ...1 I. Konunun

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NDA ŞİRKET BİRLEŞME, BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRMELER

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NDA ŞİRKET BİRLEŞME, BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRMELER YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NDA ŞİRKET BİRLEŞME, BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRMELER Şirket birleşme ve devralmaları rekabetin geliştiği günümüzde son derece önemli bir konuma sahiptir. Dünyada gerek ulusal gerekse

Detaylı

6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunundaki Yenilikler

6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunundaki Yenilikler 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunundaki Yenilikler 13 Ocak 2011 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu 14 Şubat 2011 tarihli ve 27846 sayılı Resmi Gazete de

Detaylı

fi RKET B RLEfiMELER, BÖLÜNMELER VE TÜR DE fit RMELER

fi RKET B RLEfiMELER, BÖLÜNMELER VE TÜR DE fit RMELER Yeni Türk Ticaret Kanunu nda Düzenlenen fi RKET B RLEfiMELER, BÖLÜNMELER VE TÜR DE fit RMELER (Vergisel Boyutlarıyla Karşılaştırmalı Olarak) Ahmet ARSLAN MBA, CPA, Muhasebat Başkontrolörü TÜRMOB YAYINLARI-

Detaylı

ANIL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM ANONİM ŞİRKETİ

ANIL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM ANONİM ŞİRKETİ İstanbul, 17.Eylül.2018 Sirküler Tarihi : 17.09.2018 Sirküler No : 2018 / 077 Konu : Sermayenin Kaybı Veya Borca Batık Olma Durumunda Yeminli Mali Müşavir Veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Raporu ÖZET

Detaylı

Yönetim Organı Tarafından Alınabilecek Tedbirler ve Yapılması Gerekenler. -sermayenin tamamlanması - sermaye artırımı -işletmede küçülmeye gidilmesi

Yönetim Organı Tarafından Alınabilecek Tedbirler ve Yapılması Gerekenler. -sermayenin tamamlanması - sermaye artırımı -işletmede küçülmeye gidilmesi SİRKÜLER 17.09.2018 18-57 TTK 376 ncı MADDESİ UYGULAMASINA İLİŞKİN USUL ve ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ Ticaret Bakanlığınca 15.09.2018 tarih ve 30536 sayılı Resmî Gazete de 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2012/232 Ref: 4/232

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2012/232 Ref: 4/232 SĐRKÜLER Đstanbul, 06.11.2012 Sayı: 2012/232 Ref: 4/232 Konu: ĐSTANBUL TĐCARET ODASI TARAFINDAN YENĐ TÜRK TĐCARET KANUNU KAPSAMINDA YAPILACAK BĐRLEŞME ĐŞLEMLERĐNĐN TESCĐLĐNE DAĐR PROSEDÜRLER HAKKINDA AÇIKLAMA

Detaylı

KEREM ÇELİKBOYA İstanbul Bilgi Üniversitesi Ticaret Hukuku Araştırma Görevlisi TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ

KEREM ÇELİKBOYA İstanbul Bilgi Üniversitesi Ticaret Hukuku Araştırma Görevlisi TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ KEREM ÇELİKBOYA İstanbul Bilgi Üniversitesi Ticaret Hukuku Araştırma Görevlisi TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ İçindekiler Önsöz...VII İçindekiler... XI Kısaltmalar...XXI Giriş...1 A. Konunun Önemi...2 B. Konunun

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT BİRLEŞME VE BÖLÜNME TEBLİĞİ (II-23.2) 2013 / 167

BAKIŞ MEVZUAT BİRLEŞME VE BÖLÜNME TEBLİĞİ (II-23.2) 2013 / 167 BAKIŞ MEVZUAT KONU SAYI ÖZET BİRLEŞME VE BÖLÜNME TEBLİĞİ (II-23.2) 2013 / 167 Tebliğde, halka açık ortaklıkların sermaye şirketleri, devralan şirket olmaları şartıyla şahıs şirketleri ve kooperatifler

Detaylı

6012 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE ŞİRKETLER DE BÖLÜNME

6012 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE ŞİRKETLER DE BÖLÜNME 6012 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE ŞİRKETLER DE BÖLÜNME Fatih KOÇAK * Öz Ticaret şirketlerinde bölünme ile ilgili 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu nda yapılan düzenlemeler Türk hukuk sisteminde ilk

Detaylı

ANONİM ŞİRKET BİRLEŞME (Devir Olan)

ANONİM ŞİRKET BİRLEŞME (Devir Olan) ANONİM ŞİRKET BİRLEŞME (Devir Olan) Tescil başvurularının mersis.gtb.gov.tr adresi üzerinden yapılması gerekmektedir. Tescil işlemleri bilgileri 602 sayılı Türk Ticaret Kanun u uyarınca kısmen güncellenmiş

Detaylı

Önlisans ve Lisans Başvurusu Yapan Tüzel Kişilerde Pay Devirleri, Birleşme ve Bölünme

Önlisans ve Lisans Başvurusu Yapan Tüzel Kişilerde Pay Devirleri, Birleşme ve Bölünme Önlisans ve Lisans Başvurusu Yapan Tüzel Kişilerde Pay Devirleri, Birleşme ve Bölünme Doç. Dr. Mehmet Özdamar Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi GENEL OLARAK

Detaylı

BİRLEŞME VE BÖLÜNME TEBLİĞİ (II-23.2) YAYIMLANDI

BİRLEŞME VE BÖLÜNME TEBLİĞİ (II-23.2) YAYIMLANDI Sirküler Rapor 30.12.2013/228-1 BİRLEŞME VE BÖLÜNME TEBLİĞİ (II-23.2) YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca taraflardan en az birinin payları halka

Detaylı

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR VEBAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ I. -YENİ TİCARET KANUNU İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR-3 II. -YENİ TİCARET KANUNU NUN YÜRÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR-7 III. -YENİ TİCARET KANUNU NUN

Detaylı

KONU: Sermayenin Kaybı Veya Borca Batık Olma Durumunda Yeminli Mali Müşavir Veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Raporu

KONU: Sermayenin Kaybı Veya Borca Batık Olma Durumunda Yeminli Mali Müşavir Veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Raporu AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,19/09/2018 Sayı:2018/60

Detaylı

Yurdal ÖZATLAN. Anonim Şirket Birleşmelerinde Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi Davası (Denkleştirme Davası)

Yurdal ÖZATLAN. Anonim Şirket Birleşmelerinde Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi Davası (Denkleştirme Davası) Yurdal ÖZATLAN Anonim Şirket Birleşmelerinde Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi Davası (Denkleştirme Davası) İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ ve TEŞEKKÜR... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXIII

Detaylı

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden 1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden A) Şirket sözleşmesi hükümleri B) Ticari örf ve adet hukuku kuralları C) Tamamlayıcı ve yorumlayıcı hükümler D) Emredici

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/72

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/72 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 18.09.2018 Sayı : 2018/72 Değerli Müşterimiz; 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu nun 376 ncı maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğ, 15.09.2018 tarih

Detaylı

infisah sebeplerinden biri değildir?

infisah sebeplerinden biri değildir? www.aktifonline.net 1) Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerin infisah sebeplerinden biri değildir? A) Şirketin süresinin sona ermiş olması B) İşletme konusunun elde edilmiş olması C) İşletme konusunun

Detaylı

İçindekiler BİRİNCİ BÖÜİM YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TİCARET ŞİRKETLERİ VE ÖLÇEKLERİ 1.1. YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TİCARET ŞİRKETLERİ 23

İçindekiler BİRİNCİ BÖÜİM YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TİCARET ŞİRKETLERİ VE ÖLÇEKLERİ 1.1. YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TİCARET ŞİRKETLERİ 23 İçindekiler İkinci Baskıya Önsöz 1 Önsöz 9 Kısaltmalar 21 BİRİNCİ BÖÜİM TİCARET ŞİRKETLERİ VE ÖLÇEKLERİ 1.1. TİCARET ŞİRKETLERİ 23 1.1.1. Ticaret Şirketleri 23 1.1.2. Ticaret Şirketlerinin Türleri 25 1.1.2.1.

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE BİRLEŞME İŞLEMİ, AŞAMALARI VE ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE BİRLEŞME İŞLEMİ, AŞAMALARI VE ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE BİRLEŞME İŞLEMİ, AŞAMALARI VE ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR Suat ÇİÇEK Bağımsız Denetçi Mali Müşavir Yayınlandığı Kaynak: Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi, Şubat-Mart 2014, Sayı:

Detaylı

SERMAYE ŞİRKETLERİNDE KOLAYLAŞTIRILMIŞ BİRLEŞME USULÜ

SERMAYE ŞİRKETLERİNDE KOLAYLAŞTIRILMIŞ BİRLEŞME USULÜ SERMAYE ŞİRKETLERİNDE KOLAYLAŞTIRILMIŞ BİRLEŞME USULÜ Arş. Gör. Kağan TURAN 79 * ÖZ Şirket birleşmelerinin hangi şartlarda ve nasıl yapılacağı 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunumuzun (TTK) 136. ila 158. maddeleri

Detaylı

KISMİ BÖLÜNME PLANI MADDE 1: KISMİ BÖLÜNMEYE KONU OLAN İŞTİRAK HİSSELERİNE AİT AÇIKLAMALAR:

KISMİ BÖLÜNME PLANI MADDE 1: KISMİ BÖLÜNMEYE KONU OLAN İŞTİRAK HİSSELERİNE AİT AÇIKLAMALAR: KISMİ BÖLÜNME PLANI Beylikdüzü Marmara Mah. Liman Cad. No:43 İstanbul adresinde bulunan ve İstanbul Ticaret Sicili Memurluğu na 162077 sicil numarası ile tescilli KUMPORT LİMAN HİZMETLERİ VE LOJİSTİK SANAYİ

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLERDE TİCARET SİCİLİ UYGULAMALARI

ANONİM ŞİRKETLERDE TİCARET SİCİLİ UYGULAMALARI ANONİM ŞİRKETLERDE TİCARET SİCİLİ UYGULAMALARI AV. NURCAN TURAN İstanbul Ticaret Sicil Müdürü 10 Nisan 2013 KONU BAŞLIKLARI İlgili mevzuat Genel Kurul Ana Sözleşmede Özel Değişiklikler Sermaye Artırımı

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR... XV KISALTMALAR LİSTESİ... XVII

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR... XV KISALTMALAR LİSTESİ... XVII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR... XV KISALTMALAR LİSTESİ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM TÜRK TİCARET HUKUKUNA GÖRE TİCARET ŞİRKETLERİ I. TİCARİ İŞLETME... 3 A. Ticari İşletme Tanımı ve Unsurları...

Detaylı

KARŞILAŞTIRMALI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU & MEVCUT TÜRK TİCARET KANUNU TİCARET ŞİRKETLERİ

KARŞILAŞTIRMALI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU & MEVCUT TÜRK TİCARET KANUNU TİCARET ŞİRKETLERİ KARŞILAŞTIRMALI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU & MEVCUT TÜRK TİCARET KANUNU TİCARET ŞİRKETLERİ GELECEĞİN YÖNETİM DÜZENİ: YENİ TÜRK TİCARET KANUNU Türk iş dünyasının içinde yaşayacağı geleceğin ticaret hukuku

Detaylı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN BİRLEŞME, DEVİR, BÖLÜNME VE HİSSE DEĞİŞİMİ HAKKINDA YÖNETMELİK (1 Kasım 2006 tarih ve 26333 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

6102 sayılı yeni TTK da BİRLEŞME-DEVİR, BÖLÜNME, TÜR DEĞİŞTİRME ve TASFİYE İŞLEMLERİ

6102 sayılı yeni TTK da BİRLEŞME-DEVİR, BÖLÜNME, TÜR DEĞİŞTİRME ve TASFİYE İŞLEMLERİ 6102 sayılı yeni TTK da BİRLEŞME-DEVİR, BÖLÜNME, TÜR DEĞİŞTİRME ve TASFİYE İŞLEMLERİ Yeminli Mali Müşavir Ömer Necdet AYDEMİR Sorumlu Ortak Başdenetçi 29 Mayıs 2014 Sakarya SMMM Odası BİRLEŞME TTK nun

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NUN ORTAKLARIN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN ŞİRKETE BORÇLANMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NUN ORTAKLARIN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN ŞİRKETE BORÇLANMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NUN ORTAKLARIN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN ŞİRKETE BORÇLANMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ TÜRKİYE KURUMSAL YÖNETİM DERNEĞİ 4 EYLÜL 2012 SONER ALTAŞ BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

Detaylı

Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliği yayımlanmıştır.

Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliği yayımlanmıştır. Sayı: 2018/81 Konu: Borca Batık Veya Sermaye Kaybına Uğrayan Şirketler İçin Yeni Tebliğ Düzenlemesi Getirilmiştir (6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 376 Ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar

Detaylı

ŞİRKETLER HUKUKU. Ticaret Hukuku Cilt II. Tamer Bozkurt

ŞİRKETLER HUKUKU. Ticaret Hukuku Cilt II. Tamer Bozkurt Tamer Bozkurt Ticaret Hukuku Cilt II ŞİRKETLER HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu ve 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu'na göre hazırlanmış, 26.6.2012 tarih ve 6335 sayılı Kanun'la Türk Ticaret

Detaylı

DUYURU: /48 SERMAYENİN KAYBI VE BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYULACAK USUL VE ESASLAR

DUYURU: /48 SERMAYENİN KAYBI VE BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYULACAK USUL VE ESASLAR DUYURU: 19.09.2018/48 SERMAYENİN KAYBI VE BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYULACAK USUL VE ESASLAR 15 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 376 ncı Maddesinin Uygulanmasına

Detaylı

Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Gerekli Belgeler,

Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Gerekli Belgeler, Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Gerekli Belgeler, 1. Anonim ve limited şirketlerin kuruluşunun tescil talebine ilişkin şirket ünvanı yazılmış ve şirket yetkilisi tarafından imzalanmış tescil

Detaylı

ANONİM ŞİRKET BİRLEŞME (Devir Alan)

ANONİM ŞİRKET BİRLEŞME (Devir Alan) ANONİM ŞİRKET BİRLEŞME (Devir Alan) Tescil başvurularının mersis.gtb.gov.tr adresi üzerinden yapılması gerekmektedir. Tescil işlemleri bilgileri 602 sayılı Türk Ticaret Kanun u uyarınca kısmen güncellenmiş

Detaylı

MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ

MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ BÖLÜNME-TÜR DEĞİŞTİRME Hazırlayan: YMM Şaban KÜÇÜK Mayıs 2014 UFRS-3 İŞLETME BİRLEŞMELERİ Hazırlayan: YMM Doğan ALANTAR Mayıs 2014 6102 SAYILI TTK VE TİCARET SİCİLİ YÖNETMELİĞİ

Detaylı

C (Eski halden bağımsız Yeni bir işletme kurarak Birleşme)

C (Eski halden bağımsız Yeni bir işletme kurarak Birleşme) 1 ŞİRKET BİRLEŞMELERİ Büyüme yollarından biri olan işletme birleşmeleri, iki ya da daha fazla şirketin faaliyetlerinin ekonomik ve hukuksal açıdan birlik haline getirilmesidir. Birleşme genel anlamda iki

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre Şirketler Hukukunda Neler Değişti?

Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre Şirketler Hukukunda Neler Değişti? Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre Şirketler Hukukunda Neler Değişti? Soner ALTAŞ Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre ŞİRKETLER HUKUKUNDA NELER DEĞİŞTİ? Kollektif Şirket Komandit Şirket Anonim Şirket Limited

Detaylı

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNUN (TTK) 376 NCI MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ E İLİŞKİN BİLGİLENDİRME

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNUN (TTK) 376 NCI MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ E İLİŞKİN BİLGİLENDİRME 21.09.2018/164-1 6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNUN (TTK) 376 NCI MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ E İLİŞKİN BİLGİLENDİRME ÖZET : Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül 2018

Detaylı

EK-III BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ

EK-III BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ İşbu Birleşme Sözleşmesi ( Sözleşme ), EK-III BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ Merkezi Rüzgarlıbahçe Mahallesi Kavak Sokak No. 31 (B Blok) Kat:4 Kavacık, Beykoz, İstanbul adresinde bulunan, İstanbul Ticaret Siciline

Detaylı

6102 sayılı TÜRK TİCARET KANUNUN LİMİTED ŞİRKETLER HUKUKUNA GETİRDİĞİ YENİLİKLER

6102 sayılı TÜRK TİCARET KANUNUN LİMİTED ŞİRKETLER HUKUKUNA GETİRDİĞİ YENİLİKLER 6102 sayılı TÜRK TİCARET KANUNUN LİMİTED ŞİRKETLER HUKUKUNA GETİRDİĞİ YENİLİKLER 1 Limited Şirketler Türk ekonomisinde sayı itibariyle en fazla olan şirket türü limitettir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının

Detaylı

TÜRK HUKUKUNDA BİRLEŞME

TÜRK HUKUKUNDA BİRLEŞME TÜRK HUKUKUNDA BİRLEŞME Kerim BÖLTEN 1 A. GİRİŞ I. Birleşme Kavramı Birleşme kavramı ne Türk Ticaret Kanunu nda ( TK ) ne Sermaye Piyasası Kanunun ( SerPK ) II/23.2 sayılı Birleşme ve Bölünme Tebliğinde

Detaylı

Bu duyuru metni, Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) nca.../.../... tarihinde onaylanmıştır.

Bu duyuru metni, Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) nca.../.../... tarihinde onaylanmıştır. Doğtaş Kelebek Mobilya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Doğtaş Mobilya Pazarlama Ticaret Anonim Şirketi, 2K Oturma Grupları İnşaat ve Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve 3K Mobilya Dekorasyon

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

Sermaye Şirketleri ve Kooperatifler sermaye şirketleri ve kooperatiflere bölünebilirler. Kooperatif Şti. Kooperatife. Anonim Şirkete.

Sermaye Şirketleri ve Kooperatifler sermaye şirketleri ve kooperatiflere bölünebilirler. Kooperatif Şti. Kooperatife. Anonim Şirkete. Anonim Şirket Kooperatif Şti Limited Şirketi TİCARET ŞİRKETLERİNİN BÖLÜNMESİ Vergi ve Muhasebe Uygulamaları Kapsam Bu çalışmada Sermaye şirketlerinin bölünmesi ile ilgili vergi ve muhasebe uygulamaları

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NDA. KURULUŞ, BİRLEŞME, BÖLÜNME ve TÜR DEĞİŞTİRME

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NDA. KURULUŞ, BİRLEŞME, BÖLÜNME ve TÜR DEĞİŞTİRME KURULUŞ, BİRLEŞME, BÖLÜNME ve TÜR DEĞİŞTİRME D E Ğ İ Ş İ M V E DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜ ANLAYIŞ KURULUŞ, BİRLEŞME, BÖLÜNME ve TÜR DEĞİŞTİRME İSMMMO AKADEMİ BAŞKANI NDAN 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni

Detaylı

6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA (YENİ KANUN) GÖRE ŞİRKET TÜRLERİ, ŞİRKET BİRLEŞMELERİ 1 MURAT KAYKUSUZ 2

6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA (YENİ KANUN) GÖRE ŞİRKET TÜRLERİ, ŞİRKET BİRLEŞMELERİ 1 MURAT KAYKUSUZ 2 6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA (YENİ KANUN) GÖRE ŞİRKET TÜRLERİ, ŞİRKET BİRLEŞMELERİ 1 MURAT KAYKUSUZ 2 12 Ocak 2011 tarihinde TBMM genel kurulunda yapılan görüşmelerin ardından yasalaşan 6102

Detaylı

BİRLEŞME VE BÖLÜNME TEBLİĞİ (II-23.2)

BİRLEŞME VE BÖLÜNME TEBLİĞİ (II-23.2) BİRLEŞME VE BÖLÜNME TEBLİĞİ (II-23.2) (28/12/2013 Tarih ve 28865 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Tebliğ Değişikliklerine ilişkin liste: 1) 27/2/2015 tarihli ve 29280 sayılı Resmi Gazete de Birleşme

Detaylı

ANONİM ORTAKLIKTA AYRILMA HAKKI

ANONİM ORTAKLIKTA AYRILMA HAKKI Dr. Tuğba SEMERCİ VURALOĞLU SERMAYE PİYASASI KANUNU NA GÖRE ANONİM ORTAKLIKTA AYRILMA HAKKI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 I. KONUNUN TAKDİMİ...1 II. KONUNUN ELE

Detaylı

TİCARET ŞİRKETLERİ GENEL HÜKÜMLER

TİCARET ŞİRKETLERİ GENEL HÜKÜMLER TİCARET ŞİRKETLERİ GENEL HÜKÜMLER Prof. Dr. Şaban KAYIHAN 10.03.2015 TİCARET ŞİRKETLERİ GENEL HÜKÜMLER Ticaret şirketleri TTK m.124 ila 644 te düzenlenmiştir. TTK m.124 vd. öncelikle ticaret şirketlerine

Detaylı

BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ. İle diğer tarafta;

BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ. İle diğer tarafta; BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ Bir taraftan İstanbul Ticaret Sicil Memurluğu nda 730270 sicil numarası ile tescilli Büyükdere Cad. 59. Sok. Spine Tower No:243 Kat:2 Maslak - Sarıyer / İSTANBUL adresinde yerleşik

Detaylı

LİMİTED ŞİRKET BİRLEŞME (Devir Alan)

LİMİTED ŞİRKET BİRLEŞME (Devir Alan) LİMİTED ŞİRKET BİRLEŞME (Devir Alan) Tescil başvurularının mersis.gtb.gov.tr adresi üzerinden yapılması gerekmektedir. Tescil işlemleri bilgileri 602 sayılı Türk Ticaret Kanun u uyarınca kısmen güncellenmiş

Detaylı

TİCARET HUKUKU (HUK208U)

TİCARET HUKUKU (HUK208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TİCARET HUKUKU (HUK208U) KISA ÖZET -2013

Detaylı

TEBLİĞ. BĠRLEġME VE BÖLÜNME TEBLĠĞĠ (II-23.2)

TEBLİĞ. BĠRLEġME VE BÖLÜNME TEBLĠĞĠ (II-23.2) 28 Aralık 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28865 Sermaye Piyasası Kurulundan: TEBLİĞ BĠRLEġME VE BÖLÜNME TEBLĠĞĠ (II-23.2) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRK HUKUKU 1

İÇİNDEKİLER TÜRK HUKUKU 1 Erkan KARAARSLAN İÇİNDEKİLER Türk Hukuku TÜRK HUKUKU 1 BİRİNCİ KISIM ----------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 BİRİNCİ BÖLÜM ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

M. FATİH CENGİL TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ

M. FATİH CENGİL TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ M. FATİH CENGİL TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ İÇİNDEKİLER ÖZET...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR... XXXIII GİRİŞ...1 I. KONUNUN ÖNEMİ...1 II. KONUNUN SEÇİLİŞ AMACI...2 III. KONUNUN SINIRLANDIRILMASI

Detaylı

TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNUN KONTROLÜNDEKİ ŞİRKETLERİN TASFİYESİNE DAİR YÖNETMELİK

TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNUN KONTROLÜNDEKİ ŞİRKETLERİN TASFİYESİNE DAİR YÖNETMELİK TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNUN KONTROLÜNDEKİ ŞİRKETLERİN TASFİYESİNE DAİR YÖNETMELİK 02/09/2006 tarih ve 26277 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNUN KONTROLÜNDEKİ

Detaylı

2016/3. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Sermaye Piyasası Mevzuatı 28 Kasım 2016 Pazartesi (Sınav Süresi 2,5 Saat)

2016/3. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Sermaye Piyasası Mevzuatı 28 Kasım 2016 Pazartesi (Sınav Süresi 2,5 Saat) 2016/3. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Sermaye Piyasası Mevzuatı 28 Kasım 2016 Pazartesi 18.00 (Sınav Süresi 2,5 Saat) SORULAR SORU 1: 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu nda hükme bağlanan Kamunun

Detaylı

TİCARET ŞİRKETLERİNİN BÖLÜNMESİ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI

TİCARET ŞİRKETLERİNİN BÖLÜNMESİ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI İCARE ŞİRKELERİNİN BÖLÜNMESİ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI GİRİŞ Şirketlerin yeniden yapılandırılmaları ürk icaret Kanunu ile düzenlemiş ve Vergi Kanunları ile çeşitli vergisel kolaylıklar ve istisna

Detaylı

AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN BAŞKA ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULMASINDA KDV

AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN BAŞKA ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULMASINDA KDV AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN BAŞKA ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULMASINDA KDV Yazar:HayreddinERDEM* Yaklaşım / Eylül 2009 / Sayı: 201 I- GİRİŞ Şirket(1) ortakları, sermaye taahhütlerini nakdi veya

Detaylı

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir.

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir. KOMANDİT ŞİRKETLER ADİ KOMANDİT ŞİRKET Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış

Detaylı

Yeni TTK Kapsamında Şahıs İşletmelerinin Limited Şirkete Dönüşebilmesi I- GİRİŞ

Yeni TTK Kapsamında Şahıs İşletmelerinin Limited Şirkete Dönüşebilmesi I- GİRİŞ Yeni TTK Kapsamında Şahıs İşletmelerinin Limited Şirkete Dönüşebilmesi I- GİRİŞ Mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu na(1) (ETTK) göre sadece bir ticaret şirketi, başka bir ticaret şirketine nevi (tür)

Detaylı

RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ

RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ 1. GÖREVİN DAYANAĞI 31/03/2009 tarihinde yapılan IV. İstatistik Konseyi 2009 Toplantısında

Detaylı

[:::~'~--- TOBB 14~~ 1 ' Ü ij Nisan TÜRKiYE ODALAR VE BORSALAR BiRLiGi. Tarih Sayı Konu

[:::~'~--- TOBB 14~~ 1 ' Ü ij Nisan TÜRKiYE ODALAR VE BORSALAR BiRLiGi. Tarih Sayı Konu / A1IKARA TICARET BORSASI GEBEL SEKREl'ER MACUN M1'.B.l'1 ı.sokak NO: 4 06105 '!ElflMAHALLE TOBB TÜRKiYE ODALAR VE BORSALAR BiRLiGi A1f.lICARA L Tarih Sayı Konu 1 '5.04. 2 Ü 14 6102 sayılı Türk Ticaret

Detaylı

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU VE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI NIN GÖREVLERİ. İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU VE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI NIN GÖREVLERİ. İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU VE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 06 EKİM 2012 1 Yeni Türk Ticaret Kanunu 14 Şubat 2011 Tarihinde Resmi Gazete de Yayımlanmıştır.

Detaylı

2) Aşağıdakilerden hangi durumda Halka açık bir anonim şirketin yönetim kontrolünün elde edilmesi olarak kabul edilir?

2) Aşağıdakilerden hangi durumda Halka açık bir anonim şirketin yönetim kontrolünün elde edilmesi olarak kabul edilir? www.aktifonline.net 1) Tür değiştirmek isteyen şirket Aşağıdakilerden hangi durumda Ara bilanço çıkarmak zorundadır? A) Tür değiştirmek isteyen şirketin bilanço düzenlendiği tarih arasında altı aydan fazla

Detaylı

TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ

TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ Adli Hakimlik Sınavlarına Hazırlıkta Son Tekrar Kitabı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII TİCARİ İŞLETME HUKUKU I. TİCARÎ İŞLETME...1 A- Genel Olarak...1

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Şirketlerde kuruluş işlemleri, kar ve zararın dağıtılması sermaye değişiklikleri, tasfiye, iki şirketin birleştirilmesi işlemlerinin muhasebeleştirilmesi işlemlerine

Detaylı

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI İİK. nun 277. vd maddelerinde düzenlenmiştir. Her ne kadar İİK. nun 277/1 maddesinde İptal davasından maksat 278, 279 ve 280. maddelerde yazılı tasarrufların butlanına hükmetmektir.

Detaylı

Bu kişilik ortaklarınkinden tamamen bağımsız bir mal varlığına sahiptir ve bir ticaret unvanına sahip olmak zorundadır.

Bu kişilik ortaklarınkinden tamamen bağımsız bir mal varlığına sahiptir ve bir ticaret unvanına sahip olmak zorundadır. ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİ TANIM Şirket : Kişilerin belirli ekonomik amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek, emek ve varlıklarını belirledikleri ortak amacı gerçekleştirmek üzere bir sözleşme

Detaylı

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı nın Ticaret Şirketlerine İlişkin Genel Hükümleri Bağlamında Birleşme, Bölünme ve Tür Değiştirme Kararlarını Düzenleyen

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı nın Ticaret Şirketlerine İlişkin Genel Hükümleri Bağlamında Birleşme, Bölünme ve Tür Değiştirme Kararlarını Düzenleyen Türk Ticaret Kanunu Tasarısı nın Ticaret Şirketlerine İlişkin Genel Hükümleri Bağlamında Birleşme, Bölünme ve Tür Değiştirme Kararlarını Düzenleyen Hükümleri Dr. Hülya Çoştan Ankara Üniversitesi, Siyasal

Detaylı

LİMİTED ŞİRKETLERİN ANONİM ŞİRKETE DÖNÜŞME USULÜ

LİMİTED ŞİRKETLERİN ANONİM ŞİRKETE DÖNÜŞME USULÜ LİMİTED ŞİRKETLERİN ANONİM ŞİRKETE DÖNÜŞME USULÜ Mustafa YAVUZ * Öz 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girmesi sonrasında anonim şirketler limited şirketlere nazaran daha avantajlı hale gelmiştir.

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 17.09.2018 Sayı: 2018/182 Ref:4/182 Konu: SERMAYE ŞİRKETLERİNDE SERMAYENİN KAYBI VEYA BORCA BATIK OLMA DURUMUNA İLİŞKİN HESAPLAMALARDA VE BU HALLERDE YÖNETİM ORGANI VE GENEL KURUL TARAFINDAN

Detaylı