SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİSİ"

Transkript

1 SİGARA BAĞIMLILIĞI VE TEDAVİSİ TİJEN ŞENGEZER KARADENİZ AİLE HEKİMLİĞİ GÜNLERİ EKİM TRABZON

2 SUNUM PLANI Tütün ile ilgili tanımlar ve gerçekler Bırakmak neden zor? Nörobiyoloji Hekimler ne yapmalı? Neden? Nikotin bağımlılığı tedavisi

3 BEKLENTİLERİNİZ?

4 SİGARA İLE İLGİLİ GERÇEKLER Tütün kullanımı/ bağımlılığı tedavi edilebilir kronik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgüt (DSÖ) Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) Amerikan İlaç Dairesi (FDA) T.C. Sağlık Bakanlığı Birinci Basamağa Yönelik Tanı ve Tedavi Rehberi

5 Sigara/Tütün kullanımı bir hastalıktır ICD-10: Mental ve Davranış Bozuklukları ; F17 F17.0 F17.1 F17.2 F17.3 F17.4 F17.5 F17.6 F17.7 F17.8 F17.9 Z72.0 Akut zehirlenme Zararına kullanım Bağımlılık Sendromu Yoksunluk durumu Deliryumla birlikte yoksunluk Psikotik bozukluk Amnezik sendrom Rezidüel ve geç başlayan bozukluk Zihin ve davranış bozukluğu, diğer Zihin ve davranış bozukluğu,tanımlanmamış Tütün kullanımı US Public Health Service, JAMA 2000; 283: International Classification of Diseases,10th Revision;F.17

6 Dünyada 1.3 milyar sigara içen Türkiye de 20 milyon sigara içen

7 Dünya genelinde sigara içenlerin 2/3 ünün yaşadığı 15 ülke: Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, Bangladeş, Brezilya, Meksika, Türkiye, Pakistan, Mısır, Ukrayna, Filipinler, Tayland, Vietnam ve Polonya.

8 SİGARA İLE İLGİLİ GERÇEKLER Sigara her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumludur. Sigara her yıl 5 milyon kişinin ölümünden sorumludur. (Economics of Tobacco Control Paper No.6 February 2003)

9 ÜLKEMİZDE HER YIL YAKLAŞIK KİŞİNİN SİGARAYA BAĞLI BİR NEDENDEN ÖLDÜĞÜ TAHMİN EDİLMEKTEDİR. Her gün 250 kişi 6 dakikada 1 ölüm (Bu sayı ülkemizde bir yılda ölen anne, bebek ve çocuk ölümlerinin yaklaşık iki katıdır)

10 SİGARA İÇTİĞİ İÇİN ÖLEN HER 9 KİŞİ İÇMEDİĞİ HALDE DUMANINI SOLUYAN 1 KİŞİNİN DE ÖLÜMÜNE NEDEN OLMAKTADIR.

11 Sigarayı bir kez deneyen 4 kişinin 3 tanesi sigara tiryakisi olur

12 Sigara kullanımının ekonomik boyutu Sigara satın almak için harcanan para (hastalık tanı-tedavi harcamaları eklenmeli) Kişisel 5 YTL/gün... Çiçek, kitap, yiyecek (et, süt...) 10 yılda otomobil, 25 yılda ev Toplumsal Günde 50 milyon dolar (17 m kişi x 3 USD) Yılda 25 milyar YTL (18 milyar dolar)

13 Yıllık sigara satın alma harcaması 7 yıldızlı Rixos Otel maliyeti 130 m. USD 3 günde bir Rixos Otel yapılır Hastane maliyeti m. USD Günde 3-5 hastane yapılabilir Otoyol maliyeti 8 m USD/km. Her gün 6 km, yılda 2500 km otoyol yapılır Karadeniz sahil yolu: 542 km. Uçak m. USD 4.2 milyar USD Her gün bir uçak alınır, yılda uçak alınabilir THY filosu 103 uçak Doktor aylığı 1500 USD Bir günlük sigara parası doktorun yıllık maaşı Bir yıllık sigara parası bütün doktorların 10 yıllık maaşı

14 Dünyada sigara tüketimi (5,4 trilyon adet/yıl) Ülkeler (milyar adet) 2004 % 1.Çin ,9 2. A.B.D 402 7,43 3. Rusya 374 6,92 4. Japonya 279 5,16 5. Endonezya 171 3,16 6. Almanya 127 2,35 7. Türkiye 109 2, ,83 8. İtalya

15 18 Yaş ve Üzerinde Sigara Kullanım Oranları Kaynaklar: Kadın Erkek Toplam Kadın Erkek Toplam 1993 Sağlık Bakanlığı Araştırması, 2004 Sağlık Bakanlığı Ulusal Hastalık Yükü Çalışması, 2006 Aile Araştırma Kurumu ve TÜİK Aile Yapısı Araştırması

16

17 SİGARA BAĞIMLILIĞININ NÖROBİYOLOJİSİ: BIRAKMAK NEDEN ZOR? Bir sigara bağımlısı için arkadaşının elinde gördüğü bir sigara, masa üzerinde gördüğü bir sigara paketi, daha önce sigara içtiği ortama ait görüntüler ve sesler, veya sigara içimiyle eşleşmiş ruh hali, nikotinin pekiştirici etkilerine benzeyen ayrıca hareketlenmeyi ve içme isteğini de içeren bir koşullu tepkiye neden olur. Bu hareketlenme ve isteklilik sigara içimiyle sonlanır.

18 Koşullanma süreci bağımlılık yapıcı maddelerin hepsi için geçerli olup kompulsif kullanımın ana etmenlerinden biridir.

19 Sigara içiminin çok basamaklı bir işlev olması (pakete ulaşma, paketi açma, paketten sigara çıkarma, sigarayı ağza yerleştirme, yakma, içe çekme, dumanı algılama ve seyretme gibi), sosyal ilişki aracı olarak işlev görmesi,nikotin sağlayan davranışa eşlik eden çok zengin bir koşullu uyaran takımının oluşmasına yol açmaktadır. Sonuç, gün boyu tazelenen sigara kullanma dürtüsünün oluşmasıdır.

20 Bağımlılığı etkileyen kriterler Maddenin psikoaktif etkilerinin olması, Kompülsif kullanım Maddenin kullanma davranışını pekiştirmesi, Belirli bir düzenle tekrarlanan kullanma davranışı, Zararlı etkilere rağmen kullanma, Bırakmayı takiben yeniden başlama eğilimi, Tekrarlayan içme istekleri, Tolerans, Yoksunluk sendromu, Öfori Pozitif pekiştirici:zevk verdiği için kullanma Negatif Pekiştirici: Sıkıntıdan kurtardığı için kullanma

21 Kullanılan madde duygulanımda haz doğrultusunda yükselme sağlayarak kullanma davranışını sıklaştırıyorsa, bu maddenin pozitif pekiştirici özelliği vardır denilmektedir.

22 Bir maddenin kullanımı, var olan bir sıkıntıyı gidererek madde kullanımını sıklaştırıyorsa negatif pekiştirici etkiden söz edilmektedir.

23 Nikotinin davranışlar üzerine olan etkileri, nikotinin beyinde çok yaygın bulunan nikotinik asetilkolin reseptörlerini uyarmasının sonucudur.

24 Bağımlılık yapan maddelere ait çekilme durumlarında saptanan ortak bir özellik, nucleus accumbenste dopamin düzeyinin düşmesidir.

25 MEZOLİMBİK ÖDÜL SİSTEMİ Ventral tegmental alandan n. Accumbense uzanır. Limbik sisteme ve orbitofrontal kortekse bağlantıları vardır. Bu nöronların duyarlılıklarındaki artış bağımlıların maddeyi arama ve kullanmaya devam etmelerine neden olur.

26 MEZOLİMBİK ÖDÜL SİSTEMİ Mezolimbik ödül sistemi, (MÖS) haz ve motivasyon gibi ödüllendirme davranışlarına aracılık eden sinir yolaklarından oluşmaktadır. MÖS, organizmanın davranışlarını kendisi için yararlı olan amaçlara yönlendirmeye aracılık eder ve bireyin hayatta kalmasına katkıda bulunur.

27 Nikotinin Merkezi Sinir Sisteminde Etki Mekanizması b2 b2 a4 b2 a4 Nukleus akkumbens (nacc) Ventral tegmental alan (VTA) a4b2 Nikotinik Reseptör Nikotin Dopamin Nikotin, merkezi sinir sistemindeki nikotinik asetilkolinerjik (nach) reseptörlerine seçici olarak bağlanır. Ventral Tegmental Alan daki (VTA) a4b2 nikotinik reseptörünün bunların en önemlisi olduğu düşünülmektedir. Nikotin VTA daki a4b2 nikotinik reseptöre bağlandıktan sonra ödül ile bağlantılı olduğu düşünülen Nukleus Akkumbens ten (nacc) dopamin salgılanmasına neden olur

28 Nikotin Bağımlılığı Döngüsü Nikotinin bağlanması Dopamin salınmasında artışa yol açar Dopamin zevk ve sükunet hisleri yaratır İki sigara arasında Dopamin seviyesindeki azalma iritabilite ve stres gibi yoksunluk semptomlarına neden olur Sigara içen kişi zevk ve sükunet hislerini yaşamak için daha fazla Dopamin salınması için Nikotin ihtiyacı duyar Nikotinin nikotinik asetilkolinerjik reseptörlere yarışmacı bağlanması uzamış aktivasyon, desensitizasyon ve upregulation a yol açar Nikotin düzeyleri düşerken reseptörler açık duruma geçer, hipereksitabilite ve ardından aşırı isteğe neden olur Dopamin Dopamin Nikotin Nikotin 1. Jarvis MJ. BMJ. 2004; 328: Picciotto MR, et al. Nicotine and Tob Res. 1999: Suppl 2:S121-S125.

29 Adolesanlarda yapılan bir çalışmada sigara bağımlılığı olan deneklerin bilişsel yetilerinde kontrol grubuna göre azalma olduğu ve bu azalmanın sigaraya başlama yaşı ile yakın bağlantısı olduğu gözlenmiştir.

30 Lai ve arkadaşları 2000 yılında yaptıkları bir çalışmada sigara kullanımı ile yasa dışı madde kullanımı arasında yakın bir bağlantı olduğunu, 15 yaşından önce sigaraya başlayanların %80 inin illegal madde kullandığını gösterdiler.

31 Çocukken, erken yaşta sigaraya maruz kalma ya da sigara içme Ventral tegmental alanda (VTA) duyarlılık artışı ya da bir başka nörolojik değişime yol açıyor olabilir mi? Lai ve arkadaşlarının yaptıkları çalışma bu olası tehlikeye dikkati çekmektedir.

32 Tüm bağımlılık yapan maddeler bu döngüyü benzer şekilde etkilemektedir. Bağımlının beyni bağımlı olmayan kişinin beyninden farklıdır. Metabolik aktivite, reseptor etkinliği, genetik ekspresyon ve çevresel olaylara verilen yanıtlarda farklılıklar söz konusudur. Hasta madde kullanımını bıraksa bile beynindeki bu değişiklikler devam eder.

33 Ülkemizde sigara bırakma oranları? %20 Bırakan kişiye sağladığı sağlık yararı (yaşam süresi, yaşam kalitesi, sigarayla bağlantılı hastalıklar ve ölümler) Sigarayı bırakma oranlarının yükselmesi sigaraya başlamayı azaltıcı bir katkı da sağlar Profesyonel sağlık çalışanlarının rolü büyük! Sigara bıraktırma hizmeti maliyet etkin bir hizmettir Ülkemizde sigara bırakılması konusunda önemli bir sağlık hizmeti açığı vardır! Ülkemizde sigara bırakma hizmetinin kötü kullanımı vardır!

34 SİGARA BIRAKMA TEDAVİSİ Sigara içenlerin %70 inden fazlası bırakmayı istemektedir Her yıl % si denemektedir Yardım almayanların ancak %5 i başarılı olmaktadır Farmakolojik tedavi ile uzun süreli bırakma oranları %30 Shape of the relapse curve and long term abstinence among untreated smokers. Addiction 2004 Advances in pharmacotherapy for tobacco dependence. Expert Opin Emerg Drugs 2004

35 Kanıt Tüm doktorlar sigara içen her hastaya güçlü bir şekilde bırakmasını önermelidir çünkü kanıtlar doktor tavsiyesi ile bırakmanın uzun süreli başarıyı artırdığını göstermektedir. (Kanıt Değeri=A) Fiore MC, Bailey WC, Cohen SJ, et al. Treating Tobacco Use and Dependence.Clinical Practice Guideline. Rockville, MD: U.S. Department of Health and Human Services. Public Health Service. June 2000

36 Önerin Sigara kullanıcıları, hekime başvurdukları herhangi bir sağlık sorunu ile bağlantı kurulduğunda sigarayı bırakma önerisine daha açık olabilmektedir.

37 Genel popülasyon Sağlık birimine başvuranlar ÖĞREN: Tarama Hiç kullanmamı ş Halen kullanıyor BIRAKMAY I ÖNER Primer Koruma Bırakma Kararlılığını ÖLÇ Evet Bırakmış Relapsın önlenmesi Hayır Bırakma motivasyonunu sağla Bırakma Sürecinde ÖNDERLİK ET Artık bırakmak istiyor Sonrasını ÖRGÜTLE Şu anda bırakmış durumda Hala bırakmak istemeyen hasta

38 5Ö Yaklaşımı Öğrenin Sigara içme durumunu sorun kaydedin Önerin Bırakma önerisinde bulunun Ölçün Bırakma kararlılığını, nikotin bağımlılık düzeyini değerlendirin Önderlik edin Bırakma sürecinde hastaya destek ol, yol göster, tedavi verin Örgütleyin Bırakma sonrası dönemi düzenleyin

39 Öneri Tüm hastalara sigara kullanıp kullanmadığı sorulmalı ve sigara kullanma durumları düzenli olarak belgelenmelidir. Veriler bunun klinik müdahale oranlarını artırdığını göstermektedir. (Kanıt Değeri = A) Tütün kullanım durumunun vital bulgulara eklenmesi, veya dosyada etiket olması veya bilgisayar yazılımlarındaki hatırlatıcılar gibi klinik tarama sistemlerinin kullanılması, tütün kullanımının belirlenmesi, kayıt edilmesi ve müdahele edilmesinin sürekliliğinin sağlanması için zaruridir.

40 Hangi hastaya ne diyelim? Halen kullananlara bırakmayı önerelim. Yakın zaman önce bırakmış olanları relaps bakımından inceleyip motivasyonlarını güçlendirelim. Eski kullanıcıları bıraktıkları için tebrik edelim. Hiç kullanmamış olanları kutlayıp pasif içicilik konusunda kısa bilgi verelim. TÜMÜNÜ KAYDEDELİM

41 Önerin Bu aşamada hastaya bırakma önerisinde bulunurken, unutmayın, net olun, güçlü mesaj verin ve hastanın sağlık sorunu ile sigara arasında bağlantı kurun.

42 Net Şu anda sigarayı bırakmanın sizin için çok önemli olduğunu düşünüyorum ve size yardımcı olabilirim Yalnızca hasta olduğunuzda sigara sayısını azaltmak yeterli değildir

43 Güçlü Hekiminiz olarak, sağlınızı korumak için şu anda ve gelecekte yapabileceğiniz en iyi şeyin sigarayı bırakmak olduğunu bilmenizi istiyorum. Size bu konuda yardımcı olabilirim.

44 Kişiye Özel Tütün kullanımı ile şimdiki sağlık ve hastalık durumu ve veya onun sosyal ve ekonomik maliyeti, bırakma isteği/hazırlığı ve veya evde yaşayan çocuklar ve diğer kişiler üzerindeki sigara etkileri ile ilişkilendirin.

45 Hastaların bırakma isteğini değerlendirin Eğer hasta şu anda sigarayı bırakmak istemediğini net olarak ifade ediyorsa ona gelecekte bırakmayı düşünmesi durumunda yardımcı olunabilecek tedavi seçenekleri olduğunu hatırlatın, bırakmasına cesaret verici destek sağlayın.

46 Nasıl Soralım? Sigarayı bırakmak isterseniz size yardım edebilirim. Sigarayı bırakma konusunda ne düşünüyorsunuz? Sigarayı bırakmak istiyorsanız, bırakma girişiminize yardımcı olmak için yapabilecek pek çok şey var. Sigarayı bırakmak ister miydiniz?

47 Nasıl Soralım? Tütün bağımlılık yapıcı bir maddedir ve bu özelliği oldukça güçlüdür. Bu nedenle bırakmak sadece bir irade meselesi değildir, gerçekten çok zor olabilir. Bir çok kişinin, sigarayı bırakabilmesi için bunu birden fazla kere denemesi gerekiyor. Size bu süreçte danışmanlık desteği sağlayabilirim. Bırakma başarısını çok artıran ilaçlar var. Bu destekle sigarayı bırakmada başarı oranı çok artıyor. Siz sigarayı bırakmayı düşünüyor musunuz?

48 Nasıl Soralım? da size destek olabilecek Sigara Bırakma Polikliniği var. Aslında böyle bir yardımla sigarayı bırakma olasılığınız kendi başınıza denemenize göre yaklaşık dört kat daha yüksek. Böyle bir yardımla ilgilenir miydiniz?

49 Sigarayı bırakmak istemeyen hastalar Motivasyonlarını artırıcı cesaretlendirici mesajlar verin. Peki, sizi anlıyorum. Ancak sigarayı bırakmak isterseniz, size yardımcı olabilirim. Bu konuyu bir dahaki görüşmemize dek düşünün lütfen. Unutmayın, sigarayı bırakmak sağlığınız ve yaşam kaliteniz bakımından kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şey.

50 Sigarayı bırakmayı düşünen hastalar Bu hastaların motivasyonlarını kararlılık düzeyine çıkarmak için çaba harcayın. Örnek: Sigarayı bırakmayı düşünmeniz çok çok önemli bir aşama. Sizi kutluyorum. Sigara bırakanların çoğu başlangıçta buna benzer bir dönem yaşarlar. Lütfen biraz daha düşünün; sigarayı bırakmanın yaşamınızda yaratacağı sayılmaz olumlu şey var; bunlara odaklanın. Bırakma kararı verdiğinizde de lütfen bana gelin, size yardım edebilirim. Öte yandan şunu da unutmayın, sigarayı bırakmak için iyi bir zaman yoktur. Doğru zamanı beklemek, bırakmayı sürekli ertelemek de iyi bir fikir değildir.

51 Sigara bırakma konusunda kararlı hastalar Bu hastaları içtenlikle kutlayın ve bırakma müdahalesini tamamlamak için görüşmeyi devam ettirin.

52 Fagerström Testi (FTND) Her gün genellikle kaç sigara içiyorsunuz? 10 veya daha az İlk sigaranızı uyandıktan ne kadar sonra içiyorsunuz? 5 dakika içinde 6-30 dakika 30 dakika Sigara içilmeyen yerlerde sigara içmemekte zorlanıyor musunuz? Hayır Evet 0 1 Hangi sigaradan vazgeçmekte en çok zorlanırsınız? Sabah ilk içilen Diğer 1 0 Günün ilk saatlerinde sonraki saatlere göre daha sık sigara içiyor musunuz? Hayır Evet 0 1 Çok hasta olduğunuzda veya günün çoğunu yatakta geçirdiğinizde sigara içer misiniz? Hayır Evet 0 1 SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 0-2 = düşük düzeyde bağımlılık 3-7 = orta düzeyde bağımlılık 8-10 = yüksek düzeyde bağımlılık

53 Pratik Test Her gün genellikle kaç sigara içiyorsunuz? İlk sigaranızı uyandıktan ne kadar sonra içiyorsunuz? 10 veya daha az dakika içinde 6-30 dakika 30 dakika SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 0-2 = düşük düzeyde bağımlılık 3-4 = orta düzeyde bağımlılık 5-6 = yüksek düzeyde bağımlılık

54 Sigara içme durumunu öğrendiğimiz, sigara bırakmayı önerdiğimiz, kararlılık ve nikotin düzeylerini ölçtüğümüz hastaya, şimdi önderlik edeceğiz.

55 Önderlik Edin Hastasına önderlik edecek hekimler, kendilerini hastayla görüşme becerileri ve tedavi seçenekleri konusunda bilgili ve güvenli hissedebilmelidir. Hastanıza sunacağınız uygun öneriler ve farmakoterapi seçenekleri ile bırakmanın başarılı olmasını güvenceye alabilirsiniz.

56 Sigara Bırakma Polikliniklerinde Yaklaşım Program 6 veya daha fazla görüşmeden oluşur Görüşme süreleri:ilk görüşme için 30, sonrakiler için enaz 15 dakikada Hastalar bırakma gününden sonraki ilk 7 gün içinde en az bir kez tekrar görülmelidir İzleyen 3 ay, ayda bir/iki kez ve daha sonra 3 ayda bir görüşmelerle 1 yıllık izlem tamamlanmalıdır

57 SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİNDE HASTAYI DEĞERLENDİRME Poliklinik formunun doldurulması Ayrıntılı bir anamnez ve öykü Psikiyatrik değerlendirme Depresyon ve anksiyete testleri Fizik muayene Bağımlılığın değerlendirilmesi Fagertsröm ve EMASH Sigara dumanına maruz kalındığının ölçülmesi (CO analizörü )

58 Sigara Bırakma Polikliniklerinde Yaklaşım Görüşmeler, hem bireysel hem de grup görüşmeleri şeklinde yapılabilir Ayrıca telefon görüşmeleri etkilidir Telefon görüşmeleri, olgular kontrole gelmediği zaman ve poliklinik kontrol tarihleri arasında izleyen hekimin belirlediği tarihlerde ve sıklıkta yapılır

59 Bırakma Planı Sunun Bırakma günü belirlemeli. İdeal olanı bırakma gününün iki hafta içinde olmasıdır. Çevresiyle paylaşmalı. Hastanın ailesine, arkadaşlarına ve iş çevresine bırakma girişimini anlatması, onlardan destek ve anlayış talep etmesi yararlıdır.

60 Sigara Bırakma Takvimi 1.gün: Neden ve nasıl sigara içtiğinize dikkat etmeye başlayın, yani tetikleyicilerinizi izleyin 2.gün: Her sigaranızı neden ve nasıl içtiğinizi yazın 3.gün: Fazlaca beğenmediğiniz başka bir marka sigaraya geçin 4.gün: Arkadaşlarınıza ve ailenize sigarayı bırakacağınızı söyleyin ve desteklerini isteyin 5.gün: Tüm eski sigaralarınızı, kültablalarını ve çakmaklarınızı atın 6.gün: Evinizi,arabanızı,perdelerinizi,giysilerinizi,sigara kokabilecek herşeyi temizleyin 7.gün: Sigarayı bırakmayı düşündüğünüz önümüzdeki bir hafta içinde bir gün belirleyin

61 Bırakma Planı Sunun Zorlukları öngörmeli, bilmeli. Planlanan bırakma girişimi ile ilgili, özellikle kritik olan ilk haftalarda ortaya çıkacak olan zorlukları öngörmek gerekir. Bunlar nikotin yoksunluk semptomlarını içerir. Sigarayı ortadan kaldırmalı. Sigara ürünleri ortalıktan kaldırılmalı. Bırakmadan hemen önceki dönemde uzun süre zaman geçirilen yerlerde sigara içmekten kaçmaya çalışmak (örneğin iş, ev, araba) yararlı olmaktadır.

62 NİKOTİN YOKSUNLUĞU Nikotin Yoksunluk Bulguları: Nikotin alma isteği (craving) Huzursuzluk ve karamsarlık Çabuk öfkelenme ve sinirlilik Sıkıntı hissi Konsantrasyon güçlüğü Uyku bozuklukları Kalp hızında azalma İştah artışı ve kilo alma Rüyalar

63 NİKOTİN YOKSUNLUĞU Bulgular sigarayı bıraktıktan sonra ilk birkaç saat içinde başlar, 3-4 gün içinde en yoğun düzeyine ulaşır, 3-4 haftada azalır. Dikkat isteyen işlerde performansta azalma, tatlı yiyeceklere aşırı istek olabilir. Sigaranın bırakılmasını izleyen ilk birkaç ayda hafif ve geçici bir depresif duygudurum gözlenebilir. Sigarayı bırakanların %50 si 6 ay sonra sigara içme isteği duyduklarını belirtmektedirler.

64 Bırakma Planı Sunun Yoksunluk: Sigaradan tümüyle uzak durmak zorunludur. Bırakma sonrası tek bir nefes bile alınmamalıdır. Daha önceki bırakma deneyimi. Daha önceki bırakma girişimlerinde neler işe yaradığını ve nelerin zarar verdiğini belirle.

65 Bırakma Planı Sunun Önceki deneyimlerden yola çıkarak beklenen zorlukları ve tetikleyicileri tahmin etmek. Zorluk ve tetikleyicileri ve hastanın bunların üstesinden nasıl geleceğini ona anlat.

66 Bırakma Planı Sunun Alkol. Alkol relapsa neden olabileceğinden, hastanın bırakma süresince alkolden uzak kalması veya almaması düşünülmelidir. Evdeki diğer içiciler. Evde başka biri sigara içiyorsa sigarayı bırakmak daha zordur. Hastalar ev arkadaşlarını kendisiyle birlikte sigarayı bırakma konusunda cesaretlendirmeli veya evde sigara içilmemesini istemelidir.

67 Cesaret Verin - Duygularını Öğrenin Bırakma süreci ile ilgili endişeleriniz, tedirginlikleriniz olabilir; ama unutmayın ben size yardımcı olmak üzere buradayım. Nikotin bağımlılığını alt etmede çok etkili ilaçlar var. Size anımsatmak isterim: Bugüne dek sigara içen insanların yarısı sigara bıraktı. Destek alarak bırakan hastaların bırakma başarısı en 4 kat artmaktadır.

68 Gerekli Tedavi Seçeneklerini Bilin Önerin Etkin olduğu saptanmış ilaç tedavilerinin kullanımını önerin. Bu ilaçların sigarayı bırakma başarısını nasıl artırdığını ve yoksunluk belirtilerini nasıl azalttığını açıklayın. İlk seçenek ilaçlar arasında şunlar bulunmaktadır: NRT Bupropion Vareniklin

69 Farmakolojik Tedavi Birinci basamak Nikotin replasman tedavisi - Sakız - Transdermal bant -Pastil/dilaltı tablet - Nazal spray - İnhaler Nikotin içermeyen tedavi - Bupropion HCL (1997) - Varenicline (wellbutrin)

70 Etki kıyaslaması Etki mekanizması NRT Bupropion Vareniklin Nikotin yoksunluk belirtilerini giderir Antidepresan veya bundan bağımsız nörolojik etkiler Parsiyel nikotin replasman agonisti Plasebo veya kontrol tedavi NRT sigara bırakma olasılığını 1.5 ila 2 kat artırır Buprpion sigara bırakma olasılığını 2 kat artırır Vareniklin sigara bırakma olasılığını 3 kat artırır NRT Bupropion Vareniklin --- Bupropion ve NRT benzer etkinlikte gözükmektedir Randomize Klinik Çalışma yok Bupropion ve NRT benzer etkinlikte gözükmektedir --- Vareniklin bupropiona kıyasla sigara bırakma olasılığını 1.7 kat artırmaktadır Randomize Klinik Çalışma yok Vareniklin bupropiona kıyasla sigara bırakma olasılığını 1.7 kat artırmaktadır ---

71 Doz Yan etkiler Ortalama maliyet Kötü tad, ağızda irritasyon, hıçkırık, gastrointestinal rahatsızlık, çene ağrısı, ağız diş problemleri 24 adet sakız 11 YTL > 20 sigara/gün 52.5 mg nikotin/30cm2 3-4 hafta, 35 mg nikotin/20cm2 3-4 hafta, 17.5 mg nikotin/10cm2 3-4 hafta, Ciltte irritasyon, bandın gece kullanımı uyku bozukluklarıyla ilişkili olabilir: böyle bir durumda gece bandı çıkartmayı düşün 7 adet bant 30cm2 20 YTL 20cm2 19 YTL 10cm2 18 YTL Bupropion Tedavinin ikinci haftasında hedef bırakma günü belirle İlk 3 gün 1x150 mg, ardından 2x150 mg Tedaviye 7-12 hafta devam et Ağız kuruluğu sedasyon Epilepsi (1/1000 sigara bırakma tedavisinde) İntihar riskinde artış ile ilişkili değildir ancak tüm antidepresanlar risk artışı yönünde uyarı taşımaktadır 60 tablet YTL Vareniklin Tedaviye başladıktan sonraki ilk haftaya hedef bırakma günü belirle İlk 3 gün 1x0.5 mg, 4-7. günler 2x0.5 mg, ardından 2x1 mg Tedaviye 12 hafta devam et Bulantı, uyku bozuklukları, baş ağrısı Başlangıç 179 YTL Devam 180 YTL Nikotin Sakızı Nikotin Bandı <25 sigara/gün ise 2 mg 25 sigara/gün ise 4 mg 6 hafta boyunca her 1-2 saatte 1 adet 7-9. haftalarda her 2-4 saatte 1 adet haftalarda her 4-8 saatte 1 adet Günde maksimum 24 adet

72 Nikotin Replasman Tedavisi - 1: Nikotin Sakızı - 2 ve 4 mg. lık iki form, 24 adet/gün 8-12 hafta tedavi dakikada kan tepe değeri Ağızda irritasyon, çene ağrısı, GİS yan etkileri (Chest 2000; 117: 169S- 175S)

73 Nikotin Replasman Tedavisi 2: Nikotin Bantı - 21, 14, 7 mg/gün nikotin salınan üç form (17,5mg, 35 mg, 52,5 mg) / 7 flaster - 8 hafta tedavi saatte kan tepe değeri - Lokal irritasyon, baş ağrısı, uykusuzluk (JAMA 2000; 283: )

74 Nikotin Replasman Tedavisi - 3: Ø Tüm formlarda tedavi başarısı farksız (metaanaliz). (Arch Intern Med 1999;159:2033-8) Ø Kombinasyon: Bant + Sakız (2 mg) Ø <18 yaş, gebe, hospitalize hastalarda veriler sınırlı Ø Kontrendikasyon? (AMI, ciddi aritmi, kronik deri hastalığı)

75 Bupropion SR- 1 Bupropion SR nikotin içermeyen uzun salınımlı bir tablettir Bir antidepresan olarak geliştirilmiş, daha sonra sigarayı bırakmada etkili olduğu bulunmuştur1 Kanıtlanmamış olası 2 etki mekanizması vardır: Dopaminin geri tutulumunu bloke eder2,3 a3b2 ve a4b2 nikotin reseptörlerini yarışmacı olmayan şekilde inhibe eder4,5 1. Package Insert. bupropion SR hydrocloride [Zyban ]. GlaxoSmithKline. 2. Henningfield JE, et al. CA Cancer J Clin. 2005;55: Foulds J, et al. Expert Opin Emerg Drugs. 2004;9: Slemmer JE, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2000;295: Roddy E. Br Med J. 2004;328:

76 Bupropion HCL - 2: Ø Nontrisiklik, aminoketon antidepresan Ø Sigarayı bırakmada yardımcı preparat: 150 mg tb, 300 mg/gün, 8 hafta Mutlak kontrendikasyon: - Epilepsi öyküsü - Bulumia ya da anoreksia nervoza öyküsü - MAO inhibitörü ile birlikte kullanım

77 Bupropion HCL 3: Ø Placeboya göre bırakma oranları 2 kat yüksek Placebo: %12.4, 300 mg/gün Bupropion: %23.1 (N Engl J Med 1997; 337: ) Ø NRT ile kombinasyon, tek tek kullanımdan üstün Bupropion: %30.3, Bant+Bupropion: %35.5 (N Engl J Med 1999; 340:68591) Ø Kilo artışını önleme üzerine olumlu etki (N Engl J Med 1997; 337: )

78 Bupropion HCL 4: Yan etki: Baş ağrısı, uykusuzluk, ağız kuruluğu, rinit Uyarı: (Doza bağlı nöbet riski) -Kafa travması öyküsü, -MSS tümörü, -Alkolik olma -Nöbet eşiğini düşüren ilaç kullanımı (risk 1/1000) -Bipolar bozukluğun depresif fazında manik epizod riski -Duyarlı olgularda latent psikoz aktivasyonu

79 Farmakolojik Tedavi Varenicline(CHAMPIX-Pfizer) Nikotinik reseptör parsiyel agonist Selektif nikotinik reseptör modülatörü ABD FDA onayı İyi tolere edilir Yan etkileri: halsizlik,uykusuzluk,meteorizm,tat alma bozukluğu

80 Vareniklinin Etki Mekanizması: Tütün Bağımlılığında Etkinlik Vareniklinin tütün bağımlılığında etkinliği a4b2 nikotinik reseptörde kısmi agonist aktiviteden kaynaklandığı düşünülür Vareniklin nikotinin bağlanmasını engelleyerek Aşırı istek ve yoksunluk semptomlarını azaltır (agonist aktivite) Sigara içmenin ödüllendirici ve pekiştirici etkilerinde azalma sağlar (antagonist aktivite) Vareniklin ile en sık bildirilen advers olaylar (>%10) bulantı, baş a ğrısı, uykusuzluk ve anormal düşlerdi. 1. Champix Summary of Product Characteristics. Pfizer Ltd, Sandwich, UK

81 Vareniklin in Farmakokinetiği Yarılanma süresi ~24 saat Cmaks 3 4 saat içinde Kararlı duruma 4 gün içinde ulaşılıyor Oral biyoyararlanım besinlerden etkilenmiyor İlacın %92 si değişmeden atılıyor Sitokrom P450 enzimlerinde inhibisyon yok Klinikte anlamlı ilaç etkileşimi belirlenmedi Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz kısıtlaması yok Ağır ve orta derecede böbrek bozukluğunda doz ayarlaması gerekir. Böbrek bozukluğu olmayan yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değil

82 Endikasyon ve Uygulama Vareniklin erişkinlerde sigarayı bırakma için endikedir Sigarayı bırakma tedavilerinin ek tavsiyeler ve destek sağlanan hastalarda daha başarılı olabileceği anlaşılmaktadır Hasta sigarayı bırakmak için bir tarih saptamalıdır; vareniklin dozu bu tarihten 1-2 hafta önce başlamalıdır Vareniklin tablet suyla bütün olarak yutulmalıdır Vareniklin tablet yemeklerle ya da aç karnına alınabilir Vareniklin tablet oral kullanım içindir, titrasyon şöyledir: Gün 1 3: Günde bir kez 0.5 mg Gün 4 7: Günde iki kez 0.5 mg Gün 8 Tedavinin sonu: Günde iki kez 1 mg Advers etkileri tolere edemeyen hastalarda doz geçici olarak ya da tümüyle düşürülebilir (0.5 mg BID) 1. Champix Summary of Product Characteristics. Pfizer Ltd, Sandwich, UK

83 Psikososyal tedaviler En fazla kabul gören davranış tedavileridir. Beceri eğitimi, relaps önlenmesi tekniği, yüksek riskli durumların tanımlanması, bu durumlarla baş etmek için plan ve uygulama alanında davranışsal ve bilişsel başa çıkma yollarının öğretilmesini içerir. Uyaran kontrolü tekniğinde bulunan ortamlarda sigara kullanımını tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırılması hedeflenir. Assertif davranma (ısrarları reddetme) teknikleri:hayır diyebilme, gerekçe göstermeden ben sigara içmeyi bıraktım diyebilmek Hızlı içme tekniğinde kişilere bulantı yaratana kadar sigara içmeleri söylenir. Böylelikle sigara içmek hoş duygu yaratan bir eylem olmak yerine kötü duygular yaratan bir eylem haline dönüştürülür.

84 Dikkat! Unutmayın sigara bırakanlar en sık ilk 2 hafta içinde sigaraya yeniden başlıyor.

85 TeRKET Relapsın önlenmesinde motivasyonel güçlendirme uygulaması Tüm etkileri ilişkilendirin Riskleri anlatın Kazançları vurgulayın Engelleri belirleyin Tekrarlayın

86 TeRKET Relapsın önlenmesinde motivasyonel güçlendirme uygulaması Bu süreçte doktor sadece anlatmamalı, her bir konuda hastanın yaklaşımını ve değerlendirmesini almalıdır. Sağlığınıza olumlu etkileri konusunda ne düşünüyorsunuz? Riskler konusunda ne düşünüyorsunuz? Bırakmanın ne gibi kazançları, yararları olacak sizin için? Önünüzdeki en önemli engeller neler sizce? gibi

87 TeRKET Relapsın önlenmesinde motivasyonel güçlendirme uygulaması Tüm etkileri ilişkilendirin Sigara bırakmanın hastanın kendisiyle ne kadar ilgili olduğunu, tüm etkilerini mümkün olabildiği kadar spesifik bir şekilde anlamasını sağlayın

88 TeRKET Relapsın önlenmesinde motivasyonel güçlendirme uygulaması Riskleri anlatın Sigaranın sağlığı üzerine olan yakın dönem uzak dönem negatif etkilerini özetleyin. Düşük nikotinli veya düşük katranlı sigara formlarının (pipo, puro vb) bu riskleri azaltmayacağını vurgulayın.

89 TeRKET Relapsın önlenmesinde motivasyonel güçlendirme uygulaması Kazançları vurgulayın Sağlık durumunda düzelme Gıdaların tadına varılması, koku duyusunun iyileşmesi Para biriktirme Kendini daha iyi, enerjik hissetme Ev, araba, kıyafet ve nefesinin daha iyi kokması Çocuklarına iyi örnek olması; çocukların sağlığı Cildinin daha geç yaşlanması

90 TeRKET Relapsın önlenmesinde motivasyonel güçlendirme uygulaması Engelleri belirleyin Sigarayı bırakmanın önündeki engelleri ve zorlukları saptamasını istemelidir ve tedaviye yol gösterecek bileşenleri not almalıdır. Engel örnekleri arasında şunlar vardır. Yoksunluk belirtileri Başarısızlık korkusu Kilo alımı Destek yoksunluğu Tütünden alınan keyif

91 TeRKET Relapsın önlenmesinde motivasyonel güçlendirme uygulaması Tekrarlar Motivasyonu olmayan hastaların görüldüğü her muayenede motivasyon görüşmesi tekrarlanmalıdır. Daha önceki girişimlerinde başarısız olan sigara kullanıcılarına, çoğu sigara içicisinin, başarılı bırakma öncesi pek çok bırakma girişiminde bulunduğu anlatılmalıdır.

92 Bırakma sonrası görüşme Bir önceki haftayı gözden geçirme, İlaç kullanımının kontrolü, Gelecek hafta için plan, Motivasyonu artırmak.

93 Başarısız olmuş hasta Biliyorsunuz sigarayı bırakmak zor ve bazılarının birden fazla denemeye ihtiyaçları olabiliyor. Bu yüzden bu kez yapamamış olmanız gelecekte başarılı olamayacağınız anlamına gelmiyor. Sigarayı bırakanların çoğu bunu birkaç denemeden sonra başarabiliyorlar. Bu süreçte çok şey öğrendiniz. Yeni ve etkili bir girişimde bulunmadan önce şimdi biraz ara verin, birkaç ay içinde sigarayı bırakmak için yeni bir denemeye hazırlanmak üzere biraz düşünün.

94 Sigara Mücadelesinde Hep Beraber Daha Güçlü Olmak Dileğiyle!!!

95 TEŞEKKÜR EDERİM

Sigara Bırakma Yaklaşımı. Doç. Dr. Metin ÖZKAN GATA Göğüs Hastalıkları AD

Sigara Bırakma Yaklaşımı. Doç. Dr. Metin ÖZKAN GATA Göğüs Hastalıkları AD Sigara Bırakma Yaklaşımı Doç. Dr. Metin ÖZKAN GATA Göğüs Hastalıkları AD Genel İlkeler Tütün bağımlılığı kronik bir hastalıktır. Genellikle birkaç denemeden sonra bırakılır. Her hastanın tütün kullanım

Detaylı

5A 5R KAVRAMLARI. Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

5A 5R KAVRAMLARI. Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 5A 5R KAVRAMLARI Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Genel İlkeler Tütün bağımlılığı kronik bir hastalıktır. Genellikle birkaç denemeden sonra bırakılır. Her

Detaylı

MPOWER SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN YARDIM ÖNERMEK

MPOWER SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN YARDIM ÖNERMEK MPOWER SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN YARDIM ÖNERMEK Prof. Dr. Gülsen Güneş İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı A.D. MALATYA MPOWER Monitor Tütün kullanımını ve koruyucu uygulamaları izle Protect Toplumu tütün dumanından

Detaylı

SİGARADAN NASIL KURTULURUZ. Sibel Yurt

SİGARADAN NASIL KURTULURUZ. Sibel Yurt SİGARADAN NASIL KURTULURUZ Sibel Yurt Tütün kullanımı önemli önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 6 milyon kişi ölmektedir. Türkiyede tütün

Detaylı

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ Doç. Dr. Okan Çalıyurt Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Edirne Temel Kavramlar Madde kötüye kullanımı Madde bağımlılığı Yoksunluk Tolerans

Detaylı

DSM V madde kullanım bozuklukları için neler getiriyor? Prof. Dr. Yıldız Akvardar

DSM V madde kullanım bozuklukları için neler getiriyor? Prof. Dr. Yıldız Akvardar DSM V madde kullanım bozuklukları için neler getiriyor? Prof. Dr. Yıldız Akvardar Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD 7 Ekim 2010 MADDE KULLANIM BOZUKLUKLARI DSM IV Madde bağımlılığı Madde

Detaylı

Sigara Bıraktırmaya Yönelik Davranışsal Yöntemler

Sigara Bıraktırmaya Yönelik Davranışsal Yöntemler Sigara Bıraktırmaya Yönelik Davranışsal Yöntemler Dr.Osman Örsel Sigaranın Psikofarmakolojik Etkileri: Hoşlanma Mutluluk Gevşeme Dikkat artışı Endişede azalma Streste azalma Açlık hissinde azalma Kilo

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI VE PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ Başlıca tütün ürünleri nelerdir? SİGARA ELEKTRONİK SİGARA PİPO PURO NARGİLE ESRAR

Detaylı

SİGARA BIRAKMA SÜRECİ

SİGARA BIRAKMA SÜRECİ SİGARA BIRAKMA SÜRECİ DOÇ DR ZEYNEP AYFER SOLAK İÜTF GÖĞÜS HASTALIKLARI AD Çevresel ve sosyal faktörler. Medya, merak, aile. Sosyoekonomik yapı. Kültürel yapı Davranışsal ve psikolojik faktörler. Öğrenme.

Detaylı

SİGARA BIRAKMA SÜRECİ

SİGARA BIRAKMA SÜRECİ SİGARA BIRAKMA SÜRECİ DOÇ DR ZEYNEP AYFER SOLAK EÜTF GÖĞÜS HASTALIKLARI AD Çevresel ve sosyal faktörler. Medya, merak, aile. Sosyoekonomik yapı. Kültürel yapı Davranışsal ve psikolojik faktörler. Öğrenme.

Detaylı

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ ALT YAPISI, ANKETLER

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ ALT YAPISI, ANKETLER SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ ALT YAPISI, ANKETLER Doç. Dr. Şule Akçay Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD 8 Nisan 2009 Hastasının sigarayı bırakmasını sağlamak her hekimin görevi

Detaylı

TÜRKİYE DE SİGARA KULLANIMININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Tıp Fakültesi nbilir@hacettepe.edu.

TÜRKİYE DE SİGARA KULLANIMININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Tıp Fakültesi nbilir@hacettepe.edu. TÜRKİYE DE SİGARA KULLANIMININ EPİDEMİYOLOJİSİ Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Tıp Fakültesi nbilir@hacettepe.edu.tr 18-19 Ocak 2008 Dünyada 1.3 milyar sigara içen Türkiye de 17 milyon sigara içen Bazı

Detaylı

SİGARA BAĞIMLILIĞI Önleyici ve Tedavi Edici Yöntemler

SİGARA BAĞIMLILIĞI Önleyici ve Tedavi Edici Yöntemler SİGARA BAĞIMLILIĞI Önleyici ve Tedavi Edici Yöntemler S İG A R A B A ĞI ML I L I ĞI N DA T E DA V İ P R O G R A ML A R I V E İL A Ç S E Ç E N E K L E R İ. D E RY A İR E N A K B I Y I K S İG A R A B A ĞI

Detaylı

SİGARAYI BIRAKMADA KULLANILAN PREPARATLAR. Uzm. Dr. Zeynep Aytemur Solak

SİGARAYI BIRAKMADA KULLANILAN PREPARATLAR. Uzm. Dr. Zeynep Aytemur Solak SİGARAYI BIRAKMADA KULLANILAN PREPARATLAR Uzm. Dr. Zeynep Aytemur Solak Tütün, psikolojik ve fiziksel bağımlılık yapan bir maddedir. Bağımlı bir kişide sigaranın bırakılması, nikotin yoksunluk belirtilerinin

Detaylı

SİGARAYI GARAYI BIRAKMA KLİNİĞİİĞİ NASIL OLMALI. Prof.Dr.Yasemin AÇIKA AD.

SİGARAYI GARAYI BIRAKMA KLİNİĞİİĞİ NASIL OLMALI. Prof.Dr.Yasemin AÇIKA AD. SİGARAYI GARAYI BIRAKMA POLİKL KLİNİĞİİĞİ NASIL OLMALI Prof.Dr.Yasemin AÇIKA IK-2010 F.Ü.T.Tıp p Fak. Halk Sağlığı AD. Sigarayı Bırakma Polikliniklerinin Önemi Dünyada yaklaşık 1.2 milyar kişi sigara içmektedir.

Detaylı

SİGARA VE SAĞLIK. Doç Dr Tunçalp Demir

SİGARA VE SAĞLIK. Doç Dr Tunçalp Demir SİGARA VE SAĞLIK Doç Dr Tunçalp Demir SİGARA Dünya Sağlık Örgütü ne göre; Dünyada en büyük sağlık sorunu sigaradır. Sigara bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Önlenebilir en önemli hastalık ve ölüm etkeni

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi. Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi. Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Madde kullanımı 56% Alkol Kullanımı 49% Newcomer 2006, Krishnan 2005 Başlangıçta %33, 2 yıl sonra %39 olan

Detaylı

CEBİNİZ BIRAKIN DİYOR SMS TÜRKİYE PHASE ONE COMMUNITY-BASED QUESTIONNAIRE: SURVEY TURKISH VERSION

CEBİNİZ BIRAKIN DİYOR SMS TÜRKİYE PHASE ONE COMMUNITY-BASED QUESTIONNAIRE: SURVEY TURKISH VERSION CEBİNİZ BIRAKIN DİYOR SMS TÜRKİYE PHASE ONE COMMUNITY-BASED QUESTIONNAIRE: SURVEY TURKISH VERSION Ankara da Yetişkinlerde Sigara İçme Davranışının İncelenmesi Lütfen her soruda sizin için doğru olan yanıtı

Detaylı

Sigarayı Bırakma Poliklinikleri Yapılandırılması. Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Sigarayı Bırakma Poliklinikleri Yapılandırılması. Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sigarayı Bırakma Poliklinikleri Yapılandırılması Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sigara bırakma poliklinikleri, rutin poliklinik hizmetlerinden

Detaylı

İnsomni. Dr. Selda KORKMAZ

İnsomni. Dr. Selda KORKMAZ İnsomni Dr. Selda KORKMAZ Uykuya başlama zorluğu Uykuyu sürdürme zorluğu Çok erken uyanma Kronik şekilde dinlendirici olmayan uyku yakınması Kötü kalitede uyku yakınması Genel populasyonda en sık görülen

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindekipayı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 Akılcı İlaç Kullanımı;

Detaylı

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır.

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Lohusalık döneminde ruhsal hastalıklar: risk etkenleri ve klinik gidiş Doç.Dr. Leyla Gülseren 25 Eylül 2013 49. Ulusal

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

(İnt. Dr. Doğukan Danışman)

(İnt. Dr. Doğukan Danışman) (İnt. Dr. Doğukan Danışman) *Amaç: Sigara ve pankreas kanseri arasında doz-yanıt ilişkisini değerlendirmek ve geçici değişkenlerin etkilerini incelemektir. *Yöntem: * 6507 pankreas olgusu ve 12 890 kontrol

Detaylı

SİGARA BAĞIMLILIK ANKETİ

SİGARA BAĞIMLILIK ANKETİ Araştırma, Bilgi Sistemleri, Sağlığın Geliştirilmesi ve Halk Sağlığı Şubesi SİGARA BAĞIMLILIK ANKETİ Anketi Hazırlayan: Meryem TER İstatistik: Nurgül GİRGİN 1 Statistics TOPLAM CİNSİYETİ N Valid 123 123

Detaylı

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Lityum psikiyatri 1950 1980lerde lityum bazı antikonvülzanlara benzer etki Ayrı ayrı ve yineleyen nöbetler şeklinde ortaya çıkan manik depresyon ve epilepsi Böylece

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 DSÖ tahminlerine

Detaylı

Nikotin Bağımlılığının Nörobiyolojisi ve Tedavide Kullanılan İlaçlar. Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi

Nikotin Bağımlılığının Nörobiyolojisi ve Tedavide Kullanılan İlaçlar. Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi Nikotin Bağımlılığının Nörobiyolojisi ve Tedavide Kullanılan İlaçlar Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi Madde Bağımlılığı 1994; nikotin bağımlılığı = madde bağımlılığı

Detaylı

Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları. Psikolojiye Giriş. Günümüz Kriterleri. Anormallik nedir?

Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları. Psikolojiye Giriş. Günümüz Kriterleri. Anormallik nedir? Psikolojiye Giriş İşler Kötüye Gittiğinde Olanlar: Zihinsel Bozukluklar 1. Kısım Ders 18 Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları Susan Noeln-Hoeksema Psikoloj Profesörü Yale Üniversitesi 2 Anormallik

Detaylı

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ A.D. Madde deyince ne anlıyoruz? Alkol Amfetamin gibi uyarıcılar Kafein Esrar ve sentetik kannabinoidler

Detaylı

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Doç. Dr. Özen Önen Sertöz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Ankara,

Detaylı

Tedavide genel ilkeler Projeler. Prof. Dr. Yıldız Akvardar Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD

Tedavide genel ilkeler Projeler. Prof. Dr. Yıldız Akvardar Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sigara bağımlılığını önleme Tedavide genel ilkeler Projeler Prof. Dr. Yıldız Akvardar Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Dünyada; 1.1 milyar sigara içen 4.5 milyon ölüm/yıl 10 milyon

Detaylı

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİNDE STANDARDİZASYON

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİNDE STANDARDİZASYON SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİNDE STANDARDİZASYON TARTIŞMA HEDEFLERİ Sigara bırakma politikasını vurgulamak Sigara bırakma polikliniklerinin özelliklerini irdelemek Türkiye de yaşanan sorunları tanımlamak

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI KLİNİĞİ YATAN HASTA DEĞERLENDİRME FORMU

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI KLİNİĞİ YATAN HASTA DEĞERLENDİRME FORMU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI KLİNİĞİ YATAN HASTA DEĞERLENDİRME

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sunum İçeriği Madde Bağımlılığı Nedir? Madde Bağımlılığının Nedenleri Madde Bağımlılığında Risk Faktörleri Bağımlılık Nasıl Gelişir?

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD ANTİEPİLEPTİKLER Karbamezepin Okskarbazepin Lamotrijin Riluzol Valproik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür KULLANMA TALİMATI XYZAL 5 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selülöz, laktoz monohidrat, kolloidal anhidrus

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

Nikotin Bağımlılığı. Konsantrasyon güçlüğü, irritabilite, anksiyete, depresyona eğilim, iştah artışı

Nikotin Bağımlılığı. Konsantrasyon güçlüğü, irritabilite, anksiyete, depresyona eğilim, iştah artışı TÜTÜN BAĞIMLILIĞI Tütün Bağımlılığı Bağımlılığın gelişiminde: Merkezi sinir sisteminde nikotin etkisi Tütün bağımlılığının nörobiyolojik ve fizyolojik etkilerinde rol oynar Nikotin Bağımlılığı Nikotin

Detaylı

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Hedef kan basıncı değerlerine ulaşmak için başarılı bir tedaviye gerek vardır. Başarılı tedavi 2 kısımdan oluşur: 1.Yaşam düzeninin değiştirilmesi 2.İlaç

Detaylı

Özgün Problem Çözme Becerileri

Özgün Problem Çözme Becerileri Özgün Problem Çözme Becerileri Research Agenda for General Practice / Family Medicine and Primary Health Care in Europe; Specific Problem Solving Skills ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ

Detaylı

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU HASTA DEĞERLENDİRME FORMU TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZANE KONTROL VE İZLEM PROGRAMLARI 1. BAKIM GÖRÜŞMESİ Hasta Adı Soyadı: Eczane Kaşesi: Tarih: HASTALIK VE İLAÇ BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Size

Detaylı

T Ü R K Ç E T Y R K I S K. hakkında gerçekler ve tavsiyeler

T Ü R K Ç E T Y R K I S K. hakkında gerçekler ve tavsiyeler T Ü R K Ç E T Y R K I S K S I G A R A I Ç M E V E S I G A R A B I R A K M A hakkında gerçekler ve tavsiyeler SIGAR A DUMANININ TEHLIK ELERI Sigaranızdan veya piponuzdan bir nefes aldığınızda dumanıyla

Detaylı

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI Hazırlayan : Julie A. KUENZİ, RN,MSN,CDE,CPT Medical College of Wisconsin Çeviren: Doç.Dr. Nermin OLGUN Marmara Üniversitesi Hemşirelik

Detaylı

FARMAKOLOJİK TEDAVİ ESRA UZASLAN

FARMAKOLOJİK TEDAVİ ESRA UZASLAN FARMAKOLOJİK TEDAVİ ESRA UZASLAN Sigarayı Bırakmak Sigara bırakma sigara ile ilişkili hastalıklardan korunmada en önemli adım İçenlerin % 70 sigarayı bırakmak istiyor Her yıl % 40 ı bırakma girişiminde

Detaylı

ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Mehmet Emin Demirkol Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı AMAÇ Bu çalışmada

Detaylı

Sayın (ebeveyn / bakıcı)

Sayın (ebeveyn / bakıcı) Sigara içmenin insan vücudu üzerine etkileri Sayın (ebeveyn / bakıcı) Aşağıdaki faaliyet, sigara kullanımıyla ilgili konuları çocuğunuzla konuşmanıza yardımcı olmak için kullanılabilir. Bu aynı zamanda

Detaylı

DEPRES DEPRE Y S O Y NDA ND PSİKOFARMAKOTERAPİ

DEPRES DEPRE Y S O Y NDA ND PSİKOFARMAKOTERAPİ DEPRESYONDA PSİKOFARMAKOTERAPİ DEPRESYON TANISI Depresif ruh hali İlgi ve isteklerde azalma Enerji azlığı Konsantrasyon bozukluğu ğ İştah bozukluğu Uk Uyku bozukluğu ğ Kendine güven kaybı, suçluluk ve

Detaylı

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Dr. Berker Duman Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri AD, Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi BD Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları

Detaylı

Daha 10 yıl öncesine kadar sigara içmenin sosyal olarak öğrenilmiş bir alışkanlık ve kişisel bir seçim

Daha 10 yıl öncesine kadar sigara içmenin sosyal olarak öğrenilmiş bir alışkanlık ve kişisel bir seçim Tütün Bağımlılığı Bağımlılık mı, yoksa alışkanlık mı? Daha 10 yıl öncesine kadar sigara içmenin sosyal olarak öğrenilmiş bir alışkanlık ve kişisel bir seçim olduğu düşünülüyordu. Sigara içme alışkanlığında

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Psikiyatri Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

BAPİRT -ALKOL ÖLÇEĞİ. Hiç veya 1-2 standart içkiye 0 kadar 3-4 standart içki 1 5 standart içkiden fazla 2

BAPİRT -ALKOL ÖLÇEĞİ. Hiç veya 1-2 standart içkiye 0 kadar 3-4 standart içki 1 5 standart içkiden fazla 2 BAPİRT -ALKOL ÖLÇEĞİ A1 Son altı ay içinde ne sıklıkta alkol kullandınız? Hiç kullanmadım veya ayda 1-3 0 kereden fazla değil Haftada 1-5 kez 1 Hemen hemen her 2 gün A2 A3 A4 A5 Son altı ay içinde, alkol

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Hangi Böbrek Hastalarına Ruhsal Destek Verilebilir? Çocukluktan yaşlılığa

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ETACİD % 0,05 Nazal Sprey 2. BİLEŞİM Etkin madde: Mometazon furoat 50 mikrogram/püskürtme 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ETACİD erişkinler, adolesanlar ve 6-11 yaş arasındaki çocuklarda

Detaylı

HIV SÜRECİNDE DEPRESYON VE OLASI İLİNTİLİ DURUMLARI ELE ALMAK. Dr. M.Kemal Kuşcu. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD

HIV SÜRECİNDE DEPRESYON VE OLASI İLİNTİLİ DURUMLARI ELE ALMAK. Dr. M.Kemal Kuşcu. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD HIV SÜRECİNDE DEPRESYON VE OLASI İLİNTİLİ DURUMLARI ELE ALMAK Dr. M.Kemal Kuşcu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD I GÜNDEM HIV.. AKUT-ÖLDÜRÜCÜ KRONİK HIV.. AKUT-ÖLDÜRÜCÜ KRONİK HEKİM HASTA

Detaylı

SİGARA BAĞIMLILIĞI. Prof. Dr. Tunçalp Demir

SİGARA BAĞIMLILIĞI. Prof. Dr. Tunçalp Demir İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri 231 TÜRKİYE DE SIK KARŞILAŞILAN PSİKİYATRİK HASTALIKLAR Sempozyum Dizisi No:62 Mart 2008 S:231-238 SİGARA BAĞIMLILIĞI Prof. Dr. Tunçalp Demir

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi nde KLP Çalışmaları Amaçlar Yurtdışında Yan Dal süreci

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi nde KLP Çalışmaları Amaçlar Yurtdışında Yan Dal süreci Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi nde KLP Çalışmaları Amaçlar Yurtdışında Yan Dal süreci Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı nda 1970 yılından itibaren KLP alanında çalışmalar

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ

ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji www.gunescocuk.com Çocuk ve ergen psikiyatrisinde

Detaylı

Az sayıda ilaç. Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması. Hastayı bilgilendirme İzleme

Az sayıda ilaç. Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması. Hastayı bilgilendirme İzleme Temel farmakoterapi ilkeleri Az sayıda ilaç Daha önce kullanılan veya ailede kullanılan ilaç Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması Psikolojik desteğin de sağlanması Hastayı

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARININ HİPERTANSİYON YÖNETİMİNE İLİŞKİN EVDE YAPTIKLARI UYGULAMALAR

HEMODİYALİZ HASTALARININ HİPERTANSİYON YÖNETİMİNE İLİŞKİN EVDE YAPTIKLARI UYGULAMALAR HEMODİYALİZ HASTALARININ HİPERTANSİYON YÖNETİMİNE İLİŞKİN EVDE YAPTIKLARI UYGULAMALAR Feray Gökdoğan 1, Duygu Kes 2, Döndü Tuna 3, Gülay Turgay 4 1 British University of Nicosia, Hemşirelik Bölümü 2 Karabük

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler. Osman SEZGİN

Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler. Osman SEZGİN Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler Osman SEZGİN 1 0 Psikiyatrik hastalıklar kalp, şeker gibi gerçek tıbbi hastalık değildir! Ruh hastalığı olanlar olsa olsa deli dirler.

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD Çalışmalarda birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalardaki psikiyatrik hastalık sıklığı, gerek değerlendirme ölçekleri kullanılarak

Detaylı

İşyerinde Sigara Bırakma Yaklaşımı. Esra Uzaslan

İşyerinde Sigara Bırakma Yaklaşımı. Esra Uzaslan İşyerinde Sigara Bırakma Yaklaşımı Esra Uzaslan Sigara hastalıkların önemli bir risk faktörü Kanser 1 Akciğer (1.)* Ağız boşluğu/yutak Gırtlak Yemekborusu Mide Pankreas Böbrek Mesane Servikal Akut myeloid

Detaylı

SİGARA BIRAKTIRMA POLİKLİNİĞİ YAPILANDIRILMASI

SİGARA BIRAKTIRMA POLİKLİNİĞİ YAPILANDIRILMASI SİGARA BIRAKTIRMA POLİKLİNİĞİ YAPILANDIRILMASI Doç Dr Tunçalp Demir Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD DSÖ sigarayı en önemli önlenebilir hastalık nedeni olarak tanımlamaktadır. Her yıl sigaraya

Detaylı

Bipolar Bozukluk: Psikoeğitim Doç. Dr. Fisun Akdeniz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Affektif Hastalıklar Birimi Nerede Ne zaman Ne sıklıkta Bipolar bozukluklarda psikolojik Psikoanaliz Grup

Detaylı

Sigara içme alışkanlığı hakkında ne kadar bilgilisiniz? Sayın (ebeveyn / bakıcı)

Sigara içme alışkanlığı hakkında ne kadar bilgilisiniz? Sayın (ebeveyn / bakıcı) Sayın (ebeveyn / bakıcı) Aşağıdaki faaliyet, sigara kullanımıyla ilgili konuları çocuğunuzla konuşmanıza yardımcı olmak için kullanılabilir. Bu aynı zamanda çocuğunuzun bilgilenmesinde katkınız olmasını

Detaylı

Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır.

Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Nedir? Bağımlılık Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Ne Zararı Var? Teknolojinin insan hayatına sağladığı

Detaylı

Yaşlılarda İntihar Davranışı ve Müdahele İlkeleri. Prof. Dr. Çınar Yenilmez Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD

Yaşlılarda İntihar Davranışı ve Müdahele İlkeleri. Prof. Dr. Çınar Yenilmez Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Yaşlılarda İntihar Davranışı ve Müdahele İlkeleri Prof. Dr. Çınar Yenilmez Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD 1 AÇIKLAMA 2014-2017 Araştırmacı: ---- Konuşmacı: ----- Danışman:

Detaylı

Sigara içen hastaya yaklaşım. Prof.Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp fakültesi Göğüs Hastalıkları AD.

Sigara içen hastaya yaklaşım. Prof.Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp fakültesi Göğüs Hastalıkları AD. Sigara içen hastaya yaklaşım Prof.Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp fakültesi Göğüs Hastalıkları AD. NİKOTİN Tütünün çok karekteristik bir komponentidir. Sigara kullanma alışkanlığının oluşmasında

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 2 mg loperamid e eşdeğer 2,16 mg loperamid HCl içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 2 mg loperamid e eşdeğer 2,16 mg loperamid HCl içerir. KULLANMA TALİMATI LOPERAN 2 mg Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 2 mg loperamid e eşdeğer 2,16 mg loperamid HCl içerir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, laktoz, talk, jelatin, Mg stearat,

Detaylı

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN Depresyonda Güncel Tedaviler Doç. Dr. Murat ERKIRAN Akış Major depresif bozuklukta yeni antidepresanlar Major depresif bozukluk tedavisi Psikotik özellikli depresyon tedavisi Geliştirme aşamasında olan

Detaylı

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN MUHAMMED PAMUK DİĞER DÖKÜMANLARIMIZI REHBERLİK İÇİN YAPILMIŞ YAZILIMLARIMIZI GÖRMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA BEKLERİZ. LİNK: https://www.facebook.com/groups/teknorehbe

Detaylı

TÜTÜN VE ASTIM. Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri

TÜTÜN VE ASTIM. Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri TÜTÜN VE ASTIM Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri Kısa Dersimizin Hedefleri KISA DERSİMİZİN AMACI: Öğrencileri tütünün astım üzerindeki zararlı etkileri ile astım hastalarına ve ebeveynlerine

Detaylı

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri de kalp hastalıklarıdır. Bu kavram içinde birçok farklı hastalık bulunsa da, dünyada ve ülkemizde

Detaylı

Araş.Gör. Dr. Meltem Yanaş ESOGÜTIPFAK PSİKİYATRİ ABD

Araş.Gör. Dr. Meltem Yanaş ESOGÜTIPFAK PSİKİYATRİ ABD Araş.Gör. Dr. Meltem Yanaş ESOGÜTIPFAK PSİKİYATRİ ABD 1 Psikiyatride İlaç Etkisinin Hastalık merkezli Modeli 2 Alternatif İlaç merkezli İlaç Modeli 3 Fiziksel Tedaviler Ve Hastalık merkezli Model 1 Psikiyatride

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ALZAMED 5 mg Film Tablet 2. BİLEŞİM Etkin madde: Donepezil hidroklorür 5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde

Detaylı

SOSYAL FOBİ. Sosyal fobide karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

SOSYAL FOBİ. Sosyal fobide karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir. SOSYAL FOBİ Sosyal ortamlarda başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu korkusu performans gösterilmesi gereken durumlarda eleştirilme yada küçük düşme korkusunun yaşanmasıdır. Ve kişi bu korkunun

Detaylı

... SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ DURUM TESPİT FORMU

... SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ DURUM TESPİT FORMU 1... SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ DURUM TESPİT FORMU EK- 1 Şuanda sigara içiyor musunuz? Hayır içmiyorum Evet İçiyorum Sigara içmeyeli ne kadar süre oldu? Önümüzdeki 6 ay içerisinde sigarayı bırakmayı düşünüyor

Detaylı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 5 PSİKİYATRİ STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 5 PSİKİYATRİ STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 5 PSİKİYATRİ STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: PSİKİYATRİ Anabilim Dalı 1 PSİKİYATRİ STAJI TANITIM REHBERİ Ders Kodu Dersin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. STABLON 12.5 mg kaplı tablet. Ağız yoluyla alınır. Etkin Madde:12.5 mg Tianeptine sodyum tuzu.

KULLANMA TALİMATI. STABLON 12.5 mg kaplı tablet. Ağız yoluyla alınır. Etkin Madde:12.5 mg Tianeptine sodyum tuzu. KULLANMA TALİMATI STABLON 12.5 mg kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin Madde:12.5 mg Tianeptine sodyum tuzu. Yardımcı Maddeler: Mısır nişastası, Mannitol, Magnezyum stearat, Talk, Sodyum bikarbonat,

Detaylı

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri Zeka Geriliği nedir? Zeka geriliğinin kişinin yaşına ve konumuna uygun işlevselliği gösterememesiyle belirlidir. Bunun yanı sıra motor gelişimi, dili kullanma yeteneği bozuk, anlama ve kavrama yaşıtlarından

Detaylı

Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Özlem Özcan Çelebi

Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Özlem Özcan Çelebi Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı Dr Özlem Özcan Çelebi Akılcı İlaç Kullanımı Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı uygun süre ve dozda en uygun maliyetle ve

Detaylı

AĞRIDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Arzu Yağız On Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, İzmir

AĞRIDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Arzu Yağız On Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, İzmir AĞRIDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI Prof. Dr. Arzu Yağız On Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, İzmir AKILCI İLAÇ KULLANIMI -Tanım- Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine

Detaylı

Ruh Sağlığı Gereksinimi Eylem Programı (rsep)

Ruh Sağlığı Gereksinimi Eylem Programı (rsep) Ruh Sağlığı Gereksinimi Eylem Programı (rsep) rsep nedir? rsep, zihinsel, nörolojik ve madde kullanım bozukluklarına yönelik hizmetlerin kapsamını genişleten DSÖ programıdır. rsep, DSÖ Genel Sekreteri

Detaylı

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır Ruhsal Travma Değerlendirme Formu APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır A. SOSYODEMOGRAFİK BİLGİLER 1. Adı Soyadı:... 2. Protokol No:... 3. Başvuru Tarihi:...

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir. KULLANMA TALİMATI ROTASTİN 24 mg ağızda dağılan tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir. Yardımcı maddeler : Mannitol E421, mikrokristalin

Detaylı

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ Doç.Dr. Cemil ÇELİK Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Sunumun Hedefleri Genel Bilgiler mtbi

Detaylı

ALZHEİMER ve HALK SAĞLIĞI. Doç. Dr. Suphi VEHİD

ALZHEİMER ve HALK SAĞLIĞI. Doç. Dr. Suphi VEHİD ALZHEİMER ve HALK SAĞLIĞI Alzheimer hastalığı (AH) ilk kez, yaklaşık 100 yıl önce tanımlanmıştır. İlerleyici zihinsel işlev bozukluğu ve davranış değişikliği yakınmaları ile hastaneye yatırılıp beş yıl

Detaylı

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Meslekte Ruh Sağlığı A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Çalışan Sağlığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan tam

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞINDA TEMEL KAVRAMLAR

MADDE BAĞIMLILIĞINDA TEMEL KAVRAMLAR Prof. Dr. S. Oğuz Kayaalp Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi MADDE BAĞIMLILIĞINDA TEMEL KAVRAMLAR Karadeniz Teknik Ü. Tıp Fakültesi Trabzon, 24 Ekim 2007 İlaç ve diğer psikotrop (psikoaktif) maddelere

Detaylı

İntihar Girişimlerinde İlk Yardım: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler. Danışman: Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN

İntihar Girişimlerinde İlk Yardım: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler. Danışman: Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN İntihar Girişimlerinde İlk Yardım: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Araştırmacı: İpek SÖNMEZ Konuşmacı: İpek SÖNMEZ Danışman: Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN Bu sunum için herhangi bir kurumdan destek alınmamıştır.

Detaylı

Tütün Kullanımı Hastalık Yükü ve Epidemiyolojisi

Tütün Kullanımı Hastalık Yükü ve Epidemiyolojisi Tütün Kullanımı Hastalık Yükü ve Epidemiyolojisi Doç.Dr.Mustafa N.İLHAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı mnilhan@gazi.edu.tr Sağlık Tanımı (DSÖ) Yalnızca sakatlık ve hastalık

Detaylı

SİGARAYI BIRAKMA METODLARI, ÖNEMİ ve ÜLKEMİZDEKİ DURUM

SİGARAYI BIRAKMA METODLARI, ÖNEMİ ve ÜLKEMİZDEKİ DURUM SİGARAYI BIRAKMA METODLARI, ÖNEMİ ve ÜLKEMİZDEKİ DURUM Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi, Halk Sağlığı Enstitüsü TÜTÜN KONTROLÜNÜN TEMEL STRATEJİLERİ Tütün kontrolü çalışmaları birbirini tamamlayan

Detaylı