LYS EDEBİYAT DENEME 1 CEVAPLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LYS EDEBİYAT DENEME 1 CEVAPLARI"

Transkript

1 LYS EDEBİYAT DENEME 1 CEVAPLARI 1. Adledilme reddedilme olarak açıklanamaz çünkü adledilme bir kavramı nitelendirmedir. 2. III. seçenekte başköşeye kurulmak, IV. seçenekte akılları durdurmak mecazlı söyleyişlerdir. 3. Acı burada duygusal gücü ve samimiyeti gösteriyor. 4. II. cümlede anlatımsal başarı ile ilgili bir saptama yapılmamıştır. 5. V. cümlede yazma serüveninin temeli açıklanmıştır. 6. Dizelerde ünsüz düşmesine yer verilmemiştir. 7. Cümlenin ögeleri nesne - zarf tümleci - yüklem biçimindedir. 8. A şıkkında isim, diğer şıklarda ise sıfattır. 9. Parçada belgisiz sıfat yoktur. 10. Omuz omza değil, omuz omuza olmalıdır ip ulaç ekinden sonra virgül getirilemez. 12. Parçada sıralama V-II-III-IV-I biçiminde olmalıdır. 13. II. cümle parçada bahsedilen konuyu tekrar ettiği için atılması daralmaya yol açmaz. 14. Tanık gösterme için birinin sözüne yer verilmesi gerekir. 15. Parçanın genelinde Avrupalıların yanlış bakış açısı eleştirildiği için yanıt C şıkkı olmalıdır. 16. Karışık kafa sözüyle hiçbir şeyin hesaplanarak yapılmadığı vurgulanmıştır. 17. Parçada olumsuz koşullara karşın şiirin duygusal çağrışım yaratması nitelikli olmasıyla açıklanmıştır. 18. Parçada yazar belli bir türe ait olmamayı vurguladığı için B şıkkıyla bağdaşmamaktadır. 19. Parçada C şıkkındaki gibi bir durum yoktur. 20. Parça açıklama parçası olduğundan parçada betimleme yoktur. 21. Parçada J.P. Sartre ın politika ile ilgili söylediklerine yer verilmemiştir. 22. IV. cümlede verilen bilgiler öznel değil nesneldir. 23. Amerikan kültürü ile Western arasında bire bir ilişki kurulamaz.

2 24. IV. cümleden itibaren umut kavramıyla ilgili saptamalara geçilmiştir. 25. C şıkkındaki gibi bir umutsuzluk yazarın sözleriyle bağdaşmaz. 26. Dizelerde teşbih yapılmamıştır. 27. Sadece ikinci dörtlükte redif kullanılmış, ilk dörtlükte redife yer verilmemiştir. 28. Dizeler serbest ölçüyle yazıldığı için halk edebiyatı geleneğinden söz edilemez. 29. Parçada çoğunluğu ilgilendiren sorun sözü cevabı röportaj yapar. 30. Geleneksel Türk tiyatrosunda güldürürken eğlendirme amacı yoktur. 31. Parçada bir sanatçının hayat hikayesine yer verildiği için parça biyografidir. 32. Verilen bilgiler Kutadgu Bilig eserine aittir. 33. Nabi nin Hayriyye adlı eseri didaktik bir mesneviyken diğer eserler satiriktir. 34. Dörtlüğün nazım türü Güzelleme türündedir. 35. Velayetname didaktik, Gazavatname ise epiktir. 36. Deme, ayin, nefes, cumhur ilahinin değişik isimleriyken nutuk farklı bir nazım türüdür. 37. Aşık Paşa ya ait Garibname özgün yani içinde çeviri parçalar olmayan ilk eserdir. 38. Fuzuli acı, Baki ise zevk ve eğlence şairidir. 39. Parçada Kayıkçı Kul Mustafa hakkında bilgi verilmektedir. 40. XX. yüzyılın başları hakkında bilgi veren parça Milli Edebiyat dönemine işaret etmektedir. 41. Şıklardan bir tek Halit Ziya sanatı sanat için yaparken, diğer sanatçılar sanatı halk için yapmıştır. 42. Elhan-ı Şita Cenap Şahabettin e aittir. 43. Servet-i Fünun sanatçısı olup 1901 den sonra büyük bir değişim gösteren Tevfik Fikret tir. 44. Kadro Hareketi ne katılan yazar Yakup Kadri dir. 45. Veysel Çavuş adlı öykü Memduh Şevket e aittir. 46. Orhan Veli diğer seçeneklerdeki şairler gibi sembolist bir tutum benimsemez. 47. Faruk Nafiz sembolizmden etkilenmemiştir. 48. Dizelerin ağır dil özellikleri Cumhuriyet dönemini yansıtmamaktadır. 49. Parçadaki yüz yıla yakın yaşama vurgusu bir tek Fazıl Hüsnü ile ilgilidir.

3 50. Cevap GARİP seçeneğidir. 51. Uzun Hikâye adlı eser Mustafa Kutlu ya aittir. 52. Parçada sözü edilen romanlar Samiha Ayverdi ye aittir. 53. Parçada Küçük Ağa - Tarık Buğra, Yorgun Savaşçı - Kemal Tahir, Dünyada Harp Vardı - Orhan Kemal, Karartma Geceleri - Rıfat Ilgaz a aittir. 54. Verilen bilgiler Haldun Taner e aittir. 55. IV. seçenekte İbrahim Bey - Ayaşlı ve Kiracıları, V. seçenekte ise Aliye - Vurun Kahpeye eşleştirmeleri olmalıydı. 56. Parçada sözü edilen akım sembolizmdir.

4 LYS EDEBİYAT DENEME 2 CEVAPLARI 1. Parçada yaşamsal dertlerden bahsedilmemektedir. 2. Parçada sanatçı sadece kendisi için eser üretmediğini kastetmektedir. 3. Parçada kişileştirme veya duyu aktarımına yer verilmemiştir. 4. III. cümle hakkında söylenenlerin parça ile doğrudan bir ilgisi yoktur. 5. Parça nesnel yazarlar ile öznel bir yazarı ise bağlacıyla karşılaştırdığı için cevap A şıkkı olmalıdır. 6. İlk dört seçenekte bahsedilen ek iyelik ekiyken E şıkkında hal ekidir. 7. IV. dizede eyleme yer verilmemiştir. 8. II. cümlenin yüklemi geçişsizdir, yani bu cümlede nesne kullanılamaz. 9. Cümlede virgül özneyi virgülle ayrılmış diğer ögelerden ayırmak için kullanılmıştır, bu kullanım ise C şıkkında görülmektedir. 10. Parçada yeterlik fiilinin (abil-) olumsuzuna yer verilmemiştir. 11. IV. cümle fiil cümlesi değil, isim cümlesidir. 12. A şıkkında sıra dışı sözcüğü yanlış yazılmıştır. 13. Tanık gösterme ve örnekleme bir düşünceyi pekiştirmeye yarar; bu parçada herhangi bir düşünce üzerinde durulmamaktadır. 14. Parça güldürü yeteneğinin kökenine işaret etmektedir. 15. Sanatçıyı büyük yapan yaşı değil, eseridir. 16. Parçada verilen örnek parçanın inandırıcı ve etkileyiciliği ile ilgilidir. 17. II. cümledeki saldırı sözcüğü soru kökündeki cümleden sonra gelmelidir. 18. Parçada eski insanların korkuyu atabildiklerine değinilmemiştir. 19. Parçada epik tiyatronun Berthold Brecht ile başlandığı söylenmemiştir. 20. D şıkkında katı bir profil çizilmektedir, oysaki yazarın parçada anlayışlı olduğu vurgulanmıştır. 21. Parçada bireysel farklılıkların önemi üzerinde durulduğu için parçadan C şıkkı çıkarılamaz. 22. Değişim üzerinde durulan bu parçada en uygun cevap B şıkkıdır. 23. Parçada kadınların belgesele olan ilgilerinden söz edilmemiştir.

5 24. I. dizede ateş sözcüğüyle açık istiare, seni sözcükleriyle tekrir, bütün zamanların yanmasıyla kapalı istiare, gönlüm sözcüğüyle de mecaz-ı mürsel yapılmıştır. 25. II. şiir halk şiiri geleneğiyle yazılmıştır. 26. A şıkkında röportaj değil, mülakat açıklanmıştır. 27. E şıkkı yanlıştır çünkü epik tiyatro modern eleştirel tiyatrodur ve kahramanlık içermez. 28. Cevap MANAS seçeneğidir. 29. Minyatürleriyle tanınan sanatçı Levni dir. 30. I-A, II-B, III-D, IV-C ile eşleştirilmelidir. 31. Parçada büyük dil bilimci Kaşgarlı Mahmut tan söz edilmektedir. 32. Cevap NAZİRE seçeneğidir. 33. Parçada sözü edilen sanatçılar Mevlâna ve Yunus Emre dir. 34. Divan edebiyatında nesir, şiire göre daha az kullanılmıştır. 35. I. cümlenin doğru cevabı Kaygusuz Abdal dır. 36. IV. cümlede sözü edilen Hürriyet gazetesini Namık Kemal, Ziya Paşa ile çıkarmıştır. İbret gazetesini ise Namık Kemal tek başına çıkarmıştır. 37. Tabloda III. bilgi Divan şiirine, D şıkkı ise Tanzimat şiirine ait değildir. 38. Parçada ilk boşluk C şıkkı ile, ikinci boşluk A şıkkı ile, üçüncü boşluk B şıkkı ile ve son boşluk ise E şıkkı ile doldurulmalıdır. 39. Serbest nazımla şiir yazma Cumhuriyet Dönemi nde görülen bir özelliktir. 40. Parçada geçtiği gibi eserlerinin edebi olmadığını itiraf eden yazar Ahmet Mithat tır. 41. Ahmet Hikmet Müftüoğlu sadece roman ve hikâye yazmıştır, C şıkkında sözü edilen Hüseyin Cahit tir. 42. Konusu bakımından ve diğer seçeneklerden de anlaşılacağı üzere şiir Ahmet Haşim e aittir ve şair serbest ölçü kullanmayıp tüm şiirlerini aruzla yazmıştır. 43. V. cümlede yer alan Tevfik Fikret Türkçü değil, Batıcıdır. 44. Parçada sözü edilen şiirler Mehmet Akif e aittir. 45. Ok şiiri Yahya Kemal e aittir.

6 46. Yeşil Gece romanı Reşat Nuri Güntekin e aittir. 47. I-C, II-D, III-A, IV-B eşleştirmeleri doğrudur. 48. C şıkkındaki yalınç sözcüğü parçada anlatılanları örneklemektedir. 49. IV. cümlede geçen şairler toplumcu değil, II. Yenici dirler. 50. Parçada sözü edilen şiirler Cahit Külebi ye aittir. 51. Parçada sözü edilen şairler Hisar Topluluğu na mensuptur, Haydar Ergülen ise 1980 sonrası bağımsız şairlerdendir. 52. Kemal Tahir Devlet Ana romanında Osmanlı nın kuruluş sürecini kaleme almıştır. 53. Parçada karakterlerine yer verilen eser Fatih-Harbiye, bu eserin yazarı ise Peyami Safa dır. 54. I-E, II-B, III-C, IV-D eşleştirmeleri doğrudur. 55. Parçada sözü edilen eserler Sevinç Çokum a aittir. 56. Parçada toplumcu sanatçılar hakkında bilgi verilmektedir, Melih Cevdet ise Garip grubuna mensuptur.

7 LYS EDEBİYAT DENEME 3 CEVAPLARI 1. Parçada sosyal otopsi B ile, sayıklamalar C ile, iç monologlar D ile, geri dönüşler sözü de E seçeneği ile karşılanmıştır. 2. Parçada sözü edilen yazarların sıcaklığa hassas olmasından da anlaşılacağı üzere vurgulanan C şıkkıdır. 3. III. seçenekte içini açmak, IV. seçenekte ayağa kalkmak, V. seçenekte içine atmak birer deyimdir. 4. III. cümlede bir pişmanlık yoktur. 5. V. cümlede sözü edilen sanatçı dosyaları birer örnektir. 6. Parçada ünsüz düşmesi yoktur. 7. D şıkkı Avrupa nın birçok ülkesi gibi Anadolu / da /18. yüzyıldan sonra / gezi yazılarında / ele alınmıştır biçiminde ayrılmalıdır. 8. Sadece B şıkkında altı çizili sözcük zarf, diğerlerinde ise sıfat olarak kullanılmıştır. 9. Parçada belgisiz zamir kullanılmamıştır. 10. IV. sözcük ayrı yazılmalıdır. 11. ise eki vurguyu sağladığı için buradaki ise ekinden sonra virgül getirilemez. 12. Parçada sıralama IV-III-I-II-V biçiminde olmalıdır. 13. Parçada IV numaralı cümle kendinden önceki cümleleri tekrar ettiği için bu cümlenin atılması bir daralmaya yol açmaz. 14. Parçada tanıklıklara başvurulmamıştır. 15. Boşluktan hemen sonraki bölümde okumaya başlamaktan bahsedildiği için cevap A şıkkı olmalıdır. 16. B şıkkında verilenler altı çizili bölümde anlatılmak istenen değil, anlatılmak istenenin nedenidir. 17. Parçanın IV. cümlesinde sıra dışı bir duruma yer verilmemiştir. 18. Parçada Karadeniz adlı gemide sergilenenlerden Türkiye nin ekonomik durumuna ulaşılamaz. 19. Parçada İzmir Fuarı na yurt dışından katılım olduğuna değinilmemiştir. 20. Parçada bilinçli olarak sessel yineleme yapılmamış, ikileme kullanılmamıştır. 21. Parçada Yaşar Kemal in üslubu üzerinde durulmuş fakat ele aldığı konulara yer verilmemiştir. 22. Dizelerin heceleri sayıldığında da görülecektir ki dizelerde hece ölçüsü kullanılmamıştır.

8 23. Cevap SEMAİ seçeneğidir. 24. C şıkkında söylenen şairler mensur şiiri olarak değil, manzume şairi olarak ünlenmişlerdir. 25. Dede Korkut anlatıcı değil, hikayelerde beliren bilge tiptir. 26. Parçada söylendiği gibi toplum sorunlarına yer veren seri yazılar fıkradır. 27. I-E, II-C, III-D, IV-A eşleştirmeleri doğrudur. 28. Hüsn-ü Aşk, Şeyhi ye değil, Şeyh Galip e aittir. 29. E şıkkında sözü edilen şair Gülşehri değil, Taşlıcalı Yahya dır. 30. Cevap MAKBER seçeneğidir. 31. B şıkkındaki eser Namık Kemal indir. 32. Parçada Şinasi ye ilişkin bir değini yoktur. 33. D şıkkında yazarların yeri değiştirilmelidir. 34. Dil özellikleri bakımından bir tek A şıkkı Servet-i Fünun şairlerine ait olabilir. 35. I-A, II-B, III-D, IV-E ile eşleştirilmelidir. 36. B şıkkında yer alan Kabusname siyasetname değil, faydalı bilgiler içeren bir kitaptır. 37. A şıkkı Fuzuli tarafından yazılmış bir mektup örneğiyken diğer eserler birer biyografi örneğidir. 38. Ali Şir Nevai nin sözlük çalışmaları yoktur. 39. I-A, II-B, III-E, IV-C ile eşleştirilmelidir. 40. Parçada Ahmet Hamdi nin hikayelerinden olan E şıkkından söz edilmemiştir. 41. B şıkkında sözü edilen şair Kemalettin Kamu dur. 42. Aruza Veda adlı şiir Halit Fahri Özensoy a aittir. 43. Cümlelerde özellikleri verilen şair Mehmet Akif tir. 44. Parçada Acımak romanının özeti verilmiştir. 45. I-A, II-B, III-E, IV-D ile eşleştirilmelidir. 46. Parçada eserleri verilen şair Necip Fazıl dır. 47. Parçada ilk boşluğa A, ikinci boşluğa B, üçüncü boşluğa D ve son boşluğa E şıkkındaki sanatçı gelmelidir.

9 48. Parçada sözü edilen eserler Cahit Sıtkı ya aittir. 49. Parçada sözü edilen sanatçı Ziya Osman dır. 50. Parça Hilmi Yavuz hakkında bilgi vermektedir. 51. Parçada ele alınan karakterlerden Çolak Salih ve İstanbullu Hoca - Küçük Ağa, Ali Şahin - Yeşil Gece, Mümtaz ve İhsan - Huzur, Ayaşlı İbrahim Bey - Ayaşlı ve Kiracıları eşleştirmeleri doğrudur. 52. Dizeler Hisar şiirinin anlayışına uymamaktadır. 53. B şıkkında söylendiği gibi modernizm gelenek ile günceli birleştirmez zira modernizmde gelenek reddedilir. 54. D şıkkında yer alan eser Dokuzuncu Hariciye Koğuşu olmalıdır. 55. A şıkkında yer alan Sevgili Arsız Ölüm adlı roman Latife Tekin e aittir. 56. Tutunamayanlar romanında parçada karakterlerine yer verilmiştir.

10 LYS EDEBİYAT DENEME 4 CEVAPLARI 1. E şıkkında yer alan içine işlemek deyimi bir durumdan kötü etkilenmek anlamında kullanılan bir deyimdir. 2. Parçada yapılamayan bir durumdan şikâyet etme durumu yani hayıflanma yoktur. 3. III. cümlede sözü edilen bir vaat söylenebilir fakat bu vaadin gerçekçiliğine değinilmemiştir. 4. V. cümlede herhangi bir koşuldan söz edilmemiştir. 5. Parçada çocuk kitaplarının resimlenmesi için önemli ressamlarla yapılan anlaşmalardan söz edilmemiştir. 6. Parçanın ana düşüncesi A şıkkında verilmiştir. 7. Parçadan sadece IV ve V numaralı cümlelere ulaşılabilmektedir. 8. Parçada yapılan yanlışlarda ders çıkarmanın önemi üzerinde durulduğu için yanıt C şıkkı olmalıdır. 9. Parçada dile önem vermenin eğitimle ilişkisinden bahsedilmemiştir. 10. Dizelerde yapılan işten duyulan bir coşku yoktur. 11. Parçada soru sormanın önemi üzerinde durulduğu için yanıt D şıkkı olmalıdır. 12. IV. cümleden itibaren gençlik yıllarına geçildiği için IV. cümle yeni bir parçaya geçilecek cümledir. 13. Parçanın son cümlesinde sözü edilen eşitlik yanıtı B şıkkı yapmaktadır. 14. Parçada D şıkkında sözü edilen duruma değinilmemiştir. 15. Parçanın sonunda dikkat çekilen durumdan ötürü yanıt C şıkkı olmalıdır. 16. Parçada D şıkkı seçeneğindeki durum söylenemez. 17. Seçeneklerde sadece B şıkkı karamsar bir tutum yansıtmaktadır. 18. Parçada kimi yazarların dilsel zorluklarından söz edilmemiştir. 19. Parçada E şıkkında sözü edilen eserin bir çığır açma durumundan söz edilmemiştir. 20. Sadece E şıkkında eski ile bugün arasında bir ilişki kurmamaktadır. 21. Dizelerde daralma örneği yoktur. 22. A şıkkında balkonda sözcüğü yüklem ve balkonda olan ne sorusuyla bulunan kalan bölüm ise öznedir. 23. E şıkkında bu sözcüğü adlaşarak yüklem olmuştur yani işaret sıfatı değildir.

11 24. Parçada bileşik çekimli fiil yani ek eylem almış bir fiil yoktur. 25. Dizelerde sadece uzaklaştı ve dinliyor sözcükleri fiildir. 26. B şıkkında yurt dışı, C şıkkında her biri, D şıkkında Camisi nin, E şıkkında ise her an sözcükleri yanlış yazılmıştır. 27. Numaralı yerlerden I-III-IV-V boşluklarına virgül, sadece II boşluğuna noktalı virgül getirilmelidir. 28. Dizeler saf şiir özelliği göstermektedir ve tüm dizelerin 14 lü olduğu düşünülürse, bu ya hece ölçüsüne ya da aruza işarettir; serbest ölçü özelliklerinden söz edilemez. 29. E şıkkında sözü edilen türler günümüze Divan-ı Lügati t Türk adlı eserle birkaç örnekle de olsa ulaşabilmiştir. 30. Dizeler mensur şiir örneği olamaz çünkü mensur şiirler dizeler halinde değil, paragraflar halinde yazılır. 31. IV. cümlede sözü edildiği gibi eser sadece aruzla yazılmamış, aruz-hece birlikte yazılmıştır. Ayrıca eserin dili sade değil ağırdır. 32. E şıkkı yanlıştır çünkü halk hikayeleri İslam kültürüyle meydana gelmiştir. 33. İlk dizede kapalı istiare, ikinci dizede teşbih, üçüncü dizede tecâhül-i ârif ve telmih yapılmıştır; dizelerde yakın anlamın verilip uzak anlamın kastedildiği sanat olan tevriye yoktur. 34. Parçanın genelinde tiyatro sözcüğünü getirebileceğimiz bir boşluk yoktur. 35. Cevap NEDİM seçeneğidir. 36. Seçeneklerde yer alan Baki ve Hayali hiç mesnevi yazmamış, Ali Şir Nevai ve Taşlıcalı Yahya ise hamse sahibi olmuşlardır. Nabi nin ise sadece iki mesnevisi vardır. 37. Parçada sözü edilen sanatçı Fuzuli dir ve şair İstanbul da Irak - Kerbela topraklarında yaşamıştır. 38. Parçanın genelinden hareketle yanıt Dede Korkut Hikayeleri dir. 39. Soruda bilgi verilen eser Felekname değil, Mantıku t Tayr eseridir. 40. Karacaoğlan şiirlerini sadece hece ölçüsüyle söylemiştir. 41. D şıkkında sözü edilen tür velayetnamedir. 42. Tanzimat II. Dönem de baskı yüzünden tiyatro önemini kaybetse de şiirde coşku azalmamıştır. 43. Cevap DİLBER seçeneğidir. 44. Parçada saf şiir üzerinde durulmuştur ve sadece E şıkkı bu özellikleri gösterir.

12 45. Parçada sözü edilen eser Sis ve eserin şairi de Tevfik Fikret tir. 46. Parçada sözü edilen eserler Ahmet Rasim e aittir. 47. Sadece C şıkkı Türk milliyetçilini dile getiren ideolojik bir şiirken diğer seçenekler saf şiir özelliği göstermektedir. 48. Mehmet Akif İstiklal Marşı dahil hiçbir şiirinde aruzun dışına çıkmamıştır. 49. Cevap ATTİLA İLHAN seçeneğidir. 50. Nihan karakteri Aşk-ı Memnu romanının ana karakteri değildir. 51. I-E, II-C, III-D, IV-A eşleştirmeleri doğrudur. 52. C şıkkında yer alan Sarı Mercedes bir roman ismi değil, yazarın Fikrimin İnce Gülü adlı romanından uyarlanan sinema filminin ismidir. 53. Parçada hakkında bilgi verilen eser Yeni Hayat tır. 54. Parçada Kemal Tahir e ilişkin bir değini yoktur. 55. I-A, II-E, III-C, IV-D ile eşleştirilmelidir. 56. C şıkkında yer alan Tanrılar ve İnsanlar adlı oyun Orhan Asena ya aittir.

13 LYS EDEBİYAT DENEME 5 CEVAPLARI 1. Parçada ele alınan sanatçının uluslararası bir şöhrete sahip olduğu vurgulanmamıştır. 2. Parçada bilineni tekrar etmek ve sorgulamak üzerinde durulmuştur. 3. D şıkkı doğadan insana değil, insandan doğaya yapılan bir aktarmadır. 4. Tırnak içinde verilen sözü açıklayan A şıkkıdır. 5. Parçada benzerlerinden ayırt edici özellikleriyle ortaya çıkma vurgusu yoktur. 6. A, B, C ve D şıklarında yaratma gücünden bahsedilirken sadece E şıkkında içerik üzerinde durulmuştur. 7. Cümlede kurtarıcı olarak iyi bir film ya da kitap gösterilmiştir. 8. C şıkkında verilen duygu kaygı ve korkudur oysa hayıflanma bir işi yapamamanın verdiği üzüntüdür. 9. Parçada ünlü türemesinin örneği yoktur. 10. Parçada basit, birleşik cümle örneği vardır ama sıralı cümle örneği yoktur. 11. III. seçenekte -ip ekinden ötürü, V seçenekte ise bağlaçtan ötürü herhangi bir noktalama işareti koyulamaz. 12. B şıkkında sezaryen sözcüğü yanlış yazılmıştır. 13. A şıkkında Avrupa nın takımıyla, B şıkkında kitapların satış bedeli, C şıkkında çay kokusu, E şıkkında saç rengi birer ad tamlamasıdır. 14. Parçanın II. cümlesinde sadece, nehrin kenarında sözü ad tamlamasıdır. 15. Parçada niteleme sıfatı ve zaman zarfı yoktur. 16. Parçada B şıkkındaki gibi bir değini yoktur. 17. Parçada özellikle IV. cümle III. cümle ile V. cümlelerin yer değiştirilmesini zorunlu kılmaktadır. 18. Parçada II. cümle soru kökündeki cümlenin gerekçesidir. 19. Parçada düşünce akışına göre E şıkkı ile tamamlanamaz. 20. Parçada herhangi bir alıntı yoktur. 21. Parçada biçimciliğe yönelme gibi bir durumdan söz edilmemiştir. 22. Parçada IV. Cümleden itibaren içerik bilgilerine geçildiğinden cevap IV seçeneği olmalıdır.

14 23. Parçanın geneline göre başa gelebilecek cümle B şıkkıdır. 24. Sıralama V-IV-II-III-I biçiminde olmalıdır. 25. Parçada E şıkkındaki gibi bir değini yoktur. 26. Dizeler saf şiir örneği değil, 1980 sonrası bağımsız bireysel söylem örneğidir. 27. Dizelerde hatırlatılan herhangi bir olay yoktur, bu yüzden telmih yapılmamıştır. 28. Parçada gerçekliğin kırıldığı durumlar ele alındığı için realizm eleştirilmektedir. 29. IV. cümlede verilen bilgiler yer değiştirilmelidir yani Alp Er Tunga Destanı nda at, Türeyiş Destanı nda ise kurt önemli bir motiftir. 30. E şıkkı yanlıştır çünkü İran Edebiyatı ndan sadece mesnevi ve rubai Türk Edebiyatı na geçmiştir. 31. I-A, II-D, III-E, IV-B eşleştirmeleri doğrudur. 32. Cevap ŞARKI seçeneğidir. 33. Cevap KARACAOĞLAN seçeneğidir. 34. D şıkkında yer alan aruz ve hece ölçüsü kesişimi doğru cevaptır. 35. Şıklarda yer alan şairlerden sadece Güvahi tahsilli bir şair olup aruz ölçüsünü de kullanmıştır. 36. Sergüzeşt romanında yanlış Batılılaşma değil, kölelik-cariyelik ele alınmıştır. 37. II. Dönem şiiri soyut ve toplumdan kopuktur fakat dönem romanı için bunu söylemek yanlış olur. 38. D şıkkında yer alan bilgi yanlıştır çünkü bu dönemde tiyatro sahnelenmek için değil, okunmak için yazılmıştır. 39. Sis şiir, diğer eserler ise romandır. 40. Şinasi nin yazdığı tek bir oyun vardır o da Şair Evlenmesi oyunudur. 41. Parçada sözü edilen şair Ahmet Haşim dir ve Göl Saatleri ona aittir. B şıkkı Tevfik Fikret, C şıkkı Cenap Şahabettin, D şıkkı Abdülhak Hamit Tarhan ve E şıkkı Yahya Kemal e ait şiirlerdir. 42. Orhan Veli Kanık dışındaki sanatçılar ideolojilerini şiire yansıtmışlardır. 43. Edebiyatımızda Kurtuluş Savaşı nı konu alan ilk roman Ateşten Gömlek tir. 44. E şıkkına sözü edilen roman Bir Sürgün dür. 45. Dizelerde söyleyiş güzelliği değil, içerik önemsenmiştir. 46. Mehmet Akif Milli Edebiyat dahil hiçbir topluluğa katılmamıştır.

15 47. Parçada karakterlerine yer verilen romanlar Orhan Kemal e aittir. 48. Orhan Kemal realizm akımından etkilenmiştir. 49. B şıkkındaki dizelerde edebi sanatlar dikkat çektiği için bu dizeler Orhan Veli ye ait olamaz. 50. Parçada sözü edilen eserler Yavuz Bülent Bakiler e aittir. 51. Parçada Cevat Fehmi Başkut ile ilgili bir değini yoktur. 52. C şıkkında sözü edilen eser Benim Adım Kırmızı dır. 53. Ayşe Kulin postmodernist değil, modern bir yazardır. 54. B, C, D ve E şıkkındaki şairler II. Yeni Topluluğu ndandır, Fazıl Hüsnü ise hiçbir topluluğa katılmamıştır. 55. Parçada sözü edilen yazar, Cemil Meriç tir. 56. C şıkkında yer alan eserler Fakir Baykurt a ait değil, Necati Cumalı ya aittir.

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/ :14

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/ :14 MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/2012 23:14 1.Aşağıdaki sanatçılarımızdan hangileri Beş Hececiler grubunda yer alır? A) Orhan Veli Kanık Ahmet Kutsi Tecer B) Yusuf Ziya Ortaç Faruk Nafiz Çamlıbel

Detaylı

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 1. İletişim 2. İnsan, İletişim ve Dil 3. Dil Kültür İlişkisi DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI VE TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ 1. Dillerin Sınıflandırılması

Detaylı

CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü

CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü Yirminci asrın ilk yarısının sonlarına doğru Fransa da ortaya çıkan felsefi bir akımdır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BÖLÜM II

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BÖLÜM II İÇİNDEKİLER BÖLÜM I EDEBİYAT NEDİR? TÜRK EDEBİYATI NIN GEÇİRDİĞİ EVRELER NELERDİR?... 1 1. İslamiyet Öncesi Dönem... 2 2. İslamiyet in Etkisi Altındaki Dönem... 2 3. Batı Etkisindeki Dönem... 3 a. Tanzimat

Detaylı

SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı

SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ Düz Yazı Bilgisi Efsane Destan Masal Hikâye Tiyatro Gezi Yazısı Anı (Hatıra) Günlük (Günce) Deneme Biyografi Otobiyografi Mektup Münazara Şiir Bilgisi

Detaylı

Savaş, kahramanlık ve vatan sevgisi gibi konuları destansı ve abartılı bir anlatımla işleyen şiirlerdir.

Savaş, kahramanlık ve vatan sevgisi gibi konuları destansı ve abartılı bir anlatımla işleyen şiirlerdir. ŞİİR TÜRLERİ 1. EPİK ŞİİR Epik, destan niteliğinde olan, destansal demektir. Savaş, kahramanlık ve vatan sevgisi gibi konuları destansı ve abartılı bir anlatımla işleyen şiirlerdir. Destanlar, epik şiirin

Detaylı

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar. Edebiyatına

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar. Edebiyatına 23 Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar 1. Edebi Türler Batı Etkisinde Gelişen Türk - Batı nın Türk Öğrenci: na - Türkçe yayınlanan ilk 2. Edebi

Detaylı

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ C E N T R U L NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI E X A M I N A R E PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ BACALAUREAT 2011 TIP PROGRAMĂ: PROFIL TEOLOGIC ŞI PEDAGOGIC Pagina 1 din 5

Detaylı

1.Aşağıdaki yapıtlardan hangisi karşısındaki sanatçıya ait değildir?

1.Aşağıdaki yapıtlardan hangisi karşısındaki sanatçıya ait değildir? 12.sınıf Türk Edebiyatı 2.Dönem 3(SON) Yazılı Soruları SORULAR ve CEVAP ANAHTARI 1.Aşağıdaki yapıtlardan hangisi karşısındaki sanatçıya ait değildir? A) Dokuzuncuncu Hariciye Koğuşu Peyami Safa B) Semaver

Detaylı

FECRİ-ATİ EDEBİYATI SANATÇILARI

FECRİ-ATİ EDEBİYATI SANATÇILARI FECRİ-ATİ EDEBİYATI SANATÇILARI AHMET HAŞİM ( 1884 1933 ) Fecriati topluluğunun en önemli şairi olup modern Türk şiirinin kurucularından biridir. Türk edebiyatında akşam şairi olarak da tanınır. Sanat

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015

TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015 ADI : SOYADI:. SINIF : NU.:.. TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015 KAHTA FEN LİSESİ 2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM I. YAZILI. 1. SORU 2. SORU 3. SORU 4. SORU 5. SORU 6. SORU 7. SORU 8. SORU

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Doç. Dr. Rıza BAĞCI

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Doç. Dr. Rıza BAĞCI ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖĞRENİM DURUMU Lisans: 1976-1980 Doç. Dr. Rıza BAĞCI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ/TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Yüksek Lisans: 1984-1987 EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL

Detaylı

İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN

İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN 1) XI. Yüzyıl dil ürünlerinden olan bu eserin değeri, yalnızca Türk dilinin sözcüklerini toplamak, kurallarını ve

Detaylı

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar 33 1. Edebi Türler 2. Edebi Akımlar 3. Edebi Metinler Batı Etkisinde Gelişen Türk Tanzimat Dönemi Türk

Detaylı

1. BÖLÜM. Þiirin Anlamsal Özellikleri

1. BÖLÜM. Þiirin Anlamsal Özellikleri Cevap Anahtarý 1. BÖLÜM Güzel Sanatlar ve debiyat Þiirin Biçimsel Özellikleri Þiirin Anlamsal Özellikleri Söz Sanatlarý 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Düz Yazý Türleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...9

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...9 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...9 I. BÖLÜM EDEBİYAT NEDİR? 1.1. Edeb den Edebiyata...11 1.2. Edebî Eser...13 1.3. Edebî Metin...14 1.4. Edebiyat Bilimi...33 1.5. Edebiyat Sosyolojisi...33 1.6. Edebiyat Tarihi...35

Detaylı

GARİP AKIMI (I. YENİ)

GARİP AKIMI (I. YENİ) GARİP AKIMI (I. YENİ) Garipçiler: Orhan Veli, Melih Cevdet Anday, Oktay Rifat Horozcu nun oluşturduğu bir topluluktur. 1941 yılında Orhan Veli, Oktay Rıfat, Melih Cevdet Garip adlı ortak bir kitap yayımladılar.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10 İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 DİL, DİLLER VE TÜRKÇE... 1 1. Giriş... 2 2. Dilin Özellikleri... 2 3. Yeryüzündeki Diller... 2 4. Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri... 4 5. Türk Yazı Dilinin Gelişmesi Eski Türkçe...

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - III

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - III MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - III MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDEKİ BAĞIMSIZ SANATÇILAR YAHYA KEMAL BEYATLI (1884 1958) Şiirleri Milli edebiyat akımına uymaz, daha çok makale ve konferanslarında bu akımı

Detaylı

TG 1. 11 12 Mayıs 2013 DİKKAT! ÇÖZÜMLERLE İLGİLİ AŞAĞIDA VERİLEN UYARILARI MUTLAKA OKUYUNUZ.

TG 1. 11 12 Mayıs 2013 DİKKAT! ÇÖZÜMLERLE İLGİLİ AŞAĞIDA VERİLEN UYARILARI MUTLAKA OKUYUNUZ. KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI LİSANS ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI T.C. KİMLİK NUMARASI : ADI : SOYADI : TG 1 11 12 Mayıs 2013 DİKKAT! ÇÖZÜMLERLE İLGİLİ AŞAĞIDA VERİLEN

Detaylı

TLL Uygulama. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar a ilişkin bilgi doğru değildir?

TLL Uygulama. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar a ilişkin bilgi doğru değildir? TLL1004 4. Uygulama 38. Aşağıdakilerden hangisinin türü ötekilerden farklıdır? D. Ötelerin Çocuğu Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar a ilişkin bilgi doğru değildir? E) Tekniği kusursuz

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ...

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm... 7 ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... 8 Türk Dillerinin Sınıflandırılması... 14 Türk Dillerinin Ses Denklikleri Bakımından Sınıflandırılması... 16 Altay Dilleri Teorisini Kabul

Detaylı

Tanzimat Edebiyatı. (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN

Tanzimat Edebiyatı. (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN Tanzimat Edebiyatı (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN Dr. Ahmet Faruk GÜLER Dr. Nuran ÖZLÜK Dr. Mehmet ÖZGER Dr. Macit BALIK Yayın Editörü: Doç. Dr.

Detaylı

İnci Hoca TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM

İnci Hoca TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM ÖZELLİKLERİ İlk özel gazete Tercüman-ı Ahval ile başlar. Toplum için sanat anlayışı benimsenmiştir. Halkı aydınlatma amacıyla eser verildiği için

Detaylı

SERVETİFÜNUN SANATÇILARI - I

SERVETİFÜNUN SANATÇILARI - I SERVETİFÜNUN SANATÇILARI - I TEVFİK FİKRET (1867 1915) Servetifünun edebiyatının öncüsü ve üstadı sayılmaktadır. Şiirlerinde aşk, doğa, aile, çocuk, acıma gibi bireysel duyarlılıkları karamsar bir bakış

Detaylı

TANZİMAT EDEBİYATI ( ) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105

TANZİMAT EDEBİYATI ( ) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105 TANZİMAT EDEBİYATI (1860 1896) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105 TANZİMAT EDEBİYATI 1860'da Tercüman-ı Ahval Gazetesinin çıkmasıyla başlayan, Divan edebiyatı geleneklerini bir yana bırakarak Batı kültürüne

Detaylı

İnci. Hoca DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR)

İnci. Hoca DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR) DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR) BENTLERLE KURULAN NAZIM BİÇİMLERİ A. BENT SAYISI TEK OLANLAR (TEK DÖRTLÜKTEN OLUŞANLAR) RUBAİ Edebiyatımıza İran edebiyatından gelmiştir. Dört

Detaylı

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır.

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır. Edebiyatı Sanatçıları Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. ı vardır. MEVLANA: XIII.yüzyılda yaşamıştır. Birkaç

Detaylı

TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM SANATÇILARI

TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM SANATÇILARI TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM SANATÇILARI RECAİZADE MAHMUT EKREM (1847-1914) Eski edebiyata karşı yeni edebiyatı savunan genç şair ve yazarlara destek olmuş, onlar Edebiyatımızın Batılılaşmasında önemli

Detaylı

9 Evliya Çelebi -Seyahatnâmesi'nden Seçmeler (MEB,Yapı) 13 Hüseyin R. Gürpınar -Kuyruklu Yıldız Altında Bir(Özgür)

9 Evliya Çelebi -Seyahatnâmesi'nden Seçmeler (MEB,Yapı) 13 Hüseyin R. Gürpınar -Kuyruklu Yıldız Altında Bir(Özgür) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim 100 Temel Eser Listesi Yazar adı - Kitap adı (Yayınevi) TÜRK EDEBİYATI 1 M. Kemal Atatürk -Nutuk (TDK,Çağdaş..) 2 Kutadgu Bilig'den Seçmeler(TDK.) 3 Dede Korkut Hikâyeleri

Detaylı

11. Sınıf TÜRK EDEBİYATI. Mustafa CEYDİLEK Nuri CEYDİLEK. Redaksiyon. Burcu Yılmaz. Başak Kutucu. Esra Acar. Pınar Seyfittinoğlu

11. Sınıf TÜRK EDEBİYATI. Mustafa CEYDİLEK Nuri CEYDİLEK. Redaksiyon. Burcu Yılmaz. Başak Kutucu. Esra Acar. Pınar Seyfittinoğlu 11. Sınıf TÜRK EDEBİYATI Mustafa CEYDİLEK Nuri CEYDİLEK Redaksiyon Pınar Seyfittinoğlu Başak Kutucu Burcu Yılmaz Esra Acar Ankara 2015 Nitelik Yayınları 9 11. Sınıf Türk Edebiyatı Konu Anlatımlı / Mustafa

Detaylı

Bilim,Sevgi,Hoşgörü.

Bilim,Sevgi,Hoşgörü. Bilim,Sevgi,Hoşgörü. Mehmet Akif Ersoy 20 Aralık 1873 27 Aralık 1936 Mehmet Akif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı nın yazarıdır. Vatan Şairi olarak anılır. Yahya Kemal Beyatlı

Detaylı

MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE KONULARI

MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE KONULARI MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE NOT: Sınav tarihleri ve Yıllık Ders Planına göre öngörülmüştür. Öğrencilere sınav öncesi TÜRKÇE 19.03.2015 Sözcükte,

Detaylı

TG Mayıs 2013 DİKKAT! ÇÖZÜMLERLE İLGİLİ AŞAĞIDA VERİLEN UYARILARI MUTLAKA OKUYUNUZ.

TG Mayıs 2013 DİKKAT! ÇÖZÜMLERLE İLGİLİ AŞAĞIDA VERİLEN UYARILARI MUTLAKA OKUYUNUZ. KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI LİSANS ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TÜRKÇE TESTİ ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI T.C. KİMLİK NUMARASI : ADI : SOYADI : 11 12 Mayıs 2013 DİKKAT! ÇÖZÜMLERLE İLGİLİ AŞAĞIDA VERİLEN UYARILARI MUTLAKA

Detaylı

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATININ OLUŞUMU KAZANIMLAR.Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini.batı düşüncesine,

Detaylı

Genç Kalemler", şiir anlayışı konusunda Fecr-i Âti şairlerinden pek ayrılmadılar. Şiirde, konu seçimini şaire bırakmaları, onları, sanat anlayışları

Genç Kalemler, şiir anlayışı konusunda Fecr-i Âti şairlerinden pek ayrılmadılar. Şiirde, konu seçimini şaire bırakmaları, onları, sanat anlayışları Genç Kalemler", şiir anlayışı konusunda Fecr-i Âti şairlerinden pek ayrılmadılar. Şiirde, konu seçimini şaire bırakmaları, onları, sanat anlayışları bakımından ikiliğe düşürdü; edebiyatı cedide ve fecriati

Detaylı

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER YEDİ MEŞALECİLER Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan ilk edebi topluluktur. 1928 de Yedi Meşale adıyla ortaklaşa bir kitap çıkarıp bu kitabın ön sözünde şiirle ilgili görüşlerini açıklamışlardır. Beş Hececiler

Detaylı

-Rubai nazım şekli denince akla gelen ilk sanatçı İranlı şair.. dır.

-Rubai nazım şekli denince akla gelen ilk sanatçı İranlı şair.. dır. 10. SINIF TÜRK EDEBİYATI ÇALIŞMA SORULARI 1. Gazelin özelliklerinden beşi tanesini yazınız. 2. Aşağıda verilen kavramları tanımlayınız. Matla: Taç beyit: Tegazzül: Fahriye: Methiye: 3. Verilen dörtlüğün

Detaylı

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Sözlü Dönem Yazılı Dönem İslamî Dönem Türk Edebiyatı Geçiş Dönemi Divan Edebiyatı Halk Edebiyatı Batı etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Tanzimat

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI Kazanımlar Osmanlı

Detaylı

İnci. Hoca GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER)

İnci. Hoca GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER) İnci GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER) Hoca ESERLERİN ORTAK ÖZELİKLERİ Hem İslâmiyet öncesi kültürü hem de İslâmî kültür iç içedir. Aruzla hece, beyitler dörtlük birlikte kullanılmıştır. Eserler

Detaylı

Aruzla şiire başlayan sanatçılar, Ziya Gökalp in etkisiyle sonradan hece ölçüsüyle yazmaya başlamışlardır.

Aruzla şiire başlayan sanatçılar, Ziya Gökalp in etkisiyle sonradan hece ölçüsüyle yazmaya başlamışlardır. BEŞ HECECİLER Milli edebiyattan etkilenen Beş Hececiler, milli kaynaklara dönmeyi ilke edinmişlerdir. Şiire I. Dünya Savaşı Milli Mücadele yıllarında başlayıp Mütareke yıllarında şöhret kazanan edebi topluluktur.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖZEL LİSESİ 2010-2011 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM 11. SINIF MF-DİL GRUBU GRUBU TÜRK EDEBİYATI DERSİ III

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖZEL LİSESİ 2010-2011 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM 11. SINIF MF-DİL GRUBU GRUBU TÜRK EDEBİYATI DERSİ III ANKARA ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖZEL LİSESİ 2010-2011 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM 11. SINIF MF-DİL GRUBU GRUBU TÜRK EDEBİYATI DERSİ III. YAZILI SINAVI SORULARI Öğrencinin Adı ve Soyadı : Sınıfı:

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 2018-2019 1.hafta 17-23 Eylül Sözcüğün Anlam Özellikleri (Gerçek ve mecaz anlam, çok 5.3.1.33 2.hafta 24-30 Eylül anlamlılık, söz sanatları, terim anlam) 5.3.1.32 SÖZCÜKTE

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı HİKÂYE Edebiyat

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 2014-2015 Yaşar Kemal in Romanlarında Toplumcu Gerçekçilik (devam ediyor)

ÖZGEÇMİŞ. 2014-2015 Yaşar Kemal in Romanlarında Toplumcu Gerçekçilik (devam ediyor) ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Secaattin Tural 2. Doğum Tarihi : 15.07.1966 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Kırklareli Üniversitesi Derece Alan Üniversite Lisans Türk Dili

Detaylı

Danışman: Prof. Dr. H.Ömer KARPUZ

Danışman: Prof. Dr. H.Ömer KARPUZ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Ahmet AKÇATAŞ Doğum Tarihi: 22 Şubat 1970 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edeb. Öğr. Selçuk Üniversitesi 1992 Y.

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1 2

Detaylı

YENİ TÜRK EDEBİYATI - I

YENİ TÜRK EDEBİYATI - I YENİ TÜRK EDEBİYATI - I Yayın Yönetmeni Sadettin Bayrak Yayın Editörü Dr. Özcan Bayrak Kapak Tasarımı Hüseyin Özkan İç Tasarım Özlem Özkan Baskı ve Cilt Çalış Ofset Davutpaşa Caddesi Yılanlı Ayazma Sokak

Detaylı

MEHMET RAUF - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ( )

MEHMET RAUF - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ( ) (1874-1931) Servet-i Fünun akımının önemli romancılarından biri olan Mehmet Rauf, 1875 de İstanbul da doğdu. Babası Hacı Ahmet Efendi, bir sağlık kurumunda çalışan bir memurdu. Önce Balat ta ki Defterdar

Detaylı

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 5. Sınıf Adı Öğrenme Alanı 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 03 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - III (Sözcükte Anlam) 04 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam -

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - I

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - I MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - I ÖMER SEYFETTİN ( 1884 1920 ) Milli Edebiyat akımının ve çağdaş Türk öykücülüğünün öncülerindendir. Küçük hikâyeyi tamamen bağımsız bir hale getirmiştir. Türk edebiyatında

Detaylı

I- TARİHSEL SÜREÇ. Eski Türk Şiirine Kısa Bir Bakış/Mehmet Ölmez. pan Şiirini Tanıyor muyuz?/iskender Pala. Tekke Şiiri/Hasan Kavruk

I- TARİHSEL SÜREÇ. Eski Türk Şiirine Kısa Bir Bakış/Mehmet Ölmez. pan Şiirini Tanıyor muyuz?/iskender Pala. Tekke Şiiri/Hasan Kavruk TÜRK ŞİİRİ (Ciltli) Ürün Kodu : D055-D054-D053-1 Kategori : HECE Dergisi Basım Yılı : Kasım -0001 Baskı : 2. Baskı Sayfa Sayısı : 688 Liste Fiyatı : 50,00 TL İndirim Oranı % : 15.00 İndirimli Fiyatı :

Detaylı

LYS EDEBİYAT ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST 1

LYS EDEBİYAT ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST 1 LYS EDEBİYAT ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST 1 1. Günü gününe yazıldığı için, günlükler, anılara göre daha nesnel değil öznel olur. Zaten anılar toplumun okuması, günlükler ise kişinin kendi okuması için yazıldığından

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 6. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi 4 5 Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Kök ve eki kavrar.

Detaylı

Zeus tarafından yazıldı. Çarşamba, 11 Mart :05 - Son Güncelleme Perşembe, 27 Mayıs :12

Zeus tarafından yazıldı. Çarşamba, 11 Mart :05 - Son Güncelleme Perşembe, 27 Mayıs :12 Fecr-i Âti edebi topluluğundan sonra 1928 yılında Yaşar Nabi Nayır, Sabri Esat Siyavuşgil, Muammer Lütfi Bahşi, Kenan Hulusi Koray, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret Solok gibi biri

Detaylı

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI INDA ROMAN VE ŞİİRLERİN ÖZELLİKLERİ, YAZAR VE ESERLERİ. Sedat Vural Osman Dağ Metin Şan

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI INDA ROMAN VE ŞİİRLERİN ÖZELLİKLERİ, YAZAR VE ESERLERİ. Sedat Vural Osman Dağ Metin Şan CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI INDA ROMAN VE ŞİİRLERİN ÖZELLİKLERİ, YAZAR VE ESERLERİ Sedat Vural Osman Dağ Metin Şan ROMANLARıN ÖZELLIKLERI Yazarlar toplum gerçekleri yansıtmaya, sorunlarına çözüm getirmeye

Detaylı

NOKTALAMA - YAZIM NOKTALAMA. 1. Nokta (.) Çocuklar bahçede oynuyor. Dr. Ayhan Bey tanıdığımızdır. (doktor) Yarışmada 1. olmuş.

NOKTALAMA - YAZIM NOKTALAMA. 1. Nokta (.) Çocuklar bahçede oynuyor. Dr. Ayhan Bey tanıdığımızdır. (doktor) Yarışmada 1. olmuş. NOKTALAMA - YAZIM NOKTALAMA 1. Nokta (.) Cümlenin sonuna konur. Çocuklar bahçede oynuyor. Kısaltmaların sonuna konur. Dr. Ayhan Bey tanıdığımızdır. (doktor) Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur.

Detaylı

SORU KALIBI-1 SORU KALIBI-2 SORU KALIBI-3 SORU KALIBI-4 TEOG SORU ANALİZLERİ VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÇÖZÜM YÖNTEMİ-1 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-2 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-3

SORU KALIBI-1 SORU KALIBI-2 SORU KALIBI-3 SORU KALIBI-4 TEOG SORU ANALİZLERİ VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÇÖZÜM YÖNTEMİ-1 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-2 ÇÖZÜM YÖNTEMİ-3 SORU KALIBI-1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde derin sözcüğü, karşısında verilen anlama uygun kullanılmamıştır? Sivrilmek sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "başkalarını geride bırakıp yükselmek veya

Detaylı

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ OKULLAR ARASI ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ OKULLAR ARASI ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ 2016-2017 OKULLAR ARASI ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR YARIŞMALARIMIZ Güzel Şiir Okuma Yarışması Şehitler Ölmez Konulu Resim Yarışması Kainatın Efendisi Peygamber Efendimiz (SAS) Konulu Kompozisyon

Detaylı

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama CÜMLE YÖNTEMİ KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama Okulları için de kullanılmaktadır. Bu yöntemde

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATININ OLUŞUMU CUMHURİYET

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Hacer Gülşen Doğum Tarihi: 1.10.1969 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans TÜRK DİLİ VE MARMARA ÜNİVERSİTESİ 199 EDEBİYATI Y. Lisans

Detaylı

SORULARLA YENİ TÜRK EDEBİYATI

SORULARLA YENİ TÜRK EDEBİYATI SORULARLA YENİ TÜRK EDEBİYATI Yayın Yönetmeni Sadettin Bayrak Yayın Editörü Dr. Özcan Bayrak Kapak Tasarımı Hüseyin Özkan İç Tasarım Özlem Özkan Baskı ve Cilt Çalış Ofset Davutpaşa Caddesi Yılanlı Ayazma

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı BİÇİM BİLGİSİ (Kök, Ek ve

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1 Anlam Bilgisi SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 CÜMLE ANLAMI...16 Öznel ve Nesnel Anlatým...16 Neden - Sonuç Ýliþkisi...16 Amaç - Sonuç Ýliþkisi...16 Koþula

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ceyhan Kaymakamlığı ALTI OCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Müdürlüğü Edebiyat Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ceyhan Kaymakamlığı ALTI OCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Müdürlüğü Edebiyat Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ceyhan Kaymakamlığı ALTI OCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Müdürlüğü Edebiyat Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : MEHMET ERKAN Eğitsel Performans Olay Çevresinde Oluşan

Detaylı

LYS 3 DENEME-5 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 3 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR. 26/05/2014 tarihli LYS-3 deneme sınavı konu analizleri

LYS 3 DENEME-5 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 3 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR. 26/05/2014 tarihli LYS-3 deneme sınavı konu analizleri LYS 3 DENEME-5 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 3 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 11 30027 1 / 31 Kelimelerin anlam oluşturmada birbirleriyle ilişkilerini belirler. 2 12 30027 Kelimelerin

Detaylı

LYS EDEBİYAT ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST 1

LYS EDEBİYAT ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST 1 LYS EDEBİYAT ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST 1 1. Günü gününe yazıldığı için, günlükler, anılara göre daha nesnel değil öznel olur. Zaten anılar toplumun okuması, günlükler ise kişinin kendi okuması için yazıldığından

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ GÜLŞAH GELİŞ NOKTALAMA İŞARETLERİ

NOKTALAMA İŞARETLERİ GÜLŞAH GELİŞ NOKTALAMA İŞARETLERİ 2012 NOKTALAMA İŞARETLERİ GÜLŞAH GELİŞ NOKTALAMA İŞARETLERİ 06.12.2012 KONUNUN MÜFREDATTAKİ YERİ Dersin adı Sınıf düzeyi Ünite adı Süresi Türkçe 7.sınıf Noktalama işaretleri 80 dakika ÖRNEK DERS PLANI

Detaylı

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Yusuf Yeşilkaya www.yusufyesilkaya.com yusufyesilkaya@gmail.com 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul Çemberlitaş ta dünyaya gelen Necip Fazıl, hem kültürlü hem de varlıklı bir ailenin çocuğudur. Dört-beş yaşında

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TÜRKÇE CEVAP 1: (TOPLAM 2 PUAN) 1.1: Eylemin anlamını zaman kavramıyla sınırlayan belirteç tümlecidir. (1 puan) 1.2: Merak uyandırarak okurun ilgisini canlı tutmak için (1 puan)

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 1 2 2 2 3 2 4 2 1 2 2 2 3 2 4 2 KONU ADI KAZANIMLAR 1. İletişim sürecini oluşturan ögeleri ve iletişimde dilin işlevini belirler. 2. Dil ve kültür arasındaki ilişkiyi 1.

Detaylı

Sayılar Dünya'nın Şekli Ve Hareketleri ve Sonuçları Atom. Dünya'nın Şekli Ve Hareketleri ve Sonuçları. Bu hafta... Çalıştım.

Sayılar Dünya'nın Şekli Ve Hareketleri ve Sonuçları Atom. Dünya'nın Şekli Ve Hareketleri ve Sonuçları. Bu hafta... Çalıştım. 1. Periyot 08 Mayıs-16 Haziran 2017 1. Hafta 2018 YGS-LYS Öğrencileri İçin YAZ Çalışma Planı MATEMATİK Türk Dili ve Edb. Sosyal (Tarih-Coğ-Fel) Fen (Kimya-Biyoloji) Program sonunda 9-10 ve 11. sınıflardaki

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI V BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI V BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI V BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI 1 1. KURUMUN ADI: Özel Çorum Ada Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ: Yavruturna mah.

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-V ÇERÇEVE PROGRAMI. 2. KURUMUN ADRESİ :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No.79 Fethiye /MUĞLA

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-V ÇERÇEVE PROGRAMI. 2. KURUMUN ADRESİ :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No.79 Fethiye /MUĞLA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-V ÇERÇEVE PROGRAMI 1. KURUMUN ADI :Tercih Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No.79 Fethiye /MUĞLA 3. KURUCUNUN ADI :ARTI ÖZEL EĞİTİM

Detaylı

3. KURUCUNUN ADI : Sinerji Eğitimcilik San. Tic. Ltd. Şti./Celal DEMİR

3. KURUCUNUN ADI : Sinerji Eğitimcilik San. Tic. Ltd. Şti./Celal DEMİR 1. KURUMUN ADI : Özel Osmaniye Artı Bilim Temel Lisesi 2. KURUMUN ADRESİ : Cumhuriyet Mah. Akyar Cad. No:87/B 3. KURUCUNUN ADI : Sinerji Eğitimcilik San. Tic. Ltd. Şti./Celal DEMİR 4. PROGRAMIN ADI : Türk

Detaylı

İslam medeniyetinde Türk Edebiyatı

İslam medeniyetinde Türk Edebiyatı On5yirmi5.com İslam medeniyetinde Türk Edebiyatı İslam medeniyetinde Türk Edebiyatı'nın özellikleri... Yayın Tarihi : 1 Nisan 2014 Salı (oluşturma : 7/12/2017) KUTADGU BİLİG 11. yy.da (1069-1070) Yusuf

Detaylı

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır.

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır. NOKTALAMA İŞARETLERİ Dilimizde ilk kez Tanzimat döneminde kullanılan noktalama işaretleri, yazının daha kolay anlaşılmasını sağlar. Yazının okunmasını kolaylaştırır ve anlam karışıklığına düşülmesine engel

Detaylı

Osmanlı'da Batılılaşma hareketiyle birlikte edebiyatta da birtakım yenilikler oldu. İşte bu yeniliklerin başladığı dönemdir Tanzimat Dönemi...

Osmanlı'da Batılılaşma hareketiyle birlikte edebiyatta da birtakım yenilikler oldu. İşte bu yeniliklerin başladığı dönemdir Tanzimat Dönemi... On5yirmi5.com Tanzimat Edebiyatı Osmanlı'da Batılılaşma hareketiyle birlikte edebiyatta da birtakım yenilikler oldu. İşte bu yeniliklerin başladığı dönemdir Tanzimat Dönemi... Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2013

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI Uzun Dönemli Amaç : İLK OKUMA-YAZMA Tümceyi sözcüklere ayırır. 1. Tümcenin kaç sözcüklü olduğunu söyler. 2. Tümcenin sözcüklerinin altlarını çizerek gösterir. 3. Tümce kartını sözcüklerinden keserek ayırır.

Detaylı

Yedi Güzel Adam'dan Biri: CAHİT ZARİFOĞLU

Yedi Güzel Adam'dan Biri: CAHİT ZARİFOĞLU Yedi Güzel Adam'dan Biri: CAHİT ZARİFOĞLU Ürün Kodu : D246-1- D126-127-128-1 Kategori : HECE Dergisi Özel Sayıları Basım Yılı : Ağustos 2017 Baskı : 2. Baskı Sayfa Sayısı : 608 Liste Fiyatı : 50,00 TL

Detaylı

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 EDEBİYAT TARİHİ / TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERE AYRILMASINDAKİ ÖLÇÜTLER 1.Edebiyat tarihinin uygarlık tarihi içindeki yerini.edebiyat tarihinin

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BU ÖDEVİN HAZIRLANMASINDA MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BURCU OLGUN GÜLŞAH GELİŞ VE FATMA GEZER TARAFINDAN ORTAK HAZIRLANMIŞTIR. BİLGİSAYAR 1 DERSİ PROJE ÖDEVİ NURAY GEDİK

Detaylı

AKŞEHİR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ÖĞRETİM YILI DİL VE ANLATIM DERSİ 11. SINIFLAR 1.DÖNEM 1.YAZILI YOKLAMASI

AKŞEHİR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ÖĞRETİM YILI DİL VE ANLATIM DERSİ 11. SINIFLAR 1.DÖNEM 1.YAZILI YOKLAMASI AKŞEHİR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI DİL VE ANLATIM DERSİ 11. SINIFLAR 1.DÖNEM 1.YAZILI YOKLAMASI SORU-1) Gazete çevresinde gelişen öğretici metin türleri nelerdir? Yazınız.(10 Puan)

Detaylı

Çağdaş Türk Edebiyatı Araştırmaları. Songül Taş

Çağdaş Türk Edebiyatı Araştırmaları. Songül Taş Çağdaş Türk Edebiyatı Araştırmaları Songül Taş Ankara 2018 Çağdaş Türk Edebiyatı Araştırmaları Songül Taş Tüm Hakları Saklıdır. 2018. Bu kitabın basım, yayın, satış hakları Anı Yayıncılık Eğitim ve Danışmanlık

Detaylı

1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR

1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR 15 1.1. Dilin Tanımı 16 1.1.1. Dil Tabii Bir Vasıtadır 17 1.1.2. Dil, Kendi Kanunları Olan Canlı Bir Varlıktır 17 1.1.3. Dil, Temeli Bilinmeyen Zamanlarda

Detaylı

YAZARLARIN GAZETELERDEKİ YAZILARI ÜZERİNE BİBLİYOGRAFYALARIN LİSTESİ Bülent Ağaoğlu İstanbul, Ağustos 2002 İÇİNDEKİLER A.RIFAT... 3 ADIVAR, HALİDE EDİP... 3 AHMET CEVDET... 3 AHMET RASİM... 3 ALİ KEMAL...

Detaylı

EDEBİYAT. Noktalama İşaretleri

EDEBİYAT. Noktalama İşaretleri EDEBİYAT Noktalama İşaretleri EDEBİYAT -> Noktalama İşaretleri PRENSES_SERENITY #1/1 Tarih: 5 Ekim 2009, 17:52 Mesaj konusu: Noktalama İşaretleri NOKTALAMA İŞARETLERİ NOKTALAMA İŞARETLERİ Dilimizde ilk

Detaylı

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958)

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) Yahya Kemal Beyatlı 2 Aralık 1884 tarihinde bugün Makedonya sınırları içerisinde bulunan Üsküp te dünyaya geldi. Asıl adı Ahmet Agâh tır. Şehsuvar Paşa torunlarından olduğu

Detaylı

Yeni Osmanlılar Cemiyeti Kurucularından Mehmed Âyetullah Bey Dönem-İnsan-Eser

Yeni Osmanlılar Cemiyeti Kurucularından Mehmed Âyetullah Bey Dönem-İnsan-Eser Yeni Osmanlılar Cemiyeti Kurucularından Mehmed Âyetullah Bey Dönem-İnsan-Eser Yazar Ferhat Korkmaz ISBN: 978-605-9247-84-9 1. Baskı Kasım, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 252 Web: grafikeryayin.com

Detaylı

ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYAT

ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYAT ÖABT ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYAT DENEME SINAVI ÇÖZÜMLERİ 1 ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ DENEME SINAVI / çözümleri 1. DENEME 1. Altay dillerine ait yapısal özelliklerinin sorulduğu bu soruda,

Detaylı

ÖZ GEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu:

ÖZ GEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZ GEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Erciyes Üniversitesi 1998 Y. Lisans Yeni

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati Edebiyatı Test-2

Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati Edebiyatı Test-2 Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati Edebiyatı Test-2 1. Aşağıdakilerin hangisinde eser yazar eşleştirilmesi doğrudur? A) Pençe Halit Ziya B) Körebe Mehmet Rauf C) Bize Göre Ahmet Haşim D) Acı Bir Hikâye Hüseyin

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 2 EDEBİ BİLGİLER (ŞİİR BİLGİSİ) 1. İncelediği şiirden hareketle metnin oluşmasına imkân sağlayan zihniyeti 2. Şiirin yapısını çözümler. 3. Şiirin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971 Resim ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Prof. Dr. Ensar ASLAN İletişim Bilgileri :Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Adres Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı Telefon : Mail : 2. Doğum Tarihi : 3. Unvanı

Detaylı