YAŞAM VE ETİK. Doç.Dr. Süleyman KALELİ Tıp Fakültesi Öğr.Üyesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YAŞAM VE ETİK. Doç.Dr. Süleyman KALELİ Tıp Fakültesi Öğr.Üyesi"

Transkript

1 YAŞAM VE ETİK Doç.Dr. Süleyman KALELİ Tıp Fakültesi Öğr.Üyesi

2

3 Yaşamın Sonuyla İlgili Etik Konular Yaşamın sonuyla ilgili etik konular denildiğinde hastanın ölümünü kolaylaştırma, ölümüne neden olma, ölme hakkı, ölmeye yardım gibi konular akla gelmekle birlikte, asıl önemli olan yaşamı destekleyen tedavilerin uygulanması, sürdürülmesi, çekilmesi ya da sonlandırılması ile hiç başlanmaması ile ilgili kararlardır.

4 Çok yaygın olarak dillendirilen ağrıyı öldür, hastayı değil sloganı yaşamın sonundaki bu tür tıbbi kararların birçoğuna gerekçe oluşturmaktadır. Bundan başka hastanın iyi bir palyatif bakım alması halinde ölmeyi istemeyeceği inancı terminal dönemde tedavi kararlarının etkinliğini tartışılır hale gelmesine yol açmış, ölümün konuşulmasını engellemiştir/ engellemektedir.

5 Oysa tıbbın hastanın yaşamın süresini artırmakla ilgili farz edilen geleneği, günümüzde hastanın yaşamının kalitesini yükseltmekle yer değiştirmiştir. Hasta bireyin özerkliği temelinde ötenazinin amaçlarının altında yatan ilkeler ölüm hakkının kabullenilirliği yönündedir.

6 Eğer hasta önerilen tedavinin onun yaşamın kalitesini yükseltmeye yardımın ne olacağını biliyor ve bu bilgiyle ölme hakkını kullanmayı istiyorsa, hastanın bu hakkına saygı göstermek beklenmektedir.

7 Yaşamı destekleyen tedaviler Yaşamı tehdit eden hastalıkları etkilemek ve beklenen yaşam süresinin kalitesini yükseltmek amacını güden yaşamı destekleyen tedaviler ölüm anını geciktirmek için sağlanan herhangi bir tıbbi girişim, ilaç veya teknolojiye dayalı uygulama olarak tanımlanmaktadır.

8 Organ nakilleri, ventilatör, canlandırma, diyaliz, tüple besleme, damar içine sıvı verme vb. tedavi ve araçları içeren yaşamı destekleyen tedaviler hastanın beklenen yaşam kalitesini yükseltmek yanında hastanın ölümünü de erteleyebilmektedir.

9 İleri teknolojinin ürünü olan yaşam destek sistemlerinin kullanılmaması durumunda hastanın ölüm sürecinin hızlanacak olması, bazen de kullanılması durumunda hastaya önemli bir yarar sağlamayacak olması, bu kaynakların sınırlı sayıda ve aşırı pahalı olması ve buna karşın Ebenin bu kaynakları etkin kullanma sorumluğunun bulunmasındaki tedavi kararları ciddi etik ikilemlerin yaşanmasına neden olmaktadır.

10 Bu ikilemleri azaltabilmek için yaşamın sonunda mümkün olabilen tedavilerin sağlanması, sürdürülmesi, sonlandırılması veya hiç başlanmaması kararlarında tıbbın amaçları ve tıbbi yararsızlık ölçütleri etik öğretiler ve ilkelerden kaynaklanan gerekçeler sunmaktadır.

11 Yaşamın sonuyla ilgili etik öğretiler Yaşamın Kutsallığı Öğretisi Birçok kültürel ve dini gelenek yaşamın kutsal olduğu görüşünde birleşmektedir. Bunun anlamı insan yaşamının, özellikle masum insanın yaşamının yüce amaçlar uğruna bile alınmaması gerektiğidir. Savaş ya da devletin verdiği cezalar nedeniyle yaşamın sonlandırılması ise ölen kişinin masum olmadığı temelinde haklı çıkarılmaya çalışılır.

12 Sağlık hizmetlerinde yaşamın sonlandırılması kürtaj, yardımlı intihar, ötanazi gibi birkaç durumda söz konusu olmaktadır. Bu tür durumlarda yaşamlar masumdur ve yaşamın sonlandırılmasını haklı çıkarabilmek kolay değildir. Yaşamın kutsallığı öğretisine göre öldürmek hiçbir şekilde haklı çıkarılamamaktadır. Bunun aksi görüş ise yaşamanın canlı olmaktan farklı olduğu fikrine dayanmakta ve değerli olanın canlı olmak değil yaşam olduğunu savunmaktadır.

13 Yaşamın kutsallığı öğretisinin tıbbın gelişimiyle karşılaşılan sorunlara yanıt verememesi temeli, dini geleneklerden alan öğretilerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

14

15 Çift etki öğretisi İyi bir sonuç elde etmek amacıyla yapılan bir eylemin önceden tahmin edilebilen kötü sonucunun ortaya çıkması ya da eylemin iyi ve kötü olarak değerlendirilebilen iki sonucu içermesi çift etki olarak isimlendirilmektedir.

16 Bu öğretiye dayanarak iyi etki elde etmek niyetiyle (ağrıyı dindirmek gibi) yapılan bir eylemin önceden bilinen ancak niyetlenmeyen kötü etkiyi (ölümü hızlandırmak) yaratmasının insan öldürmek olarak değerlendirilemeyeceği ve ahlaksal açıdan haklı çıkarılabileceği savunulur.

17 Ancak çift etki ilkesi bağlamında hem iyi hem de kötü etkisi olan bir eylemin haklı çıkarılabilmesi için ileri sürülen bazı koşullar bulunmaktadır. Bunlar: 1. Eylem sonuçlarından bağımsız olarak kendisi yanlış olmamalıdır, 2. Kişi eylemi sadece iyi etkisi için niyet etmiş olmalıdır, kötü etki önceden bilinmesine, kabul edilmesine karşın niyetlenmemiş olmalıdır.

18 3. Kötü etki iyi etki elde etmenin bir aracı olmamalı ve iyi etki doğrudan eylemle elde edilmelidir. 4. İyi sonuç kötü sonuçtan daha ağır basmalı, eylemin iyi ve kötü etkileri arasında uygun denge sağlanmış olmalı ya da orantılanmış olmalıdır.

19 Bu çerçevede yaşamın sonunda ağrı acı içinde olan bir hastada ağrısını dindirmek amacıyla verilen ağrı kesicinin solunumu baskılayarak hastanın ölümünü hızlandırmasının çift etki ilkesiyle haklı çıkarılabilmesi için ağrı kesici dozunun klinik kullanım değerlendirmesiyle makul doz olması gerekmektedir.

20 Yapma - yapmama öğretisi Yapma yapmama ve aktif pasif ayrımına dayanan öldürme ve ölmeye izin verme ayrımı tıp etiğinin en tartışmalı alanlarından biridir. Yapma terimiyle bir eylemde bulunarak bir sonuç elde etmek, yapmama ile hiçbir eylemde bulunmadan bir sonuç elde etmek kastedilmekte ve bu öğreti ile bir eylemde bulunarak veya eylemsiz kalarak aynı sonucun elde edilmesinin ahlaksal olarak nasıl ele alınması gerektiğine açıklık kazandırılmaktadır.

21 Biri yanlış olan birini öldürmek dolaysız öldürmek, diğeri doğru olan birinin ölmesine izin vermek dolaylı öldürmek arasında ahlaksal açıdan fark olup olmadığı ile ilgili tartışmalara temel olan bu öğreti klasik etik kuramlar açısından farklı şekilde ele alınmaktadır.

22 Eylemleri sonuçlarına göre değerlendiren sonuççu kurama göre bir eylem yapılsın ya da yapılmasın ortaya çıkan sonuç değerlendirilmelidir. Bu bağlamda eylemi yaparak veya yapmayarak aynı sonuç elde ediliyorsa aralarında ahlaksal açıdan fark bulunmamaktadır. İhmalin yapmayapmama arasında fark yarattığı iddialarında ise kasıt önem kazanmaktadır.

23 İhmal bilinçli bir düşüncenin ürünü olmayıp unutkanlık vs. sonucunda kasıtsız ise veya kişi fiziksel veya bilgisel yeterliliğe sahip değilse yapmama sonucu ortaya çıkan durumdan sorumlu tutulmama haklı çıkarılabilmektedir.

24 Deontolojik kuram taraftarlarınca savunulan kasıtsız olan yapmama eylemlerinden sorumlu olunmayacağı görüşü sağlık çalışanlarının yapmama eylemlerini her zaman haklı çıkaramamaktadır. Çünkü sağlık çalışanlarının mesleki bilgi ve deneyimlerine bağlı olarak her eylem ve eylemsizliklerinin sonucunda hastanın göreceği zararı öngörmeleri ve önlem almaları gerekmektedir.

25 Olağan ve olağandışı tedaviler/araçlar Genel kabul gören tanımıyla yaşamı koruyan olağan tedaviler hasta için makul fayda ümidi sunan, yaygın, elde edilebilen, aşırı pahalı ve zahmetli olmayan, ağrı acı vermeksizin uygulanabilen ve teknik açıdan basit araçlardır.

26 Olağandışı tedaviler terimi ile kullanıldığında hastaya makul fayda ümidi sunmayacak olan, sınırlı sayıda ve aşırı pahalı olan, ağrısız ve zahmetsiz kullanılamayacak teknik açıdan karmaşık araçlar kastedilmektedir. Yaşamı koruyan olağandışı tedaviler bazen olağan tedaviler gibi kolay bulunabilmekte hatta ağrı acının ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilmektedir.

27 Bu nedenle tedavinin maliyeti, ulaşılabilirliği gibi özellikler yanında hastaya sağlayacağı makul fayda ümidi temel ölçüt olarak ele alınmaktadır ve asıl ayırıcı özellik olmaktadır.

28 Tedavilerin teknik özelliklerinin yaşamı destekleyen tedavi kararlarında kullanılması yanlış değerlendirmelere yol açabilmekte ve örneğin teknik açıdan karmaşık olmakla birlikte olağan olabilen tedavilerin sunulmamasıyla hastanın hakkı olan olağan tedavilerin esirgenmesine yol açabilmektedir.

29 Bu nedenle hiçbir tedavinin olağan/olağandışı olarak ayrılamayacağı bu nedenle hastaya getireceği fayda ile katlanmak zorunda kalacağı yükün karşılaştırılmasının daha uygun olduğu belirtilmektedir.

30 Bu bağlamda olağan-olağan dışı tedavi ayrımı yerini önerilen tedavinin yarar ve yüklerinin oranlanmasına bırakmıştır. Tedavinin hastaya yararlı olmayacağı ile ilgili kanıtların bulunması halinde her tülü tedavinin esirgenmesi ve sonlandırılması kararı etik açıdan haklı çıkarılabilmektedir.

31 Yaşamı destekleyen tedavilerin esirgenmesi ve çekilmesi Yaşamı destekleyen tedavilerin esirgenmesi veya çekilmesi kararları hastalar, aileleri ve sağlık çalışanları için sancılı bir süreçtir. Tedavinin esirgenmesi veya çekilmesiyle hastanın kaçınılmaz sona ulaşacağı gerçeği tarafların duygusal davranmasına neden olabilmektedir.

32 Sağlık çalışanları tedavileri çekmenin dolaysız olarak ölüme neden olduğu düşüncesiyle tedavileri esirgemeyi tercih edebilmektedir. Oysa hastanın reddettiği tedavileri veya tıbbi açıdan yararsız olan tedavileri esirgemek ve çekmek arasında ahlaki açıdan herhangi bir fark bulunmamaktadır.

33 MOLA

34 Yaşamı destekleyen tedavilerin reddi Karar verme kapasitesine sahip olan hasta yaşamı koruyan tedaviler de dâhil olmak üzere her türlü tedaviyi reddetme hakkına sahiptir. Bu hak kişinin kendi hakkında karar verme hakkı ile temellendirilir.

35 Tedaviye başlamama veya başlanmış bir tedaviyi sonlandırma kararı karar verme yeterliliğine sahip olan hasta ya da uygun vekil karar verici tarafından verilebileceği gibi hasta karar verme kapasitesini kaybetmeden önce ilerisi için emir ya da yaşayan dilek bırakmış olabilir.

36 Hastanın bu isteklerini yaşama geçirmek de sağlık çalışanlarının etik yükümlülüğüdür. Hastaların tedaviyi reddetme veya başlanmış tedaviyi sonlandırma haklarından pek çok uluslararası bildirgede söz edilmiştir.

37 Ülkemizde de hastaların başlanmamış tedaviyi reddetme veya başlanmış tedaviyi sonlandırma hakları Hasta Hakları Yönetmeliği nin 25. Maddesiyle güvence altına alınmıştır.

38 Bununla birlikte sağlık çalışanları hastanın yaşamını destekleyen tedavileri reddetmesi kararına hastanın ölümünden sorumlu tutulacağı düşüncesiyle saygı göstermeye çekinebilmektedir.

39 Hastanın yaşamı destekleyen tedavilerden vazgeçme kararı gönüllü ötanazi ve intihara yardım ile ilişkilendirilmemelidir. Yeterli bir hastanın yaşamı destekleyen tedavileri reddetmesi veya mevcut tedavinin sonlandırılması isteğine saygı gösterilmelidir.

40 Ancak hastanın tedaviyi ret kararının nedenleri keşfedilmelidir. Ebe hastanın tedaviyi reddetmesinin nedenlerini onunla konuşmalı, hastanın tıbbi durumunu değerlendirerek ret kararını anlamaya çalışmalıdır. Bazı tedaviyi ret kararlarının yanlış bilgiye dayandığı bilinmektedir. Bu nedenle Ebe hastasının bilgilerini kontrol etmeli ve ilave bilgilendirme yapmalıdır.

41 Hastanın ret kararının nedenlerini araştırmak, alternatifler geliştirmek, yanlış anlaşılmaları önleyerek kararın tekrar gözden geçirilmesini sağlamak hatalı kararları önlemektedir. Hastanın yaşamı destekleyen tedavileri reddetmesi palyatif bakımın da reddi olarak algılanmamalı, hastanın bakımına ve ağrı acısını dindirerek rahatını sağlamaya devam edilmelidir.

42 Yardımlı intihar ve ötanazi Tıbbi teknolojinin yaşamı uzatmak, beklenmeyen ölümü ertelemek konusunda insanlığa sağladığı yararlar takdir edilmekle birlikte tıbbın gücünün doğru kullanılmaması sonucu beklenen ölümlerin ertelendiği, canlılığın korunduğu ve doğal ölümün engellendiği de bir gerçektir. Tıbbın sahip olduğu bu güç sayesinde beklenen ölümün engellenmesi ve ölüm sürecinin uzaması bazı kişiler için bu tür bir yaşamı yaşamaktansa ölümün tercih edilmesine neden olabilmektedir.

43 Özellikle hastanın kontrol edilmeyen ağrılar çekmesi veya daimi olarak bazı araçlara veya bir başkasına bağımlı kalması hem hastalar hem yakınları veya sağlık çalışanlarına ölümün en iyisi olacağını düşündürebilmektedir.

44 Pellegrino ya göre ötanazi talepleri iki temel endişeden kaynaklanmaktadır: 1)Dayanılmaz ağrı, acı çekme endişesi, 2)İşgüzar sağlık çalışanlarının insani olmayan tıbbi uygulamalarının kurbanı olma endişesi.

45 Dolayısıyla sağlık çalışanlarının yeterli analjezik kullanma ve nafile tedaviyi sürdürmemekle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda bu taleplerin önleneceği de iddia edilmektedir.

46 Bu nedenle ebeler intihara yardım veya ötanazi taleplerini yerine getirmekten ziyade - her iki uygulamanın koşulları arasında da sayıldığı gibi- hastanın ağrı ve sıkıntılarını ortadan kaldırmalı, yararlı olmayan tıbbi uygulamaları sonlandırmalı, yararlı olma ve hastanın onuruna saygı gösterme yükümlülüğünü yerine getirmelidir.

47 Yardımlı intihar İntihar kişinin kendi yaşamını sonlandırması eylemidir. Yardımlı intihar hastanın niyetini bilen birinin, intihar edebilmesi için ona bilgi, araç veya her ikisini birden sağlayarak intiharı kolaylaştırmasıdır.

48 Ebe yardımlı intihar ise Ebenin hastanın ölümünü kolaylaştıracak eylemi yapması için ona intihar etme yolları hakkında bilgi (etkin ilaç adı, ölümcül doz gibi) veya intihar etme araçları (ilaç, karbon monoksit gazı gibi) sağlayarak hastanın yaşamını başka bir yardıma ihtiyaç kalmaksızın sonlandırmasına yardım etmesidir.

49 Terminal dönem hastalığı nedeniyle acı çeken hastanın ısrarlı ricası üzerine ebenin, hastanın intihar edeceğini bilerek onun intihar etmesine olanak sağlayacak araç ve/veya bilgi sağlaması olan ebe yardımlı intiharda; 1) hastanın karar verme kapasitesine sahip olması ve 2) intihara yardım ricasında samimi olması gerekir.

50 Ötanazi Yunanca eu (iyi) + thanatos (ölüm) kelimelerinin birleşimi olup kelime anlamı iyi ölüm dür. Birini ıstırap veren fiziksel ya da mental durumundan kurtarmak için öldürmek anlamında kullanılmaktadır ve bu eylemin bireyin kendi yararına olduğu düşünülmektedir.

51 Ötanazi acısını sonlandırmak için kasıtlı olarak bir başkasının yaşamını sonlandıracak eylemi yapmak olarak tanımlanmaktadır. Ötanazi üçe ayrılmaktadır: 1. gönüllü ötanazi, 2. gönüllüğü bildiremeyen hastalar için ötanazi 3. istemsiz ötanazi

52

53 Gönüllü ötanazi ve yardımlı intihar arasındaki benzerlik ve farklılıklar Benzerlikler: Her ikisinde de hasta, 1.Karar verme kapasitesine sahiptir. 2.Hastalığı, durumu, prognozu, tedavinin faydaları, ölmeye yardımın sonuçları konusunda tamamen aydınlatılmıştır. 3.Gönüllüdür. 4.Israrlıdır. 5.Ölümcül dozun geriye dönüşsüz etkisi başlayıncaya kadar fikrini değiştirme hakkına sahiptir.

54 Temel fark: 1.Hekim yardımlı intiharda öldürme eylemini hastanın kendisi yapar, gönüllü ötanazide öldürme eylemini hekim yapar.

55 Ülkelere göre ötanazi Amerika Birleşik Devletleri nin Washington, Oregon, Teksas ve Montana eyaletlerinde yasaldır. Aktif ötanazi Türkiye de yasal değildir. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır. Hollanda, Belçika gibi bazı ülkelerde yasal, bazı ülkelerde ise ötanazi yasal olmasa da, ötanazi faili cezaya çarptırılmaz.

56 İslam Dininde Ötenazi Kim bir mü mini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedî kalacağı cehennemdir. Allah, ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır (NİSÂ-93).

57 Diyanet, tedavisi imkansız bir hastalığa yakalanan kişinin hayatını, kendi veya kanuni temsilcisi tarafından acı vermeyen bir yöntemle sona erdirmek istemesi olarak tanımlanan 'ötenazi'nin dinde yasaklandığı ve intiharla eş anlama geldiği açıkladı.

58 İslam dinine göre; hem ötenazi hem de ölüm orucu kesinlikle haram. Maide Süresi'nde bu konuyla ilgili olarak ''Kendinizi öldürmeyiniz. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir'' şeklindeki bir ayet bulunuyor. Ayrıca, Hz. Peygamber: vücudundaki yaranın ızdırabına dayanamayarak kendini öldüren kimse için Yüce Allah'ın 'Kulum ölüme teşebbüs etmekle benim önüme geçti. Ben de ona cenneti haram kıldım buyurduğu ifade ediliyor.

59 İslam dininde yoksulluk, hastalık veya çeşitli bunalımlardan dolayı kendi kendini öldürmek ve bir başkası tarafından öldürülmesine razı olmak hatta ölmek için temenni de bulunmak bile haram. Bu konuyla ilgili olarak da, Hz. Peygamber: ''İçinizde hiç kimse, sakın ölümü temenni etmesin'' buyuruyor.

60 ''Sonuç olarak tedavisi imkansız bir hastalığa yakalanan kişinin hayatını sona erdirme istemi veya izni İslam dinine aykırıdır''. Öte yandan, 'ölüm oruçları'yla ilgili olarak da insanın kendi sağlığını tehlikeye düşürecek davranışların da intihar olarak kabul edildiği, bu tür hareketlere girişmenin kesinlikle haram olduğu bildirilmektedir.

61 Museviliğin ötanaziye bakış açısı Tanrı tarafından bahşedilen hayat yine Tanrı tarafından, Tanrı nın dilediği anda kişiden alınacaktır, bu sebeple kişinin kendi hayatını veya bir başkasının hayatını alması meşru değildir(yaratılış, 9:5-6). Ötanaziye bu anlamda da karşı çıkmaktadır.

62 Hıristiyanlığın ötanaziye bakış açısı Hristiyanlık tarihinin önemli isimlerinden Augustine intiharı yoğun bir şekilde eleştirmiş ve intiharı 10 Emir den altıncısı olan Öldürmeyeceksin emrine karşı bir hareket olarak görmüştür. Katolik din adamları bu görüşe hakim iken, Prostestan din adamlarının ötanazi topluluklarında yer aldıkları ve ötanaziyi savundukları görülmüştür.

63 KAYNAK 1. Prof. Dr. Nermin Ersoy,Tıp Etiğine Giriş Ders Notları, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı 2.Aydın E,Ersoy N. Tıbbi etikte adalet ilkesi. T Klin Tıbbi Etik 1994, 2 3.Ersoy N, Aydın E. Tıbbi etikte yararlılık ilkesi. T Kim Tıbbi Etik 1994,2 4.Ersoy N, Aydın A. Tıbbi Etikte özerklik ve özerkliğe saygı ilkesi. T Klin Tıbbi Etik 1994, 2 5.Aydın E, Ersoy N. Tıp Etiği İlkeleri. T Klin Tıbbi Etik 1995, Aydın E, Ersoy N. Klinikte Etik Karar Verme Süreci, T Klin Tıbbi Etik 1995,1: Ayşegül Demlrhan ERDEMİR. Hekimin Ceza Hukuku Yönünden Sorumluluğu ve Bazı Sonuçlar. T Klin Tıbbi Etik 1996, 4 8.Diyanet Dergisi 9. NOT. Bilgiler eğitim amaçlı kullanılmıştır.

SİNEMADA HEKİM TEMSİLLERİ DÖNEM 2-SEÇMELİ DERS KURULU I YOU DON T KNOW JACK

SİNEMADA HEKİM TEMSİLLERİ DÖNEM 2-SEÇMELİ DERS KURULU I YOU DON T KNOW JACK DÖNEM 2-SEÇMELİ DERS KURULU I YOU DON T KNOW JACK JACK KEVORKIAN KİMDİR? 26 Mayıs 1928- Doğumu 1952 Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu 1960-70 lerde Michigan ve güney Kaliforniya da hastanelerde

Detaylı

Tıp Etiği Açısından Yaşamın Sonuna İlişkin Kararlar

Tıp Etiği Açısından Yaşamın Sonuna İlişkin Kararlar Tıp Etiği Açısından Yaşamın Sonuna İlişkin Kararlar Öğr. Gör. Dr. Aslıhan AKPINAR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Hacettepe Biyoetik Merkezi Genel anlamda tıbbın yapması

Detaylı

Palyatif Bakım Etiği ve Yasal Konular

Palyatif Bakım Etiği ve Yasal Konular Palyatif Bakım Etiği ve Yasal Konular Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı mdemir@hacettepe.edu.tr Sunum Planı Konu ile ilgili etik sorun alanları

Detaylı

ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ VE ETİK. Prof. Dr. Nermin Ersoy Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı

ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ VE ETİK. Prof. Dr. Nermin Ersoy Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ VE ETİK Prof. Dr. Nermin Ersoy Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Etik Nedir? Felsefenin insanlar arası ilişkilerini ve sorunlarını konu edinen dalı;

Detaylı

ETİK.

ETİK. ETİK Etik nedir? Doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyi ile kötüyü, adil ile adil olmayanı ayırt etmek, doğru, haklı, iyi ve adil olduğuna inandığımız şeyleri yapmaktır. sokrates(ks).pps Etik, neyin

Detaylı

Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1

Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1 Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1 34. Dünya Hekimler Toplantısı nda kabul edilmiş (Lizbon, Portekiz, Eylül/Ekim 1981), 47. Dünya Hekimler Birliği Kurultayı nda değişikliğe uğramış (Bali,

Detaylı

[Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.]

[Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.] [Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.] Giriş Hekimler, hastaları ve geniş toplum kesimleri arasındaki ilişkilerde son yıllarda önemli değişikler

Detaylı

TıBBI ETIK PENCERESINDEN TERMINAL DÖNEM HASTA

TıBBI ETIK PENCERESINDEN TERMINAL DÖNEM HASTA TıBBI ETIK PENCERESINDEN TERMINAL DÖNEM HASTA Prof. Dr. Neyyire Yasemin YALıM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı & Türkiye Biyoetik Derneği YOĞUN BAKıM nedir? Yoğun bakım,

Detaylı

HASTANIN KENDİ GELECEĞİNİ BELİRLEME HAKKI

HASTANIN KENDİ GELECEĞİNİ BELİRLEME HAKKI Yard. Doç. Dr. Hamide TACİR Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi HASTANIN KENDİ GELECEĞİNİ BELİRLEME HAKKI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...xi GİRİŞ...1 Birinci Bölüm HASTANIN KENDİ

Detaylı

Etik Karar Verme Süreci. Etik İkilem Nafile tedavi ve ötanazi, Resüste edilmeyecek hasta direktifi Moral distres kavramı

Etik Karar Verme Süreci. Etik İkilem Nafile tedavi ve ötanazi, Resüste edilmeyecek hasta direktifi Moral distres kavramı Etik Karar Verme Süreci Etik İkilem Nafile tedavi ve ötanazi, Resüste edilmeyecek hasta direktifi Moral distres kavramı Ebenin dediklerini aynen uygulayan yapan Sağlıklı/hasta birey Bilgi almak isteyen,

Detaylı

Yaşamın Sonunda Alınan Kararlarda Hekim Tutumu: Kültürlerarası Karşılaştırma

Yaşamın Sonunda Alınan Kararlarda Hekim Tutumu: Kültürlerarası Karşılaştırma Yaşamın Sonunda Alınan Kararlarda Hekim Tutumu: Kültürlerarası Karşılaştırma Doç.Dr. Aysun Balseven Odabaşı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp AD Sunum Proje ve araştırma Araştırma verileri

Detaylı

DR.DİLEK ÜNAL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ

DR.DİLEK ÜNAL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ DR.DİLEK ÜNAL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ Aydınlatma: Bir sorunun ya da kavramın tüm içerikleriyle açıklanması. Tıbbi Onam: Hastanın kendisi ile ilgili bir konuda tıbbi olanakları

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-4

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-4 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-4 Öğretmenlik Meslek Etiği İlkeleri-1 Öğretmenlik mesleğinin ulusal ve uluslararası alanda belirlenmiş etik ilkeleri şu başlıklar altında toplanılabilir (Aydın; 2003, 60)

Detaylı

KLİNİK ARAŞTIRMALAR ve HUKUKİ TEMELLERİ

KLİNİK ARAŞTIRMALAR ve HUKUKİ TEMELLERİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ve HUKUKİ TEMELLERİ Av. Bilge Aydın KLİNİK ARAŞTIRMALAR Tanımı Önemi Temel İlkeler Uygunluk Şartları Yasal Düzenlemeler Nedir? Tanımı Temel İlkeler Bireye Saygı Zarar Vermeme Yararlılık

Detaylı

İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU - Sağlık Bakanlığı Çarşamba, 26 Ekim :49 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ekim :49

İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU - Sağlık Bakanlığı Çarşamba, 26 Ekim :49 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ekim :49 İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU (Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Ekim 2005) COMPASSIONATE USE Tanım Bu program ülkemizde, Bakanlıkça ruhsatlandırılmış ve ulaşılabilir

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi. TIP TARİHİ ve ETİK ANABİLİM DALI

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi. TIP TARİHİ ve ETİK ANABİLİM DALI Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi TIP TARİHİ ve ETİK ANABİLİM DALI Tıp Tarihi ve E,k AD Öğretim üyeleri Prof.Dr. M. Murat CİVANER Doç.Dr. Elif ATICI Yrd.Doç.Dr. Sezer KAFA Öğrenciler 9 Yüksek Lisans ve

Detaylı

Prenatal Tanının Etik ve Hukuk Yönleri

Prenatal Tanının Etik ve Hukuk Yönleri Prenatal Tanının Etik ve Hukuk Yönleri Dr. İsmail Dölen Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinataloji Derneği IX. Ulusal Kongresi 24-27 Eylül 2014, İstanbul Prenatal Test Çeşitli metotlarla embrio/fetusun

Detaylı

ANKARA NUMUNE HASTANESİ DR.BARI ÖZTÜRK

ANKARA NUMUNE HASTANESİ DR.BARI ÖZTÜRK ANKARA NUMUNE HASTANESİ DR.BARI ÖZTÜRK Amaç Biyomedikal etiğin dört temel ilkesi Araştırma etiğinin gelişimi Ülkemizde klinik ilaç araştırmalarında yasal düzenlemeler Hasta hakları yönetmeliği Hekimin

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİNDEN KAYNAKLANAN SUÇLARDA YARGI SÜRECİ. Hasan Tahsin Gökcan. Yargıtay Üyesi

SAĞLIK HİZMETİNDEN KAYNAKLANAN SUÇLARDA YARGI SÜRECİ. Hasan Tahsin Gökcan. Yargıtay Üyesi SAĞLIK HİZMETİNDEN KAYNAKLANAN SUÇLARDA YARGI SÜRECİ Hasan Tahsin Gökcan Yargıtay Üyesi Sağlık Hizmetinden Kaynaklanan Suçlar A) Manevi unsura göre 1- Kasten işlenen suçlar 2- Taksirle işlenen suçlar 3-

Detaylı

12/24/2013. Sağlık Ekibi Üyeleri

12/24/2013. Sağlık Ekibi Üyeleri Sağlık hizmeti etik kurallarının ana kuralı, sağlık hizmeti veren kişinin daima hastanın iyiliğini gözeterek ve yararını düşünerek davranmakla yükümlü olduğudur. Bütün sağlık çalışanları ahlaki olarak

Detaylı

Palyatif Bakım Yurtdışı Uygulamaları. Dr. Dilşen ÇOLAK Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı

Palyatif Bakım Yurtdışı Uygulamaları. Dr. Dilşen ÇOLAK Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Palyatif Bakım Yurtdışı Uygulamaları Dr. Dilşen ÇOLAK Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Palyatif bakım yaşamı tehdit eden bir hastalıkla; yüz yüze kalan, hasta ve hasta yakınlarının,

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü. Kadına Şiddet Raporu

Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü. Kadına Şiddet Raporu Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü Kadına Şiddet Raporu 1 MİRBAD KENT TOPLUM BİLİM VE TARİH ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ KADINA ŞİDDET RAPORU BASIN BİLDİRİSİ KADIN SORUNU TÜM TOPLUMUN

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi nde. Lisans Düzeyinde Etik Eğitimi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi nde. Lisans Düzeyinde Etik Eğitimi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi nde Lisans Düzeyinde Etik Eğitimi Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar; Öğr. Gör. Dr. Müge Demir Prof. Dr. Nüket Örnek Büken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi

Detaylı

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar Dt. Evin Toker dtevintoker@gmail.com Şiddet Nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şiddeti; fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir

Detaylı

[Tıp Eğitiminde HIV/AIDS Üzerine Savunuculuk Projesi]

[Tıp Eğitiminde HIV/AIDS Üzerine Savunuculuk Projesi] [TıpEğitimindeHIV/AIDSÜzerineSavunuculuk Projesi] [HIV/AIDSkonusundaTıpEğitimiiçerisindeMüfredatÖnerileri] [AuthorName] ÖZET [TıpMüfredatıiçerisindeHIV/AIDS intıbbi,sosyal,etiketkileşimlerivebunun yanındahastahaklarıvehastayayaklaşımkonularındasadecebilgianlamında

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

Hekim ve Hasta Hakları

Hekim ve Hasta Hakları Hekim ve Hasta Hakları Yeterli aydınlatılmış onamın alınması, istenilmeyen bir durum ortaya çıkması halinde hekime olan kızgınlığı %55 oranında azaltacağı ortaya konmuştur. Tıbbi bakım hakkı, Bilgilendirme,

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Asistan Etik Eğitimi 20-21 Şubat 2015 DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Yrd Doç Dr FUNDA GÜLAY KADIOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi

Detaylı

11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Prof. Dr. Köse: Organ Bağışının Dinen Sakıncası Yoktur İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir İl Müftülüğü ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi

Detaylı

Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.tr Kavramlar Hak, hukuk düzeninin kişilere tanıdığı yetki olarak tanımlanabilir. Pozitif

Detaylı

ORGAN VE DOKU BAĞIŞI-NAKLİ

ORGAN VE DOKU BAĞIŞI-NAKLİ ORGAN VE DOKU BAĞIŞI-NAKLİ. BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR? Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Beyin ölümü gerçekleşen kişide solunum ve dolaşım ancak yoğun bakım koşullarında

Detaylı

Ali Kemal Yıldız Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi alikemal.yildiz@bahcesehir.edu.tr

Ali Kemal Yıldız Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi alikemal.yildiz@bahcesehir.edu.tr Ali Kemal Yıldız Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi alikemal.yildiz@bahcesehir.edu.tr ANAYASAL KURALLAR Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir (Ay. m. 56/1). Çevreyi geliştirmek,

Detaylı

Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı

Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı ĠLAÇ NEDĠR? Dünya Sağlık Örgütü ne (DSÖ) göre; Fizyolojik sistemleri, patolojik durumları alanın yararına değiştirmek, incelemek amacıyla

Detaylı

Klinik Etik. Doç.Dr. Süleyman KALELİ

Klinik Etik. Doç.Dr. Süleyman KALELİ Klinik Etik Doç.Dr. Süleyman KALELİ Klinik Etik: Sağlık çalışanlarının hastalar, hasta aileleri ve diğer sağlık personeli ile kurmak durumunda olduğu mesleki ilişkileri sırasında karşılaştıkları etik sorunları

Detaylı

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR Prof. Dr. Lale Büyükgönenç Nasıl Bir Süreç İzledik? 2003: HEMAR-G Etik Komisyonu 2004-Ocak: Hemşirelik Deontoloji Tüzüğü Yazılmasına Karar Verilmesi 4-5 Haziran

Detaylı

Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi ve Planlama. Dr. Mustafa Emre YATMAN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı

Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi ve Planlama. Dr. Mustafa Emre YATMAN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi ve Planlama Dr. Mustafa Emre YATMAN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi SUT ta Palyatif Bakım

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTANE ETİK KURULU YÖNERGESİ. Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTANE ETİK KURULU YÖNERGESİ. Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTANE ETİK KURULU YÖNERGESİ Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1- Bu yönergenin amacı, Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTANE ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ KAPSAM - DAYANAK

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTANE ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ KAPSAM - DAYANAK ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTANE ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ KAPSAM - DAYANAK AMAÇ Madde 1. Bu yönergenin amacı, Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma

Detaylı

Aydınlatılmış Onam. Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Aydınlatılmış Onam. Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Aydınlatılmış Onam Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD aslyakcay@yahoo.com Paternalizm Hekimin hastasına karşı babacıl bir tutum takınması ve baba gibi davranmasını ifade eder. Baba

Detaylı

Bilgi Uçurma Politikası

Bilgi Uçurma Politikası Bilgi Uçurma Politikası Naspers, işletme faaliyetlerinin doğruluğuna büyük önem vermektedir. Bu nedenle Naspers, Naspers'in veya onun herhangi bir Çalışanının Uygunsuz Davranışta bulunduğuna inanmak için

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali)

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali) Hata adı: Hata türü: (yönetim/operasyonel/stratejik/bilgi Teknolojileri/izleme ve raporlama) Hatanın gerçekleşme tarihi: Hatanın sebepleri/olası sebepleri: Hatanın etkilediği faaliyet/süreç adı: Sorumlu

Detaylı

İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal

İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal Test 5 1. İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran felsefi disipline ne denir?

Detaylı

Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.tr Kavramlar Hak, hukuk düzeninin kişilere tanıdığı yetki olarak tanımlanabilir. Pozitif

Detaylı

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası

Detaylı

AV. VEDAT CANBOLAT AV. ELİF CANBOLAT GÖKTEPE

AV. VEDAT CANBOLAT AV. ELİF CANBOLAT GÖKTEPE AV. VEDAT CANBOLAT AV. ELİF CANBOLAT TIBBİ MÜDAHALEDE KÖTÜ UYGULAMA Tıbbi müdahale; tıp mesleğini icraya yetkili bir kişi tarafından, doğrudan veya dolaylı olsa da tedavi amacına yönelik olarak gerçekleştirilen

Detaylı

Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü İyi ve kötü, yanlış ve doğru kavramlarını tanımlar, Etik bilincini geliştirmeye ve insanları aydınlatmaya

Detaylı

1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik

1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik 1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik ilkeleridir. Hakkaniyet, bütün kararların tutarlı, tarafsız ve

Detaylı

HASTA HAKLARI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ

HASTA HAKLARI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ HASTA HAKLARI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ Hak sözcüğü, hukuka uygunluk, adalet; hukukun, adaletin gerektirdiği ve birine ayırdığı şey diye tanımlanmaktadır. Hasta hakları, esasta insan haklarının sağlık

Detaylı

1. İnsan Hakları Kuramının Temel Kavramları. 2. İnsan Haklarının Düşünsel Kökenleri. 3. İnsan Haklarının Uygulamaya Geçişi: İlk Hukuksal Belgeler

1. İnsan Hakları Kuramının Temel Kavramları. 2. İnsan Haklarının Düşünsel Kökenleri. 3. İnsan Haklarının Uygulamaya Geçişi: İlk Hukuksal Belgeler 1. İnsan Hakları Kuramının Temel Kavramları 2. İnsan Haklarının Düşünsel Kökenleri 3. İnsan Haklarının Uygulamaya Geçişi: İlk Hukuksal Belgeler 4. Birinci Kuşak Haklar: Kişi Özgürlükleri ve Siyasal Haklar

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Meral EKİCİ ŞAHİN Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Ceza Hukukunda Rıza

Yrd. Doç. Dr. Meral EKİCİ ŞAHİN Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Ceza Hukukunda Rıza Yrd. Doç. Dr. Meral EKİCİ ŞAHİN Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Ceza Hukukunda Rıza İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII TEŞEKKÜR... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR...XXIII GİRİŞ...1 Birinci Bölüm

Detaylı

Hekim Hakları U Z M. D R. M. R A Ş I T Ö Z E R

Hekim Hakları U Z M. D R. M. R A Ş I T Ö Z E R Hekim Hakları U Z M. D R. M. R A Ş I T Ö Z E R M E R A M E Ğ I T I M V E A R A Ş T ı R M A H A S T A N E S I A C I L T ı P K L I N I Ğ I 2 İçerik 3 1. Bireysel haklar 2. Hastaya ilişkin haklar 3. Topluma

Detaylı

ORGAN NAKLİNDE ETİK HAYDARPAŞA NUMUNE E.A.HASTANESİ ORGAN NAKLİ KOORDİNATÖRÜ NİLGÜN DAŞKIN

ORGAN NAKLİNDE ETİK HAYDARPAŞA NUMUNE E.A.HASTANESİ ORGAN NAKLİ KOORDİNATÖRÜ NİLGÜN DAŞKIN ORGAN NAKLİNDE ETİK HAYDARPAŞA NUMUNE E.A.HASTANESİ ORGAN NAKLİ KOORDİNATÖRÜ NİLGÜN DAŞKIN ETİK İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış

Detaylı

Kanserli hasta ile iletişim. Kötü haber verme. Prof. Dr. Şeref Kömürcü.

Kanserli hasta ile iletişim. Kötü haber verme. Prof. Dr. Şeref Kömürcü. Kanserli hasta ile iletişim Kötü haber verme Prof. Dr. Şeref Kömürcü serefkomurcu@gmail.com Olgu 49 y, kadın, öğretim üyesi 7/2016 Meme Ca, MKC + AD, T2N2M0 RT ve KT almak istememiş 8/2017 Lokal nüks Tedavi

Detaylı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Hak Kavramı Herhangi bir varlığın, kanuni veya ahlaki gerekçelerle, sahip olması veya yapabilmesi olağan şeyler.. Hak Kavramı Kazanımlara

Detaylı

ADLİ RAPOR YAZIMI DR.MAHMUT FIRAT KAYNAK ACİL TIP UZMANI KEAH&2017

ADLİ RAPOR YAZIMI DR.MAHMUT FIRAT KAYNAK ACİL TIP UZMANI KEAH&2017 ADLİ RAPOR YAZIMI DR.MAHMUT FIRAT KAYNAK ACİL TIP UZMANI KEAH&2017 Aklımdaki Sorular Adli vaka ne demek? Adli olgu bildirimini kime-nasıl-ne zaman yapmalıyım? Adli olgu bildirimi yapmak zorunda mıyım?

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ İLAÇ KAPLI STENT İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ İLAÇ KAPLI STENT İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ İLAÇ KAPLI STENT İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:.....

Detaylı

3. Bilgilendirme 4. Kuruluşu seçme ve değiştirme 5. Personeli tanıma, seçme ve değiştirme 6. Bilgi İsteme 7. Mahremiyet 8. Rıza ve İzin 9.

3. Bilgilendirme 4. Kuruluşu seçme ve değiştirme 5. Personeli tanıma, seçme ve değiştirme 6. Bilgi İsteme 7. Mahremiyet 8. Rıza ve İzin 9. HASTA HAKLARI HASTA HAKLARI NEDİR. Tanımı: : Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, sırf insan olmaları nedeni ile sahip oldukları, TC. Anayasası, Milletlerarası anlaşmalar ve kanunlar

Detaylı

GENETİK HASTALIKLARDA TOPLUM TARAMALARI

GENETİK HASTALIKLARDA TOPLUM TARAMALARI GENETİK HASTALIKLARDA TOPLUM TARAMALARI Bir genetik hastalığa neden olan veya bir genetik hastalığa yatkınlığa neden olan belirli genleri taşıyan kişilerin tespit edilmesi için yapılan toplum temelli çalışmalardır.

Detaylı

ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ

ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji www.gunescocuk.com Çocuk ve ergen psikiyatrisinde

Detaylı

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Doç. Dr. Özen Önen Sertöz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Ankara,

Detaylı

SOSYAL FOBİ. Sosyal fobide karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

SOSYAL FOBİ. Sosyal fobide karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir. SOSYAL FOBİ Sosyal ortamlarda başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu korkusu performans gösterilmesi gereken durumlarda eleştirilme yada küçük düşme korkusunun yaşanmasıdır. Ve kişi bu korkunun

Detaylı

HAYATA KARŞI SUÇLAR. Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır.

HAYATA KARŞI SUÇLAR. Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır. KASTEN ÖLDÜRME HAYATA KARŞI SUÇLAR Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, MÜEBBET HAPİS CEZASI ile cezalandırılır. (Madde 48- (1) Müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam eder.) Nitelikli

Detaylı

BOŞUNA TEDAVİ ÖTANAZİ

BOŞUNA TEDAVİ ÖTANAZİ BOŞUNA TEDAVİ ÖTANAZİ NE TARTIŞALIM? Hasta tedaviyi reddederse hekim ne yapmalı? Bir tedavinin gerekli olduğuna kim karar verir? Tedaviye hiç başlanmayabilir mi? Boşuna Tedavi Başlanan tedavi durdurulabilir

Detaylı

Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Stratejik Planı

Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Stratejik Planı Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon: 1. İnsanın değerini, haklarını, onurunu koruyan hekimlik uygulamalarının yaygınlaşmasına, 2. İnsanın saygınlığını, haklarını, gönüllülüğünü zedelemeyen

Detaylı

ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2-

ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2- ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2- Değerlendirme Raporu Birey Hak ve Özgürlükleri (I) Yaşam hakkı Kişi dokunulmazlığı Özel yaşamın gizliliği www.tkmm.net 1 2 1. YAŞAM HAKKI Yaşam Hakkı kutsal mı? Toplumun/devletin

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır.

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Kur'an-ı Kerimde bir kimseye hayat vermenin adeta bütün insanlara hayat verme gibi

Detaylı

SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI. Ders 4. Sağlık Hukukunda Cezai Sorumluluk. Öğr. Gör. Hüseyin ARI

SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI. Ders 4. Sağlık Hukukunda Cezai Sorumluluk. Öğr. Gör. Hüseyin ARI SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI Ders 4 Sağlık Hukukunda Cezai Sorumluluk Ceza Hukuku Ceza hukuku amacı ise TCK md1 de belirtildiği gibi «kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini,

Detaylı

ALLERJİ DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

ALLERJİ DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ ALLERJİ DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası :... Başvuru tarihi :.. 200 Hastalığın

Detaylı

SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI. Ders 5. Tıbbi Müdahalenin Hukuka Uygunluğu. Öğr. Gör. Hüseyin ARI

SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI. Ders 5. Tıbbi Müdahalenin Hukuka Uygunluğu. Öğr. Gör. Hüseyin ARI SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI Ders 5 Tıbbi nin Hukuka Uygunluğu Tıbbi Tıbbi müdahale; kişinin bedensel ve ruhsal açıdan meydana gelen araz ve hasarların eksikliğini gidermeye yönelik teşhis, tedavi ve bakım

Detaylı

DEFANSİF TIP KAVRAMI: İÇERİK ANALİZİ

DEFANSİF TIP KAVRAMI: İÇERİK ANALİZİ DEFANSİF TIP KAVRAMI: İÇERİK ANALİZİ Prof. Dr. Şebnem ASLAN Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü Doktora Öğr. Kubilay ÖZER Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi,

Detaylı

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler;

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler; Dersi iyi planlamak ve etkili sunmak öğrenci başarısını artırmanın ve sınıf düzenini sağlamanın yanında öğretmenin kendine olan güveninin de artmasını sağlar. Öğrenci hakkında varsayımlar; 1. Öğrenci saygılı

Detaylı

BÖLÜM GÖĞÜS HASTALIKLARINDA HEKİMİN YASAL SORUMLULUKLARI

BÖLÜM GÖĞÜS HASTALIKLARINDA HEKİMİN YASAL SORUMLULUKLARI BÖLÜM 17 GÖĞÜS HASTALIKLARINDA HEKİMİN YASAL SORUMLULUKLARI Göğüs Hastalıklarında Hekimin Yasal Sorumlulukları Avukat Ziynet Özçelik 50 Göğüs Hastalıklarında Hekimin Yasal Sorumlulukları Giriş Günümüzde

Detaylı

Klinik Etik. Doç.Dr. Süleyman KALELİ

Klinik Etik. Doç.Dr. Süleyman KALELİ Klinik Etik Doç.Dr. Süleyman KALELİ Klinik Etik Sağlık çalışanlarının hastalar, hasta aileleri ve diğer sağlık personeli ile kurmak durumunda olduğu mesleki ilişkileri sırasında karşılaştıkları etik sorunları

Detaylı

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU YRD DOÇ DR HİLAL ÖZKAYA SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE EAH. PALYATİF BAKIM MERKEZİ Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi. 9-11 Mart 2018-İstanbul 324.000.000

Detaylı

HASTA HAKLARI / HEKİM HAKLARI HASTA HEKİM İLİŞKİSİ. Dr. Nurcan Çakır

HASTA HAKLARI / HEKİM HAKLARI HASTA HEKİM İLİŞKİSİ. Dr. Nurcan Çakır HASTA HAKLARI / HEKİM HAKLARI HASTA HEKİM İLİŞKİSİ Dr. Nurcan Çakır Hak Hukukun, adaletin gerektirdiği ve birine ayırdığı şey, kazanım, kazanç Pay Geçmiş ve harcanmış emek Gerçek, doğru, yerinde Ali Püsküllüoğlu,

Detaylı

Perinatoloji Pratiğindeki İnvaziv Girişimlerde Etik Sorunlar. Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF

Perinatoloji Pratiğindeki İnvaziv Girişimlerde Etik Sorunlar. Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Perinatoloji Pratiğindeki İnvaziv Girişimlerde Etik Sorunlar Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Etik Etik ya da etik analiz, açık, net bir soru ile başlar: hangi etkinlikler doğru ya da yanlıştır, iyi ya da kötüdür,

Detaylı

ORTA ANADOLU BÖLGESİ NİN ÇEŞİTLİ İLLERİNDE GÖREV YAPAN YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNİN ÖTANAZİYE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

ORTA ANADOLU BÖLGESİ NİN ÇEŞİTLİ İLLERİNDE GÖREV YAPAN YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNİN ÖTANAZİYE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI ORTA ANADOLU BÖLGESİ NİN ÇEŞİTLİ İLLERİNDE GÖREV YAPAN YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNİN ÖTANAZİYE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Detaylı

Biyoetik ve Sinema Dönem I Seçmeli Ders Kurulu II. Arş.Gör.Dr.Mustafa Hayırlıdağ

Biyoetik ve Sinema Dönem I Seçmeli Ders Kurulu II. Arş.Gör.Dr.Mustafa Hayırlıdağ Biyoetik ve Sinema Dönem I Seçmeli Ders Kurulu II Arş.Gör.Dr.Mustafa Hayırlıdağ Never Let Me Go (Beni Asla Bırakma) Yapım 2010, ABD Yönetmen: Mark Romanek Süre: 103 dakika Tür: Bilim Kurgu, Drama Filmde

Detaylı

Aydınlatılmış Onam Asistan Etik Eğitimi Ekim Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Aydınlatılmış Onam Asistan Etik Eğitimi Ekim Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Aydınlatılmış Onam Asistan Etik Eğitimi 30-31 Ekim 2014 Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD aslyakcay@yahoo.com Paternalizm Vaka 1. Paternalist cerrah Acil servise karın ağrısıyla

Detaylı

Ön Söz. Dr. Nicola Thomas Londra

Ön Söz. Dr. Nicola Thomas Londra Giriş Böbrek hastalarının birçok gereksinimi vardır. Bunlar; hastayı davranış değişikliği için cesaretlendirmek, durumu ile ilgili bilgilendirmek, alışılmış bakım gereksinimleri ve böbrek hastalığının

Detaylı

Bilgilendirilmiş Onam Alımı ve Hukuki Anlamı

Bilgilendirilmiş Onam Alımı ve Hukuki Anlamı Bilgilendirilmiş Onam Alımı ve Hukuki Anlamı Dr. Osman Celbiş Adli Tıp Profesörü, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Şekil Değiştiren Hekimlik Sanatı İnsanlık tarihi ile başlayan süreç içerisinde belli kurallar

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 23 Mart Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 23 Mart Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1 Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 23 Mart 2016 Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi K. Ahmet Sevimli Kimdir? 1972 yılında İstanbul da doğdu. 1990 yılında Bursa

Detaylı

UÜ-SK HASTA VE YAKINLARININ TEDAVİ KARARINA VE BAKIMA KATILIM PROSEDÜRÜ

UÜ-SK HASTA VE YAKINLARININ TEDAVİ KARARINA VE BAKIMA KATILIM PROSEDÜRÜ Rev. No : 04 Rev.Tarihi : 13 Haziran 2012 1/5 1. Amaç: Bu prosedürün amacı UÜ-SK da sağlık hizmetlerinin hasta ve yakınlarının tedavi kararlarına ve bakım sürecine katılımına imkân verecek şekilde sunulmasını

Detaylı

genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları

genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları Haklarınız Temel insan haklarının sağlık hizmetleri sahasındaki yansıması olan ve başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, diğer mevzuatta ve milletlerarası

Detaylı

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ 215 DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 25 Kasım 1981 tarihli ve 36/55 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

.. HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ TİLT TABLE TESTİ (EĞİK MASA TESTİ) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

.. HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ TİLT TABLE TESTİ (EĞİK MASA TESTİ) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ .. HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ TİLT TABLE TESTİ (EĞİK MASA TESTİ) İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:... Protokol Numarası:... Doğum Tarihi:... Telefon Numarası:......

Detaylı

Dr. SALİH OKTAR. TÜRK CEZA KANUNUNDA ÇOCUK DÜŞÜRTME VE ÇOCUK DÜŞÜRME SUÇLARI (TCK. m )

Dr. SALİH OKTAR. TÜRK CEZA KANUNUNDA ÇOCUK DÜŞÜRTME VE ÇOCUK DÜŞÜRME SUÇLARI (TCK. m ) Dr. SALİH OKTAR TÜRK CEZA KANUNUNDA ÇOCUK DÜŞÜRTME VE ÇOCUK DÜŞÜRME SUÇLARI (TCK. m. 99-100) İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Genel Bilgiler

Detaylı

ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var mıydı?

ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var mıydı? Sayfa Sayısı 1 / 5 HASTANIN ADI VE SOYADI: PROTOKOL NO: DOĞUM TARİHİ: YATIŞ TARİHİ: ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var

Detaylı

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans HASTA GÜVENLİĞİ Sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği, sağlık bakım hizmetlerinin sunum süresince hastaya zarar verilmesini önlemek amacıyla kuruluş ve çalışanlar tarafından alınan önlemlerdir Amaç hataları

Detaylı

Bilgilendirilmiş Gönüllü Oluru

Bilgilendirilmiş Gönüllü Oluru Bilgilendirilmiş Gönüllü Oluru Prof. Dr. Yağız Üresin İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı ve Klinik Farmakoloji BD İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu İÜ Klinik

Detaylı

İLTİCA HAKKI NEDİR? 13 Ağustos 1993 tarihli Fransız Ana yasa mahkemesinin kararı uyarınca iltica hakkinin anayasal değeri su şekilde açıklanmıştır:

İLTİCA HAKKI NEDİR? 13 Ağustos 1993 tarihli Fransız Ana yasa mahkemesinin kararı uyarınca iltica hakkinin anayasal değeri su şekilde açıklanmıştır: İLTİCA HAKKI NEDİR? 27 Ekim 1946 tarihli Fransız Ana yasasının önsözü uyarınca özgürlük uğruna yaptığı hareket sebebiyle zulme uğrayan her kişi Cumhuriyet in sınırlarında iltica hakkına başvurabilir. 13

Detaylı

E T İ K HASTA HAKLARI

E T İ K HASTA HAKLARI E T İ K ve HASTA HAKLARI ETİK NEDİR? KURAMSAL AHLAK NEDİR? Etik değerler evrenseldir ve her ülkede geçerliliği olan kurallardır. T I P E T İ Ğ İ ( DEONTOLOJİ ) Deonto : Görev, Yükümlülük Logia : Bilgi

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 4 Aralık 2013. Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 4 Aralık 2013. Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 4 Aralık 2013 Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi K. Ahmet Sevimli Kimdir? 1972 yılında İstanbul da doğdu. 1990 yılında Bursa

Detaylı

: Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA

: Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA Esas No : 1995/1983 Karar No: 1997/519 Temyiz İsteminde Bulunan :. : Türk Dişhekimleri Birliği : Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA İstemin Özeti : Dişhekimi olan davacıya, Türk Dişhekimleri

Detaylı

Hasta Haklarının Tanımı ve Gelişme Süreci

Hasta Haklarının Tanımı ve Gelişme Süreci Hasta Haklarının Tanımı ve Gelişme Süreci Temel insan haklarının bir alt başlığı olan hasta hakları, insan haklarının sağlık hizmetine uyarlanması olarak değerlendirilebilir. Hasta hakları, kaynağını uluslararası

Detaylı

İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Çalışan Katılımının Önemi

İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Çalışan Katılımının Önemi İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Çalışan Katılımının Önemi Y.Doç.Dr.Nezih VAROL, Halk Sağlığı & Adli Tıp Uzmanı Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hastanelerde İSG Sempozyumu 27.05.2014 Dünya

Detaylı

Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü

Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü Gönül ÇİÇEK ŞENTÜRK1, Gül ERDEM2, Mustafa ÇAĞATAY2,

Detaylı