Dirençli Akciğer Tüberkülozunda Cerrahi Tedavi. Dr. Salih TOPÇU Kocaeli Tıp Fakültesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dirençli Akciğer Tüberkülozunda Cerrahi Tedavi. Dr. Salih TOPÇU Kocaeli Tıp Fakültesi"

Transkript

1 Dirençli Akciğer Tüberkülozunda Cerrahi Tedavi Dr. Salih TOPÇU Kocaeli Tıp Fakültesi

2 Tarihce Mısır mumyalarında akciğerde, Inca mumyalarının vertebralarında saptandı. Hipokrat (MÖ ) insanları zayıflatan,eriten hastalık için phthisis deyimini kullanmış da Schönlein tuberculosis terimini akciğer otopsideki bulguları için kullanmış

3 Tarihce 1826 da Laennec otopsilerinde akut, kronik, pulmoner ve ekstrapulmoner patolojilerin tek hastalığa ait olduğunu saptadı de Villeman, insan enfekte materyalinin deney hayvanlarında hastalık yaptığını göstererek, etkenin virus olduğunu ileri sürdü.

4 Tarihce 1882 de Koch basili izole ettiğini duyurdu. Koch önceden enfekte hayvanlarda, yeni enfekte edilenlere göre hastalanmalarının güç olduğunu gördü (Koch fenomeni) Koch kültür basilleri steril filtre ederek tedavide kullandı. Sonra bu teknik akciğer filmi ile taramada kullanıldı.

5 Tarihçe İlk sanatoryum 1854 de Almanya da Görbersdorf da açıldı larda tüberküloz hastalarının izolasyonu ile yayılımının azaldığı anlaşıldı de ABD de yatağa ulaştı. Yatak istirahati, Diyet, Taze dağ havası.

6

7 Tarihçe 1943 da streptomisin Waksman tarafından bulundu de p-aminosalisilik asit Leichan tarafından bulundu. Tedavide kullanılmaya başlandı de isoniazid (INH) pulmoner tüberküloz tedavisinde kullanılmaya başlandı da rifampin (RİF) kombinasyonlara katıldı.

8 Tarihçe 1821 de Carson kollaps terapiyi önerdi. Terapödik pnömotoraks, Frenik sinir kesilmesi, Pnömoperitonium, 1869 da Simon ilk torakoplastiyi yaptı. Hiç memnun olmadı Sauerbruch (Almanya), 1925 Alexander (USA) extraplevral paravertebral torakoplastiyi kaviter tüberkulozun standart tedavisi haline getirdiler.

9

10 Tarihçe 1882 Block ilk pulmoner rezeksiyonu yaptı. Hasta öldü Tuffier ilk başarılı rezeksiyonu yaptı. 25 yaşında erkek hastanın sağ üst lob apeksinden parsiyel rezeksiyon yaptı de Freelander tuberküloz için ilk lobektomiyi yaptı.

11 Pulmoner tuberkulozun günümüzdeki tedavisi INH ve Rifampisinli kombinasyonlara dayanmaktadır. Kullanıma giren ilaçlara karşı yıl sonra direnç gelişmekte. Direnci dönemlere ayırırsak, sırası ile Streptomisin direnç dönemi, INH ve Streptomisin direnci INH ve Rifampin dönemi. Xdrtd extrem ilaç direnç dönemi.

12 Son dönem INH ve Rifampin dönemine Çok ilaca dirençli tüberküloz (ÇİD-TB) diyoruz. Tanım olarak da, en az bu iki ilaca karşı basil direnci gelişimine ÇİD-TB denmekte.

13 Tanımlar Direnç: Basillerin %1 den fazlasının ilaca dirençli olup, üremesi. Dirençli olgu: En az bir tüberküloz ilacına dirençli hasta. Primer direnç: Bir aydan kısa sürede veya hiç ilaç kullanmamış hastada görülen direnç. Sekonder direnç (kazanılmış): Tüberküloz tedavisi alan hastada görülen. İnisiyal ilaç direnci: Güvenilir bilgi alınamayan hastada görülen. Çok ilaca direnç: En az INH ve Rifampisine karşı gelişen direnç.

14 Tanımlar Relaps: Tedavi edilen ve kür denilen olgunun yeniden yayma pozitif olması. Tedavi başarısızlığı: Yeni olgunun tedavinin 5. ayında hala ARB(+) olması. Yayma (-) tedaviye başlanan olgunun 2. ayda (+)leşmesi. Kronik olgu: Retratment tedavisi başarısızliğa uğramış ARB(+) olan olgular. Kür: Başlangıçta ARB(+) olgunun, tedavinin son ayından itibaren üç kez ARB(-) olması.

15 ÇİD-TB nedenleri Tamamen insan kaynaklıdır. Yani iyatrojeniktir. Kötü kontrol proğramının bir sonucudur. 1. Yetersiz ve uygun olmayan tedavi rejimlerinin uygulanması. 2. Hatalı ilaç kombinasyonları. 3. İlaç kullanımındaki düzensizlik. 4. İlacı erken bırakma. 5. Hastaya ilaç verilme yöntemindeki hatalar. 6. Kombinasyonlara tek tek ilaç eklenmesi. 7. İlaçların yan etkileri. 8. Maddi nedenlerle ilaçlara sık sık ve uzun süre ara verme. 9. Biyogeçerliliği kanıtlanmamış ilaçların kullanılması. 10.Hastaların eksik bilgilendirilmesi. 11.Halk sağlığı hizmetlerindeki eksiklik. 12.Sağlık çalışanlarının yetersiz bilgilendirilmesi. 13.Hastaların doğrudan gözetimli tedavi olmaksızın tedaviye alınması. 14.Başlangıç direnci. 15.Dünyada HIV enfeksiyonu insidansında artış.

16 ÇİD-TB Tüm dünyanın sağlık problemidir. Tedavi daha uzun sürmekte, Hastanede daha uzun yatmaktalar, Mortalite oranı yüksektir. Yeni TB olgularının %3,2 si ÇID-TB, Kullanılan ilaçlar; Birincilden daha az etkili, Daha toksik, Daha az tolere ediliyor. Iseman MD. Treatment of multidrug-resistant tuberculosis. N Engl J Med 1993; 329: Dye C, Espinal MA, Watt CJ, Mbiaga C, Williams BG. Worldwide incidence of multidrug-resistant tuberculosis. J Infect Dis 2002; 185:

17 ÇİD-TB Başlangıçta mortalite %37 lere kadar çıktı. Tedaviye istenen cevabı vermeyen olguların rezeksiyona gitmeleri mortalite oranlarını aşağılara indirmiştir. Goble M, Iseman MD, Madsen LA, Waite D, Ackerson L, Horsburgh CR Jr. Treatment of 171 patients with pulmonary tuberculosis resistant to isoniazid and rifampin. N Engl J Med 1993; 328: Pomerantz M, Madsen L, Goble M, Iseman M. Surgical management of resistant mycobacterial tuberculosis and other mycobacterial pulmonary infections. Ann Thorac Surg 1991; 52:

18 ÇİD-TB ve rezeksiyon İkinci basamak ilaç rejimleri (minor tedavi) ile kültür (-) liği 70 günde sağlanmaktadır. Bu nedenle cerrahi zamanlama için üç aylık tedaviden sonrasının seçilmesi önerilmektedir. Koh WJ, Lee JH, et al.yoo CG. The adjunctive role of resectional surgery for the treatment of multidrug resistant pulmonary tuberculosis. Tuberc Respir Dis 1997;44:

19 ÇİD-TB da cerrahi endikasyonlar. 1. Minor tedaviye başlanmasından üç ay sonra balgam basil (+) kalan olgular. 2. Minör tedavi sürecinde balgam basil pozitifleşenler. 3. Tedavi sürecinde balgam (-) leşen, fakat relaps riski yüksek olanlar. 4. Sekel ve komplikasyonlar. Alper A. Çok ilaca dirençli tüberküloz tedavisinde cerrahi yaklaşım. Uzmanlık Tezi, Ankara 2000.

20 ÇİD-TB de relaps riski yüksek olanlar i. Çok sayıda ilaca dirençli olgular. ii. Radyolojisinde sebat eden kavite. iii. Harab olmuş lobu, iv. Harap olmuş akciğeri olup, basil yükü fazla olan olgular. v. Önceki ve şimdiki tedavilerinde birden fazla relapsı olan olgular. Alper A. Çok ilaca dirençli tüberküloz tedavisinde cerrahi yaklaşım. Uzmanlık Tezi, Ankara 2000.

21

22 Basil yükü fazlalığı Harap olmuş akciğer. Kaviter lezyonlar ve 10 9 basil içermekteler. Cerrahide bütün kavitelerin çıkarılması için özen gösterilir. Nodüller ve 10 4 basil içerirler. Tek başlarına cerrahi rezeksiyon nedeni değildirler. Pomerantz M. Surgery fot the management of mycobacterium tuberculosis and nontuberculous mycobacteral infections of the lung. In: Shields TW, Locicero J, Ponn RB, Rusch VW (eds): General Thoracic Surgery, vol 1 6th Philadelphia: LWW; 2005:

23 ÇİD-TB de cerrahi tedavi algoritmi Koh WJ, Lee JH, et al.yoo CG. The adjunctive role of resectional surgery for the treatment of multidrug resistant pulmonary tuberculosis. Tuberc Respir Dis 1997;44:

24 ÇİD-TB da cerrahi endikasyonlar. 4. Sekel ve komplikasyonlar. -Masif hemoptizi (>600 ml/gün), -Harap olmuş akciğer (destroyed lung), -Dekortikasyon gerektiren plevral kalınlaşma, -Hapsolmuş akciğer (trapped lung), -Plevral poş yada ampiyem, -Bronko plevral fistül (BPF), -Pulmoner aspergilloma, -Malignite şüphesi, -Bronkostenozdan oluşmaktadır.

25 Harabiyet lateralizasyonu Üst loblar daha fazla tutulurlar. Sağ ve sol üst loblar arasında fark yok. Sol akciğer harabiyeti daha fazla. Dolayısı ile sol pnömenektomi. Sol ana bronş çapı sağa göre küçük. Sol ana bronş mediastende seyri uzundur. Etrafında bası yapan oluşumlar söz konusudur. Arkus aorta, Sol ana pulmoner arter, Osefagus. Trakeadan ayrılma açısı sağa göre daha geniştir.

26

27 Operasyon için hasta değerlendirilmesi Akciğer grafileri, Bilgisayarlı toraks tomografileri, Ventilasyon/perfüzyon sintigrafisi, Solunum fonksiyon testleri, DLCO, Bronkoskopi, Sağ kalp kateterizasyonu (Pulmoner Hipertansiyon şüphesinde) Rutin biokimya tetkikleri, serum albumin, Pomerantz BJ, Cleveland JC Jr, Olson HK, Pomerantz M. Pulmonary resection for multi-drug resistant tuberculosis. J Thorac Cardiovasc Surg 2001; 121:

28 Operasyon için hasta değerlendirilmesi Bronkoskopi; Karşı taraf hastalığını, Malignite varlığı, Tüberküloz bronşit varlığını ekarte etmek, Kır A, Inci I, Torun T, et all: Adjuvant resectional surgery improves cure rates in multidrug-resistant tuberculosis. J Thorac Cardiovasc Surg Mar;131(3):693-6.

29 Operasyon için hasta değerlendirilmesi Operasyondan en az üç ay önce anti-tb tedaviye başlanmalı, İlaçlar kültür sonuçlarına göre seçilir. Balgam basil (+) liği azalarak devam ediyorsa medikal tedavi süresi uzatılabilir. Balgam basil (+) liği kontrendikasyon oluşturmaz. Serilerde bu oran %16-50 arasında değişmekte. -Pomerantz BJ, Cleveland JC Jr, Olson HK, Pomerantz M. Pulmonary resection for multi-drug resistant tuberculosis. J Thorac Cardiovasc Surg 2001; 121: Kır A, Inci I, Torun T, et all: Adjuvant resectional surgery improves cure rates in multidrug-resistant tuberculosis. J Thorac Cardiovasc Surg Mar;131(3): Shiraishi Y, Nakajima Y, Katsuragi N. et all: Resectional surgery combined with chemotherapy remains the treatment of choice for multidrug-resistant tuberculosis. J Thorac Cardiovasc Surg Oct;128(4): Sung SW, Kang CH, Kim YT, Han SK, Shim YS, Kim JH. Surgery increased the chance of cure in multi-drug resistant pulmonary tuberculosis. Eur J Cardiothorac Surg 1999; 16:

30 Operasyon için hasta değerlendirilmesi Beslenme; Ciddi problemdir. Eşlik eden hastalıklarla sorun artar. Gerekirse gastrostomi ve jejunostomiden beslenebilir. Operasyondan önce serum albumini 3.0 g/dl nin üstüne çıkartılmalı. Sigara en az bir ay önceden bıraktırılmalı. Postdural drenaj uygulanmalı. Postoperatif 24 aylık ilaç güvencesi olmalı.

31 Operatif teknik Çift lümenli endotrakeal tüp veya bronşial bloker kullanılmalı. Santral venöz kateter. Analjezi önemli. Epidural analjezi, Hasta kontrollu analjezi, İnterkostal blokaj, İntraoperatif ekstraplevral kateter yerleştirilmesi. Bronkoskopi ile başlanması önerilir. Bronş kesi yeri görülmeye çalışılır.

32 Operatif teknik Posterolateral torakotomi seçilmeli, Serratos anterior korunabilir. Latissimus dorsi Veya interkostal adele flebi hazırlanabilir. Ekstra torasik adele flebi kullanılacaksa, 3. kot orta bölümünden 3-4 cm lik kot rezeke edilir. Flebin bronş güdüğüne ulaşması sağlanır.

33 Operatif teknik Latissimus dorsi adelesi Latissimus dorsi adelesinin mobilizasyonu ve 3. kottan parsiyel rezeksiyon Pomerantz M, Brown JM. Surgery of pulmunary mycobacterial disease. In: Kaiser LR, Kron IL, Spray TL (eds): Mastery of cardiothoracic surgery. Philadelphia, Lippincott Raven Publishers; 1998,

34 Operatif teknik Toraksa latissimus dorsininsokulması Sağ pmömenektomi güdüğüne adelenin sütüre edilmesi Pomerantz M, Brown JM. Surgery of pulmunary mycobacterial disease. In: Kaiser LR, Kron IL, Spray TL (eds): Mastery of cardiothoracic surgery. Philadelphia, Lippincott Raven Publishers; 1998,

35 Operatif teknik Sıkı yapışıklıklar nedeni ile ekstraplevral rezeksiyon tercih edilir. Subklaviyan damarlar, vena kava superior, azigoz ven ve osefagusa sağda, Rekürren sinir ve interkostal damarlara solda dikkat etmeli. Hiler lenfadenopatiler ve yapışıklıklar nedeniyle intraperikardial ligasyon yapılabilir.

36 Operatif teknik Sağ üst lobektomilerde fissür diseksiyon zorluğu nedeni ile hilustan damar diseksiyon ve ligasyonlarından sonra posteriordan bronş dönülüp kesillebilir (Posterior retrograt yaklaşım). Bronş güdüğünün sütür veya staplerle kapatılmasında üstünlük görülmemiştir. Bronş güdüğünün canlı fleplerle desteklenmesi eğilimi vardır. (Pnömenektomi ve üst lobektomiler ) Pomerantz BJ, Cleveland JC Jr, Olson HK, Pomerantz M. Pulmonary resection for multi-drug resistant tuberculosis. J Thorac Cardiovasc Surg 2001; 121:

37 Operatif teknik Adele flebi kullanma endikasyonları; Cerrahi esnasında balgam basil pozitif olgular. Önceden bronkoplevral fistülün varlığı. Torasik kavitenin polimikrobiyal kontaminasyonu. Lobektomi sonrası plevral boşluk problem olasılığı. Pomerantz BJ, Cleveland JC Jr, Olson HK, Pomerantz M. Pulmonary resection for multi-drug resistant tuberculosis. J Thorac Cardiovasc Surg 2001; 121:

38 Operatif teknik Operasyon süresi uzundur. Operasyon süresince fazla sıvı verilmesinden kaçınılmalı. Pnömenektomilere cc, Lobektomilere 1200 cc ile sınırlandırılabilir. Postrezeksiyonal pulmoner ödem riski azaltılır. Postpnömenektomi aritmi profilaksisi için beta bloker başlanabilir. Pomerantz M. Surgery fot the management of mycobacterium tuberculosis and nontuberculous mycobacteral infections of the lung. In: Shields TW, Locicero J, Ponn RB, Rusch VW (eds): General Thoracic Surgery, vol 1 6th Philadelphia: LWW; 2005:

39 Postoperatif Mortalitesi % 2-4 arasında değişir. Postpnomenektomik pulmoner ödem, BPF ye bağlı solunum yetmezliği, Enfeksiyon, Kardiyak problemler, Diğer sistem yetmezlikleri.

40 Postoperatif komplikasyonlar Bronkoplevral fistül, Kanama, İntratorasik hematom, Postpnömonektomik pulmoner ödem, Ampiyem, Uzamış hava kaçağı, Plevral boşluk, Şilotoraks, Kalan akciğer enfeksiyonu, Atelektazi, Rekürren sinir hasarlanması.

41 Postoperatif komplikasyonlar BPF en ciddisi ve yaygın olanıdır. Nedenleri; Cerrahi esnasında basil (+) liği. Toraksın kontamine olması, Cerrahi teknik yetersizliği, Aşırı bronşial diseksiyon, Uygunsuz sütür tekniği, Retorakotomi, Diabetes mellitus, Beslenme durumu Radyoterapi Postoperatif mekanik ventilasyon. -Pomerantz M, Brown JM. Surgery of pulmunary mycobacterial disease. In: Kaiser LR, Kron IL, Spray TL (eds): Mastery of cardiothoracic surgery. Philadelphia, Lippincott Raven Publishers; 1998, Topcu S, Liman T. Postpnomenektomi bronkoplevral fistüller. Türkiye Klinikleri J Surg Med Sci 2006; 2(29):

42 Bronkoplevral fistül Sağ pnömenektomilerde daha sık. Canlı adele flebi ile desteklenebilir. Sol pnömenektomilerde; Güdük aortik arkın içinde kalır. Spontan olarak mediastene gömülür.

43 Bronkoplevral fistülün tedavisi Hemitoraks drene edilmeli. Enfeksiyonun kalan akciğere ve hemitoraksa yayılımı engellenmeli. Antibiotik ve ÇİD-TB tedavisine devam. Bronkoskobik değerlendirme ve aspirasyon yapılır. Sağ pnömenektomi sonrasında entübasyon sol ana bronşa yapılır.

44 Erken bronkoplevral fistülün tedavisi Neden genellikle cerrahi tekniktir. Erken reoperasyon önerilir. Toraks fibrin ve debrislerden temizlenir. Sterilizan sıvılarla irrige edilir. Güdük sağlam bronşial dokuya kadar debride edilir. Emilmeyen monoflaman tek tek sütürlerle kapatılır. İnterkostal, ekstra torasik adele veya omentumla desteklenir.

45 Geç bronkoplevral fistülün tedavisi Enfeksiyonun kontrolu için Elosser fleb tekniği kullanılır. Daha sonra bronş kapatılır. Trans sternal anterior, Lateral retorakotomi, Torakoplasti, Bronkoskobik tıkaç, VATS tekniklerinden biri seçilir.

46 Operasyon sonuçları Olgu Rezeksiyon Balgam (+) olgu Postop Balgam(+) olgu Relaps Tedavi başarısı (%) Shiraishi (2004) Kır (2000) Pomerantz (2001) Kim (2006) Sung (1999) Ankara

47 Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Merkezinde opere edilen 114 olgudaki cerrahi endikasyonlar. Endikasyon Hasta sayısı % A)Tedavi Başarısızlığı 29 25,4 B)Relaps riski yüksek Büyük kavite, harap olmuş akciğer 64 56,1 Yüksek Profilli ilaç direnci 14 12,3 Geçmişte sık relaps öyküsü 7 6,2 Toplam

48 114 olguya uygulana cerrahi prosedürler Rezeksiyon tipleri Sağ Sol Toplam Pnömenektomi 38 (%31.1) Pnömenektomi Plöropnomenektomi Lobektomi 68 (%55.7) Üst lobektomi Üst lobektomi + altlob superior segmentektomi Bilobektomi superior 3 3 Bilobektomi inferior 1 1 Segmentektomi (%9.0) Kavitektomi 5 5 (%4.0) TOPLAM (%100)

49 114 olguya yapılan 122 operasyon sonrası oluşan komplikasyonlar (21 Olgu) Komplikasyon Sayısı Postoperatif ampiyem 17 Space problemi 13 Bronkoplevral fistül 7 Uzamış hava kaçağı 6 Yara yeri enfeksiyonu 4 Şilotoraks 1 Endobronşial tüberküloz yayılımı 1 TOPLAM 49 Postoperatif 8 olgu öldü (2 si erken, 6 sı geç).

50 Sonuç ÇİD-TB olgularının tedavisinde cerrahi rezeksiyon halen yardımcı olarak görülmektedir. Sebat eden kavite, Harab olmuş lob ve akciğer, Balgam basil (+) liğinin ısrarı, Medikal tedavi yetersizliğinde yapılabilir.

51 Sonuç Opere edilecek olguların; Beslenme durumları düzeltilmeli, Preoperatif en az 3 ay medikal tedavi almalı. Operasyon öncesinde bronkoskopi yapılmalı. Bronşial güdük canlı doku ile desteklenebilr. Pnomenektomi gerektirmiyorsa kalan akciğerdeki nodullere agresif davranmamalı. Kalan akciğerin ekspansiyon sorunu olacaksa önlem almalı.

52 Sonuç Başarı deneyimden geçmektedir. Başarının anahtarı, konusuna hakim göğüs hastalıkları uzmanıdır. Deneyimli cerrah ve ekibi rezeksiyonun morbidite ve mortalitesini azaltacaktır. Beslenme desteği ve Ciddi yoğun bakımı olan merkezlerde yapılmalıdır.

53

AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ

AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ TTD 10. Yıllık Kongresi Antalya 2007 Dr. S.Ş. Erkmen GÜLHAN Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer apsesi, parankim destrüksiyonu

Detaylı

Çok laca Dirençli Akci er Tüberkülozunda Cerrahi Tedavi

Çok laca Dirençli Akci er Tüberkülozunda Cerrahi Tedavi Çok laca Dirençli Akci er Tüberkülozunda Cerrahi Tedavi Doç. Dr. Salih TOPÇU Kocaeli T p Fakültesi, Gö üs Hastal klar Anabilim Dal, KOCAEL Pulmoner tüberkülozda cerrahi tedavi ilk kollaps terapi ile baflland.

Detaylı

AMPİYEMİN CERRAHİ TEDAVİSİ. Doç. Dr. Akın Eraslan Balcı Fırat Üniv. Göğüs Cerahi Anabilim Dalı

AMPİYEMİN CERRAHİ TEDAVİSİ. Doç. Dr. Akın Eraslan Balcı Fırat Üniv. Göğüs Cerahi Anabilim Dalı AMPİYEMİN CERRAHİ TEDAVİSİ Doç. Dr. Akın Eraslan Balcı Fırat Üniv. Göğüs Cerahi Anabilim Dalı PARAPNÖMONİK AMPİYEM Tedavinin Temel İlkeleri Enfeksiyon kontrolü Sepsis kontrolü Plevra boşluğundan püy boşaltma

Detaylı

Çok ilaca dirençli tüberküloz tedavisinde cerrahinin yeri. Dr. Kemal Tahaoğlu Antalya 2007

Çok ilaca dirençli tüberküloz tedavisinde cerrahinin yeri. Dr. Kemal Tahaoğlu Antalya 2007 Çok ilaca dirençli tüberküloz tedavisinde cerrahinin yeri Dr. Kemal Tahaoğlu Antalya 2007 Tüberküloz tedavisinin tarihçesi İkinci Yüzyıl İstirahat, Diyet Öksürüğün önlenmesi Onsekizinci Yüzyıl Kır havası

Detaylı

Plöropnömonektomi (Ekstraplevral Pnömonektomi)

Plöropnömonektomi (Ekstraplevral Pnömonektomi) Plöropnömonektomi (Ekstraplevral Pnömonektomi) Akif Turna İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı bildirdi. Ekstraplevral Pnömonektomi Sarot, 1940 larda ilk kez tanımladı.

Detaylı

Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız

Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız Dr.Levent Alpay Süreyyapaşa Egitim vearaştırma Hastanesi Mart

Detaylı

N.U.64 yaşında Bayan,evhanımı *Öksürük *2 ay önce kuru öksürük yakınması ile başvurduğu hastanede çekilen akciğer grafisi ile hastanemize gönderilmiş

N.U.64 yaşında Bayan,evhanımı *Öksürük *2 ay önce kuru öksürük yakınması ile başvurduğu hastanede çekilen akciğer grafisi ile hastanemize gönderilmiş N.U.64 yaşında Bayan,evhanımı *Öksürük *2 ay önce kuru öksürük yakınması ile başvurduğu hastanede çekilen akciğer grafisi ile hastanemize gönderilmiş ÖZ VE SOY GEÇMİŞ 7yıl önce kolon rezeksiyonu (adeno

Detaylı

Tüberküloz Tedavisinde Temel İlkeler

Tüberküloz Tedavisinde Temel İlkeler Tüberküloz Tedavisinde Temel İlkeler Dr. Tülin Sevim Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Eğitim Hastanesi Sunum Akışı Tüberküloz tedavisinin tarihçesi Tüberküloz tedavisinin biyolojik temelleri

Detaylı

TÜBERKÜLOZ VE BENİGN HASTALIKLARDA PNÖMONEKTOMİ: SONUÇLARIN KARŞILAŞTIRILMASI

TÜBERKÜLOZ VE BENİGN HASTALIKLARDA PNÖMONEKTOMİ: SONUÇLARIN KARŞILAŞTIRILMASI İzmir Göğüs Hastanesi Dergisi, Cilt XXXII Sayı 1, 2018 TÜBERKÜLOZ VE BENİGN HASTALIKLARDA PNÖMONEKTOMİ: SONUÇLARIN KARŞILAŞTIRILMASI PNEUMONECTOMY FOR TUBERCULOSIS AND BENIGN DISEASES: COMPARISON OF RESULTS

Detaylı

Pnömonektomi ve Modifikasyonları Akif Turna

Pnömonektomi ve Modifikasyonları Akif Turna Pnömonektomi ve Modifikasyonları Akif Turna 18 Ocak 12 Çarşamba Pnömonektomi Pnömonektomi Her ne kadar yapılma oranı giderek oranı azalıyor olsa da her zaman yapılmaya devam edilecek bir işlemdir. 18 Ocak

Detaylı

Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi

Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi Lokal ileri evre akciğer kanserli olgularda cerrahi tedavi, akciğer rezeksiyonu ile birlikte invaze olduğu organ ve dokuların rezeksiyonunu

Detaylı

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Bronşektazi Giriş Subsegmental solunum yollarının anormal ve kalıcı dilatasyonu şeklinde tanımlanır Hastalık olmaktan çok çeşitli patolojik süreçlerin

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 18 Ocak 12 Çarşamba

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 18 Ocak 12 Çarşamba Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer

Detaylı

Klinik olarak huzursuzluk ve hipotansiyonun eşlik ettiği olgularda perikardial tamponad kuvvetle düşünülmelidir

Klinik olarak huzursuzluk ve hipotansiyonun eşlik ettiği olgularda perikardial tamponad kuvvetle düşünülmelidir Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Penetran Toraks Travmaları Göğüs Duvarı Yaralanmaları: Bıçak ya da düşük kalibreli silah yaralanmalarında göğüs

Detaylı

Geriatrik hastalarda sorunlar ve düzenlemelerd. Dr.Nurettin Karaoğlano

Geriatrik hastalarda sorunlar ve düzenlemelerd. Dr.Nurettin Karaoğlano Geriatrik hastalarda sorunlar ve düzenlemelerd Dr.Nurettin Karaoğlano lanoğlulu Yaşlılık? Eskimektir, gevşemektir, emektir, sarkmaktır, r, solmaktır, Sık k sık s k hastalanmaktır Kişinin inin melekelerini,

Detaylı

Pnömotoraks. Akif Turna. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı. aturna@istanbul.edu.tr

Pnömotoraks. Akif Turna. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı. aturna@istanbul.edu.tr Pnömotoraks Akif Turna! Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı aturna@istanbul.edu.tr! Sunum Sırası Pnömotoraksın tanımı ve sınıflandırılması Tedavi (Konservatif ve Cerrahi tedavi) Bilateral

Detaylı

Tamamlayıcı Pnömonektomiler: Endikasyonları, Komplikasyonları ve Sonuçları #

Tamamlayıcı Pnömonektomiler: Endikasyonları, Komplikasyonları ve Sonuçları # Tamamlayıcı Pnömonektomiler: Endikasyonları, Komplikasyonları ve Sonuçları # Hakan KIRAL*, Altuğ KOŞAR*, Alpay ÖRKİ*, Kemal TEMURTÜRKAN*, Şenol ÜREK*, Murat KELEŞ*, Canan Şenol DUDU*, Bülent ARMAN* * Heybeliada

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı

Detaylı

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE):

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE): Pulmoner Emboli Profilaksisi Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD m Pulmoneremboli(PE): Bir pulmonerartere kan pıhtısının yerleşmesi Distaldeki akciğer parankimine kan sağlanaması Giriş Tipik

Detaylı

Prof. Dr. Ayşe Yüce. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Nisan-2014

Prof. Dr. Ayşe Yüce. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Nisan-2014 Prof. Dr. Ayşe Yüce Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Nisan-2014 1 Global Tuberculosis Report 2013, World Health Organization 2 Kötü sosyo-ekonomik

Detaylı

Akciğer Rezeksiyonlarında Pulmoner Komplikasyonlar. Rıfat Özacar İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Akciğer Rezeksiyonlarında Pulmoner Komplikasyonlar. Rıfat Özacar İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Rezeksiyonlarında Pulmoner Komplikasyonlar Rıfat Özacar İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Rezeksiyonlarında Pulmoner Komplikasyonlar Postpnömonektomi akciğer

Detaylı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ÇOCUK GÖĞÜS G HASTALIKLARINDA CERRAHİ ACİLLER Dr.Gürsu Kıyan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Türk Toraks Derneği 9. yıllık kongresi Antalya 2006 Bronkoskopi gerektiren

Detaylı

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 Trakea Rüptürü Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 1 Klinik Öykü Ş.Ş., 75 yaş, erkek, Asenden Aort Anevrizması

Detaylı

M.B. 57 yaşında erkek Şikayet: Öksürük balgam halsizlik Öykü: 2002 yılında tüberküloz Bilinen başka hastalık, ameliyat öyküsü yok.

M.B. 57 yaşında erkek Şikayet: Öksürük balgam halsizlik Öykü: 2002 yılında tüberküloz Bilinen başka hastalık, ameliyat öyküsü yok. 02.11.2017 M.B. 57 yaşında erkek Şikayet: Öksürük balgam halsizlik Öykü: 2002 yılında tüberküloz Bilinen başka hastalık, ameliyat öyküsü yok. 02.11.2017 02.11.2017 Wbc 10800 Hct 34 % Albumin 3.2 g/dlt

Detaylı

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri Doç. Dr. Onur POLAT Toraks Travmalarında Temel kuralın tanı ve tedavinin aynı anda başlaması olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Havayolu erken entübasyon ile sağlanmalı, eğer entübasyonda zorluk

Detaylı

Pnömotoraks Tanım Akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta hava birikmesine pnömotoraks denilmektedir.

Pnömotoraks Tanım Akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta hava birikmesine pnömotoraks denilmektedir. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Pnömotoraks Tanım Akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta hava birikmesine pnömotoraks denilmektedir. Primer spontan pnömotoraks

Detaylı

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde Sunum Planı İnvaziv Girişimler Santral Venöz Kateter Uygulamaları Kardiyak Pacemaker Arteriyel Kanülasyon SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar iv yol Uzun süreli iv yol ihtiyacı Hemodinamik monitorizasyon

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Künt Toraks Travmaları Ülkemizde künt toraks travmaları trafik kazalarına ve yüksekten düşmelere bağlı daha sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Travmaya

Detaylı

Entübasyon sonrası trakeal rüptür: 5 olgu Gönül Sağıroğlu*, Tamer Sağıroğlu**, Burhan Meydan*, Çağatay Tezel*

Entübasyon sonrası trakeal rüptür: 5 olgu Gönül Sağıroğlu*, Tamer Sağıroğlu**, Burhan Meydan*, Çağatay Tezel* Entübasyon sonrası trakeal rüptür: 5 olgu Gönül Sağıroğlu*, Tamer Sağıroğlu**, Burhan Meydan*, Çağatay Tezel* * SB Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi-İstanbul

Detaylı

VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU. Dr.Serdar Onat

VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU. Dr.Serdar Onat VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU Dr.Serdar Onat VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU Vena Cava Superiorda kan akımının tıkanıklığa uğraması sonucu gelişen klinik tablodur. Acil olarak tanısal değerlendirme ve tedaviyi

Detaylı

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 02.02.2010 Pnömotoraks : Viseral ve parietal plevra yaprakları arasına hava girmesidir Künt Spontan Travmatik olabilir İyatrojenik

Detaylı

PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM

PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM Plevra boşluğu Seröz zarla kaplı kavite Mezotel hücreleri ile döşeli Parietal ve viseral plevra arasında Subatmosferik basınç Plevra sıvısı Parietal plevradan salınım (cephalad)

Detaylı

Dr. Servet ALAN Memorial Sağlık Grubu

Dr. Servet ALAN Memorial Sağlık Grubu Dr. Servet ALAN Memorial Sağlık Grubu Olgu 1 56 y, Erkek Karaciğer sirozu, hepatit B, C, ve HCC Hepatik ensefalopati KC alıcı VDRL: + TPHA: + (1/640) Anti-TP : + Olgu 1 Preoperatif 10 gün seftriakson 1x1

Detaylı

Endobronşiyal Brakiterapi

Endobronşiyal Brakiterapi Endobronşiyal Brakiterapi Doç. Dr. Tuncay Göksel Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Brakiterapi Braki: Kısa mesafe (Yunanca) Radyoaktif kaynakların doğrudan tümör içine veya

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı

Detaylı

PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM

PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM Plevra boşluğu Seröz zarla kaplı kavite Mezotel hücreleri ile döşeli Parietal ve viseral plevra arasında Subatmosferik basınç Plevra sıvısı Parietal plevradan salınım (cephalad)

Detaylı

Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV infeksiyonlu hastalarda tüberküloz sıklığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi 212 HIV infeksiyonlu hasta - 8 Akciğer tüberkülozu - 4

Detaylı

Plevral aralıkta hava birikmesi. Akciğer kollapsı

Plevral aralıkta hava birikmesi. Akciğer kollapsı PNÖMOTORAKS Plevral aralıkta hava birikmesi Akciğer kollapsı PNÖMOTORAKS Spontan Edinsel Primer (Bleb rüptürü) Sekonder İatrojenik Travmatik Bleb: Sınırları belirgin olan intraplevral hava boşluklarıdır.

Detaylı

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM TORAKS RADYOLOJİSİ Prof Dr Nurhayat YILDIRIM PA AKCİĞER GRAFİSİNDE TEKNİK ÖZELLİKLER Film ayakta çekilmelidir. Göğüs ön duvarı film kasetine değmelidir. Işık kaynağı kişinin arkasında olmalıdır. Işık kaynağı

Detaylı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan PhD. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan PhD. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ÇOCUK GÖĞÜS G HASTALIKLARINDA CERRAHİ ACİLLER Dr.Gürsu Kıyan PhD Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Türk Toraks Derneği 11. yıllık kongresi Antalya 2008 Bronkoskopi gerektiren

Detaylı

Kadınlarda Koroner Bypass Operasyonunun Özellikleri ve Sonuçları

Kadınlarda Koroner Bypass Operasyonunun Özellikleri ve Sonuçları Kadınlarda Koroner Bypass Operasyonunun Özellikleri ve Sonuçları DOÇ. DR. GÖKÇEN ORHAN Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İSTANBUL Euroscore risk sınflaması STS risk

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM-V DERS PROGRAMI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM-V DERS PROGRAMI DÖNEM-V DERS PROGRAMI TEORİK DERSLER: 1- Toraksın cerrahi anatomisi (Yrd.Doç.Dr.Rasih YAZKAN) 2- Göğüs cerrahisinde invaziv tanı yöntemleri (Yrd.Doç.Dr.Rasih YAZKAN) 3- VATS (Video yardımlı torakoskopik

Detaylı

HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi

HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi =Evaluation of HIV Infection and Tuberculosis Concomitance= Behice Kurtaran, Selçuk Nazik, Aslıhan Ulu, Ayşe Seza İnal, Süheyla Kömür, Ferit

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

Mediyasten, her iki plevral boşluğun arasında kalan anatomik bütünün adıdır.

Mediyasten, her iki plevral boşluğun arasında kalan anatomik bütünün adıdır. Mediyasten Hastalıkları ve Cerrahisi Editör: Prof. Dr. Akın Eraslan BALCI 1 BÖLÜM 1 Mediyasten Anatomisi ve Mediyastenin Kompartmanları BÖLÜM 1 Mediyasten Anatomisi ve Mediyastenin Kompartmanları Miray

Detaylı

HEMOPTİZİ. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT

HEMOPTİZİ. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT HEMOPTİZİ Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı PULMONER HİPERTANSİYONUN YBÜ de TEDAVİSİ Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı YBÜ-pulmoner hipertansiyon PULMONER VENÖZ HİPERTANSİYON

Detaylı

Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna

Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna Ameliyatın Riski Ameliyatın Riski Major akciğer ameliyatı yapılacak hastalarda risk birden fazla faktöre bağlıdır. Ameliyatın Riski

Detaylı

SSK Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi nde Yılları Arasında İzlenen Tüberküloz Olgularında İlaç Direnci

SSK Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi nde Yılları Arasında İzlenen Tüberküloz Olgularında İlaç Direnci SSK Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi nde 1995-1997 Yılları Arasında İzlenen Tüberküloz Olgularında İlaç Direnci Sefa Levent ÖZŞAHİN*, Özgür KARACAN**, Remziye EL***, Zuhal GÜLLÜ**** * SSK Ankara Eğitim

Detaylı

Timektomi, hemen hemen tüm timik tümörler ve stabil Myastenia Graves (MG) li

Timektomi, hemen hemen tüm timik tümörler ve stabil Myastenia Graves (MG) li Mediyasten Hastalıkları ve Cerrahisi Editör: Prof. Dr. Akın Eraslan BALCI BÖLÜM 27 BÖLÜM 27 Standart Timektomi 249 Standart Timektomi Ahmet Demirkaya Timektomi, hemen hemen tüm timik tümörler ve stabil

Detaylı

GÖĞÜS CERRAHİSİ CEP KİTABI

GÖĞÜS CERRAHİSİ CEP KİTABI GÖĞÜS CERRAHİSİ CEP KİTABI Mayıs 2012 Copyright 2012 ISBN : 978-605-87501-3-5 Eser Editörler : Göğüs Cerrahisi Cep Kitabı : Editör İletişim Bilgileri : GATA Göğüs Cerrahisi AD Öğretim Üyesi, Etlik, Ankara,

Detaylı

Nozokomiyal SSS Enfeksiyonları

Nozokomiyal SSS Enfeksiyonları Nozokomiyal SSS Enfeksiyonları Nozokomiyal SSSİ En ciddi nozokomiyal enfeksiyonlardan biri Morbidite ve mortalite yüksektir. Nozokomiyal SSSİ Tüm HE %0.4 ünden sorumlu. En sık görülen formları: Bakteriyel

Detaylı

KOAH lı Hastada Preoperatif Değerlendirme. Dr. Baykal Tülek Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

KOAH lı Hastada Preoperatif Değerlendirme. Dr. Baykal Tülek Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı KOAH lı Hastada Preoperatif Değerlendirme Dr. Baykal Tülek Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı KOAH ve Akciğer Kanseri Önde gelen mortalite ve morbidite nedenleri Benzer

Detaylı

OLGU 3 (39 yaşında erkek)

OLGU 3 (39 yaşında erkek) Yakınma OLGU 3 (39 yaşında erkek) Yaklaşık dört aydır öksürük, Kanlı balgam çıkarma, Göğüs ağrısı ve halsizlik yakınmaları Özgeçmiş Beş yıl önce çekilen akciğer radyogramında sağ üst ve alt zonda tespit

Detaylı

Metastatik Karaciğer Tümörlerinin Cerrahi Tedavisi

Metastatik Karaciğer Tümörlerinin Cerrahi Tedavisi Metastatik Karaciğer Tümörlerinin Cerrahi Tedavisi Prof. Dr. Orhan Bilge İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Karaciğer Safra Yolları Cerrahisi Birimi Kolorektal Kanser 950 000 hasta / yıl Kanser ölümlerinin

Detaylı

Mediyasten, iki plevral boşluğun arasında kalan toraksın bölgesel alanı olarak tanımlanmıştır.

Mediyasten, iki plevral boşluğun arasında kalan toraksın bölgesel alanı olarak tanımlanmıştır. Mediyasten Hastalıkları ve Cerrahisi Editör: Prof. Dr. Akın Eraslan BALCI BÖLÜM 2 BÖLÜM 2 Mediyasten Lenf Nodları 7 Mediyasten Lenf Nodları Mustafa Küpeli, S. Volkan Baysungur Mediyasten, iki plevral boşluğun

Detaylı

Video yardımlı bir göğüs cerrahisi işlemi gerçekleştirebilmek

Video yardımlı bir göğüs cerrahisi işlemi gerçekleştirebilmek Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Göğüs Cerrahisi Alper Gözübüyük VATS Giriş Standart bir torakotomi sırasında kesilen kas katmanları ve ameliyat sahasını genişletmek amacı ile

Detaylı

Kas Koruyucu Torakotomiler 1. Anterolateral: Latissimus dorsi medial kenarın- Göğüs Cerrahisi Rauf Görür

Kas Koruyucu Torakotomiler 1. Anterolateral: Latissimus dorsi medial kenarın- Göğüs Cerrahisi Rauf Görür Torasik İnsizyonlar Torasik İnsizyonlar İdeal bir torakotomi kesisi, lezyona en kolay ve güvenli şekilde ulaşmayı sağlayan, postoperatif minimal fonksiyon kaybına yol açan, kozmetik sonuçları iyi en küçük

Detaylı

Postüral Drenaj Uygulama

Postüral Drenaj Uygulama Postüral Drenaj Uygulama AMAÇ Akciğerlerdeki sekresyonun yer çekimi yardımıyla drenajının gerçekleştirilmesidir. TEMEL İLKELER Spontan solunumda veya ventilatöre bağlı hastada akciğerlerin tüm bronş ve

Detaylı

Periton diyaliz hastalarında başarıya ulaşmak için ortaya çıkmış DİYALİZ YETERLİLİĞİ Kompleks bir değerlendirme ve analizi gerektirmektedir.

Periton diyaliz hastalarında başarıya ulaşmak için ortaya çıkmış DİYALİZ YETERLİLİĞİ Kompleks bir değerlendirme ve analizi gerektirmektedir. Periton diyaliz hastalarında başarıya ulaşmak için ortaya çıkmış DİYALİZ YETERLİLİĞİ Kompleks bir değerlendirme ve analizi gerektirmektedir. S.K. Cinsiyeti: Kadın Doğum Tarihi:16.03.1965 Medeni Durumu:

Detaylı

SORUNLU OLGU ÖRNEKLERİ. Nevin Sarıgüzel Acıbadem Sağlık Grubu Acıbadem Hastanesi, İstanbul

SORUNLU OLGU ÖRNEKLERİ. Nevin Sarıgüzel Acıbadem Sağlık Grubu Acıbadem Hastanesi, İstanbul SORUNLU OLGU ÖRNEKLERİ Nevin Sarıgüzel Acıbadem Sağlık Grubu Acıbadem Hastanesi, İstanbul 1 TDM neden olduğu enfeksiyonların insidansı tüm dünyada artmaktadır Velayeti AA et al. Nontuberculous mycobacteria

Detaylı

PROGRESİF DİSPNE İLE SEYREDEN NADİR BİR AKCİĞER TÜMÖRÜ: PULMONER FİBROM A Rare Pulmonary Tumor Proceeding Progressive Dispne: Pulmonary Fibroma

PROGRESİF DİSPNE İLE SEYREDEN NADİR BİR AKCİĞER TÜMÖRÜ: PULMONER FİBROM A Rare Pulmonary Tumor Proceeding Progressive Dispne: Pulmonary Fibroma OLGU SUNUMU (Case Report) Hasdıraz L, Özkaya M, Oğuzkaya F PROGRESİF DİSPNE İLE SEYREDEN NADİR BİR AKCİĞER TÜMÖRÜ: PULMONER FİBROM A Rare Pulmonary Tumor Proceeding Progressive Dispne: Pulmonary Fibroma

Detaylı

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK TORAKAL EPİDURAL ANESTEZİ VE FEMORAL BLOK YÖNTEMİ A.DOSTBİL*, H.BAŞEL**, Ö.TEKİN***, M.ÇELİK*, A.AHISKALIOĞLU*, AF.ERDEM* *ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Olgu Sunumu. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Özkan Saydam

Olgu Sunumu. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Özkan Saydam Olgu Sunumu Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Özkan Saydam 26 yaş erkek hasta Şikayet: Nefes darlığı, kanlı balgam Fizik Muayene: Stridor, inspiratuar ronküs

Detaylı

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Kardiyovasküler olaylar tüm dünyada en önemli ölüm nedenidir. İnsan ömrünün uzaması kardiyak sorunu olan

Detaylı

Noninvazif Mekanik Ventilasyon Kime? Ne zaman?

Noninvazif Mekanik Ventilasyon Kime? Ne zaman? Noninvazif Mekanik Ventilasyon Kime? Ne zaman? Dr.Y.Kemal GÜNAYDIN Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sunum Planı Tanım Tarihçe Kullanım yerleri Hasta seçimi Uygulama NIMV tipleri Kontrendikasyonlar

Detaylı

Göğüs duvarı (T3) ve vertebra (T4) tutulumu olan küçük hücreli dışı akciğer kanseri olgularında cerrahi tedavi

Göğüs duvarı (T3) ve vertebra (T4) tutulumu olan küçük hücreli dışı akciğer kanseri olgularında cerrahi tedavi Göğüs duvarı (T3) ve vertebra (T4) tutulumu olan küçük hücreli dışı akciğer kanseri olgularında cerrahi tedavi Aydın ŞANLI 1, Ahmet ÖNEN 1, Kemal YÜCESOY 2, Volkan KARAÇAM 1, Sami KARAPOLAT 1, Banu GÖKÇEN

Detaylı

Retorakotomiye Neden Olan Postoperatif Kanamalar: Etyoloji, Tedavi ve Sonuçları

Retorakotomiye Neden Olan Postoperatif Kanamalar: Etyoloji, Tedavi ve Sonuçları Retorakotomiye Neden Olan Postoperatif Kanamalar: Etyoloji, Tedavi ve Sonuçları Adnan SAYAR, Muzaffer METİN, Aysun ÖLÇMEN, Adalet DEMİR, Orhan TAŞÇI, Atilla GÜRSES, Müfid ÖLÇMEN Yedikule Göğüs Cerrahi

Detaylı

TAMAMLAMA PNÖMONEKTOMİLERİ MORTALİTE VE MORBİDİTEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

TAMAMLAMA PNÖMONEKTOMİLERİ MORTALİTE VE MORBİDİTEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI HEYBELİADA SANATORYUMU GÖĞÜS HASTALIKLARI ve GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ KLİNİĞİ KLİNİK ŞEFİ: Prof. Dr. Mustafa YÜKSEL TAMAMLAMA PNÖMONEKTOMİLERİ

Detaylı

Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi. Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD

Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi. Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Kolon tümörlü olguların %40-50 sinde karaciğer metastazı gelişir ; % 15-25 senkron (primer tm ile /

Detaylı

Cerrahi Tedavi Uygulanan Spontan Pnömotorakslı Olguların Analizi #

Cerrahi Tedavi Uygulanan Spontan Pnömotorakslı Olguların Analizi # Cerrahi Tedavi Uygulanan Spontan Pnömotorakslı Olguların Analizi # Soner GÜRSOY, Serkan YAZGAN, Murat Uygar YAPUCU, Kerem TÜRKMEN, Sadık YALDIZ, Metin ÜLĞAN İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs

Detaylı

Plevral sıvı üzerine ne çalışalım : 1.Plevral sıvı sitoloji 2.Plevral sıvı amilaz 3.Plevral sıvı ADA 4.Plevral sıvı hücre bakısı

Plevral sıvı üzerine ne çalışalım : 1.Plevral sıvı sitoloji 2.Plevral sıvı amilaz 3.Plevral sıvı ADA 4.Plevral sıvı hücre bakısı Plevral sıvı üzerine ne çalışalım : 1.Plevral sıvı sitoloji 2.Plevral sıvı amilaz 3.Plevral sıvı ADA 4.Plevral sıvı hücre bakısı ADA 99, Glukoz 67 mg/dl, Yaymada tüm hücreler lenfosit Tetkik öneriniz:

Detaylı

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları Erken Komplikasyonları Akciğer absesi,pnömatosel ve Ampiyem. Dr.Fazilet Karakoç

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları Erken Komplikasyonları Akciğer absesi,pnömatosel ve Ampiyem. Dr.Fazilet Karakoç Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları Erken Komplikasyonları Akciğer absesi,pnömatosel ve Ampiyem Dr.Fazilet Karakoç Çocuklarda Akciğer Absesine yatkınlık: Şiddetli enfeksiyonlar: Menenjit, Septisemi Osteomyelit,Septik

Detaylı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI UZMANLIK EĞİTİM (İHTİSAS) DERSLERİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM

Detaylı

POSTOPERATİF (PEROPERATİF) ERKEN DÖNEM CERRAHİ KOMPLİKASYONLAR Dr.Levent ELBEYLİ İki tip post operatif komplikasyon tanımlanmaktadır. Erken komplikasyonlar postoperatif 30 gün içinde olanlar, geç dönem

Detaylı

Dr. Aydın Şanlı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi A.D izmir

Dr. Aydın Şanlı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi A.D izmir Dr. Aydın Şanlı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi A.D izmir Akciğer tümörleri içinde nöroendokrin tümörler histokimyasal ve immünolojik paternleri benzer özellikte olup, klinik davranışları

Detaylı

Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu

Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu 7. Ulusal Endokrin Cerrahi Kongresi Prof. Dr. Serdar Özbaş Nisan 2015 / Antalya Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu Serdar

Detaylı

SEROMA, ENFEKSİYON, FLEP NEKROZU

SEROMA, ENFEKSİYON, FLEP NEKROZU SEROMA, ENFEKSİYON, FLEP NEKROZU Dr. Kerim Bora YILMAZ MEME KANSERİ TEDAVİSİ KOMPLİKASYONLARI KURSU 2 Nisan 2016, Ankara 1 Seroma Meme cerrahisi sonrası en sık komplikasyon Mastektomi / MKC sonrası cilt

Detaylı

UÜ-SK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE TÜBERKÜLOZ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE TÜBERKÜLOZ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 1. : Göğüs Hastalıkları ve Tb Anabilim Dalı, 12 yaşın üzerindeki ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün

Detaylı

Bronşektazinin Cerrahi Tedavisi ve Sonuçları

Bronşektazinin Cerrahi Tedavisi ve Sonuçları Fatih Meteroğlu, Atalay Şahin, Tahir Şevval Eren Giriş Bronşektazi solunum yolları hastalığının önemli bir nedenidir. Bronşların anormal ve geri dönüşümsüz dilatasyonu olarak tanımlanmaktadır. Bronşlarda

Detaylı

Timektomi; timusun birçok lezyonunda tedaviye yönelik uygulanan yöntemlerden

Timektomi; timusun birçok lezyonunda tedaviye yönelik uygulanan yöntemlerden Mediyasten Hastalıkları ve Cerrahisi Editör: Prof. Dr. Akın Eraslan BALCI BÖLÜM 30 BÖLÜM Genişletilmiş Transsternal Timektomi 271 Genişletilmiş Transsternal Timektomi Derya Özdemir Tüten, Akın Eraslan

Detaylı

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK Karaciğer Nakli Enstitüsü Problem Karaciğer nakli Kardiyak Problemler Hasta Sayısı Giderek Artıyor KC Problemi KPB New York Eyaletinde 1998

Detaylı

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ Nagihan KARAHAN*, Murat AKSUN*, Senem GİRGİN*, Tevfik GÜNEŞ**, Levent YILIK**, Ali GÜRBÜZ** * İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji

Detaylı

YETİŞKİNLERDE TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ

YETİŞKİNLERDE TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ 21. Yüzyılda Tüberküloz Sempozyumu ve II. Tüberküloz Laboratuvar Tanı Yöntemleri Kursu, Samsun YETİŞKİNLERDE TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ Y. Doç. Dr. Serhat Fındık Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs

Detaylı

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Tedavi hedefleri HIV e bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmak Viral yükü maksimal ve en uzun süreli şekilde bastırmak. İmmun

Detaylı

Dekortikasyon Cerrahisinde Önemli Noktalar

Dekortikasyon Cerrahisinde Önemli Noktalar Serdar Özkan, Ülkü Yazıcı Giriş Akciğer parankimi ile toraks duvarı arasında daha özel tabirle visseral ve parietal plevra arasında yer alan potansiyel boşluk plevral aralık olarak tanımlanır. Sağlıklı

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Dr. Behice Kurtaran. Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

TÜBERKÜLOZ Dr. Behice Kurtaran. Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TÜBERKÜLOZ 2019 Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TÜBERKÜLOZ İnsanlık tarafından bilinen en eski hastalıklardan biri 2 Halk arasında ince hastalık Dünyada

Detaylı

ÜLKEM ZDE ÇOK LACA D RENÇL TÜBERKÜLOZ EP DEM YOLOJ S

ÜLKEM ZDE ÇOK LACA D RENÇL TÜBERKÜLOZ EP DEM YOLOJ S ÜLKEM ZDE ÇOK LACA D RENÇL TÜBERKÜLOZ EP DEM YOLOJ S Doç.Dr. Kemal TAHAO LU Süreyyapafla Gö üs Hastal klar ve Gö üs Cerrahisi Merkezi, STANBUL Çok laca Dirençli Tüberküloz (Ç D TB) ile ilgili gerek ülkemizde

Detaylı

Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi

Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri TÜRKİYEDE SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLAR II Sindirim Sistemi Hastalıkları Akciğer Kanserine Güncel Yaklaşım Sempozyum Dizisi No:58 Kasım 2007;

Detaylı

Göğüs Cerrahisinde Postoperatif Komplikasyonlar

Göğüs Cerrahisinde Postoperatif Komplikasyonlar Primer Fokal Hiperhidroz Rasih Yazkan Giriş Komplikasyon terimi herhangi bir cerrahi işlem sırasında veya sonrasında gelişebilen istenmeyen ve amaçlanmayan bir klinik durumu ifade etmektedir. Postoperatif

Detaylı

Plevral Boşluğun Nadir Enfeksiyonları Plevral boşlukta sıklıkla gözlenen enfeksiyonlar parapnömonik

Plevral Boşluğun Nadir Enfeksiyonları Plevral boşlukta sıklıkla gözlenen enfeksiyonlar parapnömonik Plevral Boşluğun Nadir Enfeksiyonları Plevral boşlukta sıklıkla gözlenen enfeksiyonlar parapnömonik effüzyon ve sonrasında gözlenen ampiyemdir. Nadir olarak gözlenen enfeksiyonlar ise fungal, viral ve

Detaylı

Postoperatif Noninfeksiyoz Ateş. Dr.Dilek ARMAN GÜTF Enfeksiyon Hastalıkları AD

Postoperatif Noninfeksiyoz Ateş. Dr.Dilek ARMAN GÜTF Enfeksiyon Hastalıkları AD Postoperatif Noninfeksiyoz Ateş Dr.Dilek ARMAN GÜTF Enfeksiyon Hastalıkları AD GT, 62 y, kadın Nüks tiroid papiller CA Kitle eksizyonu (özefagus ve trake den sıyırılarak) + Sağ fonksiyonel; sol radikal

Detaylı

Masif hemoptizi, genellikle, 24 saat içerisinde 600 ml kanın öksürmekle çıkarılması olarak

Masif hemoptizi, genellikle, 24 saat içerisinde 600 ml kanın öksürmekle çıkarılması olarak MASİF HEMOPTİZİ Masif hemoptizi, genellikle, 24 saat içerisinde 600 ml kanın öksürmekle çıkarılması olarak tanımlanır. %30-50 arasında değişen mortalite oranıyla tıbbi bir acildir. Çoğu klinisyen, 1 gün

Detaylı

İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti?

İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti? İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti? Dr. Özlem Kurt Azap Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KLİMİK 2016, 30. YIL KURULTAYI 1 Sunum planı

Detaylı

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ. Hemoptizi

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ. Hemoptizi HEMOPTİZİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

UZMANLAR İÇİN AKTİVİTE KARNESİ KİŞİSEL BİLGİLER Ünvanı, adı ve soyadı Doğum yeri ve tarihi Medeni durumu Bildiği yabancı dil / diller ve derecesi Yazışma adresi ŀ Telefon Elektronik posta adresi EĞİTİMİ

Detaylı

PALYATİF BAKIMA KABUL VE TABURCU KRİTERLERİ GAMZE SEZER

PALYATİF BAKIMA KABUL VE TABURCU KRİTERLERİ GAMZE SEZER PALYATİF BAKIMA KABUL VE TABURCU KRİTERLERİ GAMZE SEZER PALYATIF BAKIM HIZMETLERI YÖNERGESI «Palyatif Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönergesi» 09.10.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir*.

Detaylı

SANATORYUM ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: Hastanemizin kuruluş düşüncesi 1930 lu yıllara dayanmaktadır. Toraks Bülteni 33

SANATORYUM ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: Hastanemizin kuruluş düşüncesi 1930 lu yıllara dayanmaktadır. Toraks Bülteni 33 ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: SANATORYUM Vefatından birkaç sene öncesinde Atatürk, yaverlerinden Cevat Abbas Bey in köşküne sık sık gelir ve hastanemizin şu an bulunduğu tepeden Ankara yı seyredermiş.

Detaylı