Okuman n Erken Dönemdeki Habercisi: Sesbilgisel Fark ndal k Becerisinin Kazan m

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Okuman n Erken Dönemdeki Habercisi: Sesbilgisel Fark ndal k Becerisinin Kazan m"

Transkript

1 - - Okuman n Erken Dönemdeki Habercisi: Sesbilgisel Fark ndal k Becerisinin Kazan m Figen TURAN* Gözde GÜL** Özet Sesbilgisel fark ndal k becerisi okul öncesi dönemde bafllamakta, okul yaflant s n n ilk y llar nda geliflmeye devam ederek okuma sürecine katk da bulunmaktad r. Yap lan araflt rmalar sesbilgisel fark ndal n okuma geliflimi ile güçlü ve pozitif yönde bir korelasyonunun oldu unu ortaya koymaktad r. Okul öncesi y llarda okuryazarl k yeteneklerinin gelifltirilmesi, sonradan ortaya ç kabilecek okuma sorunlar n önlemeye yard mc olmak aç s ndan çok önemlidir. Alanyaz nda yer alan birçok araflt rma, sesbilgisel fark ndal n okumay kolaylaflt r c bir etkiye sahip oldu unu ortaya koymaktad r. Bu yaz da, sesbilgisel fark ndal k becerisinin tan m, geliflimi ve okumaya olan katk s alanyaz n çal flmalar eflli inde tart fl lm fl, Türkiye de okul öncesi dönemden bafllayarak verilebilecek bir sesbilgisel fark ndal k e itiminin olas etkilerine yer verilmifltir. Anahtar Kelimeler Sesbilgisel Fark ndal k, Okuma Becerileri, Üst Dil Becerileri. *Hacettepe Üniversitesi Sa l k Bilimleri Fakültesi Çocuk Geliflimi Bölümü Ö retim Üyesi. **Hacettepe Üniversitesi Sa l k Bilimleri Fakültesi Çocuk Geliflimi Bölümü Araflt rma Görevlisi. Kuram ve Uygulamada E itim Bilimleri / Educational Sciences: Theory & Practice 8 (1) Ocak / January E itim Dan flmanl ve Araflt rmalar letiflim Hizmetleri Tic. Ltd. fiti.

2 Yrd. Doç. Dr. Figen TURAN Hacettepe Üniversitesi Sa l k Bilimleri Fakültesi Çocuk Geliflimi Bölümü S hhiye/ankara Elektronik Posta: fturan@hacettepe.edu.tr Yay n ve Di er Çal flmalardan Seçmeler Gül, G., & Turan, F. (2007, May s). Zihinsel engelli çocuklar n okuma becerilerine sesbilgisel fark ndal k e itiminin etkilerinin incelenmesi. IV. Ulusal Dil ve Konuflma Bozukluklar Kongresi nde sunulan bildiri. Yeditepe Üniversitesi. Ege, P., Acarlar, F. & Turan, F. (2004). Ankara artikülasyon testi-aat. (Ankara Üniversitesi Destek Proje). Ankara: Key Tasar m. Turan, F. (2004). 3-6 yafllar ndaki Türk çocuklar nda oral motor becerilerine iliflkin norm çal flmas. Anadolu üniversitesi. Dil- Konuflma Bozukluklar Kongre kitab içinde (s ). Ankara: Kök Yay nc l k. Turan, F., & Ege, P. (2003). Dil ö renme güçlüklerinde bütüncül dil yaklafl m. Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi Özel E itim Dergisi, 3, 3. Acarlar, F., Ege, P. & Turan, F. (2002). Türk çocuklar nda üstdil becerilerinin geliflimi ve okuma ile iliflkisi. Türk Psikolojisi Dergisi. 17, Turan, F., & Ege, P. (1999). 3-6 yafllar ndaki çocuklar n hece yineleme h z (HYH) normlar n n belirlenmesi. Nöropsikiyatri Arflivi, 3, Ege, P., Acarlar, F., & Güleryüz (Turan), F. (1998). Türkçe kazan m nda yafl ve ortalama sözce uzunlu unun (OSU) iliflkisi. Türk Psikoloji Dergisi, 41, Arafl. Gör. Gözde GÜL Hacettepe Üniversitesi Sa l k Bilimleri Fakültesi Çocuk Geliflimi Bölümü S hhiye/ankara Elektronik Posta: gozde@hacettepe.edu.tr Yay n ve Di er Çal flmalardan Seçmeler Gül, G., & Turan, F. (2007, May s). Zihinsel engelli çocuklar n okuma becerilerine sesbilgisel fark ndal k e itiminin etkilerinin incelenmesi. IV. Ulusal Dil ve Konuflma Bozukluklar Kongresi nde sunulan bildiri. Yeditepe Üniversitesi.

3 Okuman n Erken Dönemdeki Habercisi: Sesbilgisel Fark ndal k Becerisinin Kazan m Figen TURAN, Gözde GÜL Bireyin ait oldu u toplumda dili ifllevsel olarak kullanabilmesi için geliflim sürecinde dile iliflkin yeterlik kazanmas gerekir. Dilin etkili bir flekilde kullanabilmesi için sözel dilin kazan lm fl olmas kadar dilbilimsel (linguistik) bileflenlere ait becerilerin de kazan lm fl olmas gerekir. Dilbilim (linguistik); sesbirimsel bilgi (fonetik), anlambilim (semantik), söz dizimi (sentaks), biçimbilgisi (morfoloji) ve edimbilim (pragmatik) olmak üzere befl temel bileflenden oluflmaktad r. Bu bileflenlerden her biri dilbilimin belli bafll ö elerini oluflturmakla beraber birbirlerinden ba ms z olarak geliflmezler. Bafllang çta dilbilimin bu bileflenlerine ait bilgi sadece al c düzeydeyken zamanla ifade edici düzeye ulaflmaktad r. Ancak dilbilimsel bileflenlerin kazan m, ait olunan topluma ve geliflim düzeyine göre farkl l klar göstermektedir (Taylor, 1996; Qi & O Connor, 2000). Bu yaz da, dilin sesbilgisel bileflenlerinden biri olan sesbilgisel fark ndal k becerisi ve sözel ve yaz l dil aras nda ba lant kurabilmeyi gerektiren okuma süreci aras ndaki iliflki ele al nmaktad r. Ses Bilgisi (Fonoloji) Ses bilgisi, sesbirimsel bilgi, sesbirim (fonem) ve sesçil (phone) gibi sese ait ve birbiri ile iç içe geçen birden fazla tan m kapsamaktad r. Sesbilgisi, bir dildeki sesleri ve bu seslerin da l m s n rl l klar n, bu seslerin hangilerinin anlam tafl d klar n, nas l bir düzende bulunduklar n inceler (Topbafl, 2005). Bir baflka deyiflle ses bilgisi, dilin ses sistemlerine yönelik olarak yap lan çal flmalar içerir (McLaughlin, 1998). Sesbirimsel bilgi, bir dildeki ses-sembol iliflkileri hakk nda bilgiye sahip olma anlam na gelir (Otto, 2006).

4 268 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER Sesbirim (fonem), di er ses birimler ile bir araya gelerek sözcük oluflturan seslerin en küçük dilbilimsel birimidir. Ses birimler, dinleyici taraf ndan tek bir alg sal birim olarak düflünülen seslerden ibarettir (Otto, 2006). Bir baflka deyiflle ses birim, akustik benzerlikleri nedeniyle iliflkili olan ses ailesi ya da gruplar d r (McLaughlin, 1998). Sesçil (phone) ise bir sözcükteki bir konuflma sesinin izole olarak üretimini ortaya koyar. Kiflilerin parmak izlerine benzer flekilde baz seviyelerde her ikisi de ayn kifli taraf ndan üretilse bile iki sesçil birbirinden tamamen farkl d r (McLaughlin, 1998). Çocuklar giderek dilbilimin befl bileflenine iliflkin daha fazla fark ndal k kazan rlar ve bu fark ndal bilinçli olarak manipüle ederek dile yans t rlar. Dilbilimin bileflenlerinde yer alan bu özelliklerin bilinçli fark ndal, dilbilimin bir üst seviyesi olan üst dil seviyesidir. Üst dil seviyesinde, bir çocuk iletilerini flekillendirmek için ses birimleri bilinçli olarak manipüle eder, anlambilimsel, söz dizimsel, biçimbilgisel ve edimbilgisel bilgiyi bilinçli olarak kullan r. Üst dil bilgisi, sözcüklerde yer alan seslere, ünsüzlere, ünlülere ve sözcük parçalar gibi birimlerle ilgili sorulara yan t verilebildi inde geliflir. Üst dil becerileri sesbilgisel fark ndal k, sözcük fark ndal, söz dizimsel fark ndal k ve kullan mbilim fark ndal olmak üzere dört temel kategoride ele al nmaktad r (Bialystok & Ryan-Bourchan, 1985; Chaney, 1992; Otto, 2006; Paul, 1995). Yap lan araflt rmalar üst dil fark ndal n n okuman n kazan lmas nda yarar sa lad n aç kça ortaya koymufltur. Buna ek olarak birçok araflt rmac, çocuklarda erken okuma becerisinin geliflmesi için gerekli olan en önemli üst dil bileflenlerinden birinin sesbilgisel fark ndal k oldu unu belirtmifllerdir (Ball, 1997; Paul, 1995) Sesbilgisel (Fonolojik) Fark ndal k Nedir? Çocuklar dili ifade edici bir flekilde kullan rken bafllang çta, farkl sesleri ay rt eder, sözcüklerin sesletimini yapar ve sahip olduklar sesbirimsel bilgi düzeyini yans t rlar. Çocuklar n sesbirimleri bilinçli olarak kullanabilmeleri ve günlük konuflmalar s ras nda ya da bir metni okuma s ras nda sesbirimlerin s ralan fllar na ve niteliklerine iliflkin fark ndal klar genel olarak sesbilgisel fark ndal k becerisi olarak isimlendirilir.

5 TURAN, GÜL / Okuman n Erken Dönemdeki Habercisi: Sesbilgisel Fark ndal k Becerisinin Sesbilgisel fark ndal a iliflkin birçok tan m bulunmaktad r. Bu tan mlar n ço u ortak özelliklere de inmekle birlikte sesbilgisel fark ndal n farkl yönlerini vurgulamaktad rlar. Üst dil becerilerinin önemli bir parças olarak düflünüldü ünde sesbilgisel fark ndal k; sözel ifadelerde yer alan seslerin ayr lmas ve birlefltirilmesi süreci olarak tan mlanmaktad r. Bir baflka deyiflle sesbilgisel fark ndal k, konuflma s ras nda kullan lan sözcüklerde yer alan sesleri fark edebilme anlam na gelmektedir (Phelps, 2003). Genel olarak sesbilgisel fark ndal k sözcüklerdeki ses segmentlerinin aç k bir flekilde fark nda olabilme fleklinde tan mlanmakla birlikte daha ayr nt l bir flekilde ele al nd nda sözcüklerin ses yap s n manipüle edebilme ve bunu sözcüklere yans tabilme kapasitesi ve iki sözcü ün ayn ses birimle bafllay p bafllamad na, uyakl olup olmad klar na karar verebilme ve sözcü ün sonunda yer alan sesbirimi söyleyebilme fleklinde tan mlanmaktad r. Özetle sesbilgisel fark ndal k, birkaç sesin bir araya gelerek bir sözcük oluflturdu unu fark edebilme becerisi anlam na gelmektedir (Ott, 1997). Sesbilgisel fark ndal k becerisini kazanm fl olan çocuklar sesleri manipule ederek ileri derecede dil becerilerine ad m atmaktad rlar (Yopp & Yopp, 2000). Uyakl sözcükleri tan ma ve uyakl sözcük oluflturma, sözcüklerde yer alan hece say s n hesaplama, sözcüklerin bafl nda ve sonunda yer alan sözcükleri kullanarak benzer sözcükleri efllefltirme, sözcük oluflturmak için sesleri bir araya getirme ve bir sözcü ü oluflturan sesleri ay rmay içeren sesbilgisel fark ndal k becerisi ayn zamanda, okuma becerisinin kazan lmas nda da sözel dil becerileri (sözcük da arc n içeren al c ve ifade edici dil) ve alfabetik bilgi (harf tan ma) kadar önemlidir. Özellikle okuma sürecinde ak c l sa layan alfabetik bilginin elde edilmesinde sesbilgisel fark ndal k becerisinin kazan lmas önemli rol oynamaktad r (Wright & Jacobs, 2003). Sesbilgisel Fark ndal k Becerilerinin Geliflimi Sesbilgisel fark ndal k becerilerinin kazan m s ras na bak ld nda; -Uyak becerileri, -Sözcükleri hecelerine ay rma, -Ayn sesle bafllayan sözcükleri tan yabilme (aliterasyon), -Ayn sesle biten sözcükleri tan yabilme,

6 270 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER -Bir sözcükteki ses say s n hesaplayabilme ve ünsüz-ünlü, ünlüünsüz ve ünsüz-ünlü-ünsüz yap s ndaki sözcükleri seslerine ay rabilme, -Ünsüz-ünsüz-ünlü-ünsüz, ünsüz-ünlü-ünsüz-ünsüz ve ünsüz-ünsüz-ünlü- ünsüz-ünsüz yap s ndaki sözcükleri seslerine ay rabilme, -Bir sözcükteki sesleri manipüle edebilme (Örnek: /kat/ sözcü ünü /k/ sesini kullanmadan da söyleyerek ortaya yeni bir anlam ç karmak) becerilerinin birbirini izledi i görülmektedir (Paul, 1995). Sesbilgisel fark ndal k farkl düzeylerden oluflmakla birlikte her düzey kendi içinde artan zorluk derecelerine sahiptir. Baz araflt rmac lara göre sesbilgisel becerilere yönelik çal flmalarda her bir düzeyin s rayla takip edilmesi önem tafl maktad r. Ancak Yopp a göre (1992), bir çocu un sesbilgisel fark ndal k becerilerinden bir sonrakine geçmesi için bir öncekinde uzmanlaflmas gerekmemektedir. Bunun yerine sesbilgisel fark ndal k becerileri süreklilik göstermelidir (aktaran Phelps, 2003). Çocuklar sesbilgisel fark ndal k becerilerinin farkl düzeylerinde geliflim gösterebilmektedirler. Çocuklar ayn süreç içinde sözcük fark ndal nda farkl bir düzeyde, hece fark ndal nda baflka bir düzeyde olabilmektedirler. Önemli olan sesbilgisel fark ndal k becerisinin okuma ve okuman n bafllang c nda temel bir beceri oldu- udur (Jenkins & Bowen, 1994). Sesbilgisel Eksiklik Kavram ve Ses Bilgisel Eksikliklerin Nedenleri Sesbilgisel becerilerdeki eksiklikler ö renme güçlü ü ve zihinsel engel gibi durumlar tan lamaya yönelik ölçütler aras nda önemli bir yere sahiptir. Tan lamaya dayal sesbilgisel beceriler incelenirken ço unlukla ses modellerini isimlendirme, çözümlemeyi içeren ses fark ndal na sahip olma, grafem-ses iliflkilerini kurabilme ve mevcut heceleme ve uyak becerileri seviyeleri göz önünde bulundurulmaktad r. Yap lan çok say da araflt rma, belirtilen beceriler ile tekerlemeleri tekrarlama gibi di er becerilerin normal geliflim gösteren çocuklarda daha sonraki okuma ve heceleme becerilerinin habercileri olduklar n ; bununla birlikte belirtilen becerilerde eksikliklere sahip olan çocuklar n ço unlukla zay f okuma ve heceleme becerilerine sahip olduklar n ya da do rudan okuma alan nda ö renme güçlükleri yaflad klar n göstermifltir. Bununla birlikte yüksek ve düflük zekâ puan na sahip her iki çocuk grubunda da sesbilgisel ek-

7 TURAN, GÜL / Okuman n Erken Dönemdeki Habercisi: Sesbilgisel Fark ndal k Becerisinin siklikler gözlenebilmektedir ancak düflük zekâ puan na sahip çocuklarda sesbilgisel beceri eksikli i ile karfl lafl lma s kl n n daha fazla oldu u görülmüfltür (Snowling & Stackhouse, 2001; Thomson, 2001). Roth ve arkadafllar n n (2006) aktard na göre Foorman, Francis, Fletcher, Schatschneider, ve Mehta (1998), okul öncesi dönemde az ya da geliflmemifl bir sesbilgisel fark ndal k becerisinin ilkö retimin ilk y l nda okuma becerisinin zay f olabilece ini gösterdi ini belirtmifllerdir. Okuma ve yazmay ö renme ve okuma-yazma güçlüklerine yönelik olan sesbilgisel temel (esas) de iflken, Frith (1995) taraf ndan nedensellik modeline dayand r larak desteklenmifltir. Bu model sesbilgisel ifllemlemenin etkisini göz önünde bulunduran kavramsal bir yap sa lam flt r. Model flu varsay mlara dayanmaktad r: Sesbilgisel ifllemleme yeterlili i nispeten süreklilik göstermektedir. Bu yeterliliklerin gelifliminde bireysel farklar rol oynar. Sesbilgisel yeterlik genel biliflsel yetenekten farkl l k gösterir. Bu modelin; biyolojik, biliflsel ve davran flsal olmak üzere üç seviyeden oluflan bir aç klamas vard r. Üç seviyede de çevresel etkilerin önemini tan mlar. Afla da bu modelin önemli noktalar verilmifltir; Dikkati ilk çeken nokta davran flsal seviyedir. Bu seviyede, ö renen kiflinin özellikle de erlendirmeye ve becerilere nas l tepkiler verdi ini görebiliriz. Ancak modelde gösterildi i üzere ses bilgisel testler yaln zca ses bilgisel yetene i yans tamaz, di er faktörlerden de etkilenir. Çocu un davran flsal seviyedeki performans ndan, biliflsel seviyede güçlü ve zay f yönlerine yönelik sonuç ç kar l r. Unutulmamal - d r ki sesbilgisel ifllemleme yetene i ve genel zihinsel yeteneklerin ikisi de kuramsal yap lard r. Bunlar do rudan görülmemekle birlikte davran flsal bilgiden anlafl l r. Biyolojik seviye beyin fonksiyonuna iliflkin gözlemleri içerir. Genetik veya çevresel etkiler söz konusu olabilir. Frith in modelinde, ses bilgisel ifllemleme ve güçlüklerinin biyolojik seviyede meydana geldi i ve genetik bir kökeni olabilece i öne sürülür (aktaran Reason & Frederickson, 2000; Snowling & Stackhouse, 2001; Thomson, 2001).

8 272 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER Sesbilgisel Fark ndal k Becerisi E itimi ve Genel lkeleri Geliflimsel alanyaz ndan elde edilen bilgiler ve e itim çal flmalar ndan elde edilen kan tlar do rultusunda iyi bir sesbilgisel fark ndal k ö retiminin nas l olabilece ine iliflkin befl temel ilke öne sürülebilir. Sesbilgisel fark ndal n do al gelifliminin daha genifl linguistik birimlerden daha küçük linguistik birimlere do ru ilerlemesi nedeniyle bir e itim program nda yer alan çal flmalar da sistematik olarak benzer bir ilerlemeyi takip etmelidirler (Ott, 1997; Stiller, 2005). Sesbilgisel fark ndal k becerilerinin farkl zorluk derecelerinden oluflmas nedeniyle e itim çal flmalar kolaydan zora do ru ilerleyen bir yap da haz rlanmal d r. lk e itim oturumlar uyaklar tan maya odaklan rken sonraki oturumlar sesbirim ay rma ve/veya manipüle etmeyi gerektiren becerileri içermelidir. E itim program n n esas amac çocuklar n sesbirim fark ndal na sahip olmalar oldu undan çal flmalar temelde sese odaklanmal d r. Böylece dinleme becerileri de desteklenmelidir. Bununla birlikte baz çal flmalar hayal gücünün kullan lmas yla güçlendirilebilece i gibi bu görsel destekler çocuklar n ses üzerindeki dikkatlerini da- lmas na neden olmamal ve e itimin erken dönemleri boyunca bu durumun az seviyede olmas sa lanmal d r. Baz sesbirimler di er sesbirimlere göre daha kolay izole edildi- inden sesbirim fark ndal çal flmalar ses dizileri s n rland r larak çal fl lmal d r. Örne in ilk oturumlar sürtünmeli ya da nazal seslere odaklanmal, çocuklar süreksiz sesler ile daha sonraki oturumlarda tan flt r lmal d r. Seslerin alg lanmas ndaki art fl n nas l meydana geldi ine odaklan ld ndan e itim program konuflma üretiminin yeri ve flekline iliflkin fark ndal da içermelidir. Böylece çocuklar sesleri betimleyici s fatlar da ö renmeli ve ses üretirken a z ve dilin pozisyonu ile ilgili düzeltici geri bildirim almal d rlar (Ott, 1997). Okul öncesi dönem, sesbilgisel fark ndal n gelifltirilmesi için önemli bir kaynakt r. Asl nda okul öncesi dönemdeki çocuklar n, sesbilgisel fark ndal k konular ndaki performanslar, erken okuma baflar lar n n çok güçlü göstergeleri olmaktad r (Blachman, 2000; Bryant Bradley, Mclean & Corossland, 1989).

9 TURAN, GÜL / Okuman n Erken Dönemdeki Habercisi: Sesbilgisel Fark ndal k Becerisinin Sesbilgisel Fark ndal k Becerisi, Okuma ve Okuma Sürecinde Ses Bilgisel Ba lant lar n Kullan m Normal geliflim süreci içinde çocuklar birçok ses hatas yapmakta ve sözcükleri yetiflkinlerden farkl kullanmaktad rlar (Acarlar & Ege, 1996). Okumay kolayca ö renen ve kolay ö renemeyen çocuklar aras nda bu bak mdan gerek okul öncesi gerek ilkö retim döneminde farkl l klar görülmektedir. Sesbilgisel fark ndal k becerisi okul öncesi dönemde bafllamakta, okul yaflant s n n ilk y llar nda geliflmeye devam ederek okuma sürecine katk da bulunmaktad r. Sesbilgisel fark ndal k, okuma baflar s n n okul öncesi dönemdeki en önemli haz rlay c s olarak kabul edilmektedir. Yap lan araflt rmalar sesbilgisel fark ndal n okuma geliflimi ile güçlü ve pozitif yönde bir korelasyonunun oldu unu ortaya koymufltur. Alanyaz nda, sesbilgisel fark ndal k becerilerinin okuma ve okuma süreçleri üzerindeki etkilerini de erlendiren ve önemini vurgulayan çok say da araflt rma bulunmaktad r (Acarlar, Ege & Turan 2002; Phelps, 2003). Yap lan boylamsal araflt rmalar, sesbilgisel fark ndal olmayan çocuklar n okumay ö renmede zorluk yaflad klar n ortaya koymufltur. Okumadaki baflar s zl kta tek bafl na olmamakla birlikte sesbirim fark ndal eksikli inin etkili oldu unu belirtilmifltir. Araflt rmalar, zay f okuyucular n okudu- unu anlamada ve okuma s ras nda sözcük da arc n kullanmada önemli kar fl kl klar yaflad klar n ve ilkeleri çözümleme ve yaz l materyalleri aç klamada iyi okuyuculardan daha az yeterli olduklar n göstermifltir (Snowling, 2000). Yap lan deneysel çal flmalar da sesbilgisel fark ndal n ö retim için uygun oldu unu ve çocuklar n okuma ve heceleme geliflimlerini bu tür e itimlerin kolaylaflt rd n aç kça göstermifltir (Phelps, 2003). Okul öncesi dönem çocuklar n n sesbilgisel fark ndal k, konuflma geliflimi ve harf bilgilerinin incelendi i bir araflt rmada; 99 okul öncesi dönem çocu unu düflük, orta ve üst düzey olarak s n fland rm fllard r. Her gruba eflit say da sunum yap larak okumay ve sesbilgisel fark ndal k becerisini önceden kazanmam fl olan bu çocuklar n her biri yaklafl k 30 dakika süren 2 oturumda, okuldaki sessiz test odalar nda de erlendirilmifllerdir. Sonuçta; erken okuma becerisi ve sesbilgisel fark ndal k ile konuflma becerileri ve harf bilgisi aras nda anlaml bir iliflki oldu u görülmüfltür (Mann & Foy, 2003).

10 274 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER Okul öncesi dönem s n flar ndaki sesbilgisel e itim süreçlerini karfl laflt rmay amaçlayan baflka bir çal flmada ise sesleri ay rma ve birlefltirme arac l yla harf-ses çözümleme, uyaklar ve ilk sesleri tan - ma hedef becerileri için sesleri s n fland rarak analoglar kullanmay gerektiren iki sesbilgisel e itim iflleminin, okuma ve heceleme becerilerinin kazan m na etkisini incelemifllerdir. 10 hafta süreyle haftada iki kez küçük gruplar hâlinde ar dakikal k e itim alan iki çocuk grubunun hedef becerilerde ve okuma ve heceleme becerilerinde yarar sa lad klar görülmüfltür (Qi & O Connor, 2000). Hastanede yatarak tedavi gören çocuklar n okuma güçlükleri üzerinde ses bilgisi ve strateji e itiminin etkisinin incelendi i bir çal flmada ise do rudan ö retim ve sözcük tan ma stratejisi ö retimine dayal olarak oluflturulan e itim program sonunda örneklemi oluflturan çocuklar n temel ses bilgisel fark ndal k ve harf-ses ö renme güçlüklerinin sa alt m n n yap ld, 5 sözcük tan ma stratejisinin ö retimi için tan nmayan sözcükleri çözümleme ve hecelere ait parçalar tan ma becerilerinde ilerleme sa land görülmüfltür (Lovett, Lacerenza & Borden, 2000). Okuma güçlü ü olan çocuklar n (dyslexic) okuma performanslar n artt rmay amaçlayan deneysel araflt rmalarda da ço unlukla sesbilgisel fark ndal a dayal bilifl ötesi süreçlerin ve do rudan ö retim yönteminin denendi i görülmektedir. Araflt rmalardan elde edilen sonuçlar okuma güçlü ü olan çocuklar n (dyslexic) okuma performanslar n n her iki yöntemle de geliflti ini ortaya koymaktad r (Wright & Jacobs, 2003). Alanyaz nda yer alan birçok araflt rma, sesbilgisel fark ndal n okumay kolaylaflt r c bir etkiye sahip oldu unu ortaya koymaktad r. Ancak sesbilgisel fark ndal k becerisinin okuma performans üzerindeki olumlu etkileri kadar okuma sürecine yönelik katk lar n n nas l gerçekleflti inin de bilinmesinde yarar vard r. Sonuç Okuma; Okuyucu, okunan metin ve okuma durumunun ba lam aras nda iletiflim kurulmas yoluyla anlam oluflturma sürecidir. (Stone, Merritt & Cherkes-Julkowski, 1998). Okuyabilmek, sözel dil ile yaz l dil aras nda efllefltirme yapabilmeyi gerektirir. Sözel ve yaz l dil aras nda efllefltirme yapabilme becerisi ise sözcüklerin ve sözcüklerdeki ses birimlerin s ralan fllar na iliflkin fark ndal k kaza-

11 TURAN, GÜL / Okuman n Erken Dönemdeki Habercisi: Sesbilgisel Fark ndal k Becerisinin n m üzerine infla edilir. Bu ses paternleri uyaklar, uyaklar n kullan ld flark lar, tekrarlay c özellik gösteren hikayeler ve tekerlemeler ile okul öncesi dönemde geliflir ve zamanla olgunlafl r (Owens, 1999). Hecelerin, sözcüklerin s n rlar n n fark nda olmak, okuryazarl k için bir ön koflul olma özelli i tafl r. Sözcükleri tümcelerden, heceleri sözcüklerden ve sesbirimleri sözcüklerden ve hecelerden ay rt edebilme yetene i sesbilgisel fark ndal k becerisinin önemli göstergelerindendir. Okuma s ras nda sesbilgisel fark ndal ktan yararlanmak, okuyucuyu bir anlamda pasif okuyucu modelinden uzaklaflt rarak sözel ve yaz l dil aras nda bilinçli bir flekilde ba lant kurabilmeye götürmekte, yaz l metnin daha erken dönemde ve ak c olarak okunmas na olanak tan makta anlama sürecine katk da bulunmaktad r. Metnin yaz m nda kullan lan yaz sistemi, okuma s ras nda sesbilgisel fark ndal k becerisinin kullan m na yön vermektedir. Dünyada yayg n olarak kullan lan 3 temel yaz sistemi bulunmaktad r. Bu yaz sistemlerinden biri resme dayal -pictographic- yaz sistemidir. Bu sistemde, Çince de oldu u gibi okumay ö renmek ve ak c okuyabilmek için sesbirimleri ay rmaya ya da birlefltirmeye gerek olmamakla birlikte belle in güçlü olmas önem kazanmaktad r. Bir di er yaz sistemi ise hecelere dayal -syllabary- yaz sistemidir. Bu sistemde Japonca da oldu u gibi her sembol bir heceyi göstermekte, heceler sözcükleri oluflturmak için bir araya gelmektedir. Bu sistemde okumay kazanabilmek sözcüklerin ses yap lar n n baz boyutlar n n (hece fark ndal ) önemli derecede fark nda olunmas n gerektirmektedir. Üçüncü yaz sistemi ise, alfabetik kodlama ilkesine dayanan yaz sistemidir. Bu sistemin en belirgin özelli i her sembolün bir sesbirimi temsil etmesidir. Alfabetik kodlamaya dayal yaz sistemi, bellekte daha kolay ve daha h zl depolanan bir yaz sistemidir. Sözcükleri temsil eden resimleri ya da heceleri bellekte depolamaktan çok sembolleri temsil eden sesbirimleri bellekte depolamay gerektirir. Ancak alfabetik kodlamaya dayal yaz sistemlerinin kullan ld yaz l bir metni okumak, büyük oranda sesbilgisel fark ndal k becerisi gerektirir (Paul, 1995). Türkçe de alfabetik kodlama ilkesine dayal bir dildir. Her sesbirim bir sembolü temsil etmekte, semboller bir araya gelerek bir sözcü- ün yaz l ifadesini, sesbirimler bir araya gelerek sembollerle oluflturulan sözcüklerin sözel ifadesini oluflturmaktad r. Bir metni okuma s ras nda, yaz l olan semboller sesbirimlerin birleflimi fleklinde

12 276 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER ifade edilmektedir. Okuma s ras nda oldukça h zl bir flekilde gerçekleflen sesbirimleri birlefltirme süreci, ak c okumay sa lamaktad r. Semboller hâlinde gösterilen sesbirimler ne kadar h zl ve do ru bir flekilde sözel olarak s ralan rsa okuma da o kadar ak c olmaktad r. Yap lan araflt rmalar, sesbilgisel fark ndal k becerisinin, okul öncesi dönemi de kapsayan erken çocukluk döneminde ve ilkö retim yaflant s n n ilk y llar nda kazan lan okuma yazma becerileri ile do rudan iliflkili oldu unu göstermifltir. Okul öncesi dönemde yer alan çocuklara kelimeleri hecelere, heceleri sesbirimlere ayr flt rmalar, sesbirim benzeflimlerini saptamalar, harflerin isimleri ile bu harflere karfl l k gelen sesbirimleri birlefltirmeleri amac yla uygulanan al flt rma çal flmalar, bu çocuklar n gelecekteki okuma baflar lar n kazanmalar nda oldukça önemli bir rol oynamaktad r (Oktay & Aktan, 2004). Sesbilgisel fark ndal k becerilerinin normal gelifliminde, birbiri ile iliflkili üç becerinin kazan m n gerektirdi i görülür. Bu becerilerden ilki, bir kiflinin do al konuflmas nda yer alan konuflma sesleri aras ndaki fark alg layabilme anlam na gelen sesbirimsel alg d r. kinci beceri, artikülasyon becerileridir. Üçüncü beceri ise genel olarak konuflma s ras ndaki sözcüklerde yer alan ses birimleri ay rabilme ve birlefltirebilmeyi gerektiren sesbilgisel fark ndal kt r (Grawburg, 2004). Normal geliflim gösteren çocuklarda, uyak becerileri ve aliterasyon erken dönemde geliflen iki önemli sesbilgisel fark ndal k becerisidir (Roth & Baden, 2001; Roth, Troia, Worthington & Handy, 2006). Uyak becerileri ve aliterasyon, çocu un konuflma birimlerinin s ralamas n anlayabilme becerisine yönelik duyarl l n gösterir. Okul yaflant s na uyaklar ve aliterasyonlar tan yarak ve üreterek bafllayan çocuklar, ayn derecede fark ndal k becerisine sahip olmayan akranlar na göre daha baflar l okurlar olmaktad rlar. Orta düzeyde karmafl kl a sahip olan sesbilgisel beceriler bafllang ç ve bitifl seslerine göre sözcük üretebilmeyi ve sözcükleri s n fland rabilmeyi gerektirmektedir (Ball, 1997). Uyak ve aliterasyon becerilerine benzer flekilde sözcüklerin bafllang ç ve bitifl seslerini tan yabilen çocuklar da okuma becerilerinde ayn düzeyde fark ndal k kazanmam fl çocuklara göre daha baflar l okurlar olmaktad rlar (Ball, 1997; Phelps, 2003).

13 TURAN, GÜL / Okuman n Erken Dönemdeki Habercisi: Sesbilgisel Fark ndal k Becerisinin Görüldü ü gibi sesbilgisel fark ndal k becerisinin kazan lmas okuman n kazan lmas nda ve ak c olmas nda önemli rol oynamaktad r. Ancak ak c okuman n sa lanmas nda sesbilgisel fark ndal k kadar dilin di er bileflenlerinin de etkilerini göz ard etmemek gerekmektedir. Okuman n ak c bir flekilde baflar labilmesi için sesbilgisel, ortografik, anlambilgisel, söz dizimsel ve biçimsel süreçlere ait bilginin iyi bir flekilde birlefltirilmesi gerekmektedir (Katzir, Wolf, O Brien, Lovett & Morris, 2006). Okuma güçlü ü yaflayan çocuklar ço unlukla sesbilgisel problemler de yaflamaktad rlar. Yaflanan güçlükler heceleri daha küçük sesbilgisel birimlere ay rmada (heceleri analiz etme) yap lan hatalar ile iliflkilidir. Okul öncesi dönemde ve birinci s n fta ciddi sesbilgisel güçlükler yaflayan çocuklar okuma ve heceleme becerileri için risk grubu oluflturmaktad rlar. Ancak sesbilgisel fark ndal k becerisinin kazand r lmas ve yaz l sembolleri ifade edebilmek için sesler aras ndaki iliflkilerin ö retilmesi bu problemlerin üstesinden gelinebilmesine olanak tan maktad r (Owens, 1999). Sesbilgisel fark ndal k becerisi okuma sürecine ve ak c okumaya katk da bulunmakla birlikte gelecekteki okuma baflar s hakk nda erken dönemde ipucu elde edilmesini de sa lamaktad r. Özellikle okul öncesi dönemde yap lan ve sesbilgisel fark ndal temel alan etkinlikler arac l yla fark edilen sesbilgisel fark ndal a dayal eksiklikler, ilkö retim yaflant s nda karfl lafl lmas söz konusu olan okuma güçlü ü ya da iyi bir okuma performans na sahip olma aç - s ndan çocuklar n okuma becerileri hakk nda tahminde bulunmaya, dolay s yla sesbilgisel fark ndal k becerisi zay f olan çocuklar n erken dönemde belirlenebilmesine ve uygun müdahale programlar ile okumada yaflanabilecek güçlükler için önlem al nmas na olanak tan yacakt r. Ülkemizde Milli E itim Bakanl n n uygulamaya koydu u müfredatta, yer alan ilk okuma-yazma becerileri ö retim program incelendi inde okuma-yazma ö retiminin sese dayal yaklafl mla ele al nd görülmektedir. Alfabetik kodlama ilkesine dayal olan yaz dilimiz ile ilkö retim birinci s n fta ilk kez karfl laflan ö rencilerin yaflayabilecekleri güçlükler göz önünde bulunduruldu unda okul öncesi dönemde verilen sesbilgisel fark ndal a dayal e itimin, çocuklar okuma-yazma becerilerine haz rlayaca ve olas okuma güçlüklerinin erken dönemde yap lan müdahaleler ile okul öncesi dö-

14 278 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER nemde önlenebilece i düflünülmektedir. Türkçe d fl ndaki dillere ait alanyaz nda yer alan araflt rmalarda, sesbilgisel fark ndal k becerileri e itiminin gerek bireysel e itim, gerekse grup e itimi ile verildi inde okuma becerileri üzerinde etkili oldu unu belirtilmifltir. Var olan genel e itim yaklafl m m z n grup e itimine odaklanm fl oldu u ve okul öncesi dönemde sesbilgisel fark ndal k e itiminin verilmedi i düflünüldü ünde sesbilgisel fark ndal k e itiminin genel s n f e itimi s ras nda kullan lmas n n mümkün oldu u ve günlük program n içine yerlefltirilerek özel bir zaman dilimi ayr lmas na gerek kalmadan büyük gruplar n yer ald genel e itim s n flar nda uygulanabilece i düflünülebilir. Okuma becerilerinin toplumsal aç dan öncelik tafl d ve sesbilgisel fark ndal k becerilerinin okuma becerileri üzerindeki etkileri göz önünde bulunduruldu unda ilkö retim ça nda okumada ve/veya okuman n ak c l nda güçlük yaflayan çocuklar n, farkl e itim yöntemleri kullan larak s n f içinde desteklenmesinin gereklili i görülmektedir. Alanyaz nda bu konuda s n rl say da araflt rma bulunmas yeni ö retim yöntemlerinin denenmesinin ve bireysel farkl l klar göz önünde bulundurularak en uygun ö retim yönteminin ya da yöntemlerinin kullan lmas n n gereklili ini ortaya koymaktad r. Özellikle erken dönemde verilen sesbilgisel fark ndal k becerileri e itiminin gelecekteki okuma performans n etkileyece i ve gelecekteki okuma performans n n habercisi olabilece i aç kt r. Bu nedenle sesbilgisel fark ndal k becerileri e itiminin Türkiye de okul öncesi dönemden bafllayarak verilmesinin, çocuklar n gelecekteki okuma performans üzerinde önemli derecede etkisi olaca düflünülmektedir. Ayr ca, toplumlar n kulland klar dillerin yap s farkl l klar gösterdi inden Türkçe nin sesbilgisel yap s n n derinlemesine incelenerek konuyla ilgili uygulamal ve kuramsal araflt rmalar n yap lmas da alana önemli katk lar sa layacak, uygulanmas planlanan e itim programlar n n içeriklerine ve amaçlar na fl k tutacakt r.

15 TURAN, GÜL / Okuman n Erken Dönemdeki Habercisi: Sesbilgisel Fark ndal k Becerisinin Early Precursor of Reading: Acquisition of Phonological Awareness Skills Figen TURAN* Gözde GÜL** Abstract Phonological awareness skills begin to develop at preschool ages and support reading skills during school ages. Studies on phonological awareness show great relationship with reading skills development. Since literacy talents such as phonological awareness and vocabulary represent future success in reading, assisting literacy skills during preschool period, has a great importance in preventing problems associated with reading abilities of upcoming years. Literature suggests positive effects of phonological awareness on reading abilities. However, not only the positive effects of phonological awareness on reading skills, but also the relation between phonological awareness and reading skills should be considered. The aim of this article is to emphasize phonological awareness in terms of description, development and its effects on reading skills and discusses the possible positive outcomes of the phonological awareness skills training given beginning from the preschool period in Turkey. Keywords Phonological Awareness, Reading Skills, Metalinguistic Skills. *Correspondence: Assist. Prof. Dr. Figen TURAN, Hacettepe University Faculty of Health Sciences, Department of Child Development S hhiye/ankara, Turkey. fturan@hacettepe.edu.tr ** Research Assist. Gözde GÜL, Hacettepe University Faculty of Health Sciences, Department of Child Development. Educational Sciences: Theory & Practice 8 (1) January E itim Dan flmanl ve Araflt rmalar letiflim Hizmetleri Tic. Ltd. fiti.

16 280 EDUCATIONAL SCIENCES: THEORY & PRACTICE Phonological awareness that begin to develop at preschool ages supports reading skills during school ages. A review of the literature demonstrates that phonological awareness is considered as the most important step of developing reading abilities. Besides, studies on phonological awareness present great correlation with reading skills development (Acarlar, Ege & Turan 2002; Phelps, 2003). Children discriminate different sounds, vocalize and reflect the level of phonemic potential first. The awareness of children on vocalizing phonemes and recognition of the order of phonemes during a daily conversation or reading is identified as phonological awareness skills (Otto, 2006; Phelps, 2003). Children who have acquired phonological awareness skills, take a step forward to metalinguistic skills by the manipulation of sounds (Bialystok, & Ryan- Bourchan, 1985; Yopp & Yopp, 2000). The Development of Phonological Awareness Skills: The order of the acquisition of phonological awareness skills are as follows: - rhyme skills - spelling - recognizing words with similar sounds ahead - recognizing words with similar sounds at the end -recognizing the number of sounds in a word and spelling vowelconsonant, consonant-vowel, consonant-vowel-consonant style words -spelling consonant-consonant-vowel-consonant, consonant-vowelconsonant-consonant and consonant-consonant-vowel-consonantconsonant style words - Manipulating the sounds in a word (e.g. Deleting /c/ and pronouncing a new word /at/ instead of /cat/) (Paul, 1995). Children might be at different skill levels on word awareness and syllable awareness in the same process. However, it should be considered that phonological awareness skills are the basics of developing reading abilities (Jenkins & Bowen 1994; Owens, 1999; Roth & Baden, 2001; Roth, Troia, Worthington & Handy, 2006; Stone, Merritt & Cherkes-Julkowski, 1998; Wright & Jacobs, 2003).

17 TURAN, GÜL / Early Precursor of Reading: Acquisition of Phonological Awareness Skills 281 Relationship between Phonological Awareness Skills and Reading: Phonological awareness skills are considered as the most important indicators of early reading skills. Literature suggests a strong positive correlation between phonological awareness skills and reading skills development. Besides, longitudinal studies show that children who don t have phonological awareness skills have difficulties in reading (Taylor, 1996). Moreover, experimental studies on phonological awareness suggest that the implementation of phonological awareness education has positive effects on the development of reading and spelling abilities (Acarlar, Ege & Turan 2002; Mann & Foy, 2003; Phelps, 2003). The Use of Phonological Connections in Reading Process: It is necessary to acquire three different but related skills in normal the development of phonological awareness skills. One of these skills is phonemic perception, the other one is articulation skills and the third one is phonological awareness, which is the ability of discrimination and association of the sounds in words (Acarlar & Ege, 1996; Grawburg, 2004; Topbafl, 2005). Children who get familiar with rhymes and alliterations during preschool are more successful than children who don t. Standard complicated phonological skills require the production of words by beginning and ending sounds (Ball, 1997; Ott, 1997; Stiller, 2005; Snowling, 2000). Similar to rhyme and alliteration skills, children who recognize the beginning and ending sounds of words are more successful than children who don t (Jenkins & Bowen 1994; Phelps, 2003; Ball, 1997). Children with reading problems have phonological problems as well. These problems are generally related to the discrimination of rhymes into smaller phonemic units. Children with severe phonological problems during preschool are at risk for developing reading and spelling skills (Reason & Frederickson, 2000; Roth et al, 2006; Snowling, 2000; Snowling & Stackhouse, 2001; Thomson, 2001). However, acquiring phonological awareness skills and learning the links between sounds in order to express the written symbols have positive effects on overwhelming these problems (Lovett, Laceren-

18 282 EDUCATIONAL SCIENCES: THEORY & PRACTICE za & Borden, 2000; Qi & O Connor, 2000; Owens, 1999; Yopp & Yopp, 2000; Wright & Jacobs, 2003). Phonological awareness skills have positive effects on reading process and fluent reading and are the indicators of future reading abilities as well (Blachman, 2000; Mc, Laughlin, 1998; Bryant, Bradley, Maclean, & Corossland, 1989; Oktay & Aktan, 2004). Problems on phonological awareness detected during preschool, will help predict the impending problems such as reading problems and reading capacity at school period (Chaney, 1992). Thus, early intervention will help prevent the future reading problems (Katzir, Wolf, O Brien, Lovett & Morris, 2006). In Turkey, curriculum on developing reading skills is based on phonemic approach. Since the written language of Turkish is based on alphabetical coding, students meeting with written language the first time in the classroom will possibly have reading problems. The authors of the present study suggest that the phonological awareness skills instruction at preschool period will prepare children to develop reading skills and prevent possible reading problems.

19 TURAN, GÜL / Early Precursor of Reading: Acquisition of Phonological Awareness Skills 283 References/Kaynakça Acarlar, F. & Ege, P. (1996). Türkçe kazan m nda kullan lan fonolojik süreçlerin incelenmesi. Türk Psikoloji Dergisi, 11, Acarlar, F., Ege, P. & Turan, F. (2002). Türk çocuklar nda üstdil becerilerinin geliflimi ve okuma ile iliflkisi. Türk Psikolojisi Dergisi, 17, Ball, E. W. (1997). Phonological awareness: Implications for whole language and emergent literacy programs. Topics in Language Disorders, 17, Bialystok, E., & Ryan-Bourchan, E. (1985). Toward definition of metalinguistic skill. Merrill-Palmer Quarterly, 31, Blachman, B. A. (2000). Phonological awareness. In (Ed.), M. L. P. Kamil, B. Mosental, P., D. Pearson, & R. Barr Handbook of reading research (pp ). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates. Bryant, P. E., Bradley, L., Maclean, M., & Corossland, J. (1989). Nursery rhymes phonological skills and reading. Journal of Child Language, 16, Chaney, C. (1992). Language development metalinguistic skills, and print awareness in 3-year-old children. Applied Psycolinguistics, 13, Grawburg, M. A. (2004). Perception based phonological awareness training program for preschoolers with articulation disorders. Unpublished master s thesis, McGill University, Montreal. Jenkins & Bowen, Facilitating development of preliterate children s phonological abilities. Topics in Language Disorders, 14, Katzir, T., Wolf, M., O Brien,?, Kennedy, B., Lovett, M., & Morris, R. (2006). Reading fluency: The whole is more than the parts. Annals of Dyslexia, 56, Lovett, W. M., Lacerenza, L., & Borden, L. S. (2000). Putting struggling readers on the PHAST track: A program to integrate phonological and strategy- based remedial reading instruction and maximize outcomes. Journal of Learning Disabilities, 33, Mann, A. V., & Foy, G. J. (2003). Phonological awareness, speech development, and letter knowledge in preschool children. Annals of Dyslexia, Mc, Laughlin. (1998). Introduction to language development. San Diego: Singular Publishing. Oktay, A. & Aktan, E. (2004, Ocak). Okul öncesi dönem (5-6 yafl) çocuklar na yönelik okumaya haz rl k program. E itimde yi Örnekler Konferans, Sabanc Üniversitesi, stanbul. Ott, P. (1997). How to detect and manage dyslexia - A reference and resource manual. London: Heinemann Educational Pub. Otto, B. (2006). Language development in early childhood. New Jersey: Pearson Merrill Prentice Hall. Owens, E. R. (1999). Language disorders. A functional approach to assessment and intervention. USA: Allyn & Bacon. Paul, R. (1995). Language disorders from infancy through adolescence. Assessment and intervention. St Louis: Mosby Publications.

20 284 EDUCATIONAL SCIENCES: THEORY & PRACTICE Phelps, S. (2003). Phonological awareness training in a preschool classroom of typically developing children. Unpublished master s thesis, East Tennessee State University. QI, S., & O Connor, R. (2000). Comparison of phonological training procedures in kindergarten classroom. The Journal of Educational Research, 93, Reason, R., & Frederickson, N. (2000). Dimensions of dyslexia, assessment, teaching and the curriculum. Moray House Publications. Roth, F. P., & Baden, B. (2001). Investing in emergent literacy intervention: A key role for speech-language pathologist. Seminar in Speech and Language, 22, Roth, F., Troia, A., Worthington, C., & Handy, D. (2006). Promoting awareness of sounds in speech (pass): The efects of intervention and stimulus characteristics on the blending performance of preschool children with communication impairments. Learning Disability Quarterly, 29, Snowling, M. (2000). Language and literacy skills: Who is at risk and why? In (Ed.) V. M. D. Bishop, & L. B. Leonard, Speech and language impairments in children. Causes, characteristics, intervention and outcome (pp ). USA: Psychology Press. Snowling, M., & Stackhouse, J. (2001). Dyslexia, speech and language a practitioner s handbook. Whurr Pub. Stiller, P. A. (2005). Effectiveness of intensive phonemic awareness intervention on upper elementary students with learning disabilities. Unpublished master s thesis, California State University, California. Stone, B. H., Merritt, D., & Cherkes-Julkowski, M. (1998). Language intervention in the classroom- School age series. USA: Singular Pub. Taylor, R. L. (1996). Assessment of exceptional students - Educational and psychological procedures. Allyn and Bacon. Thomson, M. (2001). The psychology of dyslexia a handbook for teachers. London: Whurr Pub. Topbafl, S. S. (2005). Sesbilgisel geliflim. Topbafl, S. S (Ed). Dil ve kavram geliflimi kitab içinde (s ). Ankara: Kök Yay nc l k. Wright, J., & Jacobs, B. (2003). Phonological awareness and metacognitive strategies to children with reading difficulties: A comparison of two instructional methods. Educational Psychology, 23, Yopp, H., & Yopp, R. (2000). Supporting phonemic awareness development in the classroom. The Reading Teacher, 54(2),

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Hmfl. Sevgili GÜREL Emekli, Ac badem Sa l k Grubu Ac badem Hastanesi, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, STANBUL e-posta: sgurkan@asg.com.tr H

Detaylı

Hiçbir zaman Ara s ra Her zaman

Hiçbir zaman Ara s ra Her zaman Ö RETMEN ÖZ DE ERLEND RME FORMU K fi L K ÖZELL KLER flimi seviyorum. Sab rl y m. Uyumluyum. fl birli ine aç m. Güler yüzlüyüm. yi bir gözlemciyim. yi bir planlamac y m. Çocuklara, ailelere, meslektafllar

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN. İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları

Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN. İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları I Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları II Yay n No : 2056 Hukuk Dizisi : 289 1. Bas Kas m 2008 - STANBUL ISBN 978-975 - 295-953 - 8

Detaylı

OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir.

OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir. OYUNCA IN ADI Akl nda Tut YAfi GRUBU 4-6 yafl OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir. GENEL KURALLAR Çocuklar n görsel belle inin

Detaylı

Ders 3: SORUN ANAL Z. Sorun analizi nedir? Sorun analizinin yöntemi. Sorun analizinin ana ad mlar. Sorun A ac

Ders 3: SORUN ANAL Z. Sorun analizi nedir? Sorun analizinin yöntemi. Sorun analizinin ana ad mlar. Sorun A ac Ders 3: SORUN ANAL Z Sorun analizi nedir? Sorun analizi, toplumda varolan bir sorunu temel sorun olarak ele al r ve bu sorun çevresinde yer alan tüm olumsuzluklar ortaya ç karmaya çal fl r. Temel sorunun

Detaylı

Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler

Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler Uygulama Önerileri 59 Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler Uluslararas ç Denetim Meslekî Uygulama Standartlar ndan Standart 1110 un Yorumu lgili Standart 1110 Kurum çi Ba

Detaylı

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar.

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar. Cerebral palsi gibi hareket ve postüral kontrol bozukluklar na yol açan hastal klar olan çocuklar, hastal klar n n derecesine ba l olarak yürüme güçlü ü çekmekte veya hiç yürüyememektedir. Hart Walker,

Detaylı

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Otomasyon Sistemleri E itiminde Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Murat Ayaz Kocaeli Üniversitesi Teknik E itim Fakültesi, Elektrik E itimi Koray Erhan Kocaeli Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

Araflt rma modelinin oluflturulmas. Veri toplama

Araflt rma modelinin oluflturulmas. Veri toplama 21 G R fi Araflt rman n amac na ba l olarak araflt rmac ayr ayr nicel veya nitel yöntemi kullanabilece i gibi her iki yöntemi bir arada kullanarak da araflt rmas n planlar. Her iki yöntemin planlama aflamas

Detaylı

EĞİTSEL MÜDAHALE YAKLAŞIMI OLARAK SESBİLGİSEL FARKINDALIK: ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARDA OKUMA BECERİLERİNE ETKİLERİ

EĞİTSEL MÜDAHALE YAKLAŞIMI OLARAK SESBİLGİSEL FARKINDALIK: ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARDA OKUMA BECERİLERİNE ETKİLERİ Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education) 42: 11-22 [2012] EĞİTSEL MÜDAHALE YAKLAŞIMI OLARAK SESBİLGİSEL FARKINDALIK: ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARDA OKUMA BECERİLERİNE ETKİLERİ

Detaylı

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM ÜN TE V SOSYAL TUR ZM Bu ünitede turizmin çeflitlerinden biri olan sosyal turizmi daha ayr nt l bir flekilde ö renip, ülkemizdeki sosyal turizmin geliflimi hakk nda bilgiler edinece iz. Ç NDEK LER A. S

Detaylı

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri 2 DENET M TÜRLER 2.DENET M TÜRLER Denetim türleri de iflik ölçütler alt nda s n fland r labilmektedir. En yayg n s n fland rma, denetimi kimin yapt na ve denetim sonunda elde edilmek istenen faydaya (denetim

Detaylı

2. Projelerle bütçe formatlar n bütünlefltirme

2. Projelerle bütçe formatlar n bütünlefltirme 2. Projelerle bütçe formatlar n bütünlefltirme Proje bütçesi haz rlarken dikkat edilmesi gereken üç aflama vard r. Bu aflamalar flunlard r: Kaynak belirleme ve bütçe tasla n n haz rlanmas Piyasa araflt

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi 1.0 Girifl 1.1 Bir de erlemenin gözden geçirilmesi, tarafs z bir hüküm ile bir De erleme Uzman n n çal flmas n

Detaylı

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN SAYILAR Kümeler 6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN 1. Bir kümeyi modelleri ile belirler, farkl temsil biçimleri ile gösterir. Belirli bir kümeyi temsil ederken afla da belirtilen bafll

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir?

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? Kazanım Değerlendirme Uygulaması (KDU), Vitamin Ortaokul Kurumsal üyesi olan özel okullarda, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin bilişsel süreçler çerçevesinde

Detaylı

ken Türkçe de ulaç kuran bir ektir. Bu çal ma konumuzu seçerken iki amac m z vard. Bunlardan birincisi bu konuyu seçmemize sebep olan yabanc ö

ken Türkçe de ulaç kuran bir ektir. Bu çal ma konumuzu seçerken iki amac m z vard. Bunlardan birincisi bu konuyu seçmemize sebep olan yabanc ö G R ken Türkçe de ulaç kuran bir ektir. Bu çal ma konumuzu seçerken iki amac m z vard. Bunlardan birincisi bu konuyu seçmemize sebep olan yabanc ö rencilerin Türkçe ö renirken yapt anla malardan dolay,

Detaylı

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN SAYLAR Do al Say lar Parças ve fl n 6. SNF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YLLK PLAN Süre/ KAZANMLAR Ders AÇKLAMALAR 1. Do al say larla ifllemler yapmay gerektiren problemleri çözer ve kurar. Do al say

Detaylı

Bulunduğu Kaynaştırma

Bulunduğu Kaynaştırma İşitme Engelli Öğrencilerin Bulunduğu Kaynaştırma Ortamlarında Fiziksel Düzenlemeler Araş. Gör. Duygu BÜYÜKKÖSE Araş. Gör. Hüseyin KOÇ Doç. Dr. Hasan GÜRGÜR ÖZEK 2015, Anadolu Üniversitesi Giriş İşitme

Detaylı

T bbi Makale Yaz m Kurallar

T bbi Makale Yaz m Kurallar .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Araflt rmalar ve Etik Sempozyum Dizisi No: 50 May s 2006; s. 7-11 T bbi Makale Yaz m Kurallar Dr. Sebahattin Yurdakul ÖZGÜN ARAfiTIRMA USULE

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri II ENG 102 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul

Detaylı

Medya ve Basın (ETI201) Ders Detayları

Medya ve Basın (ETI201) Ders Detayları Medya ve Basın (ETI201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Medya ve Basın ETI201 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Belediyelerde e-arfliv Uygulamalar ile Dijitallefltirme Çal flmalar nda zlenmesi Gereken Yol Haritas

Belediyelerde e-arfliv Uygulamalar ile Dijitallefltirme Çal flmalar nda zlenmesi Gereken Yol Haritas Belediyelerde e-arfliv Uygulamalar ile Dijitallefltirme Çal flmalar nda zlenmesi Gereken Yol Haritas Uzman Zeynep Akdo an Ankara Üniversitesi, Türkiye, zsen@ankara.edu.tr, Prof. Dr. Fahrettin Özdemirci

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

YÖNTEM 1.1. ÖRNEKLEM. 1.1.1. Örneklem plan. 1.1.2. l seçim ölçütleri

YÖNTEM 1.1. ÖRNEKLEM. 1.1.1. Örneklem plan. 1.1.2. l seçim ölçütleri BÖLÜM 1 YÖNTEM Bu çal flma 11, 13 ve 15 yafllar ndaki gençlerin sa l k durumlar ve sa l k davran fllar n saptamay hedefleyen, kesitsel tan mlay c ve çok uluslu Health Behavior in School Aged Children,

Detaylı

MURAT YÜKSEL. FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER

MURAT YÜKSEL. FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER I MURAT YÜKSEL FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER III DR. MURAT YÜKSEL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ö retim Görevlisi FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER IV Yay

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

(0216) 330 59 69-342 57 77 - (0505) 582 44 76

(0216) 330 59 69-342 57 77 - (0505) 582 44 76 (0216) 330 59 69-342 57 77 - (0505) 582 44 76 E T M KOÇLU U S nav sistemlerinde yap lan de i ikliklerin s kla mas, hem velilerin hem de ö rencilerin süreç içerisinde emin ad mlarla ilerlemelerini zorla

Detaylı

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler Metin TUNÇ Seçici Olun ISI' n editoryal çal flanlar her y l yaklafl k olarak 2,000 dergiyi de erlendirmeye tabi tutmaktad r. Fakat de erlendirilen

Detaylı

Geliflen ve De iflen Üniversiteler ve Türkiye de Yüksekö retimde Çevrimiçi Ö retimin Durumu

Geliflen ve De iflen Üniversiteler ve Türkiye de Yüksekö retimde Çevrimiçi Ö retimin Durumu Uluslararas Yüksekö retim Kongresi: Yeni Yönelifller ve Sorunlar (UYK-2011) 27-29 May s 2011, stanbul; 2. Cilt / Bölüm XI / Sayfa 1365-1372 Geliflen ve De iflen Üniversiteler ve Türkiye de Yüksekö retimde

Detaylı

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY brahim ERCAN * 1- GENEL B LG : Motorlu tafl t sürücüleri kurslar, 5580 say l Özel Ö retim Kurumlar Kanunu kapsam nda motorlu tafl

Detaylı

Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi

Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi Ünite Planı Öğretmenin Adı, Soyadı Okulunun Adı Okulunun Bulunduğu Mahalle Okulun Bulunduğu İl Emine ÇELİKCİ Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi Koyunbaba mahallesi ÇORUM Ünit Bilgisi Ünite Başlığı

Detaylı

Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1. Sınıf Güz Yarıyılı (1. Yarıyıl) Dersin Kodu Türü Türkçe Adı İngilizce Adı T U Kredi AKTS ATA101 Z

Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1. Sınıf Güz Yarıyılı (1. Yarıyıl) Dersin Kodu Türü Türkçe Adı İngilizce Adı T U Kredi AKTS ATA101 Z 1. Sınıf Güz Yarıyılı (1. Yarıyıl) ATA101 Z Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I History of Turkish Revolution and Ataturk's Principles I 2 0 2 2 TDL101 Z Türk Dili I Turkish Language I 2 0 2 2 İNG101

Detaylı

Öğretim Tasarımında ASSURE Modeli The Heinich, Molenda, Russell and Smaldino Model

Öğretim Tasarımında ASSURE Modeli The Heinich, Molenda, Russell and Smaldino Model 1 Öğretim Tasarımında ASSURE Modeli The Heinich, Molenda, Russell and Smaldino Model ASSURE modeli, öğretmenlerin sınıflarında kullanmaları için değiştirilmiş bir Öğretim Sistemi Tasarımı (ISD) sürecidir.

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9. Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9. Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9 Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi 1.0 Girifl 1.1 ndirgenmifl nakit ak fl ( NA)

Detaylı

Okuyorum Yaz yorum Seti Okuma Sevinci 10 lu kitap Pekifltirme Kitab m H zl Okuyorum Bilgi Transferi Farkl Zekâ Farkl Test

Okuyorum Yaz yorum Seti Okuma Sevinci 10 lu kitap Pekifltirme Kitab m H zl Okuyorum Bilgi Transferi Farkl Zekâ Farkl Test 1 FARKLI YAYINCILIK Okuyorum Yaz yorum Seti Okuma Sevinci 10 lu kitap Pekifltirme Kitab m H zl Okuyorum Bilgi Transferi Farkl Zekâ Farkl Test Okuyorum Yaz yorum Seti 10 kitaptan d r. oluflmakta ine Göre

Detaylı

Türk Üniversite Mezunlar Birli i, Makedonya

Türk Üniversite Mezunlar Birli i, Makedonya 287 MAKEDONYA E T M S STEM NDE TÜRKLER N KADRO SORUNU VE GET R LEN ÖNER LER Bayramali LUfi Türk Üniversite Mezunlar Birli i, Makedonya Genel olarak Makedonya ve Nüfus Da l m Güneybat Avrupa da Balkan yar

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ. 2011-2012 Güz Yarıyılı. Dersin adı : TÜRK DİLİ 1

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ. 2011-2012 Güz Yarıyılı. Dersin adı : TÜRK DİLİ 1 T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ 2011-2012 Güz Yarıyılı Dersin adı : TÜRK DİLİ 1 Dersin Kodu: TRD 151 Şube Kodu: AKTS Kredisi: 2 1. yıl 1. yarıyıl Lisans Zorunlu 2 s/ hafta Teorik: 2s/ hafta Uygulamalı: 0 s/hafta

Detaylı

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Tasarım Psikolojisi SEÇ356 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü Nükleer Santrallerde Enerji Üretimi ve Personel E itimi Mehmet TOMBAKO LU* Girifl Sürdürülebilir kalk nman n temel bileflenlerinden en önemlisinin enerji oldu unu söylemek abart l olmaz kan s nday m. Küreselleflen

Detaylı

kitap Bireysel fl Hukuku fl Hukuku (Genel Esaslar-Bireysel fl Hukuku)

kitap Bireysel fl Hukuku fl Hukuku (Genel Esaslar-Bireysel fl Hukuku) kitap Bireysel fl Hukuku Prof. Dr. Öner Eyrenci, Porf. Dr. Savafl Taflkent ve Prof. Dr. Devrim Ulucan n birlikte haz rlad klar Bireysel fl Hukuku isimli kitab n ikinci bas s fiubat ay nda Legal Yay nevi

Detaylı

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*)

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik, Türkiye Bilimsel

Detaylı

ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85

ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85 TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ () TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85 ANKARA 13 OCAK 2011 İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: ÖĞRENİM ALANLARI VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ...3 1.1.ISCED 97

Detaylı

Ders 13: DO RULAMA KAYNAKLARI

Ders 13: DO RULAMA KAYNAKLARI Do rulama kaynaklar nedir? Do rulama kaynaklar, göstergelerde belirtilen bilginin bulunabilece i kayna a iflaret eder. Bu bilgi kaynaklar ayn zamanda projenin belgelenmesinin bir parças n oluflturur. Göstergede

Detaylı

Cambridge IGCSE Program Tanıtımı

Cambridge IGCSE Program Tanıtımı Cambridge IGCSE Program Tanıtımı Cambridge Uluslararası Sınavları 5-19 yaş grubuna yönelik uluslararası eğitim-öğretim programları ve yeterlilikleri sağlayan dünyanın en büyük kurumu 160 tan fazla ülkede

Detaylı

Hasta Rehberi Say 6. KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Kolay okunabilir rehber

Hasta Rehberi Say 6. KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Kolay okunabilir rehber Hasta Rehberi Say 6 KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Kolay okunabilir rehber Konjenital Adrenal Hiperplazi - Say 6 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading Üniversitesi, Sa l k Bilimleri Enstitüsü,

Detaylı

.. 95. Çeviren: Dr. Almagül sina

.. 95. Çeviren: Dr. Almagül sina .. 95 Türkiye ile Kazakistan: Karfl l kl Kazan mlara Dayal Bir flbirli i Bektas Mukhamejanov * Çeviren: Dr. Almagül sina Kazakistan ba ms zl n kazand ndan itibaren, d fl politika stratejisinde çok yönlü

Detaylı

ÜN TE KES RLERDEN ALANLARA. Kesirleri Tan yal m. Basit Kesirler

ÜN TE KES RLERDEN ALANLARA. Kesirleri Tan yal m. Basit Kesirler . ÜN TE KES RLERDEN ALANLARA. Kesirleri Tan yal m Basit Kesirler. Afla daki flekillerde boyal k s mlar gösteren kesirleri örnekteki gibi yaz n z. tane............. Afla daki flekillerin belirtilen kesir

Detaylı

ÜN TE II L M T. Limit Sa dan ve Soldan Limit Özel Fonksiyonlarda Limit Limit Teoremleri Belirsizlik Durumlar Örnekler

ÜN TE II L M T. Limit Sa dan ve Soldan Limit Özel Fonksiyonlarda Limit Limit Teoremleri Belirsizlik Durumlar Örnekler ÜN TE II L M T Limit Sa dan ve Soldan Limit Özel Fonksiyonlarda Limit Limit Teoremleri Belirsizlik Durumlar Örnekler MATEMAT K 5 BU BÖLÜM NELER AMAÇLIYOR? Bu bölümü çal flt n zda (bitirdi inizde), *Bir

Detaylı

1 9 1 4 1 0 1 6 1 9 1 1-2012

1 9 1 4 1 0 1 6 1 9 1 1-2012 1 3 1 4 1 9 1 1 1 2 1 9 1 4 1 1 1 2 1 9 1 7 1 4 1 9 1 4 1 7 1 1 1 8 1 9 1 0 1 4 1 9 1 7 1 1 1 7 1 9 1 8 1 7 1 8 1 2 1 9 1 9 1 8 1 2 1 9 1 0 1 2 1 4 1 1 1 6 1 1 1 9 1 9 1 8 1 8 1 8 1 1 1 9 1 8 1 7 1 9 1

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Dilbilim I YDI203 III.Yarıyıl 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Dilbilim I YDI203 III.Yarıyıl 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Dilbilim I YDI203 III.Yarıyıl 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

Türk Çocuklar nda Üstdil Becerilerinin Geliflimi ve Okuma ile liflkisi

Türk Çocuklar nda Üstdil Becerilerinin Geliflimi ve Okuma ile liflkisi Türk Psikoloji Dergisi 2002, 17 (50), 63-73 Türk Çocuklar nda Üstdil Becerilerinin Geliflimi ve Okuma ile liflkisi Funda Acarlar* P nar Ege Figen Turan Ankara Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi Özet Bu

Detaylı

Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif

Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif Dr. Yeflim Toduk Akifl Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif flirket birleflmeleri ve sat nalmalar, türkiye deki küçük iflletmelerden, dev flirketlere kadar her birinin gündeminde olmaya devam

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

CO RAFYA. DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 :

CO RAFYA. DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 : CO RAFYA DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 : K rk nc paralel üzerindeki bir noktan n hangi yar mkürede yer ald afla dakilerin hangisine bak larak saptanamaz? A) Gece-gündüz süresinin

Detaylı

1) Öğrenci kendi başına proje yapma becerisini kazanır. 1,3,4 1,2

1) Öğrenci kendi başına proje yapma becerisini kazanır. 1,3,4 1,2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bitirme Projesi BIL401 7 0+4 2 5 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Seçmeli / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i

Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i Devrim ÖZDEM R ALICI * Özet Bu ara t rmada 2002-2003

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme 1.0. Girifl 1.1. Bu K lavuz Notunun amac ; Uluslararas De erleme Standartlar Komitesine (UDSK) üye tüm ülkelerde,

Detaylı

GAZLAR ÖRNEK 16: ÖRNEK 17: X (g) Y (g) Z (g)

GAZLAR ÖRNEK 16: ÖRNEK 17: X (g) Y (g) Z (g) ÖRNEK 16: ÖRNEK 17: X (g) Y (g) Z (g) Sürtünmesiz piston H (g) He Yukar daki üç özdefl elastik balon ayn koflullarda bulunmaktad r. Balonlar n hacimleri eflit oldu una göre;. Gazlar n özkütleleri. Gazlar

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ 120 kinci Bölüm - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi 1. ARAfiTIRMANIN AMACI ve YÖNTEM Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi, tüketici enflasyonu, iflsizlik

Detaylı

Gelece in Bilgi flçilerini Do ru Seçmek: Araflt rma Görevlisi Al m Süreci Örne i

Gelece in Bilgi flçilerini Do ru Seçmek: Araflt rma Görevlisi Al m Süreci Örne i Uluslararas Yüksekö retim Kongresi: Yeni Yönelifller ve Sorunlar (UYK-2011) 27-29 May s 2011, stanbul; 2. Cilt / Bölüm XI / Sayfa 1359-1364 Gelece in Bilgi flçilerini Do ru Seçmek: Araflt rma Görevlisi

Detaylı

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ eskemre@gmail.com Kaynaştırma Özel Gereksinimli Bireylerin Eğitim Ortamları Tam zamanlı genel eğitim sınıfı Öğretmene danışmanlık sağlandığı tam zamanlı

Detaylı

Bilgisayar Destekli Teknik Resim (IE 104) Ders Detayları

Bilgisayar Destekli Teknik Resim (IE 104) Ders Detayları Bilgisayar Destekli Teknik Resim (IE 104) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilgisayar Destekli Teknik Resim IE 104 Bahar 1 2 0 2 8.5 Ön Koşul

Detaylı

Kendimiz Yapal m. Yavuz Erol* 16 Sütunlu Kayan Yaz

Kendimiz Yapal m. Yavuz Erol* 16 Sütunlu Kayan Yaz Kendimiz Yapal m Yavuz Erol* 16 Sütunlu Kayan Yaz Bu yaz da 8 sat r, 16 sütundan oluflan LED li kayan yaz projesi anlat l yor. Projenin en önemli özelli i gerek donan m gerekse yaz l m olarak basit olmas.

Detaylı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı X, Y, Z KUŞAĞI TÜKETİCİLERİNİN YENİDEN SATIN ALMA KARARI ÜZERİNDE ALGILANAN MARKA DENKLİĞİ ÖĞELERİNİN ETKİ DÜZEYİ FARKLILIKLARININ

Detaylı

Ard fl k Say lar n Toplam

Ard fl k Say lar n Toplam Ard fl k Say lar n Toplam B u yaz da say sözcü ünü, 1, 2, 3, 4, 5 gibi, pozitif tamsay lar için kullanaca z. Konumuz ard fl k say lar n toplam. 7 ve 8 gibi, ya da 7, 8 ve 9 gibi ardarda gelen say lara

Detaylı

Uluslararası Durum. rkiye nin Dikkate Alması Gereken. Prof.Dr.Giray. .Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi

Uluslararası Durum. rkiye nin Dikkate Alması Gereken. Prof.Dr.Giray. .Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi Uluslararası Durum Belirleme Çalışmaları Kapsamında TürkiyeT rkiye nin Dikkate Alması Gereken Sonuçlar Prof.Dr.Giray.Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkiye nin Katıld

Detaylı

Yay n No : 2351 letiflim Dizisi : Bask Aral k 2010 STANBUL

Yay n No : 2351 letiflim Dizisi : Bask Aral k 2010 STANBUL (FELSEFE, HUKUK, ÇALIfiMA EKONOM S, KENTLEfiME VE ÇEVRE, MAL YE) D S PL NLERARASI YAKLAfiIMLA NSAN HAKLARI ED TÖR: SELDA ÇA LAR Yay n No : 2351 letiflim Dizisi : 1162 1. Bask Aral k 2010 STANBUL ISBN 978-605

Detaylı

filetmelerde Ç DENET M N KURULMASI, ROLÜ VE ÖNEM

filetmelerde Ç DENET M N KURULMASI, ROLÜ VE ÖNEM filetmelerde Ç DENET M N KURULMASI, ROLÜ VE ÖNEM Ali Kamil UZUN / DRT Ba ms z Denetim ve SMMM A.fi. 403 404 1. Salon - Paralel Oturum VII - flletmelerde ç Denetimin Kurulmas, Rolü ve Önemi/Ali Kamil UZUN

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. İleri Okuma ve Yazma II YDI108 2.Yarıyıl 3 + 0 3 5. Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.

DERS BİLGİLERİ. İleri Okuma ve Yazma II YDI108 2.Yarıyıl 3 + 0 3 5. Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İleri Okuma ve Yazma II YDI108 2.Yarıyıl 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir 2002 May s ay nda yap lan Birleflmifl Milletler Çocuk Özel Oturumu öncesinde tüm dünyada gerçeklefltirilen Çocuklar çin Evet Deyin kampanyas na Türkiye

Detaylı

www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar

www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar Kazand ran Güç Mercedes-Benz orijinal ya lar arac n z üreten uzmanlar taraf ndan, gelifltirilmifltir. Mercedes-Benz in dilinden en iyi Mercedes-Benz

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Ölçme ve Değerlendirme MB 302 6 3+0 3 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Ölçme ve Değerlendirme MB 302 6 3+0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Ölçme ve Değerlendirme MB 302 6 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRK YE DENET M STANDARTLARININ DE ERLEND R LMES

MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRK YE DENET M STANDARTLARININ DE ERLEND R LMES MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRK YE DENET M STANDARTLARININ DE ERLEND R LMES Ahmet AKIN / TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi 387 388 Genel Oturum III - Meslek Mensuplar Aç s ndan Türkiye Denetim Standartlar n

Detaylı

Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler

Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler Kesirlerle Toplama, Ç karma ve Çarpma fllemi Oran ve Orant

Detaylı

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL 2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL NOT: Düzeltmeler bold (koyu renk) olarak yaz lm flt r. YANLIfi DO RU 1. Ünite 1, Sayfa 3 3. DÜNYA HAYVAN POPULASYONU

Detaylı

Ders 10: BEKLENEN ETK LER (SONUÇLAR/ÇIKTILAR)

Ders 10: BEKLENEN ETK LER (SONUÇLAR/ÇIKTILAR) Ders 10: BEKLENEN ETK LER (SONUÇLAR/ÇIKTILAR) Beklenen etkiler nedir? Proje yaparak bir amaca ulaflmak isteriz. Bu amaca ise, proje süresince yapaca m z faaliyetlerle yarataca m z etkiler, ürünler ve hizmetlerle

Detaylı

ÖZEL EĞİTİM DANIŞMANLIĞI KURSU'NDAKİ BAŞARIYI ETKİLEYEN KURSİYER ÖZELLİKLERİ

ÖZEL EĞİTİM DANIŞMANLIĞI KURSU'NDAKİ BAŞARIYI ETKİLEYEN KURSİYER ÖZELLİKLERİ ÖZEL EĞİTİM DANIŞMANLIĞI KURSU'NDAKİ BAŞARIYI ETKİLEYEN KURSİYER ÖZELLİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Gönül KIRCAALİ-İFTAR** Arş. Gör. Zafer ÖZER* GİRİŞ Kaynaştırma -özel gereksinimli öğrencilerin normal eğitim ortamlarında

Detaylı

AVRASYA UNIVERSITY. Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( )

AVRASYA UNIVERSITY. Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Psikolojiye Giriş Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİEĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI 2013 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI.

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİEĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI 2013 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI. I. YARIYIL KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİEĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI 2013 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI 0801101 Temel Matematik I 2+0 General Mathematics I 6 0801102 Genel

Detaylı

Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form

Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form Bu formu, müflterilerinizden birinin yaflam boyu de erini hesaplamak için kullan n. Müflterinin ad : Temel formül: Yaflam boyunca müflterinin öngörülen

Detaylı

MEZUNİYET ANKETİ. İTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü. Bu önemli geri bildirim için TEŞEKKÜR EDERİZ! Adı Soyadı Öğrenci Numarası Adresi

MEZUNİYET ANKETİ. İTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü. Bu önemli geri bildirim için TEŞEKKÜR EDERİZ! Adı Soyadı Öğrenci Numarası Adresi MEZUNİYET ANKETİ İTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü Tarih:././ Değerli öğrencilerimiz, Çevre Mühendisliği programımızı geliştirmek için aşağıda verilen soruların cevaplandırılması konusunda yardımınıza ihtiyacımız

Detaylı

Endüstri Mühendisliği'ne Giriş (IE 103) Ders Detayları

Endüstri Mühendisliği'ne Giriş (IE 103) Ders Detayları Endüstri Mühendisliği'ne Giriş (IE 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Endüstri Mühendisliği'ne Giriş IE 103 Güz 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z

MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z Nisan 2010 ISBN 978-9944-60-631-8 1. Bask, 1000 Adet Nisan 2010 stanbul stanbul Sanayi Odas Yay nlar No: 2010/5 Araflt rma fiubesi Meflrutiyet

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ Orman Endüstri Makinaları ve İşletme Anabilim Dalı 1. Proje Konusunun

Detaylı

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ Dr. Ayhan HELVACI Giriş Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda yapılan eğitim birçok disiplinlerden

Detaylı

Laboratuar (saat/hafta) Mesleki İngilizce II BES310 6. Bahar 3 0 3 4

Laboratuar (saat/hafta) Mesleki İngilizce II BES310 6. Bahar 3 0 3 4 Mesleki İngilizce-II Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar Mesleki İngilizce II BES310 6. Bahar 3 0 3 4 Önkoşullar Yok Dersin dili İngilizce Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve Öğrencinin içinde bulunacağı

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Fransızca II BİS312 6 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Fransızca II BİS312 6 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Fransızca II BİS312 6 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor?

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Doç.Dr. Nilgün GÖRER TAMER (Şehir Plancısı) Her fakülte içerdiği bölümlerin bilim alanına bağlı olarak farklılaşan öznel

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ

KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Hasta Rehberi Say 6 KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Orta kolayl kta okunabilir rehber Konjenital Adrenal Hiperplazi - Say 6 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading Üniversitesi, Sa l k Bilimleri

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ULUTÖMER) TÜRKÇE KURSU, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Kesikli Matematiksel Yapılar BIL152 2. 3+0 3 7

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Kesikli Matematiksel Yapılar BIL152 2. 3+0 3 7 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Kesikli Matematiksel Yapılar BIL152 2. 3+0 3 7 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

Bölümlerimiz. İletişim Bilimleri Bölümü. Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü. Gazetecilik Bölümü

Bölümlerimiz. İletişim Bilimleri Bölümü. Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü. Gazetecilik Bölümü Bölümlerimiz İletişim Bilimleri Bölümü Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Gazetecilik Bölümü İletişim Bilimleri Bölümü Lisans programı 2012-2013 yılında 60 öğrenciyle

Detaylı

Yay n No : 1696 Hukuk Dizisi : 759. 1. Bas m - Kas m 2006 ISBN 975-295 - 590-8

Yay n No : 1696 Hukuk Dizisi : 759. 1. Bas m - Kas m 2006 ISBN 975-295 - 590-8 I MEDENÎ HUKUK PRAT K ÇALIfiMALARI ve SINAV SORULARI Medenî Hukuk (Temel Kavramlar, Kifliler Hukuku, Aile Hukuku) Borçlar Hukuku Genel Hükümler Borçlar Hukuku Özel Hükümler Eflya Hukuku Miras Hukuku Kocaeli

Detaylı