C) Aşağıdaki kavram haritasında bulunan boş yerleri uygun kavramları kullanarak doldurunuz. SİNDİRİM. Sindirim sistemi organ ve yapıları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "C) Aşağıdaki kavram haritasında bulunan boş yerleri uygun kavramları kullanarak doldurunuz. SİNDİRİM. Sindirim sistemi organ ve yapıları"

Transkript

1 A) Aşağıda, sindirim olayında görevli olan yapı ve organların resimleri karışık olarak verilmiştir. Sindirimde görevli olan bu organ ve yapıları, isimlerini kullanarak sıralayınız. B) Sindirim sistemine ait organ ve yapılar aşağıda verilen insan modelinde numaralandırılmıştır. Buna göre verilen soruları, organ ve yapıların numaralarını kullanarak cevaplayınız. *Karbonhidratların kimyasal sindiriminin başladığı ve sona erdiği yapılar hangileridir? *Proteinlerin kimyasal sindirimin başladığı ve sona erdiği yapılar hangileridir? *Yağların kimyasal sindiriminin başladığı ve sona erdiği yapılar hangileridir? *Kaç numaralı kısımlar sindirime yardımcıdır? *Kaç numaralı kısımda sindirilmiş besinler emilerek kana karışır? * Besinlerden kalan su, mineral ve bazı vitaminlerin emilimi kaç numaralı kısımda gerçekleşir? *Kaç numaralı organ safra sıvısını salgılar? *Hangi kısımlarda sindirim gerçekleşmez? *Kaç numaralı organ ve yapıların salgıladığı sıvılar kimyasal sindirimi gerçekleştirir?

2 C) Aşağıdaki kavram haritasında bulunan boş yerleri uygun kavramları kullanarak doldurunuz. SİNDİRİM Çeşitleridir Sindirim sistemi organ ve yapıları Sindirim sistemine yardımcı organlar D) Ağıza alınan bir besin parçasının anüse ulaşıncaya kadar izlediği yol aşağıda gösterilmiştir. Boş kutulara uygun organ ve yapıların isimlerini yazınız. Ayrıca aşağıda verilen soruları şemaya göre cevaplayınız. 1 Ağız , 4 ve 5 numaralı yapılarda kimyasal sindirim gerçekleşir mi? 2 ve 3 numaralı yapılarda sindirim enzimi salgılanır mı? Sindirim atıklarındaki su ve mineralleri emen yapı kaç numaralı organ da bulunur? 5 numaralı yapıda yağ sindirimi gerçekleşir mi? 5 Sindirim atıklarını dışarı atan organ şemada kaç numarayla gösterilmiştir? 1 1 E) Aşağıda verilen insan modelinde sindirim sisteminde görev alan organ ve yapılar numaralarla gösterilmiştir. Buna göre şemanın yanında bulunan soruların cevaplarını uygun numaraları kullanarak boşluklara yazınız. 1 Hangi organda karbonhidratların kimyasal sindirimi başlar? 2 Protein içerikli besinlerin sindirimin başladığı organ hangisidir? 3 Numaralandırılmış organ ve yapılardan hangisinde sindirilmiş besin içerikleri kana karışır? 4 Yağların kimyasal sindirimi hangi organda gerçekleşir? 5 Numaralarla gösterilmiş olan hangi organda, oluşan posadaki su, mineral ve bazı vitaminlerin emilimi gerçekleşir? 6 Yağların fiziksel sindirimini gerçekleştiren safrayı hangi organ salgılar? 7 Besinlerin hem fiziksel hemde kimyasal sindiriminin gerçekleştiğiorganlar hangileridir? 8 Hangi organ veya yapılarda sindirim 9 Hangi numaralarla gösterilen yapı ağızdaki besinleri mideye 10 İnce bağırsağa hangi organdan gönderilen sıvılar karbonhidrat, yağ ve proteinlerin kimyasal sindirimini gerçekleştirir?

3 F) Yukarıdaki kutucuklarda verilen kavramları, aşağıdaki uygun boşluklara yazınız. Kalın bağırsak Kimyasal Mide Karaciğer Yağ Fiziksel Ülser Villus Pankreas Besin Protein 1 bir sindirim sistemi hastalığıdır. 2 3 Pankreas,, safra kesesi ve tükürük bezleri sindirime yardımcı olurlar sindirimi midede başlar, ince bağırsakta biter. 4 Besinlerin, enzimler yardımıyla parçalanmasına sindirim denir. 5 İnce bağırsağın duvarında denilen parmak şeklinde uzantılar bulunur Safra salgısı sindirim, besinlerin dişler ve kaslar yardımıyla parçalanmasına denir. yemek borusu ile bağırsaklar arasında bulunan bir sindirim organıdır. sindirimini kolaylaştırır. besin atıklarındaki su ve mineralleri geri emer ve emilen su kana karışır. 10 insülin ve glukagon hormonlarını salgılar. 11 Vücudumuzun çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu maddelere denir. G) Aşağıda verilen sindirim sistemi hastalıkları ve sindirim sistemi hastalıklarının açıklamaları verilmiştir uygun şekilde karşılaştırılmasını yapınız. 1 Sarılık 2 İshal 3 Gastrit 4 Tifo 5 Apandist 6 Kolera 7 Reflü 8 Ülser a Mide asidindeki artış nedeni ile asidin yemek borusuna kadar ilerlemesidir. b Mikroplarla taşınan bulaşıcı bir hastalıktır. c Mikroplarla taşınan bulaşıcı bir hastalıktır. d Mide hastalığıdır. e Dışkının çok miktarda su ile atılması sonucu oluşan bir hastalıktır. f Mide hastalığıdır. g Karaciğer hastalığıdır. h Apandist organının iltihaplanması sonucu oluşur. H) Aşağıda, sindirim sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (D), yanlış olanlarının yanına (Y) yazınız. 1 Fiziksel sindirim ağızda başlar. 2 Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar,ince bağırsakta sona erer. 3 Safra sıvısı mide tarafından salgılanır. 4 Fiziksel sindirim enzimler yardımıyla yapılır. 5 Pankreas ve karaciğerde sindirim gerçekleşmez. 6 İnce bağırsakta, suda çözünmüş besinler villuslar yardımıyla geri emilir. 7 Midede karbonhidrat sindirimi olmaz. 8 Vitaminler ince bağırsakta sindirilir. 9 Kalın bağırsak, besin atıklarındaki su, mineral ve vitaminlerin emilmesini sağlar. 10 Köpek dişleri, besinleri öğüterek ufalar. 11 Yağların kimyasal sindirimi ince bağırsakta başlar, ince bağırsakta sona erer. 12 Kalın bağırsak, isteğimizle çalışan kaslardan oluşmuştur. 13 Çok zehirli bir madde olan amonyağı, daha az zararlı olan üre ve ürik asite çevirmek, karaciğerin görevlerindendir. 14 Yemek borusu besinlerin mideye iletilmesini sağlar. 15 Tükürük bezleri sindirim enzimi salgılar.

4 J) Aşağıda verilen şekilde boşaltım sistemine ait organ ve yapılar numaralandırılmıştır. Numaralandırılmış kısımların adlarını yazınız. Ayrıca şekildeki organ ve yapılar ile ilgili aşağıda verilen soruları cevaplayınız * Numaralandırılmış kısımlardan hangisinde nefronlar bulunur? * 1 numaralı organı oluşturan yapıları dıştan içe doğru sıralayarak, adlarını yazınız? 6 K) Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına (Y) yazınız. Nefronlar böbreğin havuzcuk kısmında bulunur. Pankreas, amonyağı üreye çevirir. Atık maddeleri kandan süzüp ayırmak üretranın görevidir. Böbrek atardamarındaki kanda üre bulunur. Nefrit, boşaltım sistemi hastalığıdır. Üreter, böbrek ile idrar kesesi arasında yer alır. Sağlıklı bir insanın idrarında glikoza rastlanmaz. Nefronlar kanı süzerken yararlı maddeleri de geri emerler. Deri, vücudumuzda bulunan suyun ve tuzun fazlasını terleme yoluyla dışarı atar. Böbrek atardamarı, kanı böbrekten çıkarır. Böbrek toplardamarı, kanı böbreğe getirir. Suyun ve tuzun fazlası ile üre, idrarı oluşturur. İdrar, üretra ile vücut dışına atılır. Böbrek yetmezliği olan kişiler diyaliz makinasına bağlanır. Böbrek sağlığımızı korumak için bol baharatlı ve tuzlu yiyecekler tüketmeliyiz.

5 L) Aşağıda verilen boşaltım sistemi organlarının adlarını ve boşaltımsistemi organlarının görevlerini uygun şekilde eşleştirilmesini yapınız. 1 Kanda bulunan zararlı sıvı atıkları süzerek ayırır. İdrarın geçici olarak depolandığı kısımdır. İdrarın vücut dışına atıldığı kısımdır. Böbreğin oluşturduğu idrarı, idrar kesesine iletir. M) Aşağıda verilen böbreğin kısımlarını, şekildeki boş kutucuklara yazınız. Ayrıca ikinci bölümde böbreğin görevleri yazılmıştır, verilen görevler böbreğin hangi kısımlarına ait olduğunu yine boş kutucuklara yazınız. Böbrekte idrarın geçici olarak toplandığı kısımdır. Böbreği dış etkilere karşı korur. İdrarı kandan süzen nefronlar burada bulunur. Kabuk bölgesinde süzülen idrar öz bu bölgeden geçerek havuzcuğa gelir. İdrarın kabuk kısmından havuzcuğa geçişini sağlar.

6 N) Yukarıdaki kutucuklarda verilen kavramları, aşağıdaki uygun boşluklara yazınız. Böbrek Öz bölgesi Nefron Kabuk Böbrek atardamarı Nefrit Böbrek toplardamarı Havuzcuk Karaciğer Üre 1 Kanda bulunan atık maddeler kısmında süzülür. 2 kanı böbreğe getirir. 3 vücutta oluşan zararlı atıklardan biridir. 4 Böbreğin kabuk kısmında bulunan ve kanı süzmekle görevli yapılara denir. 5 boşaltım organıdır. 6 nefronların iltahaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. 7 İdrar, kısmında toplanır ve idrar kanalı ile idrar kesesine gider. 8 İdrarın havuzcuğa taşındığı kısma denir. 9 kanı böbrekten çıkarır. 10 çok zehirli amonyağı, daha az zehirli üre ve ürik asite çevirir. O) Aşağıda boşaltım sistemi ile ilgili sorular ve bu soruların cevapları verilmiştir. Soruların numaralarını uygun cevapların başlarındaki kutucuklara yazınız. SORULAR Boşaltım organları nelerdir? Böbrek, içten dışa doğru hangi kısımlardan oluşur? Metabolizma sonucunda hangi atık maddeler oluşur? Amonyağı üreye çeviren organ hangisidir? Boşaltıma yardımcı organlar nelerdir? Nefronun görevi nedir? Amonyak neden üreye çevrilir? Derinin boşaltımdaki görevi nedir? Nefronlar böbreğin hangi kısmında bulunur? Böbrek toplardamarında bulunan kanda hangi maddeler vardır? CEVAPLAR Üre, ürik asit,madensel tuzlar oluşur. Karaciğer, akciğer, deri ve kalın bağırsak Böbrekler çok zehirli olan amonyağı kandan süzemezler. Bu yüzden amonyak üreye çevrilir. Böbrekte bulunur ve kanı süzmekle görevlidir. Böbrek, idrar kanalı ve idrar kesesi ve üretra'dır. Böbreğin kabuk kısmında bulunur. Kandan süzülen zararlı maddeler ter haline gelir ve ter halinde dışarı atılır. Havuzcuk, öz bölgesi, kabuk ve zar kısmından oluşur. Glikoz, vitamin, aminoasit, madensel tuzlar, su ve çok az üre bulunur. Karaciğer.

7 P) Merkezi sinir sistemine ait yapılar aşağıdaki şekilde harflerle gösterilmiştir. Buna göre, aşağıda verilen soruları cevaplayarak altlarındaki boşluğa yazınız. a c b d 1 Harflerle gösterilen yapıların adlarınız yazınız. a b c d 2 Hangi kısım zeka, hafıza, düşünme ve anlama merkezidir? 3 Hangi yapı vücudumuzun denge merkezidir? 4 Hangi yapı refleks merkezi olarak çalışır? 5 Kas hareketlerimizin düzenli olmasını hangi yapı sağlar? 6 Çiğneme, öksürme, yutma, hapşırma gibi olayların kontrolünü sağlayan yapılar hangileridir? 7 Beyin ile diğer organlar arasındaki uyartıları ileten yapı hangileridir? 8 Solunum, boşaltım, dolaşım, gibi olayları düzenleyen yapı hangisidir? 9 Duyu organlarının merkezi hangi yapıdır? 10 Hangi kısım alışkanlık hareketlerini kontrol eder? R) Aşağıdaki kavramları yine aşağıda verilen kavram haritasındaki uygun boş kutucuklara yazınız. Omurilik Beyincik Beyin Omurilik Soğanı Çevresel Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi İnsanda Sinir Sistemi Refleks merkezidir. Refleks merkezidir. Denge merkezidir. Solunum, boşaltım gibi

8 S) Aşağıda verilen insan modelinde iç salgı bezleri numaralandırılmıştır. Buna göre, aşağıdaki insan modellerini inceleyerek aşağıdaki tabloyu doldurunuz. İç salgı bezlerinin numaraları İç salgı bezlerinin adı Salgıladıkları hormonlar Hormonların görevleri Korku, heyecan anında salgılanarak kalp atışını, dolaşımı hızlandırır. Kandaki bazı minerallerin miktarını düzenler. Büyüme, gelişme ve vücuttaki kimyasal olayları kontrol eder. Kandaki kalsiyum miktarını ayarlar. Kan şekerini düşürür. Kan şekerini yükseltir. Ergenlik döneminde kadına özgü özelliklerin ortaya çıkmasını sağlar. Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Ergenlik döneminde erkeğe özgü özelliklerin ortaya çıkmasını sağlar. T) Aşağıdaki kutucuklarda verilen kavramları aşağıdaki uygun boşluklara yazınız. Tepki Nöron Omurilik Beyin Duyu sinirleri Omurilik soğanı Refleks Beyincik Motor sinirleri Dendrit 1 Sinir sistemi adı verilen sinir hüvcrelerinden oluşur. 2 beyinle omurilik arasındaki mesajların düzenlenmesini sağlar. 3 Vücudun denge organı dir. 4 5 refleks merkezi olarak çalışır. duyu organlarından aldığı uyartıları beyne ve omuriliğe iletirler. 6 Sinir hücrelerindeki kısa uzantılara denir. 7 beyinden ve omurilikten aldıkları emirleri kaslara ve organlara iletirler 8 Tüm canlılar çevre değişikliklerine karşı gösterir. 9 Vücudumuzun dışından gelen ses, ışık gibi uyarılara hızlı ve ani bir hareketle tepki göstermesine 10 denir. Görme, işitme, tat alma, dokunma, koku alma duyuları kontrolünde gerçekleşir.

9 U) Aşağıdaki kutucuklarda verilen kavramları cümlelerdeki uygun boşluklara yazınız. Hipofiz Tiroksin Pankreas Glukagon İnsülin Tiroit Aldosteron Böbrek üstü Östrojen Adrenalin metabolizma hızını arttırır ve büyümeyi etkiler. dişilerde üreme hücrelerinin oluşmasını sağlar. Çok çeşitli hormonlar salgılayan, iç salgı bezleri ile sinir sistemininuyumlu çalışmasını kontrol eder. vücudun su ve mineral düzeyini ayarlar. Vücutta salgılanmazsa ya da az salgılanırsa şeker hastalığı (diyabet) ortaya çıkabilir Korku, heyecan ve sevinç anında fazla salgılanarak metabolizmayı hızlandırır. İnsülin ve glukagon hormonları bezinden salgılanır. Tiroksin hormonunun az salgılanması sonucu bezi şişer ve guatr hastalığı ortaya çıkar. Adrenalin ve aldosteron bezinden salgılanır. Pankreas bezinden salgılanan düşük kan şekerini yükseltir. V) Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına (Y) yazınız. 1 Erkek ve dişilerdeki eşeysel bezlerden aynı hormonlar salgılanır 2 Şeker hastalığı (diyabet) insülin hormonu eksikliğinde ortaya çıkar. 3 Hormonlar kanla taşınırlar. 4 Büyüme hormonu çocuk yaşta az salgılanırsa devlik meydana gelir. 5 Adrenalin böbrek üstü bezlerinden salgılanır. 6 Glukagon hormonu eksikliği guatr hastalığına neden olur. 7 Büyüme hormonu kas ve kemiklerin büyümesini kontrol eder 8 Testesteron dişiye özgü özelliklerin ve yumurtanın oluşmasını sağlar. 9 İç salgı bezlerinin salgılarına hormon adı verilir. 10 Vücutta salgılanan hormonların düzenleyici etkileri yoktur. Y) Aşağıdaki kavramları doğru birşekilde yine aşağıdaki şemada yer alan boş kutucuklara yazınız. Göz bebeği Sarı leke Kornea Ağ tabaka Görme sinirleri Göz merceği Beyin Işık ışını Işık ilk kez kırılır. Işık ikinci kez kırılır. Düz görüntü oluşur. Ters görüntü oluşur.

10 Z) Aşağıda verilen kavramları şekildeki uygun kutucuklara yazınız. Ayrıca aşağıdaki soruları cevaplayınız. Kornea Görme sinirleri Sarı leke Göz bebeği İris Kör nokta Göz merceği a Ağ tabaka b e f c d Sert tabaka Damar tabaka g 1 Işığı algılayan duyu almaçlarının bulunduğu göz tabakası hangisidir? 2 Göze rengini veren yapı hangisidir? 3 Gözdeki görüntünün ters oluştuğu bölüm hangisidir? 4 Işığın ilk defa kırılmaya uğradığı tabaka hangisidir? 5 Işığın ikinci defa kırılmaya uğradığı kısım hangisidir? 6 Sinirlerin göz yuvarlağından çıktığı yapı hangisidir? X) Aşağıdaki ifadeler hangi duyu organına ait ise o organın altındaki kutucuğa "X" işareti koyunuz. Göz Deri Kulak Burun Dil Çekiç kemiği buradadır. Şaşılık hastalığı görülür. Kıl kökleri bulunur. 4 Tat alma organıyla birlikte çalışır. 5 Kör nokta bulunur. 6 Koku alma duyu almaçları buradadır. 7 Beyin tarafından yönetilir. 8 Çözünme olmadan duyu algılayamaz. 9 Sert tabaka, damar tabak ve ağ tabakadan oluşur. 10 Her bölgede tat alma yoğunluğu farklıdır.

11 W) Aşağıdaki cümlelerin doğru veya yanlış oluşlarına göre ilerlenirse hangi çıkışa ulaşılacağını bulunuz veyanındaki kutucuğa"x" işareti koyunuz. Sarı bölge burunda bulunur. d y Sarı bölge burunda bulunur. Sarı bölge burunda bulunur. d y d y Sarı bölge burunda bulunur. Büyüme hormonu hipofiz bezinden salgılanır. Sarı bölge burunda bulunur. Renk körlüğü göz kusurudur. d y d y d y d y 1.çıkış 2.çıkış 3.çıkış 4.çıkış 5.çıkış 6.çıkış 7.çıkış 8.çıkış AA) Aşağıda verilen şemada anlatılan işitme olayındaki boş bırakılan yerleri nuygun yapılarla doldurunuz. Kulak zarı Salyangoz İşitme sinirleri Oval pencere Kulak yolu Ses dalgaları Kulak kepçesi Çekiç, örs, üzengi kemikleri Beyin işitme merkezi AB) Aşağıdaki kavramları yine aşağıda verilen cümlelerdeki uygun boşluklara yazınız Burnumuz hem koklama hemde Dilkimizin arka kısmındaki almaçlar Üstderide Kan damarları Göz merceği Acı Renk körlüğü ve sinirler Üst deri Sarı bölge Solunum organımızdır. yeşil ve kırmızı renklerin birbirinden ayırt edilemediği göz kusurudur. bulunmaz. ışığın ikinci kez kırıldığı yapıdır. de deriye renk veren hücreler yer alır Burundaki koku almaçlarının yoğun olduğu bölgeye tatları daha iyi algılar. denir. Yarım daire kanalları beyincik ile ortak çalışarak vücudun dengesinin kurulmasına yardımcı olur.

12 AC) Aşağıda kulağı oluşturan bazı yapılar verilmiştir. Buna göre aşağıdaki kavram haritasında bulunan boşlukları uygun yapılarla doldurunuz. Kulak kepçesi Dışkulak Yarım daire kanalları Salyangoz Kulak zarı İşitme sinirleri İç kulak Çekiç, örs, üzengi kemikleri Oval pencere İnsan Kulağının Kısımları Orta Kulak Kulak yolu AD) Aşağıda görme ile ilgili verilen kavramlardan uygun olanlarını aşağıdaki boşluklara yazınız. Saydam tabakaya Göz bebeğine Damar tabakaya Retina Şaşılık Kör nokta Göz merceğine Sarı leke Kör nokta İris Miyop Cisimlerden yansıyan ışınlar önce gelir. Burada birinci kez kırılır. Kırılan ışın ulaşır. Göz bebeğinden gelen ışınlar, gelir ve tekrar kırılarak üzerine düşer. Retinada bulunan üzerinde ters görüntü oluşur. Görüntü görme almaçları ile algılanır ve görme sinir- leri ile beyne iletilir. Görüntü, beyindeki görme merkezinde düzeltilir. Böylece görme olayı gerçekleşir AE) Aşağıda verilen cümlelerden doğru olanlarının yanına (D), yanlış olanlarının yanına (Y) koyunuz. 1 Görüntü, sarı lekenin önünde oluşursa miyop göz kusuru meydana gelir. 2 Renk körlüğü ameliyatla düzeltilebilir. 3 Görüntü, sarı lekenin arkasında oluşuyorsa hipermetrop göz kusuru meydana gelir. 4 Astigmatizm mercekle düzeltilemez. 5 Şaşılık, gözü hareket ettiren kasların uyumsuzluğu sonucunda oluşur. AF) Aşağıda verilen dil resminde gösterilen tat alma bölgelerini doldurunuz.

13 AG) Aşağıdaki soruları okuyarak doğru cevabın bulunduğu seçeneği işaretleyelim. 1. Sindirimin amacı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? 5. Kimyasal sindirimin yapılmaya başlandığı organ aşağıdakilerden hangisidir? A) Besinlerin parçalanıp hücre zarından geçebilecek büyüklüğe erişmesini sağlamak. B) Karnımızı doyurmak C) Organlarımızın çalışmasını sağlamak D) Büyümemizi sağlamak 2. Aşağıdakilerden hangisi bir yönüyle mekanik sindirime benzetilebilir? A) Odunun yanması B) Limonun küflenmesi C) Sütün ekşimesi D) Kâğıdın yırtılması A) Mide B) Yutak C) Ağız D) Yemek borusu 6 Mekanik sindirimin amacı hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) Sindirilen besinleri kana vermek B) Besinleri karaciğere göndermek C) Besinleri yapı taşlarına ayırmak D) Kimyasal sindirimi kolaylaştırmak 3. "Sindirimin amacı nedir?" sorusu, aşağıdaki ifadelerin hangisi ile cevaplanabilir? A) Besin maddelerini hücrelerin kullanabileceği hale getirmektir. B) Büyük molekülleri küçük molekül haline getirmektir. C) Maddeleri küçük parçalara ayırmaktır. D) Maddelerin dağılmasını sağlamaktır. 7. Özellik Fiziksel Mekanik Sindirim Kimyasal Sindirim işlemdir Kimyasal işlemdir Enzim kullanılır Enzim kullanılmaz Yukarıdaki tabloda özelliğinin ait olduğu sindirim şekline " " işareti konulacaktır. Mekanik sindirim sütununda kaç tane " " işareti olmalıdır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 4. Sindirilen Besin Maddeleri Enerji üreti Yukarıdaki şemada ve sembolleri yerine; I. Büyüme II. Onarım III. Gelişme kavramlarından hangileri yazılabilir? Yaşamsal faaliyetler 8. Aşağıdaki öğrencilerden hangisi mekanik sindirimin amacını doğru olarak söylemiştir? A) Dilan: Besinlerin hücre zarından geçişini sağlamak B) Kadir: Besinlerin tadını almamızı sağlamak C) Buket: Besinlerin yüzeyini genişleterek, kimyasal sindirimi kolaylaştırmak D) Orhan: Besinlerin kokusunu almamızı sağlamak A) I ve II B) II ve III C) I ve III D) I, II ve III

14 9. Aşağıda verilenlerden hangisi ağızın sindirimle ilgili görevlerinden biri değildir? A) Dişler yardımıyla besinlerin koparılması B) Tükürük sıvısı sayesinde besinlerin yumuşatılması C) Tükürükteki enzimler sayesinde karbonhidratların kimyasal olarak sindirilmesi D) Tükürük sıvısı ve dilimizin rahat konuşmamızı sağlaması 13. Mide p Yemek borusu İnce bağırsak Yukarıda verilen sindirim sistemi organlarının hangilerinde, besinleri iletici görev yapan kaslar bulunur? A) ve p B) p ve C) ve D), p ve 10. Aşağıdakilerden hangisi ağızın görevlerinden değildir? 14. Tükürük sıvısı Mide özsuyu Pankreas özsuyu A) Besinleri koparıp, parçalamak B) Besinlerin mekanik sindirimini başlatmak C) Karbonhidratların kimyasal sindirimini başlatmak D) Proteinlerin kimyasal sindirimini başlatmak un un un I II III Yukarıdaki düzeneklerin hangilerinde, deney tüp içinde sindirim gerçekleşir? A) I ve II B) II ve III C) I ve III D) I, II ve III 11. Besinleri iyi çiğnemenin yararını aşağıdakilerden hangisi açıklamaz? A) Sindirim enzimi etkinliğini artırır. B) Kimyasal sindirimi kolaylaştırır. C) Proteinlerin kolay sindirilmesini sağlar. D) Mide sindirimini kolaylaştırır. 15. İnce bağırsağın iç yüzeyinde çok sayıda villusların bulunmasının nedeni, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Yağların kimyasal sindirimini yapmak B) Sindirilen besinlerin emilimini sağlamak C) Sindirim enzimi salgılamak 12. Besinleri yumuşatmak p İçinde bulunan enzimlerle nişastanın kimyasal sindirimini başlatmak Rahat konuşmayı sağlamak Solunum sistemine yardımcı olmak Yukarıdakilerden hangisi tükürük sıvısının görevlerinden değildir? A) B) C) p D) D) Mekanik sindirimi sağlamak 16. I. Mide II. Yutak III. Yemek borusu IV. İnce bağırsak Yukarıda verilen sindirim sistemi organlarından hangilerinde sindirim olayı gerçekleşmez? A) I ve II B) II ve III C) I ve IV D) III ve IV

15 17. I. Karbonhidratlar II. Proteinler III. Yağlar IV. Vitaminler Yukarıda verilen besinlerden hangilerinin kimyasal sindirimi ince bağırsakta başlayıp ince bağırsakta sona erer? A) I ve II B) II ve III C) Yalnız III D) II ve IV 20. Karbonhidratların yapı taşı glikoz, Proteinlerin yapı taşı aminoasit, Yağların yapı taşı yağ asiti ve gliseroldür. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Sindirim sisteminde aminoasit oluşumu midede başlar. B) Glikoz kan yoluyla vücuda taşınır. C) Yağ asitleri ve gliserol lenf yoluyla vücuda taşınır. D) Yağ asiti ve gliserol oluşumu ağızda başlar. 18. I) II) III) Mide IV) Ağız 21. Yenilen besinlerin sindirim kanalında en az ve en fazla kaldığı organlar hangi seçenekte doğru verilmiştir. A) En az Yemek borusu Mide En fazla B) Ağız İnce bağırsak Yemek borusu Kalın bağırsak Yukarıda verilen sindirim sistemi yapı ve organların hangilerinde sindirim gerçekleşmez? C) D) Yemek borusu Mide Kalın bağırsak Kalın bağırsak A) I ve II B) III ve IV C) I ve IV D) II ve III 22. K besini 19. I. Büyüme II. Onarım III. Gelişme Yukarıda özellikleri verilen organ hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) Kalın bağırsak B) Villuslar C) İnce bağırsak Buna göre, aşağıdakilerden hangisi K besini olamaz? A) Ekmek B) Et C) Tereyağı D) Su Mide Bir insanın midesinde K besininin miktarı şekildeki gibidir. D) Mide

16 23. Ağız Yutak Mide Yemek borusu (a) (b) (c) (d) Anüs (g) Kalın bağırsak (f) İnce bağırsak (e) Besin maddelerinin sindirim sisteminde izlediği yol yukarıda belirtilmiştir. Buna göre, hangi harfle belirtilen organlar yer değiştirirse şema doğru olur? A) c ve d B) e ve f C) b ve c D) b ve d 26. Mekanik ve kimyasal sindirimi ben başlatırım B) Ağız Proteinlerin sindirimini ben başlatırım Yağların sindirimini ben başlatır ve tamamlarım Yukarıdaki konuşmacılar bazı sindirim organlarını temsil etmektedir. Hangi organın temsilcisi yoktur? A) Mide C) İnce bağırsak D) Kalın bağırsak 24. Sindirim sistemi organlarımızdan hangilerinde besinler sindirime uğramaz? Büşra: Yutak, yemek borusu, kalın bağırsak, anüs Emine: Ağız, yutak, mide Serkan: İnce bağırsak, kalın bağırsak, anüs Dilan: Yutak, yemek borusu, ince bağırsak, anüs Buna göre, hangi öğrenci Kadir öğretmen'in sorusunu doğru cevaplamıştır? A) Büşra B) Emine C) Serkan D) Dilan 27. K besini Ağız Mide İnce bağırsak Organ K besininin sindirimi grafikteki gibidir. Buna göre, K besini aşağıdakilerden hangisinde en fazla bulunur? A) Börek B) Yumurta C) Portakal D) Zeytinyağı 25. Besin Organ Karbonhidrat Protein Yağ Öğretmenin verdiği ödev için yukarıdaki tabloyu hazırlayan Dilan tabloda verilen besinlerin kimyasal sindiriminin yapıldığı organları göstermiştir. A) 1 ve 7 B) 2 ve 7 C) 2 ve 8 D) 6 ve 9 Ağız Mide İnce bağırsak Buna göre, kaç numaralı kutucuklarda hata yapmıştır? 28. X pp Z p X ppz Y örneğinde besin madelerinin Y C) Z vitamin olabilir. D) X protein olabilir. X, Y ve Z besin maddelerini tüketen bir insanda bir süre sonra, ince bağırsak girişinden alınan madde şeklinde olduğu görülüyor. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) X karbonhidrat olabilir. B) Y yağ olabilir.

17 29. Aşağıdaki organların hangisinde mekanik sindirim yapılmaz? A) Ağız B) Mide C) İnce bağırsak D) Yemek borusu 33. Pankreas salgıladığı özsuyunu ince bağırsağa göndererek besinlerin kimyasal sindirimine yardımcı olur. Buna göre; I. Karbonhidrat II. Vitamin III. Yağ IV. Protein verilen besinlerden hangileri pankreas özsuyunda bulunan enzimler sayesinde kimyasal olarak sindirilir? 30. II I III IV A) I ve II B) Yalnız II C) III ve IV D) I, III ve IV 34. Şekilde verilen organlardan hangisi safra salgısı üretir? A) I B) II C) III D) IV Koşarken düşen Eren'in kolu kırılmıştır. Eren, beslenme programında aşağıdakilerden hangisini çok tüketirse daha çabuk iyileşir? A) Poğaça B) Tavuk 31. Aşağıdakilerden hangisi karaciğerin görevlerinden biri değildir? C) Elma D) Zeytin A) Kansızlıkta alyuvar hücresi üretmek B) Vücut sıcaklığını düzenlemek C) Yağların kimyasal sindirimini gerçekleştirmek D) Kan şekerini ayarlamak 32. I. Safra salgısı üreterek kimyasal sindirimi sağlamak II. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinleri üretmek III. Vücut sıcaklığını düzenlemek Yukarıda verilenlerden hangileri karaciğerin görevlerindendir? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III 35. -Her yemekten sonra dişlerimi fırçalıyorum. -Ellerimi sık sık yıkıyorum. -Lokmaları iyice çiğnedikten sonra yutuyorum. -Kafeinli, asitli içecekler içmiyorum. Büşra'nın uygulamalarından kaç tanesi doğrudur? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

18 Meryem, öğretmeninin hazırlamasını istediği aşağıdaki posterde bir hata yapmıştır. Pankreas Pankreas ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Midenin alt kısmında bulunur. B) Salgıladığı pankreas öz suyu, yağların mekanik sindirimini gerçekleştirir. C) Salıladığı pankreas öz suyu, sindirim enzimi içerir. D) Salgıladığı pankreas öz suyu, bütün besin maddelerinin kimyasal sindirimini gereçekleştirir. Böbrekler (I) Üreter (II) İdrar kesesi (III) Mesane (IV) Buna göre, Meryem'in posterde isimlerini yazdığı boşaltım sistemi organlarından kaç numaralı organın ismi yanlış yazılmıştır? A) I B) II C) III D) IV 37. Atık maddelerin vücuttan atılması p Atık maddeleri boşaltım sistemine taşıyan yapı Bir boşaltım sistemi organı Atılamayacak zararlı maddeleri üreye çeviren organ K B O Ş A A L T I M E S A N E Yukarıdaki bulmacada hangi sorunun cevabı yoktur? A) B) C) p D) 41. I. Üre II. Glikoz III. Vitamin IV. Mineraller V. Kan Yukarıda verilenlerden hangilerine sağlıklı bir insanın idrarında rastlanmaz? A) I ve II B) II, III ve IV C) II ve V D) IV ve V Aşağıdakilerden hangisi boşaltım sistemi organı değildir? 39. A) Böbrekler B) Damarlar C) Üreterler D) Üretra Besin içeriklerini alarak hücrelere götürür. Hücre faali yetleri sonucu oluşan atık maddeleri, vücuttan uzaklaş tıracak organlara taşır. Yukarıdaki paragrafta bahsedilen yapı hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) Kan B) İnce bağırsak İnsan böbreği ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Kanı süzerek idrarı oluşturur. B) Yararlı maddeleri geri emerek atılmasını önler. C) İki tanedir. D) Vücuttaki fazla tuz, su ve şekerin dışarı atılmasını sağlar. C) Böbrekler D) Hücre

19 43. Madde Böbrek atardamarı Böbrek toplardamarı Su Üre Tuz Glikoz İdrar Yukarıdaki tabloda madde var ise " " işareti, yok ise " " işareti konulmuştur. Tabloda kaç tane yanlış işaretleme yapılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) X maddesi Böbrek atardamarı Böbrek toplardamarı Mesane Şekildeki grafikte X maddesinin damarlardaki ve mesanedeki miktarı verilmiştir. Organ Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Böbrek atardamarı temiz kan taşır. B) Böbreğe gelen ürenin tamamı idrarla atılır. C) Tuzun bir kısmı geri emilir. 44. Aşağıdakilerden hangisi böbreğin görevi değildir? A) Vücudun tuz dengesini sağlar D) Böbreğe gelen suyun tamamı idrarla atılmaz. B) İdrarın idrar kesesine ulaşmasını sağlar C) Vücuttaki suyun ve tuzun fazlasının atılmasını sağlar D) Üre ve ürik asit gibi zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar 47. Aşağıdaki şekilde boşaltım sistemi organları K, L, M ve N harfleriyle gösterilmiştir. K L 45. Proteinlerin sindirimi sonucu oluşan amonyak vücuttan direk atılamaz. Karaciğer tarafından üre ve ürik asite dönüştürülüp böbreğe gönderilir. Böbreğin süzdüğü üre miktarı tüketilen protein miktarı ile doğru orantılıdır. Buna göre, bir öğünde aşağıdaki besin gruplarının hangisi tüketilirse süzülen üre miktarı en fazla olur? A) Izgara et - ayran B) Ispanaklı börek - ayran Buna göre, idrarın dışarı atıldığı kısım aşağıdakilerden hangisinde ismiyle beraber doğru olarak verilmiştir? M A) K - Böbrek B) L - Üreter C) M - Mesane D) N - Üretra N C) Ispanaklı börek - kola D) Tarhana çorbası - salata 48. Karaciğerin boşaltımla ilgili görevi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Amonyağı vücuttan uzaklaştırmak B) Amonyağı daha az zararlı olan üreye çevirmek C) Amonyağı kana vermek D) İdrarı oluşturmak

20 49. Atık maddelerle ilgili verilen ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Besinlerin hücrelerde kullanımı ile ortaya çıkarlar. B) Kan ile ilgili organlara taşınırlar. C) Sadece böbrekler tarafından dışarı atılırlar. D) Hücre zarından geçerek kana karışırlar. 53. Böbreklerde boşaltım olayı sonucunda aşağıdaki olaylardan hangisi gerçekleşmez? A) Vücudun su dengesinin ayarlanması B) Çok zehirli maddelerin daha az zehirli hale dönüştürülmesi C) Hücrelerden gelen atıkların vücuttan uzaklaştırılması D) Yararlı maddelerin geri emilmesi 50. Aşağıdakilerden hangisi boşaltım sistemi organı değildir? A) Üreter B) Böbrek C) Mesane D) Karaciğer 51. "Bazı organlar boşaltım sistemi organı olmamasına rağmen, atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmakta görev alırlar. Bu organlar, atık maddeleri direk uzaklaştırırken,..direkt uzaklaştıramaz, böbreğin uzaklaştıracağı hale getirir." Şerif'in ifadesinde boş bırakılan kısma hangi organın adı yazılmalıdır? A) Akciğerler B) Deri C) Karaciğer D) Kalın bağırsak 54. p Akciğer Kalın bağırsak Deri Böbrekler 55. Aşağıda verilen organ-uzaklaştırdığı atık madde eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? Organ Su, besin ve safra atıkları Su ve tuz Uzaklaştırdığı Atık Madde Tuz ve su CO 2 ve su buharı Yukarıdaki eşleştirme doğru yapıldığında hangisi açıkta kalır? A) p B) C) D) A) Deri B) Akciğer Oksijen ve tuz 52. C) Kalın bağırsak D) Böbrekler Safra atığı ve su Üre ve su Karaciğer Deri 56. Aşağıdaki olayların hangisinde beynin rolü yoktur? A) Duyu organlarından gelen bilgileri değerlendirme Kalın bağırsak Akciğer Yukarıdaki organların hangisinin görevleri arasında "suyu vücuttan uzaklaştırmak" yoktur? A) Karaciğer B) Deri C) Kalın bağırsak D) Akciğer B) Sindirim enzimi salgılama C) Geçmişi hatırlama D) Spor yapma

21 57. Vücudumuzun bütün doku-organ ve sistemlerinin uyumlu çalışmasını sağlamak Çeşitli hormonların salgılanmasını sağlamak Yukarıda, vücuttaki görevlerinden bir kısmı verilen sistem aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Sindirim sistemi B) Boşaltım sistemi C) Denetleyici ve düzenleyici sistemler D) Dolaşım sistemi 60. Sinir sistemi, denetleyici ve düzenleyici sistem içindedir. Sindirim sisteminde oluşan bir aksaklık diğer sistemleri de olumsuz etkiler. Böbreklerin görevini yapamaması vücutta zehirli madde birikimine sebep olur. Günde en az üç litre su içilmelidir. Yukarıda verilen ifadelerin kaç tanesi doğrudur? A) 1 B) 2 C) 3 D) I. Günde en az dört litre su içmeliyiz. II. Yılda bir kez idrar tahlili yaptırmalıyız. Yukarıdaki ifadelerle ilgili yapılan yorumlardan hangisi doğrudur? A) I doğru, II yanlıştır. B) I yanlış, II doğrudur. C) İkisi de doğrudur. D) İkisi de yanlıştır. 61. Beyin çevresel sinir sisteminin en önemli organıdır. p Omurilik, beynin bir bölümüdür. Yukarıdaki ifadelerle ilgili yapılan yorumlardan hangisi doğrudur? A) doğru, p yanlıştır. B) yanlış, p doğrudur. C) İkisi de doğrudur. D) İkisi de yanlıştır. 59. Zakir bel bölgesinde ağrılarla doktora gitmiş, doktor yukarıdaki uyarıyı yapmıştır. Buna göre, Zakir hangi uygulamayı yapmış olabilir. A) Diş çürüklerinin önemsememek B) Düşük belli pantolon giymemek C) Temizliğe önem vermek Böbreklerinizde sıkıntı var. Verdiğim ilaçları düzenli ve dikkatli kullanmalısınız. 62. Görsellerde gün içinde yapılan bazı faaliyetler görülmektedir. Bu faaliyetlerin yapılabilmesini sağlayan ana organ aşağıdakilerden hangisidir? A) Beyin B) Bacak C) Mide D) Kalp D) Antibiyotikleri düzenli kullanmak 63. Aşağıdakilerden hangisi merkezi sinir sistemi organlarımızdan olan beynin görevleri arasında değildir? A) İstemli hareketlerin kontrolü B) Öğrenme, hafıza, zeka ve yönetim merkezi C) Duyuların algılanması D) Solunum, boşaltım, sindirim sistemlerinin çalışmasının kontrolü

22 64. Madde C) Y Y Y Böbrek atardamarı Böbrek toplardamarı B) Y D Y İdrar Oksijen Su Tuz Üre Yukarıdaki tabloda damarlar ve idrarda bulunan bazı maddeler verilmiştir. Buna göre, aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz? A) Böbrek atardamarı temiz kan taşır. B) Böbreğe gelen ürenin tamamı idrarla atılır. C) Tuzun bir kısmı geri emilir. D) Böbreğe gelen suyun tamamı idrarla atılmaz. 65. Duyu organlarından gelen uyarıları beyincik değerlendirir. Sistemlerin çalışmasını omurilik soğanı denetler. Hareketlerimizin dengeli olmasını beyincik sağlar. Yukarıdaki cümlelerin doğru ve yanlış olmasına karar vererek kutucuklara D ve Y harfleri konulduğunda doğru cevap aşağıdakilerden hangisi olur? A) Y D D D) D D D 67. Sinir sistemi organları kemik dokular tarafından koruma altına alınmıştır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi omurganın korumasındadır? A) Omurilik B) Beyin C) Beyincik D) Omurilik soğanı 68. I. Yutma II. Hapşırma III. Sindirim yapma IV. İşitme Yukarıda verilen olaylardan hangisi omurilik soğanı tarafından gerçekleştirilmez? A) I B) II 69. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? D) IV A) Çevresel sinir sistemi milyonlarca sinir hücresinden oluşur. B) Çevresel sinir sistemi bir ağ gibi tüm vücudu sarar. C) Çevresel sinir sistemi tüm uyarıları sadece beyne götürür. D) Alışkanlık haline gelmiş davranışlar omuriliğin kontrolündedir. C) III Yeni doğmuş bebek acıktığı zaman ağlayarak belli eder. Ama konuşamaz ve yürüyemez. Bu olay aşağıdakilerden hangisi ile açıklanamaz? A) Beyincik gelişimini doğuma kadar tam anlamıyla tamamlayamaz. B) Konuşma, yaşanmışlıklarla öğrenilen bir faaliyettir. C) Kaslar gelişimini doğuma kadar tam anlamıyla tamamlayamaz. D) Yeni doğan bebeğin zekası yoktur, zamanla oluşur. Tavşanın bir organı çıkarıldığında düşe-kalka, yalpalayarak yürüyebildiği görülmüştür. Buna göre, tavşanın hangi organı alınmıştır? A) Beyin B) Beyincik C) Omurilik D) Omurilik soğanı

23 71. Öğrenmeyi ve hatırlamayı sağlar. p Refleks davranışlarını denetler. Vücudun fiziksel dengesini sağlar. Yukarıda, p ve sembolleriyle belirtilen organlar hangi seçenekte doğru verilmiştir? p A) Beyin Omurilik Beyincik 74. Aşağıdaki davranışların hangisi öğrenilmiş refleks değildir? A) Limon görünce ağzın sulanması B) Çocuğun köpeğe yaklaşmaması C) Bisiklet sürülmesi D) Ani yüksek seste irkilinmesi B) Omurilik soğanı Omurilik Beyincik C) Omurilik soğanı Beyincik Beyin D) Omurilik Beyincik Beyin 75. Kadir, hastalandığı zaman elinde olmadan öksürdüğünü fark etmiştir. 72. Elimizde bir şey battığında hemen elimizi çekmemiz Yeni doğan bebeğin emme hareketi Yüksek ses duyunca irkilme Bisiklet sürme Vücudun dışarıdan gelen uyarılara ani ve hızlı tepki vermesine refleks denir. Yukarıda verilen refleks örnekleri aşağıdaki sinir sistemi organlarından hangisi tarafından kontrol edilir? A) Beyin B) Beyincik C) Omurilik soğanı D) Omurilik 73. Aşağıda verilen refleks örneklerinden hangisi öğrenilmiş bir reflekstir? A) Şiddetli ses duyduğunda irkilme B) Sıcak bir nesneye dokunulduğunda elin çekilmesi C) Limon görünce ağzın sulanması D) Göz bebeğinin ışık şiddetine göre büyüyüp küçülmesi Kadir'in öksürmesi hangi organ sayesinde gerçekleşmektedir? A) Beyin B) Beyincik C) Omurilik soğanı D) Omurilik 76. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklıdır? A) Yanan elin çekilmesi B) Göz bebeklerinin ışığa göre büyüklüğünün değişmesi C) Limon görünce ağzın sulanması D) Yeni doğan bebeğin emmesi 77. Hormonlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) İç salgı bezleri tarafından salgılanır. B) Sinirlerle tüm organlara taşınır. C) Yavaş ve uzun süre etkilidir. D) İstek dışı salgılanır.

24 78. Büşra, loş ışıkta göz bebeklerinin büyüdüğünü, fazla ışıkta ise küçüldüğünü fark ediyor. Büşra'nın göz beneklerindeki değişim, hangi organ tarafından gerçekleşmiştir? A) Beyin B) Beyincik C) Omurilik D) Omurilik soğanı 83. Aşağıdakilerden hangisi hipofiz bezinin görevi değildir? A) Cinsel hormonların oluşmasını etkiler. B) Beynin duyu merkezlerini yönetir. C) Diğer iç salgı bezlerini denetler. D) Büyüme hormonu salgılar. 79. İç salgı bezlerimiz, denetleme ve düzenleme görevini ürettikleri özel salgılar sayesinde yerine getirir. Bu salgılar hücreler arasında mesaj taşımakla görevlidir. Büşra'nın göz beneklerindeki değişim, hangi organ tarafından gerçekleşmiştir? A) Mukus B) Kan C) Hormon D) İdrar 84. I. Hipofiz bezi beyin arka kısmında bulunur. II. Bütün iç salgı bezleri hipofiz bezinin salgıladığı hormon sayesinde çalışır. III. Hipofizbezi sinir sistemi ile işbirliği içindedir. Yukarıdaki bilgilerin hangisi veya hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) Yalnız III 80. I. İç salgı bezleri tarafından üretilirler. II. Etkileri hızlı ve uzun sürelidir. III. Her hormon farklı bir organa etki eder. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklıdır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I, II ve III 85. Pikniğe gittiğinde yürüyüş yapan Meryem, çalılıkların arasında yılan görmüş ve korkuyla kaçmıştır. Bu esnada vücudunda hangi hormonun miktarı en fazla artmıştır? A) Adrenalin C) Glukagon D) İnsülin B) Tiroksin 81. Beynin arka kısmında bulunur. Diğer iç salgı bezlerinin çalışmasını denetler. Büyüme hormonu salgılar. Yukarıda hakkında bilgi verilen iç salgı bezi aşağıdakilerden hangisidir? A) Hipofiz B) Tiroit C) Testisler D) Pankreas 86. Dilan yaşıtlarına göre çok kısadır. Hakan şeker hastasıdır. Onur böbrek yetmezliği hastasıdır. Buket guatr hastasıdır. Yukarıda verilen bilgilere göre, hastaların hastalığı ile iç salgı bezleri eşleştirmesi hangi seçenekte yanlış yapılmıştır? A) Dilan-Hipofiz bezi B) Hakan-Pankreas C) Onur-Böbrek üstü bezleri 82. Aşağıdakilerden hangisi iç salgı bezi değildir? A) Bademcikler B) Pankreas D) Buket-Tiroit bezi C) Testisler D) Hipofiz pezi

25 87. Sibel: Limon görünce ağzım sulanır. Büşra: Karanlıkta yürürken kalbim çarpar. Kadir: Acıkınca kan şekerim düşer. Yukarıdaki öğrencilerin hangilerinin ifadesinde hormonların etkisi vardır? A) Sibel ve Büşra B) Büşra ve Kadir 90. Vücudumuzda bazı organlar birden fazla işlevle, birden fazla sistemde görev alırlar. Aşağıdakilerden hangisi bu organlardan biri değildir? A) Pankreas B) Deri C) Mide D) Akciğer C) Sibel ve Kadir D) Sibel, Büşra ve Kadir Aşağıdaki etkinlikte verilen hormonun salgılandığı iç salgı bezi yönünde ilerleyecektir. Tiroit bezi İnsülin Adrenalin Böbreküstü bezi Glukagon Hipofiz Yumurtalıklar Pankreas Testisler Buna göre, etkinliği doğru olarak tamamlayan Kemal hangi iç salgı bezine ulaşır? Şekildeki bazı hormonların salgılandığı kısımlar verilmiştir. Hangi hormonun vücutta üretildiği kısım yanlış gösterilmiştir? A) Büyüme hormonu B) İnsülin C) Glukagon D) Östrojen A) Hipofiz B) Yumurtalıklar C) Pankreas D) Testisler 89. Aşağıdaki tabloda iç salgı bezleri ve salgıladıkları hormonlar verilmiştir. I II III IV İç Salgı Bezi Hipofiz Pankreas Böbreküstü Bezi Testisler Hormon Büyüme Hormonu Adrenalin İnsülin Testesteron Buna göre, kaç nolu satırlarda hata yapılmıştır? 92. Eşeysel hormonlar ergenlik döneminde cinsiyete özgü üreme hücrelerinin oluşmasını sağlarken, erkek ve dişi özelliklerini de kazandırır. Eşeysel Hormonların üretilip-salgılanması için eşeysel bezlerin görevini yapması hangi iç salgı bezinin uygun çalışmasına bağlıdır? A) Pankreas B) Böbrek üstü bezleri C) Hipofiz bezi D) Tiroit bezi A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) Yalnız III

26 93. Duyu almaçları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Bütün duyu organlarındaki duyu almaçlarının özellikleri aynıdır. B) Bütün duyu organlarında duyu almaçları bulunur. C) Duyu almaçları uyartıları sinir sistemine iletir. D) Duyu almaçları sayesinde duyular algılanır. 97. Aşağıdakilerden hangisi gözü koruyan yapılardan değildir? A) Göz kapakları B) Kaşlar ve kirpikler C) Gözyaşı bezleri D) Elmacık kemikleri 94. Dış ortamdan duyu organlarımızla aldığımız uyarıları sinirlere aktaran özel hücrelere...denir. Yukarıda verilen paragrafta boş bırakılan yere hangi seçenekteki ifade yazılmalıdır? A) sinir hücreleri B) duyu hücreleri C) duyu almaçları D) beyin hücreleri 98. p Şekilde bazı sembollerle belirtilmiş yapıların hangileri gözü korumakla görevlidir? A) Yalnız B) ve C) p ve D), p ve 95. Duyu almaçlarından sinir yolu ile alınan uyartılar beynin; Görme merkezi İşitme merkezi Tatma merkezi Dokunma merkezi Koku merkezi kısımlarından kaç tanesine iletilir? A) 2 B) 3 C) 4 D) Duyu organları ile ilgiliolarak; I. Beş duyu organımız; göz, kulak, burun, dil ve deridir. II. Duyu organlarının kontrol ve denetim merkezi beyindir. III. Her duyu organının görevine göre özelleşmiş duyu almaçları vardır. Yukarıda verilen yargılardan hangileri doğrudur? 99. Alından inecek teri tutar Toz, toprak, polen vs. yabancı maddeleri tutar Gözü yıkar Yukarıdaki eşleştirme yapıldığında hangi yapı açıkta kalır? A) Gözyaşı bezi B) Göz kasları C) Kirpikler D) Kaşlar Göz kasları Gözyaşı bezi Kirpikler Kaşlar A) Yalnız I B) II ve III C) I ve III D) I, II ve III

27 100. Gözün bazı kısımları doğrudan görme olayında görevli olmamalarına rağmen gözü koruyarak görme olayının aksamamasını sağlar. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bu yapılardan biri değildir? A) Göz kapakları B) Göz kasları C) Gözyaşı bezi D) Göz yuvarlağı 103. Göz tabakasıdır. Sert p Göze gelen ışığı kırar Gözü besleyen damarlardan oluşur Duyu almaçlarının bulunduğu kısımdır. Kavram haritasında sembollerin yerine hangi kavramlar yazılmalıdır? p A) İris Ağ 101. I. Damar tabaka gözü besleyen damarlar bulunur. II. Sarı benek gözün ön kısmında bulunur. III. Saydam tabakaya kornea denir. IV. Görüntü kör noktada oluşur. Göz ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur? B) Kornea C) Damar D) Ağ Kör nokta Ağ Damar A) I ve II B) II, III ve IV C) I ve III D) III ve IV K: Göze rengini veren yapı L: Göze gelen ışığın ilk kırıldığı kısım M: Işık şiddetine göre daralıp genişleyen yapı Yukarıda K, L, M ile verilen yapılar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) İris K L M Kornea Göz bebeği B) İris C) Göz bebeği Göz bebeği Kornea Kornea İris Gözde çiçeğin görüntüsü ile ilgili; I. Görüntü sarı benekte oluşur. II. Işık iki kez kırılarak görüntü oluşturulur. III. Görüntüsü çiçeğe göre ters oluşur. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) I ve II B) II ve III C) I ve III D) I, II ve III D) Kornea Göz bebeği İris 105. Göz merceği ile ilgili olarak aşağıda verilen yargılardan hangisi yanlıştır? A) Ağ tabakanın ön kısmında bulunur. B) İnce kenarlı bir mercektir. C) Göze giren ışık şiddetini ayarlar. D) Göze giren ışınların sarı leke üzerine düşerek görüntü oluşturulmasını sağlar.

28 106. Bir cisimden insan gözüne gelen ışınlar sarı beneğe gelene kadar hangi yolu izlemelidir? 110. A) Kornea-->Göz bebeği-->camsı cisim B) Kornea-->Göz bebeği-->göz merceği-->camsı cisim C) Göz bebeği-->göz merceği-->camsı cisim D) İris-->Göz bebeği-->göz merceği-->camsı cisim 107. Göz merceği aşağıdaki mercek şakillerinin hangisine benzer? A) B) C) D) "Göz yuvarlağınız normalden uzun olduğu için uzağı iyi göremiyorsunuz." Göz doktorunun ifadesine göre, hastasının göz kusuru aşağıdakilerden hangisidir? A) Şaşılık B) Katarakt C) Miyopluk D) Hipermetropluk 108. Gözün bazı kısımlarının görevleriyle ilgili verilen ifadelerin hangisi doğrudur? A) Göz merceği ışığı kırarak ağ tabakaya düşürür. B) İris, ışığı ilk kıran kısımdır. C) Camsı cisim ışığı toplayarak görüntünün oluşmasını sağlar. D) Görme sinirleri görüntüyü duyu almaçlarına iletir I. Renklerin birbirine karıştırılması kusurudur. II. Bu kusura sahip kişiler çoğunlukla yeşil ve kırmızı rengi karıştırırlar. III. Doğuştan gelen bir kusurdur. IV. Gözlükle düzeltilebilir. Renk körlüğü ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) I B) II C) III D) IV 109. Fatma'nın göz kusuru hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) Renk körlüğü B) Miyopluk C) Şaşılık Tahtaya bakarken zorlanıyorum. Sağ gözüm tahtaya bakarken sol gözüm, sol tarafa bakıyor Mehmet: Uzağı net göremiyor. Büşranur: Kırmızı ve yeşil renkleri ayıramıyor. Fatmagül: Gözlerifarklı yönlere bakıyor. Buna göre, aşağıdaki göz kusurlarından hangisi bu öğrencilerden hiç birine ait değildir? A) Miyop B) Renk körlüğü C) Şaşılık D) Hipermetrop D) Hipermetropluk

29 113. Hipermetrop göz kusuru olduğunu öğrenen Büşra'ya doktoru bu göz kusuru ile ilgili bilgiler veriyor? Buna göre, aşağıdakilerden hangisi doktorun söylemiş olduğu bir bilgi olamaz? A) Yakını net göremiyorsun. B) Göz yuvarlığının önden arkaya doğru çapı normalden daha kısa. C) Kalın kenarlı mercekli bir gözlük kullanabilirsin Görüntü sarı lekenin önünde oluşur. - Görüntü sarı lekenin arkasında oluşur. - Ameliyatla düzeltilir. Yukarıda bazı göz kusurlarının özellikleri verilmiştir. Hangi seçenekteki göz kusurundan bahsedilmemiştir? A) Miyopluk B) Hipermetropluk C) Şaşılık D) Renk körlüğü D) Gözünde görüntü sarı lekenin arkasında oluşuyor Alper: Cisimleri bulanık görüyorum. Buket: Yakını net göremiyorum. Aykut: Uzağı net göremiyorum. Üç arkadaş göz kusurlarını anlatmıştır. Hangisinin göz kusuru miyopluktur? A) Alper B) Alper ve Buket 117. Aşağıdakilerden hangisi katarakt göz kusurunun bir özelliği değildir? A) Göz merceği sıvısının saydamlığını yitirmesi ile oluşur. B) Göz merceğinin saydamlığını yitirmesi ile oluşur. C) Tedavisi yoktur. D) Görüntü buzul cam arkasından bakıyormuş gibi görünür. C) Aykut D) Buket 115. Bazı göz kusurları gözlükle düzeltilebilirken, bazı göz kusurlarında bu mümkün olmamaktadır. Aşağıdaki göz kusurlarının hangisi gözlükle düzeltilemez? A) Rek körlüğü B) Hipermetropluk C) Astigmatizm D) Miyopluk 118. Dış Kulak Orta Kulak İç Kulak I Çekiç II Kulak kepçesi Kulak memesi Örs III Yarım daire kanalları Salyangoz Yukarıdaki şekilde kulağın kısımlarında bulunan bazı yapılar verilmiştir. Buna göre, I, II ve III yerine hangisi yazılamaz? A) Kulak yolu B) Kör nokta C) Dalız D) Oval pencere

30 119. I. Göz Yuvarlağının normalden uzun olması II. Gözü hareket eden kasların normalden uzun veya kısa olması III. Göz merceğinin normalden mat olması IV. Saydam tabakanın saydamlığının bozulması. Yukarıda verilen göz problemlerinin hangisi ile karşılaşıldığında kornea nakli gerekir? A) I B) II C) III D) IV 123. Beyincik,..ile birlikte vücudun dengeli hareket etmesini sağlar. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan kısma hangi yapının adı yazılmalıdır? A) Salyangoz B) Kulak zarı C) Östaki borusu D) Yarım daire kanalları 120. K Yukarıdaki modelde K, L, M ile gösterilen kulağın kısımları sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? A) Kulak Kepçesi-Östaki Borusu-Yarım Daire Kanalları B) Kulak Kepçesi-Kulak Yolu-Salyangoz M L 124. İşitme duyusunu kaybetmiş bir insan için; I. Kulak zarı tahrip olmuş olabilir. II. İşitme sinirleri tahrip olmuş olabilir. III. Kulak kepçesi tahrip olmuş olabilir. ifadelerinden hangileri söylenebilir? A) I ve II B) II ve III C) I ve III D) I, II ve III C) Kulak Yolu-Östaki Borusu-Salyangoz D) Kulak yolu-üzengi Kemiği-Yarım daire Kanalları 121. Aşağıda verilen yapılardan hangisi orta kulakta bulunmaz? A) Östaki Borusu B) Salyangoz İç ve dış ortam arasındaki basıncı dengeler - Üzengiden aldığı titreşimi sıvı dalgalarına dönüştürür. - Ses dalgalarını kulak yoluna iletir. Bazı yapıların görevleri listelenmiştir. Hangi yapının görevinden bahsedilmemiştir? A) Östaki borusu B) Oval pencere C) Kulak kepçesi D) Kulak zarı C) Oval Pencere D) Çekiç, Örs, Üzengi Kemikleri 122. Kemik zarında sertleşme Ateşli hastalıklar Darbe ve vurmalar Yüksek şiddette ses Yukarıda listelenen etkenlerden kaç tanesi işitme kaybına sebep olabilir? A) 1 B) 2 C) 3 D) > Çekiç ---> Örs ---> Üzengi ---> p Yukarıda sesin izlediği yolun bir kısmı verilmiştir. Buna göre, ve p sembolleri yerine hangi yapıların isimleri yazılmalıdır? p A) Dalız Salyangoz B) Kulak zarı Oval pencere C) Kulak yolu Oval pencere D) Kulak zarı Dalız

31 127. İşitme fuyu almaçları iç kulakta bulunan aşağıdaki yapılardan hangisinde bulunur? A) Salyangoz B) Dalız C) Oval pencere D) Yarım daire kanalları 130. Aşağıdakilerden hangisi derinin görevlerinden değildir? A) Vücudu darbelere karşı korumak B) Vücudu zararlı ışıklara karşı korumak C) D vitamini sentezlemek D) Sindirim sistemine yardımcı olmak Yukarıda kulağın bazı bölümleri numaralandırılmıştır. Bu bölümlerden hangisinde işitme duyu almaçları bulunur? A) I B) II C) III D) IV I III II IV Derinin en üstte bulunan nkısmına üst deri denir. Aşağıdakilerden hangisi üst derinin görevi değildir? A) Duyu almaçları ile dokunma duyusunu sağlamak B) Alt deriyi dış etkilere karşı korumak C) Mikropların vücuda girişini engellemek D) Deriye rengi vermek 129. Deri ile ilgili olarak aşağıda verilen yargılardan hangisi yanlıştır? A) Mikropların vücuda girmesini engeller. B) B vitamini sentezlenmesinde görev alır Solunuma yardımcı olur. p Solunuma yardımcı olur. C) Solunuma yardımcıdır. D) Terleme ile boşaltıma yardımcı olur. Dolaşıma yardımcı olur. Deri Isı kaybını önler. Yukarıda deri ile ilgile bilgilerin yazıldığı şema verilmiştir. Şemada yazılı olan bilgilerin hangisi yanlıştır? A) B) p C) D)

32 133. Derimiz duyu organı olma dışında vücutta birçok görev alır. Örneğin boşaltım sistemine destek olur. Tuz, su ve ürenin bir kısmını vücuttan uzaklaştırarak, vücudu rahatlatır. Paragrafta derinin görevlerinden biri hakkında bilgi verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi nbu görev ile ilgili deri bölümüdür? 136. Aşağıda resimleriyle birlikte verilen cihazlardan hangisi deri hastalıklarının taşhisinde kullanılır? A) B) C) D) A) Kıl kökleri B) Yağ bezleri C) Ter bezleri D) Kan damarları 134. I. Tırnakların bu kısmda olması II. Derinin daha ince olması III. Yağ tabakasının olmaması IV. Duyu almacı miktarının fazla olması Yukarıdakilerden hangisi parmak uçlarının sıcak, soğuk, basınç gibi etkileri daha iyi algılasının sebebidir? A) I B) II C) III D) IV 135. Sedef Şaşılık Mantar Egzama Behçet Reflü Yukarıdaki tabloda bazı hastalıklar verilmiştir. Bu hastalıklardan deri hastalığı olmayanlar çıkarılırsa, tablonun görünümü hangi seçenekteki gibi olur? A) B) C) D) 137. Burunda koku almaçlarının bulunduğu kısım aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Sarı leke B) Burun deliği C) Mukoza D) Sarı bölge 138. Burun ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Burun kılları sayesinde, vücuda giren hava süzülerek temizlenir. B) Burun mukus sıvısı sayesinde vücuda giren toz, mikrop tutulur. C) Burun mukus sıvısı sayesinde içeri giren hava nemlendirilir. D) Burun deliklerinde bulunan koku almaçları sayesinde koku alınır Parfüm satıcıları parfümleri müşterilere denetme sırasında 3-4 parfüm koklattıktan sonra bir de kahve koklatıp, sonra diğer parfümü denemelerini isterler. Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Koku alma duyu almaçlarının çabuk yorulması B) Koku alma sinirlerinin uyuşması C) Kahve kokusunun parfüm kokusunu güçlendirmesi D) Kahve kokusunun mukus salgısını artırması

33 Burnun duyu organı olma dışında görev aldığı sistem 2- Kokuların algılanmasını sağlayan duyu organı 3- Havanın nemlendirilmesini ve ıslatılmasını sağlayan burun sıvısı Yukarıdaki ifadelerle, seçeneklerdeki kavramlar eşleştirildiğinde, hangi seçenekteki kavram boşta kalır? A) Solunum B) Burun C) Koku almaçları D) Mukus 143. Kadir kokuları algılayamadığını fak edip doktora başvurmuştur. Yapılan tahliller sonucunda Doktor'un aşağıdaki yorumlardan hangisini yapma olasılığı en azdır? A) Burnunuz mukus sıvısı salgılayamıyor. B) Sarı bölgenizde bir aksama oluşmuş. C) Koku alma duyu sinirleriniz tahrip olmuş. D) Sinüzit olmuşsunuz Burun kemikleri arasındaki boşluğa sinüs denir. Sinüslerin çeşitli nedenlerle iltahaplanması durumunda...hastalığı oluşur. Yukarıda verilen paragrafta boş burakılan kısma hangi hastalık yazılmalıdır? A) Sinüzit B) Enfeksiyon C) Grip D) Nezle 142. I. Çözünen tanecikler duyu almaçları sayesinde algılanır. II. Koku alma sinirleri, duyu almaçlarından uyartıları alarak beyne iletir. III. Sarı bölgeye ulaşan tanecikler mukus içinde çözünür. IV. Beyindeki koku alma merkezinde koku algılanır. Yukarıda kokunun izlediği basamaklar karışık olarak verilmiştir. Doğru sıralama, hangi seçenekteki gibi olmalıdır? A) I-II-III-IV B) II-III-IV-I 144. Aşağıdakilerden hangisi burun hastalıklarından değildir? A) Sinüzit B) Tat körlüğü C) Saman nezlesi D) Burun kanaması 145. Biberin tadına bakan Buse, biberi dilinin ucuna değdiriyor ve acı olduğunu anlıyor. Acı tadın dilin arka kısmından alındığını bildiğine göre, Buse aşağıdaki yorumlardan hangisini yapabilir? A) Tat alma bölgeleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. B) Dilimde bir hastalık olabilir. C) Dilin her bölgesi bütün tatları alabilir. D) Biberin tadını tam alamamış olabilirim. C) III-IV-I-II D) III-I-II-IV 146. Göz sağlığımızı korumak için aşağıdakilerden hangisinin uygulanması doğru olmaz? A) Gözümüzü temiz tutmalı, başkalarının havlularını kullanmamalıyız. B) Aşırı aydınlık ortamlarda kalmamalıyız. C) A vitamini içeren besinler tüketmeliyiz. D) Televizyonu yakından izlememeliyiz.

34 147. Grip veya nezle olduğunda, burun içi doku şişerek burnun tıkanmasına neden olur. Böyle durumlarda yemeklerin tadı tam alınamaz I II III Bu olayın nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Grip veya nezle olunduğunda dilde hastalanır, tomurcuklar çalışmaz. B) Grip veya nezle hem koku, hem tat almayı surdurur. C) Burun ve dilden gelen uyartılar beyinde aynı merkez tarafından değerlendirilir. Yukarıdaki besinlerin hangileri tüketilirse A vitamini alındığı için göz sağlığı korunmuş olur? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III D) Grip veya nezle iken dilde çözünme gerçekleşmez Bazı duyu almaçları, etkileri doğrudan algılayamaz. Algılayabilmesi için maddelerin sıvı içinde çözünmesi gerekir. Buna göre, hangi duyuların algılanabilmesi için çözünme gereklidir? A) Dokunma - Tat B) İşitme - Görme 151. Dilde tat olayının tam olarak algılanabilmesi için; I. Besinlerin tükürükte çözünmesi II. Tat tomurcuklarının sağlıklı olması III. Burunun tıkalı olmaması olgularından hangileri gerçekleşmelidir? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III C) Koku - Tat D) Koku - İşitme 149. Ekşi tadı alamayan bir kişinin dilinin hangi kısmında bir problem olmuştur? A) I B) II C) III D) IV I II III IV 152. Tatları algılama şikayeti ile doktora başvuran Aynur Hanım'a doktorun teşhisi yukarıda verilmiştir. Buna göre, Aynur Hanım'ın hastalığı aşağıdakilerden hangisidir? A) Tat körlüğü B) Dil iltihabı C) Aft D) Dil yarası "Aynur Hanım, malesef dilinizdeki hastalığın tedavizi yoktur." 153. Ülkemiz, organ nakli konusunda önder ülkelerden biridir. Günümüzde bir çok organ nakli yapılırken, bazılarının da nakli henüz başarılamamıştır. Buna göre, hangi organın nakli başarılamamıştır? A) Beyin B) Kalp C) Böbrek D) Deri

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta SİNDİRİM SİSTEMİ KARBONHİDRAT PROTEİN Besin Glikoz Zeytin Yağ Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta Enzim Şeker Enerji Aminoasit YAĞ VİTAMİN

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf Aşağıda, sindirim sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (, yanlış olanlarının yanına (Y) koyunuz. Aşağıda verilen resimde sindirim sistemi organlarının

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Boşaltım Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Boşaltım Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf. Ünite Aşağıda, boşaltım sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (), yanlış olanlarının yanına () koyunuz. Aşağıda verilen resimde sinir hücresinin kısımları

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ. Besinler ve Sindirim. Konu Testi. Sınıf Test-01. 1. Besin içeriği. 4. Sindirim. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür.

FEN ve TEKNOLOJİ. Besinler ve Sindirim. Konu Testi. Sınıf Test-01. 1. Besin içeriği. 4. Sindirim. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. Besinler ve Sindirim Konu Testi Besin içeriği FEN ve TEKNOLOJİ 4. Sindirim Besinin kimyasal sonunda oluşan olarak sindirildiği yapıtaşları yer Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. B ve K vitaminleri

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #4

YGS ANAHTAR SORULAR #4 YGS ANAHTAR SORULAR #4 1) Düz ve çizgili kasları ayırt etmek için, I. Kasılıp gevşeme hızı II. Oksijensiz solunum yapma III. Çekirdeğin sayısı ve konumu IV. İstemli çalışma verilen özelliklerden hangileri

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Vücudumuzda aynı anda birçok karmaşık olayın birbirleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleşmesi denetleyici ve düzenleyici sistemler tarafından sağlanır. Denetleyici ve

Detaylı

Fen ve Teknoloji 7. BOŞALTIM SİSTEMİ. Hazırlayan: NİHAT BAHÇE HAYAL BİLİMDEN DAHA ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ BİLİM SINIRLIDIR.

Fen ve Teknoloji 7. BOŞALTIM SİSTEMİ. Hazırlayan: NİHAT BAHÇE HAYAL BİLİMDEN DAHA ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ BİLİM SINIRLIDIR. KAZANIMLAR; BOŞALTIM SİSTEMİ. KARACİĞER: Proteinlerin kullanılması sonucunda amonyak açığa çıkmaktadır. Zehirli olan amonyağı daha az zararlı olması için üreye dönüştürmektedir. 1. Boşaltım sistemi ile

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Vücudumuzda, bir dakika içerisinde, sayamayacağımız kadar çok olay gerçekleşir. Duyuları algılamak, düşünmek, yürümek, konuşmak gibi birçok olay aynı anda gerçekleşir.

Detaylı

ETKİNLİK-TEST KİTABIM

ETKİNLİK-TEST KİTABIM Sindirim Sistemi. Ünite Evet arkadaşım! Ders m z n lk konusu S nd r m S stem... Öncel kle nsan vücudunda s nd r me yardımcı olan organlar nelerd r? Öğrenel m... ETKİNLİK- Aşağıda verilen sindirim sisteminde

Detaylı

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır?

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? 1- l- ll- lll- ıv- Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? A) Yalnız ı B) ıı ve ııı C) ı, II, ıv D) Hepsi 2- A Kandaki zararlı

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler, vücudumuzda gerçekleşen olayların düzenli, birbiriyle uyumlu ve sorunsuz olması, hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu doku,

Detaylı

Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri Bir Bakışta Önemli noktalar... Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Konu özetleri için ayrılmış bölümler... Boşluk doldurma alanları... Tudem önlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Konuyu

Detaylı

BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARI

BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARI BOŞALTIM SİSTEMİ BOŞALTIM NEDİR? O Vücudumuzda gerçekleşen olaylar sonucunda oluşan karbondioksit, üre, tuz, fazla miktarda bulunan su gibi atık maddelerin dışarı atılmasına boşaltım denir. BOŞALTIM SİSTEMİ

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Duyu Organları

7. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Duyu Organları Çevremizdeki değişim ve gelişmeleri algılayarak sinir sisteminin bilgilenmesini sağlayan organlara duyu organları denir. Duyu organları çevremizdeki, ışık, koku, tat, basınç, sıcaklık ve seslerin algılanmasında

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DUYU ORGANLARI 3 GÖRME DUYUSU VE GÖZ

ADIM ADIM YGS LYS Adım DUYU ORGANLARI 3 GÖRME DUYUSU VE GÖZ ADIM ADIM YGS LYS 159. Adım DUYU ORGANLARI 3 GÖRME DUYUSU VE GÖZ GÖRME DUYUSU VE GÖZ Vücudumuzdaki görme duyusu göz organında bulunur. Vücudumuzda göz içerisinde; Reseptör Mercek Sinirler görmeyi sağlayan

Detaylı

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin Sindirim Sistemi Sindirim: Arabaların çalışması için enerjiye ihtiyaçları vardır, benzinleri bittiğinde gidip benzin alarak arabalarımıza enerji sağlamış oluruz. Tıpkı arabalar gibi canlıların da hareket

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -5- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -5- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar 1 Sindirim sistemi Sindirim Sindirim kısaca, besinlerin kendilerini oluşturan yapı taşlarına kadar parçalanarak hücre zarından geçebilecek hale getirilmesi işlemidir. Sindirimin iki temel görevi vardır

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir.

Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir. Sindirim sistemi Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir. Sindirim sisteminin ana organları ve yan organları bulunmaktadır.

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

ünite1 Fen Bilimleri Beş Duyumuz Beş Duyumuz 3. Burundaki kılları koparmak Çok sıcak cisimlere dokunmak

ünite1 Fen Bilimleri Beş Duyumuz Beş Duyumuz 3. Burundaki kılları koparmak Çok sıcak cisimlere dokunmak ünite1 Beş Duyumuz Beş Duyumuz Fen Bilimleri 1. Özgür Selin TEST 1 Kitapları okumamı sağlar. Annemin yaptığı kekin tadını almamı sağlar. Öğrencilerin sözünü ettiği duyu organları hangileridir? Özgür Selin

Detaylı

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ MEKANİK DUYULAR İnsanlarda dokunma, basınç, sıcaklık ve ağrı gibi bir çok duyu bulunmaktadır. Bu duyulara mekanik duyular denir. Mekanik duyuların alınmasını sağlayan farklı

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

7.Sınıf FEN BİLİMLERİ. Besinler ve Sindirimi Konu Testi. 1. Ünite / Vücudumuzdaki Sistemler. Test Besin içeriği

7.Sınıf FEN BİLİMLERİ. Besinler ve Sindirimi Konu Testi. 1. Ünite / Vücudumuzdaki Sistemler. Test Besin içeriği Besinler ve Sindirimi onu Testi FEN BİİMERİ 7.Sınıf Test-01 1. Besin içeriği Besinin kimyasal olarak sindirildiği yer Sindirim sonunda oluşan yapıtaşları 4. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. İnce

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ. Besinlerin kimyasal sindirimi. Ağızda başlar değişimi. Karbonhidratların sindirimi. Enzimler sayesinde gerçekleşti.

SİNDİRİM SİSTEMİ. Besinlerin kimyasal sindirimi. Ağızda başlar değişimi. Karbonhidratların sindirimi. Enzimler sayesinde gerçekleşti. SİNDİRİM SİSTEMİ Besinlerin kimyasal sindirimi Ağızda başlar değişimi Karbonhidratların sindirimi Enzimler sayesinde gerçekleşti. Yutağa geldi besinler Fazla durmadı gittiler Yemek borusuna gelince Kaslar

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Vücudumuzdaki Sistemler SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ... 12. Ölçme ve Deðerlendirme... 16. Kazaným Deðerlendirme Testi - 1...

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Vücudumuzdaki Sistemler SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ... 12. Ölçme ve Deðerlendirme... 16. Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... ÇNDEKLER 1. ÜNTE Vücudumuzdaki Sistemler SNDRM SSTEM... 12 Ölçme ve Deðerlendirme. 16 Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... 18 BOÞALTIM SSTEM... 21 Ölçme ve Deðerlendirme. 23 Kazaným Deðerlendirme Testi -

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

Yukarıda Güneş Sistemimizde bulunan gezegenler Güneş e yakınlıklarına göre sıralanmış ve 1 den 8 e kadar numaralandırılmışlardır.

Yukarıda Güneş Sistemimizde bulunan gezegenler Güneş e yakınlıklarına göre sıralanmış ve 1 den 8 e kadar numaralandırılmışlardır. 8-9 EĞİTİM ÖĞRETİM ILI PUAN Adı :... Soyadı :... Sınıfı :... Numarası :... eneme. 7 8 ukarıda Güneş Sistemimizde bulunan gezegenler Güneş e yakınlıklarına göre sıralanmış ve den 8 e kadar numaralandırılmışlardır.

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 4) Mide Tek gözlü torba şeklinde olan, kaburgaların ve diyaframın altında karın boşluğunun sol üst bölgesinde, yemek borusu ve ince

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 1) Zigottan başlayıp yeni bir bireyin meydana gelmesiyle sonlanan olayların hepsine birden gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, I. Morula II. Gastrula III. Blastula

Detaylı

5. Sınıf FEN BİLİMLERİ

5. Sınıf FEN BİLİMLERİ ÖR NE KL ER İ 5. Sınıf FEN BİLİMLERİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ TEST 1 3. Aşağıda verilen besin maddelerinden han- 1. gisinde protein miktarı en azdır? YI N &DQO ODU Q \DüDPODU Q V UG UH ELOPHOHUL E \ \ S

Detaylı

VÜCÜDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTESİ DPYB SINAVINDA ÇIKMIŞ SORULAR

VÜCÜDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTESİ DPYB SINAVINDA ÇIKMIŞ SORULAR VÜCÜDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTESİ SINAVINDA ÇIKMIŞ SORULAR 1. Aşağıdakilerin hangisinde verilernlerin her ikisi de vücuttaki sıvı atık maddelerin dışarı atılmasını sağlar 1999 A) Böbrek Akciğer B)

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ADRENAL BEZ MEDULLA BÖLGESİ HORMONLARI Böbrek üstü bezinin öz bölgesi, embriyonik dönemde sinir dokusundan gelişir bu nedenle sinir sisteminin uzantısı şeklindedir. Sempatik

Detaylı

7.Sınıf Fen Bilgisi Yarıyıl Tatili Etkinliği

7.Sınıf Fen Bilgisi Yarıyıl Tatili Etkinliği 7.Sınıf Fen Bilgisi Yarıyıl Tatili Etkinliği A. Aşağıdaki cümleleri uygun sözcüklerle tamamlayınız. 1.Büyük moleküllü besin maddelerinin enzimler yardımıyla yapıtaşlarına ayrılmasına..denir. 2.Besin maddelerinin

Detaylı

Sindirim,işlemi çiğnemeyle ağızda başlar. Artık maddelerin dışarı atılması ile anüste son bulur.

Sindirim,işlemi çiğnemeyle ağızda başlar. Artık maddelerin dışarı atılması ile anüste son bulur. SİNDİRİM Ağız yoluyla maddelerin alınması ve çeşitli işlemlerle kendine yararlı hale getirmesine sindirim adı verilir ve bu işlemleri gerçekleştiren sisteme de sindirim sistemi adı verilir. Besinlerin

Detaylı

7.SINIF 1.DÖNEM 2.YAZILI HAZIRLIK ÇALIŞMA KAĞIDI

7.SINIF 1.DÖNEM 2.YAZILI HAZIRLIK ÇALIŞMA KAĞIDI A)Aşağıdaki ifadelerdeki boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz. * Burunda koku almaçlarının yoğun olarak bulunduğu kısım adını alır. * Kulak dıştan içe doğru dış kulak,.. Ve iç kulak olmak üzere üç bölümden

Detaylı

s in d ir im sistem i

s in d ir im sistem i s in d ir im sistem i Bu bölümü bitirdiğimde; 1.2 Besinlerin vücuda yararlı hâle gelmesi için değişime uğraması gerektiğini, 1.3 Besinlerin kana geçebilmesi için fiziksel (mekanik) ve kimyasal sindirime

Detaylı

İNSANDA SİNDİRİM İnsanda sindirim sistemi; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, pankreas, karaciğer, kalın bağırsak ve anüs olmak üzere 9

İNSANDA SİNDİRİM İnsanda sindirim sistemi; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, pankreas, karaciğer, kalın bağırsak ve anüs olmak üzere 9 İNSANDA SİNDİRİM İnsanda sindirim sistemi; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, pankreas, karaciğer, kalın bağırsak ve anüs olmak üzere 9 bölümden oluşmuştur. Ağız; dil, diş ve tükürük bezlerinden

Detaylı

Sindirim Sistemi Etkinlikleri 1

Sindirim Sistemi Etkinlikleri 1 Sindirim Sistemi Etkinlikleri 1 1) Aşağıda verilen boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz Besin Türü Kimyasal Sindirime Başladığı Yer Kimyasal Sindirimin Tamamlandığı Yer I Karbanhidrat II İnce Bağırsak

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO 016 7.SINIF FEN SORULARI 1. A, B, C diye adlandırdığımız atom modelleri hakkında aşağıdaki bilgiler veriliyor. I. B modeli Atomun yapısında büyük boşluklar vardır düşüncesi ile A modelinin

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Boşaltım Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Boşaltım Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf Aşağıda, boşaltım sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (), yanlış olanlarının yanına () koyunuz. Aşağıda verilen resimde boşaltım sistemi organlarının

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 8.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100 Çözümler 1. Verilen resimde insan vücuduna bulunan dokuz tane organik sistem gösterilmiştir. Her birinin

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

1) AĢağıda verilen cümlelerden doğru olanların baģına D yanlıģ olanların baģına Y yazınız.

1) AĢağıda verilen cümlelerden doğru olanların baģına D yanlıģ olanların baģına Y yazınız. 5. SINIF YARIYIL ÇALIġMA ETKĠNLĠĞĠ 1) AĢağıda verilen cümlelerden doğru olanların baģına D yanlıģ olanların baģına Y yazınız. ( ) Kişinin yaşına, boyuna ve cinsiyetine uygun olarak gerekli besinleri yeteri

Detaylı

G.M.P.O FEN BİLİMLERİ DERSİ 5. SINIF 1. DÖNEM 2. SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI A) Cümlelerin başına doğru ise D yanlış ise Y yazın.

G.M.P.O FEN BİLİMLERİ DERSİ 5. SINIF 1. DÖNEM 2. SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI A) Cümlelerin başına doğru ise D yanlış ise Y yazın. A) Cümlelerin başına doğru ise D yanlış ise Y yazın. ( _ ) Su ve mineraller vücutta düzenleyici olarak görev ( ) Yenilen besin maddelerinin kullanılabilir hale gelmesi yaparlar. için sindirim işleminden

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir?

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 4. SINIF 1. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 3. Soru 2: Uzunlukları ve şekilleri farklı kemiklerin bir araya gelmesi ile

Detaylı

AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI ÜZERİNDE İŞARETLEYEREK YANITLAYINIZ? (90 PUAN)

AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI ÜZERİNDE İŞARETLEYEREK YANITLAYINIZ? (90 PUAN) AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI ÜZERİNDE İŞARETLEYEREK YANITLAYINIZ? (90 PUAN) 1) 4)Adrenalin hormonu hangi iç salgı bezi tarafından üretilir? A)Hipofiz bezi B)Böbreküstü bezi C)Pankreas bezi D)Tiroit

Detaylı

Fen ve Teknoloji. 7. Sınıf. Yasemin AYAN TAŞDEMİR. Okula Yardımcı Sınavlara Hazırlık. Konu Anlatımı Konu Testleri Konu Etkinlikleri Ünite Testleri

Fen ve Teknoloji. 7. Sınıf. Yasemin AYAN TAŞDEMİR. Okula Yardımcı Sınavlara Hazırlık. Konu Anlatımı Konu Testleri Konu Etkinlikleri Ünite Testleri Okula Yardımcı Sınavlara Hazırlık 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Konu Anlatımı Konu Testleri Konu Etkinlikleri Ünite Testleri Yasemin AYAN TAŞDEMİR PALME YAYINCILIK Ankara, 2013 1 PALME YAYINLARI: 806 PALME

Detaylı

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR Duyu Algılama, Tepki Verme ve Beyin Algılama beyinsel analiz tepki Sıcaklık, ışık, ses, koku duyu reseptörleri: elektriksel uyarılara dönüşür Uyarı beyin korteksindeki talamus

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III 1: DİYABET...1 Diabetes insipedius...2 Diabetes mellitus...2 Diyabetin Etkileri...3 Belirtiler...4 Nedenler...4 Tedavi...4 Bitkilerin Rolü...5 Tıbbi Faydaları...6 2: KARACİĞER

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM A BÖLÜMÜ NÜ EĞERLENİRELİM A. Aşağıdaki resimde numaralar ile gösterilen bölümlerin neler olduğunu ve bu bölümlerin görevlerini noktalı yerlere kısaca yazınız. 1... 1 2 3............... 2 3...... B. Aşağıda

Detaylı

www.fendersi.gen.tr DUYU ORGANLARIMIZ

www.fendersi.gen.tr DUYU ORGANLARIMIZ DUYU ORGANLARIMIZ Çevremizi algılamamızda görevli olan göz, kulak, burun, dil ve deri duyu organlarımızdır. Duyu organlarımız birlikte çalıştığında çevremizi algılamamız daha kolay ve doğrudur. Çevremizdeki

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 1) Embriyo Amniyon Sıvısı 2) Bakterilerin ve paramesyumun konjugasyonu sırasında; I. Sitoplazmadaki serbest deoksiribonükleotitlerin azalması II. Kalıtsal çeşitlilik artışı

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ A. 4. Şekilde bir elektrik devresi sembollerle gösterilmiştir.

5. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ A. 4. Şekilde bir elektrik devresi sembollerle gösterilmiştir. 1. Şeffaf özdeş dinamometrelere, üzerine ağırlıkları yazılmış farklı cisimler takıldığında şekillerdeki gibi duruyor. Şekilde. dinamometrenin doğru ölçüm yaptığı bilinmektedir. V 3. Ali bir cismi aynı

Detaylı

Karbonhidrat, protein, ya gibi besin maddelerinin yapı ta larına parçalanmasına, sindirim adı verilir. Sindirim iki a amada gerçekle ir.

Karbonhidrat, protein, ya gibi besin maddelerinin yapı ta larına parçalanmasına, sindirim adı verilir. Sindirim iki a amada gerçekle ir. Karbonhidrat, protein, ya gibi besin maddelerinin yapı ta larına parçalanmasına, sindirim adı verilir. Sindirim iki a amada gerçekle ir. Mekanik Sindirim: Besinlerin dil, di ve kaslar yardımı ile küçük

Detaylı

1. Üretildikleri yerden hedef doku ve organlara kan ile taşınırlar. 2. Her hormonun etkilediği hücre, doku ve organ farklıdır.

1. Üretildikleri yerden hedef doku ve organlara kan ile taşınırlar. 2. Her hormonun etkilediği hücre, doku ve organ farklıdır. ENDOKRİN SİSTEM (HORMONLAR) HORMANLARIN ÖZELLİKLERİ 1. Üretildikleri yerden hedef doku ve organlara kan ile taşınırlar. 2. Her hormonun etkilediği hücre, doku ve organ farklıdır. 3. Hormonlar az miktarda

Detaylı

Beş Duyumuz Duyu Organları ve Görevleri

Beş Duyumuz Duyu Organları ve Görevleri Beş Duyumuz Duyu Organları ve Görevleri Çözümlü Soru - 4 Deri ile ilgili olarak verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Vücudumuzu bir örtü gibi kaplayarak güzel bir görünüm kazandırır. B)

Detaylı

DUYU ORGANLARI GÖZ. Göz sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabaka (retina) olmak üzere üç bölümden oluşur.

DUYU ORGANLARI GÖZ. Göz sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabaka (retina) olmak üzere üç bölümden oluşur. DUYU ORGANLARI GÖZ Göz sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabaka (retina) olmak üzere üç bölümden oluşur. a) Sert Tabaka: Gözün dışında bulunan beyaz renkli kısımdır ve gözü dış etkilerden korur. Işığı kıran

Detaylı

Akciğerin yapısı ve görevleri

Akciğerin yapısı ve görevleri On5yirmi5.com Akciğerin yapısı ve görevleri Akciğer, karaciğer, böbrek, kalp ve gözün yapı, çalışması ve görevleri Yayın Tarihi : 15 Kasım 2012 Perşembe (oluşturma : 3/17/2017) AKCİĞERİN YAPISI VE GÖREVLERİ

Detaylı

ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER

ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER Yeryüzünde bulunan bütün canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için beslenme, solunum, dolaşım, boşaltım, büyüme, gelişme, hareket edebilme, üreme gibi yaşamsal faaliyetleri

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI B) ÇEVRESEL (PERİFERAL) SİNİR SİSTEMİ Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNĐTE 1 : VÜCUDUMUZDA SĐSTEMLER (MEB)

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNĐTE 1 : VÜCUDUMUZDA SĐSTEMLER (MEB) ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNĐTE 1 : VÜCUDUMUZDA SĐSTEMLER (MEB) B- BOŞALTIM SĐSTEMĐ (6 SAAT) BOŞALTIM SĐSTEMĐMĐZ VÜCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR 1- Boşaltım Sistemi 2- Boşaltım Sistemi Organları

Detaylı

NOT: Ağrı (acı) duyusu reseptör olarak farklılaşmamış serbest sinir uçları ile algılanır.

NOT: Ağrı (acı) duyusu reseptör olarak farklılaşmamış serbest sinir uçları ile algılanır. DUYU ORGANLARI Her organizma gibi insan da değişen çevredeki değişiklikleri algılamak ve bunlara uygun cevaplar vermek zorundadır. Duyu organlarında ortamdan gelen uyarıları alma özelliği bulunan özel

Detaylı

4. Aşağıda insan beyninin kısımları gösterilmiştir.

4. Aşağıda insan beyninin kısımları gösterilmiştir. Sinir Sistemi - 5 BÖLÜM 01 Test 05 1. Yetişkin bir insanda bulunan bir nöron aşağıdaki olaylardan hangisini gerçekleştiremez? A) Protein sentezi B) Nörotransmitter üretimi C) Sentriol eşlenmesi D) mrna

Detaylı

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor ANATOMİ Anatomi, vücut bölümlerinin yapısını ve gelişimini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, vücut bölümlerinin yapılaşması ve biçimleri ile ilgilendiği için, Morfoloji'nin bir alt grubu veya

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

Arka Beyin Medulla Omuriliğin beyne bağlandığı bölge kalp atışı, nefes, kan basıncı Serebellum (beyincik) Kan faaliyetleri, denge Pons (köprü)

Arka Beyin Medulla Omuriliğin beyne bağlandığı bölge kalp atışı, nefes, kan basıncı Serebellum (beyincik) Kan faaliyetleri, denge Pons (köprü) SİNİR SİSTEMİ BEYİN Belirli alanlar belirli davranış ve özelliklerden sorumlu. 3 kısım Arka beyin (oksipital lob) Orta beyin (parietal ve temporal lob) Ön beyin (frontal lob) Arka Beyin Medulla Omuriliğin

Detaylı

İNSAN VÜCUDU Hücre: İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. Hücrenin beslenmesinde hücre zarı yardımcı olur. İnsan Yapısı: Hücreler birleşerek dokuları,dokular birleşerek organları, organlar

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 1) Bakterilerin gerçekleştirdiği, I. Kimyasal enerji sayesinde besin sentezleme II. Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürme III. Kimyasal bağ enerjisini ATP enerjisine

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

FEN BİLİMLERİ DERSİ. İnce Ağız Mide Besin. Bağırsak X Y Z - + +

FEN BİLİMLERİ DERSİ. İnce Ağız Mide Besin. Bağırsak X Y Z - + + 1. Bu testte 20 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdına işaretleyiniz. ERSİ 1. Kâğıtların geri dönüşümü; hava kirliliğini %70, su kirliliğini %35 oranında azaltırken 1 ton camın geri dönüşümü 100

Detaylı

Bir populasyonun birey sayısı, yukarıdaki büyüme eğrisinde görüldüğü gibi, I. zaman aralığında artmış, II. zaman aralığında azalmıştır.

Bir populasyonun birey sayısı, yukarıdaki büyüme eğrisinde görüldüğü gibi, I. zaman aralığında artmış, II. zaman aralığında azalmıştır. 2000 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Bir populasyonun birey sayısı, yukarıdaki büyüme eğrisinde görüldüğü gibi, I. zaman aralığında artmış, II. zaman aralığında azalmıştır. Aşağıdakilerden hangisinde

Detaylı

DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER A) BİYOLOJİK ETMENLER KALITIM İÇ SALGI BEZLERİ B) ÇEVRE A) BİYOLOJİK ETMENLER 1. KALITIM Anne ve babadan genler yoluyla bebeğe geçen özelliklerdir.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER 4) VİTAMİN Vücut metabolizması için gerekli olan ancak insan vücudunda üretilemeyen organik maddelerdir. Dışarıdan hazır

Detaylı

YEĞİTEK. Eğitim Hizmetleri Koordinatörlüğü DERS PLANI

YEĞİTEK. Eğitim Hizmetleri Koordinatörlüğü DERS PLANI DERS PLANI Müfredat sistemimiz ağırlıklı olarak Yapılandırmacı Yaklaşım öğretim stratejisini benimsemiştir. Bu stratejide kullanılan öğretim yöntem ve teknikleri derse veya konuya göre değişebilmektedir.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482465 ISBN NUMARASI: 65482465! ISBN NUMARASI:

Detaylı

Sindirim Sistemimiz. değerli bilgi. d d < değer 7. Sınıf Fen ve Teknoloji / 1. Fasikül 3 I. S İN D İR İM SİSTEM İ. I. S indirim Ş ekilleri

Sindirim Sistemimiz. değerli bilgi. d d < değer 7. Sınıf Fen ve Teknoloji / 1. Fasikül 3 I. S İN D İR İM SİSTEM İ. I. S indirim Ş ekilleri Sindirim Sistemimiz I. S İN D İR İM SİSTEM İ Yaşamak için katı besinleri yer ve sıvı besinleri içeriz. Büyüme ve gelişmemiz beslenmeyle ilişkilidir. Bir yemek yenildikten sonra vücudumuzda doğrudan kullanılabilir

Detaylı

FEN BİLİMLERİ TESTİ 6. SINIF

FEN BİLİMLERİ TESTİ 6. SINIF 6. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ Bu testte, Fen Bilimleri alanına ait 20 soru bulunmaktadır. Bu testin çözümü için önerilen süre 40 dakikadır. 3. 1. I. Hücrenin enerji ihtiyacını karşılar. II. Bitki ve hayvan

Detaylı

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Bir hücrede oksijenli solunum, protein sentezi, fotosentez olaylarının tümünün gerçekleşebilmesi için, bu hücrede; I. ribozom, II. kloroplast, III. mitokondri,

Detaylı

Fizyoloji Nedir? 19/11/2015. FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Yaşayan organizmaların karakteristik özellikleri nelerdir?

Fizyoloji Nedir? 19/11/2015. FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Yaşayan organizmaların karakteristik özellikleri nelerdir? Fizyoloji Nedir? FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen bilim dalıdır. Yaşayan

Detaylı

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ - Canlı vücudunu meydana getiren hücre, doku ve organların çıplak gözle görülemeyen (mikroskopik) yapılarını inceleyen bir bilim koludur. - Histolojinin sözlük anlamı

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ İNSAN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI-2

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ İNSAN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI-2 OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ İNSAN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI-2 5- I- göz yuvarlağının şeklinin değişmesi II- görüntünün retinanın önüne düşmesi III- kalın kenarlı mercek kullanılması IV- göz

Detaylı

VİTAMİNLER ERZURUM İBRAHİM HAKKI FEN LİSESİ

VİTAMİNLER ERZURUM İBRAHİM HAKKI FEN LİSESİ VİTAMİNLER VİTAMİNLERİN ÖZELLİKLERİ 1) Enerji vermezler. 2) Sindirilmezler, direkt kana karışırlar. 3) Organik maddedirler ve en basit organik moleküllerdir. 4) C, H, O ve N elementlerinden oluşur. VİTAMİN

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler. Sağ kulakçık. Аntijen ve antikorlar. Аsetilholin. Karaciğer. Са-iyonları ve ATP. Distal tubülde.

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler. Sağ kulakçık. Аntijen ve antikorlar. Аsetilholin. Karaciğer. Са-iyonları ve ATP. Distal tubülde. MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ LİSE III (ÜÇÜNCÜ) SINIFLAR İÇİN BİYOLOJİ DERSİNDEN BELEDİYE YARIŞMASI Çözümler TOPLAM PUAN 100 1. Tabelayı doldur! Soru Tubüler reapsorpsiyon(geri emilim) nerede gerçekleşir?

Detaylı

YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP HASTALIKLAR BİLGİSİ

YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP HASTALIKLAR BİLGİSİ YRD. DOÇ. DR. Kadri İnsan Vücudunun Genel Yapısı Çeşitli kimyasal ve fiziksel olaylarla canlılığını sürdüren sistemler ve bu sistemleri meydana getiren organ ve dokulardan oluşan canlı organizmaya İNSAN

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme

O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme BİREY GELİŞİMİ O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden değişimidir. O Gelişim; organizmanın

Detaylı

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ CANLILAR VE YAŞAM 2. ÜNİTE BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ DUYU ORGANLARININ TEMEL GÖREVLERİ GÖZ: Görme Organımız Göz, cisimlerin şeklini, rengini ve büyüklüğünü kısacası görüntüsünü algılamamızı

Detaylı