7.Sınıf FEN BİLİMLERİ. Besinler ve Sindirimi Konu Testi. 1. Ünite / Vücudumuzdaki Sistemler. Test Besin içeriği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "7.Sınıf FEN BİLİMLERİ. Besinler ve Sindirimi Konu Testi. 1. Ünite / Vücudumuzdaki Sistemler. Test Besin içeriği"

Transkript

1 Besinler ve Sindirimi onu Testi FEN BİİMERİ 7.Sınıf Test Besin içeriği Besinin kimyasal olarak sindirildiği yer Sindirim sonunda oluşan yapıtaşları 4. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. İnce bağırsak Enzimler ukarıda bir besin içeriğinin enzimler yardımı ile küçük moleküllere parçalanması tabloda gösterilmiştir. Buna göre, bu besin içeriği aşağıdakilerden hangisidir? Su Vitamin Mineral ) ağ 2. I. Çiğneme ile yiyeceklerin öğütülmesi B ve vitaminleri kalın bağırsaktaki bakterilerce üretilir. Sindirim sistemi İnce bağırsaklarda yer alan villuslar emilim yapar. araciğer, safra salgısı üretir. ukarıdaki sindirim sistemi ile ilgili verilen kavram haritasındaki hangi ok yönündeki bilgi yanlış ifade belirtir? ) II. Tükürük sıvısı ile karbonhidratların parçalanması III. Midenin kasılıp - gevşemesi ile yiyeceklerin parçalanması IV. Pankreas özsuyundaki enzimler ile yağların parçalanması Zeka üpü ayınları ukarıdaki ifadelerden hangileri kimyasal sindirime örnek olarak verilebilir? I ve II I ve III I ve IV ) II ve IV 5. Aşağıdaki panolarda sindirimde görevli bazı organların ismi yazılıdır g et 20 g et 40 g et aç numaralı panonun üzerindeki organda fiziksel ve kimyasal sindirim gerçekleşmez? I. kap Mide öz suyu 4 m II. kap Mide öz suyu 6 m III. kap Mide öz suyu 4 m 1 2 Mide utak ukarıdaki şekillerde kapların içine konulan et parçaları aynı büyüklüktedir. Buna göre, kaplarda bulunan etlerin sindirilme süreleri arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisidir? 3 4 Ağız İncebağırsak I = II = III III > I > II II > I > III ) I = II > III ) 4 1. Ünite / Vücudumuzdaki Sistemler

2 TEST Organlar 1. Ağız 2. Mide 3. İncebağırsak Özellikleri a. ağların kimyasal sindiriminin başladığı organdır. b. Proteinlerin kimyasal sindiriminin başladığı organdır. c. arbonhidratların kimyasal sindiriminin başladığı organdır. ukarıda verilen organlar ve özellikleri hangi seçenekteki tabloda doğru eşleştirilmiştir? Fen Bilimleri Besin içerikleri Sindirilmeden kana geçenler ukarıda besin içeriklerine ait bir sınıflandırma verilmiştir. Buna göre, aşağıdakilerden kaç tanesi söylenebilir? arbonhidrattır. Vitamindir. ağdır. Sudur. b a c c a b ) c b a Besin içeriği ) b c a Özelliği Zeka üpü ayınları 10. Sindirim sisteminin sağlığının korunmasına yönelik aşağıdaki ifadeler için ne söylenebilir? I. okmalar çiğnenmeden ve hızlı bir şekilde tüketilmelidir. II. emek sırasında ve yemek sonrasında fazla su içilmelidir. alnız I doğrudur. alnız II doğrudur. Her ikisi de doğrudur. Vücutta düzenleyici olarak görev yapar. İskelet ve dişlerin yapısına katılır. 11. ) Her ikisi de yanlıştır. ukarıdaki tabloda "" sembolü ile gösterilen yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? Mineral Protein ağ ) arbonhidrat 8. Fen Bilimleri dersinde öğretmeni Buse'ye aşağıdaki soruları soruyor: Ülser sindirim sistemi hastalığı mıdır? Reflü sindirim sistemi hastalığı mıdır? Buna göre Buse, öğretmeninin sorduğu sorulara sırasıyla hangi seçenekte verilen cevapları söylerse doğru cevap vermiş olur?, hayır Hayır, evet, evet ) Hayır, hayır ukarıdaki şekilde mide, karaciğer ve kalınbağırsak hangi sembollerle gösterilmiştir? Mide alınbağırsak araciğer )

3 Boşaltım Sistemi 7. onu Testi Sınıf Test-02 FEN BİİMERİ anın böbrek damarlarından geçiş sırası; böbrek atardamarı, böbrek kılcal damarı ve böbrek toplardamarı şeklindedir. Aşağıdaki grafikte bu damarlarda bulunan su miktarındaki değişim gösterilmiştir. Su miktarı ukarıdaki şekilde sembollerle gösterilen yapılar hangi seçenekte doğru gösterilmiştir? 2. Üreter İdrar kesesi atar damarı kılcal toplar damarı damarı Grafiğe göre, Üretra Üreter İdrar kesesi Üretra İdrar kesesi ) Üretra Üreter İdrar kesesi lerdeki süzülme olayı ile ilgili verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? an böbreklerde gün içinde yalnızca bir kez süzülür. damarlarından kanın katı kısmının atılma işlemidir. Süzülme olayının arttığı insanda oluşturulan idrar artabilir. I. amar çeşidi toplar damarındaki su miktarı, atar damarındakinden azdır. II. lere gelen kandaki suyun tamamı idrarla vücuttun atılır. Zeka üpü ayınları III. atar damarından toplar damara ulaşıncaya kadar suyun bir kısmı buharlaşır. ifadelerinden hangileri söylenemez? alnız I I ve II II ve III ) I, II ve III ) Ürenin hepsi idrarla dışarıya atılır. 3. Vücuttan atık maddelerin uzaklaştırılmasına boşaltım denir. Üreter; idrar kesesinde toplanan idrarın dışarı atıldığı kısımdır. İdrar kesesi böbrekten gelen idrarın depoladığı kısımdır. 1. çıkış 2. çıkış 3. çıkış 4. çıkış ukarıda verilen birbiriyle bağlantılı cümlelerin doğru ya da yanlış olmasına göre uygun yolları takip ederek hangi çıkışa ulaşılır? 2. çıkış 3. çıkış ) 4. çıkış Aşağıdaki organların hangisi boşaltım sistemine yardımcı organ değildir? 1. çıkış Ünite / Vücudumuzdaki Sistemler )

4 TEST Organ Özellik 1. eri a. arbondioksit ve su buharını solunumla dışarı atar. 2. alınbağırsak b. Su ve tuzu terlemeyle dışarı atar. 3. Akciğer c. andaki amonyağı daha az zararlı olan üreye dönüştürür. 4. araciğer d. Su, safra ve besin atıklarını anüs ile uzaklaştırır. ukarıda verilen organlar ve özellikleri hangi seçenekteki tabloda doğru eşleştirilmiştir? Fen Bilimleri 8. Fen Bilimleri dersinde öğretmen öğrencilerinden boşaltım sistemi hastalıklarına örnek vermelerini istemiştir. Buna göre, hangi öğrencinin verdiği örnek yanlıştır? Ayşe yetmezliği ) Üremi Cemal taşı Reflü 1 a 2 c 3 b 4 d 1 b 2 c 3 a 4 d 1 c 2 d 3 b 4 a ) 1 b 2 d 3 a 4 c Eda Mahmut Zeka üpü ayınları 9. Uygulama öntemi Hastalık Ses dalgaları ile taş kırma yetmezliği 7. İdrardaki miktar andaki miktar ukarıdaki tabloda ve sembolü ile gösterilen yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? Nefrit - iyaliz taşı - Ultrason taşı - iyaliz ) iltihabı - Endoskopi X Z Madde X Z Madde ukarıda bazı maddelerin idrarda ve kandaki miktarları grafikte verilmiştir. Buna göre, X, ve Z maddeleri aşağıdakilerden hangisi olabilir? ) X Üre Glikoz Üre Vitamin Glikoz Su Glikoz Üre Z Su Üre Vitamin ağ 10. I. Boşaltım sisteminin sağlığını korumak için fazla tuzlu yemek yememeliyiz. II. Boşaltım sisteminin sağlığını korumak için idrarımızı uzun süre tutmamalıyız. ukarıda verilen ifadeler için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? I. doğru, II. yanlıştır. Her ikisi de doğrudur. I. yanlış, II. doğrudur. ) Her ikisi de yanlıştır.

5 enetleyici ve üzenleyici Sistemler 7. onu Testi Sınıf Test-03 FEN BİİMERİ 3., kan basıncını ayarlar. 1. cik, vücudun hareket ve denge merkezidir. soğanı, beyin ve diğer organlar arasındaki bağlantıyı sağlar., isteğimiz dışındaki iç organ hareketlerini yönetir. ukarıda verilen ifadelerden kaç tanesi doğrudur? 1 4. ukarıdaki şekilde,,, sembolleri ile gösterilen yapılar hangi seçenekte doğru verilmiştir? cik soğanı soğanı cik cik soğanı ) cik soğanı 3 ) 4 Öğretmeni, Ayşe'ye aşağıdaki soruları soruyor: 1. soğanı isteğimiz dışında çalışan iç organların kontrol merkezi midir? 2. cik uyku ve uyanıklık gibi olayları kontrol eder mi? 3., konuşma ve istemli hareketlerin gerçekleşmesini sağlar mı? Zeka üpü ayınları 2 Ayşe, öğretmenin sorduğu sorulara aşağıdaki hangi seçenekte verilen cevapları verirse soruların tamamını doğru cevaplamış olur? Hayır Hayır Hayır Hayır ) ( ) Ürkme ( ) Bebekte emme davranışı 2. A: le diğer organlar arasındaki bilgi iletimini sağlar. B: Merkezi sinir sistemindeki diğer organların yardımıyla organlarımızın ve sistemlerimizin çalışmasını düzenler. ukarıda görevleri verilen yapılar hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A B cik cik ) soğanı cik 1. Ünite / Vücudumuzdaki Sistemler ( ) Hapşırma ( ) imon görünce ağzın sulanması ukarıda verilen ifadelerden doğuştan sahip olunan reflekslerin bulunduğu paranteze "", doğuştan sahip olunmayan reflekslerin parantezine "" harfi yazılacaktır. Buna göre, parantezlere sırasıyla yazılan harfler hangi seçenekte doğru verilmiştir? )

6 TEST İnsan vücudunda hormon miktarını ölçmek amacıyla aşağıdakilerden hangisi incelenir? an ışkı Tükürük ) Gözyaşı Hormon Görevi an şekerini yükseltir. orku, heyecan, sevinç anlarında metabolizmayı hızlandırır. Vücutta kimyasal olayların düzenlenmesinde görev alır. ukarıdaki tabloda görevleri belirtilen,, hormonları hangi seçenekte doğru verilmiştir? Adrenalin Tiroksin Glukagon İnsülin Adrenalin Tiroksin Glukagon Adrenalin Tiroksin ) Glukagon Tiroksin Adrenalin Zeka üpü ayınları 9. İç salgı bezi 10. Salgıladığı hormon Fen Bilimleri Hormonun görevi Vücut organlarının yaşla orantılı olarak büyümesini sağlar. ukarıdaki tabloda ve harfleriyle gösterilen yerlere hangi seçenekte belirtilenler getirilmelidir? Hipofiz Tiroksin Tiroit Büyüme Pankreas Adrenalin ) Hipofiz Büyüme Hastalıklar Menenjit 1 Reflü 2 Çocuk felci 3 uduz 4 ukarıdaki tabloda verilen hastalıklardan sinir sistemine ait olan kutucuklara "" işareti konuluyor. Buna göre, hangi numaralı kutucuklara "" işareti konulmuştur? 1, 2, 3 2 ve 3 2, 3 ve 4 ) 1, 3, 4 4 ukarıdaki şekilde tiroit ve pankreas bezleri hangi rakamlarla gösterilmiştir? Tiroit ) 3 1 Pankreas 11. I. umurtalık II. Tiroit III. Pankreas IV. Testis ukarıda verilen bezlerden hangileri eşeysel hormon salgılar? I ve II I ve IV II ve III ) III ve IV

7 uyu Organları onu Testi FEN BİİMERİ 7.Sınıf Test Aşağıdaki göz kusurlarından kaç tanesi ameliyatla düzeltilebilir? Şaşılık atarakt Astigmatizm 2. Miyopluk ) 4 M 4. ulağın Bölümleri M ukarıdaki şemada kulağın bölümleri harflerle gösterilmiştir. Üzengi kemiği kulağın bölümünde, yarım daire kanalları kulağın M bölümünde bulunduğuna göre, aşağıdakilerden hangileri söylenemez? I., dış kulaktır. II. M, orta kulaktır. III., iç kulaktır. alnız I I ve II ukarıda verilen göz şeklinde, ve M harfleriyle gösterilen göz kısımlarının isimleri hangisinde doğru verilmiştir? I., iristir. II., göz merceğidir. III. M, sarı lekedir. alnız I alnız III II ve III ) I, II ve III 3. Aşağıda gözün bölümleri ve görevleri ile ilgili eşleştirmeler yapıldığında doğru seçenek hangisi olur? 1. ornea a. Cisimlerden yansıyan ışık ışınlarını kırarak irise iletir. Zeka üpü ayınları II ve III ) I, II ve III N ukarıda verilen kulak şeklinde, vücudumuzun dengesi ile ilgili bilgileri beyinciğe ileten yapı hangi harfle gösterilmiştir? M ) N M 2. Göz merceği b. Gözü toz, ter gibi faktörlere karşı korur. 3. Retina 4. aş a b c d b d c a c. d. Işığa duyarlı duyu almaçları ve görme sinirleri bulunur. Göz bebeğinden geçen ışınları kırarak ağ tabakaya iletir a d c b ) b d a c 1. Ünite / Vücudumuzdaki Sistemler ukarıda dilin ve harfleri ile gösterilen kısımları, hangi seçenekte belirtilen besinlerin tadını algılamada daha duyarlıdır? Şeker imon Acı biber imon Şeker Acı biber ) imon Şeker

8 TEST I. Almaçlar, aldıkları uyarıları tat alma sinirlerine iletir. II. Tat alma sinirleri beyindeki tat alma merkezini uyarır. III. Ağız içinde çözünen besinler tat almaçlarını uyarır. ukarıda tat alma sırasında gerçekleşen olaylar karışık hâlde verilmiştir. Buna göre, tat alma sırasında gerçekleşen olayların gerçekleşme sırası hangi seçenekte doğru sıralanmıştır? II - I - III I - II - III III - I - II ) III - II - I 10. Hastalıklar 1 Saman nezlesi 2 Sinüzit 3 urdeşen 4 Egzama Fen Bilimleri Alerjik Hastalıklar ukarıdaki hastalıklardan alerjik olanların karşısına "" işareti konulduğunda kaç numaralı hastalıklar "" işareti ile işaretlenmiş olur? 1, 2, 3 1, 3, 4 2, 3, 4 ) 1, 2, Zeka üpü ayınları Organ bağışı toplumda bir çok yaranın sarılmasını, sağlığını yitirmiş insanların sağlığına tekrar kavuşmalarını sağlar. ukarıda verilen deri kesitinin numaralarla gösterilen kısımları ile ilgili olarak; 1 ıl kaslarıdır. 2 Ter bezleridir. 3 ıl köküdür. 4 ağ tabakasıdır. 4 Buna göre, aşağıda verilen örneklerden hangisi organ naklinin toplumsal faydaları arasında yer almaz? Toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı sağlar. Hastalar sağlığına kavuşmuş olurlar. Organ bağışlayan aileler para kazanmış olur. ) Organ bağışlayan ailelerin acıları bir nebze azalmış olur. verilen ifadelerden kaç tanesi doğrudur? ) oku alma sırasında; I. Mukus sıvısı II. Almaçlar III. oku alma merkezi IV. Sarı leke yapılarından hangisi görev almaz? I II III ) IV Günümüzde yapılan organ nakillerinde aşağıda verilen organlardan hangisi en az nakli yapılan organdır? alp araciğer ) İnce bağırsak

9 ütle, Ağırlık ve Basınç onu Testi FEN BİİMERİ 7.Sınıf Test ütleye etki eden yer çekimi kuvvetine ağırlık denir. Ağırlık, dinamometre ile ölçülür. Ağırlık bir kuvvet değildir. 1. çıkış 2. çıkış 3. çıkış 4. çıkış ukarıdaki bilgiler doğru ise "", yanlış ise "" yönünde ilerlenirse hangi çıkışa ulaşılır? 1. çıkış 2. çıkış 3. çıkış ) 4. çıkış 2. I. Ay'dan ünya'ya getirildiğinde II. Ekvatordan kutuplara gidildiğinde III. eniz seviyesinden yukarıya çıkıldığında IV. Atmosfer içerisinde yükseldiğinde ukarıdaki işlemlerden kaç tanesi yapılınca cismin ağırlığı artar? ) 1 Zeka üpü ayınları ÜTE eğişmeyen madde miktarıdır. Eşit kollu terazi ile ölçülür. AĞIRI a. Bir kuvvettir. b. inamometre ile ölçülür. 3. Birimi kilogramdır. c. Birimi Newton'dur. 4. Ekvatordan kutuplara gidildikçe artar. d. Ekvatordan kutuplara gidildikçe değişmez. Tabloda kütle ve ağırlık ile ilgili bilgiler gruplandırılmıştır ancak bir hata yapılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi yapılırsa bu hata düzeltilmiş olur? 1 ile a yer değiştirmelidir. 2 ile b yer değiştirmelidir. 3 ile c yer değiştirmelidir. ) 4 ile d yer değiştirmelidir. 5. Bir cismin ünya'daki kütlesi 42 kg'dır. Buna göre cismin Ay'daki kütlesi ve ağırlığı aşağıdakilerden hangisidir? ütle (kg) Ağırlık (N) ) ünya'nın kütlesi ile doğru orantılıdır. Temas gerektiren kuvvete örnektir. Cismi ünya'nın merkezine doğru çeker. ünya üzerinde her yerde aynı olmayabilir. ukarıda yer çekimi kuvveti ile ilgili olarak verilen bilgilerden kaç tanesi doğrudur? ) 4 2. Ünite / uvvet ve Enerji 6. ünya'dan farklı bir gezegene götürülen bir cismin aşağıda verilen niceliklerinden hangisi kesinlikle değişir? ütle Ağırlık Özkütle ) Şekli

10 TEST Fen Bilimleri I. atı bir cismin ağırlığı değişirse basıncı değişir. 10. II. atı cisimlerin uyguladıkları basınç, yüzey alanına bağlıdır. III. Cisimlerin uyguladığı basınç kuvvete bağlı değildir. P1 IV. üçük bir kuvvetle büyük basınç elde edilebilir. 3 2 P3 ukarıda özdeş küplerden oluşturulmuş cisimlerin farklı konumlardaki şekilleri verilmiştir. ukarıda basınç ile ilgili verilen bilgilerden kaç tanesi doğrudur? 4 P2 Buna göre, cisimlerin üç ayrı konumda yere yaptığı basınçların karşılaştırılması hangi seçenekte doğru verilmiştir? ) 1 P1 > P2 > P3 P3 > P2 > P1 P2 > P3 > P1 ) P1 > P3 > P2 Cisim X Z Taban alanı (cm2) Ağırlık (N) Tabloda taban alanları ve ağırlıkları verilen X, ve Z cisimlerinin zemine uyguladıları basınçların küçükten büyüğe doğru sıralanışı nasıldır? P = PZ < PX PZ < PX < P PX = P < PZ ) PZ = PX < P Zeka üpü ayınları Basınç 2P P onum 1 ukarıdaki grafikte bir kedinin farklı konumlarda yere uyguladığı basınçlar verilmiştir. Buna göre, hangi seçenekte kedinin konumları doğru verilmiştir? 1. konum 9. M Özdeş küplerden oluşan, ve M cisimleri kum zemine bırakılıyor. Buna göre bu cisimlerin kuma batma miktarlarının sıralanışı nasıldır? h = h < hm h < h < hm h < h < hm ) hm < h < h 2 ) 2. konum

FEN ve TEKNOLOJİ. Besinler ve Sindirim. Konu Testi. Sınıf Test-01. 1. Besin içeriği. 4. Sindirim. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür.

FEN ve TEKNOLOJİ. Besinler ve Sindirim. Konu Testi. Sınıf Test-01. 1. Besin içeriği. 4. Sindirim. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. Besinler ve Sindirim Konu Testi Besin içeriği FEN ve TEKNOLOJİ 4. Sindirim Besinin kimyasal sonunda oluşan olarak sindirildiği yapıtaşları yer Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. B ve K vitaminleri

Detaylı

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta SİNDİRİM SİSTEMİ KARBONHİDRAT PROTEİN Besin Glikoz Zeytin Yağ Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta Enzim Şeker Enerji Aminoasit YAĞ VİTAMİN

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Boşaltım Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Boşaltım Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf. Ünite Aşağıda, boşaltım sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (), yanlış olanlarının yanına () koyunuz. Aşağıda verilen resimde sinir hücresinin kısımları

Detaylı

Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri Bir Bakışta Önemli noktalar... Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Konu özetleri için ayrılmış bölümler... Boşluk doldurma alanları... Tudem önlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Konuyu

Detaylı

Fen ve Teknoloji 7. BOŞALTIM SİSTEMİ. Hazırlayan: NİHAT BAHÇE HAYAL BİLİMDEN DAHA ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ BİLİM SINIRLIDIR.

Fen ve Teknoloji 7. BOŞALTIM SİSTEMİ. Hazırlayan: NİHAT BAHÇE HAYAL BİLİMDEN DAHA ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ BİLİM SINIRLIDIR. KAZANIMLAR; BOŞALTIM SİSTEMİ. KARACİĞER: Proteinlerin kullanılması sonucunda amonyak açığa çıkmaktadır. Zehirli olan amonyağı daha az zararlı olması için üreye dönüştürmektedir. 1. Boşaltım sistemi ile

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #4

YGS ANAHTAR SORULAR #4 YGS ANAHTAR SORULAR #4 1) Düz ve çizgili kasları ayırt etmek için, I. Kasılıp gevşeme hızı II. Oksijensiz solunum yapma III. Çekirdeğin sayısı ve konumu IV. İstemli çalışma verilen özelliklerden hangileri

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Vücudumuzda aynı anda birçok karmaşık olayın birbirleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleşmesi denetleyici ve düzenleyici sistemler tarafından sağlanır. Denetleyici ve

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf Aşağıda, sindirim sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (, yanlış olanlarının yanına (Y) koyunuz. Aşağıda verilen resimde sindirim sistemi organlarının

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

ETKİNLİK-TEST KİTABIM

ETKİNLİK-TEST KİTABIM Sindirim Sistemi. Ünite Evet arkadaşım! Ders m z n lk konusu S nd r m S stem... Öncel kle nsan vücudunda s nd r me yardımcı olan organlar nelerd r? Öğrenel m... ETKİNLİK- Aşağıda verilen sindirim sisteminde

Detaylı

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır?

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? 1- l- ll- lll- ıv- Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? A) Yalnız ı B) ıı ve ııı C) ı, II, ıv D) Hepsi 2- A Kandaki zararlı

Detaylı

7.Sınıf Fen Bilgisi Yarıyıl Tatili Etkinliği

7.Sınıf Fen Bilgisi Yarıyıl Tatili Etkinliği 7.Sınıf Fen Bilgisi Yarıyıl Tatili Etkinliği A. Aşağıdaki cümleleri uygun sözcüklerle tamamlayınız. 1.Büyük moleküllü besin maddelerinin enzimler yardımıyla yapıtaşlarına ayrılmasına..denir. 2.Besin maddelerinin

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler, vücudumuzda gerçekleşen olayların düzenli, birbiriyle uyumlu ve sorunsuz olması, hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu doku,

Detaylı

Yukarıda Güneş Sistemimizde bulunan gezegenler Güneş e yakınlıklarına göre sıralanmış ve 1 den 8 e kadar numaralandırılmışlardır.

Yukarıda Güneş Sistemimizde bulunan gezegenler Güneş e yakınlıklarına göre sıralanmış ve 1 den 8 e kadar numaralandırılmışlardır. 8-9 EĞİTİM ÖĞRETİM ILI PUAN Adı :... Soyadı :... Sınıfı :... Numarası :... eneme. 7 8 ukarıda Güneş Sistemimizde bulunan gezegenler Güneş e yakınlıklarına göre sıralanmış ve den 8 e kadar numaralandırılmışlardır.

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Vücudumuzda, bir dakika içerisinde, sayamayacağımız kadar çok olay gerçekleşir. Duyuları algılamak, düşünmek, yürümek, konuşmak gibi birçok olay aynı anda gerçekleşir.

Detaylı

C) Aşağıdaki kavram haritasında bulunan boş yerleri uygun kavramları kullanarak doldurunuz. SİNDİRİM. Sindirim sistemi organ ve yapıları

C) Aşağıdaki kavram haritasında bulunan boş yerleri uygun kavramları kullanarak doldurunuz. SİNDİRİM. Sindirim sistemi organ ve yapıları A) Aşağıda, sindirim olayında görevli olan yapı ve organların resimleri karışık olarak verilmiştir. Sindirimde görevli olan bu organ ve yapıları, isimlerini kullanarak sıralayınız. B) Sindirim sistemine

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO 016 7.SINIF FEN SORULARI 1. A, B, C diye adlandırdığımız atom modelleri hakkında aşağıdaki bilgiler veriliyor. I. B modeli Atomun yapısında büyük boşluklar vardır düşüncesi ile A modelinin

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI ÜZERİNDE İŞARETLEYEREK YANITLAYINIZ? (90 PUAN)

AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI ÜZERİNDE İŞARETLEYEREK YANITLAYINIZ? (90 PUAN) AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI ÜZERİNDE İŞARETLEYEREK YANITLAYINIZ? (90 PUAN) 1) 4)Adrenalin hormonu hangi iç salgı bezi tarafından üretilir? A)Hipofiz bezi B)Böbreküstü bezi C)Pankreas bezi D)Tiroit

Detaylı

İNSANDA SİNDİRİM İnsanda sindirim sistemi; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, pankreas, karaciğer, kalın bağırsak ve anüs olmak üzere 9

İNSANDA SİNDİRİM İnsanda sindirim sistemi; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, pankreas, karaciğer, kalın bağırsak ve anüs olmak üzere 9 İNSANDA SİNDİRİM İnsanda sindirim sistemi; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, pankreas, karaciğer, kalın bağırsak ve anüs olmak üzere 9 bölümden oluşmuştur. Ağız; dil, diş ve tükürük bezlerinden

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

G.M.P.O FEN BİLİMLERİ DERSİ 5. SINIF 1. DÖNEM 2. SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI A) Cümlelerin başına doğru ise D yanlış ise Y yazın.

G.M.P.O FEN BİLİMLERİ DERSİ 5. SINIF 1. DÖNEM 2. SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI A) Cümlelerin başına doğru ise D yanlış ise Y yazın. A) Cümlelerin başına doğru ise D yanlış ise Y yazın. ( _ ) Su ve mineraller vücutta düzenleyici olarak görev ( ) Yenilen besin maddelerinin kullanılabilir hale gelmesi yaparlar. için sindirim işleminden

Detaylı

7.SINIF 1.DÖNEM 2.YAZILI HAZIRLIK ÇALIŞMA KAĞIDI

7.SINIF 1.DÖNEM 2.YAZILI HAZIRLIK ÇALIŞMA KAĞIDI A)Aşağıdaki ifadelerdeki boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz. * Burunda koku almaçlarının yoğun olarak bulunduğu kısım adını alır. * Kulak dıştan içe doğru dış kulak,.. Ve iç kulak olmak üzere üç bölümden

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

ünite1 Fen Bilimleri Beş Duyumuz Beş Duyumuz 3. Burundaki kılları koparmak Çok sıcak cisimlere dokunmak

ünite1 Fen Bilimleri Beş Duyumuz Beş Duyumuz 3. Burundaki kılları koparmak Çok sıcak cisimlere dokunmak ünite1 Beş Duyumuz Beş Duyumuz Fen Bilimleri 1. Özgür Selin TEST 1 Kitapları okumamı sağlar. Annemin yaptığı kekin tadını almamı sağlar. Öğrencilerin sözünü ettiği duyu organları hangileridir? Özgür Selin

Detaylı

G.M.P.O. FEN 7. SINIF 1. DÖNEM 3. YAZILI ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARIDIR. 6)

G.M.P.O. FEN 7. SINIF 1. DÖNEM 3. YAZILI ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARIDIR. 6) 1) G.M.P.O. FEN 7. SINIF 1. DÖNEM 3. YAZILI ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARIDIR. 6) 7) 2) 8) 3) 4) 9) 5) 10) 11) G.M.P.O. FEN 7. SINIF 1. DÖNEM 3. YAZILI ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARIDIR. 15) 12) 16) 13). 17) 18) 14)

Detaylı

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 1-) 2002 OKS 3-) 4-) 2004 OKS 2-) 2003 OKS 5-) 2005 OKS 6-) 2006 OKS 10-) 2010 SBS 7-) 2008 OKS 11-) 2011 SBS 8-) 2009 SBS 2012 SBS 14-) 12-) 15-) 2015 TEOG 2014 TEOG 13-)

Detaylı

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -5- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -5- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar 1 Sindirim sistemi Sindirim Sindirim kısaca, besinlerin kendilerini oluşturan yapı taşlarına kadar parçalanarak hücre zarından geçebilecek hale getirilmesi işlemidir. Sindirimin iki temel görevi vardır

Detaylı

BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARI

BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARI BOŞALTIM SİSTEMİ BOŞALTIM NEDİR? O Vücudumuzda gerçekleşen olaylar sonucunda oluşan karbondioksit, üre, tuz, fazla miktarda bulunan su gibi atık maddelerin dışarı atılmasına boşaltım denir. BOŞALTIM SİSTEMİ

Detaylı

s in d ir im sistem i

s in d ir im sistem i s in d ir im sistem i Bu bölümü bitirdiğimde; 1.2 Besinlerin vücuda yararlı hâle gelmesi için değişime uğraması gerektiğini, 1.3 Besinlerin kana geçebilmesi için fiziksel (mekanik) ve kimyasal sindirime

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 FEN BİLİMLERİ Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20 SINAV

Detaylı

Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir.

Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir. Sindirim sistemi Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir. Sindirim sisteminin ana organları ve yan organları bulunmaktadır.

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET A BASINÇ VE BASINÇ BİRİMLERİ (5 SAAT) Madde ve Özellikleri 2 Kütle 3 Eylemsizlik 4 Tanecikli Yapı 5 Hacim 6 Öz Kütle (Yoğunluk) 7 Ağırlık 8

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ. Besinlerin kimyasal sindirimi. Ağızda başlar değişimi. Karbonhidratların sindirimi. Enzimler sayesinde gerçekleşti.

SİNDİRİM SİSTEMİ. Besinlerin kimyasal sindirimi. Ağızda başlar değişimi. Karbonhidratların sindirimi. Enzimler sayesinde gerçekleşti. SİNDİRİM SİSTEMİ Besinlerin kimyasal sindirimi Ağızda başlar değişimi Karbonhidratların sindirimi Enzimler sayesinde gerçekleşti. Yutağa geldi besinler Fazla durmadı gittiler Yemek borusuna gelince Kaslar

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Duyu Organları

7. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Duyu Organları Çevremizdeki değişim ve gelişmeleri algılayarak sinir sisteminin bilgilenmesini sağlayan organlara duyu organları denir. Duyu organları çevremizdeki, ışık, koku, tat, basınç, sıcaklık ve seslerin algılanmasında

Detaylı

5. Sınıf FEN BİLİMLERİ

5. Sınıf FEN BİLİMLERİ ÖR NE KL ER İ 5. Sınıf FEN BİLİMLERİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ TEST 1 3. Aşağıda verilen besin maddelerinden han- 1. gisinde protein miktarı en azdır? YI N &DQO ODU Q \DüDPODU Q V UG UH ELOPHOHUL E \ \ S

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DUYU ORGANLARI 3 GÖRME DUYUSU VE GÖZ

ADIM ADIM YGS LYS Adım DUYU ORGANLARI 3 GÖRME DUYUSU VE GÖZ ADIM ADIM YGS LYS 159. Adım DUYU ORGANLARI 3 GÖRME DUYUSU VE GÖZ GÖRME DUYUSU VE GÖZ Vücudumuzdaki görme duyusu göz organında bulunur. Vücudumuzda göz içerisinde; Reseptör Mercek Sinirler görmeyi sağlayan

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 4) Mide Tek gözlü torba şeklinde olan, kaburgaların ve diyaframın altında karın boşluğunun sol üst bölgesinde, yemek borusu ve ince

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ADRENAL BEZ MEDULLA BÖLGESİ HORMONLARI Böbrek üstü bezinin öz bölgesi, embriyonik dönemde sinir dokusundan gelişir bu nedenle sinir sisteminin uzantısı şeklindedir. Sempatik

Detaylı

1) AĢağıda verilen cümlelerden doğru olanların baģına D yanlıģ olanların baģına Y yazınız.

1) AĢağıda verilen cümlelerden doğru olanların baģına D yanlıģ olanların baģına Y yazınız. 5. SINIF YARIYIL ÇALIġMA ETKĠNLĠĞĠ 1) AĢağıda verilen cümlelerden doğru olanların baģına D yanlıģ olanların baģına Y yazınız. ( ) Kişinin yaşına, boyuna ve cinsiyetine uygun olarak gerekli besinleri yeteri

Detaylı

Beslenmemiz ve tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinin sebepleri arasında; aim) şeklindeki ihtiyaçlardan hangileri bulunur? B) İv e li D) I, II ve

Beslenmemiz ve tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinin sebepleri arasında; aim) şeklindeki ihtiyaçlardan hangileri bulunur? B) İv e li D) I, II ve Beslenmemiz ve tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinin sebepleri arasında; 4. Aşağıda belirtilen organlardan hangisinde, sindirim enzimlerini içeren salgı üretilmez? I. Vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılamak

Detaylı

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir.

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ A. 4. Şekilde bir elektrik devresi sembollerle gösterilmiştir.

5. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ A. 4. Şekilde bir elektrik devresi sembollerle gösterilmiştir. 1. Şeffaf özdeş dinamometrelere, üzerine ağırlıkları yazılmış farklı cisimler takıldığında şekillerdeki gibi duruyor. Şekilde. dinamometrenin doğru ölçüm yaptığı bilinmektedir. V 3. Ali bir cismi aynı

Detaylı

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

Bir populasyonun birey sayısı, yukarıdaki büyüme eğrisinde görüldüğü gibi, I. zaman aralığında artmış, II. zaman aralığında azalmıştır.

Bir populasyonun birey sayısı, yukarıdaki büyüme eğrisinde görüldüğü gibi, I. zaman aralığında artmış, II. zaman aralığında azalmıştır. 2000 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Bir populasyonun birey sayısı, yukarıdaki büyüme eğrisinde görüldüğü gibi, I. zaman aralığında artmış, II. zaman aralığında azalmıştır. Aşağıdakilerden hangisinde

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

FEN BİLİMLERİ DERSİ. İnce Ağız Mide Besin. Bağırsak X Y Z - + +

FEN BİLİMLERİ DERSİ. İnce Ağız Mide Besin. Bağırsak X Y Z - + + 1. Bu testte 20 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdına işaretleyiniz. ERSİ 1. Kâğıtların geri dönüşümü; hava kirliliğini %70, su kirliliğini %35 oranında azaltırken 1 ton camın geri dönüşümü 100

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER 4) VİTAMİN Vücut metabolizması için gerekli olan ancak insan vücudunda üretilemeyen organik maddelerdir. Dışarıdan hazır

Detaylı

Sindirim Sistemimiz. değerli bilgi. d d < değer 7. Sınıf Fen ve Teknoloji / 1. Fasikül 3 I. S İN D İR İM SİSTEM İ. I. S indirim Ş ekilleri

Sindirim Sistemimiz. değerli bilgi. d d < değer 7. Sınıf Fen ve Teknoloji / 1. Fasikül 3 I. S İN D İR İM SİSTEM İ. I. S indirim Ş ekilleri Sindirim Sistemimiz I. S İN D İR İM SİSTEM İ Yaşamak için katı besinleri yer ve sıvı besinleri içeriz. Büyüme ve gelişmemiz beslenmeyle ilişkilidir. Bir yemek yenildikten sonra vücudumuzda doğrudan kullanılabilir

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 8.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100 Çözümler 1. Verilen resimde insan vücuduna bulunan dokuz tane organik sistem gösterilmiştir. Her birinin

Detaylı

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin Sindirim Sistemi Sindirim: Arabaların çalışması için enerjiye ihtiyaçları vardır, benzinleri bittiğinde gidip benzin alarak arabalarımıza enerji sağlamış oluruz. Tıpkı arabalar gibi canlıların da hareket

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

Sindirim Sistemi Etkinlikleri 1

Sindirim Sistemi Etkinlikleri 1 Sindirim Sistemi Etkinlikleri 1 1) Aşağıda verilen boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz Besin Türü Kimyasal Sindirime Başladığı Yer Kimyasal Sindirimin Tamamlandığı Yer I Karbanhidrat II İnce Bağırsak

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Vücudumuzdaki Sistemler SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ... 12. Ölçme ve Deðerlendirme... 16. Kazaným Deðerlendirme Testi - 1...

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Vücudumuzdaki Sistemler SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ... 12. Ölçme ve Deðerlendirme... 16. Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... ÇNDEKLER 1. ÜNTE Vücudumuzdaki Sistemler SNDRM SSTEM... 12 Ölçme ve Deðerlendirme. 16 Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... 18 BOÞALTIM SSTEM... 21 Ölçme ve Deðerlendirme. 23 Kazaným Deðerlendirme Testi -

Detaylı

FEN BİLGİSİ. Besin İçerikleri

FEN BİLGİSİ. Besin İçerikleri FEN BİLGİSİ TEST-1 Besin İçerikleri 1. 4. Yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşebilmesi için gereken enerjiyi öncelikli olarak aşağıdaki besinlerin hangisinden alırız? Besinlerimiz Enerji verici Yapıcı onarıcı...

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler. Sağ kulakçık. Аntijen ve antikorlar. Аsetilholin. Karaciğer. Са-iyonları ve ATP. Distal tubülde.

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler. Sağ kulakçık. Аntijen ve antikorlar. Аsetilholin. Karaciğer. Са-iyonları ve ATP. Distal tubülde. MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ LİSE III (ÜÇÜNCÜ) SINIFLAR İÇİN BİYOLOJİ DERSİNDEN BELEDİYE YARIŞMASI Çözümler TOPLAM PUAN 100 1. Tabelayı doldur! Soru Tubüler reapsorpsiyon(geri emilim) nerede gerçekleşir?

Detaylı

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5 BÖLÜM 2 UVVET MODEL SORU - 1 DEİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. F net =5N 1. = 30N =20N =10N = 40N yatay düzlem = 30N yatay düzlem yatay düzlem I = 40N uvvetler cisme aynı yönde uygulandığında bileşke kuvvet maksimum,

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJÝ. 1. ÜNiTE. Vücudumuzda Sistemler

FEN ve TEKNOLOJÝ. 1. ÜNiTE. Vücudumuzda Sistemler 1. ÜNiTE Vücudumuzda Sistemler VÜCUDUMUZDA SÝSTEMER ETiNi 1 SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ ORGANARINI TANIYAIM azaným: Sindirim sistemi organlarýný þekil üzerinde kavratýr. Ýnsanlardaki sindirimde görev alan organlar

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Boşaltım Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Boşaltım Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf Aşağıda, boşaltım sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (), yanlış olanlarının yanına () koyunuz. Aşağıda verilen resimde boşaltım sistemi organlarının

Detaylı

SORULAR 6-) ORTAOKULU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM FEN BİLİMLERİ 3. YAZILI YOKLAMA SORULARI(5-..)

SORULAR 6-) ORTAOKULU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM FEN BİLİMLERİ 3. YAZILI YOKLAMA SORULARI(5-..) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları üzerinde işaretleyerek yanıtlayınız?. (100 PUAN) SORULAR 6-) 1-) 2-) Dinamometrelerin ölçüm hassasiyeti içlerinde bulunan sarmal yayın özelliklerine göre değişir. Bu sarmal

Detaylı

FEN BİLİMLERİ 1. Dönem

FEN BİLİMLERİ 1. Dönem TÜRİYE DE İL DEFA ATU FEN BİLİMLERİ 1. Dönem TAM ÖLÇME ÖĞRETİCİ BOL ETİNLİ AZANIMLARA TAM UYUMLU ONU TESTLERİ ÜNİTE TARAMA TESTLERİ YAZILIYA HAZIRLI SORULARI YARIYIL VE YIL SONU DEĞERLENDİRME SINAVLARI

Detaylı

MATEMATİK TESTİ. 26 kesri 13 ile sadeleştirilince : 2 = _ = 5 ise _ = 2. 1 = 5 ise = 5. 2 = kesri elde edilir.

MATEMATİK TESTİ. 26 kesri 13 ile sadeleştirilince : 2 = _ = 5 ise _ = 2. 1 = 5 ise = 5. 2 = kesri elde edilir. TETİ TESTİ 1. 6 kesri 1 ile sadeleştirilince 9 6 = kesri elde edilir. 9 5. 10 : = 5 + _ = 5 ise _ =. 1 = 5 ise = 5 _ + = + 5 =. 9 büyük harf 9 = T 6. +8 küçük harf = 14 T + 14 = 41 T + ( + 8) = 88 +8.

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 1) Bakterilerin gerçekleştirdiği, I. Kimyasal enerji sayesinde besin sentezleme II. Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürme III. Kimyasal bağ enerjisini ATP enerjisine

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

VİTAMİNLER ERZURUM İBRAHİM HAKKI FEN LİSESİ

VİTAMİNLER ERZURUM İBRAHİM HAKKI FEN LİSESİ VİTAMİNLER VİTAMİNLERİN ÖZELLİKLERİ 1) Enerji vermezler. 2) Sindirilmezler, direkt kana karışırlar. 3) Organik maddedirler ve en basit organik moleküllerdir. 4) C, H, O ve N elementlerinden oluşur. VİTAMİN

Detaylı

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor ANATOMİ Anatomi, vücut bölümlerinin yapısını ve gelişimini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, vücut bölümlerinin yapılaşması ve biçimleri ile ilgilendiği için, Morfoloji'nin bir alt grubu veya

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Aşağıdaki tabloda I, II, III, IV olarak numaralandırılan bakteri, mantar, bitki ve hayvan hücrelerinin bazı yapısal özellikleriyle ilgili bilgiler verilmiştir.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 1) Zigottan başlayıp yeni bir bireyin meydana gelmesiyle sonlanan olayların hepsine birden gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, I. Morula II. Gastrula III. Blastula

Detaylı

1) 72 km/h hızla hareket etmekte olan 10 ton kütleli kamyonun sahip olduğu kinetik enerji kaç joule dür?

1) 72 km/h hızla hareket etmekte olan 10 ton kütleli kamyonun sahip olduğu kinetik enerji kaç joule dür? 1) 72 km/h hızla hareket etmekte olan 10 ton kütleli kamyonun sahip olduğu kinetik enerji kaç joule dür? 4) Şekilde gösterilen mercekle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 2) A) 8.10 6 B) 4.10 4

Detaylı

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır?

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? BSNÇ S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? - Özdeş küplerden üzerine "bir" tane küp koymak

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Sindirim,işlemi çiğnemeyle ağızda başlar. Artık maddelerin dışarı atılması ile anüste son bulur.

Sindirim,işlemi çiğnemeyle ağızda başlar. Artık maddelerin dışarı atılması ile anüste son bulur. SİNDİRİM Ağız yoluyla maddelerin alınması ve çeşitli işlemlerle kendine yararlı hale getirmesine sindirim adı verilir ve bu işlemleri gerçekleştiren sisteme de sindirim sistemi adı verilir. Besinlerin

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI B) ÇEVRESEL (PERİFERAL) SİNİR SİSTEMİ Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir

Detaylı

YEĞİTEK. Eğitim Hizmetleri Koordinatörlüğü DERS PLANI

YEĞİTEK. Eğitim Hizmetleri Koordinatörlüğü DERS PLANI DERS PLANI Müfredat sistemimiz ağırlıklı olarak Yapılandırmacı Yaklaşım öğretim stratejisini benimsemiştir. Bu stratejide kullanılan öğretim yöntem ve teknikleri derse veya konuya göre değişebilmektedir.

Detaylı

d = m/v g / cm 3 kg / m 3 m = kütle v = hacim 1cm 3 su + 4 C 1gr d su = 1gr/cm 3 d su = 1000kg/m 3

d = m/v g / cm 3 kg / m 3 m = kütle v = hacim 1cm 3 su + 4 C 1gr d su = 1gr/cm 3 d su = 1000kg/m 3 ÖZKÜTLE Özkütle: bir maddenin birim hacminin kütlesine denir. d ile gösterilir. Özkütleye yoğunluk da denir. Maddenin ayırt edici özelliklerinden biridir. d = m/v g / cm 3 kg / m 3 d = özkütle m = kütle

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ III BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ III BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ III BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI 1 / 12 1. KURUMUN ADI : Özel Çorum Ada Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ : Yavruturna mah. Kavukçu

Detaylı

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir 1. Bir öğrenci sıvının kaldırma kuvveti ile ilgili aşağıdaki deney düzeneğini kurarak K cismi bağlanmış dinamometrenin havada 100N, suda 60N gösterdiğini gözlemliyor. 3. Taşma seviyesine kadar su dolu

Detaylı

MAFETYA MATEMATİK FEN VE TEKNOLOJİ YARIŞMASI İLKÖĞRETİM OKULLARI ARASI MAFETYA MATEMATİK FEN VE TEKNOLOJİ YARIŞMASI AÇIKLAMALAR

MAFETYA MATEMATİK FEN VE TEKNOLOJİ YARIŞMASI İLKÖĞRETİM OKULLARI ARASI MAFETYA MATEMATİK FEN VE TEKNOLOJİ YARIŞMASI AÇIKLAMALAR İLKÖĞRETİM OKULLARI ARASI AÇIKLAMALAR * * * * * * * * Bu sınav çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 1 dakikadır. Her soru eşit değerde olup puanlama yapılırken doğru cevaplarınızın sayısından

Detaylı

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V 8.SINIF KUVVET VE HAREKET ÜNİTE ÇALIŞMA YAPRAĞI /11/2013 KALDIRMA KUVVETİ Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetini bulmak için,n nı önce havada,sonra aynı n nı düzeneği bozmadan suda ölçeriz.daha

Detaylı

Sınav Süresi 85 Dakikadır

Sınav Süresi 85 Dakikadır Sınav Süresi 85 Dakikadır ŞEFKAT İMFO 5. SINIF SORU KİTAPÇIĞI ORTAOKUL 5. SINIF SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-2014 5.SINIF FEN SORULARI 1. "Eğrelti otu ve...,... bitkilerdir. Bu bitkilerin kalıntıları

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-201 7.SINIF FEN SORULARI 1. Kimyanın temel kanunları ile ilgili olarak etkinlikte verilen kişiler ve düşünceleri arasındaki eşleştirme çizgileri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak

Detaylı

G = mg bağıntısı ile bulunur.

G = mg bağıntısı ile bulunur. ATIŞLAR Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir.

Detaylı

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI 1. Aşağıdaki iskeletin temel bölümlerinin isimlerini yazınız. İskeletin temel bölümlerinin görevlerini belirtiniz. ( 10 puan) Bölümleri

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

Fen ve Teknoloji. 7. Sınıf. Yasemin AYAN TAŞDEMİR. Okula Yardımcı Sınavlara Hazırlık. Konu Anlatımı Konu Testleri Konu Etkinlikleri Ünite Testleri

Fen ve Teknoloji. 7. Sınıf. Yasemin AYAN TAŞDEMİR. Okula Yardımcı Sınavlara Hazırlık. Konu Anlatımı Konu Testleri Konu Etkinlikleri Ünite Testleri Okula Yardımcı Sınavlara Hazırlık 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Konu Anlatımı Konu Testleri Konu Etkinlikleri Ünite Testleri Yasemin AYAN TAŞDEMİR PALME YAYINCILIK Ankara, 2013 1 PALME YAYINLARI: 806 PALME

Detaylı

Fizyoloji Nedir? 19/11/2015. FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Yaşayan organizmaların karakteristik özellikleri nelerdir?

Fizyoloji Nedir? 19/11/2015. FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Yaşayan organizmaların karakteristik özellikleri nelerdir? Fizyoloji Nedir? FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen bilim dalıdır. Yaşayan

Detaylı

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM A BÖLÜMÜ NÜ EĞERLENİRELİM A. Aşağıdaki resimde numaralar ile gösterilen bölümlerin neler olduğunu ve bu bölümlerin görevlerini noktalı yerlere kısaca yazınız. 1... 1 2 3............... 2 3...... B. Aşağıda

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482465 ISBN NUMARASI: 65482465! ISBN NUMARASI:

Detaylı

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Dr. Suat Erdoğan Sunum planı Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Hipofiz bezi (hypophysis) Hipofizial çukurlukta bulunur (sella turcica) 9 adet hormon üretir İki bölümü vardır: Anterior

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir?

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 4. SINIF 1. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 3. Soru 2: Uzunlukları ve şekilleri farklı kemiklerin bir araya gelmesi ile

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 1) Embriyo Amniyon Sıvısı 2) Bakterilerin ve paramesyumun konjugasyonu sırasında; I. Sitoplazmadaki serbest deoksiribonükleotitlerin azalması II. Kalıtsal çeşitlilik artışı

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III 1: DİYABET...1 Diabetes insipedius...2 Diabetes mellitus...2 Diyabetin Etkileri...3 Belirtiler...4 Nedenler...4 Tedavi...4 Bitkilerin Rolü...5 Tıbbi Faydaları...6 2: KARACİĞER

Detaylı

6. SINIF FEN BİLGİSİ DERSİ GÜNLÜK DERS PLANI

6. SINIF FEN BİLGİSİ DERSİ GÜNLÜK DERS PLANI 6. SINIF FEN BİLGİSİ DERSİ GÜNLÜK DERS PLANI ÜNİTE 2 CANLININ İÇ YAPISINA YOLCULUK,VÜCUDUMDA NELER VAR? ÇEVREMİZİ NASIL ALGILIYORUZ? Önerilen Süre:1 ders saati KONU Dilimizle Nasıl Tat Alırız? HEDEF: Dil

Detaylı

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ MEKANİK DUYULAR İnsanlarda dokunma, basınç, sıcaklık ve ağrı gibi bir çok duyu bulunmaktadır. Bu duyulara mekanik duyular denir. Mekanik duyuların alınmasını sağlayan farklı

Detaylı