MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MÜZİK ÖĞRETİM YÖNTEM BİLGİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MÜZİK ÖĞRETİM YÖNTEM BİLGİLERİNİN ARAŞTIRILMASI"

Transkript

1 Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 26, Sayfa , 2008 MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MÜZİK ÖĞRETİM YÖNTEM BİLGİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ilgım Kılıç İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Eğitimi Anabilim Dalı, Kampüs, 44280, Malatya, ÖZET Bu araştırmada, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri Eğitimi Anabilim Dallarında öğrenim görmekte olan son sınıf müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretim yöntemleri konusundaki yeterlik düzeylerinin belirlenmesi üzerinde durulmuştur. Araştırmanın evrenini Türkiye deki Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Eğitimi Anabilim Dalları son sınıf öğrencileri, örneklemini ise eğitim-öğretim yılında belirlenmiş olan dokuz üniversitenin Eğitimi Anabilim Dalı son sınıflarında öğrenim görmekte olan 282 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Elde edilen veriler müzik öğretim yöntemlerinin öğrenilmesindeki yetersizlik ve eksiklikler olduğunu göstermiştir. Elde edilen bu bulgulara ilişkin olarak müzik öğretim yöntemlerinin öğretiminin geliştirilmesi ve uygulamalı hale getirilmesi üzerine öneriler geliştirilmiştir. Anahtar Kelimeler: i, Yöntem,.

2 Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 26, Sayfa , 2008 A STUDY ON MUSIC TEACHER CANDIDATES KNOWLEDGE CONCERNING METHODS OF MUSIC TEACHING Ilgım Kılıç İnönü University, Faculty of Education, Fine Arts Department, Music Education Branch, Campus, 44280, Malatya, ilgimkilic@gmail.com ABSTRACT This paper aims at identifying the proficiency levels of the fourth year students who attend the music education branch of the Fine Arts Education Departments of teacher training colleges in Turkey with regard to music teaching methods. The research universe is made up of the fourth year students of the Music Education Branch of Fine Arts Departments of the teacher training colleges in Turkey, and the research sample is composed of the 282 fourth year students attending the music branch of the nine universities in academic year. The findings indicate that there are insufficiencies and deficiencies in mastering the methods of teaching. Suggestions were made in relation to develop teaching of teaching methods and made the teaching of teaching methods practical. Key Words: Music Teaching, Method, Music Teaching Methods.

3 Öğretmeni Adaylarının 109 GİRİŞ öğretim yöntemi, müzik öğretimi sürecinde veya müziksel öğretmeöğrenme etkinliklerinde amaca ulaşmak ya da hedefe erişmek için bilinçli ve mantıklı olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. öğretim yöntemleri, müzik öğretim süreçlerinin veya müziksel öğretme-öğrenme etkinliklerinin en önemli öğelerinden biridir (Uçan, 1999: 31). Çünkü müzik öğretim yöntemi ile birlikte çalışmalar düzenlenir ve kontrol altına alınır. Bu yolla gereksiz alıştırmalara, incelemelere, araç-gereçlerin boş yere kullanılmasına, bocalamalara ve tehlikeli hatalara düşülmemiş olunur. Bu bakımdan müzik öğretim yöntemi müzik eğitiminde öğretime yön veren, öğretmene yolunu gösteren pusula gibidir. Yöntem, müzik eğitiminde öğretimin güvenle yürümesini sağlar. Bu doğrultuda bir müzik öğretmeni adayının müzik öğretim yöntemleri hakkında eksiksiz bilgiye sahip olması gerektiği açıkça ortadadır. öğretim yöntemleri bilgisine sahip öğretmenin derslerini en verimli, etkili ve yararlı bir biçimde işleyeceği kuşkusuzdur. Bundan dolayı; bir müzik öğretmeni adayının, müzik öğretim yöntemleri hakkında eksiksiz bilgiye sahip olması beklenmektedir. den amaç; uygun öğretim yöntemlerini kullanarak öğrenmeyi sağlamaktır (Loughran, 1997:61). öğretmeni, dersini ve işleyecek olduğu konuyla ilgili en uygun öğretim yöntemlerini kullanabilmelidir. Kısacası, öğretmen her öğrencinin bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal özelliklerine, öğretimin amaçlarına, ele alınan konuya, konunun özelliğine, çevreye, sınıfına, kullandığı araç ve gereçlere göre yöntemi ya da yöntemleri seçebilmelidir (Kemertaş, 1999: 185). de uygun öğretim yöntemlerini seçme bilinci öğretmen yetiştiren kurumlardaki eğitim sırasında verilmelidir. Araştırmanın Amacı Bu araştırmanın amacı; Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri Eğitimi Anabilim Dallarında verilmekte olan Özel Yöntemleri I-II dersleri başta olmak üzere, alan bilgisi dersleri içerisinde öğrenilen müzik öğretim yöntemlerinin, müzik öğretmeni adaylarınca kazanılma durumunun belirlenmesidir. Problem Cümlesi öğretmeni adaylarının lisans eğitimleri boyunca öğrenmiş oldukları müzik öğretim yöntemlerine ilişkin yöntem bilgileri nasıldır? Araştırmanın Önemi Bu araştırmada, öğretmen adaylarının müzik öğretim yöntemleri konusundaki bilgilerinin belirlenmesi;

4 110 I. Kılıç adayların bakış açısıyla müzik öğretim yöntemlerine yönelik bilgilerin ve öğretiminin genel durumunun ortaya konması, eksik görülen faktörlerin belirlenerek, bu eksikliklerin giderilmesi için yeni öneriler sunulması, öğretmen adaylarının eksiklik duydukları öğretim yöntemleri ile ilgili gelişmelerine yardımcı olunması, öğretmen adaylarının müzik öğretim yöntemleri konusunda donanımlı yetişmelerine katkıda bulunulması açılarından önem taşımaktadır. Ayrıca araştırma; öğretmen adaylarının bilgi düzeylerinden hareketle, müzik öğretim yöntemlerinin öğretilmesi açısından ders işlenişlerinin ve içeriklerinin gözden geçirilmesi, planlanması ve bu belirleme sonucunda ulaşılan verilerin değerlendirilerek genel bir sonuca varılması ve konuya ilişkin önerilerin geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Sayıltılar Bu araştırmada; Seçilen örneklemin evreni temsil ettiği düşünülmektedir. Seçilen araştırma yöntemi, araştırmanın amacına, konusuna ve problem çözümüne uygundur. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formları geçerli ve güvenilir olup, araştırma için gerekli bilgilere ulaşmayı sağlayacak niteliktedir. Eğitimi Anabilim Dalları son sınıf öğrencilerine uygulanan olan bilgi toplama formu (anket) sorularına verilen cevaplar gerçeği yansıtmaktadır. Sınırlılıklar Bu araştırma; üniversitelerin Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri Eğitimi Anabilim Dalları nda eğitim-öğretim yılında öğrenim görmekte olan son sınıf öğrencilerinin görüşleri ile sınırlıdır. YÖNTEM Bu bölümde araştırmanın modeli, evreni ve örneklemi, verilerin toplanması ve toplanan verilerin çözümlenmesi ile ilgili konu başlıkları bulunmaktadır. Araştırmanın Modeli Bu çalışma; yapıldığı ortama göre saha niteliğindedir ve araştırmanın yürütülmesinde genel tarama modeli kullanılmıştır.

5 Öğretmeni Adaylarının 111 Evren ve Örneklem Bu araştırmanın evrenini Türkiye deki Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretmeliği Anabilim Dallarında öğrenim görmekte olan son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Onsekiz Mart Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Eğitimi Anabilim Dalı son sınıf öğrencileri (282 öğrenci) oluşturmaktadır. Verilerin Toplanması ve Çözümlenmesi Bu araştırmada verilerin toplanması, ilgili literatürün taranması, örneklem grubunun belirlenmesi ve anket uygulamalarının yapılması aşamalarından oluşmaktadır. Verilerin toplanması amacıyla eğitim-öğretim yılında üniversitelerin Eğitimi Anabilim Dallarında öğrenim görmekte olan son sınıf öğrencilerine yönelik anket hazırlanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından belirlenmiş olan dokuz üniversiteye gidilerek elden toplanmıştır. Veri toplama aracının elden toplanması nedeniyle denek kaybı aza indirilmiş olup geri dönüşüm oranı yüksek olmuştur. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamına aktarılarak gerekli istatistiksel çözümlemeler için SPSS (The Statistical Packet for the Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Ayrıca ölçekte yer alan aralıkların eşit olduğu (4/5) düşüncesinden hareket ederek seçeneklere ait sınırlar aşağıdaki gibi belirlenmiştir: Hiç Yeterli Değil (1) Az Yeterli (2) Orta Ölçüde Yeterli (3) Büyük Ölçüde Yeterli (4) Tamamen Yeterli (5) BULGULAR VE YORUMLAR Bu bölümde; toplanan, çözümlenen ve değerlendirilen veriler ışığında elde edilen bulgular tablolaştırılmış olup, bulgular ve yorumları birlikte yapılmıştır.

6 112 I. Kılıç Tablo 1. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Heceler ve Rakamlarla Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Hecelerle ve Rakamlarla 91 32, , , , , ,9 1,6 Bu bulgulara göre; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının hecelerle ve rakamlarla müzik öğretim yöntemi hakkındaki bilgilerinin eksik ve yetersiz olduğu söylenebilir. Tablo 2. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Harflerle Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Harflerle , , , , , ,4 1,5 Bu bulgular; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının harflerle müzik öğretim yöntemi hakkında yeterli bilgi alamadıklarını ya da edindikleri bilgileri kalıcı hale getiremediklerini düşündürmektedir. Tablo 3. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Karmalı Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Karmalı 76 27, , , , , ,8 1,4 Bu bulgulara göre; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının karmalı müzik öğretim yöntemi hakkında donanımlı olmadıklarını düşündürmektedir.

7 Öğretmeni Adaylarının 113 Tablo 4. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Grafiklemeli Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Grafiklemeli 78 27, , , , , ,6 1,4 Bu bulgulara göre; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının grafiklemeli müzik öğretim yöntemi hakkındaki bilgi düzeylerinde sorunlar olduğunu düşündürmektedir. Tablo 5. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Aralıklamalı Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Aralıklamalı 97 34, , , , , ,5 1,4 Bu bulgulara göre; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının lisans eğitimleri boyunca almış oldukları eğitim sonucu aralıklamalı müzik öğretim yöntemi hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olamadıklarını ya da almış oldukları bilgileri değerlendiremediklerini düşündürmektedir. Tablo 6. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Renklerle Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Renklerle , , , , , ,5 1,5 Örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının, renklerle müzik öğretim yöntemi hakkında bilgi sahibi olmalarını gösteren bu bulgu; konu ile ilgili öğretim aşamasında sorunlar olduğunu ya da edinilen bilgilerin özümlenmesinde ve davranışa dönüştürülmesinde olumsuz koşulların var olduğunu düşündürmektedir.

8 114 I. Kılıç Tablo 7. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Beden Diliyle (Mimiklemeli) Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Beden Diliyle (Mimiklemeli) (Fonomimi) 65 23, , , , , ,1 1,5 Bu bulgulara göre; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının beden diliyle (mimiklemeli) müzik öğretim yöntemi hakkında tam olarak yeterli olmadıkları yorumuna varılabilir. Tablo 8. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Genel Notalamalı Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Genel Notalamalı 64 22, , , , , ,1 1,4 Tablodaki verilerden de anlaşılacağı gibi; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adayları, genel notalamalı müzik öğretim yöntemi konusundaki yeterliklerini farklı şekilde değerlendiren bir dağılım göstermişlerdir. Bu durumun; bireysel öğrenme ve yorumlama gücünün farklı olmasından kaynaklanmış olduğu düşünülebilir. Tablo 9. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Grafik Notalamalı Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Grafik Notalamalı 95 33, , , , , ,5 1,4 Bu bulgulara göre; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının grafik notalamalı müzik öğretim yöntemi hakkındaki bilgi düzeylerini yeterli bulmadıkları söylenebilir.

9 Öğretmeni Adaylarının 115 Tablo 10. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Karma Notalamalı Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Karma Notalamalı , , , ,1 24 8, ,2 1,4 Bu durum; müzik öğretmeni adaylarının, müzik öğretim yöntemlerinden biri olan karma notalamalı müzik öğretim yöntemi açısından meslek hayatına hazır olmadıklarını düşündürmektedir. Tablo 11. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Devinmeli-Ritimlemeli (Dalcroze) Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Devinmeli- Ritimlemeli (Dalcroze ) 68 24, , , , , ,0 1,5 Bu bulgulara göre; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının önemli bir bölümünün edindikleri bilgileri hatırlamada güçlük çektikleri ya da tam olarak öğrenmemiş oldukları şeklinde yorumlanabilir. Tablo 12. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Toplu Söylemeli (Kodaly) Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Toplu Söylemeli (Kodaly ) 57 20, , , , , ,3 1,5 Bu bulgulara göre; lisans eğitimi boyunca sürdürülen eğitim etkinliklerinde veya uygulamalarında, toplu söylemeli (Kodaly) müzik öğretim yöntemi konusunda olumsuzlukların yaşandığı yorumuna varılabilir.

10 116 I. Kılıç Tablo 13. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Devinmeli/Ritimlemeli/Doğaçlamalı (Orff) Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Devinmeli / Ritimlemeli/ Doğaçlamalı (Orff ) 66 23,4 25 8, , , , ,2 1,5 Bu bulgulara göre; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının müzik eğitiminde sıklıkla başvurulan müzik öğretim yöntemlerinden biri olan devinmeli/ritimlemeli/doğaçlamalı (Orff) müzik öğretim yöntemine ilişkin bilgi düzeylerinin yeterli olmadığı yorumuna varılabilir. Tablo 14. Örneklem Grubundaki Öğretmen Adaylarının Yetenek Geliştirmeli (Suzuki) Hakkında Bilgi Sahibi Olmalarına İlişkin Dağılım Yetenek Geliştirmeli (Suzuki ) 88 31, , , , , ,9 1,6 Bu bulgulara göre; örneklem grubunu oluşturan öğretmen adaylarının yetenek geliştirmeli (Suzuki) müzik öğretim yöntemini tam olarak öğrenemediklerini düşündürmektedir. SONUÇ VE TARTIŞMA öğretmeni adayları lisans öğrenimleri süresince öğrendikleri müzik öğretim yöntemleri konusunda yüzde değerleri itibariyle denenceler sırasına göre aşağıda yer aldığı biçimiyle sıralanmıştır; Devinmeli/ritimlemeli/doğaçlamalı müzik öğretim yöntemini (Orff ) %28,0 büyük ölçüde, Toplu söylemeli müzik öğretim yöntemini (Kodaly yöntemi) %27,3 ile tamamen, Genel notalamalı müzik öğretim yöntemini %23,8 ile büyük ölçüde,

11 Öğretmeni Adaylarının 117 Karma notalamalı müzik öğretim yöntemini %46,8 ile hiç, Harflerle müzik öğretim yöntemini %45,7 ile hiç, Renklerle müzik öğretim yöntemini %40,8 ile hiç, Aralıklamalı müzik öğretim yöntemini %34,4 ile hiç, Grafik notalamalı müzik öğretim yöntemini %33,7 ile hiç, Hecelerle ve rakamlarla müzik öğretim yöntemlerini %32,3 ile hiç, Yetenek geliştirmeli müzik öğretim yöntemini (Suzuki yöntemi) %31,2 ile hiç, Grafiklemeli müzik öğretim yöntemini %27,7 ile hiç, Karmalı müzik öğretim yöntemini %27,0 ile hiç, Devinmeli-ritimlemeli müzik öğretim yöntemini (Dalcroze yöntemi) %24,1 ile hiç, Beden diliyle (mimiklemeli) müzik öğretim yöntemini (fonomimi) %23,4 ile hiç öğrenemedikleri şeklinde görüş belirtmişlerdir. Öğrenilen müzik öğretim yöntemlerine ilişkin yanıtların hiç seçeneğinde yoğunlaşması, yani bu bölüme yönelik soruların hemen hemen tamamında benzer şekilde cevap verilmesi, müzik öğretmeni adaylarının dersin müzik öğretim yöntemlerinin öğretimi konusunda olumsuz yönde birliktelik içinde oldukları gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. öğretim yöntemleri, müzik öğretmeni adayları tarafından yeterince öğrenilememiştir. Bu bağlamda; öğretim yöntem ve teknikleri konusunda yeterli bilgisi olmayan müzik öğretmeni adaylarının mesleki yaşamlarında, planlama ve uygulamalarında zorluklar yaşayacaklarının da kaçınılmaz olacağı yargısına varılabilir. Öneriler Araştırmada elde edilen bulgular ve ulaşılan sonuçlar açısından aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir: Nitelikli müzik öğretmenlerinin yetiştirilmesinde, müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretim yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmaları ve bu bilgilerinin davranışa dönüşmesi çok büyük önem taşımaktadır. öğretim yöntemleri üzerinde daha fazla durulmalıdır ve her bir müzik öğretim yöntemi müzik öğretmeni adaylarınca kavranıp uygulanabilecek duruma getirilmelidir. Nitekim yöntem zenginliği, öğretmen adaylarının mesleki yaşamlarında karşı karşıya kalacakları öğrencilerinin derse ilgi göstermelerini sağlayacaktır (Gözütok, 2004: 128). öğretmeni adaylarının, öğrencilerin düzeyine uygun ve yapıcı olarak müzik öğretim yöntemlerini seçmeleri ve kullanmaları aşılanmalıdır ve bunun için uygulamalara ağırlık verilmelidir.

12 118 I. Kılıç Etkin bir öğretim için, müzik öğretmenliği eğitimi ve dersleri, müzik öğretmeni adaylarının, kullanımı en yaygın olan müzik öğretim yöntemlerine hâkim olmalarının yanında, yaratıcılıklarını da kullanarak yöntem zenginliğine gidecek yolları da bulabilmeleri yönünde gözden geçirilmelidir. öğretmeni adaylarının hecelerle ve rakamlarla müzik öğretim yöntemi, harflerle müzik öğretim yöntemi gibi hiç öğrenemediklerini ileri sürdükleri öğretim yöntemleri üzerinde durulmalıdır. Bunun da; müzik öğretmenliği alanına niteliksel açıdan katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Konu ile ilgili dersi yürütmekte olan öğretim elemanlarına yönelik seminerler düzenlenmeli ve bu seminerler yolu ile özellikle Devinmeli/Ritimlemeli/Doğaçlamalı - Orff ne ilişkin anlayış geliştirilmelidir. öğretmeni adaylarının müzik öğretim yöntemlerini daha etkin bir şekilde öğrenebilmeleri için sınıf içerisinde teorik olarak anlatılan konu, öncelikle ilgili öğretim elemanı tarafından, ardından müzik öğretmeni adayları tarafından uygulamalı olarak da gerçekleştirilmelidir. öğretmeni adaylarının, müzik öğretim yöntemlerini öğrenme aşamalarında ilgili müzik öğretim yöntemi konusunda materyal hazırlanması, geliştirilmesi ve kullanılmasına ağırlık verilmelidir. YAZAR NOTLARI Bu çalışma Aralık 2007 de GÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsünde tamamlanan Öğretmenliği Lisans Programı Öğrencilerinin Özel Yöntemleri Derslerinde Kazandıkları Yeterliklerin Öğretmenlik Uygulaması nda Kullanım Açısından Değerlendirilmesi başlıklı doktora tezinin bir bölümünden yararlanılarak oluşturulmuştur.

13 Öğretmeni Adaylarının 119 KAYNAKLAR GÖZÜTOK, F.D. (2004). Öğretmenliğimi Geliştiriyorum, (Genişletilmiş 2. Baskı), Ankara: Siyasal Kitabevi. KEMERTAŞ, İ. (1999). Uygulamalı Genel Yöntemleri, İstanbul: Birsen Yayınevi. KILIÇ, I. (2007). Öğretmenliği Lisans Programı Öğrencilerinin Özel Yöntemleri Derslerinde Kazandıkları Yeterliklerin Öğretmenlik Uygulaması nda Kullanım Açısından Değerlendirilmesi. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü,. LOUGHRAN, J. (1997). Teaching About Teaching Purpose, Passion and Pedagogy in Teacher Education, LOUGHRAN, John & RUSSELL, Tom (Ed.) Washington: The Falmer Press. UÇAN, A.; YILDIZ, G.; BAYRAKTAR, E. (1999). İlköğretimde i, İlköğretimde Etkili Öğretme ve Öğrenme Öğretmen El Kitabı. Modül 9, Burdur: Milli Eğitim Bakanlığı.

14 120 Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 26, 2008

İLKÖĞRETİM II. KADEME MÜZİK DERSLERİNDE GELENEKSEL MÜZİK REPERTUVARINA AİT ESERLERİN ÖĞRETİMİNDE HAFTALIK MÜZİK DERS SAATİNİN YETERLİLİĞİ

İLKÖĞRETİM II. KADEME MÜZİK DERSLERİNDE GELENEKSEL MÜZİK REPERTUVARINA AİT ESERLERİN ÖĞRETİMİNDE HAFTALIK MÜZİK DERS SAATİNİN YETERLİLİĞİ İLKÖĞRETİM II. KADEME MÜZİK DERSLERİNDE GELENEKSEL MÜZİK REPERTUVARINA AİT ESERLERİN ÖĞRETİMİNDE HAFTALIK MÜZİK DERS SAATİNİN YETERLİLİĞİ Ferit BULUT 1 GİRİŞ Bilindiği gibi ilköğretimde okul şarkıları,

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

ZEYBEK MÜZİKLERİNİN VİYOLONSEL EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ZEYBEK MÜZİKLERİNİN VİYOLONSEL EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ ZEYBEK MÜZİKLERİNİN VİYOLONSEL EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ AN EVALUATION OF VİEWS ON THE USABILITY OF ZEYBEK MUSICS IN CELLO EDUCATION Osman ÖNDER 1, Erol DEMİRBATIR

Detaylı

KİMYA ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KİMYA ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KİMYA ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Halil Ġbrahim KAYA Yrd. Doç. Dr. Adnan KÜÇÜKOĞLU ArĢ. Gör. Adnan TAġGIN ArĢ. Gör. Ceyhun OZAN ArĢ.

Detaylı

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ A.B.D. KLASİK GİTAR ÖĞRENCİLERİNİN BİREYSEL ÇALGI (KLASİK GİTAR) EĞİTİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ A.B.D. KLASİK GİTAR ÖĞRENCİLERİNİN BİREYSEL ÇALGI (KLASİK GİTAR) EĞİTİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ A.B.D. KLASİK GİTAR ÖĞRENCİLERİNİN BİREYSEL ÇALGI (KLASİK GİTAR) EĞİTİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ H. Onur Küçükosmanoğlu N.E.Ü.A.K.E.F. Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Konya h_onur_k@hotmail.com

Detaylı

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI Arş. Gör. Dr. H. Onur Küçükosmanoğlu N.E.Ü. A.K.E.F. Müzik Eğitimi A.B.D h_onur_k@hotmail.com Arş. Gör.

Detaylı

MÜZİK ÖĞRETMENİ YETİŞTİREN KURUMLARDA ÖĞRENİM GÖREN LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN EŞLİK DERSİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ

MÜZİK ÖĞRETMENİ YETİŞTİREN KURUMLARDA ÖĞRENİM GÖREN LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN EŞLİK DERSİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, -8 Nisan, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli MÜZİK ÖĞRETMENİ YETİŞTİREN KURUMLARDA ÖĞRENİM GÖREN LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN EŞLİK DERSİNE İLİŞKİN

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Başak Gorgoretti 2. Doğum Tarihi: 04 Kasım Ünvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Başak Gorgoretti 2. Doğum Tarihi: 04 Kasım Ünvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Başak Gorgoretti 2. Doğum Tarihi: 04 Kasım 1976 3. Ünvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Müzik Öğretmenliği Gazi Üniversitesi 1999 Yüksek Lisans

Detaylı

ÖZET. Özge Gençel ATAMAN * Özgür EROĞLU ** Öğr.Grv.Dr. Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü

ÖZET. Özge Gençel ATAMAN * Özgür EROĞLU ** Öğr.Grv.Dr. Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜZİK ÖZEL YETENEK SINAVINA BAŞVURAN ÖĞRENCİ ADAYLARININ PROFİLİ The Profile of the Student Candidates Applied to the Musical Special Ability Examination

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 58 2009 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:25, s.58-64 ÖZET EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 Bu çalışmanın

Detaylı

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU MART, 2017 MUĞLA T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.... ANABİLİM DALI.... BİLİM

Detaylı

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ Yrd. Doç. Dr. Sevinç MERT UYANGÖR ArĢ. Gör. Mevhibe KOBAK Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi OFMAE-Matematik Eğitimi Özet: Bu çalışmada

Detaylı

KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VE ARKEOLOJİ BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ

KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VE ARKEOLOJİ BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ i ÖZLEM TAŞKIN KÜLCÜ KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VE ARKEOLOJİ BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ 1. Basım ISBN 978-605-83551-0-1 ii KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VE ARKEOLOJİ BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ ISBN: 978-605-83551-0-1

Detaylı

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fulya USLU, Rıdvan KETE Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi,

Detaylı

OKUL DENEYİMİ I, II ve ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSLERİNİN UYGULAMA ÖĞRETMENLERİ ve ÖĞRETMEN ADAYLARI TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİNİN İNCELENMESİ

OKUL DENEYİMİ I, II ve ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSLERİNİN UYGULAMA ÖĞRETMENLERİ ve ÖĞRETMEN ADAYLARI TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİNİN İNCELENMESİ 69 OKUL DENEYİMİ I, II ve ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSLERİNİN UYGULAMA ÖĞRETMENLERİ ve ÖĞRETMEN ADAYLARI TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİNİN İNCELENMESİ AN INVESTIGATON OF PRACTICE TEACHERS AND TEACHER CANTIDATES

Detaylı

C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi Mayıs 2008 Cilt : 32 No:

C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi Mayıs 2008 Cilt : 32 No: C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi Mayıs 2008 Cilt : 32 No:1 149-161 İLKÖĞRETİM II. KADEME MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN ÖĞRETİMİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR Damla Bulut Öz Bu araştırma, ilköğretim

Detaylı

Mesleki Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Sanat ve Tasarım Fakültesi Yapılanmasına İlişkin Görüşleri

Mesleki Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Sanat ve Tasarım Fakültesi Yapılanmasına İlişkin Görüşleri 689 Mesleki Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Sanat ve Tasarım Fakültesi Yapılanmasına İlişkin Görüşleri Doç. Dr. Yücel Gelişli G.Ü. Mesleki Eğitim Fakültesi gelisli@gazi.edu.tr Arş. Gör Gülten Kurt G.Ü.

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Kasım 2013 Cilt:2 Sayı:4 Makale No:17 ISSN: 2146-9199

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Kasım 2013 Cilt:2 Sayı:4 Makale No:17 ISSN: 2146-9199 SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MÜZİK DERSLERİ KAPSAMINDA ALDIKLARI BLOKFLÜT EĞİTİMİNE YÖNELİK BAKIŞ AÇILARI Yrd.Doç.Dr, Hazan Kurtaslan Niğde Üniversitesi hkurtaslan@nigde.edu.tr Yrd.Doç.Dr, Şehriban Koca

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

KAMU PERSONELÝ SEÇME SINAVI PUANLARI ÝLE LÝSANS DÝPLOMA NOTU ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLERÝN ÇEÞÝTLÝ DEÐÝÞKENLERE GÖRE ÝNCELENMESÝ *

KAMU PERSONELÝ SEÇME SINAVI PUANLARI ÝLE LÝSANS DÝPLOMA NOTU ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLERÝN ÇEÞÝTLÝ DEÐÝÞKENLERE GÖRE ÝNCELENMESÝ * Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 1, Yýl: 8, Haziran 2008 KAMU PERSONELÝ SEÇME SINAVI PUANLARI ÝLE LÝSANS DÝPLOMA NOTU ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLERÝN ÇEÞÝTLÝ DEÐÝÞKENLERE

Detaylı

İşlevsel Piyano Becerilerinin Müzik Öğretmenleri İçin Önemi. Importance of Functional Piano Skills for Music Teachers

İşlevsel Piyano Becerilerinin Müzik Öğretmenleri İçin Önemi. Importance of Functional Piano Skills for Music Teachers GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 25, Sayı 1 (2005) 149-154 İşlevsel Piyano Becerilerinin Müzik Öğretmenleri İçin Önemi Importance of Functional Piano Skills for Music Teachers Belir Tecimer KASAP

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU 2014 ÖNSÖZ Eğitim Bilimleri Enstitüsü 13/11/2010 tarih ve 27758 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2010/1053 Sayılı

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI Arş.Gör. Duygu GÜR ERDOĞAN Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi dgur@sakarya.edu.tr Arş.Gör. Demet

Detaylı

The Study of Relationship Between the Variables Influencing The Success of the Students of Music Educational Department

The Study of Relationship Between the Variables Influencing The Success of the Students of Music Educational Department 71 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl 9, Sayı 17, Haziran 2009, 71-76 Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin Başarılarına Etki Eden Değişkenler Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları...

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları... İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları... 6 Μüzik Eğitiminin İlkeleri... 9 Müzik Eğitiminin Boyutları...

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Ağustos 2018 Cilt: 7 Sayı: 3 ISSN:

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Ağustos 2018 Cilt: 7 Sayı: 3 ISSN: Journal o Research in Education and Teaching LİSANS DÜZEYİNDE KANUN EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN, KANUN DERSİNİN İŞLENİŞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ Öğr. Gör. Murat Can Necmettin Erbakan Üniversitesi mcan1979@hotmail.com

Detaylı

TÜRKİYE DE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ TEZLERİ

TÜRKİYE DE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ TEZLERİ XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya TÜRKİYE DE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ TEZLERİ Sibel BALCI Rtb Eğitim Çözümleri sibel.balci@sbs.com.tr ÖZET

Detaylı

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ A.B.D. ÖĞRENCİLERİNİN BİREYSEL ÇALGI DERSİ ÇALIŞMA DURUMLARI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ A.B.D. ÖĞRENCİLERİNİN BİREYSEL ÇALGI DERSİ ÇALIŞMA DURUMLARI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ DOI: 10.7816/sed-01-01-03 N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ A.B.D. ÖĞRENCİLERİNİN BİREYSEL ÇALGI DERSİ ÇALIŞMA DURUMLARI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ Dr. Hayrettin Onur KÜÇÜKOSMANOĞLU 1 ÖZET Bu araştırma Konya Necmettin

Detaylı

2001 YILINDAN GÜNÜMÜZE MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALLARINDA UYGULANAN BİREYSEL ÇALGI EĞİTİMİ (FLÜT) ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

2001 YILINDAN GÜNÜMÜZE MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALLARINDA UYGULANAN BİREYSEL ÇALGI EĞİTİMİ (FLÜT) ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli 2001 YILINDAN GÜNÜMÜZE MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALLARINDA UYGULANAN BİREYSEL

Detaylı

Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri

Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri açıklamak ve istenmeyen sorunları önlemek için yardımcı

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI Öğretmenlik Uygulaması II UYGULAMA KILAVUZU ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE İLİŞKİN GENEL AÇIKLAMALAR Öğretmenlik

Detaylı

İ sütunu işaretlenmiş her bir madde için (3) puan verilerek toplam puan hesaplanır.

İ sütunu işaretlenmiş her bir madde için (3) puan verilerek toplam puan hesaplanır. Öğretmenlik Uygulaması Değerlendirme Formu Bu bölümde örneği sunulan öğretmenlik uygulaması değerlendirme formu öğretmen adayının öğretmenlik becerileri konusunda sağladığı gelişmeleri ve eriştiği düzeyi

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU iii TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Rabia HOŞ tarafından hazırlanan " Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BONA YAPMA BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BONA YAPMA BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BONA YAPMA BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Şehriban Koca Mersin Üniversitesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı sehriban.koca@mersin.edu.tr

Detaylı

Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK. İsim Soyisim Öğrenci No Buraya Yazılacak

Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK. İsim Soyisim Öğrenci No Buraya Yazılacak T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK Hazırlayan İsim Soyisim Öğrenci

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Tamer KARAKOÇ. Doğum Tarihi :.0.1975. Unvanı : Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Gazi Üniversitesi Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Bölümü Gazi Üniversitesi,

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1

Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3(1): 191-198 Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1 Özet Bu çalışmanın amacı, üniversite

Detaylı

Özet. Abstract. Efe Akbulut*

Özet. Abstract. Efe Akbulut* Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 33 (Ocak 2013/I), ss. 1-10 Eğitim Fakültesi Okulöncesi Anabilim Dalı Programında Yer Alan Müzik Eğitimi Dersi Hedeflerinin Gerçekleşme Düzeylerine

Detaylı

Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli

Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN

Detaylı

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir.

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. 1.1. Sonuçlar Araştırmada toplanan verilerin analizi ile elde edilen

Detaylı

ÖĞRENCİLERİN TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİNDE VERİLEN ÖĞRETİME UYUM SORUNLARI: (F.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi Örneği)

ÖĞRENCİLERİN TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİNDE VERİLEN ÖĞRETİME UYUM SORUNLARI: (F.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi Örneği) Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Fırat University Journal of Social Science Cilt: 16, Sayı: 2 Sayfa: 147-157, ELAZIĞ-2006 ÖĞRENCİLERİN TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİNDE VERİLEN ÖĞRETİME UYUM SORUNLARI:

Detaylı

ISSN : 1308-7290 varolebru@gmail.com 2010 www.newwsa.com Nigde-Turkey

ISSN : 1308-7290 varolebru@gmail.com 2010 www.newwsa.com Nigde-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 2, Article Number:D0061 FINE ARTS Received: November 2010 Accepted: February 2011 Ebru Temiz Series : D Nigde University

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI DERSİNİN OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNE İLİŞKİN TUTUMLARINA ETKİSİ INFLUENCE OF THE COURSE INSTRUCTIONAL TECHNOLOGIES AND MATERIAL DESIGN

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Bahar GÜDEK Doğum Tarihi: 30 Ekim 1977 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Güzel Sanatlar Fakültesi Erciyes Üniversitesi 1996-2000 Müzik

Detaylı

BATI MÜZİĞİ KORO EĞİTİMİ ÖĞRETİM PROGRAMI ÜNİTELERİNİN UYGULAMADA YETERLİLİĞİ AÇISINDAN ÖĞRETMENLERCE DEĞERLENDİRİLMESİ

BATI MÜZİĞİ KORO EĞİTİMİ ÖĞRETİM PROGRAMI ÜNİTELERİNİN UYGULAMADA YETERLİLİĞİ AÇISINDAN ÖĞRETMENLERCE DEĞERLENDİRİLMESİ The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number:http://dx.doi.org/10.9761/jasss2196 Number: 24-I, p. 497-512, Summer I 2014 BATI MÜZİĞİ KORO EĞİTİMİ ÖĞRETİM

Detaylı

Available online at

Available online at Available online at www.sciencedirect.com Procedia - Social and Behavioral Sciences 55 ( 2012 ) 1079 1088 *English Instructor, Abant Izzet Baysal University, Golkoy Campus, 14100, Bolu, Turkey (karakis_o@ibu.edu.tr)

Detaylı

MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMININ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALLARINDA UYGULANMA DURUMU

MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMININ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALLARINDA UYGULANMA DURUMU MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMININ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALLARINDA UYGULANMA DURUMU Yrd. Doç. Dr. Ahmet Suat Karahan Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi

Detaylı

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ALANA YÖNELİK BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ * ÖZET

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ALANA YÖNELİK BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ * ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 2185-2195, ANKARA-TURKEY MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ALANA YÖNELİK BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Doç. Dr. Cavide DEMİRCİ Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Eğitim Fakültesi Almanca Biyoloji Hacettepe Üniversitesi 1993 Öğretmenliği Y.

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU SİVAS 2014 1 İÇİNDEKİLER 1. Tezin Başlığı...1 2. Giriş...1 2.1. Problem Durumu...1 2.1.1. Problem Cümlesi ve

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI EĞİTİMDE BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI TEZSİZ II. ÖĞRETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA İLİŞKİN BİLGİLER Özel gereksinimli

Detaylı

ESERLER. A. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities & Diğerleri)

ESERLER. A. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities & Diğerleri) ESERLER A. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities & Diğerleri) A1. Yeşilyurt, E. & Çelik, V. (Hakem Değerlendirme Sürecinde). Güncellenen öğretim programları

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ. Bu bölümde araştırmanın problemi, amacı, önemi, kısaltmalar ve tanımlardan bahsedilmektedir.

BÖLÜM 1 GİRİŞ. Bu bölümde araştırmanın problemi, amacı, önemi, kısaltmalar ve tanımlardan bahsedilmektedir. BÖLÜM 1 GİRİŞ Bu bölümde araştırmanın problemi, amacı, önemi, kısaltmalar ve tanımlardan bahsedilmektedir. 1.1.Problem Durumu İlkokul eğitim-öğretim faaliyetlerinin temelini oluşturmakta ve kişinin geleceğinin

Detaylı

EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Araştırma Amaç Alt Amaçlarını Belirleme 2 Alan Bilgisi Meslek Bilgisi ÖĞRETMEN YETERLİKLERİ Kültür Bilgisi İletişim Bilgisi 3 Araştırma Amaç

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Serap YÜKRÜK GİRİŞ. Geleneksel Türk Müziği

Yrd.Doç.Dr. Serap YÜKRÜK GİRİŞ. Geleneksel Türk Müziği GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİYLE AMATÖR OLARAK İLGİLENEN BİREYLERİN ORTAÖĞRETİM DERS SÜREÇLERİNDE YER ALAN GELENEKSEL ÖĞRETİ VE UYGULAMALARI DEĞERLENDİRME DURUMLARI Yrd.Doç.Dr. Serap YÜKRÜK GİRİŞ Sanat eğitiminin

Detaylı

T.C. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Öğretmenlik Uygulaması ve Öğretmenlik Uygulaması-II Dersleri Kılavuzu. Şubat, 2015 İZMİR

T.C. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Öğretmenlik Uygulaması ve Öğretmenlik Uygulaması-II Dersleri Kılavuzu. Şubat, 2015 İZMİR T.C. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretmenlik Uygulaması ve Öğretmenlik Uygulaması-II Dersleri Kılavuzu Şubat, 2015 İZMİR T.C. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretmenlik Uygulaması ve Öğretmenlik

Detaylı

TÜRK TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN ARA KADEME İNSANGÜCÜ İHTİYACI VE ORTAÖĞRETİM DÜZEYİNDE TEKSTİL EĞİTİMİ ARAŞTIRMASI

TÜRK TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN ARA KADEME İNSANGÜCÜ İHTİYACI VE ORTAÖĞRETİM DÜZEYİNDE TEKSTİL EĞİTİMİ ARAŞTIRMASI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Mesleki ve Teknik Eğitim Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı (METARGEM) TÜRK TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN ARA KADEME İNSANGÜCÜ İHTİYACI VE ORTAÖĞRETİM DÜZEYİNDE

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Onur ÖZKOPARAN MEB Gümüşhacıköy Anadolu Lisesi, Amasya ozkoparanonur@hotmail.com

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI Çiğdem ŞAHİN TAŞKIN* Güney HACIÖMEROĞLU** *Yrd. Doç. Dr., Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü **

Detaylı

EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI

EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI BİLİMSEL HAZIRLIK GÜZ YARIYILI DERSLERİ EGB501 Program Geliştirmeye Giriş

Detaylı

6. SINIF GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİ

6. SINIF GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİ 6. SINIF GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİ Mustafa SÖZBİLİR Fatih YAZICI Şeyda GÜL efe.atauni.edu.tr Bu çalışma TÜBİTAK tarafından 114K725 no lu proje kapsamında desteklenmektedir.

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK UYGULAMALARINDA KARŞILAŞTIKLARI PROBLEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ*

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK UYGULAMALARINDA KARŞILAŞTIKLARI PROBLEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ* The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number: http://dx.doi.org/10.9761/jasss1733 Volume 6 Issue 6, p. 1145-1175, June 2013 OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ

Detaylı

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ 359 BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ Osman ÇİMEN, Gazi Üniversitesi, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara, osman.cimen@gmail.com Gonca ÇİMEN, Milli

Detaylı

Müzik Öğretmeni Yetiştirmede Alanda Eğitim. Field experince in education of music teacher

Müzik Öğretmeni Yetiştirmede Alanda Eğitim. Field experince in education of music teacher G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 23, Sayı 1 (2003) 59-67 Müzik Öğretmeni Yetiştirmede Alanda Eğitim Field experince in education of music teacher Mehlika DÜNDAR G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 37, Aralık 2016, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 37, Aralık 2016, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 37, Aralık 2016, s. 267-280 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 21.11.2016 22.12.2016 Yrd. Doç. Dr. Elmas

Detaylı

Doç. Dr. Şahin Oruç. Doç. Dr. Halil TOKCAN. Prof. Dr. Hilmi DEMİRKAYA

Doç. Dr. Şahin Oruç. Doç. Dr. Halil TOKCAN. Prof. Dr. Hilmi DEMİRKAYA Doç. Dr. Şahin Oruç Şahin ORUÇ 1973 yılında Malatya nın Darende ilçesinde doğdu. 1997 yılında Malatya İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği bölümünden lisans, 2002 Gazi Üniversitesi Eğitim

Detaylı

ISSN : 1308-7274 ozkanbulent@gmail.com 2010 www.newwsa.com Mersin -Turkey

ISSN : 1308-7274 ozkanbulent@gmail.com 2010 www.newwsa.com Mersin -Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 3, Article Number: 1C0430 EDUCATION SCIENCES Received: November 2010 Accepted: July 2011 Bülent Özkan Series : 1C Mersin

Detaylı

Status : Original Study ISSN: (NWSAFA) Received: December 2016 ID: D0194 Accepted: April 2017

Status : Original Study ISSN: (NWSAFA) Received: December 2016 ID: D0194 Accepted: April 2017 Fine Arts Status : Original Study ISSN: 1308 7290 (NWSAFA) Received: December 2016 ID: 2017.12.2.D0194 Accepted: April 2017 Ömer Bilgehan Sonsel Gazi University, bilgehansonsel@gazi.edu.tr, Ankara, Turkey

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ COĞRAFYA DERSLERİNE YÖNELİK

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) 179 ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) ANALYSIS OF THE ATTITUDES OF TEACHER CANDIDATES TOWARDS TEACHING PROFESSION

Detaylı

Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının, Eğitim Programların Niteliğine İlişkin Görüşlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının, Eğitim Programların Niteliğine İlişkin Görüşlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının, Eğitim Programların Niteliğine İlişkin Görüşlerinin

Detaylı

Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları

Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları Murat Demirbaş 1, Mustafa Bayrakci 2, Mehmet Polat Kalak 1 1 Kırıkkale University, Education Faculty, Turkey 2 Sakarya University, Education Faculty,

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ 2016 ANKET SONUÇLARI

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ 2016 ANKET SONUÇLARI 2016 OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ 2016 ANKET SONUÇLARI KIBRIS TÜRK ÖĞRETMENLER SENDİKASI ÖNSÖZ KTÖS Okul Öncesi Öğretmenlerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Anketi Sonuçları 2

Detaylı

MÜFETTİŞLERDE VAR OLAN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE OLMASI GEREKEN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN YÖNETİCİLER VE ÖĞRETMENLER TARAFINDAN BETİMLENMESİ

MÜFETTİŞLERDE VAR OLAN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE OLMASI GEREKEN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN YÖNETİCİLER VE ÖĞRETMENLER TARAFINDAN BETİMLENMESİ MÜFETTİŞLERDE VAR OLAN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE OLMASI GEREKEN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN YÖNETİCİLER VE ÖĞRETMENLER TARAFINDAN BETİMLENMESİ Hanife KULULAR* Doç. Dr. Nezahat SEÇKİN** GİRİŞ Her kurum amaçlarına

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Celal Deha DOĞAN. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı- Doktora

Yrd. Doç. Dr. Celal Deha DOĞAN. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı- Doktora Yrd. Doç. Dr. Celal Deha DOĞAN Öğrenim Durumu Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı- Doktora- 2005-2011 Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 48, Haziran 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 48, Haziran 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 48, Haziran 2017, s. 533-541 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 18.04.2017 25.06.2017 Göktan OKAY Müzik

Detaylı

ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİPİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN HEDEF DAVRANIŞLARIN KAZANILMA DURUMLARI

ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİPİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN HEDEF DAVRANIŞLARIN KAZANILMA DURUMLARI www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, - Nisan, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİPİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN HEDEF DAVRANIŞLARIN

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Ağustos 2018 Cilt: 7 Sayı: 3 ISSN:

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Ağustos 2018 Cilt: 7 Sayı: 3 ISSN: MALATYA İLİ HALK EĞİTİM MERKEZİ KURSİYERLERİNİN KURS KAZANIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Öğr. Gör. Aslı Ümran Ulaş İnönü Üniversitesi Arapgir Meslek Yüksekokulu asli.ulas@inonu.edu.tr Öğr. Gör. Naci Bulur

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

Beden eğitimi öğretmen adaylarının okul deneyimi dersine yönelik tutumlarının incelenmesi

Beden eğitimi öğretmen adaylarının okul deneyimi dersine yönelik tutumlarının incelenmesi Cilt:7 Sayı:2 Yıl:2010 Beden eğitimi öğretmen adaylarının okul deneyimi dersine yönelik tutumlarının incelenmesi Hüseyin Ünlü 1 Bendü Güven Karahan 2 Özet Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmen

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Özge ELİÇİN

Yrd. Doç. Dr. Özge ELİÇİN Yrd. Doç. Dr. Özge ELİÇİN Doğum Yeri : Gölcük Doğum Tarihi : 1983 Bildiği Yabancı Dil : İngilizce Tel : +90 (224 2942239) E-mail : ozgeelicin@uludag.edu.tr Yazışma Adresi: Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN GENEL KİMYA DERSİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN GENEL KİMYA DERSİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN GENEL KİMYA DERSİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ Mukadder Boydak ÖZAN 1, Mehmet TURAN 2 1 Fırat Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, ELAZIĞ 2

Detaylı

C. ÖĞRETİM ELEMANLARINA GÖRE NİCEL VE NİTEL ANALİZ SONUÇLARI

C. ÖĞRETİM ELEMANLARINA GÖRE NİCEL VE NİTEL ANALİZ SONUÇLARI RAPOR ÖĞRETİM ÜYELERİNİ DEĞERLENDİRME ANKETİ BULGULARI Bu rapor Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalına ait dersleri okutan öğretim elemanları hakkında öğrenci görüşlerine

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Alınan diploma veya dereceler: 1980-1982

ÖZGEÇMİŞ. Alınan diploma veya dereceler: 1980-1982 ÖZGEÇMİŞ Projede önerilen görev: 1. Soyadı : YILDIZ 2. Adı : FATMA ÜLKÜ 3. Doğum tarihi : 02/09/1962 4. Uyruğu : T.C. 5. Medeni hali : EVLİ 6. Öğrenim :YÜKSEK LİSANS/Doktora Yeterlilik Aşamasında Öğrenim

Detaylı

Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Bölümlerindeki Piyano Eğitiminde Çağdaş Türk Piyano Müziği Eserlerinin Yeri

Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Bölümlerindeki Piyano Eğitiminde Çağdaş Türk Piyano Müziği Eserlerinin Yeri G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 3 (2002) 59-68 Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Bölümlerindeki Piyano Eğitiminde Çağdaş Türk Piyano Müziği Eserlerinin Yeri The Place of the works of the

Detaylı

Ferda GÜRGAN ÖZTÜRK G,Ü, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Ankara-TÜRKİYE

Ferda GÜRGAN ÖZTÜRK G,Ü, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Ankara-TÜRKİYE GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Sayı1 (2004) 177-189 G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalında Çalgısı Şan Olan Öğrencilerin Ses Eğitiminden

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. SEZAİ KOÇYİĞİT

Yrd.Doç.Dr. SEZAİ KOÇYİĞİT Yrd.Doç.Dr. SEZAİ KOÇYİĞİT Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Eğitim Fakültesi Temel Eğitim 1996-2000 Lisans Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bölümü

Detaylı

Ömer Faruk ÇETİN * Erdoğan ULUDAĞ ** Mustafa AKIN *

Ömer Faruk ÇETİN * Erdoğan ULUDAĞ ** Mustafa AKIN * 159 ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLE ALMANYA NIN BAVYERA EYALETİ AUSBURG ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİNİN OKUL UYGULAMALARI ARASINDAKİ BENZERLİK VE FARKLILIKLAR THE SIMILARITIES AND DIFFERENCES

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Raporunun Hazırlanması - 2 2.1.4. Önem Metin / Ana Bölüm Konu üzerinde araştırmaya yapmaya neden ihtiyaç duyulduğu, bu araştırmanın araştırmacılara ve bilime sağlayacağı

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Uluslararası 9. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kongresi SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Yalçın UYAR - Hakan SUNAY yuyar@ankara.edu.tr- hsunay@ankara.edu.tr

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI Ders ismi Ders kodu Dönem Teori+Pratik Kredi AKTS Bilimsel Araştırma Yöntemleri

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ Sibel AÇIŞLI 1 Ali KOLOMUÇ 1 1 Artvin Çoruh Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Özet: Araştırmada fen bilgisi

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Dersin Adı Bilimsel Araştırma Yöntemi Dersin Kodu BİL30 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS Kredisi 4 Haftalık

Detaylı

Doktora, Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü 2014

Doktora, Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü 2014 Nilüfer ÖZER Tel: 0224 294 0951 e-mail: niluferyilmaz@uludag.edu.tr Bu EĞİTİM Doktora, Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü 2014 Yüksek Lisans, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ GK- 373 V Ön Koşul. Yok

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ GK- 373 V Ön Koşul. Yok DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ GK- 373 V. 2+0 2 4 Ön Koşul Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları

Detaylı

Gülten Cüceoğlu Önder Mehmet Akif Ersoy University ISSN : 1308-7290 gcuceoglu@mehmetakif.edu.tr 2010 www.newwsa.com Burdur-Turkey

Gülten Cüceoğlu Önder Mehmet Akif Ersoy University ISSN : 1308-7290 gcuceoglu@mehmetakif.edu.tr 2010 www.newwsa.com Burdur-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2012, Volume: 7, Number: 2, Article Number:D0087 NWSA-FINE ARTS Received: December 2011 Accepted: April 2012 Gülten Cüceoğlu Önder Series : D Mehmet

Detaylı

TÜRKÇE ANABİLİM DALI TÜRKÇE EĞİTİMİ BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI

TÜRKÇE ANABİLİM DALI TÜRKÇE EĞİTİMİ BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE ANABİLİM DALI TÜRKÇE EĞİTİMİ BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI GÜZ YARIYILI DERSLERİ Dersin Kodu Dersin Adı T U K Dersin Türü TEA 500* Seminer 020 Zorunlu TEA 501

Detaylı

Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme

Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme Fatma Kübra ÇELEN & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi

Detaylı