ÜLKEMİZİN GENEL ENERJİ GÖRÜNÜMÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜLKEMİZİN GENEL ENERJİ GÖRÜNÜMÜ"

Transkript

1 ÜLKEMİZİN GENEL ENERJİ GÖRÜNÜMÜ Halkla İlişkiler Başkanlığı

2 TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz, Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları İl Başkanımız ve Belediye Başkanımız; AK Parti Genel Merkez Halkla İlişkiler Başkanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren AKOFİS Asistan Programı, iktidarımızın devrim niteliğindeki çalışmalarını bilgi notu formatına dönüştürerek sizlere gönderen bir programdır. Halkla ilişkiler çalışmalarınızda sizlere yardımcı olacağı düşüncesiyle bugüne kadar sizlere çeşitli konularda dokümanlar gönderen AKOFİS, ÜLKEMİZİN GENEL ENERJİ GÖRÜNÜMÜ konusunda hazırladığımız bilgi notunu da bilgi ve dikkatinize sunmaktadır. AKOFİS in bilgi ve hatırlatma şeklindeki hizmetleri bundan sonra da devam edecektir. Sizlere daha iyi hizmet vermek amacıyla kendisini süreklilik ilkesi içinde geliştirmeyi ilke edinen AKOFİS le ilgili soru, görüş ve değerlendirmeleriniz bizlere yol gösterecektir. Bu düşüncelerle son çalışmamızı bilgi ve dikkatlerinize sunar, başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim. Salih KAPUSUZ Ankara Milletvekili Genel Başkan Yardımcısı Halkla İlişkiler Başkanı

3 Enerjinin Önemi ve Arz Güvenliği Politikalarının Gerekliliği-I Enerji, ekonomik ve sosyal kalkınmaya zemin hazırlayan ve yaşam kalitesinin gelişimini sağlayan hizmetlerin vazgeçilmez bileşenlerinden biridir. Bu nedenle enerjinin güvenli, kesintisiz ve karşılanabilir maliyetlerle arzının temini ekonomik büyümenin, refahın ve ülke güvenliğinin önkoşuludur. Son yıllarda yaşanan ve enerji ticaretini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen uluslararası krizler, savaşlar, enerji altyapılarını da hedef kapsamına alan artan bölgesel ve küresel terörizm, enerji piyasalarında ve yatırımlarında dalgalanmalara neden olan ekonomik krizler, ulusal ve bölgesel boyutta etkisi olan toplumsal olaylar enerji arz güvenliği, devletlerin güvenlik politikalarını oluşturma sürecinde önemini artırmaktadır. Özellikle son dönemde yakın bölgemizdeki küresel olaylar göstermiştir ki, enerji politikaları ile geleceğe matuf jeostratejiler ve güvenlik politikaları arasında çok kuvvetli bir ilişki vardır, hatta birbirlerini beslemektedirler. Enerji, toplumların ve bölgelerin güvenliğinin ve kaderinin tayininde etkinliğini uzun vadede de sürdürecektir. Küresel enerji politikaları ve enerji piyasalarının geleceğinden konuşabilmek için öncelikle sektörün itici kuvvetlerine yoğunlaşmak gerekmektedir. Kısaca söz konusu itici kuvvetleri ekonomik büyüme, nüfus artışı, teknolojik gelişme, verimlilik ve çevresel etkenler olarak beş ana başlıkta toplayabiliriz.

4 Enerjinin Önemi ve Arz Güvenliği Politikalarının Gerekliliği-II Günümüzde enerji politikalarını ve fiyatlarını belirleyen ana kaynak halen petroldür.ucuz petrol dönemi bitmiş, yerini petrolün yüksek fiyatla seyrettiği ve dalgalı yeni bir dönem almıştır. Bu anlamda istisnasız bir şekilde dünyadaki özellikle ithal petrole- bağımlı bütün ekonomiler kırılgan ekonomi haline gelmiştir. Son dönemde küresel gelişmeler ortaya koymuştur ki, bu durumun maliyeti sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasidir. Türkiye enerji politikasının temel hedefi, yükselen gelişim trendini ve sosyal ilerlemeyi canlandırmak, ekonomik büyümeyi ve sosyal kalkınmayı desteklemek üzere, gerekli enerjinin zamanında, güvenilir ve maliyet-etkin şekilde, makul fiyatlarda ve çevresel olarak duyarlı bir şekilde sağlanmasıdır.

5 Türkiye Enerji Politikasının Temel Taşları Türkiye enerji politikasının temel taşları ; Dengeli bir kaynak ve güzergâh çeşitlendirmesi ile enerji arz güvenliğine öncelik vermek, Verimliliği ve üretkenliği artırmak için enerji sektörünü liberalleştirmek, Üretimden tüketime enerji zincirinin tüm basamaklarında enerji verimliliğine öncelik vermek, Çevresel etkileri dikkate alarak enerji kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını teşvik etmek ve enerji verimliliği potansiyelini kullanmak, Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına öncelik vermek, Enerji koridoru ve terminali kavramı ekseninde hedeflenen hidrokarbonların taşınması projelerinde önemli bir aktör olarak yer almak, Enerji teknolojileri ile ilgili Ar-Ge faaliyetlerini artırmak

6 Hızlı Enerji Talep Artışı ve Sektörün Gelişimi-I Yaşanan yüksek ekonomik gelişme ve artan refah seviyesinin sonucu olarak ülkemiz enerji sektörünün her alanında hızlı bir talep artışı olduğu gözlemlenmektedir yılından itibaren yıllık %4.6 düzeyinde artan ülkemizin birincil enerji arzı 2010 yılı itibariyle 109 MTEP düzeyinde gerçekleşmiştir. Söz konusu oranın 2020 de 222 MTEP e ulaşması öngörülmektedir. Mevcut enerji arzının başlıca kaynaklarını ve paylarını şu şekilde sıralanabilir: %32 doğalgaz, %27 petrol, %14 linyit, %14 taşkömürü, %4 hidroelektrik, %4 odun ve bitki atığı kaynaklıdır. Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülkedir. Aynı şekilde ülkemiz, dünyada 2000 yılından bu yana elektrik ve doğalgazda Çin den sonra en fazla talep artışına sahip ikinci büyük ekonomidir. Bilinmelidir ki; Türkiye elektrik talebi ve dolayısıyla kurulu gücü hızlı bir artış trendine sahip olmuştur. Elektrik talebinde 2010 yılında %8,4, 2011 de ise yaklaşık %9,4 luk artış olmuştur nin ilk altı ayında ise elektrik talebi yaklaşık %8,1 artmıştır. Yapılan projeksiyonlar bu eğilimin orta vadede de devam edeceğini göstermektedir.

7 Hızlı Enerji Talep Artışı ve Sektörün Gelişimi-II Elektrik sektöründe 2002 yılı sonu itibarıyla 132,5 milyar kwh olan talep, yaklaşık %58,5 oranında artarak 2010 yılında 210,4 TWh düzeyine ulaşmıştır. Toplam elektrik tüketimi 2011 yılı sonu itibariyle 230,3 TWh dir yılı sonu için talep öngörüsü ise 245,1 TWh yılındaki elektrik üretiminin %45 i doğalgaz, %22 si hidrolik, %16,9 i linyit, %9,9 u ithal kömür, %2,1 i rüzgar, %0,4 i fuel oil, %1,6 i taşkömürü, geri kalan yaklaşık %2,1 lik oran ise başta yenilenebilirler olmak üzere diğer enerji kaynaklarından elde edilmiştir. Ülkemizin kurulu gücü son yıllarda ciddi bir artış kaydetmiştir, 1990 daki MW düzeyinden 2012 yılı Nisan ayı sonu itibariyle yaklaşık MW a ulaşmıştır. Sevindiricidir ki, toplam kurulu güçte yenilenebilirlerin payı %37 ye ulaşmıştır. Elektrik üretim sektörünün gelişiminin 2011 yılındaki performansına bakarsak, MW lık yeni tesisin devreye girdiğini görürüz.

8 Hızlı Enerji Talep Artışı ve Sektörün Gelişimi-III Düşük senaryo projeksiyonuna göre elektrik talebi 2020 yılına değin yıllık %6,5, yüksek senaryoya göre ise %7,5 oranında artacak olup, düşük senaryoya göre dahi 2023 yılında ülkemizde elektrik üretimi yıllık 450 milyar kwh düzeyine ulaşacaktır. Bu büyüklükte talep artışlarının karşılanabilmesi için önümüzdeki 15 yılda elektrik sektöründe 120 milyar dolar yatırımın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu rakamlar yerli ve yabancı yatırımcıların elektrik sektörüne neden yüksek ilgi gösterdiklerini açıklamaktadır. Elektrik Strateji Belgesi ile yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkemiz elektrik üretimindeki payının 2023 yılı itibariyle asgari %30 düzeyine ulaştırılması hedeflenmiştir. Spesifik olarak hâlihazırda MW düzeyinde olan rüzgâr enerjisine dayalı kurulu gücümüzün MW a ulaştırılması, 600 MW jeotermale dayalı kurulu gücün gerçekleştirilmesi, elektrik üretiminin %5 inin nükleer santrallerden karşılanması ve hidroelektrik ve termik potansiyelimizin tamamen değerlendirilmesi 2023 politikalarımızın temel stratejisini teşkil etmektedir.

9 Enerji ve Çevre İlişkisi-I Enerji arz güvenliğine yönelik gayretler sürdürülürken çevrenin korunması ve çevresel maliyetlerin asgari düzeyde tutulması sürdürülebilir ekonomik gelişmenin bir gerekliliğidir. Bu anlayışın pratiğe yansıması olarak Kyoto Protokolü, yenilenebilir enerji yatırımları, çevre bilinci oluşturma çabaları ve benzeri endişeler neticesinde yapılan uluslararası anlaşmalar, alınan ortak kararlar, çevresel politikaların enerji sektör önemi ve etkisi arttırmaktadır. Diğer taraftan 2008 ve 2009 yıllarında yaşanan küresel ekonomik krizin enerji pazarlarına ciddi etkisine ilaveten çevre politikalarına da yansımaları olmuştur. Enerji sektöründe talep artışında daralma yaşanırken, diğer taraftan finansman zorlukları nedeniyle yeni projelerde gecikmeler olmaktadır. Son küresel ekonomik krizin enerji sektöründe belki de en önemli etkisi; yeşil kalkınma için alınması gereken uzun vadeli politik ve ekonomik tedbirlerin duraklaması, yenilenebilir kaynaklara sağlanan desteklerin azalması, yeni enerji teknolojilerine yönelik ARGE faaliyetlerinin ve yatırımların gecikmesi ve iklim değişikliği gibi önde gelen küresel ve çevresel tehditlere karşı alınacak önlemlerin sekteye uğraması şeklinde tezahür edebilir. Elbette bu durum kısa vadede politika yapıcıları rahatlatacak olsa da uzun vadede kalkınmanın sürdürülebilir olmaktan çıkması ihtimali daha akut ekonomik sonuçlara yol açabilir.

10 Enerji ve Çevre İlişkisi-II Çevresel etkenlerin muhtemel neticelerine örnek olarak, OECD nin geliştirmekte olduğu Yeşil Büyüme Stratejisi nin Sentez Raporuna bakmak yararlı olacaktır. Rapora göre, 2050 yılı itibariyle 9 milyar insan için enerji ve gıda temin etme mecburiyetinin ortaya çıkması beklenmektedir. Ayrıca raporda; su kaynaklarının 2030 itibariyle, 1 milyar ilave insanın ciddi su sıkıntısı olan bölgelerde yaşayacak olduğu tespitini yapmaktadır yılına değin küresel enerji talebinin 2007 düzeyine göre %80 artacağı öngörüsünden hareketle business as usual senaryolarda bu durum çevresel kirlilik ve sağlık üzerinde olumsuz etkilerin artmasına neden olacaktır. Bu nedenle bir taraftan enerji sektörü için çok ciddi ve artan yatırım ihtiyacının oluşacağı, diğer taraftan ise çevresel etkenlerin küresel ölçekte enerji güvenliği bakımından öneminin artacağı akılda tutulmalıdır. Enerji ve iklim değişikliği politikalarının birlikte yönetilmesi, özellikle fosil yakıtların enerji arzındaki ağırlıklı payı ve iklim değişikliğinin önlenmesi bağlamında önemini gittikçe artırmaktadır.

11 Enerji ve Çevre İlişkisi-III Bugün yapacağımız enerji yatırımları, gelecek on yıllardaki emisyon miktarlarımızın belirleyicisi olacaktır. Dünya enerji kaynaklı karbondioksit emisyonlarının 2006 yılındaki 28,8 milyar ton olan 2030 da 40,2 milyar ton düzeyine ulaşacağı tahmin edilmektedir. Enerji sektörü emisyonları hem miktar, hem de pay olarak artış gösterecektir.dünyada artan değerlere rağmen ülkemiz emisyon değerleri gelişmiş ülkelere kıyasla halen oldukça düşük düzeydedir. Bilindiği üzere, ülkemiz 2004 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ne (UNFCCC) taraf olmuş ve 2007 yılında ilk Ulusal Bildirimini sunmuştur. Kyoto Protokolü 5 Şubat 2009 tarihinde TBMM tarafından onaylanmıştır. Açıklıkla ifade edilmelidir ki, yeşil ekonomi ülke ekonomimiz açısından bir tehdit olarak değil bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Düşük karbon ekonomisi veya yeşil ekonomi diyebileceğimiz bu yeni olguyu anlamak, kavramak, içselleştirmek ve bu yeni yarışa katılmak için gayretlerimiz artarak devam edecektir.

12 Enerji Verimliliğini Artırmak Şarttır Arz sorunları ve artan enerji maliyetleri enerji verimliliği kavramını ön plana çıkarmaktadır. Enerji verimliliği, sürdürülebilir kalkınmanın ve rekabetçiliğin en önemli bileşeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyanın ekolojik kapasitesinin sınırlı olduğu düşünüldüğünde enerji verimliliğinin artırılması şarttır. Pahalı enerji, arz güvenliği, küresel ısınma problemi gibi hususlar başta gelişmiş ekonomilerde yüksek seviyeli tehdit olarak algılanmaktadır. Bu nedenle yeni enerji teknolojilerin geliştirilmesine, verimlilik odaklı anlayışların benimsenmesine ciddi ihtiyaç vardır.bu hususlar gelişmiş ülkelerin enerji politikalarının önemli prensipleri olarak ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle, ülkemiz açısından enerji yatırımlarını etkileyecek bir diğer önemli hedef ise Türkiye de enerji yoğunluğunun azaltılması ve arz-talep zincirinin tüm aşamalarında enerji verimliliğinin artırılması olarak tespit edilmiştir. Enerjinin verimli kullanımını teşvik etmek için 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanunu yürürlüğe girmiştir.

13 Yenilenebilir Enerji Türkiye, artan elektrik enerjisi talebini sürdürülebilir bir şekilde karşılayabilmek, enerjide dışa bağımlılığın ve sera gazı üretiminin azaltılmasını temin etmek amacıyla başta hidrolik olmak üzere, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yerli yenilenebilir kaynaklarını tam olarak değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda desteklenmesi gereken yenilenebilir enerji üretimini teşvik etmek için Yenilenebilir Enerji Kanunu 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanunda 2011 başında yapılan değişikliklerle de yenilenebilir enerji kaynaklarının teşviki güncellenmiş, kaynak bazlı farklılaştırılmış alım garantileri ile yatırımcılara ek güvenceler sağlanmıştır. Bu teşvik mekanizmaları küçük hidroelektrik ve rüzgâr santralleri başta olmak üzere yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin gelişmesini kolaylaştırmaktadır.

14 Rekabete Dayalı Serbest Enerji Piyasalarının Önemi, Özelleştirme ve Gerçekleştirilen İlerlemeler-I 2001 tarihli Elektrik Piyasası Kanunu nun çıkarılmasından itibaren uygulanan üretim yatırımlarının özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi prensibine dayanan temel stratejinin başarılı olduğu, hızla artan talebe rağmen elektrik arzında sorun yaşanmaması ile ispatlıdır. Hızla artan talebin zamanında karşılanması için kamu-özel sektör işbirliklerinin gerçekleştirilmesi de gündemdedir Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile oluşturulan çerçeve ile kamu kaynaklarının hızla artan talebin karşılanması için yeni üretim tesisi yatırımlarına değil de, devletin ana yükümlülüğü olan diğer hizmet alanlarına kanalize edilmesini amaçlanmıştır. Bu prensibin pratik yansıması olarak arz güvenliği tehdidi olmadıkça elektrik üretim sektörüne kamu yatırımı yapılmaması yönünde bir politika benimsenmiş, şeffaf, rekabetçi, adil piyasa şartlarının oluşturularak sektöre özel sektör yatırımları çekilmiştir. Süreç içinde, özel sektörün payı hem kurulu güçte, hem de elektrik üretiminde kamunun payını aşmıştır. Daha spesifik bir şekilde ifade etmek gerekirse, 2003 den 2011 sonuna kadar gerçekleştirilen yeni üretim tesisi kapasitesi, toplamda MW olup, bunun MW dan daha fazlası özel sektör yatırımıdır. Bununla birlikte, hızla artan talep ve ülkemizin büyüyen ekonomisi göz önüne alındığında, gelecekte arz güvenliğinin devam ettirilebilmesi için gerçekleştirilmesi gereken yatırımların büyüklüğü dikkat çekicidir.

15 Rekabete Dayalı Serbest Enerji Piyasalarının Önemi, Özelleştirme ve Gerçekleştirilen İlerlemeler-II Elektrik enerjisi alanında arz güvenliğinin ve rekabetçiliğin artırılmasına ilişkin hedefler ortaya koyan bir yol haritası niteliğindeki 2009 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu kararı olarak yayınlanan Elektrik Enerjisi Sektörü ve Arz Güvenliği Strateji Belgesi nde dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin temel metodolojisi belirlenmiştir. Söz konusu stratejilerin dayandığı ana prensiplerden birini de özelleştirme teşkil etmektedir. Piyasa serbestleştirmesi sürecinde özelleştirmeler amaç değil, rekabetçi, şeffaf ve iyi işleyen liberal bir piyasaya sahip olmak için önemli araçlardan biri olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, dağıtım bölgelerinin özelleştirilmelerine yönelik ihale süreci başarılı bir şekilde tamamlanmış olup, bugün itibarıyla 21 dağıtım bölgesinin 13 adedi özel sektör tarafından işletilmektedir. Diğer bölgelerin de devrinin tamamlanmasına yönelik çalışmalar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) koordinasyonunda sürdürülmektedir.

16 Rekabete Dayalı Serbest Enerji Piyasalarının Önemi, Özelleştirme ve Gerçekleştirilen İlerlemeler-III Üretim tesislerinin özelleştirilmesi çalışmaları, 2008 yılında 7 hidroelektrik, 1 jeotermal ve 1 gaz türbini olmak üzere toplam 141 MW kurulu güce sahip 9 adet tesisin grup halinde özelleştirilmesiyle başlamıştır. Bunun ardından 2010 yılı içerisinde EÜAŞ uhdesindeki toplam kurulu gücü 140 MW olan 50 adet küçük hidroelektrik santralin özelleştirme ihaleleri tamamlanmış olup, bahse konu tesisler devredilmektedir. Diğer taraftan, EÜAŞ uhdesindeki santrallerin büyük bölümünün özelleştirmesine yönelik çalışmalar başta Özelleştirme İdaresi Başkanlığı olmak üzere diğer ilgili kurumlarla birlikte sürdürülmektedir. Ülkemiz elektrik sektörünün sunduğu karlı yatırım ortamının, özelleştirme süreci ile daha cazip hale geldiği aşikârdır. Nitekim gerek yabancı, gerekse yerli yatırımcıların özelleştirme sürecine gösterdikleri ilgi sevindiricidir.

17 Doğalgaz ve Petrol Boru Hatları Projeleri ve Enerji Diplomasisi Türkiye özellikle Orta Doğu, Hazar Bölgesi ve Orta Asya gibi dünyanın kanıtlanmış petrol ve doğal gaz rezervlerinin %72 sinin komşuluğunda bulunmaktadır. Bu bakımdan Türkiye kaynak ülkeler ile tüketici ülkeler arasında doğal bir köprü oluşturmaktadır. Enerji kaynaklarının ve taşıma güzergâhlarının çeşitlendirilmesini sağlamada anahtar bir ülke özelliğine sahiptir. Avrupa nın enerji arzı güvenliğine katkı sağlayacak olan tamamlanmış ve halen inşaatı devam eden önemli boru hattı projeleri, Avrasya enerji ekseninde önemli bir transit ülke ve bölgedeki enerji merkezi olarak Türkiye nin oynamakta olduğu rolün önemini arttırmaktadır. Bu hedeften hareketle, Türkiye, geniş Hazar Havzası hidrokarbon kaynaklarının doğrudan Batı pazarlarına ulaştırılmasını öngören ve 21. Yüzyılın İpek Yolu olarak sunulan Doğu-Batı Enerji Koridorunun gerçekleştirilmesine ön ayak olmuştur. Kafkasya ve Orta Asya yı Avrupa ya bağlayan boru hattı projeleri, bölgenin Batı ile entegrasyonu açısından yararlı olmaktadır.

18 Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Avrupa ya gaz açılım stratejilerimiz doğrultusunda öncelikli projelerden birisi, Güney Doğu Avrupa Gaz Ringi çerçevesinde devamında İtalya ya uzatılması planlanan Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı dır. Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan Cumhuriyeti arasında Türkiye-Yunanistan doğal gaz bağlantısının gerçekleştirilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti nden Yunanistan Cumhuriyeti ne doğal gaz arzına ilişkin Hükümetlerarası Anlaşma 23 Şubat 2003 tarihinde imzalanmıştır. Projenin devamında İtalya ya uzatılmasına yönelik çalışmalar kapsamında 26 Temmuz 2007 tarihinde Roma da üç ülke arasında Türkiye-Yunanistan-İtalya Enterkonnektörü (ITGI) Hükümetlerarası Anlaşması imzalanmıştır. Gelinen aşamada Türkiye Yunanistan kısmının inşaatı tamamlanmış olup, 18 Kasım 2007 tarihinde Yunanistan a gaz arzına başlanmıştır.

19 Türkiye-Bulgaristan-Romanya- Macaristan-Avusturya Doğal Gaz Boru Hattı (Nabucco) Projesi-I 5-13 Şubat 2002 tarihlerinde BOTAŞ ın Bulgargaz (Bulgaristan-şimdiki Bulgargaz Holding), Transgaz (Romanya), OMV Erdgas (Avusturya-Şimdiki OMV Gas) ve MOL (Macaristan) Şirketleri ile yaptığı görüşmeler sonucunda taraflara sunduğu öneri sonucunda bir çalışma grubunun kurulması kararı ile başlatılan Nabucco Projesi, Avrupa doğal gaz açığının bir miktarının Ülkemiz üzerinden geçecek boru hatları yoluyla karşılanması amacıyla yürütülen ve Bulgaristan üzerinden Romanya, Macaristan ı izleyerek Avusturya ya ulaşacak bir projedir. Nabucco Projesi Hükümetlerarası Anlaşması na yönelik Ocak 2009 tarihlerinde Brüksel de başlatılan müzakereler, 13 Temmuz 2009 tarihinde Ankara da düzenlenen ve beş geçiş ülkesinin Başbakanlarının katıldığı Nabucco Zirvesi nde, Hükümetlerarası Anlaşma nın imzalanması ile sonuçlanmış olup, taraf ülkelerdeki onay sürecinin tamamlanmasını müteakip 1 Ağustos 2010 itibari ile yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

20 Türkiye-Bulgaristan-Romanya- Macaristan-Avusturya Doğal Gaz Boru Hattı (Nabucco) Projesi-II Her bir geçiş ülkesinde projeye uygulanacak hukuki ve teknik düzenlemeleri içeren Proje Destek Anlaşmaları 8 Haziran 2011 tarihinde Kayseri de imzalanmış olup, aynı tarihte Nabucco Komitesi Başlangıç Toplantısı 5 geçiş ülkesinin ilgili bakanlarının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, projenin planlanan amaçlar ve ilgili proje hedeflerine uygun bir şekilde yürütülmesi ve aynı zamanda ticari olarak nihai yatırım kararının verilmesine kadar hâlihazırda devam eden teknik, finansal, ticari ve hukuki çalışmalar da hız kazanmıştır. Eylül 2011 de Şah Deniz Konsorsiyumu na Şah Deniz Faz-II gazının taşınmasına ilişkin teklif Nabucco Şirketi tarafından sunulmuştur. Nabucco Şirketi tarafından, Azerbaycan gazını Avrupa ya taşıyabilecek en iyi alternatif olarak Nabucco Projesi değerlendirilmektedir.

21 Türkiye-Bulgaristan-Romanya- Macaristan-Avusturya Doğal Gaz Boru Hattı (Nabucco) Projesi-III Nabucco Batı 16 Mayıs 2012 tarihinde Nabucco Şirketi tarafından Şah Deniz Konsorsiyumu na Nabucco Batı teklifi sunulmuştur. Nabucco Batı kavramı; gazı Gürcistan sınırımızdan teslim alacak asıl Nabucco Projesi ne alternatif olarak, gazı Bulgaristan sınırımızdan teslim almayı ve sonrasında Avusturya ya kadar taşımayı öngörmektedir. Boru hattı öncelikle Azerbaycan dan gelecek gazın taşınması amacıyla kullanılacak olup bununla birlikte ileride oluşabilecek ilave gaz miktarları için de ölçeklendirilebilir bir şekilde tasarlanmaktadır. Nabucco Şirketi tarafından Eylül 2011 de Konsorsiyuma verilen Nabucco Projesi teklifi revize edilerek Nabucco Batı konsepti ile 16 Mayıs 2012 tarihinde Konsorsiyuma sunulmuştur.

22 Adriyatik Geçişli Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) Projesi İsviçre kökenli EGL Şirketi, Hazar doğal gazının Avrupa ya alternatif bir güzergâhtan sevki konusunda BOTAŞ ın da katılımı ile Adriyatik Geçişli Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) Projesini önermektedir. Türkiye ve Yunanistan mevcut altyapısının kullanılmasını öngörülen TAP Projesi, Yunanistan ın Selanik şehrinden başlayarak Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi ni geçerek İtalya nın güneyinden Batı Avrupa pazarlarını hedeflemektedir. Yaklaşık 800 km. uzunluğunda kısa bir güzergah ile Arnavutluk da LNG ve gaz depolama dahil entegre bir sistemi içermektedir. Projenin yıllık taşıma kapasitesi 10 milyar m3 den 20 milyar m3 e kadar çıkabilecek şekilde tasarlanmaktadır. BOTAŞ ve EGL arasında 25 Nisan 2011 tarihinde Ankara da imzalanan Mutabakat Zaptı kapsamında Taşıma Anlaşması müzakerelerinin başlatılması, doğal gaz satışı amacıyla ortak şirket kurulması ve TAP Projesi ile ilgili işbirliği imkânlarının araştırılması öngörülmektedir. TAP ortaklık yapısı: EGL-İsviçre (42.5%), Statoil-Norveç (42.5%) ve E.ON Ruhrgas-Almanya (15%).

23 Irak-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Proje, Irak'ta bulunan doğal gaz sahalarının geliştirilmesi ve üretilecek olan gazın bir boru hattı ile Türkiye'ye getirilmesini amaçlamaktadır. TPAO-TEKFEN-BOTAŞ şirketlerince oluşturulan bir grup tarafından yapılan çalışmalar neticesinde 1996 yılında Ankara da, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Petrol Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmalar ile proje başlatılmıştır. Birleşmiş Milletler yaptırımları nedeniyle Proje nin gerçekleşmesinde gecikmeler meydana gelmiş, yatırım aşamasına geçilememiş ve bu nedenle görüşmeler kesintiye uğramıştır. Son zamanlarda yaşanan olumlu gelişmeler neticesinde; Bakanlığımız ile Irak Petrol Bakanlığı arasında 15 Ekim 2009 tarihinde imzalanan Mutabakat Zaptı kapsamında iki ülke arasında doğal gaz koridoru kurulması yönünde çalışmalar yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Irak gazının geleceği, ülke içinde doğal gaz üretimi ile ilgili mevzuatın netleşmesi ve Irak ta istikrarın sağlanmasına paralel olarak şekillenecektir.

24 Azerbaycan Gazının Transit Taşınması-I Azerbaycan ile hidrokarbon kaynaklarının ülkemize ve ülkemiz üzerinden Dünya pazarlarına ulaştırılmasına yönelik çalışmalar 1990lı yıllara dayanmaktadır. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Ana İhraç Boru Hattı başarılı bir şekilde hayata geçirilmiş olup; 2006 yılından beri işletilmektedir. Bakü nün 70 km. güneydoğusunda ve Azeri-Çıralı-Güneşli Sahasının 70 km. güneybatısında Hazar Denizi güneyinde yer alan Şah Deniz Sahasının yaklaşık 1 trilyon m3 doğal gaz ve 1,5 milyar varilden fazla kondensat rezerve sahip olduğu tahmin edilmektedir. Şah Deniz Faz-I kapsamında 625 milyar m3 doğal gaz ve 750 milyon varil kondensat rezerv keşfedilmiştir. Türkiye ve Azerbaycan arasında 2001 yılında imzalanmış Hükümetlerarası Anlaşma ve BOTAŞ ve SOCAR arasında 2001 yılında imzalanmış Gaz Alım ve Satım Anlaşmasına istinaden 15 yıl süre ile yıllık 6,6 milyar m3 doğal gazın ülkemize sevk edilmesi kararlaştırılmıştır yılından beri ülkemize gaz akışı Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı aracılığıyla sağlanmaktadır. Şah Deniz Faz-II kapsamında Şah Deniz Konsorsiyumu (SDC) tarafından 20 milyar dolar yatırım öngörülmekte olup; inşaat kararının 2013 yılında alınması ve yılında ilk gaz akışının gerçekleştirilmesi planlanmaktadır yılından başlayarak BOTAŞ ve SDC arasında Şah Deniz Faz-II üretimine yönelik görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

25 Azerbaycan Gazının Transit Taşınması-II 25 Ekim 2011 tarihinde İzmir de, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Bakanlığımız ve Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti adına Sanayi ve Enerji Bakanlığı arasında Türkiye Cumhuriyeti ne Doğal Gaz Satışına ve Azerbaycan Cumhuriyeti Kaynaklı Doğal Gazın Türkiye Cumhuriyeti Toprakları Üzerinden Transit Geçişine ve Doğal Gazın Türkiye Cumhuriyeti Toprakları Üzerinden Taşınması için Bağımsız Boru Hattının Geliştirilmesine ilişkin bir Hükümetlerarası Anlaşma imzalanmıştır. 24 Aralık 2011 tarihinde Ankara da, Bakanlığımız ile Azerbaycan Cumhuriyeti Sanayi ve Enerji Bakanlığı arasında Azerbaycan Cumhuriyeti Kaynaklı ve Azerbaycan Cumhuriyeti nden Transit Geçen Doğal Gazın Türkiye Cumhuriyeti Toprakları Üzerinden Taşınması için Münhasır Boru Hattı (TANAP) Geliştirilmesine ilişkin Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

26 Azerbaycan Gazının Transit Taşınması-III TANAP Projesi ne ilişkin Hükümetlerarası Anlaşma ve Ev Sahibi Hükümet Anlaşması na yönelik 17 Ocak 2012 tarihinde Ankara da başlayan müzakereler, 26 Haziran 2012 tarihinde İstanbul da Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV in de katıldığı toplantıda söz konusu anlaşmaların imzalanmasıyla sonuçlanmıştır. Şah Deniz Konsorsiyumu tarafından ülkemizin batı sınırından teslim alınacak gazın Avrupa ya iletilmesini sağlayacak projelerin belirlenmesine yönelik değerlendirme çalışmalarına devam edilmektedir. Konsorsiyum 2012 Şubat ayı içerisinde Güney (İtalya) güzergâhı için Türkiye-Yunanistan-İtalya DGBH (ITGI) Projesini eleyerek Adriyatik Geçişli DGBH (TAP) Projesini seçmiştir. Konsorsiyum Haziran ayı içerisinde Güney Doğu Avrupa Boru Hattını (South East Europe Pipeline SEEP) eleyerek, Nabucco Batı Projesini seçmiştir. Konsorsiyumun Nihai Yatırım Kararı nı ise en geç Haziran 2013 e kadar alması beklenmektedir.

27 Petrol Boru Hatları Projeleri Irak Türkiye Ham Petrol Boru Hattı Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı, 27 Ağustos 1973 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümetleri arasında imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması çerçevesinde Irak ın Kerkük ve diğer üretim sahalarında üretilen ham petrolün Ceyhan (Yumurtalık) Deniz Terminali ne ulaştırılması amacıyla inşa edilmiştir. Gelinen aşama itibarıyla Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması ve ilgili anlaşma, protokol ve mutabakat zabıtlarında değişiklik öngören ve bu anlaşmaların süresini 15+5 yıl uzatan değişiklik anlaşması 19 Eylül 2010 tarihinde Bağdat ta imzalanmıştır.

28 Petrol Boru Hatları Projeleri Bakü Tiflis Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Doğu-Batı Enerji Koridorunun en önemli bileşenini oluşturan ve 2006 yılında işletimine başlanılan Bakü- Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Ana İhraç Boru Hattı ile 06 Aralık 2010 itibariyle yaklaşık 1 Milyar 69 milyon varil petrol dünya pazarlarına taşınmış bulunmaktadır. 22 Haziran 2008 tarihinden itibaren günlük 1 milyon varil kapasiteye ulaşılan hattan daha fazla petrol taşınması amacıyla kapasitenin 1,2 milyon varil/güne ve sonrasında 1,6 milyon varil/gün e çıkarılması yönünde yürütülen çalışmalar kapsamında söz konusu hattın kapasitesi Mart 2010 tarihi itibarıyla 1,2 milyon varil/güne çıkarılmıştır. BTC Ham Petrol Ana İhraç Boru Hattı ile, 2008 yılı Ekim ayından 2009 yılı sonuna kadar Kazak petrolü taşınmış, Haziran 2010 dan itibaren ise hattan geçen petrolün yaklaşık %3-%5 i kadar olan Türkmen petrolü dünya pazarlarına ulaştırılmaktadır.

29 Petrol Boru Hatları Projeleri Samsun Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi Boğazlardaki tehlikeli yük trafiğini azaltmayı hedefleyen Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı, Kuzey-Güney Enerji Koridorunun da ana öğesi olmak üzere tasarlanmıştır. Projenin temel atma töreni 24 Nisan 2007 tarihinde Ceyhan da gerçekleştirilmiştir. Samsun dan başlayarak Sivas üzerinden Ceyhan a ulaştırılması petrol boru hattı projesi, 1 milyon varil/gün (50 milyon ton/yıl) kapasiteye sahiptir. Yaklaşık maliyeti 2 milyar dolardır. 6 Ağustos 2009 tarihinde Türkiye ve Rusya arasında petrol ve doğal gaz konularında ortak işbirliğini öngören protokoller imzalanmıştır. Petrol protokolünde, Türk ve Rus petrol şirketleri arasında ortak girişimlerin desteklenmesi, Samsun- Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi nin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan petrol taahhüdünün sağlanması gibi hususlar yer almaktadır. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Medvedev in ülkemizi ziyareti sırasında, 12 Mayıs 2010 tarihinde Samsun Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi nin önceliğine dayanarak Karadeniz Bölgesi nden petrolün güvenli nakli için Rusya Federasyonu Enerji Bakanlığı ile bir mutabakat zaptı imzalanmıştır. Projenin hayata geçirilmesine ilişkin bir Hükümetler arası anlaşma planlanmış ve bugüne kadar üç müzakere toplantısı gerçekleştirilmiştir.

30 SONUÇ Enerjimizin güvenli, kesintisiz ve karşılanabilir maliyetlerle tüketicilere ulaştırılması ekonomik büyümenin refahın ve ülke güvenliğinin olmazsa olmazıdır.bu çerçevede hükümetimiz enerji konusunda iktidara geldiği ilk günden bu yana aktif ve akılcı politikalar üretmiş ve konun uluslar arası boyuttaki önemine binaen öncelikli gündem maddeleri olarak doğru adımlar atmıştır.hedef enerjide kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmaktır. Dünya enerji piyasasında söz sahibi bir ülke olmaktır.

31 Görüş ve Önerileriniz için: (0312) /2115 Halkla İlişkiler Başkanlığı

AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI

AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI GÜNEY GAZ KORİDORU PROJELERİ ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ 2012 AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI GÜNEY GAZ KORİDORU PROJELERİ 1. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)

Detaylı

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Yrd. Doç. Dr. Vedat GÜN Enerji Piyasası İzleme ve Arz Güvenliği Daire Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 28-29-30 Haziran 2007, EMO-İÇEF,

Detaylı

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org Azerbaycan Enerji GÖRÜNÜMÜ Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi EKİM 214 www.hazar.org 1 HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi, Geniş Hazar Bölgesi ne yönelik enerji,

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA 2018 Yenilenebilir Enerji Kaynakları SUNU İÇERİĞİ 1-DÜNYADA ENERJİ KAYNAK KULLANIMI 2-TÜRKİYEDE ENERJİ KAYNAK

Detaylı

TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI

TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI Selahattin HAKMAN TÜSĐAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Enerji Arz ve Talebi 6000 (Mtoe) 5000 4000 3000 2000 1000 0 1980 2000 2006 2015

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN ENERJİ STRATEJİSİ. Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcılığı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN ENERJİ STRATEJİSİ. Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcılığı TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN ENERJİ STRATEJİSİ Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcılığı Ocak 2009 TÜRKİYE NİN ENERJİ STRATEJİSİ Türkiye, başta Orta Doğu ve Hazar Havzası

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN ENERJİ STRATEJİSİ. Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcılığı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN ENERJİ STRATEJİSİ. Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcılığı TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN ENERJİ STRATEJİSİ Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcılığı Ocak 2008 TÜRKİYE NİN ENERJİ STRATEJİSİ Türkiye, başta Orta Doğu ve Hazar Havzası

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER... İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...4 1.Yönetici Özeti... 11 2.Giriş... 12 3.Sektörel Analiz... 13 3.1 Birincil Enerji Kaynaklarına Bakış...13 3.1.1 Kömür... 13 3.1.1.1 Dünya da Kömür... 14 3.1.1.1.1 Dünya

Detaylı

Dünyada Enerji Görünümü

Dünyada Enerji Görünümü 22 Ocak 2015 Dünyada Enerji Görünümü Gelir ve nüfus artışına paralel olarak dünyada birincil enerji talebi hız kazanmaktadır. Özellikle OECD dışı ülkelerdeki artan nüfusun yanı sıra, bu ülkelerde kentleşme

Detaylı

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) :

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak

Detaylı

Dünyada Enerji Görünümü

Dünyada Enerji Görünümü 09 Nisan 2014 Çarşamba Dünyada Enerji Görünümü Dünyada, artan gelir ve nüfus artışına paralel olarak birincil enerji talebindeki yükseliş hız kazanmaktadır. Nüfus artışının özellikle OECD Dışı ülkelerden

Detaylı

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri ĠSTANBUL ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ 10 Mayıs 2010 Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri Osman Z. Göksel BOTAġ BTC Proje Direktörü Nabucco

Detaylı

AR& GE BÜLTEN Yılına Girerken Enerji Sektörü Öngörüleri

AR& GE BÜLTEN Yılına Girerken Enerji Sektörü Öngörüleri 2006 Yılına Girerken Enerji Sektörü Öngörüleri Nurel KILIÇ Dünya da ve Türkiye de ulusal ve bölgesel enerji piyasaları, tarihin hiçbir döneminde görülmediği kadar ticaret, rekabet ve yabancı yatırımlara

Detaylı

5.5. BORU HATLARI 5.5-1

5.5. BORU HATLARI 5.5-1 5.5. BORU HATLARI Türkiye coğrafi ve jeopolitik açıdan çok önemli bir konumda yer almaktadır. Ülkemiz, dünyanın en büyük ham petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ile

Detaylı

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER TÜRKİYE BİRİNCİL ENERJİ TALEBİ Türkiye Birincil Enerji Talebi (Milyon TEP) 61% Son 13 yılda: Politik istikrar 77 124 İsikrarlı ekonomik büyüme İyileşen

Detaylı

Dünya Enerji Görünümü 2012. Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012

Dünya Enerji Görünümü 2012. Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012 Dünya Enerji Görünümü 2012 Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012 Genel Durum Küresel enerji sisteminin temelleri değişiyor Bazı ülkelerde petrol ve doğalgaz üretimi

Detaylı

Yakın n Gelecekte Enerji

Yakın n Gelecekte Enerji Yakın n Gelecekte Enerji Doç.Dr.Mustafa TIRIS Enerji Enstitüsü Müdürü Akademik Forum 15 Ocak 2005 Kalyon Otel, İstanbul 1 Doç.Dr.Mustafa TIRIS 1965 Yılı nda İzmir de doğdu. 1987 Yılı nda İTÜ den Petrol

Detaylı

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri, Konuşmama başlarken hepinizi saygıyla selamlıyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nın 2011 Yılı Bütçesini sunmak üzere huzurlarınızda bulunuyorum. Dünyada nüfus

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 1.1. Dünya da Enerji...1 1.1.1. Dünya Birincil Enerji Arzındaki Gelişmeler ve Senaryolar...1 1.2. Türkiye de Enerji...4 1.2.1. Türkiye Toplam Birincil Enerji

Detaylı

TÜRKİYE NİN ENERJİ POLİTİKALARI

TÜRKİYE NİN ENERJİ POLİTİKALARI TEMEL POLİTİKALAR Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Strateji Belgesi ne göre, Türkiye nin enerji sektöründeki stratejisi; ülkenin ekonomik ve sosyal hayatında önemli role sahip enerji kaynakları

Detaylı

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU Zinnur YILMAZ* *Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, SİVAS E-mail: zinnuryilmaz@cumhuriyet.edu.tr, Tel: 0346 219 1010/2476 Özet Yüzyıllardan

Detaylı

CEYHAN DA SANAYİ KURULUŞLARI BOTAŞ

CEYHAN DA SANAYİ KURULUŞLARI BOTAŞ CEYHAN DA SANAYİ KURULUŞLARI BOTAŞ AYLAR İTİBARIYLA TAŞINAN HAM PETROL MİKTARLARI (BİN VARİL) "Son 12 Ay" YIL AY IRAK- TÜRKİYE CEYHAN- KIRIKKALE BATMAN- DÖRTYOL 2011 Aralık 12.653 1.739 1.232 17.743 2011

Detaylı

NABUCCO PROJESİ, 28 MART 2009, ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ NABUCCO PROJESİ

NABUCCO PROJESİ, 28 MART 2009, ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ NABUCCO PROJESİ NABUCCO PROJESİ, 28 MART 2009, ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ NABUCCO PROJESİ VE TÜRKİYE H. Saltuk DÜZYOL BOTAŞ Genel Müdürü TÜRKİYE VE AB NİN DOĞAL GAZDA BAĞIMLILIK SORUNU Source: Nabucco-Pipeline.com AB NİN

Detaylı

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ POTANSİYEL MEVZUAT VE DESTEK MEKANİZMALARI MEVCUT DURUM SONUÇ Türkiye Enerji

Detaylı

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER DÜNYA & TÜRKİYE ENERJİ TALEBİ Dünya Enerji Talebi Değişimi (02-14) Türkiye Birincil Enerji Talebi (Milyon TEP) 76% 33% 1% -8% 77 61% 124 OECD Dışı Dünya

Detaylı

World Energy Outlook Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011

World Energy Outlook Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011 World Energy Outlook 2011 Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011 Bağlam: halihazırda yeterince kaygı verici olan eğilimlere yeni zorluklar ekleniyor Ekonomik kaygılar dikkatleri enerji

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM)

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM) TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM) 8. İLETİM TESİS VE İŞLETME GRUP MÜDÜRLÜĞÜ (İŞLETME VE BAKIM MÜDÜRLÜĞÜ) HAZIRLAYAN TEMMUZ 2008 Ankara 1 Gönderen: Recep BAKIR recepbakir38@mynet.com ENTERKONNEKTE

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

1.1 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ VE KYOTO PROTOKOLÜ

1.1 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ VE KYOTO PROTOKOLÜ 1 1.1 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ VE KYOTO PROTOKOLÜ Ulusal sera gazı envanterini hazırlamak ve bildirimini yapmak İklim değişikliğinin azaltılması ve iklim değişikliğine uyumu

Detaylı

European Gas Conference 2015 Viyana

European Gas Conference 2015 Viyana GAZMER - GAZBİR European Gas Conference 2015 Viyana Toplantı Notları Rapor No : 2015 / 001 Tarih : 29.01.2015 Bu rapor 27.01.2015-29.01.2015 tarihlerinde yapılan Avrupa Gaz Konferansına katılım gösteren;

Detaylı

BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER

BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER AYŞE YASEMİN ÖRÜCÜ ODTÜ Mezunları Derneği Ankara, 2011 Tespitler Kopenhag-Cancun: İD BM kapsamında çözülebilecek bir konu mu? Kopenhag maliyeti: 1 trilyon $;belirsizlik

Detaylı

Bu dönemde birincil enerji tüketiminin yıllık ortalama yüzde 5,7, elektrik tüketiminin ise yüzde 6,7 oranında büyüdüğü tespit edilmiştir.

Bu dönemde birincil enerji tüketiminin yıllık ortalama yüzde 5,7, elektrik tüketiminin ise yüzde 6,7 oranında büyüdüğü tespit edilmiştir. Avrupa Birliği Sürecinde Enerji Sektörünün Konumu ve Enerji Yol Haritaları AB ye tam üyelik sürecinde Türkiye, ekonomik ve sosyal hayatın bütün alanlarında olduğu gibi, enerji konusunda da Avrupa Birliği

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr ENERJİ 2011 yılı sonu itibarıyla dünyadaki toplam enerji kaynak tüketimi 12.274,6 milyon ton eşdeğeri olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılı itibarıyla dünyada enerji tüketiminde en yüksek pay %33,1 ile petrol,

Detaylı

TÜRKİYE DEMİRYOLU ULAŞTIRMASININ SERBESTLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN

TÜRKİYE DEMİRYOLU ULAŞTIRMASININ SERBESTLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN TÜRKİYE DEMİRYOLU ULAŞTIRMASININ SERBESTLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nurel KILIÇ Türkiye de tüketilen birincil enerjinin % 39 u petrol, % 27 si kömür, % 21 i doğal gaz ve % 13 ü büyük oranda hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklardan

Detaylı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 1 Kasım 2014/ İzmir Mimarlık Merkezi FOSİL

Detaylı

Türkiye de Rüzgar Enerjisi. www.euas.gov.tr 1

Türkiye de Rüzgar Enerjisi. www.euas.gov.tr 1 Türkiye de Rüzgar Enerjisi www.euas.gov.tr 1 Enerjinin Önemi Günümüz dünyasında bir ülkenin sürdürülebilir kalkınma hamlelerini gerçekleştirmesi, toplumsal refahı yükseltmesi ve global ölçekte rekabet

Detaylı

Türkiye nin Enerji Geleceği İklim bileşenini arıyoruz

Türkiye nin Enerji Geleceği İklim bileşenini arıyoruz EWEA-TWEA Policy Workshop Türkiye nin Enerji Geleceği İklim bileşenini arıyoruz Mustafa Özgür Berke, WWF-Türkiye 27.03.2013, Ankara 27-Mar-13 / 1 Photo: Michel Roggo / WWF-Canon KISACA WWF +100 5 kıtada,

Detaylı

(*Birincil Enerji: Herhangi bir dönüşümden geçmemiş enerji kaynağı) Şekil 1 Dünya Ekonomisi ve Birincil Enerji Tüketimi Arasındaki İlişki

(*Birincil Enerji: Herhangi bir dönüşümden geçmemiş enerji kaynağı) Şekil 1 Dünya Ekonomisi ve Birincil Enerji Tüketimi Arasındaki İlişki Nüfus artışı, kentsel gelişim ve sanayileşme ile birlikte dünyada enerji tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Dünya nüfusunun 2040 yılına geldiğimizde 1,6 milyarlık bir artış ile 9 milyar seviyesine ulaşması

Detaylı

PETROL BORU HATLARININ ÇUKUROVA'YA KATKILARI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ

PETROL BORU HATLARININ ÇUKUROVA'YA KATKILARI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Dosya PETROL BORU HATLARININ ÇUKUROVA'YA KATKILARI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Hüseyin ERKUL Yrd. Doç. Dr., İnönü Üniversitesi İ.İ.B.F. Kamu Yönetimi Bölümü herkul@inonu.edu.tr Yeliz AKTAŞ POLAT Arş. Gör., İnönü

Detaylı

Türkiye de Yenilenebilir Enerji Piyasası. Dünya Bankası Shinya Nishimura 28 Haziran 2012

Türkiye de Yenilenebilir Enerji Piyasası. Dünya Bankası Shinya Nishimura 28 Haziran 2012 Türkiye de Yenilenebilir Enerji Piyasası Dünya Bankası Shinya Nishimura 28 Haziran 2012 Yenilenebilir Enerji Türkiye için Neden Enerji Arz Güvenliği Önemli? Enerji ithalat oranı %70 in üzerinde (tüm ithalatın

Detaylı

LİNYİTLERİMİZ ENERJİ İHTİYACIMIZI KARŞILAR MI?

LİNYİTLERİMİZ ENERJİ İHTİYACIMIZI KARŞILAR MI? LİNYİTLERİMİZ ENERJİ İHTİYACIMIZI KARŞILAR MI? Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel bir televizyonda katıldığı programda gündeme dair konularda açıklamalarda bulundu. Türkiye nin

Detaylı

ENERJİ SEKTÖRÜMÜZÜN POZİTİF GÖRÜNÜMÜ

ENERJİ SEKTÖRÜMÜZÜN POZİTİF GÖRÜNÜMÜ ENERJİ SEKTÖRÜMÜZÜN POZİTİF GÖRÜNÜMÜ Önce, bir haber aktaralım. Anadolu Ajansı nın Ocak 2015 tarihli haberi, Türkiye nin enerji ithalatı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,8 azalarak 54 milyar 906

Detaylı

Nilgün Ş. AÇIKALIN Daire Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Transit Petrol Boru Hatları Dairesi Başkanlığı

Nilgün Ş. AÇIKALIN Daire Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Transit Petrol Boru Hatları Dairesi Başkanlığı Nilgün Ş. AÇIKALIN Daire Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Transit Petrol Boru Hatları Dairesi Başkanlığı Türkiye 10. Enerji Kongresi ve Uluslararası 5. Enerji Fuarı Türkiye nin Enerji Koridoru

Detaylı

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi: SOCAR Rakamlarla SOCAR: 51.000 Çalışan 11 ülkeden 21 uluslararası enerji şirketi ile anlaşmalar Dünyada 17 noktada faaliyet: 15

Detaylı

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi İbrahim M. Yağlı* Enerji üretiminde Rüzgar Enerjisinin Üstünlükleri Rüzgar enerjisinin, diğer enerji üretim alanlarına göre, önemli üstünlükleri bulunmaktadır:

Detaylı

DÜNYA VE ÜLKEMİZ ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR GÖRÜNÜMÜ

DÜNYA VE ÜLKEMİZ ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR GÖRÜNÜMÜ DÜNYA VE ÜLKEMİZ ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR GÖRÜNÜMÜ 01 Ekim 2016 İtibarıyla STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇERİK ÖNSÖZ... 1 1. DÜNYA ENERJİ GÖRÜNÜMÜ... 3 1.1 Fosil Enerji Kaynakları... 5 1.2 Enerji Yatırımları...

Detaylı

Dünya Enerji Görünümü Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013

Dünya Enerji Görünümü Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013 Dünya Enerji Görünümü 2013 Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013 Günümüzde dünyanın enerji görünümü Enerji sektöründeki bazı ezberler bozuluyor. Ülkelerin

Detaylı

ULUSLARARASI ENERJİ AJANSI NIN 2012 DÜNYA ENERJİ GÖRÜNÜMÜ RAPORU

ULUSLARARASI ENERJİ AJANSI NIN 2012 DÜNYA ENERJİ GÖRÜNÜMÜ RAPORU ULUSLARARASI ENERJİ AJANSI NIN 2012 DÜNYA ENERJİ GÖRÜNÜMÜ RAPORU Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet gösteren ve merkezi Paris te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) nın

Detaylı

TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. 25 Kasım 2015

TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. 25 Kasım 2015 TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 25 Kasım 2015 1 Türkiye de Enerji Sektörü Ne Durumda? Fosil kaynaklar bakımından oldukça yetersiz olan Türkiye enerjide %73 oranında dışa bağımlıdır.

Detaylı

3. Ekonomik Kriterler 3.1. İşleyen bir piyasa ekonomisinin varlığı Makroekonomik istikrar (s. 38 41) Piyasa güçlerinin etkileşimi (s.

3. Ekonomik Kriterler 3.1. İşleyen bir piyasa ekonomisinin varlığı Makroekonomik istikrar (s. 38 41) Piyasa güçlerinin etkileşimi (s. TÜRKİYE 2010 YILI İLERLEME RAPORU NDA ENERJİ Makroekonomik istikrar (s. 38 41) ( ) Son yıllarda, Türkiye güçlü bir istikrar programını başarıyla uygulamış, bankacılık, işletmelerin yeniden yapılandırılması,

Detaylı

ENGELLİLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR BİLGİ NOTU

ENGELLİLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR BİLGİ NOTU ENGELLİLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR BİLGİ NOTU 7 OCAK 2015 Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü. ENOFİS 05 Şubat 2009

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü. ENOFİS 05 Şubat 2009 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü ENOFİS 05 Şubat 2009 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (1994) Ulusal sera gazı envanterini hazırlamak ve bildirimini yapmak İklim değişikliğinin

Detaylı

DOĞALGAZ TEDARİĞİ İÇİN KİLİT BAĞLANTI. Karadeniz den Geçecek Güney Akım Deniz Doğalgaz Boru Hattı

DOĞALGAZ TEDARİĞİ İÇİN KİLİT BAĞLANTI. Karadeniz den Geçecek Güney Akım Deniz Doğalgaz Boru Hattı DOĞALGAZ TEDARİĞİ İÇİN KİLİT BAĞLANTI Karadeniz den Geçecek Güney Akım Deniz Doğalgaz Boru Hattı 1 Güney Akım Deniz Doğalgaz Boru Hattı Rusya da bulunan dünyanın en geniş gaz rezervlerini doğrudan Avrupa

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 1 Adana Gelecek Stratejisi Konferansı Çalışmanın amacı: Adana ilinin ekonomik, ticari ve sosyal gelişmelerinde

Detaylı

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum Politika ve Strateji Geliştirme Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Ozon Tabakasının Korunması İklim Değişikliği Uyum 1 Birleşmiş Milletler İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve ilgili uluslararası

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek. Alternatif kaynaklar henüz ekonomik

Detaylı

PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi

PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi Nusret Cömert Yönetim Kurulu Başkanı PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi AKSA ALADDIN MIDDLE EAST ARGM ATTİLA DOĞAN İNŞAAT AVRASYA GAZ BOSPHORUSGAZ BP ÇALIK ENERJİ EDISON EGEGAZ ENERCO ENERJİ ENERGY OPERATIONS

Detaylı

Türkiye nin Endüstriyel Emisyonlar Direktifine Uyumu: Enerji Sektörü Üzerindeki Muhtemel Maliyetler

Türkiye nin Endüstriyel Emisyonlar Direktifine Uyumu: Enerji Sektörü Üzerindeki Muhtemel Maliyetler tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye nin Endüstriyel Emisyonlar Direktifine Uyumu: Enerji Sektörü Üzerindeki Muhtemel Maliyetler Ankara, 24 Mart 2015 Çerçeve Temel endişe: İklim değişikliği

Detaylı

PETROL VE DOĞALGAZ ZENGİNİ ÜLKELER ORTASINDA TÜRKİYE

PETROL VE DOĞALGAZ ZENGİNİ ÜLKELER ORTASINDA TÜRKİYE WEC- TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ PETROL VE DOĞALGAZ ZENGİNİ ÜLKELER ORTASINDA TÜRKİYE Tebliğ Sahipleri: Y.Müh.Tuğrul ERKİN Semih DURAN Bosphorus Gas Corparation A.Ş 1 Doğalgaz 2.Dünya Savaşından sonra

Detaylı

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji İşleri Genel Müdürlüğü 18 Haziran 2009, Ankara YEK Potensiyeli Yenilenebilir Enerji Üretimi Yenilenebilir Kurulu Güç Kapasitesi YEK Hedefleri YEK Mevzuatı YEK Teşvik

Detaylı

Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Enerji: Kısa ve Orta Vadeli Öneriler Rapordan Önemli Satır Başları

Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Enerji: Kısa ve Orta Vadeli Öneriler Rapordan Önemli Satır Başları Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Enerji: Kısa ve Orta Vadeli Öneriler Rapordan Önemli Satır Başları Ekonomiye yıllık 36 milyar $ katkı ve 820.000 haneye istihdam Elektrik ve doğal gaz sektörlerinin

Detaylı

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE SEKTÖRÜ Türkiye birincil enerji tüketimi 2012 yılında 121 milyon TEP e ulaşmış ve bu rakamın yüzde 82 si ithalat yoluyla karşılanmıştır. Bununla birlikte,

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU

YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz, Ana Kademe, Kadın Kolları,

Detaylı

TÜRKĠYE NĠN ENERJĠ ARZ POLĠTĠKALARI

TÜRKĠYE NĠN ENERJĠ ARZ POLĠTĠKALARI REX/270 Türkiye-AB Karma Ġstişare Komitesi Istanbul, 27 Nisan 2009 Türkiye-AB Karma Ġstişare Komitesi 26. Toplantısı Ġstanbul, Türkiye 27-28 Nisan, 2009 RAPOR TÜRKĠYE NĠN ENERJĠ ARZ POLĠTĠKALARI RAPORTÖR

Detaylı

AKOFiS ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN. Halkla İlişkiler Başkanlığı

AKOFiS ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN. Halkla İlişkiler Başkanlığı ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Enerjisi Üretimi Kaynaklı Sera Gazı Emisyonunda Beklenen Değişimler ve Karbon Vergisi Uygulaması. Mustafa ÖZCAN, Semra ÖZTÜRK

Türkiye nin Elektrik Enerjisi Üretimi Kaynaklı Sera Gazı Emisyonunda Beklenen Değişimler ve Karbon Vergisi Uygulaması. Mustafa ÖZCAN, Semra ÖZTÜRK Türkiye nin Elektrik Enerjisi Üretimi Kaynaklı Sera Gazı Emisyonunda Beklenen Değişimler ve Karbon Vergisi Uygulaması Mustafa ÖZCAN, Semra ÖZTÜRK Çalışmanın amacı Türkiye nin 2013-2017 dönemi elektrik

Detaylı

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

SANAYİDE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASI

SANAYİDE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASI SANAYİDE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASI Abdulkadir ÖZDABAK kadir.ozdabak@evd.com.tr -1- EVD ENERJİ YÖNETİMİ VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ Adres: Göksu Evleri Şakayık Sok. B71-B Kavacık

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ

DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ Dünyanın önemli petrol ve enerji şirketlerinden Exxon Mobil tarafından 2018 Enerji Görünümü ve 2040 yılına dair öngörüleri içeren bir rapor yayınlandı. Rapor, Outlook

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ 2018 1970 Türkiye de ilk gaz Kırklareli nde keşfedildi. 1974 1986 BOTAŞ, Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümetleri arasında 27 Ağustos 1973 tarihinde

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER Prof.Dr. Hasancan OKUTAN İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü okutan@itu.edu.tr 24 Ekim 2014 29. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

Dünya Birincil Enerji Tüketimi Kaynaklar Bazında (%), 2015

Dünya Birincil Enerji Tüketimi Kaynaklar Bazında (%), 2015 Dünya Birincil Enerji Tüketimi Kaynaklar Bazında (%), 2015 Nükleer %4,4 Hidroelektrik 6,8 % Yenilenebilir %2,8 Petrol %32,9 Dünya Birincil Enerji Tüketimi: 13.147 Milyon TEP Kömür %29,2 Doğal Gaz %23,9

Detaylı

SERA GAZI SALIMLARININ DEĞERLEND

SERA GAZI SALIMLARININ DEĞERLEND KAPANIŞ KONFERANSI 2006 ENVANTERİ IŞIĞINDAINDA 1990-2004 DÖNEMD NEMİNDE NDE TÜRKT RKİYE NİN SERA GAZI SALIMLARININ DEĞERLEND ERLENDİRMESİ 9 Ocak 2008, Ankara Bilgi Kaynakları Sıra No. Belge Adı/Numara

Detaylı

Ülkemizde Elektrik Enerjisi:

Ülkemizde Elektrik Enerjisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik-Bilgisayar Bilim Kolu Eğitim Seminerleri Dizisi 6 Mart 8 Mayıs 22 Destekleyen Kuruluşlar: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Detaylı

SOLARTR 2014, 19 Kasım 2014

SOLARTR 2014, 19 Kasım 2014 Global Warming Images / WWF-Canon SOLARTR 2014, 19 Kasım 2014 Mustafa Özgür Berke WWF-Türkiye, İklim ve Enerji Programı +100 5 kıtada, 100 den fazla ülkede faaliyet gösteriyor +4000 4000 çalışanla 2000

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (ENVER) GÖSTERGELERİ VE SANAYİDE ENVER POLİTİKALARI

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (ENVER) GÖSTERGELERİ VE SANAYİDE ENVER POLİTİKALARI ENERJİ VERİMLİLİĞİ (ENVER) GÖSTERGELERİ VE SANAYİDE ENVER POLİTİKALARI Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek.

Detaylı

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 26. Toplantısı Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkanı Enerji İhtiyacımız Katlanarak Artıyor Enerji ihtiyacımız ABD, Çin ve Hindistan

Detaylı

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk Tarih: 13.01.2013 Sayı: 2013/01 (RAPOR 13 OCAK PAZAR GÜNÜNE AMBARGOLUDUR) Türkiye Enerji İstatistikleri ve Vizyon Raporu na göre; Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk İstanbul Serbest Muhasebeci

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI ve ENERJİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI ve ENERJİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI ve ENERJİ LİTİ Gürcan SEÇGEL Uzman 01 Mart 2010, GEBZE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN NEDENLERİ Fosil Yakıtların kullanılması (ısınma, ulaşım, sanayi, enerji) Endüstriyel üretim, Atık,

Detaylı

Cumali Taştekin EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanı (V)

Cumali Taştekin EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanı (V) Cumali Taştekin EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanı (V) Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ); 1970 yılında Kurulan Türkiye Elektrik Kurumu nun (TEK), 1994 yılında TEAŞ ve TEDAŞ olarak ikiye ayrılmasından

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ

ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Prof. Dr. Ferruh Ertürk Doç. Dr. Atilla Akkoyunlu Çevre Yük. Müh. Kamil B. Varınca 31 Mart 2006 İstanbul İçindekiler İÇİNDEKİLER...İ ÇİZELGELER LİSTESİ...İİİ ŞEKİLLER

Detaylı

4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNU NUN İTHALAT VE TOPTAN SATIŞ SEGMENTİNDE UYGULANMASI

4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNU NUN İTHALAT VE TOPTAN SATIŞ SEGMENTİNDE UYGULANMASI 4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNU NUN İTHALAT VE TOPTAN SATIŞ SEGMENTİNDE UYGULANMASI Doğal Gaz Piyasası Liberalizasyonu: Süreç ve Öneriler Paneli 16.09.2008, Sheraton Hotel, Ankara 1 İÇERİK 4646 Sayılı

Detaylı

Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/

Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/ Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/ Değerli Katılımcılar,/ Arsuz Belediyesi nin ev sahipliğinde düzenlenen/ bölgemizin enerji sektöründeki durumu/ ve geleceği hakkında görüşmeler

Detaylı

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Nusret Cömert Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Başkanı TUROGE 2011 16 Mart 2011 Ankara PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan PETFORM,

Detaylı

İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahhüdünün Değerlendirmesi 20 Ekim 2016, Ankara

İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahhüdünün Değerlendirmesi 20 Ekim 2016, Ankara İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahhüdünün Değerlendirmesi 20 Ekim 2016, Ankara Yeni iklim rejimi Paris İklim Anlaşması, Aralık 2015 te, COP21 in sonucu olarak kabul edildi;; 22

Detaylı

Türkiye nin. Enerji Profili 1/70

Türkiye nin. Enerji Profili 1/70 Türkiye nin ve DünyaD nya nın Enerji Profili 1/70 Sunumdaki grafik ve tabloların n büyük b k kısmk smı TMMOB Makine Mühendisleri M Odası Enerji Çalışma Grubu Başkan kanı Sn. Oğuz O TÜRKYILMAZ T tarafından

Detaylı

AKOFiS. Halkla İlişkiler Başkanlığı

AKOFiS. Halkla İlişkiler Başkanlığı Yargılama Sürelerinin Uzunluğu ile Mahkeme Kararlarının Geç veya Kısmen İcra Edilmesi ya da İcra Edilmemesi Nedeniyle Tazminat Ödenmesine Dair Kanun Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana

Detaylı

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ?

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? Dr. Fatih Macit, Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi, HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Üyesi Giriş Türk Konseyi nin temelleri 3 Ekim 2009 da imzalanan Nahçivan

Detaylı

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7),

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7), ULUSAL M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ FAALİYETLER YETLERİ LİTİ Mehrali ECER Şube Md. V. Sektörel İklim Koruma Potansiyelleri Türk Alman Ortak Çalıştayı 6 Mayıs 2010, ANKARA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ (BMİDÇS)

Detaylı