TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU (AP-GR-01) RAPOR NO : 4 RAPOR DÖNEMİ : 15/09/ /03/2012 PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : Prof. Dr.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU (AP-GR-01) RAPOR NO : 4 RAPOR DÖNEMİ : 15/09/2011-15/03/2012 PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : Prof. Dr."

Transkript

1 TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU (AP-GR-01) PROJE NO : 109K571 RAPOR NO : 4 RAPOR DÖNEMİ : 15/09/ /03/2012 PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : Prof. Dr. Salih ÇEPNİ

2 TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU (Mali Rapor) PROJE NO : 109K571 RAPOR NO : 4 RAPOR DÖNEMİ : 15/09/ /03/2012 PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : Prof. Dr. Salih ÇEPNİ MALİ RAPORDA OLMASI GEREKEN BİLGİLER 1. Dönem içinde gerçekleģen harcamaların dökümü ve fasıllar bazında miktarları Tablo-1 de gösterilmelidir. 2. Dönem içinde Kurum hissesi ile yapılan harcamaların dökümü Tablo-1 de verilmelidir. 3. Dönem içinde projede yer alan bursiyerlerin ayrıntılı bilgisi (adları, niteliği, ödenen aylık burs miktarı ve süresi) verilmelidir. 4. Yurtiçi ve yurtdıģı seyahat harcamalarının ayrıntılı bilgisi (güzergah, tarih, süre, kiģi sayısı ve toplam harcama) verilmelidir. 5. Destek sağlayan diğer kuruluģların gerçekleģen harcamalarının miktarı ve ayrıntıları açıklanmalıdır. 6. Harcama akıģında karģılaģılan zorluklar ve nedenleri açıklanmalıdır. 7. Vakıf Üniversiteleri tarafından yürütülen projelerde, Yeminli Mali MüĢavir tarafından düzenlenecek Denetim Raporu, Mali Rapora eklenecektir. 8. Transfer Takip Sistemi nden (TTS) alınacak Bütçe Raporu ve Yardımcı Defter Çıktıları ek olarak verilmelidir. Bu çıktılar ile Mali Raporda verilen bilgiler uyumlu olmalıdır ( Not: Proje yürütücüsü kurum ve kuruluşlar tarafından proje kapsamında yapılan harcamaların mahiyeti ile burs ödemesi yapılan kişilerin T.C. kimlik numaralarının yardımcı defterde fiş açıklama bölümüne ilgili kişi açık adının yanına yazılması gerekmektedir.

3 GENEL BİLGİLER: PROJE NO 109K571 PROJE ADI KURULUŞ PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ ARAŞTIRMACILAR ALTERNATĠF ÖLÇME DEĞERLENDĠRMEYE YÖNELĠK HĠZMETĠÇĠ KURSUNUN VE ALTERNATĠF ÖLÇME DEĞERLENDĠRME FORMLARININ ETKĠN OLARAK KULLANILMASINDA WEB TABANLI YAKLAġIMIN ÖĞRETMEN-ÖĞRENCĠ-VELĠ AÇISINDAN ETKĠLĠLĠĞĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ KARADENĠZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ PROF. DR. SALĠH ÇEPNĠ AHMET BACANAK, TUNCAY ÖZSEVGEÇ, ESRA KELEġ, FERAL OGAN BEKĠROĞLU, HAKAN ġevkġ AYVACI PROJE SÜRESİ Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Proje Süresi (Ay) Onaylanan Ek Süre (Ay) Ek Süre Dahil Bitiş Tarihi AY _ PROJENİN GENEL BÜTÇE DURUMU Fasıllar Sözleşmedeki Ödenek Onaylanan Ek Ödenek Toplam Ödenek Toplam Gerçekleşen Harcama (*) Kalan Ödenek Proje Teşvik İkramiyesi , , ,00 0,00 Yardımcı Personel Bursiyer , , ,00 350,00 Sarf Malzemesi 3.370, , ,80 3,20 Seyahat , , , ,11 Hizmet Alımı 6.900, , ,72 1,28 Makine/Teçhizat , , ,10 7,90 Kurum Hissesi , , , ,92 TOPLAM , , , ,41 (*) Projenin baģlama tarihi ve rapor dönemi sonu arasında TTS den alınan bütçe raporunda yer alan harcamalar ile uyumlu olmalıdır.

4 TABLO:1 RAPOR DÖNEMĠNDE GERÇEKLEġEN HARCAMALAR Onaylanan Proje bütçesinde olmayan kalemlere ait satırlar silinebilir. Onaylanan proje bütçesinde olan, ancak aģağıdaki tabloda bulunmayan harcama kalemleri tabloya ilave edilebilir PROJE NO : 109K571 RAPOR NO ve DÖNEMĠ : DÖNEM YÜRÜTÜCÜ ADI SOYADI : PROF. DR. SALĠH ÇEPNĠ KURULUġU : KARADENĠZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ PROJE ADI : ALTERNATĠF ÖLÇME DEĞERLENDĠRMEYE YÖNELĠK HĠZMETĠÇĠ KURSUNUN VE ALTERNATĠF ÖLÇME DEĞERLENDĠRME FORMLARININ ETKĠN OLARAK KULLANILMASINDA WEB TABANLI YAKLAġIMIN ÖĞRETMEN-ÖĞRENCĠ-VELĠ AÇISINDAN ETKĠLĠLĠĞĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ EKONOMĠK SINIFLANDIRMA KODLARI PERSONEL GĠDERLERĠ PROJE TEġVĠK ĠKRAMĠYESĠ (Vakıf Üniversiteleri Dahil Kamu ÇalıĢanları) Adı Soyadı RAPOR DÖNEMĠ GERÇEKLEġEN HARCAMA (*) 6.750,00 HARCAMALARA ĠLĠġKĠN AÇIKLAMA Proje sözleģmesinde onaylanan ve rapor döneminde gerçekleģen harcamalarla ilgili olarak; Proje Öneri Formu ndaki onaylanan ayrıntı düzeyinde bilgi verilmelidir. Ayrıca, proje sözleģmesinde onaylanan harcamaların nitelik ve niceliğinde değiģiklik olması halinde, ilgili Gruptan mutlaka onay alınmalıdır. 1 Salih ÇEPNĠ 3.375,00 2 Ahmet BACANAK 1.181, Tuncay ÖZSEVGEÇ 506,25 4 Esra KELEġ 337,50 5 Feral OGAN BEKĠROĞLU 675,00 6 Hakan ġevkġ AYVACI 675,00 BURSIYER GĠDERLERĠ ,00 Adı Soyadı ve Niteliği (Yüksek Lisans/ Doktora, Ücretli çalıģıyor/ çalıģmıyor) Miraç AYDIN, Doktora, Ücretli ÇalıĢıyor 6.050,00 2 Mustafa ÜREY, Doktora, Ücretli ÇalıĢıyor 2.000,00 Bu bursiyer, Eylül 2011 de doktorasını tamamladığı ve doktora sonrasında çalıģmadığı için Grup onayı alındıktan sonra 15 Kasım-14 Aralık 2011 döneminde verilen burstan itibaren aylık 1,750,00 TL ödeme yapılmıģtır.

5 3 Hava ĠPEK, Doktora, Ücretli ÇalıĢıyor 2.400,00 4 Yılmaz KARA, Doktora, Ücretli ÇalıĢıyor 2.000,00 5 Hasan BAKIRCI, Doktora, Ücretli ÇalıĢıyor 2.000,00 6 Tülay ġenel ÇORUHLU, Doktora, Ücretli ÇalıĢıyor 2.000,00 7 Sibel ER NAS, Doktora, Ücretli ÇalıĢıyor 800,00 SEYAHAT GĠDERLERĠ (Yol, Gündelik ve Konaklama Giderleri) 1.799, Yurtiçi Geçici Görev Yollukları 1 Arazi ÇalıĢması Giderleri 1.799,17 EKONOMĠK SINIFLANDIRMA KODLARI RAPOR DÖNEMĠ GERÇEKLEġEN HARCAMA (*) HARCAMALARA ĠLĠġKĠN AÇIKLAMA KURUM HĠSSESĠ (Bu kapsamda yapılan harcamaların dökümü belirtilmelidir.) 0, ,00 GENEL TOPLAM ,17 (*) Tabloda yer alacak harcamalara esas teģkil edecek olan TTS bütçe raporlarını almak için, 6 aylık sürenin dolması beklenmemelidir. Söz konusu rapor, ilgili dönemin son tarihinden makul bir süre önce (örneğin 15 gün) TTS den alınarak, gerek tablodaki gerçekleģen harcama bölümü, gerekse Yeminli Mali MüĢavir Tasdik Raporu alınan bu rapordaki bilgilere göre oluģturulmalıdır. Ġzleyen rapor döneminde alınacak TTS bütçe raporu, bir önceki TTS bütçe raporunun alındığı tarihten itibaren alınması gerekmektedir. Böylece önceki dönem raporuna yansımayan eksik kısım (15 günlük) yeni dönem mali raporda beyan edilmiģ olacaktır. Sonuç olarak projenin harcamalarının izlenmesinde sorun yaģanmayacak ve buna bağlı olarak raporun zamanında gönderilmesinde yaģanan gecikmeler de olmayacaktır. SözleĢmede belirtilen rapor gönderme tarihi, mali ve bilimsel raporun içereceği faaliyetlerin son tarihi olmayıp, daha önceden hazırlanmıģ raporun TÜBĠTAK a iletileceği son tarihtir. Dolayısı ile ilgili döneme ait raporu zamanında göndermek için, son gönderme tarihinden makul bir süre öncesinde hazırlıklarına baģlamak gerekmektedir. (**) Esaslar gereği Kurum Hissesi kapsamında yapılan harcamalarının mahiyeti AR-GE kapsamında olmalıdır. Bu konuda sorumluluk projenin yürütüldüğü kuruluģa ait olup geliģme raporunda bu fasılda yapılan harcamaların mahiyetinin belirtilmesi zorunlu değildir. Rapor döneminde gerçekleģen Kurum Hissesi ile ilgili harcamanın açıklama kısmına Rapor döneminde Kurum Hissesi faslından yapılan tüm harcamalar AR-GE kapsamında kullanılmak üzere yapılmıştır ifadesini yazmak yeterli olacaktır.

6 DÖNEM İÇİNDE GERÇEKLEŞEN HARCAMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR (Proje No: 109K571) (Her madde için gerektiği kadar alan ve ek sayfa kullanabilirsiniz) 1. Dönem İçinde Burslu Çalışanların Ayrıntılı Bilgisi Bursiyerin Adı Soyadı Nitelik (*) Ücretli Görevi Bursun Başlama Tarihi Bursun Bitiş Tarihi Aylık Burs Miktarı (TL/ay) Dönem içinde Toplam Harcama (TL) Miraç AYDIN Doktora Var TL 800,00 Doktora Sonrası Var Yok TL 5.250,00 Mustafa ÜREY Doktora Var TL 2.000,00 Hava ĠPEK Doktora Var TL 2.400,00 Yılmaz KARA Doktora Var TL 2.000,00 Hasan BAKIRCI Doktora Var TL 2.000,00 Tülay ġenel ÇORUHLU Doktora Var TL 2.000,00 Sibel ER NAS Doktora Var TL 800,00 * (Yüksek Lisans/ Doktora/Doktora sonrası) 2. Dönem İçinde Yapılan Seyahat Harcamalarının Ayrıntılı Bilgisi a) Saha Çalışmaları Güzergah Tarih Süre (gün) Katılımcı sayısı Toplam Harcama (TL) AMASYA-TRABZON 05/12/ /12/ ,00 AMASYA-TRABZON 05/12/ /12/ ,07 AMASYA-TRABZON 16/01/ /01/ ,07 b) Yurtiçi Konferans Katılım Giderleri Toplantının Adı Yeri Tarih World Conference on New Trends in Science Education (WCNTSE) Aydın- KuĢadası 19/09/ /09/2011 (*) Katılımcılar sadece Yürütücü, AraĢtırmacı ve Bursiyer olabilir. Süre (gün) Katılımcının adı soyadı (*) 5 Salih ÇEPNĠ 585,03 Toplam Harcama (TL) c) Yurtdışı Konferans ve/veya Çalışma Ziyareti Katılım Giderleri Toplantının Adı veya Çalışma Ziyareti Konusu Yeri Tarih Süre (gün) Katılımcının adı soyadı (*) Toplam Harcama (TL)../../ /../201.../../ /../201. (*) Katılımcılar sadece Yürütücü, AraĢtırmacı ve Bursiyer olabilir.

7 3. Dönem içinde yapılan fasıl aktarmaları ve verilen ek ödenek bilgileri (Varsa) Eksilen Fasıl (Ekonomik kod) Artan Fasıl (Ekonomik Kod) Aktarılan Tutar (TL) Ek Ödenek Verilen Fasıl (Ekonomik Kod) Ek Ödenek Gerekçesi (Kısa Açıklama) Verilen Ek Ödenek (TL) 4. Proje sözleşmesinde yer alan bütçe kalemlerinin niteliğinde veya niceliğinde Grup onayı ile yapılan değişiklikler (OnaylanmıĢ olan bütçe kalemlerinde yapılan nitelik / nicelik değiģiklerinde mutlaka Grup onayı alındıktan sonra harcama gerçekleģtirilmelidir. Aksi takdirde onay alınmadan yapılan bu tür harcamaların iadesi istenir.) 5. Destek Sağlayan Diğer Kuruluşların Gerçekleşen Harcamalarının Miktarı ve Ayrıntıları 6. Harcama Akışında Karşılaşılan Zorluklar ve Nedenleri

8 TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU (Bilimsel Rapor) PROJE NO : 109K571 RAPOR NO : 4 RAPOR DÖNEMİ : 15/09/ /03/2012 PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : Prof. Dr. Salih ÇEPNİ BİLİMSEL RAPORDA OLMASI GEREKEN BİLGİLER 1. Dönem içinde projeyle ilgili bilimsel ve teknik geliģmeler proje planı ile karģılaģtırılarak verilmeli, elde edilen veriler ile varılan ara sonuçlar, varsa materyal, yöntem ve kapsam değiģikleri belirtilmeli ve tartıģılmalıdır. 2. Dönem içindeki idari geliģmeler (yardımcı araģtırıcı ve personel değiģikliği, ek süre, yürütücünün kurum değiģikliği ve varsa diğer destekleyen kuruluģlarla sürdürülen iģbirliği, vb. konularındaki bilgiler) verilmelidir. 3. Proje çalıģmaları kabul edilen çalıģma takvimine uygun yürümüyorsa gerekçeleri açıklanmalıdır. 4. Bir sonraki dönem içinde yapılması planlanan çalıģmalar (öneri formundan farklı bir durum oluģmuģ ise) belirtilmelidir. 5. Destekleyen diğer kuruluģlarla ilgili sorunlar var ise ayrıntıları ve çözüm önerileri sunulmalıdır. 6. Dönem içinde proje kapsamında yapılan yayımların ve toplantılarda sunulan bildirilerin birer kopyası eklenmeli ve yapılan yayımlarda TÜBĠTAK desteği belirtilmiģ olmalıdır.

9 BİLİMSEL GELİŞME RAPORU EK SAYFASI (Proje No:109K571) (Her madde için gerektiği kadar alan ve ek sayfa kullanabilirsiniz) 1. Dönem Ġçinde Projeyle Ġlgili Bilimsel ve Teknik GeliĢmeler Projenin dördüncü dönemi olan Eylül-Mart ayları arasında aģağıdaki iģler proje önerisinde sunulan tarih ve sayı ile yapılmıģtır. Eylül-Kasım 2011: Asıl uygulamadaki hizmet içi kurs öncesi gözlemlerin ve mülakatların gerçekleģtirilmesi Kasım-Aralık 2011: Öğretmenlerle asıl uygulamadaki hizmet içi kursunun yürütülmesi Öğrenci ve velilere alternatif değerlendirme yaklaģımlarının ve hazırlanan web sitesinin tanıtımı Aralık 2011-Mart 2012: Hizmet içi kurs sonrası okullarda asıl uygulamanın gerçekleģtirilmesi Asıl uygulama sonu hizmet içi kurs ve hazırlanan web sitesiyle ilgili öğretmen, öğrenci ve velilerle mülakat ve anket çalıģmalarının gerçekleģtirilmesi Elde edilen verilerin analizi Uygulamaların uzun dönemde etkilerinin takibi için gözlemler Bu bölümde projeyle ilgili bilimsel ve teknik geliģmeler ve dördüncü altı ayda yürütülen çalıģmalar çalıģma takvimi esas alınarak ayrıntılı olarak aģağıda sunulmuģtur. Raporun bu bölümü 4 ana kısımdan oluģmaktadır. Birinci kısımda hizmet içi kursa katılacak olan 24 öğretmenin her birinin 16 ders saati süresince gözlemlenmesinden ve bu öğretmenlerle yürütülen yarı yapılandırılmıģ mülakatlardan elde edilen verilerin analizine yer verilmiģtir. Ġkinci kısımda öğretmenlerle 2 hafta (10 iģ günü, 30 saat) boyunca yürütülen hizmet içi kursunun içeriği ve hizmet içi kursunun devam ettiği süreçte öğrenci ve velilerle yürütülen alternatif ölçme ve değerlendirme ile ilgili tanıtım kursunun içeriği sunulmuģtur. Üçüncü kısımda hizmet içi kurs sonrası öğretmenlerin görev yaptıkları okulların iki farklı sınıfında gözlenmesinden elde edilen veriler, asıl uygulamaya katılan 24 öğretmen, 10 öğrenci ve 10 veli ile yürütülen mülakatlardan, öğrenci ve velilere uygulanan anket çalıģmasından elde edilen verilerin analizine yer verilmiģtir. Son kısımda ise 4. altı aylık süreçte yapılanların genel bir değerlendirmesi sunulmuģtur. 1. EYLÜL-KASIM 2011: KURSA KATILACAK ÖĞRETMENLERLE YAPILAN MÜLAKAT VE GÖZLEMLERE DAYANILARAK ÖĞRETMENLERĠN MEVCUT DURUMLARININ TESPĠT EDĠLMESĠ 2. KASIM-ARALIK 2011: ÖĞRETMENLERLE YÜRÜTÜLEN HĠZMET ĠÇĠ KURSUNUN VE ÖĞRENCĠ VE VELĠLERLE YÜRÜTÜLEN ALTERNATĠF ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME ĠLE ĠLGĠLĠ TANITIM KURSUNUN ĠÇERĠĞĠNĠN SUNULMASI 3. ARALIK 2011-MART 2012: KURS SONRASI ÖĞRETMENLERĠN GÖZLEM VE MÜLAKATLARINDAN, ÖĞRENCĠ MÜLAKAT VE ANKETLERĠNDEN, VELĠ MÜLAKAT VE ANKETLERĠNDEN ELDE EDĠLEN VERĠLERĠNĠN ANALĠZĠNĠN GERÇEKLEġTĠRĠLMESĠ 4. DÖRDÜNCÜ ALTI AYLIK DÖNEMĠN GENEL BĠR DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

10 1) EYLÜL-KASIM 2011: ÖĞRETMENLERĠN KURS ÖNCESĠ MEVCUT DURUMLARININ TESPĠTĠ Bu baģlık altında hizmet içi kurs öncesi kursa katılacak öğretmenlerin mevcut durumlarını ve uygulamalarını ortaya çıkarmak için araģtırmanın asıl çalıģmasında uygulanacak olan hizmet içi eğitim kursu öncesinde bu kursa katılan 24 öğretmenin her biri 2 gün (4 ders saati) olmak üzere toplam 4 hafta (8 gün, 16 ders saati) süresince gözlemlenmiģtir. Ayrıca gözlemler tamamlandıktan sonra öğretmenlerle yarı yapılandırılmıģ mülakatlar yürütülmüģtür. Mülakat ve gözlem verilerinin analizi sonucunda öğretmenlerin öğrencilerine ne tür görevler verdikleri, bu görevlerin değerlendirmesini nasıl yaptıkları ve rubrik, kontrol listesi ve derecelendirme ölçeklerinden ne kadar faydalandıkları tespit edilmeye çalıģılmıģtır. Bu süreçte her bir öğretmen Ö-1, Ö-2, Ö-3, Ö-4, Ö-5, Ö-6, Ö-7, Ö-8, Ö-9, Ö-10, Ö-11, Ö-12, Ö-13, Ö- 14, Ö-15, Ö-16, Ö-17, Ö-18, Ö-19, Ö-20, Ö-21, Ö-22, Ö-23 ve Ö-24 ile sembolize edilmiģtir. Yapılan mülakatlar öncelikle transkript edilmiģ ve ardından analize tabi tutulmuģtur. Veri analizi gerçekleģtirilirken mülakat verileri kodlamalar yapılarak ve tablolar oluģturularak analiz edilmiģ, tablolar açıklanırken gözlem verilerinden faydalanılmıģtır. Mülakatlar 1) öğrencilerini değerlendirmek için hangi yöntemleri kullandıkları ve bu yöntem ve tekniklerde ne tür görevler verdikleri ve 2) kullanmıģ oldukları bu yöntem ve teknikleri nasıl değerlendirdikleri, rubrik, kontrol listeleri ve derecelendirilmiģ ölçeklerden ne düzeyde yararlandıkları soruları çerçevesinde analiz ediliģtir. Her bir soru doğrultusunda yapılan analiz sonuçları ayrı baģlıklar halinde sırasıyla sunulmuģtur: 1) Öğretmenler öğrencilerini değerlendirmek için kullandıkları yöntem ve tekniklerde ne tür görevler vermektedirler: Tablo 1 de 24 Fen ve Teknoloji öğretmeni ile asıl çalıģmanın bir parçası olarak yürütülen hizmet içi eğitim kursu öncesinde gerçekleģtirilen mülakatlardan elde edilen verilerinin analizi sunulmuģtur. Tablo 1. Öğretmenlerin kurs öncesinde kullandıkları yöntem ve teknikler Performans Görevi Proje Ödevi Sınıf Ġçi Performans Yazılı sınavlar 1. Grid Ö-19 Ö Poster Ö-1, 3, 4, 6, 11, 22, 23 Ö-6, 9 3. Gözlem 4. Drama Ö Kavram Haritası Ö-1, 4, 6, 21 Ö Kelime ĠliĢkilendirme 7. Tanılayıcı DallanmıĢ Ağaç Ö-4 Ö-4, GörüĢme

11 9. Portfolyo 10. Anekdot Kaydı 11. Proje Hazırlama Ö-1, 3, 4, 11, 5, 6, 8, 13, 14, Model OluĢturma Ö-1, 3, 16, 20 Ö-4, 10, 11, 15, 18, 19, 20, 21, Araç prototipi yapma Ö-4, 17, Deney yapma Ö-1, 7, 12, 17, AraĢtırma ödevi Ö-2, 8, 9, 10, 13, 14, 15, 16, 19, 21, 22, 23, 24 Ö-2, 6, 12, 16, 17, 18, 19, SBS sorusu çözme Ö-5 Ö-22, 23 Ö-5, 8, 13, Etkinlik Yapma Ö-18 Ö-1, 3, 4, 17, Öğrencinin derse katılımına bakma Ö-2, 13, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 22 Tablonun sütunlarında yer alan Performans Görevi, Proje Ödevi, Sınıf Ġçi Performans ve Yazılı Sınavlar öğretmenlerin yönetmelik gereği kullanmak zorunda oldukları etkinliklerdir. Tablonun satırlarında yer alan ilk 11 araç (1. Grid, 2. Poster, 3. Gözlem, 4. Drama, 5. Kavram Haritası, 6. Kelime ĠliĢkilendirme, 7. Tanılayıcı DallanmıĢ Ağaç, 8. GörüĢme, 9. Portfolyo, 10. Anekdot Kaydı ve 11. Proje Hazırlama) AÖDYT araçlarıdır. Diğer 7 araç ise (12. Model OluĢturma, 13. Araç prototipi yapma, 14. Deney yapma, 15. AraĢtırma ödevi, 16. SBS sorusu çözme, 17. Etkinlik Yapma, 18. Öğrencinin derse katılımına bakma) ise AÖDYT araçları arasında olmayan fakat öğretmenlerin öğrencilerini değerlendirmek amacıyla kullandıkları araçlardır. Bu araçlar mülakat analizinde yapılan kodlamalar neticesinde ortaya çıkarılmıģtır. Analiz sonucuna göre asıl çalıģmanın örneklemini oluģturan 24 Fen ve Teknoloji öğretmeni öğrencilerini AÖDYT araçları arasında yer alan araçları kullanarak değerlendirmenin yanında, AÖDYT araçları arasında yer almayan yöntem ve teknikleri de kullanarak değerlendirmektedirler. Öğretmenler performans görevi olarak en çok araģtırma ödevi (Ö-2, 8, 9, 10, 13, 14, 15, 16, 19, 21, 22, 23, 24 öğretmenleri tarafından) görevi vermektedirler. Bu görevi poster (Ö-1, 3, 4, 6, 11, 22, 23 öğretmenleri tarafından), deney yapma (Ö-1, 7, 12, 17, 22 öğretmenleri tarafından), model oluģturma (Ö-1, 3, 16, 20 öğretmenleri tarafından) ve kavram haritası yapma (Ö-1, 4, 6, 21 öğretmenleri tarafından) görevleri takip etmektedir. Bu öğretmenler performans görevi olarak en az drama (Ö-23 öğretmeni tarafından), kelime iliģkilendirme (Ö-4 öğretmeni tarafından), SBS sorusu çözme (Ö-5 öğretmeni tarafından) ve Etkinlik yaptırma (Ö-17 öğretmeni tarafından) görevlerini vermektedirler. Grid, Gözlem, Tanılayıcı DallanmıĢ Ağaç, GörüĢme, Portfolyo, Anekdot Kaydı, Proje Hazırlama, Araç Prototipi Yapma ve Öğrencinin Derse Katılımına Bakma Etkinlikleri Performans Görevi olarak verilmeyen etkinlikler arasında bulunmaktadır. AĢağıda Ö-1 öğretmeninin gözlenmesi sürecinde elde edilen verilerin bir bölümü sunulmuģtur:

12 Öğretmen öğrencilerine performans ödevleri ile ilgili bilgi verdi. Onlara her öğrencinin bir performans ödevi alması gerektiğini belirtti. Değerlendirme için ders kitabından aldığı ve değiştirdiği bir ölçeği gösterdi. Bu ölçeği laboratuarın panosuna asacağını ve oradan takip edebileceklerini söyledi. Ardından performans ödevi için önceden belirlediği konuları okudu. Bu konular genelde poster hazırlama, kavram haritası yapma, model oluşturma ve deney yapmayı içerecek şekilde idiler. Öğrenciler bu konular arasından kendilerine yatkın olan konuları seçtiler. Öğretmen bir öğrenciyi görevlendirdi ve hangi ödevin kim tarafından alındığının gösteren bir tablo yaptırdı. AĢağıda Ö-8 öğretmeninin gözlenmesi sürecinde elde edilen verilerin bir bölümü sunulmuģtur: Ö-8 öğretmeni öğrencilerine performans ödevlerini ders işlenişi esnasında vermektedir. Her öğrenciye ayrı bir ödev vermek yerine konu işlenirken araştırma ödevi şeklinde ödevler vermektedir. Hayvan hücresindeki organellerin çizilmesi ve görevlerinin araştırılarak yazılması şeklinde bir ödev verdi. Ödevlerin değerlendirmesini yaparken bir ölçek kullanmamaktadır. Öğretmenler proje görevi olarak en çok proje hazırlama (Ö-1, 3, 4, 11, 5, 6, 8, 13, 14, 15 öğretmenleri tarafından), model oluģturma (Ö-4, 10, 11, 15, 18, 19, 20, 21, 24 öğretmenleri tarafından) ve araģtırma ödevi (Ö-2, 6, 12, 16, 17, 18, 19, 21 öğretmenleri tarafından) vermektedirler. Bu görevi araç prototipi yapma (Ö-4, 17, 22 öğretmenleri tarafından), tanılayıcı dallanmıģ ağaç (Ö-4 ve Ö-19 öğrencileri), SBS sorusu çözme (Ö- 22 ve Ö-23 öğrencileri), poster (Ö-6 ve Ö-9 öğretmenleri tarafından), Grid (Ö-19 öğretmen tarafından) ve kavram haritası (Ö-19 öğretmen tarafından) etkinlikleri takip etmektedir. Öğretmenler proje ödevi olarak, gözlem yapma, drama, kelime iliģkilendirme, görüģme, portfolyo, anekdot kaydı, deney yapma, etkinlik yapma ve öğrencinin derse katılımına bakma aktivitelerini kullanmamaktadır. AĢağıda Ö-3 öğretmeninin gözlenmesi sürecinde elde edilen verilerin bir bölümü sunulmuģtur: Öğretmen Fen ve Teknoloji dersinden proje ödevi alan öğrencileri bir araya topladı. Sınıftaki öğrencilerin isimleri ile kendisine verilen listedeki öğrenci isimlerini eşleştirdi. Listede ismi olmayan öğrencileri ilgili sınıflara yönlendirdi. Öğrencilere projeksiyon cihazını kullanarak ödev konularını gösterdi. Bir bitkinin veya bir hayvanın hayat döngüsünün gözlemlenmesi ve rapora aktarılması ve düzlem aynaları kullanarak ortam aydınlatması için olabildiğince az enerji kullanan bir sistem tasarımı gibi konular öğretmenin proje konuları arasında yer almaktadır. AĢağıda Ö-22 öğretmeninin gözlenmesi sürecinde elde edilen verilerin bir bölümü sunulmuģtur: Öğretmen ders dışında yanına gelen öğrenciler ona Fen ve Teknoloji Dersinden proje ödevi aldıklarını söylediler. Ö-22 de bu öğrencilere dönem başlamadan önce yapılan zümre toplantısında belirlenen proje konularını vermek yerine 2009 yılında sorulan 6. sınıf SBS sorularını çözerek bir rapor getirme şeklinde bir ödev vermiştir. Öğretmenler sınıf içi performansı olarak öğrencinin derse katılımına bakma (Ö-2, 13, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 22 öğretmenleri tarafından) ve etkinlik yaptırarak performanslarına göre değerlendirme yapma (Ö-1, 3, 4, 17, 22 öğretmenleri tarafından) faaliyetleri yapmaktadırlar. Ö-19 öğretmeni ile yapılan mülakattan alınan bazı veriler aģağıda sunulmuģtur: Öğrencilere sınıf içi performans notu vermek zorundayız. Bu bizim önceden verdiğimiz sözlü notu gibi bir şey. O nedenle önceden sözlü notunu nasıl veriyorsam, sınıf içi performans notunu da öyle veriyorum. Yani öğrencileri az çok tanıyorum. Onların derse katılımları belli. Ona göre notunu veriyorum. Bu notu verirken ölçek felan kullanmıyorum ama performans ve proje ödevlerinde kullandığım ölçekler mevcut. Ama sınıf içi performans notlarını dönem sonunda veriyoruz. Örneklemdeki öğretmenler (Ö-5, 8, 13, 14 öğretmenleri) yazılı sınavların değerlendirmesini yapmak

13 için geleneksel olarak kullanılan soru türlerini kullanmanın yanında SBS sorularını da kullanmaktadırlar. 2) Örneklemi oluģturan öğretmenler kullanmıģ oldukları bu yöntem ve tekniklerde değerlendirmeyi nasıl yapmaktadırlar? Tablo 2 de 24 Fen ve Teknoloji Öğretmeninin asıl çalıģma kapsamında yapılan kurs öncesinde öğrencileri nasıl değerlendirdikleri ile ilgili analiz verileri bulunmaktadır. Tablo 2. Öğretmenlerin uygulama öncesinde değerlendirme yapma biçimleri Tablo 2 ye göre, 21 öğretmen (Ö-1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ve 24 öğretmenleri) internet, öğretmen kılavuz kitabı veya arkadaģlarından temin ettikleri hazır ölçekleri hiç değiģtirmeden kullanmaktadırlar. Örneklemdeki 13 öğretmen (Ö-1, 4, 6, 7, 10, 11, 12, 14, 15, 19, 20, 21 ve 22 öğretmenleri) hazır ölçek üzerinde değiģiklikler yaparak kullanmaktadırlar. Ö-3, 4, 7, 16, 17, 22 ve 23 öğretmenleri yeni bir ölçek geliģtirerek kullanırken Ö-8 ve Ö-13 öğretmenleri hiçbir ölçek kullanmadıklarını belirtmiģlerdir. Tablo 2 incelendiğinde, öğretmenlerin birden fazla değerlendirme Ģekline sahip olduğu da anlaģılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, öğretmenlerin genelde (Ö-1, 6, 11, 12, 15, 19, 20 ve 21 öğretmenleri) hazır ölçeği olduğu gibi kullanma veya hazır olan bu ölçeği değiģtirerek kullanma eğiliminde olduğu görülmektedir. Bunu takip eden kullanma eğilimi ise ölçeği olduğu gibi kullanma Ģeklindedir. Bu Ģekilde tercih yapan öğretmenler Ö-2, 5, 9, 18 ve 24 öğretmenleridir.

14 2) KASIM-ARALIK 2011: ÖĞRETMENLERLE YÜRÜTÜLEN HĠZMET ĠÇĠ KURSUNUN VE ÖĞRENCĠ VE VELĠLERLE YÜRÜTÜLEN ALTERNATĠF ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME ĠLE ĠLGĠLĠ TANITIM KURSUNUN ĠÇERĠĞĠNĠN SUNULMASI Bu baģlık altında öğretmenlerle yürütülen hizmet içi kurs programının içeriği ayrıntılı olarak sunulmuģtur. Ayrıca öğrenci ve velilerle yürütülen alternatif ölçme ve değerlendirme ile ilgili tanıtım kursunun içeriği de aģağıda ayrıntılı olarak sunulmuģtur Öğretmenlerle Yürütülen Hizmet Ġçi Eğitim Kurs Programının Ġçeriği Hizmet içi eğitim kursu 2 hafta (10 iģ günü) günde 3 saat olmak üzere toplamda 30 saat olarak yürütülmüģtür. Kurs programı Tablo 3 te ve kurs programının içeriği ise Tablo 4 te ayrıntılı olarak sunulmuģtur. Tablo 3. Fen ve Teknoloji Öğretmenlerine Yönelik Alternatif Ölçme Değerlendirme Yöntem ve Teknikleri (AÖDYT) Tanıtım Kurs Programı Tarih Görevli (Rehber) Konu BaĢlıkları Pazartesi Salı ÇarĢamba PerĢembe Cuma Pazartesi Salı ÇarĢamba PerĢembe Cuma Prof.Dr. Salih ÇEPNĠ Dr. Miraç AYDIN Prof.Dr. Salih ÇEPNĠ Yrd.Doç.Dr.Tuncay ÖZSEVGEÇ Prof.Dr. Salih ÇEPNĠ ArĢ.Gör. Hava ĠPEK AKBULUT Prof.Dr. Salih ÇEPNĠ ArĢ.Gör.Tülay ġenel ÇORUHLU Prof.Dr. Salih ÇEPNĠ Yrd.Doç.Esra KELEġ Prof.Dr. Salih ÇEPNĠ Yrd. Doç.Dr. Ahmet BACANAK Doç.Dr. Murat GÖKDERE Prof.Dr. Salih ÇEPNĠ Yrd.Doç.Dr. Ahmet BACANAK Doç.Dr. Murat GÖKDERE Dr. Miraç AYDIN Prof.Dr. Salih ÇEPNĠ Doç.Dr. Hakan ġevki AYVACI ArĢ.Gör. Hasan BAKIRCI Prof.Dr. Salih ÇEPNĠ ArĢ.Gör. Mustafa ÜREY ArĢ.Gör. Yılmaz KARA Prof.Dr. Salih ÇEPNĠ Dr. Miraç AYDIN ArĢ.Gör. Mustafa ÜREY TanıĢma Ölçme Değerlendirmeye GiriĢ Ölçme ve Değerlendirmeye Niçin Ġhtiyaç Duyulur? Yeni Öğretim Programları ve Alternatif Ölçme Değerlendirme Yöntem ve Teknikleri ile ĠliĢkisi Alternatif ve Geleneksel Ölçme Değerlendirme Yöntem ve Teknikleri TIMMS ve SBS Sorularının Özellikleri Kelime ĠliĢkilendirme YapılandırılmıĢ Grid GörüĢme Gözlem Tanılayıcı DallanmıĢ Ağaç Poster Drama Kavram Haritaları Kontrol Listeleri Dereceli Puanlama Anahtarı Derecelendirme Ölçeği Grup-Akran-Öz Değerlendirme WEB Destekli AÖDYT WEB Tabanlı Performans Değerelendirme Program Tanıtımı ve Uygulama WEB Destekli AÖDYT Kullanımında Veli ve Öğrenciye DüĢen Sorumluluklar Portfolyo Hazırlama Performans Değerlendirme Proje Ödevleri KapanıĢ Oturumlar her gün saatleri arasında, Trabzon Merkez Cumhuriyet Ġlköğretim Okulu nda gerçekleģtirilecektir. Tablo 4. Fen ve Teknoloji Öğretmenlerine Yönelik Alternatif Ölçme Değerlendirme Yöntem ve Teknikleri (AÖDYT) Tanıtım Kurs Programının Ġçeriği Etkinlik No: 1 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Katılımcılarla TanıĢma

15 Katılımcılar: Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı Ölçme Değerlendirmeye GiriĢ Ölçme Değerlendirmeye Niçin Ġhtiyaç Duyulur 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Dr. Miraç AYDIN (Bursiyer) Fen ve teknoloji öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile ilgili farkındalıklarını arttırmak. AçılıĢ, kursiyerlerle tanıģma, programın tanıtımı, Ölçme ve değerlendirme nedir? Eğitimde ölçme-değerlendirmenin önemi Ölçme değerlendirmenin amacı Ölçme değerlendirme türleri TeĢhis değerlendirme ve özellikleri YerleĢtirmeye yönelik değerlendirme ve özellikleri Biçimlendirici değerlendirme ve özellikleri Sonuç değerlendirme ve özellikleri Alternatif değerlendirme ve özellikleri Özgün değerlendirme ve özellikleri dk Bilgisayar, projeksiyon cihazı Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ ve Dr. Miraç AYDIN baģkanlığında proje ekibinin hazır bulunan diğer bursiyerler, kursa katılan fen ve teknoloji öğretmenlerine programın tanıtımını yapmıģlardır. Daha sonra katılımcıların son yıllarda öğretim programlarının yeniden yapılandırılması çalıģmalarına paralel olarak ölçme ve değerlendirme alanında meydana gelen değiģimler ve bu değiģimlerin altında yatan temel ilkeler hakkında bilgi sunulmuģtur. Eğitimde ölçme değerlendirmenin önemi üzerinde durularak, amaca uygun değerlendirme türlerinin nasıl belirlenmesi gerektiği açıklanmıģtır. Öğretmenlerin ölçme değerlendirme ile ilgili eğitsel süreçlerde teģhis, biçimlendirme, yerleģtirme ve sonuç değerlendirme iģlemlerini nasıl gerçekleģtirebileceği ve en iyi uygulamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda önerilerde bulunulmuģtur. Alternatif değerlendirme ve otantik değerlendirme yaklaģımlarının fen ve teknoloji derslerindeki önemi ve neden yeni öğretim programına entegre edilmesi gerektiği ile ilgili geliģmeler açıklanmıģtır. Etkinlik No: 2 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Yeni Öğretim Programları ve Alternatif Ölçme Değerlendirme Yöntem ve Teknikleri ile ĠliĢkisi Alternatif ve Geleneksel Ölçme Değerlendirme Yöntem ve Teknikleri Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Yrd. Doç. Tuncay ÖZSEVGEÇ (AraĢtırmacı) Fen ve teknoloji öğretmenlerinin alternatif ve geleneksel öğretim teknikleri arasındaki farklılıkları hakkındaki bilgilerini arttırmak, yeni öğretim programıyla iliģkisini ortaya çıkarmak. Fen ve Teknoloji Programında Değerlendirme AnlayıĢı Klasik Değerlendirmede Kullanılan Yöntemler Doğru -YanlıĢ Testleri, Çoktan Seçmeli Testler, Kısa Cevaplı Testler, EĢleĢtirmeli Testler, Yazılı Yoklamalar, Sözlü Sınavlar Testlerinin Genel özellikleri Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Uygulamada Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Yukarıdaki testlere Uygun Örnek SBS Soruları 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon cihazı Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber AraĢtırmacılar tarafından kursa katılan fen ve teknoloji öğretmenlerine teorik pratik sayısı, katılımcı sayısı, uyumu gözetilerek klasik değerlendirme yöntemleri anlatılmıģtır. Bu yöntemlerin senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı avantaj ve dezavantajları araģtırmacı tarafından tartıģma yöntemi olan münazara tekniği kullanılarak iģlenmiģtir. Fen ve teknoloji öğretmenleri hizmet yılları dikkate alınarak iki gruba ayrılmıģtır. Ġlk grup hizmet süresi 0-5 yıl olanlar, ikinci grup ise hizmet yılı 5-20 yıl olanlar olmak üzere iki grup oluģturulmuģtur. Birinci grup klasik değerlendirme yönteminin dezavantajlarını savunmuģlar, ikinci grup fen ve teknoloji öğretmenleri ise klasik değerlendirme yöntemlerinin avantajlarını savunmuģlardır. Sonuçta her iki grubun haklı gerekçeleri olmasına rağmen tartıģmanın sonucunda klasik değerlendirme yöntemlerin dezavantajlarının daha fazla olduğu sonucuna varılmıģtır. Bu ortak görüģü

16 de 2005 yılında yenilen fen ve teknoloji programlarının daha çok alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemi esas alındığı söylenebilir. Bu tartıģma ortamı araģtırmacı tarafında ilköğretim 6, 7, 8 Sınıf fen ve teknoloji dersinde örnek bir ünitede çıkarılan doğru- yanlıģ, çoktan seçmeli, kısa cevaplı, boģluk doldurmalı ve eģleģtirmeli sorular üzerinde tartıģma ortamı sağlanmıģtır. Daha sonraki aģamada ise kursa katılan fen teknoloji öğretmenlerinde klasik değerlendirme yöntemler ile ilgili sorular yazmalar istenmiģ yazılan sorular üzerinde tartıģmalar yapılarak etkinlik sona erdirilmiģtir. Etkinlik No: 3 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): TIMMS ve SBS Sorularının Özellikleri Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Yrd. Doç. Dr. Tuncay ÖZSEVGEÇ (AraĢtırmacı) Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin ulusal ve uluslararası sınavlar ile ilgili farkındalıklarını arttırmak ve karģılaģtıkları sorunlarla baģa çıkmaları konusunda öneriler sunmak Ulusal ve uluslararası ölçekte gerçekleģtirilen sınavlar Sınavların Amacı Sınavların Özellikleri Sınavlarda yer alan soru tipleri Sınava hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar Öğrencilerin yerine getirmesi beklenen sorumluluklar Velilerin yerine getirmesi beklenen sorumluluklar 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı Bilgisayar, projeksiyon cihazı Yrd. Doç. Dr. Tuncay ÖZSEVGEÇ tarafından kursa katılan Fen ve Teknoloji öğretmenlerine ulusal ve uluslararası ölçekte ilköğretim ve ortaöğretimde gerçekleģtirilen büyük ölçekli sınavlar tanıtılmıģtır. Bu sınavların gerçekleģtirilme amaçları hakkında farkındalık yaratılmaya çalıģılmıģtır. Sınavlarda yer alan çoktan seçmeli ve alternatif ölçme değerlendirme tipindeki sorular örnekleriyle gösterilmiģtir. Sınavlara hazırlık sürecinde öğretmenlerin, veli ve öğretmenlerin karģılaģacakları muhtemel sorunlar ve çözüm önerilerinin neler olabileceği tartıģılmıģtır. Etkinlik No: 4 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Kelime ĠliĢkilendirme Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Hava ĠPEK AKBULUT (Bursiyer) Öğretmenlere kelime iliģkilendirmenin eğitimde kullanım amacını kavratmak, kelime iliģkilendirmeye yönelik etkinlik hazırlama, uygulama ve değerlendirme becerilerini kazandırmak Kelime iliģkilendirme tekniğinin hazırlanmasında dikkat edilecek hususlar Kelime iliģkilendirme tekniğinin avantajları Kelime iliģkilendirme tekniğinin dezavantajları Kelime iliģkilendirme tekniğinin hazırlanıģı Kelime iliģkilendirme tekniğinin değerlendirilmesi Örnek etkinlik uygulanması ve sınıf ortamında değerlendirilmesi 40 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti Etkinliğin Nasıl Yapıldığı ArĢ. Gör. Hava ĠPEK AKBULUT tarafından öğretmen grubuna kelime iliģkilendirmenin (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, kökeninin nereden geldiği ve eğitimde kullanım amaçları tanıtılmıģtır. Ayrıca Kelime senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı iliģkilendirme tekniğinin hazırlanmasında dikkat edilecek hususlar, kelime iliģkilendirme tekniğinin avantajları, kelime iliģkilendirme tekniğinin dezavantajları, kelime iliģkilendirme tekniğinin hazırlanıģı ve uygulanması, kelime iliģkilendirme tekniğinin değerlendirilmesinin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler sunulmuģtur. En son olarak da 6. Sınıf Kuvvet ve Hareket ünitesinde yer alan beģ ana kavram seçilerek öğretmenlere kelime iliģkilendirme etkinliği uygulanmıģtır. Uygulamanın sonunda her iki öğretmene bir kavram düģecek Ģekilde kağıtlar dağıtılmıģ ve frekanslamalar yapılmıģtır. Örnek frekanslar üzerinden öğretmenlere kavram ağının nasıl oluģturulduğu uygulamalı olarak gösterilmiģtir.

17 Etkinlik No: 5 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): YapılandırılmıĢ grid Hedef Kitle: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Hava ĠPEK AKBULUT (Bursiyer) Öğretmenlerin yapılandırılmıģ grid hazırlama, uygulama ve puanlama aracı olarak kullanma becerisi kazanmalarını sağlamak YapılandırılmıĢ grid tekniği YapılandırılmıĢ grid tekniğinin hazırlanıģı YapılandırılmıĢ grid tekniğinin puanlanması YapılandırılmıĢ grid tekniğinin avantajları YapılandırılmıĢ grid tekniğinin dezavantajları YapılandırılmıĢ grid tekniği ve SBS 40 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti, tahta, kalem Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber ArĢ. Gör. Hava ĠPEK AKBULUT tarafından projenin hedef kitlesine yapılandırılmıģ sayısı, katılımcı sayısı, grid tekniğinin hazırlanıģı, puanlanması, avantajları, dezavantajları hakkında bilgi senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı verilmiģtir. SBS de yapılandırılmıģ grid tekniği ile ilgili sorulmuģ sorular öğretmenlerle birlikte incelenmiģtir. Omurgalılar ve omurgasızlar konusu ile ilgili olarak hazırlanmıģ yapılandırılmıģ grid ve bu gride verilen cevapların nasıl puanlanması gerektiği ile ilgili uygulamalı örnekler öğretmenlerle birlikte tartıģılarak yorumlanmıģtır. Konunun teorik sunumunun ardından öğretmenlere bir kazanım verilerek bu kazanıma uygun bir yapılandırılmıģ grid tekniği hazırlamaları, hazırlarken nelere dikkat ettiklerini açıklamaları istenmiģtir. Etkinlik No: 6 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): GörüĢme (Mülakat) Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Hava ĠPEK AKBULUT (Bursiyer) Öğretmenlere görüģme tekniğinin eğitimde kullanım amacını kavratmak, görüģmenin türlerini tanıtmak, nasıl yapıldığını ve nasıl değerlendirildiğine yönelik örnek göstermek GörüĢme yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenler GörüĢmede nasıl bir yol izlenmelidir? GörüĢme tekniğinin avantajları GörüĢme tekniğinin dezavantajları GörüĢmelerin analizi 40 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber ArĢ. Gör. Hava ĠPEK AKBULUT tarafından öğretmen grubuna görüģme tekniğinin fen sayısı, katılımcı sayısı, eğitiminde neden ve nasıl kullanılacağı, görüģme yapmadan önce nasıl bir yol izlenmesi senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı gerektiği, görüģmede nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, görüģme tekniğinin avantajları ve dezavantajları, görüģme sonucu elde edilen verilerin nasıl analiz edileceği ve örnek görüģme analizleri tanıtılmıģtır. Etkinlik No: 7 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Gözlem Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Hava ĠPEK AKBULUT (Bursiyer) Öğretmenlerin gözlem tekniğini sınıf ortamında kullanma becerisi kazanmalarını sağlamak Gözlem tekniği Gözlem çeģitleri Gözlem tekniğinin avantajları Gözlem tekniğinin dezavantajları Gözlem formları

18 Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı Gözlem formu oluģturma 40 dk Bilgisayar, projeksiyon aleti, tahta, kalem ArĢ. Gör. Hava ĠPEK AKBULUT tarafından projenin hedef kitlesine gözlem tekniği, yapılıģ amaçlarına göre gözlem çeģitleri, gözlem tekniğinin avantajları, dezavantajları hakkında bilgi verilmiģtir. Farklı amaçlar için kullanılan gözlem formalarından örnekler verilmiģ ve öğretmenlerle beraber verilen bir kazanım doğrultusunda öğrenci performansını değerlendirmede kullanılabilecek bir gözlem formu oluģturulmuģtur. Konunun teorik sunumunun ardından öğretmenlere bir kazanım verilerek bu kazanıma uygun öğrenci performansını değerlendirmede yararlanacakları bir gözlem formu hazırlamaları, hazırlarken nelere dikkat ettiklerini açıklamaları istenmiģtir. Etkinlik No: 8 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Tanılayıcı dallanmıģ ağaç Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Tülay ġenel ÇORUHLU (Bursiyer) Öğretmenlere tanılayıcı dallanmıģ ağacın eğitimde kullanım amacını kavratmak, tanılayıcı dallanmıģ ağaca yönelik etkinlik hazırlama, uygulama ve değerlendirme becerilerini kazandırmak Tanılayıcı dallanmıģ ağaç tekniğinin hazırlanmasında dikkat edilecek hususlar Tanılayıcı dallanmıģ ağaç tekniğinin avantajları Tanılayıcı dallanmıģ ağaç tekniğinin dezavantajları Tanılayıcı dallanmıģ ağaç tekniğinin hazırlanıģı Tanılayıcı dallanmıģ ağaç tekniğinin değerlendirilmesi Örnek etkinlik uygulanması ve sınıf ortamında değerlendirilmesi 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti Etkinliğin Nasıl Yapıldığı ArĢ. Gör. Tülay ġ. ÇORUHLU tarafından öğretmen grubuna tanılayıcı dallanmıģ ağacın (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, kökeninin nereden geldiği ve eğitimde kullanım amaçları tanıtılmıģtır. Ayrıca tanılayıcı senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı dallanmıģ ağaç tekniğinin hazırlanmasında dikkat edilecek hususlar, tanılayıcı dallanmıģ ağaç tekniğinin avantajları, tanılayıcı dallanmıģ ağaç tekniğinin dezavantajları, tanılayıcı dallanmıģ ağaç tekniğinin hazırlanıģı ve uygulanması, tanılayıcı dallanmıģ ağaç tekniğinin klasik doğru- yanlıģ sorularından farkının ne olduğu ve tanılayıcı dallanmıģ ağaç tekniğinin değerlendirilmesinin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler sunulmuģtur. En son olarak da 7. Sınıf Kimyasal bağlar ünitesinde yer alan ilk sekiz kazanım seçilerek öğretmenlere tanılayıcı dallanmıģ ağaç etkinliği hazırlatılmıģtır. Uygulama sırasında öğretmenlerin sorduğu sorulara cevap verilerek öğretmenler doğru materyal geliģtirmeye yönlendirilmiģtir. ÇalıĢmanın sonunda öğretmenlerin hazırladıkları tanılayıcı dallanmıģ ağaç modelleri toplanmıģ ve kazanımlara uygunluğu tartıģılmıģtır. Ayrıca çalıģmanın sonunda araģtırmacı kendisinin kazanımlara uygun olarak hazırladığı tanılayıcı dallanmıģ ağaç etkinliğini katılımcı öğretmenler ile paylaģmıģtır. Etkinlik No: 9 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Poster Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör Tülay ġenel ÇORUHLU (Bursiyer) Öğretmenlerin poster hazırlama, uygulama ve puanlama aracı olarak kullanma becerisi kazanmalarını sağlamak Poster tekniği Poster hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar Poster ödevlerinin değerlendirilmesi Poster tekniğinin avantajları Poster tekniğinin dezavantajları Poster tekniği ve SBS 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti, tahta, kalem Etkinliğin Nasıl Yapıldığı ArĢ. Gör Tülay ġenel ÇORUHLU tarafından projenin hedef kitlesine poster tekniği (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar, poster ödevlerinin değerlendirilmesi, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı avantajları, dezavantajları hakkında bilgi verilmiģtir. SBS de poster tekniği ile ilgili

19 sorulmuģ sorular öğretmenlerle birlikte incelenmiģtir. Ekosistemin bozulmasında insan kaynaklı nedenlerin araģtırılması adlı poster ödevi öğrencilere verilirken nelere dikkat edilmesi gerektiği, verilen ödevin nasıl değerlendirileceği ile ilgili uygulamalı örnekler öğretmenlerle birlikte tartıģılarak yorumlanmıģtır. Konunun teorik sunumunun ardından öğretmenlere bir kazanım verilerek bu kazanıma uygun olarak bir poster ödevi hazırlamaları ve bu posteri değerlendirecekleri bir ölçme aracı geliģtirmeleri istenmiģtir. Öğretmenler etkinliğin ardından hazırlamıģ oldukları poster ödevlerini ve değerlendirme amacıyla oluģturdukları ölçme araçlarını sunmuģlardır. Böylece bir tartıģma ortamı oluģturularak uygulamanın etkili bir Ģekilde gerçekleģmesi sağlanmıģtır. Etkinlik No: 10 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Drama Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Yrd. Doç. Dr. Esra KELEġ (AraĢtırmacı) Öğretmenlerin drama tekniğini kavramalarını ve drama etkinlikleri hazırlama, uygulama ve puanlanmalarına yönelik beceriler kazanmalarını sağlamak Drama Nedir? Dramanın Sınıf Ortamında Kullanımının Faydaları Dramanın AĢamaları Drama ve Yapısalcı YaklaĢım Drama ÇalıĢması ve Değerlendirme Rubriği 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ ve Yrd. Doç. Dr. Esra KELEġ tarafından projenin hedef kitlesine sayısı, katılımcı sayısı, drama, dramanın sınıf ortamında kullanımının sağladığı faydalar, dramanın aģamaları, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı drama ve yapısalcı yaklaģım arasındaki iliģki hakkında bilgi verilmiģtir. Drama tekniğinin aģamaları üzerinde durulmuģtur. Canlıları Sınıflandıralım konusu ile ilgili olarak hazırlanmıģ drama etkinliği öğretmenlere sunulmuģ ve drama etkinliğinin nasıl puanlandırılması gerektiği rubrik eģliğinde öğretmenlerle birlikte tartıģılarak yorumlanmıģtır. Konunun teorik sunumunun ardından öğretmenlere ısının maddelerde iletimi ile ilgili kazanımlar verilerek öğretmenlerden bir drama etkinliği hazırlamaları istenmiģtir. Ayrıca hazırladıkları drama etkinliği için bir rubrikte geliģtirmeleri istenmiģtir. GeliĢtirilen drama etkinliklerinin amacına uygun olarak kullanılabilmesi için neler yapılması gerektiği tartıģılmıģtır. Etkinlik No: 11 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Kavram Haritası Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Yrd. Doç. Dr. Esra KELEġ (AraĢtırmacı) Öğretmenlerin kavram haritası hazırlama, uygulama ve puanlanmalarına yönelik beceriler kazanmalarını sağlamak Kavram Haritasının Tanımı Kavram Haritası Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Kavram Haritası Kullanmanın Avantajları Kavram Haritası Kullanmanın Dezavantajları Kavram Haritalarının Puanlanması 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti Etkinliğin Nasıl Yapıldığı Yrd. Doç. Dr. Esra KELEġ projenin hedef kitlesine kavram haritaları hakkında bilgi (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, verilerek kavram haritası hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar, kavram haritası senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı kullanımının avantajları ve dezavantajları üzerinde durulmuģtur. Ayrıca kavram haritalarının nasıl puanlandırılması gerektiği hususunda gerekli bilgilendirmeler yapılmıģtır. Gerekli teorik bilgiler sunulduktan sonra göz ve gözün kısımları hakkında hazırlanmıģ örnek bir kavram haritası hedef kitleye sunulmuģtur. Öğretmenlerin 6. sınıf Madde ve Isı ünitesine yönelik bir kavram haritası hazırlamaları sağlanmıģtır. GeliĢtirilen kavram haritasının öğrenme ortamında, amacına uygun olarak kullanılabilmesi için neler yapılması gerektiği tartıģılmıģtır. Ayrıca öğretmenler kendilerinin hazırlamıģ oldukları kavram haritalarını puanlandırmıģlardır.

20 Etkinlik No: 12 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Dereceli Puanlama Anahtarı, Derecelendirme Ölçeği, Kontrol Listesi Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Yrd. Doç.Dr. Ahmet BACANAK Öğretmenlerin Dereceli Puanlama Anahtarı, Derecelendirme Ölçeği, Kontrol Listesi ile ilgili farkındalık düzeylerini geliģtirmek Dereceli Puanlama Anahtarı nedir? Dereceli Puanlama Anahtarı nasıl hazırlanır? Dereceli Puanlama Anahtarı nasıl puanlandırılır? Dereceli Puanlama Anahtarı hazırlanırken nelere dikkat edilir? Dereceli Puanlama Anahtarı nasıl kullanılır? Derecelendirme Ölçeği nedir? Derecelendirme Ölçeği nasıl hazırlanır? Derecelendirme Ölçeği nasıl puanlandırılır? Derecelendirme Ölçeği hazırlanırken nelere dikkat edilir? Derecelendirme Ölçeği nasıl kullanılır? Kontrol Listesi nedir? Kontrol Listesi nasıl hazırlanır? Kontrol Listesi nasıl puanlandırılır? Kontrol Listesi hazırlanırken nelere dikkat edilir? Kontrol Listesi nasıl kullanılır? 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti Etkinliğin Nasıl Yapıldığı Yrd.Doç.Dr.Ahmet BACANAK tarafından projenin hedef kitlesine dereceli puanlama (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, anahtarı (analitik ve bütüncül rubrik), derecelendirme ölçeği ve kontrol listesi hakkında senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı bilgi verilmiģtir. Dereceli puanlama anahtarı (analitik ve bütüncül rubrik), derecelendirme ölçeği ve kontrol listesinin nasıl hazırlanacağı, hazırlanması aģamasında nelere dikkat edileceği, hangi durumlarda kullanılmasının doğru olacağı, nasıl puanlanacağı ve nasıl kullanılacağı üzerinde durulmuģtur. Ayrıca, bu değerlendirme ölçekleri ile ilgili örnek formlar geliģtirilmiģtir. Etkinlik No: 13 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Grup/Akran/Öz Değerlendirme Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Doç.Dr. Murat GÖKDERE (AraĢtırmacı) Öğretmenlerin grup/akran/öz değerlendirme ile ilgili farkındalık düzeylerini geliģtirmek Grup değerlendirmesi nedir? Grup değerlendirmesinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Grup değerlendirmesinin öğretmenler ne Ģekilde faydalanabilirler? Akran değerlendirmesi nedir? Akran değerlendirmesinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Akran değerlendirmesinin öğretmenler ne Ģekilde faydalanabilirler? Öz değerlendirme değerlendirmesi nedir? Öz değerlendirme değerlendirmesinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Öz değerlendirme değerlendirmesinin öğretmenler ne Ģekilde faydalanabilirler? 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti Etkinliğin Nasıl Yapıldığı Doç.Dr.Murat GÖKDERE tarafından projenin hedef kitlesine grup, akran ve öz (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, değerlendirme hakkında bilgi verilmiģtir. Grup, aran ve öz değerlendirmenin nasıl ve ne senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı zaman yapılmasının uygun olacağı, bu değerlendirmelerden sınıf içinde öğretimin planlanması yapılırken nasıl faydalanılabileceği üzerinde durulmuģtur. Ayrıca, grup, akran ve öz değerlendirme yapılırken ortaya çıkabilecek durumlar ile bu değerlendirmelerin avantajları ve dezavantajları etraflıca açıklanmıģtır. Etkinlik No: 14 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): WEB Destekli ADÖYT: Tanıtım Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni

21 Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Doç.Dr. Murat GÖKDERE Öğretmenlerin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Yöntem ve Tekniklerini (AÖDYT ) kullanmada Web tabanlı programlardan nasıl faydalanabileceği hakkında farkındalık düzeyi oluģturma AÖDYT WEB ortamında hazırlamanın ve kullanmanın faydaları 40 dk Bilgisayar, projeksiyon aleti, internet Doç.Dr.Murat GÖKDERE tarafından projenin hedef kitlesine AÖDYT nin web ortamında nasıl hazırlanabileceği, nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi verilmiģtir. Ayrıca, AÖDYT nin web ortamında kullanılmasının zaman, ekonomi, geri bildirim vb. konularda ne gibi faydaları olabileceği üzerinde durulmuģtur. Etkinlik No: 15 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): WEB Destekli ADÖYT:Web Tabanlı Performans Değerlendirme Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Yrd. Doç.Dr. Ahmet BACANAK (AraĢtırmacı) Öğrenci ve velilerin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Formlarını (AÖDF) kullanmada Web tabanlı programlardan nasıl faydalanabileceği hakkında farkındalık düzeyi oluģturma AÖDF WEB ortamında hazırlamanın, kullanmanın faydaları ve web sitesinin tanıtılması 40 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti, internet Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber Yrd. Doç.Dr. Ahmet BACANAK tarafından projenin hedef kitlesine AÖDF nın web sayısı, katılımcı sayısı, ortamında nasıl hazırlanabileceği, nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi verilmiģtir. senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı AÖDF nın web ortamında kullanılmasının zaman, ekonomi, geri bildirim vb. konularda ne gibi faydaları olabileceği üzerinde durulmuģtur. AÖDF hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesinin tanıtımı yapılmıģtır. Ayrıca, hazırlanan web sitesine nasıl giriģ yapılacağı, sitenin kullanılması durumunda nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu üzerinde durulmuģ, açıklama ve uygulama yapılmıģtır. Etkinlik No: 16 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): WEB Destekli ADÖYT: Programın Kullanılaması Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Yrd. Doç.Dr. Ahmet BACANAK (AraĢtırmacı) Öğrenci ve velilerin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Formları (AÖDF) hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesinde bulunan değerlendirme formlarını kullanmaları AÖDF hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesinde, öğrenci ve velinin değerlendirme formlarının kullanması, geri bildirimlerin yapılması 40 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti, internet Etkinliğin Nasıl Yapıldığı Yrd. Doç.Dr. Ahmet BACANAK tarafından projenin hedef kitlesine AÖDF hazırlama (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesi yardımıyla öğretmen tarafından geliģtirilen senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı analitik form, bütüncül form, derecelendirilmiģ form ve kontrol listesinin nasıl kullanılacağı açıklanmıģtır. Ayrıca, bu değerlendirme formlarının ve öğretmen tarafından yapılan değerlendirmelerin nasıl görülebileceği, nasıl değerlendirilmesi gerektiği ve geri bildirimlerde nasıl bulunabileceği konusu üzerinde durulmuģ, açıklama ve uygulama yapılmıģtır. Etkinlik No: 17 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): WEB Destekli ADÖYT: Uygulama Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Dr. Miraç AYDIN (Bursiyer) Öğretmenlerin Alternatif Ölçme Ve Değerlendirme Formları (AÖDF) Hazırlama Ve Kullanma Amacıyla GeliĢtirilen Web Sitesinde Değerlendirme Formlarının

22 Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı Hazırlanmasına Yönelik Uygulama Öğretmenlerin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme formları hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesinde öğretmen, öğrenci ve veliye yönelik değerlendirme formlarının hazırlanması ve uygulanması çalıģması 40 dk Bilgisayar, projeksiyon aleti, internet Dr. Miraç AYDIN tarafından projenin hedef kitlesine AÖDF hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesi yardımıyla öğretmen, öğrenci ve veli kullanımı için analitik form, bütüncül form, derecelendirilmiģ form ve kontrol listesinin hazırlanmasına yönelik uygulamalar yapılmıģtır. Etkinlik No: 18 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): WEB Destekli AÖDYT Kullanımında Veli ve Öğrenciye DüĢen Sorumluluklar-1 Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Doç.Dr. Hakan ġevki AYVACI (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Hasan Bakırcı (Bursiyer) Öğretmenlerin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme formları hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesinin kullanımını tanıtma Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Formları (AÖDF) hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesinin öğretmen, veli ve öğrenci tarafından nasıl kullanılması gerektiğini açıklama 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı Bilgisayar, projeksiyon aleti, internet Doç. Dr. Hakan ġevki AYVACI tarafından projenin hedef kitlesine AÖDF hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesinin tanıtımı yapılmıģtır. Öğretmenlere hazırlanan web sitesine nasıl üye olunması gerektiği, öğrenci ve velilerini bu sisteme nasıl katması gerektiği, sitenin kullanılması durumunda nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu üzerinde durulmuģ, açıklama ve uygulama yapılmıģtır. Etkinlik No: 19 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): WEB Destekli AÖDYT Kullanımında Veli ve Öğrenciye DüĢen Sorumluluklar-2 Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Doç.Dr. Hakan ġevki AYVACI (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Hasan Bakırcı (Bursiyer) Öğretmenlerin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Formları (AÖDF) hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesinde değerlendirme formlarının hazırlanması Öğretmenlerin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme formları hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesinde öğretmen, öğrenci ve veliye yönelik değerlendirme formlarının hazırlanması 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı Bilgisayar, projeksiyon aleti, internet Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ ve ArĢ. Gör. Hasan Bakırcı tarafından projenin hedef kitlesine AÖDF hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesi yardımıyla öğretmen, öğrenci ve veli kullanımı için analitik form, bütüncül form, derecelendirilmiģ form ve kontrol listesinin nasıl hazırlanacağı açıklanmıģtır. Ayrıca, bu değerlendirme formlarının diğer öğretmenlerle nasıl paylaģılabileceği, sitede yer alan hazır formlardan nasıl faydalanılabileceği konusu üzerinde durulmuģ, açıklama ve uygulama yapılmıģtır. Etkinlik No: 20 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Öğrenci Ürün Dosyaları (Portfolyo) ve Kullanımı Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Mustafa ÜREY (Bursiyer) Öğretmenlerin portfolyoların altında yatan öğrenme kuramlarına hakim olarak, portfolyo geliģtirme ve değerlendirme süreçlerini kavrayabilmelerini sağlamak -Portfolyo Nedir? -Portfolyonun Kullanım Alanları ve DoğuĢu

23 Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı -Portfolyonun Amacı -Fen ve Teknoloji Öğretiminde Portfolyo -Portfolyo Kullanımının Avantaj ve Dezavantajları -Portfolyo Kullanımının Öğretmen, Öğrenci, Okul Yönetimi ve Veliye Getirdiği Sorumluluklar -Portfolyonun Özellikleri -Portfolyo Türleri -Portfolyonun Ġçeriği -Bir Portfolyo Dosyasında Bulunması Gereken Bölümler -Portfolyo GeliĢtirme Süreci ve AĢamaları -Web Tabanlı Portfolyo (WTP) 80 dk. Bilgisayar, projeksiyon aleti ArĢ. Gör. Mustafa ÜREY tarafından projenin hedef kitlesine portfolyonun kullanım alanları ve doğuģu ile ilgili bilgi verilerek portfolyonun altında yatan öğrenme kuramları hakkında bilgi verilmiģtir. Portfolyo türleri, portfolyoların içeriği, portfolyoların avantaj ve dezavantajları ile birlikte portfolyo geliģtirme ve değerlendirme sürecinde öğretmen, öğrenci, veli ve okul yöneticisine düģen sorumluluklar hakkında öğretmenler bilgilendirilmiģtir. Bir portfolyo dosyasında bulunması gereken bölümler açıklanarak örnek portfolyo dosyaları öğretmenlere sunulmuģ ve 6. sınıf 1. ünite kazanımları dikkate alınarak örnek portfolyo çalıģmaları için tartıģma ortamı yaratılmıģtır. Ayrıca web tabanlı portfolyo çalıģmaları hakkında bilgilendirme yapılarak uygulama süreci hakkında kısa açıklamalar yapılmıģtır. Etkinlik No: 21 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Performans Değerlendirme Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Yılmaz KARA (Bursiyer) Öğretmenlerin performans değerlendirme etkinlikleri hazırlama, uygulama ve puanlanmalarına yönelik beceriler kazanmalarını sağlamak Performans değerlendirme nedir? Okullarda kullanılan performans değerlendirme türleri Performans değerlendirme türlerinin özellikleri Performans değerlendirmenin avantajları Performans değerlendirmenin dezavantajları Performans görevlerini geliģtirme basamakları Performansların puanlanması Performans görevi geliģtirmeye yönelik model önerisi 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber ArĢ. Gör. Yılmaz KARA tarafından projenin hedef kitlesine performans değerlendirme, sayısı, katılımcı sayısı, okullarda yaygın olarak kullanılan performans değerlendirme türleri ve değiģik senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı performans değerlendirme türlerinin özellikleri hakkında bilgi verilmiģtir. Performans değerlendirme etkinliklerinin kullanılmasının üstün yönleri ve eksik yanları üzerinde durulmuģtur. Performansların puanlanmasında kullanılan anekdot kayıtlarının, kontrol listelerinin, dereceli ölçeklerin ve rubriklerin özellikleri açıklanmıģtır. Performans görevi geliģtirme basamakları takip edilerek Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım ünitesinde 7. sınıf öğrencilerin iletiģim, psikomotor ve etkileģim becerilerini değerlendirmeye yönelik örnek bir performans görevinin hedef kitlenin katılımı ile oluģturulması, sağlanmıģtır. GeliĢtirilen performans değerlendirme görevinin öğrenme ortamında, amacına uygun olarak kullanılabilmesi için neler yapılması gerektiği tartıģılmıģtır. Etkinlik No: 22 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Proje Katılımcılar: 30 Fen ve Teknoloji öğretmeni Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Mustafa ÜREY (Bursiyer) Dr. Miraç AYDIN (Bursiyer) Öğretmenlerin bir değerlendirme aracı olarak projeleri tanımalarını, müfredatta projeye

24 Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı yapılan vurgunun farkına varmalarını, proje hazırlama, hazırlatma, uygulama ve puanlanmalarına yönelik beceriler kazanmalarını sağlamak Öğretim programında projenin yeri ve önemi Projelerin yaygınlaģtırma çalıģmaları Proje nedir? Özellikleri nelerdir? Proje hazırlama aģamaları Bir proje ödevinde bulunması gereken bölümler ve proje ödevi geliģtirmeye yönelik model önerisi SBS sınavında proje konusunda çıkan soruların incelenmesi Projelerin puanlandırılması Örnek proje tanıtımı: Atık pillerin çevreye zararları ve halkı bilinçlendirme çalıģmaları Örnek bir konu üzerinden proje raporu ve proje ödevi geliģtirme etkinliği KapanıĢ dk Bilgisayar, projeksiyon aleti ArĢ. Gör. Miraç AYDIN tarafından kursun hedef kitlesine proje, özellikleri, müfredatta bir öğretim stratejisi ve değerlendirme aracı olarak projelere verilen önem ve bunun paralelinde yürütülen yaygınlaģtırma çalıģmaları, proje hazırlama, hazırlatma ve değerlendirmede takip edilmesi gereken basamaklar hakkında bilgi verilmiģtir. Kursa katılan öğretmenlere bir konu verilerek, proje hazırlamada ve proje ödevi vermede takip edilmesi gereken basamakları çerçevesinde bir proje raporu ve bir proje ödevi hazırlamaları sağlanmıģtır. Bu konuda öğretmenlere rehberlik yapılarak proje raporları (GiriĢ, Amaç, Yöntem, Bulgu, Sonuç bölümlerinden oluģan) ve proje ödevlerine (Kazanımlar, Görev, Hedef Kitle, Süreç, Değerlendirme Kriterleri bölümlerinden oluģan) son Ģekli verilmiģ, tartıģmalar yürütülmüģtür. Öğretmenlerden seminerle ilgili dilek ve önerilerini belirtmeleri istenmiģtir. Sonraki dönem yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirme yapılmıģtır Öğrenci ve Velilerle Yürütülen Alternatif Ölçme ve Değerlendirme ile Ġlgili Tanıtım Kursunun Ġçeriği Bu kısımda hizmet içi kursa katılan 382 öğrenci ve 343 veli ile yürütülen alternatif ölçme ve değerlendirme ile ilgili tanıtım kursunun programı Tablo 5 te ve kurs programının içeriği ise Tablo 6 da sunulmuģtur Velilere Yönelik Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Yöntem ve Tekniklerini(AÖDYT) Tanıtım Kurs Programı Bu çalıģma kapsamında 343 veliye Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Yöntem ve Tekniklerini(AÖDYT) Tanıtım Kurs Programı 28 Kasım- 9 Aralık 2011 tarihleri arasında düzenlenmiģtir. Düzenlenen kursun içeriği aģağıda ayrıntılı olarak sunulmuģtur. Tablo 5. Veliler ile yürütülen AÖDYT tanıtım kurs programı Tarih Görevli Öğretim Elamanı Konu BaĢlığı Prof. Dr Salih ÇEPNĠ Dr. Miraç AYDIN TanıĢma Ölçme ve Değerlendirmeye GiriĢ Ölçme ve Değerlendirmeye Neden Ġhtiyaç Duyulur? Yrd. Doç. Dr. Tuncay Yeni Öğretim Programları ve Alternatif Ölçme Değerlendirme Yöntem ve ÖZSEVGEÇ Teknikleri ile ĠliĢkisi Alternatif ve Geleneksel Ölçme Değerlendirme Yöntem ve Teknikleri ArĢ. Gör. Hasan BAKIRCI TIMMS ve SBS Sorularının Özellikleri Doç. Dr. Hakan ġevki Veliler Değerlendirme Sürecine Nasıl Katkıda Bulunabilir? AYVACI Doç. Dr. Hakan ġevki Veliden Beklenen Etkili DavranıĢlar Nasıl Olmalıdır? AYVACI Yrd. Doç. Dr. Ahmet BACANAK Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Yöntem ve Tekniklerinin (AÖDYT) Web Ortamında Kullanımı

25 Doç. Dr. Murat GÖKDERE Web tabanlı Performans Değerlendirme Programının Tanıtımı ve Uygulama Dr. Miraç AYDIN ArĢ. Gör. Yılmaz KARA Bilgisayar Laboratuarında Veliler ile Örnek Uygulamaların Yapılması Dr. Miraç AYDIN Bilgisayar Laboratuarında Veliler ile Örnek Uygulamaların Yapılması ArĢ. Gör. Mustafa ÜREY ArĢ. Gör. Tülay ġenel Bilgisayar Laboratuarında Veliler ile Örnek Uygulamaların Yapılması ÇORUHLU ArĢ. Gör. Hava ĠPEK AKBULUT Dr. Miraç AYDIN Bilgisayar Laboratuarında Veliler ile Örnek Uygulamaların Yapılması ArĢ. Gör. Yılmaz KARA Oturumlar her gün öğrencilere yönelik kurs ile saatler arasında paralel oturumlar Ģeklinde gerçekleģtirilmiģtir. Tablo 6. Veliler ile yürütülen AÖDYT tanıtım kurs programının içeriği Etkinlik No: 1 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Katılımcılarla TanıĢma Ölçme Değerlendirmeye GiriĢ Ölçme Değerlendirmeye Niçin Ġhtiyaç Duyulur? Hedef Kitle: 500 veli Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Prof. Dr. Salih ÇEPNĠ (AraĢtırmacı) Dr. Miraç AYDIN (Bursiyer) Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı Velilerin ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile ilgili farkındalıklarını arttırmak. AçılıĢ, kursiyerlerle tanıģma, programın tanıtımı, Ölçme ve değerlendirme nedir? Eğitimde ölçme-değerlendirmenin önemi Ölçme değerlendirmenin amacı Ölçme değerlendirme türleri TeĢhis değerlendirme ve özellikleri YerleĢtirmeye yönelik değerlendirme ve özellikleri Biçimlendirici değerlendirme ve özellikleri Sonuç değerlendirme ve özellikleri Alternatif değerlendirme ve özellikleri Özgün değerlendirme ve özellikleri dk Bilgisayar, projeksiyon cihazı Salih ÇEPNĠ ve Miraç AYDIN baģkanlığında proje ekibinin hazır bulunan diğer bursiyerler, kursa katılan velilere programın tanıtımını yapmıģlardır. Daha sonra katılımcıların son yıllarda öğretim programlarının yeniden yapılandırılması çalıģmalarına paralel olarak ölçme ve değerlendirme alanında meydana gelen değiģimler ve bu değiģimlerin altında yatan temel ilkeler hakkında bilgi sunulmuģtur. Eğitimde ölçme değerlendirmenin önemi üzerinde durularak, amaca uygun değerlendirme türlerinin nasıl belirlenmesi gerektiği açıklanmıģtır. Öğretmenlerin ölçme değerlendirme ile ilgili eğitsel süreçlerde teģhis, biçimlendirme, yerleģtirme ve sonuç değerlendirme iģlemlerini nasıl gerçekleģtirebileceği ve en iyi uygulamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda önerilerde bulunulmuģtur. Alternatif değerlendirme ve otantik değerlendirme yaklaģımlarının fen ve teknoloji derslerindeki önemi ve neden yeni öğretim programına entegre edilmesi gerektiği ile ilgili geliģmeler açıklanmıģtır. Etkinlik No: 2 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Yeni Öğretim Programları ve Alternatif Ölçme Değerlendirme Yöntem ve Teknikleri ile ĠliĢkisi Alternatif ve Geleneksel Ölçme Değerlendirme Yöntem ve Teknikleri Hedef Kitle: 500 veli Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Yrd. Doç. Dr. Tuncay ÖZSEVGEÇ (AraĢtırmacı) ArĢ. Gör. Hasan BAKIRCI (Bursiyer) Velilerin alternatif ve geleneksel öğretim teknikleri arasındaki farklılıkları hakkındaki bilgilerini arttırmak, yeni öğretim programıyla iliģkisini ortaya çıkarmak. Fen ve Teknoloji Programında Değerlendirme AnlayıĢı Klasik Değerlendirmede Kullanılan Yöntemler

26 Kullanılacak Malzemeler: Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber sayısı, katılımcı sayısı, senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı Doğru -YanlıĢ Testleri, Çoktan Seçmeli Testler, Kısa Cevaplı Testler, EĢleĢtirmeli Testler, Yazılı Yoklamalar, Sözlü Sınavlar Testlerinin Genel özellikleri Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Uygulamada Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Yukarıdaki testlere Uygun Örnek SBS Soruları 80 dk Bilgisayar, projeksiyon cihazı AraĢtırmacılar tarafından kursa katılan velilere teorik pratik uyumu gözetilerek klasik değerlendirme yöntemleri anlatılmıģtır. Bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajları araģtırmacı tarafından tartıģma yöntemi olan münazara tekniği kullanılarak iģlenmiģtir yılında yenilen fen ve teknoloji programlarının daha çok alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemi esas alındığı söylenebilir. Bu tartıģma ortamı araģtırmacı tarafında ilköğretim 6, 7, 8 Sınıf fen ve teknoloji dersinde örnek bir ünitede çıkarılan doğru- yanlıģ, çoktan seçmeli, kısa cevaplı, boģluk doldurmalı ve eģleģtirmeli sorular üzerinde tartıģma ortamı sağlanmıģtır. Etkinlik No: 3 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): TIMMS ve SBS Sorularının Özellikleri Hedef Kitle: 500 veli Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Yrd. Doç. Dr. Tuncay ÖZSEVGEÇ (AraĢtırmacı) Velilerin ulusal ve uluslararası sınavlar ile ilgili farkındalıklarını arttırmak ve karģılaģtıkları sorunlarla baģa çıkmaları konusunda öneriler sunmaktır. Ulusal ve uluslararası ölçekte gerçekleģtirilen sınavlar Sınavların Amacı Sınavların Özellikleri Sınavlarda yer alan soru tipleri Velilerin yerine getirmesi beklenen sorumluluklar 80 dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon cihazı Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber Yrd. Doç. Dr. Tuncay ÖZSEVGEÇ tarafından kursa katılan velilere ulusal ve sayısı, katılımcı sayısı, uluslararası ölçekte ilköğretim ve ortaöğretimde gerçekleģtirilen büyük ölçekli senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı uygulama sınavlar tanıtılmıģtır. Bu sınavların gerçekleģtirilme amaçları hakkında planı vs.): farkındalık yaratılmaya çalıģılmıģtır. Sınavlarda yer alan çoktan seçmeli ve alternatif ölçme değerlendirme tipindeki sorular örnekleriyle gösterilmiģtir. Sınavlara hazırlık sürecinde öğretmenlerin, veli ve öğrencilerin karģılaģacakları muhtemel sorunlar ve çözüm önerilerinin neler olabileceği tartıģılmıģtır. Etkinlik No: 4 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Veliler Değerlendirme Sürecine Nasıl Katkıda Bulunabilir? Hedef Kitle: 500 veli Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Doç. Dr. Hakan ġevki AYVACI ArĢ. Gör. Hasan BAKIRCI Velilerin değerlendirme sürecindeki görevlerinin ne olduğunu kavratmak Veliler çocuğunun değerlendirmesine nasıl katılmalı? Çevremizde gördüğümüz veliler değerlendirmede ne anlıyorlar ve nasıl değerlendirmeye katılıyorlar. Katılımcı velilerden çocuklarının değerlendirilmesine nasıl katıldıklarına dair örnekler verilmesini isteme dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber Doç. Dr. Hakan ġevki AYVACI ve ArĢ. Gör. Hasan BAKIRCI tarafından velilere sayısı, katılımcı sayısı, hazırlamıģ oldukları Veli Öğrenci Rehber Kılavuzunda örnekler verilmesi ve senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı uygulama planı vs.): katılımcı velilerin görüģlerine alınarak tartıģma ortamının oluģturulmuģtur. Velilere bursiyerler tarafında gelenekçi ve çağdaģ veliler adlı drama etkinliğinin canlandırılması ile etkinlik bitirilmiģtir. Veli Öğrenci Rehber Materyalinde yapılandırmacı yaklaģıma uygun veli katkısı örneği verilmiģtir.

27 Etkinlik No: 5 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Veliden Beklenen Etkili DavranıĢlar Nasıl Olmalıdır? Hedef Kitle: 500 veli Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Doç. Dr. Hakan ġevki AYVACI Velilerden beklenen etkili davranıģların neler olduğunu konusunda velileri bilinçlendirmek. Çevremizdeki veli davranıģ tipleri Katılımcı velilerden örnekler istenmesi Çevremizdeki veli davranıģ profillerinde örnekler verilmesi Bu davranıģları üzerinde tartıģma yapılması Uygun veli davranıģlarına konusunda görüģ birliğinin sağlanması dk Kullanılacak Malzemeler: Bilgisayar, projeksiyon aleti, tahta, kalem Etkinliğin Nasıl Yapıldığı (Rehber Doç. Dr. Hakan ġevki AYVACI tarafından projenin hedef kitlesi velilerden sayısı, katılımcı sayısı, beklenen etkili davranıģlar neler olması gerektiği anlatılmıģtır. Veli-Öğrenci senaryolaģtırılmıģ ayrıntılı uygulama planı vs.): Rehber Kılavuzunda yapılandırmacı yaklaģıma uygun ve uygun olmayan örnek karikatürlerin gösterilmesidir. AĢağıda çevremizde gördüğümüz veli profillerden birisini canlandıran bir örnek görülmektedir. Etkinlik No: 6 Etkinlik Tarihi (Gün/Ay/Yıl): Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Yöntem ve Tekniklerinin (AÖDYT) Web Ortamında Kullanımı Hedef Kitle: 500 veli Etkinliği yaptıracak kiģiler ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet BACANAK (AraĢtırmacı) Velilere Alternatif Ölçme ve Değerlendirme formları hazırlama ve kullanma amacıyla geliģtirilen web sitesinin kullanımını tanıtma

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU Adı Soyadı : Doç. Dr. Mustafa GÜLER, Dilem KOÇAK DURAK, Fatih ÇATAL, Zeynep GÜRLER YILDIZLI, Özgür Özden YALÇIN ÇalıĢtığı Birim :

Detaylı

MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER 1. KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 2. DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞU...

Detaylı

TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ

TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ 1. Proje Hakkında Genel Bilgi PROJE BAŞLIĞI: Başvuru Formu PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ: BAĞLI BULUNDUĞU BİRİM: (Bölüm, Fakülte) DESTEKLEYEN DİĞER KURULUŞLAR: (Kuruluşun

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL 11.07.2011 Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği A.B.D GĠRĠġ Fen bilimleri derslerinde anlamlı

Detaylı

Sonuçların Raporlanması, Dokümantasyonu ve Bilimsel Etkinliklere Hazırlık

Sonuçların Raporlanması, Dokümantasyonu ve Bilimsel Etkinliklere Hazırlık Sonuçların Raporlanması, Dokümantasyonu ve Bilimsel Etkinliklere Hazırlık Proje Gelişme (Ara) Raporu Proje sözleşmesi imzalandıktan sonra, sözleşmede belirtilen tarihte proje başlamaktadır. Proje süresi

Detaylı

T.C. ÇANAKKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR ÖĞRETMENLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI

T.C. ÇANAKKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR ÖĞRETMENLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI T.C. ÇANAKKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR ÖĞRETMENLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI ÇANAKKALE 2016 T.C. ÇANAKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN

Detaylı

NEVġEHĠR ÜNĠVERSĠTESĠ BOLOGNA SÜRECĠ

NEVġEHĠR ÜNĠVERSĠTESĠ BOLOGNA SÜRECĠ NEVġEHĠR ÜNĠVERSĠTESĠ BOLOGNA SÜRECĠ ÖĞRENME ÇIKTILARI HAZIRLAMA VE ÖĞRENCĠ Ġġ YÜKÜ HESABI FUNDA NALBANTOĞLU YILMAZ Eğitim Öğretim Planlamacısı Ekim, 2011 GĠRĠġ Bologna Süreci kapsamında, yükseköğretim

Detaylı

2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU

2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU 2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU Kamuda stratejik yönetim anlayıģının temelini oluģturan kaynakların etkili ve verimli bir Ģekilde kullanılması ilkesi çerçevesinde,

Detaylı

ERZURUM TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

ERZURUM TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU ERZURUM TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2015 ĠÇĠNDEKĠLER 1. KAMU ĠDARESĠNĠN MALĠ YAPISI VE MALĠ TABLOLARI HAKKINDA BĠLGĠ... 3 2. DENETLENEN KAMU ĠDARESĠ YÖNETĠMĠNĠN SORUMLULUĞU...

Detaylı

BaĢkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Bitirme Projesi Dersi Yönetim, DanıĢmanlık ve Proje Sunum Uygulama Esasları

BaĢkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Bitirme Projesi Dersi Yönetim, DanıĢmanlık ve Proje Sunum Uygulama Esasları BaĢkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Bitirme Projesi Dersi Yönetim, DanıĢmanlık ve Proje Sunum Uygulama Esasları Bitirme Projesi dersinde, öğrencilerin yapacakları projelerin

Detaylı

BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2015 ĠÇERĠK BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI DÜZENLĠLĠK DENETĠM RAPORU BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ DÖNER SERMAYE ĠġLETMESĠ 2014 YILI DÜZENLĠLĠK

Detaylı

TUNCELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

TUNCELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU TUNCELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ 2013 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Eylül 2014 İÇİNDEKİLER KAMU ĠDARESĠNĠN MALĠ YAPISI VE MALĠ TABLOLARI HAKKINDA BĠLGĠ... 1 DENETLENEN KAMU ĠDARESĠ YÖNETĠMĠNĠN SORUMLULUĞU... 1 SAYIġTAYIN

Detaylı

BĠLĠM, SANAYĠ VE TEKNOLOJĠ BAKANLIĞINA (Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü)

BĠLĠM, SANAYĠ VE TEKNOLOJĠ BAKANLIĞINA (Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü) NA () 5746 sayılı AraĢtırma ve GeliĢtirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile 307.2008 tarih ve 26953 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan AraĢtırma ve GeliĢtirme Faaliyetlerinin Desteklenmesine

Detaylı

İLKÖĞRETİM OKULLARI 2008-2009 ÖĞRETİM YILI HAZİRAN DÖNEMİ MESLEKİ ÇALIŞMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

İLKÖĞRETİM OKULLARI 2008-2009 ÖĞRETİM YILI HAZİRAN DÖNEMİ MESLEKİ ÇALIŞMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR (EK-1) İLKÖĞRETİM OKULLARI 2008-2009 ÖĞRETİM YILI HAZİRAN DÖNEMİ MESLEKİ ÇALIŞMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR İL/İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK ÇALIŞMALAR 1. Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SSAYIIġġTAY BAġġKANLIIĞII EDĠĠRNE ĠĠL ÖZEL ĠĠDARESSĠĠ 22001122 YIILII DENETĠĠM RAPPORU HAZİRAN 2013 T.C. SAYIġTAY BAġKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta:

Detaylı

ARDEB Projeleri Harcama Kalemleri, Proje Bütçe ve Takvimin Kurgulanması

ARDEB Projeleri Harcama Kalemleri, Proje Bütçe ve Takvimin Kurgulanması ARDEB Projeleri Harcama Kalemleri, Proje Bütçe ve Takvimin Kurgulanması HAZIRLAYAN Yrd. Doç. Dr. Serkan GÜLSOY SDÜ Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı TÜBİTAK TAN TALEP EDİLEN BÜTÇE KALEMLERİ

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU KARABÜK ÜNİVERSİTESİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2015 İÇERİK KARABÜK ÜNİVERSİTESİ 2014 YILI DÜZENLİLİK DENETİM RAPORU 1 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ 2014 YILI DÜZENLİLİK

Detaylı

ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU

ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU Projenin Başlığı Proje Yürütücüsü Birim/Bölüm/ABD ( 1 ) Araştırmacı(lar) Proje Türü Proje Grubu Fen ve Mühendislik Bilimleri

Detaylı

DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ 2012YILI DENETİM RAPORU

DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ 2012YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIġTAY BAġKANLIĞI DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ 2012YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIġTAY BAġKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı AB HİBE FONLARINA YÖNELİK PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı AB HİBE FONLARINA YÖNELİK PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı AB HİBE FONLARINA YÖNELİK PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ KURS PROGRAMI ANKARA 2011 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN ADI

Detaylı

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ BİLİM, HİZMET, TEŞVİK VE AKADEMİ ÖZEL ÖDÜLLERİ BAŞVURU ESASLARI VE FORMLAR

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ BİLİM, HİZMET, TEŞVİK VE AKADEMİ ÖZEL ÖDÜLLERİ BAŞVURU ESASLARI VE FORMLAR TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ BİLİM, HİZMET, TEŞVİK VE AKADEMİ ÖZEL ÖDÜLLERİ BAŞVURU ESASLARI VE FORMLAR Madde 1. TÜRK ECZACILARI BĠRLĠĞĠ ECZACILIK AKADEMĠSĠ tarafından: Bilim, Hizmet, TeĢvik

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

CUMHURBAŞKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU CUMHURBAŞKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2014 İÇİNDEKİLER KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞU... 3 SAYIŞTAYIN

Detaylı

AR-GE PROJELERİ GELİŞME RAPORLARI FORMU KONTROL LİSTESİ

AR-GE PROJELERİ GELİŞME RAPORLARI FORMU KONTROL LİSTESİ ARGE PROJELERİ GELİŞME RAPORLARI FORMU KONTROL LİSTESİ PROJE ADI: Yerli ve Yabancı Ticari Kahverengi Yumurtacı Tavukların Serbest (FreeRange) Yetiştirme Sisteminde ve Üretici Koşullarında Verim Özelliklerinin

Detaylı

TÜBİTAK TAN TALEP EDİLEN BÜTÇE KALEMLERİ

TÜBİTAK TAN TALEP EDİLEN BÜTÇE KALEMLERİ BÜTÇE TÜBİTAK TAN TALEP EDİLEN BÜTÇE KALEMLERİ TÜBİTAK TAN TALEP EDİLEN BÜTÇE KALEMLERİ TÜBİTAK TAN TALEP EDİLEN BÜTÇE KALEMLERİ TÜBİTAK TAN TALEP EDİLEN BÜTÇE KALEMLERİ Bütçe ve Gerekçesi Bütçe gerekçenizi

Detaylı

2013 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU

2013 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU 2013 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU Kamuda stratejik yönetim anlayıģının temelini oluģturan kaynakların etkili ve verimli bir Ģekilde kullanılması ilkesi çerçevesinde,

Detaylı

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/ GÜN 1. GÜN 2. GÜN 3. GÜN 08:00-08:45 Fen ve teknoloji öğretiminin önemi 2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı Materyal tasarlama ve geliştirme süreci hazırlama (Vee diagramı) 09:00-09:45 10:00-10:45

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER 1. KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 2. DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞU...

Detaylı

KONGRE, SEMPOZYUM DÜZENLEME PROJESİ (KSP) PROJE BAŞVURU FORMU

KONGRE, SEMPOZYUM DÜZENLEME PROJESİ (KSP) PROJE BAŞVURU FORMU KONGRE, SEMPOZYUM DÜZENLEME PROJESİ (KSP) PROJE BAŞVURU FORMU Projenin Başlığı ( 1 ) Projenin Yürütücüsü ( 2 ) Birim/Bölüm/ABD ( 3 ) Çalışmanın Süresi (ay) Proje Grubu Fen ve Mühendislik Bilimleri Tıp

Detaylı

SANAYĠ TEZLERĠ (SAN-TEZ) PROJELERĠ TEKNĠK VE MALĠ KILAVUZU Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Sanayi Tezleri (San-Tez) Projeleri

SANAYĠ TEZLERĠ (SAN-TEZ) PROJELERĠ TEKNĠK VE MALĠ KILAVUZU Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Sanayi Tezleri (San-Tez) Projeleri SANAYĠ TEZLERĠ (SAN-TEZ) PROJELERĠ TEKNĠK VE MALĠ KILAVUZU Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Sanayi Tezleri (San-Tez) Projeleri kapsamında yürütülecek projelerle ilgili her türlü işlem;

Detaylı

TÜRK PATENT ENSTĠTÜSÜ. 2013 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

TÜRK PATENT ENSTĠTÜSÜ. 2013 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU TÜRK PATENT ENSTĠTÜSÜ 2013 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2014 İÇİNDEKİLER KAMU ĠDARESĠNĠN MALĠ YAPISI VE MALĠ TABLOLARI HAKKINDA BĠLGĠ... 1 DENETLENEN KAMU ĠDARESĠ YÖNETĠMĠNĠN SORUMLULUĞU... 2

Detaylı

ADANA BĠLĠM VE TEKNOLOJĠ ÜNĠVERSĠTESĠ 2015 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

ADANA BĠLĠM VE TEKNOLOJĠ ÜNĠVERSĠTESĠ 2015 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU ADANA BĠLĠM VE TEKNOLOJĠ ÜNĠVERSĠTESĠ 2015 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2016 ĠÇĠNDEKĠLER 1. KAMU ĠDARESĠNĠN MALĠ YAPISI VE MALĠ TABLOLARI HAKKINDA BĠLGĠ... 1 2. DENETLENEN KAMU ĠDARESĠ YÖNETĠMĠNĠN

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ 1. BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar AMAÇ Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığının 16 Mayıs 2004

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İş Güvenliği Uzmanlığı ORE 438 8 2+0 2

Detaylı

PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2015 ĠÇERĠK PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI DÜZENLĠLĠK DENETĠM RAPORU PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ DÖNER SERMAYE ĠġLETMESĠ 2014 YILI DÜZENLĠLĠK

Detaylı

2. Destek Programlar Çerçevesinde Yürütülen Projeler

2. Destek Programlar Çerçevesinde Yürütülen Projeler IŞIK ÜNİVERSİTESİ PROJE YÜRÜTME YÖNERGESİ KAPSAM Bu esaslar, Işık Üniversitesi akademik ve idari birimleri ile bunların mensupları ve öğretim elemanlarınca yürütülen, kısmen veya tamamen yurt içi ve yurt

Detaylı

T.C. SĠĠRT ÜNĠVERSĠTESĠ ZĠRAAT FAKÜLTESĠ STAJ DEFTERĠ

T.C. SĠĠRT ÜNĠVERSĠTESĠ ZĠRAAT FAKÜLTESĠ STAJ DEFTERĠ T.C. SĠĠRT ÜNĠVERSĠTESĠ ZĠRAAT FAKÜLTESĠ STAJ DEFTERĠ 201_ Fotoğraf ÖĞRENCĠNĠN : Adı ve Soyadı : Bölümü : Numarası : Sınıfı : Tarih : Ġmza : Staja BaĢladığı Tarih :.../.../20... Stajı Tamamladığı Tarih

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIM ÇİZELGESİ

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIM ÇİZELGESİ 911.OMK.BİT/F01 04.12.20 1 / 10 REVİZYON DURUM Revizyon Tarihi Revizyon Açıklama Geliştirme Süreç Mali Hizmetler 911.OMK.BİT/F01 04.12.20 2 / 10 Adı Dayandığı Yasal Mevzuat sında 1 Yurtdışına lisansüstü

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitici Gelişimi Programı. EĞİTİM ve ÖLÇME DEĞERLENDİRME KURSU

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitici Gelişimi Programı. EĞİTİM ve ÖLÇME DEĞERLENDİRME KURSU Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitici Gelişimi Programı EĞİTİM ve ÖLÇME DEĞERLENDİRME KURSU 14-15 HAZİRAN 2016 Saat 14 Haziran Salı 15 Haziran Çarşamba 09.00-09.30 Açılış-Tanışma Katılımcı

Detaylı

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI ġemsettġn GÜNEġ ĠMAM HATĠP ORTAOKULU DERS VE DENEME SINAVI BAġARISININ YÜKSELTĠLMESĠ OKUL EYLEM PLANI SORUMLULAR

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI ġemsettġn GÜNEġ ĠMAM HATĠP ORTAOKULU DERS VE DENEME SINAVI BAġARISININ YÜKSELTĠLMESĠ OKUL EYLEM PLANI SORUMLULAR 2015-2016 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI ġemsettġn GÜNEġ ĠMAM HATĠP ORTAOKULU DERS VE DENEME SINAVI BAġARISININ YÜKSELTĠLMESĠ OKUL EYLEM PLANI SIRA NO 1. 2. 3. 4. FAALĠYET *Okul Destekleme ve Yetiştirme kurslarının

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902) KARİYER PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU FORMU. Etik Kurul İzin Belgesi Var, ekte sunuldu Gerekli değil

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902) KARİYER PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU FORMU. Etik Kurul İzin Belgesi Var, ekte sunuldu Gerekli değil T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902) KARİYER PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU FORMU Proje No: (Proje Yönetimi Ofisi tarafından verilir) Proje Başlığı Proje Alanı Sağlık Bilimleri Fen ve Mühendislik Bilimleri

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI DÜZCE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Sunum Planı Bütçe Hazırlık Mevzuatı ve Dokümanları 2018-2020 Düzce Üniversitesi Bütçe Hazırlık Çalışmaları ve Hazırlanacak Formlar Bütçe Hazırlık

Detaylı

ARDAHAN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2012/2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLEM PLANI

ARDAHAN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2012/2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLEM PLANI 1.1. Ġl genelindeki tüm ortaöğretim kurumlarımızda (O.Ö.D.K) oluģturulacak. Merkez ilçede bulunan okullarda bu kurullarda yer alacak olanların isimleri, Valilik Makam Onayına sunulmak üzere Ġl Milli Eğitim

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS. Türkçe. Seçmeli. Bu dersin sonunda öğrenci;

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS. Türkçe. Seçmeli. Bu dersin sonunda öğrenci; Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Kültür ve Matematik ĠMATS002 2+0 2 4 Ön KoĢul Dersler Dersin Dili Dersin Türü Türkçe Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin Amacı

Detaylı

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI MAYIS 2016 Üniversitemizde Yürütülen Projeler ve Destekleyen Kuruluşlar PROJELER DESTEKLEYEN KURULUŞ BAP TUBĠTAK AB SAN-TEZ DĠĞER KURUMLARCA DESTEKLENEN PROJELER

Detaylı

ALAN ALT ALAN KODU. Kalite ve Strateji Planlama Proje

ALAN ALT ALAN KODU. Kalite ve Strateji Planlama Proje T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Kalite ve Strateji Planlama Proje.01.01.0.00 1-ETKİNLİĞİN ADI FATİH Projesi Eğitimde

Detaylı

Revizyon Tarihi: 04.04.2015

Revizyon Tarihi: 04.04.2015 Revizyon Tarihi: 1 Bu dökümanda GAB 2014 ve Revize GAB 2014 (rev_05) arasındaki farklar yer almaktadır. 2 www.tuad.org.tr Tüm kılavuzları www.tuad.org.tr adresinden indirebilirsiniz. ESOMAR kod ve yönetmeliklerini

Detaylı

SĠRKÜLER (2019/39) Bilindiği üzere 6102 sayılı TTK nun 516,518,565 ve 610.ncu maddeleri hükümlerine göre;

SĠRKÜLER (2019/39) Bilindiği üzere 6102 sayılı TTK nun 516,518,565 ve 610.ncu maddeleri hükümlerine göre; Ġstanbul, 24.02.2019 SĠRKÜLER (2019/39) Konu Yıllık Faaliyet Raporları Bilindiği üzere 6102 sayılı TTK nun 516,518,565 ve 610.ncu maddeleri hükümlerine göre; Anonim ġirketler ve kooperatiflerde yönetim

Detaylı

BÜLENT ECEVĠT ÜNĠVERSĠTESĠ EREĞLĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ ĠLKÖĞRETĠM BÖLÜMÜ FEN BĠLGĠSĠ ÖĞRETMENLĠĞĠ ABD ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI KILAVUZU

BÜLENT ECEVĠT ÜNĠVERSĠTESĠ EREĞLĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ ĠLKÖĞRETĠM BÖLÜMÜ FEN BĠLGĠSĠ ÖĞRETMENLĠĞĠ ABD ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI KILAVUZU BÜLENT ECEVĠT ÜNĠVERSĠTESĠ EREĞLĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ ĠLKÖĞRETĠM BÖLÜMÜ FEN BĠLGĠSĠ ÖĞRETMENLĠĞĠ ABD ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI KILAVUZU Bu ders öğretmen adayının bizzat öğretmenlik formasyonunu edinebilmesi

Detaylı

Proje Yazma Süreci II Araştırma Olanakları Bütçe İş Planı

Proje Yazma Süreci II Araştırma Olanakları Bütçe İş Planı Proje Yazma Süreci II Araştırma Olanakları Bütçe İş Planı TÜBİTAK ARDEB 1002 3001 PROJE YAZIM EĞİTİMİ TIP FAKÜLTESİ Ankara Üniversitesi Teknokent-GÖLBAŞI 24 Kasım 2017 1 Sunum Hakkında 1- Araştırma Olanakları

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE ÖNERGESİ BAŞVURU FORMU (FORM-1)

GAZİOSMANPAŞA TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE ÖNERGESİ BAŞVURU FORMU (FORM-1) Dokümanın Kodu :YÖN.FR.106 Yayın Tarihi : 18.02.2015 Revizyon Tarihi : - Revizyon No : 00 Sayfa 1 / 7 Proje Yöneticisi : EPK tarafından doldurulacaktır. Bölüm : Proje No : 1. GENEL BİLGİLER Bilimsel Araştırma

Detaylı

ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ

ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ Herhangi bir eseri, oyunu, işi vb. ortaya koyarken gösterilen başarı 2 Nasıl ölçmeli??? Çoktan seçmeli sorular? Açık uçlu sorular???? Ne zaman lazım? Sınıf içi uygulamalar

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME EYLEM PLANI ŞABLONU- KURUM DÜZEYİNDE Öz Değerlendirme Eylem Planı

ÖZ DEĞERLENDİRME EYLEM PLANI ŞABLONU- KURUM DÜZEYİNDE Öz Değerlendirme Eylem Planı ÖZ DEĞERLENDİRME EYLEM PLANI ŞABLONU- KURUM DÜZEYİNDE Öz Değerlendirme Eylem Planı Okul: VAN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ Eylem Planının Süresi: 6 ay Geliştirilecek Alanlar (ÖD Raporundan Aktarılacak)

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Sayı : 3501582-77.01.02-E.821723 26.08.2015 Konu: Mesleki lar DAĞITIM YERLERİNE İlgi: a) Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi

Detaylı

GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ PAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU. YÖNLENDĠRĠLMĠġ ÇALIġMA DERSĠ YAZIM KILAVUZU DERS YÖNERGESĠ

GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ PAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU. YÖNLENDĠRĠLMĠġ ÇALIġMA DERSĠ YAZIM KILAVUZU DERS YÖNERGESĠ GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ PAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNLENDĠRĠLMĠġ ÇALIġMA DERSĠ YAZIM KILAVUZU ve DERS YÖNERGESĠ Ġçindekiler ĠÇĠNDEKĠLER... 1 1. BĠÇĠM... 3 1.1. Kağıt... 3 1.2. Yazı Karakterleri... 3

Detaylı

5) PROJE UYGULAMA TAKVİMİ AÇIKLAMA. Projenin öngörülen başlangıç Tarihi : 01.07.2012. Projenin Öngörülen Bitiş Tarihi : 30.06.2013. Yapılacak işin adı

5) PROJE UYGULAMA TAKVİMİ AÇIKLAMA. Projenin öngörülen başlangıç Tarihi : 01.07.2012. Projenin Öngörülen Bitiş Tarihi : 30.06.2013. Yapılacak işin adı 5) PROJE UYGULAMA TAKVİMİ Projenin öngörülen başlangıç Tarihi : 01.07.2012 AÇIKLAMA Projenin Öngörülen Bitiş Tarihi : 30.06.2013 S.No Yapılacak işin adı Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak - 2013

Detaylı

TED TRABZON KOLEJİ. Öğrenci Kayıt Kabul Kılavuzu

TED TRABZON KOLEJİ. Öğrenci Kayıt Kabul Kılavuzu TED TRABZON KOLEJİ Öğrenci Kayıt Kabul Kılavuzu 2019-2020 GİRİŞ Bu kılavuz, TED Trabzon Kolejine kayıt yaptırmak isteyen öğrenci velilerini bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Okulumuza, 2019-2020

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER. I. OCAK-HAZĠRAN 2018 DÖNEMĠ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI... 3 A. Bütçe Giderleri B. Bütçe Gelirleri... 7

ĠÇĠNDEKĠLER. I. OCAK-HAZĠRAN 2018 DÖNEMĠ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI... 3 A. Bütçe Giderleri B. Bütçe Gelirleri... 7 ĠÇĠNDEKĠLER I. OCAK-HAZĠRAN 2018 DÖNEMĠ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI... 3 A. Bütçe Giderleri... 4 01- Personel Giderleri... 4 02- Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri... 4 03- Mal ve Hizmet Alım

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ BÖLÜMLER DÖRDÜNCÜ KISIM

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ BÖLÜMLER DÖRDÜNCÜ KISIM MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ BÖLÜMLER DÖRDÜNCÜ KISIM Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi BİRİNCİ BÖLÜM Ölçme ve Değerlendirmenin Genel Esasları

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi PROJE BAŞVURU FORMU

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi PROJE BAŞVURU FORMU T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi PROJE BAŞVURU FORMU Projenin Başlığı Proje Yürütücüsü Araştırmacı(lar) Proje Türü 1. ÖZET ve ANAHTAR KELİMELER:

Detaylı

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Ceza Ġnfaz Kurumlarında Madde Bağımlılığı Tedavi Hizmetleri Serap GÖRÜCÜ Psikolog YetiĢkin ĠyileĢtirme Bürosu Madde bağımlılığını kontrol altında

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirme Semineri

Ölçme ve Değerlendirme Semineri Ölçme ve Değerlendirme Semineri 1 Açık Uçlu Soru Yazma ve Değerlendirmede Teknikleri Öğrencilerin yazılı sorulara verdikleri ilginç yanıtlar (Türkmen, http://www.istikbal gazetesi.com.) (Kaynak: Pegem

Detaylı

ADANA BĠLĠM VE TEKNOLOJĠ ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

ADANA BĠLĠM VE TEKNOLOJĠ ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU ADANA BĠLĠM VE TEKNOLOJĠ ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2015 ĠÇĠNDEKĠLER 1. KAMU ĠDARESĠNĠN MALĠ YAPISI VE MALĠ TABLOLARI HAKKINDA BĠLGĠ... 1 2. DENETLENEN KAMU ĠDARESĠ YÖNETĠMĠNĠN

Detaylı

TÜRKİYE YATIRIM DESTEK VE TANITIM AJANSI BAŞKANLIĞI 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

TÜRKİYE YATIRIM DESTEK VE TANITIM AJANSI BAŞKANLIĞI 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU TÜRKİYE YATIRIM DESTEK VE TANITIM AJANSI BAŞKANLIĞI 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER 1. KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 2. DENETLENEN KAMU İDARESİ

Detaylı

Sekizinci Kurul Poster Çalışması

Sekizinci Kurul Poster Çalışması Sekizinci Kurul Poster Çalışması Sayın Öğretim Üyesi, Tıp Fakültesi 3. Sınıf Kardiyorespiratuvar hastalıklara giriş ders kurulu 5. Sınıftaki staj kurulu ve ilave eğitimöğretim etkinlikleri ile birlikte

Detaylı

4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 4005-Yenilikçi Eğitim Uygulamaları 4007-Bilim Şenlikleri

4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 4005-Yenilikçi Eğitim Uygulamaları 4007-Bilim Şenlikleri 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 4005-Yenilikçi Eğitim Uygulamaları 4007-Bilim Şenlikleri Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı 2018 Sunum İçeriği Genel Bilgi Destek Programları 4004- Doğa Eğitimi ve Bilim

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ KURS PROGRAMI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 2 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

PROJENİN RAPORLANMASI. Ahmet CANSIZ İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Maslak İstanbul

PROJENİN RAPORLANMASI. Ahmet CANSIZ İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Maslak İstanbul PROJENİN RAPORLANMASI Ahmet CANSIZ İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Maslak İstanbul 1 Özet: 1. Bilimsel Yazı 2. Proje Sonunda Elde Edilmesi Muhtemel

Detaylı

MÜHENDİSLİK ALANINDA AR-GE PROJESİ HAZIRLAMA TEKNİKLERİ EĞİTİM PROGRAMI

MÜHENDİSLİK ALANINDA AR-GE PROJESİ HAZIRLAMA TEKNİKLERİ EĞİTİM PROGRAMI MÜHENDİSLİK ALANINDA AR-GE PROJESİ HAZIRLAMA TEKNİKLERİ EĞİTİM PROGRAMI 1. PROGRAMIN AMACI ve KAPSAMI Bu eğitim programı ile 21.yüzyılın akademik önderliğini yüklenecek mühendislik alanındaki genç araştırmacıların

Detaylı

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2014 İÇİNDEKİLER KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞU...

Detaylı

TÜRKĠYE ĠNSAN HAKLARI KURUMU 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

TÜRKĠYE ĠNSAN HAKLARI KURUMU 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU TÜRKĠYE ĠNSAN HAKLARI KURUMU 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2015 ĠÇĠNDEKĠLER 1. KAMU ĠDARESĠNĠN MALĠ YAPISI VE MALĠ TABLOLARI HAKKINDA BĠLGĠ... 1 2. DENETLENEN KAMU ĠDARESĠ YÖNETĠMĠNĠN SORUMLULUĞU...

Detaylı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Eğitim Programı için gerekli ek rapor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Eğitim Programı için gerekli ek rapor 1/9 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Eğitim Programı için gerekli ek rapor İçindekiler C2. ULUSAL TIP EĞĠTĠMĠ STANDARTLARINA ĠLĠġKĠN AÇIKLAMALAR... 2 1. AMAÇ VE HEDEFLER... 2 1.3. Eğitim programı amaç

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ DERS KİTAPLARI

HAYAT BİLGİSİ DERS KİTAPLARI HAYAT BİLGİSİ DERS KİTAPLARI DAVRANIŞÇI YAKLAŞIMIN DERS KİTABI 1. Yazar her şeyi belirleyen otoritedir. 2. Ders kitabı bilgi egemendir. 3. Ezber egemendir. 4. Tekil doğrular vardır. 5. Değer yargıları

Detaylı

2014 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU

2014 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU 2014 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU Kamuda stratejik yönetim anlayıģının temelini oluģturan kaynakların etkili ve verimli bir Ģekilde kullanılması ilkesi çerçevesinde,

Detaylı

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ IV. SOSYAL HİZMET EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI SOSYAL HİZMET EĞİTİMİNDE YENİ ANLAYIŞLAR VE

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ IV. SOSYAL HİZMET EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI SOSYAL HİZMET EĞİTİMİNDE YENİ ANLAYIŞLAR VE T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ IV. SOSYAL HİZMET EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI SOSYAL HİZMET EĞİTİMİNDE YENİ ANLAYIŞLAR VE AÇIKÖĞRETİM UYGULAMALARI 12-13 Temmuz 2011 Erzurum SONUÇ RAPORU Hazırlayanlar

Detaylı

UYGULAMA DEVAM FİŞİ Adı Soyadı :... Sınıfı / Numarası :... Uygulama Yapılan Kurum:... Uygulama Dersi (Ders Kodu ve Adı) :... Uygulama Dönemi :..

UYGULAMA DEVAM FİŞİ Adı Soyadı :... Sınıfı / Numarası :... Uygulama Yapılan Kurum:... Uygulama Dersi (Ders Kodu ve Adı) :... Uygulama Dönemi :.. EKLER EK-1: UYGULAMA DEVAM FİŞİ UYGULAMA DEVAM FİŞİ Adı Soyadı :.... Sınıfı / Numarası :.... Uygulama Yapılan Kurum:.... Uygulama Dersi (Ders Kodu ve Adı) :... Uygulama Dönemi :.. 1. Hafta 2. Hafta 3.

Detaylı

Genç Akademisyenlerin Araştırma Potansiyelinin Artırılması

Genç Akademisyenlerin Araştırma Potansiyelinin Artırılması Etkinliğin Adı Genç Akademisyenlerin Araştırma Potansiyelinin Artırılması Etkinliğin amacı Bu etkinliğin amacı Mimarlık bilim alanında yer alan Mimarlık, Şehir Bölge Planlama, İç Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ BĠLGĠSAYAR MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ RAPORU. Buraya Öğrencinin Adı Soyadı yazılacaktır

T.C. ÇANAKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ BĠLGĠSAYAR MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ RAPORU. Buraya Öğrencinin Adı Soyadı yazılacaktır T.C. ÇANAKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ BĠLGĠSAYAR MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ RAPORU Buraya Öğrencinin Adı Soyadı yazılacaktır Buraya Staj Yaptığı Yer yazılacaktır Buraya Ay, Yıl yazılacaktır

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İş Etüdü ve Ergonomi ORE 439 7 2+0 2 4

Detaylı

Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK. İsim Soyisim Öğrenci No Buraya Yazılacak

Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK. İsim Soyisim Öğrenci No Buraya Yazılacak T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK Hazırlayan İsim Soyisim Öğrenci

Detaylı

ADÜ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ OKULLARDA UYGULAMA ÇALIġMALARI

ADÜ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ OKULLARDA UYGULAMA ÇALIġMALARI ADÜ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ OKULLARDA UYGULAMA ÇALIġMALARI EK 1 Uygulama Okulu:. Yıl: Dönem:. Uygulama Öğretim Elemanı:. Bölüm: Uygulama Öğretmeni:. Tel. No:.. Grup Sorumlusu:... Tel. No:.. ÖĞRETMEN ADAYI DÖNEM

Detaylı

Ġzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı DÖNEM 2 TANITIM REHBERĠ. Hazırlayan DÖNEM 2 KOORDĠNATÖRLÜĞÜ

Ġzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı DÖNEM 2 TANITIM REHBERĠ. Hazırlayan DÖNEM 2 KOORDĠNATÖRLÜĞÜ Ġzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı DÖNEM 2 TANITIM REHBERĠ Hazırlayan DÖNEM 2 KOORDĠNATÖRLÜĞÜ Dönem 2 Koordinatörlüğü: Koordinatör: Doç. Dr. Mustafa TÖZÜN, Halk

Detaylı

Kitap Tanıtımı: İlköğretimde Kaynaştırma

Kitap Tanıtımı: İlköğretimde Kaynaştırma Ankara SOSYAL Üniversitesi GEÇERLĠK Eğitim Bilimleri KAVRAMI Fakültesi VE TÜRKĠYE DE ÖZEL EĞĠTĠM ALANINDA YÜRÜTÜLEN Özel Eğitim Dergisi LĠSANSÜSTÜ TEZLERDE SOSYAL GEÇERLĠĞĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ 2010, 11(2)

Detaylı

TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU (AP-GR-01) RAPOR NO : 2 RAPOR DÖNEMİ :15/09/2010-15/03/2011 PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : Prof. Dr.

TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU (AP-GR-01) RAPOR NO : 2 RAPOR DÖNEMİ :15/09/2010-15/03/2011 PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : Prof. Dr. TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU (AP-GR-01) PROJE NO : 109K571 RAPOR NO : 2 RAPOR DÖNEMİ :15/09/2010-15/03/2011 PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : Prof. Dr. Salih ÇEPNİ 1 AP-GR-01 Güncelleme Tarihi 11/03/2011

Detaylı

GEBZE TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

GEBZE TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU GEBZE TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2015 ĠÇERĠK GEBZE TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI DÜZENLĠLĠK DENETĠM RAPORU GEBZE TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DÖNER SERMAYE ĠġLETMESĠ 2014 YILI

Detaylı

T.C. GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK HĠZMETLERĠ MESLEK YÜKSEKOKULU MESLEKĠ UYGULAMA YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK HĠZMETLERĠ MESLEK YÜKSEKOKULU MESLEKĠ UYGULAMA YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK HĠZMETLERĠ MESLEK YÜKSEKOKULU MESLEKĠ UYGULAMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- Yönergenin amacı, Gaziantep Üniversitesi

Detaylı

KALĠTE BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI SONUÇ BĠLDĠRGESĠ. 18 Temmuz Harran Üniversitesi. Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi

KALĠTE BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI SONUÇ BĠLDĠRGESĠ. 18 Temmuz Harran Üniversitesi. Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi KALĠTE BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI SONUÇ BĠLDĠRGESĠ 18 Temmuz 2018 Harran Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu Osmanbey YerleĢkesi, ġanlıurfa Harran Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü

Detaylı

Türk Antarktik Bilim Seferi II Araştırma Projeleri PROJE BAŞVURU FORMU

Türk Antarktik Bilim Seferi II Araştırma Projeleri PROJE BAŞVURU FORMU Türk Antarktik Bilim Seferi II Araştırma Projeleri PROJE BAŞVURU FORMU Projenin Başlığı Proje Yürütücüsü Üniversite(ler) Birim/Bölüm/ABD Araştırmacı(lar) Sefere Katılması Planlanan Araştırmacı Projenin

Detaylı

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin kuruluģ amacını,

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU DENETİM GÖZETİM SORUMLUSU Ġdris YEKELER (1078) İÇ DENETÇİLER YaĢar ÖKTEM (1056) Sedat ERGENÇ (1028)

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2014 ĠÇERĠK ATATÜRK ÜNĠVERSĠTESĠ 1 ATATÜRK ÜNĠVERSĠTESĠ DÖNER SERMAYE ĠġLETMESĠ 12 T.C. SAYIġTAY BAġKANLIĞI ATATÜRK ÜNĠVERSĠTESĠ 2013 YILI

Detaylı

Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar:

Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar: Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar: 1)Amacın belirlenmesi: Performans değerlendirmede sürecin mi, sonucun mu? yoksa her ikisinin birlikte mi değerlendirileceğine karar verilmelidir.

Detaylı

Fen Tek. Prog. Planlama

Fen Tek. Prog. Planlama Fen Tek. Prog. Planlama Dersin Adı Fen Tek. Prog. Planlama Dersin Kodu 1206.4305 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 58,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 3 Haftalık Uygulama Saati 0

Detaylı

PERFORMANS PROGRAMI FAALİYET RAPORU İLİŞKİSİ: PERFORMANS BİLGİLERİ TABLOLARI

PERFORMANS PROGRAMI FAALİYET RAPORU İLİŞKİSİ: PERFORMANS BİLGİLERİ TABLOLARI PERFORMANS PROGRAMI FAALİYET RAPORU İLİŞKİSİ: PERFORMANS BİLGİLERİ TABLOLARI Doç. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz 10 Mart 2010 Her İşin Başı: Politika Oluşturma, Planlama ve Bütçeleme Yönetimsel Başarı: Başarılı

Detaylı

T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığı

T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığı SAYI : B.17.0.SGB- 0.11.00.00-840-971 06.02.2012 KONU: 2012 Mali Yılı Ödeneklerinin Kullanımı GENELGE 2012/ 02 Bakanlığımızın 2012 mali yılı bütçesinde yer alan merkez ve taģra teģkilatı kuruluģlarına

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKĠN ÜNĠVERSĠTESĠ

ÇANKIRI KARATEKĠN ÜNĠVERSĠTESĠ ÇANKIRI KARATEKĠN ÜNĠVERSĠTESĠ ĠÇ DENETĠM BĠRĠMĠ 2017 YILI FAALĠYET RAPORU ÇANKIRI 2018 1 İÇİNDEKİLER SUNUŞ I- GENEL BİLGİLER A)Misyon ve Vizyon.. 1 B)İç Denetim Birimine İlişkin Bilgiler 1 1-Fiziksel

Detaylı

İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE

İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ NE İSKENDERUN.. başlıklı Yönlendirilmiş Proje nin (YP)* desteklenmesini talep etmekteyim. Bilgilerinize ve gereğini arz ederim... /.. /. Proje Yürütücüsü Adı Soyadı / İmza

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU 1. BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ ÖNERİ ÖZETİ VE ANAHTAR KELİMELER: (Projenin literatürdeki yeri, özgün değeri, amacı, yöntem,

Detaylı

KONYA SU VE KANALĠZASYON ĠDARESĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

KONYA SU VE KANALĠZASYON ĠDARESĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU KONYA SU VE KANALĠZASYON ĠDARESĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ekim 2015 ĠÇĠNDEKĠLER 1. KAMU ĠDARESĠNĠN MALĠ YAPISI VE MALĠ TABLOLARI HAKKINDA BĠLGĠ... 1 2. DENETLENEN KAMU ĠDARESĠ

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS Ön Koşul Dersler

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS Ön Koşul Dersler Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS002 2 + 0 2 4 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin Amacı Dersin

Detaylı