Hormonlar Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hormonlar Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER"

Transkript

1 Hormonlar Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı

2 Giriş Hormonlar, özel bezler tarafından kana salgılanan ve kan yolu ile ulaştıkları doku ve organlarda fonksiyon düzenleyici bir etki meydana getiren ve çok düşük miktarları ile görev yapan organik bileşiklerdir. Latince Hormaein=Uyarmak (harekete geçirme) Hormonlar enzimlere ve vitaminlere benzerlik gösterirler. Hormonların etki yaptıkları dokulara hedef doku denilir. Bazı hormonlar lokal olarak da etki yaparlar. Ör. Asetilkolin, sekretin, kolesistokinin Hormonlar genellikle özel bir bezden kana salındıktan sonra kan yolu ile etki yapacağı hedef dokuya taşınırlar. Hormonlar konu edinen tıp dalına ENDOKRİNOLOJİ denir. İlgili sistemede ENDOKRİN SİSTEM denir.

3 Endokrin Sistem Görsel Kaynakları: Veterinary Online, Wikipedia, Oklahoma State University

4 Hormonların Kontrol Mekanizması Hormonların yapım ve kana salınımları hiyerarşik bir kontrol mekanizmasına bağımlı olarak meydana gelir. Büyük bir bölümü yukarıdan aşağı doğru sıralanan kontrol mekanizmasına bağımlı olarak kana salınırlar. En üst basamakta beyin tabanını oluşturan Hipotalamus yer alır. Buraya ulaşan herhangi bir sinirsel uyarım, bu bölgeden releasing faktör (RF-salgılatıcı faktör) denen mekanizmayı devreye sokar ve çok az miktarlardaki özel hormonların salınımına yol açar. RF ler sella tursikada yer alan endokrin bezi Hipofiz i uyarır (ön lob). Her bir RF farklı spesifik hormonun hipofizden salgılanmasını sağlar. Burdan salgılanan hormonlar, kan yolu ile hedef dokulara gider ve özel görevlerini yaparlar.

5 Hormonların Kontrol Mekanizması Kaynak: NeuropetVet

6 Hormonların Kontrol Mekanızması Hipotalamus sadece RF salgılamaz, aynı zamanda hormon salınımını yavaşlatıcı (inhibitör) hormon veya faktörlerin salınımında da rol oynar. Ancak hipofiz arka lob hormonlarından oksitosin ve ADH hipotalamusda sentezlenir ve sinir yolları ile hipofiz arka lobuna taşınarak gerektiğinde kapillar kan damarlarına salınırlar. Bazı hormonlar ise bu hiyerarşik düzenin (Hipotalamus-Hipofiz aksı) dışında hareket ederler. Ör. İnsulin, glukagon, adrenalin.

7 Hipotalamus-Hipofiz Aksı Hipotalamus: TRH, GHRH, GHIH (Somatostatin), CRH, Oksitosin, ADH Ön-Hipofiz: GH, TSH, ACTH, FSH, LH, PRL Arka-Hipofiz: Oksitosin, ADH Orta-hipofiz: MSH Görsel Kaynak: Prof. A.C. Brown

8 Hipotalamus-Hipofiz Aksı Hipotalamus Hipotalamus Portal Damarlar Adenohipofiz Adenohipofiz Kaynak: Prof. Dr. Erol ALAÇAM Neurohipofiz Kaynak: Prof. Dr. Erol ALAÇAM Neurohipofiz

9

10 Hücre içi haberci sistemleri (İkincil mesajcılar) Hücre içi haberciler c-amp (Siklik-Adenozin Monofosfat) Ca 2+ Diğerleri Kalmodulin Yolu c-kinaz Yolu

11 Hücre içi haberci sistemleri c-amp (Siklik/döngüsel-Adenozin Monofosfat) Haberci Sistemi 1956 yılı > Karaciğer Regüle edicidir, bir çok hücresel olayın hızını kontrol eder. Hücre içi değişimler, c-amp miktarını etkilemez. Dış ortamdaki değişimler etkiler. Bu nedenle hücrenin dış işleri bakanıdır. c-amp düzeyi iki önemli enzimle düzenlenir. Earl W. Sutherland Nobel Ödülü Adenilat siklaz Mg 2+ Mg 2+ Fosfodiesteraz ATP c-amp 5'-AMP

12 Hücre içi haberci sistemleri c-amp peptid hormonların etkisinde, ekzokrin ve endokrin salgılamalarda, nöronal sinapsislerde ve kas-sinir bağlantı yerlerinde nörotransmitter maddelerin salgılanmasında aracı olarak rol alır. Adenilat siklaz hücre membranına bağlıdır. Fosfodiesteraz enzimi sitoplazmada bulunur. Hücre uyarılınca (hormonal/sinirsel) adenilat siklazın aktive olmasıyla c-amp sentezi artar. Buda hücredeki protein kinazı aktive eder. Protein kinazlarda, hücredeki birçok proteini fosforile eder. Ör.: Adrenalin karaciğer, PTH böbrek tubulleri gibi.

13 Hücre içi haberci sistemleri c-amp nin etkisi, hücreden hücreye değişmektedir. Ör. Glukagon karaciğerde glikoz sentezini (glikojenoliz) ve kana verilmesini artırırken, adrenal korteksde steroid hormon sentezini ve salınmasını artırır. Olay Etki Açıklama Glikojenoliz, glikoneojenezis Stimüle edilir. Adrenlin, glukagon c-amp artırır. İnsulin ise azaltır. Karaciğerde enzim sentezi Artar Transaminaz ve karboksikinaz sentezi artar. Tiroksin salgılanması Artar TSH etkisi ile c-amp artar. İskelet kası Kasılmayı başlatır. C-AMP sarkoplazmik retikulumun Ca 2+ geçirgenliğini artırı ve kontraksiyonu başlatır.

14 Hücre içi haberci sistemleri Kalsiyum Haberci Sistemi İki farklı yol var. Kalmodulin yolu ve c- Kinaz yolu. Kalsiyum homeostazisinde iki mekanizma rol oynar. 1. Kalsiyumun hücre membranı yoluyla dışarı pompalanması 2. Hücre içi organellerde depo edilmesi (mitokondri ve endoplazmik retikulum) Kalsiyum iyonları, hücre içi haberci görevi yapar ve bu görev kalmodulin üzerinden olur.

15 Hücre içi haberci sistemleri Kas kontraksiyonlarının başlatılması, Kromozom hareketlerinde, Glikojen metabolimasında, Nörotransmitter sentez ve salınmasında, c-amp düzeyinin ayarlanmasında, İnsulin salgılanmasında, kalsiyum rolü vardır. Kalsiyum, kalmodulini aktive eder. Oda inaktif protein enzimi aktive eder. Ör. Fosfodiesteraz.

16 Hücre içi haberci sistemleri c-kinaz (Protein kinaz c / polifosfoinozitid haberci sistemi) Doğrudan kalsiyum tarafından aktive edilir. Ortamda diaçilgliserol ve fosfolipidlerin bulunmalıdır. Bu nedenle enzime fosfolipid bağımlı protein kinaz c denir. Beyin, böbrek ve karaciğer dışındaki doku hücrelerinde, aktive edilmemişlerse protein kinaz c sitozolde serbest haldedir. Kalsiyum haberci sistemi, hormonla uyarıldığında membranda diaçilgliserol miktarı artar ve protein kinaz c nin membranın iç yüzüne bağlanmasına neden olur. Membranda gerekli fosfolipidler bulunduğunda kalsiyum bağımlı c- kinaz tam aktif duruma geçer.

17 Hormonların depo edilmesi Çoğu hormon hücre içinde membranla çevrilmiş veziküller içindedir. Bazıları ise vezikül içine alınmaz, molekül formunda salınır. Peptid ve protein hormonlar düz endoplazmik retikulum içinde vezikül içine alınır. Burdan golgi kompleksine gider ve yoğunlaştırılarak sekreseyona hazır veziküller haline getirilir. Gerektiğinde membran ile bağlanır ve hücre dışına salınır. Steroid hormonlar ise membrandan direkt geçer. Kana geçen hormonların çoğu proteinlere bağlı haldedir ve hedef dokuya ulaşınca proteinden ayrılarak aktifleşir.

18 Kaynak: Boundless

19 Hormon Salgılanmasının Düzenlenmesi Hormon salınması, feed-back (geri bildirim) mekanizması ile kontrol edilir. Kandaki hormon düzeyinin artması ve hedef dokunun sinyali hormon sentezi ve salınmasını engeller. Negatif Feed-Back (negatif geri bildirim). Kanda hormon düzeyinin düşmesi de pozitif feed-back (pozitif geri bildirim) yoluyla hormon salınımını uyarır.

20

21 Hücre Reseptörleri Hücrenin iç ve dış haberleşme sistemleri reseptörler yolu ile çalışmaktadır. Reseptörler dışdan gelen bilgiyi alırlar (Hormon, sinirsel, elektriksel değişimler...). Reseptörler genellikle protein molekülleridir. Reseptörler sadece membranda değil, sitozol içinde bulunurlar. Bütün hormonların etki yaptıkları hücrelerde kendinelerine özel reseptörler bulunmaktadır. Kaynak: Medillsb

22 Hormonların Etki Biçimi 1. HORMON RESEPTÖR SİSTEMİ (Adenilat siklaz sistemi) Hücre içindeki siklik-amp (c-amp) nin oluşumuna yol açan bu sistem bir çok enzimlerin etkinliğinde rol oynamaktadır. Özellikle hipofiz ön ve arka lop hormonları, PTH, Glukagon, Adrenalin, releasing faktörler bu tip reseptör sistemi yolu ile etki yapan hormonlardır. Bu sistemde her hormon için hücre membranı üzerinde özel bir reseptör bulunmaktadır. Reseptörle birleşen hormon adenilat siklaz enzimini aktive eder. Bu enzim etkisi ile ATP c-amp dönüşür.

23 Hormonların Etki Biçimi 2. HÜCRE İÇİ PROTEİN SENTEZ SİSTEMİ (İntrasellüler reseptörler) Reseptörler sitoplazma veya nükleus içinde yer alır. Bu sistemde; Hücre çekirdeğinde yer alan ve DNA dan yer alan genlere etki yapma süretiyle (transkripsiyon) mrna sentezini uyarılır ve ribozomlarda belirli proteinlerin biyosentezi artırılır. Başlıca Steroid hormonlar bu sistem ile etkilerini gösterirler. Steroid hormonlar hücre membranını geçerek sitoplazmada yer alan spesifik Reseptör Proteinler ile birleşirler. Oluşan komleks daha sonra nükleusa ulaşır ve kromatin üzerindeki özel yer ile birleşmek suretiyle özel genin aktive olmasını sağlar ve mrna nın sentezini artırır.

24

25 Video Link: Youtube

26 Video Link: Youtube

27 Video Link: Youtube

28 Hormonların Etki Biçimi 3. Diğer etki biçimleri İNSULİN, diğer hormonların aksinde hücre membranındaki özel reseptörüne bağlandıktan sonra camp artışı değil azalmasına neden olur. Bunun yerine cgmp artışı olur. GH (Büyüme hormonu) hücre içinde amino asit taşınmasını değişik bir yoldan artırır. Katekolaminler ve asetilkolin gibi hormonlar hücre membranı permeabilitesinde iyonlara karşı değişiklikler meydana getirmektedir.

29 İnsulin İnsulin Reseptörü GLUT-4 MAP Kinaz Sinyal Yolağı PI-3K Sinyal Yolağı Glikoz GLUT4 vezikülü Hücre büyümesi, proliferasyon, gen ifadesi Lipid, Protein, Glikojen Sentezi Hücre Sağkalımı ve proliferasyon Kaynak: Usmle

30 Video Link: Youtube

31 Hormonların Sınıflandırılması Farklı tip sınıflandırmalar bulunmaktadır. 1. Glandüler Hormonlar 2. Doku Hormonları 1. Steroid Hormonlar 2. Amino asit türevi hormonlar 3. Peptid-Protein yapısındaki hormonlar

32 Hormonların Sınıflandırılması 1. HİPOTALAMUS HORMONLARI i. Luliberin/GnRH: Dekapeptitdir. FSH ve LH sekresyonunu stimüle eder. ii. Kortikoliberin (CRF): Peptid yapıdadır.acth sekresyonunu stimüle eder. iii. Tiroliberin (TRH): Tripeptitdir. TSH salınımını uyarır. iv. Somatoliberin (GHRH): Dekapeptitdir. GH salınımını uyarır. v. Melanoliberin (Melanotropin): MSH salınımını uyarır. vi. Somatostatin (GHIH): GH salınımını inhibe eder. vii. Prolaktin releasing hormone (PRLH): Prolaktin salınımını stimüle eder. viii.prolaktostatin (PRIH): Prolaktin sekresyonunu inhibe eder. ix. Dopamin: Nörohormondur. PRL salınımını suprese eder. x. Oksitosin xi. Vazopresin

33 Hormonların Sınıflandırılması 2. HİPOFİZ HORMONLARI i. Nörohipofiz hormonları: Oksitosin ve Vazopressin (ADH) ii. Pars intermedia hormonları: MSH (Melanosit stimüle edici hormon/melanofor) iii. Adenohipofiz hormonları a. Metabolizmayı etkileyen hormonlar: GH, TSH, ACTH b. Cinsiyet bezlerini etkileyen hormonlar (Gonadotropikler): FSH, LH, LTH (PRL) 3. TİROİD BEZİ HORMONLARI i. Triiyodotronin (T 3 ) ii. Tiroksin (T 4 ) iii. Kalsitonin (CT)

34 Hormonların Sınıflandırılması 4. PARATİROİD BEZİ HORMONU i. Paratiroid Hormon (PTH, Paratirin) 5. PANKREAS HORMONLARI i. Glukagon (α-hücrelerden) ii. İnsulin (β-hücrelerden) iii. Somatostatin (δ-hücrelerden) iv. Pankreatik Polipeptid 6. OVARYUM VE TESTİS HORMONLARI i. Estrojenler, Gestagenler ii. Androjenler

35 Hormonların Sınıflandırılması 7. ADRENAL BEZ HORMONLAR i. Adrenal Korteks a. Glikokortikoidler: Kortizon, kortikosteron, kortizol b. Mineralokortikoidler: Aldosteron, 11-deoksikortikosteron c. Anrojen ve estrajoneler ii. Adrenal Medulla; a. Katekolaminler: Adrenalin, noradrenalin 8. PİNEAL BEZ i. Melatonin

36 Hormonların Sınıflandırılması 9. NÖROHORMONLAR; i. Asetilkolin, noradrenalin, γ-amino bütirik asit (GABA) 10.GASTROİNTESTİNAL KANAL HORMONLAR; i. Gastrin ii. Sekretin iii. Kolesistokinin (eski adı ile Pankreozimin) iv. Enterogastron v. Parotin vi. Enterokinin vii. Somatostatin viii.gastrik İnhibitör Polipeptid (GIP) ix. GHRELİN (Açlık hormonu)

37 Hormonların Sınıflandırılması 11.ADİPOZ DOKU HORMONU i. Leptin: Tokluk hormonudur. Enerji dengesinin düzenlenmesinde rol oynar. 12.DAMARLARI ETKİLEYEN DOKU HORMONLARI i. Bradikinin: Arterleri genişletir (vazodilatasyon). ii. Serotonin (5-hidroksitriptamin/5-HT): Başlıca GI kanalda, Trombositlerde ve MSS de bulunur. Arteriollerin kasılmasını sağlar. Damar, solunum ve sindirim kanalında düz kasları etkiler. Fazlası eksitasyon, azı ise depresyon yapar. iii. Histamin: Bronşial astıma neden olabilir. Allerjik şokta kan basıncını düşürür. Kapiller damar geçirgenliğini artırır. iv. Prostaglandinler: Çok yaygın bulunurlar. Vazodilatatör ve düz kasların kontraksiyonunu sağlar.

38 Hipofiz Bezi Hormonları Hipofiz bezi, tüm endokrin sistem üzerine kontrol etkisini göstermektedir. Gerçekten hipofiz bezi hormon salgılayan tüm diger bezlerin sevk ve idare istasyonu olarak endokrin sistem içinde merkezi bir pozisyona sahiptir. Böyle bir pozisyona sahip olmasından dolayı hipofiz bezine başkan bez adı verilir. Hipotalamus, nörosekret adı verilen hormonları aracılığı ile hipofiz bezi üzerine etki ederek onun hormon salgılamasına neden olur. Hipotalamus içerisinde bulunan çesitli merkezler önemli fonksiyonların regülasyonlarına katılırlar. Bu merkezleri; Üremeyi ve belirli cinsel davranışların meydana gelmesini regüle eden merkezler, Metabolizmayı regüle eden merkezler, Besin alınmasını regüle eden merkezler, Organların çesitli durumlara uyumunu sağlayan merkezler, Su alınmasını ve su atılmasını regüle eden merkezler, olarak ifade etmek mümkündür.

39 Hipofiz Ön Lop (Adenohipofiz) Hormonları Bu loptan çok sayıda önemli hormon salgılanır. Bunlar, protein yapısındadırlar. Ön lop, hipotalamus bezinin kontrolü altındadır. Görsel Kaynak: Prof. A.C. Brown

40 Hipofiz Ön Lop (Adenohipofiz) Hormonları 1. ACTH (Adrenokortikotropik hormon): Salınımı hipotalamusdan salınan Kortikotropin releasing faktör (CRF) kontrolü altındadır. Prohormon şeklinde 39 amino asitten oluşur. Etkisi için 23 aminoasit gereklidir. Etkisi; Hedef organ böbrek üstü bezi korteksidir. Steroid hormon miktarları artar. Glikokortikoidlerin sentezi artar. Böbreküstü bezinin askorbik asit miktarı azalır. Protein sentezinin hızlanmasında rol oynar.

41 Hipofiz Ön Lop (Adenohipofiz) Hormonları 2. Somatotropin/Büyüme hormonu (STH Growth hormone/gh): Polipeptid yapısındadır. Salınımı hipotalamus dan salınan Growth hormon-releasing Factor (GHRF) ün kontrolü altındadır. Taşıdığı amino asit sayısı bakımından türlere göre farklılıklar gösterir. İnsan büyüme hormonu 188, sığır büyüme hormonu 369, koyun büyüme hormonu ise 191 amino asitten kurulmuştur. İnsan ve maymun GH, tek bir polipeptid zincirinden ibaret olduğu halde, sığır ve koyunda iki zincirli bir yapı gösterir.

42 Hipofiz Ön Lop (Adenohipofiz) Hormonları Etkisi; Vücutta mevcut tüm hücrelerde protein sentezini artırır. Yağların mobilizasyonunu artırır ve kullanışlarına olanak sağlar (lipoliz). Karbonhidrat kullanımını azaltır. İnsülin antagonistidir. Ekstrasellüler kollajen ve kondroitin sülfat sentezini artırır. Su dengesinde rol alır. Bir tarafdan tubuler sekresyonu artarken; K, Na ve Cl retensiyonu meydana gelir. GİGANTİZM, AKROMEGALİ ve DWARFİZM.

43 Kaynak: Anonim Kaynak: Koiran Geenit

44 Kaynak: Voorbij ve ark., 2011 Kaynak: AnimalEndocrinClinic

45 Hipofiz Ön Lop (Adenohipofiz) Hormonları 3. Tiroid Stimüle edici Hormon (TSH - Tireotropin): Glikoprotein yapısına sahip bir hormondur. %8 oranında karbonhidrat bulunur. Salınımı hipotalamusda sentezlenen Tirotropin-Releasing Factor (TRH) ün kontrolü altındadır. Etkisi; Tiroid bezine etki yaparak bu bezden tiroksin (T 4 ) ile triiodotironin (T 3 ) hormonlarının salgılanmasını sağlamaktır. Bazal metabolimazyı hızlandırır. Kalp atışlarını hızlandırır. Sinir sistemi fonksiyonunu uyarır. Karaciğer glikojenini azaltır.

46 Hipofiz Ön Lop (Adenohipofiz) Hormonları 4. Folikül Stimüle Edici hormon (FSH): Glikoprotein yapısına sahip bir hormondur. Salınımı hipotalamus dan salınan Follicul Stimulating Hormon-Releasing Factor (FRF) / GnRH ün kontrolü altındadır. Etkisi; Erkeklerde testislerde spermatogenez üzerine, Dişilerde ovaryumlarda da folliküllerin gelişmesi üzerine etki eder.

47 Hipofiz Ön Lop (Adenohipofiz) Hormonları 5. Lüteinleştirici Hormon (LH): Glikoprotein yapısına sahip bir hormondur. Salınımı hipotalamus dan salınan Follicul Stimulating Hormon-Releasing Factor (FRF) / GnRH ün kontrolü altındadır. Etkisi: Erkeklerde testislerin testesteron, Dişilerde ise folliküllerin östrojen üretimi ve Corpus luteumun gelişmesi yönündedir.

48 Hipofiz Ön Lop (Adenohipofiz) Hormonları 6. Luteotropik Hormon (LTH) (Laktotrop Hormon) / Prolaktin (PRL): Basit bir peptid zinciri yapısına sahiptir. Hipotalamusdan salgılanan PRLH ın kontrolü altındadır. Etkisi: Östrojenlerle birlikte süt bezinin proliferasyonu üzerine etki eder. Meme dokusunun gelişmesini sağlar ve süt salgısını stimüle eder. Progesteron oluşumu için Corpus luteumu stimüle eder ve salgısının sürekliliğini sağlar. Dişilerde laktasyonu başlatan hormondur. Güvercinlerde kursak oluşumunu uyarır. Analık / kuluçka iç güdüsü oluşumunu sağlar. Kaynak: Pixabay

49 Hipofiz Orta Lop (Pars intermedia) Hormonları Melanosit stimüle edici hormon (MSH / Melanotropin / İntermedin / Melanofor Hormon): α-msh bütün türlerde aynıdır ve 13 amino asitten meydana gelmiştir. β-msh ise domuzda 18 amino asitten meydana geldiği halde insanın ki N-terminal 4 amino asit kadar daha uzundur. Salınımı ışık uyarımı ile olur. Etkisi: MSH derinin pigmentasyonunu etkileyen hormondur. Balık, amfibia ve sürüngenlerde, pigment hücreleri içindeki pigment granüllerinin dağılımını etkiler. Melanofor, iridofor. Melanosit

50 Hipofiz Arka Lop (Nöyrohipofiz) Hormonları Hipofizin arka lop diye adlandırılan kısmı (Nörohipofiz) pituisitler denen ve hipotalamusdan buraya uzanan sinir lifçikleri ve bunların dallarında destek vazifesi gören hücreler topluluğundan oluşur. Anterior lop gibi glandular yapıda değildir. Vazopressin (Anti-diüretik hormon/adh): Vazopressin in yapım yeri, hipotalamusda supraoptik nuklei denen bölgedir. Nonapeptid yapısında olup, yapısında arginin bulunması nedeniyle bazik karakter taşır. Etkisi: İdrarı inhibe eder. Su geri emilimini artırır. Mineralokortikoidler ile birlikte. Kan basıncını yükseltir (adrenalinden zayıf ama daha uzun süre). Hücre dışı sıvısının Na içeriğini de kontrol altında bulundurur.

51 Hipofiz Arka Lop (Nöyrohipofiz) Hormonları Oksitosin: Oksitosin in yapım yeri, hipotalamusda paraventriküler denen bölgedir. Nonapeptid yapısında olup, 8. Pozisyondaki amino asit tür spesifitesini belirler. Etkisi: Gebe uterusun kontraksiyonunu sağlar. Buna oksitoksik etki denir ve hamile uterus kasını sıkıştırıcı etki yapar. Doğum sırasında bu etkisini gösterebilmesi için uterusun önceden östrojen etkisine girmesi gerekir. Koitus sırasında da uterus kontraksiyonunu yaptırır. Oksitosin meme bezi kaslarında sıkışma yaparak süt akımını kolaylaştırır. Alveoller ve süt kanallarını çevreleyen myoepitel hücrelerin kasılmasını tetikler. Kan basıncını azaltılır.

52 Gastrointestinal Kanal Hormonları 1. Gastrin: Polipeptid yapıdadır. Pilorik mukozadan salgılanır. Fundus hücrelerinden aktif olarak HCl salgılanmasına neden olurlar. 2. Sekretin: Duedenumdan salgılanan polipeptid yapıda bir hormondur. Pankreas salgısının hacmini ve bikarbonat düzeyini kontrol eder. 3. Kolesistokinin (Pankreozimin): Duedenumdan salgılanan polipeptid yapıda bir hormondur. Safra kesesi (duktus koledokusa boşalmasını sağlar) ve pankreas üzerine (enzimleri salgılatır) etkisi var. 4. Enterogastron: Polipeptiddir. Barsakdan salgılanır. Mide salgısını ve HCl sekresyonunu inhibe eder

53 Gastrointestinal Kanal Hormonları 6. Parotin: Protein yapıdadır. Tükrük bezlerinden salgılanır. Dişlerin kalsifikasyonunu kamçılar, serum Ca düzeyini düşürür, P düzeyini yükseltir. 7. Enterokinin: Barsak mukozasından protein yapıda salgılanır. Jejenum ve ileumdan barsak salgısını hızlandırır ve salgının enzim içeriğini yükseltir. 8. Somatostatin: Gastrin ve sekretini inhibe eder. 9. Gastrik İnhibitör Polipeptid (GIP): Duedenum ve jejenumdan salınır. İnsulin salgılanmasını uyarır. 10.Ghrelin: Başlıca mide ve duedenumda salgılanır. Açlık hormonudur. Enerji dengesinin düzenlenmesinde rol alır.

54 Tiroid Bezi Hormonları Tiroid bezi, larinksin sonu ve trakeanın başlangıcının iki tarafında ağ ve sol lobuluslar halinde bulunur. Triiyodotironin (T 3 ) ve Tiroksin (T 4 ): 3 ve 4 iyot elementi taşıyan hormonlardır. Aminoasit (Tirozin) yapısındadırlar. Normal koşullarda T 3 sentezi, T 4 sentezinin 1/3 ü kadardır. T 4 etkisi yavaş ve uzundur. T 3 etkisi hızlı ama kısa sürelidir. Kaynak: MedCell Yale

55 Triiyodotironin (T 3 ) ve Tiroksin (T 4 ) Biyosentezi Kaynak: Boundless

56 Tiroid Bezi Hormonları Tiroid hormonları dolaşım kanında plazma proteinlerine bağlı olarak dolaşır. Kana çoğunlukla tiroksin geçer. Fakat gerek tiroid bezinde gerekse diğer dokularda enzimatik bir reaksiyonlar tiroksinden bir iyot ayrılarak triiyodotironin oluşturulur. Metabolik yönden asıl hormon etkisinin T 3 tarafından yaratıldığı düşünülmektedir. Yıkılım yolu deaminasyon ve dekarboksilayondur. Metabolitleri böbrek ve safra ile uzaklaştırılır.

57 Tiroid Bezi Hormonları Etkileri; Substratların mitokondrialara alınmasını, oksidasyonunu ve ATP oluşumunu uyarır. Protein sentezini artırır/hızlandırır. Bu artış aynı zamanda enzim sentezi artışı ile birlikte olur. Tiroid hormonları proten sentezinde artmaya neden olarak dokuların büyümesine olanak sağlar, kemiklerin epifizlerinin de kısa sürede kapanmalarına neden olurlar. Karbonhidrat metabolizmasının hemen bütün evrelerini etkiler. Glikoz kullanımını artırır. Öncelikle glikojenolizisi artırır. Glikoneojenezisi artırır (Diabetes mellitus ilişkisi???).

58 Tiroid Bezi Hormonları Etkileri; Lipid metabolizmasındaki sentez, mobilizasyon ve parçalanma evrelerininin hepsini de etkiler. Bu etkiyi c-amp üzerinden yapar. Kan kolesterolünü düşürür. Pek çok enzimin sentezini artırır. Tiroid hormonları fazlalığına bağlı olarak tiamin, riboflavin, kobalamin ve askorbik asit ihtiyacı artar. Karotenden vitamin A sentezi için gereklidir.

59 Tiroid Bezi Hormonları Kalsitonin (CT); Polipeptid yapıdadır. 32 amino asitten oluşur. Folliküler arasında yer alan C-hücrelerinde sentezlenir. Balıklar, amfibianlar, reptiller ve kuşlarda tiroid bezinden ayrı bulunur. Serum Ca üzerine PTH ile zıt etkilidir. Tiroid bezi tarafından kalsitonin salgılanması kandaki kalsiyum miktarına bağlıdır. Kandaki kalsiyum iyonları fizyolojik sınırlar içerisinde bulunduğunda, kalsitonin salgılanması çok azdır. Kan kalsiyum miktarı artarsa, kalsitonin sekresyonu önemli ölçüde yükselir.

60 Tiroid Bezi Hormonları Etkileri; Serum Ca seviyesine hızla etkir ve kısa süren bir düşmeye neden olur. Kanda Ca miktarı artarsa, sentezi artar. Kemiklerde Ca artışını sağlar. Kemiklerde mineral maddelerin mobilizasyonunu inhibe eder. Hiperkalsemi önleyicidir. Yaşın artması ile kemik dokunun kalsitonine karşı reaksiyon yeteneği azalır. Kanatlılarda, kalsitoninin yumurtlama dönemindeki etkinliği düşüktür.

61 Paratiroid Bezi Hormonları Paratiroid bezi, tiroid bezinin arka yüzeyinde yer alır. Dört küçük yumurta biçimindedir. Parathormon/Paratiroid Hormon (PTH); Tek zincirden ibaret, sistin içermeyen peptid yapılı bir hormondur. Aminoasit sırası hayvan türlerine göre farklılık gösterir. PTH tarafından regüle edilen başlıca madde Ca 2+ dur ve Ca 2+ tek başına PTH salınımını kontrol eder. Kalsiyum ve fosfor metabolizmasını etkiler. Böbrek, kemik ve mide-barsak kanalını etkiler.

62 Paratiroid Bezi Hormonları PTH görevleri; Böbrek üzerine etkisi: Fosfat, potasyum, kalsiyum ve hidrojen iyonlarının atılmasını kontrol eder. Kemikler üzerine etkisi: Kemiklerin kalsiyum transportu üzerine doğrudan etkilidir. Kalsiyum fosfatın kemiklerden ayrılmasını sağlar. Mide-barsak kanalına etkisi: Vitamin D sentezini artırarak kalsiyum emilimini kolaylaştırır. İyonize kalsiyumun kandaki miktarı, negatif feed-back yoluyla PTH salınımını kontrol eder.

63 Pankreas Hormonları 1. İNSÜLİN Pankreasın langerhans adacıklarının β- hücreleri tarafından salgılanır. 21 amino asitli A-zinciri, 30 amino asitli B- zinciri ve 31 amino asitli C-peptid zincirinden proinsulin şeklinde sentezlenir. Kaynak: Library.Med.Utah Aktif şeklinde C-peptid zinciri yoktur. Kaynak: Annals

64 Pankreas Hormonları Kaynak: Diapedia

65 İnsulin İnsulin Reseptörü GLUT-4 MAP Kinaz Sinyal Yolağı PI-3K Sinyal Yolağı Glikoz GLUT4 vezikülü Hücre büyümesi, proliferasyon, gen ifadesi Lipid, Protein, Glikojen Sentezi Hücre Sağkalımı ve proliferasyon Kaynak: Usmle

66 Video Link: Youtube

67 Pankreas Hormonları İNSULİN in Etkileri; Hücre geçirgenliği üzerine etkisi: Glikoz moleküllerinin hücre içine alınmasını sağlar. Karaciğer, kas, sinir ve yağ dokusu gibi insüline bağımlı organlarda monosakkatirlerin, amino asitlerin ve yağ asitlerini alınması insülin tarafından artırılır. Karbonhidrat metabolizması üzerine etkisi: Glikoliz ve pentoz fosfat yolu ile glikozun yıkılımını sağlayarak gösterir. Kilit enzimleri aktive veya inhibe ederek etki gösterir. (Aktive: Heksokinaz (??) ve üzerinden analoğu Glikokinaz, Fosfofruktokinaz-1 (PFK-1), pirüvat kinaz; İnhibe: piruvatkarboksilaz, fosfoenolpirüvat karkoksikinaz, F-1,6-di Paz)

68 Pankreas Hormonları İNSULİN Etkileri; Lipid metabolizması üzerine etkisi: Yağ asitlerinin sentezini artırarak gösterir. İnsülin glikolizdaki kilit enzimleri aktive ederek glikozun yıkılımını sağlarken bunun ürünü olan asetil-coa lar fazla miktarda sentez edilmiş olunur. Böylece yağ asidi sentezide hızlanmış olur. Serbest yağ asitlerini trigliseritler şeklinde depo eder. Böylece ketozisde engellenir. Protein metabolizması üzerine etkisi: Amino asitlerin hücre içine alınmasındaki artış ve hücre membranı permeabilitesindeki yükselişin bir sonucu olarak meydana gelir. Doğrudan da, mrna sentezindeki artış ve amino asitlerin hücre proteinlerine girişlerinde artış olur. Yetersizliğinde; Diabetes mellitus

69 Pankreas Hormonları 2. GLUKAGON: Pankreasın Langerhans adacıkları α-hücreleri tarafından salgılanır. İnsüline ters etki eder. Kan glikoz düzeyini yükseltir. 29 amino asitten oluşan bir hormondur. Etkileri: Glikoneojenezdeki kilit enzimleri (pirüvat karboksilaz, fosfoenolpirüvat karboksikinaz, früktoz-1,6-difofastaz, glikoz-6- fosfataz) aktive eder. Glikojenolizdeki etkisini ise, adenilat siklaz ı aktive etmek c-amp oluşumunu çoğaltmak ve protein kinaz ı aktive ederek, fosforilaz b ve fosforilaz a yı aktif hale geçirmek suretiyle yapar. Yağ asitlerinin mitokondrialara alınması ve bunların yıkılması glukagon ile stimüle edilir.

70 Glandula suprarenalis / Adrenal Bez Gelişim, fonksiyon ve morfoloji yönünden birbirinden farklı iki endokrin bezden yapılmıştır. Kaynak: Wikimedia

71 Adrenal Medulla Adrenal medulla ile sempatik sinirlerin kökeni aynıdır ve birlikte görev yaparlar. Bu nedenle sempatiko-adrenal sistem denir. Katekolaminleri salgılayan hücreler, değişikliğe uğramış sempatik sinir hücreleridir. Medulladan % 80 oranında epinefrin salgılanır. Sempatik sinir uçlarından salgılanan ise çoğunlukla norepinefrindir. Her iki hormonunda ön maddesi...dir. TİROZİN

72 Adrenal Medulla Katekol Dopamin Norepinefrin Epinefrin

73 Tirozin Tirozin hidroksilaz L-Dopa (3,4-dihidroksi fenilalanin) Dopa karboksilaz (Piridoksal fosfat) Epinefrin Fenil etanolamin N-metil transferaz (S-adenozil metiyonin ile metilasyon) Norepinefrin Dopamin (3,4-dihidroksifeniletilamin) Dopamin-β-hidroksilaz (Askorbik asit)

74 Adrenal Medulla Katekolaminlerin salınımının kontrolü; Dinlenme halindeyken çok düşüktürler. Sempatik sistem aktive edilince sentezleri ve salgılanmaları artar. Adrenalin etkisi 3 dakika kadardır. Karaciğerde inaktif edilir. Sistemin uyarılmasında reseptörler rol oynar. Bunlar arasında glikoz reseptörleri, termoreseptörler, baroreseptörler yer alır. Uyarılan reseptöre göre salınacak hormon belirlenir. Fight or Flight Response Arteria carotis basınç reseptörleri uyarılınca norepinefrin salınımı tetiklenir. Katekolamin sentezi, sempatik sinirler ve glikokortikoidlerce düzenlenir. Tirozin hidroksilaz ı sinirler ve az olarak glikokortikoidler etkiler. Dopamin-β-hidroksilaz aktivitesi hem sinirler hem glikokortoidlerce regüle edilir. Fenil etanol amin N-metil transferaz aktivitesi ise daha çok glikokortikoidler tarafından düzenlenir.

75 Adrenal Medulla Etkileri; Kan glikoz seviyesindeki her ani düşüş adrenalin salgısını artırır ve glikojenolizis tetkilenir. İnsulin antagonistidir. Noradrenalinin bu etkisi önemsizdir. Adrenalin dokularda metabolik hızı ~ % 30 artırır. Noradrenalinin bu etkisi önemsizdir. Kalp atışlarının frekansı ve kan basıncı yükselir. Pupillar genişler. Düz ve çizgili kas tonusu ve kasılmalarını artırır. Bronşların genişlemesi ile akciğerlerin hava alma kapasitesi yükselir. Deride kan dolaşımı ve ter oluşumu artar. Adrenalin ve noradrenalin lipolizi artırır. Kalp kası enerjisinin çoğunu yağ asitlerinden sağlayabilir.

76 Adrenal Korteks STEROİD türevi hormonlar sentezlenir ve salgılanır. En önemli 4 tanesi Kortizol, kortikosteron, kortizon ve aldosteron dur. Karbonhidrat ve protein metabolizması ile elektrolit dengesinde geniş etkileri vardır. Sınıflandırılmaları MİNERALOKORTİKOİDLER: İnorganik metabolizmayı regüle eden hormonlardır. GLİKOKORTİKOİDLER: Karbonhidrat, lipid ve protein metabolizmasını etkileyen hormonlardır. 21 C atomuna sahiptirler.

77 Steroid Halka Sistemi

78 Zona fasciculata Sitokrom P450ssc (kolesterol desmolaz) P450c21 P450c11 3β-Hidroksisteroid dehidrogenaz / Δ 5-4 izomeraz P450c17 (17 α -hidroksilaz) 11β-Hidroksisteroid dehidrogenaz P450c11 3β-Hidroksisteroid dehidrogenaz / Δ 5-4 izomeraz P450c21

79 Zona glomerulosa P450c21 Sitokrom P450ssc (kolesterol desmolaz) P450c11 3β-Hidroksisteroid dehidrogenaz / Δ 5-4 izomeraz Aldosteron sentez

80 Zona reticularis Sitokrom P450ssc (kolesterol desmolaz) P450c17 (17 α -hidroksilaz) 3β-Hidroksisteroid dehidrogenaz / Δ 5-4 izomeraz Sülfotransferaz P450c17 (17,20 liyaz) Steroid sülfataz

81 Androjen & Östrojen Biyosentezi 17β-hidroksisteroid dehidrogenaz 5 α -Redüktaz Aromataz 3β-Hidroksisteroid dehidrogenaz / Δ 5-4 izomeraz 3β-Hidroksisteroid dehidrogenaz / Δ 5-4 izomeraz Fötal Karaciğer ve Plasentada 17β-hidroksisteroid dehidrogenaz 17β-hidroksisteroid dehidrogenaz Aromataz

82 Steroid hormon biyosentezinde görev alan primer enzimler Adı Aktivitesi Primer ekspresyon yeri Steriodojenik akut regülatör protein Kolesterolun mitokondri içine alınmasını uyarır. Plasenta ve beyin hariç tüm steriodojenik dokular desmolaz, P450ssc Kolesterol-20,23-dezmolaz Steriodojenik dokular 3β-hidroksisteroid dehidrogenaz tip 1 3β-hidroksisteroid dehidrogenaz Steriodojenik dokular P450c11 11β-hidroksilaz Sadece zona fasciculata ve zona reticularis de P450c17 İki aktivitesi var: 17α-hidroksilaz and 17,20-liyaz Steriodojenik dokular P450c21 21-hidroksilaz Zona reticularis de yok Aldosteron sentaz 18α-hidroksilaz Sadece zona glomerulosa da Estrojen sentetaz Aromataz Gonadlar, beyin, adrenal bez, adipoz doku, kemik 17β-hidroksisteroid dehidrogenaz tip 3 17-ketoredüktaz Steriodojenik dokular Sülfotransferaz Sülfotransferaz Karaciğer ve adrenal bezler 5α-redüktaz tip 2 5α-redüktaz Steriodojenik dokular

83 Adrenal Korteks MİNERALOKORTİKOİDLER Korteksin dış tabakasından sentezlenir. En etkili hormonu Aldosteron dur. Bunun % 5 i kadar etkili bir diğer hormonda 11- deoksikortikosteron dur. Bu hormonlar elektrolit ve su metabolizmasını etkileyen kortikoid lerdir. Aldosteron un sentez ve salgılanması; Başlıca Na + ve K + iyonlarına bağlıdır. Na + iyonları konsantrasyonun azalması veya K + iyonları konsantrasyonunun artması ile aldosteron sekresyonu artar. Aldosteron salınımı ayrıca kan basıncınıda bağlıdır. Kan basıncının azalması ile sentezi uyarılır ve kan basıncını yükseltir (Reninanjiyotensin-aldosteron sistemi üzerinden).

84 Adrenal Korteks Etkileri; Sodyumun aktif taşınmasını artırır. Böbrek tubuluslarından Na un kana geri emilimini sağlar. Na emilmesi ozmotik basınca neden olacağından aynı oranda su da geri emilir. Elektrokimyasal dengenin korunması için tubuluslardan Na + geri emilimi ile birlikte K + ve H + iyonları tubul sıvısına verilir. Ter bezlerinden, tükürük bezlerinden ve barsak bezlerinden Na + ekstrekte edilmesini azaltır. Yetersizliğinde Na + çıkarılması artar. Sıcağa karşı da aldosteron önemlidir. Çünkü aşırı terleme neticesinde aşırı Na kaybının önlenmesinde görev alır.

85 Renin-Anjiyotensin-Aldosteron Sistemi Kaynak: Aria Rad 2006

86 Adrenal Korteks GLİKOKORTİKOİDLER Korteksin orta ve iç tabakalarından salgılanırlar. Glikoneojenezisi stimüle ettikleri için bu ismi almışlardır. En önemli temsilcileri; 17-hidroksikortikosteron/kortizol/Hidrokortizon, Kortikosteron, 17-hidroksi-11-dehidrokortikosteron/kortizon dur. Etkileri; Karbonhidrat Metabolizması; Glikoneojeneziste anahtar rolü oynatan enzimleri stimüle ederler. Özellikle aminoasitler üzerinden artırır ve glikojen depolanmasına yol açarlar. Glikozun periferde kullanılmasında bir azalma meydana getirir.

87 Adrenal Korteks Lipid Metabolizması; Sağlıklı hayvanlarda dışardan alımı lipogenezisi artırır. Protein Metabolizması; Kortizol direkt olarak karaciğerde protein sentezini artırıcı etki gösterir. Fakat kas, lenfoid ve diğer dokularda, amino asit taşınmasındaki azalmadan dolayı protein sentezini inhibe eder. İskelet kaslarında ve diğer bazı dokularda protein yıkılması teşvik edilir. Mideden HCl ve pepsinojen, pankreastan da tripsinojen salınımını artırlar. Yangı önleyici ve immun sisteme etkisi; Kapillar damarların geçirgenliğini azaltmak ve lizozomların membranlarını stabilize etmek süretiyle yangısal olayları inhibe ederler. Kemiklerde Ca mobilizasyonunu sağlarlar. Fazla miktarda sentez edilmeleri ve uzun süre etki etmeleri immunsupresyona neden olur, lenfositlerde RNA ve protein sentezi azalır.

88 Gonadal Hormonlar Gonadlarda hormon üretimi, özellikle intersitisyel hücreler tarafından yapılır. Dişilerde geçici bir süre için hormon üretim yeri olarak korpus luteum ve plasentada görev yapar. Cinsiyet hormonları ayrıca adrenal korteksdende sentez edilebilir. Cinsiyet hormonlarının sentezi gonadotropinler tarafından uyarılır. Cinsiyet hormonlarının HEPSİ STEROİD yapıdadır. Birbirileri ve böbreküstü bezi korteks hormonları ile yakından akrabalık gösterirler. Bunlar organizmada ortak metabolizma yollarına sahiptirler. Bu nedenle hem erkek hem dişi cinsiyet hormonları her iki cinsiyettede birlikte bulunabilir.

89 Gonadal Hormonlar Tüm steroid hormonlarının sentezinde progesteron anahtar maddedir. Sadece ovaryumlarda değil hem adrenal bez hemde testislerde bulunur. Bu organlarda diğer hormonlar için ara metabolit konumundadır. Androjenler, hem progesteron ile korteks hormonlarının yıkılması sırasında hemde östrojenlerin sentezi sırasında ara ürün olarak ortaya çıkarlar. Bu nedenle az miktarlarda da olsa, testisler dışında böbreküstü korteksinde ve ovaryumlarda da bulunur. Androjenler 19 C, östrojenler ise 18 C atomuna sahiptirler.

90 Ovaryum Hormonları FSH un etkisi altında, folliküllerin büyümesi sırasında ovaryumda östrojenik hormonlar sentez edilir. Ayrıca Corpus luteumda da progesteron sentez edilir. ESTROJENLER Ovaryumun Teka granuloza hücreleri tarafından sentez edilirler. Böbrek üstü bezi hücrelerinden, testislerden ve gebelik sırasında plasentadan da sentezlenir. En etkili formu estradiol-17β (E 2 ) dır. Diğer ürünler ise, estron (E 1 ) ve estriol (E 3 ) dür. İnaktivasyonları karaciğerde gerçekleşir. İdrar ve dışkı ile esterleri şeklinde atılır.

91 Ovaryum Hormonları ESTROJENLER Estradiol, aktif ve her zaman bulunan formdur. Estriol başlıca plasentadan sentezlenir. Estron en az bulunandır. Özellikle karsinojen olarakda bilinir. Hastalık ve sağlık durumu ile yakından ilgilidir. Estron sülfat formu uzun ömürlüdür ve gerektiğinde estradiole dönüşmek üzere rezervuar olarak tutulur. Postmenopozal kadınlarda hakim forumdur. Estron sülfat, inek, at, eşek, domuz ve keçilerde gebelik tayini ve ileri gebelik dönemlerinde fötusun canlılığın araştırılması amacıyla kullanılabilir.

92 Ovaryum Hormonları Etkileri: Östrojenlerin genital etkisi RNA ve protein sentezini stimüle etmek suretiyle dişi genital organlarının gelişmesini sağlar. Ekstragenital olarak da progesteron, prolaktin, glukokortikoidler, insülin ile birlikte meme bezinin gelişmesini sağlarlar. Kas, karaciğer ve böbrek üzerine hafif anabolizan etkilidirler. Dişilerde sekunder cinsiyet belirtilerinin gelişmesini sağlarlar. Kastrasyondan sonra erkeklerde lipid anabolizanı olarak etki eder. Çabuk büyüyen dokularda ve erkek üreme organlarında, mitoz olayını engelleyen bir etki gösterirler. Bu nedenle prostat kanserinde tedavi amacıyla kullanılırlar. Kanda düzeylerinin artması, hipotalamusu etkileyerek FSH salınımını azaltır, LH salgılanmasını artırır.

93 Ovaryum Hormonları GESTAGENLER En önemli üyesi Progesteron dur. Gestagenlerin organizmadan atılma ürünü ise Pregnandiol dür. İdrarla atılır. Progesteron Corpus luteum da sentez edilen ve gebeliğin devamını sağlayan bir hormondur. Bunun dışında adrenal bezden de sentezlenir. Androjenler ve estrojenlerin ön maddesidir. Etkisi: Progesteronun birinci etkisi gebeliğin devamını sağlamaktır. Progesteron östrojenler tarafından hazırlanmış olan uterus mukozasına döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için gerekli ortamı oluşturur. Progesteronun yetersiz salgılanması durumunda, embriyonun beslenmesi için uterus mukozası gerekli koşulları yerine getiremez. Progesteron tarafından follikül hormonunun (FSH) etkisi inhibe edilir. Salgılanmasını LH tetikler.

94 Ovaryum Hormonları RELAKSİN Dişilerde ovaryumlar (corpus luteum) ve plasentadan salgılanır. Gebeliğin devamı için gereklidir Gebelik sırasında ileosakral eklemi ve simfizisi genişletir. Doğumu kolaylaştırır. Köpeklerde gebelik teşhisi için kullanılır. Erkeklerde prostatdan salgılanır. Sperm motilitesi için önemlidir.

95 Ovaryum Hormonları İNHİBİN Polipeptid yapısındadır. Ovaryumlarda granulosa hücrelerinde; testislerde sertoli hücrelerinde sentezlenir. FSH salınımını inhibe eder ve gonadlarda parakrin fonksiyonları aktive eder. Kısraklarda Granuloza Hücre Tümör lerinin teşhisinde kullanılır.

96 Ovaryum Hormonları CL F Kaynak: Prof. Dr. Erol ALAÇAM

97 Ovaryum Hormonları Kaynak: Prof. Dr. Erol ALAÇAM

98 Ovaryum Hormonları ANTİ-MULLERİAN HORMON (AMH) Protein yapıda hormondur. Ovaryumlarda granulosa hücrelerinde; testislerde sertoli hücrelerinde sentezlenir. Düzeyleri düşüktür. Sağlıklı kısraklarda östrus siklusu veya gebelik süresince düzeyleri değişmez (< 1 ng/ml). Kısraklarda özellikle inhibin ile birlikte Granulosa Hücre Tümör lerinin teşhisinde kullanılır. Kan düzeyleri belirgin şekilde artar (genellikle > 25 ng/ml). Bu gibi tümörlerde inhibin ve testosteronun yanıltıcı sonuçlar verebildiğinden AMH daha duyarlı bir testtir.

99 Testis Hormonları ANDROJENLER Androjenler, erkeklerde testislerden Leydig interstisiyel hücreleri tarafından sentez edilen 19 C atomlu steroidlerdir. Bunlara androjenik hormonlar denilmesinin nedeni mutlaka biyolojik aktivite göstermelerinden ileri gelmemektedir. Daha ziyade 19 karbonlu steroid maddeler sınıfına girmelerinden dolayıdır. Androjenlerin başlıca etkili örneklerini, Testosteron (17 β-hidroksiandrost-4-en-3-one) ve Androsteron (Androst-4-ene-3,17-dione) oluşturur. Bunlar, Leydig hücrelerinde, 17-hidroksiprogesterondan meydana gelirler.

100 Testis Hormonları Etkileri; Erkek cinsiyet organlarının gelişmesini sağlar. Ekstragenital etki ise protein biyosentezini stimüle etmek suretiyle anabolizan görev yapmasıdır. İkincil erkek özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlar. Testesteron un etki biçimi, daha ziyade hücre içerisinde protein sentezini artırıcı yönde olmaktadır. Testosteron bu etkisini hücrenin nükleusunda DNA dan RNA sentezini yani transkripsiyon olayını artırmak suretiyle yapmaktadır.

101 Epifiz Hormonlar (Pineal Bez) Epifiz bezinin birçok üreme olaylarının kontrolüne katkıda bulunan bir ya da daha çok hormon salgıladığı bu gün için kanıtlanmıştır. Bu bez hücreleri melatonin hormonu salgılar ve melatoninin tek sentez yeridir. Sentez serotonin üzerinden olur ve miktarı gündüz yüksek, gece düşüktür. Işık şiddeti ve süresi bezdeki serotonin miktarını değiştirir. Melatonin miktarı ise serotonin ritminin tersi yönündedir. Yani sentezi gündüz az, gece çoktur.

102 Epifiz Hormonlar (Pineal Bez) Etkisi: Melanositler içindeki melanin granüllerinin dağılımından çok birikimini stimüle ederler. Amfibianlardaki MSH etkisinin tersi bir etki gösterirler. Derinin açık renkli olmasını sağlar. Melatonin sentezindeki değişimler, hipotalamus-hipofiz-gonad sistemine gün uzunluğu hakkında bilgi verir. Hassas ve karmaşık bir biyolojik saat gibidir. Dış ortam ışığını sinirsel bir aktiviteye dönüştürür. Üreme olayında rolü vardır. Özellikle mevsime bağlı poliöstrük veya monoöstrik hayvanlarda. Epifiz, memeli organizmasında melatonin sentezleyen ve hipofizin luteinizan hormon salgısını engelleyen yegane yapıdır.

103 Diğer Hormonlar İNSULİN BENZERİ BÜYÜME FAKTÖRÜ (IGF-1) Yapısal olarak insuline benzer. Karaciğerde sentezlenir. Sentezi ve salınımı büyüme hormonu (GH) tarafından stimüle edilir. Yavrularda gelişme ve büyüme; yetişkinlerde anabolik etkilidir. Kedi ve köpeklerde GH sekresyonu ve aktivitesinin indirekt değerlendirilmesinde kullanılır. Dwarfizm ve Agromegali teşhisinde kullanılabilir.

104 Diğer Hormonlar ERİTROPOETİN (EPO) Böbrekler tarafından salgılanır. Glikoprotein yapıdadır. Eritropoezisi kontrol eder. Kemik iliğinde eritositler için bir sitokindir. Etkisi: Kemik iliğinde proeritroblastları sayıca artırır. RNA sentezini uyarır. Demirin perifer kanda hemoglobine katılmasını uyarır. Anjiyojenezisi uyarır.

105 Diğer Hormonlar PROSTAGLANDİNLER (PG) Araşidonik asitten sentezlenirler. En az 6 adet birincil prostaglandin varlıgı gösterilmiştir. Bunlara PGE1, PGE2, PGE3, PGF1α, PGF2α ve PGF3α, adları verilmiştir. Etkisi: Kuvvetli damar genişleticisidirler. Düz kasların özellikle uterusun düz kaslarının kontraksiyonunu temin ederler. Kalp kasının verimini artırırlar ve bronşların genişlemesini sağlarlar. Epinefrin, norepinefrin, glukagon ve ACTH ile yağ asitlerinin adipoz dokudan göçü konusunda antogonist etkiye sahiptir. Termoregülator etkileri vardır.

106 Diğer Hormonlar PREGNANT MARE SERUM GONADOTROPİN (PMSG) Equine koriyonik gonadotropin (ecg) olarakda bilinir. Gebe kısraklarda koryondan salgılanır. Kısraklarda gebeliğin günleri arasında sentezlenir. Bu tarihlerde gebelik teşhisi için kullanılabilir.

107 Kaynaklar Ası. T Tablolarla Biyokimya, Cilt 2 EclinPath. Nationwide Specialist Laboratories. Pineda M, Dooley MP. McDonald's Veterinary Endocrinology & Reproduction 5th Ed Wiley-BlackWell Prof. Dr. Erol ALAÇAM. Ders Notları (Teşekkürlerimle). Sözbilir Bayşu N, Bayşu N Biyokimya. Güneş Tıp Kitapevleri, Ankara Voorbij AM et al. A contracted DNA repeat in LHX3 intron 5 is associated with aberrant splicing and pituitary dwarfism in German shepherd dogs. PLoS One. 2011;6(11):e27940.

108 Soru 1 Aşağıdaki hormonlardan hangisinin yapısında iyot bulunur? a. Estradiol b. İnsulin c. Tiroksin d. ACTH e. Sekretin Cevap: c

109 Soru 2 Aşağıdaki hormonlardan hangisi meme dokusunun gelişmesini sağlar ve süt salgısını stimüle eder? a. Testosteron b. Prolaktin c. Somatotropin d. IGF-1 e. İnsulin Cevap: b

110 Soru 3 Kalsiyum metabolizmasında görev alan hormon aşağıdakilerden hangisidir? a. Tiroksin b. Sekretin c. PTH d. Glukagon e. Kortizol Cevap: c

111 Sorularınız?

112 Bir sonraki konu; Metabolizmaya giriş

113 Biyokimya & Klinik Biyokimya ve Laboratuvar dünyası hakkında daha fazlası için

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

Hipotalamus hormonları. Leptin 1/30/2012 HİPOFİZ ÖN LOP HORMONLARI. Growth hormon : Büyüme hormonu Somatotropin

Hipotalamus hormonları. Leptin 1/30/2012 HİPOFİZ ÖN LOP HORMONLARI. Growth hormon : Büyüme hormonu Somatotropin Hipotalamus hormonları Hipotalamik hormonlar, ön hipofiz hormonlarının sentezini ve sekresyonunu düzenler. Hipotalamik hormonlar, hipotalamik-hipofizer sistemin kapillerlerindeki hipotalamik sinir uçlarından

Detaylı

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Dr. Suat Erdoğan Sunum planı Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Hipofiz bezi (hypophysis) Hipofizial çukurlukta bulunur (sella turcica) 9 adet hormon üretir İki bölümü vardır: Anterior

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

KONU 5 ENDOKRİN SİSTEM

KONU 5 ENDOKRİN SİSTEM KONU 5 ENDOKRİN SİSTEM 1 ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut işlevlerini kontrol eder ve vücudun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 2 TANIMLAR Vücutta

Detaylı

E DOK O RİN İ S İ S S İ T S EM

E DOK O RİN İ S İ S S İ T S EM ENDOKRİN SİSTEM Prof.Dr. Erdal ZORBA Kontrol sistemleri Sinir sistemi Hızlı, anlık değişim ve yanıtlar Endokrin sistem Saniyelerden aylara kadar süren etki ve yanıt endokrin sistem hormonal iletişim 2

Detaylı

Salgısını görev yerine bir salgı kanalıyla ulaştıran bezlerdir. Gözyaşı, tükrük, süt ve ter bezleri bu gruba girer.

Salgısını görev yerine bir salgı kanalıyla ulaştıran bezlerdir. Gözyaşı, tükrük, süt ve ter bezleri bu gruba girer. ENDOKRİN SİSTEMİ Çok hücrelilerde vücudun uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan sistemlere düzenleyici sistemler denir. Düzenleyici sistemler endokrin sistem ve sinir sisteminden oluşur. A. SALGI BEZLERİ

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM. Selin Hoca

ENDOKRİN SİSTEM. Selin Hoca ENDOKRİN SİSTEM Selin Hoca HORMON NEDİR? Endokrin sistemi oluşturan iç salgı bezlerinin (endokrin bez) salgıladığı özel sinyal taşıyan salgılardır. Organik maddelerdir. Hormonların etki ettikleri doku

Detaylı

Endokrin sistem fizyolojisi

Endokrin sistem fizyolojisi Endokrin sistem fizyolojisi Endokrin sistem Vücuttaki 3 ana fonksiyon ile yakın ilişkilidir. 1. Vücut sıvılarındaki kimyasal maddelerin konsantrasyonunun, protein, lipit ve karbonhidrat metabolizmasının

Detaylı

ENDOKRİN (HORMONAL) SİSTEM

ENDOKRİN (HORMONAL) SİSTEM ENDOKRİN (HORMONAL) SİSTEM HORMONLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Her canlının kendisi tarafından oluşturulur. Ancak dışarıdan alındığında da etkilidirler. Çok az miktarlarda dahi etkilidirler. (Bu özellikleri

Detaylı

ÜNİTE 10. Hormonlar. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler

ÜNİTE 10. Hormonlar. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler ÜNİTE 10 Hormonlar Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Hormonların nasıl yapıldığını ve hangi yollarla etkili olduklarını bilecek, Hipotalamusun hormon salınımlarını kontrol edici faktörleri öğrenecek,

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

1. Üretildikleri yerden hedef doku ve organlara kan ile taşınırlar. 2. Her hormonun etkilediği hücre, doku ve organ farklıdır.

1. Üretildikleri yerden hedef doku ve organlara kan ile taşınırlar. 2. Her hormonun etkilediği hücre, doku ve organ farklıdır. ENDOKRİN SİSTEM (HORMONLAR) HORMANLARIN ÖZELLİKLERİ 1. Üretildikleri yerden hedef doku ve organlara kan ile taşınırlar. 2. Her hormonun etkilediği hücre, doku ve organ farklıdır. 3. Hormonlar az miktarda

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEME GENEL BAKIŞ. İngilizce Aslından Çeviren ve Yayına Hazırlayan : Uğur AYDOĞAN. Gazi Üniversitesi

ENDOKRİN SİSTEME GENEL BAKIŞ. İngilizce Aslından Çeviren ve Yayına Hazırlayan : Uğur AYDOĞAN. Gazi Üniversitesi ENDOKRİN SİSTEME GENEL BAKIŞ İngilizce Aslından Çeviren ve Yayına Hazırlayan : Uğur AYDOĞAN Gazi Üniversitesi ANKARA - 2017 1 ENDOKRİN SİSTEME GENEL BAKIŞ Endokrin sistem, farklı organlar arasındaki fonksiyonel

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM ANATOMİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

ENDOKRİN SİSTEM ANATOMİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ ENDOKRİN SİSTEM ANATOMİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Endokrin sistem Endokrin sistem bir kontrol ve düzenleme sistemidir. Vücuttaki 3 ana fonksiyon ile yakın ilişkilidir. 1. Vücut sıvılarındaki kimyasal maddelerin

Detaylı

TIBBI TERMİNOLOJİ ÖZET ÜNİTE

TIBBI TERMİNOLOJİ ÖZET ÜNİTE TIBBI TERMİNOLOJİ ÖZET ÜNİTE 11 ÜNİTE 11 ENDOKRİN SİSTEM İç salgı bezleri, endokrin bezler (glandulae endocrinae) olarak tanımlanır. Bu bezlerin oluşturdukları sisteme de Endokrin Sistem adı verilir. Endokrin

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN Reprodüktif Endokrinoloji Prof. Dr. Mithat EVECEN HORMON Kelime: Yun. Uyarma, Canlandırma, Harekete geçirme. Tanım: Bir hücre ya da dokuda sentezlenen ve buralardan kan, lenf ve ya sinir yoluyla vücudun

Detaylı

(İÇ SALGI BEZİ) ENDOKRİN SİSTEM

(İÇ SALGI BEZİ) ENDOKRİN SİSTEM Homeostazi : Canlı içindeki çeşitli fiziksel ve kimyasal değerlerin belirli bir aralıkta tutulmasıdır. Hormonlar yoluyla çeşitli mesajlar, kan üzerinden beden üzerine dağıtılır. Hormonlar, belirli bir

Detaylı

Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer

Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 2 1 3 4 2 Hipotalamus ve hipofiz Metabolizma, gelişme ve üreme gibi vücut

Detaylı

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN Reprodüktif Endokrinoloji Prof. Dr. Mithat EVECEN TANIMLAR: Hormon: Yunanca = uyarma, canlandırma, harekete geçirme. Tanım: Bir hücre ya da dokuda sentezlenen ve buralardan kan, lenf ve sinir yoluyla vücudun

Detaylı

Egzersizde Hormonal Değişimler Ve Düzenleme PROF.DR.MİTAT KOZ

Egzersizde Hormonal Değişimler Ve Düzenleme PROF.DR.MİTAT KOZ Egzersizde Hormonal Değişimler Ve Düzenleme PROF.DR.MİTAT KOZ Egzersizde endokrin sistemin amacı? Egzersizin oluşturduğu stresin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak (homeostazis) Artan enerji tüketimi

Detaylı

Hipotalamus ve Hipofiz Hormon Denetim Süreçleri. Ders Öğretim Üyesi: Prof. Dr. T. Demiralp v1: 30 Nisan 2009

Hipotalamus ve Hipofiz Hormon Denetim Süreçleri. Ders Öğretim Üyesi: Prof. Dr. T. Demiralp v1: 30 Nisan 2009 F i z 2 0 8 S i s t e m l e r i n Ko n t r o l M e k a n i z m a l a r ı Hipotalamus ve Hipofiz Hormon Denetim Süreçleri Adnan Kur t Ders Öğretim Üyesi: Prof. Dr. T. Demiralp v1: 30 Nisan 2009 Motivasyon:

Detaylı

Konjenital adrenal hiperplazi

Konjenital adrenal hiperplazi . Konjenital adrenal hiperplazi Dr. Đhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Adrenal bez Adrenal korteks fonksiyonları: Mineralokortikoidler sodyum geri alımı ve potasyum atılımını

Detaylı

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT Prof.Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı Sempatik Sistem Adrenal Medulla Kas kan dolaşımı Kan basıncı Solunum sıklık ve derinliği Kalp kasılma gücü Kalp atım

Detaylı

Polipeptitler ve proteinler Aminoasitlerden türeyen hormonlar

Polipeptitler ve proteinler Aminoasitlerden türeyen hormonlar Hormon Analizleri Polipeptitler ve proteinler Polipeptit hormonlar suda çözünür, plazmada serbest olarak taşınır ve konsantrasyonları çok hızlı değişim gösterir. Plazma yarı ömürleri genellikle 10-30 dakika

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Organizmada bir çok aktivitenin koordinasyonunu ve düzenini sağlayan iki sistemden biri sinir sistemi diğeri endokrin veya hormonal sistemdir. Sinir

Detaylı

YDUS İÇİN TARİHİ FIRSAT

YDUS İÇİN TARİHİ FIRSAT YDUS İÇİN TARİHİ FIRSAT İnternet Üzerinden Canlı Yayınlarla YDUS Hazırlık Programları www.e-yandal.com Bu kitabın tüm hakları e-tus UZAKTAN EĞİTİM VE YAYINCILIK LTD.ŞTİ. ne aittir. Hangi amaçla olursa

Detaylı

BİYOKİMYADA METABOLİK YOLLAR DERSİ VİZE SINAV SORULARI ( ) (Toplam 4 sayfa olup 25 soru içerir) (DERSİN KODU: 217)

BİYOKİMYADA METABOLİK YOLLAR DERSİ VİZE SINAV SORULARI ( ) (Toplam 4 sayfa olup 25 soru içerir) (DERSİN KODU: 217) BİYOKİMYADA METABOLİK YOLLAR DERSİ VİZE SINAV SORULARI (05.11.2012) (Toplam 4 sayfa olup 25 soru içerir) (DERSİN KODU: 217) Adı Soyadı: A Fakülte No: 1- Asetil KoA, birçok amaçla kullanılabilir. Aşağıdakilerden

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ADRENAL BEZ MEDULLA BÖLGESİ HORMONLARI Böbrek üstü bezinin öz bölgesi, embriyonik dönemde sinir dokusundan gelişir bu nedenle sinir sisteminin uzantısı şeklindedir. Sempatik

Detaylı

Adrenal Korteks Hormonları

Adrenal Korteks Hormonları Adrenal Korteks Hormonları Doç. Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji AD Bu derste öğrencilerle Adrenal korteks hormonlarının (AKH) sentez ve salgılanması, organizmadaki hücre, doku ve sistemlerde genel fizyolojik

Detaylı

ÜNİTE 4:HAYVANLARDA KİMYASAL SİNYALLER

ÜNİTE 4:HAYVANLARDA KİMYASAL SİNYALLER ÜNİTE 4:HAYVANLARDA KİMYASAL SİNYALLER Hormon salgılayan bezler endokrin bez olarak adlandırılır.bu bezlerin salgıladıkları kimyasal maddeler kana verilir ve hormon adını alır.oysa ekzokrin bezlerin salgıladıkları

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

Hücre reseptörleri. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR

Hücre reseptörleri. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Hücre reseptörleri Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler. Bakteriler, glukoz ve amino asit gibi besinlerin varlığını algılarlar. Yüksek yapılı

Detaylı

Tiroit hormonları 1. Folliküler hücrelerden sentezlenen hormonlar: Tiroksin (T 4. , tetraiyodotironin) (triiyodotironin) T 3

Tiroit hormonları 1. Folliküler hücrelerden sentezlenen hormonlar: Tiroksin (T 4. , tetraiyodotironin) (triiyodotironin) T 3 HORMONLAR II Tiroit hormonları 1 Folliküler hücrelerden sentezlenen hormonlar: Tiroksin (T 4, tetraiyodotironin) T 3 (triiyodotironin) amino asit türevi hormonlardır. Tiroidin parafolliküler C hücrelerinden

Detaylı

Referans:e-TUS İpucu Serisi Biyokimya Ders Notları Sayfa:368

Referans:e-TUS İpucu Serisi Biyokimya Ders Notları Sayfa:368 21. Aşağıdakilerden hangisinin fizyolojik ph'de tamponlama etkisi vardır? A) CH3COC- / CH3COOH (pka = 4.76) B) HPO24- / H2PO-4 (pka = 6.86) C) NH3/NH+4(pKa =9.25) D) H2PO-4 / H3PO4 (pka =2.14) E) PO34-/

Detaylı

GLİKOJEN METABOLİZMASI

GLİKOJEN METABOLİZMASI METABOLİZMASI DİLDAR KONUKOĞLU TIBBİ BİYOKİMYA 8.4.2015 DİLDAR KONUKOĞLU 1 YAPISI Alfa-[1,6] glikozid Alfa- [1-4] glikozid bağı yapısal olarak D-glukozdan oluşmuş dallanmış yapı gösteren homopolisakkarittir.

Detaylı

Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme

Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme Doğumdan ergin çağa kadar olan büyümedir. Neonatal (yeni doğan) dönemi Infancy (yavru) dönemi Puberty (ergenlik) dönemi Adölesan (gençlik) dönemi Adult (erginlik) dönemi

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

ADRENAL KORTEKS HORMONLARI GLİKOKORTİKOİDLER. Doç. Dr. Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı

ADRENAL KORTEKS HORMONLARI GLİKOKORTİKOİDLER. Doç. Dr. Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı ADRENAL KORTEKS HORMONLARI GLİKOKORTİKOİDLER Doç. Dr. Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı Bu derste amaçlanan öğrencilerle; Glikokortikoid hormonların (GKH) sentez ve salgılanmasını, organizmadaki hücre,

Detaylı

EGZERSİZİN ENDOKRİN SİSTEME ETKİLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZİN ENDOKRİN SİSTEME ETKİLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZİN ENDOKRİN SİSTEME ETKİLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Endokrin sistem normal fizyoloji Endokrin sistem bir kontrol ve düzenleme sistemidir. Vücuttaki 3 ana fonksiyon ile yakın ilişkilidir. 1. Vücut sıvılarındaki

Detaylı

Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir.

Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir. Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir. a b c Sağım başlangıcında, o sağımda inekten elde edilecek sütün

Detaylı

Konjenital adrenal hiperplazi. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Konjenital adrenal hiperplazi. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Konjenital adrenal hiperplazi (KAH) Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Dersin Amacı KAH patogenezinin öğrenilmesi KAH lı hastaların klinik ve laboratuar bulgularının

Detaylı

4 Endokrin Sistem ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra,

4 Endokrin Sistem ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra, ÜNİTE 4 Endokrin Sistem Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Hipofiz bezi ve hormonlarını, Tiroid bezi ve hormonlarını, Adrenal korteks hormonlarını, Adrenal medulla ve katekolamin salgısını, Seks hormonlarını,

Detaylı

HORMONLARIN ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLARIN ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLARIN ETKİ MEKANİZMALARI Prof. Dr. Orhan Turan KAYNAKÇA: 1.Stephen J. McPhee, Gary D.Hammer eds. Pathophysiology of Disease. 6th ed. Mc Graw Hill; 2010. 2.Damjanov I. Pathophisiology. 1st ed. Saunders

Detaylı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı Kolesterol Metabolizması Prof. Dr. Fidancı Kolesterol oldukça önemli bir biyolojik moleküldür. Membran yapısında önemli rol oynar. Steroid hormonların ve safra asitlerinin sentezinde öncül maddedir. Diyet

Detaylı

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu Tanım Purbertiye ulaşan bir dişide hormonların kontrolü (hipotalamus, hipofiz ve ovaryum dan salınan) altında ovaryum ve uterusta meydana gelen değişiklikler Genital siklus

Detaylı

GLANDULAE ENDOCRINAE Hormon adı verilen bir salgı yaparlar Salgılarını doğrudan kana verirler, Akıtıcı kanala ihtiyaç duymazlar.

GLANDULAE ENDOCRINAE Hormon adı verilen bir salgı yaparlar Salgılarını doğrudan kana verirler, Akıtıcı kanala ihtiyaç duymazlar. GLANDULAE ENDOCRINAE Hormon adı verilen bir salgı yaparlar Salgılarını doğrudan kana verirler, Akıtıcı kanala ihtiyaç duymazlar. GERİ BLDİRİM (FEEDBACK) MEKANİZMASI Endokrin bezlerin ürettiği hormonun

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM. Hormonlar bir hücre veya hücre topluğu tarafından salınıp kana karışan ve kanla taşınan kimyasal maddelerdir.

ENDOKRİN SİSTEM. Hormonlar bir hücre veya hücre topluğu tarafından salınıp kana karışan ve kanla taşınan kimyasal maddelerdir. ENDOKRİN SİSTEM Canlılarda kararlı bir iç dengenin (homeostasi) sağlanmasında ve yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesinde sinir sistemi ve endokrin sistem birlikte görev alır. Endokrin bezlerden meydana

Detaylı

HORMONLAR GÖREVLERİ VE EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR

HORMONLAR GÖREVLERİ VE EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR HİPOFİZ ÖN LOB HORMONLAR GÖREVLERİ VE EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR ENDOKRİN BEZ HORMONU HORMONUN VÜCUTTAKİ ETKİSİ ETKİLEDİĞİ HORMON/Bölge; KONTROLÜ STH *Polipeptid özelliktedir. Hipofiz bezi *Organizmada

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ ENDOKRİN SİSTEM ENDOKRİN SİSTEM ENDOKRİN SİSTEM. Anabolizma 19/11/2015 ENDOKRİN SİSTEM. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ ENDOKRİN SİSTEM ENDOKRİN SİSTEM ENDOKRİN SİSTEM. Anabolizma 19/11/2015 ENDOKRİN SİSTEM. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire ENDOKRİN SİSTEM ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Canlılar yaşadığı dış ortamda meydana gelen değişimlere uyum sağlamak ve iç ortamlarındaki dengeyi korumak zorundadır. İç ortamın

Detaylı

Pankreas hem endokrin hem de ekzokrin fonksiyona sahip bir bezdir. Ekzokrin fonksiyonu bikarbonat ve sindirim enzimlerini oluşturmaktır.

Pankreas hem endokrin hem de ekzokrin fonksiyona sahip bir bezdir. Ekzokrin fonksiyonu bikarbonat ve sindirim enzimlerini oluşturmaktır. PANKREAS HORMONLARI PANKREAS HORMONLARI Pankreas hem endokrin hem de ekzokrin fonksiyona sahip bir bezdir. Ekzokrin fonksiyonu bikarbonat ve sindirim enzimlerini oluşturmaktır. Endokrin fonksiyonu ise

Detaylı

-Sinir sistemi ve endokrin sistemi karşılaştıralım:

-Sinir sistemi ve endokrin sistemi karşılaştıralım: ENDOKRİN BEZLERİ VE BU BEZLERİN SALGILADIKLARI HORMONLAR 11. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 11.1. İnsan Fizyolojisi 11.1.1. Denetleyici ve Düzenleyici Sistem, Duyu Organları 11.1.1.2. Endokrin

Detaylı

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın:

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın: BETA HCG HCG gebelik sırasında eteneden salgılanır Gebe olmayan sağlıklı kişilerin kanındaki HCG düzeyi 1ng/ml'nin altındadır. Yumurtalık ve erbezlerinde koryokorsinom ve embriyonal kanser gibi ender görülen

Detaylı

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri DOKU Dicle Aras Doku ve doku türleri Doku Bazı özel görevler üstlenmiş hücre topluluklarıdır. Bir doku aynı yönde özelleşmiş hücre ve hücreler arası maddelerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. İntrauterin

Detaylı

BÖLÜM - 9 HORMONLAR. Tablolarla Biyokimya Cilt II * Prof. Dr. Tanju Ası * Ankara - 1999 http://veterinary.ankara.edu.tr/~fidanci

BÖLÜM - 9 HORMONLAR. Tablolarla Biyokimya Cilt II * Prof. Dr. Tanju Ası * Ankara - 1999 http://veterinary.ankara.edu.tr/~fidanci BÖLÜM - 9 HRMNLAR 9.1-GENEL BAKI. Hormonlar, özel bezler tarafından kana salgılanan ve kan yolu ile ulaştıkları doku ve organlarda fonksiyon düzenleyici bir etki meydana getiren ve çok düşük miktarları

Detaylı

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI Receptörler İntrasellüler hidrofobik(llipofilik)ligandlara baglananlar Nükleer hormon reseptörleri Guanylate siklaz(nitrikoksid receptor) Hücre yüzey hidrofilik ligandlara

Detaylı

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Kadın ve erkek üreme sistemi dölün üretilmesi amacı ile özelleşmiş özel organlardan oluşmaktadır. Bazı üreme organları cinsiyet hücrelerini üretir, diğerleri

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 471 Lipid Metabolizması-I Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Lipoproteinler Türev lipidler: Glikolipidler Lipoproteinler Lipoproteinler, lipidlerin proteinlerle oluşturdukları komplekslerdir.

Detaylı

ÜNİTE TEMEL ANATOMİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. İsmail MALKOÇ HEDEFLER ENDOKRİN SİSTEM (SYSTEMA ENDOCRINAE)

ÜNİTE TEMEL ANATOMİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. İsmail MALKOÇ HEDEFLER ENDOKRİN SİSTEM (SYSTEMA ENDOCRINAE) HEDEFLER İÇİNDEKİLER ENDOKRİN SİSTEM (SYSTEMA ENDOCRINAE) Endokrin Sistem Hakkında Genel Bilgiler Endokrin Sistem Organları Anatomisi Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid Timus Adrenal Bez Testis Ovarium TEMEL

Detaylı

Egzersiz ve Hormonlar: Yanlış kullanım ve Doping

Egzersiz ve Hormonlar: Yanlış kullanım ve Doping Egzersiz ve Hormonlar: Yanlış kullanım ve Doping Prof. Dr. Oğuz Karamızrak EÜTF Spor Hekimliği AD Kapsam Besinsel destekler (suplement, ergojenik yardımcılar) Spor ve performansla ilişkili besinsel girişimler

Detaylı

ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI

ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI Metabolizma durumları Memelilerde ana hatları ile en az iki metabolizma durumu önemlidir. Bunların birincisi besin maddelerinin kana emildiği beslenme (rezorpsiyon),

Detaylı

HORMONLAR. Hormon Biyokimyası. Hormonların yapıları. Hormonların etkileri 1/30/2012. Prof.Dr.Dildar Konukoğlu

HORMONLAR. Hormon Biyokimyası. Hormonların yapıları. Hormonların etkileri 1/30/2012. Prof.Dr.Dildar Konukoğlu HORMONLAR Hormon Biyokimyası Prof.Dr.Dildar Konukoğlu Mikromolar konsantrasyonda etkili, kimyasal, intersellüler mesenjerlerdir. İki veya daha fazla hücre arasında bilgi taşıyan kimyasal maddelerdir Endokrin

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ

ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ Endokrin sistem Endokrin sistem bir kontrol ve düzenleme sistemidir. Vücuttaki 3 ana fonksiyon ile yakın ilişkilidir; 1. Vücut sıvılarındaki kimyasal maddelerin konsantrasyonunun,

Detaylı

hormon endokrin hormonlar doku hormonları lokal hormonlar parakirin hormonlar

hormon endokrin hormonlar doku hormonları lokal hormonlar parakirin hormonlar HORMONLAR Vücudun belli bölgelerinde sentezlenip organizmanın belli fonksiyonlarını başlatan ya da düzenleyen maddelere hormon denir. Hormonlar çoğunlukla sentezlendikleri yerlerden, dolaşım sistemi ile

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi Homeostasi - Değişen dış koşullara rağmen nispeten sabit bir iç fizyolojik ortamı sürdürme sürecidir. -Böylece vücut organlarının, normal sınırlarda verimli bir şekilde çalışması sağlanır. İki ana kontrol

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler. Sağ kulakçık. Аntijen ve antikorlar. Аsetilholin. Karaciğer. Са-iyonları ve ATP. Distal tubülde.

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler. Sağ kulakçık. Аntijen ve antikorlar. Аsetilholin. Karaciğer. Са-iyonları ve ATP. Distal tubülde. MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ LİSE III (ÜÇÜNCÜ) SINIFLAR İÇİN BİYOLOJİ DERSİNDEN BELEDİYE YARIŞMASI Çözümler TOPLAM PUAN 100 1. Tabelayı doldur! Soru Tubüler reapsorpsiyon(geri emilim) nerede gerçekleşir?

Detaylı

GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ

GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ 1 GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ Plasental kompartman Hipotalamik hormonlar GnRH CRH TRH Somotostatin GHRH Hipofizer hormonlar hcg hpl hch hct ACTH Oksitosin 2 1 GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ

Detaylı

OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi)

OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi) OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi) Otonom sinir sitemi iki alt kısma ayrılır: 1. Sempatik sinir sistemi 2. Parasempatik sinir sistemi Sempatik ve parasempatik sistemin terminal nöronları gangliyonlarda

Detaylı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı Hücrenin fiziksel yapısı HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücreyi oluşturan yapılar Hücre membranı yapısı ve özellikleri Hücre içi ve dışı bileşenler Hücre membranından madde iletimi Vücut sıvılar Ozmoz-ozmmotik basınç

Detaylı

İNSAN VÜCUDU İLE TANIŞMA...

İNSAN VÜCUDU İLE TANIŞMA... İÇİNDEKİLER 1. Bölüm: İNSAN VÜCUDU İLE TANIŞMA... 1 1.1. FİZYOLOJİ NEDİR?... 3 1.2. İNSAN VÜCUDUNUN YAPISAL ORGANİZASYONU... 4 1.2.1. Kimyasal Düzeydeki Organizasyon... 5 1.2.2. Hücresel Organizasyon...

Detaylı

RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1

RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1 RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1 Kalsiyum, fosfor ve magnezyum, kas yapısı, fizyolojik olaylar ve birçok dokunun normal fonksiyonları için gereklidir. Kemik formasyonu, kas kontraksiyonu,

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 1) Bakterilerin gerçekleştirdiği, I. Kimyasal enerji sayesinde besin sentezleme II. Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürme III. Kimyasal bağ enerjisini ATP enerjisine

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

Endokrin Sistem. Paratiroid Tiroid Pankreas Surrenal bez. Dr.Murat TOSUN

Endokrin Sistem. Paratiroid Tiroid Pankreas Surrenal bez. Dr.Murat TOSUN Endokrin Sistem Paratiroid Tiroid Pankreas Surrenal bez Dr.Murat TOSUN TİROİD VE PARATİROİD BEZLER Embriyolojik dönemde Tiroid bezi 4. hafta civarında farenks tabanında tuberculum impar ve copula arasındaki

Detaylı

GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi. Transkripsiyon Transkripsiyon

GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi. Transkripsiyon Transkripsiyon GONAD HORMONLAR Uyarı Hipotalamus GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi camp Protein fosforilasyon camp Protein fosforilasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Testosteron sentez ve salınım

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. KURUL DERS PROGRAMI (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) 05 MART NİSAN 2018 (7 HAFTA)

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. KURUL DERS PROGRAMI (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) 05 MART NİSAN 2018 (7 HAFTA) 2017-2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. KURUL DERS PROGRAMI (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) 05 MART 2018 20 NİSAN 2018 (7 HAFTA) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM II KOORDİNATÖR YARDIMCISI

Detaylı

Otonom Sinir Sistemi - II. Dr. Ersin O. Koylu EÜTF Fizyoloji Ab. D.

Otonom Sinir Sistemi - II. Dr. Ersin O. Koylu EÜTF Fizyoloji Ab. D. Otonom Sinir Sistemi - II Dr. Ersin O. Koylu EÜTF Fizyoloji Ab. D. Nörotransmiter Nöropeptid - Nöromodülatör Sinir sisteminde her nöron bir tür nörotransmiter salgılar Asetil kolin: Kolinerjik nöron Adrenalin/Noradrenalin:

Detaylı

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ Çok hücreli organizmaların kompleks omurgalılara evrimi, hücreler birbirleriyle iletişim kuramasalardı mümkün olmazdı. Hücre-hücre Hücre-matriks etkileşimini

Detaylı

EGZERSİZDE ENDOKRİN SİSTEM DEĞİŞİKLİKLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZDE ENDOKRİN SİSTEM DEĞİŞİKLİKLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZDE ENDOKRİN SİSTEM DEĞİŞİKLİKLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Endokrin sistem normal fizyoloji Endokrin sistem bir kontrol ve düzenleme sistemidir. Vücuttaki 3 ana fonksiyon ile yakın ilişkilidir. 1. Vücut

Detaylı

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ 9. Hafta: Lipit Metabolizması: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI Palmitoleik ve oleik asitlerin sentezi için palmitik ve stearik asitler hayvansal organizmalardaki çıkş maddeleridir.

Detaylı

DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM

DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. DERS (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) KURULU (10 MART 2014 25 NİSAN 2014) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II

Detaylı

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 5 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 9 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 11 SİSTEMATİK... 13 BİTKİ VE HAYVANLARIN

Detaylı

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 6 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 11 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 13 SİSTEMATİK... 34 BİTKİ VE

Detaylı

HÜCRELERARASI İLETİŞİM

HÜCRELERARASI İLETİŞİM HÜCRELERARASI İLETİŞİM Bazı sorular!!! Bitki hücreleri ne hakkında konuşur? Bir hücre diğerine ne söyler ve diğer hücre buna nasıl cevap verir? Bu sorulara, önce mikroorganizmalar arasındaki iletişime

Detaylı

KALSİYOTROPİK İLAÇLAR

KALSİYOTROPİK İLAÇLAR KALSİYOTROPİK İLAÇLAR Kalsiyumun vücut için önemi: Hücrede; membran, mitokondri, Endoplazmik retikulumda bağlı halde ve; stoplazmada serbest halde bulunur. Hücrenin canlılığı ve fonksiyonları için önemlidir.

Detaylı

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018)

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018) 2017-2018 DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Anatomi 26 5X2 31 Biyofizik 4-4 Fizyoloji 22 5X2 27 Histoloji ve Embriyoloji 12 6X2 18 Tıbbi

Detaylı

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II V. DERS KURULU (6 HAFTA) 1901205 ENDOKRİN ve ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU DEKAN DEKAN YRD. BAŞKORDİNATÖR

Detaylı

Endokrin Sistem ve hastalıkları. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ

Endokrin Sistem ve hastalıkları. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ Endokrin Sistem ve hastalıkları Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ ENDOKRİN SİSTEM Hücreler arası fonksiyonların, birtakım kimyasal regülatör maddeler ile, sinyalizasyon yöntemiyle ileten özel moleküler yapıda ki

Detaylı

Endokrin Sistem ve hastalıkları. Uz.Dr.Aydan Ünsal 2 Mart saglık meslek okulu hastalık bilgisi dersi

Endokrin Sistem ve hastalıkları. Uz.Dr.Aydan Ünsal 2 Mart saglık meslek okulu hastalık bilgisi dersi Endokrin Sistem ve hastalıkları Uz.Dr.Aydan Ünsal 2 Mart 2011 saglık meslek okulu hastalık bilgisi dersi ENDOKRİN SİSTEM Hücreler arası fonksiyonların, birtakım kimyasal regülatör maddeler ile, sinyalizasyon

Detaylı

İnsülin sekresyonunun hücresel biyolojisi

İnsülin sekresyonunun hücresel biyolojisi İnsülin sekresyonunun hücresel biyolojisi Prof. Dr. Mehmet KAYA Fizyoloji Anabilim Dalı Dersin Amacı; Pankreas bezinde yapılan insülin hormonunun Sindirimdeki işlevi Glikoz, lipid ve protein metabolizmasındaki

Detaylı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı LİPOPROTEİN METABOLİZMASI Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Lipoprotein Nedir? 1- Lipidler Hidrofobik lipidler çekirdekte (Trigliserit, Kolesterol esterleri)

Detaylı

KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ

KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ KAS DOKUSU TİPLERİ İSKELET KASI İskelet Kasının Yapısı Kas Proteinleri Kas Kontraksiyonu KASILMA TİPLERİ KASIN ENERJİ METABOLİZMASI İskelet Kası Çizgili kastır. İstemli çalışır.

Detaylı

ÜNİTE TIBBİ TERMİNOLOJİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. İsmail MALKOÇ HEDEFLER ENDOKRİN SİSTEM

ÜNİTE TIBBİ TERMİNOLOJİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. İsmail MALKOÇ HEDEFLER ENDOKRİN SİSTEM HEDEFLER İÇİNDEKİLER ENDOKRİN SİSTEM Endokrin Sistem Hakkında Genel Bilgiler Endokrin Sistem Organları Anatomisi Endokrin Sistem ile İlgili Terimler TIBBİ TERMİNOLOJİ Doç. Dr. İsmail MALKOÇ Bu üniteyi

Detaylı

GLİKOLİZİN KONTROLU Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş

GLİKOLİZİN KONTROLU Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş GLİKOLİZİN KONTROLU Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş hamdiogus@gmail.com Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, Le>oşa, KKTC GLİKOLİZİN ALLOSTERİK DÜZENLENMESİ Metabolik düzenleme: Bütün

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ ENDOKRİN SİSTEM

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ ENDOKRİN SİSTEM T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ ENDOKRİN SİSTEM Ankara, 2015 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul / kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı