Yarıİletken Güç Anahtarları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yarıİletken Güç Anahtarları"

Transkript

1 Yarıİletken Güç Anahtarları Yarı iletken güç anahtarları güç elektroniği uygulamalarında asıl yükü taşıyan elemanlardır. Güç elektroniği uygulamalarında anahtarlar iletim ve kesim olmak üzere iki konumda çalışmaktadır. Yarı iletken güç anahtarlarını kontrol özelliklerine göre 3 e ayırabiliriz 1- Kontrolsüz (hat kontrollü-hat komütasyonlu) anahtarlar (Ör:Diyot) 2- Yarı kontrollü anahtarlar iletimi kontrol edilebilen ancak hat kontrollü kesime giden (hat komütasyonlu) anahtarlar (Ör:Tristör) 3- Kontrollü yarı iletken anahtarlar Hem iletime hemde kesime kontrollü biçimde geçen yarı iletken anahtarlar (Ör: GTO, BJT, IGBT, MOSFET, MCT vb.)

2 Diyotlar Genel Amaçlı Diyotlar Pasif bir anahtardır. Pozitif yönde akım iletebilir, negatif gerilimi bloke edebilir. İletimde iken üzerinde düşük bir gerilim düşümü olur (0,2-3V) Genellikle şebeke frekansında kullanılırlar. Düşük frekans için üretilen diyotlar yüksek frekansta iletken gibi davranır.

3 Genel Amaçlı Diyotlar Yüksek akım kapasiteli olanlar güç diyotu olarakta anılır. Doğru polarmalandırıldığında 1V gibi düşük bir değerde iletime geçer. Toparlama zamanları büyüktür (25 µs) Çok yüksek akım gerilim değerlerinde yapılabilirler (kv, ka) Şebeke frekanslı uygulamalarda doğrultucu olarak kullanılmaktadır. Akım ve gerilim kapasitelerinin arttırılması için seri ve paralel bağlanabilir.

4 Ters Toparlama: Diyot ters yönde polarmalandırıldığında elektron ve oyukların toparlanmalarından akımın hemen sıfıra düşemez ve dalgalanır. Buna ters toparlama, bu süreyede ters toparlama zamanı denir. Bu anda akan akım ters toparlama akımıdır. Düşük frekansta bu önemsiz iken yüksek frekansta bu oldukça önemlidir. Anahtarlama kayıplarını arttırır, daha yüksek gerilimli diyotlar kullanımamızı gerektirir ve endüktif yüklerde gerilim sıçramalarına neden olur

5 Hızlı Diyotlar trr değerleri 0,5µs civarındadır. Çok osilasyonlu çalışırlar. Bu osilasyon çıkış gerilimine yükseltilerek aktarılır.

6 Yumuşak Toparlamalı (Fast Recovery) Diyotlar Birkaç yüz volt birkaç yüz amper değerlerinde üretilebilirler Ters toparlama zamanıµs den düşük diyotlardır. Osilasyonu azaltılmış hızlı diyotlardır. Yüksek frekans devrelerinde kullanılır. İletim durumundaki gerilim düşümü yüksektir (2-3V). Schottky Diyotlar İleri yön kutuplama gerilimi (gerilim düşümü) düşüktür (0,3V gibi) 150V değerlerine kadar üretilebilmektedir. Yumuşak toparlamalı ve güç diyotlarından daha düşük verimlidir. Düşük gerilimli, yüksek akımlı yüksek frekans uygulamalarında (SMPS gibi) kullanılır.

7 Bazı hızlı diyotlarının karakterisitikleri:

8 Avalanche Diyotlar Belli bir değerden sonra iletime geçen diyotlardır. Radyo haberleşme devrelerinde kullanılırlar. Zener Diyotlar Üzerinde istenilen gerilimi tutabilen diyotlardır.

9 Tristör (SCR) Tristör gate sinyali ile kesime götürülemez.

10 Tristör (SCR) 1956 da tristörün keşfi ile güç elektroniğinin gelişimi başlamıştır. Dört bileşimli üç uçlu bir elemandır. İleri yönde polarmalandırılmış iken gate inden bir akım darbesi geçirilmesi ile iletime geçer. İletimdeki gerilim düşümü 1-3V dur. İletime geçtikten sonra gate akımı kesilse bile iletime devam eder. Bu nedenle iletimdeki güç kaybı daha azdır. Negatif gerilimi bloke edebilir. Tristör gate sinyali ile kesime götürülemez. Ters polarmalı iken diyot gibi çalışır, negatif gerilimi bloke eder ve sadece sızıntı akımının akmasına izin verir (sızıntı akımı sıcaklıkla artar). Ters yönde sınır değer aşılırsa delinir ve akımı bloke edemez. İleri yönde polarmalandırılmış iken gate akımı uygulanmışsa yine sadece sızıntı akımı akar. Ancak ileri yön anma gerilimi aşılırsa tristör gate akımı olmasa da iletime geçer.

11 Tristör (SCR) Tristörün iletim şartları: Doğru polarmalandırılacak Tutma akımı geçecek Yukarıdaki şartlar gerçekleştiği sürece tristör iiletimdedir. Bu nedenle DA da kullanımı zordur. Komütasyon devreleri gerektirir. AA da negatif alternans tristörü ters polarmalandırır ve tristör kesime gider buna hat komütasyonu denir. En yaygın kullanım alanı kontrollü doğrultucular (Line Commutated Rectifiers) dır. 6kV-4kA değerelerine kadar üretilebilmektedir. 1kHz e kadar kullanılabilmektedir. Gate akımı yerine ışık darbeleri ile sürülen tiplari da vardır İki yönlü çalışabilen tristöre (ters paralel bağlı iki adet tristör) Triyak denir.

12 Tristör (SCR) Bir fazlı yarım dalga kontrollü doğrultucu uygulaması Tristörü kesime götürmek için Ia akımının ters çevrilmesi gereklidir. Bu alternatif akımda negatif alternansta kendiliğinden gerçekleşir (doğal vaya hat komütasyonu). Yada ek devreler ile Ia akımı ters çevrilir (Zorlamalı komütasyon)

13 GTO (Kapıdan Tıkanabilen Tristör) Tristör ile aynı özelliklere sahiptir. Farklı olarak gate den geçirilecek negatif yönlü bir akım ile kesime götürülebilir.

14 GTO (Kapıdan Tıkanabilen Tristör) Tristör ile aynı özelliklere sahiptir. Negatif gerilimi bloke edebilir. Farklı olarak gate den geçirilecek negatif yönlü bir akım ile kesime götürülebilir. Ancak kesime götürmek yinede zordur. Negatif gate akımı kataloglarda belirtilen kesme zamanı boyunca akmalı ve büyük bir genliği olmaldır (GTO akımının üçte biri kadar). İletim durumu gerilimi tristörden yüksektir. 4,5kV, 1-2kA değerlerinde üretilebilir. En yüksek akım gerilim değerlerine sahip kontrol edilebilen yarı iletken anahtardır. 10kHZ ye kadar kullanılabilmektedir. Endüktif devrelerde snubbersız kullanılamazlar.

15 Transistör (BJT) I C İletim Kesim V CE Base akımı ile iletim ve kesim durumu kontrol edilebilir. Ters gerilimi bloke edemez. İletim durumunda VCE gerilimi 1-2V civarındadır. 1000A-1400V değerlerine kadar bulunmaktadır. Base ucuna bir direnç bağlanır. Base akımı olduğu sürece iletimdedir ve bu durum özellikle çok sayıda transistör varsa güç kaybına neden olur.

16 Transistör (BJT) Base akımının değeri ile I C kontrol edilir. Üç konumu vardır: 1- Ib=0, Ic=0 Kesim 2- Ib=,değişken Ic=değişken Yükseltme 3- Ib=,değişken Ic=sabit Doyum (veya iletim) Güç elektroniği uygulamalarında 1 ve 3 nolu konumlarında kullanılmaktadır. (Base akımının yeterince büyük bir değerinde IC I B > β kollektör akımının tamamını iletir β=da akım kazancı)

17 Transistör (BJT) Base sürme devreleri pahalı ve karmaşıktır. Daha yüksek akım değerleri için transistörler Darlington bağlanmaktadırlar.

18 MOSFET Yüksek frekanslarda (1MHz e kadar) çalışabilir V-100A, 1000V-10A değerlerinde üretilebilir. Transistör gibi 1 ve 3 konumlarında kullanılır.

19 MOSFET Gerilim kontrollü bir elemandır. Yeterli bir VGS gerilimi (+12, +15V) ile tümüyle iletimde ve VGS eşik değerin altında iken açık bir anahtar gibi kesimdedir. Gate sürücü devreleri basittir. Küçük transistör veya sürücü entegreleri ile sürülebilir.

20 MOSFET İletim anında R DS direnci büyüktür ve tutma gerilim değeri ile artar. Bu özelliği kayıplarını artırarak ve güç değerlerini sınırlandırmaktadır. Büyük R DS direnci nedeniyle güç kayıpları fazladır. Oluşan yüksek ısı nedeniyle küçük yapılamamaktadırlar. Gate ucuna direnç bağlamaya gerek yoktur. Yüksek frekanslı sürme sinyalinden dolayı giriş kapasitansı oluşu ve bu kapasitans anahtarlamayı zorlaştırır, anahtarlama frekansını düşürür. Boyutları ile giriş kapasitansı doğru orantılıdır. Akım değerlerinin arttırılması için paralel bağlanabilirler.

21 MOSFET Bazı ticari güç MOSFET lerinin karakteristikleri

22 IGBT Transistör ve MOSFET in iyi özelliklerinin toplamıdır: -Gate devresi MOSFET e benzer, gerilim kontrollüdür ve sürmesi kolaydır. Transistörün base direnci nedeniyle oluşan güç kaybıortadan kaldırılmıştır. -İletim anındaki kollektör-emiter gerilimi (gerilim düşümü) transistörler gibi 2-3V gibi düşük değerdedir, MOSFET lerde büyük RDS direncinden dolayı oluşan yüksek iletim kayıpları ortadan kaldırılmıştır.

23 IGBT Ters gerilimi bloke edebilirler. Gerilim kontrollüdür. Gate ucu yüksek empedanslıdır ve düşük bir sinyal gerektirir. Yüksek frekanslarda IGBT nin resetlenebilmesi için yukarıdaki gibi gate sinyalleri ile sürülmesi daha uygundur.

24 IGBT sürücü entegreleri vardır. IGBT Maksimum anahtarlama frekansları 20-30kHz civarındadır. 1700V-1200A, 3300V-1200A değerlerinde yapılabilir. 1000V luk bir elemanda iletimdeki gerilim düşümü 2-3V gibi düşük bir değerdedir. MOSFET lerden yavaş olmalarına rağmen transistör, GTO ve tristör den hızlıdır. Günümüzde güç elektroniği uygulamalarında en popüler anahtarlama elemanıdır.

25 IGBT (a) (b) (a) Modül IGBT (b) M57962L IGBT sürücü (hybrid) (c) Sürücüleri üzerine monte edilmiş IGBT modüller (c)

26 MCT (Mos Kontrollü Tristör) MCT nin a) devre sembolleri, b) i-v karakterisitiği c) idealleştirilmiş karakteristik

27 MCT (Mos Kontrollü Tristör) Yaklaşık 10 yıldır piyasadadır. GTO ya benzer ancak gate i gerilim kontrollüdür. Sürülmesi kolaydır. Kesime gitmek için yüksek negatif akımlara ihtiyaç duymaması ve yüksek frekanslarda çalışabilmesi GTO ya göre başlıca iki üstünlüğüdür. Ancak güç değerleri daha düşüktür. Akım gerilim değerleri ve maksimum anahtarlama frekansı IGBT den küçüktür.

28 Kontrol Edilebilen Yarıİletken Anahtarların Özellikleri Eleman BJT MOSFET GTO IGBT MCT Güç orta düşük yüksek orta orta Frekans orta yüksek orta orta orta

29 Base/Gate Sürücü Devreleri Kontrol devresi (düşük güçlü elektronik devreler)ile anahtarlar (yüksek güçlü) arasındaki arabirimdir. Görevleri: Kontrol sinyalini güç anahtarını sürebilecek seviyeye yükseltmek Lojik devre (kontrol devresi) ile güç anahtarı arasında izolasyon sağlamaktır. Sürücülerin karmaşıklığı ve fiyatları anahtarlara göre farklıdır. Örneğin MOSFET/IGBT sürücüleri basit ve ucuz olmalarına rağmen GTO sürücüsü karmaşık ve pahalıdır.

30 Base/Gate Sürücü Devreleri Basit Bir MOSFET Sürücüsü: MOSFET in iletime geçmesi için V GS =+15V, kesime gitmesi için ise V GS = 0V olmalıdır. LM311 open collector çıkışlı (Q 1 ) basit bir Giriş 1 iken Q 1 iletimdedir ve V GS ground a çekilir ve MOSFET kesime gider. Giriş 0 iken Q 1 kesimdedir ve V GS a V GG ye çekilir ve MOSFET iletime geçer.

31 Base/Gate Sürücü Devreleri Tristörler için Gate Sürücüsü Pals transformatörü izolasyon için kullanılır. R 1 gate akımını sınırlandırır. Normalde 10µs süresince uygulanan 50mA lik bir darbe tristörü iletime sokmak için yeterlidir. Ancak uygulamada tam iletimin sağlanabilmesi için genellikle arda arda gelen palsler kullanılmaktadır Yukarıdaki devre ile tristörü kesime götürmek mümkün değildir.

32 Base/Gate Sürücü Devreleri Tristörler için Gate Sürücüsü Pals transformatörü izolasyon için kullanılır. R 1 gate akımını sınırlandırır. Normalde 10µs süresince uygulanan 50mA lik bir darbe tristörü iletime sokmak için yeterlidir. Ancak uygulamada tam iletimin sağlanabilmesi için genellikle arda arda gelen palsler kullanılmaktadır Yukarıdaki devre ile tristörü kesime götürmek mümkün değildir.

33 Base/Gate Sürücü Devreleri Güç anahtarlarında oluşan hasarların kontrol devresine de zarar vermesini önlemek için iki devrenin birbirinden izolaleli olması gereklidir. Genellikle aşağıda gösterilen opto-coupler lar veya yüksek frekanslı manyetik devreler (tristör sürücülerindeki pals transformatörleri gibi) kullanılır. Pekçok sürücü entegresi izoleli olarak üretilmektedir (yani bünyesinde opto-coupler bulundurmaktadır. Örneğin Toshiba TLP250 ve TLP350, Hewlett-Packard HP 3150 ve POWEREX M57962L (IGBT driver) gibi...

34 Aşağıdaki uygulama örnekleri için en uygun güç anahtarını seçiniz. Seçiminizi etkileyen faktörleri belirtiniz Evirici uygulaması, hafif raylı sistem lokomotifinde kullanılmakta ve 750 V DA ile beslenmektedir. Lokomotif gücü 150kW dır. İndüksiyon motoru 0-200Hz arasında çalışmaktadır. Anahtarlama frekansıda 10kHz e kadardır. Telekomünikasyon sistemi için anahtarlamalı güç kaynağı (SMPS) geliştirilecektir. Giriş gerilimi maksimum 100V, minumun 200A üretebilen güneş panellerinden sağlanacaktır. Anahtarlama frekansı 100kHz den yüksek olmalıdır. Bir AA sistemden başka bir AA sisteme 300 MW güç taşıyacak bir yüksek gerilimli DA (HVDC) iletimi sistemi tasarlanacaktır. Her iki AA sistem 50Hz, 230kV rms hat gerilimi değerlerine sahiptir ve DA gerilim 200kV olacaktır.

35 Anahtarlarda Meydana Gelen Kayıplar Yarıiletken anahtarlarda meydana gelen kayıplar iletim kayıpları ve anahtralama kayıpları olarak ikiye ayrılır. İletim kayıpları yarı iletkenin iç direncinden ve iletim anında üzerinde düşen gerilimden kaynaklanır ve buna müdahale şansımız yoktur. Anahtarlama kayıpları kesimden iletime ve iletimden kesime geçerken gerçekleşir. Sıfır akım yada sıfır gerilimde anahtarlama yaparak anahtarlama kayıpları minumuma indirilebilir. Bunun için konvertör devresine bir (seri veya paralel) rezonans devresi eklenerek rezonans anında akım veya gerilimin sıfır anı yakalanarak bu anda anahtarlama yapılmalıdır. Anahtarlama frekansı arttıkça açma-kapama (iletim-kesim) sayısı dolayısıyla anahtarlama kayıpları artar. Anahtarlama kayıpları sistemin verimini düşürür. Bu kayıplar yarı iletken anahtarlar üzerinde ısı olarak ortaya çıkarlar. Bu ısı anahtar üzerinden uzaklaştırılmaz (jonksiyon sıcaklığı ketaloglarda belirtilen seviyeye indirilmez) ise anahtarın güç kapasitesi düşür ve zarar görebilir.

36 Anahtarlarda Meydana Gelen Kayıplar İletim Kayıpları : Ideal anahtarların iletim anındaki gerilim düşümü (Von) sıfırdır. Bu anda anahtar üzerinden akan akım çok büyük olsa bile güç kaybı sıfır olur. Fakat gerçek anahtarlarda ör:bjt, IGBT, GTO, SCR, MCT iletim anında 1-3V gibi bir gerilim düşümü olur. MOSFET de meydana gelen gerilim düşümü R DS(ON) değerine bağlıdır.

37 Anahtarlarda Meydana Gelen Kayıplar İletim Kayıpları : Kayıplar bir periyot için anahtar üzerinde düşen gerilim (Von) ile anahtardan geçen akımın (Ion) çarpılması ile bulunabilir. İletim kayıpları düşük frekanslarda ve DA çalışmada daha önemlidir (toplam kayıplara oranı artar). Kesim anında da anahtar yüksek gerilimleri bloke etmektedir. İdeal olarak üzerinden hiç akım akmaması gerekirken gerçekte bir miktar sızıntı akımı geçebilir. Bu kesim anında da kayıpların oluşmasına neden olur. Ancak sızıntı akımları çok küçük olduğundan bu kayıplar genellikle ihmal edilmektedir.

38 Anahtarlarda Meydana Gelen Kayıplar Anahtarlama Kayıpları : İdeal anahtar Gerçek anahtar İletime veya kesime geçerken ideal anahtarda geçiş zamanı sıfırdır. Akım ve gerilim eş zamanlı anahtarlanmaktadır. Ancak gerçek anahtarlarda, anahtarların doğrusal olmayan yapıları nedeniyle geçiş zamanı sıfır değildir, akım ve gerilimin yükselmesi ve düşmesi zaman almaktadır. Anahtarlama kaybı anahtarlama periyodu boyunca akım ve gerilimin eşzamanlı değişiminden kaynaklanmaktadır.

39 Anahtarlarda Meydana Gelen Kayıplar Anahtarlama Kayıpları : Anahtar akım ve geriliminin çarpımı anahtar üzerinde harcanan gücün ani değerini vermektedir. Anahtarlama periyodu boyunca üretilen ısı enerjisi zamana göre gücün integrali ile bulunabilir (şekildeki boyalı alan). Ortalama güç kaybı iletime ve kesime geçerken oluşan kayıpların anahtarlama frekansı ile çarpımı kadardır. Bu nedenle anahtarlama frekansı arttıkça anahtarlama kayıpları da artar. Oluşan bu güç kaybı anahtarların kullanılabildikleri güç değerlerini sınırlandırır ve soğutucu devreler kullanılmasını gerektirir.

40 Anahtarlarda Meydana Gelen Kayıplar

41 Anahtarlarda Meydana Gelen Kayıplar İletime geçme zamanı boyunca anahtar üzerinde sıfırdan büyük akım ve gerilim değerleri bulunmaktadır t = t + t c( on) Bu süre boyunca anahtar üzerinde oluşan güç kaybı: c ( on ) ri W = 1 2 fv V d I 0 t c ( on ) Anahtar tamamen iletime geçtiğinde anahtar üzerinde sadece iletim kayıpları oluşur: Won Vd I0 t = t on >>t c(on), t c(off) on Kesim zamanı boyunca : t c( off ) W c( off ) = t = rv t V d fi I 0 t c( off )

42 Anahtarlarda Meydana Gelen Kayıplar Güç kaybının ani değeri p = v t T i T Anahtarlama frekansı f s için 1 P s = Vd I f s ( tc ( on ) + t 2 0 c ( off ) ) Anahtar iletimde iken; Pon = VonI 0 t T on s

43 Anahtarlarda Meydana Gelen Kayıplar Verim ve Anahtarlama Frekansı: Yukarıdaki ifadededen ortalama anahtarlama kaybı: P = W sw tot f sw Toplam konvertör kaybı: P = P + P + W loss cond fixed tot f sw Burada P cond, iletim kayıpları, P fixed ise yükten ve anahtarlama frekansından bağımsız olan sabit kayıplardır. Anahtarlama kayıplarının diğer konvertör kayıplarına eşit olduğu değere kritik frekans denir. f kritik = P cond + W tot P fixed Kritik frekans değerine kabaca anahtarlama frekansının üst değeri olarak kabul edilebilir. Bu değerden büyük anahtarlama frekanslarında (f sw >f kritik ) verim hızlı biçimde düşmektedir.

44 Anahtarlarda Meydana Gelen Kayıplar f kritik = P cond + W tot P fixed Kritik frekans değerinden büyük anahtarlama frekanslarında (f sw >f kritik ) verim hızlı biçimde düşmektedir.

45 Snubber (Söndürme) Devreleri Basit bir anahtarın kesim anı PCB ve iletkenler kaçak endüktanslara (L s ) neden olurlar. Kirchoff un Gerilimler kanununa göre: Kesim anında di/dt negatif olacağından:

46 Snubber (Aşırı Gerilim Bastırma) Devreleri Yukarıdaki eşitlikten kısa bir an için bile olsa anahtar uçlarındaki gerilimin besleme geriliminden büyük olduğu görülmektedir. Eğer bu aşırı gerilim darbesi anahtarın maksimum gerilim değerini aşarsa anahtar aşırı geriliminden zarar görür. Bu durumu engellemek için snubber devreleri kullanılır. Yandaki şekilde gösterilen RCD snubber devresi Snubber devresi geçişi yumuşatır ve anahtar geriliminin yükselmesini yavaşlatır. Gerçekte yüksek gerilim darbesini söndürerek güvenli değerleri aşmasını engeller. Anahtarlar ve diyotlar snubber devrelerine ihtiyaç duyarlar.

47 Snubber Devreleri Aşağıda belirtilen işlemlerle devre elemanlarini korumak için kullanılırlar: Kesim durumuna geçiste devre gerilimlerini sınırlandırmak, İletim durumuna geçiste devre akımlarını sınırlandırmak, Yarı iletken elemanların (di/dt) akımlarının artış oranlarını eleman iletim durumunda iken sınırlandırmak Yarı iletken elemanlarin (dv/dt) gerilimlerinin artış oranlarını eleman kesim durumunda iken sınırlandırmak Elemanin açık/kapalı olma durumuna göre elemanın anahtarlama eğrisinişekillendirmek

48 Snubber Tipleri: Snubber Devreleri 1. Kutupsuz seri R-C koruma devreleri Diyot ve tristörü korumak için kullanılır 2. Kutuplu R-C koruma devreleri Kontrollü anahtarların iletim anahtarlama eğrilerini şekillendiren kesim koruma devreleri gibi kullanılır. Kontrollü anahtarların güvenli değerlerde çalışması için sabit gerilim uygulanmasını sağlayan aşırı gerilim koruma devreleri gibi kullanılır. dv/dt oranını eleman kesim durumunda iken sınırlar. 3. Kutuplu L-R koruma devreleri Kontrollü anahtarların kesim anahtarlama eğrilerini şekillendiren iletim koruma devreleri gibi kullanılır. di/dt oranı eleman iletim durumunda iken sınırlar.

49 Snubber Devreleri Ayrıca Snubber devreleri ayrı ve toplu olmak üzere iki grupta incelenebilir. Toplu snubber DA güç kaynağı uçları arasına merkezi koruma için bağlanırken ayrı snubber devreleri her IGBT ye bağlanır. Ayrı Snubber Devreleri Ayrı snubber devreleri çeşitleri aşağıda sıralanmıştır: RC snubber devresi Şarj ve deşarj RCD snubber devresi Deşarj-bastırma RCD snubber devresi Toplu snubber devreleri Bu tip snubber devrelerinin çeşitleri şunlardır: C snubber devreleri RCD snubber devreleri Toplu snubber devreleri devreyi basitleştirmelerinden dolayı gitgide daha popüler olmaktadır.

50 Snubber Devreleri Ayrı snubber devreleri

51 Snubber Devreleri Toplu snubber devreleri

GÜÇ ELEKTRONİĞİ TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI YRD.DOÇ. MUHAMMED GARİP

GÜÇ ELEKTRONİĞİ TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI YRD.DOÇ. MUHAMMED GARİP GÜÇ ELEKTRONİĞİ TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI YRD.DOÇ. MUHAMMED GARİP TRİSTÖR (SCR) Yapı ve Sembol İletim Karakteristiği KARAKTERİSTİK DEĞERLER I GT : Tetikleme Akımı. U GT : Tetikleme Gerilimi I GTM

Detaylı

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308 İNDEKS A AC Bileşen, 186 AC Gerilim Ayarlayıcı, 8, 131, 161 AC Kıyıcı, 8, 43, 50, 51, 54, 62, 131, 132, 133, 138, 139, 140, 141, 142, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157,

Detaylı

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır.

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır. 3. Bölüm Güç Elektroniğinde Temel Kavramlar ve Devre Türleri Doç. Dr. Ersan KABALC AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Güç Elektroniğine Giriş Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve

Detaylı

PWM Doğrultucular. AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde,

PWM Doğrultucular. AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde, PWM DOĞRULTUCULAR PWM Doğrultucular AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde, - elektronik balastlarda, - akü şarj sistemlerinde, - motor sürücülerinde,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU BMT132 GÜÇ ELEKTRONİĞİ Öğr.Gör.Uğur YEDEKÇİOğLU GÜÇ DİYOTLARI Güç diyotları, kontrolsüz güç anahtarlarıdır. Bu diyotlar; 1) Genel amaçlı (şebeke) diyotlar, 2)

Detaylı

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Elektrik gücünü yüksek verimli bir biçimde kontrol etmek ve formunu değiştirmek (dönüştürmek) için oluşturlan devrelere denir. Şekil 1 de güç girişi 1 veya 3 fazlı AA

Detaylı

Metal Oksitli Alan Etkili Transistör (Mosfet) Temel Yapısı ve Çalışması

Metal Oksitli Alan Etkili Transistör (Mosfet) Temel Yapısı ve Çalışması Metal Oksitli Alan Etkili Transistör (Mosfet) Temel Yapısı ve Çalışması Elektronik alanında çok kullanılan elemanlardan birisi olan Mosfet, bu güne kadar pek çok alanda yoğun bir şekilde kullanılmış ve

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DİYOTLAR Diyot tek yöne elektrik akımını ileten bir devre elemanıdır. Diyotun

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 3. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 3. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 3. HAFTA 1 İçindekiler Tristör Triyak 2 TRİSTÖR Tristörler güç elektroniği devrelerinde hızlı anahtarlama görevinde kullanılan, dört yarı iletken

Detaylı

GÜÇ ELEKTRONİĞİNDE KULLANILAN ANAHTARLAMA ELEMANLARININ İNCELENMESİ

GÜÇ ELEKTRONİĞİNDE KULLANILAN ANAHTARLAMA ELEMANLARININ İNCELENMESİ Teorik Bilgiler ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ GÜÇ ELEKTRONİĞİNDE KULLANILAN ANAHTARLAMA ELEMANLARININ İNCELENMESİ Güç elektroniği devreleri ile güç dönüşümü anahtarlama teknikleri kullanılarak yapılır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ YARI İLETKEN GÜÇ ELEMANLARI...13

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ YARI İLETKEN GÜÇ ELEMANLARI...13 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ...1 1.1. Tanım ve Kapsam...1 1.2. Tarihsel Gelişim ve Bugünkü Eğilim...3 1.3. Yarı İletken Güç Elemanları...4 1.3.1. Kontrolsüz

Detaylı

(BJT) NPN PNP

(BJT) NPN PNP Elektronik Devreler 1. Transistörler 1.1 Giriş 1.2 Bipolar Jonksiyon Transistörler (BJT) 1.2.1 Bipolar Jonksiyon Transistörün Çalışması 1.2.2 NPN Transistörün Yükselteç Olarak Çalışması 1.2.3 PNP Transistörün

Detaylı

DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü

DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Elektromanyetik rölelerin çalışmasını ve yapısını öğrenmek 2. SCR kesime görüme yöntemlerini öğrenmek 3. Bir dc motorun dönme yönünü kontrol

Detaylı

Ders 08. Elektronik Devre Tasarımı. Güç Elektroniği 1. Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir.

Ders 08. Elektronik Devre Tasarımı. Güç Elektroniği 1. Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. Elektronik Devre Tasarımı Ders 08 Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 AC AC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER AC kıyıcılar (AC-AC

Detaylı

Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler

Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler Notlar kapalıdır, hesap makinesi kullanılabilir, öncelikle kağıtlardaki boş alanları kullanınız ve ek kağıt gerekmedikçe istemeyiniz. 6 veya 7.ci sorudan en

Detaylı

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri U : AC girişteki efektif faz gerilimi f : Frekans q : Faz sayısı I d, I y : DC çıkış veya yük akımı (ortalama değer) U d U d : DC çıkış gerilimi, U d = f() : Maksimum

Detaylı

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir.

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir. 4. Bölüm Eviriciler ve Eviricilerin Sınıflandırılması Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Giriş Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Özhan ÖZKAN MOSFET: Metal-Oksit Yarıiletken Alan Etkili Transistor (Geçidi Yalıtılmış

Detaylı

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖR

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖR ALAN ETKİLİ TRANİTÖR Y.oç.r.A.Faruk BAKAN FET (Alan Etkili Transistör) gerilim kontrollu ve üç uçlu bir elemandır. FET in uçları G (Kapı), (rain) ve (Kaynak) olarak tanımlanır. FET in yapısı ve sembolü

Detaylı

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuarı I DENEY-2 TEMEL YARI ĐLETKEN ELEMANLARIN TANIMLANMASI (BJT, FET, MOSFET)

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuarı I DENEY-2 TEMEL YARI ĐLETKEN ELEMANLARIN TANIMLANMASI (BJT, FET, MOSFET) 2.1. eneyin amacı: Temel yarıiletken elemanlardan BJT ve FET in tanımlanması, test edilmesi ve temel karakteristiklerinin incelenmesi. 2.2. Teorik bilgiler: 2.2.1. BJT nin özelliklerinin tanımlanması:

Detaylı

Güç Elektroniği Ders 03

Güç Elektroniği Ders 03 Güç Elektroniği Ders 03 Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. Özer ŞENYURT Ekim 15 1 Özer ŞENYURT Ekim 15 2 Çift Yönlü Tristör (Triyak), Temel Yapısı ve

Detaylı

Tristörün (SCR) Kontrol Dışı İletime Geçmesi

Tristörün (SCR) Kontrol Dışı İletime Geçmesi Tristörün (SCR) Kontrol Dışı İletime Geçmesi Bilindiği gibi tristörlerin kontrollü olarak iletime geçirilmesi için G-K arasından kısa süreli bir akım akıtmaktadır. Bu durumda tristör off konumdan on konuma

Detaylı

1. Güç Elektroniğinin Kapsamı ve Uygulamaları. 2. Önemli Yarı İletken Güç Elemanları. 3. AC-DC Dönüştürücüler / Doğrultucular

1. Güç Elektroniğinin Kapsamı ve Uygulamaları. 2. Önemli Yarı İletken Güç Elemanları. 3. AC-DC Dönüştürücüler / Doğrultucular GÜÇ ELEKTRONİĞİ 1. Güç Elektroniğinin Kapsamı ve Uygulamaları 2. Önemli Yarı İletken Güç Elemanları 3. AC-DC Dönüştürücüler / Doğrultucular 4. AC-AC Dönüştürücüler / AC Kıyıcılar 5. DC-DC Dönüştürücüler

Detaylı

Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler;

Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler; 1.. Bölüm: Diyotlar Doç.. Dr. Ersan KABALCI 1 Yarı iletken Maddeler Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler; Silisyum (Si) Germanyum (Ge) dur. 2 Katkı Oluşturma Silisyum ve Germanyumun

Detaylı

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR 1. DENEYİN

Detaylı

DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ

DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ 9.1. Deneyin Amacı Bir JFET transistörün karakteristik eğrilerinin çıkarılıp, çalışmasının pratik ve teorik olarak öğrenilmesi 9.2. Kullanılacak Malzemeler ve Aletler

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 2. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 2. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 2. HAFTA 1 İçindekiler Yarıiletken Devre Elemanlarının İncelenmesi Diyot Güç Diyotları Diyak 2 YARI İLETKEN DEVRE ELEMANLARININ İNCELENMESİ 1940

Detaylı

Güç Elektroniği Ders 02

Güç Elektroniği Ders 02 Güç Elektroniği Ders 02 Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. Özer ŞENYURT Ekim 15 1 Özer ŞENYURT Ekim 15 2 Yarı İletken Güç Anahtarları Güç elektroniğinin

Detaylı

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir.

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir. Tristörlü Redresörler ( Doğrultmaçlar ) : Alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemlere redresör denir. Redresörler sanayi için gerekli olan DC gerilimin elde edilmesini sağlar. Büyük akım ve gerilimlerin

Detaylı

Yarım Dalga Doğrultma

Yarım Dalga Doğrultma Elektronik Devreler 1. Diyot Uygulamaları 1.1 Doğrultma Devreleri 1.1.1 Yarım dalga Doğrultma 1.1.2 Tam Dalga Doğrultma İki Diyotlu Tam Dalga Doğrultma Dört Diyotlu Tam Dalga Doğrultma Konunun Özeti *

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri)

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) 1. DENEYİN AMACI ÜÇ FAZ EVİRİCİ 3 Faz eviricilerin çalışma

Detaylı

Güç Elektroniği (B.K. Bose P.E. and M.D.)

Güç Elektroniği (B.K. Bose P.E. and M.D.) Güç Elektroniği (B.K. Bose P.E. and M.D.) Güç Elektroniği Güç Diyotları I-V Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği) Güç Diyotları Anahtarlama Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

Detaylı

Bir fazlı AA Kıyıcılar / 8. Hafta

Bir fazlı AA Kıyıcılar / 8. Hafta AC-AC Dönüştürücüler AC kıyıcılar (AC-AC dönüştürücüler), şebekeden aldıkları sabit genlik ve frekanslı AC gerilimi isleyerek çıkışına yine AC olarak veren güç elektroniği devreleridir. Bu devreleri genel

Detaylı

4. Bölüm: Çift Jonksiyonlu Transistörler (BJT) Doç. Dr. Ersan KABALCI

4. Bölüm: Çift Jonksiyonlu Transistörler (BJT) Doç. Dr. Ersan KABALCI 4. Bölüm: Çift Jonksiyonlu Transistörler (BJT) Doç. Dr. Ersan KABALC 1 Transistör Yapısı İki tip transistör vardır: pnp npn pnp Transistörün uçları: E - Emiter B - Beyz C - Kollektör npn 2 Transistör Yapısı

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ GÜÇ ELEKTRONİĞİ LABORATUVAR DENEY # 1

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ GÜÇ ELEKTRONİĞİ LABORATUVAR DENEY # 1 Önbilgi: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ Yarıiletken elemanlar, 1947 yılında transistorun icat edilmesinin ardından günümüze kadar geliserek gelen bir teknolojinin ürünleridir. Kuvvetlendirici

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması Mühendislik Etiği Birim Sistemleri Direnç,

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I BİPOLAR JONKSİYON TRANSİSTOR (BJT) YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ YRD.DOÇ.DR. ÖZHAN ÖZKAN BJT: Bipolar Jonksiyon Transistor İki Kutuplu Eklem

Detaylı

ÜÇ-FAZLI TAM DALGA YARI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE ÜÇ-FAZLI EVİRİCİ

ÜÇ-FAZLI TAM DALGA YARI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE ÜÇ-FAZLI EVİRİCİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Güç Elektroniği Uygulamaları ÜÇ-FAZLI TAM DALGA YARI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE ÜÇ-FAZLI EVİRİCİ Hazırlık Soruları

Detaylı

Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici

Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici Giriş Anahtarlama modlu eviricilerde temel kavramlar Bir fazlı eviriciler Üç fazlı eviriciler Ölü zamanın PWM eviricinin çıkış gerilimine etkisi Diğer evirici anahtarlama

Detaylı

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme BÖLÜM X OSİLATÖRLER 0. OSİLATÖRE GİRİŞ Kendi kendine sinyal üreten devrelere osilatör denir. Böyle devrelere dışarıdan herhangi bir sinyal uygulanmaz. Çıkışlarında sinüsoidal, kare, dikdörtgen ve testere

Detaylı

ÜNİTE 4 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK)

ÜNİTE 4 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) ÜNİTE 4 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transistörü tanımlayınız. Beyz ucundan geçen akıma göre, emiter-kollektör arasındaki direnci azaltıp çoğaltabilen elektronik devre elemanına transistör

Detaylı

AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular)

AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular) AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular) AC-DC dönüştürücüler (doğrultucular), AC gerilimi DC gerilime dönüştüren güç elektroniği devreleridir. Güç elektroniğinin temel güç devrelerinden doğrultucuları 2 temel

Detaylı

ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE DİMMER DEVRE UYGULAMASI

ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE DİMMER DEVRE UYGULAMASI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Güç Elektroniği Uygulamaları ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE DİMMER DEVRE UYGULAMASI 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin

Detaylı

Deneyle İlgili Ön Bilgi:

Deneyle İlgili Ön Bilgi: DENEY NO : 4 DENEYİN ADI :Transistörlü Akım ve Gerilim Kuvvetlendiriciler DENEYİN AMACI :Transistörün ortak emetör kutuplamalı devresini akım ve gerilim kuvvetlendiricisi, ortak kolektörlü devresini ise

Detaylı

Şekil Sönümün Tesiri

Şekil Sönümün Tesiri LC Osilatörler RC osilatörlerle elde edilemeyen yüksek frekanslı osilasyonlar LC osilatörlerle elde edilir. LC osilatörlerle MHz seviyesinde yüksek frekanslı sinüsoidal sinyaller elde edilir. Paralel bobin

Detaylı

6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler. Doç. Dr. Ersan KABALCI

6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler. Doç. Dr. Ersan KABALCI 6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 FET FETler (Alan etkili transistörler) BJTlere çok benzer yapıdadır. Benzerlikleri: Yükselteçler Anahtarlama devreleri Empedans uygunlaştırma

Detaylı

BÖLÜM IX DALGA MEYDANA GETİRME USULLERİ

BÖLÜM IX DALGA MEYDANA GETİRME USULLERİ BÖLÜM IX DALGA MEYDANA GETİRME USULLERİ 9.1 DALGA MEYDANA GETİRME USÜLLERİNE GİRİŞ Dalga üreteçleri birkaç hertzden, birkaç gigahertze kadar sinyalleri meydana getirirler. Çıkışlarında sinüsoidal, kare,

Detaylı

Multivibratörler. Monastable (Tek Kararlı) Multivibratör

Multivibratörler. Monastable (Tek Kararlı) Multivibratör Multivibratörler Kare dalga veya dikdörtgen dalga meydana getiren devrelere MULTİVİBRATÖR adı verilir. Bu devreler temel olarak pozitif geri beslemeli iki yükselteç devresinden oluşur. Genelde çalışma

Detaylı

Ders Günü, Saati ve Sınıfı

Ders Günü, Saati ve Sınıfı Yrd.Doç.Dr. Emre ÖZER T.C. İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik Programı 19.03.2017 Güç Elektroniği 1 Ders Günü, Saati ve Sınıfı Örgün Öğretim Elektrik

Detaylı

DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü

DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Sıcaklık kontrol elemanlarının türlerini ve çalışma ilkelerini öğrenmek. 2. Bir orantılı sıcaklık kontrol devresi yapmak. GİRİŞ Solid-state sıcaklık kontrol

Detaylı

Şekil 1: Diyot sembol ve görünüşleri

Şekil 1: Diyot sembol ve görünüşleri DİYOTLAR ve DİYOTUN AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Diyotlar; bir yarısı N-tipi, diğer yarısı P-tipi yarıiletkenden oluşan kristal elemanlardır ve tek yönlü akım geçiren yarıiletken devre elemanlarıdır. N

Detaylı

AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular)

AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular) AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular) AC-DC dönüştürücüler (doğrultucular), AC gerilimi DC gerilime dönüştüren güç elektroniği devreleridir. Güç elektroniğinin temel güç devrelerinden doğrultucuları 2 temel

Detaylı

ÜNİTE 3 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK)

ÜNİTE 3 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) ÜNİTE 3 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Diyotu tanımlayınız. Diyot bir yönde akım geçiren, diğer yönde akım geçirmeyen elektronik devre elemanıdır. Diyotlarda anot ve katodu tanımlayınız. Diyot

Detaylı

Deney 1: Saat darbesi üretici devresi

Deney 1: Saat darbesi üretici devresi Deney 1: Saat darbesi üretici devresi Bu deneyde, bir 555 zamanlayıcı entegresi(ic) kullanılacak ve verilen bir frekansta saat darbelerini üretmek için gerekli bağlantılar yapılacaktır. Devre iki ek direnç

Detaylı

8. FET İN İNCELENMESİ

8. FET İN İNCELENMESİ 8. FET İN İNCELENMESİ 8.1. TEORİK BİLGİ FET transistörler iki farklı ana grupta üretilmektedir. Bunlardan birincisi JFET (Junction Field Effect Transistör) ya da kısaca bilinen adı ile FET, ikincisi ise

Detaylı

ELEKTROTEKNİK VE ELEKTRİK ELEMANLARI

ELEKTROTEKNİK VE ELEKTRİK ELEMANLARI ELEKTROTEKNİK VE ELEKTRİK ELEMANLARI HAZIRLAYAN DOÇ.DR. HÜSEYİN BULGURCU 1 Balıkesir-2015 DERS KONULARI 1. Elektriğin Temelleri 2. Elektriksel Test Cihazları 3. Elektrik Enerjisi 4. Termostatlar 5. Röleler

Detaylı

DENEY 13 Diyak ve Triyak Karakteristikleri

DENEY 13 Diyak ve Triyak Karakteristikleri DENEY 13 Diyak ve Triyak Karakteristikleri DENEYİN AMACI 1. Triyak karakteristiklerini öğrenmek ve ölçmek. 2. Diyak karakteristiklerini öğrenmek ve ölçmek. 3. Diyak-Triyak faz kontrol devrelerini incelemek.

Detaylı

Ders 04. Elektronik Devre Tasarımı. Güç Elektroniği 1. Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir.

Ders 04. Elektronik Devre Tasarımı. Güç Elektroniği 1. Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. Elektronik Devre Tasarımı Ders 04 Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 AC-DC Dönüştürücüler AC-DC dönüştürücüler

Detaylı

Güç Elektroniği. Yüke verilen enerjinin kontrolü, enerjinin açılması ve kapanması ile ayarlanmasını içerir.

Güç Elektroniği. Yüke verilen enerjinin kontrolü, enerjinin açılması ve kapanması ile ayarlanmasını içerir. Güç Elektroniği GÜÇ ELEKTRONİĞİNİN TANIMI Güç Elektroniği, temel olarak yüke verilen enerjinin kontrol edilmesi ve enerji şekillerinin birbirine dönüştürülmesini inceleyen bilim dalıdır. Güç Elektroniği,

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL ELEKTRONİK LAB. DENEY FÖYÜ DENEY 4 OSİLATÖRLER SCHMİT TRİGGER ve MULTİVİBRATÖR DEVRELERİ ÖN BİLGİ: Elektronik iletişim sistemlerinde

Detaylı

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan elektro manyetik indüksiyon

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

AMASYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AMASYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM 108 Elektrik Devreleri I Laboratuarı Deneyin Adı: Kırchoff un Akımlar Ve Gerilimler Yasası Devre Elemanlarının Akım-Gerilim

Detaylı

Y-0035 GÜÇ ELEKTRONİĞİ EĞİTİM SETİ

Y-0035 GÜÇ ELEKTRONİĞİ EĞİTİM SETİ Güç Elektroniği Eğitim Seti, temel güç elektroniği uygulamaları, endüstriyel otomasyon, elektriksel işlemlerin kontrolü ve ölçümleri ile birlikte öğretilmesi, kullanılması, devre elemanlarının tanınması,

Detaylı

ANALOG ELEKTRONİK BİPOLAR TRANSİSTÖR

ANALOG ELEKTRONİK BİPOLAR TRANSİSTÖR ANALOG LKTONİK Y.Doç.Dr.A.Faruk AKAN ANALOG LKTONİK İPOLA TANSİSTÖ 35 Yapısı ve Sembolü...35 Transistörün Çalışması...35 Aktif ölge...36 Doyum ölgesi...37 Kesim ölgesi...37 Ters Çalışma ölgesi...37 Ortak

Detaylı

GÜÇ ELEKTRONİĞİ EĞİTİM SETİ DENEY KİTABI KONU: PNPN DİYOT

GÜÇ ELEKTRONİĞİ EĞİTİM SETİ DENEY KİTABI KONU: PNPN DİYOT KONU: PNPN DİYOT Giriş: Shockley diyot yada 4 tabaka diyot olarak da bilinen PNPN DİYOT, tek yönlü çalışan yarıiletken anahtar elemanıdır. Sembolü ve görünüşü şekil 6.1 de ve karakteristik eğrisi şekil

Detaylı

2- İşverenler işyerlerinde meydana gelen bir iş kazasını en geç kaç iş günü içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır?

2- İşverenler işyerlerinde meydana gelen bir iş kazasını en geç kaç iş günü içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

UYGULAMA - II. Yarıiletken Güç Anahtarlarının Test ve Kontrol Edilmesi

UYGULAMA - II. Yarıiletken Güç Anahtarlarının Test ve Kontrol Edilmesi UYGULAMA - II Yarıiletken Güç Anahtarlarının Test ve Kontrol Edilmesi Güç Elektroniği-1 dersinin ikinci uygulaması olan Uygulama-2 de, Güç Elektroniği devrelerinde yaygın olarak kullanılmakta olan kontrol

Detaylı

Transformatör nedir?

Transformatör nedir? Transformatörler Transformatör nedir? Alternatif akımın gerilimini veya akımını alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan devre elemanlarına "transformatör" denir. Alternatif akım elektromanyetik indüksiyon

Detaylı

2- İşverenler işyerlerinde meydana gelen bir iş kazasını en geç kaç iş günü içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır?

2- İşverenler işyerlerinde meydana gelen bir iş kazasını en geç kaç iş günü içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır.

Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır. I. Önbilgi Transistör Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır. =>Solid-state ne demek? Araştırınız. Cevap:

Detaylı

GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ

GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ Regüleli Güç Kaynakları Elektronik cihazlar harcadıkları güçlere göre farklı akımlara ihtiyaç duyarlar. Örneğin; bir radyo veya amplifikatörün hoparlöründen duyulan ses şiddetine

Detaylı

Küçük sinyal analizi transistörü AC domende temsilş etmek için kullanılan modelleri içerir.

Küçük sinyal analizi transistörü AC domende temsilş etmek için kullanılan modelleri içerir. Küçük Sinyal Analizi Küçük sinyal analizi transistörü AC domende temsilş etmek için kullanılan modelleri içerir. 1. Karma (hibrid) model 2. r e model Üretici firmalar bilgi sayfalarında belirli bir çalışma

Detaylı

dirençli Gerekli Donanım: AC güç kaynağı Osiloskop

dirençli Gerekli Donanım: AC güç kaynağı Osiloskop DENEY 01 DİRENÇLİ TETİKLEME Amaç: Tristörü iletime sokmak için gerekli tetikleme sinyalini üretmenin temel yöntemi olan dirençli tetikleme incelenecektir. Gerekli Donanım: AC güç kaynağı Osiloskop Kademeli

Detaylı

Ders 01. Güç Elektroniği. Güç Elektroniği 1. Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir.

Ders 01. Güç Elektroniği. Güç Elektroniği 1. Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. Güç Elektroniği Ders 01 Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 GĠRĠġ

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DC-DC BOOST CONVERTER DEVRESİ AHMET KALKAN 110206028 Prof. Dr. Nurettin ABUT KOCAELİ-2014 1. ÖZET Bu çalışmada bir yükseltici tip DA ayarlayıcısı

Detaylı

Çevirenlerin Ön Sözü. Yazar Hakkında

Çevirenlerin Ön Sözü. Yazar Hakkında İçindekiler Çevirenlerin Ön Sözü Ön Söz Yazar Hakkında Bölüm 1 Giriş 1 1.1 Güç Elektroniğinin Uygulamaları 2 1.2 Güç Elektroniğinin Tarihçesi 4 1.3 Güç Elektroniği Devre Çeşitleri 6 1.4 Güç Elektroniği

Detaylı

Şekil 5-1 Frekans modülasyonunun gösterimi

Şekil 5-1 Frekans modülasyonunun gösterimi FREKANS MODÜLASYONU (FM) MODÜLATÖRLERİ (5.DENEY) DENEY NO : 5 DENEY ADI : Frekans Modülasyonu (FM) Modülatörleri DENEYİN AMACI :Varaktör diyotun karakteristiğinin ve çalışma prensibinin incelenmesi. Gerilim

Detaylı

Deney 3 5 Üç-Fazlı Tam Dalga Tam-Kontrollü Doğrultucu

Deney 3 5 Üç-Fazlı Tam Dalga Tam-Kontrollü Doğrultucu Deney 3 5 Üç-Fazlı Tam Dalga Tam-Kontrollü Doğrultucu DENEYİN AMACI 1. Üç-fazlı tam dalga tam-kontrollü doğrultucunun çalışma prensibini ve karakteristiklerini anlamak. 2. Üç-fazlı tam dalga tam-kontrollü

Detaylı

Bölüm 1 Temel Lojik Kapılar

Bölüm 1 Temel Lojik Kapılar Bölüm 1 Temel Lojik Kapılar DENEY 1-1 Lojik Kapı Devreleri DENEYİN AMACI 1. Çeşitli lojik kapıların çalışma prensiplerini ve karakteristiklerini anlamak. 2. TTL ve CMOS kapıların girişi ve çıkış gerilimlerini

Detaylı

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği ZENER DİYOT VE AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Küçük sinyal diyotları, delinme gerilimine yakın değerlerde hasar görebileceğinden, bu değerlerde kullanılamazlar. Buna karşılık, Zener diyotlar delinme gerilimi

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

Siz elinizdeki borudan su akımını aktırdıkça, klapa açılıyor, sizin akıttığınız akım ve barajdan akan akım birleşip barajdan aşağı akıyor.

Siz elinizdeki borudan su akımını aktırdıkça, klapa açılıyor, sizin akıttığınız akım ve barajdan akan akım birleşip barajdan aşağı akıyor. TRANSİSTÖRLER: En basit tanımını size yine su akış sistemleri ile anlatayım. Şöyle düşünün, büyük bir baraj var ve bu barajdan akacak suyun akımını, size verilen küçük bir hortumla kontrol etmeniz isteniyor.

Detaylı

İşlemsel Yükselteçler

İşlemsel Yükselteçler İşlemsel Yükselteçler Bölüm 5. 5.1. Giriş İşlemsel yükselteçler aktif devre elemanlarıdır. Devrede gerilin kontrollü gerilim kaynağı gibi çalışırlar. İşlemsel yükselteçler sinyalleri toplama, çıkarma,

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#3 Güç Kuvvetlendiricileri Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015 DENEY 3 Güç Kuvvetlendiricileri

Detaylı

3 Fazlı Açma-Kapama Kontrollü AC Voltaj Kontrolcü. (yıldız bağlı rezistif yükte);

3 Fazlı Açma-Kapama Kontrollü AC Voltaj Kontrolcü. (yıldız bağlı rezistif yükte); 3 FAZLI AC KIYICILAR 1 fazlı AC kıyıcılar, daha önce de belirtildiği gibi, düşük güçlü ısıtıcı kontrolü, aydınlatma kontrolü ve motor kontrolünde kullanılmaktadır. Orta ve yüksek güçteki benzer uygulamalarda

Detaylı

ELM 331 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ

ELM 331 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ ELM 33 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY ÖYÜ DENEY 2 Ortak Emitörlü Transistörlü Kuvvetlendiricinin rekans Cevabı. AMAÇ Bu deneyin amacı, ortak emitörlü (Common Emitter: CE) kuvvetlendiricinin tasarımını,

Detaylı

TRANSİSTÖRLÜ KUVVETLENDİRİCİLER. ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-II Özhan Özkan / 2010

TRANSİSTÖRLÜ KUVVETLENDİRİCİLER. ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-II Özhan Özkan / 2010 TRANSİSTÖRLÜ KUVVETLENDİRİCİLER ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-II Özhan Özkan / 2010 Transistörlü Kuvvetlendiricilerde Amaç: Giriş Sinyali Kuvvetlendirici Çıkış sinyali Akım kazancı sağlamak Gerilim

Detaylı

Sabit Gerilim Regülatörü Kullanarak Ayarlanabilir Güç Kaynağı

Sabit Gerilim Regülatörü Kullanarak Ayarlanabilir Güç Kaynağı Sabit Gerilim Regülatörü Kullanarak Ayarlanabilir Güç Kaynağı Sabit değerli pozitif gerilim regülatörleri basit bir şekilde iki adet direnç ilavesiyle ayarlanabilir gerilim kaynaklarına dönüştürülebilir.

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 BJT TRANSİSTÖRÜN AC KUVVETLENDİRİCİ ve ON-OFF ANAHTARLAMA ELEMANI OLARAK KULLANILMASI

Detaylı

6. TRANSİSTÖRÜN İNCELENMESİ

6. TRANSİSTÖRÜN İNCELENMESİ 6. TRANSİSTÖRÜN İNCELENMESİ 6.1. TEORİK BİLGİ 6.1.1. JONKSİYON TRANSİSTÖRÜN POLARMALANDIRILMASI Şekil 1. Jonksiyon Transistörün Polarmalandırılması Şekil 1 de Emiter-Beyz jonksiyonu doğru yönde polarmalandırılır.

Detaylı

1000 V a kadar Çıkış Voltaj. 500 V a kadar İzolasyon Sınıfı. F 140C İzolasyon Malzemesi IEC EN 60641-2 Çalışma Frekansı. 50-60 Hz.

1000 V a kadar Çıkış Voltaj. 500 V a kadar İzolasyon Sınıfı. F 140C İzolasyon Malzemesi IEC EN 60641-2 Çalışma Frekansı. 50-60 Hz. BİR ve İKİ FAZLI İZOLASYON TRANSFORMATÖR Bir ve İki fazlı olarak üretilen emniyet izolasyon transformatör leri insan sağlığı ile sistem ve cihazlara yüksek güvenliğin istenildiği yerlerde kullanılır. İzolasyon

Detaylı

2. Bölüm: Diyot Uygulamaları. Doç. Dr. Ersan KABALCI

2. Bölüm: Diyot Uygulamaları. Doç. Dr. Ersan KABALCI 2. Bölüm: Diyot Uygulamaları Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 Yük Eğrisi Yük eğrisi, herhangi bir devrede diyot uygulanan bütün gerilimler (V D ) için muhtemel akım (I D ) durumlarını gösterir. E/R maksimum I

Detaylı

Bipolar Transistörlerin çalışmasını teorik ve pratik olarak öğrenmek.

Bipolar Transistörlerin çalışmasını teorik ve pratik olarak öğrenmek. DENEY 6 TRANSİSTOR KARAKTERİSTİKLERİ Deneyin Amacı Bipolar Transistörlerin çalışmasını teorik ve pratik olarak öğrenmek. Malzemeler ve Kullanılacak Cihazlar 1 adet BC547 transistör, 1 er adet 10 kω ve

Detaylı

Bölüm-1. Endüstriyel Elektronik. M.Necdet YILDIZ GÜÇ ELEKTRONĐĞĐ-1 DERS NOTLARI 1

Bölüm-1. Endüstriyel Elektronik. M.Necdet YILDIZ GÜÇ ELEKTRONĐĞĐ-1 DERS NOTLARI 1 Bölüm-1 Giriş Endüstriyel Elektronik M.Necdet YILDIZ GÜÇ ELEKTRONĐĞĐ-1 DERS NOTLARI 1 I - GĐRĐŞ TANIM: Güç elektroniği, herhangi bir kaynaktan alınan elektrik enerjisinin, elektronik yöntemlerle kontrol

Detaylı

DENEY 4a- Schmitt Kapı Devresi

DENEY 4a- Schmitt Kapı Devresi DENEY 4a- Schmitt Kapı Devresi DENEYİN AMACI 1. Schmitt kapılarının yapı ve karakteristiklerinin anlaşılması. GENEL BİLGİLER Schmitt kapısı aşağıdaki karakteristiklere sahip olan tek lojik kapıdır: 1.

Detaylı

Elektrik Devre Lab

Elektrik Devre Lab 2010-2011 Elektrik Devre Lab. 2 09.03.2011 Elektronik sistemlerde işlenecek sinyallerin hemen hepsi düşük genlikli, yani zayıf sinyallerdir. Elektronik sistemlerin pek çoğunda da yeterli derecede yükseltilmiş

Detaylı

AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ

AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLER DR. GÖRKEM SERBES İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ İşlemsel kuvvetlendirici (Op-Amp); farksal girişi ve tek uçlu çıkışı olan DC kuplajlı, yüksek kazançlı

Detaylı

TEK FAZLI KONTROLLÜ (TRĠSTÖRLÜ) DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI KONTROLLÜ (TRĠSTÖRLÜ) DOĞRULTUCULAR TEK FAZLI KONTROLLÜ (TRĠSTÖRLÜ) DOĞRULTUCULAR Teorik Bilgi Deney de sabit çıkış gerilimi üretebilen diyotlu doğrultucuları inceledik. Eğer endüstriyel uygulama sabit değil de ayarlanabilir bir gerilime

Detaylı

BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi

BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi DENEY 5: BJT NİN KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ 5.1. Deneyin Amacı BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi 5.2. Kullanılacak Aletler ve Malzemeler 1) BC237C BJT transistör 2)

Detaylı