BAKTERİYEL SALGINLARIN ARAŞTIRILMASI;

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BAKTERİYEL SALGINLARIN ARAŞTIRILMASI;"

Transkript

1 KURS SALGINLARIN İZLENMESİ VE MOLEKÜLER MİKROBİYOLOJİ BAKTERİYEL SALGINLARIN ARAŞTIRILMASI; PFGE yönteminin uygulamaları, problemleri ve sonuçların analizi Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya.

2 Modern epidemiyolojinin başlangıcı-john Snow Dr.John Snow

3 Modern epidemiyolojinin başlangıcı-john Snow

4 Moleküler epidemiyoloji için yöntemler AFLP RFLP PFGE AP-PCR RAPD Dizi analizi MLST

5 (PFGE) Bir çok mikroorganizma için halen «altın standart» genotiplendirme yöntemidir. Infect Genet Evol Oct;10(7): Epub 2010 Aug 6.

6 (PFGE) Kromozomal DNA polimorfizmine dayalı, tüm genomu hedef alan genotiplendirme yöntemidir. Bu yöntemlerle izolatlar arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde; bant paternlerinin benzerlik yüzdesine ya da bant sayısı ve büyüklüğündeki farklılıklara göre değerlendirme yapılır.

7 (PFGE) PFGE kullanım alanları; hastane enfeksiyonlarının araştırılması ve bulaş kaynağının belirlenmesinde, özellikle gıda ile oluşan toplum kaynaklı salgınların incelenmesinde, laboratuvar kontaminasyonlarının doğrulanmasında hastaların izlenmesi rölaps yeniden infeksiyon ayrımı İnfeksiyonun kalıcılığının gösterilmesi kontaminasyon infeksiyon ayrımının yapılması

8 Geleneksel Jel Elektroforez

9 Geleneksel Jel Elektroforez DNA fragmentinin jel üzerindeki göçüne etki eden faktörler; - büyüklüğü - elektiriksel yükü ve üç boyutlu yapısı. Bunun yanında agaroz jelin konsantrasyonu ve por çapı DNA nın göçünü etkiler. University of Rochester

10 Geleneksel Jel Elektroforez Geleneksel elektroforezde 20 kb dan büyük DNA parçaları, jel üzerinde hemen hemen aynı hızda göç edeceklerinden birbirlerinden ayrıştırılamazlar

11 Büyük DNA fragmentleri jel üzerinde nasıl ayrıştırılabilir?

12 DNA nın elektroforetik alandaki haraketi akım yok akım yok

13 1984 de Schwartz and Cantor büyük DNA moleküllerinin daha iyi ayrışması için elektriksel alanın periyodik olarak değiştirildiği bir elektroforez yöntemi geliştirdiler.

14 PFGE - Sistemlerin Karşılaştırılması Field inversion gel electrophoresis (FIGE) Tek yönlü ve sabit akımlı en basit sistemdir. Toplam elektroforez süresi uzundur. 3 ileri: 1 geri yönde elektroforez düzeni önerilir. Özellikle kb aralıkta iyi ayırım gücüne sahiptir. -/+ -/+ -/+ -/+ -/+ -/+ -/+ -/+

15 PFGE - Sistemlerin Karşılaştırılması Orthogonal field alternation gel electrophoresis (OFAGE) Elektriksel alan jel boyunca homojen olarak dağılmaz. DNA fragmnetleri, jelin farklı bölgelerinde farklı hızda göçer. Tekrarlanabilirliliği düşüktür. Laboratuvarlar ve cihazlar arası standardizasyon güçtür. B- A+ A- B+ Proc Natl Acad Sci U S A Apr 28;95(9):

16 PFGE - Sistemlerin Karşılaştırılması Transverse alternating field electrophoresis (TAFE) Jel elektriksel alana vertikal bir şekilde yerleştirilmiştir. Basit bir elektrot yapısı vardır ve akım jel boyunca homojen olarak dağılır. Elektriksel açı, üst bölgeler 115 alt kısımlarda 165 olmak üzere jel boyunca farklılık gösterir. Bundan dolayı jelin alt kısımlarında DNA nın göçü yavaşlar ve bantlarda yığılma görülebilir. B- A+ 115 A- B+ Infect Immun Oct;59(10):

17 PFGE - Sistemlerin Karşılaştırılması Simultaneous tangential/rectangular inversion decussate electrophoresis (ST/RIDE) TAFE düzeneğine ilave olarak bir çift elektrod daha vardır. Elektriksel alan jelin eni boyunca homojendir ve 90 ile 180 arasında değiştirilebilir. Jelin alt kısımda band yığılmalarının oluşması önlendi. AB- B+ C- C+ A+ Infect Immun Oct;59(10):

18 PFGE - Sistemlerin Karşılaştırılması Rotating gel electrophoresis Elektriksel alanın yönü yerine, jelin kendisi ya da elektrotlar döndürülür. B mekanik düzenek gerektirir. Mekanik olarak değişiklik hızı, elektriksel alan değişikliklerine göre daha yavaştır. Toplam elektroforez süresi uzundur Ziegler A, Volz A Rotating Field Gel Electrophoresis (ROFE) In: Methods in Molecular Biology, 1992, Volume 12, Part I, 63-72

19 PFGE - Sistemlerin Karşılaştırılması Contour- clamped homogenous electrıc fıeld (CHEF) Hekzagonal yerleşime sahip toplam 24 (6 x 4) elektrota sahiptir. Homojen elektriksel alan sağlar. Elektriksel alanın açısı sabit veya değişken olabilir. DRII sisteminde sabit 120 dir. DRIII sisteminde arasında CHEF Mapper: sisteminde ise arasında değişkendir. A- B120 B+ A+ CHEF DRII

20 PFGE - Sistemlerin Karşılaştırılması Contour- clamped homogenous electrıc fıeld (CHEF)

21 Başlarken nelere dikkat edilmeli? Tüm kimyasallar üreticinin önerdiği şekilde depolanmış olmalı. Hesaplamalar doğru yapılmalı. Tartımlar doğru yapılmalı. Tamponlar için ultra saf su kullanılmalı. Kullanılacak tüm cam malzemeler temiz olmalı. Tüm cihazların doğru çalıştığı kontrol edilmeli. Doğru kimyasallar (enzim, deterjan) kullanılmalı.

22 Tüm genom hedef alındığından DNA nın kırılmamış olarak elde edilmesi gereklidir. Aksi taktirde hatalı bant profilleri oluşacaktır.

23 Standart yöntemlerle bakterinin ekstraksiyonu sırasında DNA nın tam ve kırılmamış olarak elde edilmesi mümkün değildir. Fiziksel Yöntemler Kaynatma Dondurma-çözme Enzimler Proteinaz K Lizozim Lysostaphin Deterjanlar SDS Tween-80

24 Bu sebeplerden dolayı PFGE yönteminde DNA eldesi için farklı bir yol izlenmektedir.

25 Yöntemin ana basamakları Bakteri Kalıplarının hazırlanması 10 mm Bakterilerin Parçalanması ve diyaliz RE ile kesim Elektroforez Sonuçların Analiz

26 Bakteri kalıplarının hazırlanması İlk olarak bakteri süspansiyonları hazırlanır. Bunun için tür düzeyinde tanımlaması yapılmış mikroorganizmanın, saf kültürüne ihtiyaç vardır.

27 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Öncelikle tiplendirilecek bakteri türü dikkate alınarak uygun kültür yöntemi kullanmak gereklidir. Örneğin; PFGE için C. difficile suşları Schaedler s anaerobic broth da üretilmelidir. Schaedler s anaerobic broth J Clin Microbiol Sep;40(9):3546-7; author reply 3547.

28 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Önerilen; katı besiyerinde saf olarak üremiş tek bir koloninin alınarak sıvı besiyerinde üretilmesidir. Ancak, katı besiyerinde saf olarak üretilen bakteri kolonileri de doğrudan kullanılabilmektedir.

29 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Bakteriler için kullanılacak tüm kültürler 24 saatlik olmalıdır.

30 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Bakteriler hücre süspansiyon tamponu içerinde süpanse edilir. Hücre süspansiyon tamponu çoğunlukla Tris-HCl, NaCl ve EDTA içermektedir. Ancak bazı bakteriler; yüksek EDTA konsantrasyonlarından ve NaCl ile oluşabilecek ozmotik basınç yüzünden daha kalıp içerisine gömülmeden parçalanabilir. Enterococcus spp. için; 100 mm Tris-HCL, 100 mm EDTA 1M NaCl içeren hücre süspansiyon tamponunda ozmatik dengesizliğe maruz kalırlar. S. aures için; 10 mm Tris, 1M NaCL EDTA konsantrasyonlarına karşı oldukça hassasdır ve eğer mutlaka gerekli ise düşük miktarlarda kullanılmalıdır.

31 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Bakteriler hücre süspansiyon tamponu içerinde süpanse edilirken en önemli nokta bakteri yoğunluğunun ayarlanmasıdır. Spektrofotometre, turbidometre, kolorimetre gibi optik yoğunluk temelli yöntemler sıklıkla kullanılmaktadır.

32 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Bakteri yoğunluğunun ayarlanmasında en ideal yöntem hemocytometer.

33 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Bakteri süspansiyonu hazırlanırken; koloniler pamuklu çubuklarla alınmamalı, mutlak suretle öze kullanılmalı ve bakteri kolonisi çözücü içerisinde iyice homojenize edilmelidir. X

34 Bakteri kalıplarının hazırlanması Her bakteri türü kendine özgü yoğunlukta hazırlanmalıdır. Örneğin; 560 nm dalga boyunda Pseudomonas türleri için 1.0 Streptococcus türleri için 1.0 Acinetobacter türleri için 0.7 absorbans yeterli olmaktadır.

35 Bakteri kalıplarının hazırlanması. A. boumannii, bakteri yoğunluğu 590 nm 0.7 absorbans 1.0 absorbans

36 Bakteri kalıplarının hazırlanması. E. coli McFarland 4 McFarland 7 P. aeruginosa McFarland 3 McFarland 4 McFarland 7

37 Bakteri kalıplarının hazırlanması. 250 l HST 250 l LMP agroz 250 l HST+250 l LMP agaroz içerisinde uygun yoğunlukta bakteri olan hücre süspansiyon tamponu Bakteriler HST içerisinde tamemn çözülmeli ve partikül olmamalıdır. aynı hücre süspansiyon tamponu içerisinde hazırlanan %2 lik low melting agarose LMP agaroz mikrodalgada, kaynatılmadan yavaş yavaş eritilmeli İçerisinde bakteri bulunan %1 lik LPM agaroz Hücre/agaroz karışımının ısısı 50 C yi geçmemelidir. Aksi taktirde hücreler kalıp içerisine tam olarak gömülmeden parçalanacaktır. plug molds

38 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Hücre/agaroz karışımı kalıplara pipetlenirken, kabarcık ve boşluk kalmamasına özen gösterilmelidir.

39 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Agaroz kalıpların hazırlanması için; standart kalıplar kullanılabileceği gibi cam veya parafilm üzerine damlalar oluşturacak şekilde dökülerek de hazırlanabilir.

40 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Kalıplardaki agarozun nihayi yoğunluğu, restriksiyon enzimleri ile kesimden oluşacak DNA fragmentlerini büyüklükleri göz önüne alınarak seçilmelidir. Örneğin; Enterokoklar için (SmaI ile kesimde) %1 lik, Streptokoklar için (ApaI ile kesimde) %0,5 lik agaroz kalıpları hazırlanmalıdır.

41 Bakteri kalıplarının hazırlanması. Bazı durumlarda bakteri hücresinin parçalanmasını arttırmak için, kalıp içerisine enzim ve deterjanlar da eklenebilir. - Proteinaz K - Lizozim - Lyticase veya Zymolase gibi enzimler - SDS gibi deterjanlar kullanılmaktadır.

42 Bakteri hücrelerinin parçalanması ve DNA nın saflaştırılması Bakteri parçalama tamponu; Proteinaz K ve lizozim gibi enzimler ve deterjanlar, agaroz içerisine gömülü bakterilerin hücre duvarını parçalar.

43 Bakteri hücrelerinin parçalanması ve DNA nın saflaştırılması Bakteri parçalama tamponu; Kullanılacak enzimin çeşidi ve konsantrasyonu bakteri türüne göre farklılık gösterebilir. Örneğin; - Proteinaz K yaygın olarak kullanılan enzimlerden biridir ve 4 günü aşkın inkübasyonunda bile DNA ya zarar vermez. - S. aureus gibi bazı bakterilerde lizozim yerine lizostafin daha etkilidir. - Mantarlarda ise; zymolase veya lyticase kullanılmalı.

44 Bakteri hücrelerinin parçalanması ve DNA nın saflaştırılması Bakteri parçalama tamponu; - Bakteri parçalama tamponu büyük hacimli tüplerin içerisinde olmalıdır. - İnkübasyonlar sırasında çalkalamalı benmari kullanılmalı ve tüpler yarı yatık olmalıdır. Örneğin; 5 ml parçalama tamponu 50 ml lik tüp içerisinde olmalı. X

45 Bakteri hücrelerinin parçalanması ve DNA nın saflaştırılması Bakteri parçalama tamponu; P. aeruginosa, A. baumannii, E. coli ve Klebsiella spp.için ortak parçalama tamponu Hücre parçalama tamponu-1 50 mm Tris-HCl [ph 8.0], 50 mm EDTA, 2.5 mg/ml lizozim, 1.5 mg/ml proteinaz K 37 C de 1 saat Hücre parçalama tamponu M EDTA, %1 sarkozil, 400 g/ml proteinaz K 55 C de 2 saat Tubitak Proje No: 106S211 (SBAG-3459). Durmaz R, Otlu B, Koksal F, Hosoglu S, Ozturk R, Ersoy Y, Aktas E, Gursoy NC, Caliskan A Jpn J Infect Dis Sep;62(5):372-7.

46 Bakteri hücrelerinin parçalanması ve DNA nın saflaştırılması Hücrelerin parçalanmasından sonra agaroz kalıpların yıkanması ; agaroz kalıpların içerisindeki hücresel kalıntıların uzaklaştırılması başarılı elektroforez için oldukça önemlidir. diyaliz Yetersiz diyaliz

47 Bakteri hücrelerinin parçalanması ve DNA nın saflaştırılması Hücrelerin parçalanmasından sonra agaroz kalıpların yıkanması ; parçalama tamponu döküldükten sonra agaroz kalıplar su ve TE tamponu ile yıkanır. Böylece içinde saflaştırılmış DNA bulunan agaroz, restriksiyon enzimi ile kesime hazır hale getirilmiş olur. İçinde agaroz kalıp bulunan tüpe, steril ultra saf sudan (Reagent Grade Type 1) 4 ml eklenerek, 50 C çalkalamalı su banyosunda 15 dakika bekletilir. Su tamamen aspire edilir ve bu işlem üç kez daha tekrarlanır. Daha sonra agaroz kalıpları üç defa (her biri 50 C de 15 dakika olmak üzere), 4 ml TE (10 mm Tris-HCl, 0.1 mm EDTA, ph 7.6) tamponuyla yıkanır Tubitak Proje No: 106S211 (SBAG-3459). Durmaz R, Otlu B, Koksal F, Hosoglu S, Ozturk R, Ersoy Y, Aktas E, Gursoy NC, Caliskan A Jpn J Infect Dis Sep;62(5):372-7.

48 Agaroz kalıpları içindeki DNA nın RE enzimi ile kesilmesi Çift zincirli DNA yı özgül dizilerden tanıyarak kesen enzimlerdir. Bugüne kadar yaklaşık 250 kadar farklı diziyi tanıyabilen 3600 kadar restriksiyon enzimi saptanmıştır.

49 Agaroz kalıpları içindeki DNA nın RE enzimi ile kesilmesi Uygun enzim seçimi önemlidir. İyi bir ayrım için bant sayısı en az 10 en fazla olmalıdır. EcoR I Kesim Noktaları 175 bp 200 bp Kesim noktaları arasında kalan DNA fragmentleri büyüklüklerine göre elektroforetik alanda, jel içinde göç ederler. 500 bp 600 bp 800 bp 1000 bp Klonal olarak ilişkili suşlar, benzer bant profilleri oluşturacaktır.

50 Agaroz kalıpları içindeki DNA nın RE enzimi ile kesilmesi DNA içeren agaroz kalıbı bir lam üzerine alınarak bir bistürü yardımıyla ¼ oranında kesilir. Kesilen kalıp, önce restriksiyon enziminin tamponu ile yıkanır. Daha sonra enzim ile, uygun ısıda benmaride inkübe edilir. Her agaroz kalıbı için aşağıdaki karışım hazırlanır. 10x EcoRI tamponu l, EcoRI enzimi (10 U / l)-- -3 l Steril ultra saf su l Toplam hacim l

51 Agaroz kalıpları içindeki DNA nın RE enzimi ile kesilmesi Kalıpların içerisindeki genomik DNA lar restriksiyon enzimi ile kesildikten sonra, kalıplar elektroforez için hazırdır.

52 Elektroforez Tercihan PFGE sertifikalı agaroz kullanılarak %1 lik agaroz kalıp hazırlanır.

53 Elektroforez Agaroz kalıplar iki şekilde jel içerisine yerleştirilebilir.

54 Elektroforez Agaroz kalıplar iki şekilde jel içerisine yerleştirilebilir.

55 Elektroforez Elektroforezde kullanılacak 0.5X TBE tamponu titizlikle hazırlanmalıdır. Tüm çalışma dizisi sırasında değişmemelidir.

56 Elektroforez Restriksiyon enzimi ile kesimden sonra oluşacak DNA fragmentlerinin büyüklüğüne göre uygun elektroforez koşulları uygulanmalıdır. Başlangıç zamanı: 1 saniye Bitiş zamanı: 20 saniye Toplam süre: 20 saat Akım : 6 V/cm², 14 C Vuruş Açısı: 120

57 Görüntüleme Elektroforezden sonra jel, 5 g/ml etidyum bromür içeren 400 ml ultra saf su içine alınırak 20 dakika boyanır ve UV ışığa altında görüntülenir. Fotoğraflar dijital kamerayla ve programların çoğunun kabul ettiği TIFF formatında çekilmelidir. İyi görüntülenememiş tiplendirme sonucu veri olarak değer kazanmamaktadır.

58 Karşılaşılabilecek sorunlar Restriksiyon endonüleaz enzimi kesim yapmamış. uygun enzim seçilmemiş olabilir uygun ısıda inkübe edilmemiş olabilir enzim uygun depolanmamış olabilir enzimin çalışmasını engelleyecek inhibitör bulunabilir bakteri tür düzeyinde yanlış tiplendirilmiş dolayısıyla enzimin kesim bölgesine sahip olmayabilir

59 Karşılaşılabilecek sorunlar P. aeruginosa DNA kesim enzimi: Xba-I Agaroz jel: %1 Elektroforez koşulları: Başlangıç zamanı: 15 saniye Bitiş zamanı: saniye Toplam süre: saat Akım : 6 V/cm² 165 ma, 14 C Vuruş Açısı: 120 Cihaz: CHEF DR II (Biorad)

60 Karşılaşılabilecek sorunlar A. baumannii ,11,14. örnekler yanlış tanımlanmış.

61 Karşılaşılabilecek sorunlar Bakteri yoğunlukları iyi ayarlanmamış Bakteri yoğunlukları iyi ayarlanmamış ve kalıplar hasar görmüş

62 Karşılaşılabilecek sorunlar

63 Karşılaşılabilecek sorunlar

64 Karşılaşılabilecek sorunlar Elektroforez sırasında kullanılan tampon ve uygulanan akımın şiddetinde problem. su/elektroforez tamponu problemli Başlangıç vuruş: 1 sn Son vuruş: 30 sn Elektroforez süresi: 22 saat 6V/cm2 135 ma ph= 8 Başlangıç vuruş: 1 sn Son vuruş: 30 sn Elektroforez süresi: 22 saat 6V/cm2 150 ma ph= 8

65 Sonuçların analizi ve yorumlanması

66 Sonuçların analizi ve yorumlanması İlk defa Tenover ve arkadaşları 1995 yılında PFGE sonuçlarının yorumlanması için belirli kriterler önermişlerdir. bant farklı olanlar muhtemel ilişkili aynı sayıda ve büyüklükte içeren izolatlar aynı 2-3 farkı olanlar ilişkili 74-6 veya daha fazla bant yakın farkıbant olanlar ilişkisiz

67 Sonuçların analizi ve yorumlanması Bu kriterler özellikle hastane enfeksiyonları için, sınırlı bir sürede (1-3 ay) gerçekleşen salgınlar için geliştirilmiştir. Bir yıl ve daha uzun süreyi içeren, geniş kapsamlı çalışmalar için uygun değildir. Durmaz R. Pulsed-field gel electrophoresis. In: Durmaz R, eds. Uygulamalı moleküler mikrobiyoloji kitabı, 2. baskı, Ankara: Nobel Kitap Evi, 2001:

68 Sonuçların analizi ve yorumlanması Tenover ve arkadaşları PFGE sonuçlarını etkileyecek mutasyonların önemini ve tiplendirme sonuçlarına etkisini de vurgulamışlardır. - Tek bir genetik olay----->izolatlar aynı - İki genetik olay-----> muhtemel ilişkili - Üç veya daha fazla genetik olay-----> ilişkisiz İnsersiyonlar Delesyonlar Yeniden düzenlenmeler ve tek baz değişiklikleri PFGE paternlerini etkileyebilecek genetik olaylardır. Goering RV. Pulsed-field gel electrophoresis. In: Persing DH, Tenover FC, Versalovic J, Tang Y-W, Unger ER, Relman DA, White TJ, eds. Molecular Microbiology: Diagnostic Principles and Practice. Washington, D.C: ASM Pres, 2004;

69 Sonuçların analizi ve yorumlanması Nokta mutasyonlar-yeniden düzenlenmeler. Kromozom üzerinde bu şekilde gerçekleşecek minör değişiklikler PFGE profiline yansımayacaktır RE RE salgın izolatı RE Bir genetik olay bant farkı yok RE RE Bakteri kromozomu

70 Sonuçların analizi ve yorumlanması Nokta mutasyonlar-yeniden düzenlenmeler. Bu nedenle, tiplendirilen izolatlar arasında bant farkı olmadığında; aynı (identical) değil, ayırt edilemez (indistinguishable) olarak adlandırılmalıdır.

71 Sonuçların analizi ve yorumlanması Delesyon salgın izolatı Bir genetik olay bir bant farkı

72 Sonuçların analizi ve yorumlanması Insersiyon salgın izolatı Bir genetik olay İki bant farkı

73 Sonuçların analizi ve yorumlanması Insersiyon salgın izolatı Bir genetik olay üç bant farkı

74 Sonuçların analizi ve yorumlanması Insersiyon salgın izolatı Bir genetik olay dört bant farkı

75 Sonuçların analizi ve yorumlanması Bu yaklaşıma göre; gerçekleşecek bir mutasyonel olay kesim bölgelerini etkileyerek iki izolat arasında 0 4 bant farklılığına yol açabilir. Yani buna göre iki mutasyonel olay 2 8 arası bant farkı oluşturabilir.

76 Sonuçların analizi ve yorumlanması Tenover kriterlerine göre 4 bant farkına sahip izolatlar olası ilişkili olarak kabul edilmektedir. Oysa oluşan 4 bant farkı 4 genetik olay sonucu gerçekleşmiş olabilir. 5-8 bant farklılığı en az 2 genetik olay sonucunda oluşabilir ve bu durumdaki suşların da alttip olarak ifade edilmeleri gerekir. Bu durumda 9 veya daha fazla bant farklılığı olan suşlar ise ilişkisiz olarak tanımlanabilir.

77 Sonuçların analizi ve yorumlanması Bu nedenle iki izolat arasındaki bant farklılığının üç ile sınırlandırmanın (üç bant kuralı) en iyi sonucu vereceğini bildiren yayınlar vardır. Goering RV. Pulsed-field gel electrophoresis. In: Persing DH, Tenover FC, Versalovic J, Tang Y-W, Unger ER, Relman DA, White TJ, eds. Molecular Microbiology: Diagnostic Principles and Practice. Washington, D.C: ASM Pres, 2004;

78 Sonuçların analizi ve yorumlanması Daha net bir değerlendirme yapabilmek için türlerin mikro çevresel baskılar altındaki mutasyon oranının bilinmesi önemlidir. van Belkum A, Tassios PT, Dijkshoorn L, et al. Guidelines for the validation and application of typing methods for use in bacterial epidemiology. CMI 2007;13(Suppl. 3):1-46.

79 Sonuçların analizi ve yorumlanması Aşağıdaki öneriler izlenebilir; Bant farkı olmayan suşlar; salgın suşu 1-4 arası bant farklılığı; aynı tipin subtipi 5 bant farkı olan izolatlar; farklı tipler van Belkum A, Tassios PT, Dijkshoorn L, et al. Guidelines for the validation and application of typing methods for use in bacterial epidemiology. CMI 2007;13(Suppl. 3):1-46.

80 Sonuçların analizi ve yorumlanması Moleküler epidemiyolojik çalışmalarda incelenen izolat sayısı artıkça bant profillerinin değerlendirilmesi için bilgisayar programlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

81 Sonuçların analizi ve yorumlanması Bu amaçla en çok kullanılan bilgisayar programları; - Gel-Compar (Applied Maths, Kortfijk, Belgium) - Dendron (Solltech, Oakdale, Iowa) - Diversity Database Fingerprinting Software (Bio-Rad) - Gene Profiler (Scanlytics, Fairfaz, Va) - Phoretix 1-D (Nonlinear USA, Durham, N.C.) - Quantar Pro (KeyGene Producrts, Wageningen, Netherlands) - Taxotron (Taxolab, Institut Pasteur, Paris, France)

82 Sonuçların analizi ve yorumlanması

83 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları

84 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları Elde edilen fotoğrafların bilgisayar ortamına aktarılması ve işlenmesi analizin ilk basamağını oluşturur.

85 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları

86 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları Normalizasyon; elektroforez ile aynı büyülükte DNA parçalarının, aynı sürede eşit yol almaları beklenmektedir.

87 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları Normalizasyon

88 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları Bantların işaretlenmesi

89 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları Bantların işaretlenmesi

90 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları İzolatlar arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi

91 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları İzolatlar arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi Sıklıkla «Dice benzerlik katsayısı» kullanılmaktadır. Benzerlik katsayısı hesaplanırken bant ve profil toleransı, en fazla %1 1.5 olarak belirlenmelidir.

92 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları İzolatlar arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi

93 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları İzolatlar arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi dendogramlarının oluşturulması için; - UPGMA (unweighted pair group method with arithmeti caveraging) - neighbor joining gibi analiz alogaritmaları kullanılabilir.

94 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları İzolatlar arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi

95 Bilgisayar ile DNA fragment analizlerinin basamakları İzolatlar arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi benzerlik derecesinin eşik değerine (cut-off similarity level) önceden karar vermek ve çalışmanın tamamında aynı eşik değerini kullanmak gereklidir. Suş no toplam 24 suşun 17 tanesi bir küme içinde yer almakta kümeleşme oranı %71 genotip farklı farklı SI SI SI farklı SII SIIb SIII SIIIa SIIIb farklı farklı SIV SIVb SV SV SV SV SV SV SVa farklı farklı

96 Analiz programlarının sonuçları her zaman çıplak gözle konfirme edilmelidir.

97 Moleküler tiplendirme sonuçları, epidemiyolojik araştırmaların bir parçasıdır ve ancak klasik epidemiyolojik veriler varlığında değerlidir.

Karbapeneme Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarının PFGE Yöntemiyle Genotiplendirilmesi

Karbapeneme Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarının PFGE Yöntemiyle Genotiplendirilmesi Karbapeneme Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarının PFGE Yöntemiyle Genotiplendirilmesi Yrd. Doç. Dr. Affan DENK Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hst. ve Klin. Mik. Araştırmacılar Yasemin

Detaylı

Hastane Salgınlarında Moleküler Epidemiyolojik Yaklaşım. Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Hastane Salgınlarında Moleküler Epidemiyolojik Yaklaşım. Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Hastane Salgınlarında Moleküler Epidemiyolojik Yaklaşım Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Hastane İnfeksiyonları Tarihi 3. Yüzyıl Roma Şiiri, Bir hastanın Dr.

Detaylı

PULSED-FIELD GEL ELECTROPHORESIS Bengül Durmaz, Rıza Durmaz

PULSED-FIELD GEL ELECTROPHORESIS Bengül Durmaz, Rıza Durmaz PULSED-FIELD GEL ELECTROPHORESIS Bengül Durmaz, Rıza Durmaz PFGE, moleküler tiplendirme yöntemlerinin altın standardı olarak kabul edilmektedir. Bu yöntemde, sıvı veya katı besiyerinde üretilen bakteriler,

Detaylı

Prof.Dr. Meltem Yalınay Çırak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. SALGINLARIN İZLENMESİ VE MOLEKÜLER

Prof.Dr. Meltem Yalınay Çırak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. SALGINLARIN İZLENMESİ VE MOLEKÜLER SALGIN ARAŞTIRMASINDA MOLEKÜLER MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARININ ROLÜ Prof.Dr. Meltem Yalınay Çırak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. SALGINLARIN İZLENMESİ VE MOLEKÜLER

Detaylı

MANTARLARIN EPİDEMİYOLOJİK TİPLENDİRİLMESİ. Dr. Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

MANTARLARIN EPİDEMİYOLOJİK TİPLENDİRİLMESİ. Dr. Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara MANTARLARIN EPİDEMİYOLOJİK TİPLENDİRİLMESİ Dr. Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara Taksonomik terimler Alem (Kingdom) Bölüm veya şube (divisio, filum)

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI MOLEKÜLER 2014-2015 BİYOLOJİ LABORATUVARI GÜZ DÖNEMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 7.HAFTA DERS NOTLARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ Sayfa 1 / 6 1. RFLP (RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUK

Detaylı

SALGIN ARAŞTIRMASINDA KULLANILAN TİPLENDİRME YÖNTEMLERİ

SALGIN ARAŞTIRMASINDA KULLANILAN TİPLENDİRME YÖNTEMLERİ SALGIN ARAŞTIRMASINDA KULLANILAN TİPLENDİRME YÖNTEMLERİ Prof.Dr. Meltem Yalınay Çırak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. fenotipik yöntemler genotipik yöntemler

Detaylı

NÜKLEİK ASİTLERİN ELEKTROFOREZİ

NÜKLEİK ASİTLERİN ELEKTROFOREZİ T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ NÜKLEİK ASİTLERİN ELEKTROFOREZİ Yüksek Lisans Semineri Hazırlayan: Venhar ÇELİK Danışman: Yrd.Doç.Dr. Dilek Turgut-BALIK NÜKLEİK ASİTLERİN

Detaylı

Çoklu İlaç Dirençli A. baumanni İzolatlarının OXA tipi Karbapenemaz Genlerinin Tespiti ve PFGE ile Moleküler Epidemiyolojik Analizi

Çoklu İlaç Dirençli A. baumanni İzolatlarının OXA tipi Karbapenemaz Genlerinin Tespiti ve PFGE ile Moleküler Epidemiyolojik Analizi [SS-19] Çoklu İlaç irençli baumanni İzolatlarının OX tipi Karbapenemaz Genlerinin Tespiti ve PFGE ile Moleküler Epidemiyolojik nalizi Nergis şgın 1, Barış Otlu 2 Elçin Kal Çakmaklıoğulları 1, N Canan Gürsoy

Detaylı

Providencia stuartii moleküler tiplemesi için pulsed-field jel elektroforezinin optimizasyonu

Providencia stuartii moleküler tiplemesi için pulsed-field jel elektroforezinin optimizasyonu 436 Dicle Tıp Dergisi / A. Karagöz ve ark. Providencia stuartii nin moleküler tiplemesi 2013; 40 (3): 436-440 Dicle Medical Journal doi: 10.5798/diclemedj.0921.2013.03.0305 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE

Detaylı

Proteus mirabilis in moleküler tiplemesi için pulsed-field jel elektroforezinin optimizasyonu

Proteus mirabilis in moleküler tiplemesi için pulsed-field jel elektroforezinin optimizasyonu 306 JCEI / Karagöz ve ark. Proteus mirabilis moleküler tiplemesi 2013; 4 (3): 306-312 Journal of Clinical and Experimental Investigations doi: 10.5799/ahinjs.01.2013.03.0290 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / RESEARCH

Detaylı

RTA Bakteriden Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Bakteriden Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Bakteriden Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 IVD Bakteri örneklerinden genomik nükleik asit izolasyonu ve saflaştırılması için In vitro tanı amaçlı kullanım için Yalnızca

Detaylı

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon 1.5 Kalite Kontrol Günümüzde gıda mikrobiyolojisi laboratuarlarında yaygın olarak ticari dehidre formülasyonlardan hazırlanan besiyerleri veya kullanıma hazır besiyerleri kullanılmaktadır. Kullanıma hazır

Detaylı

POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR-PCR) VE RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUĞU POLİMORFİZMİ (RFLP)

POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR-PCR) VE RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUĞU POLİMORFİZMİ (RFLP) Deney: M 1 POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR-PCR) VE RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUĞU POLİMORFİZMİ (RFLP) a) PCR yöntemi uygulaması b) RPLF sonuçları değerlendirilmesi I. Araç ve Gereç dntp (deoksi Nükleotid

Detaylı

Kromozom, DNA ve Gen. Allel Segregasyonu. DNA çift sarmalı. Hastalık yapan mutasyonlar protein fonksiyonunu bozar. Hastalık yapan mutasyonlar

Kromozom, DNA ve Gen. Allel Segregasyonu. DNA çift sarmalı. Hastalık yapan mutasyonlar protein fonksiyonunu bozar. Hastalık yapan mutasyonlar Temel Genetik Kavramlar DNA izolasyon yöntemleri Kromozom, DNA ve Gen Hücre Nukleus Kromozomlar Gen Prof.Dr.Uğur ÖZBEK Protein DNA çift sarmalı Allel Segregasyonu Şeker Fosfat omurga Bazlar Baz çifti A

Detaylı

Pulsed-Field Jel Elektroforez (PFGE) Metodu ve Akuatik Organizmalarda Kullanımı

Pulsed-Field Jel Elektroforez (PFGE) Metodu ve Akuatik Organizmalarda Kullanımı Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 9(1): 44-54 (2013) Pulsed-Field Jel Elektroforez (PFGE) Metodu ve Akuatik Organizmalarda Kullanımı Mustafa TÜRE 1* İlhan ALTINOK 2 1 Su Ürünleri Merkez Araştırma

Detaylı

R za DURMAZ, Bar fl OTLU, Ahmet ÇALIfiKAN, Nafia GÜRSOY ÖZET SUMMARY

R za DURMAZ, Bar fl OTLU, Ahmet ÇALIfiKAN, Nafia GÜRSOY ÖZET SUMMARY ANKEM Derg 2007;21(2):113-117 ACINETOBACTER BAUMANNII, ESCHERICHIA COLI VE KLEBSIELLA TÜRLER N N MOLEKÜLER T PLEND RMES NDE KULLANILAB LECEK KISA SÜREL PULSED-FIELD GEL ELEKTROFOREZ (PFGE) PROTOKOLÜ* R

Detaylı

Agaroz jel elektroforezi

Agaroz jel elektroforezi MOLEKÜLER TEKNİKLER Dr. Naşit İĞCİ Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. Sınıf (2017-2018 Bahar) 2. NOT Agaroz jel elektroforezi PAGE daha çok proteinlerin ve küçük

Detaylı

FUNGAL SALGINLARIN ARAŞTIRILMASI;

FUNGAL SALGINLARIN ARAŞTIRILMASI; FUNGAL SALGINLARIN ARAŞTIRILMASI; kullanılan yöntemler, RAPD ve rdna IS1 sekans analizi uygulamaları Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya. Yatan hasta

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

Niçin PCR? Dr. Abdullah Tuli

Niçin PCR? Dr. Abdullah Tuli Niçin PCR? Dr. Abdullah Tuli 1980 lerin Başı Bir yöntem düşünün Tepkimeyi gerçekleştirmek kolay mıdır? Bu yöntem çok mu karmaşıktır, yoksa basit mi? Yöntemde kullanılan örnek, saf mı ya da son derece karmaşık

Detaylı

HIZLI VE YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKTE BRUCELLA GENOTİPLENDİRİLMESİ İÇİN MOLEKÜLER BİR YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ

HIZLI VE YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKTE BRUCELLA GENOTİPLENDİRİLMESİ İÇİN MOLEKÜLER BİR YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ HIZLI VE YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKTE BRUCELLA GENOTİPLENDİRİLMESİ İÇİN MOLEKÜLER BİR YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ SELÇUK KILIÇ, BEKİR ÇELEBİ, MEHMET GENÇ, CANAN KETRE, MUSTAFA KOLUKIRIK 1, Ankara 2 Bioeksen Ar-Ge Teknolojileri

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE3 (Çalıştay 2013) BİYOLOJİ GRUP TUHAF

TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE3 (Çalıştay 2013) BİYOLOJİ GRUP TUHAF TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE3 (Çalıştay 2013) BİYOLOJİ GRUP TUHAF PROJE ÖNERİSİ ADI TUHAF MATERYALLERDEN İZOLE EDİLEN DNA

Detaylı

DNA JEL ELEKTROFOREZİ. Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

DNA JEL ELEKTROFOREZİ. Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 5. Ha&a DNA JEL ELEKTROFOREZİ Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tanımı Electro elektrik enerjisi anlamına gelmektedir. Phoresis ise, Yunanca phoros tan türeyerek içinden taşımak anlamına gelmektedir. Elektroforez

Detaylı

KOLONİZASYON. DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D.

KOLONİZASYON. DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. KOLONİZASYON DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. KOLONİZASYON Mikroorganizmanın bir vücut bölgesinde, herhangi bir klinik oluşturmadan

Detaylı

Enzimlerinin Saptanmasında

Enzimlerinin Saptanmasında Gram Negatif Bakterilerde Karbapenemaz Enzimlerinin Saptanmasında OXA-48 K-Se T, Blue-Carba Test ve PCR Testlerinin Etkinliğinin Karşılaştırılması Ayham Abulaila, Fatma Erdem, Zerrin Aktaş, Oral Öncül

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI güz dönemi 2. HAFTA GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI güz dönemi 2. HAFTA GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 2014-2015 güz dönemi 2. HAFTA GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARINDA KULLANILAN CİHAZLAR ÇEKER OCAK STERİL KABİN HASSAS TERAZİ

Detaylı

MİKROBİYOLOJİDE BİYOTEKNOLOJİ. Doç. Dr. Funda BAĞCIGİL

MİKROBİYOLOJİDE BİYOTEKNOLOJİ. Doç. Dr. Funda BAĞCIGİL MİKROBİYOLOJİDE BİYOTEKNOLOJİ Doç. Dr. Funda BAĞCIGİL Biyoteknoloji; Genetik materyallerde moleküler düzeyde yapılan manipulasyonlarla yeni ve istenilen fenotipte organizmalar ve faydalı ürünler elde etmektir

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon)

Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon) Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon) Kaynaklar Mikrobiyolojik prosedürleri doğrulama / geçerli kılmaya ilişkin aşağıdaki uluslararası kaynaklar önerilir

Detaylı

DNA nın restriksiyon enzimleriyle (RE) kesilmesi. Moleküler Biyolojide Kullanılan Yöntemler DNA nın RE leri ile kesilmesi

DNA nın restriksiyon enzimleriyle (RE) kesilmesi. Moleküler Biyolojide Kullanılan Yöntemler DNA nın RE leri ile kesilmesi DNA nın restriksiyon enzimleriyle (RE) kesilmesi Moleküler Biyolojide Kullanılan Yöntemler-4 Günümüzde 500 den fazla RE ticari olarak üretilmektedir. RE ler genellikle 10 U/ul konsantrasyonda satışa sunulmaktadır.

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

Pozitif kan kültürü şişesinden doğrudan MALDI-TOF MS ile identifikasyon

Pozitif kan kültürü şişesinden doğrudan MALDI-TOF MS ile identifikasyon Pozitif kan kültürü şişesinden doğrudan MALDI-TOF MS ile identifikasyon Serap Süzük Yıldız 1, Salih Altınok 1, Banu Kaşkatepe 2, Hüsniye Şimşek 1, Selçuk Kılıç 1,3 1, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı

Detaylı

Çocuk ve Yetişkin Üriner Escherichia coli İzolatlarında Plazmidik Kinolon Direnç Genlerinin Araştırılması

Çocuk ve Yetişkin Üriner Escherichia coli İzolatlarında Plazmidik Kinolon Direnç Genlerinin Araştırılması Çocuk ve Yetişkin Üriner Escherichia coli İzolatlarında Plazmidik Kinolon Direnç Genlerinin Araştırılması Melisa Akgöz 1, İrem Akman 1, Asuman Begüm Ateş 1, Cem Çelik 1, Betül Keskin 1, Büşra Betül Özmen

Detaylı

Protokolü PD S Reaksiyon

Protokolü PD S Reaksiyon Salmonella sp. Real time PCR Tespit Kiti Protokolü PD S00 0 50 Reaksiyon REŞİT GALİP CADDESİ 74-7 06700 ÇANKAYA, ANKARA, TÜRKİYE T +90 32 447 22 79 / 80 F +90 32 447 22 07 www.bmlabosis.com İnternal Pozitif

Detaylı

Hastane İnfeksiyonları ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı. Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Hastane İnfeksiyonları ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı. Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Hastane İnfeksiyonları ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Hastane İnfeksiyonları Tarihi 3. Yüzyıl Roma Şiiri, Bir hastanın Dr. Simmakus

Detaylı

RTA Mayadan Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Mayadan Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Mayadan Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Klavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 Maya örneklerinden genomik nükleik asit izolasyonu ve saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09002050

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL

BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER Canlılık olayları hücreler içerisindeki biyolojik moleküllerin yapı ve işlevlerine bağlı olarak ortaya

Detaylı

Hastane infeksiyonlar nda moleküler biyolojik. Hastane nfeksiyonu Salg n nda Moleküler Biyolojik Yöntemler

Hastane infeksiyonlar nda moleküler biyolojik. Hastane nfeksiyonu Salg n nda Moleküler Biyolojik Yöntemler Hastane nfeksiyonlar Dergisi 2005; 9: 196-202 Hastane İnfeksiyonları Hastane nfeksiyonu Salg n nda Moleküler Biyolojik Yöntemler Dr. R za DURMAZ* * nönü Üniversitesi T p Fakültesi, Mikrobiyoloji ve Klinik

Detaylı

REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL

REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL 1960 lardan bu yana genetik ve moleküler biyolojideki kavrayışımızın hızla artması, biyoteknolojide heyecan verici buluşlar ve uygulamalara yol açtı. DNA yapısı ve fonksiyonlarının

Detaylı

Zamanında verilen doğru sonuç hayat kurtarır. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Zamanında verilen doğru sonuç hayat kurtarır. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıbbi Mikrobiyoloji AD İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıbbi Mikrobiyoloji AD Tanıtım Rehberi İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Elazığ yolu 10. Km MALATYA Telefon: 0 (422) 3410660 Faks: 0 (422) 3410727

Detaylı

HİPERVİRÜLAN ESCHERİCHİA COLİ ST131 KLONU ÜLKEMİZDE YENİ Mİ?

HİPERVİRÜLAN ESCHERİCHİA COLİ ST131 KLONU ÜLKEMİZDE YENİ Mİ? HİPERVİRÜLAN ESCHERİCHİA COLİ ST131 KLONU ÜLKEMİZDE YENİ Mİ? Elif Aktaş, Nezahat Gürler, Nafia Canan Gürsoy, Barış Otlu, Bahar Akgün Karapınar, Zuhal Kalaycı Çekin, Gülsüm İnanç, Emin Bulut, Çiğdem Kayacan

Detaylı

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03.

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03. Laboratuvar Tekniği Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03.2014) 1 5. Haftanın Ders İçeriği DNA ekstraksiyonu DNA ekstraksiyonunun amacı

Detaylı

Sorunlu Mikroorganizmalar, Sorunlu Antibiyotikler ve E Test. Prof.Dr.Güner Söyletir Marmara Üniversitesi, İstanbul

Sorunlu Mikroorganizmalar, Sorunlu Antibiyotikler ve E Test. Prof.Dr.Güner Söyletir Marmara Üniversitesi, İstanbul Sorunlu Mikroorganizmalar, Sorunlu Antibiyotikler ve E Test Prof.Dr.Güner Söyletir Marmara Üniversitesi, İstanbul Sorunlu Mikroorganizmalar Nonfermentatif bakteriler Acinetobacter sp. Stenotrophomonas

Detaylı

DNA Đzolasyonu. Alkaline-SDS Plasmit Minipreleri. Miniprep ler bakteri kültüründen plasmit DNA sı izole etmenizi sağlar.

DNA Đzolasyonu. Alkaline-SDS Plasmit Minipreleri. Miniprep ler bakteri kültüründen plasmit DNA sı izole etmenizi sağlar. DNA Đzolasyonu Saflaştırılmak istenen DNA ya genomik DNA dır ya da genomik olmayan mtdna, chldna, plasmit DNAsıdır.DNA izolasyon kitleri, genomik ve genomik olmayan DNA izole etmemizi sağlayan standartlaştırılmış

Detaylı

1. Ekstraksiyon Tamponu: %2 (w/v) CTAB (Cetyltrimethyl-ammonium bromide) 1.4 M NaCl, % 0.2 (v/v) β-merkaptoetanol, 20 mm EDTA. 100 mm Tris-HCl (ph 8)

1. Ekstraksiyon Tamponu: %2 (w/v) CTAB (Cetyltrimethyl-ammonium bromide) 1.4 M NaCl, % 0.2 (v/v) β-merkaptoetanol, 20 mm EDTA. 100 mm Tris-HCl (ph 8) KONU-7. MOLEKÜLER BĠYOLOJĠDE TEMEL TEKNĠKLER BĠTKĠDEN GENOMĠK DNA ĠZOLASYONU Kullanılan Tamponlar: 1. Ekstraksiyon Tamponu: %2 (w/v) CTAB (Cetyltrimethyl-ammonium bromide) 1.4 M NaCl, % 0.2 (v/v) β-merkaptoetanol,

Detaylı

FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON

FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON Sağlık Teknikeri Hande ÇOLAKOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Patoloji AD SIVI ve DOKULARIN FISH UYGULAMASI ÖNCESİ HAZIRLIK İŞLEMLERİ FISH Çalışmalarında Ön Uygulama

Detaylı

DNA izolasyonu ve analizi

DNA izolasyonu ve analizi Moleküler Biyolojide Kullanılan Yöntemler-3 DNA izolasyonu ve analizi DNA ile yapılacak çalışmalarda moleküler biyoloji tekniklerinin uygulanabilmesi için öncelikle yüksek molekül ağırlıklı DNA molekülünün

Detaylı

Mikobakteriyolojide yeni nesil dizileme ile analiz

Mikobakteriyolojide yeni nesil dizileme ile analiz Mikobakteriyolojide yeni nesil dizileme ile analiz Prof. Dr. Cengiz ÇAVUŞOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir Mikobakteriyolojide kullanım alanları Moleküller epidemiyoloji

Detaylı

Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri. Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D

Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri. Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D 1 Enfeksiyonun Özgül Laboratuvar Tanısı Mikroorganizmanın üretilmesi Mikroorganizmaya

Detaylı

Protein Ekstraksiyonu

Protein Ekstraksiyonu Protein Ekstraksiyonu Dr.Gaye Güler Tezel Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Proteinler tüm canlı organizmalar için en önemli makromoleküllerden biridir. Bazıları yapısal komponentleri

Detaylı

Gelişen teknoloji Tanı ve tedavide kullanım Uygulanan teknikler çok gelişmiş bile olsalar kendine özgü komplikasyon riskleri taşımaktadırlar

Gelişen teknoloji Tanı ve tedavide kullanım Uygulanan teknikler çok gelişmiş bile olsalar kendine özgü komplikasyon riskleri taşımaktadırlar Gelişen teknoloji Tanı ve tedavide kullanım Uygulanan teknikler çok gelişmiş bile olsalar kendine özgü komplikasyon riskleri taşımaktadırlar 2 Hastanın hastanede yatış süresini uzatmakta Tedavi maliyetini

Detaylı

RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-05 IVD İnsan kan örneklerinden in vitro tanı amaçlı genomik nükleik asit izolasyon ve saflaştırması için In vitro tanı amaçlı

Detaylı

Hastane enfeksiyonları ve moleküler epidemiyoloji: Hastane infeksiyonlarının gerçek-zamanlı takibi ve enfeksiyon oranlarına etkisi

Hastane enfeksiyonları ve moleküler epidemiyoloji: Hastane infeksiyonlarının gerçek-zamanlı takibi ve enfeksiyon oranlarına etkisi Hastane enfeksiyonları ve moleküler epidemiyoloji: Hastane infeksiyonlarının gerçek-zamanlı takibi ve enfeksiyon oranlarına etkisi Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim

Detaylı

RTA Plazmid DNA İzolasyon Kiti

RTA Plazmid DNA İzolasyon Kiti RTA Plazmid DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 Bakteri örneklerinden plazmid DNA izolasyonu ve saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09007050 50 test 09007100

Detaylı

Emrah Salman, Zeynep Ceren Karahan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Emrah Salman, Zeynep Ceren Karahan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Emrah Salman, Zeynep Ceren Karahan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Antibiyotik kullanımına bağlı ishal etkeni olan Clostridium difficile, nozokomiyal diyarenin en sık

Detaylı

MİKROBİYOLOJİDE BİYOTEKNOLOJİ

MİKROBİYOLOJİDE BİYOTEKNOLOJİ MİKROBİYOLOJİDE BİYOTEKNOLOJİ Biyoteknoloji; Genetik materyallerde moleküler düzeyde yapılan manipulasyonlarla yeni ve istenilen fenotipte organizmalar ve faydalı ürünler elde etmektir 1920 li yıllar...

Detaylı

Direnç hızla artıyor!!!!

Direnç hızla artıyor!!!! Direnç hızla artıyor!!!! http://www.cdc.gov/drugresistance/about.html Yoğun Bakım Üniteleri (YBÜ) Fizyolojik bakımdan stabil olmayan hastaların yaşam fonksiyonlarının düzeltilmesi Altta yatan hastalığın

Detaylı

Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri

Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri GENETĐK 111-503 Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri Doç.Dr. Hilâl Özdağ Rekombinant DNA Teknolojisi Amaç Spesifik DNA dizilerinin yerlerinin belirlenmesi. DNA nın belirli noktalardan kesilmesi Belirli

Detaylı

POYRAZ TIBBİ CİHAZLAR EDVOTEK

POYRAZ TIBBİ CİHAZLAR EDVOTEK POYRAZ TIBBİ CİHAZLAR EDVOTEK EDVOTEK VİZYON Edvotek, bir çok disiplini bir araya getirerek karmaşık gibi görünen birçok bilimin temellerini anlatarak «Nasıl bilim adamı yetiştiririz?» sorusuna karşılık

Detaylı

Elektoforez ENSTRÜMENTAL ANALİZ 10/12/2015. Elektroforez

Elektoforez ENSTRÜMENTAL ANALİZ 10/12/2015. Elektroforez Elektoforez ENSTRÜMENTAL ANALİZ Elektroforez Elektroforez yüklü moleküllerin bir elektriksel alandaki hareketlerinin izlendiği bir tekniktir. Bir örnekteki maddelerin tümü veya bazıları iyonlaşabiliyorsa

Detaylı

KAPİLLER ELEKTROFOREZ DNA SEKANSLAMA

KAPİLLER ELEKTROFOREZ DNA SEKANSLAMA İçerik Giriş...2 Deney İçin Gerekli Olan Malzemeler...3 Deneyin Yapılışı... 4-9 Genomik DNA Kalıbının Hazırlanması...4 PCR Amplifikasyonu... 4-5 DNA Miktarının Belirlenmesi...6 Sekans Reaksiyonunun Hazırlanması...7

Detaylı

EL HİJYENİ. Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi

EL HİJYENİ. Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi EL HİJYENİ 2010 Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi El Hijyeni v El yıkama günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma

Detaylı

Biyofilmler; mikroorganizmaların, biyotik veya abiyotik yüzeylere adhezyonu sonrasında oluşturdukları glikokaliks olarak da adlandırılan

Biyofilmler; mikroorganizmaların, biyotik veya abiyotik yüzeylere adhezyonu sonrasında oluşturdukları glikokaliks olarak da adlandırılan Biyofilmler; mikroorganizmaların, biyotik veya abiyotik yüzeylere adhezyonu sonrasında oluşturdukları glikokaliks olarak da adlandırılan ekstraselluler matriks içinde, birbirlerine yapışarak meydana getirdikleri

Detaylı

Yoğun Bakımlarda İnfeksiyon Kontrolü: Haricen Klorheksidin Uygulanmalı mı?

Yoğun Bakımlarda İnfeksiyon Kontrolü: Haricen Klorheksidin Uygulanmalı mı? Yoğun Bakımlarda İnfeksiyon Kontrolü: Haricen Klorheksidin Uygulanmalı mı? Dr. Funda YETKİN İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Sunum Planı Klorheksidin

Detaylı

WESTERN BLOT. Yrd. Doç. Dr. Eda Becer. Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

WESTERN BLOT. Yrd. Doç. Dr. Eda Becer. Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı WESTERN BLOT Yrd. Doç. Dr. Eda Becer Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Northern Blot (RNA) James Alwine George Stark Western Blot (Protein) Eastern Blot (??) George Stark

Detaylı

Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır.

Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır. Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır. Birbirine bağlı bu hücreler genellikle kendilerince üretilen hücre dışı

Detaylı

GENETİK LABORATUVARI

GENETİK LABORATUVARI GENETİK LABORATUVARI Laboratuvar sorumluları: Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Prof. Dr. Hasan Basri İLA Temel Araştırma Alanımız: Genetik, Sitogenetik, Genotoksikoloji Genetik laboratuvarında günlük hayatta

Detaylı

SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Aysu BESLER

SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Aysu BESLER SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Aysu BESLER SUNUM PLANI Konu ve kapsam Amaç Yöntem Bulgular Sonuç ve Öneriler http://kaymurgida.com.tr/murat_fab/isleme.html

Detaylı

Hücre içinde bilginin akışı

Hücre içinde bilginin akışı Hücre içinde bilginin akışı 1 DNA Çift Zincir Heliks 2 Hücre Çekirdeği ve Çekirdek Zarının Yapısal Organizasyonu Hatırlıyor musunuz? DNA Kromatin Kromatid Kromozom RNA Protein Çekirdek Çekirdekcik Nükleotid

Detaylı

TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II

TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II 6,7,8 HAFTA Prof. Dr. Eser ELÇİN Hücre kültüründe temel işlemler: besiyeri hazırlama, hücre ekimi, besiyeri değiştirme, alt kültüre geçiş, hücre sayımı, pasajlama, kontaminasyon

Detaylı

DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Bil.Uz.Sevinç ERTAġ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüketici Güvenliği Laboratuvarları Daire BaĢkanlığı Su ve Gıda

Detaylı

Kateter İnfeksiyonlarında Mikrobiyoloji Doç. Dr. Deniz Akduman Karaelmas Üniversitesi it i Tıp Fakültesi İnfeksiyon hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D Kateter infeksiyonlarında etkenler; kateter

Detaylı

Kenan ŞENER*, Mehmet Ali SARAÇLI**, Cengiz Han AÇIKEL***, Levent DOĞANCI****

Kenan ŞENER*, Mehmet Ali SARAÇLI**, Cengiz Han AÇIKEL***, Levent DOĞANCI**** METĐSĐLĐNE DĐRENÇLĐ STAPHYLOCOCCUS AUREUS ĐZOLATLARININ TĐPLENDĐRĐLMESĐNDE PLAZMĐD PROFĐL ANALĐZĐ... Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus Đzolatlarının Tiplendirilmesinde Plazmid Profil Analizi, RAPD

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI BİYOTEKNOLOJİ DERS NOTLARI

MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI BİYOTEKNOLOJİ DERS NOTLARI MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI BİYOTEKNOLOJİ DERS NOTLARI Biyoteknoloji, genetik materyallerde moleküler düzeyde yapılan manipülasyonlarla yeni ve istenilen fenotipte organizmalar ve faydalı ürünler elde

Detaylı

MİKOZLARIN EPİDEMİYOLOJİK ANALİZİNDE MOLEKÜLER YÖNTEMLERİN YERİ VE MLST YÖNTEMİNE ÖZET BİR BAKIŞ

MİKOZLARIN EPİDEMİYOLOJİK ANALİZİNDE MOLEKÜLER YÖNTEMLERİN YERİ VE MLST YÖNTEMİNE ÖZET BİR BAKIŞ Simpozyum: Mikozlar ve moleküler yöntemler MİKOZLARIN EPİDEMİYOLOJİK ANALİZİNDE MOLEKÜLER YÖNTEMLERİN YERİ VE MLST YÖNTEMİNE ÖZET BİR BAKIŞ Rıza DURMAZ İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji

Detaylı

BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER

BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER 2. HAFTA BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER Çözelti hazırlanması % Çözeltiler, molar çözeltiler, normal çözeltiler, osmolar çözeltiler, izotonik çözeltiler, molal çözeltiler, ppm çözeltiler BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER

Detaylı

Mitokondrial DNA Analiz Paneli

Mitokondrial DNA Analiz Paneli FAST-mtDNA Sequencing Kit Mitokondrial DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR...

Detaylı

Listeria Monocytogenes Real time PCR Tespit Kiti

Listeria Monocytogenes Real time PCR Tespit Kiti Listeria Monocytogenes Real time PCR Tespit Kiti Protokol PD LM00 0 50 Reaksiyon REŞİT GALİP CADDESİ 74-7 06700 ÇANKAYA, ANKARA, TÜRKİYE T +90 32 447 22 79 / 80 F +90 32 447 22 07 W www.bmlabosis.com İnternal

Detaylı

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker EL YIKAMA Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker El Yıkama-tarihçesi Tıp tarihi incelendiğinde, el yıkama ile infeksiyon hastalıklarının önlenebildiğine dair veriler XIX. yüzyıla

Detaylı

Işın Akyar 1,2, Meltem Kaya 2, Onur Karatuna 1,2, Yeşim Beşli 2. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD, İstanbul 2

Işın Akyar 1,2, Meltem Kaya 2, Onur Karatuna 1,2, Yeşim Beşli 2. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD, İstanbul 2 Anaerop Bakterilerin Üretilmelerinde Askorbik Asit Katkılı Besiyeri ve Mineral Yağ ile Kaplanmış Besiyeri Kullanılmasının Araştırılması ve Sonuçların Standart Anaerop Kültür Yöntemi ile Kıyaslanması Işın

Detaylı

RTA Dokudan ve Parafine-Gömülü Dokudan Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Dokudan ve Parafine-Gömülü Dokudan Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Dokudan ve Parafine-Gömülü Dokudan Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-05 IVD İnsan dokusu ve parafine gömülü doku örneklerinden in vitro tanı amaçlı genomik nükleik asit

Detaylı

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 6 BOYAMA TEKNİKLERİ Mikrobiyolojide çeşitli organizmaları ve bunların farklı bölgelerini boyamak için

Detaylı

PROTEİNLERİN SAFLAŞTIRILMASI

PROTEİNLERİN SAFLAŞTIRILMASI PROTEİNLERİN SAFLAŞTIRILMASI Bir hücre ve dokudan istenilen bir proteinin saf halde izole edilmesi oldukça güç bir olaydır. Bu proteinin konsantrasyonu düşük ise binlerce farklı protein arasından ayırmak

Detaylı

Hücre Üzerine Mikrocerrahi Uygulamaları Hücrenin altbirimlerine ayrılması Moleküllerin analizi. Prof. Dr. Müjgan Cengiz

Hücre Üzerine Mikrocerrahi Uygulamaları Hücrenin altbirimlerine ayrılması Moleküllerin analizi. Prof. Dr. Müjgan Cengiz Hücre Üzerine Mikrocerrahi Uygulamaları Hücrenin altbirimlerine ayrılması Moleküllerin analizi Prof. Dr. Müjgan Cengiz Canlı Hücrelerdeki Moleküllerin İzlenmesi Mikroskopla inceleme hücrede belli düzeyde

Detaylı

ANTİBİYOTİK DUYARLILIK TEST SİSTEMLERİNİN VERİFİKASYONU

ANTİBİYOTİK DUYARLILIK TEST SİSTEMLERİNİN VERİFİKASYONU ANTİBİYOTİK DUYARLILIK TEST SİSTEMLERİNİN VERİFİKASYONU Yrd.Doç.Dr. Murat TELLİ Adnan Menderes Üniversitesi tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. Çalışma Planı Verifikasyon planı Kabul kriterleri Çalışmada

Detaylı

Genom analizi için belirteç olarak kullanılan DNA dizileri

Genom analizi için belirteç olarak kullanılan DNA dizileri Salgınların Araştırılmasında Hızlı Genotiplendirme Yöntemleri Avantajları-Dezavantajları Doç. Dr. Z. Ceren KARAHAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobioyoloji Anabilim Dalı Moleküler Genetik

Detaylı

MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA İZONİAZİD DİRENCİNE NEDEN OLAN DIŞA ATIM POMPALARININ SAPTANMASI

MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA İZONİAZİD DİRENCİNE NEDEN OLAN DIŞA ATIM POMPALARININ SAPTANMASI MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA İZONİAZİD DİRENCİNE NEDEN OLAN DIŞA ATIM POMPALARININ SAPTANMASI Özlem Tuncer¹, Orhan Kaya Köksalan², Zeynep Sarıbaş¹ ¹Hacettepe Üniversitesi Tıp

Detaylı

SODYUM DODESİL SÜLFAT POLİAKRİLAMİD JEL ELEKTROFOREZİ İLE PROTEİNLERİN ANALİZİ

SODYUM DODESİL SÜLFAT POLİAKRİLAMİD JEL ELEKTROFOREZİ İLE PROTEİNLERİN ANALİZİ T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ SODYUM DODESİL SÜLFAT POLİAKRİLAMİD JEL ELEKTROFOREZİ İLE PROTEİNLERİN ANALİZİ Yüksek Lisans Semineri Hazırlayan: Abdullah ASLAN Danışman:

Detaylı

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli FAST-BRCA Sequencing Kit BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR... 3 5

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 4 MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM 1. ASEPTĠK TEKNĠKLER Mikroorganizmalar, teneffüs

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEŞİTLİ ESCHERICHIA COLI SUŞLARININ PULSED FIELD JEL ELEKTROFOREZ YÖNTEMİ İLE TİPLENDİRİLMESİ, PLAZMİT PROFİLLERİ VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI

Detaylı

DNA Dizileme (Sekanslama)

DNA Dizileme (Sekanslama) T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PENDİK VETERİNER KONTROL ENSTİTÜSÜ DNA Dizileme (Sekanslama) Dr. Eray ATIL Vet. Hekim, Mikrobiyolog Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Eğitim Bilgileri Eğitim süresi

Detaylı

TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR SÜRVEYANS VERİLERİ 2016

TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR SÜRVEYANS VERİLERİ 2016 TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR SÜRVEYANS VERİLERİ 2016 Can Hüseyin Hekimoğlu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Sağlık Hizmeti ile İlişkili Enfeksiyonların Kontrolü

Detaylı

İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler. Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya.

İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler. Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya. İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya. Bakterilerin tanımlanması Bakterilerin tanımlanması Bakterilerin

Detaylı

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler Dekontaminasyon Manuel Dekontaminasyon Dr. Aydan Özkütük Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi

Detaylı

Çok ilaca dirençli Mycobacterium tuberculosis izolatlarının hızlı tespitinde nitrat redüktaz testinin değerlendirilmesi: Çok merkezli bir çalışma

Çok ilaca dirençli Mycobacterium tuberculosis izolatlarının hızlı tespitinde nitrat redüktaz testinin değerlendirilmesi: Çok merkezli bir çalışma Çok ilaca dirençli Mycobacterium tuberculosis izolatlarının hızlı tespitinde nitrat redüktaz testinin değerlendirilmesi: Çok merkezli bir çalışma Ahmet Yılmaz Çoban 1, Berika Taştekin 1, Meltem Uzun 2,

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER I DNA POLİMORFİZMİNİN MOLEKÜLER MARKER LARLA ANALİZİ

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER I DNA POLİMORFİZMİNİN MOLEKÜLER MARKER LARLA ANALİZİ MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER I DNA POLİMORFİZMİNİN MOLEKÜLER MARKER LARLA ANALİZİ DNA Polimorfizminin tanımlanması Bireyler arasındaki genetik farklılıkların belirlenmesini sağlar. Polimorfizm

Detaylı

PCR Bir reaksiyonun kurulması ve optimize edilmesi

PCR Bir reaksiyonun kurulması ve optimize edilmesi Hafta V PCR Temelli Genetik Analiz Yaklaşımları PCR Bir reaksiyonun kurulması ve optimize edilmesi Doç. Dr. Hilâl Özdağ F Đ Z Đ K Đ A L T Y A P I Reaksiyonda kullanılanlar: P C R I. Kalıp DNA a) PCR degrade

Detaylı

HASTANE KAYNAKLI METİSİLİNE DİRENÇLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS SUŞLARI ARASINDA KLONALİTENİN VE PANTON-VALENTİN LÖKOSİDİN TOKSİNİNİN ARAŞTIRILMASI*

HASTANE KAYNAKLI METİSİLİNE DİRENÇLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS SUŞLARI ARASINDA KLONALİTENİN VE PANTON-VALENTİN LÖKOSİDİN TOKSİNİNİN ARAŞTIRILMASI* Özgün Çalışma/Original Article Mikrobiyol Bul 2009; 43: 529-533 HASTANE KAYNAKLI METİSİLİNE DİRENÇLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS SUŞLARI ARASINDA KLONALİTENİN VE PANTON-VALENTİN LÖKOSİDİN TOKSİNİNİN ARAŞTIRILMASI*

Detaylı