DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ YAPILAR İÇİN İNDİRGENMİŞ MODELLEME YÖNTEMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ YAPILAR İÇİN İNDİRGENMİŞ MODELLEME YÖNTEMİ"

Transkript

1 Atıncı Uusa Depre Mühendisiği Konferansı, Eki 2007, İstanbu Sixth Nationa Conference on Earthquake Engineering, October 2007, Istanbu, Turkey DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ YAPILAR İÇİN İNDİRGENMİŞ MODELLEME YÖNTEMİ REDUCED MODELLING TECHNIC FOR STRUCTERS UNDER EARTHQUAKE EFFECTS Duygu ÖZTÜRK 1 ve Ayhan NUHOĞLU 2 ÖZET Yapıarın depre etkisi atındaki davranışını beireek aacıya gerçekeştirien anaizerde karaşıkığı azatarak zaandan tasarruf sağaak için çözüü kısatıcı yakaşıar kuanıabiektedir. Bu çaışada iteratürde çerçeve sisteer için kuanıan baıksırtı (fishbone) odei inceeniş ve bu odein esas aındığı dinaik anaizin uygunuğu araştırııştır. Bu aaça iteratürden aınan perde-çerçeve taşıyıcı sistee sahip sayısa örneker baıksırtı odeine indirgenerek depre anaizeri yapııştır. Örnekerde taşıyıcı sistei kat bazında değişen kesitere sahip koon ve kiriş eeanardan ouşan yapıar ee aınıştır. Mode sayesinde gerçekte çok serbestik derecesine sahip oan taşıyıcı siste daha az serbestik derecei sistee indirgeniştir. Literatürde sadece çerçeve sisteer için kuanıan ode çaışada perde çerçeveerden ouşan sisteere de uyguanıştır. Çaışa kapsaında uygunuğu araştırıan baıksırtı odei kabuünden ede edien dinaik değerer, ta siste dikkate aınarak gerçekeştirien anaizere buunan sonuçara kıyasanıştır. Anahtar Keieer: Baıksırtı odei, indirgeniş siste ABSTRACT For the deterination of the behaviour of structures under earthquake effects, reduced anaysis techniques are used for tie saving by reducing the copexity of the anayses. In this study, fishbone ode is investigated and accuracy of the anaysis using this ethod is evauated. For the purpose of this, the exapes found in the iterature having wa frae systes are anayzed using fishbone odes. Structures consist of bearing systes having coun and bea ebers of which cross sectiona areas change up to the height are considered within the study. Rea bearing systes having uti degree of freedo are reduced to the fishbone odes which require fewer degrees of freedo. Modeing technique which is used ony for the frae syste in the iterature is considered for the wa-frae systes in this study. In the study, the accuracy of the dynaic paraeters obtained by the fishbone odes is copared with the ones obtained by the anaysis of the eber by eber systes. Keywords: Fishbone ode, reduced syste GİRİŞ Çok katı yapıarın depre etkisi atında göstereceği davranışı beireyebiek için yapıarın uygun oarak odeenesi önei aşaaardan biridir. Bunun için yapının taşıyıcı sisteinin taaını ideaize etek genede karaşık ve zaan aıcı oabiektedir. Yapıarın dinaik karakteristikerinin beirenesinde tü sistei tesi edebiecek daha az sayıda eeana sahip bir 1 Ar.Gör., Ege Üniversitesi, İzir, duygu.ozturk@ege.edu.tr 2 Yrd. Doç. Dr. Ege Üniversitesi, İzir, ayhan.nuhogu@ege.edu.tr 125

2 126 Depre Etkisi Atındaki Yapıar İçin İndirgeniş Modeee Yöntei ateatik ode ie gerçekeştiriecek anaiz sonuca daha kısa zaanda ve pratik oarak uaşıasını sağar. Literatürde bu aaça çeşiti kabueri içeren farkı yakaşıar geiştiriiştir. Nakashia vd.(2002), çok katı çeik çerçeveerin perforansa dayaı anaizinde ön boyutandıra aşaasında kuanıak üzere önerdikeri prosedürde, çok açıkıkı düze çerçeve taşıyıcı sisteer daha az serbestik derecei eşdeğer geneeştiriiş çerçeve (generic frae) odei ie ideaize ediiş ve çeşiti depre kayıtarı atında dinaik anaizeri yapııştır. Böyece ede edien sonuçar gerçek siste ie yapıan anaizerde ede edien değerere karşıaştırıış ve sunuan yöntein ön boyutandıra aşaasında yeteri uygunukta oduğu ifade ediiştir. Luco vd.(2003) özeike evcut rijit çeik çerçeve sistee sahip çok katı yapıarın dinaik perforansarının kısa zaanda koayıka beirenebiesi aacıya sundukarı çaışada, yapının sisik taeperinin tahin ediebiesi aacıya geiştirien çeşiti bağıntıar baıksırtı (fishbone) odei esas aınarak kuanııştır. Bu yönte çerçeve türü yapıarın yaygın oarak dizayn edidiği Japonya da tercih ediektedir (Moehe, 2005). Howson (2006) yapıarın öndizayn aşaasında kuanıabiecek basiteştiriiş gene odeerin avantajarını açıkadığı çaışasında beirttiği yönteerden birisi de baıksırtı (fishbone) odeidir. Bu çaışada çerçeve sisteerin dinaik anaizinde tercih edien baıksırtı (fishbone) odeinin esas aındığı anaizin ta siste odei ie yapıan anaize uygunuğu inceeniş, bu aaça iteratürden aınan örnekerin baıksırtı odei yardııya depre anaizi gerçekeştiriiştir. Literatürde sadece çerçeve sisteer için kuanıan ode bu çaışada perde çerçeveerden ouşan sisteere de uyguanıştır. Böyece ta siste ie indirgeniş sistein çözüerinin verdiği sonuçar karşıaştırııştır. YÖNTEM Çaışa kapsaında kat bazında değişen kesitere sahip koon ve kiriş eeanardan ouşan yapıar ee aınıştır. Yöntein uyguanasında; taşıyıcı sistede küteerin kat hizaarında topandığı, kat döşeeerinin düzeeri içinde sonsuz rijit oduğu, oent sıfır noktaarının kirişerin orta noktaarında ouştuğu, eeanardaki eksene deforasyonarın iha edidiği kabueri yapııştır. Modeee ie çok katı ve çok açıkıkı oan çerçeve siste, Şeki 1. de görüdüğü gibi çok katı tek açıkıkı baıksırtı odeine indirgenektedir. Şeki 1-a) da yer aan ta çerçeve siste için sonu eeanar yönteine göre 45 serbestik derecesi dikkate aınırken, indirgeniş odei gösteren Şeki 1-b) için her katta birer döne ve yatay depasan oak üzere topada on serbestik derecesi buunaktadır. Böyece gerçekte çok serbestik derecei oan taşıyıcı siste daha az serbestik derecei sistee indirgeniş oaktadır. I kiriş Ξ 2 I kiriş I koon I koon / 2 a) b) Şeki 1. Çok katı çerçeve siste ve indirgeniş baıksırtı odei. İndirgeniş sistein koon rijitiği, koonarın rijitikeri topaına eşit aınaktadır. İndirgeniş sistein kiriş rijitiği ise kirişerin rijitikeri topaının iki katı aınarak buunaktadır. İndirgeniş sistein açıkığı ise açıkıkarın ortaaasının yarısı oaktadır.

3 D.Öztürk ve A.Nuhoğu 127 Perde çerçeve sisteerin sonu eeanar ie ideaize ediesinde, perdeer kabuk eeanar oarak dikkate aınırken çerçeve eeanar baıksırtı yakaşıına uygun oarak odeeniş (Şeki 2) ve sonu eeanar ie anaizi yapııştır. Sayısa anaizer Sap2000 paket prograında gerçekeştiriiştir. I kiriş I kiriş I kiriş Ξ 2 I kiriş I koon I koon / 2 Şeki 2. Çok katı perde çerçeve siste ve indirgeniş baıksırtı odei. Çok sayıda eeandan ouşan taşıyıcı sistee sahip yapıara uyguanan yönte, sistedeki eean sayısının indirgenesiye, gereki anaiz aşaaarını kısatarak avantaj sağaaktadır. Yapıan kabuer doğrutusunda kısıtaaar da evcuttur. Az açıkıkı ve yüksek yapıarda eksene deforasyonarın öne kazanasıya, eksene deforasyonun iha edidiği bu yönte uyguanaaaktadır. Bir kattaki taşyıcı siste eeanarının, örneğin koonarın veya kirişerin çok farkı rijitikere sahip oaarı duruunda taşıyıcı sistei tesi edecek eşdeğer sistee indirgeek güçeşektedir. UYGULAMALAR Bu böüde baıksırtı odei iteratürden seçien örnekere uyguanış ve ede edien sonuçar değerendiriiştir. Uyguaa 1: Taşıyıcı sistei çerçeveerden ouşan, pan ve boykesit Şeki 3 te verien 10 katı yapı ee aınıştır. Kiriş kesiteri birinci kattan beşinci kata kadar 30/65, atıncı kattan sekizinci kata kadar 30/60, dokuzuncu ve onuncu katarda 25/50c oarak veriiştir (Aaia ve Esteva,2006). Koonarın kesit boyutarı ise birinci kattan beşinci kata kadar 80/80, atıncı kattan sekizinci kata kadar 65/65, dokuzuncu ve onuncu katarda 50/50c oarak veriiştir. Katara göre değişen kesitere sahip koonar ve kirişerden ouşan siste baıksırtı odei kuanıarak anaiz ediiştir. Gerçek yapının ve baıksırtı odeiye ouşturuan sistein Sap2000 prograı yardııya Depre Yöneteiği nde yer aan eşdeğer depre yükü yönteine göre gerçekeştirien anaizinden ede edien taban kese kuvveti ve kat depasanarı Tabo 1 ve Tabo 2 de sunuuştur. Kat depasanarının çok yakın oduğu taboda görüektedir. Ta siste ie baıksırtı odeine indirgenen sistein periyotarı Tabo3 te yer adığı gibi uyu sergieektedir. İki sistee ait etkin küte oranarı Tabo 4 te karşıaştırııştır.

4 128 Depre Etkisi Atındaki Yapıar İçin İndirgeniş Modeee Yöntei Şeki 3. Taşıyıcı sistei değişken kesiti eeanardan ouşan on katı yapıya ait pan ve boykesit. Tabo 1. Ta çerçeve ve uyguanan ode için eşdeğer depre yükü yönteine göre hesapanan taban kese kuvveti değereri (t) Taban Kese Kuvveti, Vt (t) Ta Çerçeve 5,833 Baıksırtı Modei 5,852 Tabo 2. Ta çerçeveye ve uyguanan odee ait kat depasanarı (c) 1.Kat 2.Kat 3.Kat 4.Kat 5.Kat 6.Kat 7.Kat 8.Kat 9.Kat 10.Kat Ta Çerçeve Baıksırtı Modei Tabo 3. Ta çerçeveye ve uyguanan odee ait periyot değereri (sn) Modar Ta Çerçeve 1,036 0,375 0,209 0,133 0,091 0,068 0,054 0,04 0,0297 0,0221 Baıksırtı Modei 1,031 0,372 0,208 0,132 0,091 0,068 0,054 0,04 0,0297 0,0221 Aaia ve Esteva (2006) 1, Tabo 4. Ta çerçevenin ve uyguanan odein etkin küte oranarı Katar 1.Kat 2.Kat 3.Kat 4.Kat 5.Kat 6.Kat 7.Kat 8.Kat 9.Kat 10.Kat Ta Çerçeve 0,77 0,11 0, , , , , , , ,00092 Mode 0,77 0,11 0, , , , , , , ,00092 Uyguaa 2: Panı Şeki 4 te görüen otuz katı, perdeerin orta kısıda çekirdek bögesini ouşturduğu perde çerçeve sistede koonar 35/35 c, kirişer 35/50 c, perdeer 35/400 c enkesit boyutarındadır (Zaka,2001).Panda ve düşeyde düzeni oan yapının kat yüksekiği 3 ve topa yüksekiği 90 dir.

5 D.Öztürk ve A.Nuhoğu 129 Şeki 4. Örnek3 te inceenen yapıya ait pan.(zaka,2001) Yapı baıksırtı odeine indirgenerek odeeniş ve bigisayarda yapıan dinaik anaizinden ede edien periyot değeri referans ie karşıaştırııştır. Referansta T=4.48 sn oarak hesapanan birinci doğa titreşi periyodu baıksırtı odeiye T=3.56 sn oarak buunuştur. Yapının yüksek ve dar oası nedeniye eksene deforasyon katkısının öne kazanası, yöntede bu katkıarın iha ediesi doayısıya sonuçar arasında fark ouşasına neden ouştur. Uyguaa 3: Perde ve çerçeve eeanardan ouşan Şeki 5 te görüen sistein eeanarının boyutarı yüksekik boyunca değişi gösterektedir. Kiriş kesiteri birinci kat ie üçüncü kat arasında 30/55, dördüncü kat ie atıncı kat arasında 25/50, yedinci kat ie onuncu kat arasında 25/35c dir(aaia ve Esteva, 2006). Koonar birinci kat ie üçüncü kat arasında 60/60, dördüncü kat ie atıncı kat arasında 50/50, yedinci kat ie onuncu kat arasında 40/40 c oup, perde kaınıkarı da aynı şekide birinci, ikinci, üçüncü katarda 24, dördüncü, beşinci ve atıncı katarda 20, yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve onuncu katarda 18 c dir. c c c c c c c c Şeki 5. Değişken kesite sahip on katı perde çerçeve sistein pan ve boykesit görünüşü.

6 130 Depre Etkisi Atındaki Yapıar İçin İndirgeniş Modeee Yöntei Perde çerçeve sistein sonu eeanar ie ideaize ediesinde, perdeer kabuk eeanar oarak dikkate aınırken çerçeve eeanar baıksırtı yakaşıına uygun oarak odeeniştir. Ta siste ie baıksırtı odeine indirgeniş sistein dinaik anaizinden ede edien periyot ve etkin küte oranarı Tabo 5 ve Tabo 6 da karşıaştıraı oarak veriiştir. Sistein taban kese kuvveti ve katarın yaptığı depasanar eşdeğer depre yükü yönteiye buunuş ve Tabo 7 ve Tabo 8 de gösteriiştir. Tabo 5. Ta sistee ve uyguanan odee ait periyot değereri 1.Kat 2.Kat 3.Kat 4.Kat 5.Kat 6.Kat 7.Kat 8.Kat 9.Kat 10.Kat Ta Çerçeve 0,97 0,22 0,09 0,06 0,04 0,04 0,03 0,03 0,03 0,02 Baıksırtı Modei 0,97 0,22 0,09 0,06 0,04 0,04 0,03 0,03 0,03 0,02 Tabo 6. Ta sistee ve uyguanan odee ait etkin küte oranarı 1.Kat 2.Kat 3.Kat 4.Kat 5.Kat 6.Kat 7.Kat 8.Kat 9.Kat 10.Kat Ta Çerçeve 0,67 0,2 0, , , , , , , ,00191 Mode 0,67 0,2 0, , , , , , , ,00191 Tabo 7. Ta sistee ve uyguanan odee ait taban kese kuvveti değereri (t) Taban Kese Kuvveti, Vt (t) Ta Çerçeve 167,88 Baıksırtı Modei 167,88 Tabo 8. Ta sistee ve uyguanan odee ait kat depasanarı (c) 1.Kat 2.Kat 3.Kat 4.Kat 5.Kat 6.Kat 7.Kat 8.Kat 9.Kat 10.Kat Ta Çerçeve Baıksırtı Modei SONUÇ Bu çaışada iteratürde çerçeve sisteer için kuanıan baıksırtı (fishbone) odei inceeniş ve söz konusu odein esas aındığı anaizin uygunuğu araştırııştır. Literatürde sadece çerçeve sisteer için kuanıan ode çaışada perde çerçeveerden ouşan sisteere de uyguanıştır. Çaışa kapsaında uygunuğu araştırıan baıksırtı odeinden ede edien statik ve dinaik değerer, ta sisteer dikkate aınarak gerçekeştirien anaizere buunan değerere kıyasaıştır. Dar ve yüksek yapıarda, eeanardaki eksene deforasyonarın iha edidiği kabuü ie uyguanan yöntein, ta siste ie yapıan çözüden farkı sonuç verdiği görüektedir. Bu etkierin öne kazandığı yapıarda yönte önerieektedir. Gerek çerçeve, gerekse perde çerçeve sistede, ta siste şekinde ve indirgeniş odeee yöntei kuanıarak gerçekeştirien çözüerinden ede edien sonuçarın odukça uyuu oduğu gözeniştir. Özeike periyotar ve kat depasanarı arasındaki uyu, indirgeniş odeee tekniğinin anaizerde istenen bu değerere uaşada zaandan tasarruf sağayacağını gösterektedir. Önerien yönte kuanıdığında, ta taşıyıcı sistein bir bütün oarak sistee giriesi yerine daha az eeanı daha küçük boyutta siste esas aındığından sonuca daha kısa sürede ve pratik oarak uaşıabiiştir. Yönte özeike karaşık taşıyıcı sistee sahip yapıarın ön boyutandırıası aşaasında güvene kuanıabieceği değerendiriiştir. KAYNAKLAR Aaia JL, Esteva L (2006) Seisic reiabiity functions for utistorey frae and wa-frae systes, Earthquake Engineering & Structura Dynaics, 35(15):

7 D.Öztürk ve A.Nuhoğu 131 Depre Yöneteiği (2007) Depre Bögeerinde Yapıacak Binaar Hakkında Yöneteik, Bayındırık ve İskan Bakanığı, Ankara Howson P (2006), Goba anaysis: Back to the future, The Structura Engineer, February 84(3):18-21 Luco N, Mori Y, Funahashi Y, Corne YA, Nakashia M (2003), Generic frae ode for siuation of earthquake responses of stee oent fraes, Earthquake Engineering & Structura Dynaics, 32(14): Moehe PJ (2005), Noninear Anaysis for Perforance-based Earthquake Engineering, Structura Design of Ta and Specia Buidings, 14: Nakashia M, Ogawa KO, Inoue K (2002), Evauation of predictors of non-inear seisic deands using fishbone odes of SMRF buidings, Earthquake Engineering & Structura Dynaics, 31(3): Sap2000, Integrated Software For Structura Anaysis and Design, Coputers and Structures, Inc., Berkeey, Caifornia, USA Zaka KA (2001), A sipified ethod for cacuation of the natura frequencies of wa frae buidings, Engineering Structures, 23(12)

8 132 Depre Etkisi Atındaki Yapıar İçin İndirgeniş Modeee Yöntei

GÜÇLENDİRME PERDELERİNDE BOŞLUKLARIN KAPASİTEYE OLAN ETKİSİ

GÜÇLENDİRME PERDELERİNDE BOŞLUKLARIN KAPASİTEYE OLAN ETKİSİ 2. Türkiye Deprem Müendisiği ve Sismooji Konferansı 25-27 Eyü 213 MKÜ HATAY GÜÇLENDİRME PERDELERİNDE BOŞLUKLARIN KAPASİTEYE OLAN ETKİSİ ÖZET: K. Pençereci 1, S. Yıdırım 1, Y.İ. Tonguç 1 1 İnş. Yük. Mü.,Promer

Detaylı

Yazanlar : w c. Ekran modülasyonlu C sınıfı bir RF yükseltici Şekil : l de gösterilmiştir. Şekil : l deki anod

Yazanlar : w c. Ekran modülasyonlu C sınıfı bir RF yükseltici Şekil : l de gösterilmiştir. Şekil : l deki anod UDK : 621.396.019 Düşük Güçü Vericierde Ekran Moiasyonunun Uyguanası ve Anod Modiiasyonu ie Ekonoik Mukayesesi Yazanar : Dr. Mustafa N. PARLAR (*) Atunkan HIZAL (**) Kuanıan Seboer : W nn w c ** i f E.V

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: 2 sh. 61-71 Mayıs 2003

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: 2 sh. 61-71 Mayıs 2003 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cit: 5 Sayı: 2 sh. 61-71 Mayıs 23 RADYAL KANATLI BORU ÇEVRESİNDE FAZ DEĞİŞİMİ İLE ENERJİ DEPOLANMASI (ENERGY STORAGE BY PHASE CHANGE AROUND RADIALLY

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknoojikarastiraar.co ISSN:1305-631X Yapı Teknoojieri Eektronik Dergisi 2006 (2) 43-48 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not YERSEL LAZER TARAMA TEKNOLOJİSİ H.Murat Yıaz a, Murat Yakar b a Aksaray Üniversitesi,

Detaylı

2) ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER

2) ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER ) ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER Çeik yapıarda kuanıan hadde ürüneri için, aşağıdaki sebepere bireşimer yapıması gerekmektedir. Farkı taşıyıcı eemanarın (koon-koon, koon-kiriş, diyagona-koon, kiriş-kiriş,

Detaylı

1. MESNET TEPKİSİ VEYA KESİT ZORU TESİR ÇİZGİLERİNİN KUVVET YÖNTEMİ İLE ÇİZİLMESİ

1. MESNET TEPKİSİ VEYA KESİT ZORU TESİR ÇİZGİLERİNİN KUVVET YÖNTEMİ İLE ÇİZİLMESİ 1. ESNET TEPKİSİ VEYA KESİT ZORU TESİR ÇİZGİLERİNİN KUVVET YÖNTEİ İLE ÇİZİLESİ Yapı sistemerindeki herhangi bir mesnet tepkisinin veya kesit zorunun tesir çizgisinin kuvvet yöntemi ie çiziebimesi için,

Detaylı

KÜÇÜK BOYUTLU VEKTÖR ALGILAYICI DİZİNLER: DENEYLER VE DOĞRULAMA

KÜÇÜK BOYUTLU VEKTÖR ALGILAYICI DİZİNLER: DENEYLER VE DOĞRULAMA 12. ULUSAL AKUSTİK KONGRESİ ve SERGİSİ İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, URLA, İZMİR 14-15 Eyü 2017 KÜÇÜK BOYUTLU VEKTÖR ALGILAYICI DİZİNLER: DENEYLER VE DOĞRULAMA Berke Gür Bahçeşehir Üniversitesi, Beşiktaş,

Detaylı

DEPREM ETKİSİNDEKİ KABLOLU KÖPRÜLERİN STOKASTİK SONLU ELEMAN ANALİZİ STOCHASTIC FINITE ELEMENT ANALYSIS OF CABLE STAYED BRIDGES TO EARTHQUAKES

DEPREM ETKİSİNDEKİ KABLOLU KÖPRÜLERİN STOKASTİK SONLU ELEMAN ANALİZİ STOCHASTIC FINITE ELEMENT ANALYSIS OF CABLE STAYED BRIDGES TO EARTHQUAKES DEPRE ETİSİNDEİ ABLOLU ÖPRÜLERİN STOASTİ SONLU ELEAN ANALİZİ STOHASTI FINITE ELEENT ANALYSIS OF ABLE STAYED BRIDGES TO EARTHQUAES BAYRATAR A ÇAVDAR Ö. ÇAVDAR A. SOYLU. Posta Adresi: * TÜ Gümüşhane üh.

Detaylı

Bina Isıtmada Enerji Tüketiminin Optimum Kontrolü JAGA Araştırması

Bina Isıtmada Enerji Tüketiminin Optimum Kontrolü JAGA Araştırması Bina Isıtmada Tüketiminin Optimum Kontroü JAGA Araştırması İç mekan ısıtma ve soğutma sistemerinde enerji tüketiminin kontro edimesi ısınma ve ikimeme teorisinde daima önemi ro oynayan bir konu omuştur.

Detaylı

g( l -x ) harekete geçen zincirin masadan ayrıldığındaki hızını bulunuz.

g( l -x ) harekete geçen zincirin masadan ayrıldığındaki hızını bulunuz. x ENERJİ ORUNUMU YASASI. ütesi e uzunuğu oan bir zincir yatay e sürtünesiz asa üzerinde buunuyor. Zincirin x kadar kısı aşağıya doğru sarkaktadır. Bu durudan ( -x ) arekete eçen zincirin asadan ayrıdığındaki

Detaylı

02 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

02 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Enerji Verimiiği 5627 SAYILI ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU; 02 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayıı Resmi Gazetede yayımanarak yürürüğe girmiştir. Enerji Verimiiği: Binaarda yaşam standardı ve hizmet kaitesinin,

Detaylı

STOKASTİK SONLU ELEMAN YÖNTEMİYLE ÜÇ BOYUTLU ÇERÇEVE SİSTEMLERİN DEPREM ANALİZİ

STOKASTİK SONLU ELEMAN YÖNTEMİYLE ÜÇ BOYUTLU ÇERÇEVE SİSTEMLERİN DEPREM ANALİZİ Atıncı Uusa Deprem Mühendisiği onferansı 16-2 Ekim 27 İstanu Sixth ationa onference on Earthuake Engineering 16-2 Octoer 27 Istanu Turkey STOASTİ SOLU ELEMA YÖTEMİYLE ÜÇ BOYUTLU ÇERÇEVE SİSTEMLERİ DEPREM

Detaylı

TıbbiHızİstatistik. Prof.Dr.İhsan Halifeoğlu

TıbbiHızİstatistik. Prof.Dr.İhsan Halifeoğlu TıbbiHızİstatistik ve Oran Prof.Dr.İhsan Haifeoğu Sağık Hizmeterinde Kuanıan Hız ve Oranar Çeşiti sağık sorunarının ve sağık hizmeterinin somut oarak görüebimesi ve değerendiriebimesi amacıya birçok sağık

Detaylı

Değerlerin Önemi. W L = ILI«O ve W C = CE 2 0. W = f pdt R W t = j,*,, l öt. 2 l. i (o) -e (o) (la) (lb) (Ic)

Değerlerin Önemi. W L = ILI«O ve W C = CE 2 0. W = f pdt R W t = j,*,, l öt. 2 l. i (o) -e (o) (la) (lb) (Ic) UDK: 61.39 Devre Anaizinde Başangıç Şartan ve Nihaî özet: Devre anaizinde esas probem, Ohm ve Kirchhoff kanunarından faydaanarak, întegre - diferansiye denkemer diye adandırıan denge denkemerini ede etmek

Detaylı

Elastik zemin üzerindeki çubuk uygulamalarının serbest ve nonlineer titreşim analizi

Elastik zemin üzerindeki çubuk uygulamalarının serbest ve nonlineer titreşim analizi itüdergisi/d mühendisik Cit:4, Sayı:4, 5-6 Ağustos 5 Eastik üzerindeki uyguamaarının serbest ve nonineer titreşim anaizi Ai BAHÇIVAN *, Vedat KARADAĞ İTÜ Makina Fakütesi, Makina Mühendisiği Böümü, Gümüşsuyu,

Detaylı

Betonarme 1 Ders Notları Yrd.Doç.Dr.Murat Serdar Kırçıl BİLEŞİK EĞİLME ETKİSİNDEKİ BETONARME ELEMANLAR

Betonarme 1 Ders Notları Yrd.Doç.Dr.Murat Serdar Kırçıl BİLEŞİK EĞİLME ETKİSİNDEKİ BETONARME ELEMANLAR Betonare Ders otarı Yr.Doç.Dr.urat Serar Kırçı BİLEŞİK EĞİLE ETKİSİDEKİ BETOARE ELEALAR ARİ KOLOLAR Koonara narini etisi arttıça esene yü (), eğie etisiye yapıan eforasyon sonucuna,.ertebe oenter ouşturur.

Detaylı

HACİM HESAPLARI. Toprak İşlerinde Karşılaşılan Hacim Hesapları

HACİM HESAPLARI. Toprak İşlerinde Karşılaşılan Hacim Hesapları 03..04 İnşaat Mühendisiği Böümü HACİM HEAPLARI Hacim hesabı, İnşaat Mühendisiğinde apıan toprak işerinin temeini ouşturur. Zira, toprak işeri ödemeeri, hacim (m 3 ) bazında apıır. oprak İşeri ers Notarı

Detaylı

KARTEZYEN GEOMETRİDE FAZ DEĞİŞİMLİ VE FAZ DEĞİŞİMSİZ ISI TRANSFERİ PROBLEMLERİ

KARTEZYEN GEOMETRİDE FAZ DEĞİŞİMLİ VE FAZ DEĞİŞİMSİZ ISI TRANSFERİ PROBLEMLERİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K BİL İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 004 : 10 : : 35-4 KARTEZYEN

Detaylı

2013 SBS (ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE TEK SINAV YENİ SİSTEM)

2013 SBS (ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE TEK SINAV YENİ SİSTEM) 2013 SBS (ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE TEK SINAV YENİ SİSTEM) (Şubat 2011-2641 Miî Eğitim Bakanığı Tebiğer Dergisi 113 Değişikikeri ie) 2012-2013 öğretim yıından itibaren 8. sınıfta uyguanacak oan yeni sistemde

Detaylı

DÜŞEY AÇI VE EĞİK UZUNLUK ÖLÇÜLERİYLE ÜÇ BOYUTLU KOORDİNAT BELİRLEMENİN DOĞRULUĞU V. AKARSU. ± σ ölçüleriyle ile P noktasının üç boyutlu konum

DÜŞEY AÇI VE EĞİK UZUNLUK ÖLÇÜLERİYLE ÜÇ BOYUTLU KOORDİNAT BELİRLEMENİN DOĞRULUĞU V. AKARSU. ± σ ölçüleriyle ile P noktasının üç boyutlu konum DÜŞEY ÇI VE EĞİK UUNLUK ÖLÇÜLERİYLE ÜÇ OYUTLU KOORDİNT ELİRLEMENİN DOĞRULUĞU V. KRSU ongudak Karaemas Üniversitesi ongudak Mesek Yüksekokuu, Teknik rogramar öümü, 6700 ongudak, vakarsu@mynet.com Özet ±

Detaylı

2.2. İzostatik Sistemlerin Hareketli Yüklere Göre Hesabı Hareketli Yük Tipleri

2.2. İzostatik Sistemlerin Hareketli Yüklere Göre Hesabı Hareketli Yük Tipleri 2.2. İzosttik Sisteerin Hreketi Yükere Göre Hesı 2.2.1. Hreketi Yük Tiperi Sistee etkiyen hreketi yük ork şğıd gösterien dört tip yük ktrı göz önüne ınktdır. 1. Tip hreketi yük: Sistein ir kısını vey tını

Detaylı

INVESTIGATION OF VARIATION OF SURFACE WATER QUALITY PARAMETERS IN WESTERN BLACK SEA BASIN AND CLASSIFICATION OF STATIONS USING CLUSTER ANALYSIS

INVESTIGATION OF VARIATION OF SURFACE WATER QUALITY PARAMETERS IN WESTERN BLACK SEA BASIN AND CLASSIFICATION OF STATIONS USING CLUSTER ANALYSIS 5. Uusararası İeri Teknoojier Sempozyumu (IATS 09), 1315 Mayıs 2009, Karabük, Türkiye BATI KARADENİZ SULARI HAVZASINDAKİ YÜZEY SUYU KALİTESİ PARAMETRELERİNDEKİ DEĞİŞİMİN İNCELENMESİ VE CLUSTER ANALİZİ

Detaylı

1.9.2. Koordinat Sisteminin İfade Edilişi

1.9.2. Koordinat Sisteminin İfade Edilişi Şeki.4: Robot koordinat sistemi.9.. Koordinat Sisteminin İfade Ediişi Koordinat sistemi, dikdörtgen, siindirik ve kutupsa koordinatara göre ayrı ayrı ifade ediir. Şeki.5: Koordinat tarifi Örnek : Dikdörtgen

Detaylı

DOLGU DUVARLI BETONARME ÇERÇEVELERİN DEPREM ETKİLERİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

DOLGU DUVARLI BETONARME ÇERÇEVELERİN DEPREM ETKİLERİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOLGU DUVARLI BETONARME ÇERÇEVELERİN DEPREM ETKİLERİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Erkan DURMAZGEZER Mayıs, 2013 İZMİR DOLGU DUVARLI BETONARME ÇERÇEVELERİN

Detaylı

Hazırlayan Arş. Grv. M. ERYÜREK

Hazırlayan Arş. Grv. M. ERYÜREK 7. BASĐ SARKAÇ ĐLE YERÇEKĐMĐ ĐVMESĐNĐN BULUNMASI AMAÇ Hazırayan Arş. Grv. M. ERYÜREK 1- Basit harmonik hareketerden biri oan sarkaç hareketini fizikse oarak inceemek, yerçekimi ivmesini basit sarkaç kuanarak

Detaylı

BASINÇLI HAVA PROJESİ

BASINÇLI HAVA PROJESİ SINÇLI HV PROJSİ şağıa basit krokisi verien basınçı hava şebekesi için uygun oan boru çaarı beirenecek; anoar, kavşakar ve koresöre hava basıncının ne oacağı; koresörün gücü ve kaasitesi hesaanacaktır.,

Detaylı

ÇOK ÜRÜNLÜ GERİ DÖNÜŞÜM AĞ TASARIMI İÇİN BİR MATEMATİKSEL MODEL

ÇOK ÜRÜNLÜ GERİ DÖNÜŞÜM AĞ TASARIMI İÇİN BİR MATEMATİKSEL MODEL Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journa of the Facuty of gineering and Architecture of Gazi University it 28 No 1 151-159 2013 Vo 28 No 1 151-159 2013 ÇOK ÜRÜNLÜ GERİ DÖNÜŞÜM AĞ TASARIMI İÇİN BİR MATEMATİKSEL

Detaylı

Sınav Süresi 60 dakikadır, artı 15 dakika giriş yapma süresi bulunmaktadır.

Sınav Süresi 60 dakikadır, artı 15 dakika giriş yapma süresi bulunmaktadır. Sınav Süesi 60 dakikadı, atı dakika giiş yapa süesi buunaktadı. Dikkat!! Cevapaın giiş dakikaaını sou çözek için kuanayın çünkü sınava katıan sayı yüksek oduğundan intenet işeeinde sıkıntı yaşanabii!!

Detaylı

Seramiklerin, metallerin ve plastiklerin ısıl özellikleri nasıl değişkenlik gösterir? Isı Kapasitesi. Malzemenin ısıyı emebilme kabiliyetidir.

Seramiklerin, metallerin ve plastiklerin ısıl özellikleri nasıl değişkenlik gösterir? Isı Kapasitesi. Malzemenin ısıyı emebilme kabiliyetidir. Terma Özeiker Mazemeer ısı etkisi atında nası bir davranış sergierer? Isı özeikeri nası öçeriz ve tanımarız... -- ısı kapasitesi? -- terma uzama? -- ısı ietkenik? -- ısı şok direnci? Seramikerin, metaerin

Detaylı

Basınçlı hava borusundaki akış rejimini belirlemek için Re sayısı hesaplanacak olursa;

Basınçlı hava borusundaki akış rejimini belirlemek için Re sayısı hesaplanacak olursa; 0. Boru çaı 00 ve uzunuğu 00 oan basınçı hava borusunun başınaki basınç 6,4 at ir. Bu boruan saatte 800 N hava geçiriirse boru sonunaki basınç ne our. Boru iç yüzeyineki ürüzerin boyutu 0,, basınçı hava

Detaylı

2.Seviye ITAP 13 Kasım_2011 Sınavı

2.Seviye ITAP 13 Kasım_2011 Sınavı .Seviye ITAP 3 Kası_ Sınavı.Yüksekiği h6 oan bir çatıdan kütesi 45k oan bir ağırık bir kanata indirieidir. Kanatın taşıyabieceği aksiu erii T a 4N oduğuna öre yük yere nası bir şekide indirieidir? Yük

Detaylı

Tek Eklemli Esnek Robot Kolunun Modellenmesi, Tasarımı ve Bulanık Mantık ile Kontrolü

Tek Eklemli Esnek Robot Kolunun Modellenmesi, Tasarımı ve Bulanık Mantık ile Kontrolü Tek Ekei Enek obot ounun Modeenei, Taarıı ve Buanık Mantık ie ontroü Seçuk izir, Zafer Binü, İai H. Akyüz Mekatronik Müendiiği Böüü ocaei Üniveritei, ocaei ecuk.kizir@kocaei.edu.tr, zaferb@kocaei.edu.tr,

Detaylı

UYGULAMALAR ÇIKIŞ OLSAYDI!!

UYGULAMALAR ÇIKIŞ OLSAYDI!! UYGULAMALAR ( Duruş Görüş Uzunuğu, Fren Eniyet Meaei, Stopping Sight Ditance ) PROBLEM: 90 k/a' ik hıza uygun, % 3 eğii bir yo üzerinde tairat (onarı) ebebiye işaret ( uyarı) evhaı konuacaktır. Bu evha

Detaylı

TUBITAK-UZAY, Uydu Teknolojileri Grubu

TUBITAK-UZAY, Uydu Teknolojileri Grubu Bazı Siindirik Eş-düzemi Dagakıavuzu Süreksizikerinin RF/Mikrodaga Pasif Devre Eemanı oarak Tasarım ve Anaizeri Designs and Anayses of Some Cyindrica CPW Discontinuities as RF/Microwave Passive Components

Detaylı

BASİT MAKİNELER. Kuvvet Kazancı. Basit Makinelerin Genel Özellikleri. Basit Makinelerde Verim

BASİT MAKİNELER. Kuvvet Kazancı. Basit Makinelerin Genel Özellikleri. Basit Makinelerde Verim BASİT MAİNELER Makine; dendiğinde, dişieden, mieden ve daa biçok aeketi paçadan ouşmuş büyük cisimei kadımaya, kımaya yaayan kamaşık bi yapı akımıza gei. Oysa bi işi yapaken daa az kas gücü kuanmak veya

Detaylı

Dalgıç Pompa. 4 DMD-P Serisi

Dalgıç Pompa. 4 DMD-P Serisi Dagıç DMDP Serisi Aarko dagıç pompaarı, kuanım ve içme suyu aanında her an kuanıma hazır, dertsiz, yatırımı kısa sürede geri ödeyen KESİNTİSİZ, KİŞİSEL TEK SU KAYNAĞIDIR. Endüstriye tesis ve işetmeerde

Detaylı

2 0 1 6 / 1. D Ö N E M

2 0 1 6 / 1. D Ö N E M MALİ MÜŞAVİRLİK YETERLİLİK SINAVI HAZIRLIK KURSLARI YENİLENEN KURSLARIMIZIN AVANTAJLARINDANYARARLANIN bizime uaşın KURS YERLERİ Şişi (Gayrettepe, Dedeman İş Merkezi) Kadıköy (Hasanpaşa Mh.) Şirinever Eğitim

Detaylı

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ Duygu ÖZTÜRK 1,Kanat Burak BOZDOĞAN 1, Ayhan NUHOĞLU 1 duygu@eng.ege.edu.tr, kanat@eng.ege.edu.tr, anuhoglu@eng.ege.edu.tr Öz: Son

Detaylı

BİNALARDA KISA KOLONA ETKİ EDEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ

BİNALARDA KISA KOLONA ETKİ EDEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ Altıncı Ulusal Deprem Muhendisliği Konferansı, 16-20 Ekim 2007, İstanbul Sixth National Conference on Earthquake Engineering, 16-20 October 2007, Istanbul, Turkey BİNALARDA KISA KOLONA ETKİ EDEN PARAMETRELERİN

Detaylı

Titreşim_1 ITAP FOO: 04 Mart 2014 Olimpiyat Konu Sınavı

Titreşim_1 ITAP FOO: 04 Mart 2014 Olimpiyat Konu Sınavı Titreşi_ ITAP FOO: art Oipiyat Konu Sınavı. Şeidei esne, hafif ütei tahtanın ucunda buunan sporcu ağırına tahtanın ucunun yerine aşağı doğru h.5 adar değiştiriyor. Tahtanın dene onuuna öre titreşi periyotunu

Detaylı

Dalgıç Pompa. 4 DMD Serisi

Dalgıç Pompa. 4 DMD Serisi Dagıç Pompa DMD Serisi Aarko dagıç pompaarı, kuanım ve içme suyu aanında her an kuanıma hazır, dertsiz, yatırımı kısa sürede geri ödeyen KESİNTİSİZ, KİŞİSEL TEK SU KAYNAĞIDIR. Endüstriye tesis ve işetmeerde

Detaylı

MEKANİK SİSTEMLERİN KAPALI KONTROLÜNÜN RUNGE-KUTTA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ

MEKANİK SİSTEMLERİN KAPALI KONTROLÜNÜN RUNGE-KUTTA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ . ULUSAL MAKİNA TEORİSİ SEMPOZYUMU Gazi Üniversitesi, Mühendislik-Miarlık Fakültesi, 4-6 Eylül MEKANİK SİSTEMLERİN KAPALI KONTROLÜNÜN RUNGE-KUTTA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ Hira Karagülle Dokuz Eylül Üniversitesi,

Detaylı

Türkiye'nin Tükenmeyen Kalemi. Adalet Meslek Yüksekokulu

Türkiye'nin Tükenmeyen Kalemi. Adalet Meslek Yüksekokulu Türkiye'nin Tükenmeyen Kaemi Adaet Mesek Yüksekokuu Atatürk, 1923 yıında çağdaş ve aik anayışa temeendirien Genç Cumhuriyetimizin, aydınanma younda ışığını gençerden aması gereğinin biinci ie eğitime yönedi.

Detaylı

4. Yeryüzünden v 1 hızı 53 açı ile v 2 hızı 37 açı ile aynı anda iki cisim atılıyor. İki cisim atıldıkları noktadan yatay yönde x 1 ve x 2

4. Yeryüzünden v 1 hızı 53 açı ile v 2 hızı 37 açı ile aynı anda iki cisim atılıyor. İki cisim atıldıkları noktadan yatay yönde x 1 ve x 2 A β u B. A e B şeirerarasındaki uzakık oup bir uçak iki şeir arasında ızı ie idip eektedir. İki şeri bireştiren doğrutuya öre β açı e u ızı ie rüzar esektedir. Rotadan iç sapaa şartı ie uçağın idiş-eiş

Detaylı

İnfektif Endokardite Bağlı Sinüs Valsalva Pseudoanevrizmalarının Cerrahi Tedavisi*

İnfektif Endokardite Bağlı Sinüs Valsalva Pseudoanevrizmalarının Cerrahi Tedavisi* * Dr. Gökhan İpek, Doç. Dr. Ömer Işık, Dr. Ai Civeek, Dr. Mehmet Bakanay, Dr. Esat Akıncı, Dr. Mecdi Ergünay, Doç. Dr. Cevat Yakut Koşuyou Kap ve Araştırma Hastanesi, İstanbu Sinüs vasava anevrizmaarı

Detaylı

ARDIŞIK BAĞLI BİR İLETİM HATTI-KABLO SİSTEMİNDE MEYDANA GELEN KISA DEVRE OLAYLARININ GEÇİCİ REJİM ANALİZİ: ARIZA YERİNİN ETKİSİ

ARDIŞIK BAĞLI BİR İLETİM HATTI-KABLO SİSTEMİNDE MEYDANA GELEN KISA DEVRE OLAYLARININ GEÇİCİ REJİM ANALİZİ: ARIZA YERİNİN ETKİSİ ARDŞ AĞL İR İLETİM ATT-ALO SİSTEMİNDE MEYDANA GELEN SA DEVRE OLAYLARNN GEÇİCİ REJİM ANALİZİ: ARZA YERİNİN ETİSİ Siyami DROĞLU M.Uğur ÜNVER, Eektrik-Eektronik Müendisiği öümü Sakarya Üniversitesi, 44, Sakarya

Detaylı

Tonaj ve Fribord (Tonnage and Freeboard)

Tonaj ve Fribord (Tonnage and Freeboard) Tonaj ve Fribord (Tonnage and Freeboard) Prof. Dr. Tamer YILMAZ GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2008, Tamer Yımaz TONAJ (Tonnage) Gemier, tiperine bağı oarak hacimse (Gros, Net) veya ağırık oarak (Dispacement,

Detaylı

TEKNOPAZAR TEKNOLOJİK ÜRÜN TANITIM VE PAZARLAMA DESTEK PROGRAMI

TEKNOPAZAR TEKNOLOJİK ÜRÜN TANITIM VE PAZARLAMA DESTEK PROGRAMI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM VE TEKNOLOJİ TEKNOLOJİK ÜRÜN TANITIM VE PAZARLAMA DESTEK PROGRAMI Biim, Sanayi ve Teknooji Bakanığı Biim ve Teknooji Gene Müdürüğü Biim, Sanayi ve Teknooji Bakanığı Biim ve Teknooji

Detaylı

KESİCİ TAKIM AŞINMA DURUMUNUN YAPAY SİNİR AĞI KULLANILARAK BELİRLENMESİ

KESİCİ TAKIM AŞINMA DURUMUNUN YAPAY SİNİR AĞI KULLANILARAK BELİRLENMESİ KESİCİ TAKIM AŞIMA DURUMUU YAPAY SİİR AĞI KULLAILARAK BELİRLEMESİ Murat SÖMEZ H.Metn ERTUC 2 Chan KARAKUZU 3,3 Eetron ve Habereşe Mühendsğ Böüü Kocae Ünverstes, 4040, Kocae 2 Meatron Mühendsğ Böüü Kocae

Detaylı

Premiks Tam Yoğușmalı Kombi. Seradens TASARRUF VE YÜKSEK VERİMİN MÜKEMMEL UYUMU. GARANTi

Premiks Tam Yoğușmalı Kombi. Seradens TASARRUF VE YÜKSEK VERİMİN MÜKEMMEL UYUMU. GARANTi Premiks Tam Yoğușmaı Kombi Seradens TASARRUF VE YÜKSEK VERİMİN MÜKEMMEL UYUMU GARANTi Üstün Özeiki Tam Yoğuşmaı Kombi Seradens Premiks tam yoğuşmaı kombi Seradens; Aarko nun en çok tercih edien kombisi

Detaylı

OYUK YÜKLÜ KOMPAKT MİKROŞERİT ANTENLERİN REZONANS FREKANSININ HESAPLANMASINDA YSA VE BMSDUA YÖNTEMLERİNİN KULLANIMI

OYUK YÜKLÜ KOMPAKT MİKROŞERİT ANTENLERİN REZONANS FREKANSININ HESAPLANMASINDA YSA VE BMSDUA YÖNTEMLERİNİN KULLANIMI Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journa of the Facuty of Engineering and Architecture of Gazi University Cit 31, No 1, 105-117, 2016 Vo 31, No 1, 105-117, 2016 DOI: 10.17341/gummfd.71495 OYUK YÜKLÜ KOMPAKT

Detaylı

Dalg ç Pompalar AL 6-7 -8-10 -14

Dalg ç Pompalar AL 6-7 -8-10 -14 Dag ç ar AL 6-7 -8-1 -14 SU KADAR DE ERL ALARKO, DALGIÇ POMPADA HER ZAMAN 1 NUMARA Aarko dag ç pompaar kuan m ve içme suyu aan nda Her an kuan ma haz r Dertsiz Yat r m k sa sürede geri ödeyen KES NT S

Detaylı

Eres Söylemez Makina Mühendisliği Bölümü, ODTÜ, 06531, Ankara.

Eres Söylemez Makina Mühendisliği Bölümü, ODTÜ, 06531, Ankara. 0. ULUSAL MAKİNE TEORİSİ SEMPOZYUMU Seçuk Üniversitesi, Knya, Eyü 00 HAFİF UÇAKLAR İÇİN DÜZLEMSEL UÇUŞ KONTROL SİSTEMLERİNİN KİNEMATİK SENTEZİ Yunus Akman Tasarım ve Geiştirme Müdürüğü, TAI, Türkiye Havacıık

Detaylı

C) 2 2 2 2H c. D) v = v + 2uv + 2u ; tanθ= C) v 0 =10 3 m/s; tanθ= 2 3

C) 2 2 2 2H c. D) v = v + 2uv + 2u ; tanθ= C) v 0 =10 3 m/s; tanθ= 2 3 . Bi uça sesten ızı oaa, H yüseiğinde üstüüzden uçaen ta tepeizden geçtiten τ süe sona sesini duyabiiyouz. es ızı c ise uçağın ızını buunuz. H c τ H c τ H c τ H c τ H c τ tenis oeti u o v tenis topu. Kütesi

Detaylı

DATUM DÖNÜŞÜMÜNDE KALİTE KONTROL

DATUM DÖNÜŞÜMÜNDE KALİTE KONTROL MMOB Hata ve Kadasto Mühendse Odası ükye Hata Bse ve eknk Kuutayı Mat 5, Ankaa DAUM DÖNÜŞÜMÜNDE KALİE KONROL Y ŞİŞMAN, A DİLAER Kaadenz eknk Ünvestes, Güüşhane Mühendsk Fakütes, Jeodez ve Fotogaet Müh

Detaylı

Arama Kurtarma Faaliyetlerinde Optimal Takım Dağıtımının Sağlanması İçin 3 Boyutlu Yüzeylere Genetik Algoritma Yönteminin Uygulanması

Arama Kurtarma Faaliyetlerinde Optimal Takım Dağıtımının Sağlanması İçin 3 Boyutlu Yüzeylere Genetik Algoritma Yönteminin Uygulanması Karaemas Fen ve Müh. Derg. 7(2):577-585, 2017 Karaemas Fen ve Mühendisik Dergisi Dergi web sayfası: http://fbd.beun.edu.tr Araştırma Makaesi Geiş tarihi / Received : 19.12.2016 Kabu tarihi / Accepted :

Detaylı

Bihter Daş Accepted: March 2010. ISSN : 1308-7231 muzeyyen_bulut@hotmail.com 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey

Bihter Daş Accepted: March 2010. ISSN : 1308-7231 muzeyyen_bulut@hotmail.com 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey ISSN:1306-3111 e-journa of New Word Sciences Academy 2010, Voume: 5, Number: 2, Artice Number: 2A0042 TECHNOLOGICAL APPLIED SCIENCES Müzeyyen Buut Özek eceived: Setember 2009 Bihter Daş Acceted: March

Detaylı

3. ve 4. SINIFLAR İÇİN ÇEVRECİ KEDİ ÇEVKİ İLE GERİ KAZANIM

3. ve 4. SINIFLAR İÇİN ÇEVRECİ KEDİ ÇEVKİ İLE GERİ KAZANIM 3. ve 4. SINIFLAR İÇİN ÇEVRECİ KEDİ ÇEVKİ İLE GERİ KAZANIM İLKOKULLAR İÇİN ÇEVRE EĞİTİMİ KİTABI Şubat 2016 ISBN 978-605-83720-1-6 ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambaaj Atıkarı Değerendirme Vakfı 2016 Cenap Şahabettin

Detaylı

Korozyon ve Kimyasal Madde Etkilerine Karşı. En Üst Düzey Koruma. 3M Scotchkote

Korozyon ve Kimyasal Madde Etkilerine Karşı. En Üst Düzey Koruma. 3M Scotchkote 3M Scotchkote Korozyon ve Kimyasa Madde Etkierine Karşı En Üst Düzey Koruma Copon ve Thortex, 3M Scotchkote ürün yepazesi kapsamında yeniden adandırıarak piyasaya sürümüşerdir. 3 Giriş 3M, kuanım aanı

Detaylı

Genetik Algoritma ile MOS Parametrelerinin Belirlenmesi ve Optimizasyonu MOS Parameter Extraction and Optimization with Genetic Algorithm

Genetik Algoritma ile MOS Parametrelerinin Belirlenmesi ve Optimizasyonu MOS Parameter Extraction and Optimization with Genetic Algorithm Genetik Agoritma ie MOS Parametreerinin Beirenmei ve Optimizayonu MOS Parameter Extraction and Optimization wi Genetic Agorim M.Emin BAŞAK Ayten KUNMAN Hakan KUNMAN, İtanbu Üniveritei,Mühendiik Fakütei,

Detaylı

THE FACTORS AFFECTING TORSIONAL IRREGULARITY IN MULTI-STOREY STRUCTURES

THE FACTORS AFFECTING TORSIONAL IRREGULARITY IN MULTI-STOREY STRUCTURES Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliğine Etki Eden Faktörler C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi ISSN 1305-1385 C.B.U. Journal of Science 4.1 (008) 31 36 4.1 (008) 31 36 ÇOK KATLI YAPILARDA BURULMA DÜZENSİZLİĞİNE

Detaylı

Alsancakıizmir/TÜRKiYE Tel :+90(232)464 30 40 (PBX) Fax:+90(232)464 39 19. Web site : http://www.hlbsaygin.com.lre-posta:mailbox@hlbsaygin.com.

Alsancakıizmir/TÜRKiYE Tel :+90(232)464 30 40 (PBX) Fax:+90(232)464 39 19. Web site : http://www.hlbsaygin.com.lre-posta:mailbox@hlbsaygin.com. ID!B Saygın Yemini Mai Müşavirik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Rapor N : SYMM 116/1795-184 BÜYÜME AMAÇLI HİsSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NUN YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİşKİN

Detaylı

HEDEFLERİNİZE BİZİMLE ULAŞIN

HEDEFLERİNİZE BİZİMLE ULAŞIN YENİLENEN KURSLARIMIZIN AVANTAJLARINDAN YARARLANIN HEDEFLERİNİZE BİZİMLE ULAŞIN KURS YERLERİ Şişi (Gayrettepe, Dedeman İş Merkezi) Kadıköy (Hasanpaşa Mh.) Şirinever (Mahmutbey Cd.) S E R B E S T M U H

Detaylı

Bulanık veri zarflama analizi ile beton pompası seçimi

Bulanık veri zarflama analizi ile beton pompası seçimi Dice Üniveritei Mühendiik Fakütei ühendiik dergii Cit: 8,, - 3-9 Mart 07 Banık veri zarfaa anaizi ie beton popaı eçii Vokan ARSLAN,, Serdar ULUBEYLİ, Büent Ecevit Üniveritei, İnşaat Mühendiiği Böüü, Zongdak

Detaylı

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ M. Sami DÖNDÜREN a Adnan KARADUMAN a a Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Konya Özet Bu çalışmada elips, daire, L, T, üçgen,

Detaylı

TEST 20-1 KONU DALGALAR. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ

TEST 20-1 KONU DALGALAR. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ 0 GR Çözümer TST 0-1 ÇÖÜR 8. aga boyu 1. Hız ortama bağıdır. rtam aynı oduğu için sürater eşittir. nerji taşırar, iereyen enerjidir ortam ieremez. Genik Çukur. nerji genik ie igiidir. enge konumuna en

Detaylı

DAR KANALDA SEYİR YAPAN GEMİLERİN OTOPİLOT VE MANUEL KUMANDA İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN MANEVRA PERFORMANSLARININ İNCELENMESİ

DAR KANALDA SEYİR YAPAN GEMİLERİN OTOPİLOT VE MANUEL KUMANDA İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN MANEVRA PERFORMANSLARININ İNCELENMESİ Jorna of Nava Science and Engineering 009, Vo. 5, No.1, pp. 17-9 DAR KANALDA SEYİR YAPAN GEMİLERİN OTOPİLOT VE MANUEL KUMANDA İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN MANEVRA PERFORMANSLARININ İNCELENMESİ Yrd.Doç.Dr.Müh.Bnb.Uğr

Detaylı

SARILMIŞ VE GELENEKSEL TİP YIĞMA YAPILARIN DEPREM DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ. Ali URAL 1

SARILMIŞ VE GELENEKSEL TİP YIĞMA YAPILARIN DEPREM DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ. Ali URAL 1 SARILMIŞ VE GELENEKSEL TİP YIĞMA YAPILARIN DEPREM DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Ali URAL 1 aliural@ktu.edu.tr Öz: Yığma yapılar ülkemizde genellikle kırsal kesimlerde yoğun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Detaylı

BUSINESS & MANAGEMENT STUDIES: AN INTERNATIONAL JOURNAL. Vol.: 6 Issue: 3 Year: 2018, pp

BUSINESS & MANAGEMENT STUDIES: AN INTERNATIONAL JOURNAL. Vol.: 6 Issue: 3 Year: 2018, pp BMIJ ISSN: 2148-258 BUSINESS & MANAGEMENT STUDIES: AN INTERNATIONAL JOURNAL Vo.: Issue: 3 Year: 2018, pp. 437-451 Citation: Köyüoğu A.S. & Tekin M. & Çerçi H.S. (2018), Rekamın Tüketicier Üzerindeki Etkisinin

Detaylı

TRAFO YAĞ GAZ ANALİZ (DGA), ONLİNE İZLEME VE ARIZA TESPİT SİSTEMLERİ. İLK BİZ YAPTIK. Hala en iyisini biz yapıyoruz. 50 yılı aşkın DGA deneyimi.

TRAFO YAĞ GAZ ANALİZ (DGA), ONLİNE İZLEME VE ARIZA TESPİT SİSTEMLERİ. İLK BİZ YAPTIK. Hala en iyisini biz yapıyoruz. 50 yılı aşkın DGA deneyimi. TRAFO YAĞ GAZ ANALİZ (DGA), ONLİNE İZLEME VE ARIZA TESPİT SİSTEMLERİ İLK BİZ YAPTIK. Haa en iyisini biz yapıyoruz. 50 yıı aşkın DGA deneyimi. ONLİNE YAĞ GAZ ANALİZ ÇÖZÜNMÜŞ GAZ ANALİZİ DGA (DISSOLVED GAS

Detaylı

Kullanım Kılavuzu 3173

Kullanım Kılavuzu 3173 MO0908-E Kuanım Kıavuzu 3173 Bu SIO saati seçtiğiniz için sizi tebrik ederiz. Özeiker Bu saate konmuş oan agıayıcıar sayesinde yön, barometrik basınç, ısı ve yüksekik öçümeri yapabiirsiniz. Öçüen değerer

Detaylı

BULANIK ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ İLE PERSONEL SEÇİMİ VE BİR UYGULAMA

BULANIK ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ İLE PERSONEL SEÇİMİ VE BİR UYGULAMA Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cit 22, No 4, 791-799, 2007 Vo 22, No 4, 791-799, 2007 BULANIK ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ İLE PERSONEL SEÇİMİ VE BİR UYGULAMA Metin DAĞDEVİREN

Detaylı

Sor.Hemşire Ayla Uysal Özerkaya FMC Nasır Diyaliz Merkezi

Sor.Hemşire Ayla Uysal Özerkaya FMC Nasır Diyaliz Merkezi Tite, Page Subject, 1 Author Copyright, 18/04/2012 Optimum Diyaiz Mi? Maksimum Diyaiz Mi? Sor.Hemşire Aya Uysa Özerkaya FMC Nasır Diyaiz Merkezi Sunum panı *KBY nedir? *KBY de tedavi seçenekeri neerdir?

Detaylı

Kullanım Kılavuzu 3173

Kullanım Kılavuzu 3173 MO0908-E Kuanım Kıavuzu 3173 Bu SIO saati seçtiğiniz için sizi tebrik ederiz. Özeiker Bu saate konmuş oan agıayıcıar sayesinde yön, barometrik basınç, ısı ve yüksekik öçümeri yapabiirsiniz. Öçüen değerer

Detaylı

3.4 ÇELĐK TEL DONATILI ZEMĐN BETONLARININ TASARIM ĐLKELERĐ Genel

3.4 ÇELĐK TEL DONATILI ZEMĐN BETONLARININ TASARIM ĐLKELERĐ Genel .4 ÇELĐK TEL DONATILI ZEMĐN BETONLAININ TASAIM ĐLKELEĐ.4. Gene Çeik te donatıar daa çok itenen yük taşıma kapaiteini ağamak ve rötreye bağı oarak ouşan çatamayı önemek veya çatakarın geişmeini azatmak

Detaylı

MOMENT DAĞITMA HARDY CROSS YÖNTEMİ

MOMENT DAĞITMA HARDY CROSS YÖNTEMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MF İNŞAAT MÜHENDİSİĞİ BÖÜMÜ Department of Civil Engineering İNM 208 YAPI STATIĞI II MOMENT DAĞITMA HARDY CROSS YÖNTEMİ Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KUTANİS kutanis@sakarya.edu.tr Sakarya Üniversitesi,

Detaylı

ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ

ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ Adnan KARADUMAN (*), M.Sami DÖNDÜREN (**) ÖZET Bu çalışmada T şeklinde, L şeklinde ve kare şeklinde geometriye sahip bina modellerinin deprem davranışlarının

Detaylı

AĞIRLIK MERKEZİ. G G G G Kare levha dairesel levha çubuk silindir

AĞIRLIK MERKEZİ. G G G G Kare levha dairesel levha çubuk silindir AĞIRLIK MERKEZİ Bir cise etki eden yerçekii kuvvetine Ağırlık denir. Ağırlık vektörel bir büyüklüktür. Yere dik bir kuvvet olup uzantısı yerin erkezinden geçer. Cisin coğrafi konuuna ve yerden yüksekliğine

Detaylı

BULANIK ORTAMDA MALMQUIST VERİMLİLİK ENDEKSİ VE ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE BİR UYGULAMA

BULANIK ORTAMDA MALMQUIST VERİMLİLİK ENDEKSİ VE ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE BİR UYGULAMA usararası Yönetim İktisat ve İşetme Dergisi, Cit 12, Sayı 28, 2016 Int. Journa of Management Economics and Business, Vo. 12, No. 28, 2016 BLANIK ORTAMDA MALMQIST VERİMLİLİK ENDEKSİ VE ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE

Detaylı

BETONARME ÇERÇEVELERİN DEPREM HESABINDA TASARIM İVME SPEKTRUMU UYUMLU DİNAMİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

BETONARME ÇERÇEVELERİN DEPREM HESABINDA TASARIM İVME SPEKTRUMU UYUMLU DİNAMİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI BETONARME ÇERÇEVELERİN DEPREM HESABINDA TASARIM İVME SPEKTRUMU UYUMLU DİNAMİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET: O. Merter 1 ve T. Uçar 2 1 Araştırma Görevlisi Doktor, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Dokuz

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 18 (2018) 015602 (1028-1035) AKU J. Sci.Eng.18 (2018) 015602 (1028-1035)

Detaylı

Farklı Zemin Koşullarındaki Betonarme Yapıların Davranışının Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemi ile İncelenmesi: 8 Katlı Çerçeve Örneği

Farklı Zemin Koşullarındaki Betonarme Yapıların Davranışının Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemi ile İncelenmesi: 8 Katlı Çerçeve Örneği Farklı Zemin Koşullarındaki Betonarme Yapıların Davranışının Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemi ile İncelenmesi: 8 Katlı Çerçeve Örneği * Hakan Öztürk, Gökhan Dok, Aydın Demir Mühendislik Fakültesi, İnşaat

Detaylı

Doğal Gaz ve LPG'li Kombi. Serena TEKNOLOJİNİN İKİ HARİKASI SR 27 SR 20

Doğal Gaz ve LPG'li Kombi. Serena TEKNOLOJİNİN İKİ HARİKASI SR 27 SR 20 Doğa Gaz ve LPG'i Kombi Serena TEKNOLOJİNİN İKİ HARİKASI Üstün Özeiker TAMAMEN YENİ! Aarko Kombi satışarı içinde %60 ık paya ve 100.000 adete varan satışıya önemi bir yere sahip oan SERENA KOMBİ, en üstün

Detaylı

Betonarme Yapıların Davranışının Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemi ile Belirlenmesi

Betonarme Yapıların Davranışının Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemi ile Belirlenmesi Betonarme Yapıların Davranışının Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemi ile Belirlenmesi * Muharrem Aktaş, Naci Çağlar, Aydın Demir, Hakan Öztürk, Gökhan Dok Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Özet. Pr (1) 1.GİRİŞ 2. SİSTEM MODELİ. TESLAB - Telekomünikasyon ve Sinyal-İşleme Laboratuarı. Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü

Özet. Pr (1) 1.GİRİŞ 2. SİSTEM MODELİ. TESLAB - Telekomünikasyon ve Sinyal-İşleme Laboratuarı. Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü PSAM-Tabanı LMMSE Kana Tahmini ie MRC ve EGC Uzay-Çeşitemesi Bireştiriminin Ricean Kanaar Üzerinde Kesinti Oasıığı ve Bit Hata Oranının İnceenmesi Jawad Ai Özgür Ertuğ TESLAB - Teekomünikasyon ve Sinya-İşeme

Detaylı

İÇİNDEKİLER 3. GAUNT KATSAYILARI 22

İÇİNDEKİLER 3. GAUNT KATSAYILARI 22 İÇİNDEKİLER. GİRİŞ. KOMPLEKS KÜRESEL HARMONİKLER 6.. Hdrojen Atounda Eetronun Bağı Hareet 6.. Eetronun Bağı Hareet İçn azıan Schrödnger Denenn Kürese Koordnatarda Çözüü 7.. Açısa Kısın Çözüü 9.4. Kürese

Detaylı

Orijinal metin Önerilen metin Gerekçe. Wrong terminology

Orijinal metin Önerilen metin Gerekçe. Wrong terminology 1 2 Kamu istişaresi / TR2010.0315.01/ Şebeke Yönetmeiğinin ENTSO-E ie uyumaştırıması / Exce şabonu yorumarı İgii Yönetmeik Madde Paragraf At Paragraf Yorum sahibinin Tam Adı Yorum sahibinin bağı oduğu

Detaylı

2 0 1 5 / 3. D Ö N E M

2 0 1 5 / 3. D Ö N E M MALİ MÜŞAVİRLİK YETERLİLİK SINAVI HAZIRLIK KURSLARI YENİLENEN KURSLARIMIZIN AVANTAJLARINDANYARARLANIN Hedeferinize bizime uaşın KURS YERLERİ Şişi (Gayrettepe, Dedeman İş Merkezi) Kadıköy (Hasanpaşa Mh.)

Detaylı

İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ

İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ ÖZET: B. Öztürk 1, C. Yıldız 2 ve E. Aydın 3 1 Yrd. Doç. Dr., İnşaat Müh. Bölümü, Niğde

Detaylı

ISI TRANSFERĠ-1 DÖNEM SONU ÖRNEK SORU ÇÖZÜMÜ

ISI TRANSFERĠ-1 DÖNEM SONU ÖRNEK SORU ÇÖZÜMÜ ISI RANSFERĠ- DÖNEM SONU ÖRNEK SORU ÇÖZÜMÜ B.Ü. Makine Mühendisiği Böümü Vokan Asan 04/05 Güz Dönemi Sınır ġartarı - ISI AġINIMLI SINIR ġari: h, 0 d ( r0 ) k h0 ( r0) ( aşınım Sınır Şartı) dr - IġINIMLI

Detaylı

g H tarafından engel kaldırılsaydı sitemin kütle merkezinin hızı v 2 dir. oranı nedir? Birinci durumda

g H tarafından engel kaldırılsaydı sitemin kütle merkezinin hızı v 2 dir. oranı nedir? Birinci durumda . Bir uçak sesten hızı oarak, yüksekiğinde üstüüzden uçarken ta tepeizden geçtikten τ süre sonra sesini duyabiiyoruz. Ses hızı c ise uçağın hızını buunuz. h u. =00 /s sabit hızı ie hareket eden tanecikerinin

Detaylı

PEM Tipi Yakıt Hücresi Sisteminde Kullanılan Kompresör Modelinin Adaptif Denetleyici ile Kontrolü

PEM Tipi Yakıt Hücresi Sisteminde Kullanılan Kompresör Modelinin Adaptif Denetleyici ile Kontrolü PEM ipi Yakıt Hüresi Sisteinde Kullanılan Kopresör Modelinin Adaptif Denetleyii ile Kontrolü Yavuz Eren, Levent Uun, Haluk Görgün, İbrahi Beklan Küçükdeiral, Galip Cansever Elektrik Mühendisliği Bölüü

Detaylı

Burulma Düzensizliğinin Betonarme Yapı Davranışına Etkileri

Burulma Düzensizliğinin Betonarme Yapı Davranışına Etkileri Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(1), 459-468 ss., Haziran 2016 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 31(1), pp.459-468, June 2016 Burulma

Detaylı

Erdal İRTEM-Kaan TÜRKER- Umut HASGÜL BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜH. MİM. FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜH. BL.

Erdal İRTEM-Kaan TÜRKER- Umut HASGÜL BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜH. MİM. FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜH. BL. Erdal İRTEM-Kaan TÜRKER- Umut HASGÜL BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜH. MİM. FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜH. BL. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜH. MİM. FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜH. BL. ÇAĞIŞ 10145, BALIKESİR 266 612 11 94 266 612 11

Detaylı

AĠLE ĠġLETMELERĠNDE NESĠLLER ARASI YÖNETĠCĠ DEĞERLERĠNDEKĠ DEĞĠġĠM

AĠLE ĠġLETMELERĠNDE NESĠLLER ARASI YÖNETĠCĠ DEĞERLERĠNDEKĠ DEĞĠġĠM 68 AĠLE ĠġLETMELERĠNDE NESĠLLER ARASI YÖNETĠCĠ DEĞERLERĠNDEKĠ DEĞĠġĠM Öğr. Gör. Yavuz Tansoy YILDIRIM ÖZET DeğiĢim ie karģı karģıya kaan topumarda sadece maddi unsurar deği aynı zamanda değerer gibi manevi

Detaylı

Kimya.12 2.Ünite Konu Özeti

Kimya.12 2.Ünite Konu Özeti Kimya.12 2.Ünite Konu Özeti 1. ORGANİK BİLEŞİKLER 2. HİBRİTLEŞME VE MOLEKÜL GEOMETRİSİ 3. ORGANİK BİLEŞİKLERDE FONKSİYONEL GRUPLAR VE ADLANDIRMA 4. ORGANİK BİLEŞİKLERDE İZOMERLİK Hazırayan Ai Arpat 1 ORGANİK

Detaylı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE İ S T A N B U L K A L K I N M A A J A N S I BAĞIMLILIKLA MÜCADELE MALİ DESTEK PROGRAMI (Kar Amacı Gütmeyen Kuruuşar) 2015 Yıı Tekif Çağrısı Başvuru Rehberi Referans No: İSTKA/2015/BGM Son Başvuru Tarihi:

Detaylı

BETONARME BİNALARDA DOLGU DUVARLARIN DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ. Kadir Erkan UYSAL

BETONARME BİNALARDA DOLGU DUVARLARIN DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ. Kadir Erkan UYSAL İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BETONARME BİNALARDA DOLGU DUVARLARIN DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Kadir Erkan UYSAL İnşaat Mühendisliği Anabilim

Detaylı

Deprem Kayıtlarının Seçilmesi ve Ölçeklendirilmesi

Deprem Kayıtlarının Seçilmesi ve Ölçeklendirilmesi İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI SAKARYA TEMSİLCİLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ Deprem ve Yapı Bilimleri Deprem Kayıtlarının Seçilmesi ve Ölçeklendirilmesi 12 Haziran 2008 Yrd. Doç. Dr. Yasin Fahjan fahjan@gyte.edu.tr

Detaylı

Robot Kaynağı. Lazer Kesim. Üstün Teknoloji. KOZLUSAN Önce kalite, önce hizmet, önce memnuniyet anlayışı ile çalışıyor.

Robot Kaynağı. Lazer Kesim. Üstün Teknoloji. KOZLUSAN Önce kalite, önce hizmet, önce memnuniyet anlayışı ile çalışıyor. LUSN firması Saih Kozu tarafından 978 yıında Manisa'nın khisar içesinde tarım makinaarı imaatı ie faaiyeterine başamıştır. 000 yıında kaorifer kazanı üretimine adım atan firmamız, şu an.000 m² kapaı aan

Detaylı