Karşılaştırmalı Sağlık Sistemleri ve Politikaları. Prof. Dr. Ayşegül Yıldırım Kaptanoğlu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Karşılaştırmalı Sağlık Sistemleri ve Politikaları. Prof. Dr. Ayşegül Yıldırım Kaptanoğlu"

Transkript

1 Karşılaştırmalı Sağlık Sistemleri ve Politikaları Prof. Dr. Ayşegül Yıldırım Kaptanoğlu

2 Sağlık Sistemleri Sınıflandırma Sağlık sistemleri dinamik bir süreç olduğundan ve çok fazla faktörlerden etkilendiğinden sürekli dönüşüm geçirecektir. Hal böyle olunca sağlık sistemleri sınıflandırma yoluna gidilirken söz konusu sınıfları kesin çizgilerle birbirinden ayırmak mümkün değildir. Finansman bu nedenle ülkeler bazında sağlık sistemleri sınıflandırılırken ağırlıklı olarak kullanılan bir gruplama yöntemidir.

3 Sağlık Sistemlerinin Farklı Açıları ile Bakış Sınıflandırılmalı çeşitli uzmanlar tarafından yapılmıştır.

4 SAĞLIK SİSTEMLERİ MODELLERİ Girişimci ve Serbest Piyasa Sağlık Sistemi: Özel Sigorta Modeli Refah Yönelimli Sağlık Sistemi: Sosyal Sigorta/Bismarck Modeli Genel ve Kapsayıcı Sağlık Sistemi: Beveridge Modeli Sosyalist ve Merkezden Planlanmış Sağlık Sistemi: Semashko Modeli

5 Farklı bir sınıflandırma: Ülke Sağlık Sistemlerini Sınıflandırma Çalışmaları Sağlık politikası analizcileri, uluslararası karşılaştırma analizlerinde yaygınlıkla kullanılan çeşitli çerçeveler ve kategoriler geliştirmişlerdir. Örneğin : Karl Evang (1960) çalışmasında sağlık sistemlerini başlıca dört grupta toplamıştır: Batı Avrupa tipi Amerikan tipi Sovyet Rusya tipi Gelişmemiş ülkeler tipi 2

6 Field (1973) sağlık sistemlerini; Çoğulcu sağlık sistemleri (örneğin ABD), Sağlık sigortası sistemi (örneğin Fransa, Japonya), Sağlık hizmetleri sistemi (örneğin İngiltere) ve Sosyalleşmiş sağlık sistemi (örneğin eski SSCB, Doğu Avrupa Ülkeleri) olmak üzere dört grupta sınıflamaktadır.

7 Terris (1978), sağlık sistemlerini üç sınıfta incelemektedir: (1) Kamu yardım sistemi: Genel vergi gelirleri ile finanse edilen ve kamusal olanaklar yoluyla tüm topluma sağlık hizmeti verilen sistemidir. (2) Sağlık sigortası sistemi: Verilen hizmet başına ödeme yöntemiyle özel veya kamu mülkiyetli sigortalar aracılığıyla sağlık hizmetlerinin finanse edildiği ve sunulduğu sistem. (3) Ulusal sağlık hizmeti sistemi: Kamusal olanaklar dahilinde maaşlı olarak istihdam edilen sağlık çalışanları yoluyla topluma sağlık hizmetlerinin götürüldüğü sistemdir. Örneğin eski sistemdeki 2013 öncesi İngiltere NHS'si.

8 Hsiao (1992), bir çalışmasında çok genel bir sınıflama yoluna giderek sağlık sistemlerini Arz yönlü sağlık sistemleri (Örn. İngiltere) Sağlık Sistemleri Talep yönlü sağlık sistemleri (Örn. ABD) Comparing Health Care Systems: What Lessons Nations Can Learn From One Another. Journal of Health Politics, Policy, and Law, Winter 1992;17(4):

9 Dünya Bankası 1993 yılında sağlığa ayırdığı yıllık raporunda sağlık sistemlerini çeşitli parametrelere göre sınıflamıştır. Buna göre sağlık sistemleri aşağıdaki şekilde sınıflanmıştır. Coğrafi bölge esasına göre; Kişi başına milli gelire göre; Sosyo-ekonomik yapıya göre;

10 Sağlık Sistemleri kamu ulusal sağlık hizmetleri (beveridge modeli) sosyal sağlık sigortası (bismark modeli) özel kâr amacı olmayan(!) kâr amaçlı genel vergiler sosyal sigorta özel sigorta cepten harcamalar karma 10

11 Bu hizmetlerin finansal desteği çeşitlilik arz etmektedir. Girişimci ve serbest sağlık sisteminde sağlık hizmeti genellikle özel sektör ve herhangi bir örgütlü programın bir parçası gibi işlevsel olmayan doktor, hastane, eczane gibi otonom kaynaklar yoluyla sunulmaktadır. Bu hizmetlerin finansal desteği çeşitlilik arz etmektedir. Desteğin çoğunluğu hem doğrudan ve yarı doğrudan cepten ödemelerle, hem de özel sigorta acenteleriyle sağlanmaktadır. Yönetim prosedürleri çoğulcu ve oldukça hoşgörülüdür.

12 Girişimci ve serbest sağlık sistemi Girişimci ve serbest sağlık sistemi, liberal ekonomik sistemin sağlıktaki görünümüdür. Bu sistemde, sağlık hizmetlerinin arzı ve sağlık harcamalarının büyük bir kısmını özel sektör karşılar, hastane yataklarının büyük bir bölümü de özel sektörün elindedir. Bu sağlık sistemi, sağlık hizmetlerinin arz ve talebinde ana unsur olarak serbest piyasa şartlarında gerçekleşen özel sektör sağlık hizmetlerinin yaygın olduğu bir ortamı tanımlamaktadır.

13 Roemer (1993) ise sağlık sistemlerini, sağlık hizmetleri piyasasına devletin müdahale sınırlamasının en az olanından, en çok olanına göre dört sınıfta toplamaktadır. Serbest piyasa tipi özellikli sağlık sistemleri'. Bu tipteki sağlık sistemlerinde sağlık, ağırlıklı olarak piyasa koşullarına bırakılmıştır. İleri düzeyde endüstrileşmeyi sağlayan ülkeler arasında bu sistemin tipik örneği Amerika Birleşik Devletleri dir. Refah yönelimli tipteki sağlık sistemleri: Almanya, Fransa, Japonya ve Avustralya bu sağlık sistemi tipinin endüstrileşmiş ülkelerdeki örnekleridir. 7

14 ABD sağlık hizmetleri ABD sağlık hizmetleri finansmanının büyük bir kısmı özel sağlık sigortası ile yapılmaktadır. Bunun yanında devlet, Medicare uygulaması ile 65 yaş üzeri kişileri, Medicaid uygulaması ile yoksul vatandaşları ve Tricare uygulaması ile de asker ve gazileri güvence altına almaktadır. Amerika daki sağlık sisteminin temelini sağlık sigortası oluşturur. Sigorta sistemindek idağılım şu şekildedir: Devlet görevlileri ve askerler için sağlık sigortası devlet desteğiyle gerçekleşir. (ki bu sadece nüfusun %2 sidir. Çok yaşlı veya çok fakir olanlar için de sağlık sigortası devlet desteğiyle gerçekleşir. Bu kapsamdaki sigortalar Medicare ve Medicaid olarak bilinir.

15 Medicare: 65 yaş ve üstündeki kişileri ve malulleri kapsar. Bu destek programından yararlanabilmek için sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmak ve öncesinde en az 10 yıl ödeme yapmış olmak zorunludur. Bu koşulları yerine getiremeyenler için kişisel katkı yaparak Medicare B programına girme şansı tanınmakta ise de pek çok yoksul ve göçmen Medicare ek ödeme koşullarını karşılayamamaktadır. Medicare 2013 yılında toplam nüfusun %15 ni kapsamaktaydı. Medicaid (Belli birgelirin altındakiler için). Çocuklu ve düşük gelirli aileleri, sakat ve körleri, yoksulluk sınırının altındaki ailelilerdeki, 6 yaşından küçük çocukları ve gebeleri kapsamaktadır yılında toplam nüfusun %16 sı Medicaid aracılığıyla sağlık hizmetlerinden faydalanmıştır. (Eğer Amerikan vatandaşı değilseniz Medicaid ten yararlanma hakkınız olup olmadığını yaşadığınız eyalet ve county lerden öğrenebilirsiniz.) Medicare

16 ABD SAĞLIK SİSTEMİ 4 PARÇALIDIR. Amerika Birleşik Devletleri nin genel sağlık sistemi, dört ana sağlık sistem modelinin her birinden bir parça barındırmaktadır. Gaziler ve çocukların sağlık hizmeti alması açısından model Beveridge modeline, Yaşlılara hizmet sunumu açısından ulusal sağlık sigortası modeline, Çalışanlara sunulan sağlık hizmetleri açısından ise Bismark modeline benzemektedir. Son yıllarda yapılan değişiklikten önce nüfusun %15 inden fazlasının sağlık sigortası olmamasından dolayı ise model cepten ödeme modeliyle benzerlikler taşımaktadır.

17 ABD Sağlık Hizmetleri Finansmanı Sağlık Hizmetlerinin finansmanını sağlayan dört temel grup vardır. Kar Amaçlı Özel Sigorta Şirketleri Mavi Haç (Blue cross) ve Mavi Kalkan (Blue shield) Bağımsız Sigorta Planları Kamu Sigortaları (Medicare/Medicaid)

18 Bu sistemin temelini özel sigortalar oluşturmaktadır ve temel ilke herkesin doktorunu ve hastasını seçebilme hakkına sahip olabilmesidir. Hekimlerin çoğu özel muayenelerinde çalışmayı tercih etmekte ve ödemeler ya sigorta tarafında ya da doğrudan hekime yapılmaktadır. Ülkenin sağlık uygulamalarında tam bir birlikten söz etmek mümkün değildir ve eyaletlerde farklı uygulamalar görülebilmektedir. Özel sağlık sigortasına odaklı gelişen sistemde, 1960 lı yıllarda düşük gelir seviyeli kişilerin problemleri için kamunun devreye girmesiyle özel sağlık sigortası yaptıramayanlar için Medicaid ve yaşlılar için Medicare isimli kamu kuruluşları oluşturulmuştur. Benzer uygulamalar gaziler ve çocuklar için de geliştirilmiştir.

19 Amerika Birleşik Devletleri, kişi başı sağlık harcamaları en yüksek ülke olmasına ve teknolojik açıdan gelişmiş olmasına rağmen dünyanın en sağlıklı toplumu değildir. DSÖ 2007 verilerine göre ABD bebek ölüm hızına göre 39., doğuşta beklenen yaşam süresine göre 42., global bazda 37. sırada bir sağlık performans düzeyine sahip olabilmiş, Commonwealth Fund 2013 verilerine göre OECD tarafından hazırlanmış gelişmiş ülkeler sağlık performans sıralamasında ise son sırayı almıştır (WHO, 2012; OECD, 2013b:1). Sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve çok maliyetli olması sebebiyle 2010 yılında Başkan Obama tarafından tasarlanan ve ülke çapında bir reform olarak nitelendirilen Hasta Koruma ve Ekonomik Bakım Yasası (The Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA) isimli yeni sağlık sisteminde sigorta kapsamında bütün insanların yararlanacağı şekilde bir genişletme politikası yer almaktadır. Bu sigortada Medicaid erişilebilirliği genişletilip eyalet bazında sigorta değişim programıyla bireylerin sağlık sigortasını satın almaları sağlanmaya çalışılmıştır. Ancak, 30 milyon insanı sağlık sigortası kapsamına alma amacıyla yürürlüğe giren yeni sistem yasasında beklenenin aksine sadece 2-3 milyon kişi bu sigorta kapsamına dahil olmuş, medikal ilaçlar ve sağlık harcamalarında ise artışlar görülmüştür.

20 Refah Yönelimli Sağlık Sistemi: Sosyal Sigorta/Bismarck Modeli 1883 yılında Almanya da hem yoksulluğu azaltmak hem de gelişen sosyalist ve devrimci baskı karşısında işçilerin işverenlere ve devlete olan bağlılığını arttırmak, diğer bir deyişle onları sistemle bütünleştirmek amacıyla dönemin başbakanı Otto Van Bismarck önderliğinde başlatılmıştır. Bu sistemde, devlet sağlık hizmetlerini bir refah projesi olarak görüp kamu adına düzenlediği zorunlu ve primli sağlık sigortası yoluyla sağlamayı esas almaktadır. Bu modelde sağlık hizmetleri bir kamu görevi sayılarak, toplumun ödeme yapmadan yararlandıkları koruyucu sağlık hizmetlerinin yanı sıra, prime dayalı zorunlu sigorta sistemi karşılığında tedavi edici sağlık hizmetlerinden de yararlanması sağlanmaktadır

21 Justitia Regnorum Fundamentum BISMARK MODELİ ADALET YÖNETİMİN ESASIDIR: BU NEDENLE SAĞLIK HİZMETLERİ DAĞITIMDA ADİL OLMAK LAZIMdır.

22 Genel Sağlık Sigortası Türkiye Cumhuriyeti Anayasası na göre sağlık hizmeti kamu malı niteliğindedir, devletin görevlerindendir ve sağlık hizmetlerinden Sağlık Bakanlığı sorumludur. Sağlık hizmetleri kamu, yarı kamu, özel ve kar amacı gütmeyen vakıf kuruluşlarınca sağlanır. Sağlık hizmetlerinin finansmanı ise vergiler, sosyal güvenlik primleri (SGK), özel sigorta primleri ve cepten ödeme ile gerçekleşmektedir. Son 20 yıl içindeki hızlandırılmış reformlarla ve 2003 yılında başlayan Sağlıkta Dönüşüm programıyla Türk sağlık sistemi yeniden organize olmuş, Sosyal Güvenlik Reformu ile Genel Sağlık Sigortası sistemi yürürlüğe sokulmuştur. Bu değişiklikler sonucunda vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminde kolaylıklar sağlanmış ve yüksek sağlık harcamalarına karşı düşük gelir seviyeli kesim için mali koruma durumunda iyileşmeler görülmüştür (OECD, 2008:75-87) yılı itibarı ile tüm vatandaşların Genel Sağlık Sigortası sistemine dahil olması zorunluluğu getirilmiştir.

23 Son yıllardaki kamunun sağlık harcamalarındaki payının hızla yükselmesi finansman konusunda riskleri artırmaktadır. Dünyada sağlık harcamalarında OECD ülkeleri önemli bir yer tutmaktadır. OECD ülkeleri dünya nüfusunun %20 sini oluştururken, 2010 yılında 6,5 trilyon dolara yakın sağlık harcamalarıyla tüm dünya sağlık harcamalarının %84 e sahiptir. Bu yüksek değerlerin çeşitli açıklamaları olsa da en öne çıkanlar gelişmiş ülkelerde nüfusun giderek yaşlanması, tıp ve ilaç teknolojilerindeki gelişmeler sonucu sağlık hizmetlerinde arzın ve talebin artması ve bazı kronik hastalıklarda görülen artış olarak belirtilmektedir yılında Türkiye nin 70 dolarlık en düşük kişi başı sağlık harcamasını 86 dolar ile Kore ve 276 dolar ile Portekiz takip etmektedir. Kişi başı sağlık harcamalarında ilk üç sırayı ise 1102 dolar ile ABD, 1029 dolar ile İsviçre ve 973 dolar ile Almanya almıştır.

24 Kapsayıcı (bütüncül) tipteki sağlık sistemleri: Birkaç ülkede refah yönelimli olan sağlık sistemleri 2 Dünya savaşı sonrasındaki politik gelişmeler ile birlikte kapsayıcı tipe doğru bir gelişme göstermiştir. Bunun sonucunda da, sistemin bütün nüfusu kapsaması, finansmanın tamamen genel vergilerden sağlanması, doktor ve diğer sağlık personelinin ücret sistemi ile istihdam edilmeleri ve sağlıkla ilgili faaliyetlerin tamamın; yakının doğrudan hükümet kontrolünde sunulması sağlanmıştır. Bu sistemin gelişmiş ülkelerdeki en tipik örneği İngiltere sağlık sistemidir. 8

25 Beveridge modeline sahip Danimarka, İsveç, İrlanda, İngiltere vb ESKİ Bölge sağlık yönetimi: Primary care trust (PCT) (İşçi Partisi dönemi) Bölge sağlık yönetimi: Regional health authority (Muhafazakar Parti dönemi) YENİ 2012 den beri Klinik Yönetim Grupları (Clinical Commissioning Groups)

26 Clinical Commissioning Groups NHS İngiltere ile birlikte Sağlık Departmanı (Department of Health), Devlet Sağlık Sekreteri (The Secretary of State for Health) ve Klinik Yönetim Grupları (Clinical Commissioning Groups) İngiltere de sağlık hizmetlerinin idari ve hukuki fonksiyonlarını yerine getirmekle görevli kamusal sağlık birimleridir. Eskiden bu işlerden Sağlık Departmanı ve Devlet Sağlık Sekreterliği sağlık hizmetlerinin tüm işlem ve organizasyonlarından sorumludur

27 İngiltere de 2012 yılına kadar. NHS adı verilen sağlık yapılanmasının Stratejik Sağlık Mercileri (Strategic Health Authorities-SSM) ve Birinci Basamak Tröstleri (Primary Care Trusts) vardı 2012 yılına kadar. Ülke genelinde 10 tane stratejik sağlık yönetimi mercisi ve 152 birinci basamak tröstleri mevcuttu. Bahsi geçen yapılanmalar; sorumlu oldukları bölgedeki ihtiyaçların belirlenmesi, hizmetlerin planlanması ve finansmanın buna göre tahsisinde görev üstlenmekteydi. Ayrıca hizmet sunucularla yapılması gereken çeşitli sözleşmeleri de yapma yetkisine sahipti. Bir SSM bölgesinin nüfusu yaklaşık en az 2,5 milyon en fazla ise 7,4 milyondu. Birinci Basamak Tröstler ise SSM lerin yerel uzantılarıydı ve ortalama 500 bin nüfustan sorumlu idiler.

28 2012 den sonra 2012 yılında Birleşik Krallık ta yürürlüğe giren Sağlık ve Sosyal Hizmet Yasası (The Health and Social Care Act-2012) ile yeni bir sağlık hizmetleri yapılanmasına başlandı. Temel ihtiyaç sağlık hizmetlerine bütçeden ayrılan payın % 10 ların altında olması ilkesine dayanmaktaydı. Birinci Basamak Tröstleri ve Stratejik Sağlık Mercileri tamamen kaldırıldı ve yerlerine Clinical Commissioning Groups kuruldu. (CCG olarak ifade edilen kavram bölgedeki NHS bağlı sağlık kuruluşlarının bir biri ile ekonomik ve stratejik iş birliğidir.) 1. ve 2. basamak sağlık hizmetleri iş birliği ve ortaklığı Sağlık Hizmetlerinde İş birliği (CCG)

29 Bir CCG, (aile hekimliği uzmanı) genel pratisyenler tarafından oluşturulan ve yönetimin de hekimlerde olduğu yarı otonomik yapılardır. İngiltere'de genel pratisyen olmak için tıp fakültesi sonrası uzman olmak şarttır. Tıp fakültesini bitiren hekimler 1987 den beri Aile Sağlığı Merkezlerine (General Practice) çalışamazlar ve hasta muayene edemezler. Sadece kat sorumlusu olarak hastanelerde uzmanların yanında ikincil görev alırlar. Bizdeki pratisyen kavramı ile İngiltere deki genel pratisyen kesinlikle aynı değildir. NHS artık İngiltere de sağlık hizmetlerin sunulmasında çok etkin değildir. Yetki CCG geçmiştir. Bu değişiklikteki amaç, hekimlerin hastaları hakkında kontrol ve karar noktalarında etki ve güçlerinin arttırılması, bir bakıma birinci basamak hekimlerinin sorumlu oldukları yerel bölgelerin sağlık ihtiyaçları ve sağlık hizmeti sunumunda daha fazla sorumluluk almalarını sağlamaktı. Bu tip hizmete entegre hizmet adı verilir.

30 Entegre Sağlık Hizmeti Ülke genelinde toplam 221 CCG mevcuttur. Bu yapıları, ülkemizde bir bölge veya ilçenin aile hekimlerinin bir araya gelip, kendi kendilerini idare ettikleri ilçe bazlı bir Aile Sağlığı Merkezleri Birliği gibi düşünebiliriz. CCG bünyesinde genel pratisyenler haricinde ek uzmanlık eğitimi alarak genel pratisyen olmayı kabul etmiş kadın doğum, cerrahi, çocuk, anestezi, kardiyovasküler vb uzman hekimler de görev yapabilmektedir. Bu uzmanlar eğer bölgedeki hastaları ayaktan tedavi edbili Birinci basamak hizmetler dışında acil sağlık hizmetleri, rehabilitasyon hizmetleri, elektif hastane hizmetleri, ruh sağlığı hizmetleri de CCG yapılanmasında verilebilmektedir. Entegre denen yapı işte 2. basamağında 1. basamak ile iş birliğinde toplumun sağlık hizmeti ihtiyacını çözmesidir. Ülkemiz bu yapılanma için sağlık iş gücü ve ekonomik olarak çok uygun fakat zihinsel olarak henüz uzaktır.

31 Bir CCG nin sorumlu olduğu nüfus ise ortalama 250 bin civarındadır. Sunulan hizmetler ve kayıtlı nüfusun özelliklerine göre NHS üzerinden ödeme yapılmaktadır. CCG lerin kendi bütçelerini idare etme yetkileri mevcuttur. NHS in tüm bütçesinin %60 ı CCG lere ayrılmış durumdadır. Çalışanlar 657 vb memur değil, sözleşmeli statüdedirler. NHS ile yerel sağlık otoriteleri üzerinden sözleşme yaparak çalışırlar. Birinci basamakta hasta tanısı, bakım, sevk ve idaresi CCG tarafından halk sağlığı hizmetleri ise, yerel halk sağlığı otoriteleri tarafından sunulmaya devam etmektedir. Yerel sağlık otoriteleri ve CCG ler toplum sağlığını ilgilendiren konularda entegre çalışmaktadır. Bu amaçla yerel otoritelerce kurulan Sağlık ve Refah Kurulları (Health and Wellbeing Boards) bünyesinde sağlığın tüm paydaşları bir araya gelmektedirler. NHS England, CCG lerin performansını ölçmek için bir dizi kriter hazırlayarak denetim ve takip görevini sürdürmektedir. CCG ler yanında liderlik ve yol göstericisi bir role sahiptir.

32 Genel bakış Ulusal sağlık hizmetleri (1948) başlamış süreç ekonomik olarak sürdürülebilir ve ihtiyacı olana tanı ve bakım, herkese halk sağlığı şeklinde devam etmektedir. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS-National Health Service), ilk kapsamlı, ulusal sağlık bakım programıdır. Yüksek düzeyde merkezi yönetim ve finansman günümüzde yerel CCG lere geçmiştir. Toplam bütçe bölgeye yılda 1 kez yollanır bir daha yollanmaz. Hastalar hizmet sunucusunu seçebilirler eğer özel sigortaları var ise 16 hafta olan sevk süresini beklemeye gerek kalmadan 2-3 günde 2. basamağa ulaşırlar. Hizmet sunumu kamu ve özel karışımıdır.

33 Kapsanan hizmetler Tarama, aşılama ve aşılama programlarını da içeren koruyucu sağlık hizmetleri, Ayakta ve yatarak verilen hastane (uzmanlık) hizmetleri, Yatarak ve ayakta verilen ilaçları, Diş bakımı, Göz bakımı, Öğrenme engellerin bakım hizmetini de içeren ruh sağlığı' hizmetleri, Palyatif bakım, Bazı uzun dönemli bakım ve rehabilitasyon hizmetleri

34 Sağlık Finansmanı ve Harcamaları NHS günümüzde ağırlıklı olarak hem genel vergilerden hem de özel sigortalar aracılığı ile finanse edilen bir sisteme dönüşmüştür. Uzun bekleme listeleri nedeni ile çalışan ve işi olan orta gelir grupları çeşitli nedenlere dayalı olarak nüfusun belli bir kesimi tamamlayıcı sigorta yaptırma yoluna gitmiştir. Bu finansman kaynaklarına ek olarak sistemde özel sağlık sigortası da az da olsa kullanılmaktadır. Ayrıca cepten yapılan harcamalar ve kullanıcı katkıları da günümüzde sistemde kullanılmaktadır

35 2009 yılında İngiltere sağlık hizmetlerine yakla GSYİH'nın %10'unu ayırmıştır. Kamu harcamalarının özellikle USH, bu sağlık harcamaları içindeki payı %84'tür. USH finansmanının yaklaşık %75'i genel vergilerden ve %20'si ulusal sigortadan, %3 kadarda kullanıcı katkıları ve diğer kaynaklardan gelmektedir. Ayrıca ulusal sağlık hizmetinde reçeteli ilaçlar, dişçilik hizmetleri için de özellikle USH hizmetlerini kullanan özel olarak finanse edilen hastalardan bir takım ücretler alınmaktadır.

36 Birinci basamak hizmetler Birinci ve kimi zaman ayaktan İkinci basamak sağlık hizmetleri genel pratisyenler tarafından sağlanmaktadır. Genel pratisyenlerine kendi listelerinde kayıtlı hastalara hizmet verirler da bir GP ye düşen nüfus sayısı 1,567 kişidir. Hekimler nöbet dahi tutmaktadırlar. GP ler normal olarak hastalarla ilk karşılaşma noktasıdır. Hastalar GP lerini seçmekte çok fazla esnek değildirler.

37 GP leri çoğu ulusal bir sözleşme altında özel sözleşmeli olarak çalışırlar. Ödemeler maaş, kişi başına ve hizmet > * > > başına şeklindedir. GP ler çoğunlukla hemşire ve diğer sağlık personeli istihdam ederek çoklu partner uygulaması şeklinde çalışmaktadır.

38 Sağlık Reformları 1979 yılı Margaret Thatcher sağlık alanında liberalizasyon ve özelleştirme girişimleri 1991 yılında hizmet sunumu ile hizmet finansmanı birbirinden ayrılmış ve dahili piyasa devreye girmiştir.

39 1999 dan beri de 480 adet Birinci Basamak Grupları (BBG/Primary Care Groups / PCGs) oluşturulmuştur (dahili piyasanın yerini entegre bakım sistemi almıştır). Genel pratisyenler bu gruplar içinde faaliyet göstermeye başlamışlardır.

40 Özellikle de 1991 yılında gerçekleştirilen reformlarla birlikte karar verme sorumluluğu kısmen de olsa yerel organizasyonlara ve kuruluşlara devolüe edilmiştir.

41 GÜNÜMÜZDE Her bölgenin CCG ları bölgedeki hasta temsilciler, Eczacı temsilcileri, ticaret mensubu ve hekim temsilcileri ve profesyonel sağlık yöneticileri ile düzenli toplantılar yaparlar. Bu toplantılar raporlar halinde yayınlanır. Hasta katılımı ve bölgedeki etkin sağlık otoritelerinin katılımı önemsenir.

42 1842 yılında hazırladığı ve bir hukukçu olan Edwin Chadwick' in ( ) komisyon başkanı olarak sunduğu raporda hastalıkların temel nedeni yoksulluk ve yoksulluğun önemli nedenlerinden biri de hastalıktır deniliyordu.

43 Ücretsiz, vergilerden, sağlık hizmeti aynı zamanda Halk Sağlığı Hizmetidir. Sigorta, prim esasına dayanan sağlık hizmeti, tanı, tedavi, bakım ve takiptir. Genel Vergilerden Aile Hekimliği, 1. basamak sağlık hizmeti verilebilir. Aşılama, salgınların önlenmesi Tarama Bebek ve çocukların bakımı vb Muhtaç yaşlılar vb Ayaktan çözülebilecek aciller. Prim, Cepten Ödeme Tanı, tedavi ayakta veya yatarak mutlaka ücret karşılığı olur. Ailenin durumu incelenir ve bazı check list lere göre işlem yapılır. Sosyal hizmet uzmanları bu listelemeleri CCG içinde grubu zarara uğratmadan yaparlar zira ücretleri bölgeye gelen ortak bütçeden ödenir. Yıl içinde bütçeye başka para girişi olmaz.

44 Sağlık Politikası Perspektifinden Sağlık Sorunları Sağlık sorunları tıbbi anlamda hastalıklara işaret etmekte olsa da, sağlık politikaları perspektifinden sağlık hizmetlerine ulaşabilme bir başka ifadeyle bu hizmetlerin bedelini ödeyebilme sorunu üzerinedir. Hizmetin finansmanı üzerinden, sunumun kimler tarafından ve nasıl gerçekleştirileceği tartışma konusu olmaktadır.

45 Sorunun Çözümü Üzerine 1. Sağlık hizmetlerin genel bütçeden finanse edildiği, sağlık hizmetlerini kendisi(devlet) sunduğu veya özel sektörden satın aldığı ulusal sağlık hizmeti sistemi veya sosyalleştirme 2. Devlet veya özel sektör tarafından oluşturulan sigortalara prim ödenmesi suretiyle fonlanan sigorta sistemi. Her iki sistemde de belirli bir düzeyde standartlaştırılmış sağlık hizmetinin finansmanı öngörülmektedir.

46 Standartlaştırılmış Sağlık Hizmetin Düzeyi Sorunu 1. Emek Gereksinimi; sağlık hizmetine gereksinimi olan emeğin bilinç ve örgütlülük düzeyi. Kapitalistler tarafından metalaştırılan sağlık hizmetleri 2. Kapitalist üretimin(sermaye) optimum üretkenliğini sağlayacak düzeyin sağlanması. Emeğin bilinç ve örgütlülük düzeyinin bir sınırı yoktur, bu üretimin verimliliğini düşürür.

47 Wirchow

48 Sosyalleştirilmiş Sağlık Hizmetleri Sisteminin Pratiği R. Virchow un yaklaşımına göre emeğin gereksinimlerine göre düzenlenmiş sağlık hizmetlerinin örgütlenme ilkeleri; Genel bütçeden finansman Devlet kurumlarında, devlet görevlisi sağlık emekçileri tarafından ücretsiz sunum Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine öncelik verilmesi

49 Semashko Modeli Sağlık Herkesedir!

50 Sosyalist tipteki sağlık sistemleri: Devrimle sosyalist bir yönetim düzeni kuran ülkelerin, sağlık sistemlerinin yapı ve fonksiyonları da sosyalist bir özellik kazanmıştır. Yani bütün doktor ve sağlık insan gücü kamu denetimin girmiş, teoride sağlık hizmetleri herkesin kullanabileceği bir yapıya bürünmüştür. Bu tipteki sağlık sistemine örnek olarak eski SSCB ve eski MDA ülkeleri verilebilir. Daha sonra değinileceği üzere bu tip sağlık sistemi Semashko sağlık modeli olarak isimlendirilmekteydi. 9

51 Semashko Modeli Sağlık sistemleri incelendiğinde Semashko Modeli olarak tanımlanan sistem; kollektivist ekonominin sağlığa uyarlanmasıdır. Buna göre; Tamamen kamu kontrolündemülkiyetinde(doktoru, hastanesi vs.) ve denetiminde sağlık hizmetlerinin sunumu Vatandaşlarına tamamen ücretsiz sağlık hizmeti

52 Semashko Modeli

53

54

55 Semashko Modelinin Politik Çerçevesi Semashko sağlık sisteminin temeli Sovyet işçileri Sağlık-Sanitasyon kongresinde atılmıştır. Buna göre; Sağlıklı yaşam koşullarının geliştirilmesi Sık görülen bulaşıcı hastalıklarla mücadele Sanitasyon önlemlerinin alınması Sağlık yasalarının oluşturulması Alkolizm ve üretim ilişkilerinden kaynaklı hastalıklarla mücadele

56 Semashko ya Göre Kapitalist tıbbın, sosyalist tıptan temel farkı koruyucu sağlık hizmetlerine odaklanılması olarak tanımlanmaktadır.

57 Semashko Döneminde Gerçekleştirilenler Kollektif üretim merkezlerinde (komünlerde) Sağlık ve Sanitasyon Birimlerinin oluşturulması. Kırsal bölgede ebe evleri, ilk yardım ve sanitasyon eğitim birimlerinin oluşturulması. Veremli çocuklar için açık hava okulları (öğretmen, sağlık çalışanlarının bulunduğu) kurulması. Bebek, çocuk ve hamile kadınlar için ise süt dağıtımının yapılması. Ayaktan tedavinin gerçekleştirildiği hastalık özelinde dispanserlerin kurulması. Spor ve benzeri sağlıklı yaşama ilişkin etkinliklerin gerçekleştirilebildiği istirahat evlerinin açılması.

58 Semashko Modeli 1920 den 1970 lere kadar kollektivist ekonominin dışında kalan ülkelere nazaran özellikle bulaşıcı hastalıklarla mücadelede bir takım ilerlemeler sağlamıştır ancak sürdürülebilir olmamıştır. Aynı zamanda o dönem için gerçekten sağlık hizmeti alabilmek için informal cepten ödemelerin yaygın olduğunu hatırlamak gerekmektedir.

59 Semashko Modeli Neden Devam Etmedi? Ayaktan hasta hizmetlerinde Semashko yaklaşımından aşırı uzmanlaşmaya gidilmesi. Semashko modelindeki bölge hekimlerine olan güvenin azalması sonucu hastaların bu hekimleri py-pass etmesi. Bu durumun sağlık hizmetlerinin maliyetlerini arttırması.

60 Semashko Modelinin Göreli Başarısı

61 Sosyalizmden Farklı Olarak Sosyal Demokratik Yaklaşım İşçi hareketlerinin artan talepleri (Paris Komünü) ve nihayetinde Sovyetler Birliğinin kuruluşu sağlık hizmetlerinde sosyal demokratik yaklaşımın doğmasına neden olmuştur. Örgütlü emeğin sağlık hizmetlerinin finansmanında Bismarkçı sosyal politikalar; burjuvanın da katkılarının alınması Daha ötesinde ise Sovyetler Birliği ndeki emekçilerin örnek alınmasından çekinen İngiltere İşçi Partisi tarafından kurulan; hizmetin genel bütçeden finanse edildiği ve kamusal bir hizmet olarak örgütlendiği Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS).

62 Sosyal Demokratik Yaklaşıma Sosyalizmden Eleştiriler Bugün Beveridge ve Bismark olarak ifade ettiğimiz bu sağlık sistemi modelleri sosyalistler tarafından eleştiri konusudur. Çünkü sosyalist görüşe göre; bu sistemler ekonomik paylaşımdan kaynaklı toplumsal eşitsizlikleri ortadan kaldırmak suretiyle sağlık eşitsizliklerini yok etmeyi amaçlamaz. Aksine, mevcut kapitalist ekonomik modelin korunarak ortaya çıkan sağlık eşitsizliklerinin devlet müdahalesiyle hafifletilmesi söz konusudur. İkinci eleştiri noktası da koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine öncelik vermediği ve bu hizmetleri tedavi edici hizmetlerle gerektiği gibi bütünleştirmediği üzerinedir.

63 Ancak; Gerek Beveridge gerekse Bismark modeli o dönem içinde ekonomik gelişmişliğin göstergesi olan endüstrileşmeyi(sanayileşme) en yüksek seviyede temsil eden ve birbirine rakip olan İngiltere ve Almanya da ortaya çıkmıştır. Yani; bir ülkede güçlü bir üretim yoksa ve kayıt dışı ekonomi varsa orada sosyal demokratik politikalar da söz konusu olamaz.

64 Sağlıkta Sosyalist Hareketlere Karşı Çıkanlar: Kanada Örneği ABD deki özel sigorta şirketleri ve ilaç endüstrisi Geçimlerini sağlık hizmeti satmaktan sağlayan Kanadalı hekimler ve örgütlerdir (Kanada Tabipler Birliği) Emek ve emeğe ihanet mi ediyor?

65 Kapitalist Bir Ülke Olan İngiltere de Sağlık Sistemi Birinci, ikinci ve üçüncü basamaklar arasında sıkı bir sevk zinciri. Birinci basamakta Genel Pratisyenler (GP)-Aile Hekimleri bulunmakta ve hastaların ilk tanı ve tedavi bu hekimler aracılığı ile sağlanmakta. GP ler devlet memuru değil sözleşmeli birer sağlık çalışanıdır. GP lerle birlikte çalışan hemşire ve diğer sağlık çalışanları da sözleşmelidir. GP ler koruyucu sağlık hizmeti vermeye çalışmaz. Genel vergilerden finanse edilir ve NHS e kamu bütçesinden ne kadar bütçe ayrılacağı bellidir.

66 Türkiye de Sosyalleştirme Tartışmaları 1. Dünya Savaşı sonucu Osmanlı İmparatorluğu nun yerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti cılız sanayi ve yaygın tarım ekonomisiyle sağlıkta sosyal demokratik politikalar güdemezdi. Bunun etkisi İzmir İktisat Kongresinde çizilen kapitalist ekonomik modelinin yürümemesinde de görülmüştür yılında sıtma, trahom, frengi, tüberküloz gibi hastalıklarla mücadele kapsamında Sovyetler de bulunan dispanserler Türkiye de de açılmaya başlanmıştır. Bu dispanserlerde ücretsiz sağlık hizmeti sunulmaktaydı de Demokrat Parti döneminde Hastaneler Yasası ile emek primine dayalı sosyal sigortacılık başlatılmıştır.

67 Türkiye de Sosyalleştirme Tartışmaları Daha sonra 1960 yılı ihtilali ile Demokratik Parti sağlık politikaları yerine, Dr. Nusret Fişek ile anılan 5 Ocak 1961 da kabul edilen 224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesine Dair Kanun yürürlüğe girmiştir.

68 224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesine Dair Kanun un Doğuşu 1960 darbesiyle gündeme gelen sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi o dönemin Milli Birlik Komitesi (MBK) in bir ürünüdür. O dönemde Hıfzısıhha Okulu Müdürü olan Nusret Fişek e MBK tarafından sağlığın sosyalleştirilmesi konusunda hazırlık yapılması istendiğinde cevabı şudur; MBK in istediği olan sosyalleştirme kominüst rejimlerde olduğu, yapılması gerekenin sağlık hizmetlerinin millileştirilmesi yönündedir. Nusret Fişek in aklında NHS tarzı bir sağlık sistemi olduğu anlaşılmaktadır.

69 224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesine Dair Kanun un Doğuşu MKB sosyalleştirilmiş sağlık hizmetlerinde; Serbest hekimliği yasaklama (Tam gün Yasası gibi) Hekimlerin devlet memuru statüsünde çalıştırılması ve o statüde ücretlendirilmesi Hekimler arasında rekabetin böylece ortadan kaldırılması Hekim hizmetinin ücretsiz olması Ancak kamuda çalışmayan hekimler kendi muayenehanelerini açabilirler ve ücretini ödemek koşuluyla isteyenler diğer sağlık kuruluşlarını (özel) tercih edebilirler Nusret Fişek; bunların sakıncaları olabileceğini düşünmektedir.

70 224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesine Dair Kanun un Doğuşu Nitekim Nusret Fişek in MBK ya gönderdiği ilk sağlık programı reddedilir. Gerekçeleri ise; sağlık çalışanlarının sözleşmeli olması ve programda prim toplama ilkesini içermesidir. İlk programda ergenlik çağına erişmiş herkesin yılda 25 lira prim ve her kilo tuz ve posta pulu başına 5 kuruş sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere ek vergi öngörülmekteydi.

71 224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesine Dair Kanun un Doğuşu Nüfusa Dayalı Herkesi kapsayan ve izleyen Tümelci Ekiple yürütülen Ulaşılabilir Eşitlikçi Ücretsiz Sevk Zincirine Dayalı Tek Başlı; Sağlık hizmeti tek elden planlanır ve denetlenir. Yasalar tüm kurumların sağlık hizmeti açısından denetlenmeleri ödevini Sağlık Bakanlığı na vermiştir. Sistemin merkezinde ise Sağlık Ocakları bulunmaktaydı.

72 224 de Sağlık Ocakları Sağlık ocağı nüfusa yönelik planlanır ve yapılanır. İçinde görev alacak ekibi de, bütüncül bakış taşıdığı bilinen pratisyen hekim yönetir. Anne ve çocuk sağlığı sorunları ve enfeksiyonların önemi dikkate alınarak bu kadronun çekirdeği ebe, hemşire ve sağlık memurundan oluşur. Ebeler ve hemşireler kadınları evde düzenli izler ve eğitir. Ebe eve kapıyı çalmadan, evin hanımının adını seslenerek doğrudan girebilen bir sağlık çalışanıdır. Sağlık memuru, erkeklere çalışma ortamlarında, köy ve mahalle kahvesinde ulaşabilir.

73 224 de Sağlık Ocakları Sağlık ocağının geniş bir salonu bulunur. Burada hastalar oturup bekler, gereğinde filmlerle desteklenen eğitim toplantıları düzenlenir. Salonun ortasındaki küçük mutfakta hanımlara mama yapımından arabezi bağlamaya dek birçok konuda eğitim sunulur. Sağlık ocağı birden fazla yerleşim biriminden, su kaynakları ve çevre sorunlarından sorumludur. Ulaşımı sağlamak için her sağlık ocağına dörtçeker bir arazi aracı ve şoför verilmiştir.

74 224 de Sağlık Ocakları Sağlık ocağının yaşamsal elemanlarından olan tıbbi sekreter çalışmaların düzenli kaydını tutar, sağlık çalışanları ile bulgularını paylaşır, sonuçlarını bölgeye sunarak tartışır. Her sağlık ocağı nüfus yapısı, sorunları ve öncelikleri ile kendine özgüdür. Hedefleri saptayıp onlara ulaşabilmek sağlık çalışanlarına doyum sağlar, yeni hedefler oluşturmak için de güdüler. Toplumla iç içe yaşama, ev ziyaretleri yapma ve halkın günlük ya da düğün, sünnet gibi toplu etkinliklerine katılma; sağlık ekibinin, özellikle de ebenin halkı yakından tanımasını sağlar.

75 Evdeki Hesap Çarşıya Uymaz Sağlık ocaklarında eğitim gerçekleşmez. Hastane uzmanları bırakın eğitime destek vermesini sevk edilen hastaların tedavilerinde bile katkı sunamaz. Laboratuvar araç-gereçlerinin kıtlığı söz konusudur. Tahsis edilen araçların yakıt masrafları bile karşılanamaz. Sağlık evi ziyaretleri, ebelerin denetimi gerçekleşmez.

76 Evdeki Hesap Çarşıya Uymaz Atanan öğretmenler lojmansız oldukları için gittikleri yerdeki lojman sahibi ebelerle evlendiler. Daha sonra da öğretmen taşradan merkeze atanınca eş durumundan ebe de merkeze gelmiş oldu. Diğer sağlık çalışanları da bu yolu seçerek diğer meslek gruplarından evlilik gerçekleştirdiler. O halde herkes için eşitlikçi, ekibe dayalı, ulaşılabilir sağlık hizmeti nasıl sağlanacak?

77 Evdeki Hesap Çarşıya Uymaz Sonuç olarak uygulamada sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi başarısız olmuştur. Olası sebepleri ise; Sağlık politikasına konusunda bir fikri olmayan MBK nın belirleyici gücü Hizmetlerinin nasıl finanse edileceğinin hiç düşünülmemesi Sağlık çalışanlarının hepsinin etik değerlere sahip olduğu varsayımı

78 Sosyalist Açıdan 224 e Eleştiriler Eşit, parasız ve devlet eliyle hizmet gibi kavramlar aslında sosyalist kaynaktan beslenmemektedir (Belek ve ark.) Sosyalleştirme tarım ve ev ekonomilerini hedeflemiş; sanayi ve hizmet sektörü devre dışı kalmıştır. Bu da emekçinin devre dışı kalması anlamına gelir. Parası olan özele gidebiliyorsa eşitlik burjuva eşitliğidir sosyalist değil. Koruyucu sağlık hizmetleri üretimle ilişkili olanları değil (emekçileri) ana-çocuk sağlığı ve çevre sağlığı hizmetlerine vurgu yapmakta. Dolayısıyla emekçi açısından bu anlamda bir kazanım söz konusu değildir.

79 663 Sağlıkta Dönüşüme Eleştiriler Sosyalleştirme düzeni ortadan kalkacak, sağlığı korunmayan insanlar hastalanarak karmaşa ortamında çok ve gereksiz başvurularla hekim-laboratuvar-hastane üçgeninde dolaşacak, sağlık pazarında oluşan sermayenin artmasıyla pazar payı büyüyecektir. Sağlığı korumak kimin sorumluluğunda olmalı? Hasta mı, müşteri mi? Oluşan piyasada ilk amaç Sağlık Bakanı nın deyimiyle müşteri oluşturmak ve rekabet sağlayarak hoşnutluk yaratmaktır. Hekimin hastasının her türlü isteğini yerine getirmesi, istediği ilaçları yazıvermesi, biraz rapor almasını önermesi, hem kendisine hem hastanesine yarar sağlayacaktır. Bu anlamda tümelci değil sağaltıcıdır. Koruyucu sağlık hizmeti nedir? Birinci basamağın görevi midir? Başarabilir mi?

80 663 Sağlıkta Dönüşüme Eleştiriler Modelde gerçek amaç hekime ücret ödememek, hekimin ücretini serbest piyasa koşulları içinde kendisinin kazanmasını sağlamak, sağlığı kamu hizmeti olmaktan çıkarmaktır. Sağlık kamu hizmeti midir? Devlet artık sözleşmeli hekimler çalıştıracak, iş güvencesi ve sosyal hakları olmayan bir kitle yaratacaktır. İş güvencesi açısından memur mu daha güvendedir yoksa işçi mi? Sözleşmeli çalışmada sendika, toplu sözleşme ve grev hakkı olmaması aile hekimini tümüyle savunmasız bırakmaktadır. İş güvencesi olmayan ve işsizlik korkusuyla giderek daha düşük ücretle çalıştırılacak bir hekim kitlesi yaratılmaktadır.

81 O halde nasıl bir sağlık politikası?

82 Kaynakça Akalın, M. A. Sosyalleştirmenin İdeolojisi. Aksakoğulu, G. Çağdaş Sağlık Anlayışı Ve Aile Hekimliği Oral, A. İ. (2002). ABD ve İngiltere kamu sağlık sigortası programları üzerine karşılaştırmalı bir değerlendirme. Aksakoğlu, G. (2008). SAĞLIKTA Sosyalleştirmenin Öyküsü. Memleket Siyaset Yönetim Dergisi; 8: 7-62

Sağlık Hizmetleri Yönetimi

Sağlık Hizmetleri Yönetimi Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ders 8 Sağlık Hizmetlerinde Devletin Rolü İstanbul Arel Üniversitesi Meslek Yüksekokulu 1 Devlet Kavramı Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş

Detaylı

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 10. Hafta

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 10. Hafta SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ 10. Hafta. 1 Birleşik Krallık Sağlık Sistemi Tablo 2. Önemli Sağlık Göstergeleri Kaynak: WHO Health for All Database, 2012 Ülkeler DBYS (yıl) (2010) BÖH (1.000

Detaylı

Sağlık Hizmetleri Yönetimi

Sağlık Hizmetleri Yönetimi Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ders 9 Karşılaştırmalı Sağlık Sistemlerinin Sınıflandırılması ve Analizi 1 Bir Sağlık Sisteminin Belirleyicileri Bir sağlık sistemini belirleyen temel iki faktör daha önceki

Detaylı

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN Almanya; Orta Avrupa da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey denizi, Danimarka, ve Baltık denizi; doğusunda Polonya ve Çek cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre;

Detaylı

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL DÜNYADA 1960 DÖNEMİ Sosyal politikaların ağırlığı uluslararası anlaşmalarda da temel ilkeler arasında yer almıştır. DÜNYADA 1960 DÖNEMİ 1941 tarihli Atlantik Şartı 1946 tarihli

Detaylı

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 9. Hafta

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 9. Hafta SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ 9. Hafta 1 Almanya Sağlık Sistemi Almanya Resmi adı: Federal Republic of Germany Nüfus: 82.4 milyon (Nüfusunun 6,7 milyonu Alman vatandaşı değildir) Başkent: Berlin

Detaylı

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi. Sağlık Nedir?

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi. Sağlık Nedir? Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlanmıştır: Mehmet ATASEVER Kamu İhale Kurumu Kurul Üyesi Sağlık insanın;

Detaylı

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi Mehmet ATASEVER Kamu İhale Kurumu Kurul Üyesi Ankara, 29.11.2018 Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlanmıştır:

Detaylı

Türkiye de Sağlık Harcamalarının Finansal Sürdürülebilirliği

Türkiye de Sağlık Harcamalarının Finansal Sürdürülebilirliği Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlanmıştır: Sağlık insanın; bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik halidir. Türkiye de Sağlık Hakkı (T.C.Anayasası 56.Madde) Herkes sağlıklı ve dengeli

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI VE AİLE HEKİMLİĞİ

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI VE AİLE HEKİMLİĞİ SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI VE AİLE HEKİMLİĞİ 1 2 DÜNYA BANKASI 2004 TÜRKİYE SAĞLIK RAPORU Aile Hekimliği Türkiye de birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin en önemli adımıdır. Bu nedenle

Detaylı

Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi

Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi Mehmet ATASEVER Mayıs, 2015 Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013

Detaylı

Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi

Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi (224 Sayılı Yasa ) Doç.Dr.Melikşah ERTEM İdeal Bir Örgütün İlkeleri Eşitlik Sürekli hizmet Entegre hizmet Katılımcı hizmet Öncelikli hizmet Ekip hizmeti Kademeli hizmet İdeal

Detaylı

SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME

SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME Doç. Dr. Ýlker BELEK Akdeniz Üniversitesi Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME Burjuva Sýnýf Saldýrýsýnýn Tepe Noktasý Yukarýda tanýmlanan saðlýk sistemi yapýsý

Detaylı

TÜRKIYE DE SAĞLIK REFORMLARI. DOÇ. DR. MELTEM ÇIÇEKLIOĞLU EGE ÜNIVERSITESI Tı P FAKÜLTESI HALK SAĞLIĞI AD

TÜRKIYE DE SAĞLIK REFORMLARI. DOÇ. DR. MELTEM ÇIÇEKLIOĞLU EGE ÜNIVERSITESI Tı P FAKÜLTESI HALK SAĞLIĞI AD TÜRKIYE DE SAĞLIK REFORMLARI DOÇ. DR. MELTEM ÇIÇEKLIOĞLU EGE ÜNIVERSITESI Tı P FAKÜLTESI HALK SAĞLIĞI AD TURKIYE DE SAĞLIK REFORMLARI Sağlık Hizmet Sunumu Sağlık Bakanlığı Yapılanması Birinci Basamak Sağlık

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU Nisan 2018 Dr. Mustafa ÖZDERYOL SUNUM PLANI Ø SÖZLEŞMELİ SAĞLIK HİZMETİ SUNUCUSU SAYILARI Ø SAĞLIK HARCAMALARINA

Detaylı

Sağlıkta Maliyet. B.Burcu TANER Mayıs.2015

Sağlıkta Maliyet. B.Burcu TANER Mayıs.2015 Sağlıkta Maliyet B.Burcu TANER Mayıs.2015 14 Mayıs 2015 tarihinde Acıbadem Üniversitesi nde yapılan ASG XV. Hemşirelik Haftası Etkinliklerinde sunulmuştur. Hedef Daha geniş kitleler için daha iyi sağlık

Detaylı

TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI

TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI 1 AB de Özel Sağlık Sigortası Uygulamaları Geçtiğimiz dönemlerde sağlık harcamalarında kaydedilen artış, kamu sağlık sistemlerinin sürdürülmesinde sorun yaşanmasına

Detaylı

Japonya da Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Mesleki Eğitimi. Aylin Sena BELİNER

Japonya da Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Mesleki Eğitimi. Aylin Sena BELİNER Japonya da Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Mesleki Eğitimi Aylin Sena BELİNER Yönetsel Yapı - Ekonomi Anayasal Monarşi İmparatorluk simgesel 47 eyalet 1 844 belediye 3 000 yerel yönetim Lider endüstri

Detaylı

SUNUM PLANI. Politika ve Proje Daire Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

SUNUM PLANI. Politika ve Proje Daire Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü SUNUM PLANI Sağlık Hizmetlerinde Geri Ödeme Yeni Ödeme Sistemlerine Neden İhtiyaç Duyulmaktadır? Neden DRG/TİG? SGK DRG/TİG Projesi Amaç / Hedef / Kurgu Proje Kapsamında Yapılan Çalışmalar ve Gelinen Son

Detaylı

Kamu Sağlık Politikaları

Kamu Sağlık Politikaları 7. Sağlık Zirvesi Kamu Sağlık Politikaları Hande HACIMAHMUTOĞLU Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sağlık, İstihdam ve Sosyal Koruma Daire Başkanı Ankara, 20 Aralık 2018 İÇİNDEKİLER 1) Strateji ve Bütçe Başkanlığı

Detaylı

SAĞLIK YÖNETİMİ HASTANE YÖNETİMİ

SAĞLIK YÖNETİMİ HASTANE YÖNETİMİ SAĞLIK YÖNETİMİ HASTANE YÖNETİMİ Kaynak: Sağlık İşletmeleri Yönetimi Prof. Dr. Dilaver TENGİLİMOĞLU Yrd. Doç. Dr. Oğuz IŞIK Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT *Hastanelerin Tanımı *Hastanelerin Özellikleri *Hastanelerin

Detaylı

Sağlık Sektörü -SWOT Analiz-

Sağlık Sektörü -SWOT Analiz- Sağlık Sektörü -SWOT Analiz- Strength Weakness Opportunities Threads TREASURY M. Emre ELMADAĞ Deniz ERSOY M. Uğur TOKSARI Strength İnsan Sağlığı Çocuklardaki aşılama oranlarında gözle görülür iyileşmeler

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi AVRUPA BİRLİĞİ NDE SAĞLIK TURİZMİ Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık turizmi nedir? hastaların ihraç edilmesi? tıbbi hizmetlerin ithal edilmesi? sağlığın/sağlık hizmetlerinin

Detaylı

Yuanli Liu, Yusuf Çelik, Bayram Şahin Ankara, 23 Eylül 2005

Yuanli Liu, Yusuf Çelik, Bayram Şahin Ankara, 23 Eylül 2005 Türkiye Sağlık Harcamaları: Uygunluk, Verimlilik, Hakkaniyet Yuanli Liu, Yusuf Çelik, Bayram Şahin Ankara, 23 Eylül 2005 Sunum İçeriği Amaç & Yaklaşım Temel Bulgular Politika Önerileri 2 Çalışmanın Cevaplamaya

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ...

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... 1 A. Kayıt Dışı Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 B. Kayıt Dışı Ekonominin Nedenleri... 4 C. Kayıt Dışı Ekonominin Büyüklüğü...

Detaylı

12. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz )

12. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz ) 12. HAFTA Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz ) 2 Ulusal Sağlık Politikaları Birinci dönem: 1920-1961 İkinci dönem: 1961-1990 Üçüncü dönem: 1990-günümüz Yasemin Akbulut-Sağlık Kurumları Yönetimi

Detaylı

SAĞLIK SİSTEMLERİ. Prof. Dr. Metin ATEŞ

SAĞLIK SİSTEMLERİ. Prof. Dr. Metin ATEŞ I SAĞLIK SİSTEMLERİ Prof. Dr. Metin ATEŞ II Yay n No : 2867 flletme-ekonomi : 570 2. Baskı Mart 2013 İSTANBUL ISBN 978-605 - 377-891- 2 Copyright Bu kitab n bu bas s n n Türkiye deki yay n haklar BETA

Detaylı

SAĞLIK ALANINDA DEVLETİN DEĞİŞEN ROLÜ TÜRKİYE DE SAĞLIK BAKANLIĞI NIN ROLÜNÜN VE FONKSİYONLARININ YENİDEN TANIMLANMASI

SAĞLIK ALANINDA DEVLETİN DEĞİŞEN ROLÜ TÜRKİYE DE SAĞLIK BAKANLIĞI NIN ROLÜNÜN VE FONKSİYONLARININ YENİDEN TANIMLANMASI SAĞLIK ALANINDA DEVLETİN DEĞİŞEN ROLÜ TÜRKİYE DE SAĞLIK BAKANLIĞI NIN ROLÜNÜN VE FONKSİYONLARININ YENİDEN TANIMLANMASI Hazırlayan: Prof. Dr. Coşkun Can Aktan SAĞLIK ALANINDA DEVLETİN DEĞİŞEN ROLÜ Hazırlayan:

Detaylı

* Ass. Jasmina Guric

* Ass. Jasmina Guric * Ass. Jasmina Guric *Bosna Hersek, Sırp Cumhuriyeti ve Bosna Hersek Federasyonu olmak üzere iki ülke unsuru ndan oluşur *Ayrıca otonom Brcko adlı bir bölge vardır *Refah yöntemli/ Sigorta özelliklerin

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU EK-22 SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU 1. Yasal Düzenlemeler, Amaçlar, İlke ve Politikalar Türkiye de sağlık hizmetleri çok çeşitli mevzuatlara dayalı olarak çeşitli kuruluşlar tarafından ayrı ayrı verilmektedir.

Detaylı

Op. Dr. Tonguç SUGÜNEŞ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü

Op. Dr. Tonguç SUGÜNEŞ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Op. Dr. Tonguç SUGÜNEŞ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Sosyal Güvenlik Reformu Reform öncesi Türkiye de sağlıkta geri ödeme, 3 farklı sigorta sistemiyle

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar

SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ Gülbiye Yenimahalleli Yaşar Talep ve talep fonksiyonunu etkileyen etmenler Talep: Satın alma gücü ile desteklenen istektir. Bireysel talep fonksiyonunu etkileyen etmenler: 1. Fiyat

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

DIŞ KAYNAKLI DOKÜMAN LİSTESİ. Kullanılan Bölüm. Yayın tarihi

DIŞ KAYNAKLI DOKÜMAN LİSTESİ. Kullanılan Bölüm. Yayın tarihi Kod:YÖN.LS.O1 : Nisan 2010 Kullanılan Bölüm 1 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Tüm Bölümler 2 Tababet ve Şuabatı Sanatlarının İcrasına Dair Kanun Tüm Bölümler 3 Kaliteyi Geliştirme ve Performans Değerlendirme

Detaylı

Sigorta Sektörünün Sağlık Finansmanı Politikalarındaki Yeri ve Önemi M. Akif EROĞLU Genel Sekreter

Sigorta Sektörünün Sağlık Finansmanı Politikalarındaki Yeri ve Önemi M. Akif EROĞLU Genel Sekreter Sigorta Sektörünün Sağlık Finansmanı Politikalarındaki Yeri ve Önemi M. Akif EROĞLU Genel Sekreter 20.12.2018 Sigorta Sektörü Sektöre İlişkin Genel Bilgiler Sektörümüzdeki aktif şirket sayısı: 62 Hayat-Dışı

Detaylı

Gülbiye Yenimahalleli Yaşar

Gülbiye Yenimahalleli Yaşar Gülbiye Yenimahalleli Yaşar 1980-88 Dö e i Sağlık Politikaları Ekonomide 24 Ocak 1980 Kararları ile başlayan bu dönemde dünya ekonomisi ile ticaret yoluyla bütünleşme politikası izlenmiştir. Bu çerçevede

Detaylı

19-20 Eylül 2013 - İstanbul

19-20 Eylül 2013 - İstanbul 19-20 Eylül 2013 - İstanbul Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve sağlık harcamalarının ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeyinden aldığı pay her ülkede tartışılmakta ve sağlık politikalarını belirleyenlerin

Detaylı

Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü

Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü T.Teksöz, K.Helvacıoğlu ve Y.Kaya Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle

Detaylı

Sosyal Güvenlikte Reform Süreci ve Mali Sonuçları. Tuncay Teksöz TBB Ekonomistler Platformu 29 Temmuz 2010

Sosyal Güvenlikte Reform Süreci ve Mali Sonuçları. Tuncay Teksöz TBB Ekonomistler Platformu 29 Temmuz 2010 Sosyal Güvenlikte Reform Süreci ve Mali Sonuçları Tuncay Teksöz TBB Ekonomistler Platformu 29 Temmuz 21 SOSYAL GÜVENLİK REFORMU Nasıl Bir Dönüşüm İçindeyiz? Emeklilik hak ve yükümlülüklerin tüm çalışanlar

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU. GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEDULA ve BİLİŞİM UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU. GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEDULA ve BİLİŞİM UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEDULA ve BİLİŞİM UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI SGK Kapsam Aktif-Pasif Oranı 1,83 Nüfus 79.814.871 Genel Sağlık Sigortası Kapsamı 78.626.400

Detaylı

Sağlık sisteminin en etkin olduğu ülkeler olarak Hong Kong, Singapur, İspanya, Güney Kore ve Japonya gösterildi.

Sağlık sisteminin en etkin olduğu ülkeler olarak Hong Kong, Singapur, İspanya, Güney Kore ve Japonya gösterildi. Günümüzde dünyanın bir çok ülkesinde sosyal güvenlik sistemi bulunmadığından sağlık hizmetleri halka ücretsiz ancak çok sınırlı imkânlar dâhilinde verilmektedir. Rusya Federasyonu'nda sağlık hizmeti finansmanı

Detaylı

Ödeme Kuruluşları Açısından TİG (DRG) ve Önemi

Ödeme Kuruluşları Açısından TİG (DRG) ve Önemi Ödeme Kuruluşları Açısından TİG (DRG) ve Önemi 1 Mayıs 2010, Antalya Dr. Murat BALANLI SGK Yönetim Kurulu Üyesi 1 Ödeme Modelleri 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle ülke nüfusu (yeşil kartlılar dışında)

Detaylı

Halk Sağlığı. YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ

Halk Sağlığı. YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ Halk Sağlığı YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ Halk Sağlığı, organize edilmiş toplum çalışmaları sonunda; - çevre sağlığı koşullarını düzelterek - bireylere sağlık bilgisi vererek - bulaşıcı hastalıkları

Detaylı

3-Kapsayıcı Tip Sağlık Sistemlerine Örnek Ülkeler

3-Kapsayıcı Tip Sağlık Sistemlerine Örnek Ülkeler KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ ve POLİTİKALARI-6 SAĞLIK SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI ve ÖRNEK ÜLKELER (Kapsayıcı Tip, Sosyalist Tip Sağlık Sistemleri) Yrd. Doç. Dr. Volkan Öngel 3-Kapsayıcı

Detaylı

ABD'DE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ

ABD'DE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ ABD'DE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ Günümüz sosyal politikasının en geniş kapsamlı vasıtasını oluşturan sosyal güvenlik (SG) kavramını, en azından yasal düzenleme seviyesinde, ilk kullanan ülke olan ABD, bugün

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR III. Sınıf Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Risk Gruplarına Yönelik Sosyal Politikalar Dersi Notları-VI Doç. Dr. Şenay GÖKBAYRAK İçerik Engellilere

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın Uygulamaların İlişkisi 2 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın

Detaylı

TÜRKİYEDE SAĞLIK HİZMETLERİ VE GELİŞİMİ. Hanife TİRYAKİ ŞEN İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Personel Eğitim Birimi

TÜRKİYEDE SAĞLIK HİZMETLERİ VE GELİŞİMİ. Hanife TİRYAKİ ŞEN İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Personel Eğitim Birimi TÜRKİYEDE SAĞLIK HİZMETLERİ VE GELİŞİMİ Hanife TİRYAKİ ŞEN İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Personel Eğitim Birimi SAĞLIK HİZMETİ Kişilerin ve toplumların sağlığını korumak, hastalandıklarında

Detaylı

SAĞLIK YÖNETİMİ TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETLERİNİN GELİŞİMİ VE ÖRGÜTLENMESİ

SAĞLIK YÖNETİMİ TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETLERİNİN GELİŞİMİ VE ÖRGÜTLENMESİ SAĞLIK YÖNETİMİ TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETLERİNİN GELİŞİMİ VE ÖRGÜTLENMESİ Kaynak: Sağlık İşletmeleri Yönetimi Prof. Dr. Dilaver TENGİLİMOĞLU Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Yrd. Doç. Dr. Oğuz IŞIK *Türkiye de Sağlık

Detaylı

KAMU SAĞLIK HARCAMALARININ DERLENMESİ, GELİŞİMİ VE EĞİLİMLER

KAMU SAĞLIK HARCAMALARININ DERLENMESİ, GELİŞİMİ VE EĞİLİMLER KAMU SAĞLIK HARCAMALARININ DERLENMESİ, GELİŞİMİ VE EĞİLİMLER Ahmet Oğuz SARICA Sosyal Güvenlik Finansmanı Dairesi 28 Aralık 2017 1 SAĞLIK HARCAMALARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME KOMİSYONU 2009 yılında kurulan

Detaylı

SOSYAL POLİTİKA II KISA ÖZET KOLAYAOF

SOSYAL POLİTİKA II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SOSYAL POLİTİKA II KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

PERFORMANS SİSTEMİ. Prof. Dr. YAVUZ ÇOŞKUN Gaziantep Üniversitesi

PERFORMANS SİSTEMİ. Prof. Dr. YAVUZ ÇOŞKUN Gaziantep Üniversitesi PERFORMANS SİSTEMİ Prof. Dr. YAVUZ ÇOŞKUN Gaziantep Üniversitesi SAĞLIK SİSTEMİ TANIMI WHO Dünya Sağlık Raporu (2000) de : Sağlık sistemi, birincil amacı sağlığın geliştirilmesi, yeniden tesisi ve sürekliliğinin

Detaylı

Sağlık Harcamalarında Gözlenen Uzun Vadeli Artışın Dinamik Sebeplerinin Analizi

Sağlık Harcamalarında Gözlenen Uzun Vadeli Artışın Dinamik Sebeplerinin Analizi Sağlık ında Gözlenen Uzun Vadeli Artışın Dinamik Sebeplerinin Analizi Nisa Önsel Boğaziçi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği 05.12.2014 Kişi başı sağlık harcamaları (US $ PPP) 9000 8000 7000 6000 5000

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2015 YAYINLANDI Müge ÜNAL

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2015 YAYINLANDI Müge ÜNAL T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 2016 Aralık ayında 2015 yılına ait Sağlık İstatistikleri Yıllığı yayınlanmıştır. Söz konusu çalışma; T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2015 YAYINLANDI

Detaylı

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma AB Eşleştirme Projesi, Ankara Kursun 6. Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü Sosyal refah ve sağlık bakım alanında idari

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ FİNANSMANI

SAĞLIK HİZMETLERİ FİNANSMANI Giriş Bir ülkenin en önemli kaynağı insandır. Toplumu oluşturan bireylerin ve dolayısıyla toplumun en büyük zenginliği ise sağlığıdır. Bireylerin ve toplumların sağlık hizmetine olan gereksinimi sonsuz

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANI POLİTİKALARI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANI POLİTİKALARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANI POLİTİKALARI 20 Aralık 2018 Dr. Mustafa ÖZDERYOL GSS GENEL MÜDÜRÜ SUNUM PLANI TARİHÇE KAPSAM STRATEJİK AMAÇ/STRATEJİK HEDEFLER

Detaylı

Türkiye, OECD üyesi ülkeler arasında çalışanların en az boş zamana sahip olduğu ülke!

Türkiye, OECD üyesi ülkeler arasında çalışanların en az boş zamana sahip olduğu ülke! Türkiye de İnsanlar Zaman Yoksulu, Kadınlar Daha da Yoksul 1 KEİG Platformu 3 Ocak 2019 Zaman kullanımı ile ilgili karşılaştırmalı istatistiklere bakıldığında, Türkiye özel bir konuma sahip. İstihdamda

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) İKY Gelişimi İKY Amaçları İKY Kapsamı İKY Özellikleri SYS BANKASI ÖRNEĞİ 1995 yılında kurulmuş bir

Detaylı

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan 3. Yaş Baharı Kongresine Katıldı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: - SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

Detaylı

b) Kurumlarca yapılacak idari iş ve işlemlere esas teşkil etmek üzere raporlama hizmeti veren sağlık personeli bu Tebliğin kapsamı dışındadır.

b) Kurumlarca yapılacak idari iş ve işlemlere esas teşkil etmek üzere raporlama hizmeti veren sağlık personeli bu Tebliğin kapsamı dışındadır. Kurum Tabipliklerinin Standardına Dair Tebliğ Resmi Gazete: 10 Şubat 2005-25723 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler Amaç Madde 1 - Bu Tebliğin amacı; etkin, verimli ve kaliteli

Detaylı

Kurum Tabipliklerinin Standardına Dair Tebliğ

Kurum Tabipliklerinin Standardına Dair Tebliğ Sağlık Bakanlığından: Kurum Tabipliklerinin Standardına Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler Amaç Madde 1 - Bu Tebliğin amacı; etkin, verimli ve kaliteli sağlık hizmeti

Detaylı

Lizbon anlaşmasının, 2009 tarihinde küreselleşme ve yeni bilgi ekonomileri karşısında Avrupa Konseyi kuruldu.

Lizbon anlaşmasının, 2009 tarihinde küreselleşme ve yeni bilgi ekonomileri karşısında Avrupa Konseyi kuruldu. Dr. Hülya BAL Lizbon anlaşmasının, 2009 tarihinde küreselleşme ve yeni bilgi ekonomileri karşısında Avrupa Konseyi kuruldu. Avrupa 2020 Stratejisinin çıkış noktası, dünyada yaşanan küreselleşme, iklim

Detaylı

Sağlık Kurumları Yönetimi ve Ekonomisi Ders Notları

Sağlık Kurumları Yönetimi ve Ekonomisi Ders Notları Sağlık Kurumları Yönetimi ve Ekonomisi Ders Notları, Finansmanı nın Genel Yapısı Sağlık harcamalarının Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Para Fonu, OECD gibi organizasyonlar tarafından farklı

Detaylı

TÜRKİYE SAĞLIK İNSANGÜCÜ DURUMUNUN ULUSLARARASI KARŞILAŞTIRMASI. Prof. Dr. Şebnem ASLAN

TÜRKİYE SAĞLIK İNSANGÜCÜ DURUMUNUN ULUSLARARASI KARŞILAŞTIRMASI. Prof. Dr. Şebnem ASLAN TÜRKİYE SAĞLIK İNSANGÜCÜ DURUMUNUN ULUSLARARASI KARŞILAŞTIRMASI Prof. Dr. Şebnem ASLAN Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü Antalya-2018 Sağlık Hizmetleri Sunumu Sağlık

Detaylı

KAMU YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR

KAMU YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. KAMU YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Dr. Mümine Nurdan DOĞUKAN GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ POLİTİKA VE PROJE DAİRE BAŞKANLIĞI 07 Kasım 2014 Sunum Planı Tanımlar Özel Sağlık Sigortası Çeşitleri Tamamlayıcı

Detaylı

Aile Hekimliği İçin Ödeme Yöntemi Önerisi

Aile Hekimliği İçin Ödeme Yöntemi Önerisi Aile Hekimliği İçin Ödeme Yöntemi Önerisi TEPAV Dr. N.Yalçın KAYA Dünyada Aile Hekimliği Avustralya da birinci basamak hizmetler tüm hekimlerin %42 si olan ve Medicare ile kontratlı olarak özel çalışan

Detaylı

Yeni Sosyal Güvenlik Sistemi Üzerine Notlar

Yeni Sosyal Güvenlik Sistemi Üzerine Notlar Yeni Sosyal Güvenlik Sistemi Üzerine Notlar Recep Kapar Muğla Üniversitesi recepkapar@sosyalkoruma.net www.sosyalkoruma.net Sosyal Güvenlik Harcamaları Yüksek Değildir Ülke İsveç Fransa Danimarka Belçika

Detaylı

Türkiye de Özel Sağlık Sigortası

Türkiye de Özel Sağlık Sigortası Türkiye de Özel Sağlık Sigortası Dünya da ekonomi ve sağlık sektörü açısından gelişmişliğin bir göstergesi olan ve gelişmiş ülkelerde neredeyse nüfusun büyük bölümüne sirayet eden Özel Sağlık Sigortalı

Detaylı

Ek 1: Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun

Ek 1: Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Ek 1: Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Kanun No: 5258 Kabul Tarihi : 24.11.2004 Amaç ve kapsam MADDE 1. - Bu Kanunun amacı; Sağlık Bakanlığının pilot olarak belirleyeceği illerde, birinci

Detaylı

MESLEK KAVRAMI VE MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

MESLEK KAVRAMI VE MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ AHMET ARSLAN MESLEK KAVRAMI VE MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Meslek, kişilerin topluma yararlı mal ve hizmet üreterek geçimlerini temin etmek ve para kazanmak için yaptıkları, belli bir eğitimle kazanılan, sistemli

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE ÖZEL OKULLAR Murat YALÇIN > muratmetueds@yahoo.com

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE ÖZEL OKULLAR Murat YALÇIN > muratmetueds@yahoo.com AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE ÖZEL OKULLAR Murat YALÇIN > muratmetueds@yahoo.com Özel okul anlayışı, tüm dünyada olduğu gibi Avrupa Birliği ülkelerinde de farklı uygulamalar olmakla birlikte vardır ve yaygınlık

Detaylı

Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık sisteminin unsurları Politika ve Strateji TBMM Sağlık Bakanlığı DPT Tedarikciler İlaç üreticileri Tıbbi malzeme Eczaneler. Hizmet

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı YÖNETİMİ Sağlık n Destek Sağlık n Veteriner Halk Sağlığı n Acil Sağlık ve Cankurtarma n Sağlıklı Gıda n İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ I 011 FAALİYET RAPORU Sağlık Yönetimi 14 YÖNETİMİ Stratejik Amaç 4

Detaylı

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizde bulunan sağlık kuruluşları, herhangi bir sağlık probleminde müdahalede bulunan ve tedavi amacı güden kuruluşlardır. Yaşadığınız çevrede bulunan

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Akılcı İlaç Kullanımı Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Dünya nüfusu yaşlandıkça, geri ödeme kapsamına giren nüfus da buna paralel olarak yükselmektedir. Bu durumda, sağlık harcama maliyetleri

Detaylı

. HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

. HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ . HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVE YENİ BAŞLAYAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN UYUM REHBERİ İÇİNDEKİLER Önsöz T.C. Sağlık Bakanlığı Teşkilat Şeması Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Organizasyon Yapısı. Halk Sağlığı

Detaylı

TÜRKİYE DE SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜ

TÜRKİYE DE SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İşletme Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü SAĞLIK POLİTİKASI VE PLANLAMASI TÜRKİYE DE SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜ Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Bölüm Hedefi *Bu derste; Türkiye de genel

Detaylı

TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ

TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ Amaç Bu dersin sonunda öğrenciler, sağlık hizmeti verecekleri toplumu tanımanın önemi konusunda bilgi sahibi olacaklardır. ÖĞRENİM HEDEFLERİ Bu

Detaylı

SAĞLIK POLİTİKALARI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ 15 YILI NE DEDİLER, NE OLDU?

SAĞLIK POLİTİKALARI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ 15 YILI NE DEDİLER, NE OLDU? SAĞLIK POLİTİKALARI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ 15 YILI NE DEDİLER, NE OLDU? Dünyada neoliberal rüzgârların sağlık ve eğitim gibi kamusal hizmet alanlarına el atmaya başladığı 1980 lerin başından itibaren

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN TANITIMI

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN TANITIMI DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN TANITIMI Diş hekimliği baş, yüz, ağız, çeneler ve dişlerin normal yapısını, görevlerini, hastalıklarını inceleyen ve bu hastalıkların koruyucu, iyileştirici tedavilerini kendine

Detaylı

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U)

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U) KISA

Detaylı

NÜFUS PLANLAMASI HİZMETLERİNİ YÜRÜTME YÖNETMELİĞİ

NÜFUS PLANLAMASI HİZMETLERİNİ YÜRÜTME YÖNETMELİĞİ NÜFUS PLANLAMASI HİZMETLERİNİ YÜRÜTME YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarih: 6.10.1983; Sayı: 18183 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç: Madde 1 - Bu yönetmeliğin amacı, kişilerin istedikleri sayıda, istedikleri

Detaylı

SAĞLIĞIN FİNANSMANI. Mustafa Enis Arabacı

SAĞLIĞIN FİNANSMANI. Mustafa Enis Arabacı SAĞLIĞIN FİNANSMANI Mustafa Enis Arabacı Sağlık Finansmanının Hedefleri Finansal kaynakların toplanması ve havuzlanmasını sağlamak ve kullanmak. Hastalığın finansal riskine karşı tüm nüfusa güvence sağlamak.

Detaylı

YÖNETMELİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 7 Temmuz 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28346 YÖNETMELİK İstanbul Üniversitesinden: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Aile hekimliğinin temel prensipleri. Hazırlayan: Asist. Dr. Burcu Gürhan Danışman: Prof. Dr. Mehmet Ungan

Aile hekimliğinin temel prensipleri. Hazırlayan: Asist. Dr. Burcu Gürhan Danışman: Prof. Dr. Mehmet Ungan Aile hekimliğinin temel prensipleri Hazırlayan: Asist. Dr. Burcu Gürhan Danışman: Prof. Dr. Mehmet Ungan Temel yeterlilikler 1. Kapsamlı yaklaşım 2. Kişi merkezli bakım 3. Birinci basamak yönetimi 4. Toplum

Detaylı

Sağlık Hizmetlerinin ve Finansmanının Sürdürülebilirliği

Sağlık Hizmetlerinin ve Finansmanının Sürdürülebilirliği 18.07.2018 Sağlık Hizmetlerinin ve Finansmanının Sürdürülebilirliği 2 Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yapısı Türkiye de sağlık sisteminin finansman yapısı karma özellik göstermektedir. Bir taraftan

Detaylı

AİLE HEKİMLİĞİ DÜNYA ÖRNEKLERİ

AİLE HEKİMLİĞİ DÜNYA ÖRNEKLERİ AİLE HEKİMLİĞİ DÜNYA ÖRNEKLERİ Doç. Dr. Hüseyin CAN İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD Sunum akışı İrlanda Portekiz Slovenya Norveç Daimarka Litvanya İsrail İtalya İspanya

Detaylı

Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar

Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim haftası Klaus Halla Geliştirme Müdürü 29.11.2011 Unitec States Luxembourg (1) Norway Switzerland Austria Iceland Belgium

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ESNEK GÜVENCE BAĞLAMINDA TÜRKİYE DE SOSYAL GÜVENCE Yasemin KARA Ağustos 2009 İÇERİK GİRİŞ TÜRKİYE HOLLANDA SONUÇ ve DEĞERLENDİRME 2 GİRİŞ 3 Matra Projesinin Temelleri Bu çalışma

Detaylı

Türkiye Sağlık Sistemi Hakkında OECD/Dünya Bankası İncelemesi, 2008

Türkiye Sağlık Sistemi Hakkında OECD/Dünya Bankası İncelemesi, 2008 Türkiye Sağlık Sistemi Hakkında OECD/Dünya Bankası İncelemesi, 2008 İncelemenin Temel Bulguları Dünya Bankası Başlangıç Çalıştayı, Ankara, 18 Şubat 2009 Genel Bakış Türkiye sağlık sisteminin amaçları Sağlıkta

Detaylı

SAĞLIK HİZMET SUNUM POLİTİKALARI ÖZEL SEKTÖR PERSPEKTİFİ. Dr. Cemal Özkan

SAĞLIK HİZMET SUNUM POLİTİKALARI ÖZEL SEKTÖR PERSPEKTİFİ. Dr. Cemal Özkan SAĞLIK HİZMET SUNUM POLİTİKALARI ÖZEL SEKTÖR PERSPEKTİFİ Dr. Cemal Özkan SAĞLIK HİZMET SUNUM POLİTİKALARI Finansal Politikalar Sağlık Hizmeti Sunumu Politikaları ÖZEL SAĞLIK İŞLETMELERİ Tarihsel perspektif

Detaylı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEKTÖRÜ

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEKTÖRÜ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEKTÖRÜ Müge ÜNAL Ağız ve diş sağlığı sektörü muayenehaneler, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, diş poliklinikleri, diş protez laboratuarları ve diş depolarından oluşan oldukça geniş

Detaylı

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 14. Hafta

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 14. Hafta SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ 14. Hafta 1 Hindistan Sağlık Sistemi Genel bilgi Hindistan Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük ikinci nüfusuna

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr.Eyup Sabri TEZCAN Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr.Eyup Sabri TEZCAN Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dr.Eyup Sabri TEZCAN Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı KURUMSAL YAPI 16/05/2006 tarihli ve 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu MERKEZ TEŞKİLATI Ana Hizmet

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

SAĞLIK EKONOMİSİ 1. DERS. Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar

SAĞLIK EKONOMİSİ 1. DERS. Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar SAĞLIK EKONOMİSİ 1. DERS Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar Sağlık Ekonomisi Ekonomi bilimi kurallarının sağlık sektörüne uygulanması ile ilgilenen bir bilim dalıdır (Tokat, 1994:2). Sağlık hizmeti sunumunda

Detaylı

Sağlık Hizmet Sunumu Politikaları (Üniversite Hastaneleri)

Sağlık Hizmet Sunumu Politikaları (Üniversite Hastaneleri) Sağlık Hizmet Sunumu Politikaları (Üniversite Hastaneleri) Prof.Dr. Akın Kaya Ankara Ün. Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekim Yardımcısı(Satın alma ve Döner sermaye Birim Sorumlusu) Sağlık Hizmeti Sağlık

Detaylı