Nörotransmiterler DOÇ. DR. VEDAT EVREN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Nörotransmiterler DOÇ. DR. VEDAT EVREN"

Transkript

1 Nörotransmiterler DOÇ. DR. VEDAT EVREN

2 Sinyal İletimi Neydi?

3 Nörotransmiter Ne Yapar? Nörotransmiter sinyalin kendisi (Birinci mesajcı) Postsinaptik hücrenin elektriksel yanıtını değiştirir Öte yandan, çoğu zaman intraselüler yolakları da aktive eder ÖRNEK: Norepinefrin >> Reseptörüne bağlandığında GTP bağlayıcı proteinler aktive olur >> İkinci mesajcılar oluşur >> Enzimatik kaskadı aktive eder >> Hedef moleküller etkilenir Böyle bir mekanizmanın avantajı nedir?

4

5 3 tip sinyal molekülü..

6 Reseptör Kategorileri

7 Efektör Yolaklar

8 İkinci Mesajcılar

9

10 Otto Loewi (Sene 1926)

11 Nörotransmiter olmanın şartları Madde salındığı nöronda sentezlenmiş olmalı Madde Ca ++ a bağımlı olarak (ekzositoz ile) salınabilmeli Salgılandığı sinapsta postsinaptik bölgede reseptörü bulunmalı

12 Nörotransmiter Kategorileri Kabaca iki kategoriye ayırabiliriz: Küçük molekül nörotransmiterler Nöropeptidler

13

14

15

16 Nörotransmiter Hızı Primer haberciler, kimyasal yapılarına ve etki hızlarına göre sınıflandırılır. Aslında, buradaki etki hızı, ileticinin kendisi ile değil, onun özgül reseptörü ve (varsa) bu reseptörün etkileştiği düzeneklerle ilgilidir. Hızlı NT / R - Amino Asitler: Eksitatör: Glutamat, Aspartat İnhibitör: Glisin, GABA Aminler: Eksitatör: ACh(n), Serotonin (5-HT3) Yavaş NT / R -- Aminler: ACh(m), DA, NA, H, 5-HT -- Peptidler: Enkefalinler, SP (P Maddesi), Bradikinin En yavaş İletici / R: Hormonlar

17

18

19 Reseptör Aileleri İyonotropik reseptörler (ligand kapılı iyon kanalları) Ekstraselüler tarafta nörotransmiter bağlanma bölgesi Membranı geçen iyon kanalı Metabotropik reseptörler (G-protein eşleşmeli reseptörler) Reseptörün kendisinde iyon kanalı yoktur İyonun membranı geçmesi birkaç metabolik aşamadan sonra gerçekleşir! Ekstraselüler tarafta nörotransmiter bağlanma bölgesi İntraselüler taraf G-proteini bağlar

20

21

22 Asetilkolin (Ach) Muskarinik Reseptör Beyin Kalp Pankreas Nikotinik Reseptör Sinir-Kas kavşağı Otonomik Gangliyonlar (Tüm pregangliyonik) SSS (Öğrenme, bellek, NT salgı regülasyonu)

23 Metabolizma (Ach)

24 Ach Reseptörleri Farmakolojik özelliklerine göre iki temel gruba ayrılırlar. Zehirli mantar alkoloidi olan müskarin, düz kas ve bezlerde asetilkolinin uyarıcı etkisini gösterir. Bu nedenle, bu tür etkilere müskarinik etki denir ve aracı olan reseptörler müskarinik kolinerjik (metabotrop) reseptörler (mach-r) olarak sınıflandırılır. Bu etkiler, atropin ile (yarışmalı olarak) bloke edilir. İskelet kası nöromüsküler kavşağı, otonom gangliyonlar ve merkez sinir sistemi reseptörler ise, atropinden etkilenmez ve nikotin ile de uyarılabilir. Bu nedenle, bu tür etkilere nikotinik etki denir ve aracı olan reseptörlere nikotinik kolinerjik (iyonotrop) reseptörler (nach-r) olarak sınıflandırılır. Bu etkiler, kürar ile bloke edilir.

25

26 ACh R Asetilkolin (ACh) Muskarinik R Beyin Kalp Düz kas Pankreas ATROPİN Nikotinik R Sinir-Kas kavşağı Otonomik Gangliyonlar (Tüm pregangliyonik) Beyin (Öğrenme, bellek, NT salgı regülasyonu) KÜRAR

27 Atropin (atropa belladonna) Antikolinerjikler Atropin Skopolamin Deliryum Halüsinasyon

28 Kürar

29 Glutamat (Glu) Normal beyin işlevleri için en önemli nörotransmiter Eksitatör sistemin tamamına yakını glutamaterjik Beyindeki toplam sinapsların yarısına yakını glutamaterjik?? Klinik önemi büyük: EKSİTOTOKSİSİTE Esansiyel olmayan amino asit (KBB geçemez)

30 Glutamat Sentezi

31 Glutamat Reseptörleri Metabotrop reseptörler (mglu-r), G protein aracılığı ile hücre içi IP 3 ve DAG düzeylerini artırır veya camp düzeylerini azaltırlar. Beyinde yaygındırlar, pre- veya post-sinaptik Özellikle hipokampus ve beyincik sinaptik plastistisitesinde önemli rolleri vardır. İyonotrop reseptörler (iglu-r), NMDA (N-metil-D-aspartat) Kainat (KA-R) AMPA (alfa amino 3-hidroksi-5-metil-4-izoksazolproprionat)

32 Glutamat Reseptörleri

33 Glutamat Reseptörleri KA-R ve AMPA-R iyon kanalları açılınca, sodyum içe girişi ve potasyum çıkışı gerçekleşir. Hücre içine bol miktarda kalsiyum girişi sağlayan NMDA-R bazı önemli özellikler taşır. Glisin bağlayan bölgesi fizyolojik yoğunlukta doymadan (modülasyon) aktive olmaz. Kanal duvarındaki magnezyum blogu, ancak, depolarizasyon ile kalkabilirse (bunu AMPA-R veya voltaja bağımlı iyon kanalı etkinliği sağlayabilir) aktive olur. Hücre-içi Ca++ artışı ile CaM ve CaM kii etkinleşir. Kinaz AMPA-Ryi fosforiller, sayısını artırır ve sinaptik bölgeye yığılmasını sağlar (LTP).

34

35 Glutamat Reseptörleri Postsinaptik nöronların çoğunda NMDA ve AMPA-R birlikte yer alır. NMDA-R ise yalnızca nöronlarda, KA ve AMPA-R hem nöron, hem de gliyada, bulunur. Hipokampusta ve frontal kortikal alanlarda bol miktarda NMDA-R vardır ve öğrenme-bellek süreçlerinin önemli bir sübstratı olan uzun süreli potansiyasyonu (LTP) olanaklı kılar. Glu ve analogları, hücre içinde çok yüksek yoğunluklarda kalsiyum birikmesine ve çevredeki aksonlara zarar vermeden hücre ölümüne (eksitotoksisite) yol açarlar. Bu süreç ve yol açtığı diğer yıkıcı olaylar kaskadı, akut (inme, travma, zehirlenme) veya kronik (nöropsikiyatrik hastalıklar) nörodejenerasyonda önemli rol oynar.

36 GABA (Gama-aminobütirik asit) GABA, beyindeki temel inhibitör etkendir; MSS sinapslarının %20sindeki ileticidir. Retinada da bulunur. Başlıca, presinaptik (dolaylı) inhibisyondan sorumludur. GABA, Glutamatın GAD aracılığı ile dekarboksilasyonu sonucu oluşur. B kompleks vitamini piridoksin türevi, piridoksal fosfat, hem GAD, hem de GABA-T için zorunlu bir kofaktördür. GABA, ayrıca, kendi taşıyıcısı ile aktif olarak geri alınır. VGAT ise GABA ve glisinin veziküllere aktif taşınmasını sağlar.

37 GABA Metabolizma

38 GABA Reseptörleri A, B ve C sınıfı olarak üç grup reseptör tanımlanmıştır. Erişkin omurgalı MSS de A ve B tipi, retinada da C tipi reseptörler yaygındır. A ve C-R, beşer alt birim içeren ve hücre içine klor girişini sağlayan iyon kanallarıdır. GABA B -R metabotropdur, bir G protein ile eşleşerek potasyum çıkışını kolaylar ve adenilat siklazı ketler ve kalsiyum girişini engeller. Tüm GABA-R etkileri IPSPye yol açar, hiperpolarizasyon sağlar. C tipi reseptörler, üç ρ alt birimin farklı bileşimi ile oluşan pentamerlerdir. A tipi reseptörler ise, altı alfa, dört beta, dört gamma, bir delta ve bir epsilon alt birimin farklı bileşimleriyle oluşan pentamerlerdir. Bu çeşitlilik, farklı bölge reseptörlerinin etki farkını yaratır.

39 GABA Reseptörleri GABA A -R alfa alt birimine bağlanan benzodiazepinler (diazepam, v.b.), klor geçişini artırır. Bu ilaçlar, kaygı giderici, kas gevşetici, antikonvülsif ve sedatif etkilidir. Barbitüratlar ve alkol de klor geçişini artırır. Bu reseptörde, ayrıca, progesteron ve deoksikortikosteron metabolitlerinin bağlandığı ve klor geçişini modüle eden bir bölge daha vardır. Bu maddelerin büyük dozlarının uyku endüklediği ve anestezik olduğu bilinmektedir. Bir başka grup benzodiazepin reseptörü (PBR) de, steroid salgılayan endokrin bezlerde, diğer periferik dokularda, beyin astrositlerinde ve beyin tümörlerinde bulunur. Steroid sentezi, trafiği ve hücre proliferasyonu ile ilişkili olabilirler.

40

41 GABA Klinik GAD a otoimmünite katı adam sendromuna (SMS) yol açar. Dalgalı ve ilerleyici kas rijiditesi ile ağrılı kas spazmları görülür. Pankreastaki insulin salgılayan hücrelerde de GAD içeren vezikül benzeri yapılar vardır. Insüline bağlı tip 1 diabet, B hücrelerin yıkımı ile karakterize otoimmün hastalıktır ve en yaygın otoantikorlar GAD a karşıdır. Ancak, tip 1 diabet çok yaygın olmasına karşın, SMS çok enderdir; tüm SMS lerde diabet yoktur ve iki hastalık arasındaki bağıntı henüz çözümlenememiştir.

42 Glisin NMDA reseptöründeki bağlanma bölgesi ve buradaki rolü itibariyle beyinde önemli bir eksitatör modulatördür. Ancak, glisin, özellikle beyin sapı ve omurilikte, doğrudan (postsinaptik) inhibisyondan sorumlu önemli bir inhibitör ileticidir. Ligand bağlayan beta ve yapısal alfa alt birimlerden oluşan bir pentamer olan bu iyonotrop reseptör, klor kanalını açarak, hücre içine girişini sağlar. Güçlü bir zehir olan striknin bu reseptörlerde antagonist etkilidir ve konvülsiyonlara ve kas hiperaktivitesine yol açar. Bazı kişilerde irkilme refleksi hiperaktiftir (hiperrefleksi); bunların bazılarında, glisin-r yapısının farklı olduğu görülmüştür.

43 Glisin Metabolizma

44 GABA, Glisin ve Anestezi Genel anesteziklerin etki mekanizmaları hala çok iyi bilinmemektedir. Ancak son bilgiler, yalnızca alkol ve barbitüratların değil, volatil anesteziklerin de iyon kanalı reseptörleri ile etkileştiğine, özellikle, GABA B ve glisin reseptörleri üzerinden klor geçişini artırdıklarına işaret etmektedir.

45 BİYOJENİK AMİNLER Noradrenalin Adrenalin Dopamin Serotonin Histamin

46 Katekolaminler Noradrenalin = Norepinefrin (NA, NE), Adrenalin = Epinefrin (A,E) Sempatik postgangliyonik (NA) Adrenal medulla (A) Beyin (Dikkat) Dopamin Beyin (Ödül/bağımlılık, hareket)

47 Noradrenalin

48 Noradrenalin Hücre gövdeleri beyin sapı ve hipotalamusta yerleşen nöron sonlanmalarından salgılanır. Beynin geniş alanlarına yayılan lifler genel olarak beynin tüm aktivitelerini kontrol eder. Sempatik postganglionik nöronlarından salgılanır. Bazen inhibitör, bazen uyarıcırıdır.

49 Adrenalin ve Noradrenalin Ekzositoz sırasında A ve NA ile birlikte, granüllü veziküllerdeki ATP, kromogranin A, dopamin betahidroksilaz da salınır. Dolaşımdaki kromogranin A düzeyleri sempatik etkinliğin güvenilir bir endeksidir. NA ve A, monoamin oksidaz (MAO) ile oksidasyon yolu ile veya katekolo-metiltransferaz (COMT) ile metilasyon yolu ile metabolize olur. MAO-A ve MAO-B izoformları vardır. Yaygındır, en çok nöron sonlanmalarında bulunur. COMT da yaygındır, karaciğer, böbrekler, düz kaslarda boldur. Ayrıca, gliyada, postsinaptik nöronlarda vardır, presinaptik yapıda bulunmaz.

50 Adrenalin

51 Dopamin Substantiya Nigra dopaminerjik nöronlarında salgılanır, başlıca sonlanma bölgesi bazal ganglionlardır. Genel etkisi inhibisyondur. Sodyum ve klora bağımlı taşıyıcılarla aktif olarak geri alınır. MAO ve COMT ile metabolize edilir, DOPAC ve HVA da sulfatlara yıkılır. DA Reseptörleri: Hepsi de G proteinlerle eşleşen beş tipi klonlanmıştır D 1 ve D 5 camp düzeylerini artırır D 2, D 3 ve D 4 camp düzeylerini düşürür D 4 reseptörleri şizofrenide altı kat artar

52 Dopamin

53 Metabolizma (Katekolamin)

54 Metabolizma (Katekolamin)

55 Katekolamin Klinik Bağımlılık mekanizmaları, Şizofreni, Psikozlar, Hareket Bozuklukları, Parkinson Hastalığı, Duygudurum bozuklukları

56 Seratonin Beyin (Uyku, afekt), retina Trombositler GI sist (enterokromafin hüc. & myenterik pleksus)

57 Seratonin En yüksek yoğunlukları, trombositlerde ve gastroentestinal sistem; daha az miktarda beyin (özellikle beyin sapı rafe nukleusları) ve retinada bulunur. Ağrı yollarında ve yüksek beyin bölgelerinde inhibitör, kaslarda uyarıcı etkili. Temel aminoasid triptofanın hidroksilasyon ve dekarboksilasyonu ile oluşur (diyetle ne kadar alınırsa, beyin 5-HT düzeyleri de o kadar yükselir). Salımdan sonra büyük bir bölümü aktif taşıyıcı ile geri alınır ve MAO ile 5-hidroksiendol asetik aside (5-HIAA) yıkılır. İdrardaki 5-HIAA, 5-HT metabolizmasının endeksi olarak alınır. 5-HT epifiz bezinde melatonine dönüştürülür.

58 Seratonin Sentezi

59 Seratonin

60

61 5-HT Reseptörleri İyonotrop 5-HT 3 reseptörü dışındakiler bir G proteinle eşleşerek, adenilat siklaz veya fosfolipaz C üzerinden etkili olurlar; bazıları pre-, bazıları post-sinaptiktir. 5-HT 3 reseptörleri, gastroentestinal sistemde ve area postremadaki kusma merkezinde yaygın ve etkindir. 5-HT 4 tipi reseptörler, sindirimde salgı ve peristaltizm ile ilişkilidir; ayrıca, beyinde de bulunur. 5-HT 6 ve 5-HT 7 tipi reseptörler, tüm limbik sistemde yaygındır; özellikle, 6 tipi grubun antidepresanlara afinitesi çok yüksektir. Normalde hidroksilaz satüre olmadığından diyetle ne kadar triptofan alınırsa, beyin 5-HT düzeyleri de o kadar yükselir

62 Seratonin Klinik İştah / Yeme bozuklukları, Kan akımı / Pıhtılaşma bozuklukları, Duygudurum bozuklukları, Uyku ve Ritm bozuklukları (5-HT epifiz bezinde melatonine dönüştürülür)

63 Histamin Beyin (hipotalamustan tüm beyine: Uyarılma, cinsellik, viseral ve endokrin düzenleme Vestibüler sistem Gastrik mukoza Hipofiz Allerjik reaksiyonlar

64 Histamin Histaminerjik nöron somaları posteriyör hipotalamus tüberomamiller çekirdeğinde bulunur; aksonları, (katekolamin ve diğer monoaminler gibi) serebral korteksin ve beyin sapının pek çok bölümüne ve omuriliğe uzanır. H, ayrıca, gastrik mukoza hücreleri ve Mast hücrelerinde (ön ve arka hipofizde) bulunur. H, amino asid histidinin dekarboksilasyonu ile oluşur. H, metilhistamin veya histaminaz ile imidazol asetik aside dönüştürülür.

65 Histamin

66 Histamin Sentezi

67 Histamin Yıkılması Histamin metil-transferaz MAO

68 Histamin Reseptörleri Hepsi de beyin ve periferde bulunabilen üç tipi (H 1, H 2, H 3 ) bilinmektedir. H 3 reseptörlerinin çoğu presinaptiktir, bir G protein ile eşleşerek, H salımını ketlerler. H 1 -R, fosfolipaz C yi aktive eder. H 2 -R, campyi aktive eder. Bu sistemin beyindeki işlevi tam bilinmese de, arousal, cinsel davranış, ön hipofiz hormonlarının düzenlenmesi, kan basıncı, su içme, ağrı eşiği gibi süreçlerle ilişkilidir.

69 PÜRİNLER ATP Adenozin UTP (Uridin 5 trifosfat)

70 ATP ATP bütün sinaptik veziküllerde bulunur? Eş-salınım (klasik nörotransmiter ile birlikte) (NA, DA, GABA, GLU, Ach) Nöronlara ekstraselüler olarak ATP uygulanmasının elektriksel yanıta yol açtığı bilinmektedir Eksitatör nörotransmiter gibi davranır Omurilik motor nöronlarında Duysal ve otonom gangliyonlarda Bazı hipokampal nöronlarda

71 Adenozin Sinaptik veziküllerde bulunmaz Ca ++ a bağımlı salımı olmaz Ekstraselüler enzimlerle ATP den oluşur Apyrase Ekto-5 nükleotidaz MSS depresanıdır Kalpte vazodilatör etki

72 Pürinerjik Reseptörler İyonotropik Metabotropik Non-selektif katyon kanalları A- Adenozin P- ATP Kafein ve Teofilin adenozin reseptörlerini bloke eder)

73 PEPTİT NÖROTRANSMİTERLER Amino asit sekanslarına göre kabaca 5 gruba ayrılırlar: Beyin / bağırsak peptitleri Opioid peptitler Hipofiz peptitleri Hipotalamik salgılatıcı hormonlar Diğerleri...

74

75 ÖZELLİKLERİ Birçok hormon nörotransmiter olarak da etki eder Peptit nörotransmiterlerin bazıları duygulanımı modüle eder Diğer bir kısmı ağrı algısı üzerinde etkilidir Bazı peptitler de (MSH, ACTH..) kompleks stres yanıtını düzenlerler Peptit nörotransmiterler genellikle küçük molekül nörotransmiterlerle birlikte salınırlar

76 Sentez Hücre gövdesi Hızlı aksonal taşınma

77 Substance P (P maddesi) Hücre gövdesinde sentezlenir, paketler içine alınan öncül proteinler aksonal transportla taşınırlar. Substans P (ağrı maddesi) ve diğer taşikininler P Maddesi Omurilikte primer aferent nöronlarda (yavaş ağrı) Nigrostriyatal sistem (hareket) Hipotalamus (nöroendokrin regülasyon) Barsakta peristaltizm NK-1 (Nörokinin-1) Antagonistleri antidepresan etki oluşturur

78 Substance P (P maddesi) Substans P Ağrı anlamına gelen pain sözcüğünün ilk harfi ile adlandırılan bu polipeptid, barsaklarda, periferik sinirlerde ve MSS nin çeşitli yerlerinde bulunan bir taşikinindir. P maddesi, omurilik primer aferent nöron sonlanmalarında yüksek yoğunluklarda bulunur ve yavaş ağrı iletimindeki ilk aracıdır. Akson refleksinin aracısıdır (deriye enjekte edilince kızarıklığa yol açar). Nigrostriyatal sistemde (DA ile orantılı miktarda) ve (nöroendokrin regülasyon için) hipotalamusta da yüksek yoğunluklardadır. Barsaklarda peristaltizmde rol oynar.

79 Endojen Opioid Peptitler Endorfinler α-endorphin α-neoendorphin β-endorphin γ-endorphin Enkefalinler Leu-enkephalin Met-enkephalin Dinorfinler Dynorphin A Dynorphin B

80 Endojen Opioid Peptitler Beyin ve gastroentestinal sistemde morfin bağlayan reseptörler vardır. Bunların endojen ligandları aranırken enkefalinler bulunmuştur. Metiyonin içerenlere met-enkefalin, lösin içerenlere, lö-enkefalin denir. Bunlara ve opiyoid reseptörlere bağlanan diğer peptidlere opiyoid peptidler denir. Değişik beyin bölgelerinde, omurilik ve beyin sapında sübstansiya jelatinozada (analjezik etki) ve barsaklarda (motiliteyi azaltma etkisi) bulunurlar. En az 20 tane tanımlanmıştır.

81 Opioid Reseptörler 3 tip; mü, kappa ve delta reseptörleri tanımlanmıştır. ε opioid reseptör? G proteinlerle eşleşir ve adenilat siklazı baskılarlar. Mü-R etkinliği potasyum geçişini artırır, Kappa-R ve delta-r leri kalsiyum kanallarını kapatır. Morfin, özellikle, mü-r üzerinden etkilidir. Bu reseptörün endojen ligandları, prekürsörü bilinmeyen endomorfin 1 ve endomorfin 2dir.

82

83

84 Opioid Reseptörler

85 Eroin

86 DİĞER NÖROTRANSMİTERLER Kannabinoyidler: Mariyuananın (kenevir, esrar, ot) psikoaktif maddesine yüksek afinite ile duyarlı reseptör klonlanmıştır. Kannabis Reseptörü: CB1-R G proteinle eşleşerek campyi baskılar, Santral ağrı yolakları, beyincik, hipokampus ve serebral kortekste yaygındır. Bu reseptörün endojen ligandı, bir araşidonik asit türevi olan anandamiddir Öfori, dinginlik, rüya hali, dalgınlık, analjezi yapar.

87 DİĞER NÖROTRANSMİTERLER Cannabis Sativa

88 DİĞER NÖROTRANSMİTERLER Nitrik oksid (NO), damar endoteli (EDRF) ve nöronlarda sentezlenip salınan bir bileşiktir. Hücre içinde, arginin, sitrüline dönüşürken, NADPH varlığında, kalsiyum ile uyarılmış NOS enzimi tarafından oluşturulur. Üç tür NOS vardır. NO gaz formundadır, yarı ömrü kısadır, Reseptörü bulunmaz, kolaylıkla tüm membranlardan difüzyonla geçer Guanilat siklaza bağlanır. Beyinde retrograd haberci olarak hipokampus ve kortekste LTP ve beyincikte LTD mekanizmalarında önemli rol oynar. Karbon monoksid (CO), hem metabolizma yolunda oluşan bir gazdır. Özellik, etki mekanizması ve etkileri NOe benzer.

89 DİĞER NÖROTRANSMİTERLER Nitrik oksid (NO).

90 DİĞER NÖROTRANSMİTERLER Prostaglandinler: Araşidonik asid türevleridir. Sinir sisteminde yaygındır. İletici olmaktan çok camp aracılı tepkimeleri module ederler. Nöroaktif steroidler: Bu steroidler dolaşımdan beyine kolayca geçerler. Beyinde pek çok seks ve stres steroid reseptörü vardır. Genomik etkileri dışında, nöron mebranı veya içinde hızlı etkilere de aracılık ederler. Nöroendokrin regülasyon, GABA-R modülasyonu, Miyelin oluşumu (progesteron), Dendrit ve spine oluşumu (östradiol), Nörogenez etkileri vardır. Beyinde oluşan aktif maddelere nörosteroid denir.

Merkezi Sinir Sistemi İlaçları

Merkezi Sinir Sistemi İlaçları Merkezi Sinir Sistemi İlaçları Prof.Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Kemoterapötiklerden sonra en fazla kullanılan ilaçlar Ağrı kesici, ateş

Detaylı

Psikofarmakolojiye giriş

Psikofarmakolojiye giriş Psikofarmakolojiye giriş Genel bilgiler Beyin 100 milyar nöron (sinir hücresi) içerir. Beyin hücresinin i diğer beyin hücreleri ile 1,000 ile 50,000 bağlantısı. Beynin sağ tarafı solu, sol tarafı sağı

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder

SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder. Çeşitli duyu organlarından milyonlarca

Detaylı

Sinir Sistemi. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

Sinir Sistemi. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Sinir Sistemi Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. İnsan Vücudu Üro-genital sistem Sindirim sistemi Solunum sistemi Kardiyovasküler sistemi Endokrin sistem Sinir sistemi

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

DİNLENİM MEMBRAN POTANSİYELİ. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

DİNLENİM MEMBRAN POTANSİYELİ. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. DİNLENİM MEMBRAN POTANSİYELİ Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Hücre içi kompartıman ve hücre dışı kompartımanın büyük bölümü elektriksel açıdan nötrdür. Hücre içinde

Detaylı

Elektrokimyasal İleti II

Elektrokimyasal İleti II Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektrokimyasal İleti II Prof. Dr. Cem Şeref Bediz DEUTF Fizyoloji Anabilim Dalı Bu saate neler öğreneceğiz? İmpuls, uyartı, sinyal nedir Hücre zarının elektrokimyasal

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Prof. Dr. Ünsal ÇALIŞ.

SİNİR SİSTEMİ. Prof. Dr. Ünsal ÇALIŞ. SİNİR SİSTEMİ Prof. Dr. Ünsal ÇALIŞ http://yunus.hacettepe.edu.tr/~ucalis/ SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi, organizmanın gerek kendisinde gerekse çevresinde meydana gelen değişikliklere karşı koordine şekilde

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı OTONOM SİNİR SİSTEMİ. Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı OTONOM SİNİR SİSTEMİ. Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı OTONOM SİNİR SİSTEMİ Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr Bu Bölümde: Eferent sinir sistemi ve görevleri Yollar, reseptörler ve kullanılan aracı

Detaylı

FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi. Sinapslar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem

FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi. Sinapslar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi Sinapslar yrd.doç.dr. emin ulaş erdem TANIM Sinaps, nöronların (sinir hücrelerinin) diğer nöronlara ya da kas veya salgı bezleri gibi nöron olmayan hücrelere mesaj iletmesine

Detaylı

KAS SİNİR KAVŞAĞI. Oğuz Gözen

KAS SİNİR KAVŞAĞI. Oğuz Gözen KAS SİNİR KAVŞAĞI Oğuz Gözen Kas sinir kavşağı İskelet kası hücresinde aksiyon potansiyeli oluşumunun fizyolojik tek mekanizması, kası innerve eden sinir hücresinde aksiyon potansiyeli oluşmasıdır. İskelet

Detaylı

Santral Sinir Sistemi Farmakolojisinin Temelleri. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

Santral Sinir Sistemi Farmakolojisinin Temelleri. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Santral Sinir Sistemi Farmakolojisinin Temelleri Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Her nöron, dentritleri aracılığı ile diğer nöronlardan gelen uyarıları alır ve nöron gövdesine iletir. Bu uyarılar ya inhibitör

Detaylı

OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi)

OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi) OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi) Otonom sinir sitemi iki alt kısma ayrılır: 1. Sempatik sinir sistemi 2. Parasempatik sinir sistemi Sempatik ve parasempatik sistemin terminal nöronları gangliyonlarda

Detaylı

OTONOM SİNİR SİSTEMİ. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com

OTONOM SİNİR SİSTEMİ. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com OTONOM SİNİR SİSTEMİ Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com Otonom Sinir Sistemi: Homeostatik Dengeleme Kontrol ettiği bileşenler: Düz kas ve kalp kası Bezler ve yağ doku Zıt çalışan dallar Parasempatik

Detaylı

7. Yarıyıl Farmasötik Kimya Prof. Dr. İlkay YILDIZ

7. Yarıyıl Farmasötik Kimya Prof. Dr. İlkay YILDIZ 7. Yarıyıl Farmasötik Kimya Prof. Dr. İlkay YILDIZ 2017-2018 Güz Dönemi PERİFER SİNİR SİSTEMİNE ETKİLİ İLAÇLAR Periferdeki organlara yönelik sinirsel iletişimin sağlandığı sisteme, PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ,

Detaylı

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ Çok hücreli organizmaların kompleks omurgalılara evrimi, hücreler birbirleriyle iletişim kuramasalardı mümkün olmazdı. Hücre-hücre Hücre-matriks etkileşimini

Detaylı

Otonom Sinir Sistemi - II. Dr. Ersin O. Koylu EÜTF Fizyoloji Ab. D.

Otonom Sinir Sistemi - II. Dr. Ersin O. Koylu EÜTF Fizyoloji Ab. D. Otonom Sinir Sistemi - II Dr. Ersin O. Koylu EÜTF Fizyoloji Ab. D. Nörotransmiter Nöropeptid - Nöromodülatör Sinir sisteminde her nöron bir tür nörotransmiter salgılar Asetil kolin: Kolinerjik nöron Adrenalin/Noradrenalin:

Detaylı

Nöron uyarı gönderdiğinde nörotransmitterleri barındıran keseciklerin sinaptik terminale göçü başlar.

Nöron uyarı gönderdiğinde nörotransmitterleri barındıran keseciklerin sinaptik terminale göçü başlar. SİNAPS Bir nöronu diğerinden ayıran bir boşluk olduğu, Nöronların fiziksel olarak birleşmediği gözlenmiştir. Sinir uçlarında bulunan bu boşluklarda haberleşme vardır. Nöronlar arası bu iletişim noktasına

Detaylı

Sinaptik İleti DOÇ. DR. VEDAT EVREN

Sinaptik İleti DOÇ. DR. VEDAT EVREN Sinaptik İleti DOÇ. DR. VEDAT EVREN SİNİR SİSTEMİNDE İLETİ Canlılarda İletim Şekilleri Sinaptik İleti Sinirsel uyarıların (impuls) başka bir sinir, kas veya salgı (bez) hücresine iletildiği bölge Presinaptik

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

Sinir Dokuda Aracı Maddeler (mediatörler)

Sinir Dokuda Aracı Maddeler (mediatörler) Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Sinir Dokuda Aracı Maddeler (mediatörler) Dr. Sinan Canan scanan@baskent.edu.tr sinan@sinancanan.net Sinirsel Haberciler - Nörokrinler Sinir ileticileri

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

Hücre reseptörleri. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR

Hücre reseptörleri. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Hücre reseptörleri Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler. Bakteriler, glukoz ve amino asit gibi besinlerin varlığını algılarlar. Yüksek yapılı

Detaylı

Otakoidler ve ergot alkaloidleri

Otakoidler ve ergot alkaloidleri Otakoidler ve ergot alkaloidleri Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antihistaminikler 2 2 1 Serotonin agonistleri, antagonistleri, ergot alkaloidleri 3 3 Otakaidler Latince "autos" kendi, "akos"

Detaylı

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Bilinç İnsanın kendisinin ve çevresinin farkında olma durumu. İç ve dış çevremizde oluşan uyaranların farkında olma durumu. Farklı bilinç düzeyleri

Detaylı

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI Receptörler İntrasellüler hidrofobik(llipofilik)ligandlara baglananlar Nükleer hormon reseptörleri Guanylate siklaz(nitrikoksid receptor) Hücre yüzey hidrofilik ligandlara

Detaylı

FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi. Otonom Sinir Sistemi. emin ulaş erdem

FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi. Otonom Sinir Sistemi. emin ulaş erdem FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi Otonom Sinir Sistemi emin ulaş erdem Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi -Beyin -Omurilik Periferik Sinir Sistemi Somatik somatik duyu, özel duyular iskelet kaslarının istemli

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 8 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 8 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 8 Sinir Sisteminin Organizasyonu Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi Beyin Omurilik Periferik Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi (MSS) Oluşturan Hücreler Ara nöronlar ve motor

Detaylı

UYARILMA VE UYARININ İLETİMİ

UYARILMA VE UYARININ İLETİMİ UYARILMA VE UYARININ İLETİMİ Bir hücre veya organelin bir uyarıya yanıt verebilme yeteneği uyarılabilme olarak tanımlanmaktadır. Uyarı, membranda geriye dönebilen bir değişiklik meydana getirir. Bütün

Detaylı

İlaçların hedefleri. Hücreler

İlaçların hedefleri. Hücreler İlaçların hedefleri. Hücreler FARMAKOLOJİYE GİRİŞ 1 Yard. Doç. Dr. M. Kürşat Derici Tıbbi Farmakoloji Ab. Dalı mkursatderici@hitit.edu.tr 2 İlaç; bir hastalığı tedavi etmek için insan vücuduna uygulanan

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ADRENAL BEZ MEDULLA BÖLGESİ HORMONLARI Böbrek üstü bezinin öz bölgesi, embriyonik dönemde sinir dokusundan gelişir bu nedenle sinir sisteminin uzantısı şeklindedir. Sempatik

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

SİNİR SİSTEMİ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER SİNİR SİSTEMİ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER 1. Sinir Sistemi Organizasyonu Omurgalılarda sinir sistemi iki kısımda incelenir; bunlar merkezi sinir sistemi [central nervous system, (CNS)] bu bilgiyi

Detaylı

Nörotransmitter. nörotransmitterler presinaptik. uçta sentezlenir. istisnası peptit transmitterlerdir ve bunlar nöron somasında sentezlenir.

Nörotransmitter. nörotransmitterler presinaptik. uçta sentezlenir. istisnası peptit transmitterlerdir ve bunlar nöron somasında sentezlenir. Nörotransmitter Sentez Genel Metabolizma olarak Salındıktan sonra ya nörotransmitterler presinaptik metabolize olurlar (Kolinesteraz, uçta sentezlenir. MAO enzimleri) yada re-uptake e Bunun istisnası peptit

Detaylı

2 tip düz kas vardır: 1. Viseral düz kaslar. (mide, barsak, üreter, damarlar) 2. Çok üniteli düz kaslar (iris kasları, piloerektör kaslar)

2 tip düz kas vardır: 1. Viseral düz kaslar. (mide, barsak, üreter, damarlar) 2. Çok üniteli düz kaslar (iris kasları, piloerektör kaslar) Düz kaslar 2 tip düz kas vardır: 1. Viseral düz kaslar. (mide, barsak, üreter, damarlar) 2. Çok üniteli düz kaslar (iris kasları, piloerektör kaslar) UYARILMALARI: Düz kaslar tiplerine göre farklı uyarılır

Detaylı

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin Propiverin HCL Etki Mekanizması Bedreddin Seçkin 24.10.2015 Propiverin Çift Yönlü Etki Mekanizmasına Sahiptir Propiverin nervus pelvicus un eferent nörotransmisyonunu baskılayarak antikolinerjik etki gösterir.

Detaylı

Arka Beyin Medulla Omuriliğin beyne bağlandığı bölge kalp atışı, nefes, kan basıncı Serebellum (beyincik) Kan faaliyetleri, denge Pons (köprü)

Arka Beyin Medulla Omuriliğin beyne bağlandığı bölge kalp atışı, nefes, kan basıncı Serebellum (beyincik) Kan faaliyetleri, denge Pons (köprü) SİNİR SİSTEMİ BEYİN Belirli alanlar belirli davranış ve özelliklerden sorumlu. 3 kısım Arka beyin (oksipital lob) Orta beyin (parietal ve temporal lob) Ön beyin (frontal lob) Arka Beyin Medulla Omuriliğin

Detaylı

NÖROTRANSMİTTERLER Uyarılma ve uyarının iletimi (Mg2+-bağımlı Na+/K+-ATPaz) (Mg2+-bağımlı Na+/K+-ATPaz),

NÖROTRANSMİTTERLER Uyarılma ve uyarının iletimi (Mg2+-bağımlı Na+/K+-ATPaz) (Mg2+-bağımlı Na+/K+-ATPaz), NÖROTRANSMİTTERLER Uyarılma ve uyarının iletimi Bir hücre veya organelin bir uyarıya yanıt verebilme yeteneği uyarılabilme olarak tanımlanmaktadır. Uyarı, membranda geriye dönebilen bir değişiklik meydana

Detaylı

TOKSİDROMLAR. Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi. 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015

TOKSİDROMLAR. Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi. 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015 TOKSİDROMLAR Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015 Toksidrom tanım Toksidrom (=toksik sendrom) kelimesi, zehirlenmelerde tanı ve ayırıcı

Detaylı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı Kolesterol Metabolizması Prof. Dr. Fidancı Kolesterol oldukça önemli bir biyolojik moleküldür. Membran yapısında önemli rol oynar. Steroid hormonların ve safra asitlerinin sentezinde öncül maddedir. Diyet

Detaylı

Farmakoloji bilgileri kullanılarak farmakoloji dışında yanıtlanabilecek olan toplam soru sayısı: 8

Farmakoloji bilgileri kullanılarak farmakoloji dışında yanıtlanabilecek olan toplam soru sayısı: 8 Soruların konulara göre dağılımı: Otonom Sinir Sistemi : 5 Santral Sinir Sistemi : 5 Genel Farmakoloji: 2 Kardiyovaskuler sistem: 3 Otakoid: 2 Endokrin sistem: 2 Antiviral ilaçlar: 1 Konu dağılımı daha

Detaylı

MSS ni Uyaran İlaçlar

MSS ni Uyaran İlaçlar MSS ni Uyaran İlaçlar Prof.Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi MSS ve solunum uyarıcıları Baskı altına alınmış solunum merkezini uyarırlar Nefes

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Dicle Aras. Sinir, sinir sistemi, yapısı ve fizyolojik sınıflaması

SİNİR SİSTEMİ. Dicle Aras. Sinir, sinir sistemi, yapısı ve fizyolojik sınıflaması SİNİR SİSTEMİ Dicle Aras Sinir, sinir sistemi, yapısı ve fizyolojik sınıflaması Sinir Sinir sistemi fonksiyonları Sinir sistemi vücudun tüm aktivitelerini koordine eder. Organizmanın içinde bulunduğu duruma

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr Bu Bölümde: Sinirsel refleksler: Tipleri ve yolları Otonom refleks yolları ve işlevleri İskelet

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD ANTİEPİLEPTİKLER Karbamezepin Okskarbazepin Lamotrijin Riluzol Valproik

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Santral Sinir Sistemi. Periferik Sinir Sistemi

SİNİR SİSTEMİ. Santral Sinir Sistemi. Periferik Sinir Sistemi SİNİR SİSTEMİ Santral Sinir Sistemi Periferik Sinir Sistemi Santral sinir sistemi beyin Spinal kord Periferik sinir sistemi Kranyal sinirler Sipinal sinirler Duysal lifler Motor lifler Somatik sistem (iskelet

Detaylı

FARMAKOLOJİSİ. Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

FARMAKOLOJİSİ. Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı NİKOTİNİN FARMAKOLOJİSİ Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı AMAÇ Nikotini tanıtmak Hekimlerin sigara içenlere bakış açısını değiştirmek MÖ Mısır

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 6 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 6 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 6 Sinir Sisteminin Hücreleri Astrosit Oligodendrosit (MSS) Sinir Sistemi Hücreleri Glia Nöron Schwan (PSS) Mikroglia Ependimal Glia Tutkal Bölünebilir Nöronlara fiziksel ve metabolik

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ 1 TEMEL FONKSIYONLAR Vücut içi koşulların kontrol edilmesi İstemli hareketlerin kontrolü Omurilik reflekslerinin programlanması Hafıza ve öğrenme için gerekli olan deneyimlerin

Detaylı

SİNİR R S İSTEMİ EGZE Z RS R İZ

SİNİR R S İSTEMİ EGZE Z RS R İZ SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ Sinir sistemi; hareket etme, konuşma ve vücudumuzdaki milyonlarca hücrenin koordineli bir şekilde çalışmasını sağlayan iç haberleşme yoludur. Bu nedenle, sinir sistemi hemostasizin

Detaylı

Nikotinik Asetilkolin Reseptörlerinin Farmakolojisi. Dr. Vahide Savcı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AD

Nikotinik Asetilkolin Reseptörlerinin Farmakolojisi. Dr. Vahide Savcı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AD Nikotinik Asetilkolin Reseptörlerinin Farmakolojisi Dr. Vahide Savcı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AD 1 İçerik Giriş Nikotinik reseptörlerin yapısı Tedavi alanları

Detaylı

Narkotik Ağrı Kesiciler ve Antagonistleri

Narkotik Ağrı Kesiciler ve Antagonistleri Narkotik Ağrı Kesiciler ve Antagonistleri Prof. Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi MSS üzerinde baskı ve ağrı kesici etki MSS ni hafif yatışmadan

Detaylı

HÜCRE VE SİNİRSEL İLETİ. Prof Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

HÜCRE VE SİNİRSEL İLETİ. Prof Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU HÜCRE VE SİNİRSEL İLETİ Prof Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Hücre ve Organelleri Hücre ve Organelleri Hücrede ekzositoz ve endositoz Hücre Organelleri Çekirdek ve Endoplazmik Retikulum MİTOKONDRİ Dış Membran İç

Detaylı

Hücre Yüzey Reseptör Çeşitleri

Hücre Yüzey Reseptör Çeşitleri Hücre Yüzey Reseptör Çeşitleri İyon Kanalı Eşlikli Reseptörler Por oluşturan hücre zarı proteinleridir. Hemen hemen bütün hücrelerde bulunurlar. Kimyasal sinyali elektrik sinyaline dönüştürürler. Hücre

Detaylı

AĞRI TEDAVĠSĠNDE NÖROSTĠMULASYON

AĞRI TEDAVĠSĠNDE NÖROSTĠMULASYON AĞRI TEDAVĠSĠNDE NÖROSTĠMULASYON E Z G I T U N A E R D O Ğ A N Tarihteki yeri Teoriler Ağrı fizyolojisi Tedavi yöntemleri Ağrı tedavisinde elektriksel stimulasyonun yeri (tarihçesi ve güncel yaklaşımlar)

Detaylı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı Hücrenin fiziksel yapısı HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücreyi oluşturan yapılar Hücre membranı yapısı ve özellikleri Hücre içi ve dışı bileşenler Hücre membranından madde iletimi Vücut sıvılar Ozmoz-ozmmotik basınç

Detaylı

Adrenal Korteks Hormonları

Adrenal Korteks Hormonları Adrenal Korteks Hormonları Doç. Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji AD Bu derste öğrencilerle Adrenal korteks hormonlarının (AKH) sentez ve salgılanması, organizmadaki hücre, doku ve sistemlerde genel fizyolojik

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI B) ÇEVRESEL (PERİFERAL) SİNİR SİSTEMİ Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir

Detaylı

KAS FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

KAS FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN KAS FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Uyarılabilen dokular herhangi bir uyarıya karşı hücre zarlarının elektriksel özelliğini değiştirerek aksiyon potansiyeli oluşturup, iletebilme özelliği göstermektedir.

Detaylı

Fizyoloji ve Davranış

Fizyoloji ve Davranış Fizyoloji ve Davranış sorular sorular - sorular Farketmeden sıcak sobaya dokunduğunuzda hemen elinizi çekersiniz. Bu kısa sürede vücudunuzda neler olur? Kafein, esrar, alkol v.b.nin vücudunuzda ne tür

Detaylı

Davranış ve Nörogenetik

Davranış ve Nörogenetik Davranış ve Nörogenetik Chapter Lecture Presentation by Dr. Cindy Malone, California State University Northridge Başlıklar 1 Merkezi sinir sistemi uyarıları alır ve davranışsal cevaplar üretir 2 Sinir

Detaylı

Anksiyete ve stres tepkisinde iyonotropik glutamat reseptörlerinin rolü ve tedavi seçenekleri. Doç. Dr. M.Murat Demet

Anksiyete ve stres tepkisinde iyonotropik glutamat reseptörlerinin rolü ve tedavi seçenekleri. Doç. Dr. M.Murat Demet Anksiyete ve stres tepkisinde iyonotropik glutamat reseptörlerinin rolü ve tedavi seçenekleri Doç. Dr. M.Murat Demet Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı MANİSA Konuşma Akışı

Detaylı

Santral Sinir Sistemi Nöromediyatörleri

Santral Sinir Sistemi Nöromediyatörleri Santral Sinir Sistemi Nöromediyatörleri SSS Nöromediyatörleri Amin yapılı nöromediyatörler Asetilkolin Amino asit nöromediyatörler Peptid yapılı nöromediyatörler Diğerleri Amin yapılı nöromediyatörler

Detaylı

Sinir sistemi organizmayı çevresinden haberdar eder ve uygun tepkileri vermesini sağlar.

Sinir sistemi organizmayı çevresinden haberdar eder ve uygun tepkileri vermesini sağlar. SİNİR SİSTEMİ VE BEYİN ANATOMİSİ SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi organizmayı çevresinden haberdar eder ve uygun tepkileri vermesini sağlar. Çevresel ve Merkezi olmak üzere, sinir sistemi ikiye ayrılr, ÇEVRESEL

Detaylı

Ağrı duyusu. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

Ağrı duyusu. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Ağrı duyusu Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Duyuların Sınıflandırılması 5 Temel duyu Görme İşitme Dokunma Tad Koku Detaylı Sınıflandırma Görsel sistem Görme duyusu

Detaylı

Beyin Kan Akımı B.O.S. ve Beyin Metabolizması. Dr Şebnem Gülen sebnem@baskent.edu.tr

Beyin Kan Akımı B.O.S. ve Beyin Metabolizması. Dr Şebnem Gülen sebnem@baskent.edu.tr Beyin Kan Akımı B.O.S. ve Beyin Metabolizması Dr Şebnem Gülen sebnem@baskent.edu.tr Beyin kan akımı Kalp debisinin %15 i 750-900 ml/dk Akımı regüle eden ve etkileyen üç temel faktör; Hipoksi Hiperkapni

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

*Periferik sinirlerde kayıt yöntemleri ve ileti hızı ölçümleri. *periferik sinir-kas patolojileri

*Periferik sinirlerde kayıt yöntemleri ve ileti hızı ölçümleri. *periferik sinir-kas patolojileri PERİFERİK SİNİRLER *Periferik sinirlerde kayıt yöntemleri ve ileti hızı ölçümleri. *Kronaksi, reobaz *periferik sinir-kas patolojileri KAFA SİNİRLERİ I. N.olfactarius II. N.opticus III. N.oculomotorius

Detaylı

Salgısını görev yerine bir salgı kanalıyla ulaştıran bezlerdir. Gözyaşı, tükrük, süt ve ter bezleri bu gruba girer.

Salgısını görev yerine bir salgı kanalıyla ulaştıran bezlerdir. Gözyaşı, tükrük, süt ve ter bezleri bu gruba girer. ENDOKRİN SİSTEMİ Çok hücrelilerde vücudun uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan sistemlere düzenleyici sistemler denir. Düzenleyici sistemler endokrin sistem ve sinir sisteminden oluşur. A. SALGI BEZLERİ

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS. Sinir Sistemi TIP 204 2 103+40 9 10. Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS. Sinir Sistemi TIP 204 2 103+40 9 10. Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS Sinir Sistemi TIP 204 2 103+40 9 10 Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam Anatomi 42 16 58 Fizyoloji 39 18 57 Histoloji ve Embriyoloji 12 4 16 Biyofizik

Detaylı

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Dr. Suat Erdoğan Sunum planı Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Hipofiz bezi (hypophysis) Hipofizial çukurlukta bulunur (sella turcica) 9 adet hormon üretir İki bölümü vardır: Anterior

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ 1. Nöroanatomi ve Nörotransmitterler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ 1. Nöroanatomi ve Nörotransmitterler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ 1 Nöroanatomi ve Nörotransmitterler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com Her davranış birçok sinir hücresinin etkinliğini gerektirir. Sinir sistemi

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM: II 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1- NÖROENDOKRİN SİSTEM DERS KURULU. 19 Eylül 2011 02 Aralık 2011

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM: II 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1- NÖROENDOKRİN SİSTEM DERS KURULU. 19 Eylül 2011 02 Aralık 2011 T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM: II 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1- NÖROENDOKRİN SİSTEM DERS KURULU 19 Eylül 2011 02 Aralık 2011 KURUL DERSLERİ TEORİK LAB TOPLAM 1- ANATOMİ 39 22 61 2- BİYOFİZİK

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

Hipotalamus hormonları. Leptin 1/30/2012 HİPOFİZ ÖN LOP HORMONLARI. Growth hormon : Büyüme hormonu Somatotropin

Hipotalamus hormonları. Leptin 1/30/2012 HİPOFİZ ÖN LOP HORMONLARI. Growth hormon : Büyüme hormonu Somatotropin Hipotalamus hormonları Hipotalamik hormonlar, ön hipofiz hormonlarının sentezini ve sekresyonunu düzenler. Hipotalamik hormonlar, hipotalamik-hipofizer sistemin kapillerlerindeki hipotalamik sinir uçlarından

Detaylı

DÖNEM II 4. DERS KURULU 10 Şubat 4 Nisan 2014. Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ

DÖNEM II 4. DERS KURULU 10 Şubat 4 Nisan 2014. Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ DÖNEM II. DERS KURULU 0 Şubat Nisan 0 Dekan : Dönem II Koordinatörü : Ders Kurulu Başkanı : Prof.Dr. Yrd.Doç.Dr. Yrd.Doç.Dr. KURUL DERSLERİ TEORİK PRATİK TOPLAM AKTS DERS VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ 0 (x) -

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı KAS FİZYOLOJİSİ. Düz Kas. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com www.sinancanan.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı KAS FİZYOLOJİSİ. Düz Kas. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com www.sinancanan. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı KAS FİZYOLOJİSİ İ İ İ Düz Kas Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com www.sinancanan.net net Düz Kas Kalp kası İskelet kl kası Düz kas Düz Kas Düz

Detaylı

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU Arı Zehiri - Tanım Arı zehiri, bal arıları tarafından öncelikle memelilere ve diğer iri omurgalılara karşı

Detaylı

Notlarımıza iyi çalışan kursiyerlerimiz soruların çoğunu rahatlıkla yapılabileceklerdir.

Notlarımıza iyi çalışan kursiyerlerimiz soruların çoğunu rahatlıkla yapılabileceklerdir. Biyokimya sınavı orta zorlukta bir sınavdı. 1-2 tane zor soru ve 5-6 tane eski soru soruldu. Soruların; 16 tanesi temel bilgi, 4 tanesi ise detay bilgi ölçmekteydi. 33. soru mikrobiyolojiye daha yakındır.

Detaylı

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ STİMÜLANLARI. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özer Şehirli

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ STİMÜLANLARI. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özer Şehirli SANTRAL SİNİR SİSTEMİ STİMÜLANLARI Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özer Şehirli Santral sinir sistemindeki nöronları direkt olarak veya disinhibisyon suretiyle stimüle eden ilaçlar, somato-motor fonksiyonlar ve ruhsal

Detaylı

Ağrı. Ağrı hissinin oluşması Ağrı hissinin iletilmesi Ağrı hissinin yorumlanması

Ağrı. Ağrı hissinin oluşması Ağrı hissinin iletilmesi Ağrı hissinin yorumlanması Ağrı Ağrı hissinin oluşması Ağrı hissinin iletilmesi Ağrı hissinin yorumlanması Periferik Sinirde İletim Nöron yapısı Sinir lifi tipleri Sinir membranı nın yapısı Sinirde elektriksel iletim Saltatorik

Detaylı

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır.

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Dersin Amacı Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Hücre Sinyal İle3m Yolları Çok hücreli (mul>cellular) organizmalarda hücrelerin

Detaylı

İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİ MEKANİZMALARI. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİ MEKANİZMALARI. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİ MEKANİZMALARI Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Vücudun İlaçlara Etkisi (Farmakokinetik Etkiler) Farmakokinetik vücudun ilaca ne yaptığını inceler. İlaçlar etkilerini lokal veya sistematik

Detaylı

KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ

KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ KAS DOKUSU TİPLERİ İSKELET KASI İskelet Kasının Yapısı Kas Proteinleri Kas Kontraksiyonu KASILMA TİPLERİ KASIN ENERJİ METABOLİZMASI İskelet Kası Çizgili kastır. İstemli çalışır.

Detaylı

İnsan Cinsel Yaşantısının Psikofarmakolojisi

İnsan Cinsel Yaşantısının Psikofarmakolojisi İnsan Cinsel Yaşantısının Psikofarmakolojisi Prof. Hv.Tbp. Kd.Alb. Mesut ÇETİN GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniği Direktörü-İstanbul 1 Klinik Psikofarmakoloji Bülteni GATA Haydarpaşa Eğitim

Detaylı

NİTRİK OKSİT, DONÖRLERİ VE İNHİBİTÖRLERİ. Dr. A. Gökhan AKKAN

NİTRİK OKSİT, DONÖRLERİ VE İNHİBİTÖRLERİ. Dr. A. Gökhan AKKAN NİTRİK OKSİT, DONÖRLERİ VE İNHİBİTÖRLERİ Dr. A. Gökhan AKKAN 1976 Moncada 1980 Furchgott ve Zawadzki (1998 Nobel Tıp Ödülü) EDRF = Endothelium- derived relaxing factor 1987 EDRF = NO Sentezi NOS L- Arginin

Detaylı

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ Doç. Dr. Okan Çalıyurt Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Edirne Temel Kavramlar Madde kötüye kullanımı Madde bağımlılığı Yoksunluk Tolerans

Detaylı

4. DERS KURULU Nörolojik Bilimler ve Sinir Sistemi. 15 Şubat 2016 8 Nisan 2016 8 HAFTA KURUL DERSLERİ TEORİK PRATİK TOPLAM AKTS

4. DERS KURULU Nörolojik Bilimler ve Sinir Sistemi. 15 Şubat 2016 8 Nisan 2016 8 HAFTA KURUL DERSLERİ TEORİK PRATİK TOPLAM AKTS DÖNEM II. DERS KURULU Nörolojik Bilimler ve Sinir Sistemi Şubat 0 Nisan 0 HAFTA Prof.Dr. DEKAN DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DERS KURULU BAŞKANI Yrd.Doç.Dr. Tolgahan ACAR Yrd.Doç.Dr. Hikmet BIÇAKÇI KURUL DERSLERİ

Detaylı

KAN AKIMININ KONTROLÜ. 1- Otoregülasyon veya Miyojenik Regülasyon 2- Metabolik Regülasyon KAN AKIMININ LOKAL KONTROLÜ DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ IV

KAN AKIMININ KONTROLÜ. 1- Otoregülasyon veya Miyojenik Regülasyon 2- Metabolik Regülasyon KAN AKIMININ LOKAL KONTROLÜ DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ IV KAN AKIMININ KONTROLÜ Nöronal Humoral Lokal Otonom Sinir Sistemi Plazma Epinefrin, Anjiyotensin II, Vazopressin, İyonlar Akut Kontrol DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ IV Uzun Süreli Kontrol Dr. Nevzat KAHVECİ

Detaylı

Santral sinir sistemi stimulanları ve psikotomimetik ilaçlar

Santral sinir sistemi stimulanları ve psikotomimetik ilaçlar Santral sinir sistemi stimulanları ve psikotomimetik ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı internet adresi: www.farmakoloji.net

Detaylı

Santral (merkezi) sinir sistemi

Santral (merkezi) sinir sistemi Santral (merkezi) sinir sistemi 1 2 Beyin birçok dokunun kontrollerini üstlenmiştir. Çalışması hakkında hala yeterli veri edinemediğimiz beyin, hafıza ve karar verme organı olarak kabul edilir. Sadece

Detaylı

MEDİKAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Profesör Dr. Müfit Uğur

MEDİKAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Profesör Dr. Müfit Uğur MEDİKAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ Profesör Dr. Müfit Uğur PSİKOLOJİNİN TANIMI Davranışların ve mental olayların sistematik olarak incelendiği bir ilim dalıdır. Davranışlar bakımından A-uyumsuzluk, B-Kavgacılık

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider?

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider? SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Descartes- İnsan vücudu bilimsel olarak (doğal yasalarla) açıklanabilecek bir hayvan makinesidir Bu makineyi araştıran, beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim

Detaylı

Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU

Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU ICSD-2 (International Classification of Sleep Disorders-version 2) 2005 Huzursuz bacaklar sendromu Uykuda periyodik hareket bozukluğu Uykuyla

Detaylı

FAZ II Enzimlerine bağlı genetik polimorfizmler - 1

FAZ II Enzimlerine bağlı genetik polimorfizmler - 1 FAZ II Enzimlerine bağlı genetik polimorfizmler - 1 1 İlaçların,öncelikle yararlı etkileri için kullanılmaktadır. Ancak bazen ilaç kullanımı yan etkiler gösterebilmektedir. Bazı hastalarda aynı ilaç için

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 9 Serebrum Bazal Çekirdekler Orta Beyin (Mezensefalon) Beyin sapının üzerinde, beyincik ve ara beyin arasında kalan bölüm Farklı duyu bilgilerini alarak bütünleştirir ve kortekse

Detaylı

İnsan beyni, birbiri ile karmaşık ilişkiler içinde bulunan nöron hücreleri kitlesidir. Tüm aktivitelerimizi kontrol eder, yaradılışın en görkemli ve

İnsan beyni, birbiri ile karmaşık ilişkiler içinde bulunan nöron hücreleri kitlesidir. Tüm aktivitelerimizi kontrol eder, yaradılışın en görkemli ve YAPAY SİNİRAĞLARI İnsan beyni, birbiri ile karmaşık ilişkiler içinde bulunan nöron hücreleri kitlesidir. Tüm aktivitelerimizi kontrol eder, yaradılışın en görkemli ve gizemli harikalarından biridir. İnsan

Detaylı

GLİKOJEN METABOLİZMASI

GLİKOJEN METABOLİZMASI METABOLİZMASI DİLDAR KONUKOĞLU TIBBİ BİYOKİMYA 8.4.2015 DİLDAR KONUKOĞLU 1 YAPISI Alfa-[1,6] glikozid Alfa- [1-4] glikozid bağı yapısal olarak D-glukozdan oluşmuş dallanmış yapı gösteren homopolisakkarittir.

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ

SİNİR SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ SİNİR SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ Nöron İnsan vücudu trilyonlarca hücreden meydana gelmiştir. Bu hücrelerden bir kısmı da nöron denilen sinir hücreleridir. Nöronlar elektro kimyasal bir işlemle

Detaylı

Konjenital adrenal hiperplazi

Konjenital adrenal hiperplazi . Konjenital adrenal hiperplazi Dr. Đhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Adrenal bez Adrenal korteks fonksiyonları: Mineralokortikoidler sodyum geri alımı ve potasyum atılımını

Detaylı