İlaç Endüstrisinde AR-GE İnovasyon. Prof. Dr. Yıldız Özsoy İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İlaç Endüstrisinde AR-GE İnovasyon. Prof. Dr. Yıldız Özsoy İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı"

Transkript

1 İlaç Endüstrisinde AR-GE İnovasyon Prof. Dr. Yıldız Özsoy İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı

2 Ar-Ge Bilimsel ve teknik bilgi birikimini arttırmak amacıyla sistematik bir temele dayalı olarak yürütülen, yaratıcı çaba ve bilgi birikiminin yeni uygulamalarda kullanımı dır.

3 Niçin AR-GE? Yeni ürünler veya proseslere öncülük edecek yeni bir buluş yapılması, Var olan ürünler veya proseslerin geliştirilmesi, Teknolojik ilerleme ve ülkenin kalkındırılmasının sağlanması, Milli sermayenin geliştirilmesi, Dışarıya bağımlılığın azaltılması, Kalite artışı,

4 Niçin AR-GE? Sürekli gelişim ve sürekli iyileştirme, Toplumsal fayda sağlanması, Bilimsel teknik bilgi birikiminin arttırılması, Pazar gereksinimi, Değer kazandırmak/katmak, Çalışanların uzmanlaştırılması.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 Ar-Ge den patente uzanan şüreç

20 Patent Nedir? Patent belgesi yeni, tekniğin bilinen durumunu aşan ve sanayiye uygulanabilen buluşların 20 yıl süreyle korunmasını sağlayan belgedir. Patent buluş sahibine «tekel hakkı» sağlayan bir belgedir. Patent verilebilirlik şartları? Yenilik (Novelty) Buluş Basamağı/Tekniğin bilinen durumunun aşılması (Inventive step) Sanayiye uygulanabilirlik (Industrial applicability)

21 Patent almanın avantajları? Özel haklar: Patentler, sadece patent sahibine özel olan, başvuru tarihinden itibaren 20 yıl boyunca buluşun kullanımı, üretilmesi ve satılması ile ilgili haklar sağlar. İncelemeli patent için bu süre 20 yıl, incelemesiz patent için 7 yıllık bir korumadır. Pazarda güçlü yer: Buluşun, başkaları tarafından ticari anlamda kullanılması engellenebilir. Böylece firmanın rekabet gücü artarak pazarda ön sıralarda yer almasını sağlar. Ayrıca lisans vererek bundan kazanç sağlama yoluna gidilebileceği de unutulmamalıdır.

22 Patent almanın avantajları? Yatırımların kâra dönüşmesi: Gelişmiş ürünler üretmek için ciddi miktarda zaman ve para yatırımı yapılmaktadır. Bu yatırımlar amacıyla yapılan Ar- Ge faaliyetleri yüksek maliyetlidir. Patent koruması ile sağlanan özel haklar sayesinde, yatırımlar için yapılan harcamalar kâra dönüşebilir. Bir ürünün geliştirilmesi amacıyla yapılan Ar-Ge faaliyetleri sonucu ortaya koyulan buluş için patent alınarak bu buluş ile 20 yıl süreyle pazarda tekel hakkı da sağlanmış olacaktır.

23 Patent almanın avantajları? Şirket için pozitif imaj: Patent sayınızın çok olması, iş ortaklarınız ve yatırımcılar açısından, firmanızın yüksek seviyede uzmanlığa sahip olduğu ve teknolojik kapasitesinin bir göstergesi olarak algılanacak ve şirketinizin «pazar değerinin» yükselmesini sağlayacaktır.

24 Patent almanın avantajları? Şirket değerinin yükselmesi: Patent sayısının fazla olması şirkete değer biçilmesinde önemli bir kriterdir. Patent sayısının fazla olması aynı zamanda marka değerinin yükselmesinde de etkili olacaktır. Patent belgesi «gayri maddi mal» niteliğinde olup buluş sahibi tarafından lisans verilerek başkaları tarafından kullanımı sağlanabilir ve başkasına da devredilebilir.

25 Patent araştırmaları Patent araştırmalarında kullanabileceğimiz ücretsiz bazı veri tabanları: FARMASÖTİK BULUŞLARDA PATENT, RUHSATLANDIRMA VE HUKUKİ UYGULAMALAR SEMPOZYUMU-31 MAYIS 2012-İSTANBUL

26 Patent korumasının bilgi işlevi Patent başvurularının yayına dönüşmesiyle herkesin bu bilgilere ulaşması sağlanır ve böylece bu bilgiler toplumun yararına açılmış olur. Patentler veya patent başvuruları Ar-Ge faaliyetlerine ışık tutmakta ve yol gösterici olmaktadır. Türkiye de geçerli olmayan patentler ülke sınırları içerisinde yapılacak üretim faaliyetleri için teknolojik hibe sayılır ve bu patentlerdeki bilgilerin kullanımında bir sakınca yoktur.

27 Patent-İhtiyaca Göre Strateji Belirleme Patent Başvuru Türleri: Uluslararası Patent Başvurusu Bölgesel Patent Başvuruları Ülkesel Patent Başvuruları «PATENT ÜLKESEL BİR HAKTIR» HER ÜLKENİN YERLEŞİK KANUNLARINA TABİDİR

28 Ar-Ge Patent Optimizasyonu Patentlenemeyen Ar-Ge Çalışmaları Bilinen Teknik Farmasötik Bileşim: A+B+C Alternatif değişikliklerin irdelenmesi Alternatifler: D, E, F Denemeler-testler Uygun alternatifin seçilmesi Seçim = E Aynı etki Son Ürün = YENİ ama EŞİT ETKİ Son Ürün = A + B + E PATENTLENEMEZ!

29 Ar-Ge Patent Optimizasyonu Patentlenebilir Ar-Ge Çalışmaları Bilinen Teknik Farmasötik Bileşim: A+B+C Alternatif değişikliklerin irdelenmesi Alternatifler: D, E, F Denemeler-testler Uygun alternatifin seçilmesi Seçim = E Üstün etki Son Ürün = YENİ ve SÜPRİZ ETKİ Son Ürün = A + B + E PATENTLENEBİLİR!

30 Ar-Ge Patent Optimizasyonu Başarılı Ar-ge Faaliyetleri Patentlenebilir Buluşa ulaşılır Katma Değeri Yüksek Ürün Elde Edilir Yüksek Kar Marjı Sağlanır Yüksek Gelire Ulaşılır

31 Patentlerin Ekonomik Getirileri Patent Sahibi Açısından Getiriler: Pazarda rakipleri elimine etme Lisanslama gelirleri Çapraz lisanslama ile ihtiyaç duyulan teknolojinin ortak üretimi Risk sermayesi ve diğer sermaye yatırımcıları açısından güven Şirket değerinin artması Prestij ve ürün reklamı

32 Patentlerin Ekonomik Getirileri Patent sahiplerinin takip edebileceği stratejiler: Kendi üretimini yapma ve buluşa göre olan ürünü pazarlama Buluş üzerindeki haklarını lisanslama Patent haklarını satma Bunların herhangi bir kombinasyonu

33 Dünyada Patent Dünyada yıllık ortalama adet patent başvurusu yapılmaktadır. Türkiye de adet Japonya adet Amerika adet Güney Kore adet Çin adet

34 Türkiye deki ulusal patent sayısının az olmasının nedenleri? AR-GE kültürünün oluşturulamamış olması, AR-GE için yeterli kaynağın ayrılamaması, Toplumda buluş kavramına yönelik düşüncenin oluşmaması, Patent alma eyleminin önemsenmemesi Patent yasasının (İhtira Beratı Kanunu 1879) yenilenmesinin yüz on altı yıl sonra (1995) gerçekleşmesi, Uluslararası patent başvurusu (PCT) (1996) ve Avrupa patenti (EP) (2000) sistemlerine geç katılım,

35 Türkiye deki ulusal patent sayısının az olmasının nedenleri? Türkiye deki gelir düzeylerine göre patent alınması maliyetinin yüksekliği, Risk sermayesi işlerliğinin sağlanamaması, Üniversite-sanayi işbirliğinin gerçekleştirilememesi, Yenilikleri tetikleyecek ve destekleyecek kamudaki talep azlığı, Yabancı kaynaklı malların daha çok tercih edilmesi.

36 Neler yapılmalı? Toplumda bilinçlenmenin sağlanması, Sanayii için Ar-ge teşviklerinin arttırılması (TÜBİTAK; KOSGEB, TTGV.. ) Üniversite-sanayii işbirliklerinin tesisi, Patent teşvik sistemlerinin yükseköğretim kurumları genelinde gözden geçirilerek patent başvurularının özendirilmesi, Kamu üniversiteleri bünyesinde TTO kurulması ve yaygınlaştırılmasının sağlanması ve mevzuatlarla söz konusu ofislere özerklik ve yetkinlik tanınması.

37 İlaç Patentleri - Koruma Türleri Ürün Molekül Farmasötik bileşim-formülasyon Farmasötik form (geciktirilmiş salım, kapsül, tablet vb.) Polimorflar ve tuzlar Fiziksel/kimyasal özellikler İkincil tıbbi kullanım (farklı endikasyon) Üretim usulü Dozaj rejimi Kullanım yolu (oral, parenteral, nazal vb.) ve her türlü teknik geliştirme (patentlenmesi yasaklanmış konular hariç)

38 Koruma Türleri - Ürün Ürünün kendisinin korunması amaçlanır. Patent değeri en yüksek olan buluş türüdür. Örnek: Bilinen teknik :Tazobaktam + Piperasilin liyofilize toz (enjeksiyonluk uygulama için) Buluş : Tazobaktam + Piperasilin + EDTA Teknik etki : EDTA nın, Tazobaktam + Piperasilin parenteral farmasötik bileşimlerde zaman içerisinde partikül oluşumunu engellemesi, böylece parenteral uygulamaya elverişli stabil ve raf ömrü daha uzun ürün elde edilmesi.

39 Koruma Türleri - Usul Örnek: Bilinen tekniğe ait proses: Olanzapin granüllerini kaplama prosesi Olanzapin granülleri + HPMC + İzopropilalkol Buluş konusu proses: Olanzapin granüllerini kaplama prosesi Olanzapin granülleri + HPMC + Su Teknik etki: Kaplamada kullanılan organik çözücünün elimine edilerek toksik kalıntıların oluşumunu engellemek, üretimde risksiz çalışma imkanı yaratmak ve maliyeti düşürmek.

40 Örnek: Koruma Türleri Dozaj Rejimi Bilinen tekniğe ait dozaj rejimi: - Günlük 5 mg, 10 mg, 15 mg veya 20 mg lık dozajlarda sunulmak üzere memantin Buluş konusu dozaj rejimi: - Hafif ila orta şiddette Alzheimer tedavisinde memantinin günlük 5mg doz ile başlanarak haftada 5mg/gün olacak şekilde arttırılması suretiyle 20 mg/gün lük final doza ulaşılması ve bu dozla idame edilmesi. Teknik etki: Hastanın tedaviye uyumunun sağlanması ve yan etkilerin tolere edilebilirliğinin arttırılması

41 Örnek: Birincil ve ikincil tıbbi kullanım Birincil Tıbbi Kullanım: Genellikle tıbbi faydası (endikasyonu) ilk defa keşfedilmiş olan bilinen maddeler veya kendisi yeni olup endikasyonu da ilk defa keşfedilmiş olan maddeler --- Eprosartanın hipertansiyon tedavisinde kullanımı İkincil Tıbbi Kullanım: Daha önceden en az bir endikasyonu bilinen maddelerin yeni bir endikasyonu bulunduğunda maddenin spesifik bir amaca yönelik formunu korumak mümkündür..eprosartanın göz ile ilgili hastalıklardan olan keratokonjunktivit tedavisinde kullanımı.

42 Patent ihlâlini önlemeye yönelik AR-GE Bir patentin koruma kapsamı, istem veya istemlerle (claims) belirlenir. İstemler ise tarifnamenin kapsamını aşamaz aksi halde patent hükümsüzlük sebebi doğmuş sayılır. Patent ihlâli için bağımsız istemlerden birinin ihlâl edilmesi yeterlidir. Bir bağımsız istemle ortaya koyulan unsurların tümü kullanılıyorsa patent ihlâl edilmiş sayılır. Bağımlı isteme tek başına ihlâl söz konusu değildir ve mutlak bağımlı istemin bağlı olduğu isteme de ihlâl olması durumunda bağımlı isteme ihlâlden bahsedilebilir.

43 Patent ihlâlini önlemeye yönelik AR-GE İstemde tarif edilen ve hayati olmayan kimi unsurların yerine eşdeğerlerinin kullanılması kimi durumlarda «eşdeğer patent ihlâline» olanak sağlar. Bunun hukuki sonucu ve vereceği zararlar bire bir patent ihlâli ile aynıdır. Eşdeğer patent ihlâli durumu, eşdeğer sayılabilecek unsurların eşdeğer sonuçlar doğurması sonucunda gerçekleşir.

44 Patent ihlalini önlemeye yönelik AR-GE Örnek-1: Patent istemi Ar-Ge de tasarlanan ürün A maddesi (hayati unsur) A maddesi B maddesi (sıradan unsur) X maddesi (B ile aynı işlev) C maddesi (sıradan unsur) C maddesi PATENT İHLALİ VAR!!! Örnek-2: Patent istemi Ar-Ge de tasarlanan ürün A maddesi (hayati unsur) Y maddesi (farklı işleve sahip) B maddesi (sıradan unsur) B maddesi C maddesi (sıradan unsur) C maddesi PATENT İHLALİ YOK.

45 Ürün geliştirmeye yönelik AR-GE Ar-Ge çalışmaları sonucu oluşan ortaya çıkan buluşların patentlenmesi mümkündür ve gereklidir. Ar-Ge faaliyetleri ile teknik açıdan bir ilerleme, daha iyiüstün bir ürün elde etme, özellikleri daha iyi ürünlerin elde edilmesi veya bu amaca hizmet etmesi katkıda bulunması amaçlanır. «Teknik fayda» veya «beklenmedik sürpriz etki» veya «Tekniğin bilinen durumundan çıkarılamayan etki» buluş basamağı kriterinin karşılanması için kaçınılmazdır.

46 Ürün geliştirmeye yönelik AR-GE Bir patent için patent başvuru tarihinden önce patent başvurusuna konu buluşun dünyanın herhangi bir yerinde toplumca ulaşılabilir yazılı veya sözlü tanıtım, makale, buluşun kullanımı, başvuru tarihinden önceki bir tarihe ait patent veya faydalı model yayınları yada farklı yollarla buluşu açıklayan bilgiler «tekniğin bilinen durumunu» oluşturur. Patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce, buluş konusunda dünyanın herhangi bir yerinde toplumca erişilebilir yazılı veya sözlü tanıtım, kullanım veya bir başka yolla açıklama olmaması «yenilik» olarak tanımlanır (yenilik dünyada yenilik olarak algılanmalıdır).

47 Örnek-1: D1 Belgesi A maddesi B maddesi C maddesi Ürün geliştirmeye yönelik AR-GE Ar-Ge de tasarlanan ürün X maddesi (A nın eşdeğeri) B maddesi C maddesi X maddesi sadece A nın eşdeğeri ise, daha üstün teknik fayda yok ise; PATENT ALINAMAZ!!! Örnek-2: D1 Belgesi A maddesi B maddesi C maddesi Ar-Ge de tasarlanan ürün X maddesi (sürpriz etki) B maddesi C maddesi X maddesinin bilinen teknik üzerine kattığı teknik etki nedeni ile; PATENT ALINABİLİR.

48 Buluş basamağını sağlamaya yardımcı faaliyetler Bilinen tekniğin üzerine hangi yeniliğin getirildiğinin tespit edilmesi, Söz konusu yeniliğin ortaya koyduğu teknik faydaların tespit edilmesi, İddia edilen teknik faydaların mutlak deneysel verilerle desteklenmesi, İstemlerin optimum koruma kapsamını tarif edecek şekilde yazılması, Buluşun hayati parçalarının hem istemlerde hem de tarifnamede açıklanması, Gerekirse bilinen teknik ile buluşu karşılaştıran ilave deneysel verilerin sunulması.

49 Sonuç olarak; Patentlenebilir Ar-ge çalışmaları yapmak, Buluşu yapmak kadar patenti yazmanın önemini bilmek, Buluşun tüm unsurlarını istemlerle koruma altına alacak şekilde istemleri tasarlamak, Patent başvurusundan sonra yayın /makale yapmak.

50 Teşekkürler

PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2

PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2 PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2 «Temel Bilimler ve Mühendislik Alanındaki Buluşların Patentlenebilirliği» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr

Detaylı

TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Nihan Ertüzün Gökcan Patent ve Marka Vekili Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi FİKRİ HAKLARIN TANIMI Fikir ürünlerini oluşturan

Detaylı

PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ

PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ Ümit Yerli Patent Vekili Program Süre: 120 DK Fikri haklar Patent, kriterler, sağladığı haklar. Telif Tarifname, örnek başvurular Başvuru süreci, yurt dışında patent tescili

Detaylı

---------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------- PATENT NEDİR? BULUŞLARIN PATENT İLE KORUNMASININ AMAÇLARI PATENT TESCİLİ İÇİN GEREKLİ KRİTERLER İNCELEMELİ/İNCELEMESİZ PATENT PATENT

Detaylı

Fikri Haklar Yönetimi ve Lisanslama Hizmetleri FERİDE ÖZDEMİR

Fikri Haklar Yönetimi ve Lisanslama Hizmetleri FERİDE ÖZDEMİR Fikri Haklar Yönetimi ve Lisanslama Hizmetleri FERİDE ÖZDEMİR 30.11.2017 Hizmet ve Faaliyetler Fikri Mülkiyet Bilincinin Yaygınlaşması Standart Bilgilendirme mesajları Bilgilendirme ve Üniversite Kaynaklı

Detaylı

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI «LİTERATÜR TARAMASI SIRASINDA PATENT TARAMASI» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr İçerik 1. Bölüm: Fikri

Detaylı

ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü

ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü 28 Aralık 2009 DENİZLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KÜRESEL REKABETİN YOLU AR-GE Bilgi toplumunun yolu özel sektörün

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI, ÜNİVERSİTELERDEKİ YÖNETİMİ

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI, ÜNİVERSİTELERDEKİ YÖNETİMİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI, ÜNİVERSİTELERDEKİ YÖNETİMİ Uğur G. YALÇINER Türk Patent Enstitüsü Kurucu Başkanı YALÇINER PATENT ve DANIŞMANLIK Ltd. Şti. Gn. Md. 2 3 Haziran 2011 - İZMİR İÇERİK 1) Buluş Sahipliği,

Detaylı

Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri

Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri Uygulama-Odaklı Araştırma Üniversite Sanayi İşbirliği Ürün Odaklı AR-GE Ticari Ürün Uygulamaları Üniversite Akademisyenler Öğrenciler Mezunlar Araştırma Merkezleri Laboratuarlar Teknopark teknokent, bilim

Detaylı

Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Semineri

Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Semineri Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Semineri Patent Sistemine Giriş Mehmet Nurşad SÖZER Patent Uzmanı, Türk Patent Enstitüsü 17 Ekim 2011, Gazi Teknopark, Ankara İçerik Patent ile İlgili

Detaylı

Patent Başvuru Kılavuzu. Patent/Faydalı Model Nedir?...2 Patent Başvuru Süreci 4 Faydalı Model Başvuru Süreci..5 Patent Veritabanları 5

Patent Başvuru Kılavuzu. Patent/Faydalı Model Nedir?...2 Patent Başvuru Süreci 4 Faydalı Model Başvuru Süreci..5 Patent Veritabanları 5 İÇERİK Patent/Faydalı Model Nedir?...2 Patent Başvuru Süreci 4 Faydalı Model Başvuru Süreci..5 Patent Veritabanları 5 Mersin TTO Sınai Hakların Yönetimi ve Lisanslama Koordinatörlüğü Çalışma Esasları..6

Detaylı

Fikri ve Sinai Haklar

Fikri ve Sinai Haklar Fikri ve Sinai Haklar Yap$ğınız ürün geliş1rme ya$rımını nasıl korursunuz? Thomas Edison un patent başvurusu, 1 Kasım 1879 Fikri mülkiye1n 4 temel 1pi vardır. Bunlar nelerdir? Patent Ticari Marka Ticari

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 3. PATENT GENEL KAVRAMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD873 3. PATENT GENEL KAVRAMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 3. PATENT GENEL KAVRAMLAR Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. PATENT ESD873 FİKRİ HAKLAR 2 ÖĞRENME

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

Ülkemizde Patent Koruması ve Patent Teşvik Sistemleri

Ülkemizde Patent Koruması ve Patent Teşvik Sistemleri Ülkemizde Patent Koruması ve Patent Teşvik Sistemleri Pınar ELMAS Globalleşmeyle gelen rekabet ortamıyla, yaratıcılığın yükselen bir değer haline gelmesi ve teknolojide kaydedilen hızlı ilerlemelerle sınai

Detaylı

BIGG-SEA KONSORSİYUMU GİRİŞİMCİLİK PROJESİ

BIGG-SEA KONSORSİYUMU GİRİŞİMCİLİK PROJESİ Adana ÜSAM (Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi) ideege-tgb Ege Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve EBİLTEM TTO Sabancı Üniversitesi ve Inovent BIGG-SEA KONSORSİYUMU GİRİŞİMCİLİK PROJESİ

Detaylı

PATENT VE FAYDALI MODEL

PATENT VE FAYDALI MODEL PATENT VE FAYDALI MODEL Alper AKSU 1 Sınai Mülkiyet M Hakları nelerdir? Sınaî mülkiyet hakkı, buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların, özgün çalışmaların, yani yeni şeylerin ilk uygulayıcılarının adına

Detaylı

Fikri Haklar Yönetimi

Fikri Haklar Yönetimi Fikri Haklar Yönetimi Fikri Haklar ve Stratejik Ar-Ge Yönetim Süreçleri Konferansı Koç Üniversitesi İstanbul 28 Haziran 2013 Samir Deliormanlı Fikri Haklar ve Lisanslama Yöneticisi Koç Holding A.Ş. Fikri

Detaylı

(FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI) INTELLECTUAL PROPERTIES (IP) Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Telif Hakları, Ticari Sır

(FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI) INTELLECTUAL PROPERTIES (IP) Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Telif Hakları, Ticari Sır İ S T A N B U L M E D İ P O L Ü N İ V E R S İ T E S İ (FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI) INTELLECTUAL PROPERTIES (IP) Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Telif Hakları, Ticari Sır INTELLECTUAL PROPERTIES

Detaylı

İLAÇTA AR-GE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAKIŞI

İLAÇTA AR-GE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAKIŞI İLAÇTA AR-GE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAKIŞI DR. MUSTAFA KURUCA SGK BAŞKAN YARD. EKİM 2014 1 o o o o AR-GE NEDİR? AR-GE DEN BEKLENENLER NELERDİR? İLAÇ AR-GE SİNDE NEREDEYİZ? -SGKİLAÇ HARCAMALARI -GERİ ÖDEME

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr Yeni buluşlar ve özgün tasarımlar ürünleri oluşturur ve biçimlendirir. Ancak bu yeni ürünleri tüketiciye sunmak ve satabilmek

Detaylı

Isparta, 18 Aralık 2012

Isparta, 18 Aralık 2012 Patent/Faydalı Model Başvuru Sonrası İşlemler Farkındalılık Semineri Isparta, 18 Aralık 2012 A. Bülent DALOĞLU TPE, Patent Uzmanı bdaloglu@turkpatent.gov.tr PATENT PROSEDÜRÜ BULUŞ Patent Başvurusu Şekli

Detaylı

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu 1- YENİLEŞİM YÖNETİMİ / LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda vizyonu oluştururlar, Strateji ve politikaları tanımlarlar, Farkındalık

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. PATENT BAŞVURU SÜRECİ ESD873 FİKRİ

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

Entelektüel Varlık Yönetimi

Entelektüel Varlık Yönetimi Entelektüel Varlık Yönetimi USĐMP 5. Ulusal Kongresi Sabancı Üniversitesi Đstanbul 21-22 Haziran 2012 Samir Deliormanlı Yönetim Kurulu Üyesi Licensing Executives Society (LES) - Türkiye LESI (Licensing

Detaylı

PATENT MALİYETLERİ ve TEŞVİK SİSTEMLERİ

PATENT MALİYETLERİ ve TEŞVİK SİSTEMLERİ PATENT MALİYETLERİ ve TEŞVİK SİSTEMLERİ 09 Kasım 2008 TPE - Ankara Mehmet Nurşad SÖZER Patent Uzmanı mehmet.sozer@tpe.gov.tr PATENT MALİYETLERİ Patent Maliyetleri Ulusal Patentler Faydalı Model İncelemesiz

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI 26 Kasım 2015 Kerem ÇEVİK ARGEDA-TTO Fikri Mülkiyet Hakları Modül Yöneticisi Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Doküman Birimi Sorumlusu Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması

Detaylı

Esma Sultan Ölmez, Sabri Bayraktar, Orhan Yılmaz (Cer Döküm)

Esma Sultan Ölmez, Sabri Bayraktar, Orhan Yılmaz (Cer Döküm) «Ar&Ge Çalışmaları İle Dökümhanelerde Verimliliğin Arttırılması, Uygulama Örneği» «A Case Study: Increasing The Productivity In Foundries Through R&D Projects» Esma Sultan Ölmez, Sabri Bayraktar, Orhan

Detaylı

PATENT BAŞVURUSU. Hazırlayan: Uzm. Emine GÖKÇE POLAT Fizik Mühendisliği Bölümü

PATENT BAŞVURUSU. Hazırlayan: Uzm. Emine GÖKÇE POLAT Fizik Mühendisliği Bölümü PATENT BAŞVURUSU Hazırlayan: Uzm. Emine GÖKÇE POLAT Fizik Mühendisliği Bölümü Neler anlatacağız? Tanımı Kapsamı Başvuru Öncesi İşlemler Patent Başvuru Süreci Patent Teşvikleri TANIM Patent; Bir sınai veya

Detaylı

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI www.sanayi.gov.tr 1 Bakanlığımız özellikle son 7 yıllık süreçte, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin desteklenmesi,

Detaylı

KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ

KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ KAMU-ÜNİVERSİTE -SANAYİ İŞBİRLİĞİ KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI A.Ş. AR-GE MERKEZİ SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2.

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ECZACILIKTA İLAÇ FORMULASYONLARININ TASARIMI VE GELİŞİMİ

ENDÜSTRİYEL ECZACILIKTA İLAÇ FORMULASYONLARININ TASARIMI VE GELİŞİMİ ENDÜSTRİYEL ECZACILIKTA İLAÇ FORMULASYONLARININ TASARIMI VE GELİŞİMİ İlaç (Tıbbi farmasötik ürün); insanlarda ve hayvanlarda hastalıklardan korunma, tanı, tedavi veya bir fonksiyonun düzeltilmesi ya da

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Mayıs 2018 TÜBİTAK Destekleri 2 1995 2017 Yılları Arasında Ne Yapıldı? 34.874 Proje Başvurusu Desteklenen 18.872 Proje 7,1 Milyar TL Destek* 12,7

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE Süfyan EMİROĞLU Genel Müdür Sanayi Genel Müdürlüğü İlaç Temel Araştırma Merkezi (İTAM) Projesi Açılış Toplantısı, İstanbul 11 Nisan 2013 AR-GE ve İNOVASYON YENİ VEYA İYİLEŞTİRİLMİŞ

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik

Detaylı

Patent ve Faydalı Model

Patent ve Faydalı Model Patent ve Faydalı Model Ecz. Ayşe Göksu KAYA ÖZSAN Patent Uzman Yardımcısı Sağlık Bilimleri Alanında Ar-Ge Proje Önerisi Hazırlama ve Yürütme Uygulamalı Eğitimi Fikri Mülkiyete Genel Bakış Patentler ve

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET YÖNETİMİ. Doç. Dr. N. Ayşe ODMAN BOZTOSUN Akdeniz Üniversitesi İİBF, İşletme Bölümü

FİKRİ MÜLKİYET YÖNETİMİ. Doç. Dr. N. Ayşe ODMAN BOZTOSUN Akdeniz Üniversitesi İİBF, İşletme Bölümü FİKRİ MÜLKİYET YÖNETİMİ Doç. Dr. N. Ayşe ODMAN BOZTOSUN Akdeniz Üniversitesi İİBF, İşletme Bölümü Mevcut Düzen Patent Kararnamesi, m. 41: Öğretim elemanlarının buluşları için patent başvurusu yapma (veya

Detaylı

Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi,

Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi, Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi, İçerik Genel Bakış Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Türk Patent Enstitüsü ve Görevleri Eskiden hammadde kaynaklarına ve sermaye birikimine sahip olan ülkeler güç ve kontrol

Detaylı

Patent Ön Araştırmaları ve Yenilik Araştırmaları

Patent Ön Araştırmaları ve Yenilik Araştırmaları NEDEN PATENT? Özgün fikirlerin korunması Zihni yaratının ödüllendirilmesi Rekabet gücü Ticari kazanç (Lisans&Devir) Teknolojiye katkı Ekonomiye Katkı PATENT NEDEN ÖNEMLİDİR? Patent önemli bir istihbarat

Detaylı

Uğur G. YALÇINER. PATENT VE MARKA VEKİLLERİ DERNEĞİ BAŞKANI YALÇINER PATENT ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. PATENT DEĞERLEME VE TÜRKİYE DEKİ SON GELİŞMELER

Uğur G. YALÇINER. PATENT VE MARKA VEKİLLERİ DERNEĞİ BAŞKANI YALÇINER PATENT ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. PATENT DEĞERLEME VE TÜRKİYE DEKİ SON GELİŞMELER Uğur G. YALÇINER PATENT VE MARKA VEKİLLERİ DERNEĞİ BAŞKANI YALÇINER PATENT ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. PATENT DEĞERLEME VE TÜRKİYE DEKİ SON GELİŞMELER PATENT DEĞERLEME PATENT DEĞERLEME ve TÜRKİYE DEKİ SON

Detaylı

İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon

İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon ITAM Toplantısı İstanbul, 11 Nisan 2013 Turgut Tokgöz Genel Sekreter İlaç endüstrisinde dinamik bir değişim var Yeni ürün portföyü giderek zayıflıyor. Küçük kimyasal

Detaylı

İşletmenin temel özellikleri

İşletmenin temel özellikleri 5. Hafta İşletmenin Tanımı İşletme, üretim faktörlerini planlı ve sistematik bir biçimde bir araya getirerek mal ya da hizmet üretmek amacı güden üretim birimine denir. İşletmelerin temel özellikleri ve

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA ...201 CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA Cumhuriyet Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi çerçevesinde yapılması öngörülen, yürütücüsü olduğum... başlıklı ve detayları aşağıda

Detaylı

Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler 2017

Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler 2017 Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler 2017 Sınai Mülkiyet Kanunu meclisten geçmiştir. Tüm sınai hakları tek bir çatı altında toplamış olan ve geleneksel ürün adlarını içeren yeni Sınai Mülkiyet Kanunu

Detaylı

I. ULUSAL ÜNİVERSİTELER PATENT YARIŞMASI

I. ULUSAL ÜNİVERSİTELER PATENT YARIŞMASI TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU I. ULUSAL ÜNİVERSİTELER PATENT YARIŞMASI 30.11.2017 Antalya Bilim Üniversitesi Şehir Yerleşkesi SUNUM İÇERİĞİ Yarışmaya Nereden Başvurulur? Kimler Katılım Sağlayabilir? Yarışma

Detaylı

PATENT KORUMASININ KAPSAMI İSTEMLER VE YORUM. İlhami Güneş İzmir FSHHM Hakimi

PATENT KORUMASININ KAPSAMI İSTEMLER VE YORUM. İlhami Güneş İzmir FSHHM Hakimi PATENT KORUMASININ KAPSAMI İSTEMLER VE YORUM İlhami Güneş İzmir FSHHM Hakimi Sözcükler ve anlam «YASAL OLMAYAN BİÇİMDE PARK ETMİŞ ARAÇLAR ÇEKTİRİLİR.»????? Patent istemlerinin işlevi Üç temel işlev: PatKHK

Detaylı

www.adaptto.net iletisim@adaptto.net

www.adaptto.net iletisim@adaptto.net www.adaptto.net iletisim@adaptto.net Teknoloji Transferi Nedir? Teknoloji Transferi kavramı bir kurum tarafından geliştirilen yeni bir teknolojinin, buna ihtiyaç duyan kurum(lar)a başarılı bir şekilde

Detaylı

Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil,

Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Intellectual Properties (IP) Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Nedir? Bir fikri, buluşu veya tasarımı belirli bir süre boyunca ve belirli bir bölgede (ülkede) sadece

Detaylı

Teknoloji Transferinde Sınai Mülkiyet Haklarının Rolü - Türkiye Örneği

Teknoloji Transferinde Sınai Mülkiyet Haklarının Rolü - Türkiye Örneği UNECE & TPE Çalıştayı Teknoloji Transferinde Sınai Mülkiyet Haklarının Rolü - Türkiye Örneği Doç. Dr. Yüksel BİRİNCİ TPE Başkan Yrd. 12/03/2009 1/41 İçerik Sınai Mülkiyet Hakları ve TPE Sınai Mülkiyet

Detaylı

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ Yenileşim süreci içinde olan bir firmada aşağıda yer alan temel ölçütler aranır. A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ 1-LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda

Detaylı

Av. Deniz KAYATEKİN. Patentin Hükümsüzlüğü

Av. Deniz KAYATEKİN. Patentin Hükümsüzlüğü Av. Deniz KAYATEKİN Patentin Hükümsüzlüğü İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX GİRİŞ...1 I. Fikri Mülkiyet Hukukuna Genel Bakış...3 A. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku...3 B. Fikri Mülkiyet Hukukunun

Detaylı

PATENT HAKLARI ve PATENT SÜRECİ. HAKAN BAYRAM Patent Uzmanı, Makine Yük. Müh. hbayram@tpe.gov.tr

PATENT HAKLARI ve PATENT SÜRECİ. HAKAN BAYRAM Patent Uzmanı, Makine Yük. Müh. hbayram@tpe.gov.tr PATENT HAKLARI ve PATENT SÜRECİ HAKAN BAYRAM Patent Uzmanı, Makine Yük. Müh. hbayram@tpe.gov.tr 21. Yüzyılın Kilit Kavramları Bilgi ekonomisi Girişimcilik Fikri sermaye Ar-Ge ve İnovasyon (Yenilikçilik)

Detaylı

Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri

Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri Av. İdil Buse Kök Hazer/Birim Yöneticisi Yusuf Dudu/Uzman Fikri Sınai Haklar ve Sözleşmeler Birimi ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisi ORTA DOĞU TEKNİK

Detaylı

PATENT DESTEKLERİ. 24 Aralık Kerem ÇEVİK

PATENT DESTEKLERİ. 24 Aralık Kerem ÇEVİK PATENT DESTEKLERİ 24 Aralık 2015 Kerem ÇEVİK İncelemeli Patent Maliyetleri 2 Kerem Çevik 2. Yıl 190 TL 3. Yıl 200 TL 4. Yıl 245 TL 20. Yıl 1755 TL TPE Patent Başvuru Araştırma Raporu Yayın İnceleme Raporu

Detaylı

FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015

FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015 FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015 Yrd. Doç. Dr. Selin ÖZDEN MERHACI Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI (FİKRİ VE SINAİ

Detaylı

Fraunhofer IOA Fikri Haklar Yönetimi Ödülü 2012. Güler Ayyıldız Dalma Arçelik A.Ş. Fikri Haklar Yöneticiliği 14.06.2012

Fraunhofer IOA Fikri Haklar Yönetimi Ödülü 2012. Güler Ayyıldız Dalma Arçelik A.Ş. Fikri Haklar Yöneticiliği 14.06.2012 Fraunhofer IOA Fikri Haklar Yönetimi Ödülü 2012 Güler Ayyıldız Dalma Arçelik A.Ş. Fikri Haklar Yöneticiliği 14.06.2012 Fikri Haklar Yönetimi Ödülü (IP Management Award) 2008 den beri Fraunhofer IOA Enstitüsü

Detaylı

Hizmet İnovasyonu ve Sınai Haklar

Hizmet İnovasyonu ve Sınai Haklar Hizmet İnovasyonu ve Sınai Haklar Farklı, değişik, yeni fikirler ve buluşların geliştirilmesini ve uygulanmasını ifade eden İnovasyon ( Yenilikçilik ), yenilikçi buluş özelliği içermesi hallerinde, yeni

Detaylı

Kıvılcım Programı. ÜSİMP ULUSAL PATENT FUARI Kasım 2017

Kıvılcım Programı. ÜSİMP ULUSAL PATENT FUARI Kasım 2017 Kıvılcım Programı ÜSİMP ULUSAL PATENT FUARI Kasım 2017 TTGV 2017 TTGV: KURULUŞUMUZ 1991 yılında özel sektöre yönelik kamu kaynaklı ilk teknoloji geliştirme destekleme programını işletmek için kurulmuştur.

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TRABZON KAMU KURULUŞLARI VE YEREL YÖNETİMLERE YÖNELİK EĞİTİM PROGRAMI EĞİTİM TARİHİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TRABZON KAMU KURULUŞLARI VE YEREL YÖNETİMLERE YÖNELİK EĞİTİM PROGRAMI EĞİTİM TARİHİ TÜM KURUM VE BELEDİYELERİMİZİN TALEP FORMLARINI 05 KASIM 2015 MESAİ BİTİMİNE KADAR ÜNİVERSİTEMİZİN yonetim@ktu.edu.tr MAİL ADRESİNE GÖNDERMELERİ GEREKMEKTEDİR. EK-1 EĞİTİM ADI EĞİTİM TARİHİ EĞİTİM SAATİ

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr PATENT NEDİR? Buluş için hak sahibine verilen tekel hakkı ve bu hakkı gösteren belgedir. BULUŞ NEDİR? Bir probleme teknik çözüm

Detaylı

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde;

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Destek Kapsamı Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi,

Detaylı

PATENT DEĞERLEME YÖNTEMİ

PATENT DEĞERLEME YÖNTEMİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI PATENT DEĞERLEME YÖNTEMİ VESTEL BEYAZ EŞYA SAN. TİC. AŞ. ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ DESTEKLİ YENİLİK MODELİ SUNUM PLANI

Detaylı

İzmir Yenilik Ekosistemi 2018 İzleme Raporu

İzmir Yenilik Ekosistemi 2018 İzleme Raporu Yenilik Ekosistemi 2018 İzleme Raporu 2018, İZKA Tüm hakları saklıdır. Bu eserin tamamı ya da bir bölümü, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kullanılmadan önce hak sahibinden 52. Maddeye

Detaylı

Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi. Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara

Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi. Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara SUNU İÇERİĞİ GİRİŞ I-AR-GE II-DESTEK KAYNAKLARI III-SAĞLIKTA AR-GE IV-ÖRNEK V-HEDEF SONUÇ

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI Dr. Özgür ARMANERİ T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB İzmir Kuzey Müdürlüğü

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies (guldem.okem@ceps.eu) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1. Bu yönergenin amacı, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi nin (KOÜ TTO),

Detaylı

SINAİ MÜLKİYET KANUNU İLE GELEN YENİLİKLER

SINAİ MÜLKİYET KANUNU İLE GELEN YENİLİKLER SINAİ MÜLKİYET KANUNU İLE GELEN YENİLİKLER 1964 den beri Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler: Sınai Mülkiyet Kanunu meclisten geçmiştir. Tüm sınai hakları tek bir çatı altında toplamış olan ve geleneksel

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Patent Alma İşlem Basamakları

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Patent Alma İşlem Basamakları Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Patent Alma İşlem Basamakları Ek 4 PATENT/FAYDALI MODEL BELGESİ ALMA İŞLEM BASAMAKLARI Başvurulacak Merci Raporun Verildiği Kurum İşlem Masrafı : Türk Patent

Detaylı

Destek Adı. Destek Türü. Kimler Başvurabilir Üniversite. Amacı ve Kapsamı Elektronik haberleşme, uzay ve havacılıkla.

Destek Adı. Destek Türü. Kimler Başvurabilir Üniversite. Amacı ve Kapsamı Elektronik haberleşme, uzay ve havacılıkla. Elektronik, Haberleşme, Uzay ve Havacılık Sektöründe Ar -Ge Projelerinin Desteklenmesi (Link) Hibe Kimler Başvurabilir Üniversite *UDHB nin sorumlu olduğu alanlarda Ar-Ge projesi yürüten üniversiteler

Detaylı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kasım 2017 1 SUNUM PLANI Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR)

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME, TASARIM VE YENİLİK PROJELERİ İLE FAALİYETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - )

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011 öncesi ( - 23. BTYK) 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) ANA HEDEF 2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİSİ OLMAK!!! 500 Milyar

Detaylı

Yeşil Kitap Çerçeve, Temel Bulgular ve Politika Önerileri

Yeşil Kitap Çerçeve, Temel Bulgular ve Politika Önerileri Toplam Faktör Verimliliği Politika Çerçevesi Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi Yeşil Kitap Çerçeve, Temel Bulgular ve Politika Önerileri 29 Mart 2018, İstanbul Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye

Detaylı

TÜBİTAK 1000 Mersin Üniversitesi Araştırma Proje Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilirliği. 11 Aralık 2014

TÜBİTAK 1000 Mersin Üniversitesi Araştırma Proje Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilirliği. 11 Aralık 2014 TÜBİTAK 1000 Mersin Üniversitesi Araştırma Proje Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilirliği 11 Aralık 2014 TÜBİTAK 1000 Üniversitelerin ARDEB (Araştırma Destek Programları Başkanlığı) Tarafından

Detaylı

2.3. Hibe Projeleri Geliştirme Faaliyetleri: Proje içeriklerinin oluşturulması, değerlendirilmesi ve başvuru aşamalarının tamamlanması.

2.3. Hibe Projeleri Geliştirme Faaliyetleri: Proje içeriklerinin oluşturulması, değerlendirilmesi ve başvuru aşamalarının tamamlanması. 1.1.Modül 1 Koordinasyon Faaliyetleri: -Tüm modüller ile entegre olarak eğitim, bilgilendirme, etkinlik faaliyetlerinin planlanması, gerçekleştirilmesi, raporlanması, değerlendirilmesi -Belirlenen eğitim

Detaylı

PATENT NEDİR? ve PATENT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Dr. Öğr. Ü. Çağdaş ALLAHVERDİ Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 45 Evler Konferans Salonu

PATENT NEDİR? ve PATENT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Dr. Öğr. Ü. Çağdaş ALLAHVERDİ Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 45 Evler Konferans Salonu PATENT NEDİR? ve PATENT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Dr. Öğr. Ü. Çağdaş ALLAHVERDİ Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 45 Evler Konferans Salonu PATENT NEDİR? PATENT NEDİR? Yapılan buluşlara Ülkemizde

Detaylı

TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI

TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI Dr. Hakkı GÜRSÖZ Kurum Başkanı - TİTCK İlaç Tıbbi Cihaz TİTCK Kozmetik Satış Değeri Milyar (TL) Satış Hacmi Milyar (Kutu) Türkiye İlaç Pazarı 20 2,5 18 16 14 12 1,28 1,36

Detaylı

Ar-Ge ve Yenilik Sürecinde SMH nin Rolü ve Türkiye nin Performansı

Ar-Ge ve Yenilik Sürecinde SMH nin Rolü ve Türkiye nin Performansı Ar-Ge, Yenilik ve Teknoloji Forumu Ar-Ge ve Yenilik Sürecinde SMH nin Rolü ve Türkiye nin Performansı Ahmet KOÇER Patent Dairesi Başkanı 06/10/2010 1/44 Đçerik Neden Ar-Ge ve Yenilik? Patent ve Önemi Ar-Ge

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Doç. Dr. Cengiz ARICI Araştırma Destek Programları Bşk. Yrd. 04 Nisan 2017 Salı TÜBİTAK ın Görevleri* Bilim, teknoloji

Detaylı

Arçelik A.Ş. Patent Stratejileri

Arçelik A.Ş. Patent Stratejileri Arçelik A.Ş. Patent Stratejileri Sertaç Köksaldı Arçelik A.Ş. Fikri Haklar Yöneticisi Rekabette Yeni Bir Boyut: Patent ile Bir Adım Önde Semineri İstanbul 3 Aralık 2004 Akış Arçelik A.Ş. Ar-Ge ve patent

Detaylı

Hibe. Destek Kalemleri a) İhtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık (400 bin Dolar) b) İstihdam desteği, (2 uzman personel)

Hibe. Destek Kalemleri a) İhtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık (400 bin Dolar) b) İstihdam desteği, (2 uzman personel) EKONOMİ BAKANLIĞI & ww.ekonomi.gov.tr URGE Projeleri Desteği Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (Link) Kimler Başvurabilir Özel Sektör İşbirliği Kuruluşları TİM, TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler

Detaylı

HACETTEPE TEKNOLOJİ TRANSFER MERKEZİ (HT-TTM) PATENT OFİSİ BULUŞ BİLDİRİM FORMU/

HACETTEPE TEKNOLOJİ TRANSFER MERKEZİ (HT-TTM) PATENT OFİSİ BULUŞ BİLDİRİM FORMU/ HACETTEPE TEKNOLOJİ TRANSFER MERKEZİ (HT-TTM) PATENT OFİSİ BULUŞ BİLDİRİM FORMU/ Tebellüğ Tarihi : Buluşun Niteliği : [] Hizmet Buluşu [] Serbest Buluş Yetkili İmzası : *Bu kısım HT-TTM yetkilisi tarafından

Detaylı

Araştırma- Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ADASO,OCAK 2018

Araştırma- Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ADASO,OCAK 2018 Araştırma- Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ADASO,OCAK 2018 Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge): Kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması, Bunun

Detaylı

BSH de Fikri Haklar Portföy Yönetimi

BSH de Fikri Haklar Portföy Yönetimi BSH de Fikri Haklar Portföy Yönetimi Fikri Haklar Portföy Bakımı&Yönetimi 3 Mayıs 2011 Ekrem Soylu Departman Müdürü Bölgesel Teknoloji Direktörlüğü Fikri Haklar Departmanı (RTG) Bir Bakışta BSH 14 markasıyla,

Detaylı

SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN

SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI 1 Günümüzde toplumların ekonomik gücünü ve refah düzeyini belirleyen en önemli etken bilim

Detaylı

Sağlık Sektörünün Olmazsa Olmazı: Tıbbi Malzeme Alt Sektörü

Sağlık Sektörünün Olmazsa Olmazı: Tıbbi Malzeme Alt Sektörü Sağlık Sektörünün Olmazsa Olmazı: Tıbbi Malzeme Alt Sektörü Tıp sürekli ilerliyor sözündeki aslan payı bize göre; Tıbbi Malzeme Alt Sektörüne ait. Nitekim; tıbbi malzemeden yoksun sağlık sektörünün eli

Detaylı

Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0. Ayşegül Eroğlu

Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0. Ayşegül Eroğlu Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0 Ayşegül Eroğlu 02 2004 Robert Kolej mezunu 2008 Sabancı Üni. Üretim Sistemleri Mühendisliği mezunu 2015 Boğaziçi Üni. Executive MBA mezunu Fabrika Müdürü

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr İÇERİK Genel Olarak Fikri Mülkiyet Hukuku Fikri Mülkiyet Hukukunun Temel İlkeleri Fikri Mülkiyet Sisteminin Ana Unsurları Tarihçe

Detaylı

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ GİRİŞİMCİLİK VE KULUÇKA BİRİMİ TALİMATI

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ GİRİŞİMCİLİK VE KULUÇKA BİRİMİ TALİMATI Sayfa 1 / 5 AMAÇ Bu talimat İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Teknoloji Tranfer Ofisi nin (İZÜ TTO) Girişimcilik ve Kuluçka Birimi; proje başvuru dosyalarının hazırlanması, geliştirilmesi sonrası destek

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK TEKNOLOJİ

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK TEKNOLOJİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK TEKNOLOJİ PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Prof.Dr. Tamer BAYKARA Assist. Prof. Dr. Yıldız ÖZALP, yozalp@neu.edu.tr Assist. Prof. Dr. Metin ÇELİK, metin.celik@neu.edu.tr YÜKSEK LİSANS

Detaylı

SINA-İ MÜLKİYET HAKLARINDAN PATENT VE ULUSAL TESCİL SİSTEMİ 25 HAZİRAN 2014 - ADANA

SINA-İ MÜLKİYET HAKLARINDAN PATENT VE ULUSAL TESCİL SİSTEMİ 25 HAZİRAN 2014 - ADANA SINA-İ MÜLKİYET HAKLARINDAN PATENT VE ULUSAL TESCİL SİSTEMİ 25 HAZİRAN 2014 - ADANA Patent nedir? Patent, tekniğin bilinen durumunu aşan, yeni ve sanayiye uygulanabilen buluşlara verilen belgedir. Buluş

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI YÖNETİMİ

FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI YÖNETİMİ AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI YÖNETİMİ ARÇELİK A.Ş. SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2. UYGULAMANIN

Detaylı

Dr. Adem TUNCER KOSGEB İSTANBUL HALİÇ MERKEZİ MÜDÜRÜ

Dr. Adem TUNCER KOSGEB İSTANBUL HALİÇ MERKEZİ MÜDÜRÜ Dr. Adem TUNCER KOSGEB İSTANBUL HALİÇ MERKEZİ MÜDÜRÜ KOBİ LER VE KOSGEB 1990 yılında, 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı: Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli

Detaylı

ÖZETLE ODTÜ %30 su rekabetçi araştırma fonlarından en büyük döner sermaye geliri

ÖZETLE ODTÜ %30 su rekabetçi araştırma fonlarından en büyük döner sermaye geliri ÖZETLE ODTÜ Toplam bütçenin %30 su rekabetçi araştırma fonlarından Tıp hariç en büyük döner sermaye geliri: yıllık ~25 milyon AB ve TUBİTAK fonlarından en fazla destek alan üniversite Herhangi bir zamanda

Detaylı