ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 8.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ASUR MEDENİYETİ ve ANADOLU ilişkileri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 8.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ASUR MEDENİYETİ ve ANADOLU ilişkileri"

Transkript

1 ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 8.Ders Dr. İsmail BAYTAK ASUR MEDENİYETİ ve ANADOLU ilişkileri

2 ASUR SİYASİ TARİHİ ESKİ ASUR DEVLETİ-Eski Krallık (M.Ö ) Zağroslar dan elde edilen KALAY ve Babil Ülkesinden elde edilen TEKSTİL Eşnunna ve Mari Kentleri(II.Binler) Eski Babil Krallığı(Sami kolu Amurru ilkesi) Kassitler ve Hurriler Mitanniler Aramiler ORTA ASUR DEVLETİ-Orta Krallık (M.Ö ) Bağımsız ve bölgesel büyük bir güç olmuştur YENİ ASUR DEVLETİ-Yeni Krallık (M.Ö ) Mezopotamya nın RAKİPSİZ TEK KRALLIĞI olmuştur. İMPARATORLUK DÖNEMİ(M.Ö )

3 ESKİ ASUR DÖNEMİ KRAL LİSTELERİ Sulili, Aminu nun oğlu Kikkia (MÖ 2000-MÖ 1985) Akiya (MÖ 1985-MÖ 1970) I. Puzur-Ashur (MÖ 1970-MÖ 1960) Shallim-ahhe (MÖ 1960-MÖ 1945) Hushuma (MÖ 1945-MÖ 1906) (Güney Mezopotamya'ya yayıldı) I. Erishum (MÖ 1906-MÖ 1867) Ikunum (MÖ 1867-MÖ 1860) I. Sargon (MÖ 1860-MÖ 1850) (Nimud tapınağı/kalesinde hükmetti) II. Puzur-Ashur (MÖ 1850-MÖ 1830) Naram-Sin (MÖ 1830-MÖ 1815) II. Erishum (MÖ 1815-MÖ 1809) I. Shamshi-Adad (MÖ 1809-MÖ 1781) I. Ishme-Dagan (MÖ 1780-MÖ 1741) Mut-Ashkur (MÖ 1730-MÖ 1720) Rimush (MÖ 1720-MÖ 1710) Asinum (MÖ 1710-MÖ 1706) Nasir-Sin Sin-namir Ibqi-Ishtar Adad-salulu Adasi Belu-bani (MÖ 1700-MÖ 1691) sonrasında Hammurabi ile devlet yönetimi BABİL e geçer. NİNİVE KORSABAD

4 ESKİ ASUR DEVLETİ (MÖ ) Eski Asur dönemi hakkında çok fazla bir bilgimiz yoktur. Mezopotamya nın kuzeyinde kurulmuştur. Önemli bir dinsel merkez olan Ülke-Devlet-Kent adını baş tanrı Assur dan alır. Asur (Kalat Şergat) kenti, Büyük ve Küçük Zap ırmaklarının Dicle ile birleştikleri kesimde, Dicle Nehri nin batı kıyısında yer alır. Aynı zamanda TİCARET şehridir. Sümer ve Akkad krallıklarının yıkılmasıyla birlikte Mezopotamya Babil ve Asur adlı iki büyük gücün mücadelesine sahne olur. Babil: Orta ve Güney Mezopotamya Asur: Kuzey Mezopotamya(Asur, Ninive(Musul civarlarında), Arbel) Küçük bir şehir devletinden Asur kenti merkezi olmak üzere (Diğer önemli başkentleri Korsabad, Ninive ve Nimrut idi), büyük bir imparatorluk vücuda getirmişlerdir. M.Ö. II.Binyıl başlarında kurulan bu şehir-devletlerle ASUR TARİHİ başlar. Merkez Ninovadır. İlk kütüphane Ninova da kurulmuştur. Akadca nın kollarından biri olup bu ülkede kullanılan dil ASURCA. Sümer çivi yazısı ile oluşturulmuş KRALİYET ARŞİVLERİ vardır. Ön Asya da ilk atlı birlikleri oluşturmuşlardır.

5 Kolonicilik yapmış ve ticaret ile uğraşmışlardır. Zagros Dağlarının doğusundan elde edilen kalay ve güneydeki Babil ülkesinden sağlanan tekstil ürünleri, başta Orta Anadolu olmak üzere ihtiyaç duyulan bölgelere Asurlu tüccarlar tarafından pazarlanıyordu. Asur un II.Binyıl başlarında ticarette oynadığı rol, hem kendi siyasal pozisyonunu, hem de Anadolu nun gelişim çizgisini köklü bir biçimde değiştirmiştir. Anadolu da siyasi bir hakimiyet kurmadılar. Ticaret sayesinde yazıyı taşımışlardır. Anadolu nun en eski yazılı belgeleri olan Kayseri Kültepe tabletleri, Asurlu tüccarlardan kalmadır. Eski Asur dönemine ait yazılı malzeme veren Kültepe, Eşnunna, Nuzi arşivlerinin keşfi, diğer taraftan Eski Asur Kral listelerini de kapsayan Korsabad kral listesinin bulunması sayesinde Eski Asur devletinin kuruluşu hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır. İlk sömürge imparatorluğudur. Asurlular ataları Akadlar zamanında Sümerlilerin ve Akadların kurduğu kentlerin çevresinde, kıyılarında yaşayan SAMİ yarı göçebelerdi. Suriye ve Filistin içlerinden güneye göç etmişlerdi. Mezopotamya tarihinde Doğu nun Romalıları olarak tanınan Asurlular, gerçekte tıpkı Romalılar gibi güçlü ve disiplinli bir ordu sayesinde askeri karakterde bir devlet kurmuşlardır.

6 Asur'u bağımsız bir devlet hâline getiren kral Huşuma (M.Ö. 2000)'dır. Bu kral, Eski Bâbil Hânedânı'nın kurucusu olan Sumu-âbum ile çağdaş olup, kendisinden sonra gelen Irisum ve Ikunum da çivi yazılı belgelerde, Asur'un siyâsî bir birlik hâline gelmesinde oldukça etkili olmuşlar, memleketin imârına da önem verirler. Kral Sargon ise, devletin sınırlarını doğuya doğru genişletmiştir. Asur ile Anadolu arasındaki ticarî münâsebetler çok gelişmiştir. Kültepe nin II. tabakasına rastlayan ve Koloni Çağı nın ilk safhasını (Kârum un II. tabakası) teşkil eden bu devir, I. îrisum, Ikûnum, I. Sargon (= Sarru-ken) ve II. Puzur-Assur un hükümdarlıklarını içine almaktadır. Kültepe'de bulunmuş olan tabletlerde zikredilen krallar zamanında Asur'un Anadolu'ya yayılan ticarî nüfusu II. Puzur-Assur'da sonlanır. Asur-Mari belgelerinin gösterdiği üzere, Asur, I.Samsi-Adad(MÖ ) zamanında bu kralın idaresine girmiştir. Eski Asur devletinin bu dönemdeki en önemli gelişmesi Anadolu Kervan Ticareti olmuştur. Samsi-Adad'dan sonra Asur Devleti güçsüz bir duruma düşmüş, Amarna Çağı'na kadar sönük bir halde ve Bâbil ile Mitanni devletlerinin siyâsî nüfuzu altında kalmıştır. Samsi-Adad zamanına ait limu'ların pek çoğu Kültepe tabletlerinde mevcuttur. Bu limu sayısına göre kralın idare süresi 43 yıldır lerde şehir devleti bağımsızlığını yitirir ve Amor krallığının egemenliğine girer. Amor krallıklarının BABİL etkisinde 300 yıllık bir karanlık çağ yaşar.

7 ORTA ASUR DÖNEMİ KRAL LİSTELERİ I. Eriba-Adad (MÖ 1380-MÖ 1353) Ashur-uballit I (M.Ö M.Ö. 1317) Enlil-nirari (M.Ö M.Ö. 1307) Arik-den-ili (M.Ö M.Ö. 1295) Adad-nirari I (M.Ö M.Ö. 1263) Shalmaneser I (M.Ö M.Ö. 1233) Tukulti-Ninurta I (M.Ö M.Ö. 1196) Ashur-nadin-apli (M.Ö M.Ö. 1193) Ashur-nirari III (M.Ö M.Ö. 1187) Enlil-kudurri-usur (M.Ö M.Ö. 1182) Ninurta-apal-Ekur (M.Ö M.Ö. 1179) Ashur-Dan I (M.Ö M.Ö. 1133) Ninurta-tukulti-Ashur (M.Ö. 1133) Mutakkil-nusku (M.Ö. 1133) Ashur-resh-ishi I (M.Ö M.Ö. 1115) Tiglath-Pileser I (M.Ö M.Ö. 1076) Asharid-apal-Ekur (M.Ö M.Ö. 1074) Ashur-bel-kala (M.Ö M.Ö. 1056) Eriba-Adad II (M.Ö M.Ö. 1054) Shamshi-Adad IV (M.Ö M.Ö. 1050) Ashur-nasir-pal I (M.Ö M.Ö. 1031) Shalmaneser II (M.Ö M.Ö. 1019) Ashur-nirari IV (M.Ö M.Ö. 1013) Ashur-rabi II (M.Ö M.Ö. 972) Ashur-resh-ishi II (M.Ö. 972-M.Ö. 967) Tiglath-Pileser II (M.Ö. 967-M.Ö. 935) Ashur-Dan II (M.Ö. 935-M.Ö. 912) I.Tiglat Pileser

8 ORTA ASUR DEVLETİ (MÖ ) Eski Asur Devleti'nin siyasi etkinliğini kaybettiği M.Ö 1700 lerden 1500 lere kadar Asur kenti sıradan bir Mezopotamya şehri olarak varlığını sürdürmüştür. M.Ö yıllarına tarihlenen devre ise Amarna çağı olarak bilinir. Bir taraftan Amarna mektupları,diğer taraftan Boğazköy vesikaları ile bu devrin tarihi aydınlatılmaya yardımcı olmuştur. Amarna çağındaki KRALLAR; Mısır tahtında III.Amenofis, Hitit tahtında dai.şuppilulisma, Mitanni tahtında Tuşratta, Babil tahtında Karahardaş, Asur tahtında da Asur-Uballit M.Ö 1500 lerden itibaren Ön Asya'nın yeni güçlerinden biri Mitanni devletidir. Mitanni devleti Asur a egemen olmuştur ve süreç M.Ö 14. yüzyıl ortalarına kadar devam etmiştir. Bu devirde başlıca büyük devletler, Mısır,Babil, Mitanni ve Hitit devletleriydi. Asur devleti de devrin sonlarına doğru büyük devletler arasında olacaktır.

9 Bu devirde Babil ve Mitanni devletleri ekonomik ve askeri sıkıntı içinde idiler. Bu devletlerde görülen bu mali ve askeri zaafa karşılık, Hitit ve Asur devletleri kalkınma hamleleri yapıyorlardı. Hitit kralı iktidara gelir gelmez önce Anadolu da isyan eden kavimleri itaat altına almış, ardından Kuzey Suriye hakimiyetini tekrar kazanmak için Mitanni devletine savaş açmıştır. Hitit kralı yaptığı ilk seferde başarılı olamamıştır. Fakat bir yıl sonra Mitanni devletinin başkentini kuşatarak kenti zapt etmiştir. Ve böylelikle Mitanni Devleti ortadan kalkmıştır ve Hitit Devleti artık İmparatorluk unvanı almaya hak kazanmıştır. Mitanni Devleti artık yoktu fakat Tuşratta zamanına kadar Mitanni Devletine bağlı olan Asur krallığı artık iyice kuvvetlenmişti ve Hitit Devleti bu tehlikeyi fark etmişti. Hitit Devleti Mitanni Devletini kuşattıktan sonra Babil e kaçan Mitanni kralın oğlunu affedip ona kızını vererek Mitanni devletini tekrar bu sefer kendine bağlı bir devlet haline tekrar getirmiştir.

10 Mitanni zayıflamaya başladığı dönemde, Asur kentini yeniden bölgesel bir krallık haline getirmeye ilk kral Asur-Uballit (M.Ö ) çalışmıştır. Orta Asur kralları Asur-Uballit ile I.Tiglat Pileser arasındaki zaman da etkili olmuş. I.Salmanassar dönemi ise en parlak dönemdir. I.Asur-Uballit kendini Hitit ve Mısır Kralları ile eş tutar. Bu kral Asur çevresinde denetimi sağladıktan sonra, doğuda bir zamanlar Mitanniye bağlı olan Nuzi ve Arappa gibi kentleri alarak Zağroslara, kuzeyde de Toroslara kadar olan bölgeyi egemenliği altına almıştır. Asurun güçlenmesinde korkan bir devlette Babil olmuştur. Bu yüzden Babil kralı Asurlu bir prenses ile evlenerek bir süre Asur Devletini uzak tutmuştur. Kral Asur Uballit ölünce Babil ile Asur ilişkileri tekrar bozulmuştur. Suriye Palmyra ya kadar sınırları genişletmiş olan I.Tiglat Pileser in(m.ö ) ölümünden sonra Arami Göçleri ile Asur Devleti çöküşe geçmiştir. Ve bir başka nedeni de Asur un Güney Mezopotamya daki kaynaklarının Elam ın eline geçmiş olmasıdır.

11 YENİ ASUR DÖNEMİ KRAL LİSTELERİ II. Adad-nirari (MÖ 912 MÖ 891) II. Tukulti-Ninurta (MÖ 891 MÖ 884) Diyarbakır da Bit Zamani ye karşı zafer kazanr II. Ashur-nasir-pal (MÖ 884 MÖ 859) III. Şalmanezer (MÖ 859 MÖ 824) geç Hitit krallıkları ile müc. eder. Urartu dev. ile mücadele, Med hak. ve TOROS lar V. Shamshi-Adad (MÖ 822 MÖ 811) III. Adad-nirari (MÖ 811 MÖ 783) (Semiramis), vekaleten, (MÖ 811 MÖ 805) IV. Şalmanezer (MÖ 783 MÖ 773) III. Ashur-Dan (MÖ 773 MÖ 755) V. Ashur-nirari (MÖ 755 MÖ 745)III. Tiglat-Pileser (MÖ 745 MÖ 727) Aramilerle müc eder. TUŞPA Yeni Asur Dev. ASKERİ DARBE ile başa gelmiş. Başkent Babylonia 729. Urartu mücadelesi Suriye hak. V. Şalmanezer (MÖ 727 MÖ 722)

12 YENİ ASUR DEVLETİ (MÖ ) Orta Asur Devleti gerileme dönemi Yeni Asur Devletinin 300 yıllık döneminin kötü geçen ilk 160 yılında devam edecektir. Daha sonra savaşların olduğu dönemde toprak kazanımları ile Asur Devleti II.Tukulti Ninurta nın tahta geçmesiyle (M.Ö ) yükselişe geçmiştir. Bu yükseliş sayesinde Asur orduları batıda Mısır ın kapısı sayılan Katna ya kadar bütün şehirleri ele geçirmişlerdir. Harran ve Hamat gibi dini merkezler de kontrol altına alınmıştır. Asur Devleti nde sırasıyla I.Adad Nirari, oğlu I.Salmanassar ve I.Tukulti Ninurta geçer.

13 Asur imparatorluğu için en büyük tehdit Anadolu'dan gelmekteydi. Asur Devleti Anadolu yönüne yapılan seferlerde ele geçirdiği ülkelerin halkına karşı pek insafsız davranışlarda bulunmuştur. Düşmanlarına ve bilhassa isyan edenlere karşı korkunç cezalar uygulamıştır. Nasıl olursa olsun bir şiddet politikası uyguladığı, fakat bu politikanın Asur imparatorluğunun düşmanlarını ancak bir süre için sindirebildiği de bir gerçektir. Aynı bölgeye yapılan sık sık seferler bunun açık bir delilidir. Gerek Ârâmiler, gerekse Nâiri memleketleri daha Asur ordusu topraklarından ayrılır ayrılmaz, tekrar isyan eder ve vergilerini göndermezlerdi. Bu sebepten Asur ordusu uzak olan bu bölgelere yeniden yorucu/masraflı seferler yapmak zorundaydı. Bu dönemde Anadolu ya bakacak olursak Urartular bir devlet haline gelmişlerdir. Urartu Devletinden Malatya ya kadar uzanan yere Asurlular Melid Memleketi der Malatya nın batısında yer alan Kayseri dolaylarına da Tabal Memleketi diyorlardı. Tabal ın güneyindeki Çukurova bölgesine Hilakku diyorlardı. Tüm bu yerlerde küçük şehir krallıkları yer almaktaydı. Hititler in yıkılmasıyla onların egemen oldukları yerlere artık Frigler egemendi. Batı Anadolu ya bakılacak olursa da ki bu taraflar Ege Göçleri nden etkilenmiş olup; bölgenin sahillerinde Grek kolonileri kurulmuştu. Batı Anadolu da Lidya Devleti hakimdi. Suriye nin güney sahillerindeki Filistin e bakacak olursak burada İsrail Devleti var. Mısır da ise Habeş asıllı bir sülale hakimdi.

14 Asur tahtına I.Tukulti Ninurta başa geçtiğinde Anadolu ve Suriye bu tarz siyasi manzara vardı. Güney-doğu Anadolu ve Suriye'deki bazı devletler, Asur İmparatorluğu için tehlike teşkil etmekteydi. I.Tukulti Ninurta nın iktidarının son zamanlarında Ön Asya dünyasında kıtlık ve toprak yetmezliği nedenleriyle başlayan Ege göçleri sonunda 500 yıl kadar Anadolu nun siyasi tarihine hakim Hitit ve Hurri-Mitanni Devletleri ort kalkmıştır. Kral öldükten sonra onu hiç aratmayacak oğlu II.Asurnasirpal geçti tahtın başına. Ârâmiler, bu dönemde sahneye çıkmışlar ve Anadolu'nun güney doğusu ile kuzey Suriye'de birtakım devletler kurmuşlardır. II.Asurnasirpal'ın seferleri sonucunda elde edilen zengin ganimetler ve haraca bağladığı devletlerin gönderdiği vergiler, Asur Devleti'ni zenginleşmesine yol açmıştır. Bu kral, meşguliyetlerine ilâveten memleketin imârına da önem vermiş, Yeni Asur Devri ( ) onun sayesinde en parlak ve güçlü bir çağını idrâke yönelmiştir. Oğlu III.Salmanassar (MÖ ) son zamanlarında Asur da karışıklıklar çıkmış. Ülkede devam eden bu durum III. Tiglat-Pileser (MÖ )'in Âsur tahtına geçmesi ile sona ermiştir. O, tekrar devlet otoritesini sağlamış, orduyu kuvvetlendirmiş ve Asur İmparatorluğu'nun sınırlarını her yönde genişletmiştir. Güneyde Babilonyayıda Asur ülkesine dâhil etmiş, kendisi de Bâbil tahtına oturmuştur. Ayrıca Medler'e ait olan bazı hudut eyâletlerini de Asur'a katmıştır. Asur İmparatorluğunu 500 yıldan fazla idare etmiş olan bu dinasti de, sonuncu ve zayıf kralı olan V. Salmanassar (MÖ ) döneminde sona ermiştir.

15 Aynı dönemde Babil in kuzeyinde yer alan Asur Devleti coğrafi konumdan dolayı göçlerden kurtulmuşlardı. Ve ekonomik açıdan güçlenmek için Doğu Akdeniz sahillerini ele geçirmeye çalışıyordu. Fakat kolaylıkla gerçekleştireceğini düşündüğü bu olay pek istedikleri gibi olmamıştı ve yeni bir sorunları vardı Arami Göçleriydi. Bu sırada tahta I.Tiglat Pileser vardı ve bir yandan Aramiler, Urartular ve Muşkiler ile savaşıyordu. Fakat Akdeniz limanları henüz ele alınamamıştır. I.Tiglat-pileser zamanında Asur ordusu Fırat ı batı yönünde geçerek Aramların yaşadığı bölgeyi ele geçirdi ve böylelikle altı Aram kenti Asurluların eline geçti. Aram köylüsü esir alınarak Asur içlerine sürüldü. Ayrıca alınan yerlere Asur idare sistemini de götürmüş ve buralara başka yerlerden getirdiği insanları yerleştirmiştir. Tarihte DEPORTASYON adı verilen ve I. Tiglat-pileser ile başlayan bu uygulamayı, daha sonraki krallar da devam ettirmişler, yerleştirdikleri bu insanları zaman zaman tekrar başka bölgelere nakletmişlerdir. Böylece onların, bulundukları yerlerde taraftar toplamaları önlenmeye çalışılmıştır.

16 İMPARATORLUK DÖNEMİ KRAL LİSTELERİ II. Sargon (MÖ 722 MÖ 705)(ŞARRUKİN)İSRAİL DEV.Samaria ve KIBRIS ı ele geç. Sanherib (MÖ 705 MÖ 681) 689 Babil ve NİNİVE Esarhaddon (MÖ 681 MÖ 669) ASSARHADDON: 671 en parlak geniş dönem. 655 Mısır bağımsızlığını kazandı. Kimmerler de tehdit oluşt. İSKİTLER ile ittifak gerçekleşir. Asurbanipal (MÖ 669 MÖ 631 ya da MÖ 627) 639 ELAM dev.yok eder. Güney Mez da hak. sağlar. İran MED tehlikesi başlar. Ashur-etil-ilani (MÖ 631/MÖ 627 MÖ 623) ( yılları arasında babası Ashurbanipal yerine vekillik yapmıştır) Sin-shumu-lishir (MÖ 623) Sin-shar-ishkun (MÖ 623 MÖ 612) MÖ 612'de, Asur başkenti Nineveh Babillilerin eline geçti; Mısır lılar tarafından desteklenen Asurlu bir general Harran dan Asur yönetimini birkaç yıl daha sürdürdü. Bu kişi Ashur-uballit II idi. II. Ashur-uballit (MÖ 612- MÖ 609)

17 İMPARATORLUK DEVRİ (MÖ ) Asur'da yeni bir hanedan kurmuş olan II. Sargon (M.Ö ) ile Asur Târihinin SARGONİDLER ÇAĞI diye bilinen parlak devri açılmıştır. Bu devir (M.Ö ) târihleri arasını kapsamakta olup, adı geçen çağın diğer kralları kronolojik sıra ile: Sanherib (MÖ ), Yahuda krallığı ile mücadele eder. Asarhaddon (MÖ ) Asurbanipal (MÖ ) Babil ve med ler birleşip yıkmışlardır. Sanherib Asarhaddon Asurbanipal

18 Bu devrede Mısır, Suriye, Filistin Anadolu'nun merkezinde Tabal vb. Asur hâkimiyetine geçmiş, memleket îmâr edilmiş, yeni müstahkem şehirler kurulmuş, tarihte örnek bir kütüphane ve arşiv meydana getirilmiştir. Bu ihtişam devresinden hemen sonra, Asur-Etil-İlani (M.Ö ) ve Sin-sariskun (M.Ö ) ile Âsur'da ve I I. Assur-uballit ile Harran'a sığınmış olarak geçen kısa devre, imparatorluk devrinin ihtişamı ile tam bir tezat teşkil eden bir sür'atli zâaf ve sönüş çağına dönmüştür. Böylece MÖ. 2000'lerde doğan ve bütünü ile çeşitli parlak veya sönük devreler yaşayan Âsur Devleti, Bâbil ve Akamenid ittifakından MÖ. 612 tarihinde Âsur'da ve MÖ. 606 tarihinde de Harran'da yediği nihâî ve kat'î darbelerle, târihe gömülmüştür. İmparatorluğun çökmesiyle birlikte Asur halkı da tarihi kayıtlardan silinir. Son olarak Harran ve çevresinde yaşadıkları bilinmekle birlikte kayıtlarda yeralmasa da eski imparatorluk topraklarında daha sonraki yüzyıllarda da yaşamlarını sürdürdükleri ve zamanla bölgenin diğer halkları içinde eriyip gittikleri aşikardır. Zalimlikleri ve savaştaki atılganlıklarıyla tanınan Asurlular, anıtsal yapılar da bıraktılar. Ninova, Asur, Kalah (Nimrud), Dur Şarrukin (Horsâbad) ve başka yerlerde bulunan kalıntılar, Asurların mimarîdeki ustalığını göstermektedir.

19 YENİ BABİL DEV. / KALDE Asur Dev Med/Babil ittifakı ile tarih sahnesinden silinince; Mez doğu ve kuzeyi MED Mez. Yeni lideri de yeniden BABİLLİLER olmuştur. Eski Babil halkı karışmış değişmiş Sami göçü içerisinde KALDE lilerin etki alanına girmişler. Babil etki alanına girer yazılarını kullanırlar. Konuşma dili ARAMİCE dir. NEBUPOLASSAR: 612 de Asur lardan kurtulmuş. II.NEBUKADNEZAR: Başkent BABİL, Mısır seferi ve 586 KUDÜS işgali. Yahudilerin YUDA DEV yıkmış 538 e kadar BABİL ESARETİ dönemi NABONİD ve BELSAZAR dön zayıflar. PERS tehlikesi dağlardan gelen KYROS 539 yıkılır.

20 ASUR MEDENİYETİ Asurlular, Kuzey Irak'ta, Dicle kıyısında bulunan Asur (Aššur) Şarkat Kalesi kenti ve çevresinde yaşayan bir Sami topluluğu idi. MÖ 2000 sonrası Doğu-Batı arası küresel ticaretten faydalanarak gelişmiş ve topraklarını genişleterek ülkelerini bir imparatorluğa dönüştürmüş eskiçağ halkıdır. Eskiçağ da Ortadoğu nun en büyük imparatorluklarından biri olmuştur. Anadolu da koloniler kurmuş, Anadolu ya yazıyı taşımışlardır. Anadolu'daki en büyük ticaret kolonileri Kültepe (Kayseri)'de bulunmaktaydı. Başkentleri Ninova'dır. Asur Ülkesi, Babil-Mitanni etkisinde kalmalarına rağmen 14.yy da bağımsızlıklarını kazanarak Fırat a kadar egemenliklerini sağlamışlardır. Sonrasında Mezopotamya, Anadolu nun güneyi, Suriye nin kuzey kesimlerine hükmetmişlerdir.

21 Koloni Çağı'nın geç evresinde beliren çanak çömlekler Kültepe çanak çömlekleri biçim ve teknik açısından Ön asya seramik sanatı arasında önemli bir yere sahiptir.

22

23 ASUR MEDENİYETİ MÖ 1208 lerde I.Tukulti-Ninurta'nın ölümünden sonra gerileme dön. MÖ 11. yy da I.Tiglat-Pileser zamanında kısa süre yeniden eski gücüne kavuştuysa da, bunu izleyen dönemde hem Asur Krallığı, hem de düşmanları, yarı göçebe Aramiler'in akınlarıyla yıprandı. MÖ 9. yy da Asur kralları sınırlarını yeniden genişletmeye başladılar; MÖ 8. yy da II. Sargon gibi güçlü kralların önderliğinde Basra Körfezinden Mısır'a kadar uzanan toprakları egemenlikleri altında birleştirerek günümüzde Yeni Asur İmparatorluğu olarak adlandırılan bir imparatorluk kurdular. Son büyük Asur kralı, Aššurbanipal döneminde Elam'ı ele geçerek buranın halkını yok etmiştir. Bu dönemde sanatta büyük bir gelişme görülmektedir. MÖ 627'deki ölümünü izleyen dönemin olayları karanlıkta kalmıştır. Asur Krallığı MÖ 'da Keldaniler'in saldırıları ve en son Babiller tar. Yıkılır.

24 Komşu medeniyetlerin yıkılışı üzerine, bunların bir devamı olarak gelişti. Bu arada, M.Ö 2000 yıllarında Mitannilerin ortadan kaybolmak üzereyken, Kerkük'te gelişmiş olan Mitanni Sanatı Asurluların elinde devam etti. Hitit Medeniyetinin Yıkılışı ise Asurluların gelişmesi için temel oldu. Yıkılan Hitit şehirlerini Asurlular yeniden onarmaya giriştiler, bu kalıntılar arasında buldukları eserlerden yararlanarak da sanatta, teknikte daha ileri aşamalara Asur Babil ilişkisi: Asur medeniyetinde Babil'in de payı büyüktür. Ninive Devrinden sonra, Asurlular Babillilerle daha yakından ilişkiler kurdular. Assur Ticaret Kolonileri Çağı M.Ö

25 Asurlular teknikte, su işlerinde çok ileriydiler. Ninive nin su ihtiyacını karşılamak için, kaynakların sularını kayalar içine oydukları kanallarla birleştirmişlerdir, 300m. uzunluğunda bir bent yapmışlardı. Kalıntılarda, bu gibi su tesislerinin yanında tanrı heykelleri, kabartmalar bulunmuştur ki bu, Asurluların böyle büyük yapıları kutsal varlıkların korunması altına bıraktıklarını, açılış törenlerinde tanrılara dualar ettiklerinin gösterir.

26 Asur hükümdarları Babil edebiyatından çeviriler yaptırdılar, onların dini inançlarının bir çoğunu benimsediler. Asur yapı sanatında zigguratların da büyük bir yeri vardır. Daha önce yaşamış olan bütün Mezopotamya kavimleri gibi Asurlular da, tapınaklarını bu yüksek yapıların tepesine kurmuşlardı. Sümerlilerden farklı olarak Asurluların bu kutsal yapılarında çok renk kullandıklarını görüyoruz. Asur sanatında görülen bir yenilikte sarayların duvarlarına kaplanan, üzeri kabartmalarla süslü mermer levhalardan meydana gelme kemerlerdir. Bu kabartmalarda hükümdarın savaşlarından sahneler işlenmiştir.

27 II.Asurnazirpal NABU İnsan başlı, kanatlı boğalar gibi hayali yaratıkların heykelleri çok yapılmıştır. Bunlar sarayların girişinde iki sıralı dizilmiş bulunurdu. Dikilitaşlar da Asur yapı sanatında önemli bir yer alır. Babil de olduğu gibi Asur da da üstü mine kaplı tuğlalarla, resimler ev içi süslemesi olarak kullanılmıştır. Bunlarda daha çok dini törenlerden sahnelere rastlanır. Süslemelerde de en çok lacivert zemin üzerine sarı göbekli beyaz çiçekler görülüyor. Asur sanatından kalma eserlerin birçoğu Kerkük, Hursabad, Musul dolaylarında, Yukarı Suriye de Arslantaş ta bulunmuştur.

28 ASUR KHORSABAD SARAYI CANLANDIRMASI

29 Saray yapıları ise, çevresi odalarla çevrili birçok avluyu içine alır. Ve saray yapısı, ek avlular ve odalarla devamlı genişletilir. Asur kralı Tiglat Pileser (M.Ö ) zamanında da bir başka kitaplık daha kurulmuştur. Bu kitaplıklarda, üzeri yazılı pişmiş topraktan levhalar, kitap gibi raflara dizilmişti. Berlin müzesinde ön cephesi ayağa kaldırılmış, 12 m yüksekliğindeki kapının iki kemerli kapısı vardır ve kapılar iki yanında yer alan mazgallı kulelerin koruması altındadır. Kapıyı ilginç kılan mimarisinden çok, cephesindeki sırlı tuğlaların kullanımıyla sağlanan renkli görünümdür. Mavinin hakim olduğu renkli fon üzerinde, sarı sırlı tuğlalarla işlenmiş, Marduk un simgesi ejder ve boğa motifleri bulunmaktadır. Benzer bir düzenlemeyi tören yolunun iki yanındaki yüksek duvarlar üzerinde de görmekteyiz. Burada her bir yanda altmışardan birer ayağını ileri uzatmış durumda görülen 120 aslan figürü işlenmiştir.

30 Asur un ünlü asma bahçeleri bu zamanlarda yapılmıştır. Asurbanipal i bir Asurluların asma bahçesinde, son dönemlerinde yüksek bir Asurbanipal in divan üzerinde (m.ö uzanmış ) içkisini içerken Ninive deki görüyoruz. saray kabartmaları Asma ve palmiyeler Sümer-Akad altında geleneğindedir. oturan kralın ayak ucunda da, kraliçe tahtına oturmuş içkisini içiyor. Kalabalık bir hizmetçi grubu yelpazeleri sallıyor. Bu eserde natüralist öğelere rağmen dekoratif, süslü, alçak rölyef ile dağ halklarının plastik, yüksek rölyef anlatımlı arkaizmi bir araya gelmiş görünüyor.

31 Asur kazılarında (Kale el Şergat) bulunan bronz Sargon başı

32 Tüm Asur kralları cesaret, güç ve becerini büyük bir kahramanlık ile gösterirler ve kendilerini sarayların duvarlarına resmettirirlerdi Nişan alan iki okçu ve kalkan tutan askerler. Topografyası 3 farklı ağaç vardır M.Ö 728 (British Museum)

33 Assur Mevkii: Assur; Kültepe-Kaneş in bin km. güneydoğusunda, Bağdat ın 350 km. kuzeyinde, Anadolu yu kuzey, güney Mezopotamya ya ve İran a bağlayan nehir ve kervan yolları üzerindeydi Konumundan dolayı bölgenin ticaretteki transit merkezi III. Ur Hanedanlığı nın yıkılmasından (M.Ö. 2004) sonra Assur Kent-devleti bağımsızlığını kazanmıştı. 2.bin yılın başlarında- (yak. M.Ö. 1980?) Assur Kralı I.Erišum döneminde Assur kent-devleti Anadolu ile ticarete başladı. Anadolu, ilgili komşu toplumların yazılı belgelerinden sağlanan ilk bilgilere bakılacak olursa Ön Asya'nın özellikle Mezopotamya'nın, inşaat ahşabı, bakır ve gümüş gereksinmesini karşılayan bir hammadde deposu durumundaydı ( Assurlu tüccarların Anadolu ya gelme nedenleri)

34 Kültepe den kil tabletler Kültepe yani Kaneş Karum da şimdiye değin sayıları a yaklaşan tablet bulunmuştur. Anadolu'ya Asurlu tüccarlarca getirilip Koloni Çağı'nın sonlarına değin kullanılan eski Asur dili ve yazısıyla kaleme alınmış bu belgeler, Anadolu halkları ile Asurlu tüccarlar arasındaki ticari mukaveleler, mahkeme kararları evlat edinme, evlenme, boşanma, köle ticareti, miras ve hatta tüccarların özel yaşantılarına ilişkin konuları içerir.

35 Bu dönemde Anadolu kent-devletleri tarafından yönetilmekteydi. Orta Tunç Çağı Anadolusu nun en çarpıcı özelliği Mezopotamya ile başlayan çok sıkı ve örgütlü bir ticaret ilişkisi, bunun sonucunda da yazının ortaya çıkmış oluşudur. Kabaca XX. yüzyılın ortalarından XVIII. yüzyılın ortalarına değin sürmüş görünen bu örgütlü ticaret dönemine "Asur Ticaret Kolonileri Çağı" ya da yalnızca "Koloni Çağı" denir.

36 Hattuşa kentinin 124 km. güneyinde yer alan bu höyük; Kayseri nin 8 km. kuzeydoğusunda, Sivas tan gelen doğu batı yönünde, Malatya ve Adana dan gelen doğal, tarihi yollarının üzerinde yer alır. Höyüğün üst kısımında Beyin yaşadığı sarayın yer aldığı tahmin edilir. Assurlu tüccarlar ise bu tepenin eteğindeki aşağı kentte yaşıyorlardı. Asurlu tüccarlar ve yerli halk ayrı mahallelerde yaşıyorlardı. Çevresi güçlü surlarla kuşatılmış olan kentin çapı 3 km.yi buluyordu. Kültepe'deki pazar yerinde (karumda) dört tabaka saptanmıştır. IV, III, II, Ib/Ia IV. ve III tabakalarda yazılı tablet bulunmazken, son iki tabakada (II-Ib) yazılı belgeler ele geçirilmiştir. Ia tabakasında ise yazılı kaynaklar susar (yak. M.Ö lar) Yani: bizim için önemli olan iki tabaka: II: M.Ö Ib: M.Ö Kültepe-Kaneş

37 Kültepe'de 1948 yılından beri yapılan kazılar Asurlu tüccarlar hakkında oldukça yoğun bilgi sağlamıştır. Asur devletine, yasaların,kendi görenek ve dillerine bağlı kalan tüccarlar yerli Anadolu türü evlerde yaşıyorlar; gündelik işlerinde de aynı türde eşyalar kullanıyorlardı. Yalnızca dilleri, yazıları, ölü gömme görenekleri ve silindir biçimli mühürleri farklıydı. İki katlı tüccar evlerinin alı katlarında yazışmalarla ilgili çivi yazılı kil tablet depoları vardı.

38 KARUM-VABARTUM Assurlular bu dönemde başta (Kültepe) Kaneş te olmak üzere Anadolu nun farklı yerlerine karumlar kurdular. Karum: ticaret merkezi olarak açıklanabilir (direk çeviri: liman, rıhtım, iskele). Diğer bir yerleşme ise Asurca vabartum idi. Bunlar muhtemelen ana merkezler arasında tüccarların konakladıkları, belki mallarını geçici olarak depoladıkları, bir çeşit kervansaraylardı. Assurlular Anadolu'nun değişik yerlerinde ticaret kolonileri (karum ve vabartumlar) kurarak, iyi örgütlenmiş bir pazar ağı geliştirmişlerdi Kültepe ve Acemhöyük mührü ve baskısı Koloni Çağı'nın en çarpıcı sanat eserleri arasında silindir ve damga mühürler ile eski taç idollerin yerini alan kurşun figürinler sayılabilir.

39 Assur ticaret sistemi Ticaret devletin tekelinde değildi. Ticaret aile şirketleri tarafından gerçekleştiriliyordu. Kollektif ticaret esasına dayanıyordu. Anadolu ya ticareti yapılan iki önemli mal: kalay ve kumaştı. Assur kent devleti Güney Mezopotamya dan toptan kumaş alıyorlardı. Kalay ise, Özbekistan ya da Tacikistan dan Babylonia ya ordanda Assur a geliyordu. Asurlular kendileri bu malın ithalini yapmıyordu. Assur pazarlarına muhtemelen Babilonyalı tüccarlar tarafından getirilmekteydi. Daha sonra ise Assurlu tüccarlar ithal ettikleri kumaşı ve bir miktar yerel kumaşı alıp, kalay ile birlikte Anadolu ya satış yapmak için götürüyorlardı. Assur, Kültepe Kaneş rotası yaklaşık 1200 km. idi. Tüccarlar merkeplerden oluşan kervanlarla ticaret eşyalarını Anadolu içlerine taşıyorlardı. Kaneş teki Karum a giderken geçilen Anadolulu kent-devletlerine vergi ödüyorlardı. Anadolu ile yapılan ticaretin Asurlu tüccarlara büyük kazançlar sağladığı, özellikle tunç alaşımında kullanılan kalayın Anadolu'ya getirilmesinin % 100'ü aşan kâr getirdiği, eldeki yazılı belgelerden öğrenilmektedir. Alıcının borçlanması durumunda % 30 oranında faiz elde edilmekteydi. Kolonilerin bulunduğu kentlerdeki yerel Anadolu kralları da buna karşılık dışalımı yapılan mallar üzerinden dokumalardan 1/20, kalaydan 2/65 oranında vergi almaktaydılar. Ayrıca, kervan yollarının geçtiği bölgelerdeki başka beylere malın % 10'u oranında yol vergisi ödemekteydiler.

40 Kolonilerin Yönetimi ve Kurumları Kaneş karumu Anadolu ticaret merkezlerini yöneten bir koloni merkezi idi. Anadolu daki bütün karumlar Kaneş Karuma, o da Assur a bağlıydı. Karum Evi (Bet Karim) Assurlu tüccarların kentteki yönetim merkeziydi ve Assur daki Şehir Evi nin (Bet Alum) en yüksek karar mercii meclisinin denetimindeydi. Anadolu koloni merkezleri Assur dan gönderilen şehrin elçileri tarafından denetlenirdi. Mama kralı Anum-hirbi nin Kaneş kralı Warşama ya yazdığı mektup, bize bu dönem Anadolu sunun siyasi durumu hakkında bilgi vermektedir. Anadolu nun siyasi manzarası tıpkı Mezopotamya da Eski Sümer devrinde olduğu gibi, birbirleriyle mücadele halinde olan irili ufaklı kent devletlerinden oluşmaktaydı. Bu devletler ruba um diye anılan krallar tarafından yönetiliyordu. Daha büyük krallar için ruba um rabium büyük kral unvanı kullanılmaktaydı. Yönetimde rubatum denilen kraliçelerinde söz sahibi olduğu biliniyor. Fakat şimdiye kadar hiçbir metinde kraliçe ismi verilmemiştir. Kraldan sonraki en yüksek dereceli memurlar: rabi simmiltim ve rabi sikkatim idi. Ayrıca bu dönemde çok iyi organize devletlerin olduğunu, kaynaklarda bahsedilen kamu görevlilerin unvanlarından ve bunların çeşitliliğinden de anlaşılır (örneğin; demirciler başı, köpekler sorumlusu, şehir kapıları âmiri gibi ).

41 Anadolulular ve Assurlar arasında ilişkiler Assurlular ve yerel krallar arasında yapılan resmi antlaşmalarda, Krallar tüccarların can ve mal güvenliğini sağlıyorlardı, Karşılığında da ülkelerine gelen mallardan belirli miktarda gümrük vergisi alıyorlardı. Gündelik hayatta Anadolu da yaşayan tüccarlar ekmek gibi bazı ürünleri kendileri üretmeyip, yerlilerden satın alıyorlardı. Ayrıca bazen Anadolulular Assurlulardan borç alıyorladı. Assurlu tüccarlar yerli kadınlarla evlilik yapıyorlardı, bunlardan bazıları Assur a geri dönmeyip Anadolu ya yerleşiyorlardı. M.Ö. yak arasına yerleştirilen bu dönemde Assurlu tüccarlar Anadolu ya başta kalay ve kumaş olmak üzere farklı mallar getirip, Assur a gümüş (altın) gibi değerli madenlerle dönüyorlardı. Bu dönemde Anadolu ilk kez yazıyla tanışıyor. Bu dönemde Anadolu da örgütlü bir ticaret ağı görülür.

42 KAYNAKÇA Köroğlu, Kemalettin; Eski Mezopotamya Tarihi. Başlangıcından Perslere Kadar, İstanbul, İletişim Yayınevi, 2006, s Medeniyet Tarihi Ansiklopedisi, I.Cild, Doğan Kardeş Matbacılık Sanayii A.Ş, İstanbul, Memiş, Ekrem; Eski Çağ da Mezopotamya, En eski çağlardan Asur imparatorluğunun yıkılışına kadar, Bursa, Ekin Yayınevi, 2007, s Narçın, Ali; A dan Z ye Asur, İstanbul, Ozan Yayınevi, 2008, s Sever, Erol; Asur Tarihi, İstanbul, Kaynak Yayınları, 2008, s Sever, Hüseyin; Asur Siyasi Tarihinin Ana Devreleri, s The American Art Review, Vol. 1, No. 12 (Oct., 1880), S SANAT TARİHİ ANSİKLOPEDİSİ, I. II. Cild Bateş Yayınları, 1980.

YUNAN ANADOLU İRAN MISIR HİNT

YUNAN ANADOLU İRAN MISIR HİNT YUNAN ANADOLU İRAN MISIR HİNT Sümerler (M.Ö.4000-2350): İlk defa yazıyı kullandılar (M.Ö.3200). İlk siyasal örgütlenme Site şehir devletleri oluşturuldu. (Ur, Uruk, Kiş, Lagaş) İlk yazılı kanunları yapmışlardır.

Detaylı

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir.

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Akadlar,Babiller,Asurlular ve Elamlılar Video Ders Anlatımı AKADLAR M.Ö. 2350 2150 Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Samiler tarafından Orta Mezopotamya da Kral Sargon

Detaylı

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YUNAN ANADOLU MEZAPOTAMYA İRAN MISIR HİNT ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI GENEL ÖZELLİKLERİ: 1- Genellikle iklim

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar).

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). Sanherib, Sennaherib, Sin-ahhe-riba ( 704-681) II. Sargon un 705 te ölümünde sonra, tahta oğlu Sanherib

Detaylı

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Kelime anlamı İki nehrin arası olan Mezopotamya,

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 7. II.Sargon Dönemi ( siyasi tarih, Anadolu-Assur ilişkileri, kabartmalar ve diğer sanat eserleri) II.Sargon, Strommenger,E., 1962, no.224 II. SARGON / II. Şarru-kin

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 5.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski DOĞU Akad-Babil-Elam

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 5.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski DOĞU Akad-Babil-Elam ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 5.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski DOĞU Akad-Babil-Elam Sümer Uygarlığı nın ÇÖKÜŞÜ Sümerlerin bölgedeki hakimiyeti AKADLAR tarafından sonlandırılmıştır. Bağımsız SİTE ler dönemi

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri)

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) II. Assurnasirpal Heykeli, Nimrud, İştar Sharrat-niphi mabedi. Reade,J.

Detaylı

İktisat Tarihi II. IV. Hafta

İktisat Tarihi II. IV. Hafta İktisat Tarihi II IV. Hafta İnsan Bilgisinde Devrim - devam Çağdaş yabanlarda olduğu gibi eski çağlarda tıp kuramının özü büyüydü. II. Devrimden sonra Babil de doktorlar aynı zamanda rahipti. Mısır da

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 9. Esarhadon ve Assurbanipal Dönemi. (Siyasi tarih, kabartma sanatı ve diğer sanat eserleri) Assurbanipal, J.Reade, 2001, şek.91 ESARHADDON / Aššur-aha-iddin ( 680-669)

Detaylı

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ).

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ). MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: 850-500). Ö n e m l i M e d merkezleri: Nush-i Jan, Godin II Safha, ve Baba Jan

Detaylı

Asur Ticaret Kolonileri Çağı

Asur Ticaret Kolonileri Çağı Asur Ticaret Kolonileri Çağı Yazının Anadolu topraklarında ilk kez ortaya çıkışı Mezopotamyalı tüccarlarla ilgilidir. Kuzey Mezopotamya da bir şehir olan Asur dan tüccarlar Anadolu ya gelerek burada ticaret

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL II. YARIYIL Adı Adı TAR 501 Eski Anadolu Kültür 3 0 3 TAR 502 Eskiçağda Türkler 3 0 3 TAR 503 Eskiçağ Kavimlerinde

Detaylı

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin 13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin yakınlarında rastlanır. Gerçek tarihi belgeler MÖ 13.

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

ASUR SİYASİ TARİHİNİN ANA DEVRELERİ

ASUR SİYASİ TARİHİNİN ANA DEVRELERİ ASUR SİYASİ TARİHİNİN ANA DEVRELERİ Dr. Hüseyin SEVER Asur, M.Ö. 2000 yıllarından 612 1 yılına kadar devam eden, ilk önce, Asur şehri ve çevresinde küçük bir devlet iken, birinci bin yılının ilk yarısında

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

Asur Devleti Kaynakçası

Asur Devleti Kaynakçası Asur Devleti Kaynakçası Esin, U. (1969). Kuantatif Spektral Analiz Yardımıyla Anadolu'da Başlangıcından Asur Ticaret Kolonileri Çağına Kadar Bakır ve Tunç Madenciliği. İstanbul:. Sünbül, N. (2014). Eski

Detaylı

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ Burcu Aslı ÖZKAN İlk Çağda Anadolu da kurulan bazı uygarlıklar Hitit, Frig,Urartu, Lidya. HİTİTLER MÖ(1700) Başkenti Hattuşa (Boğazköy) Malatya Orta Anadolu

Detaylı

URARTULAR. topografik özelliklerinden dolayı federasyon üyelerinin birbirleriyle bağları gevşekti.

URARTULAR. topografik özelliklerinden dolayı federasyon üyelerinin birbirleriyle bağları gevşekti. E T KİNLİK 5 URARTULAR U Y G A R L I K L A R T A R İ H İ - I A Y D A N D E M İ R K U Ş K AY N A K 1 : 178 (Lloyd, Seton, Türkiye nin Tarihi, Tübitak Yayınları, 2007, s. 106) K AY N A K 2 Hitit İmparatorluğu

Detaylı

Awan/Shimashki ve Sukkalmah (Epartid) Dönemi

Awan/Shimashki ve Sukkalmah (Epartid) Dönemi ESKİ ELAM ÇAĞI Awan/Shimashki ve Sukkalmah (Epartid) Dönemi Susa daki E. Babil kral listesi: 12 Awan kralı: ca. 2400-2100 B.C.E.=Sargon of Akkad (2334-2279 B.C.E.) Son kralı: Puzur Inshushinak =çagdası=ur-nammu

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 12. Babil Arkeolojisine giriş. Nabupolazar ve Nabukadnezar Dönemi Babil, İştar Kapısı Babil Kenti Kentin Geç Babil Dönemi plan şeması, 1.8 km. uzunluğunda şehrin

Detaylı

COĞRAFİK UYGARLIKLAR. Mezopotamya ya kurulmuş devletler: Sümerler, Akadlar, Babiller, Assurlar ve Elamlılar dır. SÜMERLER AKADLAR ASSURLAR BABİLLER

COĞRAFİK UYGARLIKLAR. Mezopotamya ya kurulmuş devletler: Sümerler, Akadlar, Babiller, Assurlar ve Elamlılar dır. SÜMERLER AKADLAR ASSURLAR BABİLLER COĞRAFİK Mezopotamya, günümüz sınırlarına göre çoğu Irak ta bulunan ve arabistana kadar uzanan dar ve uzun bir platodur. Dicle ve Fırat nehirlerin arasına kurulmuş bu yer varlığının en önemli kısımlarını

Detaylı

Bu dönem hakkında en önemli bilgileri Uruk kentinden alıyoruz. Bu kentin bugünkü adı Warka'dır. Bağdat-Basra demiryolu üzerinde Hıdır istasyonu

Bu dönem hakkında en önemli bilgileri Uruk kentinden alıyoruz. Bu kentin bugünkü adı Warka'dır. Bağdat-Basra demiryolu üzerinde Hıdır istasyonu XI. BÖLÜM URUK ÇAĞI Uruk döneminin önemli bir karakteristiği de yerleşim miktarında görülen artış ve gelişimdir. İlk kez yerleşimler kent olarak adlandırılabilecek ölçüde büyümüştür. Dönemde daha karmaşık

Detaylı

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur.

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Bilim Tarihi I Ders Notları ESKİÇAĞ DA BİLİM ANADOLU MEDENİYETLERİ Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Hititler Anadolu da kurulan

Detaylı

bu şehirle, yani Hattuşa ile çok yakından ilgilidir. Yüzyıllarca Hititler e başkentlik yapacak olmasının yanı sıra Hitit siyasal ve kültürel tarihi

bu şehirle, yani Hattuşa ile çok yakından ilgilidir. Yüzyıllarca Hititler e başkentlik yapacak olmasının yanı sıra Hitit siyasal ve kültürel tarihi Hititler Anadolu da ilk kez geniş çaplı siyasal birliği, hatta bir imparatorluğu kurmuş olan Hititler in bu topraklarda varlığı Asur Ticaret Kolonileri Çağı ndan itibaren saptanabilmektedir. Asurlu tüccarlardan

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MİMARİSİ Mezopotamya Uygarlıkları Mezopotamya sözcüğü Grekçe Potamos (nehirler) ve Mezos (arası)sözcüklerinin birleşiminden

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 5. V.Şamsiadad ve III.Adadnirari Dönemi ( siyasi tarih, mabet mimarisi, diğer sanat yapıtları V. Şamşi-Adad, Reade, J. 2001. V. ŞAMŞİ-ADAD (824-811) III. Salmanasar,

Detaylı

Üstte, Lagaş Kralı Ur-Nanşe yaptırdığı tapınağa küfe taşıyor, karşısında karısı Kraliçe Abda

Üstte, Lagaş Kralı Ur-Nanşe yaptırdığı tapınağa küfe taşıyor, karşısında karısı Kraliçe Abda E T KİNLİK 4 MEZOPOTAMYA DA YÖNETİM K a yn a k 1 : Kay n a k 2 : Yayınları, 2. Baskı, 2006, s. 80) Kay n a k 3 : Babil Kralı Hammurabi, kanunlarının yazılı olduğu bazalt anıt üzerinde resmedilmiş. Karşısında,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler...

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler... 4. ÜNİTE İÇİNDEKİLER Tarihteki Önemli Buluşlar... 6 Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor...21 Coğrafi Keşifler... 26 Rönesans... 32 Reform... 36 Mucitler... 43 Düşünce, sanat

Detaylı

İktisat Tarihi II. 2. Hafta

İktisat Tarihi II. 2. Hafta İktisat Tarihi II 2. Hafta İKİNCİ DEVRİMİN BAŞLANGICI İkinci bir devrim kendine yeterli küçücük köyleri kalabalık kentler durumuna getirmiştir. Bu dönemde halk yerleşiktir. Köyün kendisi toprak elverdikçe

Detaylı

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus T KİNİK 1 ANCAK ÖÜMÜN DURDURABİDİĞİ, DOĞUNUN V BATNN GNÇ İMPARATORU İSKNDR İN KİŞİİĞİ V SRİ K a yn a k 1 : H N U Y G A Amenhotep Tapınağı nda Amon-Ra ve firavun İskender rölyefi R Kay n a k 2 : Ğ Sikkeler:

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI SASANİLER (226-651) Sasaniler daha sonra Emevi ve Abbasi Devletlerinin hüküm sürdüğü bölgenin doğudaki (çoğunlukla Irak) bölümüne hükmetmiştir.

Detaylı

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE G ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. II. binin sonlarında, nda, boğazlar üzerinden Anadolu'ya olan Deniz Kavimleri GöçG öçleri köklk klü değişikliklere ikliklere neden olur. Anadolu'nun

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

Yazı Menu. 1 - Anadolu Uygarlıkları. Hititler. Frigyalılar. Lidyalılar. Urartular. İyonyalılar. 2 - Kültür ve Uygarlık. Devlet Yönetimi.

Yazı Menu. 1 - Anadolu Uygarlıkları. Hititler. Frigyalılar. Lidyalılar. Urartular. İyonyalılar. 2 - Kültür ve Uygarlık. Devlet Yönetimi. Yazı Menu 1 - Anadolu Uygarlıkları Hititler Frigyalılar Lidyalılar Urartular İyonyalılar 2 - Kültür ve Uygarlık Devlet Yönetimi Din ve İnanış 1 / 12 Sosyal ve Ekonomik Hayat Yazı-Dil-Bilim-Sanat 3 - Uygarlıkların

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Orta Asya Tarihine Giriş Türk Adının Anlamı: Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Türk adından ilk olarak Çin Yıllıklarında bahsedilmektedir. Çin kaynaklarında

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski DOĞU Sümerler

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski DOĞU Sümerler ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 4.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski DOĞU Sümerler Sümer Uygarlığı nın kökeninde OBEİD denilen Neolitik bir kültür var. Obeid Dönemi 5500-3500 (tarım ve hayvancılık yapan ilk

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 1 632-1258 HALİFELER DÖNEMİ (632-661) Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, her biri İslam ın yayılması için çalışmıştır. Hz. Muhammed in 632 deki vefatından sonra Arap

Detaylı

Roma mimarisinin kendine

Roma mimarisinin kendine Roma Bahçe Sanatı Daha sonraları Roma İmparatorluğunun en fazla geliştiği yıllarda, Romalı generallerin harpler sonucu dünyanın dört köşesine Roma mimarisinin taşınmasına sebep olmuştur. Roma mimarisinin

Detaylı

YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI

YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI Timothy P. Harrison PATİNA KRALLIĞI NIN BAŞKENTİ TELL TAYINAT Kazı çalışmaları, bit hilani olarak adlandırılan birkaç büyük saray kompleksini ve zarif bir şekilde

Detaylı

Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir. Frig tarihini Frigler in yeterli sayıda yazılı belge bırakmamış

Detaylı

İktisat Tarihi II

İktisat Tarihi II İktisat Tarihi II 23.02.2018 İkincil özeklerde yalnızca ekonomik yapı benimsenmekle kalmamıştır. - Biblos - Kapadokya uygarlıkları birincil özeklerin yapısı ile zorlanmıştır. İkinci devrimin yaygınlaşmasında

Detaylı

Hitit Devleti M.Ö 1200 yılında Anadolu ya gelen Frigyalılar tarafından yıkıldı.

Hitit Devleti M.Ö 1200 yılında Anadolu ya gelen Frigyalılar tarafından yıkıldı. HİTİTLER: - M.Ö 2000 yıllarında Anadolu ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. - Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır. - Hititliler Suriye yi ele geçirmek için

Detaylı

Lidyalılar Batı Anadolu'da hala etkin olan Kimmerleri Kızılırmak'ın ötesine sürerek bu tehlikeye kalıcı olarak son vermişlerdir.

Lidyalılar Batı Anadolu'da hala etkin olan Kimmerleri Kızılırmak'ın ötesine sürerek bu tehlikeye kalıcı olarak son vermişlerdir. Lidyalılar Lidya nın Ege kıyılarından doğuda Göller Bölgesi'ne, kuzeyde Gediz Irmağı havzasından güneyde Muğla bölgesine kadar olan alanı kapladığı kabul edilir. Hitit Krallığı'nın yıkılıncaya kadar ilgi

Detaylı

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011 Birecik Turizm Envanteri Projesi Bu kitabın içeriğinden sadece Birecik İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği sorumludur ve bu içeriğin herhangi bir şekilde DPT'nin veya Karacadağ kalkınma Ajansı'nın

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ   Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 02.03.2018 Youtube kanalıma abone olarak destek verebilirsiniz. ARİF ÖZBEYLİ Tahta Geçme Yaşı: 33.3 Saltanat

Detaylı

İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci

İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci Yerleşik Yaşama Geçişte Buğdayın Önemi Buğday dayanıklı bir bitkidir. Zengin toprakta, fakit toprakta yetişir. Uzun süre saklanabilir. Besin değeri zengindir. Çeşitli şekillerde

Detaylı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı Birecik ilçesi Şanlıurfa Merkez ilçesine 80 km uzaklıkta olup, yüzölçümü 852 km2 dir. İlçe merkez belediye ile birlikte 3 belediye ve bunlara bağlı 70 köy ve 75 mezradan

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

KENTİN GELİŞMESİ. Slayt 1-26

KENTİN GELİŞMESİ. Slayt 1-26 D 1.2 ANTİK KENT KENTİN GELİŞMESİ Slayt 1-26 1 KENTLERİ ORTAYA ÇIKARAN FAKTÖRLER TEKNOLOJİK, EKONOMİK, TOPLUMSAL VE SİYASAL YENİLİKLER/BULUŞLAR *Akarsuların kontrol altına alınması *Sel baskınlarının engellenmesi

Detaylı

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir.

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. MISIR BAHÇELERİ En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. pramitler Mısırlıların kralarına yaptıkları

Detaylı

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden Tarih Öncesi Devirlerde Anadolu Video Ders Anlatımı TARİH ÖNCESI DEVİRLERDE ANADOLU Türkiye tarih öncesi devirlerde üzerinde birçok medeniyet kurulan çok önemli bir yerleşim merkeziydi. Ülkemizin tarihi

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri HOMEROS DA YUNAN ORTA ÇAĞI / KARANLIK ÇAĞI Büyük Kolonizosyon hareketlerinin başladığı

Detaylı

ORTA /OLGUN BRONZ ÇAĞ M.Ö

ORTA /OLGUN BRONZ ÇAĞ M.Ö ORTA /OLGUN BRONZ ÇAĞ M.Ö.2500-2000 Anadolu uzun bir duraklama sürecinden sonra Olgun Bronz Çağ da yeniden parlak bir dönem yaşar. Yazı henüz kullanılmamakla birlikte uygarlık üstün bir düzeye ulaşmıştır.

Detaylı

İSLÂM ÖNCESİ İRAN DA DEVLET VE EKONOMİ -SÂSÂNÎ DÖNEMİ- (M.S )

İSLÂM ÖNCESİ İRAN DA DEVLET VE EKONOMİ -SÂSÂNÎ DÖNEMİ- (M.S ) İSLÂM ÖNCESİ İRAN DA DEVLET VE EKONOMİ -SÂSÂNÎ DÖNEMİ- (M.S. 226-652) Yrd. Doç. Dr. Ahmet ALTUNGÖK İSLÂM ÖNCESİ İRAN DA DEVLET VE EKONOMİ -SÂSÂNÎ DÖNEMİ- Yazar: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altungök Yayınevi Editörü:

Detaylı

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı.

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. M.Ö 2000 den itibaren Eski Yunan da ve Ege de polis adı verilen şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Atina,Sparta,Korint,Larissa ve Megara dır. Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak

Detaylı

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Sarı Irmak ın kuzeyi idi. Daha sonra Orhun ve Selenga ırmakları

Detaylı

TARĠH TÜRKLERDEN ÖNCE ANADOLU

TARĠH TÜRKLERDEN ÖNCE ANADOLU T.C. KÜLTÜR VE TURĠZM BAKANLIĞI TÜRKĠYE KÜLTÜR PORTALI PROJESĠ TARĠH TÜRKLERDEN ÖNCE ANADOLU 2009 ANKARA 2.1. Anadolu da Ġlk Yerleşmeler 2.1.1.Çatalhöyük Anahtar Kelimeler: Çatalhöyük Daha çok Anadolu

Detaylı

BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ. Thema Anadolica!

BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ. Thema Anadolica! BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ Thema Anadolica! ECE TÜRKİYE - BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ NDE UNUTULMAZ BİR KÜLTÜR-SANAT SERÜVENİ Thema

Detaylı

ESKİ MEZOPOTAMYA VE MISIR TARİHİ

ESKİ MEZOPOTAMYA VE MISIR TARİHİ 2016 BHR R - ESKİ MEZOPOTMY VE MISIR TRİHİ 1. Fırat ve Dicle nehirleri ile bu nehirlerin kolları arasındaki bölgeyi kapsayan coğrafya için kullanılan terim aşağıdakilerden ) İdil B) Kafkasya C) Ural D)

Detaylı

İmparatorluk Mirası. Anadolu Kültürel Mirası Erken Dönem. Elif Ünlü Boğaziçi Üniversitesi - Tarih Bölümü

İmparatorluk Mirası. Anadolu Kültürel Mirası Erken Dönem. Elif Ünlü Boğaziçi Üniversitesi - Tarih Bölümü İmparatorluk Mirası Anadolu Kültürel Mirası Erken Dönem Elif Ünlü Boğaziçi Üniversitesi - Tarih Bölümü Arkeoloji insanların kültürlerini ortaya çıkarıp, belgelemek ve analizlerini yapmak suretiyle maddi

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI ESKİÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI ASUR DEVLETİ NİN BAŞKENTLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI ESKİÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI ASUR DEVLETİ NİN BAŞKENTLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI ESKİÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI ASUR DEVLETİ NİN BAŞKENTLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Hazırlayan Faruk AKYÜZ Tez Danışmanı Doç. Dr. L. Gürkan GÖKÇEK

Detaylı

İktisat Tarihi II. 13 Nisan 2018

İktisat Tarihi II. 13 Nisan 2018 İktisat Tarihi II 13 Nisan 2018 Modern Çağ ın Başlangıcında Avrupa Ekonomisi 11 yy başından itibaren Avrupa Rostow'un deyimiyle kalkışa geçmiştir. Bugünün ölçütleriyle baktığımızdaavrupa gelişmemiş bir

Detaylı

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran Tarihi ve bugünü ile Her an Harran Güneydoğu haritası (Urfa, Harran) İbrahim Ur dan Kenan Ülkesine giderken Harran dan geçti mi? Yakup Harran da Yakup un kuyusunun fotoğrafı Yakup un kuyusu (?) Ay Tanrısı

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI)

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI) HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders Dr. İsmail BAYTAK (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI) İskenderin ölümünden sonra imparatorluk 4 parçaya ayrıldı. Cassander Yunanistan'a, Creatus ve Antigonos Batı Asya'ya,

Detaylı

KAPADOKYA. Melih ÖZTEKİN. Eralp ÖZYAĞCI. Mert ÇİL. Başak DEMİRBAŞ

KAPADOKYA. Melih ÖZTEKİN. Eralp ÖZYAĞCI. Mert ÇİL. Başak DEMİRBAŞ KAPADOKYA Hazırlayanlar; Öğretmen;B. Perihan SALMAN Orçun Can CEVİZ ÖZEL EGE LİSESİ Melih ÖZTEKİN Eralp ÖZYAĞCI Mert ÇİL Başak DEMİRBAŞ 1 ÖNSÖZ Kapadokya yöresindeki eski çağlardan kalma bazı medeniyetler

Detaylı

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti HALFETİ İLÇEMİZ Halfeti Şanlıurfa merkez ilçesine 112 km mesafede olan ilçenin yüzölçümü 646 km² dir. İlçe; 3 belediye, 1 bucak, 36 köy ve 23 mezradan oluşmaktadır. Batısında Gaziantep iline bağlı Araban,

Detaylı

- M.Ö 2000 yıllarında Anadolu ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır.

- M.Ö 2000 yıllarında Anadolu ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. HİTİTLER: - M.Ö 2000 yıllarında Anadolu ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. - Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır. - Ülke krallık ile yönetilmiştir. - Kraldan

Detaylı

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders Dr. İsmail BAYTAK HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları Hristiyanlarca kutsal sayılan Hz. İsa nın doğum yeri Kudüs ve dolayları, VII. yüzyıldan beri Müslümanlar ın elinde

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI 1.KONU: TARİHÎ ÇAĞLARA GİRİŞ 2.KONU: İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI 1.K0NU TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ İnsan, düşünebilme

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS Tezli yüksek lisans programında eğitim dili Türkçedir. Programın öngörülen süresi 4

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 5.ders. Dr. İsmail BAYTAK. İlk Türk Devletleri TABGAÇLAR

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 5.ders. Dr. İsmail BAYTAK. İlk Türk Devletleri TABGAÇLAR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 5.ders Dr. İsmail BAYTAK İlk Türk Devletleri TABGAÇLAR TABGAÇ DEVLETİ (385-550) Hunların yıkılmasından sonra Çin e giden Türklerin kurduğu devletlerden biri de Tabgaç Devleti dir.

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

-İÇİNDEKİLER- 1.1.ANTALYA... 2. Tarihi... 2. Nüfus... 3 4.PLANLAMA ALAN TANIMI... 6 5.PLAN KARARLARI... 7

-İÇİNDEKİLER- 1.1.ANTALYA... 2. Tarihi... 2. Nüfus... 3 4.PLANLAMA ALAN TANIMI... 6 5.PLAN KARARLARI... 7 -İÇİNDEKİLER- 1.KENTİN GENEL TANIMI... 2 1.1.ANTALYA... 2 Tarihi... 2 Coğrafi Yapı... 2 İklim ve Bitki Örtüsü... 3 Nüfus... 3 Ulaşım... 3 2.JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU... 4 3.ÇED BELGESİ... 5 4.PLANLAMA

Detaylı

DERS II ORTADOĞU DEVLETLERĠNE GENEL BAKIġ

DERS II ORTADOĞU DEVLETLERĠNE GENEL BAKIġ DERS II ORTADOĞU DEVLETLERĠNE GENEL BAKIġ Belirlenen sınırlar dahilinde Ortadoğu en güneyde Arabistan yarımadası kıyılarında (Yemen) 12 N enlemine kadar iner. En kuzeyinden (Türkiye kuzey kıyıları, Sinop

Detaylı

GÖÇ DUVARLARI. Mustafa ŞAHİN

GÖÇ DUVARLARI. Mustafa ŞAHİN Mustafa ŞAHİN 07 Eylül 2015 GÖÇ DUVARLARI Suriye de son yıllarda yaşanan dram hepimizi çok üzmekte. Savaştan ötürü evlerini, yurtlarını terk ederek yeni yaşam kurma ümidiyle muhacir olan ve çoğunluğu göç

Detaylı

III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ

III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ a. Türk Göçleri ve Sonuçları Göçlerin Nedenleri İklim koşullarının değişmesine bağlı olarak meydana gelen kuraklık, artan

Detaylı

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE HUKUK

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE HUKUK İLK TÜRK { DEVLETLERİNDE HUKUK Hukuk Anlayışı Hukuk fertlerin bir arada barış ve güven içinde yaşamasını sağlamak amacıyla oluşturulan hak ve kanunların bütünüdür. Bir devletin uzun ömürlü olabilmesi için

Detaylı

Sorular 1. Aşağıdaki fotoğraflardan hangisi veya hangileri insanla ilgili özellikleri göstermektedir? I II III

Sorular 1. Aşağıdaki fotoğraflardan hangisi veya hangileri insanla ilgili özellikleri göstermektedir? I II III 2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Sosyal Bilgiler (Coğrafya-Tarih) Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:19 Ocak 2007 İsim/ Soy isim: Sınıf:.. Sorular 1. Aşağıdaki

Detaylı

PANAZTEPE- MENEMEN KAZISI

PANAZTEPE- MENEMEN KAZISI PANAZTEPE- MENEMEN KAZISI 1982 yılında Manisa Müzesine satılan bir grup eser bilim dünyasının dikkatini çekti. Bu eserler bir mezarlık soygununa işaret ediyordu. Soyulan mezarlar açıkça M.Ö. 2. binyılın

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

Urla / Klazomenai Kazıları

Urla / Klazomenai Kazıları Urla / Klazomenai Kazıları Oniki İon kenti arasında anılan Klazomenai, Urla-Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında, İzmir Körfezi'nin ortalarında yer almaktadır. Klazomenai arazisinin (khora) doğuda Smyrna

Detaylı

TARİH 1.

TARİH 1. TARİH 1 16.02.2017 ARİF ÖZBEYLİ ERBAA ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ... VE,TARİH YAZIYLA BAŞLAR TARİHİ ÖNCESİ DEVİRLER Taş Devri (MÖ.600.000-5500) Kalkolitik Dönem (MÖ.5500-2500) Maden Devri

Detaylı

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU Kutsal alanlardaki Onur Anıtları, kente ya da kentin kutsal alanlarına maddi ve

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir Kültür Turizmi ve İzmir Ümit ÇİÇEK Ege Bölgesi, Anadolu nun batısında, tarihin akışı içerisinde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, suyun hayat verdiği nehirleri ile bereketli ovalara sahip bir

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

HAÇLI SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için

HAÇLI SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için HAÇLI SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için düzenledikleri seferlere "Haçlı Seferleri" denir. Haçlı Seferlerinin

Detaylı

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ Selçuklu Devleti nin Kuruluşu Sultan Alparslan Dönemi Fetret Dönemi Tuğrul ve Çağrı Bey Dönemi Malazgirt Zaferi Anadolu ya Yapılan Akınlar Sultan Melikşah Dönemi Sultan Sancar Dönemi

Detaylı

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur.

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur. Yunan Grek Uygarlığı Video Ders Anlatımı YUNAN (GREK) (M.Ö. 1200 336) Akalara son veren DORLAR tarafından kurulan bir medeniyettir. Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde

Detaylı

titi fer Dünyanın en güzel N efertiti nin Tüm Zamanların En Güzel Kadını:

titi fer Dünyanın en güzel N efertiti nin Tüm Zamanların En Güzel Kadını: BD NİSAN 2017 96 ÜNLÜLERİN BİYOGRAFİLERİ BD NİSAN 2017 Tüm Zamanların En Güzel Kadını: Ne fer titi Dünyanın en güzel kadını denince akla ilk gelen isim yine bir Mısır kraliçesi olan Kleopatra dır. Ama

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 1. M.Ö.I.Binin başında Mezopotamya. Siyasi yapı, önemli kentler;

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 1. M.Ö.I.Binin başında Mezopotamya. Siyasi yapı, önemli kentler; PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 1. M.Ö.I.Binin başında Mezopotamya. Siyasi yapı, önemli kentler; M. Healy / Mc Bride, 1991, The Ancient Assyrians, kapak resmi. M.Ö.I.Bin in başında Kuzey Mezopotamya

Detaylı