SPSS (Statistical Package for Social Sciences)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SPSS (Statistical Package for Social Sciences)"

Transkript

1

2

3 SPSS (Statistical Package for Social Sciences)

4 SPSS Data Editor: Microsoft Excel formatına benzer satır ve sütunlardan oluşan çalışma sayfası (*sav) SPSS Data Editör iki arayüzden oluşur. 1. Data View (Veri Ekranı) 2. Variable View (Değişken Ekranı)

5 Variable View: Değişkenlerin isimlerinin ve özelliklerinin girildiği sayfa

6 Data View: Veri değerlerinin girildiği sayfadır. * Bir bireye ait puanlar aynı satıra girilir. * Aynı değişkene ait puanlar aynı sütun altında girilir.

7 Output : Analiz sonuçlarının yer aldığı ekran

8 Syntax: SPSS analizi için komutların yazıldığı ortam

9 SPSS e Veri Girişi Öncelikle her katılımcıya bir numara veriniz.

10 SPSS e Veri Girişi

11 SPSS e Veri Girişi Değişkenlerin her kategorisine bir sayısal değer atayınız.

12 SPSS e Veri Girişi Etkinlik 1. Aşağıdaki ölçme araçlarına verilen cevapları SPSS programında oluşturacağınız veri dosyasına giriniz.

13 SPSS e Veri Girişi: Variable View Ekranı Name: Değişkenin ismi (Data View de sütun ismi) En fazla 8 karakter Type: Değişkenin türü (Nümerik veya sözel [string]) Width: Sayısal verilerde toplam basamak sayısı (Ondalık sayılar için virgül, negatif sayılar için - işareti basamak olarak hesaba katılır) Decimals: Ondalık basamak sayısı

14 SPSS e Veri Girişi: Variable View Ekranı Label: Değişkenin uzun ismi (etiketi) Bir değişkene verilen Label, çıktı(output) ekranında değişken adı yerine kullanılır. (Değişken adı için geçerli olan 8 karakterlik sınır sorununu aşmak için tercih edilebilir) Values: Sınıflama türü veriler için her sayının neyi ifade ettiği sözel olarak belirtilir. (Örnek: 1: Kız, 2: Erkek)

15 SPSS e Veri Girişi: Variable View Ekranı Missing: Eksik verileri tanımlama Hangi özel değerleri kayıp veri olarak işlem göreceğini tanımlar. Columns: Sütun genişliği ayarı Align: Hizalama yönü ayarı

16 SPSS e Veri Girişi: Variable View Ekranı Measure: Ölçek türü (Değişkenin ölçüldüğü ölçek türü belirtilir) SPSS de 3 ölçek türü tanımlıdır. Sınıflama (Nominal), Sıralama (Ordinal), Aralık (Scale) SPSS de oran ölçeği verileri de Aralık (Scale) ölçeği olarak girilir. Likert tipi seçeneklere sahip sorular hangi ölçek türü sınıfına girer?

17 SPSS e Veri Girişi: Etkinlik 1 Value Labels: Variable View sayfasında değişken kategorileri için tanımlanan ifadelerin Data View ekranında görülmesini sağlar.

18 SPSS de Tercihleri Düzenleme (Options)

19 SPSS de Tercihleri Düzenleme (Options) Eklenecek yeni değişkenler için otomatik tanımlanan ondalık basamak sayısı Ondalık sayı ayracı (0.0 veya 0,0)

20

21 Verilerin Ön İncelemesi: Etkinlik 1 (Minimum ve Maksimum Değerleri Kontrol)

22 Verilerin Ön İncelemesi: Etkinlik 1 (Minimum ve Maksimum Değerleri Kontrol)

23 Verilerin Ön İncelemesi: Etkinlik 1 (Minimum ve Maksimum Değerleri Kontrol)

24 Verilerin Ön İncelemesi Etkinlik 2. Size verilen veri dosyalarından Dosya 1 deki (Hatalı ve Eksik Veri Girişlerini Belirleme) verileri inceleyerek, varsa eksik/hatalı kodlanmış verileri belirleyiniz.

25 SPSS Veri Dönüştürme (Transform) Komutları Recode: Verilerin yeniden kodlanmasını sağlar Into Same Variables: Kodlama aynı değişken üzerinde yapılır. Into Different Variables: Yeni bir değişken oluşturulup, kodlama bu yeni değişken üzerinde yapılır.

26 SPSS Veri Dönüştürme (Transform) Komutları: Recode Etkinlik 3. Etkinlik 1 de veri girişi yaptığınız dosyadaki olumsuz anket maddelerini ters kodlayınız.

27 SPSS Veri Dönüştürme (Transform) Komutları: Recode Etkinlik 3. Etkinlik 1 de veri girişi yaptığınız dosyadaki olumsuz anket maddelerini ters kodlayınız.

28 SPSS Veri Dönüştürme (Transform) Komutları: Recode Etkinlik 4. Dosya 1 deki verileri kullanarak katılımcıları puan aralıklarına göre aşağıdaki şekilde yeniden gruplandırınız Puan: Başarısız 21-29: Orta Seviye 30 ve üstü: Başarılı

29 SPSS Veri Dönüştürme (Transform) Komutları: Recode Etkinlik 4. Dosya 1 deki verileri kullanarak katılımcıları puan aralıklarına göre aşağıdaki şekilde yeniden gruplandırınız Puan: Başarısız 21-29: Orta Seviye 30 ve üstü: Başarılı

30 SPSS Veri Dönüştürme (Transform) Komutları Compute: Eldeki verilerle matematiksel işlemler yaparak türetilmiş veri oluşturmayı sağlar. Transform Compute Target Variable (İsim Ver) Numeric Expression (Tanımla) OK

31 SPSS Veri Dönüştürme (Transform) Komutları: Compute Etkinlik 5. Etkinlik 3 te ters kodlama yaptığınız veri dosyasındaki tüm anket maddelerine ait toplam ve ortalama puan değerlerini hesaplayınız

32 SPSS Veri Dönüştürme (Transform) Komutları: Compute Etkinlik 5. Etkinlik 3 te ters kodlama yaptığınız veri dosyasındaki tüm anket maddelerine ait toplam ve ortalama puan değerlerini hesaplayınız

33 SPSS Veri Dönüştürme (Transform) Komutları: Compute Etkinlik 5. Etkinlik 3 te ters kodlama yaptığınız veri dosyasındaki tüm anket maddelerine ait toplam ve ortalama puan değerlerini hesaplayınız NOT: COMPUTE menüsündeki MEAN ve SUM komutları, eksik verisi olan bir katılımcı için mevcut verilerini kullanarak işlem yapar ve eksik verileri hesaplamalara dahil etmez. Aynı işlemler araştırmacı tarafından tanımlandığında ise SPSS, eksik verisi olan kişiler için toplam puan veya ortalama değer hesaplayıp sadece verileri tam olan kişiler için hesaplamaları yapar.

34 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Etkinlik 6. Etkinlik 2. de size verilen ve hatalı veri girişini incelediğiniz Dosya 1 deki «Puan» verilerinin dağılımının normal olup olmadığını kontrol ederek varsa uçdeğerleri tespit ediniz. Veri dağılımlarının normallik analizi hangi yollarla yapılabilir? i) Normallik Testleri (Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilks Testleri) ii) Çarpıklık Katsayısı Analizi

35 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Etkinlik 6. Etkinlik 2. de size verilen ve hatalı veri girişini incelediğiniz Dosya 1 deki «Puan» verilerinin dağılımının normal olup olmadığını kontrol ederek varsa uçdeğerleri tespit ediniz.

36 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Etkinlik 6. Etkinlik 2. de size verilen ve hatalı veri girişini incelediğiniz Dosya 1 deki «Puan» verilerinin dağılımının normal olup olmadığını kontrol ederek varsa uçdeğerleri tespit ediniz. Çarpıklık Katsayısı (Skewness) Analizi Dağılımın normal olma koşulu α=,05 için (Çarpıklık Kat. / Stan. Hata) < 1,96 α=,01 için (Çarpıklık Kat. / Stan. Hata) < 2,58

37 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Etkinlik 6. Etkinlik 2. de size verilen ve hatalı veri girişini incelediğiniz Dosya 1 deki «Puan» verilerinin dağılımının normal olup olmadığını kontrol ederek varsa uçdeğerleri tespit ediniz. Uç Değer (Outlier) 3. Çeyrek (%75) Medyan (%50) 1. Çeyrek (%25)

38 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Etkinlik 7. Etkinlik 2. de size verilen ve hatalı veri girişini incelediğiniz Dosya 1 deki «Puan» verilerinin cinsiyet değişkeni kategorilerinde (kız ve erkek gruplarında) dağılımlarının normal olup olmadığını kontrol ederek varsa uçdeğerleri tespit ediniz.

39 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Etkinlik 7. Etkinlik 2. de size verilen ve hatalı veri girişini incelediğiniz Dosya 1 deki «Puan» verilerinin cinsiyet değişkeni kategorilerinde (kız ve erkek gruplarında) dağılımlarının normal olup olmadığını kontrol ederek varsa uçdeğerleri tespit ediniz. Çarpıklık Katsayısı (Skewness) Analizi Dağılımın normal olma koşulu α=,05 için (Çarpıklık Kat. / Stan. Hata) < 1,96 α=,01 için (Çarpıklık Kat. / Stan. Hata) < 2,58

40 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Etkinlik 7. Etkinlik 2. de size verilen ve hatalı veri girişini incelediğiniz Dosya 1 deki «Puan» verilerinin cinsiyet değişkeni kategorilerinde (kız ve erkek gruplarında) dağılımlarının normal olup olmadığını kontrol ederek varsa uçdeğerleri tespit ediniz. Aşırı Uç Değer (Extreme Point) Uç Değer (Outlier) Uç Değer (Outlier)

41 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Veri dağılımı normal değil ve uç değerlere sahipse ne yapılmalı? Öncelikle aşırı uçdeğer (sonra ise sırası ile diğer uçdeğerler) veri dosyasında kontrol edilerek hatalı veri girişi varsa düzeltilir yoksa bu değerler veri dosyasından çıkarılır.

42 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Etkinlik 8. Etkinlik 6 ve Etkinlik 7 de tespit ettiğiniz uçdeğerleri veri dosyasından çıkararak aynı değişkenler için normallik ve uçdeğer kontrollerini tekrarlayınız. Etkinlik 6 sonuçlarına göre 10 ve 11 nolu deneklerin puanları analiz dışında tutulursa genel grup için puan değişkeni dağılımının son hali Maksimum Değer Minimum Değer

43 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Etkinlik 8. Etkinlik 6 ve Etkinlik 7 de tespit ettiğiniz uçdeğerleri veri dosyasından çıkararak aynı değişkenler için normallik ve uçdeğer kontrollerini tekrarlayınız. Etkinlik 7 sonuçlarına göre 10,11 ve 12 nolu denekler analiz dışında tutulursa, cinsiyet grupları için puan değişkeni dağılımlarının son hali

44 Verilerin Ön İncelemesi: Normallik ve Uç Değer Kontrolü Etkinlik 8. Etkinlik 6 ve Etkinlik 7 de tespit ettiğiniz uçdeğerleri veri dosyasından çıkararak aynı değişkenler için normallik ve uçdeğer kontrollerini tekrarlayınız. NOT: Bazı durumlarda veri dağılımı normal çıkmasına rağmen bazı değerler uçdeğer olarak ortaya çıkabilir. Bu durumlarda normallik sorunu olmaması nedeniyle uçdeğerler veri dosyası içinde kullanılmaya devam edilebilir. Etkinlik 8. kapsamında düzenlediğiniz Dosya 1 (Hatalı ve Eksik Veri Girişlerini Belirleme_İLK) nin son halini farklı bir dosya ismiyle kaydediniz.

45

46 Hangi Grafik Türü ve Betimleyiciler? Sınıflama/Sıralama ölçeği düzeyindeki süreksiz veriler için Aralık/oran ölçeği düzeyindeki sürekli veriler için SPSS programı grafik kalitesi bakımından uzmanlarca çoğu kez yetersiz bulunduğu için betimsel gösterimler için grafik çizimlerini excel vb. programlarda yapmanız önerilir.

47 SPSS ile Betimsel İstatistik Etkinlik 9. Etkinlik 8 de son halini kaydettiğiniz Dosya 1 deki her değişkenin betimsel analizlerini yaparak her değişken için en uygun grafiği çizdiriniz. Cinsiyet: Puan: Eğitim: Başarı Grup:

48 SPSS ile Betimsel İstatistik: Etkinlik 9. Frequencies (Frekanslar)

49 SPSS ile Betimselİstatistik: Etkinlik 9. Frequencies (Frekanslar)

50 SPSS ile Betimsel İstatistik: Etkinlik 9. Frequencies (Frekanslar)

51 SPSS ile Betimsel İstatistik: Etkinlik 9. Frequencies (Frekanslar)

52 SPSS ile Betimsel İstatistik: Etkinlik 9. Descriptives (Betimleyiciler)

53 SPSS ile Betimsel İstatistik: Etkinlik 9. Explore (Araştır)

54 SPSS ile Tablo Oluşturma Etkinlik 10. Son halini kaydettiğiniz Dosya 1 deki kız ve erkekleri eğitim durumu kategorilerine göre tablolaştırınız. İki sınıflama/sıralama ölçek düzeyindeki değişkeni tablolaştırmak için Çapraz Tablolar (CrossTabs) Tablonun her hücresi için frekans ve yüzdeler hesaplatılabilir.

55 SPSS ile Tablo Oluşturma: Etkinlik 10 CrossTabs (Çapraz Tablolar)

56 SPSS ile Tablo Oluşturma Etkinlik 11. Son halini kaydettiğiniz Dosya 1.2 deki kız ve erkekleri puan ortalamalarına göre tablolaştırınız. Bu amaçla kullanabileceğiniz çok sayıda seçenek mevcuttur. Explore (Araştır) Compare Means (Ortalamaları Karşılaştır) SPSS Veri Düzenleme (Data) Komutları Select Cases (Durumları Seç) Split File (Dosya Böl)

57 SPSS ile Tablo Oluşturma: Etkinlik 11 Explore (Araştır)

58 SPSS ile Tablo Oluşturma: Etkinlik 11 Compare Means (Ortalamaları Karşılaştır)

59 SPSS Veri Düzenleme (Data) Komutları Select Cases: Veri dosyasındaki verilerin sadece belli şartları taşıyanları seçmeyi sağlar. Data Select Cases If Condition is Satisfied (Seçme Durumunu Tanımla) OK Split File: Seçilen değişken kategorilerine göre dosyayı bölerek yapılacak analizleri her bir kategori için ayrı ayrı yapar. Data Split File Compare Groups (Kategorilerine Göre Dosyanın Bölünmesi İstenen Değişkeni Seç) OK Ekranın sağ alt tarafında Filter On veya Split By notu ilgili işlemin yapıldığını gösterir.

60 SPSS Veri Düzenleme (Data) Komutları: Etkinlik 11 Select Cases (Durumları Seç) Seçilmeyen Durumları Filtrele

61 SPSS Veri Düzenleme (Data) Komutları: Etkinlik 11 Select Cases (Durumları Seç) Seçme Koşulunu Tanımla Tüm veriler tekrardan hesaba katılmak istenirse Data Select Cases All Cases OK

62 SPSS Veri Düzenleme (Data) Komutları: Etkinlik 11 Split File (Dosya Böl)

63 SPSS Veri Düzenleme (Data) Komutları: Etkinlik 11 Split File (Dosya Böl)

64 SPSS Veri Düzenleme (Data) Komutları: Etkinlik 11 Split File (Dosya Böl) NOT: Split File komutu ile yapacağınız işlemler bittikten sonra dosyayı normale döndürmek için Data Split File menüsünü kullanarak yandaki işlemi yapmayı unutmayınız.

65 Ödev Daha önce merkezi eğilim ve yayılma ölçülerini hesapladığınız (0, 4, 3, 7, 1, 7, 13, 5) verilerini SPSS e giriniz. Hesapladığınız eğilim ve yayılma ölçülerinden en fazla kaç tanesini tek bir komutla SPSS e hesaplatabileceğinizi inceleyiniz. NOT: Çarpıklık katsayısı ve çeyrek dilimler için elle hesaplamalarda yaklaşık formüller kullanıldığı için SPSS in hesapladığı değerlerle farklılıklar olabilir.

SPSS (Statistical Package for Social Sciences)

SPSS (Statistical Package for Social Sciences) SPSS (Statistical Package for Social Sciences) SPSS Data Editor: Microsoft Excel formatına benzer satır ve sütunlardan oluşan çalışma sayfası (*sav) Data Editör iki arayüzden oluşur. 1. Data View 2. Variable

Detaylı

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER SPSS in üzerinde işlem yapılabilecek iki ana ekran görünümü vardır. DATA VIEW (VERİ görünümü) VARIABLE VIEW (DEĞİŞKEN görünümü) 1 DATA VIEW (VERİ görünümü) İstatistiksel

Detaylı

Adım Adım SPSS. 1- Data Girişi ve Düzenlemesi 2- Hızlı Menü. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011

Adım Adım SPSS. 1- Data Girişi ve Düzenlemesi 2- Hızlı Menü. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Adım Adım SPSS 1- Data Girişi ve Düzenlemesi 2- Hızlı Menü Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 File (Dosya) Menüsü Excel dosyalarını SPSS e aktarma Variable View (Değişken Görünümü 1- Name (İsim - Kod)

Detaylı

BÖLÜM 8 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 2

BÖLÜM 8 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 2 1 BÖLÜM 8 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 2 Bu bölümde bir veri seti üzerinde betimsel istatistiklerin kestiriminde SPSS paket programının kullanımı açıklanmaktadır. Açıklamalar bir örnek üzerinde hareketle

Detaylı

SPSS-Tarihsel Gelişimi

SPSS-Tarihsel Gelişimi SPSS -Giriş SPSS-Tarihsel Gelişimi ilk sürümü Norman H. Nie, C. Hadlai Hull ve Dale H. Bent tarafından geliştirilmiş ve 1968 yılında piyasaya çıkmış istatistiksel analize yönelik bir bilgisayar programıdır.

Detaylı

Data View ve Variable View

Data View ve Variable View SPSS i çalıştırma 0 SPSS İlk Açılışı 1 Data View ve Variable View 2 Değişken Tanımlama - 1 3 Değişken Tanımlama - 2 4 Boş Veri Sayfası 5 Veri Girişi - 1 6 Veri Girişi - 2 7 Dosya Kaydetme 1 2 3 8 File

Detaylı

UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI

UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI 1 UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI Amaç: SPSS 10 istatistiksel paket programında veri girişi ve tablo yapımı. SPSS 10 istatistiksel paket programı ilk açıldığında ekrana gelen görüntü aşağıdaki gibidir. Bu pencere

Detaylı

Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat...

Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat... Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat... Her istatistik teknik her tür analize elverişli değildir. Modele veya hipoteze uygun test istatistiği

Detaylı

01.02.2013. Statistical Package for the Social Sciences

01.02.2013. Statistical Package for the Social Sciences Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat... Her istatistik teknik her tür analize elverişli değildir. Modele veya hipoteze uygun test istatistiği

Detaylı

İSTATİSTİK SPSS UYGULAMA

İSTATİSTİK SPSS UYGULAMA İSTATİSTİK SPSS UYGULAMA Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim CEBECİ SPSS UYGULAMA Bu bölümde SPSS veri girişi, Basit grafik hazırlama, örneklem çekimi ve tanımlayıcı istatistiksel analizler hakkında SPSS uygulamaları

Detaylı

Eğer Veri Çözümleme paketi Araçlar menüsünde görünmüyor ise yüklenmesi gerekir.

Eğer Veri Çözümleme paketi Araçlar menüsünde görünmüyor ise yüklenmesi gerekir. Bölüm BİLGİSAYAR DESTEKLİ İSTATİSTİK EXCEL DESTEKLİ İSTATİSTİK Excel de istatistik hesaplar; Genel Yöntem ve Excel Ġçerikli Çözümler olmak üzere iki esasa dayanabilir. Genel Yöntem; Excel in matematiksel

Detaylı

UYGULAMA 1 SPSS E GİRİŞ. SPSS; File, Edit, View, Data, Transform, Analyze, Graphs, Utilities, Window, Help adlı 10 adet program menüsü içermektedir.

UYGULAMA 1 SPSS E GİRİŞ. SPSS; File, Edit, View, Data, Transform, Analyze, Graphs, Utilities, Window, Help adlı 10 adet program menüsü içermektedir. 1 UYGULAMA 1 SPSS E GİRİŞ SPSS; File, Edit, View, Data, Transform, Analyze, Graphs, Utilities, Window, Help adlı 10 adet program menüsü içermektedir. Bu menülerin işlevleri ve alt menüleri ile komutları

Detaylı

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 KİTABIN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 BÖLÜM-2.BİLİMSEL ARAŞTIRMA Belgesel Araştırmalar...7 Görgül Araştırmalar Tarama Tipi Araştırma...8

Detaylı

3.SUNUM. Yrd. Doç. Dr. Sedat Şen

3.SUNUM. Yrd. Doç. Dr. Sedat Şen 3.SUNUM 1 Daha önce gösterdiğimiz gibi SPSS e manual olarak (elle) veri girişi yapabildiğimiz gibi daha önce başka bir dosyaya girilmiş olan bir veriyi de SPSS e file>open >data seçeneklerini kullanarak

Detaylı

TABLO ve GRAFİK YAPIMI. TABLO ve GRAFİK YAPIMI. TABLO ve GRAFİK YAPIMI SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS. Ünite 11 TABLO YAPIMI

TABLO ve GRAFİK YAPIMI. TABLO ve GRAFİK YAPIMI. TABLO ve GRAFİK YAPIMI SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS. Ünite 11 TABLO YAPIMI Ünite 11 Doç. Dr. Ahmet Tevfik SÜNTER SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS TABLO YAPIMI Elde edilen bulguların; Yazı metnine başvurmadan Açık ve anlaşılır biçimde sunulması Bilgi, beceri ve deneyim

Detaylı

Pazarlama Araştırması Grup Projeleri

Pazarlama Araştırması Grup Projeleri Pazarlama Araştırması Grup Projeleri Projeler kapsamında öğrencilerden derlediğiniz 'Teknoloji Kullanım Anketi' verilerini kullanarak aşağıda istenilen testleri SPSS programını kullanarak gerçekleştiriniz.

Detaylı

UYGULAMA 4 TANIMLAYICI İSTATİSTİK DEĞERLERİNİN HESAPLANMASI

UYGULAMA 4 TANIMLAYICI İSTATİSTİK DEĞERLERİNİN HESAPLANMASI 1 UYGULAMA 4 TANIMLAYICI İSTATİSTİK DEĞERLERİNİN HESAPLANMASI Örnek 1: Ders Kitabı 3. konuda verilen 100 tane yaş değeri için; a. Aritmetik ortalama, b. Ortanca değer, c. Tepe değeri, d. En küçük ve en

Detaylı

SPPS. Verileri Düzenleme ve Değiştirme 3 - Data Menüsü. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011

SPPS. Verileri Düzenleme ve Değiştirme 3 - Data Menüsü. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 SPPS Verileri Düzenleme ve Değiştirme 3 - Data Menüsü Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Data Menüsü 1- Define Variable 1- Properties (Değişken Özelliklerini Tanımlama) Değişken özelliklerini tanımlamak

Detaylı

İSTATİSTİK PAKET PROGRAMLARI - SPSS

İSTATİSTİK PAKET PROGRAMLARI - SPSS BİLGİSAYAR DESTEKLİ İSTATİSTİK İstatistik, hayatın karışık olaylarını ve sorunlarını çözümlemeye çalışan bir bilim dalıdır. Son yıllara kadar oldukça karmaşık matematik işlemler bütünüymüş gibi görünen

Detaylı

Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Bölüm 8. VERİ İŞLEMEYE HAZIRLIK, TEMEL İSTATİSTİKİ ÖLÇÜLER VE ANALİZ TÜRLERİ Sait Gürbüz - Faruk Şahin

Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Bölüm 8. VERİ İŞLEMEYE HAZIRLIK, TEMEL İSTATİSTİKİ ÖLÇÜLER VE ANALİZ TÜRLERİ Sait Gürbüz - Faruk Şahin Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Bölüm 8 VERİ İŞLEMEYE HAZIRLIK, TEMEL İSTATİSTİKİ ÖLÇÜLER VE ANALİZ TÜRLERİ Sait Gürbüz - Faruk Şahin Öğrenim Kazanımları Bu bölümü okuyup anladığınızda; 1. Veri

Detaylı

Sıklık Tablosu Oluşturma. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Sıklık Tablosu Oluşturma. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Sıklık Tablosu Oluşturma BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders İçeriği Tek değişken için sıklık tablosu Excel, R Commander, SPSS, PSPP İki değişken için sıklık tablosu Excel, R Commander, SPSS,

Detaylı

Tekrarlı Ölçümler ANOVA

Tekrarlı Ölçümler ANOVA Tekrarlı Ölçümler ANOVA Repeated Measures ANOVA Aynı veya ilişkili örneklemlerin tekrarlı ölçümlerinin ortalamalarının aynı olup olmadığını test eder. Farklı zamanlardaki ölçümlerde aynı (ilişkili) kişiler

Detaylı

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel sayma

Detaylı

Çan eğrisi biçimindeki simetrik dağılımdır.

Çan eğrisi biçimindeki simetrik dağılımdır. Normal Dağılım Çan eğrisi biçimindeki simetrik dağılımdır. Ortalama ve varyans (standart sapma) dağılımın şeklini belirler Ortalama ve varyans normal dağılımın parametreleridir. Ezberlemenize gerek olmayan

Detaylı

5.HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN Harran Üniversitesi

5.HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN Harran Üniversitesi 5.HAFTA Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN Harran Üniversitesi Bu sunumda kullanılan verimizde bulunan değişkenler: İsim CİNSİYET KİTAP YAŞ VİZE VİZE2 FİNAL DÖNEMSONUNOTU Bu dersimizde daha önce hesapladığımız basit

Detaylı

Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup. Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup

Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup. Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup Evrendeğer (Parametre): Değişkenlerin evrendeki değerleri µ : Evren Ortalaması σ

Detaylı

SPSS UYGULAMALARI-II Dr. Seher Yalçın 1

SPSS UYGULAMALARI-II Dr. Seher Yalçın 1 SPSS UYGULAMALARI-II 27.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Normal Dağılım Varsayımının İncelenmesi Çarpıklık ve Basıklık Katsayısının İncelenmesi Analyze Descriptive Statistics Descriptives tıklanır. Açılan pencerede,

Detaylı

Epi Info Kullanımı AMACI: Epi Info Programı ile veri tabanı hazırlayabilme ve veri girişi yapabilme becerisi kazanmak ÖĞRENİM HEDEFLERİ Epi Info bileşenlerini tanımlayabilmek Epi Info Make View programında

Detaylı

ELEKTRONİK ÇİZELGE. Hücreleri Biçimlendirme. Formülleri Kullanma. Verileri Sıralama. Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME

ELEKTRONİK ÇİZELGE. Hücreleri Biçimlendirme. Formülleri Kullanma. Verileri Sıralama. Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME Hücreleri Biçimlendirme ELEKTRONİK ÇİZELGE Formülleri Kullanma Verileri Sıralama Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME Elektronik Çizelge de sayıları; bin ayracı, yüzde oranı, tarih/saat ve para

Detaylı

Çalışma Soruları 1 - Cevaplar

Çalışma Soruları 1 - Cevaplar Çalışma Soruları 1 - Cevaplar BBY252 Araştırma Yöntemleri 2015-2016 Bahar Dönemi Soru 1: Öğrencilerin geçme notlarının hesaplanmasında ara sınav %40, final sınavı %60 etkilidir. Bu bilgiye göre geçme notlarını

Detaylı

Sosyal Bilimlerde SSPS Uygulamalı Nicel Veri Analizi. Prof. Dr. Mehmet TAŞPINAR

Sosyal Bilimlerde SSPS Uygulamalı Nicel Veri Analizi. Prof. Dr. Mehmet TAŞPINAR Sosyal Bilimlerde SSPS Uygulamalı Nicel Veri Analizi Prof. Dr. Mehmet TAŞPINAR Prof. Dr. Mehmet TAŞPINAR SOSYAL BİLİMLERDE SPSS UYGULAMALI NİCEL VERİ ANALİZİ ISBN 978-605-241-058-5 DOI 10.14527/9786052410585

Detaylı

16. BASKI. Alıştırmalar için örnek data dosyaları www.pegem.net te.

16. BASKI. Alıştırmalar için örnek data dosyaları www.pegem.net te. 16. BASKI Alıştırmalar için örnek data dosyaları www.pegem.net te. Prof. Dr. Şener BÜYÜKÖZTÜRK VERİ ANALİZİ EL KİTABI ISBN 978-975-6802-74-8 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Detaylı

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ 1 BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ Veri seti; satırlarında gözlem birimleri, sütunlarında ise değişkenler bulunan iki boyutlu bir matristir. Satır ve sütunların kesişim bölgelerine 'hücre

Detaylı

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE Excel, Microsoft Office paketinde yer alan ve iş hayatında en sık kullanılan programlardandır. Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri)

Detaylı

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz 13 Aralık 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar KULLANICI TANIMLI RAPORLAR Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz Kendi isteklerinize özel rapor tasarımları

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak.

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Amaçlarımız 2 Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Microsoft Excel 2010 da bilgi girişi yapabilmek. Excel de

Detaylı

M i c r o s o f t E X C E L ÇALIŞMA SORULARI

M i c r o s o f t E X C E L ÇALIŞMA SORULARI M i c r o s o f t E X C E L ÇALIŞMA SORULARI 1. Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak adlandırılan uygulama aşağıdakilerden hangisidir? a. Microsoft Windows b. Microsoft Excel c. Microsoft

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel program penceresi elemanlarının tanıtımı. Menüler ve araç çubuklarının içerikleri ve uygulamaları. Dosya, Düzen ve Görünüm menülerinin

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN 2

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN 2 6.SUNUM ANOVA da bir bağımlı değişken ile grup değişkeni kullanarak gruplar arasında bağımlı değişken açısından farklılık olup olmadığını test etmiştik. Daha sonra ANCOVA da ANOVA ya sürekli bir değişkeni

Detaylı

GRAFİKLER WORD PROGRAMINDA GRAFİK OLUŞTURMA DERS KİTABI. HAZIRLAYAN Mehmet KUZU

GRAFİKLER WORD PROGRAMINDA GRAFİK OLUŞTURMA DERS KİTABI. HAZIRLAYAN Mehmet KUZU GRAFİKLER WORD PROGRAMINDA GRAFİK OLUŞTURMA DERS KİTABI HAZIRLAYAN Mehmet KUZU GRAFİKLER GRAFİKLER Grafik Nedir? Grafik nasıl oluşturulur? Word de ne tür grafikler oluşturulur? Grafik Oluşturma? Grafikler,

Detaylı

Aplikasyon Klavuzu (V )

Aplikasyon Klavuzu (V ) Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi klavuzunda da anlatıldığı üzere FieldGenius (FG), obje tabanlı bir arazi ölçme yazılımıdır. Nokta ve çizgi tipindeki vektörel objeleri kullanarak arazi ölçmeleri gerçekleştirilebilir.

Detaylı

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları III (3 Mayıs 2012)

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları III (3 Mayıs 2012) H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) Parametrik Olmayan Testler Binom Testi SPSS Ders Notları III (3 Mayıs 2012) Soru 1: Öğrencilerin okul

Detaylı

Sık kullanılan istatistiksel yöntemler ve yorumlama. Doç. Dr. Seval KUL Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi

Sık kullanılan istatistiksel yöntemler ve yorumlama. Doç. Dr. Seval KUL Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Sık kullanılan istatistiksel yöntemler ve yorumlama Doç. Dr. Seval KUL Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik AD Bşk. 1 Hakkımda 2 Hedef: Katılımcılar modülün sonunda temel istatistiksel yöntemler

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

SPSS 15.0. Veri Analiz Yöntemleri. U. Erman EYMEN. **Bu e-kitap www.istatistikmerkezi.com adresinden ücretsiz olarak indirilebilir.

SPSS 15.0. Veri Analiz Yöntemleri. U. Erman EYMEN. **Bu e-kitap www.istatistikmerkezi.com adresinden ücretsiz olarak indirilebilir. SPSS 15.0 Veri Analiz Yöntemleri U. Erman EYMEN **Bu e-kitap www.istatistikmerkezi.com adresinden ücretsiz olarak indirilebilir. PROFESYONEL YARDIM Anket Tasarımı, Veri Analizi, Tezlerinizin Araştırma

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Tuncay SEVİNDİK DERS NOTLARI

Yrd.Doç.Dr.Tuncay SEVİNDİK DERS NOTLARI Yrd.Doç.Dr.Tuncay SEVİNDİK DERS NOTLARI GİRİŞ SPSS paket programı excel vb. paket programlar ile entegre çalışabilen bir analiz programıdır. SPSS programı Sosyal bilimler, sağlık bilimleri ve fen bilimleri

Detaylı

Access e Nasıl Ulaşılır. Araç çubuklarını yeniden düzenlemek için Görünüm komutunun Araç çubukları seçeneği kullanılır.

Access e Nasıl Ulaşılır. Araç çubuklarını yeniden düzenlemek için Görünüm komutunun Araç çubukları seçeneği kullanılır. 1 Access e Nasıl Ulaşılır Araç çubuklarını yeniden düzenlemek için Görünüm komutunun Araç çubukları seçeneği kullanılır. 2 Çeşitli araç çubukları arasında seçim yapılarak pencere üzerine eklenebilir. Bunun

Detaylı

BÖLÜM 4 FREKANS DAĞILIMLARININ GRAFİKLE GÖSTERİLMESİ

BÖLÜM 4 FREKANS DAĞILIMLARININ GRAFİKLE GÖSTERİLMESİ BÖLÜM 4 FREKANS DAĞILIMLARININ GRAFİKLE GÖSTERİLMESİ Frekans dağılımlarının betimlenmesinde frekans tablolarının kullanılmasının yanı sıra grafik gösterimleri de sıklıkla kullanılmaktadır. Grafikler, görselliği

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 İstatistik İstatistik, belirsizliğin veya eksik bilginin söz konusu olduğu durumlarda çıkarımlar yapmak ve karar vermek için sayısal verilerin

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

Koordinat Dönüşümleri (V )

Koordinat Dönüşümleri (V ) KOORDİNAT DÖNÜŞÜMLERİ ve FARKLI KOORDİNAT SİSTEMLERİ İLE ÇALIŞMA FieldGenius ile birden fazla koordinat sistemi arasında geçiş yaparak çalışmak mümkündür. Yaygın olarak kullanılan masaüstü harita ve CAD

Detaylı

7 Temmuz Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar

7 Temmuz Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar 7 Temmuz 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar RAPORLAR MODÜLÜNDE DOCMAGE DĐZAYNI Doküman sihirbazı DocMage den görsel açıdan zengin form dizaynları yapılır ve bu

Detaylı

SPSS (Statistical Package for the Social Sciences)

SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) Genel Yapı ve Tanıtım : Tahmine Dayalı Analitik Yazılımı SPSS Yazılımları ilk olarak 1967 yılında 2 doktora öğrencisinin tez çalışmaları için geliştirilmeye

Detaylı

Önsöz. İçindekiler Algoritma Algoritma Nasıl Hazırlanır? Yazılımda Algoritma Mantığı Nedir? 1.2. Algoritma Örnekleri ve Sorular

Önsöz. İçindekiler Algoritma Algoritma Nasıl Hazırlanır? Yazılımda Algoritma Mantığı Nedir? 1.2. Algoritma Örnekleri ve Sorular Önsöz Giriş İçindekiler V VII IX 1.1. Algoritma 1.1.1. Algoritma Nasıl Hazırlanır? 1.1.2. Yazılımda Algoritma Mantığı Nedir? 1.2. Algoritma Örnekleri ve Sorular 2.1. Programın Akış Yönü 19 2.2. Başlama

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası ACCESS DERS 1 1. Access Programına Giriş Derslere uygulama üzerinde devam edeceğiz. Uygulama ismimiz İş Takip Sistemi dir. Uygulamada ilerledikçe işleyeceğimiz bölümlerin nasıl kullanıldığını ve ne işe

Detaylı

Ekran 1: Ziraat Bankasından alınan Excel formatındaki ZIRAATBANKASI.XLS isimli dosya

Ekran 1: Ziraat Bankasından alınan Excel formatındaki ZIRAATBANKASI.XLS isimli dosya 16 Ocak 2010 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL BANKA EKSTRELERĐ Đlgili Modül/ler : Banka, Cari, Muhasebe BANKA EKSTRELERĐNĐN MUHASEBE, CARĐ VE BANKA FĐŞLERĐNE AKTARILMASI Banka hesap ekstrelerinin

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA

İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA EXCEL UYGULAMA Bu bölümde Excel ile ilgili temel bilgiler sunulacak ve daha sonra İstatistiksel Uygulamalar hakkında bilgi verilecektir. İşlenecek Konular: Merkezi eğilim Ölçüleri

Detaylı

ORKA da BANKA EKSTRESİ TRANSFERi v2 PROGRAMININ KULLANIM KLAVUZU

ORKA da BANKA EKSTRESİ TRANSFERi v2 PROGRAMININ KULLANIM KLAVUZU ORKA da BANKA EKSTRESİ TRANSFERi v PROGRAMININ KULLANIM KLAVUZU Orka da Banka Ekstresi Transferi v; Bankanız tarafından size EXCEL Formatında gönderilen Banka Ekstrelerinin Tanımlı Şablon yada Özel Şablon

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel menü çubuğunda bulunan, Ekle menüsünün içerik ve uygulamaları Biçim menüsünün içerik ve uygulamaları Veri menüsünün içerik ve uygulamaları

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ ( BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2018-19 Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (e-mail: edemir@sirnak.edu.tr ) 04.10.2018 1 MATLAB da Workspace ve Workspace

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları 9.Hafta Microsoft Excel-4 Bazı kısayollar Bazı kısayol tuşları Grafikteki verilerin eksenlerini Mouse ile değiştirmek Kopyala yapıştır komutu ile

Detaylı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Ortalama veya korelasyon gibi istatistiklerin dağılımıdır Çıkarımsal istatistikte örneklem dağılımı temel fikirlerden biridir. Çıkarımsal istatistik

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

Bağlantılar dışarıdan alınan verilerin (bu farklı Excel dosyası da olabilir) özelliklerini düzenlemek ve verilerin son halini almak için kullanılır.

Bağlantılar dışarıdan alınan verilerin (bu farklı Excel dosyası da olabilir) özelliklerini düzenlemek ve verilerin son halini almak için kullanılır. MICROSOFT EXCEL 2010 Tekno-K@mp Eğitim ID 1 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 23 Ana Kategori Menüler / Sekmeler Alt Kategori Veri Sekmesi Konu Veri Araçları ve Anahat Grupları Ek

Detaylı

İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR

İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR 1. ve 2. Hafta İstatistik Nedir? Bir tanım olarak istatistik; belirsizlik altında bir konuda karar verebilmek amacıyla, ilgilenilen konuya ilişkin verilerin toplanması, düzenlenmesi,

Detaylı

Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK

Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK İçindekiler Test İstatistikleri Merkezi Eğilim Tepe Değer (Mod) Ortanca (Medyan) Aritmetik Ortalama Merkezi Dağılım Dizi Genişliği (Ranj) Standart Sapma Varyans Çarpıklık

Detaylı

1. MS Excel Çalışması

1. MS Excel Çalışması 1. MS Excel Çalışması 1.1. Pivot Tablo Oluşturma Pivot tablo çalışması için aşağıdaki yönlendirmeyi takip edin: 1. E-posta ile gönderilen BT Final.xlsx dosyasını açın. 2. Dosyayı, Farklı Kaydet diyerek

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları 4.Hafta Microsoft Word 3 (Anadolu Ü. Lisansüstü Tez Yazım Yönergesi Word Ayarları) Otomatik Şekil Ekleme ve Düzenleme Metin Ekleme Resim Ekleme Dosyadan

Detaylı

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI EXCEL 2007 DERS NOTLARI Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları

Detaylı

K-S Testi hipotezde ileri sürülen dağılımla örnek yığılmalı dağılım fonksiyonunun karşılaştırılması ile yapılır.

K-S Testi hipotezde ileri sürülen dağılımla örnek yığılmalı dağılım fonksiyonunun karşılaştırılması ile yapılır. İstatistiksel güven aralıkları uygulamalarında normallik (normal dağılıma uygunluk) oldukça önemlidir. Kullanılan parametrik istatistiksel tekniklerin geçerli olabilmesi için populasyon şans değişkeninin

Detaylı

Çalıştığı kurumun prestij kaynağı olup olmaması KIZ 2,85 ERKEK 4,18

Çalıştığı kurumun prestij kaynağı olup olmaması KIZ 2,85 ERKEK 4,18 1 * BAĞIMSIZ T TESTİ (Independent Samples t test) ÖRNEK: Yapılan bir anket çalışmasında katılımcılardan, çalıştıkları kurumun kendileri için bir prestij kaynağı olup olmadığını belirtmeleri istenmiş. 30

Detaylı

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri...

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 1 İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 5 Cihazdan Sayım İşlemleri... 8 Sayım Dosyasının Hitit e Okutulması...

Detaylı

Başkent Üniversitesi. Öğrenme ve İçerik Yönetim Sistemi (MOODLE) İleri Kullanım Klavuzu. Hazırlayan : Muhammet Yorulmaz.

Başkent Üniversitesi. Öğrenme ve İçerik Yönetim Sistemi (MOODLE) İleri Kullanım Klavuzu. Hazırlayan : Muhammet Yorulmaz. Başkent Üniversitesi Öğrenme ve İçerik Yönetim Sistemi (MOODLE) İleri Kullanım Klavuzu -2- Hazırlayan : Muhammet Yorulmaz 2012 Ankara İÇİNDEKİLER 1. Not İlan Etme... 3 2. Toplu mesaj gönderme... 7 Başkent

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Form işlemleri

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri. BBY606 Araştırma Yöntemleri 2013-2014 Bahar Dönemi 13 Mart 2014

Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri. BBY606 Araştırma Yöntemleri 2013-2014 Bahar Dönemi 13 Mart 2014 Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri BBY606 Araştırma Yöntemleri 2013-2014 Bahar Dönemi 13 Mart 2014 1 Konum ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri Verilerin ortalamaya göre olan gruplanması nasıl?

Detaylı

Microsoft Excel Uygulaması 1

Microsoft Excel Uygulaması 1 Microsoft Excel Uygulaması 1 Microsoft Excel 2010, Microsoft Office paketinde yer alan ve gerek veri depolama ve organizasyonu gerekse çözümleme ve görselleştirme gibi faaliyetleri kolayca gerçekleştirebildiğimiz

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 Ders Tanıtım Sunumu Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır.

Detaylı

Örnek 02: Amaç: Şekil Wizard yardımıyla yeni proje açılması.

Örnek 02: Amaç: Şekil Wizard yardımıyla yeni proje açılması. Örnek 02: Amaç: Bu çalışmadaki amaç, şarap oluşumunda ve sonrasında oluşan kimyasal maddelerin şarap tadıcılarının değerlendirmelerine nasıl bir etkide bulunduğunu tespit etmek ve bu tespitler sonucunda

Detaylı

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar Problem B Beton duvar (perde) Beton E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2 Yapılacaklar Duvarı modellerken shell (kabuk) elemanları kullanınız. A Perdesindeki kesme kuvvetini, eksenel kuvveti ve momenti hesaplayınız.

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Programın açılması Ana ekranın tanıtılması Sekmeler menüsünün tanıtılması Seçili sekmeye göre açılan şeritlerin tanıtılması Veri Girişi Formül ekleme

Detaylı

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS DERS NOTLARI I 5 Nisan 2012

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS DERS NOTLARI I 5 Nisan 2012 H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS DERS NOTLARI I 5 Nisan 2012 Aşağıdaki analizlerde http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2010/bby208/bby208

Detaylı

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. Hafta Konuları 1. Genel Bilgiler 2. Excel penceresinin tanıtımı 3. Sekmelerin tanıtımı 4. Temel Kavramlar 5.

Detaylı

YILLARI ARASINDA GÜNEY CAROLINA DA OKUL İÇİ ŞİDDET İSTATİSKLERİ ANALİZİ (Bir Önceki Projeden Devam Edilecektir)

YILLARI ARASINDA GÜNEY CAROLINA DA OKUL İÇİ ŞİDDET İSTATİSKLERİ ANALİZİ (Bir Önceki Projeden Devam Edilecektir) 1996-1998 YILLARI ARASINDA GÜNEY CAROLINA DA OKUL İÇİ ŞİDDET İSTATİSKLERİ ANALİZİ (Bir Önceki Projeden Devam Edilecektir) Hazırlayan : Süleyman Öğrekçi 1996 ve 1998 yılları arasında Güney Carolina da resmi

Detaylı

Yeni Adrese Tebligat Gönderim İşlemleri

Yeni Adrese Tebligat Gönderim İşlemleri Yeni Adrese Tebligat Gönderim İşlemleri Yeni Adrese Tebligat Gönderim İşlemleri İÇİNDEKİLER Yeni Adrese Tebligat Gönderilme Aşamaları (Barkodsuz)... 3 YENİ ADRESE TEBLİGAT GÖNDERİLMESİ... 3 1- Tebliğ Durumu

Detaylı

GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA

GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA 2- Açılan pencereden input Raster File yazan kısımdan sınıflandırma yapacağımız resmi seçeriz. 3-Output kısmından işlem sonunda verimizin kayıtedileceği alanı ve yeni adını gireriz

Detaylı

MehmetAli CANDAN. İstatistik ve Analiz Yöntemleri. Uygulamalı Eğitimi. Mali Müşavir, Eğitmen İşletme Bilim Uzmanı

MehmetAli CANDAN. İstatistik ve Analiz Yöntemleri. Uygulamalı Eğitimi. Mali Müşavir, Eğitmen İşletme Bilim Uzmanı İstatistik ve Analiz Yöntemleri Uygulamalı Eğitimi MehmetAli CANDAN Mali Müşavir, Eğitmen İşletme Bilim Uzmanı İstatistik Nedir? Araştırma Nedir? Ölçek Türleri ve Ölçek Belirleme Verileri Analize Hazırlama

Detaylı

Program ile birlikte 4 adet örnek Excel dosyası ve bu dosyaları transfer etmekte kullanılan örnek dizaynlar verilmektedir.

Program ile birlikte 4 adet örnek Excel dosyası ve bu dosyaları transfer etmekte kullanılan örnek dizaynlar verilmektedir. 27 Mayıs 2013 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : Veri Aktarma, Muhasebe MUHASEBE FİŞİNE EXCEL DEN FATURA TRANSFERİ Excel de bulunan fatura verilerinin muhasebe fişine toplu olarak

Detaylı

Excel de Pivot Tablolar Tasarım ve Kullanımı

Excel de Pivot Tablolar Tasarım ve Kullanımı FARUK ÇUBUKÇU EXCEL AKADEMİ Excel de Pivot Tablolar Tasarım ve Kullanımı Pivot tablolar; satışlar, siparişler gibi verileri gruplamayı, alt toplamlarını almayı ve filtreleme işlemleri yapmayı sağlayan

Detaylı

Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA

Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA ANOVA (Varyans Analizi) birden çok t-testinin uygulanması gerektiği durumlarda hata varyansını azaltmak amacıyla öncelikle bir F istatistiği hesaplanır bu F

Detaylı

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir.

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir. BÖLÜM 1: FREKANS DAĞILIMLARI 1.1. Giriş İstatistik, rasgelelik içeren olaylar, süreçler, sistemler hakkında modeller kurmada, gözlemlere dayanarak bu modellerin geçerliliğini sınamada ve bu modellerden

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı