ŞARKİYAT MECMÇASI. Edebiyat Fakültesi İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YILDA İKİ KEZ YAYIMLANIR. ŞAR.IdYAT MECMUASI HAKEMLİ BİR DERGİDİR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ŞARKİYAT MECMÇASI. Edebiyat Fakültesi İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YILDA İKİ KEZ YAYIMLANIR. ŞAR.IdYAT MECMUASI HAKEMLİ BİR DERGİDİR"

Transkript

1 İstanbul Üniversitesi Yayın No: 5019 I S S N İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Edebiyat Fakültesi ŞARKİYAT MECMÇASI Say ı XVI 2010/1 ŞAR.IdYAT MECMUASI HAKEMLİ BİR DERGİDİR YILDA İKİ KEZ YAYIMLANIR İSTANBUL 2011

2 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I Rahman MOSHTAGH MEHR Çev. Kadir TURGUT Özet Varl k ve hayat kavram, görenin ufkuyla do rudan irtibatl d r. Görme ufku geni olan n varl k ve hayattan anlad da o kadar geni ve yüce olacakt r. S radan insanlar n anlad n n aksine, Mevlânâ ya göre varl k bu hissedilen dünyadan ibaret de ildir. Bilakis gerçek varl k Mevlânâ n n adem dedi i gayb alemi ve mutlak varl k t r. Gayb âlemi varl k ve hayat n, bütün güzellik ve manevi zevklerin kayna d r. nsan n, dünya hayat ndan önce bir ruhani hayat vard. Dünya hayat nda da bütün gayreti o ruhani hayata geri dönebilmek içindir. Hayat kavram da varl k kavram na ba l olarak geni lemektedir. Mevlânâ ya göre insan hayat, bu dünyadan önce gaybda ba lam, dünyadan sonra da ayn ekilde gaybda devam edecektir. Bu nedenle ölüm, hayat n son noktas de il, bilakis yeni bir do u ve yeni bir ba lang çt r. K yamet de insan hayat n n devam n n nas l olaca n belirleyecektir. Allah, varl k ve hayattan tamamen ayr olmayan gizli bir hakikattir ve görünen varl klar onun varl n n bir yans mas ve iradesinin gere idir. nsan da denizden ayr kalan bir damla gibi Allah tan uzakta kendini yaln z ve garip hissetmekte, tekrar kendi ilahi asl na dönmeyi arzulamaktad r. Bu nedenle onun Allah la irtibat korku ve ümitle yap lan kullukla de il, sevgi ve ibadetledir. Anahtar Kelimeler: Varl k, Hayat, Mevlânâ, nsan, Allah Abstract The perception of existence and life is directly related to the observer s horizons. One who has broader horizons will have a broader, Arma ân-i Behâristân c. 1 (Nâme-i Meânî), Tahran, Kitâbhâne-i Meclis, 1383, s Bu makale yazar n katk lar yla çevrilmi tir. Doç. Dr., Azarbaycan Terbiyet Moellim Üniversitesi, ran. Ar. Gör. stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyat ABD.

3 138 Rahman MOSHTAGH MEHR and more elevated perception of existence and life. In contrast to the perception of ordinary people, according to Mevlânâ, existence is not limited to the physical world. Real existence is the other world or the absolute existence named adem by Mevlânâ. The Other World is the source of life and existence as well as all grace and spiritual pleasures. Man had a spiritual life prior to material life. All his striving in the material world is for returning to that spiritual life. The perception of life is also broadened in line with the perception of existence. According to Mevlânâ, human life began in the other world before this world and it will likewise continue in there after this world. Because of this, death is a rebirth and a new start rather than the end point of life. Endtime, in turn, is the determinant of human life s future condition. God is a concealed reality that is not at all separate from life and existence and all physical entities are a reflection of His existence and the consequence of His authority. Human being, like a drop of water separated from the sea, feels lonely and desolate and wishes to return to his divine self. For this reason, his relation with God is one of love and worship rather than one of submission with expectation and fear. Keywords: Existence, Life, Mevlânâ, human, God Giri Geçmi yüzy llara ait slami devir ran n n geni ve geli meye aç k kültüründen kalan manevi eserler aras nda ince nükteler, ilginç dü ünceler, orijinal hayaller, tasavvufi incelemeler ve tecrübeler içermesi bak m ndan Mevlânâ n n Mesnevî si ve Dîvân ile yar acak pek az eser bulunur. Mesnevî, Mevlânâ dan önceki asr n felsefe, kelam, f k h, hadis, tefsir ve özellikle tasavvuf eserlerinde ele al nan önemli meseleleri içermektedir. Ayr ca muhatab için yepyeni olan yahut daha öncekinden ba ka bir bak aç s yla i lenen konular içermektedir. Bu bak mdan Mesnevî ve Dîvân- Kebir bamba ka bir eserdir. Okuyucunun tasavvurunun aksine, Mevlânâ n n gazelleri, musiki, vezin, estetik unsurlar, duygusall art ran ola anüstü duygular ve co kuyla birlikte içerik olarak da oldukça zengin ve çe itlidir. Öyle ki bu konular n fihristini haz rlamak Mevlânâ ara t rmalar alan nda ba l ba na ve gerekli bir i tir.

4 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I 139 Bu iki eserde i lenen çe itli konulardan en önemli ve esasl lar ndan biri de varl k ve hayat kavram ile bunlar n insanlar n gözündeki türlü türlü alg lar d r. Mevlânâ n n varl k ve hayat n hakikati hakk ndaki alg s ve izah o kadar ilginç ve a rt c d r ki ara t rmac da ara t rma ve meraka mecal b rakm yor, onu, tasavvufi idrak ve tecrübelerine dair hislerini hissedip ortak olmaya ça r yor. Biz bu ara t rmam zda bir makale çap nda Mesnevî ve Dîvân- Kebîr den al nan örneklerle Mevlânâ n n varl k ve hayat hakk ndaki kanaatlerini aç klamaya çal aca z. I. Varl k Âlemiyle Bak ve Anlay Aras ndaki li ki Herkesin dünyas n n geni li i kendi görü ve bilinç düzeyine göredir. Mevlânâ, bu kanaatini, te vilcileri ay n yar lmas hadisesi konusunda ele tirdi i bir temsilinden sonra ifade ediyor. Bir merkebin idrar içindeki yaprak üstünde yüzen bir sinek, kendini geni çe bir denizde büyük bir gemiyi maharetle yürüten bir kaptan zannediyor. Mevlânâ n n ho deyi iyle: Görü ü ne kadarsa dünyas da o kadar; böyle gözün denizi de böyledir (Mesnevî 1/1087) Mevlânâ n n eserlerinde insan n görü ve kavray ile bunun dünya görü ü ve inanca etkisini çokça tekrarlamas Mevlânâ n n bu konuya verdi i önemi göstermektedir. Mevlânâ ya göre nsan görü tür, gerisi kabuktur ; 1 bu nedenle yaln zca bilinç ve kavray la insan hayvandan ayr labilir ve bir insan bir ba kas ndan üstün say labilir. Hatta meleklerin insanlara üstünlü ü de bilgisi sebebiyledir. 2 Zira veliler 3 ve peygamberler 4 de bundan dolay insanlar ir at etmeye ve rehberli e lay k olmu lard r. nsanlar n birço unun görü alan duyular yla s n rl d r. Do al olarak bu insanlar duyu ötesindeki alanlardan haber veremezler. Onlar topra görebilirler, ancak topra al p her tarafa saçan rüzgâr göremezler. 5 nsan n inançlar görü ve anlay na göre oldu u gibi eylemleri de kavray ve bilgisine göredir:

5 140 Rahman MOSHTAGH MEHR üphesiz görü as l ve amel onun fer idir, öyleyse insan gözbebe inden ba ka bir ey de ildir. (Mesnevî 1/1679) Mevlânâ n n varl k ve hayat hakk ndaki alg s ve yorumu da kendi deyi iyle derin metafizik Allâhî 6 kavray ve farkl bak aç s yla ilgilidir. II. Mevlânâ ya Göre Varl k Kavram 1. Gayb Âlemi (Adem) Do al olarak s radan insanlar ve fen bilimleri bilginleri, hatta baz filozoflar için gerçek dünya, birçok özelli i bak m ndan maddi dünyad r. Zira insan n do du u yer ve hayat n n be i i olan dünya ilk bak ta kolayca duyularla idrak edilir. Görü ve bili lerinin ço u ya da hepsi de burayla ilgilidir. Fakat bu sorunun cevab n tasavvufi metinlerde, özellikle de Mevlânâ da arad m zda ba ka bir bak aç s yla ve izahla kar la r z. Mutasavv f n as l ve yakîn dünyas, gayb dünyas d r. Kuran, buna iman etmeyi salih kimselerin özelliklerinden saymakta, 7 bu dünyay gaybu ssemâvâti ve l-arz (yerin ve göklerin görülmeyen, hissedilmeyen boyutlar ) 8 olarak ifade etmektedir. Gayb kelimesi bazen ço ul olarak kullan lm, Kuran tercüme ve tefsirlerinde ço unlukla s rlar ve gizlilikler olarak aç klanm t r. Ancak bununla birden çok gayb âleminin varl na da i aret edilmi olabilir. Mevlânâ, bu âlemi, emr âlemi, s fat âlemi, can âlemi, gayb âlemi, varl k âlemi ve ba ka isimlerle ifade ediyor; ancak bunun için kulland ilginç tabir adem dir, ki bu anlamda kullan m kendisine mahsustur. Söz konusu varl k, Mevlânâ n n yokluk kavram na kar l k aç k bir denizde canlar m z n talihsiz bal klar gibi tak ld klar bir tuzak 9 yahut rüzgâr n kuca ndaki bir saman çöpüdür. 10 Bu âlem, ölüm, yokluk ve karanl k âlemidir, o ise hayat, varl k ve ayd nl k âlemi. 11 Bu âlem kavga ve k tl k elinde oyuncak ve ümit ve korku diyar d r; o âlem ise huzur ve devaml l k s na d r. 12 Gerçekte varl k, gayb ve kifayet âleminin ate inden ç kan bir duman 13 ve tertemiz can denizi üzerindeki köpüktür. 14 Bu te bih ve temsillerin inceli i, bu âlemin varl n gerçe ini bizden gizlemesine kar l k o âlemin esiri oldu unu göstermektedir. Bu esirlik, airin bak aç s yla co ku ve a ka teslimiyet olarak da tabir edilebilir.

6 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I 141 Denizdeki köpü ü dalgalar b rakmaz ki yerinde dursun (Dîvân 5/2454) 2. Gayb Âlemi (Adem) le Can ve Gönül Âlemi Aras ndaki li ki Mevlânâ, uyku ve rüyay gayb görme deneyimi olarak telakki ediyor ve gayb kavram n anlatmak için s k s k rüyay örnek veriyor. Ayn zamanda bu deneyimin veliler ve seçkinler için uyku an na özgü olmay p, onlar n yüre inin sürekli ar nma sonucunda ayna özelli i kazanm olduklar n, gayb âleminin onca enginli i ve hayret verici haliyle buraya yans d n ve bundaki gizli celal ve cemali görmenin onlar için mümkün oldu unu hat rlat yor. Bu var yans ma hali o dereceye var r ki sûfînin gönlü gaybla ayniyet bulur ve enginlikte onu da geçer. 15 Bu nedenle Mevlânâ n n tabiriyle bütün perdeleri açm olan- gönül gayb n bir ba ka muadilidir. Gönül ve duyu dünyas aras ndaki ili ki, bahsetti imiz gayb ve görünen varl k aras ndaki ili ki gibidir. Bu dünya bir küp su gibidir, gönülse akarsu gibi, bu dünya hücredir, gönül görkemli bir ehir, bunca âlem paradan de ersiz bir döküntüdür, iç âlemse maden. 16 Buna binaen d dünya resim ve hayaldir, huzur yeri ise gönüldür. 17 Görünü e aldanan kimseler fer i asl n yerine koymu lard r ve gafilce onunla e lenmektedirler. 18 Onlar, ya murun saf suyunu göremeyip saçaklardan akan suyu içenler gibidirler. 19 Bazen Mevlânâ gönül yahut can yerine, ak l ya da akl- küll tabirini kullan yor ve tertemiz can ile akl- küllden ayn ekilde bahsediyor. 20! Akl n sevdas nda ne alemler var, ak l deryas ne kadar engindir Görüntümüz bu tatl denizde yüzmektedir, su üstünde tas gibi

7 142 Rahman MOSHTAGH MEHR Ak l sakl d r, insansa a ikâr, görüntümüz onun bir dalgas yahut ondan bir rutubetidir (Mesnevî 1/1109 ve sonras ) 3. Gayb ve Madde Âlemi li kisi a. Gayb: Varl n Kayna Ab- hayat, gayb p nar ndan akmakta ve varl n görüntülerine hayat bah ettikten sonra oraya tekrar dönmektedir. Bu süreci genellikle olu -bozulu eklinde tabir edilir ve duyusal örne i insan n do umu ve ölümü, do an n bahar ve güzüdür. Ancak Mevlânâ ya göre eski ve yeni nin s rayla gidi geli i de i im ve yenile mesine hâkim olan h z bak m ndan sürekli ve kesintisiz görünmektedir, zira varl n tezahürü her an yenilenmektedir. Kelam ve tasavvuf temeline dayanan bu inanç, Mevlânâ n n dü üncesinde ve iirinde co kun ve airane bir hal al r. 21 Bir ba ka alemin varl n n ni anesi nedir, ahvalin yenilenmesi, eskilerin kaybolmas d r Nerden geliyor yeni, eski nereye gider? Yoksa görülenin ötesinde sonsuz bir alem yok mudur? Alem akarsu gibi bütün görünür ancak, gider gelir yeniden, nerden bu? (Dîvân 1/462) Dîvân- ems teki bahar ve güz üzerine olan iirler, her yönüyle ba l ba na incelemeye de erdir. Bahar ve güz Mevlânâ da gayb n kayna n hat rlatmak, okuyucunun dikkatini bütün görünenlerin asl olan görünmeyen âleme ve e yan n hakikatini ve künhünü dü ünmeye çekmek için birer bahane oluvermi tir. 22

8 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I 143 Gel, göklerin nuru yeri süsledi, gonca Hakk n nurudur, a açlar nlar Ye ile bürünen âlem nedir biliyor musun? Topraktan, a açtan f k rtan hayat suyunu Lâmekân dan geldi huriler, mekana, yön olmayan yerlerden geldi ebediyyet her tarafa (Dîvân 1/472) Mevlânâ n n bahar anlatan beyitlerindeki canl tasvirlerde güller, Gayb Türkistan ndan gelip toprak su Hindistan na yerle en, bahar n ve yaz n sona ermesiyle yava yava gayb evlerine do ru hareket edecek olan güzellere benzetilmi tir. 23 Bu devaml gidi geli, sûfî airi ayn ve gayb hakk nda dü ünmeye itmi tir. Mevlânâ varl k âlemini baharda dolup k n bo alan ve gayb ambar ndan tekrar dulduruluncaya kadar bo bekleyen bir ölçek olarak görmektedir. Art k çimen güzellerinin, ba a bahçeye dönmesini beklemez, görülmeyen varl k ve celal ambar n n asl na ula maya çal r. 24 Her ne varsa a a da, yukar dan geldi, b rak bunlar gözünü yücelere dik (Mesnevî 2/1974) Ey çare arayan, ölü gözünü can na nas l dikerse sen de öyle gözünü lâmekâna dik Bu dünya yönsüz âlemden var olmu tur, dünyan n mekân lâmekândan gelmi tir Varl ktan yoklu a do ru dön, Rabb i ve rabbânîyi ara

9 144 Rahman MOSHTAGH MEHR Yokluk varl k hazinesidir, ondan kaçma, bu k s tl varl k ise harcama yeridir Hakk n yaratma yeri yokluk tur, oradan ba ka yerde de er yoktur (Mesnevî 2/686 ve sonras ) b. Gayb: Can n Semâvî Vatan Ruhun madde ve his aleminde yabanc l ve gaybla ve dünyadaki hayat n her an nda ya anan insan varl n n iki boyutu, yani ilahi can ve toprak beden aras nda aras ndaki çeki meyle ilgisi Mevlânâ n n felsefi-tasavvufi dü üncesinin temellerinden say l r. üphesiz Mevlânâ n n Mesnevî siyle gazellerinin beyitlerinin be te biri beden ve can n asl n n farkl l n, ruhun ilahi ve gaybi kayna n, maddi dünyada duyulan ruha ni yabanc l ktan kaynaklanan heyecan ve hisleri anlatmaya ayr lm t r. Mesnevî hikâyelerinin büyük bir bölümü can n semavi asl n anlatmaktad r. Can, can denizinden ayr kalm olan bal k yahut ördek veya avc lar n tuza na ve kafese t k lan bir ku veyahut semavi saray ndan sürülüp dünya kuyusuna hapsedilen bir prensestir. 25 Bu felsefi-tasavvufi ilkenin b kt racak kadar çok tekrarlanmas, Mevlânâ n n dü üncesinin di er ilkeleri gibi bilim ve e itim amaçlar na ula lmas içindir. Bu tekrar tekrar hat rlatmalar, insan n kendini bilip vatan n tan mas, kendini bural sanmamas, vuslat ve vatan na kavu maktan geri durmamas içindir. Bu dünyayla ilgili olan toprak beden, pençelerini yeryüzüne geçirmi, can n yeryüzüne olan ba l l klar n daha da art rmaya ve as l vatan n dü ünmekten al koymaya çal maktad r. 26 Bu karga a ya iradi bir ölümle son bulur, 27 ya tabii ölüm dalgas beklemekte olan can maddi dünya sahilinden al p çeker, bir gün can beden hapsinden kurtar r. Asl nda ald m z her nefeste özgürlü ümüze bir ad m daha yakla maktay z. 28 Ancak arif in can kula yla dinledi i nidalar onu sergisi gökyüzü olan bir bahçeye ve saraya ça rmaktad r. : :

10 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I 145 Gökten bir nida geldi cana gel hadi, essalat diye, Can dedi ki: ey güzel seslenen, merhabalar, ho geldin Ey benzersiz misafir, can m z yerinde duramaz oldu sayende, beni nereye ça r yorsun? Dedi ki: can n ve mekan n d na Sen cana can katans n, nihayet bizim memleketimizdensin, gönlünü gurbete ba lam s n, bu vefaya uyar m? (Dîvân 1/174) Bu içli hitap, arifin gönlündeki dünya gurbetinde kal n kederini art r r ve gözünde dünya hapsinin ba lar n çözecek olan ölümü kabul edilebilir gösterir. Ruhun yukar y istiyor, nihayet oraya döneceksin c. Gayb: Güzelliklerin ve Ruhani Zevklerin Kayna (Mesnevî 2/1814) Maddi âlem ve hisler dünyas cismani zevklerin kayna dr ve cisim de ona ba l l nedeniyle kendi güzelliklerini onda arar. Velilerin tarif edilmez güzelliklerinin kayna da Allah n zat na ba l olan gayb ve gaybla var olan enginlik, huzur, sonsuz ferahl k, ebedi hayat ve mutlak mutluluktur. Allah erlerinin dünyaya önem vermeyi lerinin s rr, öbür dünyan n zevklerine al malar ndad r. 29 Senin arab n yeter bana, üzüm ezenlere ve onlar n araplar na ihtiyac m yok (Dîvân, 1/506) Tasavvufi iirde bir gelenek haline gelen gaybi güzelliklerin badeye benzetilmesi, maddi olmamas sebebiyledir. Zira al lmad k güzellikler de di er tasavvufi kavramlar ve hakikatler gibi ahsi tecrübeyle kavranabilir, rayiç dilin imkân ve yöntemlerinin yard m yla bunu anlatmak yetersiz ve eksik kalacakt r.

11 146 Rahman MOSHTAGH MEHR Yukar dan üzerimize yudum yudum o kadar arap döktü ki, topra m z n her zerresinin naras gö e ç kt Gö üs yar ld, gönül a k dokudu, Hak Teâlâ n n arab yla yüre imiz cam gibi tertemiz oldu (Dîvân 1/185) 4. Gayb ile rtibat Yollar a. Uyku ve Rüya, Herkes çin Gayb Tecrübesi Gayb yahut Mevlânâ n n deyi iyle- yoklu un geni sahas n anlatmak, tasavvufun di er temel kavramlar gibi tasavvufi hakikatlere ve anlamlara a ina olmayan zihinler için oldukça zordur. Mevlânâ bu konuda da ba ka konularda oldu u gibi muhataplar n n bildi i deneyimlerden yararlanm t r. Toplumun farkl s n flar, rüya görmek deneyiminde ortakt r. Günlük s k nt ve üzüntülerinden uzak, hatta fizik kanunlar ndan ba ms z, rüya âleminin anlat lmaz zevklerine ula amad klar n görmü ve üzülmü lerdir. Mevlânâ, Mesnevî de çe itli konularda rüyadan ve rüyan n tasavvufi tecrübeyle ili kisinden bahsetmi tir, biz bunlara i aret etmekle yetinece iz. Geceleri, can ku u ten tuza ndan kurtulur ve zihin defteri günlük çizilerden, sözlerden ar n r. Uykuda, ne esirler ac duyar, mahpusluk hisseder, ne sultanlar padi ahl k yaparlar. Herkes menfaatten, hayalden, hesaptan uzak, e siz bir sahradad rlar, Allah can ku lar n geri ça r p s radan hayata sokuncaya dek. 30 Uyku halinin tekrar tekrar hat rlat lmas, genellikle arifin ruhani co ku ve kendinden geçme halini anlatmak içindir. Bu, Mevlânâ ya kendi deneyim ve bulgular n aktarmak ve muhatab n bu ruhi güce nail olman n ilk basama olan nefis tezkiyesine ça rmak için bir f rsat sunmaktad r. b. Kendinden Geçme ve Sûfîyane Aray Halleri Dedi imiz gibi Mevlânâ da rüyan n ele al nmas, tasavvufi co ku ve tecrübe için zorunludur. Zahiri duyular n esiri olan can kalakalm ken -uykuda oldu u gibi- Hakk Teâlâ n n iradesine yüklenir, yorgunluk, s k nt, ac bir

12 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I 147 tarafta kal r. u halde veliler, Ashab- Kehf gibidir, Allah nas l isterse öyle yapar onlar. Yaln zca uykuda bu deneyimi ya ayan halk n genelinin aksine Rüya evliyan n mülküdür ; her ne zaman isterse gayb penceresini kendine açar. Velilerin halleri öyledir: Ördekler gibi Eyüb ün içilen ve y kan lan çe mesine benzeyen bal denizine dalm lard r Bu çe meyle Eyüp ba tan a a dertlerden kurtulmu tu (Mesnevî 1/2096-7) Bu deneyimleri ya amak, gönül ehlinin ola anüstü olaylar kabulünü kolayla t rmaktad r. Her ikisi de hamile olan Yahya peygamberin annesi ve Hz. Meryem bir birlerinden uzakta, kar nlar nda ta d klar bebeklerin secdelerinden haber veriyorlard. Mevlânâ, böyle bir iddian n, maddi ili kilerle mahpus insanlar için zor oldu unu dü ünerek, muhtemel itiraza öyle cevap veriyor: Bunu, her ey gözünün önünde haz r olan gönül ehli bilir Gözden rak olan Yahya n n annesi, Meryem in gözünün önündeydi Teni göz göz olmu sa, gözleri ba l yken de dostu görür, (Mesnevî 2/3602 ve sonras ) Benlik zindan ndan ve maddiyata ba l l ktan kurtulma imkân n arif için peygamberlere iman ve ilahi a ka gönül verme sa lamaktad r. Bunlar da bir hakikatin iki farkl yorumudur, her ikisi de kulu gayba ve Allah a ba lar. 5. Varl k ve Allah li kisi a. Varl k Perdesinin Ard ndaki rade '

13 148 Rahman MOSHTAGH MEHR Büyü ün de büyü ü var, nereye kadar bu, lahi son olan Allah a kadar Ki o uçsuz bucaks z bir okyanus ve bütün denizler onun yan nda sel gibidir (Mesnevî 3/967-8) Allah n varl k âlemiyle en aç k ili kisi, yarat c l k ili kisidir. Allah, dünyan n ve bütün gizli aç k varl klar n yarat c s d r. Bizler bu apaç k meseleyi izaha ihtiyaç duymayaca m zdan, Mevlânâ n n ele al p vurgulad di er ili kiler üzerinde duraca z. Varl k âlemi, kadere ve ilahi iradeye tabidir. A aç yapra ndan gezegenlere kadar hiçbir ey onun irade ve tasarrufu d nda de ildir. Onun gizli eli, yol alan varl k kervan na rehberlik etmekte, tabiat olaylar n ortaya ç karmakta, her birini ilahi hikmetin tayin etti i maksat ve maksuda yöneltmektedir. Bu ili kinin en bariz temsili ve sembolü rüzgâr ve toprakt r; bu temsil Mevlânâ n n eserlerinde tekrar tekrar geçmektedir. Varl k âlemi, savrulan toz ve ilahi irade de onda gizli olan rüzgâr gibidir, tozu topra her yana çevirir, döker ve saçar. Âlemin bayra ne kadar sal nsa da, gözün bayrak görür ama için bunu sallayan n rüzgâr oldu unu bilir (Dîvân 2/616) b. Ma bûd ve Ma ûk ili kisi nsan ve Allah aras ndaki âbid ve â k ili kisi, airane ve arifane bak aç s yla ortaya ç kmakta ve Mevlânâ da bundan en ileri noktada yararlanmaktad r. Gönül ehli arifin gözünden tabiat ba tanba a canl, bilinçli ve kemal pe indedir. Dünyada amaçs z ve hedefsiz hiçbir ey yoktur. Gönül ehli nezdinde gün gibi aç kt r ki yaln zca dile gelen Mescid-i Nebi deki Hannane sütunu, peygambere ahadet eden Ebu Cehil in elindeki ta de il, ki bunlar Hz. Peygamber in mucizelerinden say l r- bütün varl klar, sesleri s radan kulaklara ula masa da canl, bilinçli ve idrak kapasitesine sahiptirler.

14 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I 149 Suyun, topra n, gönlün dile gelmesini, gönül ehli duyar Hannane nin konu tu unu inkâr eden felsefeci, evliyan n duyular ndan habersizdir. (Mesnevî 1/3279) Ve bunlar ayn ekilde mümin ve muvahhit kullar kadar, hatta daha da ileri derecede Allah a itaat halindedirler; insanlar n Hakk a itaatteki yetersizli ini ay plarlar: Toprak, su, rüzgâr ve ate bizi tan maz ama Hakk bilir Bizse aksine, ba kalar n biliriz, Hakk ve elçilerini bilmeyiz üphesiz hepsi korktu, emanet yükünü çekememekten Halkla diri, Hakk ile ölü olan bu hayattan usand k dedi (Mesnevî 2/2370) A açlar, ye il dilleri ve topraktan uzanan elleriyle s r if a ederler; Guguk ku u, ak amki yiyece ini haz r görmeden Allah a ükreder. Bülbül, leylek de Allah tesbih ve zikir eder. A açlardaki dallar yapraklar ükreder, ne güzel yer, ne ferah âlem diye Bülbüller, yumuk goncan n etraf nda, sen ne yiyorsan bize de ver derler (Mesnevî 5/2561-2) A k, ibadetten üstündür. Bu nedenle Kuran da defalarca kainat n zikretti inden bahsedilmi fakat a k olu undan bahsedilmemi tir. Daha önce de

15 150 Rahman MOSHTAGH MEHR dedi imiz gibi arif için d dünya, gönül dünyas n n yans mas d r. Mevlânâ n n bütün varl klar Allah a k yla co mu, sarho, zikir ve sema halinde görmesi beklenmeyen bir ey de ildir. Zerreden gö e kadar Hakk güne inin a k yla arap içerler, raks ederler. Zerreler, Hakk n s rlar na hamiledirler; dönü leri, do um sanc s ndan ötürüdür. Ene l-hakk diyen bir tek Ba dat pazar n inleten Hallâc de ildi. Bilakis varl klar n, atomlar n Ene l-hakk ç l klar n n yank s âlemin ufuklar nda ç nlamakta, a ina kulaklara ula maktad r. Gül O nun a k yla yakas n y rt p â k sûfî sema eylemektedir: Senin k rm z nar gibi yüzün gelince ba a, senin ate in gülün gönlünü nas l da yakar Lalelerin duman, senin can renkli ate indendir, menek enin s rt senin yükünü ta maktan kamburdur Zahitler gibi bütün çimenler kupkuruydu, senin arapç duda nla sarho ve yemye il oldu (Dîvân 5/2242) Dünya a kla doludur, ama üzerinde hiçbir â kl k alameti yüz sar l görülmüyor. Âlemde yükselen her ses Allah n sesidir; zira âlem körkütük a k gibi kendinden geçmi, kendini ma ukunda fani k lm t r; onun iradesinden ba ka i i yoktur: Bu gökyüzü bizim gibi â k olmasayd, bu dönü ten usanm t çoktan art k yeter demi ti Âlem ney gibidir, her bir deli inden ç kan nale O nun dudaklar ndan ekerlenmi tir

16 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I 151 Bak ki nas l her gönle her topra a üfler, a ka gelir, feryâd ederler (Dîvân 2/532) c. Tecelli li kisi Tasavvufi bak aç s yla -özellikle de Mevlânâ n n- as l ve hakiki olan n mana âlemi oldu unu, görünen âlemin öneminin de bu sakl manadan ne kadar nasip ald na ba l oldu unu söylemi tik. Allah Teâlâ da varl k düzeninin en ba nda bulunur, hatta varl n ve hakikatin kendisidir, görünü kaybolu da onun varl n n par lt s yla olur. Ayn zamanda Allah varl k âleminin yarat c s, yürütücüsü ve e iticisidir; hayat, cemal, nur, güzellik, çekicilik ve ma uklu un da kayna d r. Bu yönüyle âlem ba tanba a Tur da gibi Allah n tecelli yeridir. Buna göre maddi dünya, alt yüzlü bir aynad r. Her yüzünde Hakk n cemalinin nuru görülür. Her ne tarafa baksan onun varl n n alametleri görünür. Her görüntünün içinde, onun mutlulu unun, güzelli inin ve çekicili inin kayna olan bir mana ve hakikat gizlidir. Bu mana olmadan görünenler soluk ve cans z resimlerden ba ka bir ey de ildir. Her güzellikten anlayan ve zevk sahibi her insan n gözünden tabiat baharda cennet gibi mutlu, süslü ve çekiciyse de Mevlânâ bu güzelli i ba ka türlü görmektedir. Her yaprak, her a aç yokluktan bize semavi ekinlerden haber veren bir peygamberdir. Servi boylu güzeli ba da k rda seyretmek de varl n parçalar na can vermi, k yametler koparm t r. Böyle arifane bak, arifi varl k âlemine ve cemalin görüntülerine ba lamaktad r. Notlar: 1- Bkz. nsan gözdür, kalan et ve deri, gözü neyi görürse varl odur (Mesnevî 1/1406); ayr ca bkz. Mesnevî 6/148 ve sonras. 2- Bkz.

17 152 Rahman MOSHTAGH MEHR Can, tecrübelerle sabittir ki bilmekten ibarettir. Kim, daha fazla haberdarsa daha ziyade canl d r. Bizim can m z hayvanlar nkinden daha üstündür, neden? Çünkü daha fazla biliyoruz. Melekler de hiss-i mü terek olmamas hasebiyle bizden üstündür. Gönül ehlinin canlar ysa meleklerin canlar ndan üstündür, a rma sak n! (Mesnevî 2/3325 ve sonras ) 3- Bkz. Senin akl n deveci gibidir, sen de deve. stedi i yere çeker götürür Velîler, ak llar n akl d r, ak llar da develer gibidir zincirin son halkas na dek B rak deveyi deveciyi, güne i gören gözü bul da ona bak! Mesnevî 1/ Bkz. Her peygamber ümmetini böyle bir kurtulu a davet etti Her ne kadar görünü te küçükse de felekten kurtulu yolu gözdü nsanlar gözbebe ini küçük gördüler, ama büyüklükte kimse gözbebe ini geçemedi. Mesnevî 1/1002 ve sonras

18 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I Bkz. Topra rüzgâr n elindeki bir alet gibi, rüzgâr da yüce bil Topraktan olan göz topa a bakar, rüzgâr gören göz ba ka türlüdür Mesnevî 2/ Bkz. Ruha etki eden uurdur, bu kimde fazlaysa Allahî olur Mesnevî 6/ Bkz. Bu, kendisinde üphe olmayan kitapt r. Allah a kar gelmekten sak nanlar için yol göstericidir. Onlar gaybe inan rlar, namaz dosdo ru k larlar, kendilerine r z k olarak verdi imizden de Allah yolunda harcarlar. (Bakara/2-3) 8- Bkz. Allah öyle dedi: Ey Âdem! Onlara bunlar n isimlerini söyle. Âdem, meleklere onlar n isimlerini bildirince Allah, Size, göklerin ve yerin gayb n üphesiz ki ben bilirim, yine aç a vurduklar n z da, gizli tuttuklar n z da ben bilirim demedim mi? dedi. (Bakara/33) 9- Bkz. Yokluk deniz, biz bal k, varl k da tuzak. Denizin zevkini nas l tats n tuza a dü en? Dîvân 2/ Bkz. (7) Varl k da yokluk rüzgar n n önünde saman gibidir, Dîvân 2/950

19 154 Rahman MOSHTAGH MEHR 11- Bkz. Mûsâ dedi ki Bu dünya ölümlü dünya, sen onu o dünyada dirilt oras daha ayd nl k! Bu fena dünyas varl k yeri de il, o zaman ödünç dönü ün faydas ne? Mesnevî 3/ O alemin her zerresi diridir, her bir zerresi sözden anlar söz dinler. Ölümlü dünyada kalmazlar onlar, bu otlar hayvana lay kt r ancak Mesnevî 5/3591 ve sonras 12- Bkz.... Dünyan n hallerini de böyle bil, k tl k, kusur, sava, bar Bu dünya bu iki kanatla havalan r, bu iki can yeri korku ve ümittir Bu dünya tuzla gibidir, oraya giren her ey kaybolur Mesnevî 6/1852 ve sonras 13- Bkz. Varl k yokluktan bitmi, gayb n önüne perde olmu tur. O gayb da sis perdesinin ard ndaki ate tir. Dîvân 6/2949

20 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I Bkz. Can âlemi safa denizidir, suret ve kal p da onun zemini. Safa denizine bak, elini ne vurursun zeminine? Dîvân 5/ Bkz.! O temiz ruhun sahas kar s nda yedi kat gök darac k kald. Peygamber dedi ki Hak, ben a a ya yukar ya, yere gö e, hatta ar a s mam Bil aziz, Mü minin gönlüne s ar m, beni ararsan orda ara Mesnevî 1/2652 ve sonras Bir kutsi hadise i arettir. Bkz. Bedîuzzemân Furûzanfer, Ehâdîs-i Mesnevî, 3. bs. Tahran, Emir Kebîr, 1363, s. 26. Hadisin Farsça tasavvufi metinlerde geçen di er ekilleri için bkz. Bâk r Sadrniyâ, Ferheng-i Me sûrât-i Mutûn-i rfânî, Tahran, Surû, 1380, s Bkz. Dîvân 4/ Bkz. Bu bahar ve d bahçe, içteki bahçenin resmidir. Dîvân 4/1940.

21 156 Rahman MOSHTAGH MEHR Gönül ovas na ayak basmak gerek, toprak sahras nda ferahl k yok. Dostlar, gönül emniyet yeridir, p narlar vard r orda güllük gülistanl kt r. Mesnevî 3/ Nas l bir gelin var candaki dünya yüzünün aksiyle Dîvân 1/ Gazel Bkz. Bahçeler ve meyveler gönüldedir, onlar n aksi vurmu tur suya topra a Aldananlar cennet sanarak buraya gelmi lerdir As l ba lardan kaç p buraya gelip hayalle e lenirler Mesnevî 4/ Bkz. Gönlün dam gibidir, duyular da saçak, sen saçak olu u gibi görünen damdan su içiyorsun sen Dîvân 2/ Bkz. Bütün âlem, akl- küllün suretidir. Mesnevî 4/ Bkz.

22 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I Suret, suretsizlikten ç kt ve tekrar oraya döndü. Zira biz ona dönece iz. Sen her an ölüp dirilmedesin, Mustafa dünya bir saattir buyurmu tur. Her neferse dünya ve biz yenileniriz, fakat biz durdu umuz yerde bundan habersiziz Mesnevî 1/1441 ve sonras. Allah kör sa r yokluklara efsun okuyunca co arak gelirler O nun efsunuyla varl a do ru çarçabuk takla atarak gelirler Sonra varl a bir efsun okuyunca varl çift atla yoklu a sürer Mesnevî 1/ Buna ilaveten, tabiatin k yametinden ilhamla k yametin anlat lmas da Mevlânâ n n bahar anlatan iirlerinde tekrarlanan mazmunlardand r. 23- Bkz. O dünyan n Türkistan ndan güzel yüzlü Türkler, sultan n emriyle toprak su Hindistan na geldi Bak, u konu an leylek minbere ç kt ve ey o i i bekleyen dostlar, i in vakti geldi diye sala verdi. Dîvân 2/580. Ayr ca bkz. Dîvân 2/579, 3/ Bkz.

23 158 Rahman MOSHTAGH MEHR Deli güz geldi, ç plak bahçeyi gör, çimen güzelleri bahçeden eve gittiler Hiç bu mestler bostana ne zaman gelir, hayran, kendinden geçip dansederek Ambarlar bo al r ve ölçekler dolar, o dünya ambard r bu âlem ölçek Ölçek bo al nca ambar aramal, tah l n saklanmad gizli ambar Dîvân 5/ Bilki yoklukta güne ler vard r, buradaki güne orda y ld zd r Yokluk Hakk n sanat n n deposudur, ondan her an ihsanlar ç kar r Mesnevî 5/1017. Ayr ca bkz. (Mesnevî 1/1894, 1/ , 2/ ) 25. Can m gayb kayna na dair Mevlânâ n n eserlerindeki temsiller say s zd r. Burada birini nakletmekle yetiniyoruz: Birden o saraydan dü tüm böyle bir çukura nasipsiz bir halde Dîvân 5/2303. Ben ahinim, can avlar m, viranedeki bayku tan ba ka bir ey de ilim Ben bir felek tohumu, biraz bu topraktay m, bahar n adaleti gelince bu tohum ye erecek Dîvân 5/2319.

24 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I Bkz. Senin can n da ar n ayr l yüzünden s k nt da, teninse diken sevdas yla deveye dönmü. Can yükseklere kanatlanmakta, beden elleriyle yere yap makta. Mesnevî 4/1545. Ayr ca bkz. Mesnevî 3/4434 ve sonras 27- Bkz Çok can çeki tin ama hala perdelisin, as l olan ölümdü yapmad n. Ölmeden bitmez can çeki me, merdiveni bitirmeden dama ç kamazs n. Ölmedi in müddetçe uzar bu can çeki me, ey T raz mumu, sabah vakti sön, öl. Y ld zlar m z gizlenmedikçe can güne i, bil ki sakl kalacak. Ferasetli, perdesiz olmak gerektir ey ölümü seç, y rt perdeyi. Fakat mezara gidece in ölümü de il, nura gidece in ölümü. Mesnevî 6/723 ve sonras. 28- Bkz.

25 160 Rahman MOSHTAGH MEHR Bu nefes canlar m z böyle yava yava dünya hapishanesinden kaç r r Sözlerin temizleri, bizden ç karak ona, kimsenin bilmedi i yere kadar yükselir Mesnevî 1/881 ve sonras. 29- Bkz. Peygamberler bu yüzden o güzellikten ç kt lar, Hakk n güzelli inde bir macun gibiydiler. Canlar o güzelli i gördü ünden bu güzellikler yanlar nda oyun gibi kald Mesnevî 5/ Ayr ca bkz. Mesnevî 2/2454 ve sonras ; Dîvân 6/ Mesnevî 1/388 ve sonras. Kaynakça Furûzanfer, Bedîuzzemân, Ehâdîs-i Mesnevî, 3. bs. Tahran, Emir Kebîr, Furûzanfer, Bediuzzemân, erh-i Mesnevi-yi erîf, 1. Defter 2. Cüz, 7. bs., Tahran, nti ârât-i lmî ve Ferhengî, Halîfe Abdulkerîm, rfân-i Movlevî, çev. Ahmed Muhammedî ve Ahmed Mîr Alâyî, 4. bs. Tahran, nti ârât-i lmî ve Ferhengî, Halîfe Abdulkerîm, Mevlânâ Celâluddîn-i Rûmî, çev. Abdulhuseyn Âzereng, Tahran, Merkez-i Ne r-i Dâni gâhî, Humâyî, Celâluddîn, Movlevî Çî Mî-gûyed, c. 2, 7. bs, Tahran, Ne r-i Humâ, Movlevî (Mevlânâ), Celâleddîn Muhammed Belhî, Kulliyât-i ems yâ Dîvân-i Kebîr, haz. Bediuzzemân Furûzanfer, 3. bs. Tahran, nti ârât-i Emîr Kebîr, 1363.

26 MEVLÂNÂ YA GÖRE VARLIK VE NSAN HAYATI KAVRAMI I 161 Movlevî (Mevlânâ), Celâleddîn Muhammed Belhî, Mesnevi-yi Ma nevî, haz. R. Nicholson ve Nasrullah Purcevâdî, Tahran, nti ârât-i Emîr Kebîr, Sadrniyâ, Bâk r, Ferheng-i Me sûrât-i Mutûn-i rfânî, Tahran, Surû, Schimmel, Annemarie, ukûh-i ems: Seyrî der Âsâr ve Efkâr-i Mevlânâ, çev. Hasan Lâhûtî, Tahran, nti ârât-i lmî ve Ferhengî, Seccâdî, Seyyid Ca fer, Ferheng-i Lugat, Ist lâhât ve Tâ birât-i rfânî, Tahran, nti ârât-i Tuhûrî, 1370.

DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 TÜRK MİTOLOJİSİNDE ÖNEMLİ RENKLER DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 RENKLER Türk mitolojisinde renklerin sembolik anlamları ilk olarak batılı Türkologların dikkatini çekmiş ve çalışmalarında bu hususa işaret etmişlerdir.

Detaylı

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder.

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. 8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. Soru : Din nedir? Din, Allah tarafından gönderilmiştir. Peygamberler

Detaylı

ken Türkçe de ulaç kuran bir ektir. Bu çal ma konumuzu seçerken iki amac m z vard. Bunlardan birincisi bu konuyu seçmemize sebep olan yabanc ö

ken Türkçe de ulaç kuran bir ektir. Bu çal ma konumuzu seçerken iki amac m z vard. Bunlardan birincisi bu konuyu seçmemize sebep olan yabanc ö G R ken Türkçe de ulaç kuran bir ektir. Bu çal ma konumuzu seçerken iki amac m z vard. Bunlardan birincisi bu konuyu seçmemize sebep olan yabanc ö rencilerin Türkçe ö renirken yapt anla malardan dolay,

Detaylı

Walt Whitman. - şiirler - Yayın Tarihi: 9.4.2004. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Walt Whitman. - şiirler - Yayın Tarihi: 9.4.2004. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Walt Whitman - şiirler - Yayın Tarihi: 9.4.2004 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yasal Uyarı: Bu ekitap, bilgisayarınıza indirip kayıt etmeniz ve ticari olmayan kişisel kullanımınız için yayınlanmaktadır.

Detaylı

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΙV ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70013 Γ) HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK DİNLEYELİM

Detaylı

MÜDÜR YARDIMCILARI HİZMET İÇİ EĞİTİMİ

MÜDÜR YARDIMCILARI HİZMET İÇİ EĞİTİMİ MÜDÜR YARDIMCILARI HİZMET İÇİ EĞİTİMİ 1-2 Kasım 2013 tarihlerinde TED Okulları nda görev yapan müdür yardımcılarına yönelik olarak Antalya da bir hizmet içi eğitim gerçekleştirilmiştir. 25 TED Okulu ndan

Detaylı

BİR ÖMRÜN HİKÂYESİ. Erkek Öğrenci. Yıl 1881 Ilık rüzgarlar esiyordu Selanik ovalarında ; Dağ başka, sokaklar başka başka ;

BİR ÖMRÜN HİKÂYESİ. Erkek Öğrenci. Yıl 1881 Ilık rüzgarlar esiyordu Selanik ovalarında ; Dağ başka, sokaklar başka başka ; 1 BİR ÖMRÜN HİKÂYESİ Yıl 1881 Ilık rüzgarlar esiyordu Selanik ovalarında ; Dağ başka, sokaklar başka başka ; O gece en güzel yıldızlar kaydı, Nereden geliyordu bu aydınlık? Neydi insanları bu denli mutlu

Detaylı

Düzelti Ömer ÇETİNKAYA 1. Baskı, Haziran Baskı:... Ofset Tel: Y0003- ISBN: Diyanet İşleri Başkanlığı

Düzelti Ömer ÇETİNKAYA 1. Baskı, Haziran Baskı:... Ofset Tel: Y0003- ISBN: Diyanet İşleri Başkanlığı 1 Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları / Broşür No: Kırk Ayette Kur an Hazırlayan: Prof. Dr. Bünyamin ERUL Tasarım www.sfn.com.tr 0312 472 37 73-73 Din İşleri Yüksek Kurulu nun 31.03.2010 tarih ve 35 sayılı

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

Ertesi gün hastaneden taburcu olma vakti gelmi ti. Annesi odaya gelerek Can haz rlarken, babas hastane lemlerini yap yordu. Vitaboy hastaneden ç kman

Ertesi gün hastaneden taburcu olma vakti gelmi ti. Annesi odaya gelerek Can haz rlarken, babas hastane lemlerini yap yordu. Vitaboy hastaneden ç kman TABOY HASTA Vitaboy çok kötü bir rüya görüyordu. Rüyas nda karanl k bir yerdeydi. Kimse onun sesini duymuyordu. Yata nda k vran yordu. Birden uyand. Bütün bunlar bir rüyayd. Fakat kendini çok yorgun hissediyordu.

Detaylı

ELAZIĞ - TUNCELİ ZİYARETİ

ELAZIĞ - TUNCELİ ZİYARETİ SAYI : BİR 7-11 MAYIS 2009 ELAZIĞ - TUNCELİ ZİYARETİ Ben siyasi hayatım ve ülke sevdamla ilgili olarak tüm Türkiye yi memleketim bilirim ancak Çemişgezek benim doğup, büyüdüğüm yer. Elazığ Valisi Muammer

Detaylı

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları.

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları. HASTA İŞİ İnsanların içlerinde barındırdıkları ve çoğunlukla kaçmaya çalıştıkları bir benlikleri vardır. O benliklerin içinde yaşadıkları olaylar ve onlardan arta kalan üzüntüler barınır, zaten bu yüzdendir

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

Okulumuz Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencilerinden Gizem COŞKUN Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri okudu.

Okulumuz Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencilerinden Gizem COŞKUN Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri okudu. BASIN BÜLTENİ Selçuk Üniversitesi Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulunda 01.04.2015 tarihinde 100. Yılında Çanakkale yi Anlamak adlı konferans düzenlendi. Şehitlerimiz anısına yapılan saygı duruşu

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

İçindekiler Şekiller Listesi

İçindekiler Şekiller Listesi 1 İçindekiler 1.GĠRĠġ 3 2. Mekânsal Sentez ve Analiz ÇalıĢmaları... 4 3. Konsept....5 4. Stratejiler.....6 5.1/1000 Koruma Amaçlı Ġmar Planı.....7 6.1/500 Vaziyet Planı Sokak Tasarımı....7 7.1/200 Özel

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

Kur an ın Bazı Hikmetleri

Kur an ın Bazı Hikmetleri Kur an ın Bazı Hikmetleri Allah Teala kıble hususunda derin tartışmalara giren insanların görüşünü: İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. ayetiyle reddetmiştir. Ki onların bir kısmı,

Detaylı

Sayın Valim, Sayın Rektörlerimiz, Değerli Hocalarımız ve Öğrencilerimiz Ardahan Üniversitesi Değerli öğrenciler, YÖK Kültür Sanat Söyleşileri

Sayın Valim, Sayın Rektörlerimiz, Değerli Hocalarımız ve Öğrencilerimiz Ardahan Üniversitesi Değerli öğrenciler, YÖK Kültür Sanat Söyleşileri Sayın Valim, Sayın Rektörlerimiz, Değerli Hocalarımız ve Öğrencilerimiz Ardahan da, Ardahan Üniversitesi nde sizlerle birlikte olmaktan memnuniyetimi bildirerek sözlerime başlamak isterim. Hepinizi sevgi

Detaylı

YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü

YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİNİN TANIMI Yetişkinler din eğitimi kavramını tanımlayabilmek için önce yetişkinler eğitimini tanımlayalım. En çok kullanılan ifade ile yaygın

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

Başkan Kocadon Muğla basınını Bodrum da ağırladı

Başkan Kocadon Muğla basınını Bodrum da ağırladı Başkan Kocadon Muğla basınını Bodrum da ağırladı Başkan Kocadon : Artık hep beraber diyoruz ki Muğla aşkıyla yanıp tutuşalım Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle

Detaylı

YERLEŞİM ALANLARINDAKİ BİTKİLERİN İŞLEVLERİNİN İZMİR KENTİ GERÇEĞİNDE İRDELENMESİ. Prof. Dr. İlçin ASLANBOĞA

YERLEŞİM ALANLARINDAKİ BİTKİLERİN İŞLEVLERİNİN İZMİR KENTİ GERÇEĞİNDE İRDELENMESİ. Prof. Dr. İlçin ASLANBOĞA 487 YERLEŞİM ALANLARINDAKİ BİTKİLERİN İŞLEVLERİNİN İZMİR KENTİ GERÇEĞİNDE İRDELENMESİ Prof. Dr. İlçin ASLANBOĞA Kentsel mekanlarda yaşayan toplumlar yitirdikleri doğal çevrelerin özlemini çevrelerindeki

Detaylı

Bölgeler kullanarak yer çekimini kaldırabilir, sisli ortamlar yaratabilirsiniz.

Bölgeler kullanarak yer çekimini kaldırabilir, sisli ortamlar yaratabilirsiniz. Bölge (Zone) Bölge nesnesi kullanılarak tapınak çevresinde gölgeli, ürpertici bir ortam yaratılmış. Yine bölge nesnesi kullanılarak mağara ortamının karanlık olması sağlanmış. Bu da ortamının gerçekliği

Detaylı

AİLE DİNİ REHBERLİK BÜROSU

AİLE DİNİ REHBERLİK BÜROSU DİN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TİREBOLU MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU MUTLULUĞUNUZA REHBERLİK EDER Yüce Allah ın aileye bahşettiği sevgi ve rahmetin çeşitli unsurlarla beslenmesi gerekir. Bunların

Detaylı

Sohbetimizin temel konusu tasavvufun mahiyeti ve tasavvufun

Sohbetimizin temel konusu tasavvufun mahiyeti ve tasavvufun GİRİŞ Sohbetimizin temel konusu tasavvufun mahiyeti ve tasavvufun Kur an ve sünnetteki temelleri dir. Bu çerçevede, okuyucularımız hem tasavvufî kavramların Kur an ve sünnetteki kökenlerini öğrenmiş olacak

Detaylı

M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları

M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları S1: Erasmus kapsamında yapılan projelerle yarışamaya katılınabilir mi? C1: Erasmus kapsamında gidilen yurtdışı üniversitelerdeki

Detaylı

ÖLÜMÜNÜN B R NC YILDÖNÜMÜNDE BAHT YAR VAHAPZADE SEMPOZYUMU

ÖLÜMÜNÜN B R NC YILDÖNÜMÜNDE BAHT YAR VAHAPZADE SEMPOZYUMU ÖLÜMÜNÜN B R NC YILDÖNÜMÜNDE BAHT YAR VAHAPZADE SEMPOZYUMU 16 Mart 2010, Ankara Cemile KINACI * Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Ça da Türk Lehçeleri ve Edebiyatlar Bölümü ile TÜRKSOY'un i birli

Detaylı

KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR. Adem Sezgin UZUN 1

KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR. Adem Sezgin UZUN 1 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014), ss. 261-265. ISSN 1309-5803 www.emakalat.com KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR Ali Rabbânî Gülpâyigânî, Önsöz Yayıncılık, İstanbul 2014 456 sayfa, Adem Sezgin

Detaylı

23 Nisan Şiirleri. 23 Nisan. Sanki her tarafta var bir düğün. Çünkü, en şerefli en mutlu gün. Bugün yirmi üç nisan, Hep neşeyle doluyor insan.

23 Nisan Şiirleri. 23 Nisan. Sanki her tarafta var bir düğün. Çünkü, en şerefli en mutlu gün. Bugün yirmi üç nisan, Hep neşeyle doluyor insan. 23 nisan şiirleri, 23 nisan ile ilgili şiirler, çocuk bayramı şiirleri, ulusal egemenlik şiirleri, 23 nisan, şiirler, 23 nisan şiirleri, ulusal egemenlik ve çocuk bayramı, en güzel 23 nisan şiirleri, 23

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

Büyük kuşlar için kutu yuvalar. Peçeli baykuş yuvası

Büyük kuşlar için kutu yuvalar. Peçeli baykuş yuvası Büyük kuşlar için kutu yuvalar Kuşların çoğu ağaç deliklerine yuva yaparlar. Yaşlı ve kurumuş ağaçlar fırtınalardan dolayı devrildiği için buraları kuşlar için önemli yuvalar teşkil etmezler. Bu yüzden

Detaylı

Sanatsal bir yaklaşımla bir yaşam stili sunan Meram Park Villaları ile tasarım ve fonksiyonelliğin mimari bütünlükle birleşimine şahit olacaksınız

Sanatsal bir yaklaşımla bir yaşam stili sunan Meram Park Villaları ile tasarım ve fonksiyonelliğin mimari bütünlükle birleşimine şahit olacaksınız Konya nın son dönemlerde en hızlı gelişen bölgesinde, DEKOR inşaatın 30 yılı aşkın tecrübesinin yansıması, yakından tanıdığınız yaşamınıza kalite kazandıran felsefesiyle MERAM PARK VİLLARI hayata geçiyor.

Detaylı

İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı

İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı Ocak 15, 2013-3:55:02 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın himayesinde kurulan ''İşte Eşitlik Platformu'' tanıtıldı. Toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikle mücadele

Detaylı

EUZU - BESMELE. Kovulmuş Şeytan dan Allah a Sığınırım. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla KUR AN EUZÜ - BESMELE İNSAN

EUZU - BESMELE. Kovulmuş Şeytan dan Allah a Sığınırım. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla KUR AN EUZÜ - BESMELE İNSAN EUZU - BESMEE Kovulmuş Şeytan dan llah a Sığınırım Tüm bu kirlenmeler Kur an da Şeytan a nispet edilir. Bu kirlilikler, Kur an ı anlamanın önündeki engellerdir. Kur an, karşısında böyle bir muhatap istemiyor.

Detaylı

Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir

Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: Devleti Yönetecek Güç

Detaylı

Cimcime yemek masasına kurulmuş, ödev yapıyordu.

Cimcime yemek masasına kurulmuş, ödev yapıyordu. Cimcime yemek masasına kurulmuş, ödev yapıyordu. Önündeki deftere, son yazdıklarına baktı ve sayfayı delmeye kararlıymış gibi, bastıra bastıra sildi. Az ötede duran kitabı önüne çekti ve elindeki kurşunkalemi

Detaylı

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ HÜKMÜ ŞARTI ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

Detaylı

Dünyada en mutlu insan evinde huzur olandır. Johann W. von Goethe

Dünyada en mutlu insan evinde huzur olandır. Johann W. von Goethe Dünyada en mutlu insan evinde huzur olandır. Johann W. von Goethe Kalite yıldıza benzer. Sadece çevresini aydınlatmakla kalmaz, doğru yolu da gösterir. İzlemekten bile keyif alırsın... Biz Artaş ız. Kurucumuz

Detaylı

YILDIZLAR NASIL OLUŞUR?

YILDIZLAR NASIL OLUŞUR? Zeki Aslan YILDIZLAR NASIL OLUŞUR? Yıldız nedir sorusunu insanlık yüz binlerce belki de milyonlarca yıldır soruyordu? Fakat yıldızların fiziksel doğası ve yaşam çevrimleri ancak 1900 lü yıllardan sonra

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Çizgeler 7. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Çift ve Tek Dereceler Çizgeler Çift ve Tek Dereceler Soru 51 kişinin

Detaylı

Toplum olarak biraz fazla mı televizyon seyrediyoruz? Bunun sebepleri nelerdir?

Toplum olarak biraz fazla mı televizyon seyrediyoruz? Bunun sebepleri nelerdir? Televizyon kültürü hayatımıza girdi gireli, toplumuzun genetik kodlarında ciddi hasarlar meydana geldi. Bugün, televizyon, değerlerimize ait hiçbir şey bırakmamacasına büyük bir yıkım gerçekleştiriyor.

Detaylı

MAĞARA RESİMLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNDEN BİZE ULAŞTI

MAĞARA RESİMLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNDEN BİZE ULAŞTI MAĞARA RESİMLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNDEN BİZE ULAŞTI İlk insanlar Taş Devri boyunca, çoğu Avrupa da olan mağara resimleri yaptı. Dinsel amaçlı olduğu sanılan resimlerde, hayvan ve insan figürleri vardır.

Detaylı

Prof. Dr. Bilal Sambur ile Medya ve Dindarlık Üzerine 08/04/2015

Prof. Dr. Bilal Sambur ile Medya ve Dindarlık Üzerine 08/04/2015 Medya İslam ı ile karşı karşıyayız Batıda tırmanışa geçen İslamofobinin temelinde yatan ana unsurun medya olduğu düşünülüyor. Çünkü medyada yansıtılan İslam ve Müslüman imajı buna zemin hazırlıyor. Sosyal

Detaylı

TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız

TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız 1 2 TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız Tunç Tort a ve kütüphane sorumlusu Tansu Hanım

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-1-69 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 16-02/30-9 Karar Tarihi : 14.01.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

Kadınları Anlamak Erkeklere Düşüyor

Kadınları Anlamak Erkeklere Düşüyor Kadınları Anlamak Erkeklere Düşüyor Kadınların Yaşam Koçu Tuğba Güneş, kadına şiddetti ortaya çıkaran nedenleri ortadan kaldıracak önlemler alınması gerektiğini söyledi. Kahramanmaraş ın tek yaşam ve wellness

Detaylı

BAŞLARKEN Okul öncesi yıllar çocukların örgün eğitime başlamadan önce çok sayıda bilgi, beceri ve tutum kazandığı, hayata hazırlandığı kritik bir dönemdir. Bu yıllarda kazanılan bilgi, beceri ve tutumlar

Detaylı

Cümlede Anlam İlişkileri

Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede anlam ilişkileri kpss Türkçe konuları arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Cümlede anlam ilişkilerine geçmeden önce cümlenin tanımını yapalım. Cümle, yargı bildiren,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAM HATİP VE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR OKUMALARI DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAM HATİP VE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR OKUMALARI DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAM HATİP VE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR OKUMALARI DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA, 2015 1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu

Detaylı

Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar

Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar 2013 / 2014 SAYI: 04 Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar Haftanın Bazı Başlıkları Sağ ve Sol Beynin Şifreleri Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

FOTOĞRAF SANATI KURUMU 4. ÇAMLIDERE KÖY GEZİSİ 5 Nisan 2009

FOTOĞRAF SANATI KURUMU 4. ÇAMLIDERE KÖY GEZİSİ 5 Nisan 2009 FOTOĞRAF SANATI KURUMU 4. ÇAMLIDERE KÖY GEZİSİ 5 Nisan 2009 Hazırlayan: Sümer ÖZVATAN sumerozvatan@yahoo.com Ahmet BOZKURT önderliğinde iki araç ile yola çıktık. Bu defa rotamız Çamlıdere ilçesinin güneyi.

Detaylı

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Levent ÖZBEK Fikri ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Sistem Modelleme ve Simülasyon Laboratuvarı 61 Tandoğan/Ankara

Detaylı

İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015

İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015 İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015 Sunum Planı Giriş I)Literatür Uluslararası Literatür Ulusal Literatür II)Karşılaştırmalı Analiz III)

Detaylı

Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber

Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber Sağlıklı, güçlü kuvvetli bir erkeksiniz ama çocuğunuz olmuyorsa bu önemli sorunun sebebi yediklerinizle ilgili olabilir. Erkekler üzerinde yapılan bilimsel

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK 2009 8.SINIF SBS SINAV SORUSU 6. Yukarıdaki tablo 1906 yılında Osman Hamdi Bey tarafından yapılmıştır. Tablonun adı Kaplumbağa Terbiyecisi dir. Bu tabloyla ilgili aşağıdaki

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ

TÜBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ TÜBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ ( FEN ve TEKNOLOJİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ ve MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI YİBO 5 ( Çalıştay 2011 ) TÜSSİDE / GEBZE 30 Ocak 06 Şubat 2011 GRUP BEN

Detaylı

Ümmü Kühhâ. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 09:26

Ümmü Kühhâ. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 09:26 Ümmü Kühhâ radıyallahu anhâ hakkında ferâiz âyetleri nâzil olan bir hanım sahâbî... Cahiliye devrinin kötü âdetlerinden birinin ortadan kalkmasını sebeb olan bir bahtiyar... Mirastan, hanım ve kızlara

Detaylı

BAŞINI BİRAZ DAHA YUKARI KALDIR

BAŞINI BİRAZ DAHA YUKARI KALDIR BAŞINI BİRAZ DAHA YUKARI KALDIR 1 Aralık 2008 de hilal şeklini almış ay ile Venüs yıldızı birbirlerine o kadar yaklaştılar ki, tam bir Türk Bayrağı görüntüsü oluştu. Ay ve Venüs ün bu hali bana hemen Üsküp

Detaylı

Kızlarsivrisi (3070 m) (27-28 Haziran 2015) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı

Kızlarsivrisi (3070 m) (27-28 Haziran 2015) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı Kızlarsivrisi (3070 m) (27-28 Haziran 2015) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı Antalya Toros Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) tarafından düzenlenen 22. Kızlarsivrisi Yaz Dağcılık Şenliği ne katılmak

Detaylı

SOSYAL ŞİDDET. Süheyla Nur ERÇİN

SOSYAL ŞİDDET. Süheyla Nur ERÇİN SOSYAL ŞİDDET Süheyla Nur ERÇİN Özet: Şiddet kavramı, çeşitli düşüncelerden etkilenerek her geçen gün şekillenip gelişiyor. Eskiden şiddet, sadece fiziksel olarak algılanırken günümüzde sözlü şiddet, psikolojik

Detaylı

OKUL ÖNCESİ KİTAPLARI - 7. PARMAKKIZ Andersen ISBN 978-975-07-0762-9

OKUL ÖNCESİ KİTAPLARI - 7. PARMAKKIZ Andersen ISBN 978-975-07-0762-9 OKUL ÖNCESİ KİTAPLARI - 7 PARMAKKIZ Andersen ISBN 978-975-07-0762-9 Tasarım: Erkal Yavi Tasarım Uygulama: Gelengül Çakır Baskı ve Cilt: Türkmenler Matbaası 1. Basım: 2007 3. Basım: Eylül 2011 Can Sanat

Detaylı

"Demiri demirle dövdüler; biri sıcak biri soğuktu, insanı insanla kırdılar; biri aç biri toktu."

Demiri demirle dövdüler; biri sıcak biri soğuktu, insanı insanla kırdılar; biri aç biri toktu. "Demiri demirle dövdüler; biri sıcak biri soğuktu, insanı insanla kırdılar; biri aç biri toktu." "Her yıl yapılan 'en iyi buğday' yarışmasını yine aynı çiftçi kazanmıştı. Çiftçiye bu işin sırrı soruldu.

Detaylı

Özet Metin Ekonomik Büyümenin Anlaşılması: Makro Düzeyde, Sektör Düzeyinde ve Firma Düzeyinde Bir Bakış Açısı

Özet Metin Ekonomik Büyümenin Anlaşılması: Makro Düzeyde, Sektör Düzeyinde ve Firma Düzeyinde Bir Bakış Açısı Özet Metin Ekonomik Büyümenin Anlaşılması: Makro Düzeyde, Sektör Düzeyinde ve Firma Düzeyinde Bir Bakış Açısı Overview Understanding Economic Growth: A Macro-level, Industrylevel, and Firm-level Perspective

Detaylı

KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ

KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ Osman Aydınlı, İslam Düşüncesinde Aklîleşme Süreci Mutezilenin Oluşumu ve Ebu l-huzeyl Allaf, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2001, 287 s. (ISBN 975-8190-35-0) Mezhepler, içinde

Detaylı

SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini. Bölüm C: Diğer Bilgiler

SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini. Bölüm C: Diğer Bilgiler SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini Bölüm C: Diğer Bilgiler SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini İdari Uygunluk Değerlendirme Tablosu Teklif No: Adı: Yeni Ürün ile İhracat ve Kapasitenin

Detaylı

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Çiçeğin Yapısı Tohumlu bitkilerin eşeyli üreme organı çiçektir. Açık tohumlu bitkilerin çiçeklerine kozalak adı verilir. Erkek kozalaklarda

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

TORKIYE'DE MiSYONERLİK

TORKIYE'DE MiSYONERLİK TÜRKIYE DiYANET VAKFI YAYINLARI/200 ( ~--- -------- --- ------------------------- - TORKIYE'DE MiSYONERLİK FAALİYETLERİ ANKARA 1996 YEHOVA ŞAHiTLERİNİN İNANÇ SİSTEMİ NASILDIR? Prof. Dr. Günay TÜMER Yehova

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ OREM(ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ KULÜBÜ) SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ KALEMİMİ VER, GELECEĞİMİ YAZAYIM 2015 06-09 Mayıs 2015 tarihleri arasında, İ.Ü. Orman Fakültesi,

Detaylı

ETE KEMĐĞE BÜRÜNMÜŞ ŞĐĐRLER: OSMANLININ GÖRSEL ŞĐĐRLERĐ

ETE KEMĐĞE BÜRÜNMÜŞ ŞĐĐRLER: OSMANLININ GÖRSEL ŞĐĐRLERĐ ETE KEMĐĞE BÜRÜNMÜŞ ŞĐĐRLER: OSMANLININ GÖRSEL ŞĐĐRLERĐ Arş. Gör. Halil Sercan KOŞĐK Özer Şenödeyici, Osmanlının Görsel Şiirleri, Kesit Yayınları, Đstanbul 2012, 199 s. Görme, John Berger in de belirttiği

Detaylı

GENEL İLETİŞİM. Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013

GENEL İLETİŞİM. Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013 GENEL İLETİŞİM Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013 İÇİNDEKİLER İletişimin tanımı İletişimin anlamı ve önemi İletişim süreci İşleyiş yönünden iletişim türleri İletişim türleri İletişim

Detaylı

Bu feryadımı askeriyeden atılan subayların feryadına bir tercüman olması hasebiyle dile getiriyorum.

Bu feryadımı askeriyeden atılan subayların feryadına bir tercüman olması hasebiyle dile getiriyorum. KADER BUNA MÜSAADE ETMEZ Zulüm zulümdür.herkim tarafından ve nerede yapılırsa yapılsın.allah zulmü imhal etsede yani mühlet tanısa da ihmal etmez.kolay kolay neticesini âhirete bırakmaz.bu O nun adaletinin

Detaylı

MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi. Kapanış Konuşması. 27 Mayıs 2016. İş Dünyamızın, STK'ların Değerli Bşk ve Temsilcileri,

MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi. Kapanış Konuşması. 27 Mayıs 2016. İş Dünyamızın, STK'ların Değerli Bşk ve Temsilcileri, MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi Kapanış Konuşması 27 Mayıs 2016 Saygıdeğer (Emine Erdoğan) Hanımefendi, Sayın Bakanım, (Fatma Ramazanoğlu), İş Dünyamızın, STK'ların Değerli Bşk ve Temsilcileri, Değerli

Detaylı

KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI)

KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI) KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI) A. KAVRAM Varlıkların zihindeki tasarımı kavram olarak ifade edilir. Ağaç, kuş, çiçek, insan tek tek varlıkların tasarımıyla ortaya çıkmış kavramlardır. Kavramlar genel olduklarından

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler 1.Temel Kavramlar Abaküs Nedir... 7 Abaküsün Tarihçesi... 9 Abaküsün Faydaları... 12 Abaküsü Tanıyalım... 13 Abaküste Rakamların Gösterili i... 18 Abaküste Parmak Hareketlerinin Gösterili i... 19 2. lemler

Detaylı

Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı. Panel Konuşması

Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı. Panel Konuşması Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı Panel Konuşması Erdem BAŞÇI 7 Nisan 2012, İstanbul Değerli Konuklar, Dünya ekonomisinin son on yılda sergilediği gelişmeler emtia fiyatları üzerinde

Detaylı

İstek Özel Kemal Atatürk Anaokulu. Kanaryalar Sınıfı

İstek Özel Kemal Atatürk Anaokulu. Kanaryalar Sınıfı Okyanus, Yaşam İçin Gereklidir Ve Doğal Dengesinin Korunması İçin İnsanların Çaba Göstermesi Gereklidir Neler Biliyoruz? İpek A.: Okyanusun mavi ve yeşil su olduğunu biliyorum. Deniz Can K: Yunuslar karaya

Detaylı

Danışma Kurulu Tüzüğü

Danışma Kurulu Tüzüğü Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Otel Yöneticiliği Bölümü Danışma Kurulu Tüzüğü MADDE I Bölüm 1.1. GİRİŞ 1.1.1. AD Danışma Kurulu nun adı, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Otel

Detaylı

SANAL DĠLĠN DĠLĠMĠZDE YOL AÇTIĞI YOZLAġMA HAZIRLAYAN: CoĢkun ZIRAPLI Ġsmail ÇEVĠK. DANIġMAN: Faik GÖKALP

SANAL DĠLĠN DĠLĠMĠZDE YOL AÇTIĞI YOZLAġMA HAZIRLAYAN: CoĢkun ZIRAPLI Ġsmail ÇEVĠK. DANIġMAN: Faik GÖKALP SANAL DĠLĠN DĠLĠMĠZDE YOL AÇTIĞI YOZLAġMA HAZIRLAYAN: CoĢkun ZIRAPLI Ġsmail ÇEVĠK DANIġMAN: Faik GÖKALP SOSYOLOJĠ ALANI ORTAÖĞRETĠM ÖĞRENCĠLERĠ ARASI ARAġTIRMA PROJE YARIġMASI BURSA TÜRKĠYE BĠLĠMSEL VE

Detaylı

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Araştırma sonucu Göteborg daki anaokulları ve aile yuvaları ( familjedaghem) faaliyetlerinde kalitenin geliştirilmesinde kullanılacaktır. Soruları ebeveyn veya veli olarak

Detaylı

Öncelikle mübarek KURBAN BAYRAMINIZ kutlu olsun.

Öncelikle mübarek KURBAN BAYRAMINIZ kutlu olsun. DEĞERLİ VELİLER Öncelikle mübarek KURBAN BAYRAMINIZ kutlu olsun. Bayram tatilinde verilen bu ödevlerin günlük olarak(üzerindeki tarihe göre) yaptırılmasını rica ediyorum. Ödevleri öğrendiğimiz konuların

Detaylı

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 15 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL

Detaylı

Türkiye`nin yeni ve genç caz festivali Bursa Nilüfer Uluslararası Caz Tatili Festivali`nden ilk notlar Burak Sülünbaz`ın kaleminden yayında.

Türkiye`nin yeni ve genç caz festivali Bursa Nilüfer Uluslararası Caz Tatili Festivali`nden ilk notlar Burak Sülünbaz`ın kaleminden yayında. Cazkolik.com "Jazz"lı Gündem Jazzlı Gündem Türkiye idealist, heyecanlı ve pırıl pırıl insanlardan oluşan bir ekibin hazırladığı yeni bir caz festivali kazandı. Burak Sülünbaz Cazkolik için izledi ve yazdı.

Detaylı

Saymak San ld Kadar Kolay De ildir

Saymak San ld Kadar Kolay De ildir Saymak San ld Kadar Kolay De ildir B ir matematikçinin bir zamanlar dedi i gibi, saymas n bilenler ve bilmeyenler olmak üzere üç tür insan vard r Bakal m siz hangi türdensiniz? Örne in bir odada bulunan

Detaylı

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE ÖNEMİ ÇEVRE VE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İLE İLİŞKİSİ. Gürbüz YILMAZ Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE ÖNEMİ ÇEVRE VE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İLE İLİŞKİSİ. Gürbüz YILMAZ Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE ÖNEMİ ÇEVRE VE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İLE İLİŞKİSİ Gürbüz YILMAZ Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Çevre İş Sağlığı Güvenliği ŞİRKETLER

Detaylı

TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI

TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI Halil YAVUZ Emekli müftü ÖNSÖZ Hamd, şânı yüce olan Allah(c.c) a, salât-ü selâm O nun kulu ve Rasûlü Muhammed

Detaylı

İşletme Gelişimi Atölye Soruları

İşletme Gelişimi Atölye Soruları İşletme Gelişimi Atölye Soruları Şemsettin Akçay Satış Pazarlama ve İnovasyon Mühendisi İşletmenizi Başarıya Götüren 50 Soru! Bir gün küçük kızımız Lara (o zaman 3.5 yaşındaydı): Baba deniz gölgesi nedir,

Detaylı

FATURANI PAYLAŞ KAMPANYASI BİREYSEL ABONE (ÇALIŞAN) TAAHHÜTNAMESİ

FATURANI PAYLAŞ KAMPANYASI BİREYSEL ABONE (ÇALIŞAN) TAAHHÜTNAMESİ FATURANI PAYLAŞ KAMPANYASI BİREYSEL ABONE (ÇALIŞAN) TAAHHÜTNAMESİ 1. Avea İletişim Hizmetleri nin ( İŞLETMECİ ) Faturanı Paylaş Modeli uygulamasından ( Uygulama veya Kampanya ) işbu Taahhütname de ( Taahhütname

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ Orman Endüstri Makinaları ve İşletme Anabilim Dalı 1. Proje Konusunun

Detaylı

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Döküm, sıvı haldeki akıcı olan malzemelerin, üretilmek istenen parçanın biçiminde bir boşluğa sahip olan kalıplara dökülerek katılaştırıldığı bir üretim yöntemidir.

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı