ÖRNEKTİR. BİYOLOJİ Bitkisel Dokular SINIF. Sayısal

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖRNEKTİR. BİYOLOJİ Bitkisel Dokular - 1 11. SINIF. Sayısal"

Transkript

1 BİYOLOJİ Bitkisel Dokular SINIF Sayısal Bit ki hüc re le rinde, genç bitki hücreleri ile yaşlı bitki hücreleri arasında yapısal ve işlevsel olarak bazı farklılıklar bulunur. Buna göre; I. hücre çeperinin ince olması, II. kofulların büyük olması, III. sitoplazma oranının az olması özel lik le rin den han gi le ri hücrenin yaşlı olduğunu gösterir? A) Yal nız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III. 2. Bit ki ler de bulunan meristem dokular bölünme yeteneğinde olan canlı hücrelerdir. Bu hücreler bitkinin büyüme ve gelişmesinde etkilidir. Diğer doku hücreleri ise bölünme yeteneğinde olmayan hücrelerdir. Buna göre, bitkisel dokularda gö rü len; I. hüc relerinin mitozla bölünmesi, II. fo to sen tezle organik besin sentezlenmesi, III. fazla glikozların nişastaya dönüştürülmesi, IV. aktif taşıma ile dış ortamdan madde alınması olay la rın dan han gi le ri, sa de ce me ris tem do ku hücreleri ta ra fın dan ger çek leş ti ri lir? A) Yal nız I B) Yal nız III C) I ve II D) II ve IV E) III ve IV. 4. Epi der mis dokusu ile il gi li; I. Bitkinin su kaybını artırır. II. Hücreleri fotosentez yapamaz. III. Bitkiyi dış etkenlerden korur. lv. Genellikle bir sıralı hücrelerden oluşur. bilgi le rin den han gi le ri doğ ru dur? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve III D) IIl ve IV E) li, IIl ve IV. 5. Bazı bitkisel doku çeşitlerini oluşturan hücrelerin çeperlerinin normalden kalın olması bitkinin destekliğine yardımcı olmaktadır. Buna göre, bitkilerde; I. kollenkima, II. sklerankima, III. ksilem, lv. parankima dokularından hangileri kalın çeper bulundurması yönüyle destekliğe yardımcı olur? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve IV D) I, Il ve Ill E) li, Ill ve IV. 3. Bit ki sel bir do ku nun incelenmesi sonucu; fo to sen tez ya parak besin sentezlediği, be sin ve su de po la dı ğı, be sin le ri flo eme(soymuk borusu) ile tti ği şeklindeki özel lik le ri tes pit edi lmiştir. Bu na gö re, özel lik le ri ve ri len bit ki sel yapı aşa ğı da ki - ler den han gi si olabilir? A) Kollenkima B) Pa ran ki ma C) Sklerankima D) Me ris tem E) Ksilem 6. Aşa ğı da ki şe kil de çok yıl lık bit ki göv de sinin eni ne ke si ti ve - ril miş tir. Bu na gö re, nu ma ra lan dı rıl mış kı sım la rın han gi lerin de mitoz hüc re bö lün me si gö rü lür? A) Yal nız I B) Yal nız II C) Yal nız III D) I ve II E) II ve III.

2 Bitkisel Dokular Bitkisel dokularla ilgili; I. in ce çe per le ri olma, II. büyük koful bulundurma, III. düşük me ta bo liz ma hızına sahip olma, IV. pro te in sen te zi ya pabilme özel lik le rinden meristem ve temel dokuda gözlenenler aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? 10. Bir bitkide bulunan birincil ve ikincil meristem doku çeşitleriyle ilgili; I. iletim demetlerini oluşturma, II. bölünme özelliğini kaybederek başka bir doku çeşidine dönüşebilme, III. hücrelerinde kloroplast bulundurmama, IV. bitkinin boyuna büyümesini sağlama özelliklerinden han gi le ri ortaktır? Meristem do ku Temel do ku A) Yal nız I B) II ve III C) li ve IV A) I ve II III ve IV B) I ve IV II ve III D) I, II ve Ill E) I, ll, lii ve IV. C) I ve IV II, III ve IV D) II ve III I ve IV E) III ve IV I ve II 11. Dokular aynı görev için özelleşmiş hücre grupları olmasına rağmen, bitkilerdeki parankima dokusu bulunduğu yere 8. Bit ki sel do kular ve gö rev le riy le il gi li aşa ğı da ve ri len eş - leş tir me ler den han gi si yan lış tır? Do ku Gö re vi A) Epi der mis Ko ru ma B) Pe ri derm Des tek olma C) Pa li zat pa ran ki ma sı Fo to sen tez yapma D) Flo em Madde iletme E) Meristem İletim doku oluşturma 9. Bit ki ler de çe şit li mad de le rin ta şın ma sı nı sağ la yan iletim demetleri ile ilgili; Körfez Yayınları göre farklı görevler yapabilmektedir. Parankima doku bitkinin bütün organlarında bulunan temel dokudur. Buna göre; I. be sin ve gaz de po la ma, II. des tek lik sağlama, III. or ga nik mad de üret me, IV. eni ne ka lın laş mayı sağlama durumlarından han gi le ri pa ran ki ma do ku su nun gö rev - le rin den de ğil dir? A) Yal nız II B) I ve II C) II ve IV. D) III ve IV E) II, III ve IV. I. ölü hüc re ler den oluş ma, II. or ga nik besin ta şı ma, III. çift yön lü ta şı ma yap ma, lv. kambiyum dokudan oluşma özel lik le rin in ait olduğu yapılar aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? Soy muk bo ru ları Odun bo ru ları A) l ve IV II ve III B) ll ve lv I ve III C) I ve II IlI ve IV D) II, III ve lv l ve lv E) IlI ve IV I ve II. 12. Çiçekli bitki türlerinde büyümeyi sağlayan meristem doku hücreleri hızlı mitoz bölünme yeteneğine sahiptir. Buna göre, meristem doku hücreleri; I. ince çeperli olma, II. bol sitoplazmaya sahip olma, III. büyük çekirdek bulundurma, IV. büyük koful bulundurma özelliklerinden han gi le ri ne sahiptir? A) l ve II B) II ve Ill C) III ve IV D) I, II ve III E) I, II ve IV. Test 01 CA 1.D 2.A 3.B 4.E 5.D 6.C 7.C 8.B 9.D 10.B 11.C 12.D

3 BİYOLOJİ Bitkisel Dokular SINIF Sayısal Aşağıdaki yapılardan hangisi epidermis dokusu tarafından oluşturulmaz? A) Sto ma B) Emici tüy C) Yap rak tüy leri D) Kutikula E) Kambiyum. 2. Bitkilerin stomaları ile gerçekleştirilen madde değişimleri için aşa ğı da ve ri len bilgiler den han gi si yan lış - tır? A) Gün düz dı şa rı su ve mineral ve rilir. B) Gün düz dı şa rı ok si jen ve rilir. C) Gün düz dı şar dan kar bon di ok sit alınır. D) Ge ce dı şa rı kar bon di ok sit ve rilir. E) Ge ce dı şar dan ok si jen alınır. 3. Bitkilerle ilgili aşa ğı da ve ri len yapılardan han gi sin de hüc re ler ışık et ki si ile or ga nik be sin üre te bi lir? A) Epi der mis B) Odun bo ru la rı C) Sal gı hücresi D) Stoma E) Skleran kima 5. Meristem dokuyu oluşturan hücrelerde aşağıdaki organellerden hangisi bulunmaz? A) Kloroplast B) Golgi C) Ribozom D) Endoplazmik retikulum E) Mitokondri.. 6. Aşağı da ki grafikte bir bitkisel dokuda gün içerisinde üretilen oksijen miktarının değişimi verilmiştir. Bu na gö re, değişimi gerçekleştiren bitkisel doku aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) Epi der mis doku B) Meristem doku C) Parankima doku D) Sklerankima doku E) İletim doku 4. Bitkilerde, tohum çimlendikten sonra yeni bireyin oluşması sırasında, bazı hücreler farklılaşarak organel içeriği ve işleyişi değişmekte ve farklı bir dokuyu oluşturmaktadır. Buna göre; I. floem, II. kol len ki ma, III. me ris tem, IV. kam bi yum ya pı la rın dan han gi le ri, fark lı la şa rak di ğer do ku la rın oluş ma sı nda etkili olur? A) Yal nız III B) I ve II C) II ve III D) III ve IV E) I, II ve IV. 7. Çok yıllık odunsu bitkilerdeki peridermis (mantar doku) zamanla kalınlaşabilen bir dokudur. Mitoz bölünme ile kalınlaşan peridermis hücrelerin çeperlerinde süberin (mantar) birikiminden dolayı hücreleri zamanla ölür. Çok katlı ölü hücrelerden oluşan periderm tabakasının kalınlaşmasını; I. mantar kambiyumu, II. vasküler kambiyum, III. epidermis, IV. lentisel yapı ve do ku la rın dan han gi le ri sağlar? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve IV D) II ve III E) I, III ve IV.

4 Bitkisel Dokular Kambiyum dokusu ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Bir çenekli bitki türlerinde bulunmaz. B) Bitkinin enine kalınlaşmasını sağlar. C) Bitkinin iletim demetlerini oluşturur. D) Farklılaşarak bazı bölünmez dokulara dönüşebilir. E) Tohumun çimlenmesinden itibaren varlığını korur Bitkisel dokuları oluşturan hücrelerde organel yönüyle farklılıklar bulunmaktadır. Buna göre, bitkilerin farklı dokularında bulunan hücrelerin organelleriyle ilgili; I. ksilem mitokondri, II. floem ribozom, III. salgı gol gi, IV. meristem sent ro zom eşleştirme le rin den han gi le ri doğrudur? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve III 9. Aşa ğı da ki tab lo da bitkilerdeki doku çeşitlerinin ba zı özel - lik le ri ve ril miş tir. Bu tab lo ya gö re X, Y ve Z doku çeşitleri aşağıda verilenlerden hangileri olabilir? X Y Z A) Meristem Parankima Kollenkima B) Meristem Epidermis Sklerankima C) Periderm Kollenkima Meristem D) Floem Meristem Ksilem E) Ksilem Kollenkima Parankima 10. Bitkilerdeki parankima dokusu ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Otsu ve odunsu bitkilerde bulunur. B) Bitkinin bütün organlarında bulunur. C) Bitkinin besin ihtiyacını karşılar. D) Bitkideki organik besinlerin depolanmasında etkilidir. E) Bitkinin su ve mineral ihtiyacını karşılar. Körfez Yayınları D) lii ve IV E) I, II ve IV. 13. Bitkilerin koruyucu dokusu ile ilgili; I. çok tabakalı ol ma, II. canlı hücrelerden oluşma, III. stoma bulundurma, lv. lentisel oluşturma özel lik le rin den epidermis ve peridermise ait olanlar aşağıdakilerin han gi sinde doğru olarak eşleştirilmiştir? Epidermis Peridermis A) I ve II IIl ve IV B) Il ve III I ve IV C) I ve IV Il ve III D) Il ve IV I ve IlI E) Ill ve IV I ve II 14. Farklı ortamlarda yaşayan bitkilerin adaptasyonları ile ilgili; I. Kurak ortam bitkilerindeki kütikula kalınlığı nemli ortam bitkilerine göre daha fazladır. 11. Bitkisel dokuların temel görevleri ile ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? A) Parankima: Besin ihtiyacını karşılama B) Epidermis: Bitkinin su kaybını önleme C) Meristem: Bitkinin büyümesini sağlama D) Floem: Bitkinin enerji ihtiyacını karşılama E) Ksilem: Su ve mineral taşınmasını sağlama II. Kurak ortam bitkilerindeki kök uzunluğu nemli ortam bitkilerine göre daha fazladır. III. Kurak ortam bitkilerindeki stoma sayısı nemli ortam bitkilerine göre daha fazladır. IV. Kurak ortam bitkilerindeki gövde uzunluğu nemli ortam bitkilerine göre daha fazladır. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III D) I, III ve IV E) II, III ve IV. Test 02 CA 1.E 2.A 3.D 4.D 5.A 6.C 7.A 8.E 9.A 10.E 11.D 12.C 13.B 14.A

5 BİYOLOJİ Bitkisel Organlar 11. SINIF Sayısal Bitkilerin genel yapısında kök, gövde, yaprak ve çiçek bulunur. Bu yapıların tamamı embriyo hücrelerinden oluşur. Embriyo hücrelerinin mitoz bölünmeleri ile doku ve organlar oluşur. Buna göre, embriyodan farklı özellikte doku ve organların oluşmasında; I. DNA daki nükleotit dizilişinin değişmesi, II. hücrelerdeki enzim çeşidinin değişmesi, III. hücrelerdeki or ga nel sa yı sının değişmesi, IV. hücrelerde aktif olan gen bölgelerinin değişmesi olaylarından han gi le ri etkilidir? A) l ve li B) Il ve IV C) IlI ve IV D) I, II ve Ill E) II, III ve IV. 2. Bir bit ki de bu lu nan aşa ğı da ki hüc re ler den han gi sin de, mi toz bö lün me hı zı en yük sek tir? A) Göv de pa ran ki ma hüc re le ri B) Yap rak epi der mis hüc re le ri C) Kök uç la rın da ki me ris tem hüc re le ri D) Göv de de ki soy muk bo ru hüc re le ri E) Yap rak lar da ki pa ran ki ma hüc re le ri 3. Bit ki ler de kök uçlarının boyuna kesitinde mikroskopta dört bölüm ayırt edilir. Kök uçlarındaki bu bölümlerle ilgili; I. Kaliptra bölgesindeki hücreler farklılaşarak emici tüy oluşturabilmektedir. II. Bölünme bölgesinde yer alan hücreler birincil meristem dokuyu oluşturur. III. Uzama bölgesindeki hücreler dikey uzama ile kökün boyuna büyümesini sağlar. lv. Olgunlaşma bölgesinin dış yüzeyi peridermis ile korunur. 4. Gövdenin sekonder kalınlaşmasında; I. kambiyum, II. mantar kambiyumu, III. gövde uç meristemi yapı la rın dan han gi le ri etkili olur? A) Yal nız I B) Yal nız II C) Yal nız III 5. Otsu bitkilerde bulunan; kök, gövde, yaprak organlarında; D) I ve II E) II ve III. I. fotosentez yapma, II. madde taşıma, III. canlı hücreler bulundurma özelliklerinden hangileri ortaktır? A) Yal nız I B) Yal nız II C) Yal nız III D) I ve II E) li ve III. 6. Bitkilerde stomalar (gözenek) gaz alışverişi ve terlemeyi sağlayan epidermisten farklılaşmış yapılardır. Açılıp kapanma özellikleri ile bitkinin su kaybını önler, gaz değişimini sağlar ve terleme ile fazla ısının atılarak bitkinin aşırı ısınmasını önler. Bitkideki; I. yaprak, II. kök, III. çanak yaprak, lv. odunsu gövde yapılarından hangilerinde stoma bulunmaz?. ifade le rin den han gi le ri doğrudur? A) l ve lli B) ll ve IIl C) lll ve IV A) l ve li B) Il ve IV C) IlI ve IV D) I, II ve Ill E) II, III ve IV. D) I, ll ve IIl E) II, lll ve IV.

6 Bitkisel Organlar Aşağıdaki şekillerde iki farklı bitki türüne ait gövde enine kesiti gösterilmiştir. 10. Yaprak enine kesitinde gözlenen yapılarla ilgili; I. Alt ve üst epidermis hücreleri kütin salgısıyla kütikula oluşturur. II. Palizat parankimasındaki hücrelerdeki kloroplast miktarı sünger parankiması hücrelerinden daha fazladır. III. Çift çenekli bitklerin yapraklarında ksilem ve floem arasında kambiyum bulunur. bilgi le rin den han gi le ri doğrudur? Buna göre, bu bitki türleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) 1. bitki türünde kambiyum bulunmaz. B) 2. bitki türü çift çeneklidir. C) 2. bitkideki X dokusu canlı hücrelerden oluşur. D) 2. bitkideki Y dokusu yaş halkalarının oluşmasını sağlar. E) 2. bitkideki Z dokusunda organik besinler taşınır.. 8. Çift çenekli bitkilerin gövde yapısı ile ilgili; I. açık ve koyu renkli yaş halkaları bulundurma, II. halkasal dizilmiş kambiyum bulundurma, III. düzenli dizilmiş iletim demetlerine sahip olma, lv. dış yüzeyde sadece epidermis bulundurma özelliklerinden tek yıllık otsu ve odunsu bitkilere ait olanlar aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? Tek yıllık Çok yıllık A) I ve ll IIl ve lv B) Il ve lll I ve lv C) II ve lv I ve lll D) Il ve lii I, ll ve lv E) III ve lv l, ll ve lll Körfez Yayınları A) Yal nız I B) Yal nız II C) Yal nız III D) I ve II E) l, II ve III 11. Bitkisel organların görevleri ile il gi li aşa ğı da ki bilgi ler - den han gi si yan lışt ır? A) Yaprakta organik besin sentezi yapılır. B) Kök bitkinin su ve mineral ihtiyacını karşılar. C) Çiçek tohum oluşumu ile bitkinin üremesini sağlar. D) Gövdede bazı organik besinlerin depolanması sağlanır. E) Yaprak terleme ile azotlu metabolik artıkları uzaklaştırır. 12. Bitkilerdeki kökün görev ve özellikleri ile ilgili; I. Bitkiyi toprağa bağlar. II. Bitkinin su ve mineral almasını sağlar. III. Bitkinin ihtiyaç duyduğu bazı maddeleri sentezler. IV. Dış yüzeyindeki hücreler kütikula tabakası oluşturur. bilgi le rin den han gi le ri doğrudur? A) Yal nız II B) I ve III C) II ve IV D) I, II ve III E) I, III ve IV. 9. Genç bir kökün enine kesitinde; I. korteks, II. epidermis, III. merkezi silindir yapılarının dıştan içe doğru dizilişi aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) l - ll - lll B) ll - l - lll C) ll - lll - l D) lll - ll - l E) lll - l - ll. 13. Bitkisel organların yapı ve özellikleri bitkinin yaşadığı ortama göre farklılık gösterir. Bu na gö re yaprakla ilgili; I. yaprak yüzeyinde fazla miktarda örtü tüyü bulundurma, II. dar yüzeyli yaprak ayasına sahip olma, III. paralel dizilmiş iletim demetleri bulundurma özelliklerinden hangileri kurak ortamda yaşamayı kolaylaştıran özelliklerdendir? A) Yal nız II B) Yal nız IIl C) I ve li D) li ve lil E) I, ll ve lli. Test 03 CA 1.E 2.C 3.B 4.D 5.E 6.B 7.C 8.E 9.B 10.D 11.E 12.D 13.C

7 BİYOLOJİ Bitkilerin Yapısı Genel 11. SINIF Sayısal Bitkisel yapılardan bazıları hayvanlarda olduğu gibi salgı yaparlar. Bu salgıların bitkilerde değişik işlevleri vardır. Buna göre, bitkide salgı üreten hücrelerden salınan maddeler; I. beslenme, II. koruma, III. emilim, lv. tozlaşma olaylarından hangilerinin gerçekleşmesinde etkili olur? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve IV D) I, Il ve IV E) li, Ill ve IV. 2. Bit ki ler de bu lu nan ba zı do kular can lı, ba zı doku la r da ölü hüc re ler den olu şur. Bu na gö re; I. odun bo ru la rını oluş tu ran trake, II. fo to sen tez ya pan palizat, III. gaz alış ve ri şi ni sağ la yan stoma, lv. desteklik sağlayan sklerankima hüc re le rin den han gi le ri ke sin lik le can lıdır? A) l ve lli B) ll ve IIl C) lll ve IV D) I, ll ve IIl E) II, lll ve IV 4. Bitkilerde bulunan; depo parankiması, özümleme parankiması, iletim parankiması yapılarını oluşturan hücrelerde; I. fotosentez yapma, II. madde taşıma, III. canlı hücrelerden oluşma özelliklerinden hangileri ortaktır? A) Yal nız I B) Yal nız II C) Yal nız III D) I ve II E) I ve III 5. Bit ki sel bir do ku da yapılan incelemelerde, dokuya ait hücrelerin; bö lün me ye te nek le ri nin ol ma dı ğı, ışık gö renle ri nin fo tosen tez yap tı ğı, çe şit li mad de le ri de po la dı ğı özel lik le ri tes pit edil miş tir. Bu na gö re, özellikleri verilen do ku aşa ğı dakilerden han gi si ola bi lir? A) Pa ran ki ma do ku su B) Ko ru yu cu do ku C) Sklerankima do ku D) Me ris tem do ku E) İle tim do ku su 3. Kökte merkezi silindirin dış bölgesinde bulunan endodermis tabakası ile ilgili; I. Tek sıralı hücrelerden oluşur. II. Merkezi silindir bölgesinden madde çıkışını azaltır. III. Kök hücrelerinin besin ihtiyacını karşılar. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) Yal nız I B) Yal nız II C) Yal nız III D) I ve II E) II ve III 6. Bitkilerin fark lı do ku ların da gerçekleştirilen metabolik olaylara göre fazla bulunan organel çeşidi de farklılık göstermektedir. Bu na gö re, bitkisel dokularda fazla bulunan organel çeşitleriyle ilgili; I. özümleme parankiması kloroplast, II. depo parankiması lökoplast, III. meristem mitokondri, eşleştirmelerinden hangileri doğrudur? A) Yal nız II B) Yal nız IIl C) I ve li D) I ve lil E) I, ll ve lli

8 04 Bitkilerin Yapısı Genel Aşağıdaki şekilde bir bitki gövdesinin bir bölgesindeki kesitte gözlenen yapılar gösterilmiştir. Buna göre, bu bitki türü ve gövde yapısı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisinin doğruluğu kesin değildir? A) Kütikula:Bitkinin su kaybını azaltma B) Bitkide iğne şeklinde yapraklar bulunur. B) Palizat parankiması: Fotosentez ile besin sentezleme C) Bitkide açık iletim demet çeşidi bulunmaktadır. K E C) Sünger parankiması: Bitki için gerekli hormonları sentezleme D) Yaş halkalarındaki açık ve koyu halkalar ksilem dokuya ait hücrelerden oluşur. D) Stoma: Gaz değişimi ve terleme gerçekleştirme E) Kalburlu hücrelerde çift yönlü olarak organik besin taşınabilir. I. ölü hücrelerden oluşma, II. kambiyum dokudan oluşma, III. organik besin taşınmasını sağlama, E) Ksilem: Yaprak hücrelerine su ve mineral taşıma Körfez Yayınları N R Ö Bitkilerdeki iletim doku ile ilgili; 11. II. Sekonder büyüme sadece kambiyum ile sağlanır. III. Peridermisin kalınlaşması sekonder büyüme olayıdır. IV. Primer büyüme sadece otsu bitki türlerinde gözlenir. özelliklerinin ait olduğu doku çeşitleri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? Ksilem A) I ve ll IIl ve lv B) Il ve lll I ve lv C) II ve lv I ve lll D) Il ve lii I, ll ve lv E) Il ve lv I, Ill ve lv Bitkilerde büyüme olayları ile ilgili; I. Primer büyüme olayı birincil meristem tarafından sağlanır. lv. tek yönlü madde taşıma Floem R İ T Buna göre, yapraktaki yapıların görevleriyle ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? A) Bitkide sekonder büyüme olayı gerçekleştirilmektedir. 8. Aşağıdaki şekilde bir bitki yaprağının enine kesitinde gözlenen yapılar gösterilmiştir. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız II B) I ve III D) I, II ve III 12. C) II ve IV E) I, III ve IV Kökte endodermisi oluşturan hücreler; I. canlı olma, II. merkezi silindirden madde kaybını azaltma, III. yapraklara su ve mineral taşıma, 9. IV. topraktan su ve mineral alma Gövde enine kesitinde aşağıdaki yapılardan hangisi gözlenmez? A) Endodermis B) Peridermis özelliklerinden hangilerine sahiptir? C) Öz A) Yalnız I D) Korteks B) Yalnız IV D) II ve Ill Test 04 CA 1.D C) I ve II E) Kambiyum 2.B 3.D 4.C 5.A 6.E 7.B 8.D 9.A E) I, II ve IV 10.C 11.B 12.C

9 BİYOLOJİ 1. Bitkilerde fotosentez olayı için gerekli maddeler; 11. SINIF Sayısal Bitkilerde topraktan suyun osmozla alınabilmesi için; I. emici tüy, II. stoma, III. lentisel, IV. kütikula yapılarından hangileri yardımıyla bitkiye alınır? A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) IIl ve IV E) I, II ve Ill. 2. Emici tüylerle topraktan alınan su ve minerallerin odun borularına taşınmasında; I. difüzyon, II. aktif taşıma, III. osmoz, IV. endositoz madde taşınması olaylarından hangileri kullanılmaz? A) Yal nız I B) Yal nız IV C) I ve II D) II ve Ill E) I, II ve IV. 3. Bir bitkinin terleme miktarını etkileyen üç faktörün etkisi aşağıdaki grafiklerde gösterilmiştir. I. emici tüy osmotik basıncı > toprak osmotik basıncı II. emici tüy osmotik basıncı = toprak osmotik basıncı III. emici tüy osmotik basıncı < toprak osmotik basıncı şartlarından han gi le ri gerekli ve yeterlidir? A) Yalnız I B) Yalnız li C) Yalnız Ill D) I ve ll E) I ve Ill. 5. Bir bit ki nin odun borularında su ve mineral taşınma hızını aşağıdakilerden hangisi yavaşlatır? A) Yapraklarda terleme hızının artması B) Kök hücrelerinin osmotik basıncının azalması C) Ortam sıcaklığının artması D) Işık şiddetinin artması E) Rüzgar hızının artması. 6. Bir bit ki nin stomalarında aşağıdaki olaylardan hangisi gerçekleştirilmez? A) Su kaybının olması B) Oksijenin ortama verilmesi C) Karbondioksitin ortama verilmesi D) Karbondioksit alınması E) Azotlu tuz alınması 7. Bitkide su ve mineral taşınmasında etkili olan kök basıncı ile ilgili aşağıdaki bilgiler den han gisi yan lış tır? Bitkinin terlemesini etkileyen A, B ve C faktörleri aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) A Örtü tüy sayısı B) B Stoma sayısı C) C Sıcaklık D) A Kütikula kalınlığı E) B Atmosferin nem oranı. A) Çok sayıda emici tüyün su ve mineral alarak odun borularına aktarmasıyla ortaya çıkar. B) Nemli bölgelerde yaşayan bitkilerin kök basıncı, kurak bölgedeki bitkilere göre daha fazladır. C) Bazı bitkilerde kök basıncı tek başına suyun ve minerallerin yapraklara kadar taşınması için yeterli olmaz. D) Kesilen bir ağacın gövdesinden su çıkışı kök basıncı etkisi ile gerçekleşir. E) Kök basıncının oluşmasında ve devamlılığının sağlanmasında ATP enerjisine ihtiyaç yoktur.

10 Bitkilerde Taşıma Bir saksı bitkisi sulandıktan sonra üç gün içerisinde meydana gelen terleme grafiği aşağıda gösterilmiştir. 11. Bitkisel dokular arası madde taşınma yönleri ile ilgili; I. emici tüy odun borusu, II. odun borusu özümleme parankiması, III. özümleme parankiması soymuk borusu, IV. soymuk borusu depo parankiması eşleştirmelerinden hangileri doğrudur? Bitkideki terleme miktarına göre, aşağıdaki ifadelerden han gi si doğ ru dur? A) Topraktaki su miktarının azalmasına bağlı olarak bitkilerin terleme hızı da azalır. B) Geceleri bitkilerde terleme meydana gelmez. C) Bitkinin terleme hızında azalma fotosentezin yavaşlamasından kaynaklanır. D) Gündüzleri terlemenin gerçekleşmesi fotosentez hızını olumsuz etkiler. E) Gündüz kütikula tabakasında incelme meydana gelmektedir. 9. Stomaların açılma sürecinde meydana gelen; I. komşu epidermis hücrelerinden su alınması, II. ince dış çeperin gerilmesi, III. stoma bekçi hücrelerinde fotosentezin yapılması, IV. stoma bekçi hücrelerinin osmotik basıncının artması olaylarının gerçekleşme sırası aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) l - ll - lll - lv B) ll - lll - lv - l C) lll - ll - l - lv D) lll - lv - l - ll E) lv - ll - l - lll. Körfez Yayınları A) l ve Il B) li ve IlI C) IlI ve IV D) I, II ve IV E) I, II, lll ve IV 12. Stomayı oluşturan bekçi hücrelerinde meydana gelen bazı değişimler aşağıdaki grafiklerde gösterilmiştir. Bekçi hücrelerde meydana gelen bu değişimlerden hangileri stomaların açılması yönünde etki eder? A) I ve II B) Il ve IIl C) Ill ve IV D) l, II ve III E) li, IIl ve IV. 13. Bir bitkinin gövdesinden alınan enine kesitte görülen yapılar aşağıdaki şekilde verilmiştir. 10. Stoma bekçi hücrelerinde asitlik değerinin artması nişasta sentezinin artmasına neden olmaktadır. Nişasta sentezinin artması da stomaların kapanmasına neden olmaktadır. Buna göre, stoma bekçi hücrelerinde meydana gelen; I. oksijenli solunumun hızlanması, II. fotosentezin hızlanması, III. hücre yoğunluğunun azalması olay la rın dan han gi le ri stomanın kapanmasını ger çek - leş ti rir? A) Yal nız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III. Numaralarla gösterilen bölümlerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) l. bölüm canlı hücrelerden oluşur. B) ll. bölüm su ve mineral taşınmasını sağlar. C) lll. bölümü oluşturan hücrelerin mitoz bölünme özelliği vardır. D) l. ve ll. bölüm lll. yapı tarafından oluşturulur. E) l. ve ll. bölüm sadece odunsu bitkilerde bulunur. Test 05 CA 1.A 2.B 3.E 4.A 5.B 6.E 7.E 8.A 9.D 10.C 11.E 12.E 13.E

11 BİYOLOJİ Bitkilerde Taşıma SINIF Sayısal Bitkilerde iletim borularıyla taşınan; I. glikoz, II. sitokinin hormonu, III. azotlu tuzlar, lv. aminoasit 4. Üç farklı bitki türünün yapraklarının alt yüzeyinde bulunan stomaların konumları aşağıdaki şekillerde gösterilmiştir. moleküllerinin taşındığı yapılar aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? Ksilem Floem A) l ve ll lll ve lv B) l ve lll ll ve lv C) l ve lv ll ve lll D) ll ve lll l ve lv E) lll ve lv l ve ll 2. Bitkilerde terleme olayı; I. yaz aylarında sıcaklığın azaltılması, II. yapraklara su taşınmasının sağlanması, III. mineral fazlasının atılması, IV. azotlu metabolik atıkların uzaklaştırılması avantajlarından hangilerini sağlar? A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve IV E) II, III ve IV Bu bitki türleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) 1. bitki türü nemli ortamda yaşamaktadır. B) 2. bitkinin yaşadığı ortam, 3. bitkinin yaşadığı ortamdan daha kuraktır. C) Aynı şartlarda 3. bitki türü, 1. bitki türünden daha fazla terleme yapar. D) 1. bitkinin stoma sayısı 2. bitkinin stoma sayısından fazladır. E) 2. bitkinin yapraklarının alt yüzeyinde üst yüzeyinden daha fazla stoma bulunur.. 5. Bitkilerde su ve minerallerin fazlası; I. stoma, II. lentisel, III. hidatot yapılarının hangilerinden birlikte atılır? A) Yanız I B) Yanız Il C) Yanız lli D) I ve lll E) II ve Ill. 6. Bitkilerin yapraklarında bulunan; 3. Moleküllerin suyu çekme kuvveti etkisi ile oluşan ve ince borularda suyun fiziksel olarak kendiliğinden yükselmesi olayıdır. Bitkilerde su ve mineral taşınmasına olumlu etki yapan bu özellik aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir? A) Terleme B) Adhezyon C) Sıvı basıncı D) Kılcallık E) Kök basıncı. I. palizat parankiması II. sünger parankiması, III. epidermis, IV. iletim parankiması yapılarının hangileri kaynak hücre özelliğindedir? A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve IV E) II, III ve IV.

12 Bitkilerde Taşıma Bir stoma yapısını oluşturan bölümler aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. 10. Bir yaprakta meydana gelen madde değişimleri aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Buna göre, stoma ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur? A) Stoma bekçi hücrelerinde fotosentez yapılmaz. B) Stoma bekçi hücrelerinin turgor basıncının artması kalın çeperi iterek stomanın kapanmasını sağlar. C) Stoma bekçi hücrelerinde protein sentezi yapılmaz. D) Stoma bekçi hücrelerinde ph değerinin azalması stomanın kapanmasında etkili olur. E) Gece stoma açıklığından gaz değişimi gerçekleştirilmez.. 8. Emici tüylerin topraktan su alabilmeleri için osmotik basınçlarının toprak osmotik basıncından fazla olması gerekir. Bu durumun sağlanmasında emici tüy hücrelerinin; I. glikoz miktarının fazla olması, II. mineral miktarının fazla olması, III. glikojen miktarının fazla olması, IV. organel miktarının az olması özelliklerinden hangileri etkilidir? A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) I, II ve III E) I, II ve IV. 9. Topraktan alınan su ve minerallerin yapraklardaki özümleme parankiması hücrelerine taşınması sürecinde izlediği yol aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Emici tüy - Korteks - Ksilem - İletim parankiması B) Emici tüy - Merkezi silindir - Ksilem - Depo parankiması C) Korteks - Emici tüy - Ksilem - Sünger parankiması D) Emici tüy - Korteks - Floem - Palizat parankiması E) Korteks - Merkezi silindir - Ksilem - İletim parankiması Körfez Yayınları Bu madde değişimleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) l. olay ışık varlığında gerçekleşir. B) ll. olay gece ve gündüz devam eder. C) lll. olay gece gerçekleşir. D) lv. olay fotosentezin oksijenli solunum hızından fazla olması durumunda gerçekleşir. E) l. olay bitkinin oksijenli solunum yapmadığı durumlarda gerçekleşir. 11. Bitkilerde terleme olayının su ve mineral taşınmasına olan etkisi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır? A) Palizat parankimasında fotosentezi hızlandırması B) Sünger parankimasında oksijenli solunumu hızlandırması C) Yaprak hücrelerinde osmotik basıncı artırarak su çekme kuvveti oluşturması D) Yaprak sıcaklığını düzenlemesi E) Su molekülleri arasında kohezyon kuvveti oluşturması 12. Bitkilerde organik besin taşınmasını açıklayan basınç akış teorisine göre; I. Fotosentez yaparak floeme organik besin geçişi sağlayan hücrelere kaynak denir. II. Kalburlu borularda madde taşınması sıvı basınç farkının etkisi ile gerçekleşir. III. Floemden havuz hücrelere glikoz geçişinde ATP enerjisi kullanılabilir. IV. Floemde glikoz azalması ile fazla su molekülleri aynı floem sistemi ile yapraklara taşınır. bilgilerinden han gi le ri doğrudur? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve IlI D) IlI ve IV E) I, II ve Ill Test 06 CA 1.D 2.A 3.B 4.C 5.C 6.A 7.D 8.A 9.A 10.E 11.E 12.E

13 BİYOLOJİ Bitkilerde Beslenme ve Hareket 11. SINIF Sayısal Aşağıdaki şekilde bir bitki türün kökünde gözlenen yumru şeklindeki yapılar gösterilmiştir. Buna göre, bu bitki türü ve kökteki yapılarıyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Bitki baklagiller familyasına ait olabilir. B) Yumru içerisinde bakteri türü bulunur. C) Yumru içerisindeki canlı bitkiye zarar vererek beslenmektedir. D) Yumru içerisindeki canlı bitkinin ihtiyaç duyduğu bazı azotlu bileşikleri sağlamaktadır. E) Yumruyu oluşturan canlılar bitkiden organik besin almaktadır. 2. Bitkilerde meydana gelen; I. mitoz bölünmeyi hızlandırma, II. tohumun çimlenmesini başlatma, III. meyvelerin olgunlaşmasını sağlama olaylarının gerçekleşmesinde etkili olan hormonlar, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? I II III A) Sitokinin Oksin Giberellin B) Oksin Giberellin Etilen C) Giberellin Oksin Absisik asit D) Sitokinin Giberellin Oksin E) Giberellin Sitokinin Absisik asit 3. Tohumların uyku halinde kalmasını sağlayan bitkisel hormon aşa ğı da ki ler den han gi si dir? 4. Bitkilerdeki tropizma hareketleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Bir uyarı etkisi ile meydana gelir. B) Uyarının yönüne doğru gerçekleşirse pozitif (+) tropizma olarak isimlendirilir. C) Bitkinin bazı bölümlerindeki hücrelerde meydana gelen turgor basıncı değişimleri ile gerçekleşir. D) Uyarının çeşidi bitkinin hareketinde etkilidir. E) Tropizmanın gerçekleşmesinde hormonların eşit olmayan dağılımları da etkili olur. 5. Bitkiler ototrof beslendiklerinden dolayı dışarıdan organik besin almazlar. Ancak bitkilerdeki hayatsal faaliyetlerin normal olarak devam etmesi için mineral çeşitlerini yeterli miktarda almaları gerekir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu bazı mineral çeşitlerinin etkileri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Azot: Aminoasit sentezinde kullanılır. B) Potasyum: Bitkideki sıvı ortamların osmotik basıncın dengelenmesinde etkilidir. C) Magnezyum: Klorofil pigmentinin yapısına katılır. D) Klor: Hücre bölünmesinde kullanılır. E) Demir: Nükleik asitlerin yapısına katılır. 6. Bitkilerde beslenme olayları ile ilgili; I. Tam parazit bitkiler dışındaki türler fotosentez ile organik besin sentezler. II. Bütün bitkiler mineral ihtiyacını hazır olarak karşılar. III. Bulunduğu ortamda yeterli mineral olmayan bitkilerin gelişme düzeyi yavaş olur. IV. Bir bitkide fotosentez yapamayan canlı hücre diğer hücrelerin ürettiği organik besinleri kullanır. bilgilerinden han gi le ri doğrudur? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve IlI A) Etilen B) Absisik asit C) Etilen D) I, li ve IV E) I, II, lll ve IV D) Sitokinin E) Oksin

14 Bitkilerde Beslenme ve Hareket Aynı büyüklükteki marul fidesi iki farklı tarlaya ekilmiş ve aynı zaman dilimlerinde aynı miktar su ile sulanmıştır. Bir süre sonra iki marul fidesinin gelişim düzeyi aşağıda gösterilmiştir. 10. Fototropizma ile ilgili yapılan bir deneyde su kültüründe bulunan bitkiye tek yönlü ışık verilmiştir. Zamanla bitkide meydana gelen yönelme durumu aşağıda gösterilmiştir. Buna göre gösterilen durumun ortaya çıkmasında; I. 1. ortamda bitki için yeterli miktarda mineral bulunması, II. 2. ortamdaki bitkinin yeterli miktarda su alamaması, III. 1. ortamdaki bitkinin fotosentez hızının fazla olması, lv. 2. ortamdaki bitkinin yeterli miktarda karbondioksit almaması faktörlerinden han gi le ri etkili olabilir? A) l ve Il B) l ve Ill C) ll ve Ill D) lli ve IV E) l, II ve IV 8. Bitkilerde nasti hareketleri ile ilgili; I. Kök ve gövdenin büyümesine bağlı olarak gerçekleşir. II. Tropizmaya göre daha hızlı gerçekleştirilir. III. Özel bölgelerdeki turgor basıncı değişimleri ile gerçkeleşir. IV. Hareketin gerçekleşmesinde uyaranın yönü önemli değildir. bilgilerinden han gi le ri doğrudur? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve IlI D) IlI ve IV E) li, IlI ve IV Körfez Yayınları Bitkideki yönelme durumlarına göre; I. kökte negatif fototropizma olduğu, II. kök ve gövde ucu meristeminde oksin üretimiminin ışıktan farklı şekilde etkilendiği, III. kökteki yönelmede sudaki mineral miktarının etkili olduğu, lv. kökteki yönelmde kök hücrelerinin fotosentez yapmasının etkili olduğu sonuçlarından han gi le ri çıkarılabilir? A) l ve Il B) l ve Ill C) ll ve Ill D) lli ve IV E) l, II ve III 11. Bitkilerde mikoriza yapıları ile ilgili; I. Bitkinin kökleri ile mikoriza mantarının oluşturduğu mutualist birlikteliktir. II. Mikoriza bitkinin topraktan mineral alma oranını artırır. III. Mikoriza mantarı bitkiden organik besin ihtiyacını karşılar. IV. Mikoriza bulunduran bitkiler mikoriza bulundurmayan aynı tür bitkilere göre daha fazla gelişme gösterir. bilgilerinden han gi le ri doğrudur? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve IlI D) IlI ve IV E) I, II, lll ve IV 9. Bitkilerde fototropizma olayının gerçekleşmesinde etkili olan hormon aşağıdakilerden hangisidir? A) Etilen B) Absisik asit C) Oksin D) Sitokinin E) Giberellin 12. Aşağıdakilerden hangisi bitkilerin büyümesinde etkili olan faktörlerden değildir? A) Mineral miktarı B) Sıcaklık C) Su miktarı D) Kromozom sayısı E) Yer çekim Test 07 CA 1.C 2.B 3.B 4.C 5.E 6.E 7.B 8.E 9.C 10.A 11.E 12.D

15 BİYOLOJİ Bitkilerde Üreme SINIF Sayısal Bütün çiçekli bitkilerde; I. çiçekte hem erkek organ hem de dişi organ bulundurma, II. renkli taç yapraklara sahip olma, III. olgunlaşan polenlerin tozlaşma ile dişi organa ulaşması özellikle rin den han gi le ri or tak tır? A) Yal nız I B) Yal nız II C) Yal nız III D) I ve II E) II ve III. 2. Üreme olgunluğuna ulaşmış kapalı tohumlu bir bitkiden yeni bitkilerin oluşma sürecinde meydana gelen; I. çift döllenme olayının gerçekleşmesi, II. mikrosporların oluşması, III. tozlaşma olayının gerçekleşmesi lv. embriyo ve tohumun oluşması olay la rın ın gerçekleşme sırası aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) I - ll - lll - lv B) I - lll - lv - ll C) Il - lll - l - lv D) IV - ll - l - lll E) lli - ll - lv - l. 3. Aşağıdaki tabloda iki farklı bitki türünün bir çiçeğinde bulunan yapılar verilmiştir. 4. Bazı çiçekli bitkilerde erkek gamet üreten çiçekler ile dişi gamet üreten çiçekler farklı bireyler üzerinde bulunur. Bu şekildeki bitkilerde erkek ve dişi bireyler bulunur. Örneğin incir bu özelliğe sahip bir bitki türüdür. Buna göre, incir bitkisi ile ilgili; I. Erkek bireylerde sadece polen üretimi gerçekleşir. II. Dişi bireyler tek başına meyve ve tohum oluşturamaz. III. Erkek bireylerde meyve oluşumu gerçekleşmez. lv. Tozlaşma olayı gerçekleşmeden tohum ve meyve oluşturulur. yargılarından han gi le ri doğrudur? A) l ve Il B) ll ve Ill C) lll ve IV D) l, li ve Ill E) ll, IIl ve IV. 5. Bir bitkinin mikrospor ana hücresinden meydana gelen; I. mikrospor, II. triploit çekirdek, III. sperm çekirdeği, IV. generatif çekirdek, ya pı la rı nın oluşma sı ra sı, aşa ğı da kilerin han gi sin de doğ ru ola rak ve ril miş tir? A) IV IlI Il I B) Ill I IV II C) Il III IV I D) I III IV II E) I IV IIl II Bu bitki türleri ile ilgili; I. X türü rüzgarla tozlaşma gerçekleştirebilir. II. X türünün bireyleri tek başına tohum oluşturamaz. III. Y türünde çift döllenme olayı gerçekleşebilir. lv. Y türünün kendi kendine tohum oluşturması ile genetik çeşitlilik oluşmaz. yargılarından han gi le ri doğrudur? A) l ve Il B) l ve Ill C) ll ve IV D) lli ve IV E) l, II ve III 6. Bitkilerde megaspor ana hücresinden yumurta hücresinin oluşması sürecinde meydana gelen hücre bölünme çeşidi ve sayısı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Bir mayoz - Bir mitoz B) Bir mayoz - Üç mitoz C) İki mayoz - Bir mitoz D) Üç mayoz - Bir mitoz E) Bir mayoz - İki mitoz

16 Bitkilerde Üreme Aşağıdaki şekilde bir tam çiçekte bulunan yapılar gösterilmiştir. 10. Aşağıdaki şekilde bitkilerde yumurta oluşmasında gerçekleşen olaylar gösterilmiştir. Buna göre, bu süreç ile ilgili; Bu çiçek bölümleri ile ilgili; I. lv numaralı yapı fotosentez yapabilir. II. lll numaralı yapıdaki bazı hücrelerde mayoz bölünme gerçekleşir. III. ll numaralı yapıyı oluşturan hücrelerin kromoplast miktarı fazladır. lv. l numaralı yapıdaki hücrelerin tamamının genetik bilgisi ata bitkiden farklıdır. bilgile rin den han gi le ri doğrudur? A) l ve Il B) l ve Ill C) ll ve Ill D) l, li ve Ill E) l, II ve IV. 8. Çiçekli bitkilerin gamet oluşturma sürecinde; I. hem mayoz hem de mitoz bölünmenin gerçekleşmesi, II. kromozom sayısının yarıya indirilmesi, III. bir ana hücreden dört aktif gamet oluşturulması olay la rın dan han gi le ri ortak olarak ger çek le şir? A) Yal nız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III. Körfez Yayınları I. Yumurta ana hücresi diploit kromozom sayılıdır. II. Megaspor arka arkaya üç mitoz bölünme geçirmiştir. III. Embriyo kesesinde bulunan polar, antipot ve sinerjit çekirdeklerin genetik bilgisi farklıdır. lv. Embriyo kesesinde bulunan yapılardan sadece yumurta hücresi döllenir. bilgile rin den han gi le ri doğrudur? A) l ve Il B) l ve Ill C) ll ve Ill D) l, li ve Ill E) l, II ve IV 11. Çiçekli bitkilerdeki üreme olayları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?. A) Bütün çiçekli bitkilerde çift döllenme olayı gözlenir. B) Bir çiçekten oluşan birden fazla tohumun genetik bilgisi farklıdır. C) Polen tüpü içerisinde oluşan sperm çekirdeklerinin genetik bilgisi farklıdır. D) Erkek organda olgunlaşan polenler kendi dişicik tepesine gelemez. E) Bir tohumun yapısında birden fazla embriyo bulunabilir.. 9. Bitkilerin üreme sürecinde meydana gelen olay ve olayın gerçekleştiği bölümlerle ilgili; I. polen oluşması erkek organ başçığı, II. polen tüpünün oluşması dişicik borusu, III. yumurtanın oluşması embriyo kesesi, lv. sperm çekirdeklerinin oluşması erkek organ sapçığı eşleştirmelerinden hangileri doğrudur? A) l ve Il B) l ve Ill C) ll ve Ill D) l, li ve Ill E) l, II ve IV. 12. Çiçekli bitkilerdeki üreme olaylarında gerçekleşen aşağıdaki olaylardan hangisi tozlaşmadan sonra meydana gelmez? A) Polen tüpünün oluşması B) Sperm çekirdeklerinin oluşması C) Generatif ve vejetatif çekirdeklerin oluşması D) Sperm ve yumurtanın birleşmesi ile zigot oluşturulması E) Zigot ve triploit hücrelerin gelişmesiyle tohumun oluşması Test 08 CA 1.C 2.C 3.E 4.D 5.E 6.B 7.D 8.B 9.D 10.A 11.B 12.C

17 BİYOLOJİ Bitkilerde Üreme ve Çimlenme 11. SINIF Sayısal Kapalı tohumlu bitkilerde çift döllenme olayından sonra aşağıdaki olaylardan hangisi meydana gelmez? 4. Aşağıdaki grafikte bir bitki tohumunun çimlenme sürecinde kuru ağırlığında meydana gelen değişim gösterilmiştir. A) Zigotun mitoz bölünmeler ile embriyoyu oluşturması B) Triploit çekirdekli hücrenin mitoz bölünme ile çoğalması C) 3n kromozomlu hücrelerde organik besin depolanması D) Embriyo kesesinin oluşması E) Ovaryumun farklılaşması ile meyve oluşturulması 2. Çiçekli bitkilerde genellikle tohumun etrafında meyve oluşumu gözlenir. Meyvelerin yapısı bitki türleri arasında farklılık gösterir. Farklı bitkilerde bulunan meyveler; I. başka canlılar tarafından besin olarak kullanılması ile tohumun yayılmasını kolaylaştırma, II. tüy ve çengel gibi yapılarla tohumların yayılmasını kolaylaştırma, III. hücrelerinde depoladığı besinlerle embriyonun beslenmesini sağlama olaylarından hangilerinin gerçekleşmesinde etkili olur? A) Yal nız II B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III. Bu çimlenme süreci ile ilgili; I. t 1 anına kadar embriyoda mitoz bölünme yapılmamıştır. II. t 1 anından sonra fotosentez olayı başlamıştır. III. t 1 anına kadar tohumdaki depo besinler kullanılmıştır. lv. t 1 anından sonra oksijenli solunum durmuştur. yargılarından han gi le ri doğrudur? A) l ve Il B) l ve IV C) ll ve Ill D) lli ve IV E) l, II ve III. 5. Bir mikrospor ana hücresinin kullanılmasıyla meydana gelen; I. mikrospor, II. polen, III. polen tüpü yapılarının hangilerinde iki ayrı çekirdek bulunabilir? A) Yal nız I B) I ve II C) I ve III 3. Kapalı tohumlu bitkilerde çift döllenme olayı sonrasında mitoz bölünme ve hücre farklılaşması olayları ile tohum oluşturulur. Buna göre, tohum yapısında bulunan bölümler ve hücrelerinin kromozom sayıları ile ilgili; I. embriyo 2n, II. endosperm 3n, III. tohum kabuğu 2n, lv. çenek 3n eşleştirmelerinden hangileri doğrudur? A) I ve Il B) I ve IIl C) Il ve IV D) I, ll ve IIl E) I, IIl ve IV D) II ve III E) I, II ve III.. 6. Bir tohumun çimlenmeden uzun süre canlı kalma süresi; I. depo besin miktarı, II. tohum kabuğu kalınlığı, III. embriyonun kromozom sayısı, lv. embriyodaki su miktarı faktörlerinden han gilerine bağlı olarak değişir? A) I ve Il B) I ve IIl C) Il ve IV D) I, ll ve IIl E) I, II ve IV.

18 Bitkilerde Üreme ve Çimlenme Aşağıdaki tabloda bir bitki tohumunda ve 8 günlük fidedeki organik madde miktarları gösterilmiştir. Buna göre, bu bitki türü ile ilgili; I. Çimlenme sürecinde gerekli enerji en fazla nişastadan sağlanmıştır. II. Nişastanın sindirimi ile oluşan glikozların tamamı enerji üretiminde kullanılmıştır. III. Yeni hücrelerin oluşmasından dolayı zamanla selüloz miktarı artmıştır. lv. Çimlenme sürecinde yağlardan enerji elde edilmemiştir. yargılarından han gi le ri doğrudur? A) l ve Il B) l ve Ill C) ll ve Ill D) l, li ve Ill E) l, II ve IV 8. Bitkilerde meyve oluşumu ve meyve özellikleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Meyveyi oluşturan hücrelerin genetik bilgisi ata bitkiden farklı özelliktedir. B) Meyvenin temel fonksiyonu tohumun geniş alanlara yayılmasını sağlamaktır. C) Bazı meyvelerdeki su oranı az olabilmektedir. D) Ovaryumu oluşturan hücrelerin çoğalması ve farklılaşması ile meyveler oluşur. E) Meyveyi oluşturan parankima hücrelerinde besin depolanması gerçekleşebilir. Körfez Yayınları 10. Bitkilerin tozlaşma ve tohumun yayılması için sahip oldukları; l. taç yapraklardan koku verici salgı üretme, ll. tohum etrafında meyve oluşturma, lll. çok sayıda polen oluşturma, lv. tohuma bağlı çengel bulundurma adaptasyonlarının temel amacı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? Tozlaşma Tohum yayılması A) l ve ll lll ve lv B) l ve lll ll ve lv C) ll ve lll l ve lv D) ll ve lv l ve lll E) lll ve lv l ve ll 11. Bitkilerin üreme sürecinde meydana gelen; I. megaspor ana hücresi megaspor, II. generatif çekirdek sperm çekirdekleri, III. polen ana hücresi mikrospor, IV. megaspor yumurta hücresi olaylarından hangileri tür içi genetik çeşitliliğin artırılmasında etkili olur? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV. 12. Aşağı da ki gra fikte çimlenmekte olan bir bitki tohumundaki bazı özellikler gös ter ilmiştir. 9. Bir tohumun çimlenme sürecinde meydana gelen; I. depo besinlerin sindirilmesi, II. tohumun ozmozla su alması, III. embriyo hücrelerinden giberellin sentezlenmesi, lv. embriyo hücrelerinin mitoz bölünme hızının artması olaylarının gerçekleşme sı ra sı, aşa ğı da kilerin han gi - sin de doğ ru ola rak ve ril miş tir? A) I II III IV B) I III IV II C) IV II I III D) II III I IV E) IV III II I Bu na gö re I, II ve III nu ma ra ile gösterilen özellikler aşa - ğı da ki ler den han gi sin de doğ ru ola rak veril miş tir? I II III A) Embriyo hücre Oksijenli solunum Depo besin sayısı hızı miktarı B) Fotosentez Oksijenli solunum Depo besin hızı hızı miktarı C) Oksijenli solunum Fotosentez Çenekteki hücre hızı hızı sayısı D) Absisisik asit Oksijenli solunum Embriyo hücre miktarı hızı sayısı E) Giberellin Fotosentez Endosperm miktarı hızı miktarı Test 09 CA 1.D 2.B 3.D 4.C 5.D 6.E 7.B 8.A 9.D 10.B 11.B 12.A

19 BİYOLOJİ Bitki Biyolojisi Genel 11. SINIF Sayısal Aşağıdaki şekilde genç bir bitki gövdesinden alınan enine kesitte gözlenen bazı bölümler gösterilmiştir. 4. Aşağıdaki tabloda bazı bitkisel dokuların özellikleri gösterilmiştir. Bitkilerdeki büyüme olayları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) l. bölümdeki hücrelerin tamamı ölüdür. B) ll. bölümde parankima hücreleri bulunur. C) lll. bölümdeki hücreler iletim borularını oluşturur. D) lv. bölümdeki hücrelerde su ve mineral taşınır. E) lll. bölümdeki hücrelerde fotosentez yapılmaz. 2. Bitkilerde bazı dokuların temel görevleri ile ilgili; I. özümleme parankiması fotosentez ile besin üretme, II. kollenkima bulunduğu bölgeye sağlamlık ve esneklik kazandırma, III. mantar kambiyumu bitkideki iletim borularını oluşturma eşleştirmelerinden hangileri doğrudur? A) Yal nız l B) Yal nız Il C) Yal nız IlI D) I ve ll E) li ve Ill Buna göre, tabloda I, II ve III numaralı yerlere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? I II III A) B) + C) + D) + + E) Bitkilerin yaprak enine kesitinde alt ve üst epidermis arasında kalan bölüme mezofil tabakası denir. Buna göre, yaprağın mezofil tabakasında; I. palizat parankiması, II. floem, III. peridermis, lv. sünger parankiması dokularından hangileri bulunabilir? A) l ve ll B) lll ve lv C) l, li ve lll 3. Kökün enine kesitinde görülen bölümlerin özellikleriyle ilgili; I. Genç köklerin dış yüzeyinde epidermis tabakası bulunur. II. Korteks tabakasında en fazla parankima hücreleri bulunur. III. Endodermis tabakası kökün sekonder büyümesinde görev alır. lv. Merkezi silindir bölgesinde madde taşınmasını sağlayan dokular bulunur. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) l ve ll B) ll ve lil C) li ve lv D) I, ll ve lll E) I, Il ve lv D) I, ll ve lv E) li, Ill ve lv 6. Bitkilerdeki büyüme olayları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Yaprağın kalınlaşmasında kambiyum dokusu görev alır. B) Birincil meristem doku etkinliği ile primer büyüme sağlanır. C) Kambiyum doku etkinliği ile sekonder büyüme sağlanır. D) Bitkilerin boyuna büyümesi primer büyüme olarak değerlendirilir. E) Odunsu bitkilerde aynı zamanda hem primer hem de sekonder büyüme gerçekleşebilir.

20 Bitki Biyolojisi Genel Dört farklı bitki türünün yapraklarının birim alanında bulunan stoma sayıları aşağıda verilmiştir: 10. Aşağıdaki şekilde stomaların kapalı ve açık durumları gösterilmiştir. Buna göre, özellikleri verilen bitki türleriyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) 1. tür nemli ortamda yaşamaya uyum sağlamıştır. B) Yaprakların üst yüzeyleri vazelinle kapatıldığında en fazla terleme 2. türde gerçekleşir. C) 3. tür, yaprakları su yüzeyinde bulunan bir bitkidir. D) 4. tür bitkinin stomaları yaprak epidermis yüzeyinin altında yer alır. E) Birim zamanda en az terlemeyi 3. bitki türü gerçekleştirir. 8. Bitkilerin beslenmesiyle ilgili; I. Topraktan alınan mineral çeşitleri farklı oranda yapıya katılır. II. Kökte mikoriza bulunduran bitkiler topraktaki minerallerden daha fazla yararlanır. III. Mikroelementlerin eksikliği bitkinin büyümesinde olumsuz etki yapmaz. lv. Makroelementlerden birinin eksik alınması diğer minerallerin kullanılma oranını azaltır. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) l ve ll B) ll ve lil C) li ve lv D) I, ll ve lv E) li, Ill ve lv Körfez Yayınları Buna göre, stomanın açılma sürecinde aşağıdaki olaylardan hangisi gerçekleşmez? A) Stoma hücrelerinin ince dış çeperinin gerilmesi B) Stoma hücrelerinde fotosentez olayının gerçekleşmesi C) Stoma hücrelerinin komşu epidermis hücrelerinden su alması D) Stoma hücrelerinde mineral madde miktarının azalması E) Stoma hücrelerindeki turgor basıncının artması 11. Bir bitki üzerinde erkek ve dişi çiçeklerin bulundurulması durumuna tek evcikli, erkek ve dişi çiçeklerin farklı bitkiler üzerinde bulunması durumuna iki evcikli bitki denir. Buna göre, iki evcikli bir bitki türüyle ilgili; I. Bazı bireylerde tohum ve meyve oluşumu gerçekleşmez. II. Üreme sürecinde mutlaka çapraz tozlaşma gerçekleştirilir. III. Mayoz bölünmeye bağlı genetik çeşitlilik meydana gelmez. lv. Dişi çiçek bulunduran bitkilerde taç yapraklar bulunmaz. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) I ve ll B) I ve lll C) Il ve lv D) I, ll ve lll E) li, lll ve IV 9. Bitkilerin kök ve gövdelerinde aşağıdaki yönelme çeşitlerinden hangisi meydana gelmez? A) Kök ( ) Kemotropizma B) Gövde (+) Fototropizma C) Kök ( ) Hidrotropizma D) Gövde ( ) Geotropizma E) Kök ( ) Travmatropizma 12. Bitkilerin üreme sürecinde aşağıdaki olaylardan hangisi tozlaşma olayından önce gerçekleşir? A) Polen tüpünün oluşması B) Generatif çekirdeğin mitoz geçirmesi C) Çift döllenmenin gerçekleşmesi D) Triploit hücrenin mitozla besi dokuyu oluşturması E) Polen ana hücresinin mayoz geçirmesi Test 10 CA 1.A 2.D 3.E 4.B 5.D 6.A 7.E 8.D 9.C 10.D 11.A 12.E

21 BİYOLOJİ Kalıtsal Kavramlar, Gamet Çeşidi Bulma 11. SINIF Sayısal Üç farklı bireyin üç farklı özellik yönüyle genotipi, I. AaBBCc, II. DdEeFf, III. gghhkk şeklinde olduğuna göre, oluşturabilecekleri gamet çeşidi sayısının çoktan aza doğru sıralanışı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) I - ll - lll B) I - lll - ll C) Il - l - lll 2. Gen kavramı ile il gi li; D) Il - lll - l E) Ill - ll - l I. DNA üzerinde bulunan ve çok sayıda nükleotitten oluşan birimlerdir. II. Bir DNA üzerinde sadece bir tane gen bulunur. III. Protein sentezi ile ilgili şifre veren birimlerdir. IV. Bir canlıdaki bütün genler etkisini gösterir. bilgi lerin den han gileri yan lış tır? A) l ve II B) I ve IIl C) II ve III D) II ve IV E) II, III ve IV. 3. Çok alelli olarak kalıtılan özelliklerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur? A) Çok allellik özellikleri her durumda üç gen etkisi ile ortaya çıkar. B) Bir bireyde çok alleli bir karakter ile ilgili iki tane gen bulunur. C) Sadece hayvanlarda görülen bir durumdur. D) Çok allelli genlerde baskınlık ve çekiniklik ilişkisi yoktur. E) Çok allelli özellikle ilgili iki fenotip çeşidi ortaya çıkar. 4. Bir canlı türünün post rengi ile ilgili dört genin baskınlık ve çekiniklik ilişkisi A 1 > A 2 = A 3 > A 4 şeklindedir. Buna göre, bu canlı türünde post rengi ile ilgili kaç çeşit fenotip ortaya çıkabilir? A) 2 B) 3 C) 5 D) 8 E) 9 5. Canlılarda bir özelliğin ya da canlıdaki bütün özelliklerin dış görünüşüne fenotip denir. Buna göre, fenotiple ilgili; I. Sadece genlerin etkisi ile ortaya çıkabilir. II. Gen ve çevre etkileşimi ile ortaya çıkabilir. III. Genlerin işleyişinin değişmesi ile fenotipte değişimler ortaya çıkabilir. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) Yal nız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III. 6. İnsanda aşağıdaki özelliklerden hangisi sadece genlerin etkisi ile ortaya çıkar? A) Fazla besin tüketmeye bağlı olarak kilo alınması B) Düzenli spor yapanların daha kaslı yapıya sahip olması C) Kan gruplarının farklı olması D) Işık etkisi ile deri renginin değişmesi E) Bireylerin problem çözme becerilerinin farklı olması 7. Mendel sarı bezelye ile yeşil bezelyeleri çaprazladıktan sonra elde ettiği yeni bezelyelerin tamamının sarı olduğnu tespit etmiştir. Yeni oluşan bezelyeleri kendi aralarında çaprazlandığında ise yaklaşık üçte bir oranında yeşil bezelyelerin oluştuğunu görmüştür. Bu na gö re; I. Mendel in birinci çaprazlamada kullandığı ata bireyler homozigot özelliktedir. II. İkinci çaprazlamada kullanılan ata bireylerin genotipi heterozigottur. III. İkinci çaprazlamada yeşil bezelyelerin oluşması mutasyon sonucu gerçekleşmiştir. yargı la rın dan han gi le ri doğrudur? A) Yal nız I B) Yal nız II C) Yal nız III D) I ve II E) II ve III

22 Kalıtsal Kavramlar, Gamet Çeşidi Bulma Allel genlerle il gi li; I. Homolog kromozomlar üzerinde bulunurlar. II. Her ikisi de aynı nükleotit dizilimine sahip olabilir. III. Her ikisinin de farklı bilgiye sahip olması durumunda ilgili özellik fenotipte etkisini göstermez. bilgi le rin den han gi le ri yanlıştır? A) Yal nız I B) Yal nız III C) I ve II 11. Çekinik özellikteki bir gen fenotipte etkisini; I. homozigot, II. heterozigot, III. haploit durumlarının hangilerinde gösterebilir? A) Yal nız I B) Yal nız III C) I ve li D) I ve III E) I, II ve III D) II ve III E) I, II ve III. 9. Aynı türe ait dört bireyin genotipi aşağıda verilmiştir. X bireyi: AabbCcDD Y bireyi: AaBbCcdd Z bireyi: aabbccdd T bireyi: AaBbCCDd Bu canlılardan oluşabilecek gamet çeşidi sayıları aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? X bireyi Y bireyi Z bireyi T bireyi A) B) C) D) E) Körfez Yayınları 12. Bağlı genlerle il gi li aşa ğı da verilen ifa de ler den han gi si yan lış tır? A) Bir DNA üzerinde ikiden fazla gen bulunabilir. B) Canlılardaki genlerin büyük çoğunluğu bağlı gendir. C) Bir DNA üzerindeki bağlı genlerden sadece bir tanesi aktiftir. D) Bağlı genler gamet oluşumu sırasında beraber aynı gamete giderler. E) Bir DNA üzerindeki bağlı genler krossing over olayı ile ayrı DNA lara geçebilirler Diploit bir üreme ana hücresinden n+1 kromozom sayılı gametlerin oluşması aşağıdaki olaylardan hangisinin sonucunda meydana gelir? A) Krossing over gerçekleşmesi B) Ayrılmama olayının gerçekleşmesi C) Modifikasyonun meydana gelmesi D) Nokta mutasyonun gerçekleşmesi E) Bağımsız dağılımın gerçekleşmesi 10. Aşa ğı da ki şekilde bir üreme ana hücresinin genotipi gösterilmiştir. 14. AaBBCcDdEe genotipli bir canlıda A ve B ile C ve D genleri bağlı genlerdir. Bu canlıdan meydana gelebilen aşağıdaki gametlerden hangisinin oluşumunda krossing over gerçekleştiği kesindir? Buna göre, bu canlı hücreden oluşabilecek en az ve en fazla gamet çeşidi sayısı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) 2-8 B) 4-8 C) 4-16 D) 8-16 E) A) ABCDE B) abcde C) abcde D) ABcde E) abcde Test 11 CA 1.C 2.D 3.B 4.C 5.E 6.C 7.D 8.B 9.A 10.C 11.D 12.C 13.B 14.C

23 BİYOLOJİ Çaprazlamalar 11. SINIF Sayısal Kalıtımda kontrol çaprazlama yapılmasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir? 4. Bir canlının üreme ana hücresinin genotipi aşağıdaki şekilde gösteril miş tir. A) Homozigot genotipli bireyler elde etme B) Tür içi genetik çeşitliliği artırma C) Baskın fenotipli bireyin genotipini tespit etme D) Heterozigot genotipli bireyler oluşturma E) Çekinik fenotipli bireyler oluşturma 2. Üç farklı ailedeki anne ve babanın iki karakter yönüyle genotipleri; I. AaBB (anne) - AABb (baba), II. aabb (anne) - AaBb (baba), III. AaBb (anne) - aabb (baba) olduğuna göre, her iki özellik yönüyle de baskın fenotipli birey oluşturma olasılıklarının çoktan aza doğru sıralanışı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) I - ll - lll B) I - lll - ll C) Il - l - lll D) Il - lll - l E) Ill - ll - l. 3. İki karakter bakımından heterozigot iki bireyin çaprazlanmasına dihibrit çaprazlanma denir. Buna göre, dihibrit çaprazlama ile ilgili; I. Her iki ata birey dört çeşit gamet oluşturabilir. II. Her iki karakter yönüyle baskın fenotipli bireylerin oluşma olasılığı 9/16 dır. III. Çaprazlama sonucunda 9 farklı genotipte bireyler oluşabilir. lv. Çaprazlanan karakterler yönüyle 8 farklı fenotipte bireyler oluşabilir. yargılarından hangileri doğrudur? A) I ve ll B) Il ve lll C) lli ve lv D) I, ll ve lll E) li, lll ve lv Bu na gö re, hücreden aşağıda genotipi verilen hücrelerden hangisinin oluşma olasılığı en azdır? A) AbDeF B) ABDEf C) abdef D) AbDEf E) abdef. 5. Mendel, bezelyelerle yapığı çalışmalarda kalıtım ile ilgili temel bilgileri ortaya koymuştur. Baskınlık çekiniklik ilişkisi, genlerin gametlere bağımsız dağılması gibi bilgiler Mendel ile ortaya konmuştur. Mendel in çalışmalarında başarılı olmasında; A b I. bezelyelerde araştırdığı özelliklerin bağımsız genlerle aktarılıyor olması, II. bezelyelerin yapay tozlaşmaya uygun çiçek yapısına sahip olması, III. bir bezelyenin çok sayıda tohum oluşturması özelliklerinden hangileri etkili olmuştur? A) Yal nız I B) Yal nız IlI C) I ve II D) I ve IlI E) ll ve III. 6. SsddUu genotipli bir bezelye ile SsDduu genotipli bir bezelyenin çaprazlanması sonucu sarı - düzgün ve uzun (SDU) fenotipli bezelyelerin oluşma olasılığı aşağıdakilerden hangisidir? A) 1/2 B) 1/8 C) 3/8 D) 3/16 E) 3/32 a B D e F D E f

24 Çaprazlamalar Aşağıdaki çaprazlama örneklerinin hangisinden en az fenotip çeşidi ortaya çıkar? A) aabbccddee x aabbccddee B) AaBbCcDDee x aabbccddee C) AaBBCcDdEe x AaBbCcDdee D) AaBBCcDDEe x aabbccddee E) aabbccddee x AABbCcDdEe 11. Aşağıdaki gametlerden hangisinin birleşmesi sonucunda aabbccddee genotipli bir canlının oluşması mümkündür? A) ABCde x abcde B) abcde x abcde C) abcde x abcde D) ABcde x abcde E) abcde x abcde 8. Bir bireyden oluşabilecek gamet çeşidi sayısını; I. heterozigot gen sayısı, II. bağlı gen sayısı, III. baskın gen sayısı, lv. ayrılmama faktörlerinden hangileri etkiler? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve IV D) I, ll ve IV E) I, lll ve IV 9. Baskın özellikte olan ekşi (K) ve iri meyveli (M) bir erik bitkisi kendi kendine tozlaşma yaptığında bazı tohumlarından tatlı ve küçük meyveli bireyler oluşmuştur. Buna göre, erik bitkisinin genotipi aşağıdakilerden hangisi olmalıdır? A) KKMM B) KkMm C) KkMM D) kkmm E) kkmm &&&& 10. Saç rengi fenotipi aşağıdaki gibi olan ailelerden oluşan dörder çocuğun fenotip oranları aşağıdaki tab lo da göste ril - miş tir: Körfez Yayınları 12. Aşağıdaki çaprazlama örneklerinin hangisinden en fazla 16 çeşit fenotip ortaya çıkar? A) AABBCcDDEe x aabbccddee B) AaBbCcDdee x aabbccddee C) AaBBCcDdEe x AaBbCCDdee D) aabbccddee x aabbccddee E) aabbccddee x AABbCcDdEe. 13. Aşağıda ki çap raz la ma lar dan han gi sin de an ne veya ba - ba dan fark lı fe no tip te bir bi rey olu şturulamaz? A) Aa Bb x Aa Bb B) aa bb x AA BB C) Aa Bb x AA Bb D) Aa BB x Aa Bb E) Aa bb x aa bb 14. AaBbccDdEE genotipli bir bireyde A, B ve c genleri bağlı genlerdir. Bu birey AABbCcDdEe genotipli bir birey ile çaprazlanmıştır. Bu çaprazlama sürecinde her iki bireyde de; 1.aile 2.aile 3.aile 4.aile Anne - baba fenotipi Siyah x Sarý Siyah x Siyah Sarý x Sarý Çocuklarýn fenotipi %50 Siyah %50 Sarý %75 Siyah %25 Sarý %0 Siyah %100 Sarý Siyah x Siyah %100 Siyah %0 Sarý Bu na gö re, numaralı ailelerden hangisinde anne ve babanın bu özellik yönüyle homozigot genotipli olduğu söylenebilir? A) 1. ve 2. aile B) 2. ve 3. aile C) 2. ve 4. aile I. A ile a, II. B ile b, III. C ile c, lv. D ile d ge n çiftlerinden hangileri arasında ortak olarak krossing over gerçekleşebilir? A) Yalnız ll B) Yalnız IV C) I ve ll D) ll ve IIl E) I, ll ve Ill D) 3. ve 4. aile E) 1, 3 ve 4. aile Test 12 CA 1.C 2.B 3.D 4.B 5.C 6.D 7.A 8.D 9.B 10.D 11.E 12.B 13.B 14.A

25 BİYOLOJİ Farklı Çaprazlamalar, Kan Grupları 11. SINIF Sayısal Beyaz tüylü bir Endülüs tavuğu ile siyah tüylü Endülüs tavuğu çaprazlanarak elde edilen birinci nesil bireyler kendi aralarında çaprazlanarak ikinci nesil bireyler elde edilmiştir. (Endülüs tavuklarında siyah ve beyaz tüy rengi geni eksik baskın özelliktedir.) Buna göre, ikinci nesildeki fenotip ve genotip oranları aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? Fenotip oranı Genotip oranı A) 1:1:1 3:1 B) 3:1 1:2:1 C) 3:1 3:1 D) 1:2:1 1:2:1 E) 1:2:1 3:1 2. Baskın fenotipli bireylerin genotipini anlamak amacıyla baskın bir bireyin aynı özellik yönüyle çekinik bireylerle çaprazlanmasına kontrol çaprazlaması denir. Buna göre, baskın özellikteki kırmızı çiçekli (K) ve ekşi meyveli (E) bir bitkinin genotipini anlamak amacıyla aşağıda genotipleri verilen bitkilerden hangisiyle çaprazlamalar yapılmalıdır? A) KKEE B) KkEE C) KkEe D) Kkee E) kkee 4. İnsanda A, B ve 0 genleri etkisi ile ortaya çıkan kan grupları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Bu özellik yönüyle altı farklı genotip vardır. B) Bu özellik yönüyle dört farklı fenotip vardır. C) Bir bireyde üç gen farklı sayılarda bulunabilir. D) A ve B genleri eşbaskın özelliktedir. E) A ve B genlerinin etkisi ile alyuvar zarında antijen üretilmesi sağlanır. 5. A kan gruplu baba ile AB kan gruplu anneden; I. A0, II. B0, III. AB, IV. 00 genotipli çocuklardan hangileri oluşabilir? A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve III E) I, II ve IV. 6. A0Rr genotipli anne ile ABRr genotipli bir babadan BRh kan gruplu çoçuğun oluşma olasılığı aşağıdakilerden hangisidir? A) 1/2 B) 1/8 C) 1/16 D) 3/8 E) 3/16 3. Canlılarda eşbaskın olarak kalıtılan özelliklerle ilgili; I. İkiden fazla allel gen ile taşınmak zorundadır. II. İki gen ile taşınması durumunda üç farklı fenotip ortaya çıkar. III. İki gen ile taşınması durumunda dört farklı genotip ortaya çıkar. lv. İki genin birlikte başka bir geni aktifleştirmesi durumunda ortaya çıkan özelliklerdir. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) Yal nız I B) Yal nız II C) I ve II D) Il ve IV E) IlI ve IV. 7. Bir özellikle ilgili allel genlerin her biri heterozigot durumda kendi etkisini tam olarak gösterememektedir. Bu allel genlerle ilgili; I. Heterozigot durumda farklı bir fenotip ortaya çıkar. II. Genler ancak homozigot durumda kendi etkisini gösterebilir. III. Heterozigot bireyin kendileştirilmesi ile üç farklı genotip ve fenotip çeşidi ortaya çıkar. yargı la rın dan han gi le ri doğrudur? A) Yal nız I B) Yal nız II C) Yal nız III D) I ve IIl E) l, II ve III.

26 Farklı Çaprazlamalar, Kan Grupları Kan grup la rı bi lin me yen an ne ve ba ba nı n A kan gru plu ço - cuk la rı olmuştur. Bu na gö re, an ne ve ba ba nın kan grup la rı; An ne Ba ba I. A0 BB II. 00 AB III. B0 A0 du rum lar ın dan han gi le ri ola bi lir? A) Yal nız I B) Yal nız II C) Yal nız III D) I ve III E) II ve III. 9. A Rh(+) kan gruplu bir insanın B Rh( ) kan gruplu bir insandan kan alamamasının nedeni; I. alıcının kan plazmasında anti B bulunması, II. alıcının kan plazmasında anti D bulunması, III. vericinin alyuvar zarında B antijeni bulunması, IV. vericinin alyuvar zarında Rh antijeni bulunmaması faktörlerinin hangilerinden kaynaklanır? A) I ve II B) I ve IIl C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV. 10. Aşa ğı da ki şekilde bir ailedeki dört kardeşin kan gruplarının tespit çalışmasının sonuçları gösterilmiştir. Körfez Yayınları 11. Dört farklı ailedeki anne ve babanın Rh faktörü yönüyle kan grubu genotipleri aşağıda verilmiştir. An ne Ba ba I. Rr Rr II. rr Rr III. RR rr lv. rr RR Genotipleri verilen ailelerden hangilerinde oluşacak çocuklarda kan uyuşmazlığı gözlenebilir? A) I ve III B) Il ve III C) Il ve IV D) lli ve IV E) II, lll ve IV 12. Kan grubu ile ilgili A, B ve Rh antijeni bulunduran bir insan; I. AB Rh(+), II. A Rh( ), III. B Rh(+), lv. 0 Rh( ) kan gruplu bireylerden hangilerine kan verebilir? A) Yal nız I B) Yal nız IV C) l ve III D) li ve IV E) l, II ve IV. 13. Aşağıdaki soy ağacında bazı bireylerin kan grubu fenotipleri gösterilmiştir.. Kan grupları yönüyle bu aile ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) Anne ve baba birbirlerine kan veremezler. B) Selim, Orhan a kan verebilir. C) Rh faktörü yönüyla anne ve baba heterozigot genotipli olabilir. D) Zeynep, kan grupları yönüyle homozigot genotiplidir. E) Betül, Selim e kan verebilir. Numaralı bireyler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) l ve ll numaralı birey aynı kan grupludur. B) ll numaralı bireyde mutlaka 0 geni bulunur. C) lll numaralı bireyde A veya B geni bulunabilir. D) lv numaralı birey B kan gruplu olmayabilir. E) l numaralı bireyin genotipi bilinemez. Test 13 CA 1.D 2.E 3.B 4.C 5.D 6.C 7.E 8.E 9.B 10.E 11.C 12.A 13.E

27 BİYOLOJİ Modern Genetik Cinsiyete Bağlı Kalıtım 11. SINIF Sayısal Canlılarda cinsiyetin çevresel etkenlerle belirlenmesi durumuna fenotipik cinsiyet oluşumu, cinsiyetin genlerle belirlenmesi durumuna ise genotipik cinsiyet oluşumu denir. Buna göre, aşağıdaki olaylardan hangisi fenotipik cinsiyet oluşumu örneğidir? A) Bir omurgasız hayvan türünde embriyonunun anneye bağlı kalması ile erkek, serbest gelişmesiyle dişi bireylerin oluşması B) Bal arılarında n kromozomlu bireylerin erkek, 2n kromozomlu bireylerin dişi olması C) Memelilerde XX kromozomlu bireylerin dişi, XY kromozomlu bireylerin erkek olması D) Tavuklarda ZZ kromozomlu bireylerin erkek, ZW kromozomlu bireylerin dişi olması E) Sirke sineklerinde iki tane X kromozomu bulunduranların dişi, bir tane X kromozomu bulunduranların erkek olması 2. İn san da cinsiyet kromozomlarında cinsiyetle ilgili özelliklerin yanında vücut özellikleri de taşınabilmektedir. Bu şekildeki kalıtıma; I. hemofili hastalığı, II. renk körlüğü, III. balık pulluluk, IV. göz rengi özelliklerinden hangileri örnek verilebilir? A) l ve li B) ll ve lii C) Ill ve IV D) I, ll ve Ill E) ll, III ve IV. 3. İnsanda ayrılmama sonucu oluşan yumurta hücresinin normal spermle döllenmesi sonucu oluşan bireylerin cinsiyetleri ve isimlendirilmeleri aşağıdakilerin hangisinde yanlış olarak verilmiştir? 4. İnsanda cinsiyet kromozomları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Dişi bireylerdeki her iki X kromozomunun karşılıklı bölgelerinde aynı karakterlerle ilgili gen bulunur. B) Erkek bireylerde X ve Y kromozomlarının bazı bölgelerinde allel gen bulunmaz. C) X ve Y kromozomlarının üzerinde cinsiyet genlerinin dışında vücut özellikleri ile ilgili genler de bulunur. D) Y kromozomunda bulunan genler X kromozomunda bulunamaz. E) X kromozomunda baskın veya çekinik özellikte genler bulunabilir. 5. Bir ailedeki anne ve babanın genotipinin aşağıdakilerin hangisindeki gibi olması durumunda kesinlikle renk körü çocukları oluşmaz? Anne Baba A) X R X r X r Y B) X R X R X r Y C) X R X r X R Y D) X r X r X R Y E) X r X r X r Y 6. Canlılarda mayoz bölünme sırasında özellikle homolog kromozomlarda ayrılmama olayı gerçekleşebilmektedir. Bu durumda eksik veya fazla kromozom içeren gametler oluşmaktadır. Az da olsa mayozun ikinci bölünme evresinde de ayrılmama olayı gerçekleşebilir. Buna göre, aşağıda oluşan bireylerden hangisinin gametlerinde mayoz bölünmenin ikinci aşamasında ayrılmama olayının gerçekleştiği kesindir? A) 44 + XXX Süper dişi B) 45 + XY Down sendromlu erkek C) 43 + XX Turner sendromlu dişi D) 45 + XX Down sendromlu dişi E) 44 + XXY Klinefelter erkek A) 44 + XXX B) 45 + XY C) 43 + XX D) 45 + XX E) 44 + XYY

28 Modern Genetik Cinsiyete Bağlı Kalıtım Bir ailenin iki kız çocuğundan bir tanesi hemofili hastası diğeri ise sağlamdır. Buna göre, anne ve babanın bu özellik yönüyle genotipi aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? Anne Baba A) X H X h X h Y B) X H X H X h Y C) X H X h X H Y D) X h X h X H Y E) X h X h X h Y. 10. Hemofili geni taşıyıcısı bir anne ile hemofili babanın çocuklarında hemofili hastalığının görülme olasılığı aşağıdakilerden hangisidir? A) % 0 B) % 25 C) % 50 D) % 75 E) % Aşağıdaki soy ağacında X e bağlı çekinik olarak taşınan renk körlüğünü fenotipinde gösteren bireyler taralı olarak gösterilmiştir. 8. Anne ve babada homozigot baskın olarak bulunan bir genin etkisinin, çocuklarının fenotipinde görülmemesinin nedeni; I. mutasyon, II. ayrılmama, III. krossing over olaylarından hangileri olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III 9. Aşağıdaki şekilde X ve Y kromozomları şematize edilmiştir. (İnsanda XX kromozomlu bireyler dişi, XY kromozomlu bireyler erkek olmaktadır.). Körfez Yayınları Numaralı bireyler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) l numaralı bireyde renk körlüğü geni vardır. B) ll numaralı bireyde renk körlüğü geni yoktur. C) lll numaralı birey annesinden renk körlüğü geni almamıştır. D) lv numaralı birey renk körlüğü yönüyle heterozigottur. E) V numaralı bireyin çocuklarında renk körlüğü görülebilir İnsanda 44 + X0 genotipli bir birey; I. gonozomlarında ayrılmama olmuş yumurta ile normal bir spermin birleşmesi, II. otozomlarda ayrılmama olmuş sperm ile normal yumurtanın birleşmesi, III. gonozomlarında ayrılmama olmuş sperm ile normal yumurtanın birleşmesi durumlarından hangilerinin sonucunda oluşabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II Buna göre, X ve Y deki numaralı bölümlerde bulunan genlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) 1. ve 3. bölgelerdeki genler erkek bireylerde birer tane olarak bulunur. B) 2. bölgede bulunan çekinik bir genin aynısı, 4. bölgede de bulunabilir. C) 3. bölgede bulunan genin etkisi sadece erkek bireylerde görülür. D) 1. bölgede bulunan çekinik bir gen dişi bireylerde homozigot olarak bulunabilir. E) 1. bölgede bulunan genin etkisi sadece dişi bireylerde ortaya çıkar. D) I ve III E) I, II ve III. 13. İnsanda aşağıdaki özelliklerden hangisi erkek bireylerde dişi bireylere göre daha fazla gözlenir? A) Kahverengi göz rengi B) A kan grubu C) Dil yuvarlayabilme D) Renk körlüğü E) Akdeniz anemisi Test 14 CA 1.A 2.D 3.C 4.D 5.B 6.E 7.A 8.A 9.E 10.C 11.B 12.D 13.D

29 BİYOLOJİ Kalıtımda Soy Ağaçları 11. SINIF Sayısal Aşağıdaki soy ağacını oluşturan bireyler numaralarla göste-rilmiştir. 4. Aşağıdaki soy ağacında otozomal çekinik olarak taşınan bir özelliği fenotipinde gösteren bireyler taralı olarak gösterilmiştir. l Buna göre, numaralı bireylerden hangileri arasında genetik akrabalık bulunmaz? A) 1 ve 9 B) 3 ve 8 C) 2 ve 5 D) 2 ve 7 E) 4 ve 9 2. Aşağıdaki soyağacında bir ailedeki bazı bireylerin kan grubu fenotipleri gösterilmiştir. 0Rh(+) ARh(+) Buna göre numaralı bireylerden hangileri AB kan gruplu olamaz? l lll lv 0Rh(+) ARh( ) BRh(+) A) Yalnız l B) Yalnız ll C) ll ve lv D) l, ll ve lll E) ll, lll ve lv ll Buna göre numaralı bireylerden hangilerinde bu özellikle ilgili çekinik gen bulunduğu kesin değildir? A) Yalnız lv B) Yalnız V C) l ve lll D) ll ve lll E) lv ve V 5. Aşağıdaki soy ağacında X e bağlı çekinik olarak taşınan bir özelliği fenotipinde gösteren bireyler taralı olarak gösterilmiştir. ll lll lv V 3. Kalıtımda kullanılan soy ağaçları ile ilgili; I. Taranmayan bireyler ile taralı bireylerin fenotipleri farklı olur. II. Taralı olarak verilen bireyler baskın ise genotipleri her zaman heterozigot olur. III. Taralı bireyler dişi ise özellik sadece X krozomozomu ile taşınır. bilgile rin den han gi le ri doğrudur? A) Yal nız I B) Yal nız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III Buna göre, numaralı bireylerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur? A) l numaralı bireyde bu özellikle ilgili gen yoktur. B) ll numaralı bireyde bu özellikle ilgili bir tane gen bulunur. C) lll numaralı bireyde bu özellikle ilgili bir tane gen bulunur. D) lv numaralı birey bu özellikle ilgili geni erkek çocuğuna aktarmıştır. E) V numaralı bireyde bu özellikle ilgili gen yoktur.

30 Kalıtımda Soy Ağaçları Aşağıdaki soy ağacında belirli bir özelliği fenotipinde gösteren bireyler taralı olarak verilmiştir. 8. Aşağıdaki soy ağacında, dört farklı ailede X e bağlı çekinik bir özelliği fenotipinde gösteren bireyler taralı olarak verilmiştir. Bu özelliğin kalıtımı; I. otozomal baskın, II. otozomal çekinik, III. çok alelli olmayan otozomal eşbaskın genler den han gi le ri ile sağlanabilir? A) Yal nız I B) Yal nız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III 7. Aşağıdaki soy ağacında, X e bağlı çekinik olarak taşınan renk körlüğünü fenotipinde gösteren bireyler taralı olarak verilmiştir. Körfez Yayınları Buna göre, verilen ailelerin hangilerinde ilgili özelliğin kalıtımında kesinlikle ayrılmama olayı gerçekleşmiştir? A) Yalnız 1. aile B) Yalnız 2. aile C) 1. ve 3. aile D) 2. ve 4. aile E) 2., 3. ve 4. aile 9. Aşağıdaki soy ağacında bazı bireylerin kan grubu fenotipleri verilmiştir. B 0 B l 0 Buna göre, numaralı bireylerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) l numaralı birey renk körlüğü genini sadece annesinden almıştır. B) ll numaralı birey annesinden baskın olan geni almıştır. C) lll numaralı bireyde bu özellikle ilgili bir tane gen bulunur. D) lv numaralı birey babasından bu özellikle ilgili gen almamıştır. E) V numaralı birey bu özellik yönüyle heterozigot genotiplidir. Bu na gö re, I, II ve III nu ma ra la rı ile gös te ri len bireylerin kan grubu fenotipleri aşağıdakilerden hangisi olamaz? I II III A) A B 0 B) B B B C) AB A B D) A 0 0 E) ll lll Test 15 CA 1.D 2.E 3.A 4.B 5.C 6.B 7.C 8.B 9.C

31 BİYOLOJİ DNA ve Özellikleri 11. SINIF Sayısal Hücrelerdeki DNA lar; I. hücrenin bölünmesi, II. hücredeki protein sentezi, III. hücrenin madde alış verişi olaylarından hangilerinin gerçekleşmesini doğrudan kontrol eder? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III. 2. Farklı türlere ait DNA larda; I. pürin ve pirimidin bazlarının eşit olması, II. nükleotitlerin karşılıklı olarak hidrojen bağlarıyla bağlanması, III. adenin ve timin bazlarının guanin ve sitozin bazlarından fazla olması, lv. bir tane gen bulundurması özel lik le rin den han gi le ri ortaktır? A) l ve ll B) ll ve lii C) lll ve IV D) I, ll ve IlI E) li, lll ve IV nükleotitten oluşan bir DNA molekülünde 400 guanin nükleotit bulunmaktadır. Buna göre, bu DNA molekülündeki zayıf hidrojen bağı sayısı aşağıdakilerden hangisidir? A) 1400 B) 2800 C) 3200 D) 3600 E) Hücrelerde DNA ya ait nükleotit sentezinde; I. enzim, II. urasil, III. fos fat, IV. de ok si ri boz mo le kül le rin den han gi le ri kul la nıl ır? A) I ve II B) I ve III C) Il ve III D) I, IIl ve IV E) I, II, III ve IV 6. Hüc re de DNA nükleotitlerinin sen tez len me si sırasın da mey da na ge len deği şimlerin bazıları aşağıda ki gra fik ler de gös te ril miş tir. Bu na gö re, I, II ve III no lu yer le re aşağı da ve ri len ler den han gi le ri ya zı la bi lir? I II III A) En zim Adenin ATP B) Riboz Fosfat Su C) En zim Su ATP D) Urasil Guanin Deoksiriboz E) Ri boz Su ATP 4. Bir DNA mo le kü lü nün tek zin ci rin de, 70 ade nin, 110 si to zin, 130 gu anin ve 40 ti min nük le otit bu lun mak ta dır. Bu na gö re, bu DNA mo le kü lü ile il gi li ola rak aşağıda ve ri len ler den han gi si yan lıştır? A) Top lam nük le otit sa yı sı 700'dür. B) Pü rin nük le otit sa yısı 350'dir. C) Hid ro jen ba ğ sa yı sı 675'tir. D) Eşlenmesi sırasında 698 molekül su açı ğa çı kar. E) De ok si ri boz şe ker sa yısı 700'dür. 7. Bir zincirindeki nük le otit sa yı sı bi li nen DNA mo le kü lü ile il gi li aşa ğıda ve ri len bil gi ler den han gi sine ulaşılamaz? A) De ok si ri boz şe ker sayısı B) Hid ro jen bağ sa yı sı C) Fos fat sa yı sı D) Pü rin baz la rı nın pi ri mi din baz la rı na ora nı E) Ti min le rin ade nin le re ora nı

32 DNA ve Özellikleri Bir DNA molekülü ile ilgili; I. ade nin = timin, II. pürin = pirimidin, III. de ok si ri boz = fosfat, IV. toplam nükleotit = hidrojen bağ sayısı 11. DNA nın ya pı sı na ka tı lan azo tun ta bi at ta nor mal azot (N 14 ) ve Ağır azot (N 15 ) ol mak üze re iki çeşi di var dır. Ya pı sın da - ki azot çe şi di bi lin me yen bir bak te ri, azot çe şi di bi lin me yen bir or tam da bir kez bö lün ü yor. Olu şan yeni bak te ri ler in ce - len di ğin de her iki bak te ri DNA sı nın da me lez (N 14 N 15 ) ol - du ğu gözleniyor. eşitliklerinden hangileri doğrudur? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) l, II ve Ill E) ll, III ve IV zayıf hidrojen bağı bulunan bir DNA da top lam 1200 si to zin nük le otit bulunmaktadır. Buna gö re, DNA da ki top lam nükleotit sa yı sı aşa ğıda - ki se çe nek ler den han gisin de doğru olarak veril miş - tir? A) 9000 B) C) D) E) İnsanda zatürre hastalığına neden olan bakterinin kapsüllü ve kapsülsüz iki formu vardır. Avery ve arkadaşları zatürre hastalığına neden olan bu bakteriyi kullanarak aşağıdaki deneyleri yapmıştır. - Canlı kapsülsüz bakteriler fareye enjekte edilmiş Fare yaşamını sürdürmüştür. - Canlı kapsüllü bakteriler fareye enjekte edilmiş Fare zatürre hastalığından ölmüştür. - Isıtılarak öldürülmüş kapsüllü bakteriler fareye enjekte edilmiş Fare yaşamını sürdürmüştür. - Isıtılarak öldürülmüş kapsüllü bakteriler ile canlı kapsülsüz bakteriler karıştırılarak fareye enjekte edilmiş Fare zatürre hastalığından ölmüştür. Bu deney sonuçlarına gö re, DNA ile ilgili aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılabilir? A) Canlı kapsülsüz bakterilerde DNA bulunmaz. B) Isıtılarak öldürülmüş kapsüllü bakterilerde enzimler çalışmaya devam eder. C) Kapsülsüz bakterilere geçen DNA molekülü yeni özelliklerin oluşmasını sağlamıştır. D) Kapsülsüz bakterilerdeki DNA nın eşlenme özelliği yoktur. E) Farenin savunma sistemi kapsüllü bakterileri yok edebilecek özelliktedir. Körfez Yayınları Bu na gö re, ilk bak te ri DNA sın da ki ve or tam da ki azot çe şi di il gi li verilen aşa ğı da ki seçenekler den han gi si doğ ru dur? İlk bak te ri DNA sı Or tam Azo tu A) N 14 N 14 N 14 B) N 14 N 15 N 14 C) N 14 N 15 N 15 D) N 15 N 15 N 14 E) N 15 N 15 N Nükleik asitlerle ilgili; l. yapısında pürin bazı bulundurma, ll. kendini eşleyebilme, lll. eşit sayıda şeker ve fosfat bulundurma, lv. hücre yönetimini kontrol etme özelliklerinden hangileri sadece DNA için geçerlidir? A) l ve ll B) l ve lll C) ll ve lv D) l, lll ve lv E) ll, lli ve IV 13. DNA nın yarı korunumlu olarak eşlendiğini, eşlenme sonucu oluşan DNA larla ilgili; l. oluşan DNA ların nükleotit dizilişlerinin aynı olması, ll. lll. oluşan DNA larda aynı sayıda nükleotit bulunması, oluşan DNA lardaki sadece bir zincirin eski DNA ya ait olması, lv. oluşan DNA lardaki sadece bir zincirin hücredeki serbest nükleotitlerden oluşması özelliklerinden hangileri ispatlar? A) l ve ll B) l ve lll C) lll ve lv D) l, lll ve lv E) l, ll, lli ve IV Test 16 CA 1.C 2.A 3.C 4.C 5.D 6.B 7.B 8.D 9.E 10.C 11.D 12.C 13.C

33 BİYOLOJİ RNA ve Özellikleri 11. SINIF Sayısal RNA çeşitleri ile il gi li; I. DNA kontrolünde sen tez len me, II. ami noasit taşı ma, III. yapısında hidrojen bağı bulundurma, IV. protein sentezinde görev alma 4. Bazı ami no asit le rin mrna üzerindeki kodon karşılığı aşağıdaki tab lo da gös te ril miş tir. özellikle rin den han gi le ri ortaktır? A) I ve II B) I ve IV C) II ve III D) II ve IV E) I, II ve IV 2. Bir RNA mo le kü lün de ki ri boz şe ker sa yı sı nın bi lin me - siy le bu mo le kül de ki; I. sitozin sa yı sı, II. fos fat sa yı sı, III. adenin/urasil oranı, IV. nük le otit sa yısı nicelik le rin den han gi le ri bu lu na bi lir? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) I, II ve IV 3. Aşa ğı da ki şe kil de bir DNA mo le kü lü nün il gi li gen böl ge sin - den sen tez le nen mrna da ki nük le otit di zi li şi ve ril miş tir. Bu na gö re, hüc re ler de ki genetik bil gi akışı ile il gi li aşa - ğı da ki yargı lar dan han gi si söy le ne mez? A) Bir ami no asitin bir den faz la ko donu olabilir. B) Ala nin ami no asi ti ni ta şı yan trna, SGA ola bi lir. C) Kodon çeşidi aminoasit çeşidinden fazladır. D) Bazı aminoasit çeşitlerinin kodonları aynı olabilir. E) Valin ami no asi ti nin DNA da ki bir ko du SAA ola bi lir. 5. Bir DNA mo le kü lün de top lam 2400 deoksiriboz şekeri bulunmaktadır. Bu na göre, bu DNA dan sen tez lenecek mrna molekülün de en faz la kaç kodon bulunabilir? A) 200 B) 400 C) 800 D) 1200 E) Aşa ğı daki şekilde bir mrna mo le kü lü nün nük le otit di zi li şi göste ril miş tir. Bu na gö re, bu mrna nın sen te zi için şif re ve ren DNA zin ci rinin kar şı sın da ki zin cir de, nük le otit di zi li şi aşağı - da ki se çe nek ler den han gi sin de doğru ola rak ve ril miş - tir? A) AUS GG S U GA B) ATS GG S AGT C) TAG SS G AST D) TAS GGS T GA E) TAG GG S A SA Bu na gö re, bu mrna nın sen te zi için şif re ve ren DNA zin ci rindeki T / S oranı kaçtır? A) 1 B) 1/4 C) 2/5 D) 5/3 E) 7/13 7. Bir RNA molekülünde aşağıdaki eşitliklerden hangisi bulunur? A) Adenin = Urasil B) Sitozin = Guanin C) Pürin = Primidin D) Fosfat = Riboz E) Riboz = Urasil

34 RNA ve Özellikleri DNA üzerindeki bir gen bölgesinin anlamlı zincirindeki nükleotit dizilişleri aşağıda gösterilmiştir. Buna göre, bu zincirden protein sentezlenirken kullanılan trna ların antikodon dizilişi, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? trna antikodonları A) UUA AUS GSA USG B) UAU UAS SGU ASS C) AAU UAG SGU ATS D) UAU UAG SGU UGS E) AAU UAG GGU ASS 9. Nükleik asitlerle ilgili; I. deoksiriboz şekeri bulundurma, II. urasil bazı bulundurma, III. tek zincirli olma, lv. 5C lu şeker bulundurma özelliklerinden DNA ve RNA ya ait olanlar aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? DNA RNA A) Yalnız ll l, lll ve lv B) l ve ll lll ve lv C) l ve lv ll, lll ve lv D) l, lll ve lv l, ll ve lll E) ll, lll ve lv l, ll ve lll Körfez Yayınları 11. DNA nın kendini eşlemesi sırasında gerçekleşen; l. hidrojen bağlarının koparılması, ll. pürin bazlarının kullanılması, lll. şeker- fosfat bağlarının oluşması, lv. DNA polimeraz enziminin görev yapması olaylarından hangileri RNA sentezinde de meydana gelir? A) l ve ll B) l ve lll C) ll ve lv D) l, ll ve lll E) ll, lli ve IV 12. Nükleotitlerin yapısına katılabilen moleküller aşağıdaki şemada gösterilmiştir. NÜKLEOTÝT Organik baz Fosfat 6 Þeker Adenin Riboz 7 Deoksiriboz 8 Bu moleküllerden DNA da ve RNA da ortak olarak bulunanlar aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir? A) 1, 2, 3 ve 6 B) 1, 2, 3 ve 8 C) 2, 3, 5 ve 8 D) 3, 4, 5 ve 7 E) 4, 5, 6 ve Aşağıdaki şekilde trna yapısı gösterilmiştir. 1 Guanin 2 Sitozin 3 Timin 4 Urasil Canlılardaki mrna molekülü ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Her hücrede farklı sayıda bulunur. B) Düz zincirli olup, hidrojen bağları bulundurmaz. C) Her kodon çeşididinden bir tane bulundurur. D) DNA tarafından gerektiğinde sentezi yapılır. E) Hücrelerde en az bulunan RNA çeşididir. Buna göre, numaralı bölgelerden hangisi trna nın çeşidini belirlemede kullanılır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 Test 17 CA 1.B 2.D 3.C 4.D 5.B 6.D 7.D 8.A 9.C 10.C 11.D 12.A 13.C

35 BİYOLOJİ Protein Sentezi 11. SINIF Sayısal Aşağıdaki şekilde santral dogma olayları gösterilmiştir. 4. Bir protein sentezinde kullanılan mrna'daki nükleotit sayısının bilinmesiyle; Numaralı olaylardan hangileri bütün hücrelerde ortak olarak meydana gelir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 2. Protein sentezinde meydana gelen bazı olaylar şunlardır: I. Ribozomun alt birimlerinin geçici olarak birbirine tutunması II. trna ların ribozoma aminoasit taşıması III. DNA nın ilgili gen bölgesinden mrna sentezlemesi IV. Amino asitler arasına peptit bağı kurularak suyun açığa çıkması Bu olayların gerçekleşme sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) III - I - II - IV B) I - II - IV - III C) II - III - I - IV D) I - II - III - IV E) IV - III - I - II 3. Protein sentezinde bazı maddelerin miktarında oluşan değişim aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. I. ilgili gendeki fosfat sayısı, II. ilgili gendeki nükleotit sayısı, III. kullanılacak aminoasit çeşidi sayısı, IV. anlamlı zincirdeki nükleotit sayısı niceliklerinden hangileri belirlenebilir? A) I ve II B) II ve Ill C) IlI ve IV D) I, II ve IV E) li, IlI ve IV 5. Aşa ğı da ki ler den han gi si tür ler ara sın da pro te in yapılarının fark lı ol ma sın da et ki li değil dir? A) Pro te in ya pı sı na ka tı lan ami noasit le rin farklı olması B) Pro te in sen tezinin farklı ribozomlarda yapılması C) DNA nükleotit dizilişinin fark lı ol ma sı D) mrna lar da fark lı ko don la rın bu lun ma sı E) Pro te in ya pı sı na ka tı lan ami noasit le rin diziliş sırasının farklı olması 6. Protein sentezi sürecinde aşağıdaki yapı ve moleküllerden hangisi kullanılmaz? A) Glikoz B) Aminoasit C) mrna D) Ribozom E) trna 7. Protein sentezinde gerçekleşen; Buna göre; I. a oluşan peptit bağı sayısını gösterir. II. b sitoplazmadaki serbest aminoasit miktarını gösterir. III. c oluşan su miktarı sayısını gösterir. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III I. mrna nın sentezlenmesi, II. kodon - antikodon arasında hidrojen bağlarının oluşması, III. aminoasitler arası peptit bağlarının kurulması, IV. trna nın aminoasit ile bağlanması olaylarından hangileri ribozom organelinde meydana gelir? A) I ve II B) II ve Ill C) IlI ve IV D) I, II ve IV E) li, IlI ve IV

36 Protein Sentezi Canlılarda çevresel faktörlerin etkisi ile meydana gelen ve kalıtsal olmayan değişimlere modifikasyon denir. Türün yaşama ve üreme şansını artıran ve kalıtsal olan özelliklere ise adaptasyon denir. 11. Prokaryot ve ökaryot hücrelerdeki protein sentezinde bazı farklılıklar gözlenir. Bu farklılığa; Buna göre; l. memelilerde çift yumurta ikizlerinin her ikisinde de akciğerlerinde alveol bulunması, ll. aynı bitki türünün yüksek bölgelerde yetişen bireylerinin deniz seviyesinde yetişenlere göre daha kısa olması, lll. çuha çiçeğinin C de beyaz, C de kırmızı çiçekler açması, lv. rüzgarla tozlaşan bitkilerin, böceklerle tozlaşanlara göre daha fazla polen oluşturması, özelliklerinden modifikasyon ve adaptasyon örnekleri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? Modifikasyon Adaptasyon A) l ve ll lll ve lv B) l ve lll ll ve lv C) ll ve lll l ve lv D) ll ve lv l ve lll E) lll ve lv l ve ll 9. Bir hücrede protein sentezinden sonra aşağıdaki olaylardan hangisi gerçekleşmez? A) Kullanılan mrna nın golgide depolanması B) Sentezlenen polipeptit zincirinde yapısal değişimlerin olması C) Ribozomun iki ayrı biriminin ayrılması D) trna ların sitoplazmadaki serbest aminoasitlerle birleşmesi E) mrna nın aynı protein sentezi için tekrar kullanılması Körfez Yayınları I. mrna sentezinin yapıldığı yapı, II. aminoasitler arası bağ çeşidi, III. protein sentezinin yapıldığı organel, IV. sentezde kullanılan toplam aminoasit çeşidi sayısı durumlarından hangileri örnektir? A) Yal nız I B) Yal nız Il C) I ve III D) l, II ve III E) II, lll ve IV 12. Bir protein sentezinde proteinin bir bölümü için kullanılan kodon ve antikodonlar aşağıda verilmiştir: I. aminoasitin mrna sı: ASG II. aminoasitin trna sı: GUS III. aminoasitin mrna sı: GAU IV. aminoasitin trna sı: SAU Buna göre, proteinin bu bölümü için şifre veren anlamlı zincirin nükleotit dizilişi aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) ASG GAS TAG SAT B) GST STG ATS GTA C) TGS GTS STA SAT D) SAG STG STA GAS E) GST GAS GAT SAG 13. Bir protein sentezi için şifre veren gende 3600 nükleotit bulunmaktadır. 10. Bir protein sentezinde, sentezlenen proteindeki aminoasit sayısına aşağıdaki niceliklerden hangisinin bilinmesi ile ulaşılamaz? A) Şifre veren gendeki nükleotit sayısı B) Sentezde kullanılan aminoasit çeşitlerinin sayısı C) Anlamlı zincirdeki deoksiriboz şeker sayısı D) Sentezde kullanılan trna molekülü sayısı E) Sentez sırasında dehidrasyon ile açığa çıkan su molekülü sayısı Bu genin kullanıldığı protein sentezi olayları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Şifrenin aktarıldığı mrna da 1800 nükleotit bulunur. B) Protein sentezi sırasında en fazla 61 çeşit trna kullanılır. C) Proteinin yapısına 599 molekül aminoasit katılır. D) Protein sentezi sırasında en fazla 64 çeşit kodon kullanılır. E) Aminoasitlerin bağlanmasıyla dehidrasyon ile açığa çıkan su molekülü sayısı 598 dir. Test 18 CA 1.D 2.A 3.D 4.D 5.B 6.A 7.B 8.C 9.A 10.B 11.A 12.C 13.D

37 BİYOLOJİ Nükleik Asitler Genel 11. SINIF Sayısal Hücrelerde DNA eşlenmesiyle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Eşlenme ile oluşan iki DNA nın nükleotit dizilişi aynı olur. B) Eşlenme ile oluşan iki DNA nın birer zinciri eski DNA ya ait olur. C) Eşlenme sırasında birden fazla enzim çeşidi kullanılır. D) Eşlenme sırasında hücredeki su miktarı azalır. E) Eşlenmeye bağlı hücredeki serbest nükleotit sayısı azalır. 2. Ökaryot hücrelerde protein sentezi sürecinde; I. mrna nın sentezlenmesi, II. kodon - antikodon arasında hidrojen bağlarının oluşması, III. aminoasitler arası peptit bağlarının kurulması, IV. trna nın aminoasit ile bağlanması olaylarından hangileri çekirdek içerisinde gerçekleşir? A) Yalnız I B) Yalınız Ill C) I ve Il D) II ve IV E) I, IlI ve IV 3. Himalaya tavşanının sırt bölgesi traş edilerek buz torbası bağlandığında zamanla siyah tüylerin çıktığı aşağıda gösterilmiştir. 4. Aşağıdaki şekilde santral dogma olayları gösterilmiştir. Buna göre, numaralı olaylarla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur? A) l. olay bütün protein sentezi olayları sırasında gerçekleşir. B) ll. olay bütün hücrelerde sitoplazmada meydana gelir. C) lll. olayda trna lar mrna kodon sırasına göre ribozoma getirilir. D) lv. olay sırasında ATP enerjisi kullanılmaz. E) lv. olayda hücredeki su miktarı azalır. 5. Aşa ğı da ki ler den han gi sinin bilinmesi ile bir DNA yı oluşturan nükleotit çeşitlerinin sayısı bilinir? A) DNA daki toplam gen sayısı B) DNA daki toplam adenin ve sitozin sayısı C) DNA daki toplam guanin ve sitozin sayısı D) DNA daki toplam pürin bazlarının sayısı E) DNA daki toplam hidrojen bağı sayısı 6. Bir proteinin sentezini sağlayan gende SGA genetik kodu mutasyon ile SGG koduna dönüştüğünde protein yapısının değişmediği, SUA koduna dönüştüğünde ise protein yapısının değiştiği tespit edilmiştir. Buna göre; Ribozom l DNA ll mrna lll trna lv Protein Bu olayın modifikasyon olduğu; I. siyah tüy çıkan tavşanın yavrularının normal olması, II. siyah tüylerin kazınıp doğal haline bırakıldığında beyaz tüylerin çıkması, III. siyah tüylerin tavşanın yaşamı boyunca kalması durumlarından hangileri ile anlaşılır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III I. farklı kodonların aynı aminoasiti şifreyebildiği, II. bazı nokta mutasyonların anormal etki oluşturmadığı, III. mutasyona neden olan bir faktörün sentezlenen protein çeşidini etkileyebildiği, IV. bir aminoasit çeşidinin farklı trna ile taşındığı sonuçlarından hangilerine ulaşılabilir? A) I ve II B) II ve IV C) IlI ve IV D) I, II ve Ill E) li, IlI ve IV

38 Nükleik Asitler Genel Farklı canlılarda; I. nişasta, II. antikor, III. enzim, IV. trigliserit moleküllerinin hangilerinin sentezinde doğrudan DNA molekülü görev alır? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve III nükleotitten oluşan bir gende 300 adenin, 600 sitozin, 100 timin nükleotit bulunmaktadır. Anlamlı zincir üzerindeki guanin sayısı ise 200 dür. Buna göre, bu genden sentezlenen mrna daki sitozin sayısının toplam nükleotit sayısına oranı aşağıdakilerden hangisidir? A) 1/2 B) 2/7 C) 2/9 D) 3/8 E) 1/12 D) I, ll ve IV E) II, lll ve IV. 8. Aşağıdaki şekilde DNA nın genel yapısı gösterilmiştir. Bu şekle göre, DNA ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılmaz? A) DNA yı oluşturan bütün nükleotitlerde şeker ve fosfat bulunduğu B) Bir DNA üzerinde çok sayıda gen bulunduğu C) DNA çift zincirin bir pürin bazı ile pirimidin bazının karşılıklı dizildiği D) DNA daki karşılıklı nükleotitlerin zayıf hidrojen bağları ile bağlandığı E) DNA nükleotitlerinin alt alta şeker ve fosfat bağları ile bağlandığı Körfez Yayınları 11. Bir genden sentezlenen mrna daki riboz şeker sayısının saptanmasıyla, bu gendeki, bilgilerinden hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız Il C) Yalnız IlI D) I ve Ill E) l, II ve Ill 12. Aşağıda ökaryot bir hücredeki protein sentezi şematize edilmiştir. S GS A U G S S U Protein U S G G S U A U S G G A A G S U U A trna U A A mrna nýn okunma yönü Buna gö re, aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 9. Hücrede RNA sentezi olaylarında aşağıdaki moleküllerden hangisi en fazla miktarda kullanılır? A) Adenin B) Urasil C) Guanin D) Riboz E) Timin A) Sentezde 6 aminoasit kullanılır. B) Protein sentezine bağlı olarak 6 molekül su oluşur. C) UAA kodonunun karışısına trna bağlanmaz. D) Bu mrna nın üretildiği gende 13 tane timin vardır. E) Bu sentez UAA kodonu ile sonlanır.v Test 19 CA 1.D 2.A 3.D 4.C 5.B 6.D 7.C 8.B 9.D 10.E 11.E 12.B

39 BİYOLOJİ Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji 11. SINIF Sayısal Günümüzdeki biyoteknolojik çalışmalar ile bir canlıdan alınan gen başka bir canlının genomuna aktarılarak rekombinant DNA (genetik bilgisi değiştirilmiş DNA) elde edilebilmekte ve bu şekildeki DNA canlıya aktarılarak canlının genetik bilgisine yeni genler eklenmiş olmaktadır. Bu çalışmalara genel olarak rekombinant DNA teknolojisi adı verilmektedir. Rekombinant DNA teknolojisi ile aşağıdaki çalışmalardan hangisi yapılamaz? A) Böceklere karşı savunmasız olan bitki türlerine diğer bitki-lerden gen aktarımı ile böceklere karşı savunma maddelerinin ürettirilmesi B) A vitamini üretemeyen pirinç bitkisine ilgili gen aktarılarak A vitamini üretmesinin sağlanması C) Soyu tükenmekte olan bir memeli hayvan türünün klonlama yöntemi ile çoğaltılması D) İnsülin hormon geninin bakterilere aktarılarak bakterinin insülin üretmesinin sağlanması E) İnsan zigotunda bulunan kalıtsal hastalık genlerinin sağlam genler ile değiştirilerek genetik olarak daha sağlıklı bireylerin oluşturulması. 2. İnsandaki kök hücreler, I. embriyonik kök hücre, II. fetüs kök hücresi, III. kordon kanı kök hücresi, IV. yetişkin kök hücresi şeklinde gruplandırılır. Bu kök hücre çeşitlerinin farklılaşma yeteneklerinin fazla olandan az olana doğru sıralanması aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) l - ll - lll - lv B) l - lll - ll - lv C) ll - lv - lll - l D) lll - ll - l - lv E) lv - lll - ll - l 4. Kök hücrelerin hızlı mitoz bölünme ve farklılaşma yetenekleri vardır. Özellikle embriyonik kök hücrelerin bulunduğu ortamdaki hücre çeşitlerine dönüşebilme yetenekleri vardır. Buna göre, embriyonik kök hücreler kullanılarak aşağıdaki çalışmalardan hangisi yapılamaz? A) Bazı doku ve organların laboratuvar şartlarında üre-tilebilmesi B) Doku kaybı olan hastalıkların iyileştirilmesi C) Bazı sinir sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi D) Laboratuvar şartlarında yeni bireylerin oluşturulması E) Karaciğerdeki bozulmaların daha hızlı iyileştirilmesi 5. Biyoteknolojide uygulanan poliploidi yöntemi ile ilgili; I. 3n, 4n, 5n gibi normalden fazla kromozom takımı içeren bireylerin üretilmesi olayıdır. II. Poliploidi ile oluşturulan bitkiler normalden daha büyük çiçek, meyve ve yaprak oluşturmaktadır. III. Poliplodi ile oluşturulan hayvanların et ve süt verimi artmaktadır. lv. Poliploidi bireylerin üretilmesi için mayoz ile oluşan gametlerin birleştirilmesi gerekir. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) l ve li B) ll ve lii C) ll ve IV D) Ill ve IV E) I, lll ve IV 6. Genetik kopyalama olayında bir canlıya ait vücut hücresinin çekirdeği boş yumurta hücresine aktarılarak zigot gibi davranması sağlanır. Bu şekilde oluşan embriyonik yapı uterusa yerleştirilerek yeni canlının oluşması sağlanır.. 3. İnsan için yararlı canlı türlerinin ıslah edilmesinde; I. yapay döllenme, II. poliploidi, III. gen aktarımı yöntemlerinden hangileri kullanılmaktadır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III Bu çalışma sürecinde aşağıdaki olaylardan hangisi yapılmaz? A) Dişi bireyden yumurtaların toplanması B) Dişi bireyden alınan yumutanın çekirdeğinin çıkarılması C) Kopyalanacak bireyden vücut hücresinin alınması D) Kopyalanacak bireyden alınan vücut hücresinin çekirdeğinin çıkarılması E) Yapay olarak oluşturulan embriyonun vücut dışında gelişmesinin sağlanması

40 Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji İnsan genom projesi ile; I. insanda kromozom sayısının tespit edilmesi, II. kromozomlarda bulunan gen sayısının tespit edilmesi, III. kromozomlardaki genlerin hangi olayları kontrol ettiğinin tespit edilmesi, IV. genler arasındaki etkileşimlerin tespit edilmesi amaçlarından han gi le ri hedeflenmektedir? A) I ve II B) I ve IIl C) Il ve III D) I, ll ve IV E) II, lll ve IV. 10. Canlılardaki DNA ve kromozomlar ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) DNA ların yapısında protein bulunmaz. B) DNA hücre bölünmesi ve protein sentezi sırasında kendini eşler. C) Kromozomlar hücre bölünmesi sırasında oluşturulan iki kromatitli yapılardır. D) Hücre bölünmesi sırasında kromozomlarda ayrılmamanın olması eksik veya fazla kromozom sayılı hücrelerin oluşmasına neden olur. E) DNA üzerindeki nükleotitlerin yanlış dizilişinden dolayı mutasyonlar ortaya çıkabilir.. 8. Aşağıdaki şekilde rekombinant DNA teknolojisi ile ilgili bir çalışma örneği gösterilmiştir. 123 K Havuç bitkisinden karoten sentez geninin (K) kesilmesi Buna göre; Karoten sentez geni I. farklı türler arasında gen aktarımının yapılabildiği, II. DNA ya eklenen genlerin bulunduğu hücrede aktif olabildiği, III. eklenen genlerin hücre metabolizmasını olumsuz et-kilediği, yorumlarından hangileri çıkarılabilir? Pirinç bitkisinin Turuncu renkli zigotundaki bir pirinç taneleri DNA ya karoten üreten bitkinin geninin eklenmesi oluþmasý A) Yalnız I B) Yalnız Il C) Yalnız III D) l ve Il E) l ve Ill. 9. Bitkilerde gen klonlaması çalışmaları ile; I. böceklere karşı dirençli bitki elde etme, II. normalden daha büyük meyve üreten bitki elde etme, III. protein içeriği artırılmış bitki elde etme, IV. bitkilerde hayvansal doku üretme sonuçlarından hangilerine ulaşılması hedeflenmektedir? A) I ve II B) I ve IV C) I, li ve Ill Körfez Yayınları 11. Biyoteknolojik çalışmalarda, bir canlıya ait gen, başka canlıların DNA larına eklenebilmektedir. Bu şekilde bir canlıya ait bazı moleküller genin aktarıldığı canlı tarafından da üretilebilmektedir. Bu çalışma yöntemi ile, insana ait aşağıdaki moleküllerden hangisi bakterilere sentezletilemez? A) Verem antikoru B) İnsülin hormonu C) Büyüme hormonu D) Heparin polisakkariti E) Fibrinojen proteini 12. Canlılarda gen transferinde gerçekleştirilen bazı olaylar şunlardır: I. Aktarılacak geni bulunduran DNA nın hücreden çıkarılması II. Rekombinant DNA nın hücre içine alınması III. Aktarılacak genin taşıyıcı plazmit DNA sı ile özel ligaz enzimleri ile birleştirilmesi IV. Aktarılacak olan genin özel restriksiyon enzimleri ile kesilerek çıkarılması Bu olayların gerçekleşme sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) III - I - II - IV B) I - II - IV - III C) II - III - I - IV D) I - II - III - IV D) I, II ve IV E) li, IlI ve IV E) I - IV - Ill - II Test 20 CA 1.C 2.A 3.E 4.D 5.A 6.E 7.E 8.D 9.C 10.B 11.D 12.E

41 BİYOLOJİ Ekoloji SINIF Sayısal Bir ekosistemin dengeli olarak devam etmesi için; I. üretici, II. tüketici, III. ayrıştırıcı, IV. parazit canlı gruplarından hangileri mutlaka bulunmalıdır? A) I ve II B) III ve IV C) I, II ve III D) I, III ve IV E) II, III ve IV. 2. Pa ra zit bitkiler, ih ti yaçları olan organik veya inorganik mad - de le ri diğer bit ki le rden alırlar. Bu na gö re, tam parazit ve yarı parazit bitkiler; I. gli koz, II. mineral, III. vi ta min mo le kül le rin den han gi le rini üzerinde yaşadıkları can lı - dan alı rlar? Tam pa ra zit Ya rı pa ra zit A) I ve II Yal nız III B) I ve III II ve III C) II ve III I ve III D) I, II ve III Yal nız II E) I, II ve III II ve III. 4. Alg ve mantardan oluşan liken birliği mutualist yaşama örnektir. Bu yaşam birliğinden her iki canlı da karşılıklı fayda sağlamaktadır. Bu iki canlının birlikte olduğu durumdaki gelişimleri l. grafikte gösterilmiştir. Bu birliktelikten mantarlar ayrıldığında ise algde ll. grafikte gözlemlenen değişim olmuştur. Buna göre; I. Alg ve mantar arasındaki mu tu alizm de zo run lu be ra - ber lik yok tur. II. Alg, otot rof ol du ğu için ge liş me si ne nor mal ola rak de - vam et miş tir. III. Birliktelik bozulduğunda mantar alge göre daha fazla zarar görmüştür. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) l, II ve III. 5. Omurgalı ve omurgasız hayvanların bazı türleri topluluk oluşturarak hayatlarını sürdürürler. Buna göre hayvanlar aşağıdakilerden hangisi için topluluk oluşturmazlar? A) Beslenme B) Üreme C) Yuva kurma D) Düşmandan korunma E) Rekabet. 3. Farklı canlılar arasında görülen; I. in san bağırsağında yaşayan bazı ba k te ri le rin vi ta min üret me si, II. ökse otunun, üzerinde yaşadığı bitkiden su ve mineral alması, III. alg ve mantarın birlikte yaşaması, IV. kuşların timsahın ağzındaki besin artıklarını temizlemesi şeklindeki beslenme ilişkilerinden hangileri mutualizme örnektir? A) I ve II B) III ve IV C) I, II ve III D) I, III ve IV E) Il, III ve IV 6. Tatlı suda yaşayan bir öglena türünün bulunduğu ortamdan iki ayrı şişeye su alınmıştır. Şişelerde eşit miktarda öglena bulunmaktadır. Şişelerden biri ışıklı ortamda diğeri karanlık ortamda bırakılmıştır. Buna göre, iki şişe arasında; I. oksijen miktarı, II. karbondioksit miktarı, III. birey sayısı, IV. besin miktarı niceliklerinden hangileri farklılık gösterir? A) I ve II B) II ve IV C) I, II ve III D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV.

42 Ekoloji Bir hayvan türü genç evrede bir hücreliler, küçük hayvanlar ve küçük bitkilerle; ergin evrede ise eklembacaklı ve yumuşakçalarla beslenmektedir. Bu hay van tü rü nün genç ve er gin ev re de ki bes len me bi çi mi aşağıdakilerden han gi sin de doğ ru ola rak ve ril - miş tir? Genç Ergin A) Otobur Karışık B) Karışık Etobur C) Otobur Etobur D) Etobur Etobur E) Karışık Otobur. 8. Aşağıdakilerden hangisi popülasyonun özelliklerinden değildir? A) Popülasyonların büyüme hızları sadece doğum ve ölüm oranına göre değişir. B) Birey sayıları çevresel faktörlerin etkisiyle değişebilir. C) Bireyler kendi aralarında çoğalabilirler. D) Popülasyonun bulunduğu ortamın bir taşıma kapasitesi vardır. E) Bir canlı türünün oluşturduğu topluluktur. 9. Aşağı da ki tab lo da bir li ken birli ği ni oluş tu ran man tar ve alg ara sın da ki et ki le şim gös te ril miş tir. Körfez Yayınları 10. Aynı ekosistemde bulunan üç farklı canlı türü ile ilgili; l. canlıda klorofil bulunduğu, ll. canlının saprofit beslendiği, lll. canlının oksijensiz solunum yaptığı şeklinde özellikler tespit edilmiştir. Bu na gö re, bu canlılarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) l. canlı inorganik maddelerden organik besin sentezi yapabilmektedir. B) l. canlının artması ekosisteme olumlu etki yapar. C) ll. canlı ekosistemdeki madde döngüsünde inorganik madde miktarını artırır. D) lll. canlı ekosistemdeki potansiyel enerjiden yararlanmaz. E) lll. canlı ekosisteme metabolik artıklar bırakabilir. 11. Bir hayvan populasyonunun büyümesi ile meydana gelen aşağıdaki olaylardan hangisi, bütün hayvan populasyonlarında ortak olarak gerçekleşmez? A) Besin miktarının azalması B) Birey sayısının artması C) Eşeyli üremenin azalması D) Artık madde miktarının artması E) Çevresel direncin artması. 12. Tek ta raf lı fay da esa sı na da yanan ya şam bi çi mi ne (kom men sa lizm) sa hip iki can lı tü rü nün po pu las - yonlarındaki birey sayısı de ği şim gra fiği aşa ğı da ki ler - den han gi si ola bilir? Bu et ki le şim ler de nu ma ra lar la gös te ri len yer le re aşa - ğı da ki mad de ler den han gi le ri gel me li dir? I II III IV A) Karbondioksit Su Be sin Oksijen B) Karbondioksit Oksijen Be sin Su C) Be sin Karbondioksit Su Oksijen D) Oksijen Be sin Karbondioksit Su E) Su Be sin Oksijen Karbon dioksit Test 21 CA 1.C 2.D 3.D 4.E 5.E 6.E 7.B 8.A 9.A 10.D 11.C 12.B

43 BİYOLOJİ Ekoloji SINIF Sayısal Üç farklı bitki türünün toprağın nem miktarına bağlı ola rak bi rey sa yı sın da ki de ği şi m aşağıdaki grafikte göste ril miş - tir. 4. Bir popülasyonun birey sayısının değişimi aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. Buna göre, P, R ve S türleri ile ilgili; I. Topraktaki nem miktarının artmasıyla birey sayısı sürekli azalır. II. P türü nemi az olan toprakta da gelişebilir. III. Üç türün de birlikte gelişebildiği nem oranı aralığı vardır. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III 2. Bir hayvan popülasyonunun büyüme hızı; I. birey sayısı artış hızı, II. popülasyonun yaş ortalaması, III. bireylerin ortalama boy uzunluğu, IV. popülasyonun ölüm oranı faktörlerinden hangilerine bağlı olarak değişir? Bu populasyonla ilgili; I. A evresinde üreme oranı ve ölüm oranı yaklaşık aynıdır. II. B evresinde ortam şartları populasyon için uygundur. III. C evresinde çevre direnci en az değerdedir. IV. D evresinde içe göç oranı artmıştır. yargılarından hangileri doğrudur? A) I ve II B) II ve III C) I, II ve IV D) I, IlI ve IV E) II, III ve IV 5. Farklı karasal biyomların oluşmasında; I. topraktaki su oranı, II. atmosferdeki azot miktarı, III. ekosistemdeki birey sayısı, A) Yalnız li B) I ve IlI C) II ve Ill IV. iklim özellikleri faktörlerinden hangileri etkili olmaktadır? D) II ve IV E) I, II ve IV. A) I ve II B) I ve IV C) II ve IV 3. Birlikte yaşayan canlılarda bir canlının diğer canlıya zarar vererek hayatını sürdürmesi parazitlik olarak isimlendirilir. Buna göre, bitkiler aleminde bulunan parazit canlılar; I. hayvanlardan glikoz alma, II. başka bir bitkinin dokuları arasında yaşama, Ill. başka bir bitkiden glikoz alma, lv. başka bir bitkiden mineral alma özelliklerinden hangilerine sahiptir? A) I ve II B) II ve III C) II ve IV D) III ve lv E) I, Il ve lll D) I, II ve III E) II, III ve IV. 6. Karasal bir ekosistemde aşağıdakilerden hangisi süksesyona neden olmaz? A) Toprağın su oranının azalması B) Yangın gerçekleşmesi C) 1. derece tüketicilerin sayısının artması D) Ekosisteme farklı bölgelerden başka tohumların gelmesi E) Ekosistemdeki bazı bireylerin fotosentez yapması

44 Ekoloji Aşağıdaki grafiklerde alabalık ve kurbağa yumurtalarının sıcaklığa olan tolerans sınırları verilmiştir. 10. İki canlı arasındaki beslenme ve yaşam ilişkisine bağlı olarak canlıların populasyonlarındaki birey sayısı değişimi aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. Buna göre;. I. Alabalık ve kurbağalarda 10 C de yumurtadan çıkan yavru sayısı en yüksektir. II. Alabalıkların yaşama ortamları kurbağalara göre daha soğuktur. III. Kurbağalarda 25 C üzerindeki sıcaklıklarda embriyonik gelişim olmaz. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III 8. Farklı canlılar arasındaki beslenme özellikleri ile ilgili; I. birlikteliğin ayrılması ile her iki canlının olumsuz etkilenmesi, II. birliktelikten bir canlının zarar görmesi, III. birliktelikten bir canlının etkilenmemesi durumlarını ifade eden kavramlar aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? l ll lll A) Kommensalizm Parazitizm Mutualizm B) Parazitizm Kommensalizm Mutualizm C) Mutualizm Parazitizm Kommensalizm D) Kommensalizm Mutualizm Parazitizm E) Parazitizm Mutualizm Kommensalizm 9. Bir popülasyonla ilgili çevre direnci; I. besin miktarının artması, II. yaşam alanının daralması, III. ortam sıcaklığının azalması, IV. metabolik artık miktarının azalması olaylarından han gilerine bağlı olarak artabilir? A) I ve II B) I ve III C) Il ve Ill D) II ve IV E) l, II ve IV. Körfez Yayınları. Buna göre; I. köpek balıkları ile karın bölgelerine tutunarak yaşayan vantuz balıkları, II. yengeç ile üzerinde yaşayan yakıcı tentakülleri bulunan sölenter, III. bir liken birliğindeki mantar ve alg türü, IV. ökse otu ile üzerinde yaşadığı bitki türü birlikteliklerinin hangilerindeki canlıların birey sayısı değişimleri grafikteki gibi olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız III C) II ve III D) I, II ve III E) II, III ve IV 11. Aşa ğı da tatlı ve tuzlu su biyomlarında yaşayan bazı canlıların özellikleri verilmiştir: l. Balık türlerinin su içmemesi ll. Tek hücreli protistlerde kontraktil koful bulunması lll. Hücrelerinin osmotik basınçlarının yüksek olması lv. Larvalarının tuzluluğa dayanıklı olması Bu özelliklerin ait olduğu biyom çeşidi aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? Tatlı su biyomu Tuzlu su biyomu A) I ve ll IIl ve lv B) I ve lll Il ve lv C) I ve lv ll ve lll D) Il ve lll I ve lv E) Il ve lv I ve lll 12. Aşağıdaki biyom çeşitlerinin hangisinde canlı tür çeşitliliği daha fazladır? A) Çöl biyomu B) Yağmur ormanı biyomu C) Yaprak döken ağaçlar biyomu D) Sulak alan biyomu E) İğne yapraklılar biyomu Test 22 CA 1.D 2.E 3.D 4.A 5.B 6.E 7.D 8.C 9.C 10.A 11.A 12.B

45 BİYOLOJİ Ekoloji SINIF Sayısal Toplam bireyin bulunduğu bir ekosistemde çevresel şartlara bağlı olarak birey sayısındaki değişme aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. 4. Av avcı ilişkisi olan iki türün birey sayısının değişimi aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. Tabloya göre, aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur? A) Zamanla toplam birey sayısında değişme olmamıştır. B) Ortama en iyi uyumu N populasyonu sağlamıştır. C) L, M ve N populasyonlarındaki sayı değişimleri, sadece varyasyonlara bağlı olarak gerçekleşmiştir. D) N türünde her ortama uyum sağlayabilen kalıtsal varyasyonlar vardır. E) Ortama uyum sağlama (adaptasyon) yeteneği çoktan aza doğru N L M dir. 2. Bir kuş türü inek derisinde yaşayan keneleri yiyerek beslenmektedir. Bu canlılar arasında; I. inek - kene: parazitlik, II. inek - kuş : mutualizm, III. kene - kuş : av - avcı beslenme ilişkilerinden hangileri gözlenir? A) Yal nýz I B) I ve II C) I ve III D) II ve IlI E) I, II ve III. Buna göre; I. Başlangıçta av olan tür için ortam şartları uygundur. II. Avcı türün birey sayısının artmasında üreme ve göç etkili olabilir. III. Av miktarının azalması avcı türün beslenmesini zorlaştırır. IV. Avcı sayısının azalması av olan türün birey sayısının artmasını kolaylaştırır. yargılarından hangileri çıkarılabilir? A) I ve II B) II ve III C) I, II ve IV D) I, IlI ve IV E) l, II, III ve IV 5. İki farklı komünitede; I. tür çeşidi sayısı, II. üretici canlıların biyokütlesi, III. simbiyotik ilişkinin var olması, IV. av avcı ilişkisinin bulunması 3. Parazit beslenen canlılar hayvansal, bitkisel ve bir hücreli parazitler olarak gruplandırılır. Bir hücreli parazitlerle ilgili; I. Bitki ve hayvanlarda parazit beslenebilirler. II. Sınıflandırmada farklı alemlerde incelenebilirler. Ill. Bazı türleri hücre içinde parazit beslenir. lv. Hücreler arasında çoğalan türleri zararlı değildir. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) I ve II B) II ve III C) II ve IV D) III ve lv E) I, Il ve lll durumlarından hangilerinin ortak olma olasılığı daha fazladır? A) I ve II B) I ve IV C) IIl ve IV D) I, II ve III E) II, III ve IV. 6. Bir popülasyonun büyümesini olumsuz etkileyen faktörlerin tamamı aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir? A) Süksesyon B) Mikroklima C) Flora D) Ekoton E) Çevre direnci

46 Ekoloji İğne yapraklı orman biyomlarıyla ilgili; I. Soğuğa dayanıklı bitki türleri içerir. II. Dünyada parçalı bir dağılım gösterir. III. Sürüngenlere ait hayvan türleri bulunmaz. IV. Etçil memeli hayvan türleri bulunabilir. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) I ve II B) I ve III C) Il ve Ill 11. Çöl biyomlarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazladır. B) Çöl biyomlarında memeli hayvan türleri bulunmaz. C) Su oranı az olduğundan canlı tür çeşitliliği azdır. D) Çöldeki sürüngenlerden böcek türleriyle beslenenler bulunur. E) Çalı formundaki bitki türlerinin kökleri oldukça uzundur. D) II ve IV E) l, II ve IV 8. Kurbağalar sınıfına ait türlere; I. tuzlu su, II. göl, III. akarsu, IV. sulak alan biyomlarının hangilerinde rastlanabilir? A) I ve II B) I ve III C) Il ve Ill D) II ve IV E) ll, IlI ve IV 9. Popülayonlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Birim alandaki birey sayısının artmasında içe göç ve üreme etkili olur. B) Popülasyon uygun çevre şartlarında büyüme eğilimindedir. C) Tür içi rekabetin artması popülasyondaki birey sayısını azaltır. D) Popülasyonda üreme döneminde oluşan birey sayısına taşıma kapasitesi denir. E) Bir türün farklı popülasyonlarına ait çevre direnci farklılık gösterir. Körfez Yayınları 12. Bir bitkinin dış yüzeyinde yaşayan, ancak o bitkiden su mineral almayan bitkilere epifit bitkiler denir. Epifit bitkiler su ihtiyacını yağışlardan karşılar. Buna göre epifit bitkilere; I. tropikal yağmur ormanı, II. yaprak döken orman, III. iğne yapraklı orman, IV. çayır biyomlarının hangilerinde rastlanabilir? A) Yalnız I B) I ve III C) Il ve Ill D) II ve IV E) ll, IlI ve IV 13. Aşağıdaki resimde volkanik bir bölgedeki bitki örtüsü gösterilmiştir. Bu bölgedeki bitki örtüsünün oluşması sürecinde; I. kayalar üzerinde likenlerin oluşması, II. bölgede otsu bitkilerin artması, 10. Aşağıdakilerden hangisi bir popülasyonda birey sayısını kesinlikle azaltır? A) Ortam sıcaklığının değişmesi B) Yaşam alanının genişlemesi C) Parazit canlı sayısının artması D) Popülasyondaki birey kütlesinin artması E) Çevre direncinin azalması III. çalı formundaki bitkilerin artması, IV. kayalardan toprak oluşması olaylarının gerçekleşme sırası aşağıdakilerden hangisidir? A) I - II - lll - lv B) II - III - lv - l C) I - IV - Il - lll D) I - IlI - IV - l E) lv - II - III - Test 23 CA 1.A 2.E 3.E 4.E 5.C 6.E 7.E 8.E 9.D 10.C 11.B 12.A 13.C

47 BİYOLOJİ Genel Tekrar 11. SINIF Sayısal Aşağıdaki şekilde bitkilerdeki bir iletim doku çeşidinin oluşumu gösterilmiştir. Buna göre, gösterilen iletim doku çeşidi ile ilgili; I. Bitkide tek yönlü madde taşınmasını sağlar. II. Su ve minerallerin taşınmasında görev alır. III. Yaprakta üretilen organik besinlerin taşınmasını sağlar. lv. Bitkiye mekanik desteklik kazandırır. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) I ve ll B) Il ve lll C) Il ve lv D) I, ll ve lll E) I, ll ve IV 2. Bitkisel dokulardan birine ait özellikler şunlardır: Ölü hücrelerden oluşmaktadır. Hücre çeperi lignin gibi madde birikimi ile kalınlaştırılmıştır. İnce uzun veya eni boyu yaklaşık aynı hücrelerden oluşabilmektedir. Özellikleri verilen bu doku çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Kollenkima doku B) Sklerankima doku C) Odun borusu D) Özümleme parankiması E) Birincil meristem 4. Bitkilerdeki meristem doku hücrelerinde aşağıdaki olaylardan hangisi meydana gelmez? A) Aminoasitlerin birleştirilmesi ile protein sentezlenmesi B) Golgide lipoprotein sentezinin yapılması C) Kloroplastta organik besin sentezlenmesi D) Çekirdekteki kromatin ipliklerin kromozom haline dönüşmesi E) Endoplazmik retikulumda madde taşınması 5. Odunsu bitki gövdelerinde kambiyum halkasının dışında kalan bölüme kabuk denir. Buna göre kabukta; I. ksilem, II. floem, III. mantar kambiyumu, lv. peridermis yapılarından hangileri bulunur? A) I ve ll B) I ve lll C) Il ve lv D) I, ll ve lll E) li, lll ve IV 6. AABbCcEe x aabbccee çaprazlamasından oluşabilecek fenotip ve genotip çeşidi sayısı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) 4-8 B) 8-12 C) 8-16 D) E) Aşağıdaki bitkisel hareketlerden hangisi uyarının yönüne bağlı olarak gerçekleşmez? A) Hidrotropizma B) Fototropizma C) Termonasti D) Kemotropizma E) Geotropizma 7. AaBBCcdd x aabbccdd çaprazlamasından ABCd fenotipli bir birey ile aabbccdd genotipli bireylerin oluşma olasılığı aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir? A) 1/4-1/8 B) 1/8-3/16 C) 3/8-1/16 D) 3/16-1/32 E) 3/32-1/32

48 Genel Tekrar Bir canlının bazı özellikler yönüyle genotipi aşağıda gösterilmiştir. 11. Bir anne ve babanın kan grubunu tespit çalışmasının sonuçları aşağıda verilmiştir. Bu canlıdan aşağıdaki gametlerden hangisi ancak krossing over olayı ile oluşabilir? A) KMNsTf B) KMNStF C) kmnstf D) kmnstf E) kmnstf 9. Bir bitki türünde A karakteri yönüyle AA genotipli bitkiden oluşan polen, aa genotipli diğer bitkide çift döllenmeyi sağlamıştır. Buna göre, yeni oluşacak olan tohumdaki yapıların genotipleriyle ilgili, I. embriyo Aa, II. endosperm AAa, III. çenek aa eşleştirmelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız lii D) I ve III E) II ve III Körfez Yayınları Bu anne ve babadan aşağıdaki kan gruplarından hangisine sahip çocuğun oluşma olasılığı yoktur? A) 0Rh + B) ARh + C) ABRh + D) BRh E) BRh Aşağıdaki soyağacında belirli bir özelliği fenotipinde gösteren bireyler taralı verilmiştir. Buna göre, bu özelliğin kalıtımı; I. otozomal çekinik, II. otozomal baskın, III. X e bağlı çekinik, IV. otozomal eşbaskın genlerden hangileriyle sağlanabilir? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve IV E) I, ll, IIl ve IV 10. Genlerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Diploit canlılarda karakterlerin oluşmasından sorumlu iki gen bulunur. B) Gametlerde her karakter için bir tane gen bulunur. C) Bir DNA üzerinde birden fazla gen bulunabilir. D) Vücut hücrelerinde genlerin yapısında meydana gelen değişimler kalıtsal olur. E) Bir türde bir karakterin oluşumundan sorumlu ikiden fazla gen bulunabilir. 13. Aşağıdaki çalışmalardan hangisi gen mühendisliği uygulamalarının tıp alanındaki yararlarından değildir? A) İnsana ait bazı hormonların bakterilere ürettirilmesi B) Virüslere karşı üretilen interferonların bakterilere ürettirilmesi C) Bazı bitkilere antijen üreten gen aktarılarak meyvesinin aşı olarak kullanılmasının sağlanması D) Böceklere dirençli bitkilerin elde edilmesi E) Embriyolarda kalıtsal hastalıkların varlığının tespit edilmesi Test 24 CA 1.E 2.B 3.C 4.C 5.E 6.B 7.D 8.C 9.A 10.D 11.A 12.E 13.D

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Bitkilerin Yapısı Biyoloji Ders Notları A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Karasal bitkiler iki organ sistemine sahiptir. Toprakların su ve mineral alınmasını sağlayan toprak altı kök sistemi ve gövde,

Detaylı

01 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek. 6. Parankima dokusuna ait hücrelerde bulunan bazı yapılar

01 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek. 6. Parankima dokusuna ait hücrelerde bulunan bazı yapılar 11. SINIF / B YOLOJ Bitkisel Dokular 01 kavrama testi 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek üzere bir araya gelerek oluşturdukları yapı aşağıdakilerden hangisidir? A) Sistem

Detaylı

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ *BİTKİSEL DOKULAR www.sanalbiyoloji.com Bitkiler damarsız tohumsuz, damarlı tohumsuz ve tohumlu bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir. Damarsız tohumsuz bitkilerde kök,

Detaylı

Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku

Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku Bitkisel Dokular Doku, ortak bir yapıyı oluşturmak ve bir işlevi yerine getirmek için birlikte çalışan hücrelerin oluşturduğu gruptur. Bitkilerin büyüme

Detaylı

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: BİTKİLERİN YAPISI ALIŞTIRMALAR Bu başlık altında her bölüm kazanımlara ayrılmış, kazanımlar tek tek çözümlü temel alıştırmalar ve sorular ile taranmıştır. Özellikle bu kısmın

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR SELİN HOCA BİTKİLERİN YAPISI Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ sistemine

Detaylı

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. I. Adaptasyon II. Mutasyon III. Kalıtsal varyasyon Bir populasyondaki bireyler, yukarıdakilerden hangilerini "doğal seçilim ile kazanır? D) I veii E)

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM 12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM BİTKİSEL DOKULAR Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ

Detaylı

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır.

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. 1.Fonksiyonları toprağa bağlanma su ve inorganik maddelerini emmek bitkinin diğer bölgelerine taşınan bazı hormonların üretimi (meristem olarak) karbonhidrat ve / veya

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON)

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) 12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) STOMA Genellikle yaprakta bulunan bitkide gaz alışverişini sağlayan küçük gözeneklerdir. Bitkinin yaşadığı iklim koşuluna bağlı olarak konumu

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) Bölünme özelliğini kaybetmişlerdir. Kofulları büyük ve sitoplâzmaları azdır. Hatta bazen sitoplâzmalarını tamamen kaybetmiş ve ölmüşlerdir. Çeperlerinde sekonder veya

Detaylı

A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR

A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR BİTKİSEL DOKULAR Yüksek yapılı bitkilerdeki dokular; sürgen (meristem) doku ve değişmez doku olmak üzere iki grupta incelenir. A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR Meristem dokunun kökeni embriyodur. Özellikleri

Detaylı

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Çiçeğin Yapısı Tohumlu bitkilerin eşeyli üreme organı çiçektir. Açık tohumlu bitkilerin çiçeklerine kozalak adı verilir. Erkek kozalaklarda

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 1) Bakterilerin gerçekleştirdiği, I. Kimyasal enerji sayesinde besin sentezleme II. Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürme III. Kimyasal bağ enerjisini ATP enerjisine

Detaylı

ÇİÇEKLİ BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI 12. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 12.3.1. Bitkilerin Yapısı Anahtar Kavramlar fotoperiyodizm, nasti, oksin, tropizma, uç meristem, yanal meristem, yaş halkaları

Detaylı

BİTKİSEL LAR BİTKİSEL LAR B. BİTKİSEL LAR Dokular; aynı görevi yapmak üzere özelleşmiş hücre topluluklarıdır. -Yüksek yapılı bitkilerde bulunan dokular üstlendikleri görevlere göre meristem, temel, iletim

Detaylı

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM)

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BÖLÜNMEZ (DEĞİŞMEZ) DOKU : Bölünmez dokular, bölünür doku hücrelerinin bölünme yeteneklerini kaybetmeleri sonucunda oluşur. Bölünmez doku hücreleri, küçük çekirdekli, az sitoplazmalı,

Detaylı

LYS 2 ÖZ-DE-BÝR YAYINLARI BÝYOLOJÝ DENEME SINAVI. 2. Otsu bitkilerde, ÜNÝVERSÝTE HAZIRLIK

LYS 2 ÖZ-DE-BÝR YAYINLARI BÝYOLOJÝ DENEME SINAVI. 2. Otsu bitkilerde, ÜNÝVERSÝTE HAZIRLIK LS 2 ÜNÝVERSÝTE HAIRLIK Ö-DE-BÝR AINLARI BÝOLOJÝ DENEME SINAVI A Soru sayýsý: 0 anýtlama süresi: 5 dakika Bu testle ilgili yanýtlarýnýzý optik formdaki Biyoloji bölümüne iþaretleyiniz. Doðru yanýtlarýnýzýn

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12 1) İnsanda döllenme sırasında, I. Spermdeki çekirdek, sentrozomun yumurtaya geçmesi II. Spermdeki akrozomun patlayarak zona pellusidayı eritmesi III. Yumurtadaki salgı maddelerinin

Detaylı

1. B HÜCRELER N YAPISI... 1 2. ENZ MLER VE LEVLER ... 19

1. B HÜCRELER N YAPISI... 1 2. ENZ MLER VE LEVLER ... 19 İÇİNDEKİLER 1. BİTKİ HÜCRELERİNİN YAPISI... 1 1.1. BİTKİ HÜCRELERİ VE YAPISI... 1 1.1.1. Meristematik Bitki Hücresi... 2 1.1.2. Olgun Bitki Hücresi... 3 1.1.3. Odunsu Bitki Hücresi... 4 1.1.4. Otsu Bitki

Detaylı

a. etilen b. tigmonasti c. oksin d. niktinasti hareketleri e. tigmotropizma f. Fototropizma g. Vernalizasyon h. Sitokinin

a. etilen b. tigmonasti c. oksin d. niktinasti hareketleri e. tigmotropizma f. Fototropizma g. Vernalizasyon h. Sitokinin Doğru veya Yanlış. (..) Karasal bitkiler beslenme ortamı olarak toprak ve atmosferi birlikte kullanır (..) Bitkilerde C,H ve O eksikliği görülmez. (..) Bitkilerde ototrofluk,heterotrofluk ve hemototrof

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 1) Aşağıda bazı dönüşüm tepkimeleri gösterilmiştir. a 2) Enzimlerin çalışma hızına etki eden faktörlerle ilgili; RH RH ADP + Pi ATP I II b Buna göre a ve b yönlerindeki değişimlerle

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17 1) Memeli bir hayvanın vücudunda gerçekleşen biyokimyasal tepkimelerden bazıları aşağıdaki gibidir. I Glikojen Glikoz ATP III Buna göre I, II ve III ile gösterilen metabolik

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 1) Zigottan başlayıp yeni bir bireyin meydana gelmesiyle sonlanan olayların hepsine birden gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, I. Morula II. Gastrula III. Blastula

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ CEVAP 1: (TOPLAM 9 PUAN) 1.1: Eğer terleme ve su emilimi arasındaki ilişkide ortam sıcaklığının etkisini öğrenmek istiyorsa; deneyi aynı sayıda yaprağa sahip aynı tür

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #6

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #6 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #6 1) Canlılar soylarının devam ettirebilmek için üreyerek yeni bireyler meydana getirir. Bu üreme olaylarıyla ilgili olarak; I. Bakterinin ikiye bölünerek kendine benzer yeni

Detaylı

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Bir hücrede oksijenli solunum, protein sentezi, fotosentez olaylarının tümünün gerçekleşebilmesi için, bu hücrede; I. ribozom, II. kloroplast, III. mitokondri,

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ Floem dokusu içerisinde; Cevap E. 10. Sıcaklık artarsa transpirasyon hızı azalır. CO 2. Cevap A

BİTKİ BİYOLOJİSİ Floem dokusu içerisinde; Cevap E. 10. Sıcaklık artarsa transpirasyon hızı azalır. CO 2. Cevap A BİTKİ Sİ 1 1. Bir dokunun tüm hücrelerinin nükleotit çeşitleri, nükleotid dizilişleri, kromozom sayıları aynı olup, glikoproteinleri birbirine uygundur. 2. Bitkide nasti hareketleri turgor basıncının etkisiyle

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7 1) 48 saat karanlıkta bekletilen bir saksı bitkisinden bu sürenin sonunda bir yaprak kopartılmış (1. yaprak) ve bitki aydınlık ortamda 12 saat bekletilmiştir. Bu sürenin sonunda

Detaylı

BİTKİLERİN GENEL YAPISI

BİTKİLERİN GENEL YAPISI BİTKİLERİN GENEL YAPISI Bitkiler Organik Maddeleri sentezler, inorganik maddeleri ise hazır olarak dışarıdan alır. Bitkilerin sınıflandırılması şu şekildedir. A.MERİSTEM DOKU (Bölünür Doku) Belirli bir

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 1) Embriyo Amniyon Sıvısı 2) Bakterilerin ve paramesyumun konjugasyonu sırasında; I. Sitoplazmadaki serbest deoksiribonükleotitlerin azalması II. Kalıtsal çeşitlilik artışı

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #1

YGS ANAHTAR SORULAR #1 YGS ANAHTAR SORULAR #1 1) Yıkımları sırasında Tüketilen O2 miktarı 2) H2O2 H2O2 H2O2 Grafikte bazı organik bileşiklerin yıkımları sırasında tüketilen oksijen miktarı verilmiştir. Buna göre organik bileşiklerin

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19 1) X Ağız Mide İnce bağırsak Şekildeki grafikte insanın sindirim kanalındaki X maddesinin değişimi gösterilmiştir. Buna göre X maddesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Glikojen

Detaylı

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!!

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! DERS : BİYOLOJİ KONU: HÜCRE BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimidir.( Virüsler hariç) Şekil: Bir hayvan

Detaylı

Simplast ve apoplast doku ve organlar arasındaki kısa mesafeli taşınımda görev yapar. Bitkilerdeki yanal taşınım üç şekilde gerçekleşir.

Simplast ve apoplast doku ve organlar arasındaki kısa mesafeli taşınımda görev yapar. Bitkilerdeki yanal taşınım üç şekilde gerçekleşir. BİTKİLERDE TAŞIMA Bitkilerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için kökleri ile aldıkları su ve mineralleri gövde ve yapraklara; yapraklarında fotosentez ile ürettikleri organik bileşikleri ise gövde ve

Detaylı

Hücre canlının en küçük yapı birimidir.

Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Bitkilerde bulunan hücredir.bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır. Hücre duvarı vardır. Kofulu büyük ve az sayıdadır. Şekli dikdörtgen

Detaylı

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 6 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 11 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 13 SİSTEMATİK... 34 BİTKİ VE

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

Test-1. Hücre. 4. Kompleks yapılı bitki hücrelerinde aşağıdaki organel çeşitlerinden hangisi birlikte bulunmaz? 1. Hücrelerde gözlenen;

Test-1. Hücre. 4. Kompleks yapılı bitki hücrelerinde aşağıdaki organel çeşitlerinden hangisi birlikte bulunmaz? 1. Hücrelerde gözlenen; BİYOLOJİ BÖLÜM-2 Test-1 1. lerde gözlenen; I. klorofil kullanarak besin sentezleme, II. bölünerek çoğalma, III. DNA sını sitoplazma sıvısı içinde eşleme, IV. dış ortamdan aldığı besinleri yapısına katma

Detaylı

Doğada yaşayan canlıların tamamı hücrelerden oluşmuştur. Canlılardan bazıları tek bir

Doğada yaşayan canlıların tamamı hücrelerden oluşmuştur. Canlılardan bazıları tek bir CANLILIK HÜCREYLE BAŞLAR 1- Canlıların Ortak Özellikleri : Çevremizdeki varlıklar canlı ve cansız varlıklar olarak iki grupta toplanırlar. Cansız varlıklar katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerden oluşur.

Detaylı

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 5 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 9 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 11 SİSTEMATİK... 13 BİTKİ VE HAYVANLARIN

Detaylı

BİTKİLERDE MADDE TAŞINMASI 12. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 12.3.2. Bitkilerde Madde Taşınması Anahtar Kavramlar: adhezyon, basınç akış teorisi, floem, gutasyon, gübre, kohezyon gerilim teorisi,

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5 Miktar 1) I.Hemoglobinin yapısındaki karbon atomu sayısını tespit etmek II. Solunumda kullanılacak gazların hangi molekülle taşınacağını tespit etmek III. Kanın ph ını tespit

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 TEK ZARLI ORGANELLER 4) Koful Hücre içerisinde çeşitli görevleri bulunan organeldir. Genel olarak hayvan hücrelerinde çok sayıda küçük küçük ;bitki hücrelerinde

Detaylı

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular Bitkisel Dokular Doku, bitki, hayvan ve insan organlarını meydana getiren, şekil ve yapı bakımından benzer olup, aynı vazifeyi gören, birbirleriyle sıkı alâkaları olan aynı kökten gelen hücrelerin topluluğu.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2

ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2 ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2 BAKTERİLERDE EŞEYSİZ ÜREME İKİYE BÖLÜNME Bakteri bölüneceği zaman DNA dan bir kopya çıkartılır. Böylece bakteri içinde iki tane

Detaylı

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ Besin Zincirindeki Enerji Akışı Madde Döngüleri Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Besin Zincirindeki Enerji Akışı Bütün canlılar yaşamlarını devam

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #4

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #4 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #4 1) Bir hücrenin X maddesini difüzyonla almakta olduğu görülmüştür. Bu hücre ve içerisinde bulunduğu ortamla ilgili, I. Ortamdaki X yoğunluğu hücreden daha fazladır. II. X in

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN Döl almaşı Angiospermlerde; Baskın döl sporofit, Gametofit indirgenmiş, Sporofit üreme yapısı olan çiçeği oluşturur. Ovaryum

Detaylı

11. SINIF BİYOLOJİ YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI

11. SINIF BİYOLOJİ YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI 11. SINIF BİYOLOJİ YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI *** Sevgili öğrenciler; yorucu bir çalışma döneminden sonra hepiniz tatili hak ettiniz. Ancak sizlerin de bildiği gibi konu tekrarı yapmak, soru çözerek pekiştirmek,

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 1) Canlılarda özelliklerin genlerle kontrol edildiği ve her genin en az bir özellikten sorumlu olduğu bilindiğine göre, I. Diploid canlılarda her özellik için iki gen bulunması

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK 12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK KÖK Kara hayatına uyum sağlamış bitkilerde genellikle toprak altına doğru gelişen KÖK bulunur. Kök sistemi; Bitkiyi toprağa bağlar. Topraktan su ve mineralleri

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 5. Hafta: Bitkisel Dokular - devam DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 5. Hafta: Bitkisel Dokular - devam DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM) DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM) Bitkiler hayatta kalmak için sabit bir duruşa sahip olmak zorundadır. Fotosentezde ışığın soğurulması, topraktan su ve minerallerin alınması gibi hayati önem taşıyan tüm bu

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #15

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #15 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #15 1) Bir hücrede meydana gelen bölünme evrelerinden birine ait şekil yukarıdaki gibi ise; I. Diploit kromozomludur. II. Glikozu nişasta şeklinde depolar. III. Sitoplazması boğumlanma

Detaylı

5. Bitki hücrelerinde yer alan kofullar ile ilgili,

5. Bitki hücrelerinde yer alan kofullar ile ilgili, Hücre / Hücre Organelleri - 7 BÖLÜM 02 Test 14 1. Aşağıdaki hücresel yapılardan hangisinde polimer organik madde sentezi gerçekleşmez? A) Kloroplast B) Golgi aygıtı C) Ribozom D) Çekirdek 2. Bir hücrenin;

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Bitkilerde Beslenme ve Boşaltım BİTKİLERDE BESLENME VE BOŞALTIM

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Bitkilerde Beslenme ve Boşaltım BİTKİLERDE BESLENME VE BOŞALTIM BİTKİLERDE BESLENME VE BOŞALTIM Difüzyon ve Ozmos Birbiriyle karışabilen iki gaz veya sıvı kapalı bir ortama koyulduğunda, bu iki maddeye ait moleküller çok oldukları yerden az oldukları yere doğru serbest

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 1) Topraktaki azotlu bileşik miktarını, I. Denitrifikasyon bakteri sayısındaki artış II. Saprofit bakterilerce gerçekleşen çürüme III. Şimşek ve yıldırım olaylarındaki artış

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri Ayrıca bitkilerin yapraklarına yeşil rengi de klorofil adı verilen bu yapılar verir. Besin Zinciri: - Aynı ekosistemde yaşayan canlıların

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ

ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ HÜCRESEL YAPI: Tüm canlılarda temel yapı ve görev birimi hücredir. Canlılar hücre sayılarına ve hücre yapılarına göre gruplandırılır.

Detaylı

BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME ve ÇİMLENME 12. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 12.3.3. Bitkilerde Eşeyli Üreme Anahtar Kavramlar çiçek, çimlenme, dormansi, döllenme, meyve, tohum, tozlaşma, üreme hücreleri

Detaylı

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK EN KÜÇÜK OLANINDAN EN BÜYÜK OLANINA KADAR TÜM CANLILARIN YAPISINI OLUŞTURAN BİRİM: HÜCRE Canlıların tüm özelliklerini taşıyan en küçük birimine hücre denir. Canlı bir hücreden

Detaylı

6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ SORULARI. 1. Aşağıda verilen hayvan ve bitki hücresi özellikleri tablosunda yanlış verilen seçenek hangisidir?

6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ SORULARI. 1. Aşağıda verilen hayvan ve bitki hücresi özellikleri tablosunda yanlış verilen seçenek hangisidir? 6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ SORULARI 1. Aşağıda verilen hayvan ve bitki hücresi özellikleri tablosunda yanlış verilen seçenek hangisidir? Hayvan Hücresi Bitki Hücresi A) Koful vardır Koful yoktur B) Klorofil

Detaylı

7- Aşağıdakilerden hangisi hayatsal olayların tümünün gerçekleştiği canlının yapı birimidir? A-Kloroplast B-Mitokondri C-Hücre D-Doku

7- Aşağıdakilerden hangisi hayatsal olayların tümünün gerçekleştiği canlının yapı birimidir? A-Kloroplast B-Mitokondri C-Hücre D-Doku HÜCRE TEST 1- Aşağıdakilerden hangisi hücre zarının özelliklerinden değildir? A-Canlıdır B-Esnektir C-Tam geçirgendir D-Seçici geçirgendir 2- Aşağıdakilerden hangisi hücreye alınacak maddeleri kontrol

Detaylı

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ÜREME ORGANI ÇİÇEK ÇİÇEKLER BİTKİLERİN EŞEYLİ ÜREME ORGANIDIR. ÇİÇEĞİN KISIMLARI taç yaprak TAM ÇİÇEĞİN ŞEKLİ başçık sapçık dişicik

Detaylı

12-B 61. Şekildeki yeşil bir bitki 1. durumdan 2. duruma getirilirse bitkinin bir süre sonra alacağı şekil hangisi C) D) 1. durum 2.

12-B 61. Şekildeki yeşil bir bitki 1. durumdan 2. duruma getirilirse bitkinin bir süre sonra alacağı şekil hangisi C) D) 1. durum 2. 61. Işık 1. durum 2. durum Işık Şekildeki yeşil bir bitki 1. durumdan 2. duruma getirilirse bitkinin bir süre sonra alacağı şekil hangisi gibidir? A) B) C) D) E) 14 62. Hayvanların sınıflandırılmasında

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ BİYOLOJİ

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ BİYOLOJİ YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ BİYOLOJİ SORU 1: A türüne ait bir bitki (Yaprakları koparılmış) B türüne ait bir bitki (Yapraklı) cam fanus cam fanus su su Ortam sıcaklığı 10 C Ortam sıcaklığı 25 C Bir araştırmacı,

Detaylı

2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Aşağıdaki tabloda I, II, III, IV olarak numaralandırılan bakteri, mantar, bitki ve hayvan hücrelerinin bazı yapısal özellikleriyle ilgili bilgiler verilmiştir.

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2 1) Aşağıdaki grafikte, ph derecesi ile X, Y ve Z enzimlerin tepkime hızı arasındaki ilişki gösterilmiştir. 2) Aşağıdaki şemada kloroplast ile mitokondri arasındaki madde alış

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #8

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #8 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #8 1) Arkebakteriler sıra dışı koşullarda bile yapısı bozulmadan kalabilen enzimlere sahiptir. Arkelere ait bu enzimler, I. Kalitesi düşük metal cevherlerinin işlenmesi, II. Zehirli

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR

BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR ÖZEL EGE İLKÖĞRETİM OKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR Hazırlayanlar: Aksel Adnan Yüksel TAN Çağlar BÜYÜKTOPÇU Denizhan ÇAKAR Dorukhan DEMİR Yunus SANCAK Rehber Öğretmen: Münire Savranoğlu Nisan,2002

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI Çok hücrelilerde taşınım Difüzyon Hayvanlarda taşınım TRANSLOKASYON verim = Organik madde birikimi ve taşınımı 1 dönümlük elma bahçesi 70 ton meyve üretimi=10 ton organik

Detaylı

11. SINIF BİYOLOJİ ÜÇRENK SORU BANKASI

11. SINIF BİYOLOJİ ÜÇRENK SORU BANKASI 11. SINIF BİYOLOJİ ÜÇRENK SORU BANKASI Millî E itim Bakanl Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl n n 12.09.2011 tarih ve 133 say l karar ile kabul edilen programa göre haz rlanm t r. Mehmet TOKAY [email protected]

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 11. Sınıf 1 CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 11. Sınıf 1 CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 11. Sınıf 1 CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ Fotosentez ile ışık enerjisi kimyasal bağ enerjisine dönüştürülür. Kloroplastsız hücreler fotosentez yapamaz. DOĞRU YANLIŞ SORULARI

Detaylı

Aşağıda verilen bilgilerin karşısına doğru ya da yanlış olduğunu belirtiniz.

Aşağıda verilen bilgilerin karşısına doğru ya da yanlış olduğunu belirtiniz. Aşağıda verilen bilgilerin karşısına doğru ya da yanlış olduğunu belirtiniz. Do ru anl fl 1. Tohum çimlenirken ilk oluşan doku meristem dokudur. 2. Çiçek içerme bütün bitkiler için ortaktır. 3. Kapalı

Detaylı

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ. Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ. Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI Tek tek hücreler ile su ve mineral alınımı Kök hücrelerinin topraktan su ve mineral alması

Detaylı

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök. Gövde.

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök. Gövde. MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök Gövde Yaprak 1 Anatomik olarak bu organlar monokotil ve dikotiledonlarda farklılık gösterir.

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA 2) Sitoplazma Hücrenin içini dolduran sıvıdır. İçinde inorganik ve organik maddeler vardır. Ayrıca görevleri birbirinden farklı olan organeller de bulunur.

Detaylı

2007 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2007 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2007 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. Aşağıdaki tabloda bazı canlı türlerinin kromozom sayıları verilmiştir. Bu tablodaki bilgilere göre, I. İki canlı türünün kromozom sayılarına bakılarak

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

30. Çiçekli bir bitkinin yaþam döngüsü sýrasýnda döllenme sonrasý, zigot ilk olarak aþaðýdaki yapýlardan hangisini oluþturur?

30. Çiçekli bir bitkinin yaþam döngüsü sýrasýnda döllenme sonrasý, zigot ilk olarak aþaðýdaki yapýlardan hangisini oluþturur? 30. Çiçekli bir bitkinin yaþam döngüsü sýrasýnda döllenme sonrasý, zigot ilk olarak aþaðýdaki yapýlardan hangisini oluþturur? A) Tohum B) Meyve C) Polen D) Embriyo E) Yumurta 39. Çiçekli bitkilerin üremesinde

Detaylı

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14)

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14) 7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ TEST 1 1. I. (15) (1) II. (1) (6) III. (+8) (1) IV. (10) (1) Yukarıda verilen işlemlerden kaç tanesinin sonucu pozitiftir? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Detaylı

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI Doğada canlıların birbiriyle beslenmesi ve enerjinin ayrıştırıcılara kadar geçmesiyle oluşan döngüye besin zinciri denir. Birbirlerine bağlı besin zincirine besin ağı denir.

Detaylı

МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF

МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF 20.05.2017 МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF 1. Verilen ifadelerden doğru olanların önündeki D harfini, yanlış

Detaylı

LYS BiYOLOJi DENEME SINAVI #6

LYS BiYOLOJi DENEME SINAVI #6 LYS BiYOLOJi DENEME SINAVI #6 1) Aşağıda verilen grafikler hangi organellerde gerçekleşen kimyasal olaylar sonucu ortaya çıkar? Protein Pirüvik asit CO2 2) Protein sentezi sırasında gerçekleşen olaylarla

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. ÜNİTE: HÜCRE, ORGANİZMA VE METABOLİZMA KONU ÖZETİ

Sunum ve Sistematik 1. ÜNİTE: HÜCRE, ORGANİZMA VE METABOLİZMA KONU ÖZETİ Sunum ve Sistematik 1. ÜNİTE: HÜCRE, ORGANİZMA VE METABOLİZMA KONU ÖZETİ Bu başlık altında, ünitenin en can alıcı bilgileri, kazanım sırasına göre en alt başlıklara ayrılarak hap bilgi niteliğinde konu

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı