ÜZÜM POSASI(CİBRE) NİN TORF, COCO-PEAT, PERLİT VE KAYA YÜNÜNE ALTERNATİF OLARAK KULLANIMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜZÜM POSASI(CİBRE) NİN TORF, COCO-PEAT, PERLİT VE KAYA YÜNÜNE ALTERNATİF OLARAK KULLANIMI"

Transkript

1 ÜZÜM POSASI(CİBRE) NİN TORF, COCO-PEAT, PERLİT VE KAYA YÜNÜNE ALTERNATİF OLARAK KULLANIMI THE USE OF GRAPE MARC AS AN ALTERNATIVE TO PEAT, COIR, PERLITE AND ROCKWOOL Prof. Dr. Servet VARIŞ, Doç.Dr. Uğur BAL, Doç.Dr. Yeşim ERDEM, Yrd. Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK, Ziraat Müh. Aslı GÖKGÖZ, Ziraat Müh. Onur İNAL NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ 2009

2 I.GİRİŞ Cibre, şarap fabrikalarında üzümün sıkılıp suyu alındıktan sonra geriye kalan % 20 kadarlık üzüm posası olup, % 50 si kabuklardan, % 25 i çekirdek, % 25 i de üzüm çöplerinden oluşmaktadır. Cibrede organik madde N, P, K ve Ca olup, özellikle N ve K içeriği, ahır gübresinden daha yüksektir. Fakat cibrede ahır gübresindeki kadar bakteri olmadığından, cibredeki maddeler daha güç parçalanır. Bu nedenle içerdiği besin elementleri ahır gübresinden daha geç yararlı hale gelir ve çürütüldükten sonra kullanımı daha uygundur.

3 Cibrenin içeriği ile ahır gübresinin karşılaştırılması İçerik Taze Cibre (%) Damıtılmış Cibre (%) Ahır Gübresi (%) Su 58,7 66,3 75 Organik maddeler 38 31,2 21 Azot 0,75 0,75 0,5 Fosforik asit 0,29 0,23 0,27 Potasyum 1,12 0,63 0,55 Kalsiyum 0,06 0,01 0,56

4 Cibrede bulunan şeker, tartarik asit ve yağ miktarları bir hayli değişiklik gösterir. Örneğin kırmızı şarap cibresinde şeker ya hiç yoktur ya da az kalmıştır, tartarik asit ise beyaz şarap cibresinden oldukça fazladır. Ülkemizde cibre, hayvan yemi ve gübre olarak değerlendirilmektedir. Hayvan yemi olarak kullanılacak cibre taze olmalıdır. Sirkeleşip, küflenmiş cibre hayvanlara zararlıdır. Kırmızı şarap cibresinde, şeker düşük olmasına karşın, alkol ve tartarik asit miktarı beyaz şarap cibresinden daha yüksek olduğundan hayvan yemi olarak yeğlenmez. Cibrenin besin değeri az olup, samanınkine yakındır. Şarap fabrikaları üzümün suyu sıkıldıktan sonra kalan cibreyi(% 50 kabuk, % 25 çekirdek, %25 üzüm çöpü) hayvan yemi olarak satmaya çalışmakta, satamadıkları takdirde de çöpe atmaktadırlar. Bu da çevre kirliliği ve koku yaratmaktadır. Cibrenin hayvan yemi olarak kullanım seviyesi diğer yemlere gore çok düşüktür ve tarlada ahır gübresi yerine kullanımı da ülkemizde yaygın değildir.

5 Ülkemizde fide üretiminde en çok kullanılan ortamlar torf ve torf-perlit karışımları olup, hidroponik kültürde ise perlittir. Dünyada torf yataklarının gittikçe azalması ve torfun pahalı olması araştırıcıları sürekliliği olan ucuz alternatif ortamlar bulmaya zorlamış olup, buna en son örnek Hindistan cevizi lifi (coir pith, coir fiber veya coco peat) dir. Hindistan cevizi meyve kabuğuna ait lifli artıkların çürütülmesiyle sağlanan bu ortam, torf yerine Avrupa, ABD ve Avustralya da kullanılmakta olup, ülkemiz tarafından da ithal edilmektedir. Ayrıca tarım şirketlerimiz Almanya, Litvanya, Fransa ve Belçika dan torf da ithal edip, piyasaya sürmektedir. Bu iki ürünün ithali sürekli döviz kaybına neden olmaktadır. Ülkemizde hidroponik kültürde en çok kullanılan ortam perlittir. Portekiz ve İtalya da cibre fide üretiminde torf yerine ve hidroponik kültürde ise perlit ve kayayünü yerine ticari olarak 1990 dan beri kullanılmasına karşın ülkemizde henüz ticari üretime girmemiştir.

6 Paket olarak satılan kök ortamlarından torfun eldesinde, torf yataklarından çıkarılan torf, öğütülüp, ph ını ayarlamak için kireç ve besin değerini düzenlemek için ana ve iz elementler katıldıktan sonra paketlenerek satılmaktadır. Hindistan cevizi lifi(coco peat) eldesinde ise meyve kabukları çürütülmekte, lifli kısım çıkarılıp, öğütülerek ph ve besin değeri ayarlanarak, paketlenip, piyasaya sürülmektedir. Cibre ise şu anda Dünya da şarap fabrikalarından alındıktan sonra çürütülüp, fide ve hidroponik kültürde bitki yetiştiriciliğinde kullanılmakta, bu haliyle, paketlenip, satılmaya uygun olmadığından kullanımı ve ticari önemi düşük seviyede kalmaktadır Cibrenin torf ve coco peat e alternatif olabilmesi için onlar gibi standart ve homojen bir yapıya dönüştürülmesi, çimlenebilir tohum, hastalık, zararlı ve yabancı madde içermemesi gerekir. Cibrenin, torf ve coco peat gibi paketlenip satılabilmesi kullanımını ve ekonomik önemini artıracaktır. Bunun için cibrenin öğütülmesi şarttır. Şu anda Dünya da öğütülmüş cibrenin kullanımı ile ilgili bir çalışma yapılmamaktadır. Tüm araştırmalar öğütülmemiş cibrenin fide üretimi ve hidroponik kültürde kullanımı ile ilgilidir. Bu nedenle bizim araştırmalarımız öğütülmüş cibrenin kullanımına yöneliktir.

7 Ülkemizde henüz kendimize özgü bir yetiştirme ortamı yaratılamamıştır.bizim amacımız kendimize özgü bir yetiştirme ortamı yaratarak, öğütülmüş cibre kullanımını pratiğe geçirip, torf, coco peat, perlit ve kayayünü gibi ulusal ve uluslararası alanda satılmasını mümkün kılarak, yetiştiriciye alternatif ucuz bir ortam sunmak ve ülkemizin ihracat gelirlerini de artırmaktır. Öğütülmüş cibre yapı olarak, torf ve coco peat e benzeyen homojen bir ortama dönüşmektedir.bunun katkı maddeleri ile fiziksel yapısı ve besin durumu iyileştirildikten sonra paketlenip satılması gerçekleşirse torf ve coco peat e rakip olacak ve onların kullanıldığı her alanda(fide, hidroponik bitki yetiştiriciliği, saksı çiçekleri üretim ve yetiştirilmesi) kullanılabilecektir. Dünya da torf yatakları gittikçe azaldığından torf fiyatları sürekli yükselmektedir. Şu anda piyasada satılan tek sürdürülebilir kök ortamı coco peat tir. Torfun azalması coco peat e olan talebi artıracağından coco peat fiyatları da yükselecektir. Öğütülmüş cibre de coco peat gibi sürdürülebilir ortam olduğundan hem ona rakip olacak hem de fiyatı yerli üretim nedeniyle ondan daha ucuz olacaktır.bu da ülkemiz ekonomisi ve yetiştirici için büyük yarar sağlayacaktır.

8 Örtüaltı tarımında halen kullanılan kök ortamlarına karşı önerilecek yeni ortamın ucuz olması çok önemli olup, bu ucuz ortamın alternatif olduğu ortamlar kadar iyi sonuç vermesi, onlardan daha kolay bulunabilir olması ve çevre kirliliği de yaratmaması gereklidir. Öğütülmüş cibre ticari üretime girebilirse kök ortamı maliyetinde büyük bir azalma sağlayacaktır. 1m 3 cibre 12 TL, torf 350TL, coco peat 250 TL, perlit 125 TL, zeolit 150 TL ve kayayünü de 500 TL civarındadır. Buna göre cibrenin fiyatının 29 katı torfun, 21 katı coco peat in, 10 katı perlitin, 12 katı zeolitin ve 42 katı da kayayünün fiyatıdır. Bu durumda ülkemize özgü, en ucuz ve en kolay bulunabilen, çevre kirliliği yaratmadan sürdürülebilir bir ortam, cibrenin kök ortamı olarak geliştirilmesiyle sağlanacaktır.

9 Öğütülmüş cibrenin kök ortamı olarak torf ve coco peat, hidroponik kültürde ise perlit ve kayayünü yerine kullanımı, onlar gibi paketlenip satılması gerçekleşirse, bu yetiştiriciler ve ülke ekonomisi açısından büyük bir kazanç sağlayacaktır. Seminerimizin sonuçlarına dayandığı, ismi İnorganik ve Organik Maddeler Karıştırılmış Cibrenin, Fide Üretiminde ve Topraksız Tarımda, Yetiştirme Ortamı Olarak Kullaım Olanakları ya da İngilizcesi The Possibilities of Using Grape Marc Mixed With Inorganic and Organic Materials as a Growing Media for Propagation and Soilless Culture olan araştırma bir Tübitak Projesi olarak yapılmış olup, bu araştırmada çürütülüp, öğütülen cibrenin içine farklı inorganik ve organik maddeler katarak kuru cibrenin nemlendirilmesi kolay, fide üretimi ve hidroponik kültür için daha uygun bir ortam haline gelmesine çalışılmıştır.

10 II.MATERYAL VE METOT Araştırma Altess F1 sırık salkım domates çeşidi kullanılarak, fide üretimi ve topraksız yetiştiricilik olmak üzere birbirinden bağımsız iki deneme şeklinde yapılmıştır. Ortamların farklı dönemlerdeki etkisini görmek için 1.5 ay arayla tekrar edilen fide üretimi denemesinin herbirinde 16 konu, 3 tekerrürlü tesadüf blokları desenine göre düzenlemiştir. Her parselde 15 fide olup, 720 fide yetiştirilmiştir. Seminerde sadece ilk fide dönemine ait sonuçlar verilmiştir.

11 Ülkemizde hazır fide satan şirketler sadece torfda ürettikleri fideleri sattıklarından, topraksız kültür denemesinin de ükemizdeki yetiştiriciliğe benzer olması için, kendi ürettiğimiz fidelerin kendi ortamlarına dikimi yerine, Altess F1 çeşidine ait hazır fideler, Antalya Tarım a bağlı Ege Fide Firmasından alınıp, 16 kök ortamına dikilmiştir.ideal olan kullanılacak topraksız kültür ortamı neyse fidelerin de o ortamda üretilmesidir.bu uyum sorununu ortadan kaldıracaktır.nitekim yurtdışında torfun yanında, perlit ve kayayününde de üretilen fideler, hidroponik kültürde kullanım için mevcuttur. Ülkemizdeki fide şirketlerinin de, torfun yanında perlitte de fide üretimi yapması, hidroponik kültür için daha uygun olacaktır. Topraksız kültür için 10 L lik siyah naylon torbalara dikim yapılmış ve deneme 3 yinelemeli tesadüf blokları deneme desenine göre uygulanmıştır. Kontrol konusu olan sera toprağında parselde 10 bitki, torba kültüründe ise parselde 5 bitki vardır. Bu durumda 16 konu olup, toplam toprakta 30 bitki, torba kültüründe ise 225 bitki mevcuttur. Denemede toplam 255 bitki kullanılmıştır. Toprak dışındaki konulara hidroponik çözelti verilmiştir. Topraktaki bitkilere ise normal sulu gübreleme yapılmıştır. Her bitkide 4 salkım bırakılmış ve son dört yapraktan sonra uç alınmıştır.

12 Fide Denemesi Konuları: Yüzdeler Hacim/hacim olarak uygulanmıştır. 1. Perlit 2. Öğütülmemiş cibre 3. Öğütülmüş cibre g/l jips + %25 perlit + %75 öğütülmemiş cibre g/l jips + %25 perlit + %75 öğütülmüş cibre g/l jips + %25 zeolit + %75 öğütülmemiş cibre g/l jips + %25 zeolit + %75 öğütülmüş cibre g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 perlit + %60 öğütülmemiş cibre g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 perlit + %60 öğütülmüş cibre g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 zeolit + %60 öğütülmemiş cibre g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 zeolit + %60 öğütülmüş cibre g /L nemlendirici granül polimer + 10 g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 perlit + %60 öğütülmemiş cibre g /L nemlendirici granül polimer + 10 g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 perlit + %60 öğütülmüş cibre g /L nemlendirici granül polimer + 10 g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 zeolit + %60 öğütülmemiş cibre g /L nemlendirici granül polimer + 10 g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 zeolit + %60 öğütülmüş cibre 16. Torf

13 Fide Denemesi Üretim Planı DÖNEM TARİHLER I. Ekim II.Ekim Ekim Tarihi Çıkış Başlangıcı Fide Ölçümleri

14 Dikim Denemesi Konuları: Yüzdeler Hacim/hacim olarak uygulanmıştır. 1. Perlit 2. Öğütülmemiş cibre 3. Öğütülmüş cibre g/l jips + %25 perlit + %75 öğütülmemiş cibre g/l jips + %25 perlit + %75 öğütülmüş cibre g/l jips + %25 zeolit + %75 öğütülmemiş cibre g/l jips + %25 zeolit + %75 öğütülmüş cibre g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 perlit + %60 öğütülmemiş cibre g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 perlit + %60 öğütülmüş cibre g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 zeolit + %60 öğütülmemiş cibre g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 zeolit + %60 öğütülmüş cibre g /L nemlendirici granül polimer + 10 g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 perlit + %60 öğütülmemiş cibre g /L nemlendirici granül polimer + 10 g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 perlit + %60 öğütülmüş cibre g /L nemlendirici granül polimer + 10 g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 zeolit + %60 öğütülmemiş cibre g /L nemlendirici granül polimer + 10 g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + %25 zeolit + %60 öğütülmüş cibre 16. Toprak

15 Dikim Denemesi Üretim Planı DÖNEM TARİHLER Ege Fide Şirketi'nde tohum ekimi Dört gerçek yapraklı fidelerin dikimi Çiçeklenme başlangıcı İlk hasat Son hasat

16 Ortamların hazırlanmasında kullanılan materyallerin kullanım amacı ve içerikleri şöyledir: Odun kömürü (mangal kömürü): Harca, aşırı suyu ve zararlı maddeleri emip, havalı ve hafif bünyeli bir ortam yaratması için katılır. Harçtaki asitliği engeller, karbondan ibaret olup bitkiye besin sağlamaz. Jips (alçıtaşı): Ortamın ph değerinin yükseltilmesinin istenmediği, ancak bitkiye yeterli kalsiyum sağlanmak istendiği durumlarda uygulanır. Örneğin, domateslerde çiçek burnu çürüklüğüne karşı toprağa % 0.6 lık CaSO 4.2H 2 O(% 23 Ca, % 19 S) eriyiği verilir. Jipsin ortamlarda kaymak bağlamayı önleyici, havalanmayı artırıcı ve tamponluk kapasitesini yükseltici etkisi de vardır. Zeolit: Volkanik kayalardan oluşan alüminyum silkattır. Yüksek katyon değişim kapasitesine sahip olup çok ince bal peteği gibi gözeneklidir. Amonyum ve potasyumu yavaş yavaş ortama verir fosfor tutmaz. Toprak yapısının iyileştirilmesinde ve topraksız kültürde kullanılır. Araştırmamızda dikim denemesinde 3-5 mm, fide denemesinde ise 5-9 mm çapında olanlar kullanılmıştır. Perlit: Volkanik alüminyum silkattır.toprak yapısının iyileştirimesinde ve çeliklerin köklendirilmesinde kullanımının yanında, ülkemizde topraksız tarımın ana maddesidir. Araştırmamızda super iri perlit mm çapında olan kullanılmıştır.

17 Cibre torba kültürüyle yapılan domates tarımında en çok karşılaşılan sorun çiçek burnu çürüklüğüdür. Bunun meyvedeki kalsiyum noksanlığından olduğu bilinmesine karşın, cibrede bunun önlenmesi için çalışmalar devam etmektedir. Cibrenin topraksız kültürde perlit ve kaya yünü yerine ticari olarak kullanılabilmesi için bu sorunun çözülmesi gerekir. Araştırmalarımızda kalsiyum kaynağı olarak cibreye jips katılmış ayrıca odun kömürü, zeolit, granül nemlendirici polimer katılarak cibrenin yapısı iyileştirilip daha iyi bir kök ortamı haline gelmesi için çalışılmıştır. Cibre çürütüldükten sonra kuruyunca nemlendirilmesi çok güç olmaktadır. Bu nedenle cibrenin içine nemlendirmeyi kolaylaştırmak için % 25 oranında perlit veya zeolit katılması düşünülmüştür. Ayrıca cibreye nemlendirici granül polimer katılarak aynı şekilde nem tutucu özellik kazandırılmaya çalışılmıştır.

18 Öğütülmemiş cibre fazla su tutmayan ve kuruduğunda da nemlendirmesi zor bir ortamdır. Bu nedenle özellikle küçük tohumlu sebze türlerinde çimlenme safhasında sorunlar yaratabilmektedir. Bunun dışında yetiştirme sırasında bazı üzüm çekirdekleri çimlenebilmektedir. Ayrıca torf gibi paketlenip satılacak albeniye de sahip değildir. Öğütülmüş cibrenin öğütülmemiş cibreye göre avantajları ise homojen bir yapıya sahip olması, üzüm çekirdekleri öğütülme sırasında kırıldığından yetiştirme döneminde çimlenme olmaması ve görünüş olarak da torfa benzediğinden daha iyi bir albeniye sahip olmasıdır. Sakıncaları ise; öğütülmüş cibre de öğütülmemiş cibre gibi kuruduğunda, nemlendirilmesi güç bir ortam oluşturmaktadır. Nemlendirildikten sonra da ortam çok su tutmakta, suyu kolayca geçirmemekte, ve sıkışıp havasız bir ortam yaratmaktadır. Bu nedenle, tohumların çimlenmesi ve fide çıkışında da sorunlar görülmektedir. Bu sakıncaların giderilmesi için hem öğütülmüş hem de öğütülmemiş cibreye perlit, zeolit, nemlendirici granül polimer ve odun kömürü katılarak daha iyi bir ortama yaratılmasına çalışılmıştır.

19 Konu no Çıkış hızı (gün) III.BULGULAR A) Fide Gelişmesi İle İlgili Sonuçlar Çıkış yüzdesi Köklü fide boyu (cm) Köksüz fide boyu (cm) Kök uzunluğu (cm) Köklü fide ağırlığı (g) Köksüz fide ağırlığı (g) Kök ağırlığı (g) Gövde çapı (mm) 1 6, ,22 20,55 33,66 43,11 35,33 7,77 7,11 6,39 2 6, ,55 13,33 25,22 14,22 10,77 3,45 5,00 4,66 3 7, ,44 10,89 20,55 13,44 10,00 3,44 4,27 4,50 4 6, ,78 14,83 22,94 14,77 11,77 3,00 5,05 4,83 5 6, ,88 14,67 22,05 18,44 14,55 3,89 5,34 5,22 6 7, ,55 13,83 20,70 14,00 10,22 3,77 4,94 5,05 7 6, ,88 12,39 22,49 15,33 12,00 3,33 4,94 4,83 8 6, ,22 14,00 28,22 15,40 12,33 3,07 5,55 5,00 9 6, ,44 14,72 21,72 17,44 13,55 3,89 5,05 4, , ,00 12,83 26,17 13,33 10,77 2,55 5,33 4, , ,33 13,67 24,66 15,33 12,89 2,44 5,44 5, , ,88 16,22 24,66 14,77 11,66 3,11 5,55 5, , ,44 19,61 26,83 21,44 17,77 3,67 5,94 5, , ,88 14,83 22,05 18,33 13,11 5,22 5,38 5, , ,66 17,11 26,11 18,22 14,66 3,55 5,72 5, , ,89 23,61 23,11 26,10 20,67 5,43 6,22 5,74 Gerçek yaprak sayısı

20 Çıkış hızı yönünden en geç çıkış gösteren konular 3 ve 6 no lu konulardır. Diğer konular arasında da önemli bir fark yoktur. Çıkış yüzdesi en düşük 3 no lu öğütülmüş cibre konusudur. Diğer konular % 75 den yukarı sonuç vermiştir. Diğer ölçütler dikkate alındığında perlit ve torfun ön plana çıktığı fakat cibre karışımlarının da kök ortamı olarak kullanılabileceği görülmektedir. İdeal bir fidede gövde, düz, kalın, kurşun kalem (7mm) çapında ve kök boğazından itibaren tomurcuk safhasında ortalama 15 cm ve ilk çiçek açtığında 25 cm boyunda olmalıdır.bu durumda ışık ve sıcaklığa bağlı olarak fidede 5-7 gerçek yaprak olabilir. Genelde tek üründe fidelerin yarısında ilk çiçek açtığında, çift üründe ise fide tomurcuk safhasında iken sera toprağına dikim yapılır. Fakat ticari fde üretiminde göz sayısı fazla olan viyollerde, hormonlu fide üretildiğinden fideler belirtilen ölçütler dikkate alınmadan, ortalama 4 gerçek yapraklı dönemde satışa çıkarılır ve hemen sera toprağına dikilir. Bu fidelerde çiçeklenme, ideal şartlarda dikimden yaklaşık 10 gün sonra başlar. Araştırmada cibreli ortamlar yönünden gövde çapı ve gerçek yaprak sayısı dikkate alındığında en uygun ortamların 13 ve 15 no lu konular olduğu görülmektedir.

21 B) Meyve Verimi İle İlgili Sonuçlar Konu No Erkenci meyve verimi (g/bitki) Toplam meyve verimi (g/bitki) ÇBÇ li meyve verimi (g/bitki) Pazarlanabilir meyve verimi (g/bitki)

22 En yüksek erkenci verim 2 no lu öğütülmemiş cibre ve 13 no lu 1 g/l nemlendirici granül polimer + 10 g/l jips + % 15 kırılmış odun kömürü + % 25 perlit + % 60 öğütülmüş cibre içeren konudur. En düşük erkenci meyve oluşturan ise toprak parselidir. Toplam verimde en uygun olanlar 5, 10, 13 ve 14 no lu konulardır. En düşük verim ise toprak parselinden alınmıştır. ÇBÇ li meyve verimi yönünden en yüksek olan 7 no lu konudur.en düşük ÇBÇ veren cibreli konular ise 3, 11, 15 ve 13 no lu olanlardır. Üç no lu öğütülmüş cibre fide gelişmesi yönünden en kötü olmasına rağmen ÇBÇ yönünden cibreli ortamlar içinde en düşük miktarı vermiştir. Bu da gelişmiş domates bitkisinin ortam yönünden pek seçici olmadığının göstergesidir. Toprak parselinde ise hiç ÇBÇ görülmemiştir. Pazarlanabilir meyve ağırlığı yönünden ise toplam verimde en yüksek olan 5, 10, 13 ve 14 no lu konular ön plana çıkmıştır. Toprak parseli ise gene en düşük pazarlanabilir meyve verimini vermiştir. Dikkati çeken bir nokta da perlitin meyve verimi yönünden uygun bulunan dört cibre konusundan da düşük verim vermesidir.

23 IV.SONUÇ Cibre karışımlarının fidecilikte torf yerine ve topraksız kültürde ise halen kullanılan ortamlara alternatif olarak kullanımının ekonomik ve verim yönünden uygun olduğu bu araştırmayla gösterilmektedir. Şu anda hem fide hem de dikim ortamı olarak önerilebilecek cibre ortamı; 13 no lu, 1 g/l nemlendirici granül polimer + 10 g/l jips + %15 kırılmış odun kömürü + % 25 perlit + % 60 öğütülmüş cibre içeren konudur.

24 PROJE FOTOĞRAFLARI

25

26

27

28 KONU 1

29 KONU 2

30 KONU 3

31 KONU 5

32 KONU 7

33 KONU 10

34 KONU 11

35 KONU 13

36 KONU 14

37 KONU 15

38 KONU 16

39 VERİM DÖNEMİ

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49 ÇİÇEK BURNU ÇÜRÜKLÜĞÜ(ÇBÇ)

50 ÇİÇEK BURNU ÇÜRÜKLÜĞÜ(ÇBÇ)

51 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAKSIZ KÜLTÜRDE KULLANILABİLECEK EN UCUZ ORTAMLAR OLAN CİBRE VE CÜRUFUN, BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE ÜRÜN KALİTESİNE ETKİLERİ YÖNÜNDEN, PERLİT VE SERA

Detaylı

Ġnorganik ve Organik Maddeler KarıĢtırılmıĢ Cibrenin, Fide Üretiminde ve Topraksız Tarımda, YetiĢtirme Ortamı Olarak Kullanım Olanakları

Ġnorganik ve Organik Maddeler KarıĢtırılmıĢ Cibrenin, Fide Üretiminde ve Topraksız Tarımda, YetiĢtirme Ortamı Olarak Kullanım Olanakları Ġnorganik ve Organik Maddeler KarıĢtırılmıĢ Cibrenin, Fide Üretiminde ve Topraksız Tarımda, YetiĢtirme Ortamı Olarak Kullanım Olanakları Onur ĠNAL Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı DanıĢman:

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

Asma Fidanı Yetiştiriciliği

Asma Fidanı Yetiştiriciliği Asma Fidanı Yetiştiriciliği Dünya genelinde saksı içerisinde asma fidanı yetiştiriciliğinde büyük artış gözlenmektedir. Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Afrika da artan sayıda üretici artık Jiffy tablet

Detaylı

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

Farklı Organik ve İnorganik Ortamlarda Hıyar Fidesi Üretimi

Farklı Organik ve İnorganik Ortamlarda Hıyar Fidesi Üretimi Farklı Organik ve İnorganik Ortamlarda Hıyar Fidesi Üretimi H. Çinkılıç Namık Kemal Üniversitesi, Hayrabolu Meslek Yüksekokulu, Seracılık Programı, Tekirdağ Bu çalışmanın amacı hıyar fidesi üretiminde

Detaylı

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Ülkemiz diğer meyve türlerinde olduğu gibi, yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelden geçmişte gereği kadar

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

Archived at

Archived at ORGANĠK NAR YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Dr. Kezban YAZICI 1 (kezbanyazici61@yahoo.com), Ziraat Yük. Müh. Alpaslan ŞAHİN 1 (alpsahin@hotmail.com), Dr. Cevdet Fehmi ÖZKAN 1 (cfozkan@mynet.com), Ziraat Yük. Müh. Betül

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 PİRİNA

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK Türkiye'de meyve ve sebze işleme sanayi 1900'lü yılların başında kurulmuş olmasına rağmen ancak planlı kalkınma döneminde önemli gelişmeler gösterebilmiştir. Konserve meyve

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 FINDIK Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 1. Giriş Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri içinde benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir.

Detaylı

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Domates ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen sebzedir. Dünyada taze olarak, yemeklerde diğer sebzelerle pişirilerek, dayanıklı domates suyu, konsantre domates

Detaylı

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 61 BUDAMA 10 Budama ; Muhtelif zaman ve yaşlarda değişik amaçlarla ağacın bazı sürgün ve dallarının kesilmesidir. Bu tanım içinde, farklı yaş ve biçimlerde yapılacak budamalar

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

Abdurrahman Melih MĠKAR Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı DanıĢman: Prof. Dr. Servet VARIġ

Abdurrahman Melih MĠKAR Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı DanıĢman: Prof. Dr. Servet VARIġ Soğuk Cam Serada, Ġnorganik, Organik Maddeler ve Besin Elementleri KarıĢtırılmıĢ ÖğütülmüĢ Cibrelerde YetiĢtirilen Kıvırcık BaĢ Salatada, GeliĢme ve Verimin, Diğer Ortamlarla KarĢılaĢtırılması Abdurrahman

Detaylı

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ TANIM Her tür sebzenin uygun koşullarda üretilmesi, saklanması ve dağıtılması ile ilgili çalışmaları ziraat mühendisinin gözetiminde yapan kişidir. A- GÖREVLER - Üretimi yapılacak sebzenin özelliklerine

Detaylı

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı sıra, pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal ipliklerden

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

AÇIKTA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIKTA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIKTA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ EKONOMİK ÖNEMİ: Ülke ekonomisinde çok önemli bir yeri olan domates yetiştirme yapılan bölgelerde çiftçimizin önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Özellikle

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

marmara fidanlığı bahçe bitkileri üretim & pazarlama www.marmarafidanligi.com

marmara fidanlığı bahçe bitkileri üretim & pazarlama www.marmarafidanligi.com www.marmarafidanligi.com C O C O P E A T D E D Ü N Y A L İ D E R İ Cocopeat de Dünya Lideri Topraksız Tarım Ürünleri Sebzeler, çiçekler ve süs bitkileri için yüksek kaliteli cocopeat ürünler İthalatçı

Detaylı

Kanatlı. Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması

Kanatlı. Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması KONU İLGİ Kanatlı Rasyonlarında ATK miktarının artırılması mümkün müdür? Soyanın kısıtlı kullanımından dolayı ATK bir alternatif olabilir mi?

Detaylı

MAKEDONYA CUMHURİYETİ ÜSKÜP- Az.KİRİL VE METODİY ÜNİVERSİTESİ TARIM BİLİMLERİ VE GIDA FAKÜLTESİ

MAKEDONYA CUMHURİYETİ ÜSKÜP- Az.KİRİL VE METODİY ÜNİVERSİTESİ TARIM BİLİMLERİ VE GIDA FAKÜLTESİ MAKEDONYA CUMHURİYETİ ÜSKÜP- Az.KİRİL VE METODİY ÜNİVERSİTESİ TARIM BİLİMLERİ VE GIDA FAKÜLTESİ No. 08-899 / 3 2015 yılı BIOREDWORM - L SIVI ORGANİK - MİKROBİYAL GÜBRENİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN KALİTE

Detaylı

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ Necdet Utkanlar ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29 Haziran 2016 MKE Ağır Silah ve Çelik fabrikası, 1932-1937

Detaylı

Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan

Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan sıcaklık, nem, ışıklanma, besin elementleri ve karbondioksitin,

Detaylı

TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI

TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI DERS NOTU 06 TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI Bugünki dersin işleniş planı: I. İthalat... 1 II. İthalat Talep Eğrisi... 3 III. İhracat Arz Eğrisi... 4 IV. İthalat Tarifesinin Etkileri (Küçük Ülke Durumu)...

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1-Amitoz (Amitosis) bölünme, 2-Mitoz (Mitosis) bölünme, 3- Mayoz (Meiosis) bölünme.

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1-Amitoz (Amitosis) bölünme, 2-Mitoz (Mitosis) bölünme, 3- Mayoz (Meiosis) bölünme. HÜCRE BÖLÜNMESİ 1-Amitoz (Amitosis) bölünme, 2-Mitoz (Mitosis) bölünme, 3- Mayoz (Meiosis) bölünme. Amitoz Bölünme Önce nukleolus, sonra nukleus, daha sonra sitoplazmanın uzayıp ortadan boğulması ile ikiye

Detaylı

Fen ve Mühendislik Dergisi 2000, Cilt 3, Sayı 1 65

Fen ve Mühendislik Dergisi 2000, Cilt 3, Sayı 1 65 Fen ve Mühendislik Dergisi 2000, Cilt 3, Sayı 1 65 BAZI SİVRİ VE DOLMA BİBER ÇEŞİTLERİNİN VAN KOŞULLARINDA AÇIKTA VE PLASTİK TÜNELLERDEKİ VERİM VE ERKENCİLİKLERİ Önder TÜRKMEN YYÜ. Ziraat Fakültesi Bahçe

Detaylı

Archived at

Archived at Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz 2010, Erzurum, (Poster Bildiri) Bazı Organik Materyallerin ve Toprak Düzenleyicilerin Organik Fındık Yetiştiriciliğinde Verim ve Toprak Özellikleri

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Prof.Dr. Kenan YILDIZ Çevre ve Maliyeti Çevrenin ekonomiye maliyete konusunda üç temel durumdan bahsetmek mümkündür. Bunlar; 1) çevrenin ekonomiye maliyeti yoktur 2) çevrenin

Detaylı

BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA

BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) sınıflandırmasına göre 6111 ve 6209 nolu fasıllarda yer almaktadır. TÜRKİYE'DE ÜRETİM

Detaylı

Mineral Maddeler (1)

Mineral Maddeler (1) Mineral Maddeler Mineral Maddeler (1) Mineral maddeler topraktan kökler yoluyla su ile birlikte suda erimiş olarak ve çok azı da havadan alınan besin maddeleridir. C, O ve H; havadan CO 2 olarak ve sudan

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 Ocak ayı inşaat ve hizmet sektörü güven endeksleri TÜİK tarafından 25 Ocak 2016 tarihinde yayımlandı. İnşaat sektörü güven endeksi 2015 yılı Aralık ayında

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

EĞİLİM YÜZDELERİ (Trend) ANALİZİ

EĞİLİM YÜZDELERİ (Trend) ANALİZİ 1 EĞİLİM YÜZDELERİ (Trend) ANALİZİ Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir. Böylece varlıkların verimliliği,

Detaylı

Taksonomi. Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof)

Taksonomi. Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof) Taksonomi Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof) Anavatanı Hindistan Türkmenistan Baykal Gölü Çevresi Sibirya D.Akdeniz Türkiye Ülkemizde Şikori Akdeniz Böglesinde

Detaylı

ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI

ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI tesi (ZF 303-306) Bahçe Bit. Giriş (ZF 301, 306) (ZF 303-306)

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2009/11 FINDIK BÜLTENİ 08.12.2009 1- FINDIK ALIMLARI: A) 2009 dönemi rekolte beklentisi ile 2008 yılı üretimi kıyaslandığında, ülkemiz üretiminin % 44, dünya üretiminin

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-39 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 14-28/567-248 Karar Tarihi : 13.08.2014 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Prof. Dr. Nurettin

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

Ağaç başına ortalama verim (kg) Üretim (ton) 2006 3.982 1.300 11 122.730 27.510 150.240 2007 4.244 1.521 11 142.570 21.080 163.150

Ağaç başına ortalama verim (kg) Üretim (ton) 2006 3.982 1.300 11 122.730 27.510 150.240 2007 4.244 1.521 11 142.570 21.080 163.150 Projenin Adı: Bazı Yabancı Badem Çeşitleri İle Yerli Badem Tiplerinin Diyarbakır ilindeki Gelişme, Verim, Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Proje Numarası: TAGEM/BBAD/11/A10/P02/01 Proje

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43 i Bu sayıda; TÜİK Eylül ayı enflasyon, TÜİK Ağustos ayı dış ticaret, TİM Eylül ayı ihracat, TCMB Eylül ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım,

Detaylı

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ NAYLON İPLİK İTHALATINDA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ NAYLON İPLİK İTHALATINDA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ NAYLON İPLİK İTHALATINDA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ İÇİNDEKİLER 1. BAŞVURUYA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER... 3 1.1. BAŞVURU

Detaylı

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ AMAÇ Türkiye de pamuk üretimini, pamuğu üreten kesimler için, pamuğun yetiştirildiği

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA 1. GİRİŞ İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA Hidrosiklon, hidrolik sınıflandırıcıda yerçekimiyle gerçekleşen

Detaylı

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak, gerekli özel çevre koşullarının yaratılması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

Adi Fiğ (Vicia sativa L.) de Ekim Zamanlarının Ot ve Tane Verimi Üzerine Etkileri

Adi Fiğ (Vicia sativa L.) de Ekim Zamanlarının Ot ve Tane Verimi Üzerine Etkileri Uludag.Üniv.Zir.Fak.Derg., (2006) 20(1): 47-55 Adi Fiğ (Vicia sativa L.) de Ekim Zamanlarının Ot ve Tane Verimi Üzerine Etkileri Basri Hakan HAKYEMEZ * ÖZET Bu araştırma Çanakkale-Ezine ekolojik koşullarında,

Detaylı

EGE BÖLGESİ 2005 2006 DÖNEMİ PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ

EGE BÖLGESİ 2005 2006 DÖNEMİ PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ EGE BÖLGESİ 2005 2006 DÖNEMİ PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ İzmir Ticaret Borsası ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünce

Detaylı

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları Hazırlayan: Mehmet M. Sarı Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları İÇİNDEKİLER Materyal ve Metod Giriş Geçmişten Günümüze Türkiye deki Hayvan Varlığı Türkiye de Hayvancılığın

Detaylı

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM RAPORU

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM RAPORU T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM RAPORU ŞUBAT 2015 İÇİNDEKİLER I- GİRİŞ... 3 II-DÜNYA VE TÜRKİYE ÜRETİMİ A-Dünya Üretimi... 3 B-Türkiye Üretimi...

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Ahmet Duran Şahin* Sevinç Sırdaş* Ahmet Öztopal* Ercan İzgi** Mustafa Kemal Kaymak* Bihter Yerli* *İTÜ, Meteoroloji Müh. Böl., sahind@itu.edu.tr

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

Dünya Plastik Boru Pazarını Yönlendiren Ülkeler

Dünya Plastik Boru Pazarını Yönlendiren Ülkeler DÜNYA DA DURUM: Dünya plastik boru kullanımı yılda ortalama % 6 7 oranında artmaktadır. Atık su, drenaj, doğal gaz dağıtım şebekelerinin yenilenmesi ve inşaat sektöründeki gelişmeler plastik boru tüketiminin

Detaylı

Farklı Gelişme Dönemlerinde Uygulanan Azotlu Gübre Formlarının Kışlık Kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.) nın Verim ve Verim Öğelerin Etkileri

Farklı Gelişme Dönemlerinde Uygulanan Azotlu Gübre Formlarının Kışlık Kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.) nın Verim ve Verim Öğelerin Etkileri Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2008, 17 (1-2): Araştırma Makalesi Farklı Gelişme Dönemlerinde Uygulanan Azotlu Gübre Formlarının Kışlık Kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.) nın

Detaylı

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 1 2 1: Arazi Toplulaştırması. - 50.000 ha alanda toplulaştırma yapılması. 2: Halk Elinde Hayvan Islah Projesindeki hayvan sayısının artırılması - Projeye dahil olan manda sayısının 3.000 e çıkartılması.

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Bülent KÖSE. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı

Yrd.Doç.Dr. Bülent KÖSE. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yrd.Doç.Dr. Bülent KÖSE İletişim O.M.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Tel:+90 (362)3121919/1139 Fax: +90 (362)4576054 E-mail:bulentk@omu.edu.tr Doğum yeri ve Tarihi: Kırıkkale-1973 Eğitim Doktora

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ Hasan YÜKSEK Mayıs 2011 SUNUM PLANI I. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) II. DİR in Amaçları III. DİR Sistemleri İthalatta Şartlı Muafiyet Sistemi İthalat

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 1885 yılında kurulmuş ve şu anda 75 bin üyesi olan, İzmir in en köklü ve en güçlü meslek kuruluşunun Başkanı olarak Güzel İzmir e hoş geldiniz

Detaylı

ESTA-KİESERİT VE ÖZELLİKLERİ

ESTA-KİESERİT VE ÖZELLİKLERİ ESTA-KİESERİT VE ÖZELLİKLERİ Ziraat Mühendisi Levent Baloğlu Ef Organik Satış Müdürü Ziraat Mühendisi Abdullah Basar Ef Organik Teknik Müdürü Ziraat Mühendisi Şeyma Selin Durusu Ef Organik Teknik Personeli

Detaylı

T.C. AKYURT BELEDİYE MECLİSİ Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Raporu. Rapor No:01 22.01.2016 AKYURT BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA

T.C. AKYURT BELEDİYE MECLİSİ Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Raporu. Rapor No:01 22.01.2016 AKYURT BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA Rapor No:01 22.01.2016 Komisyonumuza 04.01.2016 tarih ve 03 sayılı meclis kararı ile havale edilen, Meclis lerinin 04.01.2016 tarihli önergesi ile komisyonumuza havale edilen; Bölgemize özellikle Doğu

Detaylı

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ VE KONYA Hacı Dede Hakan KARAGÖZ

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ VE KONYA Hacı Dede Hakan KARAGÖZ İÇİNDEKİLER: Başlık Sayfa 1. Genel Çerçeve...2 2. Türkiye ve DİR..3 3. Konya ve DİR...4 4. Sektörel Bazda DİR...5 5. Firmalar Bazında DİR..6 6. İller Bazında DİR.7 7. Sonuç..7 8. Kaynakça..8 Ekonomik Araştırmalar

Detaylı

Broylerlerde Biotin ile Birlikte Verilen Protein ile Şelatlanmış Çinkonun Veya Bütratların Altlık Kalitesine ve Ayak Lezyonlarına Olan Etkisi

Broylerlerde Biotin ile Birlikte Verilen Protein ile Şelatlanmış Çinkonun Veya Bütratların Altlık Kalitesine ve Ayak Lezyonlarına Olan Etkisi Broylerlerde Biotin ile Birlikte Verilen Protein ile Şelatlanmış Çinkonun Veya Bütratların Altlık Kalitesine ve Ayak Lezyonlarına Olan Etkisi KONU İLGİ Broylerde altlık ve ayak kalitesi sorunları ve çözüm

Detaylı

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM 1 BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM İbrahim ÖRGERİN ÖZET Bu çalışmada, BOSSA Dış Giyim İşletmeleri nde fason iplik imalatı

Detaylı

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ OCAK- 2012 PROJEYİ HAZIRLAYAN Selahattin AKIN Zir.Yük.Müh. PROJEYİ KONTROL

Detaylı

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ ANA ENDEKS İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ BİLEŞİK ENDEKSİ İnşaat malzemeleri sanayinde ölçülen faaliyet, güven ve beklentilerin

Detaylı

TOPRAKSIZ KÜLTÜR. Topraksız Tarıma Hazırlık Topraksız tarım hazırlığı yapmak

TOPRAKSIZ KÜLTÜR. Topraksız Tarıma Hazırlık Topraksız tarım hazırlığı yapmak TOPRAKSIZ KÜLTÜR Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler Topraksız Tarıma Hazırlık Topraksız tarım hazırlığı yapmak Hidroponik Sistemler Hidroponik sistemleri kurmak DERSİN ADI ALAN MESLEK / DAL DERSİN

Detaylı

Baklagillerin önemi. Avrupa tarımının 75% protein içeren ürünlerinlerdir. Bu ürünlerin en büyük kaynağı baklagillerdir. Nutrition

Baklagillerin önemi. Avrupa tarımının 75% protein içeren ürünlerinlerdir. Bu ürünlerin en büyük kaynağı baklagillerdir. Nutrition Baklagillerin önemi Avrupa tarımının 75% protein içeren ürünlerinlerdir. Bu ürünlerin en büyük kaynağı baklagillerdir. Baklagil tohumları %23-40 protein içerirken tahıl ürünleri %9-13 protein içermektedir.

Detaylı

Jiffy-7 Ormancılık Tabletleri

Jiffy-7 Ormancılık Tabletleri Jiffy-7 Ormancılık Tabletleri Bugün dünyada yetişen milyarlarca ağaç, Jiffy nin sunduğu avantajların bir kanıtıdır. Jiffy ürünleri elli yıldan fazla bir süredir tarımsal ve çiçek fideciliği sektöründe

Detaylı

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK KISA ÖZET

Detaylı

ORGANİK SIVI GÜBRE GRUBU

ORGANİK SIVI GÜBRE GRUBU ORGANİK SIVI GÜBRE GRUBU TERRA FARM ORGANİK SIVI GÜBRE GRUBU ÜRÜNLERİN ORAN VE İÇERİK BİLGİLERİ BİR SONRAKİ SAYFADA VERİLMİŞTİR. Verilen değerler ürünlerimizde bulunan minimum değerlerdir Ürün İçerik Toplam

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş 1 ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş Gazi Üniversitesi Arş. Gör. Özgür Şahan Gazi Üniversitesi 1- Giriş Bir ülke ekonomisine ilişkin değerlendirme yapılırken kullanılabilecek ölçütlerden birisi

Detaylı

FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ ve BAKIMI. Ceren EKŞİ Ziraat Yüksek Mühendisi

FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ ve BAKIMI. Ceren EKŞİ Ziraat Yüksek Mühendisi FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ ve BAKIMI Ceren EKŞİ Ziraat Yüksek Mühendisi Sebze türleri yetiştirme şekillerine göre farklılık gösterirler. Soğuk ve sıcağa karşı hassas olmayan sebzelerin tohumları direk olarak

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAZIRLIYAN VE SUNAN : SÜLEYMAN ELDEM MAKİNA YÜKSEK MÜHENDİSİ DÜNYA ENERJİ KONSEYİ TÜRK MİLLİ KOMİTESİ ÜYESİ MMO İZMİR ŞUBESİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ KOMİSYON BAŞKANI 2007 yılı

Detaylı

Budama. Örtüaltı tarımında. Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak

Budama. Örtüaltı tarımında. Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak SEBZELERDE YAPILAN KÜLTÜREL İŞLEMLER Budama Örtüaltı tarımında Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak BUDAMA Sürgün budaması (koltuk) Uç alma Yaprak alma Çiçek budaması

Detaylı

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin

Detaylı

Elma Ağaçlarında Gübreleme

Elma Ağaçlarında Gübreleme Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yayın No: 4 Yayın Tarihi: 15.11.211 Elma Ağaçlarında Gübreleme Kadir UÇGUN, Hüseyin AKGÜL Lütfen Dikkat!.. Gübreleme, başarılı bir meyvecilik için gerekli uygulamalardan

Detaylı

KOZMETİK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİ

KOZMETİK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİ KOZMETİK SEKTÖRÜ Kozmetik ürünleri sanayii, Standart Uluslararası Ticari Sınıflandırmaya (SITC) göre 553. bölümde, Armonize Sisteme göre ise 33. fasılda tanımlanmaktadır. Buna göre; sektör kapsamında yer

Detaylı

FARKLI TİP AYDINLATMA AYGITLARININ HARMONİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

FARKLI TİP AYDINLATMA AYGITLARININ HARMONİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI FARKLI TİP AYDINLATMA AYGITLARININ HARMONİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI EMRE GÖÇMEN 115171010@kocaeli.edu.tr ŞULE ÖZDEMİR sozaslan@kocaeli.edu.tr Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

21.01.2013 22.01.2013 23.01.2013 24.01.2013 25.01.2013 28.01.2013 29.01.2013 30.01.2013 31.01.2013 01.02.2013 Matematik

21.01.2013 22.01.2013 23.01.2013 24.01.2013 25.01.2013 28.01.2013 29.01.2013 30.01.2013 31.01.2013 01.02.2013 Matematik BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2012 2013 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Botanik Atatürk İİ. Tar Kimya Bahçe Bit. Giriş (ZF 306, 303) (ZF 306, 303) (ZF 306, 303 ) Tarım Alet ve Makineları

Detaylı

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ Temizlik ürünleri sanayii, Standart Uluslararası Ticari Sınıflandırmaya (SITC) göre 55. bölümde, Armonize Sisteme göre ise 34. fasılda tanımlanmaktadır. Buna göre; sektör kapsamında;

Detaylı

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Hayvan başına verimin arttırılmasında, Yüksek verim özelliğine sahip ırkların

Detaylı

ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP. Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM

ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP. Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM Klasik Şapa Göre 30 Kat Daha Yalıtkan Yaptığı ihracatlarla ülke ekonomisine büyük katkıda bulunan PERSAN ın tescilli ürünü olan Termoşap, tesviye

Detaylı