KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR"

Transkript

1 KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR

2 GENEL HÜKÜMLER HER YAPI YETERLİ KAÇIŞ YOLLARI İLE DONATILMALI ISI, DUMAN VE PANİKTEN KORUYACAK ŞEKİLDE TASARLANMALI YAPININ KULLANIM SINIFINA, KULLANICI YÜKÜNE, YANGIN KORUNUM DÜZEYİNE, YAPISINA VE YÜKSEKLİĞİN UYGUN TİP, AYNI KONUM VE KAPASİTEDE KAÇIŞ YOLLARI KAÇIŞ YOLLARININ DÜZENLENMESİ VE BAKIM HALİNDE OLMASI. ENGELLERDEN ARINDIRILMASI HER ÇIKIŞIN AÇIKÇA GÖRÜNECEK ŞEKİLDE YAPILMASI

3 KAÇIŞ YOLLARI BİR YAPININ HER HANGİ BİR NOKTASINDAN YER SEVİYESİNDEKİ CADDEYE KADAR OLAN DEVAMLI VE ENGELLENMEMİŞ YOLUN TAMAMINA DENİR. ODALAR, HER KATTAKİ KORİDOLAR, KAT ÇIKIŞLARI, MERDİVENLER SON ÇIKIŞ KAÇIŞ YOLLARINA DAHİLDİR ASANSÖRLER KAÇIŞ YOLU OLARAK KABUL EDİLMEZLER.

4 KAÇIŞ YOLU BELİRLENMESİNDE YAPININ KULLANIM SINIFI KULLANICI YÜKÜ KAT ALANI ÇIKIŞA KADAR ALINACAK YOL ÇIKIŞLARIN KAPASİTESİ ESAS ALINIR.

5 ÇIKIŞ KAPASİTESİ VE KAÇIŞ UZAKLIĞI KULLANICI YÜKÜ KATSAYISI OLARAK EK5/A DAKİ DEĞERLER DİKKATE ALINIR BİRİM GENİŞLİKTEN GEÇEN KİŞİ SAYISI EK5/B BELİRTİLMİŞTİR. BİRİM GENİŞLİK 50 CM KAÇIŞ UZAKLIĞI EK5/B DE VERİLEN DEĞERLERDEN BÜYÜK OLAMAZ EN UZAK NOKTADAN EN YAKIN ÇIKIŞA UZAKLIK EK5/B DE VERİLEN SINIRLARI AŞAMAZ BÜYÜK ALANLI BİR KATTA,KUŞ UÇUŞU KAÇIŞ UZAKLIĞI EK5/B DE VERİLEN KAÇIŞ UZAKLIĞININ 2/3 NÜ AŞMIYOR İSE KABUL EDİLİR. KAÇIŞ UZAKLIĞI MEKANI ÇEVRELEYEN DUVARLARDAN 40 CM ÖNDE ALINIR

6 KAÇIŞ YOLU SAYISI V GENİŞLİĞİ TOPLAM ÇIKIŞ GENİŞLİĞİ> (TOPLAM KULLANICI SAYISI)/(BİRİM GENİŞLİKTEN GEÇEN KİŞİ SAYISI)*0,5M TOPLAM ÇIKIŞ GENİŞLİĞİ>80 CM TOPLAM ÇIKIŞ GENİŞLİĞİ>100 CM (50 KİŞİDEN FAZLA OLAN KATLARDA) TOPLAM ÇIKIŞ GENİŞLİĞİ>110 CM (EĞER HOL VE KORİDOR OLARAK KULLANILIYORSA) TOPLAM ÇIKIŞ GENİŞLİĞİ>120 CM (YÜKSEK KATLI BİNALARDA)

7 İKİ ÇIKIŞ GEREKEN MEKANLARDA HER BİR ÇIKIŞIN TOPLAN KULLANICI YÜKÜNÜN EN AZ YARISINI KARŞILAYACAK ŞEKİLDE OLMASI BÜTÜN ÇIKIŞ VE ERİŞİM YOLLARI AÇIKÇA GÖRÜLEBİLİR OLMALI SİMGELER İLE VURGULANMALI ENGELLERDEN ARINDIRILMIŞ OLMALI DİĞER KULLANICI MEKANLARDAN GEÇMEKSİZİN DOĞRUDAN ERİŞİM OLMALI

8

9

10 ÖRNEK 1 Toplam kapalı alanı 1000 m2 olan şekildeki gibi 3 katlı, splinkler sistemi mevcut bir imalathanede çıkışlar nasıl hesaplanır? (a+c=53, b+c=55)

11 ÇÖZÜM YÖNETMELİK Ek-5/B YE BAKILACAK.

12 BUNA GÖRE TABLONUN ENDÜSTRİYEL AMAÇLI BİNALAR KISMINDA TEK YÖNDE YAĞMURLAMA SİSTEMİ MEVCUTSA 25M, İKİ YÖNDE 60 M OLDUĞU GÖRÜLÜR. FAKAT ÖRNEK PROJEDE 25 METREYİ GEÇTİĞİ İÇİN MEVCUT BULUNAN ÇIKIŞA ALTERNATİF (EN UZAK NOKTADAN) 2. ACİL ÇIKIŞ KAPISI GEREKİR.

13 ÖRNEK 2 AYNI SORUDA KULLANICI YÜKÜNÜ HESAPLAYALIM?

14 ÇÖZÜM EK-5/A TABLOSUNDA PAKETLEME YERİ, FABRİKA ÜRETİM ALANLARI KISMINDA 10M2 DÜŞEN KİŞİ SAYISI 1 OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR. ÖRNEK PROJEMİZDE ÜRETİM KISMI 1000M2 İDİ. O HALDE, 1000M2 / 10M2/KİŞİ = 100 KİŞİ OLDUĞU GÖRÜLÜR. YÖNETMELİK GEREĞİ 50 KİŞİ YÜKÜNÜ AŞAN YERLERDEN 2. ACİL ÇIKIŞ GEREKİR.

15 ÖRNEK 3 AYNI SORUDA TOPLAM ÇIKIŞ GENİŞLİĞİ NE OLMALIDIR? NOT:ENDÜSTRİYEL AMAÇLI BİNALAR KISMINDA, KAÇIŞ MERDİVENLERİ İÇİN ÇÖZÜM YAPILSIN. (60 KİŞİ) ÇÖZÜM: TOPLAM ÇIKIŞ GENİŞLİĞİ = (MAHALDEKİ TOPLAM KULLANICI YÜKÜ/BİRİM GENİŞLİKTEN GEÇEN KİŞİ SAYISI) X 0,5 BURADA BİRİM GENİŞLİKTEN GEÇEN KİŞİ SAYISINI EK-5/B TABLOSUNDA, TOPLAM ÇIKIŞ GENİŞLİĞİ(KAÇIŞ MERDİVENİ İÇİN) = (100 KİŞİ / 60 KİŞİ) X 0,5 = 0,833 CM YAPILACAK MERDİVENE AÇILACAK KAPI DENİŞLİĞİ BU DEĞERDEN AZ OLAMAZ. FAKAT KİŞİ SAYISI 50 Yİ AŞTIĞI İÇİN 100 CM OLARAK ALINIR. BU ÖRNEKTE 3 KATLI BİR YAPIDAN BAHSETTİĞİMİZ İÇİN HER KATTAN ACİL İKİNCİ ÇIKIŞ GEREKECEĞİ İÇİN, BU İŞLETMEDE YANGIN MERDİVENİ YAPILMASI GEREKİR. YAPILACAK YANGIN MERDİVENİ 9,5 METREDEN BÜYÜK OLMAYACAKSA, YÖNETMELİK GEREĞİ DÖNER MERDİVEN YAPILABİLİR. 9,5 METREDEN BÜYÜK İSE SAHANLIKLI VE KORUNAKLI BİR MERDİVEN YAPILMASI GEREKİR.

16

17 YANGIN GÜVENLİK HOLÜ YANGIN GÜVENLİK HOLÜ KAÇIŞ MERDİVENLERİNE DUMANIN GEÇİŞİNİN ENGELLENMESİ SÖNDÜRME VE KURTARMA ELEMANLARINCA KULLANILMASI GEREKTİĞİNDE ENGELLİLERİN VE YARALILARIN BEKLETİLMESİ İÇİN YAPILIR.

18 DUVAR, TAVAN VE TABANINDA YANICI MADDE KULLANILMAZ DUVAR EN AZ 120 DK YANGINA-DUMAN SIZDRIMAZ KAPI EN AZ 90 DK YANGINA DAYANIKLI OLMALI 6M2>=TABAN ALANI>=3M2 KAÇIŞ YÖNÜNDEKİ BOYUTU EN AZ 1,8 M EĞER ACİL DURUM ASANSÖRÜ ÖNÜNDE YAPILIRSA 10M2>=TABAN ALANI>=6M2 KAÇIŞ YÖNÜNDEKİ BOYUTU EN AZ 2 M

19 YAPI YÜKSEKLİĞİ M DEN YÜKSEK YERLERDE KAÇIŞ MERDİVENİNİN ÖNÜNDE YANGIN GÜVENLİK HOLÜ YAPILMASI GEREKİR

20

21 KAÇIŞ MERDİVENLERİ YANGIN VE DİĞER ACİL DURUMLARDA KULLANILABİLECEK ÖZELLİKTE OLAN KAÇIŞ YOLLARINDAN BAĞIMSIZ TASARLANAMAZ DUVAR, TAVAN VE TABANINDA YANACI MADDE KULLANILAMAZ YANGINA EN AZ 120 DAYANIKLI DUVAR VE EN AZ 90 DAKİKA DUMAZ SIZDIRMAZ KAPI İLE DİĞER BÖLÜMLERDEN AYRILIR

22 Yetiştirme Yurdu'nda 2 kızın öldüğü yangında ihmal iddiaları ADAPAZARI'ndaki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı yaşındaki kızların barındığı Murat Soğancıoğlu Kız Yurdu'nda 2 öğrencinin ölümü, 5 öğrencinin zehirlenmesiyle sonuçlanan, çatı katındaki yatakhanede çıkan yangına, sigara izmaritinin neden olduğu olasılığı üzerinde duruluyor. Yurttaki çatı kattaki yangın merdiveni girişinin kilitli olduğu ileri sürüldü.

23 Batuhan Öldü, Yangın Merdiveni İnşası Başladı Zonguldak'ta, 7'nci kattaki daireye mobilya montajı yaparken hava almak için çıkmak istediği yangın merdiveninin olmadığını fark edemeyince düşen 17 yaşındaki Batuhan Yürektürk'ün ölümünün ardından, apartmana yangın merdiveni kurulmaya başlandı.

24

25

26 5 Katlı Apartmanda 3'üncü Kata Kadar Yangın Merdiveni Tokat kent merkezindeki 5 katlı apartmanın sadece 3'üncü katına kadar ulaşan yangın merdiveni, görenleri şaşırtıyor.

27 ACİL ÇIKIŞ ZORUNLULUĞU MADDE 39

28 KAÇIŞ YOLLARI VE KAÇIŞ MERDİVENLERİ YANYANA YAPILAMAZ KAÇIŞ MERDİVENİ İLE KAT SAHANLIĞI AYNI KATTA OLMASI GEREKİR KAÇIŞ MERDİVENLERİNİN EN AZ YARISININ DOĞRUDAN BİNA DIŞINA AÇILMASI GEREKİR KAÇIŞ MERDİVENİ BİR HOL,LOBİ GİBİ YERLERE İNİYORSA DIŞ AÇIK ALAN ARASINDAKİ UZAKLIK, BİR KATTAN DAHA FAZLA KATA HİZMET VERİYORSA 10 M Yİ GEÇEMEZ. YAĞMURLAMA SİSTEMİ VARSA 15 M Yİ GEÇEMEZ.

29 17 BASAMAK>=SAHANLIK SAYISI>=4 BASAMAK DENGELENMİŞ KAÇIŞ MERDİVENİ: BİNA YÜKSEKLİĞİ DEN KÜÇÜK VE KAPASİTE 100K İŞİDEN AZ OLMALI.

30 SAĞANLIĞIN EN AZ GENİŞLİĞİ VE UZUNLUĞU MERDİVEN GENİŞLİĞİNDEN AZ OLAMAZ. BASAMAKLAR KAYMAZ MALZEMEDEN YAPILMALIDIR. SAHANLIK KAPI GENİŞLİĞİ > 1/3*KAÇIŞ YOLU GENİŞLİĞİ BAŞ KURTARMA MESAFESİ BASAMAKLARDA 210 CM-SAHANLIKLARDA 300 CM OLMALI.

31 BASAMAK YÜKSEKLİĞİ =< 175 mm BASAMAK GENİŞLİĞİ >= 250 mm KAÇIŞ MERDİVEN YUVASINA VE YANGIN GÜVENLİK HOLÜNE ELEKTRİK VE MEKANİK ŞAFTI KAPAKLARI AÇILMAZ. MEKANİK VE ELEKTRİK CİHAZLAR KONULAMAZ. HER KAÇIŞ MERDİVENİNİN DUVAR KORKULUK VEYA KÜPEŞTE BULUNMASI GEREKİR. EN DAR BASAMAK GENİŞLİĞİ (KOVA HATTINDA) KONUTLARDA 100 CM DEN AZ DİĞER YAPILARDA 125 CM DEN AZ OLAMAZ.

32

33 DIŞ KAÇIŞ MERDİVENLERİNİN KORUNUMLU YUVA İÇİNDE BULUNMASI ŞART DEĞİLDİR. BİNA YÜKSEKLİĞİ M DEN BÜYÜK YAPILARDA DIŞ KAÇIŞ MERDİVENİNE İZİN VERİLMEZ.

34 DAİRESEL MERDİVEN YANMAZ MALZEMEDEN YAPILMALI EN AZ 100 CM GENİŞLİKTE OLMALI HER HANGİ BİR KATTA KULLANICI YÜKÜ 25 KİŞİYİ AŞMAMALI 9.50 M DEN YÜKSEK OLAMAZ BASAMAK İÇİN KOVA MERKEZİNDEN 50 CM UZAKLIKTA BASIŞ GENİŞİLİĞİ 250 MM DEN AZ OLAMAZ BASAMAK YÜKSEKLİĞİ 175 MM DEN ÇOK OLAMAZ BAŞ KURTARMA YÜKSEKLİĞİ 2.50 DEN AZ OLAMAZ

35 KAÇIŞ RAMPALARI EĞİMİ %10 DAN DAHA DİK OLAMAZ DÜZ KOLLU OLUR DOĞRULTU DEĞİŞKLİKLERİ SADECE SAHANLIKTA YAPILIR BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ YÜZEYLERİNDE SAHANLIK BULUNMALI SAHLIK GENİŞLİĞİ RAMPA GENİŞLİĞİNDEN AZ OLAMAZ MERDİVENLER İLİŞKİN UYGUNLUKTA DUVAR, KORKULUK VEYA KÜPEŞTE YAPILMALIDIR KAYMAZ YÜZEY KAPLAMA

36

37 MERDİVEN BODRUM DAHİL 4 KATA HİZMET VERİYORSA BODRUM KATLARDA MERDİVENE GİRİŞ İÇİN YANGIN GÜVENLİK HOLÜDÜZENLENİR.

38 KAÇIŞ YOLU KAPILARI TEMİZ GENİŞLİK 80 CM DEN VE YÜKSEKLİK 200 CM DEN AZ OLAMAZ EŞİK OLMAZ DÖNEL KAPILAR VE TURNİKELER KAÇIŞ YOLU KAPISI OLAMAZ. KULLANICI SAYISI 50 Yİ AŞAN MEKANLARDA KAPININ KAÇIŞ YÖNÜNE DOĞRU AÇILMASI ŞARTTIR. DUMAN SIZDIRMAZ ÖZELLİKTE OLMALIDIR. 4 KATTAN DAHA AZ BİR YAPIDA 60 DAKİKA, 4 KATTAN DAHA FAZLA İSE 90 DAKİKA YANGINA DAYANIKLI OLMALIDIR. TEK KANATLI BİR ÇIKIŞ KAPISI TEMİZ GENİŞLİL AM ARASINDA OLUR. KAPILAR EN ÇOK 110 N KUVVETLE AÇILACAK ŞEKİLDE TASARLANMALIDIR.

39 51-A 59-B 69-A 81C

40 18-D 52-C 53-D 59-B

ÜÇÜNCÜ KISIM Kaçış Yolları, Kaçış Merdivenleri ve Özel Durumlar

ÜÇÜNCÜ KISIM Kaçış Yolları, Kaçış Merdivenleri ve Özel Durumlar ÜÇÜNCÜ KISIM - Kaçış Yolları, Kaçış Merdivenleri ve Özel Durumlar ÜÇÜNCÜ KISIM Kaçış Yolları, Kaçış Merdivenleri ve Özel Durumlar BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Kaçış güvenliği esasları MADDE 30- (1) İnsanlar

Detaylı

Sınıf A: Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları,

Sınıf A: Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları, 1. Yangın sınıfları, Avrupa Normlarında EN 2 de aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır: Dolayısıyla ; Avrupa birliği standartlarını kabul edip kullanan ülkemizde de Yangın Sınıfları; TS EN 2 ve TS EN 2/A1 Türk

Detaylı

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MİMARİ PROJE İNCELEME RAPORU

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MİMARİ PROJE İNCELEME RAPORU BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MİMARİ PROJE İNCELEME RAPORU Bina yüksekliği: Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafeyi ifade eder.yapı Yüksekliği: Binanın bodrum

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

YANGIN PROJESİ HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

YANGIN PROJESİ HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR YANGIN PROJESİ HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri SUNU İÇERİĞİ 1. Bina Yüksekliği/ Yapı Yüksekliği/

Detaylı

ONUNCU KISIM Mevcut Binalar Hakkında Uygulanacak Hükümler

ONUNCU KISIM Mevcut Binalar Hakkında Uygulanacak Hükümler ONUNCU KISIM Mevcut Binalar Hakkında Uygulanacak Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Mevcut yapılara ilişkin uygulama MADDE 138- (1) Mevcut yapılardan bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra kullanım

Detaylı

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Bu çalışmanın Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik

Detaylı

DENGELENMİŞ (BALANSMANLI) MERDİVENLER VE DAİRESEL (SPİRAL) MERDİVENLER

DENGELENMİŞ (BALANSMANLI) MERDİVENLER VE DAİRESEL (SPİRAL) MERDİVENLER DENGELENMİŞ (BALANSMANLI) MERDİVENLER VE DAİRESEL (SPİRAL) MERDİVENLER 1. Giriş Ülkemizde dengelenmiş merdivenler, şimdiye kadar kaçış yolu olarak kullanılabilmekteydi. Ancak, Bakanlar Kurulu nun 10.08.2009

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT Kesit çıkarma ve Merdivenler MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye arasında muntazam aralıklı, yatay

Detaylı

Sınıf A: Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları,

Sınıf A: Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları, 1. Yangın sınıfları, Avrupa Normlarında EN 2 de aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır: Dolayısıyla ; Avrupa birliği standartlarını kabul edip kullanan ülkemizde de Yangın Sınıfları; TS EN 2 ve TS EN 2/A1 Türk

Detaylı

(ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü kapsar.

(ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü kapsar. (ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI AMAÇ : Olası bir tehlike (deprem, yangın vb.) anında binanın en kısa sürede, güvenli bir şekilde boşaltılması. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I MERDİVEN

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I MERDİVEN İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALAR MERDİVEN TANM Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan, düzenli kademelerden meydana gelen sirkülasyon aracına merdiven adı verilir. Merdiven düşey sirkülasyonu

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri Yangın Söndürme Sistemleri Sabit boru tesisatı, yangın dolapları sistemi gibi söndürme sistemleri için gerekli debi ve su miktarı karşılanamıyorsa, Kapasiteyi karşılayacak yangın pompa istasyonu ve deposu

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

PLAN NOTLARI

PLAN NOTLARI PLAN NOTLARI 1. YAPI ADASI İÇERİSİNDE, BİNA DERİNLİĞİNİN 10 M.'DEN AZ ÇIKMASI DURUMUNDA MEVCUT DOKU DİKKATE ALINARAK ARKA BAHÇE MESAFESİ 2 M. YE KADAR UYGULANABİLİR. 2. GENİŞLİĞİ 26 M. DEN AZ OLAN BİTİŞİK

Detaylı

YEŞİLHİSAR HIZIR İLYAS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ TAHLİYE PLANI

YEŞİLHİSAR HIZIR İLYAS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ TAHLİYE PLANI YEŞİLHİSAR HIZIR İLYAS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ TAHLİYE PLANI HIZIR İLYAS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI AMAÇ : Olası bir tehlike (deprem, yangın vb.) anında binanın en kısa sürede, güvenli bir şekilde

Detaylı

ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE

ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE Bir mimar, bir doktor, bir öğretmen hatta bir din adamı ya da siyaset adamı, tek başına insanların yaşamını düzeltemez.çünkü hepsi yaşamın yalnız

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ 2017 1. Genel Hükümler 1.1.Kapsam Bu rehber Kocaeli 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerine ilave

Detaylı

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ 1 ÇANKAYA BELEDİYESİ ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU SUNUŞ Dünyanın pek çok ülkesinde marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde

Detaylı

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ 1 ÇANKAYA BELEDİYESİ ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU SUNUŞ Dünyanın pek çok ülkesinde marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde

Detaylı

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI HAZIRLAMA ESASLARI

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI HAZIRLAMA ESASLARI ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI HAZIRLAMA ESASLARI R.ENGİN TURGAY Makina Mühendisi R. Engin TURGAY S.1 İÇİNDEKİLER ÖZET..3 1-ÖNEMLİ KRİTERLER...4 2-HESAPLAMA KURALLARI 5-10 2.1-HAVA

Detaylı

GECEKONDU KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

GECEKONDU KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK GECEKONDU KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Elektronik Resmi Gazete 02.09.1999 Perşembe Sayı: 23804 (Asıl) Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: Madde 1-17/10/1996 tarihli

Detaylı

APARTMANLAR KONTROL FORMU

APARTMANLAR KONTROL FORMU SORU E H ÖNERİ 1. Apartmanın sokak numarası gece ve gündüz görülebilecek durumda mı? 2. Apartman dairelerinin numaraları var mı? 3. Apartmana giren kişiler için geçiş kontrolü var mı? 4. Apartman, site

Detaylı

13. HAFTA YAPI BİLGİSİ UYGULAMALARI

13. HAFTA YAPI BİLGİSİ UYGULAMALARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 214 YAPI BİLGİSİ VE MALİYET ANALİZLERİ DERSİ Dersin Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Arzuhan Burcu GÜLTEKİN

Detaylı

BETONARME. Çözüm 1.Adım

BETONARME. Çözüm 1.Adım Çözüm 1.Adım Çözüm 2. Adım Çözüm 3. Adım Kiriş No Çelik Çapı Bir Adet Donatı Uzunluğu (m) Donatı Adedi Kat Sayısı Aynı Tip Kiriş Sayısı Çelik Ağırlığı (kg/m) Toplam Ağırlık (kg) K1 Ø8 (ertiye) Ø14 (montaj)

Detaylı

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında.

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Tarih : 16.04.2014 Sayı : 04-14-390 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ne ANKARA Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Bakanlığınız tarafından

Detaylı

SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ Dünyada Her Yıl Milyonlarca Çalışan İş Kazasına Maruz Kalmaktadır..Toplam Çalışan Sayısı : 2,8 Milyar kişi.çocuk İşçi Sayısı: 246 milyon.iş Kazası Sayısı : 270 Milyon.Meslek Hastalıklarından

Detaylı

Öğr. Gör. Cahit GÜRER

Öğr. Gör. Cahit GÜRER YAPI TEKNOLOJİLERİ-II Konu-4: MERDİVENLER VE DENGELENDİRİLMELERİ Öğr. Gör. Cahit GÜRER Afyonkarahisar 21 Mart 2008 Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye arasında muntazam aralıklı, yatay ve düşey yüzeylerden

Detaylı

Yangın Yönetmeliği Gereği Yangın Kapıları Tercih Edilmesi Gereken Proje Türleri OTELLER

Yangın Yönetmeliği Gereği Yangın Kapıları Tercih Edilmesi Gereken Proje Türleri OTELLER OTELLER Konaklama amaçlı binalar sağladıkları hizmetler nedeniyle insan yoğunluğunun yüksek olduğu mekanlardır. Bu özel durum değerlendirilmiş ve yangın yönetmeliğinde yer bulmuştur. Yangın yönetmeliğine

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ I. KISIM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak, Tanımlar, İlkeler, Görevler, Yetkiler, Sorumluluklar ve Yasaklar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Mak. Müh. Ercan ERGİÇAY Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Hizmetler Birimi 28 Eylül 2018 1 İçerik 1- Sulu Sistem Projelendirme

Detaylı

MR. SLIM DUVAR TİPİ KABİNET MR. SLIM KABİNET GENEL ÖZELLİKLER SAĞLAM YAPI GENİŞ KABLOLAMA ALANI

MR. SLIM DUVAR TİPİ KABİNET MR. SLIM KABİNET GENEL ÖZELLİKLER SAĞLAM YAPI GENİŞ KABLOLAMA ALANI MR. SLIM KABİNET GENEL ÖZELLİKLER MR. SLIM DUVAR TİPİ KABİNET MR.Slim kabinetler; kolay erişimin ve dekoratif görünümün ön planda olduğu ortamlarda, duvar, yer ve tavana bağlanabilen, 19 cihazlara uygun

Detaylı

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK FAKKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ENGELSİZ TASARIMLAR Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan İÇERİK 1) GİRİŞ 2) KALDIRIMLAR

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 241 YAPI BİLGİSİ II Prof.Dr. Nilay COŞGUN Arş.Gör.Dr. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Nurşah SETER Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL Arş.Gör. Selin

Detaylı

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA KAT PLANI PLANLAR ( UYGULAMA PROJESİ AŞAMASINDA) Bütün kat planları birebir çizilir, tekrar eden katlar için açıklama yazılır.

Detaylı

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-7 MERDİVENLER

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-7 MERDİVENLER YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-7 MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye arasında muntazam aralıklı, yatay ve düşey yüzeylerden meydana getirilen ve ya düşey sirkülasyon vasıtası olarak kullanılan

Detaylı

İ L A N. 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları;

İ L A N. 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları; İ L A N 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları; II. Yapılaşma Hükümlerinin 11.5 maddesinin ikinci bendine

Detaylı

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI GİRİŞ ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI R.Engin TURGAY Makina Mühendisi, İzmir e-posta: enginturgay@turastrade.com ÖZET Bu çalışmada, binalarda çıkabilecek yangın esnasında bir baca gibi

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTLAR YÖNERGESİ ANKARA OCAK 2016 (17/08/2012 tarihli ve 8106 sayılı Makam Oluru) (16/7/2014 tarihli ve 3007900

Detaylı

ULUSAL VE ULUSLARARASI MEVZUATLAR ÇERÇEVESİNDE OTELLERDE KAÇIŞ YOLLARININ ANALİZİ VE BİR ÖRNEKLEM

ULUSAL VE ULUSLARARASI MEVZUATLAR ÇERÇEVESİNDE OTELLERDE KAÇIŞ YOLLARININ ANALİZİ VE BİR ÖRNEKLEM Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt 21, No 2, 293-301, 2006 Vol 21, No 2, 293-301, 2006 ULUSAL VE ULUSLARARASI MEVZUATLAR ÇERÇEVESİNDE OTELLERDE KAÇIŞ YOLLARININ ANALİZİ VE

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESĐ

ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESĐ ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESĐ BĐRĐNCĐ KISIM Genel Hükümler, Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ

SAĞLIK BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ SAĞLIK BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler, Tanımlar, Binaların Kullanım Sınıfları ve Bina Tehlike Sınıflandırması BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç: Madde 1-Bu Yönergenin

Detaylı

MERDİVEN HESABI VE DENGELENDİRME

MERDİVEN HESABI VE DENGELENDİRME MERDİVEN HESABI VE DENGELENDİRME Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVEN YUVASININ HESABI Merdivenin ina planında

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ. (12/01/2009 tarihli ve B.08.0.SAS /9 sayılı Makam Onayı)

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ. (12/01/2009 tarihli ve B.08.0.SAS /9 sayılı Makam Onayı) MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ (12/01/2009 tarihli ve B.08.0.SAS.0.35.02.00.2009/9 sayılı Makam Onayı) Ek ve Değişiklikler: 1) 19/01/2010 tarihli ve B.08.0.İMD.0.14.00.00-223

Detaylı

mec mec mobil erişilebilir cihazlar Mobil Erişilebilirlik Cihazları

mec mec mobil erişilebilir cihazlar  Mobil Erişilebilirlik Cihazları mec mec Mobil Erişilebilirlik Cihazları mobil erişilebilir cihazlar www.meccozum.com Merits TAM OTOMATIK TİLT YAPABİLEN MANUEL SANDALYE VEYA KENDİ PLATFORMUYLA TAŞIYABİLEN ENGELLİ TAŞIMA SİSTEMİ Mükemmel

Detaylı

"ı) Bodrum katı: Su basman kotunun altında inşa edilen, kısmen tabii veya tesviye edilmiş zemin altında kalan katı,"

ı) Bodrum katı: Su basman kotunun altında inşa edilen, kısmen tabii veya tesviye edilmiş zemin altında kalan katı, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Kurum:Bakanlar Kurulu Kabul Tarihi:16.03.2015 R.G. Tarihi:09.07.2015 R.G. No:29411 Binaların Yangından Korunması

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETĠM KURUMLARI STANDARTLAR YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Genel Hükümler

ÖZEL ÖĞRETĠM KURUMLARI STANDARTLAR YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Genel Hükümler ÖZEL ÖĞRETĠM KURUMLARI STANDARTLAR YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı özel öğretim kurumlarının bütün bölümleri ile kullanılacak araç gereçlerin standartlarını

Detaylı

Belediyelere 3S. Asansörün periyodik kontrolünü yaptırmakla kim sorumludur? İlgili idare. Peki ilgili idare kimdir? Belediye veya İl özel idaresidir.

Belediyelere 3S. Asansörün periyodik kontrolünü yaptırmakla kim sorumludur? İlgili idare. Peki ilgili idare kimdir? Belediye veya İl özel idaresidir. Asansörün periyodik kontrolünü yaptırmakla kim sorumludur İlgili idare. Peki ilgili idare kimdir Belediye veya İl özel idaresidir. İlgili idare asansörlerin periyodik kontrolünü kime yaptırır Bakanlık

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESĐ

SAĞLIK BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESĐ SAĞLIK BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESĐ BĐRĐNCĐ KISIM Genel Hükümler, Tanımlar, Binaların Kullanım Sınıflan ve Bina Tehlike Sınıflandırması BĐRĐNCĐ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç: Madde 1-Bu Yönergenin

Detaylı

İmar planı ve yönetmeliklere aykırı yapı yapılamaz

İmar planı ve yönetmeliklere aykırı yapı yapılamaz İmar planı ve yönetmeliklere aykırı yapı yapılamaz Belediyelere bırakılmış olan takdir yetkileri ve sorumlulukları belediye başkanlığına aittir. Yönetmelik hükümlerine aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

Detaylı

ÜNİTE İÇİNDEKİLER HEDEFLER. YANMA ve YANGIN. Dr. Fatih ALTAN BİNA MUKAVEMETİ VE YAPI MALZEMELERİ İLE BİNA KAÇIŞ YOLLARINDA YANGIN GÜVENLİĞİ

ÜNİTE İÇİNDEKİLER HEDEFLER. YANMA ve YANGIN. Dr. Fatih ALTAN BİNA MUKAVEMETİ VE YAPI MALZEMELERİ İLE BİNA KAÇIŞ YOLLARINDA YANGIN GÜVENLİĞİ BİNA MUKAVEMETİ VE YAPI MALZEMELERİ İLE BİNA KAÇIŞ YOLLARINDA YANGIN GÜVENLİĞİ İÇİNDEKİLER Bina Mukavemetinde Yangın Güvenliği Yapı Malzemelerinde Yangın Güvenliği Yapı ve Binalarda Yangına Karşı Kaçış

Detaylı

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ Elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının, acil durum aydınlatma ve yönlendirmesinin ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin, ilgili tesisat yönetmeliklerine

Detaylı

İŞYERİ BİNA EKLENTİLERİ

İŞYERİ BİNA EKLENTİLERİ İŞYERİ BİNA EKLENTİLERİ İŞYERİ BİNA EKLENTİLERİ Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren bütün işyerlerini kapsar. (2) Bu Yönetmelik;

Detaylı

İTFAİYENİN PROJE İNCELEME SÜREÇLERİ. Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri

İTFAİYENİN PROJE İNCELEME SÜREÇLERİ. Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri İTFAİYENİN PROJE İNCELEME SÜREÇLERİ Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri SUNUMUN İÇERİĞİ 1. İtfaiye den Proje Onay Zorunluluğunun Kaldırılması

Detaylı

MİMARİ TASARIMDA YANGIN GÜVENLİĞİ

MİMARİ TASARIMDA YANGIN GÜVENLİĞİ 737 MİMARİ TASARIMDA YANGIN GÜVENLİĞİ Abdurahman KILIÇ Kazım BECEREN ÖZET Mimari tasarım, bina için seçilecek aktif sistemleri doğrudan etkilediğinden binanın pasif sistemlerinin iyi tasarlanması ile mekanik

Detaylı

BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1.

BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1. BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1. AÇIKLAMA Bilindiği üzere ulaşılabilirlik konusunda gerekli çözümlerin

Detaylı

Engelliler için tasarım ölçütleri

Engelliler için tasarım ölçütleri BÖLÜM-22 Engelliler için tasarım ölçütleri Engellilerin evden çıkıp, engelle karşılaşmadan tüm sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları başlıca amaçtır. Bu standart iş ve günlük yaşantılarını sürdürürken

Detaylı

Yangın durumunda duman tabakası

Yangın durumunda duman tabakası Duman Kontrolü Yangın durumunda duman tabakası Yapıda bulunan maddelerin miktarına Madde türüne Yapının havalandırma koşullarına Bağlı olarak oluşur Birkaç dakika içinde duman tabakası önemli boyutlara

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Savunma Sekreterliği MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Savunma Sekreterliği MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Savunma Sekreterliği MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi ANKARA 2009 1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Savunma Sekreterliği

Detaylı

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MEVKİİ : YAPI NİZAMI : BLOK : KAT : DAİRE : ARSA ALANI : Projedeki ölçülere uygun olarak inşaat yapılacaktır. TAŞIYICI SİSTEM : Betonarme karkas sistemi ile yapılacaktır.

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARI. Prof.Dr.M.Azmi AKTACİR

ACİL DURUM PLANLARI. Prof.Dr.M.Azmi AKTACİR ACİL DURUM PLANLARI Prof.Dr.M.Azmi AKTACİR ACİL DURUM PLANI Bir kuruluştaki olası kazaları sonuçları ile birlikte belirleyen, kaza oluşumunda işyerinde ve civarında yapılacak işlemleri ayrıntılı olarak

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

MARMARACIK 1. ETAP UYGULAMA İMAR PLANI REVİZYONUNDA YAPILAN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN PLAN AÇIKLAMA RAPORU

MARMARACIK 1. ETAP UYGULAMA İMAR PLANI REVİZYONUNDA YAPILAN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN PLAN AÇIKLAMA RAPORU MARMARACIK 1. ETAP UYGULAMA İMAR PLANI REVİZYONUNDA YAPILAN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1.PLANLAMA ALANININ YERİ : Planlama alanı; Tekirdağ ili, Ergene ilçesi, Marmaracık

Detaylı

İNCE YAPI DERS 7 MERDİVENLER 2

İNCE YAPI DERS 7 MERDİVENLER 2 İNCE YAPI DERS 7 MERDİVENLER 2 KAYNAKLAR: Prof. M. Rifat Çelebi, Yapı Bilgisi, İKÜ, 2012. Francis D.K. Ching, Çizimlerle Bina Yapım Rehberi, YEM, 2011. Prof. Dr. Erkin Erten, Mimarlıkta Yapı-Yapım, Birsen

Detaylı

T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEM E VE SÖNDÜRM E YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ K ISIM Genel Hükümler. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, K apsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEM E VE SÖNDÜRM E YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ K ISIM Genel Hükümler. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, K apsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEM E VE SÖNDÜRM E YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ K ISIM Genel Hükümler BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, K apsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: M ADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; 2 7 / 1 1 / 2 0

Detaylı

Planlarda Kullanılan Renkler ve Emsal (KAKS)-TAKS Kavramları. Tarih: 12.12.12 Şehir Planlamasına Giriş Dersi

Planlarda Kullanılan Renkler ve Emsal (KAKS)-TAKS Kavramları. Tarih: 12.12.12 Şehir Planlamasına Giriş Dersi Planlarda Kullanılan Renkler ve Emsal (KAKS)-TAKS Kavramları Tarih: 12.12.12 Şehir Planlamasına Giriş Dersi Plan süreci Mevcut durumun ortaya koyulması Eldeki veriler ışığında çalışma alanının sorun ve

Detaylı

İmalatını yaptığımız tüm ürünlerimiz CE sertifika belgeli ve 2 yıl montaj ve işçilik hatalarına karşı garantilidir.

İmalatını yaptığımız tüm ürünlerimiz CE sertifika belgeli ve 2 yıl montaj ve işçilik hatalarına karşı garantilidir. Sayın Yetkili ; Yaşamlarını bedensel engelli olarak veya yürümekte zorluk çekerek sürdürmek zorunda kalan vatandaşlarımızın gündelik yaşamlarındaki ulaşımı kolaylaştırmak için DEVAS ASANSÖR ailesi olarak

Detaylı

T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU

T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU ÇALIġTAYLARIN AMACI VE KAPSAMI Özellikle kamu kullanımına

Detaylı

C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI

C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI BÖLÜM 1 : Genel Hükümler AMAÇ Madde 1: Konya Karatay Belediyesi, Nakipoğlu Camii ve çevresi Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları içindeki uygulamaların; 5226-3386

Detaylı

18. IFOAM DÜNYA ORGANİK KONGRESİ GÖRSEL TANITIM VE REKLAM ALANLARI. www.ifoam.org www.owc2014.org www.bugday.org

18. IFOAM DÜNYA ORGANİK KONGRESİ GÖRSEL TANITIM VE REKLAM ALANLARI. www.ifoam.org www.owc2014.org www.bugday.org www.ifoam.org www.owc20.org www.bugday.org 18. IFOAM DÜNYA ORGANİK KONGRESİ GÖRSEL TANITIM VE REKLAM ALANLARI INTERNATIONAL FEDERATION OF ORGANIC AGRICULTURE MOVEMENT Müsaİt Değİl 2000 Alan Adı : Ana Giriş

Detaylı

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MAKİNA MÜHENDİSİ ANTALYA İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİNALARIN KULLANIM SINIFLARI Binaların kullanım özelliklerine göre sınıfları aşağıda belirtilmiştir.

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNERGE 2013 BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler, Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları

Detaylı

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 27/11/2007 No : 2007/12937

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 27/11/2007 No : 2007/12937 5243 BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 27/11/2007 No : 2007/12937 Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 19/12/2007 No : 26735 BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler,

Detaylı

ÜLKEMİZDE YAYINLANAN İMAR KANUNU VE İMAR YÖNETMELİKLERİNİN UYGULAMALARI

ÜLKEMİZDE YAYINLANAN İMAR KANUNU VE İMAR YÖNETMELİKLERİNİN UYGULAMALARI ÜLKEMİZDE YAYINLANAN İMAR KANUNU VE İMAR YÖNETMELİKLERİNİN UYGULAMALARI Halim AKIŞIN, Makina Mühendisi TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Telefon : 0 232 444 8 666 Faks : 0 232 486 20 60 e-posta

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEBLİĞLER DERGİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEBLİĞLER DERGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEBLİĞLER DERGİSİ DESTEK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNCE AYDA BİR ÇIKARILIR İlk Çıkış Tarihi: 09/01/1939 CİLT: 78 EYLÜL 2015 SAYI: 2696 T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Öğretim

Detaylı

BĠNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK

BĠNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK 5243 BĠNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 27/11/2007 No : 2007/12937 Dayandığı Kanunun Tarihi : 9/6/1958 No : 7126 14/2/1985 No : 3152 13/12/1983 180 sayılı

Detaylı

ERİŞİLEBİLİRLİK MEVZUATI

ERİŞİLEBİLİRLİK MEVZUATI ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ERİŞİLEBİLİRLİK MEVZUATI Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı ULUSLARARASI MEVZUAT Uluslararası Sözleşmeler - Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin

Detaylı

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç Bakanlar Kurulu Kararı: 27/11/2007-2007/12937 Resmî Gazete : 19.12.2007/26735 05/04/2012-28255 RG Madde 1 Bu Kanunun amacı, kara yollarında, can ve

Detaylı

MALL OF ISTANBUL OFIS TEKNİK ŞARTNAME

MALL OF ISTANBUL OFIS TEKNİK ŞARTNAME Bu dokümanda Mall Of İstanbul projesinin ofis bloğunun teknik şartnamesi tanımlanmaktadır. Teknik Şartname genel tasarım ve uygulama prensiplerini, kullanılacak sistem ve malzemelerin genel hatlarını tariflemektedir.

Detaylı

RAYLI SĠSTEM PROJELERĠNDE ÖZÜRLÜ UYGULAMALARI

RAYLI SĠSTEM PROJELERĠNDE ÖZÜRLÜ UYGULAMALARI RAYLI SĠSTEM PROJELERĠNDE ÖZÜRLÜ UYGULAMALARI AĞUSTOS 2011 Giriş : Raylı Sistem Müdürlüğü, yaptığı metro projelerinde ulusal ve uluslararası mevzuatlar, standartlar doğrultusunda özürlü vatandaşlara hizmet

Detaylı

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Karar Sayısı : 2009/15316 Ekli Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik in yürürlüğe konulması; Bayındırlık

Detaylı

RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ

RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ Dersin Modülleri Röleve Ölçüsü Alma Röleve Bina Proje Çizim Merdiven Çizimleri Bina Plan Çizimleri Çatı Çizimleri Bina Kesit Çizimleri Bina Görünüş Çizimler

Detaylı

Yapıda uzman imzası. Make. projesi

Yapıda uzman imzası. Make. projesi Yapıda uzman imzası Make 30 projesi Yapıda uzman imzası Şirketimiz, alt ve üst yapı inşaatlarının projelendirme, fizibilite ve uygulama alanlarında faaliyet göstermektedir. Neden Make İnşaat? Projelerini

Detaylı

Yangından Korunma Yöntemleri

Yangından Korunma Yöntemleri Yangından Korunma Yöntemleri Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları Amaç Bina kullanımı sırasında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesi Can ve mal kaybını engellemek Yangın öncesi ve sonrasında alınacak

Detaylı

Genel Hükümler, Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları

Genel Hükümler, Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları Resmi Gazete 19 Aralık 2007 Çarşamba Sayı : 26735 Resmi Gazete 9 Eylül 2009 Çarşamba Sayı : 27344 BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ KISIM BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

Binalarda Aktif ve Pasif Yangın Önlemleri

Binalarda Aktif ve Pasif Yangın Önlemleri Binalarda Aktif ve Pasif Yangın Önlemleri Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erhan BAKIRCI erbak@istanbul.edu.tr Bulgular, yemek pişirmek için olmasa da, ilk insanların ateşi sanılandan çok daha önce, en az 600 bin yıl

Detaylı

BASINÇLANDIRMA İLE DUMAN KONTROLÜ

BASINÇLANDIRMA İLE DUMAN KONTROLÜ BASINÇLANDIRMA İLE DUMAN KONTROLÜ YANGIN MERDİVENLERİNİN BASINÇLANDIRILMASI MMO KOCAELİ ŞUBESİ 2011 Celalittin KIRBAŞ Mak. Müh. 1- KAÇIŞ (YANGIN) MERDİVENİ BASINÇLANDIRMA İHTİYACI Yangın merdivenlerine

Detaylı

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararı : 12/6/2002-2002/4390 Resmî Gazete : 26.7.2002/24822 DİKKAT (!) : Bu Yönetmelik, 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı B.K.K.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-2 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter YIĞMA BİNA

Detaylı

ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR

ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR HAZIRLAYAN: FİKRET KALKAN Elektrik tesisat projelerinin düzenlenmesinde, yürürlülükte bulunan kanun, tüzük, yönetmelik, teknik şartname ve TSE

Detaylı

Yangın Alarm Sistemleri iki ana gruba ayrılır

Yangın Alarm Sistemleri iki ana gruba ayrılır Yangın Alarm Sistemleri iki ana gruba ayrılır 1. Konvansiyonel Sistemler (Bölgesel Bilgilendirme) 2. Adreslenebilir Sistemler Noktasal Bilgilendirme 1. Konvansiyonel Sistemler (Bölgesel Bilgilendirme)

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 241 YAPI BİLGİSİ II Prof.Dr. Nilay COŞGUN Arş.Gör.Dr. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Nurşah SERTER Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL OKBAZ Arş.Gör.

Detaylı

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi : 26.07.2002 Resmi Gazete Sayısı : 24827 (asıl) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler, Tanımlar, Binaların Kullanım Sınıfları ve Bina Tehlike

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ TANIM Yapıların en üstüne inşa edilen, yapıyı kar, yağmur, sıcak, soğuk ve rüzgar gibi dış tesirlere karşı koruyan, lüzumu halinde çatıdan bina içinin

Detaylı

MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : 0 414 3132606 /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov.

MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : 0 414 3132606 /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov. 12.05.2015 MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : 0 414 3132606 /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov.tr ENGELLİ Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde

Detaylı

Etkili lojistiğin etkili kapı teknolojisine ihtiyacı var

Etkili lojistiğin etkili kapı teknolojisine ihtiyacı var Hörmann sanayi kapı yenilikleri Etkili lojistiğin etkili kapı teknolojisine ihtiyacı var Depolarda ve üretim hollerinde ve de diğer ticari amaçlı tesislerde aralıksız süreçler, personel için uygun ortam

Detaylı