Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi"

Transkript

1 Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına takip ederek onları belirli zaman aralıklarında bilgilendirir ve bunlara ilişkin çalışmalar yaparak uygulama rehberleri veya bilgi notları hazırlar. Ayrıca gemilerdeki gelişmeleri takip ederek oluşturduğu kurul vasıtasıyla standart uygulamalar belirleyerek gemilerimizin nitelik açısından gelişmesine katkı sağlar.

2 ÖNE ÇIKANLAR NİSAN AYINDA MEVZUAT, ULUSLARARASI SÖZLEŞME VE REGÜLASYONLARDA NELER DEĞİŞTİ? İŞTE CEVAPLARI MİLLİ MEVZUAT BU AY İÇERİSİNDE DENİZCİLİĞİ İLGİLENDİREBİLECEK 3 ADET NORM YAYIMLANDI Tehlikeli ve Zararlı Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınmasından Kaynaklanan Zararın Tazmini ve Sorumluluğu Hakkında Uluslararası Sözleşmeye İlişkin 2010 Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair 6949 sayılı Kanun yayımlanmıştır BELÇİKA KRALLIĞI HÜKÜMETİ İLE SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI NIN ONAYLANMASI UYGUN BULUNDU DÜNYA DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO) IMO Kolaylaştırma Komitesi (FAL Committee) 41. kez toplandı Nisan 2017 tarihlerinde 104. kez toplanan IMO Hukuk Komitesi (Legal Committee), 2010 HNS Protokolü nün yürürlüğe girmesinin kolaylaştırılmasıyla ilgili çeşitli konuları ele aldı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 3-5 Nisan 2017 tarihlerinde İsviçre de düzenlediği bir toplantıda tutsak gemi adamlarının maaşlarıyla ilgili sorunları masaya yatırdı.. Belçika, IMO mevzuatı içinde yer alan 1990 tarihli Petrol Kirliliğine Karşı Hazırlıklı Olma, Müdahale ve İşbirliği ile İlgili Uluslararası Sözleşme (OPRC) yi kabul eden 112. ülke oldu. ULUSLARARASI PANAMA DENİZCİLİK ÜNİVERSİTESİ YENİ TEKNOLOJİ MERKEZİ SEÇİLDİ 1 AVRUPA BİRLİĞİ (AB)..MAVİ BÜYÜME STRATEJİSİNİN BEŞ YILLIK DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPILDI Yeşil Deniz Taşımacılığını Finanse Etmek Üzere 150 Milyon Euro Ayrıldı.. GLOBAL FAALİYETLER ***Sea Asia Nisan 2017 tarihleri arasında Singapur da yapılacaktır. ***Maritime Week Americas Mayıs 2017 tarihleri arasında South Beach Miami Florida da yapılacaktır. ***EU Green Week 29 Mayıs-2 Haziran 2017 de Brüksel de gerçekleşecektir. Açılış Malta da, seminer ve paneller Beiçika da, kapanış Almanya da yapılacaktır. ***NOR Shipping Mayıs-2 Haziran 2017 tarihleri arasında Norveç in Oslo kentinde yapılacaktır..

3 TAB NORM-TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ NORM MERKEZİ Aylık Sektör Norm Raporu NİSAN 2017 MİLLİ MEVZUAT TEHLİKELİ VE ZARARLI MADDELERİN DENİZ YOLUYLA TAŞINMASINDAN KAYNAKLANAN ZARARIN TAZMİNİ VE SORUMLULUĞU HAKKINDA ULUSLARARASI SÖZLEŞMEYE İLİŞKİN 2010 PROTOKOLÜNÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDU 3 Nisan 2017 PAZARTESİ Sayı: tarihli Resmî Gazetede 1996 Tehlikeli ve Zararlı Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınmasından Kaynaklanan Zararın Tazmini ve Sorumluluğu Hakkında Uluslararası Sözleşmeye İlişkin 2010 Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair 6949 sayılı Kanun yayımlanmıştır tarihinde Londra da kabul edilen 1996 tarihli Sözleşme, milletlerarası hukukta bugüne kadar yürürlük kazanmamıştır. Bu durum Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) bünyesinde değerlendirilmiş ve 1996 tarihli Sözleşme, tarihli Protokol ile değiştirilmiştir. Ancak söz konusu Protokol de bugün itibarıyla yürürlüğe girmemiştir. Sözleşme nin bu Protokol ile değiştirilmiş hâlinin, 2010 Tehlikeli ve Zararlı Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınmasından Kaynaklanan Zararın Tazmini ve Sorumluluğu Hakkında Uluslararası Sözleşme olarak anılacağı Protokol ün 18 inci maddesinde belirtilmiştir tarihli Protokol e bugün itibarıyla hiçbir Devlet Taraf olmamıştır sayılı Kanun un gerekçesi şu şekildedir : 1996, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınmasına İlişkin Zararlardan Sorumluluk ve Tazminata Dair Uluslararası Sözleşme, petrol kirliliği zararlarından sorumluluk ve tazminat rejiminin önemli ve tamamlayıcı bir ayağını oluşturmasına ve kabulünden itibaren on yedi yıl geçmesine rağmen yürürlüğe girememiştir. Bu sözleşmenin yürürlüğe girmesini teminen, 1996 Tehlikeli ve Zararlı Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınmasına İlişkin Zararlardan Sorumluluk ve Tazminata Dair Uluslararası Sözleşme nin 2010 tarihli Protokol ü hazırlanmıştır. Ülkemiz, deniz yoluyla petrol taşımalarının yanı sıra HNS taşımalarında da ithal eden ülke konumundadır. Bu sebeple, HNS hadiselerinden doğacak zararlarla her zaman karşı karşıya bulunmaktadır. Bu yüzden Protokol ile getirilen rejime dâhil olmak, HNS zararlarının karşılanmasının yanı sıra uluslararası hukukla da uyumlu olunması açısından faydalıdır. Ülkemiz sularını kullanan gemiler ve gemilerle taşınan tehlikeli ve zararlı maddeler göz önüne alındığında, bu taşımacılığın getirdiği kaza ve kirlilik risklerine karşı oluşturulan bir tazmin sistemi olan HNS 2010 Protokolü ne taraf olunması büyük önem taşımaktadır tarihli Protokol ün 46 ncı maddesi (Protokol m. 21) uyarınca, Sözleşme aşağıda sayılan şartların karşılanmasından 18 ay sonra yürürlüğe girecektir: - Her biri 2 milyon GT ye sahip 4 Devlet dâhil, en az 12 Devlet in bu Protokol ile bağlı olma iradelerini ortaya koymaları ve; - IMO Genel Sekreteri nin, Sözleşme uyarınca Taraf Devletlerdeki katkıda bulunmakla yükümlü kişilerin önceki takvim yılında genel hesaba katkıda bulunan en az 40 milyon ton yükü aldığı bilgisini alması.

4 Türkiye nin 2010 tarihli Protokol e Taraf olma süreci, 6949 sayılı Kanun u yürütmekle yetkili olan Bakanlar Kurulu nun Protokol e katılmamız yolunda karar alması sonrasında başlayacaktır. Metnin Türkçe tercümesi Bakanlar Kurulu Kararı nın ekinde yayımlanacaktır sayılı Kanun un Tasarısı nın ekinde 2010 tarihli Protokol ün tercümesine yer verilmiştir 1. TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE BELÇİKA KRALLIĞI HÜKÜMETİ ARASINDA SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI NIN ONAYLANMASI UYGUN BULUNDU. 3 Nisan 2017 PAZARTESİ Sayı: Nisan 2014 tarihinde Ankara da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Belçika Krallığı Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşmasının onaylanması uygun bulunmuştur. Buna göre anlaşmanın 8. Maddesine göre bir akit devletin bayrağını taşıyan bir gemide mesleki bir faaliyet icra eden bir kişi, ikamet ettiği akit devletin mevzuatına tabi olur denmektedir. AVRUPA-KAFKASYA-ASYA ULAŞTIRMA KORİDORUNUN ÜZERİNDE ULUSLARARASI TAŞIMACILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ ÇOK TARAFLI TEMEL ANLAŞMASINA DEĞİŞİKLİKLER HAKKINDA PROTOKOL ÜN ONAYLANMASI UYGUN BULUNDU. 3 Nisan 2017 PAZARTESİ Sayı: İstanbul da imzalanan Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridorunun Üzerinde Uluslararası Taşımacılığın Geliştirilmesi Çok Taraflı Temel Anlaşmasına Değişiklikler Hakkında Protokol ün onaylanması uygun bulunmuştur. Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım koridoru olan TRACECA nın 29 Ocak 2015 tarihli Bakanlar Konferansında temel anlaşmaya Karadeniz ve Hazar Denizinde demiryolu-feri terminal işletmeleri temel ilkeleri konulu teknik eke ilişkin protokol ülkemiz tarafından imzalanmıştır. 3 DÜNYA DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO) IMO KOMİTELERİNİN ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDAKİ TOPLANTILARI Deniz Emniyeti Komitesi Toplantısı Maritime Safety Committee (MSC) (07/06/ /06/2017)/98. Oturum Gemilerden Yayılan Sera Gazı Etkilerinin Azaltılması Çalışma Grubunun Oturumlar Arası Görüşmeleri Intersessional Working Group on Reduction of GHG Emissions from Ships (26/06/ /06/2017)/1. Oturum Deniz Çevresi Koruma Komitesi Marine Environment Protection Committee (MEPC) (03/07/ /07/2017)/71. Oturum Teknik İşbirliği Komitesi Technical Cooperation Committee (TCC) (17/07/ /07/2017)/67.Oturum 1 İstanbul Bilgi Üniversitesi Deniz Hukuku Araştırmaları Merkezi

5 IMO KOMİTELERİNİN NİSAN AYI İÇİNDE YAPILAN TOPLANTILARININ ÖZET SONUÇLARI 2 IMO Kolaylaştırma Komitesi (Facilitation Committee (FAL)) IMO Kolaylaştırma Komitesi 41. kez toplandı IMO Kolaylaştırma Komitesi, 4-7 Nisan 2017 tarihlerinde düzenlenen 41. oturumunda FAL Sözleşmesi yle ilgili bazı yeniliklerin kabulü ve uygulanması konularını görüştü. Uluslararası Deniz Trafiğinin Kolaylaştırılması Sözleşmesi (1965) olarak bilinen FAL, deniz ticaretine daha istikrarlı ve serbest bir yapı kazandırmak amacıyla dünya genelinde uygulanması amaçlanan bir dizi kural ve yasa belirlemiştir. Komite, FAL Sözleşmesi ne getirilmesi planlanan bazı değişikliklerle ilgili olarak 2016 daki oturumunda gözden geçirilmiş bir Ek Metin kabul etti. Elektronik bilgi akışını geliştirmeye yönelik bu değişiklikler arasında tek pencere (single window) uygulaması öne çıkıyor. Tek pencere kavramı; gemilerin, yüklerin, yolcuların ve mürettebatın limana varış ve limandan kalkışlarıyla ilgili kamu idarelerinin ihtiyaç duyduğu bilgileri tek bir portal üzerinden sağlamak için geliştirildi. Son oturumda ise Ek metinle getirilen değişikliklerin uygulanma yöntemleri üzerine duruldu ve gerekli açıklamalar için gözden geçirilmiş bir elkitabı hazırlanması kararlaştırıldı. Ayrıca, Denizcilikte Tek Pencere projesinde ilerleme kaydetmek için veri formatları arasında uyum ve standartlaştırmanın sağlanması ve tek pencere uygulamasıyla ilgili bir prototip geliştirilmesi de gündemdeki konular arasındaydı. FAL 41 de ayrıca denizde siber risk yönetimi geçici kurallar (MSC.1/Circ.1526) için de onay çıktı Temmuz ayında düzenlenecek MSC 97 kuralları tekrardan gözden geçirdikten sonra nihai onayı verecek ve kurallar MSC/FAL ortak sirküleri olarak gemiler, yük taşımacılığı ve limanlar için yayımlanacak. 4 IMO Hukuk Komitesi (Facilitation Committee (FAL)) IMO Hukuk Komitesi toplantısında HNS Sözleşmesi görüşüldü Nisan 2017 tarihlerinde 104. kez toplanan IMO Hukuk Komitesi (Legal Committee), 2010 HNS Protokolü nün yürürlüğe girmesinin kolaylaştırılmasıyla ilgili çeşitli konuları ele aldı yılında kabul edilen ve 2010 Protokolü ile düzenlenen HNS Sözleşmesi, gemilerle taşınan tehlikeli ve zararlı yüklerin sebep olduğu zararların tazmini ve sorumluluğu hakkında hükümler içeriyor. Toplantıdan birkaç gün önce Norveç in sözleşmeyi imzalayan ilk devlet olması, HNS nin diğer dünya devletleri tarafından kabul edilmesini teşvik edecek önemli bir adım olarak görülüyor. Hukuk Komitesi, tehlikeli ve zararlı yüklerin taşınması sırasında yaşanan kazalarla ilgili senaryoların yer aldığı bir sunuma onay verdi. Sunumda, diğer bazı konuların yanı sıra, kazalardan doğacak muhtemel etkiler ve protokol kapsamında sağlanacak tazmin ön plana çıkarılıyor. Komite ayrıca IMO Genel Kurulu na iletmek üzere bir taslak karar üzerinde anlaştı ve protokolün uygulanması ve yürürlüğe girmesiyle ilgili 2018 yılı içinde iki günlük bir atölye çalışması programladı. Komite, ILO Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC, 2006) ne getirilen 2014 değişikliklerini faydalı gördüğünü de belirtti. Gemi adamlarının gemide terk edilmesi durumunda ve iş yaralanmalarından kaynaklanan ölüm ya da uzun süreli sakatlanmalarda gemi sahiplerinin mali güvence sağlamasını 2 Burcu Uluçay, İMEAK Deniz Ticaret Odası Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu, Nisan Ayı IMO Bülteni

6 zorunlu hale getiren söz konusu değişikliklerle ilgili veri tabanının düzenlenmesinde IMO ve ILO işbirliği içinde çalışacak. IMO nun da Bir Parçası Olduğu ILO Çalışma Grubu nu Oluşturan Özel Üçlü Komite Toplantısı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 3-5 Nisan 2017 tarihlerinde İsviçre de düzenlediği bir toplantıda tutsak gemi adamlarının maaşlarıyla ilgili sorunları masaya yatırdı. IMO nun da bir parçası olduğu ILO Çalışma Grubu nu oluşturan Özel Üçlü Komite, deniz haydutluğu veya silahlı soygun vakaları nedeniyle gemide veya gemi dışında tutsak edilen gemi adamlarının maaşlarını korumak için getirilen yasa önerilerini değerlendirdi. MLC Kodu nda değişiklik yapılması gerekliliği de getirilen öneriler arasındaydı. IMO temsilcisi, yaptığı konuşmada, Örgüt ün 18 Ocak 2017 de yürürlüğe giren MLC değişikliklerini memnuniyetle karşıladığını ve bu değişikliklerle gemide terk edilen denizcilerin haklarının daha iyi korunup ölüm ya da uzun süreli sakatlıkla sonuçlanan üzücü vakalarda kendilerine ve ailelerine finansal destek sağlanacağını vurguladı. Ayrıca, IMO Kurulu nun Somali kıyısı açıklarında yaşanan deniz haydutluğu ve silahlı soygunlara yönelik almış olduğu 2011 tarihli Kararı da hatırlattı. Kurul Kararı nda hükümetlerin ilgili Devletlerle iletişim halinde olması ve bu Devletlerin bayraklarını taşıyan gemilerde tutsak olan gemi adamlarını korumak için alınan tedbirlerle ilgili bilgilendirme yapılması gerektiği ifade ediliyor. Kurul özellikle gemi adamlarının bir an önce serbest kalması ve maaşlarının ödenmesi için geliştirilen tedbirlerin önemle altını çiziyor. IMO DİĞER FAALİYETLER 5 BELÇİKA PETROL KİRLENMESİNE MÜDAHALE SÖZLEŞMESİNİ KABUL ETTİ Belçika, IMO mevzuatı içinde yer alan 1990 tarihli Petrol Kirliliğine Karşı Hazırlıklı Olma, Müdahale ve İşbirliği ile İlgili Uluslararası Sözleşme (OPRC) yi kabul eden 112. ülke oldu. Sözleşme, deniz kirlenmesi vakalarına karşı gerek ulusal gerek uluslararası düzeyde alınacak tedbirleri ortaya koyuyor. Belçika nın Birleşik Krallık Elçiliği, tehlikeli ve zararlı maddelerle ilgili OPRC Protokolü kabul belgesini de sunmuştur. HNS SÖZLEŞMESİ Nİ İLK İMZALAYAN NORVEÇ OLDU tarihinde IMO tarafından kabul edilen HNS Sözleşmesi, yürürlüğe girdiğinde, tehlikeli ve zararlı yüklerin taşımacılığını yapan tüm gemiler için kapsayıcı ve birleştirici bir tazmin rejimi sağlayacak. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için en az 12 devlet tarafından imzalanması koşulu bulunurken, Norveç HNS ye taraf olan ilk ülke oldu. IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, Tehlikeli ve zararlı maddeleri taşıyan gemilerin sayısı sürekli artmaktadır. Tankerler aracılığıyla her yıl 200 milyon tondan fazla kimyasalın ticaretinin yapıldığını görüyoruz. HNS 2010 sözleşmesinin yürürlüğe girmesi için tüm üye devletlerimize Norveç i örnek almaları ve mümkün olan en kısa sürede sözleşmeyi kabul etmeleri çağrısında bulunuyorum, dedi.

7 Türkiye HNS 2010 protokolünün imzacısı olan 8 ülkeden biridir. Sözleşmenin teknik çalışması Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından tamamlanmış ve Sözleşme onay sürecinin tamamlanması için gerekli resmi süreçlerden geçmektedir. Sözleşme, HNS kargolarından kaynaklı kazalar için gemi sahiplerini LLMC sözleşmesi limitleri ile maksimum sorumluluk sınırını göz önüne alarak sorumlu tutarken, HNS kargoları taşıyan gemilerde Devlet tarafından kabul edilip belgelendirilmiş sigorta bulundurmak da zorunlu uygulamalar arasında. Gemi sahibinin sorumluluğunu aşan veya sorumlu olmadığı durumlarda, HNS Fonu tazmin taleplerini karşılıyor. Toplam tazmin tutarı için üst sınırın mevcut döviz kuruyla 340 milyon USD olarak belirlendiği HNS Fonu nun kaynağını, HNS kargolarının alıcılarının kazadan sonra ödeyecekleri katkı payları oluşturacaktır. Sözleşme kapsamına alınan tehlikeli ve zararlı madde kargoları şunlardır: -CLC ve IOPC Fon kapsamında olmayan petroller -Tehlikeli veya zararlı olarak tanımlanan diğer sıvı maddeler - kimyasallar -Sıvılaştırılmış gazlar - LNG -Parlama noktası 60 C yi aşmayan sıvı maddeler - LPG -Konteynerlerde veya ambalajlanmış şekilde taşınan tehlikeli veya zararlı maddeler -Kimyasal tehlike yarattığı kabul edilen katı dökme malzemeler. AFRİKA DENİZCİLİĞİNE IMO DAN DESTEK Afrika Denizcilik Yönetimleri Birliği (AAMA), Aralık 2017 tarihlerinde üçüncü kez Nijerya da bir araya geldi. Katılımcılar arasında yer alan IMO temsilcisi, Afrika da kapasite oluşturma çalışmalarına ve etkin bilgi paylaşımı süreçlerine destek verdiklerinin ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ne ulaşılmasına katkıda bulunmak için istikrarlı bir şekilde çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi. 6 Deniz taşımacılığı ve limanlar bir ülkedeki istihdam ve refah oranının yükselmesinde büyük rol oynuyor. Afrika ya bakıldığında, limancılık sektörü, bölgenin kıyı devletleriyle sınırlı kalmayıp karalar içinde bulunan Afrika ülkelerindeki ticari faaliyetlere ve sosyo-ekonomik kalkınmaya da önemli katkılar sağlıyor. Afrika nın 32 denizcilik yönetimi, Nijerya daki konferansta sektör çalışanları arasında daha dengeli bir cinsiyet dağılımı için eşitlikçi insan kaynakları stratejisi geliştirilmesi konusunda uzlaştı. AAMA ayrıca 25 Temmuz gününü Afrika Deniz ve Okyanuslar Günü olarak kabul etti. Her yıl kutlanması planlanan bu özel günde, denizcilik faaliyetlerinin ve deniz ticaretinin Afrika ülkelerinin ekonomisini ve refah seviyesini arttırmadaki önemi çeşitli etkinlik ve programlarla kutlanacak. ULUSLARARASI PANAMA DENİZCİLİK ÜNİVERSİTESİ YENİ TEKNOLOJİ MERKEZİ SEÇİLDİ IMO, iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarıyla mücadeleye destek olmak için yeni bir projeye başladığını duyurmuştu. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje kapsamında beş ana bölge belirlendi ve bu bölgelerin her biri için küresel bir ağ oluşturması hedeflenen teknoloji merkezleri (MTCC) seçilmesi kararlaştırıldı. Afrika, Asya ve Karayipler bölgelerinde hizmet sunacak teknoloji merkezleri geçtiğimiz aylarda duyurulmuştu. Buna göre Çin deki Şangay Üniversitesi Asya-MTCC nin, Trinidad&Tobago Üniversitesi Karayip-MTCC nin, Jomo Kenyatta Tarım ve Teknoloji Üniversitesinin Afrika-MTCC nin merkezleri olacaktır. Bu ay içerisinde Latin Amerika merkezinin ise Uluslararası Panama Denizcilik Üniversitesi

8 olacağı açıklandı ve böylece proje kapsamındaki dört bölgenin teknoloji merkezleri olan üniversiteler belirlenmiş oldu. Pasifik bölgesinde faaliyet gösterecek teknoloji merkezi seçildiğinde bu beş merkezin üç yıl süreyle projenin odağında yer alması ve uluslararası denizcilikte enerji verimliliğini yükseltecek IMO kural ve yasalarının etkin bir şekilde uygulanmasına katkı sunması bekleniyor. GEMİLERDE ZARARLI ORGANİKLERİN TUTUNMASINI ÖNLEYİCİ SİSTEMLERE YÖNELİK EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR 27/04/2017 Yosun, midye gibi zararlı organiklerin gemi karinasına yapışması sonucu gemilerde meydana gelen biofouling, IMO nun uzun süredir gündeminde yer alıyor. Bu konuyla ilgili yürüttüğü bir seri atölye çalışmasının sonuncusu Nisan 2017 tarihlerinde Madagaskar da düzenlendi. IMO, gemilerde zararlı organiklerin tutunmasını önleyen sistemlerin kullanılmasından kaynaklanan olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için bu sistemlerle ilgili yasal düzenlemeler üzerinde çalışmakta ve tutunmaları etkili bir şekilde kontrol etmek için kılavuz kurallar geliştirmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen Madagaskar daki son atölye çalışması, Gemilerde Çürümeyi Önleyici Sistemler Sözleşmesi (Anti-fouling Systems Convention) ile Biyolojik Kirlilik Kılavuzlarının kabul edilmesi ve uygulanması için daha elverişli bir duruma zemin hazırladı. IMO DENİZ HAYDUTLUĞUYLA İLGİLİ SON VERİLERİ PAYLAŞTI 28/04/2017 IMO deniz güvenliği uzmanı, 27 Nisan 2017 de Singapur da düzenlenen ReCAAP ISC Deniz Haydutluğu ve Soygun Vakaları Konferansı nda konuyla ilgili güncel istatistik ve verilere yer verdiği bir sunum yaptı. 7 Asya da seyreden gemileri hedef alan silahlı soygun ve deniz haydutluğuyla mücadele etmek için kurulan Bölgesel İşbirliği Sözleşmesi ReCAAP konferansında katılımcılarla genel olarak IMO kaynaklı şu bilgiler paylaşıldı: -Dünya genelinde deniz haydutluğu vakalarında %29 luk bir düşüş gözlendi. Buna göre, 2015 teki vaka sayısı 303 olarak kaydedilirken, bu sayı 2016 da 215 oldu. -Malaka Boğazı nda, 2015 yılındaki 134 vakaya karşı 2016 da 20 vaka olduğu bildirildi ve böylece %85 oranında bir düşüş olduğu gözlemlendi. IMO nun deniz haydutluğuyla mücadele kapsamında kabul ettiği yönetmelik ve kılavuzların başında, ISPS Kodu olarak bilinen Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenliği Kodu ile Cibuti Hareket Kodu geliyor. Ayrıca IMO üyesi devletlerden Küresel Deniz Taşımacılığı Bilgi Sistemi (GISIS) ni kullanarak gemilere yönelik haydutluk ve silahlı soygun vakalarını IMO deniz haydutluğu veri tabanına bildirmeleri bekleniyor.

9 AVRUPA BİRLİĞİ (IMO) 3 MAVİ BÜYÜME STRATEJİSİNİN BEŞ YILLIK DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPILDI Yaklaşık 5 yıllık bir geçmişi olan Mavi Büyüme (Blue Growth), Avrupa entegrasyonunun 60 yıllık tarihi içerisinde görece yeni bir politika olmasına rağmen, mavi ekonominin öne çıkarılması ve Avrupa denizlerinin ve kıyılarının sağlıklı ve verimli kılınması amacıyla şimdiye dek birçok girişim ortaya koymuştur. Mavi Büyüme Stratejisi başından beri, yenilikçi ve yüksek potansiyele sahip beş denizcilik sektörüne odaklanmayı tercih etti. Bu sektörler: mavi enerji, su ürünleri yetiştiriciliği, kıyı ve deniz turizmi, mavi biyoteknoloji ve deniz dibi madenciliğidir. Mavi Büyüme Stratejisi aynı şekilde en başından beri, yeni bir yasal düzenleme yapmaktan kaçındı. Strateji kapsamında yapılan tek yasal düzenleme, Avrupa da sınır ötesi deniz planlamasını hayata geçiren ve Avrupa kıtasını bu anlamda tamamen rakipsiz hale getiren bir direktiftir. Buna paralel olarak, esnek hukuk kurallarının varlığı da, Mavi Büyüme Stratejisi nde bürokratik işlemlerin azaltılması, piyasa aksaklıklarının giderilmesi, arz ve talebin düzenlenmesi ve yeniliğin ve yatırımların finanse edilmesi açısından çok önemlidir. Mavi Büyüme, beş yıl içerisinde pek çok somut sonuç ortaya koymuştur. Örneğin tıp bilimi, kanser ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavilerinde kullanılmak üzere denizden en az 15 yeni bileşim elde etmiştir. Geliştirilen deniz tabanı haritaları da, fırtına tahminleri için kullanılmakta ve hayatların kurtarılmasını sağlamaktadır. Bunlara ilaveten, AB de yetiştirilen deniz mahsullerinin üretim değeri % 40 artmış olup, turizm ve kruvaziyer endüstrileri de aynı şekilde yükseliştedir. Mavi Büyümenin en büyük katkılarından biri, denizlerle ilgili meseleleri uluslararası politika gündemine taşımasıdır. AB hükümetleri artık mavi ekonominin önemi üzerinde hemfikirdir. Aynı şekilde, ilk defa Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden biri denizlerimizin korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasıdır. Denizlerin yönetimi için yeni bir dönem başlıyor olabilir ve AB ilk olarak Deniz Yönetimi Bildirisi (Ocean Governance Communication) ile ve şimdi de bahse konu Raporla bu ivmeyi ileriye taşımayı tercih ediyor. Rapor, yeni dersler çıkarabilmek ve kamu idareleri ve ilgili vatandaşlarla Mavi Büyümenin önümüzdeki yıllarını şekillendirmek amacıyla, 2012 yılından itibaren nelerin başarıldığını ve nelerin eksik kaldığını gözden geçiriyor. 8 AB DENİZCİLİK BAKANLARI SÜRDÜRÜLEBİLİR MAVİ EKONOMİYİ DESTEKLEMEK AMACIYLA BİR DEKLARASYON İMZALADI AB Denizcilik Bakanları, AB nin sürdürülebilir mavi ekonomisinin geliştirilmesine olan siyasi bağlılıklarını teyit eden bir deklarasyonu 20 Nisan 2017 tarihinde imzaladı. İmza, Avrupa Komisyonu nun Batı Akdeniz Bölgesi nde mavi ekonominin sürdürülebilir gelişmesine yönelik yukarıda bahsedilen yeni girişimini açıklamasını takip eden gün gerçekleşti. Deklarasyon, Malta da düzenlenen Mavi Büyüme, AB de ve Akdeniz de Okyanus Yönetimi, İnovasyon ve Deniz Turizmi hakkında Resmi Olmayan Bakanlık Konferansı nda kabul edildi. Deklarasyon; turizm, su ürünleri yetiştiriciliği, okyanus enerjisi ve biyoteknoloji dâhil olmak üzere temel sektörlerin sürdürülebilir kalkınmasına ilave bir destek sunacaktır. Mavi ekonomi, Avrupa ekonomisine 3 Selin Yeleser, İMEAK Deniz Ticaret Odası Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu, Nisan Ayı AB Bülteni

10 senede 500 milyar Euro dan fazla katkı sağlayarak ve 5.4 milyonluk istihdam yaratarak, Avrupa nın gerçek bir başarı hikayesi olma potansiyeline sahiptir. Mavi büyüme konusunda neler yapılabileceği, hangi projelere ortak olunabileceğinin araştırılması Türkiye yi çevreleyen denizler açısından da önem arz eder. YEŞİL DENİZ TAŞIMACILIĞINI FİNANSE ETMEK ÜZERE 150 MİLYON EURO TAHSİS EDİLDİ Avrupa Yatırım Bankası (European Investment Bank EIB) ve Hollandalı banka ABN Amro, Avrupa deniz ticaret filosunun çevreci hale getirilmesine (greening) yönelik yatırımları desteklemek amacıyla 21 Nisan 2017 tarihinde bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, deniz taşımacılığı sektöründe sürdürülebilir proje geliştiricilerinin Avrupa Yatırım Bankası nın AAA puanlamasının bir sonucu olarak uygun finansal koşullardan yararlanmalarını sağlıyor. Anlaşmanın sağladığı olanak, mevcut deniz taşımacılığının iyileştirilmesi için kullanılabileceği gibi, yeşil inovasyon bakış açısıyla yeni gemilerin inşasını planlayan projeler için de kullanılabilir. Hem iç suyolu taşımacılığı ve hem de açık deniz gemi işletmecileri olanaktan faydalanabilirler. Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Sn. Pim van BALLEKOM, deniz ticaret filosunun çevreci hale getirilmesine yönelik finansal bir yetersizlik olduğuna dair piyasadan açık bir işaret aldık. Avrupa İçin Yatırım Planı, Avrupa Yatırım Bankası nın daha fazla risk almasına müsaade ederek, Avrupa sürdürülebilirlik standartlarına uyum sağlamaları konusunda denizcilik şirketlerini destekleyecek yeni bir finansal araç yaratmamıza imkân verdi. Bu anlaşma, kamu ve özel sektörden Hollandalı mevkiidaşlarla yaptığımız çok sayıdaki görüşme sonrasında oluşturulan 750 milyon Euro luk Stratejik Yatırımlar İçin Avrupa Fonu Yeşil Deniz Taşımacılığı Garanti Programı (European Fund for Strategic Investments Green Shipping Guarantee Programme) kapsamındaki ikinci anlaşmadır. Armatörlerin bu fondan faydalanmalarına gerçekten önem veriyoruz, böylece diğer ülkelerde de bunu uygulayabiliriz dedi. AB nin Taşımacılıktan Sorumlu Bakanı Sn. Violeta BULC: daha sürdürülebilir taşımacılık sistemlerine ve ağlarına geçişin finanse edilmesi bir yatırım taahhüdünü gerektirir. Bugünkü [21 Nisan daki] Anlaşma, özel finansmanın [sürdürülebilir taşımacılığa] geçişi desteklemek üzere kullanılmasında Yatırım Planının oynayabileceği önemli rolü göstermektedir dedi. 9 GLOBAL FAALİYETLER ***Grain&Maritime Days in Odessa Mayıs 2017 tarihleri arasında Odessa/Ukrayna da yapılacaktır. İlk iki gün GAFTA (Grain and Feed Trade Association) tarafından Konşimento, Charterparties ve zaman esaslı kiralama yöntemleri ile ilgili eğitim verilecek, üçüncü ve dördüncü günlerde tahıl piyasası ve deniz ticareti konularında konferanslar yapılacak ve yıllık geleneksel akşam yemeğiyle program sona erecektir. ***Maritime Week Americas Mayıs 2017 tarihleri arasında South Beach Miami Florida da yapılacaktır. Etkinlik 2 gün süreli konferans, 2 günlük bunker kursu, atölye çalışmaları ve seminerleri kapsamaktadır. ***EU Green Week 29 Mayıs-2 Haziran 2017 de Brüksel de gerçekleşecektir. Açılış Malta da, seminer ve paneller Beiçika da, kapanış Almanya da yapılacaktır. ***NOR Shipping Mayıs-2 Haziran 2017 tarihleri arasında Norveç in Oslo kentinde yapılacaktır. Bu fuar bir deniz ticaret fuarı olup 1965 yılından beri yapılagelmekte ve dünyanın en

11 prestijli 3 büyük denizcilik fuarından biridir. Fuarda konferanslar, sunumlar, yeni teknolojiler, ülke günleri, gemi inşa konuları, B2B toplantılar yapılmaktadır. Bu fuar T.C. Ekonomi Bakanlığının prestijli fuarlar listesinde yer almaktadır. Fuara katılım konusunda destek almak isteyen firmalarımız bu desteklerden faydalanabilir. ***UN Oceans Conference 14 Sayılı Sürdürülebilir Gelişme Hedefini Gerçekleştirmek için Üst Düzeyli BM Konferansı denizlerimizin, okyanuslarımızın ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve korunması konusunda 5-9 Haziran tarihleri arasında New York ta gerçekleştirilecektir. ***Sea Asia Nisan 2017 tarihleri arasında Singapur da yapılacaktır. *** London İnternational Shipping Week Londra Uluslararası Denizcilik Haftası Eylül 2017 tarihleri arasında Londra da yapılacaktır. LISW-17 kısaltmasıyla yapılacak faaliyetin asıl günü Grosvenor House Hotel on Park Lane de 14 Eylül 2017 de yapılacak olan Konferans ve hitamındaki Gala yemeğidir. Konferansa 500 sektör lideri katılım sağlarken gala yemeğine 1000 kişinin katılımı beklenmektedir. ***ICS International Shipping Conference 13 Eylül 2017 de British Museum Londra da yapılacaktır. 10

12 Veri toplama ve analiz konusundaki istek ve görüşlerinizi Türk Armatörler Birliği telefon hatlarından veya e-posta adreslerimizden bizlere iletmenizi rica ederiz. Hazırlanan raporlarımız üyelerimize ve yaklaşık 1500 denizcilik firması ile kurum/kuruluşa on-line olarak dağıtılmaktadır. Ulaşılan nokta sayımız her ay artmaktadır. Firma tanıtımlarınızın reklam mahiyetinde bu raporlarla birlikte veya bu rapor dışında doğrudan üyelerimize yayımlanmasını arzu ediyorsanız, detaylı bilgi için lütfen merkezimizle irtibata geçiniz. İletişim Bilgilerimiz: TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ Meclis-i Mebusan Cad. Dursun Han No:23 Kat:7 Fındıklı-Salıpazarı Beyoğlu/İstanbul Tel: +90 (212) (212) Faks: +90 (212) info.armatorlerbirligi.org.tr TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ Mesleki bir birliktelik kurma hareketine 1923 yılında Türk Vapurcular Birliği yle başlayan Türk armatörleri, 1939 yılında kurulmuş olan Türk Armatörler Birliği yle Türk denizciliğinin gelişimi için tarihsel bir görev üslenmiş ve son olarak 1982 yılında Deniz Ticaret Odası nın kurulmasına da öncülük etmiştir. Bu doğrultuda; Türk Armatörler Birliği yeniden yapılanırken, dünya denizcilik sektöründeki gelişmeleri takip ederek, gemi sahipleriyle deniz taşımacılığı yapan kuruluşların temsilcileri arasında yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlayan meslekî bir örgüt olarak hizmet vermektedir. Türk Armatörler Birliği köklü geçmişi ve sahip olduğu birikimi ile yılında da önemli projeleri, hazırlıkları ile hem üyelerine, hem sektöre önemli katkılarda bulunmayı hedeflemektedir.

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 1, Sayı 11 Bülten Tarihi : 1 ARALIK 2016 TAB E-BÜLTEN KASIM 2016 Türk Armatörler Birliği TAB EĞİTİM Bilgilendirme Seminerleri TAB KOMİTE Çalışmalarımız TAB VERİ- ARAŞTIRMA Çalışmamız TAB EĞİTİM in

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2017 Türk Armatörler Birliği Veri Hizmetleri AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI Türk

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 1, Sayı 10 Bülten Tarihi : 1 KASIM 2016 TAB E-BÜLTEN EKİM 2016 Türk Armatörler Birliği Çebi Denizcilik ve Kaptan Grup Ziyaret Edildi Üye Bilgisi Çalışmalarımız TAB FORUM Toplantımız Deniz Çalışanlarının

Detaylı

IMO dan Haberler DTO AĞUSTOS BÜLTENİ

IMO dan Haberler DTO AĞUSTOS BÜLTENİ Guatemala CLC 1992 (Petrol Kirliliği Zararının Hukuki Sorumluluğu) Protokolü nü kabul etti 02/08/2016 Guatemala, Petrol Kirliliği Zararının Hukuki Sorumluluğu Hakkında Uluslararası Sözleşme yi (CLC 1992

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN

DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KAYSERİ 2 Nisan 2013 Ocak 2017, Ankara 1/13 2/13 AMAÇ ve KAPSAM: Uluslararası Deniz Trafiğinin Kolaylaştırılması Sözleşmesi Facilitation of International

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2017) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2017) Bülteni Kenya nın deniz güvenliğinde işbirliğini kuvvetlendirmek için çalışmalar yapıldı 02/02/2017 Deniz güvenliğini sağlamakla görevli Kenyalı yetkililer, 31 Ocak - 3 Şubat arasında düzenlenen atölye çalışmasına

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2018) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2018) Bülteni Karaya çıkma izinleri için yeni kararlar 1 Ocak 2018 de uygulamaya girdi 01/01/2018 Denizcilerin karaya çıkma hakları, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren tüm dünyada yürürlüğe giren yasal değişikliklerle

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Yazarın Üçüncü Basıma Ön Sözü Çeviri Editörünün Ön Sözü Kısaltmalar Başlıca Deniz Ticaret Terimleri XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Bölüm 1 Deniz Ticareti ve Küresel Ekonomi 3 1.1 Giriş

Detaylı

IMO DAN HABERLER DTO Ekim Bülteni

IMO DAN HABERLER DTO Ekim Bülteni Kutup Kodu için hazırlıklar yapılıyor 14/10/2016 Rusya nın St. Petersbug şehrinde 4-6 Ekim 2016 tarihleri arasında TRANSTEC 2016 Rusya Limanları ve Deniz Taşımacılığı Konferansı düzenlendi. IMO temsilcisi,

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 3, Sayı 9-10 Bülten Tarihi : 1 KASIM 2018 TAB E-BÜLTEN EYLÜL-EKİM 2018 Türk Armatörler Birliği Türk Armatörler Birliği Crime Cyber Insurance for Marine Transportation Industry Semineri, 11 Eylül 2018

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2018) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2018) Bülteni Birleşmiş Milletler deniz sınırı güvenliği için değerlendirme ziyaretleri düzenliyor 02/02/2018 Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Komitesi Yürütme Organı (UNCTED), ülkelerin uluslararası güvenlik yasaları

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR

DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR I. MEZUNİYET VE AKADEMİK DERECELER 1. Lise: Ankara Aydınlıkevler Ticaret Lisesi (Muhasebe Bölümü) (1980 1983) 2. Lisans: Ankara Hukuk Fakültesi (1983 1987) 3. Yüksek Lisans: Gazi

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EYLÜL 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EYLÜL 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EYLÜL 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2017) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2017) Bülteni Gaz yakıtlı gemiler için yeni IMO Kodu yürürlükte 01/01/2017 Gaz veya Düşük Parlama Noktalı Diğer Yakıtları Kullanan Gemilerin Güvenliği için Uluslararası Kod (International Code of Safety for Ships using

Detaylı

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 3, Sayı 2-3-4 Bülten Tarihi : NİSAN 2018 TAB E-BÜLTEN ŞUBAT-MART-NİSAN 2018 Türk Armatörler Birliği Türk Armatörler Birliği YÖNETİM KURULU TOPLANTISI Şubat Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, 13 Şubat

Detaylı

İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü ILO Türkiye Ofisi

İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü ILO Türkiye Ofisi İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü 05.05.2014 ILO Türkiye Ofisi Genel Bakış Birbirini tamamlayan 3 temel alanda ILO rolü ve araçları Politika yapımı ve savunuculuk o o ILO Sözleşmeleri

Detaylı

-1470- (Resmi Gazete ile yayımı:2.6.1998 Sayı:23360)

-1470- (Resmi Gazete ile yayımı:2.6.1998 Sayı:23360) -1470- TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA TİCARET VE EKONOMİK VE TEKNİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı:2.6.1998

Detaylı

DENİZ KAYNAKLI KİRLİLİKLERİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI

DENİZ KAYNAKLI KİRLİLİKLERİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI DENİZ KAYNAKLI KİRLİLİKLERİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI İMEAK DENİZ TİCARET ODASI GİZEM MATARACI 23.12.2015 1 İMEAK DENİZ TİCARET ODASI 26 Ağustos 1982 de İstanbul Deniz Ticaret Odası olarak kurulmuştur. Daha sonra

Detaylı

PPP KONFERANS 8 KASIM КİEV KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI

PPP KONFERANS 8 KASIM КİEV KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI 2 0 1 8 PPP KONFERANS 8 KASIM КİEV KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI UKRAYNA ALTYAPISI: YATIRIMCILAR için AÇIK Forumumuz: - Ukrayna'nın altyapı projelerinde yatırımların oluşumu ve artışını; - altyapı projelerinin çekiciliğini

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Murat KORÇAK Kimya Yüksek Mühendisi 2. Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu ve Sergisi 1 Sunum İçeriği Denizcilik Sektörüne Temel Bakış

Detaylı

Dr. DERYA AYDIN OKUR. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA

Dr. DERYA AYDIN OKUR. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA Dr. DERYA AYDIN OKUR Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA LİMAN DEVLETİ YETKİSİ VE DENETİMİ GEMİ KAYNAKLI DENİZ KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİNDE

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI 1. Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (1969) Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (The Vienna Convention on the Law of Treaties, 1969 (VCLT)), uluslararası hukuk araçlarının

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DENİZ EMNİYETİ VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DENİZ EMNİYETİ VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DENİZ EMNİYETİ VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI 1. Deniz Emniyeti ve Güvenliği () Yüksek Lisans (YL) Programında,

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU Türkiye Kimya Sanayi Meclisi; plastik, boya, soda ve krom kimyasalları, temizlik ürünleri, akrilik ve karbon elyaf,

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

HKZ 412 DENİZ TİCARETİ SİGORTA HUKUKU PROF. DR. KEMAL ŞENOCAK PROF. DR. HAKAN KARAN

HKZ 412 DENİZ TİCARETİ SİGORTA HUKUKU PROF. DR. KEMAL ŞENOCAK PROF. DR. HAKAN KARAN HKZ 412 DENİZ TİCARETİ SİGORTA HUKUKU PROF. DR. KEMAL ŞENOCAK PROF. DR. HAKAN KARAN Sayfa 1 / 6 DENİZ TİCARETİ HUKUKU DERSLERİ 1. HAFTA I. DENİZ TİCARETİNİN ÖNEMİ 19. yüzyılın sonlarından itibaren dünya

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 1, Sayı 6 Bülten Tarihi : 18 TEMMUZ 2016 TAB E-BÜLTEN HAZİRAN 2016 Türk Armatörler Birliği Milliyet Gazetesinde Başkanımız ve Başkan Vekilimiz ile yapılan röportaj yayımlandı. Piri Reis Üniversitesi

Detaylı

IMO DAN HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Bülteni

IMO DAN HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Bülteni Mozambik in gündeminde denizde denetim vardı Mozambik te deniz denetiminin tek bir sistem üzerinden yapılmasını sağlamak amacıyla IMO destekli bir proje hazırlandı ve Mozambik Hükümeti ne sunuldu. Proje,

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Üniversiteler ile İşbirliğine başlıyor

Türk Armatörler Birliği Üniversiteler ile İşbirliğine başlıyor Bülten Tarihi : 07 Mayıs 2016 TAB E-BÜLTEN NİSAN 2016 Türk Armatörler Birliği Türk Armatörler Birliği 77. Kuruluş Yıldönümü Klas Kuruluşları ABS Semineri Uluslararası Deniz Gücü ve Güvenliği Sempozyumu

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 ILO Kabul Tarihi: 15 Haziran 2006 Yürürlüğe Giriş Tarihi: 20 Şubat 2009 Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Konferansı, Uluslararası

Detaylı

IMO Uygulamaları & Denet

IMO Uygulamaları & Denet IMO Uygulamaları & Denet IMO Ne Kadar Önemli? Gemilerin denetim ve belgelendirilmesi, PSC, (SOLAS, MARPOL, LL, T69, COLREG, (kabotaj/küçük gemiler için rehberler) Gemiadamları eğitim ve belgelendirilmesi(stcw,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak Köseoğlu Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal Töz Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR

Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak Köseoğlu Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal Töz Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak Köseoğlu Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal Töz Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR Giriş Deniz kirliliği son yıllarda dünya gündemini meşgul eden en önemli çevre kirliliği sorunlarından bir tanesidir.

Detaylı

DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR ÖZGEÇMİŞİ

DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR ÖZGEÇMİŞİ DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR ÖZGEÇMİŞİ I. KİŞİSEL BİLGİLER 1. Doğum Yeri : Ankara 2. Doğum Tarihi : 01.11.1966 3. Medeni Hâli : Evli dört çocuklu II. MEZUNİYET VE AKADEMİK DERECELER 1. Lise : Ankara Aydınlıkevler

Detaylı

IMO dan Haberler DTO MAYIS BÜLTENİ

IMO dan Haberler DTO MAYIS BÜLTENİ BM Güvenlik Konseyi IMO nun Gine Körfezi nde yürüttüğü kapasite geliştirme çalışmalarını takdir etti 03/05/2016 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanı, adam kaçırma ve öldürme, rehin alma ve soygun

Detaylı

DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR ÖZGEÇMİŞİ

DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR ÖZGEÇMİŞİ DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR ÖZGEÇMİŞİ I. KİŞİSEL BİLGİLER 1. Doğum Yeri : Ankara 2. Doğum Tarihi : 01.11.1966 3. Medeni Hali : Evli dört çocuklu II. MEZUNİYET VE AKADEMİK DERECELER 1. Lise : Ankara Aydınlıkevler

Detaylı

İKİLİ İŞBİRLİĞİ. çevre ve ormancılık alanında otuz üç (33) Ülke ile toplam otuz yedi (38) tane,

İKİLİ İŞBİRLİĞİ. çevre ve ormancılık alanında otuz üç (33) Ülke ile toplam otuz yedi (38) tane, İKİLİ İŞBİRLİĞİ 1. İkili İşbirliği Türkiye tarafından; çevre, iklim değişikliği, meteoroloji, ormancılık ve su alanında sürdürülen uluslararası ilişkilerin temelinde: karşılıklı dostluğun geliştirilmesi

Detaylı

MARMARA DENİZİNDE RİSK YÖNETİMİ VE ACİL MÜDAHALENİN PLANLANMASI. Serpil DURAK (Şube Müdürü)

MARMARA DENİZİNDE RİSK YÖNETİMİ VE ACİL MÜDAHALENİN PLANLANMASI. Serpil DURAK (Şube Müdürü) MARMARA DENİZİNDE RİSK YÖNETİMİ VE ACİL MÜDAHALENİN PLANLANMASI Serpil DURAK (Şube Müdürü) II. Marmara Denizi Sempozyumu İstanbul, Aralık 2015 İstanbul Boğazında Meydana Gelen Büyük Kazalar Tarih Kazaya

Detaylı

İZMIR TİCARET ODASI SEATRADE MED AKDENİZ KRUVAZİYER FUARI VE KONFERANSI 27-29 KASIM 2012 MARSİLYA/FRANSA. Hazırlayanlar: Mine Güneş Gündem Kont

İZMIR TİCARET ODASI SEATRADE MED AKDENİZ KRUVAZİYER FUARI VE KONFERANSI 27-29 KASIM 2012 MARSİLYA/FRANSA. Hazırlayanlar: Mine Güneş Gündem Kont İZMIR TİCARET ODASI SEATRADE MED AKDENİZ KRUVAZİYER FUARI VE KONFERANSI 27-29 KASIM 2012 MARSİLYA/FRANSA Hazırlayanlar: Mine Güneş Gündem Kont SEATRADE MED AKDENİZ KRUVAZİYER FUARI VE KONFERANSI27-29 KASIM

Detaylı

Karar -/CP.15. Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır.

Karar -/CP.15. Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır. Karar -/CP.15 Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır. Kopenhag Mutabakatı Kopenhag daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 2009 Yılı Konferansı nda hazır bulunan

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) 12-23 EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI Bundan böyle "Taraflar" olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE Sayı :21558579-010.06.02 Konu :Limanlarda Doğrulanmış Brüt Ağırlık (VGM) Uygulamasına İlişkin Genelge GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT. EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK)

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT. EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK) İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK) 33. OTURUMUNDA YAPACAĞI KONUŞMANIN TASLAK METNİ İstanbul,

Detaylı

Hedefler, Aktiviteler, Çıktılar

Hedefler, Aktiviteler, Çıktılar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

RAPOR TPS-OIC TİCARET MÜZAKERELERİ KOMİTESİ (TMK) GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTISI. (Ankara, 17-19 Haziran 2008)

RAPOR TPS-OIC TİCARET MÜZAKERELERİ KOMİTESİ (TMK) GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTISI. (Ankara, 17-19 Haziran 2008) Aslı: İngilizce RAPOR TPS-OIC TİCARET MÜZAKERELERİ KOMİTESİ (TMK) GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTISI (Ankara, 17-19 Haziran 2008) 1. TMK Gözden Geçirme Toplantısı 17-19 Haziran 2008 tarihleri arasında Ankara da

Detaylı

SIRA SAYISI: 679 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 679 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 679 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Arasında Üçüncü Taraf Maliyet Paylaşımı Anlaşmasının

Detaylı

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ:

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: Çanakkale Liman İşletmesi Örneği Evren BECEREN 1, Ali AKTOPRAK 1, Arzu TORÖZ 2 1 Çanakkale Liman İşletmesi San. Ve Tic. A.Ş. 2 Arse Çevre Mühendislik Dan.

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 8.5.2007 Sayı: 26516)

(Resmi Gazete ile yayımı: 8.5.2007 Sayı: 26516) 755 TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İSRAİL DEVLETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SINAİ ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 8.5.2007

Detaylı

Eylül 2014 BU SAYIDA PETDER 5. TÜRKİYE ENERJİ ZİRVESİNE KATILDI

Eylül 2014 BU SAYIDA PETDER 5. TÜRKİYE ENERJİ ZİRVESİNE KATILDI Eylül 014 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor yağı

Detaylı

Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi. www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik

Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi. www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik Projenin Önemi Ülkemizin dünyadaki rekabet edebilirliğinde tarım ürünlerinin önemi Hidroponik (Topraksız)

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY)

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY) TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY) GİRİŞ UKAY İÇİN YASAL DAYANAK Ulusal Piyasa Gözetimi ve Denetimi Strateji Belgesi (2010-2012) Ekonomi

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Dış ilişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü

T.C. Sağlık Bakanlığı Dış ilişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü T.C. Sağlık Bakanlığı Dış ilişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Görevleri (663 sayılı KHK ya istinaden) MADDE 14- (1) Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır: a) Sağlık

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ MALİ İŞBİRLİĞİ TARİHSEL GELİŞİM Avrupa Komisyonu tarafından sunulan öneri üzerine, Avrupa Konseyi 17 Temmuz 2006 tarihinde yeni bir Katılım

Detaylı

BRÜKSEL, NİSAN 2016 Burs Programı

BRÜKSEL, NİSAN 2016 Burs Programı JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2015-2016 AKADEMİK YILI İZLEME VE ÇALIŞMA ZİYARETİ BRÜKSEL, 21-22 NİSAN 2016 Burs Programı JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2015-2016 AKADEMİK YILI İZLEME VE ÇALIŞMA ZİYARETİ BRÜKSEL,

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI

KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI DÜNYA KRUVAZİYER PAZARI NEREYE GİDİYOR? Hazırlayan: Mine Güneş Kruvaziyer destinasyonlar içerisinde, son yıllara kadar

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr

Detaylı

İçindekiler I Contents

İçindekiler I Contents İçindekiler I Contents ÖNSÖZ SUNUŞ XIII XV 1971-Ramsar Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası

Detaylı

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 STRATEJİK VİZYON BELGESİ ( TASLAK ) TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Arjantin İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler ( 2014 Buenos Aires - İstanbul ) Türkiye; 75 milyonluk

Detaylı

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU Yayın Tarihi :05.12.2014 Sayfası : 7.syf Yayın Tarihi :05.12.2014 Sayfası : 6.syf BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU Yayın Tarihi :05.12.2014 Sayfası : 9.syf Yayın Tarihi :05.12.2014 Sayfası : 5.syf BASIN

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org Azerbaycan Enerji GÖRÜNÜMÜ Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi EKİM 214 www.hazar.org 1 HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi, Geniş Hazar Bölgesi ne yönelik enerji,

Detaylı

Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi

Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi Geleceğin Karbon Piyasaları Şekilleniyor Pazara Hazırlık Ortaklık Girişimi (PMR) Kyoto Protokolü nün ilk yükümlülük döneminin sona ereceği 2020 yılı sonrası yeni iklim

Detaylı

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ 1970 yılında Roma Kulübü, insanlığın ikilemi adlı projesinde dünya bağlamında Nüfus artışı, Gıda üretimi, Endüstrileşme Doğal kaynakların tüketilmesi

Detaylı

AB, 2030 İKLİM VE ENERJİ PAKETİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDI

AB, 2030 İKLİM VE ENERJİ PAKETİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDI Brüksel de yapılan AB Liderler Zirvesi nde, AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları 2030 İklim ve Enerji Paketi üzerinde anlaştı. Zirve de varılan mutabakat, sera gazlarının %40 azaltılması, yenilenebilir

Detaylı

ÇEVRE ALANıNDA FINANSMAN FıRSATLARı

ÇEVRE ALANıNDA FINANSMAN FıRSATLARı ÇEVRE ALANıNDA FINANSMAN FıRSATLARı Dr. Şafak HENGİRMEN TERCAN Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı safakhengirmen@hotmail.com Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Yerel Çevre Eylem Planları Finansman

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ekvator

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ekvator TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 2 SIRA SAYISI: 295 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ekvator Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İşbirliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna

Detaylı

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için AFD Sürdürülebilir bir gelecek için TSKB Önceliğimiz Çevre Konferansı 5 aralık 2007 AGENCE FRANCAISE DE DEVELOPPEMENT Misyonumuz 1. Kalkınmanın finansmanı Birleşmiş Milletlerin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

SIRA SAYISI: 677 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 677 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 677 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Fransa Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun

Detaylı