Bilimsel İletişim ve İntihal

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilimsel İletişim ve İntihal"

Transkript

1 Bilimsel İletişim ve İntihal Doç. Dr. Nazan Özenç Uçak H. Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi

2 Giriş Bilimsel çalışmaların özelliği: Devamlılık Güvenilirlik Özgünlük Etik kurallara uygunluk

3 Bilimsel iletişim ve aktörleri Bilimsel iletişimi sağlayan araçlar. Bilimsel dergilerin bilimsel iletişimde yeri, ortaya çıkışı ve artışı Bilimsel iletişim sürecinde yer alan aktörler. araştırmacı / yazar editör, hakem, yayıncı, kütüphaneci, okuyucu Bilimsel iletişimin etik kurallar içinde gerçekleşmesi yazar başta olmak üzere bu rolleri üstlenen kişilerinde sorumluluğundadır

4 Bilimsel araştırma etiği Araştırma konusunun belirlenmesinden, yayın ve yayın sonrasına kadar olan tüm aşamalarda ahlak, dürüstlük ve açıklık ilkelerinin uygulanması (Kansu, t.y). Bir araştırmanın başarısının, etik kurallara olan uygunluğuna bağlı Bilimsel iletişim sürecinde rol alan yazar/araştırmacı, araştırma kurumu, yayıncı, editor ve hakemin etik kurallardan haberdar olması, gerekli özeni ve denetimi göstermeleri gerekmektedir. Okuyucunun da bilimsel yayınlarda gördüğü yanlış, etik dışı oluşumlara karşı hassas ve geribildirimde bulunmada cesur olması gerekmektedir (İnci, 2009).

5 Etik dışı davranışlar Disiplinsiz (Dikkatsiz ve Özensiz) Araştırma Yinelenen Yayın (duplication) Uydurmacılık (fabrication) Sahtecilik, Aldatmaca, Çarpıtma (falsification) İntihal Aşırma (plagiarism) Destek belirtmeme Hayali veya Hediye Yazarlık (Türkiye Bilimler Akademisi Bilim Etiği Komitesi, 2002; TÜBİTAK 2006; Evcik, 2009).

6 İntihal Eğer yazdıklarınız sizin fikirleriniz, düşünceleriniz, özgün araştırma sonuçlarınız değil ise, tüm toplum tarafından bilinen genel bilgiler değil ise; bir başka kaynakta okuduğunuz, duyduğunuz gördüğünüz herhangi bir şey ise, bu kaynağı yazınızda uygun atıf kurallarına göre belirtmek zorundasınızdır.

7 Sadece yazılı veya kayıtlı olanları mı belirtmek gerekir? Bir sanat eseri, bir film, şarkı, grafik ve benzeri unsurların da nereden alındığı belirtilmelidir. Bunların mutlaka kayıtlı ortamdan sağlanması da şart değildir. Yapılan bir görüşme sonucu elde edilmiş bilgilerin nereden ne zaman alındığının belirtilmesi gerekir. Edilen bilginin sizin dışınızda bir başkası tarafından üretilmiş olması o bilginin kaynağını belirtilmesinde zorunluluk yaratır. Belirtmezseniz ne olur? Aşırma, çalma, fikir hırsızlığı, hukuki anlamda intihal denen İngilizce plagiarism olarak anılan etik dışı bir davranışta bulunmuş, bir suç işlemiş olursunuz.

8 İntihal nedir? Bir başkasının fikir ve çalışmasını kendisininmiş gibi göstermek, Bir başkasından alınan ifade ve görüşleri kaynak göstermeden vermek, Literatür hırsızlığı yapmak (What is Plagiarism, 2010). Bir yazarın kasıtlı olarak bir başkasına ait düşünce, söz veya diğer özgün materyalin kaynağını bildirmeden kullanması (Council of Writing Program Administrators, 2003). Başkalarının yazılarından bölümler, dizeler alıp kendisininmiş gibi gösterme veya başkalarının konularını benimseyip değişik bir biçimde anlatma, intihal. (Türk Dil Kurumu, 2010).

9 Öğrenci gözüyle intihal durumun boyutuna, ciddiyetine, ve bulunulan yere (bkz: robert college) gore uzaklastirma veya expulsion ile cezalandirilabilecek bir olay... (bkz: expulsion)... (magician, ) amerikan üniversitelerinde (bkz: duyum) çok sıkı bi biçimde denetlenen, yapan yakalandığında çok ciddi sonuçları olan, yanılma payı inceleyen insana göre değişebilen, academic writing kuralları içerisinde, en ince ayrıntı için bile source göstermeyi gerektiren kopyacılık türü (ummagumma, )...mecbur kaldıgımız anlarda,odev hazırlamalar sırasında basvurmak zorunda kaldıgımız,'yazardan fazlaca esınlenme(!)'durumu.....(ceylin, ) onceden turkiyede okuyup, yurt disinda okumaya baslayan bi turk'un uzak durmasi gereken, ama bunda fazlaca basarili olamadigi sey (bkz: eski aliskinliklar) (Ekşi Sözlük, t.y).

10 Bu tanımlarda ceza algısı nın daha fazla ön plana çıktığı, yapıldığı yere, denetleyecek ve cezalandıracak kişi ve kuruma göre karşılaşılabilecek yaptırımların değişebileceği görülmektedir. Tanımda görülen ortak özellik yararlanılan kaynağın belirtilmemesi İntihal sadece yararlanılan kaynağın belirtilmemesi midir? Kaynak belirtilerek de intihal yapılabilir mi? imgs.abduzeedo.com/.../500x_bartsimpson.jpg

11 Kaynak göstererek de intihal yapılır mı? Eksik künye vermek Yanlış künye vermek Bire bir alıntıda tırnak işareti kullanmamak Bazı kaynaklara atıf yapılıp bazılarına yapılmaması Yazının tamamının alıntılardan oluşması (Type of Plagiarism, 2007).

12 Neden intihal yapıyoruz? Bilmeyerek yapılanlar Eğitim eksikliği Ne yapılmaması gerektiğini bilmemek Yapılmaması gerekenleri bilmek, ancak ne yapılacağını bilememek Yanlış bilmek ve yanlışı sürdürmek Alıntıların belli bir standarta dayanarak verilmemesi Zincir hatalar uplavici = amipli dizanteri uplavici = Prof Uplavici??? Bilerek yapılanlar Mesleki hırs, rekabet Eksik ve yanlış künye Zaman baskısı Ödev çokluğu Ahlak eksikliği Uydurma kaynakça Kişilik bozukluğu Anonim bilgi anlayışı Internetin etkisi

13 Nasıl önlenebilir? Denetim Yasal yaptırımlar Yazılımlar Eğitim

14 Bilimsel iletişim süreci içinde intihal nasıl önlenebilir? Bilimsel iletişim süreci ve bu süreçte yer alan aktörler açısından bakıldığında araştırmacı/yazar, araştırma kurumu, editör, hakem, kütüphaneci ve okuyucu olmak üzere bilimsel iletişim süreci içinde rol alan aktörlerin intihalin önlenmesinde sorumlulukları vardır.

15 Yazarın/araştırmacının sorumluluğu Bilimsel bir arştırmanın tasarlanması, yürütülmesi ve raporlaştırılmasında mesleki, kuramsal ve yasaların öngördüğü tüm etik değer ve kurallara uyma (Kansu, t.y). Araştırmada yararlanılan kaynakların belli bir standarda uygun olarak, tam ve doğru belirtilmesi Hipotezini destekleyecek kaynakların yanı sıra farklı görüşteki kaynaklara yer verilmesi Yazıya doğrudan katkı sağlayanların isminin katkı oranlarına göre yazıda belirtilmesi, katkısı olmayanlara yer verilmemesi yazarların sorumluluğudur

16 Araştırma kurumunun sorumluluğu Bilim etiğinin eğitimin zorunlu bir parçası haline getirilmesi, Kurumların bilim insanlarının uyması gereken konuyla ilgili kurallarınaçıknet belirlemesi, Disiplin yönetmeliklerinin çalma, sahtecilik ve çarpıtmaya çok sert yaptırımlar getirecek şekilde yeniden düzenlenmesi (Türkiye Bilimler Akademisi, 2007), Üniversitelerin etik kurulları tarafından kurum çalışanlarını bağlayacak ilkeler benimsenerek yayımlaması, Konuyla ilgili eğitime ağırlık verilmesi.

17 Editörün sorumluluğu Editör derginin bilimsel, doğru ve güvenilir olmasında önemli bir role sahiptir. Derginin ilgili olduğu konuda alana hakim ve bilgili olması; Bilimsel etik kurallarından ve kaynak gösterme ile ilgili ilkelerden haberdar olması Derginin amacı, kapsamı, yayın ilkeleri, yayın ve hakemler kurulu, değerlendirme süresi, dipnot ve kaynakça kuralları açık ve net belirtilmesi Kaynak gösterme ile ilgili temel standartların (APA, MLA vb) belirtilmesi ve örnekler verilmesi Makalenin konusuna en uygun hakemlerin seçilmesi Yazı kabul, değerlendirme, erişim ve iletişim sürecinin elektronik ortama taşınması, bilimsel araştırmaların okuyucuyla buluşma sürecini kısaltması editörün sorumluluğudur.

18 Hakem ve danışman sorumluluğu Bilimsel yayınları değerli ve güvenilir kılan en önemli özellik hakemli olmalarıdır. Hakemin, yazıyı bilimsel içeriğine, kullanılan literatüre ve bunların nasıl belirtildiğine göre değerlendirmesi gerekir. Konuya katkısı olacak yayınların yeteri olup olmadığı, kullanılan kaynakların güncel bilgi içerip içermediği, farklı görüşlere yer verilip verilmediği, kullanılan yöntem, tablo ve istatistiklerin özgünlüğü ve doğruluğu incelenmelidir. Hakemlerin etkili bir düzeltme yapabilmesi için hakemlere gönderilen değerlendirme formlarının çok yönlü hazırlanmasında yarar vardır. Bu sürecin de elektronik ortama taşınması, yazı üzerinde düzeltmelerin yapılması ve iletişim sürecini kısaltması açısından önemlidir.

19 Kütüphanenin sorumluluğu Bilimsel etik, etik dışı davranışlarve intihal konusunda kütüphanecilerin sorumluluk alması İntihalin önlenmesinde en önemli unsur olan eğitimin kütüphaneler tarafından verilmesi Bilgi okur yazarlığı programları düzenlemeleri ve bu programlar içine bilimsel etik ve intihal konularını dahil etmeleri Mülkiyet hakları, intihalin ortaya çıkarılması icin kullanılan veri tabanları, yazılımlar ve kouyla ilgili web sitelerindenkullanıcılarını haberdaretmeleri gerekmektedir (Uçak ve Birinci, 2008).

20 Okuyucunun sorumluluğu İntihalin önlenmesinde bilimsel iletişimin varlık nedeni son halkası olan okuyucuya da görev düşmektedir. Bilimsel yayınlarda görülen hata, eksik ve yanlışların yayıncıya iletilmesi bu konudaki duyarlılığı artıracak; zamanında düzeltmelerin yayımlanmasına yardımcı olacaktır.

21 İlginize teşekkür ederim... Nazan Özenç Uçak H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Bilimsel İletişimde Etik

Bilimsel İletişimde Etik Bilimsel İletişimde Etik Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Etik: Tanım Çeşitli meslek kolları arasında tarafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünü (Güncel Türkçe Sözlük 2012) Ahlaki,

Detaylı

5. Hafta - Literatür Tarama - Alıntılama, Kaynak Gösterme

5. Hafta - Literatür Tarama - Alıntılama, Kaynak Gösterme ISL597 Seminer 1 5. Hafta - Literatür Tarama - Alıntılama, Kaynak Gösterme Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yüksek Lisans Programı Yrd. Doç. Dr. Ceyda Maden Eyiusta Literatür Değerlendirmesi (Literature

Detaylı

Yayın Etiği. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Yayın Etiği. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Yayın Etiği Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.tr Yayın Etiği İhlalleri Özensiz, disiplinsiz araştırma Bilimsel sahtekarlık, saptırma Yayın Etiği İhlalleri 1- Korsanlık,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Bütün araştırmalar kendilerinden önce yapılan araştırmalara, bir başka deyişle, var olan bilgi birikimine dayanırlar. Bir araştırmaya başlarken yapılacak ilk iş, daha önce

Detaylı

Bilimsel Nitelikte Bir Dergi İçin Uluslararası Kriterler. Mehmet Emin Küçük

Bilimsel Nitelikte Bir Dergi İçin Uluslararası Kriterler. Mehmet Emin Küçük Bilimsel Nitelikte Bir Dergi İçin Uluslararası Kriterler Mehmet Emin Küçük mkucuk@hacettepe.edu.tr Bilimsel İletişim Bilim insanlarının çalışma sonuçlarını paylaşması, geri bildirim alması 17.yüzyıl: sınırlı

Detaylı

Akademik Bir Derginin İşletilmesi. Dr. Behçet Al Gaziantep Üniversitesi Acil Tıp 2017

Akademik Bir Derginin İşletilmesi. Dr. Behçet Al Gaziantep Üniversitesi Acil Tıp 2017 Akademik Bir Derginin İşletilmesi Dr. Behçet Al Gaziantep Üniversitesi Acil Tıp 2017 Hakem li Dergi Süreci TÜBİTAK TÜBİTAK-ULAKBİM 3 0 Editör Hakem Okuyucu Dergi Yayın Politikasının Belirlenmesi Hedef

Detaylı

BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04)

BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04) BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04) I. AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasına göre

Detaylı

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Kabul eden makam, tarih ve sayı : Senato,17.05.2018 / 4 Ek ve değişiklikler : Senato,..2018 / Ek ve değişiklik kontrol tarihi : I. AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu yönergenin

Detaylı

Bilimsel Etik-İntihal

Bilimsel Etik-İntihal Bilimsel Etik-İntihal Hasan Bayram Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı E-posta: bayram@gantep.edu.tr Eleştirmen Gözüyle Makale Değerlendirme Kursu, 31 Ocak 2015, İstanbul

Detaylı

"İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur.

İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur. "İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur. Bir araştırma projesinin hazırlanma, önerilme, yürütülme, sonuçlandırılma ve sonuçların yayımlanması aşamasında görülen etiğe aykırı kabul edilecek çeşitli davranışlar

Detaylı

TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ EDİTORYAL SÜREÇ

TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ EDİTORYAL SÜREÇ TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ EDİTORYAL SÜREÇ TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ Türk Kütüphaneciler Derneği 1952 - Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni 1987 - Türk Kütüphaneciliği 1995 - Hakemli 60. yıl - 61. yıl Yılda 4 sayı

Detaylı

TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ EDİTORYAL SÜREÇ

TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ EDİTORYAL SÜREÇ TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ EDİTORYAL SÜREÇ TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ Türk Kütüphaneciler Derneği 1949 TKD Necatibey Caddesi, Elgün Sokak, No. 8/ 8 Kızılay/ Ankara Üyelik TKD Kampüs 2 TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ Türk Kütüphaneciler

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Etik Nedir? 3. Bilim Etiği Nedir? 4. Araştırma ve Yayın Etiği 5. Etik İlkeler ve Etik Dışı Davranışlar 6. Sosyal Bilimlerde

Detaylı

Farkında mıyız? Kaynak Gösterme ve İntihal

Farkında mıyız? Kaynak Gösterme ve İntihal Farkında mıyız? Kaynak Gösterme ve İntihal Güleda Doğan Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Kaynaklar: http://kutuphaneci.org.tr/wp-content/uploads/2018/01/54.tkd-2a.jpg http://www.kygm.gov.tr/resim/240886,afisjpg.png?0

Detaylı

Türk Kütüphaneciliği'nde Bilimsel Bölümlendirme

Türk Kütüphaneciliği'nde Bilimsel Bölümlendirme Türk Kütüphaneciliği'nde Bilimsel Bölümlendirme Müge Akbulut Editör makbulut@tk.org.tr Değerlendirme Bilimsel Bölüm Diğer Bölüm Bölümler Hakemli Yazılar Okuyucu Mektupları Kütüphaneciliğimize Kanat Gerenler

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Bilimsel Etik 4. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU 1 Araştırma etiği Bilimsel araştırma insanlarca bilinen bilginin

Detaylı

Proje ve Bilimsel Yazımda Etik. Hasan Seçen

Proje ve Bilimsel Yazımda Etik. Hasan Seçen Proje ve Bilimsel Yazımda Etik Hasan Seçen ETİK (TDK Sözlük) 1. isim Töre bilimi 2. Çeşitli meslek kolları arasında tarafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünü 3. Etik bilimi 4. sıfat Ahlaki,

Detaylı

Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama. Dr. Hüseyin BOZKURT

Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama. Dr. Hüseyin BOZKURT Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama Dr. Hüseyin BOZKURT Bilimsel makale Özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış eserdir. Örneğin; özgün araştırma, Derleme, özetler, tezler, konferans

Detaylı

Yayın Etiği İhlalleri ve Değerlendirilme Süreçleri. Dr. Öğr. Üyesi Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Yayın Etiği İhlalleri ve Değerlendirilme Süreçleri. Dr. Öğr. Üyesi Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Yayın Etiği İhlalleri ve Değerlendirilme Süreçleri Dr. Öğr. Üyesi Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.tr Yayınla ya da yok ol Yayın Etiği İhlalleri Özensiz, disiplinsiz araştırma

Detaylı

HANGİ MAKALE HANGİ DERGİYE?

HANGİ MAKALE HANGİ DERGİYE? KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ-SENATURK MAKALE HAZIRLAMA VE SUNUM KURSU 11 Ocak 2013 HANGİ MAKALE HANGİ DERGİYE? Bahadır M. GÜLLÜOĞLU Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ÇALIŞMA İÇİN DOĞRU

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ ETİK İLKELERİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ ETİK İLKELERİ ORDU ÜNİVERSİTESİ ETİK İLKELERİ MADDE 1 (1) Ordu Üniversitesi Etik ilkeleri, akademik ve idari konulardan insan ilişkilerine uzanan geniş bir alanı kapsayan üniversite yaşamında ve üniversite mensuplarının

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Senato : 11 Şubat 2009 / 1-4 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu yönerge 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasına göre

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEZ HAZIRLAMA EĞİTİM SEMİNERİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEZ HAZIRLAMA EĞİTİM SEMİNERİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEZ HAZIRLAMA EĞİTİM SEMİNERİ Arş. Gör. Dr. Hamit SOLMAZ İÇERİK Tez Nedir? Tez Yazımında Dikkat Edilecek Noktalar ve İntihal Unsurları

Detaylı

MADDE 2) DESTEKLENECEK ETKİNLİKLERİN NİTELİKLERİ VE SAĞLANACAK DESTEKLER

MADDE 2) DESTEKLENECEK ETKİNLİKLERİN NİTELİKLERİ VE SAĞLANACAK DESTEKLER ULUSLARARASI BİLİMSEL ETKİNLİK DESTEK (UBED) İLKELERİ MADDE 1) AMAÇ VE DAYANAK 1.1. Bilimsel çalışma, araştırma ve yayınların nitelik-niceliğini arttırmak, Ankara Üniversitesi aidiyet bilincini güçlendirmek

Detaylı

BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERĐ 3. seminer

BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERĐ 3. seminer BĐLĐMSEL ETĐK 3. seminer PROF. DR. SALĐH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATĐK BÖLÜMÜ BĐLGĐSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 ARAŞTIRMA ETĐĞĐ Bilimsel araştırma insanlarca bilinen bilginin sınırlarının genişletilmesini

Detaylı

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI Prof. Dr. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Tıp Etiği ve Tarihi AD 1 Neden Yayın yapıyoruz? Şöhret, Ün/ Eğlence, zevk Egoistik güdüler Yayında ismini görmek Akademik

Detaylı

Bilgiye Erişim. GE 101 Üniversite Hayatına Giriş Dersi

Bilgiye Erişim. GE 101 Üniversite Hayatına Giriş Dersi Bilgiye Erişim GE 101 Üniversite Hayatına Giriş Dersi 15.11.2016 Bu sunumda Özyeğin Üniversitesi Kütüphane Eski Direktörü İlkay Holt un (2014) sunumundan alıntılar vardır. bilgi kaynakları basılı kaynaklar

Detaylı

Bilimsel Yayınlarda Kaynak Gösterme, Tablo ve Şekil Oluşturma Kuralları. İpek Şencan #TKForum

Bilimsel Yayınlarda Kaynak Gösterme, Tablo ve Şekil Oluşturma Kuralları. İpek Şencan #TKForum Bilimsel Yayınlarda Kaynak Gösterme, Tablo ve Şekil Oluşturma Kuralları İpek Şencan isencan@tk.org.tr #TKForum Plan Kaynak göstermek neden önemli? Alıntı yapma Kaynakça oluşturma Metin içi gönderme Tablo

Detaylı

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Bölüm SOSYOLOJİ Dersin Kodu SOSY4164 Dersin Adı AKADEMİK YAZIM TEKNİKLERİ Kredi AKTS Türü (Seçmeli - Zorunlu) Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Öğretim dili 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Dersin

Detaylı

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Bölüm SOSYOLOJİ Dersin Kodu SOSY1167 Dersin Adı AKADEMİK YAZIM TEKNİKLERİ Kredi AKTS Türü (Seçmeli - Zorunlu) Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Öğretim dili 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Dersin

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa GÜNAL İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Mustafa GÜNAL İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa GÜNAL İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Konular: 1. - Bilimsel araştırma tanımı 2. - Bilimsel yayının tanımı 3. - Bilimsel araştırma kapsamı 4. - Bilimsel yayınların amaçları 5. - Etik

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Doç. Dr. Recep KARA

Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Doç. Dr. Recep KARA Bilimsel Araştırma Yöntemleri Doç. Dr. Recep KARA 3. Ders 1.Literatür Taraması - Literatür taraması nedir ve nasıl yapılır? - Literatür taramasında kütüphaneler 2. Süreli Yayın nedir? Süreli Yayınların

Detaylı

Etik, Mühendislik etiği

Etik, Mühendislik etiği Etik, Mühendislik etiği Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017113/3017080 Faks: 0232 3017280 / 4530922 E-Mail: abayram@deu.edu.tr 1 Etik ve ahlak Türkçede ahlak kavramı, genelleştirilerek ve çoğunlukla

Detaylı

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU T.C. YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencileri, yüksek lisans projesinin alındığı yarıyılda proje dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek

Detaylı

Öğrencilerin İntihal Algısı

Öğrencilerin İntihal Algısı Öğrencilerin İntihal Algısı Nazan Özenç Uçak * Öz: Bu yazıda bilimsel etik ihlalleri içinde yer alan intihal konusuna yer verilmekte; intihal ve kopya arasındaki bağlantıya dikkat çekilmektedir. İntihalin

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA GİRİŞ BÖLÜMÜ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA GİRİŞ BÖLÜMÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA GİRİŞ BÖLÜMÜ Literatür Taraması İlgilendiğiniz konuya ilişkin bilgileri bulmak, Araştırmanıza kuramsal bir temel kazandırmak, Sizinkine benzer çalışmaların sonuçlarını görmek. Literatür

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK. Doç.Dr.Metin BEDİR Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü 30 Nisan 2014

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK. Doç.Dr.Metin BEDİR Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü 30 Nisan 2014 BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK Doç.Dr.Metin BEDİR Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü 30 Nisan 2014 ETİK İnsanlar arasındaki ilişkilerin temelinde yer alan değerleri, ahlaki bakımdan iyi ya da kötü; doğru ya

Detaylı

BİLİMSEL YAYIN ETİĞİ. Prof. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü hilalozdag@gmail.com

BİLİMSEL YAYIN ETİĞİ. Prof. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü hilalozdag@gmail.com BİLİMSEL YAYIN ETİĞİ Prof. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü hilalozdag@gmail.com Yayın Etiğinde Temel Konular Bilimsel araştırmaların sonuçlarının bilim camiası paylaşılması

Detaylı

Ders Adı : BİLİMSEL YAYIM Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 7. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : BİLİMSEL YAYIM Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 7. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : BİLİMSEL YAYIM Ders No : 8203010022 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 7 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Başlarken AUAd Yazım Kuralları sayfasından size uygun olan şablonu seçiniz. Microsoft Word 2010 ortamı ya da üstü sürümü kullanınız.

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ. Amaç ve Dayanak. Kapsam. Tanımlar. Yayın Komisyonu. Yayın Komisyonunun Görevleri

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ. Amaç ve Dayanak. Kapsam. Tanımlar. Yayın Komisyonu. Yayın Komisyonunun Görevleri ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç ve Dayanak Madde 1 - Bu yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununa göre düzenlenen "Üniversiteler Yayın Yönetmeliği" çerçevesinde, Ondokuz

Detaylı

Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama

Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama İÇERİK BİLİMSEL ESER BİLİMSEL MAKALE BİLİMSEL MAKALE TÜRLERİ MAKALE YAZIM AŞAMALARI Bilimsel Eserler Özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış

Detaylı

Araştırma Yöntemleri. SPSS Uygulamalı. IBU Publications

Araştırma Yöntemleri. SPSS Uygulamalı. IBU Publications Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı IBU Publications Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı Authors: Prof. Dr. Hüseyin PADEM Yrd. Doç. Dr. Ali GÖKSU Arş. Gör. Zafer KONAKLI hpadem@ibu.edu.ba agoksu@ibu.edu.ba

Detaylı

Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir.

Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir. YAZIM KURALLARI Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisine makale gönderecek olan

Detaylı

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI Prof. Dr. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Tıp Etiği ve Tarihi AD 1 Neden Yayın yapıyoruz? Şöhret, Ün/ Eğlence, zevk Egoistik güdüler Yayında ismini görmek Akademik

Detaylı

BİLİMSEL YAYINLARDA HAKEMLİK SÜRECİ. Doğan Yücel

BİLİMSEL YAYINLARDA HAKEMLİK SÜRECİ. Doğan Yücel BİLİMSEL YAYINLARDA HAKEMLİK SÜRECİ Doğan Yücel Bilimsel Yayın Hakemliği Nedir? Bilimsel çalışmaların yayınla taçlanmasında en önemli unsurdur Editör kararını etkileyen en önemli çalışmadır Peer Review

Detaylı

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI Yayım İlkeleri 1. Türkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Bahar ve Güz olmak üzere yılda iki sayı çıkarılan hakemli

Detaylı

Akademik Çalışmalar (Bilimsel Yayınlar) Kemal Şahin

Akademik Çalışmalar (Bilimsel Yayınlar) Kemal Şahin Akademik Çalışmalar (Bilimsel Yayınlar) Kemal Şahin Ne yapıyoruz? Bir önceki çalışmaların üzerine yeni birşeyler eklemek, katkıda bulunmak Nasıl yapıyoruz? Konuyu belirle Başlığı tanımla Literatürü tara

Detaylı

PLAGIARISM - İNT İ İHAL İ

PLAGIARISM - İNT İ İHAL İ PLAGIARISM - İNTİHAL Geçen dönem bir Ekonomi lisans öğrencisi aldığı bir ders için internetteki üç dört sayfadan kesme-yapıştırma ş usulüyle ödev hazırladı. İçinde kendisine ait bir cümle yoktu. Referans

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Son- Arka Bölüm 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Arka Bölüm Raporda, önce, metnin bir uzantısı olan ekler, sonra, ekleri de içerecek kaynakça yer alır. Eklerin hazırlanması ve

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Asistan Etik Eğitimi 20-21 Şubat 2015 DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Yrd Doç Dr FUNDA GÜLAY KADIOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi

Detaylı

BİLİM ETİĞİ ÖZET ABSTRACT

BİLİM ETİĞİ ÖZET ABSTRACT BİLİM ETİĞİ Mustafa KARAHÖYÜK * ÖZET Bu çalışmada bilim ve etik konuları ele alınmakta ve bilimsel alanda görülen etik dışı davranışlar incelenmektedir. İntihal, tekrar yayın, çarpıtma, uydurma, dilimleme

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar Tanımlar: Dergi: Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Sanat Dergisi ni, Derginin Sahibi: Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi adına Fakülte Dekanını, Yayın

Detaylı

I) DÖNEM PROJESİ. A) Sektörel Proje. Kapak Sayfası Başlık Öğrencinin Adı Soyadı Teslim Edildiği Tarih

I) DÖNEM PROJESİ. A) Sektörel Proje. Kapak Sayfası Başlık Öğrencinin Adı Soyadı Teslim Edildiği Tarih I) DÖNEM PROJESİ Dönem projesinin amacı, öğrencinin bir sektörel proje ya da bir literatür araştırmasını bağımsız olarak yürütebilmesi için gerekli yetenekleri kazanmasına yardımcı olmaktır. Öğrenciler

Detaylı

ROBERT KOLEJ ETİK TÜZÜĞÜ

ROBERT KOLEJ ETİK TÜZÜĞÜ ROBERT KOLEJ ETİK TÜZÜĞÜ Saygı Sorumluluk Dürüstlük Topluluğun bütünlüğü Why do we value Academic Honesty? Neden bir Etik Tüzüğü? Erendağ, Gülen. Working Together. 2012. Photograph. Robert College, Istanbul.

Detaylı

İZMİR ÜNİVERSİTESİ TIP DERGİSİ (IZMIR UNİVERSITY MEDICAL JOURNAL) YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar

İZMİR ÜNİVERSİTESİ TIP DERGİSİ (IZMIR UNİVERSITY MEDICAL JOURNAL) YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar İZMİR ÜNİVERSİTESİ TIP DERGİSİ (IZMIR UNİVERSITY MEDICAL JOURNAL) YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam MADDE 1- BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar (a) Bu yönergenin amacı, İzmir Üniversitesi Tıp Dergisi

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU LEFKOŞA 2014 28 İÇİNDEKİLER 1.Genel Kurallar... 1.1. Genel Yazım Kuralları... 1.2. Etik Kurallar... 2.Tez Önerisi Hazırlama

Detaylı

TIBBİ DEANTOLOJİ,ETİK, AHLAK,BİLİMDE ETİK HATALAR. Prof.Dr.Mustafa Yenigün EÜTF. Haseki Eğ.Arş.Hast.

TIBBİ DEANTOLOJİ,ETİK, AHLAK,BİLİMDE ETİK HATALAR. Prof.Dr.Mustafa Yenigün EÜTF. Haseki Eğ.Arş.Hast. TIBBİ DEANTOLOJİ,ETİK, AHLAK,BİLİMDE ETİK HATALAR Prof.Dr.Mustafa Yenigün EÜTF. Haseki Eğ.Arş.Hast. BİLİM Bilim, insanların kendilerini ve çevrelerindeki diğer varlıkları anlamak ve bu varlıkların birbirleri

Detaylı

SAYIŞTAY DERGİSİ YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI. Sayıştay Dergisi Yayın İlkeleri Sayıştay Dergisi Yazım Kuralları

SAYIŞTAY DERGİSİ YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI. Sayıştay Dergisi Yayın İlkeleri Sayıştay Dergisi Yazım Kuralları SAYIŞTAY DERGİSİ YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI Sayıştay Dergisi Yayın İlkeleri Sayıştay Dergisi Yazım Kuralları SAYIŞTAY DERGİSİ YAYIN İLKELERİ Sayıştay Dergisi üçer aylık dönemler halinde yayımlanan

Detaylı

Bilimsel İletişim Sürecindeki Aktörler

Bilimsel İletişim Sürecindeki Aktörler Bilimsel İletişim Sürecindeki Aktörler Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Süreç olarak bilimsel araştırma Bilimsel iletişim sürecindeki aktörler Yazar Editör Hakem Yayıncı - 2 Bilimsel Araştırma

Detaylı

Atatürk Üniversitesi Türkiyat Arştırmaları Enstitüsü Dergisi. Yayın İlkeleri ve Makale Yazım Kuralları

Atatürk Üniversitesi Türkiyat Arştırmaları Enstitüsü Dergisi. Yayın İlkeleri ve Makale Yazım Kuralları Atatürk Üniversitesi Türkiyat Arştırmaları Enstitüsü Dergisi Yayın İlkeleri ve Makale Yazım Kuralları 1. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi (TAED), bilimsel ölçütlerde hazırlanan Türkiye

Detaylı

Bilimsel İletişim Sürecindeki Aktörler

Bilimsel İletişim Sürecindeki Aktörler Bilimsel İletişim Sürecindeki Aktörler Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 29 Plan Süreç olarak bilimsel araştırma Bilimsel iletişim sürecindeki aktörler Yazar Editör Hakem Yayıncı - 30 Bilimsel Araştırma

Detaylı

ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ. Ahmet ÇALLI. ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş.

ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ. Ahmet ÇALLI. ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş. ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ Ahmet ÇALLI ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş. MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER Mali Yükümlülükler Kanunlar ile sınırlandırılan yükümlülükler İşçi İşveren ilişkileri ile ilgili mevzuat

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR? FİNAL SINAVI KONULARI

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR? FİNAL SINAVI KONULARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR? FİNAL SINAVI KONULARI Bilimde Etik Davranış 2 Araştırmacının etikle ilgili konulara duyarlı olmasıdır. Mesleki yetişme sırasında içselleştirilen bir davranıştır. Araştırmacının

Detaylı

YÖNETİM BİLİMLERİ DERGİSİNE MAKALE GÖNDERECEK YAZARLARIN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR

YÖNETİM BİLİMLERİ DERGİSİNE MAKALE GÖNDERECEK YAZARLARIN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR YÖNETİM BİLİMLERİ DERGİSİNE MAKALE GÖNDERECEK YAZARLARIN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR Editör değişikliği nedeniyle, Şubat 2019 sayısından itibaren dergimize makale gönderen/gönderecek yazarların aşağıda belirtilen

Detaylı

Seminer Dersi Ders Kimlik Formu (DEKİM)

Seminer Dersi Ders Kimlik Formu (DEKİM) Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ticari Bilimler Fakültesi Yüksek Lisans Programı Seminer Dersi Ders Kimlik Formu (DEKİM) Prof. Dr. Hüner Şencan İstanbul, 2015 İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ,

Detaylı

1 MUHASEBE DENETİMİNE BAKIŞ

1 MUHASEBE DENETİMİNE BAKIŞ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 MUHASEBE DENETİMİNE BAKIŞ 11 1.1. Denetim Kavramı 12 1.2. Denetimin Tarihsel Gelişimi 13 1.3. Muhasebe Denetimi 14 1.3.1. Muhasebe Denetimi Kavramı ve Özellikleri 14 1.3.2.

Detaylı

TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ

TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Akademik Gelişim Günleri 10-12 Mayıs 2016 TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Sadık Çoğal Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı 11 Mayıs 2016

Detaylı

2 PARADİGMALAR IŞIĞINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA ANLAYIŞLARI

2 PARADİGMALAR IŞIĞINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA ANLAYIŞLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 BİLİM VE ARAŞTIRMA 11 1.1.İnsan, Bilim ve Bilgi 12 1.1.1.Bilimsel Bilgi Türleri 16 1.2. Bilgi Edinme Yolları 17 1.2.1.Otoriter Figürü Yaklaşım 17 1.2.2.Mistiksel Yaklaşım

Detaylı

Bilimsel Araştırmaların Yönetimi ve Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi

Bilimsel Araştırmaların Yönetimi ve Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi Lisansüstü öğrenciler için Bilimsel Araştırmaların Yönetimi ve Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi 21-22 Kasım 2015 Program Yöneticisi: Dr. Nevzat Özel Etkinliğin Süresi: 16 saat Programın Hedef Kitlesi: Lisansüstü

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Akademik Yazıma Giriş PSIR 182 2 3 + 0 3 3

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Akademik Yazıma Giriş PSIR 182 2 3 + 0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Akademik Yazıma Giriş PSIR 182 2 3 + 0 3 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

İngilizce Akademik Yayın Hazırlama Eğitimi. Prof. Dr. Nurettin Demir Hacettepe Üniversitesi 14 Mart 2014 Cuma

İngilizce Akademik Yayın Hazırlama Eğitimi. Prof. Dr. Nurettin Demir Hacettepe Üniversitesi 14 Mart 2014 Cuma İngilizce Akademik Yayın Hazırlama Eğitimi Prof. Dr. Nurettin Demir Hacettepe Üniversitesi 14 Mart 2014 Cuma Plan 1. Giriş 2. Yazı hazırlamada dikkat edilecek hususlar 3. Yayıma sunum 4. Değerlendirme

Detaylı

ULUSLARARASI BİLİMSEL ETKİNLİK DESTEK (UBED)

ULUSLARARASI BİLİMSEL ETKİNLİK DESTEK (UBED) ULUSLARARASI BİLİMSEL ETKİNLİK DESTEK (UBED) BAŞVURU FORMU Bu form ekleriyle birlikte Dekanlık veya Müdürlükler tarafından ön yazı ile Rektörlük Makamına iletilecektir. (8) Bilimsel Etkinliğe Katılım Şekli

Detaylı

Bilimsel İletişim Sürecindeki Aktörler

Bilimsel İletişim Sürecindeki Aktörler Bilimsel İletişim Sürecindeki Aktörler Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Süreç olarak bilimsel araştırma Bilimsel iletişim sürecindeki aktörler Yazar Editör Hakem Yayıncı - 2 Bilimsel Araştırma

Detaylı

TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE

TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE Sayfa 1 / 5 Tanım Madde 1- Bu yönerge, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği nin bilimsel yayın organı olan Türk Otorinolarengoloji Arşivi dergisinin bilimsel yönden yüksek nitelikli olması

Detaylı

TESAM AKADEMİ YAYIN İLKELERİ 1. Tesam Akademi Dergisi Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda 2 kez yayımlanmaktadır.

TESAM AKADEMİ YAYIN İLKELERİ 1. Tesam Akademi Dergisi Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda 2 kez yayımlanmaktadır. TESAM AKADEMİ YAYIN İLKELERİ 1 GENEL İLKELER Tesam Akademi Dergisi Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda 2 kez yayımlanmaktadır. Dergide ekonomi, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, dış politika, hukuk

Detaylı

PDR'de Kaynak Tarama ve Rapor Yazma

PDR'de Kaynak Tarama ve Rapor Yazma PDR'de Kaynak Tarama ve Rapor Yazma Diğdem Müge SİYEZ Doç. Dr. Diğdem M. SİYEZ PDR de KAYNAK TARAMA ve RAPOR YAZMA ISBN 978-605-364-255-8 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2012,

Detaylı

BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜBĐTAK ARAŞTIRMA VE YAYIN ETĐĞĐ KURULU YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma ve

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Seminer MES

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Seminer MES DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Seminer MES 680 2 3+0 0 0 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Doktora Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Doç.

Detaylı

TÜBİTAK ULAKBİM "TÜRKİYE DERGİLERİ DİZİNİ

TÜBİTAK ULAKBİM TÜRKİYE DERGİLERİ DİZİNİ ULAKBİM "TÜRKİYE DERGİLERİ DİZİNİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ NELER OLMALIDIR? Başkan: Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU Prof. Dr. Berna ARDA Prof. Dr. Burçin EROL Prof. Dr. Metin GÜRÜ Prof. Dr. Hakan YARDIMCI Dr.

Detaylı

KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ

KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ YAZIM KURALLARI SAYFA YAPISI Cilt Payı: Cilt payı: 0 cm (Sol) Kenar Boşlukları: Üst-Alt-Sağ-Sol: 2 cm Kağıt: Letter, Genişlik 21.5 cm, Yükseklik 28 cm

Detaylı

Tarihli, 14 Nolu Senato Karar Eki T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK VE EĞİTİM BİLİMLERİ DERGİSİ YÖNERGESİ

Tarihli, 14 Nolu Senato Karar Eki T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK VE EĞİTİM BİLİMLERİ DERGİSİ YÖNERGESİ 18.04.2017 Tarihli, 14 Nolu Senato Karar Eki T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK VE EĞİTİM BİLİMLERİ DERGİSİ YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- (1) Bu Yönergenin

Detaylı

YAYIM VE YAZIM KURALLARI

YAYIM VE YAZIM KURALLARI YAYIM VE YAZIM KURALLARI 1. Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi yılda iki kez yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. 2. Dergide Türkçe, Almanca, Fransızca ve İngilizce makaleler yayımlanmaktadır. 3.

Detaylı

Atatürk Üniversitesi. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Yayım İlkeleri. Journal of the Fine Arts Institute. the Principal of the Publication

Atatürk Üniversitesi. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Yayım İlkeleri. Journal of the Fine Arts Institute. the Principal of the Publication Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Yayım İlkeleri Journal of the Fine Arts Institute the Principal of the Publication 1995 den beri ISSN 1300-9206 Süreli yayınlar numarası ile yılda

Detaylı

Keep. calm. and. press. Ctrl C V

Keep. calm. and. press. Ctrl C V Keep calm and press Ctrl C V 02 Burası tam özlü söz yazmalık bir yer ama benim henüz söylediğim bir özlü söz yok belki bugün söylerim. İyi not alın.. Hüseyin Körpeoğlu Türk Eğitim Derneği (TED) Eğitim

Detaylı

Akademik Performans için Açık Erişim Yayınların Önemi

Akademik Performans için Açık Erişim Yayınların Önemi Akademik Performans için Açık Erişim Yayınların Önemi ANKOS AEKA Açık Erişim ve Akademik Performans Maksimizasyonu 3-5 Kasım 2014 İstanbul, Ankara, İzmir www.ankos.gen.tr Geleneksel bilimsel iletişim sistemi

Detaylı

Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur.

Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur. Panel Süreci Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur. Panellerin Oluşturulması Grup Yürütme Komitesi (GYK); Danışma

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yabancı Dil II FTR116 2. Bahar 3-3 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe-İngilizce Dersin Türü Zorunlu

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yabancı Dil II FTR116 2. Bahar 3-3 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe-İngilizce Dersin Türü Zorunlu YABANCI DİL II Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yabancı Dil II FTR116 2. Bahar 3-3 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe-İngilizce Dersin Türü Zorunlu

Detaylı

Bu form ekleriyle birlikte Dekanlık veya M üdürlükler tarafından ön yazı ile Rektörlük Makamına iletilecektir.

Bu form ekleriyle birlikte Dekanlık veya M üdürlükler tarafından ön yazı ile Rektörlük Makamına iletilecektir. ONU/ s. ULUSLARARASI BİLİMSEL ETKİNLİK DESTEK (UBED) BAŞVURU FORMU > b Bu form ekleriyle birlikte Dekanlık veya M üdürlükler tarafından ön yazı ile Rektörlük Makamına iletilecektir. Başvuru Sahibi Bilgile

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Araştırma Yöntemleri II Bahar Ön Koşul Dersin Dili. Seçmeli

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Araştırma Yöntemleri II Bahar Ön Koşul Dersin Dili. Seçmeli DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Araştırma Yöntemleri II Bahar 2+0 2 2 Ön Koşul Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları

Detaylı

AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ BİLGİLENDİRME DOKÜMANI*

AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ BİLGİLENDİRME DOKÜMANI* AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ BİLGİLENDİRME DOKÜMANI* *Milli Eğitim Bakanlığının 24.11.2016 tarihli ve 13271644 sayılı yazısı üzerine,11.10.1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun ek 4 üncü

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI 1. Bu uygulama kurallarının amacı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi bölümü 8. Yarıyılda

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Mesleki İngilizce II Bahar

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Mesleki İngilizce II Bahar DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Mesleki İngilizce II Bahar 2+0 2 2 Ön Koşul Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları Dersin Amacı Dersin

Detaylı

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Genel kabul görmüş denetim standartlarında; Çalışma Alanı ve Raporlama Standartlarını

Detaylı

Uygulamalı Meta-Analiz

Uygulamalı Meta-Analiz Eğitim Bilimlerinde Uygulamalı Meta-Analiz Serkan DİNÇER Serkan Dinçer EĞİTİM BİLİMLERİNDE UYGULAMALI META-ANALİZ ISBN 978-605-364-844-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Detaylı

Prof. Dr. K. Gülbün Baydur'a Armağan

Prof. Dr. K. Gülbün Baydur'a Armağan Prof. Dr. K. Gülbün Baydur'a Armağan Prof. Dr. K. Gülbün Baydur a Armağan Yayına Hazırlayanlar Özgür Külcü, Tolga Çakmak ve Nevzat Özel Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Ankara, 2012

Detaylı

Yazım Kuralları KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ. Sayfa Yapısı. Cilt Payı: Cilt payı: 0 cm (Sol)

Yazım Kuralları KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ. Sayfa Yapısı. Cilt Payı: Cilt payı: 0 cm (Sol) KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ Yazım Kuralları Sayfa Yapısı Cilt Payı: Cilt payı: 0 cm (Sol) Kenar Boşlukları: Üst-Alt-Sağ-Sol: 2 cm Kağıt: A4 Genişlik 21.5 cm, Yükseklik 28 cm Düzen:

Detaylı

Etik sorunlar ve farmakoloji yayınları

Etik sorunlar ve farmakoloji yayınları Etik sorunlar ve farmakoloji yayınları Prof. Dr. Hakan S. Orer Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 19. Ulusal Farmakoloji Kongresi, Trabzon 25.10.2007 Türk Bilimi Töhmet Altındadır! 1 Etik ihlal bize

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI BİÇİMSEL ÖZELLİKLER 1. Kullanılacak Dil Tez yazımında Türkçe kullanılmalıdır. Yabancı kökenli olan sözcükler Türkçe karşılıkları ile

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR I YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR I YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR I YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Araştırma Sürecindeki Temel Aşamalar 3. Araştırmanın Yazım Dili (Üslup) 4. Etkili Sunum Teknikleri 2 GİRİŞ Yeni

Detaylı