H. KAHYAOĞLU, M. TUNÇEL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "H. KAHYAOĞLU, M. TUNÇEL"

Transkript

1 BAZI ORGAİK BİLEŞİKLERİİ ASİTLİ ORTAMLARDA ÇELİK MALZEMELERİ KOROZYOU ÜZERİE ETKİSİİ ARAŞTIRILMASI H. KAHYAOĞLU, M. TUÇEL iğde Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eğitimi ABD. iğde ÖZET: Bu çalışmada sentezlenen 4-5 dihidroksi-bis-3,6-(2-hidroksi fenilazo)-2,7 disülfonik asit; 4-5 dihidroksibis-3,6-(2-hidroksi-4-sülfo fenilazo)-2,7 disülfonik asit; 4-5 dihidroksi-bis-3,6(5-hidroksi-4 naftilazo -2,7 disulfonikasit) -2,7-disülfonik asit ve poly(4,5-dihidroksi-2,7 sülfonik asitin 0.1 M HCl asit içeren ortamlarda çelik malzemeler üzerine etkisi lineer polarizasyon direnci, AC impedans ve potansiyodinamik polarizasyon teknikleri kullanılarak farklı derişimlerinde araştırılmıştır. Deneylerde inhibitör derişimi arttıkça inhibitör etkinliğinin arttığı belirlenmiştir. Korozyon potansiyeli inhibitörlü koşullarda önemli bir değişiklik göstermemiştir, bu nedenle bu bileşiklerin karma inhibitör olduğu söylenebilir. Anahtar kelimeler: İnhibitör, Azo bileşikleri, AC İmpedans, Korozyon IVESTIGATIO OF THE EFFECTS OF SOME ORGAIC COMPOUDS O THE CORROSIO BEHAVIOR OF STEEL I ACIDIC MEDIUM ABSTRACT: In this work, 4-5 dihidroxy -bis-3,6-(2- hidroxy phenylazo)-2,7 disulfonic acid; 4-5 dihidroxy - bis-3,6-(2-hidroxy-4-sulfo phenylazo)-2,7 disulfonic acid; 4-5 dihidroxy -bis-3,6(5-hidroxy-4 naphtylazo -2,7 disulfonic acid) -2,7- disulfonic acid and poly(4,5-dihidroksi-2,7- sulfonic acid) were synthesized. Various concentrations of these compounds were used in the study of the corrosion behavior of steel in 0.1 M HCl solution. Linear polarisation resistance, electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and potentiodynamic polarization techniques were employed. From this work, we have concluded that as the concentration of the inhibitors has increased, the inhibitor efficiencies has increased too. The presence of the inhibitor in the medium did not remarkably shift the corrosion potential, suggesting that these compounds behave as mixed-type inhibitors. Keywords: Inhibitor, Azo compounds, AC Impedance, Corrosion 1.GİRİŞ Bilindiği gibi asitler çeşitli amaçlar için oldukça çok kullanılır. Metal yüzeylerindeki birikintilerin ve korozyon ürünlerinin asitle temizlenmesi (pickling) vb.en başta gelir. Bu işlem sırasında metal korozyona uğrar. İnhibitörler ise bu işlemlerde metalin çözünmesini engellemek için kullanılır. İnhibitör olarak kullanılan kimyasal maddelerin inhibitör etkinlikleri bu maddelerin molekül yapılarına, molekül üzerinde bulunan polar gruplara, metal yüzeyine, sıcaklık, inhibitör derişimi ve ortam koşullarına bağlıdır (1). Bu koşullara göre inhibitörün türü değişir. Özellikle asitli ortamlarda kullanılan organik inhibitörler azot, kükürt, fosfor, oksijen ve aromatik halkalar içerirler (2-6). Fonksiyonel elektronegatif gruplar ve üçlü veya konjuge çift bağlı π elektronları içeren organik bileşikler genellikle iyi inhibitördür (7-9). Bu çalışmada sentezlenen bazı organik bileşiklerin korozyon davranışları araştırılmıştır.

2 2.YÖTEM 2.1 İnhibitörler İnhibitör özellikleri incelenen azo-bileşikleri (A1,A2,A3) ve polimer (P) literatürde belirtildiği gibi sentezlenmiştir (10,11). Azo bileşiklerinin sentezi 2- hidroksianilin (10 mmol, 1.10 g) hidroklorik asit (37%, 1.0 ml, 13.4 mmol) ile karıştırıldı ve karışımın sıcaklığı buz banyosunda 5 o C nin altına düşürülerek sodyum nitrit (11 mmol, 0.75 g, 20 ml destile su) ilave edildi. Diazolanmış anilin bileşikleri H-asidine bazik ortamda (ph=8-10) 5 o C nin altında kenetlendi. Diazonyum tuzlarına 4,5- dihidroksi- 2,7 naftalin disulfonikasit monosodyum tuzu çözeltisi ilave edilerek buz banyosunda reaksiyonun tamamlanması için 30 dk bekletildi. Dietil eter ile ekstrakte edilerek organik safsızlıklarından temizlendi. Vakumlu etüvde 70 С da kurutuldu. Bütün diazo bileşikleri HCl asit eklenerek ph ı 3 e düşürülen etil alkol-su (1:1) karışımında birkaç defa kristallendirildi. Diğer diazo bileşikleri aynı yöntemle sentezlendi. Sentezlenen diazo bileşiklerinin saflığı ince tabaka kromotografisi ile belirlendi. Polimerin sentezi Poly(4,5-dihidroksi-2,7-naftalin disülfonik asit, 4,5-dihidroksi-2,7-naftalin disülfonik asitin disodyum tuzunun sulu çözeltisinin aocl çözeltisi kullanılarak oksidatif polikondensasyonu ile sentezlenmiştir. 4,5-dihidroksi-2,7-naftalin disülfonik asit (0.01 mol) K çözeltisinde (10%, 0.01 mol) çözündü. 70 С ye ısıtıldıktan sonra aocl (0.01 mol) damla damla ilave edildi. Karışım 95 С da 18 saat karıştırıldı. Seyreltilmiş HCl ile oda sıcaklığında nötralize edildi. Kolon kromatografisi ile polimerler ayrıldı. Vakumlu etüvde 105 С da kurutuldu. Elementel analizi FT-IR, UV-vis, TGA, GPC yöntemleri ile tayin edildi. HO ao 3S HO SO 3a ao 3 S A1 SO 3 a ao 3S A2 SO 3a ao 3S SO 3a ao 3S SO 3a ao 3S SO 3a aclo, K 90 o C O ao 3S A3 SO 3a ao 3S P SO 3a ao 3S SO 3a Şekil 1. İnhibitör Olarak Kullanılan Azo Bileşiklerin ve Polimerin Formülleri

3 İnhibitör olarak kullanılan bileşiklerin kısaltılmış isimleri aşağıda verilmiştir. A1: 4-5 dihidroksi-bis-3,6-(2-hidroksi fenilazo)-2,7 disülfonik asit A2: 4-5 dihidroksi-bis-3,6-(2-hidroksi-4-sülfo fenilazo)-2,7 disülfonik asit A3: 4-5 dihidroksi-bis-3,6(5-hidroksi-4 naftilazo -2,7 disulfonikasit) -2,7-disülfonik asit P : poly (4,5-dihidroksi-2,7 sülfonik asit) 2.2. Elektrokimyasal Ölçümler Elektrokimyasal ölçümler; üç elektrot tekniği kullanarak akım-potansiyel ve alternatif akım (AC) impedansı yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Deneylerde çalışma elektrodu olarak Çizelge 1 de bileşimi verilen çelik elektrot kullanılmıştır. Elektrot hazırlanırken elektriksel bağlantı bakır tel ile sağlanmış ve elektrolit etkisinde kalacak yüzey dışındaki kısım önce epoksiyle kapatıldı ve polyester reçine içine gömülerek kaplanmıştır. Ölçüm yapılan elektrotun yüzey alanı cm 2 dir. Başlangıçta elektrotların yüzeyleri 150, 600 ve 1200 gridlik zımpara ile temizlenmiştir. Her deneyden önce elektrot 1200 gridlik zımpara ve Alumina polishing süspansiyon ile parlatılmış, destile su ile yıkanıp, aseton ile silinerek tekrar destile su ile yıkanıp kurutulmuştur. Referans elektrot olarak Ag/ AgCl elektrot, karşı elektrot olarak 1cm 2 platin kullanılmıştır. Çizelge 1. Elektrot olarak kullanılan çeliğin kütlece yüzde bileşimi ( %) C P S Si Mn Cr i Cu Mo Co Ti b Al V W Fe Çalışma elektrotunun yüzeyi parlatıldıktan sonra çalışılacak çözeltiye batırılmış ve sistemin dengeye gelmesi beklenmiştir. Sistem dengeye geldikten sonra (yaklaşık 30 dk) denge potansiyeli belirlenmiş, ölçümler yapılmıştır. Ölçümlerde HCH Instruments Electrochemical Workstation cihazı, CHI660B software programı kullanılmıştır. İmpedans ölçümlerinde frekans aralığı Hz Hz ve genlik V olarak belirlenmiş ve bu değerlerle ölçümler yapılmıştır. Akım-potansiyel ölçümlerinde tarama hızı 1 mv/s olarak deneyler yapılmıştır. Polarizasyon direnci ölçümlerinde açık devre potansiyeli belirlendikten sonra çalışma elektrodu 0.1 mv/s tarama hızında ±10 mv polarize edilmiştir. Deneyler atmosfere açık ortamda ve oda sıcaklığında (17 ºC) yapılmıştır. Ölçümler sırasında çözelti karıştırılmamıştır. 3.DEEYSEL ÇALIŞMALAR 3.1 İmpedans Spektrumu Bulguları Farklı derişimlerde inhibitör içeren ve içermeyen asidik çözeltilerde 290 K de EIS yöntemi ile elde edilen yquist ve Bode diyagramları Şekil 2-5 de, bu eğrilerden elde edilen impedans parametreleri Çizelge 2 de verilmiştir.

4 (a) Şekil 2. İnhibitör İçermeyen ve Farklı Derişimlerde A1 İnhibitörü İçeren 0.1 M HCl Asit Çözeltilerinde Elde Edilen a) yquist b) Bode Eğrileri (*: ; o: ; : ; :inhibitörsüz) (a) Şekil 3. İnhibitör İçermeyen ve Farklı Derişimlerde A2 İnhibitörü İçeren 0.1 M HCl Asit Çözeltilerinde Elde Edilen a) yquist b) Bode Eğrileri (*: ; o: ; : ; :inhibitörsüz) (a) Şekil 4. İnhibitör İçermeyen ve Farklı Derişimlerde A3 İnhibitörü İçeren 0.1 M HCl Asit Çözeltilerinde Elde Edilen a) yquist b) Bode Eğrileri (*: ; o: ; : ; :inhibitörsüz)

5 (a) Şekil 5. İnhibitör İçermeyen ve Farklı Derişimlerde P İnhibitörü İçeren 0.1 M HCl Asit Çözeltilerinde Elde Edilen a) yquist b) Bode eğrileri (*: ; o: ; : ; :inhibitörsüz) Çizelge 2. İmpedans Parametreleri ve İnhibisyon Etkinliği Değerleri İnhibitör derişimi (M) C dl (µf) R p (Ω) R s (Ω) Θ % IE A1 1.0x x x A2 1.0x x x A3 1.0x x x P 1.0x x x Akım-potansiyel Eğrileri Bulguları İnhibitör özelliği araştırılan maddelerin farklı derişimlerini içeren 0.1 M HCl asit içerisinde ve 0.1 M HCl içerisinde polarizasyon deneyleri oda sıcaklığında (290 K) yapılmıştır. Hazırlanan çözeltilere daldırılan çalışma elektrodu 30 dakika bekletildikten sonra açık devre potansiyeli belirlenerek bu potansiyelden başlayarak potansiyokinetik olarak 1 mv/s hızla katodik ve anodik yöne ±200 mv polarizlenerek elde edilen akım-potansiyel eğrilerinden korozyon davranışı incelenmiştir. Elde edilen akım-potansiyel eğrileri Şekil 6 de verilmiştir. Bu eğrilerden korozyon potansiyelleri (E cor ), Tafel ekstrapolasyon yöntemi ile anodik ve katodik Tafel sabitleri (β a ve β c ) ve i cor değerleri ile belirlenmiş, akım yoğunluğu değerlerinden yüzey kaplama kesri ve inhibisyon etkinliği değerleri hesaplanarak elde edilen bulgular Çizelge 3 de verilmiştir.

6 (a) (c) (d) Şekil 6. İnhibitör İçermeyen ve Farklı Derişimlerde a) A1, b) A2, c) A3, d) P İnhibitörü İçeren 0.1 M HCl Asit Çözeltilerinde Elde Edilen Akım-Potansiyel Eğrileri (*: ; o: ; : ; :inhibitörsüz) Çizelge 3. Çalışılan Ortamlarda Elde Edilen Potansiyodinamik Polarizasyon Parametreleri İnhibitör E cor β a -β c derişimi (M) (mv/ag/agcl) (mv/dec) (mv/dec) İ cor (µa/cm 2 ) Θ % IE A1 1.0x x x A2 1.0x x x A3 1.0x x x P 1.0x x x Lineer Polarizasyon Direnci Bulguları Açık devre potansiyelinden itibaren ±10 mv potansiyel aralığında elde edilen akımpoansiyel eğrilerinin eğiminden polarizasyon dirençleri (R LPR ) belirlenmiş ve hesaplanan inhibitör etkinlikleri ile birlikte Çizelge 4 de verilmiştir.

7 Çizelge 4. Çalışılan Ortamlarda Elde Edilen Polarizasyon Dirençleri ve İnhibitör Etkinlikleri İnhibitör derişimi (M) R LPR (Ω) θ % IE A1 1.0x x x A2 1.0x x x A3 1.0x x x P 1.0x x x Adsorpsiyon İzotermleri Lineer polarizasyon direnci verilerinden elde edilen yüzey kaplanma kesirleri ve derişim değerleri kullanılarak adsorpsiyon izotermleri elde edilmiş ve Langmuir adsorpsiyon izotermlerine uygun olduğu bulunmuştur. Langmuir adsorpsiyon izotermi aşağıda verilen eşitlik (1) ile gösterilmektedir. C = K ( inh) 1 θ ( ads) + C Eşitlik (1) de, C (inh) inhibitör derişimini ve K ads adsorpsiyon denge sabitini göstermektedir. Adsorpsiyon serbest enerjisi aşağıda verilen eşitlik yardımıyla hesaplanmıştır. K = ( inh) G exp RT ads (1) (2) (a)

8 (c) Şekil 7. Langmuir Adsorpsiyon İzotermleri (a):a1, :A3, (c): P bileşikleri Çizilen grafiklerden hesaplanan K ads değerlerleri Çizelge 5 de verilmiştir. değerleri ve (2) eşitliğinden hesaplanan G ads Çizelge 5. Adsorpsiyon Denge Sabiti (K ads ) ve Adsorpsiyon Serbest Enerjisi Değerleri İnhibitör K ads G ads (kj/mol) R 2 A1 1.7x A3 2.0x P 9.1x TARTIŞMA Şekil 2-5 de verilen, inhibitörlü ve inhibitörsüz impedans diyagramları (yquist eğrileri) incelendiğinde eğrilerin mükemmel yarım daire şeklinde değil sapmalarla yarım elips şeklinde olduğu görülmektedir. Bu sapmaların nedenlerinin araştırıldığı çalışmalar literatürlerde mevcuttur (12-14). A2 inhibitörü hariç inhibitörlü tüm ortamlarda elde edilen yarım elipslerin çapları, inhibitörsüz ortamda elde edileninkinden daha büyük olmuştur. yquist eğrileri değerlendirilirken impedans ekseninde en düşük ve en yüksek frekanslar arasındaki fark genellikle yük transfer direnci olarak kabul edilir. Yüksek frekans bölgesinde gözlenen yarım elipse benzer değişimler, yük transfer direncinin yanında difüz tabaka direnci (R d ), yüzeyde oluşan film direnci (R f ), yüzeydeki birikintilerin direnci (R a ), çözelti direnci (R s ) gibi diğer dirençlerin de etkisinden ileri gelmektedir. Bu nedenle impedans ekseninde yüksek ve en düşük frekanslar arası fark bütün bu dirençlerin katkısı olan polarizasyon direnci (R p ) olarak kabul edilmektedir (13,15). İmpedans diyagramlarından ölçülen R p değerleri incelendiğinde, A1 inhibitörü bu çalışmada araştırılan diğer inhibitörler içinde en etkin inhibitör olarak görülmektedir. İnhibitör derişimi arttıkça ekinliği de artmaktadır. Çizelge 2 de verilen çift tabaka kapasitansı (C dl ) değerleri inhibitörsüz ortamda elde edilen değerlere göre, inhibitörlü ortamlarda daha küçük değerlere düşmektedir. Polarizasyon direncindeki artış ve çift tabaka kapasitansındaki azalma, metal yüzeyine inhibitör moleküllerinin adsorplandığını ifade etmektedir (16,17). Lineer polarizasyon dirençleri yöntemine göre elde edilen etkinlik değerleri impedans diyagramlarından hesaplanan inhibitör etkinlikleri ile uyum göstermektedir. Çizelge 4 de verilen sonuçlara göre A1 inhibitörü çalışılan diğer inhibitörlere göre daha etkin bir inhibitör olarak görülmektedir. Akım-potansiyel eğrileri ile elde edilen sonuçlar incelendiğinde hesaplanan inhibitör etkinlikleri impedans ve lineer polarizasyon yöntemine göre elde edilen sonuçlarla uyumludur. Şekil 6 daki akım-potansiyel eğrileri, bu eğrilerden hesaplanan ve Çizelge 3 deki verilen polarizasyon parametrelerine göre, hidrojen indirgenmesinin aktivasyon kontrollü olduğu ve ortama eklenen inhibitörlerin indirgenme mekanizmasına etki etmediği

9 görülmektedir (9,16). Ortama inhibitör eklendiğinde korozyon potansiyelleri inhibitörsüz ortamda ölçülen korozyon potansiyellerine göre önemli bir değişim göstermemiştir. Çizelge 3 de verilen polarizasyon parametrelerine göre A1 inhibitörünün etkinliği diğer inhibitörlere göre daha yüksek olmuştur. Şekil 7 de verilen adsorpsiyon izotermlerinden hesaplanan adsorpsiyon denge sabiti değerlerine göre, adsorpsiyon enerjisi değerlerinin negatif olması adsorpsiyonun kendiliğinden gerçekleştiğini, A1, A3 ve P bileşiklerinde enerji değerlerinin ( G ads ) -40 kj/mol den düşük olması, inhibitör molekülleri ile metal yüzeyi arasında fiziksel bir adsorpsiyon olduğunu göstermektedir. Genel olarak G ads değeri -20 kj/mol kadar veya daha düşükse yüklü inhibitör molekülü ile yüklü metal yüzeyi arasında etkileşim vardır (fiziksel adsorpsiyon), adsorpsiyon serbest entalpisi -40 kj/mol dolayında veya daha yüksekse organik moleküldeki elektron çiftleri metal tarafından paylaşılmaktadır (kimyasal adsorpsiyon) (18-21). G ads değerlerinin -40 kj/mol den daha az olması, asidik ortamda inhibitör özelliği araştırılan maddelerin asitli ortamda çelik yüzeyine adsorbsiyonunun yük etkileşimiyle gerçekleştiğini göstermektedir. Elde edilen bu değerlere göre inhibisyon etkinliğinin daha yüksek olması beklenir. Molekül yapılarının büyük olması nedeniyle metal yüzeyine adsorpsiyonun zorlaştığı söylenebilir. 5. SOUÇ İnhibitör etkisi araştırılan bileşiklerden 4-5 dihidroksi-bis-3,6-(2-hidroksi fenilazo)-2,7 disülfonik asit (A1), diğer bileşiklere göre etkinliği daha fazla olan bileşik olarak belirlenmiştir. Ancak elde edilen etkinlik % 50 dolayındadır. 0.1 M HCl asitli ortama eklendiğinde korozyon hızını yavaşlatmaktadır. 4-5 dihidroksi-bis-3,6-(2-hidroksi-4- sülfo fenilazo)-2,7 disülfonik asit (A2) bileşiği düşük derişimlerde 0.1 M HCl asitli ortama ilave edildiğinde korozyon hızını artırmaktadır. Çeliğin 0.1 M HCl asit ortamındaki korozyonuna inhibitör özelliği araştırılan bileşikler karma inhibitör olarak etki etmektedir. İnhibitör özelliği araştırılan bileşiklerin iyi inhibitör özellik göstermemeleri, fonksiyonel gruplar taşımasına rağmen molekül yapılarının büyük olmasından dolayı yüzeyi tam kapatamamasından kaynaklanmaktadır. A1,A3 ve P bileşiklerinin metal yüzeyine adsorpsiyonu Langmuir adsorpsiyon izotermine uymaktadır. Adsorpsiyon serbest enerjisi ve adsorpsiyon denge sabitleri adsorpsiyonun kendiliğinden gerçekleştiğini göstermektedir. Teşekkür: Elektrokimyasal ölçümlerde kullanılan HCH Instruments Electrochemical Workstation cihazı TUBİTAK 104T417 nolu projeden alınmıştır. KAYAKLAR 1. Erbil,M. Korozyon İnhibitörleri, Segem,Ankara,126, Raja,P.B.and Sethuraman,M.G., Materials Letters 62, 1602, Prabhu,R.A., Venkatesha, T.V., Shanbhag, A.V., Praveen,B.M., Kulkarni, G.M., Kalkhambkar, R.G., Materials Chemistry and Physics 108, 283, Gao, B., Zhang, X., Sheng, Y. Materials Chemistry and Physics 108, 375, Hosseini, S.M.A. and Azimi,A. Materials and Corrosion, 59, o.1, 41, Lebrini, M., Traisnel, M., Lagrenee,M., Mernari, B., Bentiss, F., Corrosion Science 50, 473, Ju, H., Kai,Z.-P., Li,Y. Corrosion Science 50, 865,2008.

10 8. Ergun,Ü.,Yüzer,D.,Emregül,K.C.,Materials Chemistry and Physics 109, 492, Elayyachy,M., Elkodadi, M.,Aouniti, A.,Ramdani, A., Hammouti, B., Malek, F.,Elidrissi, A., Materials Chemistry and Physics 93, 281, Tunçel,M.,Kahyaoğlu, H., Çakır, M.,Transition Met Chem. 33,605, Çanakçı,D.,Tunçel,M., Mart,H., and Serin,S., Polymer International, 56,1537, Erbil,M. Doğa Turkish Journal of Chemistry.,11, 101, Erbil,M., Chimica Acta Turcica, 1,59, Dehri, İ., Erbil,M., Corrosion Science, 42, 969, Erbil,M. Doğa, 11, 100, Chetouani,A., Hammouti, B., Benhadda, T., Daoudi, M., Applied Surface Science, 249, 375, Özcan, M., Dehri, I., Erbil, M., Applied Surface Science, 236,155, Bouklah, M., Hammoutia, B., Aouniti, A.,Benhadda, T., Progress in Organic Coatings 49, 225, El-Azhar, M., Mernari, B., Traisnel, M., Bentiss, M., Lagrenee, M., Corrosion Science 43, 2229, Keleş,H., Keleş,M.,Dehri,İ.,Serindağ,O., Colloids and Surfaces A: Physicochem. Eng. Aspects, , Bentiss, F., Lebrini, M., Lagren ee, M., Traisnel, M., Elfarouk, A.,Vezin, H., Electrochimica Acta, ,2007.

SÜLFÜRİK ASİT ORTAMINDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA GLİKOLİK ASİT ETOKSİLAT 4-NONİLFENİL ETER İN İNHİBİTÖR DAVRANIŞINA HALOJENÜR İYONLARININ ETKİSİ

SÜLFÜRİK ASİT ORTAMINDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA GLİKOLİK ASİT ETOKSİLAT 4-NONİLFENİL ETER İN İNHİBİTÖR DAVRANIŞINA HALOJENÜR İYONLARININ ETKİSİ SÜLFÜRİK ASİT ORTAMINDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA GLİKOLİK ASİT ETOKSİLAT 4-NONİLFENİL ETER İN İNHİBİTÖR DAVRANIŞINA HALOJENÜR İYONLARININ ETKİSİ E. BAYOL, Y. SÜRME, A. A. GÜRTEN Niğde Üniversitesi,

Detaylı

ASİDİK ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİĞİN ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞINA BENZİDİN İN ETKİLERİ

ASİDİK ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİĞİN ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞINA BENZİDİN İN ETKİLERİ ASİDİK ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİĞİN ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞINA BENZİDİN İN ETKİLERİ D. ÖZKIR ve E. BAYOL Niğde Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 51200 Niğde, Türkiye ÖZET: Bu çalışmada, yumuşak

Detaylı

Özet. Anahtar Kelimeler: Yumuşak çelik, Korozyon, İnhibitör, 1-(2-Hidroksietil)-2-İmidazolidion. Abstract

Özet. Anahtar Kelimeler: Yumuşak çelik, Korozyon, İnhibitör, 1-(2-Hidroksietil)-2-İmidazolidion. Abstract 1-(2-HİDROKSİETİL)-2-İMİDAZOLİDİON (2-HEI) in,5 M HCl ÇÖZELTİSİ İÇİNDE YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA ETKİSİ Ayşen Sarı, Reşit Yıldız, Fatma Sevim Akgül ve İlyas Dehri Çukurova Üniversitesi, Fen-Edebiyat

Detaylı

BİSFENOL A NIN BAKIRIN LEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARINA ETKİSİ 1. The Effects of Bisphenol A on Electrochemical Behaviour of Copper*

BİSFENOL A NIN BAKIRIN LEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARINA ETKİSİ 1. The Effects of Bisphenol A on Electrochemical Behaviour of Copper* BİSFENOL A NIN BAKIRIN LEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARINA ETKİSİ 1 The Effects of Bisphenol A on Electrochemical Behaviour of Copper* Turgut DOĞAN Kimya Anabilim Dalı Güray KILINÇÇEKER Kimya Anabilim Dalı ÖZET

Detaylı

YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA ASİDİK ORTAMDA SCHİFF BAZLARI VARLIĞINDA SICAKLIĞIN ETKİSİ

YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA ASİDİK ORTAMDA SCHİFF BAZLARI VARLIĞINDA SICAKLIĞIN ETKİSİ YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA ASİDİK ORTAMDA SCHİFF BAZLARI VARLIĞINDA SICAKLIĞIN ETKİSİ Emel BAYOL, a Tijen GÜRTEN, b A. Ali GÜRTEN a ve Mehmet ERBİL b a Niğde Üniversitesi Fen-Ed. Fakültesi Kimya Bölümü

Detaylı

ASİDİK ORTAMLARDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYON DAVRANIŞINA POLİETİLENGLİKOL TERSİYER OKTİLFENİL ETER İN ETKİSİ

ASİDİK ORTAMLARDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYON DAVRANIŞINA POLİETİLENGLİKOL TERSİYER OKTİLFENİL ETER İN ETKİSİ ASİDİK ORTAMLARDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYON DAVRANIŞINA POLİETİLENGLİKOL TERSİYER OKTİLFENİL ETER İN ETKİSİ Yavuz SÜRME A. Ali GÜRTEN Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 51200, Niğde

Detaylı

2-AMİNOFENOL ÜN ASİTLİ ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİK ÜZERİNE ETKİLERİ VE ADSORPSİYON DAVRANIŞI

2-AMİNOFENOL ÜN ASİTLİ ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİK ÜZERİNE ETKİLERİ VE ADSORPSİYON DAVRANIŞI 2-AMİNOFENOL ÜN ASİTLİ ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİK ÜZERİNE ETKİLERİ VE ADSORPSİYON DAVRANIŞI Hülya KELEŞ a, İlyas DEHRİ b a Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 01330 Adana, Türkiye b Osmaniye

Detaylı

6-AMİNO-m-KRESOL POLİMERİNİN PASLANMAZ ÇELİK ÜZERİNE SENTEZİ VE KOROZYON PERFORMANSININ İNCELENMESİ *

6-AMİNO-m-KRESOL POLİMERİNİN PASLANMAZ ÇELİK ÜZERİNE SENTEZİ VE KOROZYON PERFORMANSININ İNCELENMESİ * 6-AMİNO-m-KRESOL POLİMERİNİN PASLANMAZ ÇELİK ÜZERİNE SENTEZİ VE KOROZYON PERFORMANSININ İNCELENMESİ * Synthesis and Investigation of Corrosion Performance of 6-Amino-m-Cresol on Stainless Steel Esra PALMANAK

Detaylı

0,9 0,8. y = 0,1429x + 2,0898 R 2 = 0,9746 0,7 0,6. 0,5 θ 0,4. y = 0,1033x + 1,5157 R 2 = 0,835 0,3 0,2 0, ln c

0,9 0,8. y = 0,1429x + 2,0898 R 2 = 0,9746 0,7 0,6. 0,5 θ 0,4. y = 0,1033x + 1,5157 R 2 = 0,835 0,3 0,2 0, ln c ALÜMİNYUMUN KOROZYONUNA DİFENOLİK SCHİFF BAZININ ETKİSİ B. DURAN, M. GÜR, A. YURT, S. URGUN Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 26480 Eskişehir, Türkiye ÖZET: 0,1 M

Detaylı

An Investıgatıon Of Inhibition Effect Of Herba Hyperıcı And Folium Juglandis On The Corrosion Of Mild Steel

An Investıgatıon Of Inhibition Effect Of Herba Hyperıcı And Folium Juglandis On The Corrosion Of Mild Steel HERBA HYPERICI (SARI KANTARON) VE FOLIUM JUGLANDIS (CEVİZ YAPRAĞI) BİTKİLERİNİN YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONU ÜZERİNE İNHİBİTÖR ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI * An Investıgatıon Of Inhibition Effect Of Herba Hyperıcı

Detaylı

ALUMİNYUMUN YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ*

ALUMİNYUMUN YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* ALUMİNYUMUN YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* The Development of Alumina Formed on Aluminium Using Sulphuric Acid Anodizing Technique Suzan KONUKLU Kimya

Detaylı

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, Ar-Ge Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi 1. Giriş Kapısı, 06500, Beşevler/Ankara, Türkiye , Kırşehir, Türkiye

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, Ar-Ge Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi 1. Giriş Kapısı, 06500, Beşevler/Ankara, Türkiye , Kırşehir, Türkiye 1,3-DĐAMĐNOPROPANSALĐSĐLALDĐMĐN (SALPN) SHĐFF BAZININ YUMUŞAK ÇELĐK KOROZYONUNA KARŞI ĐNHĐBĐTÖR ETKĐNLĐĞĐNĐN ELEKTROKĐMYASAL POLARĐZASYON TEKNĐKLERĐYLE ĐNELENMESĐ Serhat MAMAŞ a, Bekir Sıtkı ÇEVRĐMLĐ b,

Detaylı

y = 0,1788x + 2,4881 R 2 = 0,9406 0,8 0,6 y = 0,1778x + 2,4629 R 2 = 0,9586 0, ln c

y = 0,1788x + 2,4881 R 2 = 0,9406 0,8 0,6 y = 0,1778x + 2,4629 R 2 = 0,9586 0, ln c ASİDİK ORTAMDA ÇELİĞİN KOROZYONUNUN ELEKTROKİMYASAL VE TEORİK YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ A. YURT, S. URGUN, B. DURAN, M. GÜR Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 26480 Eskişehir,

Detaylı

POLİ(PİROL-KO-O-ANİSİDİN) KAPLI PASLANMAZ ÇELİĞİN KLORÜRLÜ ORTAMDAKİ KOROZYON DAVRANIŞLARI

POLİ(PİROL-KO-O-ANİSİDİN) KAPLI PASLANMAZ ÇELİĞİN KLORÜRLÜ ORTAMDAKİ KOROZYON DAVRANIŞLARI POLİ(PİROL-KO-O-ANİSİDİN) KAPLI PASLANMAZ ÇELİĞİN KLORÜRLÜ ORTAMDAKİ KOROZYON DAVRANIŞLARI Süleyman YALÇINKAYA, Tunç TÜKEN, Birgül YAZICI, Mehmet ERBİL Özet: Çukurova Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

KOROZYON. Teorik Bilgi

KOROZYON. Teorik Bilgi KOROZYON Korozyon, metalik malzemelerin içinde bulundukları ortamla reaksiyona girmeleri sonucu, dışardan enerji vermeye gerek olmadan, doğal olarak meydan gelen olaydır. Metallerin büyük bir kısmı su

Detaylı

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ FOSFORİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ*

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ FOSFORİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ FOSFORİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Development Of Anodic Coating On Aluminum By H 3 PO 4 Anodizing Serap ÇATAL Kimya Anabilim Dalı Mehmet ERBİL Kimya

Detaylı

B. D. MERT, S. GÜNDÜZ, B. YAZICI. Çukurova University, Science and Letters Faculty, Chemistry Department, Balcalı, Adana/ Turkey

B. D. MERT, S. GÜNDÜZ, B. YAZICI. Çukurova University, Science and Letters Faculty, Chemistry Department, Balcalı, Adana/ Turkey 5-AMİNO-1H-[1,2,4]-TRİAZOL-3-KARBOKSİLİK ASİT METİL ESTER İN YUMUŞAK ÇELİĞİN HİDROKLORİK ASİTTEKİ KOROZYONUNA KARŞI İNHİBİSYON ETKİSİ VE KUANTUM HESAPLAMALARI B. D. MERT, S. GÜNDÜZ, B. YAZICI Çukurova

Detaylı

Klorürlü Ortamda Yumuşak Çeliğin Elektrokimyasal Davranışlarına Çakşır (Ferula Elaeochytris K.) Özütünün İnhibisyon Etkisinin Belirlenmesi

Klorürlü Ortamda Yumuşak Çeliğin Elektrokimyasal Davranışlarına Çakşır (Ferula Elaeochytris K.) Özütünün İnhibisyon Etkisinin Belirlenmesi Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 33(1), ss. 27-34, Mart 2018 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 33(1), pp. 27-34, March 2018 Klorürlü

Detaylı

POLİPİROLLE KOROZYONDAN KORUNMA CORROSION PROTECTION BY POLYPYRROLE

POLİPİROLLE KOROZYONDAN KORUNMA CORROSION PROTECTION BY POLYPYRROLE POLİPİROLLE KOROZYONDAN KORUNMA Abdurrahman ASAN *, Burhan ASLAN, Özgür KORKMAZ * Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, ÇORUM ÖZET: Polipirol (PPy) film, korozyona karşı koruma

Detaylı

Polianilin (PANi) ve PANi Metal (Cu, Ni) Kompozitlerinin Bakır Üzerine Elektrokimyasal Sentezi ve Antikorozif Özelliklerinin İncelenmesi

Polianilin (PANi) ve PANi Metal (Cu, Ni) Kompozitlerinin Bakır Üzerine Elektrokimyasal Sentezi ve Antikorozif Özelliklerinin İncelenmesi BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 14(2) 59-66 (212 Polianilin (PANi) ve PANi Metal (Cu, Ni) Kompozitlerinin Bakır Üzerine Elektrokimyasal Sentezi ve Antikorozif Özelliklerinin İncelenmesi Sibel ZOR *, Hatice

Detaylı

KOROZIF ORTAMLARDA 42CRMO4 ÇELIĞIN İLETKEN POLIMERLERLE KOROZYONDAN KORUNMASI

KOROZIF ORTAMLARDA 42CRMO4 ÇELIĞIN İLETKEN POLIMERLERLE KOROZYONDAN KORUNMASI KOROZIF ORTAMLARDA 42CRMO4 ÇELIĞIN İLETKEN POLIMERLERLE KOROZYONDAN KORUNMASI Can BOLAT a, Merve DEMIR a, Hande ERKUŞ a, Esin ARDAHANLI a ve Abdurrahman ASAN a* * Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ OKZALİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ*

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ OKZALİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:8 Cilt:17-7 LUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TBKSININ OKZLİK SİT NODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Development Of nodic Coating On luminum By H C O nodizing Goncagül KSPLR Kimya

Detaylı

Klorürlü Çözeltilerde Sülfatiyazolün Alüminyum Korozyonuna Etkisi

Klorürlü Çözeltilerde Sülfatiyazolün Alüminyum Korozyonuna Etkisi BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 14(2) 93-101 (2012) Klorürlü Çözeltilerde Sülfatiyazolün Alüminyum Korozyonuna Etkisi Sibel ZOR, Elif YILDIZ Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Özet

Detaylı

Korozyon Hızı Ölçüm Metotları. Abdurrahman Asan

Korozyon Hızı Ölçüm Metotları. Abdurrahman Asan Korozyon Hızı Ölçüm Metotları Abdurrahman Asan 1 Giriş Son zamanlara değin, korozyon hızının ölçülmesi, başlıca ağırlık azalması yöntemine dayanıyordu. Bu yöntemle, korozyon hızının duyarlı olarak belirlenmesi

Detaylı

Meral ARMUTÇU, Esma SEZER İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 34469, Maslak,İstanbul

Meral ARMUTÇU, Esma SEZER İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 34469, Maslak,İstanbul POLİ(N-VİNİLKARBAZOL) KAPLAMALARIN PASLANMAZ ÇELİK KOROZYONUNUN ÖNLEMEDEKİ ETKİLERİ Meral ARMUTÇU, Esma SEZER İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 34469, Maslak,İstanbul esezer@itu.edu.tr

Detaylı

Korozyon tanımını hatırlayalım

Korozyon tanımını hatırlayalım 8..20 Korozyonun kimyasal ve elektrokimyasal oluşum mekanizması Korozyon tanımını hatırlayalım Korozyon tepkimeleri, çoğu metallerin termodinamik kararsızlığı sonucu (Au, Pt, Ir ve Pd gibi soy metaller

Detaylı

DEMİR,BAKIR VE PİRİNÇ ÜZERİNE TİYOÜRENİN İNHİBİTÖR ETKİSİ

DEMİR,BAKIR VE PİRİNÇ ÜZERİNE TİYOÜRENİN İNHİBİTÖR ETKİSİ DEMİR,BAKIR VE PİRİNÇ ÜZERİNE TİYOÜRENİN İNHİBİTÖR ETKİSİ İ.Şahin, B.Doğru Mert, B.Yazıcı, G.Kardaş ve M. Erbil Çukurova Üniversitesi,Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü,01330,Adana,Türkiye ÖZET: Kükürt

Detaylı

ETİLEN GLİKOL+SÜLFÜRİK ASİT İÇERİSİNDE 7075 ALUMİNYUM ALAŞIMI ÜZERİNDE ALUMİNYUM OKSİT TABAKASININ GELİŞTİRİLMESİ

ETİLEN GLİKOL+SÜLFÜRİK ASİT İÇERİSİNDE 7075 ALUMİNYUM ALAŞIMI ÜZERİNDE ALUMİNYUM OKSİT TABAKASININ GELİŞTİRİLMESİ ETİLEN GLİKOL+SÜLFÜRİK ASİT İÇERİSİNDE 7075 ALUMİNYUM ALAŞIMI ÜZERİNDE ALUMİNYUM OKSİT TABAKASININ GELİŞTİRİLMESİ Sevgi ATEŞ, Rasiha Nefise MUTLU, Başak DOĞRU MERT, Birgül YAZICI Çukurova Üniversitesi,

Detaylı

POLİRODANİNİN BAKIR ÜZERİNE ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE KOROZYON DAYANIMININ İNCELENMESİ

POLİRODANİNİN BAKIR ÜZERİNE ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE KOROZYON DAYANIMININ İNCELENMESİ POLİRODANİNİN BAKIR ÜZERİNE ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE KOROZYON DAYANIMININ İNCELENMESİ Ece ALTUNBAŞ, Ramazan SOLMAZ, Gülfeza KARDAŞ, Birgül YAZICI, Mehmet ERBIL Çukurova Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

Karbon Çeliğinin Hidroklorik Asit Çözeltisindeki Korozyonuna Allantoin İçeren Schiff Bazının İnhibitör Etkisi

Karbon Çeliğinin Hidroklorik Asit Çözeltisindeki Korozyonuna Allantoin İçeren Schiff Bazının İnhibitör Etkisi Karbon Çeliğinin Hidroklorik Asit Çözeltisindeki Korozyonuna Allantoin İçeren Schiff Bazının İnhibitör Etkisi Elif ÇALIŞKAN 1, A. Ali GÜRTEN 1,, Hülya KELEŞ 1, Emel BAYOL 2 1 Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi

Detaylı

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez Elektrot Potansiyeli Uzun metal parçası, M, elektrokimyasal çalışmalarda kullanıldığında elektrot adını alır. M n+ metal iyonları içeren bir çözeltiye daldırılan bir elektrot bir yarı-hücre oluşturur.

Detaylı

ISSN: El-Cezerî Fen ve Mühendislik Dergisi Cilt: 2, No: 3, 2015 (1-13)

ISSN: El-Cezerî Fen ve Mühendislik Dergisi Cilt: 2, No: 3, 2015 (1-13) www.tubiad.org ISSN:2148-3736 El-Cezerî Fen ve Mühendislik Dergisi Cilt: 2, No: 3, 2015 (1-13) El-Cezerî Journal of Science and Engineering Vol: 2, No: 3, 2015 (1-13) ECJSE Makale / Research Paper Asidik

Detaylı

YUMUġAK ÇELĠĞĠN ASĠDĠK KOROZYONUNA BĠR SALĠSĠLALDĠMĠN SCHĠFF BAZININ ĠNHĠBĠTÖR ETKĠSĠ

YUMUġAK ÇELĠĞĠN ASĠDĠK KOROZYONUNA BĠR SALĠSĠLALDĠMĠN SCHĠFF BAZININ ĠNHĠBĠTÖR ETKĠSĠ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi Cilt:XXIII, Sayı:2, 2010 Journal of Engineering and Architecture Faculty of Eskişehir Osmangazi University, Vol: XXIII, No:2, 2010

Detaylı

Yumuşak Çeliğin Korozyon Davranışı

Yumuşak Çeliğin Korozyon Davranışı Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 32(2), ss. 145-152, Haziran 2017 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 32(2), pp. 145-152, June 2017

Detaylı

ÇELİK YÜZEYLERDEKİ PİROL KATKILI EPOKSİ BOYALARIN KOROZYONA KARŞI KORUMA REFLEKSİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI ELEKTROKİMYASAL TESTLERLE BELİRLENMESİ

ÇELİK YÜZEYLERDEKİ PİROL KATKILI EPOKSİ BOYALARIN KOROZYONA KARŞI KORUMA REFLEKSİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI ELEKTROKİMYASAL TESTLERLE BELİRLENMESİ TMMOB Makina Mühendisleri Odası 11. Otomotiv Sempozyumu 8-9 Mayıs 2009 ÇELİK YÜZEYLERDEKİ PİROL KATKILI EPOKSİ BOYALARIN KOROZYONA KARŞI KORUMA REFLEKSİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI ELEKTROKİMYASAL TESTLERLE

Detaylı

Adsorpsiyon. Kimyasal Temel İşlemler

Adsorpsiyon. Kimyasal Temel İşlemler Adsorpsiyon Kimyasal Temel İşlemler Adsorpsiyon Adsorbsiyon, malzeme(lerin) derişiminin ara yüzeyde (katı yüzeyinde) yığın derişimine göre artışı şeklinde tanımlanabilir. Adsorpsiyon yüzeyde tutunma olarak

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ METİYONİN VE SİSTİNİN FOSFORİK ASİT ORTAMINDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA ETKİLERİNİN İNCELENMESİ KİMYA ANABİLİM DALI ADANA, 2010 ÇUKUROVA

Detaylı

Hitit Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Çorum, Türkiye. Gazi Üniversitesi, Kimya Bölümü, Ankara, Türkiye

Hitit Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Çorum, Türkiye. Gazi Üniversitesi, Kimya Bölümü, Ankara, Türkiye İLETKEN POLİMER KAPLANMIŞ ALUMİNYUM VE KROMATLAMA YAPILMIŞ ALUMİNYUMUN KOROZYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ K. KARACİF a, T. KIYAK b, B. İNEM c a Hitit Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ TOA17 ( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ B. Başlıoğlu, A. Şenol İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 34320, Avcılar

Detaylı

POLİMER KİMYASI -4. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu

POLİMER KİMYASI -4. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu POLİMER KİMYASI -4 Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu Fiziksel Etkenlerle Başlama Diğer başlama tipleri Plazma polimerizasyonu: Bir gaz halindeki monomer; plazma oluşum şartlarında düşük basınçta bir elektrik

Detaylı

ELEKTROKİMYASAL KOROZYON

ELEKTROKİMYASAL KOROZYON BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü DENEY FÖYÜ ELEKTROKİMYASAL KOROZYON Prof. Dr. Deniz UZUNSOY Arş. Gör. Burak KÜÇÜKELYAS 2016-2017 Bahar Dönemi Malzeme Proses Laboratuvarı

Detaylı

1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı

1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı 1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı MURAT EVYAPAN *, RİFAT ÇAPAN *, HİLMİ NAMLI **, ONUR TURHAN **,GEORGE STANCİU *** * Balıkesir

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ALTERNATİF AKIM İMPEDANS TEKNİĞİNDE UYGULANAN FARKLI GENLİKLERİN İMPEDANS PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ KİMYA ANABİLİM DALI ADANA, 2011 ÇUKUROVA

Detaylı

KOROZYON HIZI VE ÖLÇÜMÜ

KOROZYON HIZI VE ÖLÇÜMÜ Korozyon Oranının Belirlenmesinde Faraday'ın Elektroliz Yasaları ve Uygulaması KOROZYON HIZI VE ÖLÇÜMÜ 19. yüzyılda Michael Faraday tarafından yürütülen klasik elektrokimyasal çalışma 1833 ve 1834 yılında

Detaylı

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SODYUM DİKROMAT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ*

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SODYUM DİKROMAT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:8 Cilt:9- ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SODYUM DİKROMAT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Development Of Anodic Coating On Aluminum By Na Cr O

Detaylı

BAKIR ÜZERİNDE POLİ(N-ETİLANİLİN)İN ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE KOROZYON PERFORMANSI B. DURAN a, C. M. TURHAN b, G. BEREKET a, A. S. SARAÇ b a Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya

Detaylı

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AMACIMIZ: Günümüz kimya endüstrisinde ideal katalizörler ekonomik olan, bol bulunan, geri kazanılan ve tepkime mekanizmasında

Detaylı

KARBON AEROJEL ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU

KARBON AEROJEL ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU KARBON AEROJEL ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Derya BALKABAK a, Burak ÖZTÜRK a,*, Aylin AYTAÇ b, H. Canan CABBAR a a Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Ankara, 06570 b Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü,

Detaylı

T.C. NĠĞDE ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ KĠMYA ANA BĠLĠM DALI

T.C. NĠĞDE ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ KĠMYA ANA BĠLĠM DALI NĠĞDE ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ YÜKSEK LĠSANS TEZĠ D. MALGAÇ, 2013 T.C. NĠĞDE ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ KĠMYA ANA BĠLĠM DALI ASĠDĠK ORTAMDA BAZI SCHĠFF BAZLARNIN KARBON ÇELĠĞĠ YÜZEYĠNDE

Detaylı

Technological Applied Sciences Status : Original Study ISSN: (NWSATAS) Received: October 2016 ID: A0109 Accepted: January 2017

Technological Applied Sciences Status : Original Study ISSN: (NWSATAS) Received: October 2016 ID: A0109 Accepted: January 2017 Technological Applied Sciences Status : Original Study ISSN: 1308 7223 (NWSATAS) Received: October 2016 ID: 2017.12.1.2A0109 Accepted: January 2017 Sema Çelik Çukurova University, semacelik84@hotmail.com,

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 katot - + Cu + H 2+ SO 2-4 OH- Anot Reaksiyonu Cu - 2e - Cu 2+ E 0 = + 0,334 Anot Reaksiyonu 2H 2 O O 2 + 4H + + 4e - E 0 = 1,229-0,0591pH

Detaylı

Şekilde görüldüğü gibi Gerilim/akım yoğunluğu karakteristik eğrisi dört nedenden dolayi meydana gelir.

Şekilde görüldüğü gibi Gerilim/akım yoğunluğu karakteristik eğrisi dört nedenden dolayi meydana gelir. Bir fuel cell in teorik açık devre gerilimi: Formülüne göre 100 oc altinda yaklaşık 1.2 V dur. Fakat gerçekte bu değere hiçbir zaman ulaşılamaz. Şekil 3.1 de normal hava basıncında ve yaklaşık 70 oc da

Detaylı

Şekil 1. Metal-sulu ortam ara yüzeyinde metalin kimyasal şekil değiştirmesi

Şekil 1. Metal-sulu ortam ara yüzeyinde metalin kimyasal şekil değiştirmesi 3. KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL TEMELLERİ 3.1. Korozyon Hücresi ve Korozyonun Oluşumu Bir malzemenin kimyasal bileşimi ve fiziksel bütünlüğü korozif bir ortamda değişir. Kimyasal korozyonda, malzeme korozif

Detaylı

Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Titrasyonları

Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Titrasyonları Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Titrasyonları Prof. Dr. Mustafa DEMİR http://web.adu.edu.tr/akademik/mdemir/ M.DEMİR(ADU) 2009-06-KUVVETLİ ASİT VE BAZ TİTRASYONLARI 1 Sulu çözeltilerde [H 3 O ] kaynağı 1)

Detaylı

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi ELEKTROLİTİK PARLATMA VE DAĞLAMA DENEYİN ADI: Elektrolitik Parlatma ve Dağlama DENEYİN AMACI: Elektrolit banyosu içinde bir metalde anodik çözünme yolu ile düzgün ve parlatılmış bir yüzey oluşturmak ve

Detaylı

HALİÇ METRO GEÇİŞ KÖPRÜSÜ KATODİK KORUMA AKIM İHTİYACI DEĞERLENDİRME RAPORU

HALİÇ METRO GEÇİŞ KÖPRÜSÜ KATODİK KORUMA AKIM İHTİYACI DEĞERLENDİRME RAPORU 2013 HALİÇ METRO GEÇİŞ KÖPRÜSÜ KATODİK KORUMA AKIM İHTİYACI DEĞERLENDİRME RAPORU Gazi Üniversitesi Prof. Dr. Timur KOÇ 10.04.2014 DEĞERLENDİRME RAPORU Haliç Metro Geçiş Köprüsü çelik ayaklarına uygulanacak

Detaylı

6 Prof. Dr. Şaduman ŞEN & Yrd. Doç. Dr. A.Şükran DEMİRKIRAN

6 Prof. Dr. Şaduman ŞEN & Yrd. Doç. Dr. A.Şükran DEMİRKIRAN DENEY NO KOROZYON 6 Prof. Dr. Şaduman ŞEN & Yrd. Doç. Dr. A.Şükran DEMİRKIRAN Arş. Gör. Mustafa DURMAZ Deney aşamaları Tahmini süre (dak) 1) Ön bilgi kısa sınavı 2) Korozyon, korozyonun elektrokimyasal

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

4. ELEKTROLİZ. Elektroliz kabı (beher), bakır elektrotlar, bakır sülfat çözeltisi, ampermetre, akım kaynağı, terazi (miligram duyarlıklı), kronometre.

4. ELEKTROLİZ. Elektroliz kabı (beher), bakır elektrotlar, bakır sülfat çözeltisi, ampermetre, akım kaynağı, terazi (miligram duyarlıklı), kronometre. 4. ELEKTROLİZ AMAÇLAR 1. Sıvı içinde elektrik akımının iletilmesini öğrenmek. 2. Bir elektroliz hücresi kullanarak bakırın elektro kimyasal eşdeğerinin bulunmasını öğrenmek. 3. Faraday kanunlarını öğrenerek

Detaylı

ents are evaluated in corrosion

ents are evaluated in corrosion KOROZYON ARAŞTIRM MALARINDA ELEKTROKİMYASAL ÖLÇÜMLER NE DERECE DOĞRU DEĞERLENDİRİLİYOR? Makalemizi ayrıca aşağıda yararlanmanız üzere paylaşıyoruz. Atıf Yaparken; G. Bereket, H. Gerengi, How truly electrochemical

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS 2 KİMYA TESTİ 1. Bu testte 30 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Kimya Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Eşit miktarlardaki suda; 3.. 36 gram Fe(NO 3 ) 2. n mol NaCl çözülerek

Detaylı

İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür.

İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür. İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür. C= 1/R dir. Yani direncin tersidir. Birimi S.m -1 dir. (Siemens birimi Alman bilim insanı ve mucit Werner von Siemens e ithafen verilmiştir)

Detaylı

Kil Nedir? Kristal yapıları birbirinden farklı birkaç mineralin oluşturduğu bir karışımın genel ismidir

Kil Nedir? Kristal yapıları birbirinden farklı birkaç mineralin oluşturduğu bir karışımın genel ismidir Nanokompozitlerin sentezi Kil Nedir? Kristal yapıları birbirinden farklı birkaç mineralin oluşturduğu bir karışımın genel ismidir KİL=Ana kil minerali + Diğer kil mineralleri + Eser organik maddeler Yapısında

Detaylı

$e"v I)w ]/o$a+ s&a; %p,{ d av aa!!!!aaa!a!!!a! BASIN KİTAPÇIĞI 00000000

$ev I)w ]/o$a+ s&a; %p,{ d av aa!!!!aaa!a!!!a! BASIN KİTAPÇIĞI 00000000 BASIN KİTAPÇIĞI 00000000 AÇIKLAMA 1. Bu kitapç kta Lisans Yerle tirme S nav - Kimya Testi bulunmaktad r.. Bu test için verilen toplam cevaplama süresi 5 dakikadır.. Bu kitapç ktaki testlerde yer alan her

Detaylı

Efe Erbil KIRKOĞLU YÜKSEK LİSANS TEZİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Şubat 2013 ANKARA

Efe Erbil KIRKOĞLU YÜKSEK LİSANS TEZİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Şubat 2013 ANKARA ASİT ÇÖZELTİSİ İÇİNDE 1050 ÇELİĞİNİN KOROZYONUNUN AMİNO ASİTLERLE KONTROLÜ Efe Erbil KIRKOĞLU YÜKSEK LİSANS TEZİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2013 ANKARA TEZ BİLDİRİMİ

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği. DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği. DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ DENEYİN AMACI: Doymuş NaCl çözeltisinin elektroliz sonucu elementlerine ayrışmasının

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Emine ALET 4- PİPERİDİN KARBOKSİLİKASİTİN ASİDİK ORTAMDA BAKIRIN KOROZYON DAVRANIŞLARINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI KİMYA ANABİLİM DALI ADANA,

Detaylı

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

MOL KAVRAMI I.  ÖRNEK 2 MOL KAVRAMI I Maddelerin taneciklerden oluştuğunu biliyoruz. Bu taneciklere atom, molekül ya da iyon denir. Atom : Kimyasal yöntemlerle daha basit taneciklere ayrılmayan ve elementlerin yapıtaşı olan taneciklere

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ DENEYİN AMACI Gazlarda söz konusu olmayan yüzey gerilimi sıvı

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI ÇALIŞTAY 2009-1 TÜSSİDE-GEBZE 15-22 HAZİRAN 2009 GRUP KATALİZÖR ERDOĞAN DURDU

Detaylı

KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL PRENSİPLERİ

KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL PRENSİPLERİ KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL PRENSİPLERİ Bir malzemenin kimyasal bileşimi ve fiziksel bütünlüğü korozif bir ortam içerisinde değişir. Malzemeler; Korozif bir sıvı ile çözünebilir, Yüksek sıcaklıklarda bozunabilir,

Detaylı

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Rb izotoplarından oluşmuştur. İzotopların doğada bulunma yüzdelerini hesaplayınız. Bir bileşik

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ HERBA HYPERICI (SARI KANTARON) VE FOLIUM JUGLANDIS (CEVİZ YAPRAĞI) BİTKİLERİNİN YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONU ÜZERİNE İNHİBİTÖR ETKİLERİNİN

Detaylı

YUMUŞAK ÇELİĞİN ASİDİK ORTAMDAKİ KOROZYONUNA 5-MERKAPTO-1-METİLTETRAZOL UN İNHİBİTÖR ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Aleattin ÇELİK. Yüksek Lisans Tezi

YUMUŞAK ÇELİĞİN ASİDİK ORTAMDAKİ KOROZYONUNA 5-MERKAPTO-1-METİLTETRAZOL UN İNHİBİTÖR ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Aleattin ÇELİK. Yüksek Lisans Tezi YUMUŞAK ÇELİĞİN ASİDİK ORTAMDAKİ KOROZYONUNA 5-MERKAPTO-1-METİLTETRAZOL UN İNHİBİTÖR ETKİSİNİN İNCELENMESİ Aleattin ÇELİK Yüksek Lisans Tezi Kimya Anabilim Dalı (Fizikokimya Bilim Dalı) Danışman: Doç.

Detaylı

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI Yrd.Doç.Dr.. Hüseyin ÇELİKKAN 1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI Analitik kimya, bilimin her alanında faydalanılan, maddenin özellikleri hakkında bilgi veren yöntemlerin

Detaylı

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ BORİK ASİT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ*

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ BORİK ASİT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:8 Cilt:17-6 ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ BORİK ASİT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Development Of Anodic Coating On Aluminum By H BO /H SO

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Süleyman YALÇINKAYA POLİ(PİROL-KO-o-TOLUİDİN) İN ELEKTROKIMYASAL SENTEZİ KARAKTERİZASYONU VE DEMİRLİ MALZEMELER ÜZERİNDE KOROZYON PERFORMANSININ

Detaylı

6.4. Çözünürlük üzerine kompleks oluşumunun etkisi ------------ 6.5. Çözünürlük üzerine hidrolizin etkisi ---------------------------- 6.6.

6.4. Çözünürlük üzerine kompleks oluşumunun etkisi ------------ 6.5. Çözünürlük üzerine hidrolizin etkisi ---------------------------- 6.6. iii İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ ------------------------------------------------------------------- 2. TANIMLAR ------------------------------------------------------------ 2.1. Atom-gram -------------------------------------------------------

Detaylı

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar 1.10.2015. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından

Detaylı

METAL OKSALAT HİDRATLARI

METAL OKSALAT HİDRATLARI 5 DENEY METAL OKSALAT HİDRATLARI 1. Giriş Grup IIA elementleri nötral veya zayıf asidik çözeltide çözünmeyen oksalat tuzlarını oluştururlar. Bu oksalatlar beyaz kristal yapıda hidratlaşmış bileşikler şeklinde

Detaylı

POTANSİYEL - ph diyagramları

POTANSİYEL - ph diyagramları POTANSİYEL - ph diyagramları Metallerin çoğu su ve hava gibi çevresel şartlar altında korozyon eğilimi gösterirler. Çevreleri ile beraber bu metaller enerji vererek, oksit veya hidroksitler şeklinde kimyasal

Detaylı

Sıvılardan ekstraksiyon:

Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvı haldeki bir karışımdan bir maddenin, bu maddenin içinde bulunduğu çözücü ile karışmayan ve bu maddeyi çözen bir başka çözücü ile çalkalanarak ilgili maddenin ikinci çözücüye

Detaylı

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda)

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda) 5.111 Ders Özeti #22 22.1 Asit/Baz Dengeleri Devamı (Bölümler 10 ve 11) Konular: Zayıf baz içeren dengeler, tuz çözeltilerinin ph sı ve tamponlar Çarşamba nın ders notlarından 2. Suda Baz NH 3 H 2 OH Bazın

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 25 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 14 (2014) OZ5743 (285-289) AKU J. Sci. Eng. 14 (2014) OZ5743 (285-289)

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması.

Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması. ADSORPSİYON İZOTERMLERİ DENEYİN AMACI Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması. TEORİK BİLGİLER Adsorpsiyon: Adsorpsiyon

Detaylı

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ PROJENİN ADI: POLİMER KATKILI ASFALT ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ ( Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı Çalışması 29 Ağustos-9 Eylül 2007) Danışman: Doç.Dr. İsmet KAYA 1 PROJENİN

Detaylı

4. Oksijen bileşiklerinde 2, 1, 1/2 veya +2 değerliklerini (N Metil: CH 3. Cevap C. Adı. 6. X bileşiği C x. Cevap E. n O2. C x.

4. Oksijen bileşiklerinde 2, 1, 1/2 veya +2 değerliklerini (N Metil: CH 3. Cevap C. Adı. 6. X bileşiği C x. Cevap E. n O2. C x. ÇÖZÜMLER. E foton h υ 6.0 34. 0 7 6.0 7 Joule Elektronun enerjisi E.0 8 n. (Z).0 8 (). () 8.0 8 Joule 0,8.0 7 Joule 4. ksijen bileşiklerinde,, / veya + değerliklerini alabilir. Klorat iyonu Cl 3 dir. (N

Detaylı

amonyak primer amin sekonder amin tersiyer amin

amonyak primer amin sekonder amin tersiyer amin DENEY 9-Bölüm 1 AMĐNLE VE DĐAZONYUM BĐLEŞĐKLEĐ Genel Prensipler Aminler amonyak üzerindeki hidrojenlerin organik gruplar ile değiştirilmesi sonucu türetilen organik bazlardır. Değiştirilen hidrojenlerin

Detaylı

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen ÇÖZÜCÜ VE ÇÖZÜNEN ETKİLEŞİMLERİ: Çözünme olayı ve Çözelti Oluşumu: Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen Çözünme İyonik Çözünme Moleküler

Detaylı

Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111

Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111 Sayfa 1 /10 Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111 İsminizi aşağıya yazınız. Sınavda kitaplarınız kapalı olacaktır. 6 problemi de çözmelisiniz. Bir problemin bütün şıklarını baştan sona dikkatli bir şekilde okuyunuz.

Detaylı

BETONARME DEMİRLERİNİN KOROZYONU

BETONARME DEMİRLERİNİN KOROZYONU BETONARME DEMİRLERİNİN KOROZYONU Birçok yapıda temel yapı malzemesi olarak kullanılmakta olan beton, dış etkilere karşı oldukça dayanıklı bir malzemedir. Betonun çekme dayanımını artırmak amacıyla, halk

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities)

ÖZGEÇMİŞ Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities) ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Hülya KELEŞ 2. Unvanı : Doçent Doktor 3. Görev Yeri : Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

Detaylı

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi Kolloidler Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5 -10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Çimento, su, agrega ve bu sistemin dispersiyonuna etki

Detaylı

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ NaOH-Na2CO3 Tayini Alkali ve toprak alkali metallerin hidroksitleri kuvvetli nem çekici özelliğe sahiptirler. Bu nedenle katı haldeki bu hidroksitlerin dış yüzeyleri

Detaylı

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI TÜBİTAK-BİDEB KİMYA BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI ORGANİK KİMYA GRUBU BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Proje Raporu Proje Ekibi Rebi BARIN İbrahim ŞEN Proje Danışmanı

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ

ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ Güncelleme: Eylül 2016 ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ DENEYİN AMACI: Sentetik olarak hazırlanmış bir boya çözeltisinden faydalanılarak elektrokoagülasyon işleminin

Detaylı