Daha Kolay ve Daha Çok Nasıl Yazarım?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Daha Kolay ve Daha Çok Nasıl Yazarım?"

Transkript

1 Daha Kolay ve Daha Çok Nasıl Yazarım?

2 Sorunun Teşhisi Yazma ve yayın yapma konusunda baskı var. Bunun nasıl yapılacağı ile ilgili pratik tavsiye ve eğitim yok. Yazma eğitimi denince akla gelen gramer, format vs. Haber: Formal grammar is 'ineffective' Karş. Ders vermek zordur, o yüzden de eğitim sertifikası vs. gibi şeyler var. Genç araştırmacıların birçoğu yazmaya başlayamıyor.! Bu iş insanlara zor geliyor çünkü gerçekten zor. Yazmaya nasıl başlar ve devam ederiz? Tüm akademik yazı türlerine uygulanabilecek bazı temel ilkeler

3 Nasıl Daha Kolay Yazarım? Makale Nasıl Yazılır?

4 Altın Kural Kolay yazılmış, kolay okunan bir metin Baştan başlayıp satır satır ilerleyerek yazılmaz! Mükemmel bir cümle yazıp sonrakine geçilerek yazılmaz! Her oturumda bir bölümün tamamı üzerinde çalışmak daha iyidir. Önce makale tasarlanır. Bir oturumda fikirlerin listesi, notlar yazılır. Bir diğerinde listeler cümlelere çevrilir. Sonra bunlar paragraf haline getirilir. Sonunda yazı «cilalanır» ve akıcı bir metin çıkar. İyi bir metin evrilerek ortaya çıkar.

5 Tek Bir Mesaj Ne yazmak istediğinizle ilgili genel bir fikriniz olduğunu varsayalım.! Yazmaya başlamadan önce ilk olarak gayet açık bir hedef bulmanız gerek. Makalenizle aktarmak istediğiniz tek bir mesaj Okuyucu makalenizden tek bir mesaj alacaksa bu ne olmalı? Tek bir cümle ile ifade edilebilmeli. Bu mesajı bulmak için en az birkaç saat harcayın. Bu bir tür «kuluçka evresinde» yazılmalı. Elinizde bu genelleme için yeterince veri olmalı! Bu mesajın siz yazıyı yazdıkça belirmesini beklemeyin! Bu mesajı bulmadan yazmaya başlamayın!

6 İlk Müsvedde

7 Taslak Oluşturma Konuyu kendiniz için berraklaştırmayı hedefleyerek başlayın. Önce bir taslak, bir iskelet oluşturun. Makalenizin temel mesajına götüren ana kilometre taşlarını kısa ifadelerle belirtin. Bunlar yazınızın bölümleri, altbölümleri olabilir. IMRAD Introduction, Methods, Results and Discussion Doğrusal olmayan bir alternatif: Zihin Haritası XMind Taslağı fikirlerle doldurun. Her bir bölümün altına aklınıza gelen tüm fikirleri yazın. Fikirlerin tamamlanmış ya da mantıklı olması önemli değil. Cümle yazmayın.

8 Taslak Oluşturma Zihin Haritası

9 Ham Cümleler, Ham Paragraflar Fikir listenizdeki ifadeleri alıp «ham» cümleler kurun. Cümleleri tamamlamak için gerekli bilgiyi de ekleyin. Cümleleri konularına göre gruplandırın. En sonunda yazınız her biri tek bir fikri işleyen paragraflardan oluşmalı. Bunun ilk adımı konuları ortak olan cümleleri bir araya toplamak. Bu tematik grupları «ham» paragraflara çevirin. Son nüshada o Giriş paragrafı: Girizgah yazının tek mesajı yol haritası o Gelişme paragrafı: Ana fikir cümlesi açımlayan ve destekleyen cümleler

10 Ham Cümleler, Ham Paragraflar

11 Mola Kuluçka Dönemi Yazıyı bir kenara koyun; kafanızı boşaltın. Metinle boğuştukça yazının parçaları duygusal bir ton kazanır. Boşluklar ve sorunlu kısımlar daha da sorunlu gelmeye başlar. Yeni ilhamlar, akıcı bağlantılar, güzel fikirler fazla parlar ve olduğundan daha önemli görünür. Zaman her şeyi dengeler. Yazıdan uzaklaşın; kafanızı başka işlerle meşgul edin.

12 İlk Müsveddenin Gözden Geçirilmesi

13 Müsvedde Şekilleniyor Artık okuyucunun perspektifini de hesaba katmaya başlayabilirsiniz. Metne geri döndüğünüzde taslağı ele alın; bölüm bölüm işleyin. Şu anda her bir bölümün altında birkaç tane ham paragraf var.! Ham paragrafları temizleyip düzeltmek için tekrardan yapılandırmak gerekir. Her bir paragrafı alın ve cümlelerini liste gibi dizin. Eğer bir cümle uzunsa, art arda gelen iki-üç cümleye bölün. Flesch Kincaid Readability Test Her bir cümleyi olabildiğince yalın, düz ve geçişli bir ifade halinde yazın. Az sayıda ve iyi seçilmiş birkaç sıfattan ve zarftan fazlasını kullanmayın.

14 Müsvedde Şekilleniyor Cümleleri tekrar sıraya dizin; birbirlerini mantık sırasına göre izlesinler. Her gelişme paragrafı ana fikri veren kilit bir cümleyle başlamalı. Bu cümleler metindeki temel tartışmayı ileri taşır. Sonraki cümleler ilk cümleyi açımlayıp desteklemeli. Eğer bir cümle konuya yepyeni bir fikir katıyorsa o zaman ayrı bir listenin başlangıcı olsun.

15 Müsvedde Şekilleniyor Gereksiz şeyleri atın.! İyi bir makale konunun özünden ayrılmaz ve kesindir.! Yazıdan konu dışı olan cümlelerin ayıklanması gerekir. Her bir cümleyi paragrafın ana fikrini göz önünde bulundurarak değerlendirin. Eğer cümle konunun dışına çıkıyorsa, gereksiz detaylar içeriyorsa atın! Eğer cümle diğer bir cümlenin söylediğini tekrar ediyorsa atın! Okuyucunun bilgisindeki muhtemel boşlukları da iyi teşhis edin!

16 İlk Müsveddenin Sonu Geçişleri pürüzsüzleştirin.! Artık müsveddenizi iyi okunur hale getirebilirsiniz. En baştan okumaya başlayın. Tuhaf kaçan ifadeleri düzeltin. Cümleler arasındaki geçişleri akıcılaştırın. Fazla tekrar edilen ifadeleri çıkarın. Diliniz duru, açık, kesin ve duygusallıktan uzak olsun. Yazıyı bir kez daha kenara koyun; kafanızı boşaltın.! Metne geri dönüp cilalayın ve bunu on defa daha yapın!

17 Cilalamanın Adabı Genel redaksiyon Mesajınız açık seçik görünür halde mi? Mesajınızı delillerle yeterince desteklemiş misiniz? Seçmiş olduğunuz pazar için uygun mu? Üslup uygun mu? Yapı uygun mu? Kolay okunuyor mu? Ayrıntılı redaksiyon Eksiklikler, hatalar İmla, noktalama Cümle uzunluğu, sözcük uzunluğu, aktif/pasif

18 Yazmak Yeniden Yazmaktır Birçok araştırmacı metni devamlı değiştirmekten şikayetçidir. Bir metnin bir kerede mükemmel bir şekilde yazılabileceği gibi bir sanı var.! Bir metnin son halini bir kerede çıkarmayı hedeflemeyin. Bir metin ortaya çıktıktan sonra 3-4 kez tekrardan yazılması gerekir. Bkz. Altın Kural

19 Nasıl Daha Çok Yazarım? Verim Nasıl Artırılır?

20 Engeller ve Çözümleri

21 Vakit «Yazmaya vakit bulamıyorum!» Çoğu araştırmacı yazmak için büyük zaman dilimleri arıyor. Yaz tatili gelsin, Şubat tatili gelsin kapanıp yazayım diye hayal kuruyor. Enago ya gelen iş hacminde bunu görebiliyoruz. Böyle bir alışkanlık veriminizin düşük olmasına yol açar. Yazı yazmayı idare etmesi hayli zor bir iş haline getirir. Psikolojik bir yük bindirir.

22 Vakit Çözümü basit.! Zaman bulmanıza gerek yok. Zamanınız zaten var. Zaman tahsis etmeniz gerek. Ralph Keyes üretken yazarların alışkanlıklarını incelemiş: Üretken yazarların tek yaptığı her gün oturup yazmak. Üretken yazarlar bir program yapıyor ve buna bağlı kalıyor. Yazmaya kısa zaman dilimleri ayırabilirsiniz. Önemli olan düzenli olması. Haftada toplam 3-4 saat başlangıç için gayet yeterli.! Program yapmamak için uydurulan bahanelere dikkat! Herkesin birçok şey için bir programı vardır!

23 Vakit! Yazma vaktinizi savunmanız gerekebilir. İnsanlar yazma vaktinize saygı göstermeyebilir. Hayır demeyi öğrenmek gerek: Sadece kötü yazarlar size kızabilir. Kötü alışkanlıklarına kapılmayın. Yazma vaktinize tecavüz etmek isteyenler ders saatlerinize, özel vakitlerinize vs. tecavüz etmeyi düşünmezler bile! Profesyonel hayatınızın temel gerçeklerinden biri: Siz profesyonel bir yazarsınız! Nasıl profesyonel bir eğitim elemanıysanız

24 İlham «Ben sadece ilham geldiğinde, içimden geldiğinde yazabiliyorum.» Robert Boice ilham ile yazma miktarı arasındaki ilişkiyi incelemiş: İlham beklemek yazma miktarını artırmıyor, iyice azaltıyor. Bir programa uyarak düzenli yazı yazmak yaratıcı fikirleri artırıyor. Büyük romancılar ve şairler düzenli yazdıkları için üretkenler; ilhamdan dolayı değil.! Yaratıcılık ve üretkenlik ilham işi değildir.

25 Okuma Listeleri, Altyapı vs. «Biraz daha analiz yapmam lazım.», «Birkaç makale daha okumam lazım.» vs. Biriktirerek çalışma alışkanlığından dolayı hiç bunlara vakit bulunamaz. Sadece sizi yazmaktan alıkoyar. Yazmak sadece kağıda bir şeyler dökmek anlamına gelmiyor. Bu tür işleri programlanmış yazma vaktinizde yapabilirsiniz. «Yazmak için uygun teçhizata, yere vs. ihtiyacım var.» Defter, kalem bile yeterli. Tren, vapur vs. seyahatlerinde, evin bir köşesinde vs. bile yazabilirsiniz.

26 Sürecin İlerletilmesi

27 Böl ve Yönet Yazma işi ağır aksak mı gidiyor? Herhangi bir yazma etkinliğini ilerletmenin bir yolu: Etkinliği aşamalara, parçalara bölün. Her bir parça için bir termin tarihi belirleyin. Bu aşamaları da küçük görevlere bölün. Her bir oturumdan önce hangi görevi yerine getireceğinize karar verin. Oturumun ödevi ölçülebilecek şekilde somut olmalı. Böl ve yönet stratejisi İşi daha başa çıkılabilir hale getirir. Emin adımlarla, aşama aşama hedefe yürümenizi sağlar.

28 Ölç Biç İlerlemenizi düzenli olarak takip edip ölçmeniz gerek. Düzenli takip hedeflerinizi ön planda tutar. Sadece takip etmek bile oturup yazmanıza yardımcı olur. Kaydettiğiniz ilerlemeyi ölçmek için bir Excel dosyası tutabilirsiniz. Bunu proje yönetimi için bir yol haritası ve zaman çizelgesi olarak da kullanabilirsiniz. Hedef ve termin tarihi belirleme beceriniz gelişir. Projenizin hedeflerinden birine ulaşınca kendinizi ödüllendirin.

29 Bibliyografya Academic Writing and Publishing: A Practical Guide (James Hartley) Academic Writing for Graduate Students: Essential Tasks and Skills (John M. Swales, Christine B. Feak ) Academic Writing: A Handbook for International Students (Stephen Bailey) Finding Your Way in Academic Writing (Elizabeth Henning, Sarah Gravett, Wilhelm van Rensburg) From Research to Manuscript: A Guide to Scientific Writing (Michael Jay Katz) How to Write a Lot: A Practical Guide to Productive Academic Writing (Paul J. Silvia) Professors as Writers: A Self-Help Guide to Productive Writing (Robert Boice) Scientific Writing: A Reader and Writer's Guide (Jean-Luc Lebrun) Scientific Writing: Easy When You Know How (Jennifer Peat, Elizabeth Elliott, Louise Baur, Victoria Keena) Scientific Writing: Thinking in Words (David Lindsay) The Sense of Style: The Thinking Person's Guide to Writing in the 21st Century (Steven Pinker) Successful Scientific Writing (Janice R. Matthews, Robert W. Matthews) Successful Academic Writing (Andy Gillett, Angela Hammond, Mary Martala) The Handbook of Academic Writing: A Fresh Approach (Rowena Murray, Sarah Moore) Winning the Publications Game: How to Write a Scientific Paper without Neglecting Your Patients (Tim Albert) Write to the Top! How to Become a Prolific Academic (W. Brad Johnson, Carol A. Mullen) Writing for Publication: The Academics Support Kit (Debbie Epstein, Jane Kenway, Rebecca Boden) Writing Scientific Research Articles: Strategy and Steps (Margaret Cargill, Patrick O'Connor)

Daha Kolay ve Daha Çok Nasıl Yazarım?

Daha Kolay ve Daha Çok Nasıl Yazarım? Daha Kolay ve Daha Çok Nasıl Yazarım? Giriş Cem Keskin kimdir? o o o Dilbilim doktoru Enago Bölge Sorumlusu İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi nde Yardımcı Doçent Sunumun kaynağı o o Enago nun 1117 uzmanlık

Detaylı

İçindekiler. Üçüncü baskıya önsöz... xi Teşekkür... xiii Genel bakış... xv

İçindekiler. Üçüncü baskıya önsöz... xi Teşekkür... xiii Genel bakış... xv İçindekiler Üçüncü baskıya önsöz... xi Teşekkür... xiii Genel bakış... xv Giriş: Bir saatte 1000 kelime nasıl yazılır... 1 Bu kitaba neden ihtiyaç var...1 Öğrenciler ne diyor...3 Öğrenciler ne istiyor...

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Seminer MES

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Seminer MES DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Seminer MES 680 2 3+0 0 0 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Doktora Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Doç.

Detaylı

Araştırma ve Yazım Pratiği

Araştırma ve Yazım Pratiği Araştırma ve Yazım Pratiği 3. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU 1 Hipotez Hipotez bir çalışmanın kabulü, savıdır.

Detaylı

Girişimsel Makaleler nasıl yazılır? Prof Dr Fatih Ağalar Genel Cerrahi Bölümü Departman Tarih

Girişimsel Makaleler nasıl yazılır? Prof Dr Fatih Ağalar Genel Cerrahi Bölümü Departman Tarih Girişimsel Makaleler nasıl yazılır? Prof Dr Fatih Ağalar Genel Cerrahi Bölümü Departman Tarih Klinik çalışmalar düzgün yazılmalıdır Hekimler çağdaş literatüre inanmak ve ona göre hasta tedavi etmek durumundadır

Detaylı

Cite While You Write özelliği

Cite While You Write özelliği ResearchSoftware.com 1 Cite While You Write özelliği Atıflar & Şekiller Ekleme EndNote, makalelerinizi yayımcılara elektronik olarak sunmanızı kolaylaştıran daha önceden tanımlanmış birçok Microsoft Word

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. İleri Okuma Ve Yazma I YDI Yarıyıl Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.

DERS BİLGİLERİ. İleri Okuma Ve Yazma I YDI Yarıyıl Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İleri Okuma Ve Yazma I YDI 107 1.Yarıyıl 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

D218 Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik CDA1: CDA5613

D218 Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik CDA1: CDA5613 D218 Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik CDA1: CDA5613 Bölüm 2 Clarke Bu programda D218 ya da bir başka derse çalışmak için en önemli becerilerden birini konuşacağız. Konumuz, not tutmak.

Detaylı

TED ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI (TEDÜ - İYS)

TED ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI (TEDÜ - İYS) TED ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI (TEDÜ - İYS) TEDÜ-İYS ileri düzey bir İngilizce sınavı olup, üniversitemizde lisans eğitimi almak için başvuran öğrencilerin ilgili fakültelerdeki bölümlerinde

Detaylı

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Başlarken AUAd Yazım Kuralları sayfasından size uygun olan şablonu seçiniz. Microsoft Word 2010 ortamı ya da üstü sürümü kullanınız.

Detaylı

İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI SEVİYE 2 DERS MÜFREDATI

İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI SEVİYE 2 DERS MÜFREDATI İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI SEVİYE 2 DERS MÜFREDATI 2017-2018 CEFR seviyesi: A2 Ders Programı: Dersler 8 hafta sürmektedir. Öğrenciler, her gün 4 saat olmak üzere haftanın beş günü İngilizce eğitimi almaktadırlar.

Detaylı

YARATICI YAZMA TEKNİKLERİ GÜZ, 2017

YARATICI YAZMA TEKNİKLERİ GÜZ, 2017 YARATICI YAZMA TEKNİKLERİ GÜZ, 2017 Yrd. Doç. Dr. İlköğretim Bölümü, Sınıf Öğretmenliği ABD Telefone: 363-3350 (5111) E-mail: aysegulatfsu@yahoo.com Dersin İçeriği Bu derste öğrencilere sözlü iletişim

Detaylı

http://kariyer.ieu.edu.tr

http://kariyer.ieu.edu.tr ÖZGEÇMİŞİ ANLAMAK Öncelikle özgeçmişin nedir ve ne işe yarar açıklığa kavuşturalım. Özgeçmiş kim olduğunuzu, eğitim ve deneyimlerinizi içeren iyi sunulmuş bir özettir. Özgeçmişin tek amacı bir staja veya

Detaylı

3. Yazma Becerileri Sempozyumu

3. Yazma Becerileri Sempozyumu http://zikzakgrup.com/ OKUL ÖNCESİ MEKANİK YAZMA SÜRECİ MODEL HİKAYE PLAN, OLMA UNSURLARI SÜSLEME VE SÜRECİ YARATICILIK SUNUM VE ÖLÇÜM TÜRLER Anlama Ses Birlikte yazma Karakter Konu, Fikir, Noktalama

Detaylı

Proje Yönetimi Çalışma Sayfası

Proje Yönetimi Çalışma Sayfası Proje Yönetimi Çalışma Sayfası Bu çalışma sayfası bir projenin her aşamasını planlamanızda size yardımcı olur. Bu çalışma sayfasından projeleriniz için gerektiği kadar çoğaltın ve bütün alanların doldurulduğundan

Detaylı

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri 10.DERS TEZ YAZIMI Gündem Tez Yazımı Tezin Parçaları Özet Giriş Ana Bölümler Sonuçlar Referanslar Ekler Teze Örnekler Tez Süreci Literatür taraması Planlama

Detaylı

MAKALE BAŞLIĞI (18 pt Bold)

MAKALE BAŞLIĞI (18 pt Bold) MAKALE BAŞLIĞI (18 pt Bold) Yazar Adı/Adları (14 pt Bold) Kurum Adı/Adları (12 pt Normal) Özet. 150-250 kelime uzunluğundaki tek bir paragraftan oluşmalıdır. Girintili olmamalıdır. Yukarıdaki Özet başlığında

Detaylı

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Dikkat, * *Dikkati konu üzerinde toplamadan çalışmayı sürdürmek boşuna zaman kaybıdır. Çünkü dikkat olmadan

Detaylı

2.50 VERSİYONUMUZDA YER ALACAK, YENİ TEORİK DERS PROGRAMI KILAVUZU

2.50 VERSİYONUMUZDA YER ALACAK, YENİ TEORİK DERS PROGRAMI KILAVUZU 2.50 VERSİYONUMUZDA YER ALACAK, YENİ TEORİK DERS PROGRAMI KILAVUZU 1 ĐÇĐNDEKĐLER 1. Teorik Ders Programı Hazırlık Aşamaları ve Kontroller... 3 2. Personel ve Derslikler.... 4 3. Teorik Program Đçin Grup

Detaylı

Ulusal müfredat testleri Turkish

Ulusal müfredat testleri Turkish Ulusal müfredat testleri 2019 Turkish Hoşgeldiniz 2019 yaz döneminde, 2 ve. sınıftaki çocuklar SAT sınavlarına girecek. İngilizce ve matematikteki bu sınavlar yeni ulusal müfredatı yansıtacak ve daha titiz

Detaylı

TEDU EPE. B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25%

TEDU EPE. B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25% TEDU İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI İÇERİK ŞEMASI VE TABLOLAR TEDU EPE 1. Oturum 10.00-12.00 2. Oturum 14.00-16.00 A. Dinleme 25% B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25% D. Okuma 25% Dinlerken Cevaplama Kompozisyon

Detaylı

BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU

BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU 1. Başlık ve Kapak Sayfası Başlık sayfası formatı için bölüm web sayfasında bulunan rapor_kapak.docx başlıklı MS Office Word dokümanı kullanılacaktır.

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyıl (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) AKTS Yabancı Dil III FTR215 Güz 3-3 4 Önkoşullar

Dersin Adı Kodu Yarıyıl (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) AKTS Yabancı Dil III FTR215 Güz 3-3 4 Önkoşullar Yabancı Dil III Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Uygulama Laboratuar (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) AKTS Yabancı Dil III FTR215 Güz 3-3 4 Önkoşullar Yok Dersin dili İngilizce Dersin Türü Zorunlu Dersin

Detaylı

Nükhet YILMAZ İlkokul Akademik Koord. HAYAT BİLGİSİ TÜRKÇE Anlama Akıcı Okuma Söz Varlığı Dilbilgisi Kütüphane MATEMATİK

Nükhet YILMAZ İlkokul Akademik Koord. HAYAT BİLGİSİ TÜRKÇE Anlama Akıcı Okuma Söz Varlığı Dilbilgisi Kütüphane MATEMATİK Değerli Velilerimiz, Bu hafta, Dünya Çocuk Hakları gününü ve Öğretmenler Gününü kutladık. Bu günlerin anlam ve önemi için farklı etkinlikler yaptık. Pankartlarımızla okul turu yaparak ortaokul ve Liseli

Detaylı

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme...

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme... İÇİNDEKİLER Ön söz... xiii Amaç... xiii Okuyucu Kitle... xiv Kitabı Tanıyalım... xiv Yazım Özellikleri... xv Teşekkür... xvi İnternet Kaynakları... xvi Çevirenin Sunuşu... xvii Yazar Hakkında... xix Çeviren

Detaylı

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama CÜMLE YÖNTEMİ KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama Okulları için de kullanılmaktadır. Bu yöntemde

Detaylı

1. BİTİRME TEZİ / PROJESİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? Bitirme tezi, uzun bir çalışma süresinde edinilen bilgileri, deneyimleri içereceği için iyi

1. BİTİRME TEZİ / PROJESİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? Bitirme tezi, uzun bir çalışma süresinde edinilen bilgileri, deneyimleri içereceği için iyi 1. BİTİRME TEZİ / PROJESİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? Bitirme tezi, uzun bir çalışma süresinde edinilen bilgileri, deneyimleri içereceği için iyi düzenlenmiş bir yazılı sunum, konu ile ilgilenenler için yararlı

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR II YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR II YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR II YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Makale İncelemeleri 3. Araştırma Metninin Biçimsel Yapısı 3.1. Ön Kısım 3.2. Metin Kısmı 3.3. Son Kısım 4. Araştırma

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yabancı Dil IV FTR214 Bahar 3-3 4 Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yabancı Dil IV FTR214 Bahar 3-3 4 Önkoşullar YABANCI DİL IV Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar Yabancı Dil IV FTR214 Bahar 3-3 4 Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin

Detaylı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI ÖN LİSANS BİTİRME PROJESİ ÖĞRENCİ İSİM AĞUSTOS 2019 DANIŞMAN ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları

Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Akademik İngilizce III ENG201 Güz 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i ENG101 & ENG102

Detaylı

Literatür Değerlendirmesi ARAŞTIRMALARDA LİTERATÜR TARAMASI VE ETİK. Literatür kaynakları neler olabilir?

Literatür Değerlendirmesi ARAŞTIRMALARDA LİTERATÜR TARAMASI VE ETİK. Literatür kaynakları neler olabilir? Literatür Değerlendirmesi ARAŞTIRMALARDA LİTERATÜR TARAMASI VE ETİK Bir konuyu araştırma süreci İlgilendiğiniz alanda, bir soruyu kendinize yanıtlamadan önce o soru hakkında neyin zaten bilindiğini bulmanın

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 5. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ 3 4 5 Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır. Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ FİZİK KİMYA - BİYOLOJİ BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI

FEN VE TEKNOLOJİ FİZİK KİMYA - BİYOLOJİ BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI FEN VE TEKNOLOJİ FİZİK KİMYA - BİYOLOJİ BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI Bilim ve Araştırma-II Prof. Dr. Mehmet AY Çanakkale 07 Temmuz 2008 Proje Nedir? Ne, Niçin : Amaç / Ürün Kiminle : Ekip / Yönetici Ne

Detaylı

Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu

Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu Yaşar Tonta H.Ü. BBY tonta@hacettepe.edu.tr yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/ BBY208 Bahar 2005 2005.02.24 - SLIDE 1 Araştırma Projesi Nasıl

Detaylı

Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı TANIM Bilimsel makale, özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur Kabul edilebilir

Detaylı

BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERĐ 4. seminer

BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERĐ 4. seminer ARAŞTIRMA PRATĐĞĐ 4. seminer PROF. DR. SALĐH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATĐK BÖLÜMÜ BĐLGĐSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 HĐPOTEZ Hipotez bir savdır., deklarasyondur Soru değildir. Hipotezin net ve kısa ifade

Detaylı

şeklinde yürütülen geniş kapsamlı ve detaylı bir çalışmadır.

şeklinde yürütülen geniş kapsamlı ve detaylı bir çalışmadır. T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI II. ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DÖNEM PROJESİ DERSİ YAZIM VE SUNUM KILAVUZU 1. GENEL KONULAR 1.1. Tanım Çukurova Üniversitesi,

Detaylı

Zambak 2. Sınıf Hayat Bilgisi

Zambak 2. Sınıf Hayat Bilgisi Zambak 2. Sınıf Hayat Bilgisi Okul Heyecanım 1-12. kazanımlar Okul Heyecanım 13-23. kazanımlar Okul Heyecanım 23-33. kazanımlar Benim Eşsiz Yuvam 1-21. kazanımlar Benim Eşsiz Yuvam 22-32. kazanımlar Benim

Detaylı

İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR.

İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU 5-6-7-8.SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. ORTAOKUL 5.6.7.8.SINIFLAR Kontenjan İlanı : 07.06.2018 Başvuru Tarihleri : 07-11 Haziran 2018 Başvuru Evrakları :

Detaylı

Makalede Giriş Bölümü Nasıl Olmalıdır? Dr. Füsun Yarış OMÜTF Aile Hekimliği AD OMÜTF ve STO Akademik Gelişim Kursu 1 25.03.2012

Makalede Giriş Bölümü Nasıl Olmalıdır? Dr. Füsun Yarış OMÜTF Aile Hekimliği AD OMÜTF ve STO Akademik Gelişim Kursu 1 25.03.2012 Makalede Giriş Bölümü Nasıl Olmalıdır? Dr. Füsun Yarış OMÜTF Aile Hekimliği AD OMÜTF ve STO Akademik Gelişim Kursu 1 25.03.2012 Makalenin giriş bölümünün yazımı ile ilgili bilgi ve deneyim paylaşımı. Yanıt

Detaylı

www.konusmakulubu.net Neden Konuşma Kulübü? Pek çok insan İngilizce ile ilgili anlıyorum ama konuşamıyorum ifadesini çokça kullanır. Bu durum insanların eğitim hayatından, iş hayatına hatta sosyal hayatına

Detaylı

Facebook. 1. Grup ve Sayfalar. Facebook ta birçok grup ve sayfa üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle iletişime geçebilir ve

Facebook. 1. Grup ve Sayfalar. Facebook ta birçok grup ve sayfa üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle iletişime geçebilir ve Hayatın hemen hemen her alanında bir şekilde karşımıza çıkan Facebook ve Twitter, İngilizce öğrenmek için iyi bir araç olabilir mi? İngilizce eğitimi uzun ve önemli bir süreçtir. Genelde ilkokul çağlarında

Detaylı

English Online Kullanım Kılavuzu

English Online Kullanım Kılavuzu English Online Kullanım Kılavuzu Bu kullanım kılavuzu ile ilgili herhangi bir sorunuz ya da merak ettiğiniz bir şey varsa ilgili web sitemizi inceleyebilirsiniz: http://www.qgroupplc.com/category/qsupport

Detaylı

Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları

Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Akademik İngilizce III ENG201 Güz 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i ENG102 Dersin

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE AKADEMİK YAZMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU

GAZİ ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE AKADEMİK YAZMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 GAZİ ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE AKADEMİK YAZMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU Tarihçe Merkezimiz 15 Mart 2015 tarihinde yönetmeliğimizin 29296 sayılı resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte

Detaylı

Karanlık geceleri ben uykusuz geçirirken, sen sabaha kadar uyuyorsun. Ondan sonra da bana yetişmek istiyorsun. Ne gezer...

Karanlık geceleri ben uykusuz geçirirken, sen sabaha kadar uyuyorsun. Ondan sonra da bana yetişmek istiyorsun. Ne gezer... 1/2 Karanlık geceleri ben uykusuz geçirirken, sen sabaha kadar uyuyorsun. Ondan sonra da bana yetişmek istiyorsun. Ne gezer... ZEMAHŞERİ 2 YÖNETĠM BĠÇĠMLERĠ YÖNETĠCĠ TĠPLERĠ 3 "Dünya'da üç çeşit insan

Detaylı

Çocuklar Için Pedagojik Karne - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Çocuklar Için Pedagojik Karne - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Bir karne dönemi daha yaşıyoruz. Pedagoji Derneği olarak bizler bu karne döneminde dikkatleri karnelere çekmek istiyoruz. Tarihimizde ilk karne kullanımı Osmanlı nın sonlarına denk gelmektedir. Ne ilginçtir

Detaylı

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ EYLÜL 1-2 (16-27-EYLÜL 2013) DOĞA VE EVREN İSTİKAL MARŞI-İKİNDİLER Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği İLKÖĞRETİM SI 1. Okuma kurallarını uygulama:1.5 Okuma yöntem ve tekniklerini kullanır.2. Okuduğu metni

Detaylı

Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları

Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Akademik İngilizce III ENG201 Güz 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i ENG101 & ENG102

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ DERS SAATİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ DERS SAATİ AY HAFTA 016-017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE DERS SAATİ KONU ADI 1 FİİLİMSİLER SÖZCÜKTE ANLAM KAZANIMLAR Fiilimsiyle, fiil ve isim soylu kelimeler arasındaki farkları kavrar.

Detaylı

Seviye 1 Ünite 1 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 1 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 1 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

Seviye 2 Ünite 1 Çalışma Planı

Seviye 2 Ünite 1 Çalışma Planı Seviye 2 Ünite 1 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

SINAV TEKNİKLERİ YAZILI / KLASİK SINAVLAR. Başarılı Olmak İçin Adımlar:

SINAV TEKNİKLERİ YAZILI / KLASİK SINAVLAR. Başarılı Olmak İçin Adımlar: Sınavlarda başarılı olabilmek ve zamanı etkin kullanabilmek için bilgi sahibi olmanın yanısıra, sınav tekniklerini bilmek ve uygulayabilmek de önemlidir. Sınav teknikleriyle ilgili bu bilgileri evdeki

Detaylı

NEDEN TAKIM ÇALIŞMALARI...

NEDEN TAKIM ÇALIŞMALARI... KALİTE TAKIMLARI Birim içi veya birimler arası kalite problemlerini çözmek, süreçlerin kalitesini iyileştirmek için, işi planlamak, uygulamak, kontrol etmek amacıyla kurulan gruplardır. NEDEN TAKIM ÇALIŞMALARI...

Detaylı

2016 EYLÜL MUSTAFAKEMALPAŞA / BURSA T.C. MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİL VE ANLATIM DERSLERİ UYGULAMA SINAVI YÖNERGESİ

2016 EYLÜL MUSTAFAKEMALPAŞA / BURSA T.C. MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİL VE ANLATIM DERSLERİ UYGULAMA SINAVI YÖNERGESİ 2016 EYLÜL Dil ve Anlatım Uygulama Sınavı T.C. MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MUSTAFAKEMALPAŞA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ DİL VE ANLATIM DERSLERİ UYGULAMA SINAVI YÖNERGESİ TÜRK DİLİ

Detaylı

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS İletişim Becerileri ve Akademik Rapor Yazma III. Duygu Oksal, Kaveh Jalilzadeh, Ömer Çiftçi, Semih Gümüşay

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS İletişim Becerileri ve Akademik Rapor Yazma III. Duygu Oksal, Kaveh Jalilzadeh, Ömer Çiftçi, Semih Gümüşay Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS İletişim Becerileri ve Akademik Rapor Yazma III ENG 201 GÜZ 3+0 3 Önkoşullar Bu dersin bir önkoşulu yoktur. Öğretim Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

SUNUM TEKNİKLERİ. Burcu Örentürk Aybat

SUNUM TEKNİKLERİ. Burcu Örentürk Aybat SUNUM TEKNİKLERİ Burcu Örentürk Aybat Isınalım! Çoklu ortam araçlarında sunum hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir fikir/kural/ipucu düşünün. Power Point programını kullanın. Bu fikiri/kuralı/ipucunu

Detaylı

BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU

BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU 1. Başlık ve Kapak Sayfası Başlık sayfası formatı için bölüm web sayfasında bulunan rapor_kapak.docx başlıklı MS Office Word dokümanı kullanılacaktır. Düzenlenmesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ 2. ÖZGEÇMİŞ BÖLÜMLERİ 3. ÖZGEÇMİŞ YAZILIRKEN YAPILAN 10 HATA 4. ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ İÇİN

İÇİNDEKİLER 1. ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ 2. ÖZGEÇMİŞ BÖLÜMLERİ 3. ÖZGEÇMİŞ YAZILIRKEN YAPILAN 10 HATA 4. ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ İÇİN İÇİNDEKİLER 1. ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ 2. ÖZGEÇMİŞ BÖLÜMLERİ 3. ÖZGEÇMİŞ YAZILIRKEN YAPILAN 10 HATA 4. ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ İÇİN ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ Özgeçmişinizi vurgulamak istediğiniz özellikleriniz ve geçmiş deneyimlerinizi

Detaylı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

COŞKU 2.Sınıf Hayat Bilgisi Konu Başlıkları

COŞKU 2.Sınıf Hayat Bilgisi Konu Başlıkları COŞKU 2.Sınıf Hayat Bilgisi Okul Heyecanım 1 10. kazanımlar Okul Heyecanım 11 18. kazanımlar Okul Heyecanım 19 29. kazanımlar Okul Heyecanım 30 34. Benim Eşsiz Yuvam 1 15. kazanımar Benim Eşsiz Yuvam 16

Detaylı

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi OKUMA GELİŞİM DOSYASI 204 OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI Okuma; kelimeleri, cümleleri veya bir yazıyı bütün unsurlarıyla görme, algılama, kavrama

Detaylı

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU EYLÜL 2017 - TRABZON SLAYT 3 İkinci Bölüm Araştırma ve Rapor Hazırlama Teknikleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Çeviri Ekibi /5 Çeviri Önsözü / 6 Şekiller Listesi / 8 Tablolar listesi / 9 Ayrıntılı İçerik / 10

İÇİNDEKİLER. Çeviri Ekibi /5 Çeviri Önsözü / 6 Şekiller Listesi / 8 Tablolar listesi / 9 Ayrıntılı İçerik / 10 İÇİNDEKİLER Çeviri Ekibi /5 Çeviri Önsözü / 6 Şekiller Listesi / 8 Tablolar listesi / 9 Ayrıntılı İçerik / 10 1. Bölüm: Karma Yöntem Araştırmalarının Doğası / 1 2. Bölüm: Karma Yöntem Araştırmalarının

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI BİÇİMSEL ÖZELLİKLER 1. Kullanılacak Dil Tez yazımında Türkçe kullanılmalıdır. Yabancı kökenli olan sözcükler Türkçe karşılıkları ile

Detaylı

KAVRAMSAL/DERLEME ÇALIŞMALAR TAM METİN YAZIM FORMATI

KAVRAMSAL/DERLEME ÇALIŞMALAR TAM METİN YAZIM FORMATI KAVRAMSAL/DERLEME ÇALIŞMALAR TAM METİN YAZIM FORMATI Aşağıda verilen tam metin yazım formatı, çalışmayı genel hatları ile anlatan, okuyucuya ayrıntılı olmasa da ana hatları ile çalışma hakkında bir bilgi

Detaylı

Öz geçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde

Öz geçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA Öz geçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde ettiği becerilerin özetidir. Özgeçmiş

Detaylı

Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları

Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları Akademik İngilizce III (ENG201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Akademik İngilizce III ENG201 Güz 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i ENG102 Dersin

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Raporunun Hazırlanması - 2 2.1.4. Önem Metin / Ana Bölüm Konu üzerinde araştırmaya yapmaya neden ihtiyaç duyulduğu, bu araştırmanın araştırmacılara ve bilime sağlayacağı

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Akademik Yazıma Giriş PSIR 182 2 3 + 0 3 3

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Akademik Yazıma Giriş PSIR 182 2 3 + 0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Akademik Yazıma Giriş PSIR 182 2 3 + 0 3 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

1/8 LİTERATÜR TARAMASI NEDİR -A

1/8 LİTERATÜR TARAMASI NEDİR -A LİTERATÜR TARAMASI KONULAR Literatür taraması nedir? Materyali seçme İyi materyal için araştırma yapma Literatürü değerlendirme Literatür taramasını geliştirme Literatür taramasını bir yüksek lisans/doktora

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ TÜRK DİLİ II (TURK 102) DERSİ İZLENCESİ

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ TÜRK DİLİ II (TURK 102) DERSİ İZLENCESİ ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ 2013-2014 AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ TÜRK DİLİ II (TURK 102) DERSİ İZLENCESİ ÖĞRETİM ELEMANLARI: Öğr. Gör. Dr. Gülşen Çulhaoğlu (gulsen@cankaya.edu.tr) Okt. Naim Atabağsoy (naim@cankaya.edu.tr)

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tez Hazırlama Kılavuzudur

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tez Hazırlama Kılavuzudur T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tez Hazırlama Kılavuzudur Öğrencinin İsmi Öğrenci Numarası Tez Danışmanı Prof./Doç./Yrd. Doç.

Detaylı

BEYİN GÜCÜNÜ KULLANARAK ZAMANI YÖNETMEK - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

BEYİN GÜCÜNÜ KULLANARAK ZAMANI YÖNETMEK - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Geri getirilmesi olanaksız tek şey zamandır. Bazı insanlar zamanı planlı kullanırken, bazıları da cömertçe harcar. Zaman, öncelikler doğrultusunda kullanılırsa kontrol altına alınabilir. Önceliklerin belirlenmesi,

Detaylı

CV yi hazırlayıp göndermenin amacı, iş/staj mülakatına davetiye almaktır. Yani CV, iş/staj bulma sürecindeki ilk ve bu yüzden en önemli aşamadır.

CV yi hazırlayıp göndermenin amacı, iş/staj mülakatına davetiye almaktır. Yani CV, iş/staj bulma sürecindeki ilk ve bu yüzden en önemli aşamadır. Kariyer Merkezi CV HAZIRLARKEN... CV, olumlu bir ilk izlenim uyandırman ve profesyonel olarak kendini göstermen için en önemli araçlardan biridir. Sahip olduğun beceriler ile başvurduğun pozisyonun gerektirdiği

Detaylı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu na hoş geldiniz.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu na hoş geldiniz. ÖĞRENCİ KİTAPÇIĞI İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU YÜKSEK LİSANS İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI 2012-2013 1 Sevgili Öğrenciler; İzmir Ekonomi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu na

Detaylı

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com de Misafir Yazarlık Eylül 2012 de Misafir Yazarlık Nedir? Misafir yazarlık, de yazar olmayan takipçilerimizin yazdıkları herhangi bir yazılarının de yayınlanması anlamına gelir. Kendi bloğunuz olsun ya

Detaylı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA İÇİN ÖNERİLEN ÇEŞİTLİ ÇALIŞMA METODLARI

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA İÇİN ÖNERİLEN ÇEŞİTLİ ÇALIŞMA METODLARI VERİMLİ DERS ÇALIŞMA İÇİN ÖNERİLEN ÇEŞİTLİ ÇALIŞMA METODLARI Etkili olduğu görülmüş çalışma formülleri vardır. Bunlara formül diyoruz çünkü izlenecek belirli işlemleri kapsar. Değişik çalışma işlemlerinin

Detaylı

2. Belgeye Metin Ekleme

2. Belgeye Metin Ekleme METİN İŞLEMLERİ Flashta 2 çeşit metin vardır:1)tlf metni 2)Klasik metin 1)TLF Metni : CS5 ile başlayan metin türü. TLF metni FLA dosyanızın yayınlama ayarlarında ActionScript 3.0 ve Flash Player 10 veya

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı FİİLLER (Anlam-Kip-Kişi- Anlam

Detaylı

İleri İngilizce Dilbilgisi ve Yazma I (ELIT 107) Ders Detayları

İleri İngilizce Dilbilgisi ve Yazma I (ELIT 107) Ders Detayları İleri İngilizce Dilbilgisi ve Yazma I (ELIT 107) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İleri İngilizce Dilbilgisi ve Yazma I ELIT 107 Güz 3 0 0

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM Ders No : 0310340004 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ ATATÜRKÇÜLÜK (5 EYLÜL-27 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinlenenle ilgili soru sormak, görüş

Detaylı

KTO KARATAY UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING <DEPARTMENT NAME>

KTO KARATAY UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING <DEPARTMENT NAME> KTO KARATAY UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING INTERNSHIP REPORT 2013 2014 Name and Surname : [Name Surname] Student ID : [Student ID] Field of Work : Internship Start

Detaylı

DENİZ HARP OKULU YABANCI DİLLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI VE ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Ders Saati (T+U+L) Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y.

DENİZ HARP OKULU YABANCI DİLLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI VE ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Ders Saati (T+U+L) Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. DENİZ HARP OKULU YABANCI DİLLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI VE ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS İLERİ İNGİLİZCE 3 YD-212 II/I 1+0+2 2 3 Dersin

Detaylı

PROJE SÜREÇ DĐAGRAMI. Sunumun amacı: ÇAĞRI. Teslim Tarihi. Proje. Yönetimi. Proje. Müzakere. Yazımı. Sonuçlar. Değerlendirme. Takip ve Raporlama

PROJE SÜREÇ DĐAGRAMI. Sunumun amacı: ÇAĞRI. Teslim Tarihi. Proje. Yönetimi. Proje. Müzakere. Yazımı. Sonuçlar. Değerlendirme. Takip ve Raporlama AB 7. Çerçeve Programı Proje Hazırlama Süreci Başarılı Bir Proje için Öneriler Burcu GÖĞÜŞ DOĞAN Güvenlik Araştırmaları Alanı Ulusal Đrtibat Noktası 25 Ekim 2010 PROJE SÜREÇ DĐAGRAMI Sunumun amacı: Proje

Detaylı

AB 7.Çerçeve Programı Projelere Nasıl Dahil Olabilirsiniz?

AB 7.Çerçeve Programı Projelere Nasıl Dahil Olabilirsiniz? AB 7.Çerçeve Programı Projelere Nasıl Dahil Olabilirsiniz? K. Melike SEVİMLİ TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Sağlık Ulusal İrtibat Noktası İÇERİK Projedeki durumunuzu belirlemek

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 6. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi 4 5 Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Kök ve eki kavrar.

Detaylı

Microsoft Office Publisher 2016

Microsoft Office Publisher 2016 Microsoft Office Publisher 2016 Publisher 2016 Publisher görsel açıdan zengin, profesyonel görünümlü yayınlar oluşturmanıza yardımcı olan bir masaüstü yayımcılık uygulamasıdır. Bilgisayarınızda Publisher'la

Detaylı

Bilimsel yazı formülü IMRAD. Bilimsel Makale. Bilimsel makale. Çalışmayı yaparken taslak yazmaya başla

Bilimsel yazı formülü IMRAD. Bilimsel Makale. Bilimsel makale. Çalışmayı yaparken taslak yazmaya başla Bilimsel yazı formülü IMRAD Dr. Nevzat KARABULUT Baş Editör Diagnostic and Interventional Radiology nkarabulut@yahoo.com Bilimsel Makale Fazla miktardaki karmaşık olabilecek veriyi okuyucuya kolayca okunur

Detaylı

Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte gelecek iki haftanın çalışma planı! Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 6-7 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri

Detaylı

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır.

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. Tanıtım Sunumu 1 Amaç Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. 1 Amaç Kendine güveniyor musun? Uzmanlık

Detaylı

İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI SEVİYE 1 DERS MÜFREDATI

İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI SEVİYE 1 DERS MÜFREDATI CEFR Seviyesi: A1 İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI SEVİYE 1 DERS MÜFREDATI 2017-2018 Ders programı: Ofis saatleri: Birebir dersler: Seviyenin tanımı: Bu seviyenin hedefleri: Dersler 8 hafta sürmektedir. Öğrenciler,

Detaylı

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU Güncelleme tarihi: 05.12.2018 1. GİRİŞ DIŞ KAPAK İÇ KAPAK Sayfa No (tüm sayfa numarala rı alt ortada Numaralanmaz AÇIKLAMALAR Son teslimde tez bez

Detaylı