GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ 00000002012
AÇIKLAMA 1. Bu kitapçıkta Kamu Personel Seçme Sınavı Genel Yetenek Testi ve Genel Kültür Testi bulunmaktadır. 2. Bu test için verilen toplam cevaplama süresi 120 dakikadır (2 saat). 3. Genel Yetenek Testi ve Genel Kültür Testinin her birinde 60 soru vardır. 4. Bu kitapçıktaki testlerde yer alan her sorunun sadece bir doğru cevabı vardır. Bir soru için birden çok cevap yeri işaretlenmişse o soru yanlış cevaplanmış sayılacaktır. 5. Bu testler puanlanırken her testteki doğru cevaplarınızın sayısından yanlış cevaplarınızın sayısının dörtte biri düşülecek ve kalan sayı o testle ilgili ham puanınız olacaktır. Bu nedenle, hakkındaki hiçbir fikriniz olmayan soruları boş bırakınız. Ancak, soruda verilen seçeneklerden birkaçını eleyebiliyorsanız kalanlar arasında doğru cevabı kestirmeye çalışmanız yararınıza olabilir. 6. Sınavda uyulacak diğer kurallar bu kitapçığın arka kapağında belirtilmiştir.
2012 - KPSS / Lisans GENEL YETENEK TESTİ 00000011 1. Bu testte 60 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kağıdının Genel Yetenek Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Hem bir yolculuğa çıkacaksın hem de elinde bir harita, pusula olmayacak! Yolun sonu nereye varıyor bilmeyeceksin, olacak iş mi bu? İşte böylesi durumlarda sorarsın bir yazar olarak senden öncekilere: Niçin çıktın yola? Niçin kaldın yarı yolda? ya da Nasıl vardın, varmayı düşlediğin noktaya? Bu parçada geçen elinde bir harita, pusula olmama sözüyle yazarlarla ilgili olarak anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Gerçekçi ve gözlemci bir anlatımı yeğlememe B) Okurların yaşamını zenginleştirecek bir amaca yönelmeme C) Deneyimli yazarların birikiminden yararlanmama D) Yapıtlarını oluştururken değişik alanların verilerini kullanma E) Yapıtlarını, okurların ilgi ve beklentileri doğrultusunda oluşturma 3. (I) Ankara da köpek balıklarıyla yüzmek ister misiniz? (II) Ankara, köpek balığı ve yüzmek sözcükleri ancak bir şakada yan yana gelebilir, deyip ciddiye almamazlık etmeyin bu soruyu. (III) Ankara da yeni açılan devasa akvaryumdan söz ediyorum. (IV) Türkiye nin bu en büyük akvaryumunda 12 bin balık yaşıyor. (V) Bugüne kadar balıkla ilişkisi tava ve ızgarayla sınırlı olan Ankaralılar için alışılmadık bir yer Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) I incide, merak uyandırılmaya çalışılmıştır. B) II ncide, uyarıda bulunulmuştur. C) III üncüde, açıklama yapılmıştır. D) IV üncüde, kanıtlanabilir veri kullanılmıştır. E) V incide, kesinlik belirtilmiştir. 2. (I) Her sabah sokağa çıktığımda İstanbul da yaşadığım için ne kadar şanslıyım! diyorum. (II) Belki her gün pek çok sorunla yüz yüze geldiğiniz için bana karşı çıkacaksınız. (III) Ama beni, okumak kadar besleyen, benim için başlı başına bir kitaplık değeri taşıyan kenttir İstanbul. (IV) Ancak bir yandan da içim acıyor İstanbul için. (V) Çözülmeyen ve çözülemeyecek gibi görünen sorunları yüzünden değil bu. (VI) Eşine az rastlanır güzelliğe, ruha sahip yüzlerce yıllık bu kentin yakın tarihini ortaya koyan özellikli sokakları birer birer yok olduğu için Bu parçada, I. cümlede öne sürülen düşünceningerekçesi, numaralanmış cümlelerin hangisindebelirtilmiştir? A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI. 4. (I) Romanlarımda karakterleri oluştururken çok sıkıntı çekerim. (II) Okuyucunun kabulleneceği ve onun belleğinde iz bırakacak kişiler oluşturmak benim için çok önemli. (III) Bu, tarihî bir roman olduğu için karakterlerinin çoğu, bilinen kişiler. (IV) Dolayısıyla benim fazla katkım olmadan sayfalardaki yerlerini aldılar. (V) Tanınmamış olanlarla yeni oluşturduklarım ise bilinen karakterlerle boy ölçüşecek kadar canlıdır. Roman karakterlerini konu alan bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) I incide, oluştururken güçlükle karşılaşıldığından söz edilmiştir. B) II ncide, hangi nitelikleri taşımasının amaçlandığı belirtilmiştir. C) III üncüde, söz konusu yapıtın türü ve kimi özellikleriyle ilgili bilgi verilmiştir. D) IV üncüde, önceki cümlede belirtilen nitelikleri taşıyanların oluşturuluşuyla ilgili açıklama yapılmıştır. E) V incide, sözü edilen yapıttakilerin başka yapıtlardakinden üstün nitelikli olduğuna değinilmiştir. 1 Diğer sayfaya geçiniz.
2012 - KPSS / Lisans 00000011 5. (I) Derin bir uykunun ardından gözlerimi açtığımda beliren o ilk görüntüleri hayal meyal hatırlıyorum şimdi. (II) Başımın üstünde asılı duran cibinlik, yatak odasının tahta tavanında dolaşan küçük, sevimli, pembe kertenkeleler, günün ilk ışıkları ile parıldayan Seyhan Irmağı hızla geçip gidiyor gözümün önünden. (III) Yastığımın altına koyduğum, giymeye kıyamadığım yeni iskarpinlerimi şefkatle okşadıktan sonra çoraplarımı ayağıma aceleyle geçirip aşağıya iniyorum. (IV) Kahvaltı masasında reçeller, peynirler ve annemin kızarttığı ekmekler duruyor. (V) Bahçeye açılan kapıdan dışarı çıkıyorum, limon ve mandalina ağaçlarının yeşil serinliğini hissediyorum. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde öznellik söz konusu değildir? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. 7. Gerçek nedir? diye sormuşlar bir bilgeye. Hiçbir I II yalanı kaldırmayan şey. karşılığını vermiş. Tıpkı III IV sanat gibi V Bu parçadaki numaralanmış sözcüklerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) I'inci, zamir olarak kullanılmıştır. B) II'nci, sayı sıfatı olarak kullanılmıştır. C) III'üncü, ad olarak kullanılmıştır. D) IV'üncü, zarftır. E) V'inci, edattır. 8. (I) Aile apartmanıydı bizimki, anneannem de üst katımızda otururdu. (II) Salondaki üç televizyonu hiç kapatmadan izleyen tam bir dizi tutkunuydu. (III) İki diziyi aynı anda izler, hiçbir ayrıntıyı kaçırmaz, bir de her birine yorum yapardı hepimizin şaşkın bakışları arasında. (IV) Bir diğer tutkusu ise yemek pişirmekti. (V) Ben de sık sık yanına gider, getir götür işlerinde ona yardım ederdim. (VI) Sanırım sofra sanatına ve yemeklere duyduğum ilgi o zamanlar başladı. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisinin yüklemi, yardımcı eylemle kurulmuş birleşik eylemdir? A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI. 6. Antoninler Çeşmesi; MS 161-180 yılları arasında, Roma İmparatorluğu nun görkemli kenti Sagalassos ta I yapıldı. Sonra şiddetli bir depremle yıkıldı ve efsaneler II arasındaki yerini aldı. Neredeyse III 1800 yıl sonra, 1994 yılında Sagalassos Antik Kenti nde yapılan heyecan verici kazılarda bu IV V olağanüstü çeşmenin parçaları yeniden gün ışığına kavuştu. Bu parçadaki numaralanmış sözcüklerden hangisini niteleyen bir söz kullanılmamıştır? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. 9. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcükler tür bakımından birbirinden farklıdır? A) Çocuğun kapıyı açması ile kapatması bir oldu. Buraya, danışma dan alınan elektronik kart ile girilebiliyor. B) Toplantıdan önce o raporu okudunuz mu? Bu havada dışarıya paltosuz mu çıkıyorsun? C) O, her zaman günün modasına göre giyinir. Geçerken bizi fark etmediğine göre kafası meşgul olmalı. D) Senin bu iyiliklerini ölsem de unutmam. Ona böyle sözler söylemen hiç de yakışık almadı. E) Aradığın bilgiyi ancak bu kitapta bulabilirsin. Bu tür yiyecekleri ancak sağlıklı insanlar yiyebilir. 2 Diğer sayfaya geçiniz.
2012 - KPSS / Lisans GENEL YETENEK TESTİ ÇÖZÜMLERİ 00000010 1. Bu tip sorularda verilen sözün gerçek anlamından yola çıkılarak mecaz anlamına ulaşılır. Öncülde geçen harita ve pusula yön bulmaya yarar. Parçada, deneyimli yazarlar da yeni yazarlara yol gösterecek bir harita, bir pusula olarak düşünülmüştür. Harita ve pusula kullanmama da Deneyimli yazarların birikiminden yararlanmama ifadesini anlatmak için kullanılmıştır. Cevap C 6. Niteleyici sözcükler ismi ya da fiili çeşitli yönlerden niteleyen sıfat ya da zarflardır. Cümlede görkemli kent, şiddetli deprem, efsaneler arasındaki yeri ve heyecan verici kazı ifadeleri sıfat tamlamalarıdır. IV. söz ise nitelenen bir söz değil, niteleyen sözdür. görkemli kent efsaneler arasındaki yeri Cevap D şiddetli deprem heyecan verici kazı 2. I. cümlede yazar İstanbul da yaşadığı için ne kadar şanslı olduğunu belirtmiş, bunun nedenini (gerekçesini) de III. cümlede İstanbul un başlı başına bir kitaplık olması şeklinde ifade etmiştir. Cevap B 3. V. cümlede, Ankara ya yönelik bir saptama yapılmıştır. Kesinlik bildiren ifadeler sayısal olarak ya da mutlaka, kesinlikle, elbette vb. sözlerle pekiştirilen yargılardır. V. cümlede herhangi bir kesinlik yoktur. Cümle zaten öznel bir ifade belirttiği için kesin olması söz konusu değildir. I. cümlede, soru sorularak merak uyandırılmış; II. cümlede geçen ciddiye almamazlık etmeyin bu soruyu. ifadesiyle uyarıda bulunulmuş; III. cümlede, önceki cümleler açıklanmış ve IV. cümlede 12 bin balık yaşıyor ifadesiyle kanıtlanabilir sayısal veri sunulmuştur. 4. V. cümlede, sözü edilen kitaptaki karakterlerin diğer karakterlerle denk olduğu belirtilmiştir, herhangi bir üstünlükten söz edilmemiştir. I. cümlede çok sıkıntı çekerim ifadesiyle güçlükle karşılaşıldığı belirtilmiş; II. cümlede geçen okuyucunun kabulleneceği ve onun belleğinde iz bırakacak kişiler oluşturmak ifadesiyle amaç belirtilmiş; III. cümlede geçen tarihi roman ve karakterlerin çoğu bilinen kişiler ifadesiyle eserin türü ve içeriğiyle ilgili bilgi verilmiş; IV. cümlede benim fazla katkım olmadan ifadesiyle de önceki cümlede belirtilen karakterlerin oluşturuluşuna yönelik bilgi verilmiştir. 5. Öznel yargı, kişinin düşüncelerine yer verilen anlatımdır. I. cümlede hayal meyal hatırlıyorum, II. cümlede sevimli, III. cümlede şefkatle ve V. cümlede yeşil serinliği ifadeleri söyleyenin yorumunu içerdiği için öznel yargılardır. IV. cümlede herhangi bir öznel yargıya yer verilmemiştir. Cevap D 7. I numaralı Nedir? sorusuna yönelik verilebilecek yanıtlar çeşitli durumların, olguların yerini tutacağı için bu ifade soru zamiridir. III. sözcük karşılık sözcüğünün çekim eki almış halidir. IV numaralı tıpkı sözcüğü yüklemi aynen, olduğu gibi anlamlarıyla niteleyen bir zarftır. V numaralı gibi sözcüğü benzerlik anlamı veren bir edattır. II numaralı sözcük sayı sıfatı değil, belirsizlik anlamı veren bir belgisiz sıfat tır. Sayı sıfatları varlıkların adetlerini belirtir. Dolayısıyla B seçeneğindeki ifade yanlıştır. Cevap B 8. Yardımcı eylemlerle yapılan bileşik eylemler, etmek, olmak, eylemek, kılmak gibi sözcüklerle yapılır. Örneğin, terk etmek, mutlu olmak, dans etmek, hapsolmak gibi V. cümlenin yüklemi de yardım etmek şeklinde bir bileşik eylemdir. Diğer cümlelerin yüklemlerinde (otururdu, dizi tutkunuydu, yorum yapardı, yemek pişirmekti, başladı.) etmek, olmak, eylemek fiillerine yer verilmemiştir. Cevap D 9. A seçeneğinde ilk cümlede geçen ile sözcüğü ve anlamına geldiği için bağlaçtır. İkinci cümlede geçen ile sözcüğü birliktelik anlamı veren bir edattır. B ve D seçeneğinde geçen altı çizili sözcükler bağlaç, C ve E seçeneklerindeki sözcükler ise edattır. Cevap A 10. Ara söz, cümlelerde ifadenin arasına ek bir açıklama ekleme için iki virgül ya da iki kısa çizgi arasında gösterilen sözlerdir. V. cümlede ara söz yoktur. Cümledeki virgüller, benzer ögeleri ayırmak için kullanılmıştır. I. cümlede vardır sözcüğü yüklem olduğu için bu cümle isim cümlesidir. II. cümlede özgüdür ve örülmüştür yüklemleri sıralanmıştır. III. cümlede yüklemde belirtilen dönüşmek fiili gerçekleştiğinden cümle biçimce ve anlamca olumludur. IV. cümlede yüklemin dışında cümlede süzülenler fiili de kullanıldığı için bu cümlede birden fazla yargı belirtilmiştir. Bu cümleler bileşik cümle olarak adlandırılır. 1 Diğer sayfaya geçiniz.
GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ 00000002011
AÇIKLAMA 1. Bu kitapçıkta Kamu Personel Seçme Sınavı Genel Yetenek Testi ve Genel Kültür Testi bulunmaktadır. 2. Bu test için verilen toplam cevaplama süresi 120 dakikadır (2 saat). 3. Genel Yetenek Testi ve Genel Kültür Testinin her birinde 60 soru vardır. 4. Bu kitapçıktaki testlerde yer alan her sorunun sadece bir doğru cevabı vardır. Bir soru için birden çok cevap yeri işaretlenmişse o soru yanlış cevaplanmış sayılacaktır. 5. Bu testler puanlanırken her testteki doğru cevaplarınızın sayısından yanlış cevaplarınızın sayısının dörtte biri düşülecek ve kalan sayı o testle ilgili ham puanınız olacaktır. Bu nedenle, hakkındaki hiçbir fikriniz olmayan soruları boş bırakınız. Ancak, soruda verilen seçeneklerden birkaçını eleyebiliyorsanız kalanlar arasında doğru cevabı kestirmeye çalışmanız yararınıza olabilir. 6. Sınavda uyulacak diğer kurallar bu kitapçığın arka kapağında belirtilmiştir.
2011 - KPSS / Lisans GENEL YETENEK TESTİ 0000009 1. Bu testte 60 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kağıdının Genel Yetenek Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Kişiliğimizin oluşup gelişmesinde okuduklarımızın büyük payı vardır. Her yazar, kişiliğimizin temeline ayrı bir taş koyar. Bu, edebiyatın temel işlevlerinden biridir. Bu parçadaki altı çizili cümleyle, yazarlara ilişkin olarak anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Duyuş, davranış özelliklerimizi geliştirip zenginleştirdikleri B) Bizi yanlış düşüncelerden uzaklaştırdıkları C) Yaşama biçimimizi belirledikleri D) Bizi başka insanların dünyasına taşıdıkları E) Yaşamı sevme, ondaki güzellikleri görme gücümüzü pekiştirdikleri 2. Kendi aralarında üç beş sözcükle konuşan gençlerimizi gördükçe onların, beyin ve dil yetilerinin daha gelişme evresindeyken kurumuş olmasından kaynaklanan sözcüksel çölleşme içinde olduklarının ayrımına varıyorum. Bu cümledeki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) Anlatımsal yavanlık B) Düşünsel sınırlılık C) Duyguları yansıtmada eksiklik D) Algısal yetersizlik E) Kural tanımazlık 4. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, ayraç içinde verilenlerle uyuşmamaktadır? A) Benim müziğe yaklaşımım, çevremdeki müzisyenlerin çoğunun benimsediği bu akımla örtüşmüyor (karşılaştırma). B) Onun hangi albümünü alırsanız alın, niteliksizlikle, özensizlikle ya da düzeysizlikle karşılaşmayacağınızdan emin olabilirsiniz (nesnellik). C) Ülkemizde yetişmiş piyanistlerin bir kısmı, ilk albümlerinin repertuvarında gösterdikleri başarıyı sonrakilerde gösteremiyor (saptama). D) Son albümlerindeki başarısızlıkları, önceki çalışmalarında kazandıkları başarıdan dolayı duydukları aşırı öz güvenden kaynaklanmış olabilir (tahmin). E) Türkiye de dünyaca ünlü piyanistlerin yetişmiş olması, sanatımızın gelecek vadettiğini gösteriyor (çıkarım). 3. İnsanoğlunun çaresizliğe düştüğü, yaşadığı toplumsal ortamda bir başına, yapayalnız kaldığı ve başkalarının yardımına gereksinim duyduğu anlar vardır. Böyle zamanlarda her kapıyı çalar. Ne var ki bütün kapılar kapanmıştır yüzüne. Tam anlamıyla bir çaresizlik içindedir. Bir öyküye, bir romana konu olabilecek böyle bir durumu ---- deyimiyle somutlaştırıcı bir biçimde ne güzel anlatmıştır Türkçemiz. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur? A) ötesi çıkmaz sokak B) havanda su dövmek C) yer demir gök bakır D) dört duvar arasında E) iki arada bir derede 5. (I) Bu kitap, ünlü dil bilimcinin dostları, öğrencileri, şair ve yazar arkadaşlarıyla paylaştığı anılarından oluşuyor. (II) Yazılara ek olarak fotoğraflara da yer verilmiş. (III) Bu kitap yazara bir saygı duruşu niteliğinde. (IV) Dil bilimini genç kuşaklara eğlenceli üslubuyla anlatan yazar, bir eğitimci aynı zamanda. (V) Onun bu yapıtı, okuyanların, yazarı her yönüyle tanımalarına olanak sağlıyor. Bir kitap ve yazarına ilişkin bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) I. cümlede, içeriğiyle ilgili bilgi veriliyor. B) II. cümlede, kapsamındaki çeşitliliğe değiniliyor. C) III. cümlede, taşıdığı anlam açıklanıyor. D) IV. cümlede, mesleki durumuyla ilgili bilgi veriliyor. E) V. cümlede, farklı bir tutumu üzerinde duruluyor. 1 Diğer sayfaya geçiniz.
2011 - KPSS / Lisans 0000009 6. (I) Bebeğiniz bir yaşına yaklaşırken artık yalnızca, annesinin ya da babasının ona okuduğu kitaptaki resimlerle ilgilenmez. (II) Onların söylediklerine de kulak vermeye başlar. (III) Onun kolayca anlayabilmesi için karmaşık olmayan, basit hikâyeler seçmelisiniz. (IV) Okuduklarınızı onunla birlikte tekrar etmeye çalışmalısınız. (V) Bu, bebeğin dil ve zekâ gelişimi bakımından çok önemlidir. Bebeklere, annelere ve babalara ilişkin bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) I. cümlede, açıklanacak bir değişikliğin ipuçları verilmiştir. B) II. cümlede, I. cümlede belirtilenin ne olduğu açıklanmıştır. C) III. cümlede, okunacak hikâyelerin nitelikleriyle ilgili ölçüt belirtilmiştir. D) IV. cümlede, okunanların, bebeğin bildiği sözcüklerden oluşması gerektiği belirtilmiştir. E) V. cümlede, IV. cümlede önerilenin yararları dile getirilmiştir. 9. Edebiyatın, okuru evindeki rahat koltuğundan kaldırma ve onu eyleme sürükleme gücüne sahip I olduğu hep göz ardı edilir. Bu sözümden, edebiyatın II bir propaganda aracı olması gerektiğini savunduğum anlaşılmasın. Ben okurunu bilinçlendiren edebiyatı III severim. Ama yazınsallığı öldürmeden, türü kötüye IV kullanmadan ve yaptığı işin hakkını vererek... Bu parçadaki altı çizili sözcüklerin türleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla, doğru olarak verilmiştir? A) Zamir, isim, isim, sıfat B) İsim, zarf, sıfat, isim C) Zamir, zarf, isim, isim D) İsim, sıfat, sıfat, zarf E) İsim, sıfat, zamir, sıfat 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ayraçlarla belirtilen yerlere ötekilerden farklı bir noktalama işareti konulmalıdır? A) Buraya yerleşince ev almışlar, büyükbaş hayvan almışlar ( ) ipek böcekçiliği, dokumacılık yapmışlar. B) Kabadayı ( ) şımarık bir delikanlı on sekiz yaşındaki dayımla tartışmış. C) Ailece aldıkları karar, hiç yılmamak, teslim olmamak ( ) sonuna kadar direnmekmiş. D) Yaşar Bey'in kiraladığı üç katlı ( ) her katında ikişer oda bulunan teraslı eve yerleşmişler. E) Sabah erkenden kalkıyor ( ) dükkânı açıp ortalığı topluyormuş. 10. Mavi kapıları, suya gömülmüş ağaçları, I II çöpleri karıştıran kedileri, kıyıdaki sazlıkları çekmek IV III için fotoğraf makinemi yanıma aldım. V Bu cümledeki numaralanmış tamlamalardan hangisi tür bakımından ötekilerden farklıdır? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A) Bu fakültede sekiz yüz elli öğrenci eğitim görüyor. B) Marmara denizindeki kirlilik oranının günden güne arttığı söyleniyor. C) Bahçeye çıkarken üzerine pembe bir şal almıştı. D) Romanında çocukluk günlerine çokça yer vermişti. E) Daha on beş yaşındayken yaşamın acı yüzüyle tanışmıştı. 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -ş eki bir eylemin karşılıklı olarak yapıldığını gösterme işleviyle kullanılmıştır? A) Kuşlar havada cıvıldayarak uçuşuyordu. B) Birbirlerini görmeden yıllarca yazışmışlar. C) Bu, yorucu bir yürüyüştü. D) Hepsi aynı anda sağa sola kaçıştılar. E) Bu, çok görkemli bir açılıştı. 2 Diğer sayfaya geçiniz.
2011 - KPSS / Lisans GENEL YETENEK TESTİ ÇÖZÜMLERİ 0000009 1. Altı çizili söz mecaz anlamıyla düşünüldüğünde, kişiliğe konan temel taş ifadesinden A seçeneğindeki duyuş, davranış özelliklerinin gelişip zenginleşmesi ifadesine ulaşılır. Bu sorularda altı çizili ifadenin gerçek anlamından yola çıkılır ve mecaz anlama ulaşılır. Cevap A 2. Çölleşme gerçek anlamıyla düşünüldüğü zaman verimsizleşme, yoksunluk, sınırlılık vs. kavramları çağrıştırır. Dolayısıyla sözcüksel çölleşme ifadesi de buna uygun olmalıdır. E seçeneğindeki kural tanımazlık ifadesinin bu kavramlarla ilgisi yoktur; burada bilinçli bir davranış söz konusudur. 3. Verilen parça C seçeneğindeki yer demir, gök bakır deyiminin de yorumudur. Soru aslında bir deyim anlamı sorusudur. Bu deyim çaresizliği anlatmak için kullanılır. Cevap C 4. Nesnel anlatım söyleyenin yorumunu içermeyen, kişisel ifadelerden uzak anlatımdır. Doğruluğu herkesçe kabul edilir. B seçeneğindeki niteliksiz, özensizlik, düzeysizlik ifadeleri söyleyenin düşüncelerini gösteren öznel ifadelerdir. Dolayısıyla cümlede nesnel anlatım söz konusu değildir. Cevap B 5. Parçanın V. cümlesinde, sözü edilen kitabın, yazarının, okuyucu tarafından tanınmasına imkan sağladığı ifade edilmiştir. Yazarın farklı bir tutum sergilediğiyle ilgili bir ifadeye parçada yer verilmiştir. 6. Parçanın IV. cümlesinde okunanların bebekle birlikte tekrar edilmesi önerilmiştir. Bebeğin bildiği kelimelere yönelik bir ifade söz konusu değildir. Cevap D 7. A seçeneğindeki boşluğa, virgülle ayrılmış öğeleri gruplamak amacıyla noktalı virgül (;) konulmalıdır. B, C ve D seçeneklerinde eş görevli ögeleri ve E seçeneğinde sıralı cümleleri ayırmak için de virgül (,) kullanılmalıdır. Cevap A 8. Coğrafi yer isimleri (deniz, göl, dağ, ırmak vs) TDK nin son yazım kurallarına göre büyük harfle yazılır. Bu yüzden Marmara denizi yazımı yanlıştır; doğru yazım Marmara Denizi şeklinde olmalıdır. Cevap B 9. Cümledeki onu sözcüğü bir kişinin yerini tuttuğu için kişi zamiri, II numaralı hep sözcüğü yüklemi zaman açısından sınırladığı için zaman zarfı, edebiyatı ve yazınsallığı sözcükleri ise isimdir. Cevap C 10. Tamlama bilgisinin sorulduğu bu soruda isim tamlaması ve sıfat tamlaması ayrımı sorulmaktadır. Pratik olarak sıfat olan yerde sıfat tamlaması da vardır denebilir. Dolayısıyla altı çizili ifadelerdeki sözcükler buna göre incelenmelidir. A seçeneğindeki mavi kapılar sıfat isim B seçeneğindeki suyu gömülmüş ağaçlar sıfat isim C seçeneğindeki çöpleri karıştıran kediler D seçeneğinde sıfat kıyıdaki sazlıklar sıfat isim isim ifadelerinde sıfatlar görülmektedir. Sıfatlar, isimleri niteleyen ya da belirten sözcük ya da sözcük öbekleridir. E seçeneğinde fotoğraf makinesi ifadesinde her iki sözcük de isim olduğu için bu ifade bir isim tamlamasıdır. 11. Fiil çatılarının (işteş çatı) sorulduğu bu soruda, anlam bilgisinden hareketle de soru çözülebilir. B seçeneğinde yıllarca yazıştılar ifadesi, yıllarca birbirlerine yazdılar anlamına gelmektedir. İşteş çatı işi karşılıklı yapma anlamındadır: bakışmak, atışmak, dövüşmek... Cevap B 12. Bir sözcük ya da söz öbeği, bir ismi nitelerse sıfat, bir eylemi nitelerse zarf görevine geçer. Soruda bu ayrım sorulmaktadır. A seçeneğinde kana kana içtik zarf fiil B seçeneğinde pırıl pırıl parlıyordu zarf fiil C seçeneğinde şırıl şırıl akıyordu zarf fiil E seçeneğinde doya doya seyrettik zarf fiil ifadelerinde ikilemeler zarf görevinde kullanılmıştır. D seçeneğinde ise kucak kucak papatya sıfat isim ifadesinde ikileme, sıfat göreviyle kullanılmıştır. Cevap D 13. Dolaylı tümleç ismin yönünü, yerini gösteren ve nereye, kime, nerede, kimde, nereden, kimden sorularına yanıt veren öğelerdir. Belirtili isim tamlaması, tamlayan ve tamlanan öğelerinin ek aldığı tamlamalardır: adamın şapkası çocuğun ağlaması, sıfırın tahtası... Buna göre E seçeneğindeki odanın penceresinden ifadesi hem dolaylı tümleçtir hem de belirtili sim tamlaması özelliklerini taşımaktadır. 1 Diğer sayfaya geçiniz.