Düşük Kalorili ve Kalorisiz Tatlandırıcılar Konferans Raporu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Düşük Kalorili ve Kalorisiz Tatlandırıcılar Konferans Raporu"

Transkript

1 Düşük Kalorili ve Kalorisiz Tatlandırıcılar Konferans Raporu

2 İçerik Konferans Programı & Oturum Detayları Ön Son Test Değerlendirme Referanslar

3 Konferans Programı & Oturum Detayları

4 Konferans Programı Gün I Ankara 12: - 13:3: Oturum I Tatlandırıcıların Güvenliği Prof. Dr. Muhittin Tayfur: Aspartam Tüketimi ve Sağlık İlişkisi Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi, Türkiye Prof. Dr. Ali Esat Karakaya: Tatlandırıcı Güvenliği Toksikoloji Profesörü, Türk Toksikoloji Derneği, Türkiye 14:15-15:45: Oturum II Tatlandırıcı ve Sağlık Sigrid Gibson: Düşük Kalorili Tatlandırıcılar ve Diyet Kalitesi Kayıtlı Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı & Direktör, Sig-Nurture Ltd.,UK Prof. Dr. Lluis Serra-Majem : Düşük Kalorili Tatlandırıcılar ve Sağlık Literatürü Profesör, Las Palmas de Gran Canaria Universitesi, İspanya Dr. Caomhan Logue : Düşük Kalorili Tatlandırıcılar ve Halk Sağlığı Açısından Obezite Profesör, Ulster Üniversitesi, Kuzey İrlanda 16:15-17:45: Oturum III Stevia Keith-Thomas Ayoob: Tatlandırıcı olarak Stevianın Geliştirilmesi & Sağlıkta Artan Önemi Kayıtlı Diyetisyen, Doçent, Emeritus Profesör, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Albert Einstein Tıp Fakültesi, New York Dr. Ashley Roberts: Steviol Glikozit Değerlendirmesi Düzenleyici Toksikolog İntertek, Başkan Yardımcısı Food Nutrition Group Prof. Dr. Taner Damcı Stevia nın Türkiye de ve Dünyada Diyabet, Obezite ve Sağlığa Katkıları Profesör, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü

5 Konferans Programı Gün II Istanbul 12: - 13:3: Oturum I Tatlandırıcıların Güvenliği Prof. Dr. Muhittin Tayfur: Aspartam Tüketimi ve Sağlık İlişkisi Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi, Türkiye Prof. Dr. Ali Esat Karakaya: Tatlandrıcı Güvenliği Toksikoloji Profesörü, Türk Toksikoloji Derneği, Türkiye 14:15-15:45: Oturum II Tatlandırıcı ve Sağlık Sigrid Gibson: Düşük Kalorili Tatlandırıcılar ve Diyet Kalitesi Kayıtlı Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı & Direktör, Sig-Nurture Ltd.,UK Prof. Dr. Lluis Serra-Majem : Düşük Kalorili Tatlandırıcılar ve Sağlık Literatürü Profesör, Las Palmas de Gran Canaria Universitesi, İspanya Dr. Caomhan Logue : Düşük Kalorili Tatlandırıcılar ve Halk Sağlığı Açısından Obezite Profesör, Ulster Üniversitesi, Kuzey İrlanda 16:15-17:45: Oturum III Stevia Keith-Thomas Ayoob: Tatlandırıcı olarak Stevianın Geliştirilmesi & Sağlıkta Artan Önemi Kayıtlı Diyetisyen, Doçent, Emeritus Profesör, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Albert Einstein Tıp Fakültesi, New York Dr. Ashley Roberts: Steviol Glikozit Değerlendirmesi Düzenleyici Toksikolog İntertek, Başkan Yardımcısı Food Nutrition Group Prof. Dr. Taner Damcı Stevia nın Türkiye de ve Dünyada Diyabet, Obezite ve Sağlığa Katkıları Profesör, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü

6 I. Oturum: Düşük Kalorili ve Kalorisiz Tatlandırıcıların Güvenliliği Aspartam Tüketimi ve Sağlık İlişkisi Prof. Dr. Muhittin Tayfur Türk Diyetisyenler Derneği Başkanı, Başkent Üniversitesi Diyetetik ve Beslenme Bölümü Düşük Kalorili ve Kalorisiz Tatlandırıcıların Güvenlilik Değerlendirmesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya Toksikoloji Profesörü, Türk Toksikoloji Derneği Düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar çok düşük kalorili ya da kalorisiz tatlılık sağlarlar. Düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar toplam 1 yıldan fazla süren toksisite testleriyle ve gerektiğinde klinik çalışmalarla güvenli oldukları kanıtlandıktan sonra kullanım izni alabilirler. Kullanım izni aldıktan sonra da izlenirler ve gerektiğinde yeni veriler ışığında yeniden değerlendirilirler. Günümüzde en yaygın/çok tüketilen yapay tatlandırıcılardan biri aspartamdır. Aspartamın güvenliği yoğun biçimde çalışılmıştır ve yapılan bilimsel çalışmalar güvenli olduğunu sürekli bir şekilde doğrulamaktadır. Aspartam; gıdalar, içecekler, ilaçlar ve masa üstünde kullanılmak üzere onaylanmış, 1 den fazla ülkede kullanılmaktadır. Aspartamın güvenli olduğu çok sayıda bilimsel ve düzenleyici kuruluş (örneğin JECFA, EFSA ve FDA) tarafından onaylanmıştır. ADI (Kabul Edilebilir Günlük Alım Miktarı) değeri altında kullanıldığında güvenlikve sağlıkile ilgili herhangi bir sorun olmadığı belirlenmiştir.

7 II. Oturum: Düşük Kalorili ve Kalorisiz Tatlandırıcılar ve Sağlık Düşük Kalorili Tatlandırıcılar ve Diyet Kalitesi Sigrid Gibson MA, MSC, RNUTR, Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı, Birleşik Krallık Düşük Kalorili ve Kalorisiz Tatlandırıcılar ve Sağlık Dr. Lluis Serra-Majem Las Palmas de Gran Canaria Üniversitesi, Koruyucu Hekimlik ve Halk Sağlığı Bölümü, İspanya Düşük Kalorili Tatlandırıcılar ve Obezite Dr. Caomhan Logue Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı, Ulster Üniversitesi, Kuzey İrlanda Düşük kalorili tatlandırıcılar, şeker yerine kullanıldıklarında diyetteki besin yoğunluğunu iyileştirebilirler. Bu tip tatlandırıcılar daha sağlıklı bir beslenmenin göstergesi olabilir. Bazı çalışmalar düşük kalorili tatlandırıcıların, suya kıyasla, tatlı gıdalara olan isteği azalttığını ve biraz daha az tatlı yenmesini sağladığını düşündürmektedir. Kilo kontrol programlarında ya da diyabetik, fazla kilolu ve obez kişilerin terapötik beslenme tedavisinde yapılandırılmış şekilde kullanıldıklarında (kalorili tatlandırıcıların yerine kullanıldıklarında), denetim altındaki programlarda kilo verilmesine ve metabolikkontrole yardımcı olabilirler.

8 III. Oturum: Düşük Kalorili ve Kalorisiz Tatlandırıcılar ve Sağlık Stevia (Steviol Glikozitler) Geliştirilme Süreci ve Tatlandırıcı Olarak Önemi Dr. Keith-Thomas Ayoob EdD, RDN, FADN, Beslenme Uzmanı, Pediyatri Profesörü, Albert Einstein Tıp Fakültesi, ABD Stevia (Steviol Glikozitler) Güvenlilik Değerlendirmesi Dr. Ashley Roberts Klinik Farmakoloji ve Toksikoloji Uzmanı, Gıda ve Beslenme Sağlığı, Çevre ve Düzenleyici Hizmetler (HERS), İngiltere Türkiye ve Dünyada Obezite, Diyabet ve Stevia kullanımının etkileri Prof. Dr. Taner Damcı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları ABD Steviol glikozitler, şekerden alınan kaloriyi azaltmak isteyen herkes tarafından güvenle kullanılabilecek, bitkisel kökenli, doğal kaynaklı ve kalori içermeyen bir tatlandırıcıdır. Kanıtlar, stevianın kan şekeriyükselmesini azaltmaya, insülin direncini düzeltmeye ve kilo vermeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Stevianın da arasında yer aldığı düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar obez hastalarda kalori yükü ve diyabetik hastalarda karbonhidrat ve basit şeker alımının azaltılması yönünde etkin bir stratejidir. Bitkisel kökenli steviol glikozitlerin güvenli olduğu, dünyada JECFA, EFSA, FDA, FSANZ ve Kanada Sağlık ın da arasında yer aldığı önemli düzenleyici kurumlar tarafından incelenmiş ve onaylanmıştır.

9 Sonuç Düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar çok düşük kalorili ya da kalorisiz tatlılık sağlarlar. Şeker yerine kullanıldıklarında, kalori alımını azaltmaya yardımcı olabilirler. Ayrıca, düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar obez hastalarda kalori yükü ve diyabetik hastalarda karbonhidrat ve basit şeker alımının azaltılması için de etkin bir strateji olabilmektedir. Düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar çoğunlukla 1 yıldan fazla süren toksisite testleriyle ve gerektiğinde klinik çalışmalarla güvenli oldukları kanıtlandıktan sonra kullanım izni alabilirler. Kullanım izni aldıktan sonra da izlenirler ve gerektiğinde yeni veriler ışığında yeniden değerlendirilirler. Düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar ADI (Kabul Edilebilir Günlük Alım Miktarı) değeri altında kullanıldığında güvenlidir ve sağlık ile ilgili herhangi bir soruna yol açmazlar.

10 1 2 3 Ön-Son Test Değerlendirme

11 Katılımcılar 164 Ankara 139 Istanbul Diyetisyen & 12 Akademisyen 131 Diyetisyen & 8 Akademisyen Toplam Katılımcı Sayısı

12 Ön-Son Test Değerlendirme Ön Test Katılımcıları Son Test Katılımcıları

13 Soru1: Kalori alımını kontrol altına almak isteyenler için gıda ve içeceklerde düşük kalorili ya da kalorisiz tatlandırıcılar kullanılması hakkında ne düşünüyorsunuz? 5 S -1 1 Ağırlıklı Ortalama Değişimi ,7 6,2 Toplantı öncesinde tatlandırıcıların kullanımı konusunda genel olarak nötr (ortaya yakın) bir düşünce belirtilirken toplantı sonrası bu konudaki görüş yaklaşık 1.5 puan artarak olumluya dönmüştür. Bu durum, toplantının tatlandırıcı kullanımı konusunda ikna edici olduğunu göstermektedir. *-9 arası puanlamaya göre (: Faydalı değil, 9: Çok faydalı)

14 Soru2: Önerilen miktarlarda kullanılan düşük kalorili ya da kalorisiz tatlandırıcıların sağlık açısından güvenli olduğu konusunda düşünceleriniz nelerdir? 5 S Ağırlıklı Ortalama Değişimi 1, , 4,9 6, , Birinci sorudaki eğilim, burada da görülmüştür. Toplantıda sunulan veriler tatlandırıcı kullanımının güvenli olduğu konusunda olumlu bir düşünceyaratmıştır. * -9 arası puanlamaya göre (: Güvenli değil, 9: Güvenilir)

15 Soru3: Kalori alımını kontrol altına almak isteyen danışanlarınıza düşük kalorili ya da kalorisiz tatlandırıcı kullanmalarıyla ilgili öneride bulunur musunuz? 5 S-3 Ağırlıklı Ortalama Değişimi 42 1, , 4,2 6, , Yine, toplantıda sunulan veriler ve yapılan konuşmalar diyetisyenlerin danışanlarına tatlandırıcı önermek konusunda olumsuza daha yakın olan algılarını 1.8 puan arttırarakolumluya çevirmiştir. * -9 arası puanlamaya göre (: Asla, 9: Her zaman)

16 Soru4: Gıda güvenliliği açısından tüketilen miktar ve süre, alınan maddenin kendisinden çok daha önemlidir ifadesine katılıyor musunuz? 6 5 S Ağırlıklı Ortalama Değişimi 4 6,4 6, Bu ifade ile ilgili olumluya daha yakın olan algı önemli bir değişiklik göstermemiştir. * -9 arası puanlamaya göre (: Asla, 9: Her zaman)

17 Soru5: Aşağıdaki düşük kalorili ya da kalorisiz tatlandırıcı ile ilgili tercih derecenizi belirtir misiniz? Aspartam: S-5 1, Ağırlıklı Ortalama Değişimi , 2,9 4, , Toplantı öncesi olumsuz olan algı toplantı sonrasında 1.9 puanlık önemli bir iyileşme göstererek orta düzeye çıkmıştır. Aspartam ile ilgili sunulan veriler ikna edici olmuştur. * -9 arası puanlamaya göre (: Asla, 9: Her zaman)

18 Soru5: Aşağıdaki düşük kalorili ya da kalorisiz tatlandırıcı ile ilgili tercih derecenizi belirtir misiniz? Sukraloz: 6 57 S-5 Ağırlıklı Ortalama Değişimi ,7 3, Toplantıda sukraloz ile ilgili veri sunulmadığı için, olumsuz algıda önemli bir iyileşme olmamıştır. * -9 arası puanlamaya göre (: Asla, 9: Her zaman)

19 Soru5: Aşağıdaki düşük kalorili ya da kalorisiz tatlandırıcı ile ilgili tercih derecenizi belirtir misiniz? Stevia: 6 S-5 Ağırlıklı Ortalama Değişimi , 5, 5,9 7, , Toplantıda Stevia ya ayrılan bölüm, doğal olarak algılanan Stevia ile ilgili nispeten olumlu algıyı çok daha olumlu düzeye çıkarmayı sağlamıştır. * -9 arası puanlamaya göre (: Asla, 9: Her zaman)

20 Soru5: Aşağıdaki düşük kalorili ya da kalorisiz tatlandırıcı ile ilgili tercih derecenizi belirtir misiniz? Asesülfam K: 8 7 S-5 1 Ağırlıklı Ortalama Değişimi , 3, Toplantıda asesülfam K ile ilgili veri sunulmadığı için, olumsuz algıda önemli bir iyileşme olmamıştır. * -9 arası puanlamaya göre (: Asla, 9: Her zaman)

21 Soru5: Diğer düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıclar ile ilgili tercih derecenizi belirtir misiniz? 16 S-5 5 Ağırlıklı Ortalama Değişimi ,4,7 Hiç tercih edilmeyen diğer tatlandırıcıların tercih düzeyinde değişiklik olmamıştır. Bunun nedeni büyük olasılıkla diğer seçeneklerin daha tercih edilebilir olmasıdır. Diğer tatlandırıcılarla ilgili bilgi sahibi olunmaması ve toplantıda bu konuda bilgi verilmemesi de diğer bir neden olabilir. * -9 arası puanlamaya göre (: Asla, 9: Her zaman)

22 Soru6: Kendinizin şeker gibi kalorili tatlandırıcı ya da düşük kalorili ya da kalorisiz tatlandırıcı içeren gıda ve içecekleri tüketmekle ilgili tercihiniz nasıldır? 5 S-6 Ağırlıklı Ortalama Değişimi ,1 5, Katılımcıların kendi tatlandırıcı kullanımıyla ilgili tercihlerinin olumsuzdan 1.4 puanlık artışla olumluya kayması toplantının genel yararlılığını ve ikna ediciliğini yansıtmaktadır. *-9 arası puanlamaya göre (: Faydalı değil, 9: Çok faydalı)

23 Soru7: Aşağıdaki gruplardan hangisinde düşük kalorili ya da kalorisiz tatlandırıcı kullanılmasını özellikle uygun buluyorsunuz? S a b c d e f 9 Genel olarak diyabetik hasta ve ikinci olarak obez kişi ağırlıklı tercihlerin toplantı sonrasında kalori alımını kontrol etmek isteyen kişileri de kapsayacak şekilde genelleşmesi vermek istediğimiz mesajların hedefe ulaştığını göstermektedir. a. Kalori alımını azaltmak ya da kontrol altına almak isteyenler bireyler b. Obez bireyler c. Diyabetik bireyler d. Diğer e. Hepsi f. Hiçbiri

24 Soru8: Toplantının bilimsel açıdan ne kadar yararlı olduğunu düşünüyorsunuz? S-8 Son-Test Öncelikle, katılımcıların hemen hepsi toplantının bilimsel kalitesini ortalamanın üstünde değerlendirmiştir. Daha da önemlisi katılımcıların büyük çoğunluğu toplantının çok yararlı olduğunu belirtmiştir. Bu durum, konuşmacı ve konu seçimlerinin çok iyi yapıldığını ve anlatılan konuların çok tatmin edici olduğunu göstermektedir. Bu sonuca dayanarak, toplantıda verilen bilgilerin katılımcıların günlük pratikleriyle ilişkili olduğu sonucuna varılabilir. *-9 arası puanlamaya göre (: Faydalı değil, 9: Çok faydalı)

25 Soru9: Bundan sonra yapacağımız bilimsel bir toplantıda özellikle hangi konu veya konuların ele alınmasını istersiniz? (En çok önerilen 5 konu) Popüler diyetler ve etkileri Gıda Katkı Maddeleri Sporcu beslenmesi Çocuklar için Sağlıklı Beslenme Nutrigenetik

26 Soru9: Bundan sonra yapacağımız bilimsel bir toplantıda özellikle hangi konu veya konuların ele alınmasını istersiniz? (En çok önerilen 5 konu) Bu konudaki istekler, katılımcıların günlük pratiklerinde kendilerini eksik hissettikleri ve meslek alanlarında kendilerini geliştirmek istedikleri alanlara karşılık gelmektedir. 1. Çocuklarda sağlıklı beslenme: Erişkinlerin beslenmesi için çok çeşitli kaynaklara ulaşılabilirken, çocukların beslenmesi konusunda kaynaklar daha sınırlıdır. Büyük olasılıkla, çocuklarda beslenmenin büyüme ve gelişme üzerindeki etkileri çok önemli olduğu için, diyetisyenler çocukların sağlıklı beslenmesi konusunda erişkinler kadar rahat hissetmiyorlar. Bu konuda desteğe ihtiyaçları var. 2. Gıda katkı maddeleri: Toplantı öncesi ve sonrası tatlandırıcılarla ilgili algı değişimlerinden de beklenebileceği gibi, katılımcıların muhtemelen olumsuz algıya sahip oldukları gıda katkı maddeleriyle ilgili bilgi almak istedikleri görülüyor. Bu tatlandırıcıların güvenli olması ile ilgili mesajlarımızın yerine ulaştığını gösteriyor. Doğru mesajlar ve konuşmacılarla katılımcıların gıda katkı maddeleriyle ilgili algılarının daha olumlu hale dönüştürülebileceği beklenebilir. 3. Popüler diyetler ve etkileri: Toplantının bilimsel yeterliliğiyle ilgili algı, popüler diyetler gibi günlük pratiklerini etkileyen bir konuda güvenilir bilgi alabileceklerine inandıklarını gösteriyor. 4. Sporcu beslenmesi: Yine, nispeten daha az bilinen sporcu beslenmesiyle ilgili konularda da güvenilir bilgi alabileceklerine inandıklarını gösteriyor. 5. Nutrigenetik: Genetik varyasyonların diyete yanıt üzerindeki etkilerini inceleyen bilim alanı için yaptıkları istek de toplantının bilimsel yeterliliğinin göstergesi olabilir.

27 Ön-Son Test Değerlendirmesi Ağırlıklı Ortalama Değişimi (6 Soru) ,

28 Sonuç Toplantı tatlandırıcıların kullanım alanları ve güvenliliği ile ilgili algıda önemli iyileşmeler sağlamıştır. Özellikle Aspartam ve Steviol glikozitler hakkında ağırlıklı olarak verilen mesajlar diyetisyenlerde tatlandırıcıların güvenle kullanılabileceğine dair zemin yaratmıştır. Ancak, bilgi verilmeyen konularda anlamlı değişim görülmemiştir. Toplantının bilimsel kalitesinin yüksek olarak değerlendirilmesi mesajların ikna ediciliği açısından önemli bir zemindir. Hem popüler hem de bilimsel konularda bu tür toplantıların talep edilmesi yine toplantının bilimsel kalitesinin yüksek olarak kabul edildiğini göstermektedir. Bu tür toplantılara hem yurtiçi hem de yurtdışından gelen farklı disiplinlerden güvenilir konuşmacıların katılımı bilimsel algının yüksek tutulması açısından önemlidir. Diğer toplantıların da benzer şekilde düzenlenmesi olumlu sonuç verecektir. Sonuç olarak, toplantı diyetisyenlerin tatlandırıcı konusundaki algısında önemli değişiklikler yaratmıştır.

29 1 2 3 Referanslar

30 Referanslar Dairemiz Türkiye genelinde obezite ile mücadele konusunda çok sayıda projeler yürütmektedir. Fazla kiloluluk ve şişmanlığın önlenmesi konusunda düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıların rolü konusunda merak ettiğim çok fazla konu olduğunu belirtmek isterim. Çok kısa bir sürede yaptığım araştırmalar neticesinde tatlandırıcılar konusu hakkında büyük bir bilgi kirliliğinin olduğu ve henüz netlik kazanmamış hususların olduğu kanısına vardım. Fakat bugün burada gerek yerli gerek yabancı akademisyenlerimizin katkı ve bilgi paylaşımları doğrultusunda bir çok konunun netlik kazanacağını düşünüyorum. İki derneğimize de bu konuda böyle kapsamlı konferanslar düzenledikleri için teşekkürlerimiz ve memnuniyetimi iletmek isterim. Verimli ve başarılı bir konferans diliyorum. Öncelikle tatlandırıcılar konusunda siz diyetisyenlerimiz ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğumu iletmek isterim. Kardeş derneğimiz Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği'miz ile birlikte uzun süredir büyük projeler geliştirmekteyiz. Bu yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz Beslenmede Gıda Güvenliği eğitimlerimiz ile birlikte 3 ilde yaklaşık 1 beslenme ve diyetetik bölümü öğrencimiz ile bir araya gelerek çok verimli çalışmalar gerçekleştirdik. Umarım giderek artan iş birliğimiz ile birlikte daha fazla toplantılar düzenleyerek sizlerle tekrar bir arada oluruz. Teşekkürler. Prof. Muhittin Tayfur Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Nazan Yardım, MD, Specialist T.C. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat DaireBaşkanı

31 Teşekkürler

T.C. ŞEKER KURUMU Mart 2015

T.C. ŞEKER KURUMU Mart 2015 T.C. ŞEKER KURUMU Mart 2015 Dünyada kabul gördüğü haliyle tatlandırıcı ifadesi, karbonhidrat sınıfında yer alan glukoz, fruktoz ve sakaroz gibi kalorili tüm maddelerin yanı sıra tatlılık veren her çeşit

Detaylı

1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU :

1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU : 1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Beslenme ve Diyetetik Hacettepe Üniversitesi 1993 Y.Lisans Beslenme ve

Detaylı

OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE BESİN SANAYİNİN ROLÜ

OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE BESİN SANAYİNİN ROLÜ OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE BESİN SANAYİNİN ROLÜ Türkiye Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı Eğiticilerin Eğitimi Toplantısı 4 8 Ekim 2010, Antalya Dr. Dyt. Zehra Büyüktuncer Hacettepe Üniversitesi Sağlık

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ Programın Amacı SANKO Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü programı sağlığın korunmasında, hastalıkların iyileştirilmesinde,

Detaylı

Yeme Davranışlarının SAĞLIK ETKİLERİ. Ziyneti Kocabıyık Türkiye Gazetesi Sağlık Editörü

Yeme Davranışlarının SAĞLIK ETKİLERİ. Ziyneti Kocabıyık Türkiye Gazetesi Sağlık Editörü Yeme Davranışlarının SAĞLIK ETKİLERİ Ziyneti Kocabıyık Türkiye Gazetesi Sağlık Editörü Bu yılın konusu yeme davranışının etkileri Bu yılın cevap aranan soruları ise: Toplum sağlığının iyileştirilmesinde

Detaylı

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ Dr. Dyt. Cemile İdiz Ne yemeliyim? DİYABET Tatlı meyve yeme!! Limon şekeri düşürür

Detaylı

TÜRKİYE DİYABET ÖNLEME & KONTROL PROGRAMI - UDAİS - Doç. Dr. Serdar GÜLER Türkiye Obezite ve Diyabet Koordinatörü 25/05/2012, 2.

TÜRKİYE DİYABET ÖNLEME & KONTROL PROGRAMI - UDAİS - Doç. Dr. Serdar GÜLER Türkiye Obezite ve Diyabet Koordinatörü 25/05/2012, 2. TÜRKİYE DİYABET ÖNLEME & KONTROL PROGRAMI - UDAİS - Doç. Dr. Serdar GÜLER Türkiye Obezite ve Diyabet Koordinatörü 25/05/2012, 2. UDAİS, İstanbul SERDAR GÜLER Amasya Trabzon Samsun Anadolu Lisesi Hacettepe

Detaylı

16. Ulusal Halk Sağlığı Kongresinin Ardından

16. Ulusal Halk Sağlığı Kongresinin Ardından 16. Ulusal Halk Sağlığı Kongresinin Ardından Değerli üyelerimiz, değerli kongre katılımcıları... Bu sene 16. Ulusal Halk Sağlığı Kongresini Antalya da yaptık. Kongrenin planlanması ve yapılmasında enerjisini

Detaylı

Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı

Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı Diyetisyen Sevde Kahraman Biruni Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü 10.11.2018, İstanbul Sunum Planı Karbonhidrat

Detaylı

Beslenme ve Diyetetik Alanında Bilginin Güvenirliği 14 Kasım 2014 İstanbul

Beslenme ve Diyetetik Alanında Bilginin Güvenirliği 14 Kasım 2014 İstanbul Beslenme ve Diyetetik Alanında Bilginin Güvenirliği 14 Kasım 2014 İstanbul Prof.Dr. MUHİTTİN TAYFUR Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme ve Sağlık Bilgisinin

Detaylı

Tatlandırıcılar iki gruba ayrılır

Tatlandırıcılar iki gruba ayrılır Tatlandırıcıların Gıdalarda Kullanımı-Hastalar İçin Pratik Öneriler. Dr. Emel Tüfekçi Alphan 1- Tatlandırıcıların beslenme kalitesi ve doğru beslenmedeki rolü nedir? 2- Katı yiyeceklerde ve içeceklerde

Detaylı

Joao Breda. Bölge Beslenme Danışmanış. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlığın Geliştirilmesi

Joao Breda. Bölge Beslenme Danışmanış. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlığın Geliştirilmesi Aşırı ş Kilo ve Obeziteyi engellemek için Yerel Eylem Joao Breda Bölge Beslenme Danışmanış Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlığın Geliştirilmesi DSÖ Avrupa Bölge Ofisi - Kopenhag Genel Bakış ş Arka Plan.

Detaylı

Sürdürülebilir Beslenme ve Geleceğin Gıda Gündemi

Sürdürülebilir Beslenme ve Geleceğin Gıda Gündemi Sürdürülebilir Beslenme ve Geleceğin Gıda Gündemi Dyt.Ece Nevra Durukan İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali, Sürdürülebilir Beslenme Beslenme ve kültürel ihtiyaçları karşılayan, aktif bir yaşam tarzını

Detaylı

I. Balkan Stevia Konferansı

I. Balkan Stevia Konferansı I. Balkan Stevia Konferansı 1 st Balkan Conference of Stevia 14-16 Şubat 2014 YUNANİSTAN-Volos Dr. Ahu ÇINAR 26.03.2014 Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı Stevia ile İlgili

Detaylı

METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) OBEZİTE CERRAHİSİ TİP 2 DİYABETİ TEDAVİ EDEBİLİR!

METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) OBEZİTE CERRAHİSİ TİP 2 DİYABETİ TEDAVİ EDEBİLİR! METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) http://www.obezitecerrahisi.com/wp-content/uplo ads/2014/09/metabolik-cerrahi-ile-tip-2- diyabet-seker-hastaligi-nasil-tedaviedilir_qtp1.mp4

Detaylı

Ön Söz. Dr. Nicola Thomas Londra

Ön Söz. Dr. Nicola Thomas Londra Giriş Böbrek hastalarının birçok gereksinimi vardır. Bunlar; hastayı davranış değişikliği için cesaretlendirmek, durumu ile ilgili bilgilendirmek, alışılmış bakım gereksinimleri ve böbrek hastalığının

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Mühendisliği Bölümü Fonksiyonel gıdalar hakkında yapılan beyanların sınıflandırılması; Beyanlar Tıbbi Sağlık Genel Ürüne özgü Fonksiyonları iyileştirmek Fonksiyonları iyileştirmek Hastalık riskini

Detaylı

FAZLA SU HÜCRELERİ ŞİŞİRİYOR

FAZLA SU HÜCRELERİ ŞİŞİRİYOR FAZLA SU HÜCRELERİ ŞİŞİRİYOR Yeni yapılan çalışmalar birçok insanın egzersiz sırasında veya sonrasında çok fazla su tükettiğini ortaya koyuyor. Clinical Journal of Sport Medicine de yayımlanan çalışma,

Detaylı

Gestasyonel Diyabet (GDM)

Gestasyonel Diyabet (GDM) Gestasyonel Diyabet (GDM) Tanım, Sıklık Gebelikte ortaya çıkan veya ilk defa tespit edilen glikoz intoleransı olarak tanımlanmaktadır (WHO 2012; ACOG, 2013). Aşikar diyabet kriterlerini içermeyen ve gebeliğin

Detaylı

GSM 1009 Gastronomiye Giriş

GSM 1009 Gastronomiye Giriş GSM 1009 Gastronomiye Giriş 3. Hafta ASLI ÖZEN Beslenme Besin: Gıdanın yapısında bulunan bileşenlerdir. Besinler 6 ana grupta toplanmaktadır: Karbonhidratlar Proteinler Yağlar Mineraller Vitaminler Su

Detaylı

KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA!

KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA! KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA! Portal : www.takvim.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 09.03.2017 Adres : http://www.takvim.com.tr/yasam/2017/03/09/karacigerini-koru-sigortayi-attirma Karaciğerini koru

Detaylı

DEĞİŞEN DÜNYA, GELİŞEN TEKNOLOJİLER. Prof. Dr. Ali Esat Karakaya

DEĞİŞEN DÜNYA, GELİŞEN TEKNOLOJİLER. Prof. Dr. Ali Esat Karakaya DEĞİŞEN DÜNYA, GELİŞEN TEKNOLOJİLER GIDA KATKI MADDELERİ : GEREKLİ Mİ? GÜVENLİ Mİ? Prof. Dr. Ali Esat Karakaya Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı GIDA KATKI MADDELERİNDEN ENDİŞE

Detaylı

Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni

Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni Yardımcısı Değerli Meslektaşlarımız Derneğimizin olağan genel kurul toplantısı..tarihinde yapıldı. Yönetim Kurulu (2012-2014) () Filiz ÖĞCE ( Yardımcısı)

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ. www.bdb.hacettepe.edu.tr nutrdiet@hacettepe.edu.tr

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ. www.bdb.hacettepe.edu.tr nutrdiet@hacettepe.edu.tr HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ www.bdb.hacettepe.edu.tr nutrdiet@hacettepe.edu.tr HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ Kuruluş yılı: 1962

Detaylı

Dr. Gıda Müh. Sibel ÖZÇAKMAK

Dr. Gıda Müh. Sibel ÖZÇAKMAK Dr. Gıda Müh. Sibel ÖZÇAKMAK Amaç Tüketicilerin gıdalarla ilgili bilgi kaynaklarını nereden aldıkları, hangi meslek gruplarına güvendiklerini, nelerden etkilendiklerini, güvenilir gıda algısını, satın

Detaylı

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Diyabetik Ayağa Nasıl Bakıyor? Sağlık Bakanlığı Görüşü. Prof. Dr. Nurhan İNCE Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Diyabetik Ayağa Nasıl Bakıyor? Sağlık Bakanlığı Görüşü. Prof. Dr. Nurhan İNCE Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Diyabetik Ayağa Nasıl Bakıyor? Sağlık Bakanlığı Görüşü Prof. Dr. Nurhan İNCE Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Anahtar Gerçekler 2014 yılı, 18 yaş üzeri yetişkinlerde

Detaylı

10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ile 'Obeziteyle Mücadele' işbirliği protokolü İzmir

Detaylı

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beşevler/Ankara

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beşevler/Ankara Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beşevler/Ankara Değerli Meslektaşımız, Diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi diyabet tedavisinde de tıbbi beslenme tedavisinin rolü büyüktür. Diyabetin

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAEKOL TOPLULUĞU YÖNERGESİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAEKOL TOPLULUĞU YÖNERGESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAEKOL TOPLULUĞU YÖNERGESİ Topluluğumuz; Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin, Eczacılık mesleğine olan ilgisini artırmak, mesleki eğitimi evrensel

Detaylı

Conjugated Linoleic Acid

Conjugated Linoleic Acid Conjugated Linoleic Acid Conjugated Linoleic Acid (CLA) GENEL BAKIŞ Konjuge linoleik l ik asit bir omega-6 esansiyel yağğ asidi olan linoleik asit (LA) in 28 geometrik ve pozisyonel izomerlerini kapsar.

Detaylı

raşitizm okul çağı çocuk ve gençlerde diş çürükleri büyüme ve gelişme geriliği zayıflık ve şişmanlık demir yetersizliği anemisi

raşitizm okul çağı çocuk ve gençlerde diş çürükleri büyüme ve gelişme geriliği zayıflık ve şişmanlık demir yetersizliği anemisi büyüme ve gelişme geriliği diş çürükleri zayıflık ve şişmanlık okul çağı çocuk ve gençlerde demir yetersizliği anemisi 0-5 Yaş Grubu Çocuklarda iyot yetersizliği hastalıkları vitamin yetersizlikleri raşitizm

Detaylı

İçindekiler. http://d-nb.info/1033563838

İçindekiler. http://d-nb.info/1033563838 İçindekiler Bu Kitap kimin için yazıldı? 11 Önsöz 12 Diyabet üzerine bilmeniz gereken konular 15 Glukagon nedir? 17 Tip-1 -Diyabet 23 Kan şekerinin aşırı düşmesi neden olur? (Hipoglisemi) 25 Kan şekerinin

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ. BES Bahar Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ. BES Bahar Önkoşullar BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ BES 334 6. Bahar 2 0 0 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Anlatım Dersin öğrenme

Detaylı

Teori (saat/hafta) BES Yrd. Doç. Dr.Ayşe Ünlü, Araş.Gör.Saadet Özen

Teori (saat/hafta) BES Yrd. Doç. Dr.Ayşe Ünlü, Araş.Gör.Saadet Özen BESLENME ve DİYETETİK ALANINDA ETİK Dersin Adı Kodu Yarıyıl BESLENME ve DİYETETİK ALANINDA ETİK Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Öykü Peren TÜRK 2. Doğum Tarihi : 04.01.1993 3. Unvan : Araştırma Görevlisi 4. Öğrenim Durumu : Lisansüstü Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Beslenme ve Diyetetik Başkent

Detaylı

Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSI I Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSI I Önkoşullar Dersin Adı Kodu Yarıyıl TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSI I Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER EĞITIM

KİŞİSEL BİLGİLER EĞITIM NAZLI ACAR ADRES: MOLLA G Ü R AN I M AH AL L E SI ÖRDEK KASAP ÇIKMAZI PEMBE KÖŞK APT. NO :1 D AI R E :8 F AT I H/IST AN B U L TEL: 0533 413 37 17 E-POST A: nazacarli@gmail.com KİŞİSEL BİLGİLER DOĞUM TARİHİ

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

SİZDEN GELENLERLE GÜCÜMÜZE GÜÇ KATIYORUZ

SİZDEN GELENLERLE GÜCÜMÜZE GÜÇ KATIYORUZ SİZDEN GELENLERLE GÜCÜMÜZE GÜÇ KATIYORUZ 99.Sayı 55.Sayı EKİM 206.Sayı ŞUBAT 203 AĞUSTOS 2008 Uzm. Hem. Kıymet YILMAZ Hemşirelik Gelişim Koordinatörlüğü Eğitim ve Gelişim Sorumlusu Acıbadem Hemşirelik

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES230 4. Bahar 2 0 0 2. Öğrencinin genetik biliminin temel ilkelerini öğrenebilmesi

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES230 4. Bahar 2 0 0 2. Öğrencinin genetik biliminin temel ilkelerini öğrenebilmesi BESLENME ve GENETİK Dersin Adı Kodu Yarıyıl BESLENME ve GENETİK Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları Dersin

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015

NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015 NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015 Nütrisyon Nütrisyon: İnsanların gelişmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan besin maddelerini dışarıdan sağlamaları

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES338 6. Bahar 2 0 0 4

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES338 6. Bahar 2 0 0 4 Dersin Adı Kodu Yarıyıl BESĠN-BESĠN ÖĞESĠ ĠLE ĠLAÇ ETKĠLEġĠMĠ ÖnkoĢullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Teori Laboratuar BES338 6. Bahar

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ RAPORU- 2017

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ RAPORU- 2017 SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ RAPORU- 2017 Üniversitemizde görev yapan akademik personelin kurumdan memnuniyet ve beklenti düzeylerini belirlemek amacıyla Süleyman Demirel

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES 201 3.GÜZ 2 2 3 5

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES 201 3.GÜZ 2 2 3 5 BESLENME İLKELERİ I Dersin Adı Kodu Yarıyıl BESLENME İLKELERİ I Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları Dersin

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) ÇOCUK HASTALIKLARINDA BES305 5.Güz 2 2 0 5

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) ÇOCUK HASTALIKLARINDA BES305 5.Güz 2 2 0 5 ÇOCUK HASTALIKLARINDA BESLENME Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar ÇOCUK HASTALIKLARINDA BES305 5.Güz 2 2 0 5 BESLENME Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve öğretme

Detaylı

DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR. Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı

DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR. Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Cinsiyet İlişkili Farklılıklar ERKEK BEYNİ KADIN BEYNİ Cinsiyet İlişkili

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tarih boyunca; İnsan diyeti, Aktivite kalıpları, Beslenme durumu. Paleolithic dönemden beri: Diyet kalıpları, Fiziksel aktivite

Detaylı

Teori (saat/hafta) BES400 8.Bahar 2 8 0 8

Teori (saat/hafta) BES400 8.Bahar 2 8 0 8 DIŞ HASTANE VE KURUM UYGULAMASI Dersin Adı Kodu Yarıyıl DIŞ HASTANE VE KURUM UYGULAMASI Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin

Detaylı

TATLANDIRICILAR, GLUKOZ İNTOLERANSI VE MİKROBİYOTA. Arş. Gör. Sevinç EŞER DURMAZ

TATLANDIRICILAR, GLUKOZ İNTOLERANSI VE MİKROBİYOTA. Arş. Gör. Sevinç EŞER DURMAZ TATLANDIRICILAR, GLUKOZ İNTOLERANSI VE MİKROBİYOTA Arş. Gör. Sevinç EŞER DURMAZ 16.11.2018 Dünya genelinde şeker üretimi 19. yüzyıldan bu yana önemli düzeyde artmıştır ve 1950 li yıllarda rafine şeker

Detaylı

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI Dr. Evren Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Ankara 05.04.2014 Akılcı İlaç Kullanımı İçin Sorumluluk Sahibi Taraflar Hekim Eczacı Hemşire Diğer sağlık personeli

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) KLİNİK BESLENME ÇOCUK. BES403 7.Güz 2 8 0 8 UYGULAMASI Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) KLİNİK BESLENME ÇOCUK. BES403 7.Güz 2 8 0 8 UYGULAMASI Önkoşullar KLİNİK BESLENME ÇOCUK UYGULAMASI Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar KLİNİK BESLENME ÇOCUK BES403 7.Güz 2 8 0 8 UYGULAMASI Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve öğretme

Detaylı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı Sunu Planı Dünya da Tarım İlacı Kullanımı Türkiye de Tarım İlacı Kullanımı İlaç Alet

Detaylı

F. İpek Marangoz Belgin Rodoplu Neslihan Kaya Jale Albayrak

F. İpek Marangoz Belgin Rodoplu Neslihan Kaya Jale Albayrak F. İpek Marangoz Belgin Rodoplu Neslihan Kaya Jale Albayrak OLESTRA Diyetteki yağ miktarını azaltabilmek için yağ yerine bazı maddeler kullanılmakta Bu maddeler Gıda da yağın fonksiyonunu yapacak Kalori

Detaylı

Mesleki Branşlaşmada 22 Yıl: Diyabet Diyetisyenliği

Mesleki Branşlaşmada 22 Yıl: Diyabet Diyetisyenliği 1947 Mesleki Branşlaşmada 22 Yıl: Diyabet Diyetisyenliği Prof. Dr. Dyt. Emel Özer Bilgi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü & Diyabet Diyetisyenliği Derneği Ulusal

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu OCAK 2013 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

Zayıflama sırasında light ya da kalorisi azaltılmış ürünleri kullanabilir miyiz?

Zayıflama sırasında light ya da kalorisi azaltılmış ürünleri kullanabilir miyiz? Zayıflama sırasında light ya da kalorisi azaltılmış ürünleri kullanabilir miyiz? Prof. Dr. M. Emel Alphan Şişmanlığın neden olduğu hastalıkların tedavisinde, diyet ile birlikte, fiziksel aktivitenin artırılması,

Detaylı

TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2010-2014)

TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2010-2014) T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTELER DAİRE BAŞKANLIĞI TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2010-2014) Dyt. Ceyhan VARDAR Denizli

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2011 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2011 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu ARALIK 2011 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

GIDA BÜLTENİ BU SAYININ KONULARI. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), şeker rehberinin taslağını kamuoyu istişaresine sundu.

GIDA BÜLTENİ BU SAYININ KONULARI. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), şeker rehberinin taslağını kamuoyu istişaresine sundu. GIDA BÜLTENİ SÜGAV Bülten Sayı 13 / Nisan 2014 BU SAYININ KONULARI w Dünya Sağlık Örgütü (WHO), şeker rehberinin taslağını kamuoyu istişaresine sundu. Devamı 2. sayfada Rehber tamamlandığında, ülkelere

Detaylı

3. Uluslararası Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi. Gıda, Beslenme Bileşenleri, Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı. fningredients.

3. Uluslararası Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi. Gıda, Beslenme Bileşenleri, Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı. fningredients. 3. Uluslararası Gıda, Beslenme Bileşenleri, Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı 24. - 26. Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi fningredients.com Media Partnerleri: BU FUAR 5174 SAYILI KANUN GEREĞİNCE TOBB (TÜRKİYE

Detaylı

TÜRKİYE GENELİNDE YAPILAN OKULİSTİK SINAVINDA ÖĞRENCİLERİMİZ TÜRKİYE 1.Sİ OLDULAR

TÜRKİYE GENELİNDE YAPILAN OKULİSTİK SINAVINDA ÖĞRENCİLERİMİZ TÜRKİYE 1.Sİ OLDULAR TÜRKİYE GENELİNDE YAPILAN OKULİSTİK SINAVINDA ÖĞRENCİLERİMİZ TÜRKİYE 1.Sİ OLDULAR Gelişim ve başarının konu ve kazanım düzeyinde takip edilebildiği sürekli gelişen ve zenginleşen ölçme değerlendirme sistemlerine

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

RİSK DEĞERLENDİRMESİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ *Kimyasallar ile biyolojik sistemler arasındaki etkileşimleri zararlı, sonuçları yönünden inceleyen bilim dalıdır. *Kimyasalların zararsızlık limitlerini belirleyen bilim dalıdır.

Detaylı

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi TEMD Diyabet Tanı ve Tedavi Rehberi TIBBİ BESLENME TEDAVİ ALGORİTMASI Tip 1 Diyabetli Tip 2 Diyabetli Gestasyonel Diyabetli Diyabetik Gebe Prediyabet

Detaylı

TIP FAKÜLTESİ 1.SINIF ÖĞRENCİLERİNDE PROBİYOTİK FARKINDALIK VE BİLGİ DÜZEYİ

TIP FAKÜLTESİ 1.SINIF ÖĞRENCİLERİNDE PROBİYOTİK FARKINDALIK VE BİLGİ DÜZEYİ TIP FAKÜLTESİ 1.SINIF ÖĞRENCİLERİNDE PROBİYOTİK FARKINDALIK VE BİLGİ DÜZEYİ Betül Genç, 1 Özlem Yılmaz 1, A. Hilal Batı 2 1 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, İzmir 2 Ege Üniversitesi

Detaylı

SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU

SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU SPORDA BESLENME ÖYKÜSÜ VE TÜKETİM KAYITLARI Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Sporcunun Kişisel Bilgileri Aileye ait bilgi Siklet Sporları *Diğer Sporlar Tıbbi Öykü Sigara Alkol? ( Vitamin C? ) Kullanılan farmakolojik

Detaylı

Tip 1 ve Tip 2 Diyabette Kanıta Dayalı Beslenme Tedavisi Önerileri. DOÇ. DR. EMİNE YILDIZ Hacettepe Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Tip 1 ve Tip 2 Diyabette Kanıta Dayalı Beslenme Tedavisi Önerileri. DOÇ. DR. EMİNE YILDIZ Hacettepe Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tip 1 ve Tip 2 Diyabette Kanıta Dayalı Beslenme Tedavisi Önerileri DOÇ. DR. EMİNE YILDIZ Hacettepe Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü İLAÇ/İNSÜLİN TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ DİYABET EĞİTİMİ FİZİKSEL

Detaylı

PROF. DR. SERPİL UĞUR BAYSAL IN ÖZGEÇMİŞİ, 14 Ocak 2015

PROF. DR. SERPİL UĞUR BAYSAL IN ÖZGEÇMİŞİ, 14 Ocak 2015 PROF. DR. SERPİL UĞUR BAYSAL IN ÖZGEÇMİŞİ, 14 Ocak 2015 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sosyal Pediyatri Bilim Dalı ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

DİYETİSYEN (BESLENME UZMANI)

DİYETİSYEN (BESLENME UZMANI) DİYETİSYEN (BESLENME UZMANI) TANIM İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa uygun bir şekilde pişirilip sunulması

Detaylı

WEB BİLGİ SİSTEMLERİNDE KULLANILABİLİRLİK DEĞERLENDİRMESİ. Prof. Dr. Yaşar Tonta Dr. İrem Soydal H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

WEB BİLGİ SİSTEMLERİNDE KULLANILABİLİRLİK DEĞERLENDİRMESİ. Prof. Dr. Yaşar Tonta Dr. İrem Soydal H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü WEB BİLGİ SİSTEMLERİNDE KULLANILABİLİRLİK DEĞERLENDİRMESİ Prof. Dr. Yaşar Tonta Dr. İrem Soydal H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Kaliteli hizmet Kullanıcı memnuniyeti Beklentilerin karşılanması Sunulan

Detaylı

(İnt. Dr. Doğukan Danışman)

(İnt. Dr. Doğukan Danışman) (İnt. Dr. Doğukan Danışman) *Amaç: Sigara ve pankreas kanseri arasında doz-yanıt ilişkisini değerlendirmek ve geçici değişkenlerin etkilerini incelemektir. *Yöntem: * 6507 pankreas olgusu ve 12 890 kontrol

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI REAKTİF HİPOGLİSEMİ VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI REAKTİF HİPOGLİSEMİ VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI REAKTİF HİPOGLİSEMİ VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Obezite cerrahisi sonrası reaktif hipoglisemiyle karşılaşabilirsiniz! Bu durum yüksek miktarda şeker ve şeker gibi basit karbonhidrat

Detaylı

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır OBEZİTE Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu OCAK 2014 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

Çocukluk Çağı Obezitesi

Çocukluk Çağı Obezitesi Çocukluk Çağı Obezitesi Prof. Dr. Hilal Özcebe Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü hozcebe@hacettepe.edu.tr Çocuklarda Obezite Son yıllarda önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmesi Gelişmiş

Detaylı

Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir.

Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir. Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir. Diyabete ait özel bir diyet yktur. Fakat her diyabetliye özel bir diyet vardır. Diyabetliye uygulanacak diyet; diyabetlinin kilsuna, byuna, yaşına,

Detaylı

Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları

Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları Uzm. Meral Demir İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Öğretim Üyesi

Detaylı

LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER

LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER Varlık Erol, Cengiz Aydın, Levent Uğurlu, Emre Turgut, Hülya Yalçın*, Fatma Demet İnce* T.C.S.B. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESĠN GÜVENLĠĞĠ. BES-337 5.güz 2 0 0 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESĠN GÜVENLĠĞĠ. BES-337 5.güz 2 0 0 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar BESĠN GÜVENLĠĞĠ BES-337 5.güz 2 0 0 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve Tartışma öğretme teknikleri Anlatım Dersin sorumlusu(ları)

Detaylı

Türk Dünyası Transplantasyon Derneği ile Türkiye Organ Nakli Derneğinin Ortak Kongresi

Türk Dünyası Transplantasyon Derneği ile Türkiye Organ Nakli Derneğinin Ortak Kongresi Türk Dünyası Transplantasyon Derneği ile Türkiye Organ Nakli Derneğinin Ortak Kongresi Prof. Dr. Mehmet Haberal ın kurucusu olduğu Türk Dünyası Transplantasyon Derneği nin, Türkiye Organ Nakli Derneği

Detaylı

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI Dr. Sabahattin KOCADAĞ Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı Dünyada her yıl 2,8 milyon insan, fazla kilolu (obezite de dahil) olmak nedeniyle

Detaylı

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ÜRÜN TANITIM ELEMANLARININ YETERLİLİK BELGESİ EĞİTİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (TASLAK) 1. AKILCI İLAÇ KULLANIMI (AİK) Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Nedir? Akılcı Olmayan İlaç Kullanımı Nedir? AİK in ve Genel

Detaylı

Diyabetlilerin sadece %37 sinde hedef glikoz değerine ulaşılabiliyor

Diyabetlilerin sadece %37 sinde hedef glikoz değerine ulaşılabiliyor 37 yılda (1980-2017) Her 11 kişiden 1 i diyabet İki diyabetliden biri tanı almamış Diyabetlilerin sadece %37 sinde hedef glikoz değerine ulaşılabiliyor Komplikasyonlar önlemiyor Diyabetli kişilerin üçte

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

Uzman Diyetisyen İdil D. İmamoğlu

Uzman Diyetisyen İdil D. İmamoğlu Uzman Diyetisyen İdil D. İmamoğlu 2002 Yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldu. 2005 Yılında, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Diyetetik alanında

Detaylı

Leyla Karaoğlu, Büşra Nur Değirmen, Asuman Okur, Cansu Tırampaoğlu. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Rize

Leyla Karaoğlu, Büşra Nur Değirmen, Asuman Okur, Cansu Tırampaoğlu. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Rize Leyla Karaoğlu, Büşra Nur Değirmen, Asuman Okur, Cansu Tırampaoğlu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Rize Konunun önemi Su vücudun yapıtaşı, her yaş için ideal

Detaylı

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI 15. MİLLİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ KONGRESİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI Doç. Dr. Ayşe GÜROL Atatürk Üniversitesi, ayseparlak42@gmail.com Bilim ve teknoloji alanında değişim

Detaylı

TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ YETERLİK KURULU YENİDEN BELGELENDİRME YÖNERGESİ

TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ YETERLİK KURULU YENİDEN BELGELENDİRME YÖNERGESİ TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ YETERLİK KURULU YENİDEN BELGELENDİRME YÖNERGESİ Madde 1. Dayanak: Bu yönerge Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi (Türk KBB ve BBC) Yeterlik Kurulu

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması

Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması 20 24 Mayıs 2009 tarihleri arasında Antalya da düzenlenen 45. Ulusal Diyabet Kongresinde

Detaylı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğünden: AKADEMİK PERSONEL İLANI (PROFESÖR, DOÇENT VE DR.ÖĞRETİM ÜYESİ) Üniversitemizin çeşitli birimlerine

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğünden: AKADEMİK PERSONEL İLANI (PROFESÖR, DOÇENT VE DR.ÖĞRETİM ÜYESİ) Üniversitemizin çeşitli birimlerine Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğünden: AKADEMİK PERSONEL İLANI (PROFESÖR, DOÇENT VE DR.ÖĞRETİM ÜYESİ) Üniversitemizin çeşitli birimlerine 2547 Sayılı Kanun, Öğretim Üyeliğine Yükselme ve Atama

Detaylı

AR-GE ANKETİ ANALİZ RAPORU

AR-GE ANKETİ ANALİZ RAPORU AR-GE ANKETİ ANALİZ RAPORU Eylül 2006 İÇİNDEKİLER Önsöz...3 TÜBİTAK Ar-Ge Anketi Soruları Analizi...4 1. Genel Bilgiler İle İlgili Sorular...4 2. Proje Sunum ve Destekler İle İlgili Sorular...12 3. Üniversite

Detaylı

22- KASIM 2013, CUMA

22- KASIM 2013, CUMA PROGRAM 22- KASIM 2013, CUMA Salon 1 17:30-20:30 İNSÜLİN KURSU İnsülinlere Genel Bakış Tip 1 Dm da Olgularla İnsülin Tedavisi Tip 2 Dm da Olgularla İnsülin Tedavisi Çocuk Hastalarda İnsülin Tedavisi Salon

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı