YEMEK SANAYİİNDE GIDA MÜHENDİSİ VE SORUNLARI Mehmet Akif ŞEN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YEMEK SANAYİİNDE GIDA MÜHENDİSİ VE SORUNLARI Mehmet Akif ŞEN"

Transkript

1 YEMEK SANAYİİNDE GIDA MÜHENDİSİ VE SORUNLARI Mehmet Akif ŞEN İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

2 Giriş Sanayi devrimiyle birlikte endüstrileşmenin hızla artması sonucu kadınların iş yaşamına girmeleri, gıda servis etkinliğinin hızla gelişmesine neden olmuş ve dışarıda yemek yiyen insan sayısı da hızla artmıştır. Özellikle sanayi tesislerinin zamanla yarışır olması, işverenlerin personelinin yeme içme ihtiyacını kendi tesisinde karşılama zorunluluğunu ortaya çıkartmıştır. Bu zorunluluk Toplu Beslenme Endüstrisi nin doğmasına ve hızla gelişmesine sebep olmuştur.

3 Toplu Beslenme Endüstrisi İnsanların topluca çalıştığı yerlerde, hastaneler, okul kafeteryaları, öğrenci kantinleri, askeri kışlalar, huzurevi ve bakımevleri gibi toplu tüketim yapılan kurum ve kuruluşlara hazır ürün sunulmasını amaçlayan bir sektördür. Gerçek anlamda toplu yemek hizmeti veren işletmelerin ortaya çıkması 1960 lı yıllarda olmuştur. Başlangıç yıllarında sektörde hizmet veren işletmelere tabldotçuluk adı verilirken, bilinen ilk tabldot Kuruluşu 1959 da İstanbul Şişli Terakki Lisesi mutfağında hayata geçirilmiştir.

4 Günümüzde durum 2016 sonu yılı itibariyle Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı na kayıtlı yemek üretim tesisi sayısı 4800 civarındadır. Toplu Beslenme Şirketlerinin 2016 yılı cirosu 6,5 Milyar dolardır ve 1 günde hizmet verilen müşteri sayısı 22 milyon kişidir. Türkiye de tarıma dayalı gıda sanayiinin ürettiği ürünlerin %35-40 ını kullanan bir sektördür kişiyi istihdam eden bu sektör dolaylı yoldan kişiye ekmek kapısı açmaktadır.

5 Amaç Türkiye nüfusunun %25 ine hergün sıcak yemek hizmeti sunan Toplu Yemek Endüstrisinde çalışan Gıda Mühendislerinin sorunlarını tespit etmek ve çözüm yolları bulabilmek amacıyla bu araştırma yapılmıştır.

6 Araştırmanın Kapsamı Araştırma, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası na üye olan ve Türkiye genelindeki Hazır Yemek İşletmelerinde çalışan Gıda Mühendislerini kapsamakta olup 2017 yılının Şubat, Mart ve Nisan aylarında yapılmıştır. Araştırmaya Gıda Mühendisleri Odası üyeliği olan 728 gıda mühendisi katılmıştır.

7 Araştırmanın Yöntemi TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından gönderilen link üzerinden yapılan araştırmada katılımcılara toplamda 23 adet soru sorulmuştur. Sorulan bu soruların 18 tanesi tek bir cevabı işaretlenebilen şıklı sorular olup geri kalan 5 tanesi ise açık uçlu sorulardır. Sonuçlar Excel tablolarına yerleştirilerek analiz edilmiştir.

8 1. Yaş Grubuna İlişkin Sayı ve Yüzdeler Grafik 1. Yaş grubuna ilişkin bulgular

9 2. Cinsiyete İlişkin Sayı ve Yüzdeler Grafik 2. Cinsiyet durumuna ilişkin bulgular

10 3. Mesleki Deneyimine İlişkin Sayı ve Yüzdeler Grafik 3. Gıda mühendisi olarak çalışılan süreye ilişkin bulgular Grafik 4. Sektörde çalışılan süreye ilişkin bulgular Grafik 5. Mevcut çalışılan firmada geçen süreye ilişkin bulgular

11 4. Çalışılan Firma Kapasitelerine İlişkin Sayı ve Yüzdeler Grafik 6. Mevcut çalışılan firmanın ürettiği (3 öğün toplamı) yemek sayısına ilişkin bulgular

12 5. Sektörle Alakalı Alınan Eğitimlere İlişkin Sayı ve Yüzdeler Grafik 7. Mezun olduktan sonra sektörle ilgili eğitim alma durumuna ilişkin bulgular Grafik 8. Alınan bu eğitimin kim tarafından sağlandığına ilişkin bulgular Grafik 9. Alınan bu eğitimlerin yeterli olup olmadığına ilişkin bulgular

13 6. Gıda Mühendisinin Firmadaki Durumuna İlişkin Sayı ve Yüzdeler Grafik 10. Firmadaki görev tanımlarına ait bulgular

14 6. Gıda Mühendisinin Firmadaki Durumuna İlişkin Sayı ve Yüzdeler Grafik 11. Firmadan alınan ücrete ait bulgular

15 6. Gıda Mühendisinin Firmadaki Durumuna İlişkin Sayı ve Yüzdeler Grafik 12. İZP olup 3750 TL den az alma durumuna ait bulgular Grafik 14. Firmanızda Gıda Mühendisinin veriml olması için şartlar oluşturuluyor mu? Grafik 13. Maaşın ne şekilde alındığına ait bulgular (3750 TL den az alanlar cevaplasın)

16 7. Gıda Mühendisliği Eğitimiyle İlişkili Sayı ve Yüzdeler Grafik 15. Lisans eğitiminde yemek sektörü ile ilgili ders alınıp alınmadığıyla alakalı bulgular Grafik 16. Alınan derslerin yeterli olup olmadığına ait bulgular

17 7. Gıda Mühendisliği Eğitimiyle İlişkili Sayı ve Yüzdeler Grafik 17. Yemek sektöründe staj tavsiyesiyle alakalı bulgular

18 8. Sektörde Memnuniyet ile İlgili Sayı ve Yüzdeler Grafik 18. Yemek sektöründe çalışmaktan memnun olup olunmadığına dair bulgular

19 9. Aldığınız eğitimler nelerdir? ISO eğitimleri (ISO 22000, HACCP, ISO 22001, OHSAS 18001, ISO 14001, ISO 9001) Sektörle alakalı (Satın Alma Eğitimi, Mutfak Hizmetleri, Depolama, Mutfak Yönetimi, Menü Planlama, Kar-zarar ve Maliyet Hesapları, Mutfak Hijyeni, Yemek Üretimi, Yerel Mutfak Eğitimleri, Catering Hizmetleri Yöneticiliği) Kanuni Zorunlu Olan (Hijyen Eğitimi, İlk Yardım Eğitimi, Yangın Eğitimi, İş Güvenliği Eğitimi) Diğer eğitimler (Çalışan Motivasyonu Eğitimi, Ekip Çalışması Eğitimi, İş Kanunu, Personel Yönetimi, Halkla İlişkiler, Müşteri Memnuniyet Yönetimi) Sektörle ilgili olmayan genel eğitimler ( Bilgisayar kullanımı, Yabancı Dil) GMP Uygulamaları BRC

20 10. Çalıştığınız firmada Gıda Mühendisi nin tam anlamıyla verimli olabilmesi için sizce şartlar neden oluşturulmuyor? Sektörde yalnızca kar düşünülmekte. Sadece kanuni zorunluluktan dolayı istihdam edilmekte, Gerek duyulmuyor, çünkü ustanın daha fazla etkinliği olduğu düşünülmekte İşverenin, mühendisleri yürüyen diploma olarak görmesi.

21 11. Sektörde veya firmanızda Gıda Mühendislerinin sorunları sizce nelerdir? Mühendis görevi yaptırılmaması (kasada çalıştırmak, yemek dağıtımı, fiş toplama, turnike kontrolü, imalatta çalıştırma v.b.) Kamu otoritesinin denetimlerinin yetersiz olması. Hiç iş yapmadıklarından şikayet fakat sorun olduğunda ilk fırçalanan kişi olması. Personel eksikliği ve mühendisin bütün açıkları tamamlaması isteği. İZP olarak çalıştırılıp düşük maaş verilmesi. Odanın mühendislerin haklarını yeterince korumayıp politika yaptığını düşünmeleri. Mesleğin tam anlaşılamaması, sadece zorunlu ve gereksiz personel olarak görülmesi. Gerekli olduğu için değil de firmanın kanuni şartları yerine getirmesinden dolayı istihdam edildiğini düşünmek. Eğitimsiz işveren. Eğitimsiz personel.

22 11. Sektörde veya firmanızda Gıda Mühendislerinin sorunları sizce nelerdir? Okulda yemek sektörü ile ilgili dersin olmadığı ve sektörde faydalı olunamaması. Yemek sektörünün ufuk ve fikir bakımından yeniliklere açık olmayan rutin ilerlemeyi tercih eden bir sektör olması. İşverenin maliyet kısma politikası sonucu meydana gelen müşteri problemlerinin mühendisin hatası yüzünden meydana geldiğini düşünmesi. Üniversite eğitim sistemi teorik olmaktan çıkıp pratiğe dökülmeli. Yemek firmalarında çalışmayın diye yeni mezun öğrenciyi uyarmak yerine bu firmalarda nelerle karşılaşılacağının anlatılmaması.

23 12. Sektörde Gıda Mühendislerinin daha verimli, etkin ve mesleklerini daha iyi yapabilmeleri için öneriler Firma sahiplerine özel Gıda Mühendisi çalıştırmalarının sebeplerini ve işletmelerine katacağı faydanın anlatılacağı eğitimler planlanmalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, SGK ve Gıda Mühendisleri Odası ortak denetim yapmalı ve eğitimler düzenlenmeli, Gıda mühendisleri aynı zamanda birer yönetici olarak yetiştirilmeli, Gıda Mühendisleri Odası nın daha aktif olması, Mesleğini kötüye kullanan mühendisler cezalandırılmalı, Mühendis mesleği sevmeli, Mesleğimize saygı duyulmalı kararlarımız sorgulanmamalı talimatlarımız uygulanmalı maaş motivasyonu olmalı Bu verim ve etkinliği firmadan ya da sektörden değil kendinizden bekleyin.

24 13. Yemek sektörünün sorunları nelerdir? Denetimler oldukça yetersiz ve toleranslı olmakta. Sektöre taşeron olarak bakılıp küçümsenmekte. Yemek sadece fiyat ile değerlendirilmekte. Kaliteli bir yemeğin tek kriteri lezzet olarak algılanmakta. Piyasa rekabet koşullarından dolayı kar marjının düşük olması ve bu yüzden yatırım yapılamaması. Mühendisin tam zamanlı çalışmayıp yalnızca diplomalarını kullandırması ile maaş çıtasının düşmesi. Kapasitesi çok küçük olan işletme ile (Örn: 500 kişi/gün) büyük olan işletme (Örn: kişi/gün) aynı şartları sağlamak zorunda.ikiside İZP çalıştırıp min TL vermeli.

25 Öneriler Bir yemek firmasında Gıda Mühendisi genel müdür, satın alma, üretim, kalite, satış, pazarlama, proje müdürlüğü gibi pozisyonlarda görev almaktadır. Bu kadar fazla görevin verildiği ve sektörün özellikle tercih ettiği bir disiplin olan Gıda Mühendisliğinin mühendisler, işverenler ve müşteriler için önemi yadsınamaz bir gerçektir. Çalışan Gıda Mühendislerinin %76 sının çeşitli sebeplerle memnun kalmadığı bu sektörün Türkiye nin %25 ini hergün doyurduğu düşünüldüğünde gıda güvenliği anlamında ortaya çıkabilecek tehlikeler çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bundan dolayı sektörün iyileştirilmesi elzem bir durumdur. Çalışmamızda mühendislerin ortaya sürdükleri problemlerin çözümü için önerilerim şu şekildedir.

26 1. Gıda Mühendisliği lisans eğitimi sırasında Toplu Beslenme Endüstrisi ile alakalı dersler müfredata koyulmalıdır. Örneğin; süt, tahıl, et laboratuvarı olduğu gibi yemek uygulama mutfağı da olmalıdır. Menü Planlama, Maliyet Kontrolü, Satış, Pazarlama, Sunum vb. konularda eğitim verilmelidir. 2. Gıda Mühendisi nin mezun olduktan sonra sadece laboratuvarda analiz yapmayacağı sebebiyle öğretim üyelerinin staj konusunda bu sektöre de özellikle öğrenci yollamaları ve öğrencileri bu sektörden uzak tutmamaları gerekmektedir.

27 3. Gıda Mühendisleri Odası nın bütün sektörlerde yapması gerektiği gibi bu sektörde de deneyimli mühendislerle yeni mezunları bir araya getirip çalışma grupları oluşturması gerekmektedir. 4. Yemek Sanayi ile ilgili STK ların da bileşen olacağı Gıda Mühendisleri Odası öncülüğünde bir çalıştay yapılmalıdır. Bu çalıştay sonucunda özellikle mühendislere ve işverenlere eğitimler planlanmalıdır. İşverenlere Gıda Mühendisi nin kendi işletmesi için vazgeçilmez bir disiplin olduğu öğretilmelidir. 5. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın denetimleri sıklaştırması, etkili ve verimli denetim yapması gerekmektedir.

28 6. İZP bu sektörde yemek üretim kapasitesine göre çalıştırılmalıdır. Bu şekilde işverenlerin hakkının korunacağı gibi mühendisin de az ücret ile rencide edilmemesi sağlanmış olacaktır. 7. Özellikle İZP olarak çalışan mühendisin maaşının Gıda Mühendisleri Odası nın hesabına yatırılması oradan da mühendise aktarılması elden geri ödemeyi engelleyecektir. Bu öneri İZP olarak çalışan bütün disiplinler için geçerli olmalıdır. 8. Özellikle gıda zehirlenmesi gibi durumlarda tek sorumlu İZP olmamalı. İşveren ve usta aynı sorumluluğu paylaşmalı. Bunun için GMO çalışma yapmalı.

29 9. Bankaya eksik ücret yatma problemi SGK ve GMO işbirliğiyle kontrol altına alınıp önlenebilmelidir. 10. Mühendislerin bilinçli olması gerekmektedir. Ücret ve deneyimin zamanla kazanılacağı mühendisler tarafından bilinmelidir. 11. Özellikle Yemek Sanayi ile alakalı STK ların, GMO nun ve devlet otoritesinin yemek hizmeti alan tesislere yönelik bilgilendirici eğitimler planlamaları gerekmektedir.

30 İlginiz için teşekkürler

GIDA SANAYİCİLERİNİN GIDA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİNDEN BEKLENTİLERİ

GIDA SANAYİCİLERİNİN GIDA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİNDEN BEKLENTİLERİ GIDA SANAYİCİLERİNİN GIDA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİNDEN BEKLENTİLERİ Ramazan GÖKÇE*, Haluk ERGEZER, Tolga AKCAN Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Denizli TÜRKİYE İÇERİK Giriş Anket ve Sonuçları

Detaylı

1-Bafra da en çok ihtiyaç duyulan meslek dalları hangileridir?

1-Bafra da en çok ihtiyaç duyulan meslek dalları hangileridir? 1-Bafra da en çok ihtiyaç duyulan meslek dalları hangileridir? OTOMOTİV 12 (Elekronik,Elektrik,Mekatronik,Kaporta,Motor Tamircisi) BİLİŞİM 10 (Güvenlik görüntüleme,otomosyon,grafik tasarım,cad cam,elektronik)

Detaylı

1. Adı Soyadı: Murat DOĞAN. İletişim Bilgileri

1. Adı Soyadı: Murat DOĞAN. İletişim Bilgileri 1. Adı Soyadı: Murat DOĞAN İletişim Bilgileri Ev Adresi: Boğazköy Cad. 22/5 Bahçeşehir 2.Kısım Başakşehir- İSTANBUL Telefon: 0 532 622 67 86 E-Posta : muratdogan72@gmail.com 2. Doğum Tarihi: 11.02.1972

Detaylı

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından yürütülen bu projenin genel amacını şu konular oluşturmaktadır.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından yürütülen bu projenin genel amacını şu konular oluşturmaktadır. Değerli Sektör Yöneticileri; Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından yürütülen bu projenin genel amacını şu konular oluşturmaktadır. Otelcilik sektöründe çalışanların niteliklerini ve uzmanlaşmalarını

Detaylı

RAKAMLARLA KONYA İSTİHDAMI FEYZULLAH ALTAY

RAKAMLARLA KONYA İSTİHDAMI FEYZULLAH ALTAY Bugün, yükselen ekonomisi ve gelişmekte olan performansıyla ülkesi için önemli bir katma değer oluşturan sayılı merkezlerden birisidir. Gelişmekte olan ekonomisine paralel olarak birçok sektörde yeni iş

Detaylı

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM ARS Training, profesyonel iş dünyasında gereksinim duyulan eğitim ve danışmanlık hizmetlerini bütünsel yaklaşımla, duygu ve davranışları temel alarak uygulayan bir eğitim

Detaylı

PROJE SAHİBİ KURUM: ANKARA BÖLGESİ VETERİNER HEKİMLERİ ODASI PROJE ADI: HİJYENİK GIDA ÜRETİMİ (HYGIENIC FOOD PRODUCTION)

PROJE SAHİBİ KURUM: ANKARA BÖLGESİ VETERİNER HEKİMLERİ ODASI PROJE ADI: HİJYENİK GIDA ÜRETİMİ (HYGIENIC FOOD PRODUCTION) PROJE SAHİBİ KURUM: ANKARA BÖLGESİ VETERİNER HEKİMLERİ ODASI PROJE ADI: HİJYENİK GIDA ÜRETİMİ (HYGIENIC FOOD PRODUCTION) Projemiz Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Eğitim ve Gençlik programları Merkezi Başkanlığı

Detaylı

KORN FERRY YENİ MEZUN ÜCRET PİYASALARI BÜLTENİ

KORN FERRY YENİ MEZUN ÜCRET PİYASALARI BÜLTENİ z KORN FERRY YENİ MEZUN ÜCRET PİYASALARI BÜLTENİ Şubat 2018 Bu bülten, 2017 yılı veri tabanı erişimine sahip müşterilerimiz için özel hazırlanmış olup içeriği Korn Ferry nin yazılı onayı bulunmaksızın

Detaylı

Sürücü Belgesi B. Şehir Eskişehir. Bitiş Tarihi

Sürücü Belgesi B. Şehir Eskişehir. Bitiş Tarihi İletişim Bilgileri Seren Sakarya E-Posta Adresi sakaryaseren@gmail.com Telefon 90 (506) 287 36 52 Doğum Tarihi 22/08/1995 İkinci Telefon 90 (505) 255 99 58 Adres Türkiye - - Odunpazarı Kişisel Bilgiler

Detaylı

ŞİRKET PROFİLİ KET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ

ŞİRKET PROFİLİ KET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ zzet երանգ aku Saveur APORE Bкус SMAK γεύση aroma γεύση вкус Lezzet स व द smag Flavor geschmack SAPORE Saveur երանգ hangi dilde olursa olsun lezzet ŞİRKET PROFİLİ KET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ

Detaylı

Ek 3.1 Öğrenci Ders Değerlendirme Anketi

Ek 3.1 Öğrenci Ders Değerlendirme Anketi Ek 3.1 Öğrenci Ders Değerlendirme Anketi DERS ANKETĠ FORMU Değerli Öğrencilerimiz, Bu anket, çağdaş mühendislik eğitiminin verilebilmesi ve eğitimin alt yapısının geliştirilmesine yönelik çalışmaların

Detaylı

Düpol"den Köseköy Myo"ya Ziyaret KAYNAŞLI MYO DAN STANDARD PROFİL E TEKNİK GEZİ Düzce Üniversitesi Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Lastik ve Plastik Teknolojisi Programı öğretim elemanları ve öğrencileri

Detaylı

SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş.

SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş. SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş. Sunar Turizm ve Gıda Hizmetleri A.Ş. bir Asmar holding kuruluşudur. Asmar Holding bünyesinde Gürsan Demir Çelik, Aslan Denizcilik, Aslan Gayrimenkul A.Ş., Mardaş, Mardeniz,

Detaylı

SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş.

SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş. SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş. Sunar Turizm Ve Gıda Hizmetleri A.Ş bir Asmar Holding A.Ş kuruluşudur. Sunar Gıda 2007 yılında kurulmuş, kurulduğu ilk andan itibaren kaliteye verdiği önemi ve zoru

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 13 Kasım 2010

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 13 Kasım 2010 Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 13 Kasım 2010 2010-2011 Eğitim Yılı (Haziran-Kasım 2010 tarihleri arasında) Bölümü Değerlendirme Anket Formu Raporu Öğrencilerimizin staj yaptıkları

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Mühendisliği Bölümü Makine Mühendisliği Bölümü Neden Makine Mühendisliği Teknolojiyi kullanan, teknoloji üreten ve teknolojiye yön veren, toplum yararına bilimsel bilgi sağlayan günümüz ve yarınların problemlerine çözüm arayan

Detaylı

UÇAK,HAVACILIK,UZAY MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN DURUM DEĞERLENDİRMESİ

UÇAK,HAVACILIK,UZAY MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN DURUM DEĞERLENDİRMESİ TMMOB Makina Mühendisleri Odası I. Ulusal Uçak Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı 12 Mayıs 2001 Eskişehir-Türkiye UÇAK,HAVACILIK,UZAY MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN DURUM DEĞERLENDİRMESİ Mehmet Nazım

Detaylı

GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI ALANIN TANIMI:

GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI ALANIN TANIMI: GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel,

Detaylı

KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ

KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İŞ HİJYENİ LABORATUVARLARINDA MEVZUAT İLE KALİTE SİSTEMLERİ İLİŞKİSİ KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ ŞUBAT 2015 BİLGİLENİDRME TOPLANTISI

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ. Eğitimin Amacı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ. Eğitimin Amacı 1 ISO EĞİTİMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ İş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması amacıyla iş kanunu gereği tüm çalışanların bu konuda bilgilendirilmesi İSG kanunu, yasal ve mevzuat şartları

Detaylı

Dünya standartlarına göre şekillendirilmiş hizmet anlayışımız, türk mutfağının eşsiz lezzetleriyle birleşince, müşterilerimizin memnuniyeti ile ödüllendirilmekte, sektöre kattığımız lezzet ve kalitenin

Detaylı

PERSONEL-İNSAN KAYNAKLARI

PERSONEL-İNSAN KAYNAKLARI PERSONEL-İNSAN KAYNAKLARI Güssün GÜNEŞ Marmara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı 09-10 Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA 19.6.2014 SUNUM PLANI ÜNİVERSİTE

Detaylı

Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler

Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler www.faktorgrup.com İşlerinizde Profesyonel Çözümler Değerli yöneticiler, Bildiğiniz gibi, içinde yaşadığımız yüzyılda modern işletmecilik kavramı beraberinde

Detaylı

OTOMOTİV SANAYİİNİN MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDEN BEKLENTİLERİ OSMAN SEVER OSD

OTOMOTİV SANAYİİNİN MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDEN BEKLENTİLERİ OSMAN SEVER OSD OTOMOTİV SANAYİİNİN MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDEN BEKLENTİLERİ OSMAN SEVER OSD Organizasyon Destekleyen KÜRESEL YETENEK REKABET GÜCÜ ENDEKSİ Global Talent Competitiveness Index 2017 rankings #61 Kaynak: Global

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ NEVŞEHIR GENEL BİLGİLER Nüfus Nevşehir: 285.460 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Nevşehir: %95 Türkiye: %93

Detaylı

Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması. Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması

Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması. Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması Murat Özdemir (2.2.2001) İçindekiler Gıda Üretiminin Ahlaki ve Yasal Sorumlulukları... 1 Gıda Güvenliği Yönetimi... 2 Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Kalite Güvencenin Görevleri... 2 Temel Gıda Tehlikeleri...

Detaylı

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kalite Politikası OTELİMİZ HAKKINDA Şaban Temuge Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ E -DİLEK ÖNERİ SİSTEMİ (WEB)

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ E -DİLEK ÖNERİ SİSTEMİ (WEB) T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ E -DİLEK ÖNERİ SİSTEMİ (WEB) 8/02/205 30/04/205 DÖNEMİ ANALİZ RAPORU Üniversitemiz ana sayfasına 5.02.205 tarihinden itibaren e dilek öneri linki eklenmiştir. 8/02/205

Detaylı

h e r ş e y z a m a n ı n d a

h e r ş e y z a m a n ı n d a h e r ş e y z a m a n ı n d a ÖNSÖZ; 2005 Yılında bir damla olarak çıktığımız lezzet yolculuğunda ; çalışanlarımızın emekleri, tedarikçilerimizin destekleri ve müşterilerimizin memnuniyeti sayesinde zamanla

Detaylı

GMO 1. KADIN ÇALIŞTAYI

GMO 1. KADIN ÇALIŞTAYI GMO 1. KADIN ÇALIŞTAYI «AĞIR SANAYİDE KADININ YERİ» ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ 08.03.2017 TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GMO 1. KADIN ÇALIŞTAYI «AĞIR SANAYİDE KADININ YERİ» ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ GMO

Detaylı

MAKİNA İMALAT SANAYİ SEKTÖR ARAŞTIRMASI ODA RAPORU

MAKİNA İMALAT SANAYİ SEKTÖR ARAŞTIRMASI ODA RAPORU tmmob makina mühendisleri odası MAKİNA İMALAT SANAYİ SEKTÖR ARAŞTIRMASI ODA RAPORU Hazırlayan Yavuz BAYÜLKEN Mart 2010 Yayın No:... MMO/2010/532 tmmob makina mühendisleri odası Meşrutiyet Caddesi No: 19

Detaylı

BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ

BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ Bartın, Karadeniz Bölgesi nde, Batı Karadeniz Bölümü nde bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye nin 74. ili olmuştur. Bartın bölünmüş yollar ile İstanbul a 420km,

Detaylı

STRATEJİK PLANI DIŞ PAYDAŞ ANKETİ. Mezun ( ) Veli ( ) Şirket ( ) STK ( ) Üniversite ( ) Kamu Kuruluşu ( ) Diğer ( )

STRATEJİK PLANI DIŞ PAYDAŞ ANKETİ. Mezun ( ) Veli ( ) Şirket ( ) STK ( ) Üniversite ( ) Kamu Kuruluşu ( ) Diğer ( ) 2018-2022 STRATEJİK PLANI DIŞ PAYDAŞ ANKETİ Bu anket Üniversitemiz 2018-2022 Stratejik Planına temel olacak durum analiz raporunda kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Üniversitemiz 2018-2022 stratejik planının

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi *1956 yılında kurulmuştur. *Ankara, Erdemli ve Kuzey Kıbrıs olmak üzere 3 kampüsten oluşmaktadır. *26,500 kayıtlı öğrencisi bulunmaktadır. *En yüksek puanlı

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir;

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir; 12. Yetkin Mühendislik TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir; 1. no lu maddede, bu yönetmeliğin amacının, tüm ülkede

Detaylı

29.06.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

29.06.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 29.06.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Rektör Prof.Dr. Galip Akhan, 29-Haziran-14 Temmuz 2015 tarihleri arasında Hafta içi Her gün Saat: 09.30-17.00 saatleri arasında aday öğrenci ve ebeveynlerine açık

Detaylı

GÜMÜŞHANE DE İŞKOLLARI BAZINDA İSTİHDAM SORUNLARI GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI SUNUMU

GÜMÜŞHANE DE İŞKOLLARI BAZINDA İSTİHDAM SORUNLARI GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI SUNUMU GÜMÜŞHANE DE İŞKOLLARI BAZINDA İSTİHDAM SORUNLARI GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI SUNUMU 1 GENEL SORUNLAR 1. Asgari Ücret Üzerindeki Yükler 2. Toplum Yararına Programlar 3. Meslek Liseleri 4. Zincir

Detaylı

I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ BESLENME I (TEORİK 2+ UYGULAMA 2, 3 KREDİ)

I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ BESLENME I (TEORİK 2+ UYGULAMA 2, 3 KREDİ) T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BESLENME VE DİYETETİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ BESLENME I Vücut fonksiyonları

Detaylı

GEOTEKNİK TEKNİKERİ/JEOTEKNİK TEKNİKERİ

GEOTEKNİK TEKNİKERİ/JEOTEKNİK TEKNİKERİ TANIM Karayolu, demiryolu, nükleer enerji santralleri, tünel, köprü, baraj, liman, bina gibi yapıların inşa edileceği arazinin fiziksel ve mekanik özelliklerinin ortaya çıkarılması alanında çalışan meslek

Detaylı

FARKIMIZ ; Lezzet için rasyonel çözümler... Biz, iyi yemek sohbetlerinin nesnesi olmaya adayız. Unutmayın, hazır yemek özen ister...

FARKIMIZ ; Lezzet için rasyonel çözümler... Biz, iyi yemek sohbetlerinin nesnesi olmaya adayız. Unutmayın, hazır yemek özen ister... Hakkımızda; Catering son yıllarda gelişen yeni bir sektör; yiyecek tedarik etme, yemeklerin hazırlanması ve bu hizmetin üstlenilip sunulması anlamında kullanılıyor. Yani toplu yemek tüketilecek olan bir

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş.

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. Yatırımcı Sunumu Haziran 08 1 SUNUM PLANI Yaşar Grubuna Genel Bakış Et & Et Ürünleri Sektörü AB Uyum Süreci Şirkete Genel Bakış Finansal Göstergeler Satış Prosedürü

Detaylı

Mustafa DAŞCI Yönetim Kurulu Başkanı Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği

Mustafa DAŞCI Yönetim Kurulu Başkanı Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği Mustafa DAŞCI Yönetim Kurulu Başkanı baskan@tuder.org.tr Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği ÖZET PAZAR VE MEVCUT EKONOMİK DURUM TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ Sorunlar / Çözüm Önerileri ÜRETİM VE AR-GE TEŞVİKLERİ

Detaylı

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ Doç. Dr. Mustafa Türkmen ERÜ Mühendislik Fak. 20 Mayıs 2016 KAYSO Sunum Planı KÜSİ Çalışma Grubu KÜSİ İl Planlama

Detaylı

ÇALIŞMA YÖNTEMLERİMİZ o Genel...9. ETKİNLİKLERİMİZ o Kaynak & Isıl İşlem Teknolojileri Çalıştayı...10 o Malzeme Bilgi Teknolojileri Semineri...

ÇALIŞMA YÖNTEMLERİMİZ o Genel...9. ETKİNLİKLERİMİZ o Kaynak & Isıl İşlem Teknolojileri Çalıştayı...10 o Malzeme Bilgi Teknolojileri Semineri... ONATUS ÖNGÖRÜ TEKNOLOJİLERİ KAYNAK ISIL İŞLEM MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM KATALOĞU 2014 1 İÇERİK Sayfa No ONATUS Hakkında...3 EĞİTİM o Isıl işlem simülasyon mühendisliği temel eğitimi...4 o Isıl işlem simülasyon

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2011 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2011 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu ARALIK 2011 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

MESLEK KAVRAMI VE MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

MESLEK KAVRAMI VE MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ AHMET ARSLAN MESLEK KAVRAMI VE MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Meslek, kişilerin topluma yararlı mal ve hizmet üreterek geçimlerini temin etmek ve para kazanmak için yaptıkları, belli bir eğitimle kazanılan, sistemli

Detaylı

GEÇMİŞTEN BUGÜNE DOĞUŞ

GEÇMİŞTEN BUGÜNE DOĞUŞ DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ GEÇMİŞTEN BUGÜNE DOĞUŞ Doğuş markası, eğitime adanmış yarım asra yaklaşan bir anlam ifade etmektedir. Doğuş Üniversitesi eğitimde ilklerin sahibi, yeniliklerin öncüsü olarak, geçmişinden

Detaylı

GK SELEN İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ

GK SELEN İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ GK SELEN İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ En makbul yardım en çok ihtiyaç duyulan anda yapılandır. "Keşke" dememek için siz de ilkyardım Öğrenin! İlkyardım Öğretin! Misyonumuz Birey ve kurumlara ilkyardım alanında,

Detaylı

TURİZM FAKÜLTESİ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI PROGRAMI

TURİZM FAKÜLTESİ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI PROGRAMI TURİZM FAKÜLTESİ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI PROGRAMI 1 Turizme Giriş 3 0 3 2 Gastronomi ve Yiyecek Tarihi 2 0 2 3 Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş 3 0 3

Detaylı

Üniversite Hastanelerinin Mali Durumu

Üniversite Hastanelerinin Mali Durumu 17.02.2018 Üniversite Hastanelerinin Mali Durumu Tablo 1. Üniversite Hastanelerinin Mali Durumu 2012-2016 Net Borç Gelir Gider Borçluluk Oranı (%) 2012 1.849.903.674 4.811.056.150 5.150.966.140 42,8 2013

Detaylı

YEMEKHANE VE KANTİN HİZMETLERİ MEMNUNİYET ANKETİ RAPORU

YEMEKHANE VE KANTİN HİZMETLERİ MEMNUNİYET ANKETİ RAPORU HİTİT ÜNİVERSİTESİ YEMEKHANE VE KANTİN HİZMETLERİ MEMNUNİYET ANKETİ RAPORU 2013 İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ VE KAPSAM... 3 2. ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ... 3 2.1. Anakütle ve Örneklem... 3 2.2. Veri Toplama... 3 3.

Detaylı

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Enerjinin Önemi? Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir?

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Enerjinin Önemi? Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir? Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Enerjinin Önemi? Enerji, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel unsurlarından biri olması yanısıra, yaşamın sürdürülebilmesi

Detaylı

Üniversite ve Sanayi İkili İşbirliği Projesi

Üniversite ve Sanayi İkili İşbirliği Projesi Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. Orma Orman Mahsulleri İntegre Sanayi ve Ticaret A.Ş. Süleyman Demirel Üniversitesi, Üniversite ve Sanayi İkili İşbirliği Projesi 2016-2017, 2017-2018,

Detaylı

MEVZUAT 6331 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ TANI SEVK - ENTEGRASYON ÇALIŞMA ORTAMI MEKAN-ULAŞIM EĞİTİM

MEVZUAT 6331 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ TANI SEVK - ENTEGRASYON ÇALIŞMA ORTAMI MEKAN-ULAŞIM EĞİTİM MEVZUAT 6331 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ TANI SEVK - ENTEGRASYON ÇALIŞMA ORTAMI MEKAN-ULAŞIM EĞİTİM 2 MEVZUAT 6331 MEVZUAT 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklerdeki, iş

Detaylı

Bakanlık Denetimlerinde İK da Riskleri Önleme Çalıştayı

Bakanlık Denetimlerinde İK da Riskleri Önleme Çalıştayı Bakanlık Denetimlerinde İK da Riskleri Önleme Çalıştayı Çalışma Bakanlığı Denetimlerinde Riskleri Önleyici İK ve İş Hukuku Uygulamaları Çalıştayı Çalışma Bakanlığı işin yürütümüne yönelik denetimler yapmakta

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası Ü İ İ ENDÜSTRİ-İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ HURULTRVI 29 Kasım 1997/İZMİR Bildiriler ve Paneller mmo yayın no: 222

tmmob makina mühendisleri odası Ü İ İ ENDÜSTRİ-İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ HURULTRVI 29 Kasım 1997/İZMİR Bildiriler ve Paneller mmo yayın no: 222 tmmob makina mühendisleri odası Ü İ İ ENDÜSTRİ-İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ HURULTRVI 29 Kasım 1997/İZMİR Bildiriler ve Paneller mmo yayın no: 222 V EİM KURULTAYI DÜZENLEME KURULU İlknur ATEŞ Meriç BEBİTOĞLU Nurten

Detaylı

ÇALIŞMA İZNİ. Türkiye de çalışma izni için gereken başvuru Türkiye den veya yurt dışından yapılabilir.

ÇALIŞMA İZNİ. Türkiye de çalışma izni için gereken başvuru Türkiye den veya yurt dışından yapılabilir. ÇALIŞMA İZNİ 1. İlk Başvuru Türkiye de çalışma izni için gereken başvuru Türkiye den veya yurt dışından yapılabilir. Yurt dışından yapılacak başvurularda yabancıların, çalışma izni için vatandaşı oldukları

Detaylı

İDARİ PERSONEL MEMNUNİYET DEĞERLENDİRME RAPORU

İDARİ PERSONEL MEMNUNİYET DEĞERLENDİRME RAPORU İDARİ PERSONEL MEMNUNİYET DEĞERLENDİRME RAPORU 201 DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRME KOORDİNATÖRLÜĞÜ TAKDİM 2006 yılında kurulan ve değer üreten üniversite sloganıyla yeni kurulan üniversiteler arasında

Detaylı

Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Staj Bilgilendirme Toplantısı

Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Staj Bilgilendirme Toplantısı Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Staj Bilgilendirme Toplantısı 28.02.2018 Staj Komisyonu Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Özlem UZUN ARAZ (Staj Komisyonu Başkanı) Yrd. Doç. Dr. Rahime SANCAR

Detaylı

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci)

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İşletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirmesine ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamasına yönelik bilgi toplama, analiz, seçim, karar ve uygulama

Detaylı

2015 YILI FAALİYET RAPORU KAYNAKLARI

2015 YILI FAALİYET RAPORU KAYNAKLARI INSAN KAYNAKLARI İSMMMO da İnsan Kaynakları Yönetimi; kurum için en etkili iş gücünü bulmak, geliştirmek ve bunun sürekliliğini sağlamak amacıyla ortaya konan faaliyetler bütünü olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

2014 YILINDA PATRONLARIN ÜCRET HESAPLARI Mehmet Enes İnce

2014 YILINDA PATRONLARIN ÜCRET HESAPLARI Mehmet Enes İnce Ücret araştırması şirketi Mercer in verilerine göre; 2013 te Türkiye de ortalama %8 oranında zam yapılmıştır. Patronlar her yıl olduğu gibi gerçekleşen enflasyonu dikkate alma trendini sürdürecek. 2014

Detaylı

Öğrenci Memnuniyet Anketi

Öğrenci Memnuniyet Anketi 1 / 13 15.12.2018 13:20 Sevgili Öğrenciler; Bu çalışmanın amacı, Kalite Değerlendirme Raporu kapsamında, meslek yüksek okulumuzda öğrenim gören öğrencilerin genel memnuniyet düzeylerinin belirlenmesidir.

Detaylı

DERS İÇERİKLERİ. Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır.

DERS İÇERİKLERİ. Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır. DERS İÇERİKLERİ Birinci Dönem ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I ( 2+0 ) 2 (ECTS:2) Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır. TUR101 Türk Dili

Detaylı

Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve. Mesleğin Genel Sorunları

Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve. Mesleğin Genel Sorunları BÖLÜM III Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve Mesleğin Genel Sorunları Eczacı, ilaç ve hammadde elde etmede, farmasötik madde ve müstahzar yapımında, çeşitli ilaç analizlerinde, ilacın tanınması ve

Detaylı

2011 EĞİTİM TAKVİMİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ EĞİTİMLERİ ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ EĞİTİMLERİ

2011 EĞİTİM TAKVİMİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ EĞİTİMLERİ ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ EĞİTİMLERİ 2011 EĞİTİM TAKVİMİ Seminer Kodu Seminer Adı Süre Ocak Subat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ EĞİTİMLERİ CI/QMS-01 CI/QMS-02 CI/QMS-03 ISO 9001:2008

Detaylı

Teknoloji Geliştirme Alanında Üniversite Sanayi Ortak Çalışmalarında Deneyimler Dr.- Ing. Yalçın Tanes Ak-Kim Ar-Ge Direktörü

Teknoloji Geliştirme Alanında Üniversite Sanayi Ortak Çalışmalarında Deneyimler Dr.- Ing. Yalçın Tanes Ak-Kim Ar-Ge Direktörü Teknoloji Geliştirme Alanında Üniversite Sanayi Ortak Çalışmalarında Deneyimler Dr.- Ing. Yalçın Tanes Ak-Kim Ar-Ge Direktörü Üniversite Sanayi İşbirliğinde Yaklaşımlar 29 Mart 2013 Elazığ Önsöz Çeşitli

Detaylı

Teknoloji Geliştirmede ve Eğitimde Üniversite Sanayi İşbirliği

Teknoloji Geliştirmede ve Eğitimde Üniversite Sanayi İşbirliği Teknoloji Geliştirmede ve Eğitimde Üniversite Sanayi İşbirliği Dr.- Ing. Yalçın Tanes Ak-Kim Ar-Ge Direktörü Ulusal Ar-Ge Merkezleri Sempozyumu 10-11 Nisan 2012 Adana İçerik Türkiye de Satış dan Ar-Ge

Detaylı

Tablo 1: Mezunlarımızın Tanıtıcı Özellikleri (n=110)

Tablo 1: Mezunlarımızın Tanıtıcı Özellikleri (n=110) 0 yılında ilk mezunlarını veren programımızın değerlendirilmesi, mesleki deneyim süresi olarak en az birinci yılını dolduran 9 mezunumuzdan ulaşılabilen ve değerlendirme yapmayı kabul eden 0 mezun tarafından

Detaylı

1. Birim yönetici ve çalışanları, işlerinde ehil ve yetkin kişiler midir?

1. Birim yönetici ve çalışanları, işlerinde ehil ve yetkin kişiler midir? ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VERİ TOPLAMA ve ANALİZ BİRİMİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Hizmet Memnuniyeti Grafik ve Raporları A-GRAFİKLER ve TABLOLAR 1. Birim yönetici ve çalışanları, işlerinde

Detaylı

Farklı Bir Pişirme ve Gıda Saklama Yöntemi: Sous Vide

Farklı Bir Pişirme ve Gıda Saklama Yöntemi: Sous Vide Farklı Bir Pişirme ve Gıda Saklama Yöntemi: Sous Vide Günümüzde tüketicilerin yemek yeme ve yemek hazırlama faaliyetleri için ayırabildikleri zaman iyice kısıtlanmıştır. İş hayatının yoğun temposu çalışanları

Detaylı

UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE UYGULAMALI EĞİTİM MODELİ

UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE UYGULAMALI EĞİTİM MODELİ UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE UYGULAMALI EĞİTİM MODELİ Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK Üniversite-İş Dünyası İşbirliği ile; Nitelikli Elemanlar yetiştirmek, Üniversite imkanlarını paylaşmak, Sanayinin imkanlarını

Detaylı

TÜRKİYE DE MÜHENDİSLERİ N SORUNLARI VE MÜHENDİS

TÜRKİYE DE MÜHENDİSLERİ N SORUNLARI VE MÜHENDİS TÜRKİYE DE MÜHENDİSLERİ N SORUNLARI VE MÜHENDİS OLMAK Türkiye de Mühendis Olmanın Zorluklarını 4 Evrede İncelemek Yerinde Olacaktır. Bunları; İlköğretim ve Lise eğitimi evresi. ÖSS evresi. Lisans eğitimi

Detaylı

Eczacıbaşı Profesyonel ekibi için: Mevcut ve potansiyel müşteriler için:

Eczacıbaşı Profesyonel ekibi için: Mevcut ve potansiyel müşteriler için: Dersimiz Hijyen! Hakkında Maratem Akademi, endüstriyel temizlik sektörüne her düzeyde eğitim, danışmanlık ve teknik destek hizmetleri sunabilmek amacı ile kurulmuş profesyonel bir hizmet departmanıdır.

Detaylı

Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi. Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr

Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi. Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr Standart Nedir? Standardizasyon; belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik yarar sağlamak üzere bütün

Detaylı

TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI

TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI 15 Ekim 2012 Mehmet Ali ÖZKAN İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı 1 SUNUM PLANI I- İşgücü Piyasası Göstergeleri II- Mesleki Eğitim ve

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Turizm İşletmeciliği ve Uludağ Üniversitesi 1989

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Turizm İşletmeciliği ve Uludağ Üniversitesi 1989 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Kamil UNUR Doğum Tarihi: 01 02 1967 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Turizm İşletmeciliği ve Uludağ Üniversitesi 1989 Otelcilik Y. Turizm

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI İKTİSADİ İŞLETMELERİ YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI İKTİSADİ İŞLETMELERİ YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI İKTİSADİ İŞLETMELERİ YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ Tasarım : Arş. Gör. Görkem TILIÇ Fotoğraflar : Coşkun PINARBAŞI - Hasan Eren ÇALIŞKAN BÜGEV, hazır yemek, unlu mamüller

Detaylı

Farkındalılık ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi. Uygulama ve başarımın anahtarları

Farkındalılık ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi. Uygulama ve başarımın anahtarları ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi Uygulama ve başarımın anahtarları 1 Genel Eğitim Hakkında Kalite ve Yönetim Sistemi Kavramlar ve amaçlar TKY ve Kalite Yönetim Sistemi Standart maddeleri Fayda sağlamanın

Detaylı

1. Adı Soyadı: Murat DOĞAN. İletişim Bilgileri

1. Adı Soyadı: Murat DOĞAN. İletişim Bilgileri 1. Adı Soyadı: Murat DOĞAN İletişim Bilgileri Ev Adresi: Bahçeşehir 2.Kısım Mah. Boğazköy Cad. 22/5 Başakşehir- İSTANBUL Telefon: 0 532 622 67 86 E-Posta : muratdogan72@gmail.com / murat.dogan@yeniyuzyil.edu.tr

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

T.C. FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU ÖNLİSANS STAJ YÖNERGESİ

T.C. FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU ÖNLİSANS STAJ YÖNERGESİ T.C. FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU ÖNLİSANS STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç ve Kapsam Madde 1 - Bu Yönerge Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu staj uygulama

Detaylı

GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ BILGILENDIRME SUNUMU

GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ BILGILENDIRME SUNUMU GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ BILGILENDIRME SUNUMU Stajın Amaçları Bilgi ve becerilerini geliştirmek Mesleki becerilerini arttırmak Pratik tecrübe kazandırmak İşyerlerini tanımalarını sağlamak 1 TEMEL

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014

KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014 KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014 Sayın katılımcı, bu araştırma Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Anketi cevaplamak için ayırdığınız

Detaylı

KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR

KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR FABRİKA / İMALATÇI KIYASLAMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI DAHA FAZLA BİLGİ SAHİBİ OLMAK İÇİN, LÜTFEN BÖLGESEL CCİ TEMSİLCİNİZLE BAĞLANTIYA GEÇİNİZ. TEMSİLCİLERİN

Detaylı

MESLEK VE BÖLÜM TANITIMI

MESLEK VE BÖLÜM TANITIMI MESLEK VE BÖLÜM TANITIMI HAZIRLAYAN : Kim.Öğr. Tuğba BİNZET GAZİANTEP, 2017 MESLEK TANITIMI -ECZACILIK FAKÜLTESİ -GIDA MÜHENDİSLİĞİ -KİMYA MÜHENDİSLİĞİ -BİYO-KİMYA MÜHENDİSLİĞİ -TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ -FEN

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri. Ücret Sistemleri ve Verimlilik. Prof. DR. Mustafa Yaşar Tınar. 2005463076 Ümit Şenyüz. 2006463002 Faruk Ak

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri. Ücret Sistemleri ve Verimlilik. Prof. DR. Mustafa Yaşar Tınar. 2005463076 Ümit Şenyüz. 2006463002 Faruk Ak Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ücret Sistemleri ve Verimlilik Prof. DR. Mustafa Yaşar Tınar 2005463076 Ümit Şenyüz 2006463002 Faruk

Detaylı

19 22 ŞUBAT 2014 ANTALYA

19 22 ŞUBAT 2014 ANTALYA ANFAŞ FOOD PRODUCT GIDA İHTİSAS FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU RAPORU 19 22 ŞUBAT 2014 ANTALYA Ahmet SABUNCU Dış Ekonomik İlişkiler ve Uluslararası Organizasyonlar Müdürlüğü Fuarcılık Masası Uzmanı

Detaylı

www.novusens.com 2012, Novusens

www.novusens.com 2012, Novusens www.novusens.com İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK ENSTİTÜSÜ Vizyon... Ulusal ve uluslararası paydaşları ile sürdürülebilir büyüme ve rekabeti amaçlayan, ekonomiye ve toplumsal kalkınmaya katma değer yaratacak

Detaylı

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Pazar Araştırması PAZAR NERESİDİR? Pazar mal ve hizmetlerin satışa sunuldukları ve alıcılar ile satıcıların bir araya geldikleri her yerdir. Mağaza, hal, manav, restoran,

Detaylı

ÜRETİME ADEPTE OLUNACAK

ÜRETİME ADEPTE OLUNACAK ÜRETİME ADEPTE OLUNACAK Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, İŞKUR ortaklığı ile İntörn Mühendislik programı başladı. İşletmelerde 350 saate yakın pratik eğitim

Detaylı

Van Đlinde Faaliyet Gösteren Hazır Yemek Sanayi Đşletmelerinin Pazarlama Stratejileri

Van Đlinde Faaliyet Gösteren Hazır Yemek Sanayi Đşletmelerinin Pazarlama Stratejileri Van Đlinde Faaliyet Gösteren Hazır Yemek Sanayi Đşletmelerinin Pazarlama Stratejileri Beşir KOÇ 1 Hacı Ali GÜLEÇ 2 Tutku Gül ALTUN 3 Özet Bu çalışmada, Van ili merkez ilçede faaliyet gösteren hazır yemek

Detaylı

Van Đlinde Faaliyet Gösteren Hazır Yemek Sanayi Đşletmelerinin Pazarlama Stratejileri Beşir KOÇ 1 Hacı Ali GÜLEÇ 2 Tutku Gül ALTUN 3 Özet Bu çalışmada, Van ili merkez ilçede faaliyet gösteren hazır yemek

Detaylı

2013 YıLı PERSONEL MEMNUNIYET ANKET RAPORU. Burcu GENÇ Aralık 2013

2013 YıLı PERSONEL MEMNUNIYET ANKET RAPORU. Burcu GENÇ Aralık 2013 2013 YıLı PERSONEL MEMNUNIYET ANKET RAPORU Burcu GENÇ Aralık 2013 Çanakkale Ticaret Borsası bir aile, kendimi de bu ailenin bir üyesi olarak görüyorum sorusuna 7 kişi katılıyorum, 1 kişi kararsızım, Genel

Detaylı

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ ÇALIŞMAYI YAPAN ÖĞRENCİNİN ADI, SOYADI :EMİN CAN BÖLÜMÜ :ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ NO :

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ ÇALIŞMAYI YAPAN ÖĞRENCİNİN ADI, SOYADI :EMİN CAN BÖLÜMÜ :ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ NO : BEYKENT ÜNİVERSİTESİ ÇALIŞMAYI YAPAN ÖĞRENCİNİN ADI, SOYADI :EMİN CAN BÖLÜMÜ :ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ NO :090306019 Yaprak No : Ek-1 Yapılan İş : Girdi Malzeme Kabul ve Red Kartı Yaprak No : Ek-2

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR. Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR. Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Programın Amacı ve Kapsamı-1 2 Tıbbi tedavinin alınması, termal kaynakların kullanılması,

Detaylı