SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ ÜZERİNE BİR DURUM ÇALIŞMASI (SAMSUN İLİ ÖRNEĞİ)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ ÜZERİNE BİR DURUM ÇALIŞMASI (SAMSUN İLİ ÖRNEĞİ)"

Transkript

1 SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ ÜZERİNE BİR DURUM ÇALIŞMASI (SAMSUN İLİ ÖRNEĞİ) *Mualla BOLAT, *Merve SÖZEN, *Cumhur TÜRK *Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı, Samsun, TÜRKİYE. Özet: Bu çalışmada sınıf öğretmeni öğretmen adaylarının basit elektrik devrelerinde akım şiddeti ve lamba parlaklıklarının, pil sayısı ve lamba sayısıyla ilişkisini kurabilme ve bir pil, farklı sayıda tel ve farklı sayıda duysuz lamba ile lambaları yakabilecek şekilde elektrik devresi çizebilme düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2006/2007 öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği 2. Sınıf öğrencilerinden gece ve gündüz toplam 69 öğrenciye uygulanmıştır. Çalışmamın veri toplama aracı çoktan seçmeli, açıklamalı ve öğrencilerin çizim yapmalarını gerektiren sorulardan oluşturulmuştur. Adayların vermiş oldukları cevaplar cinsiyet, üniversiteye giriş taban puanı ve üniversite birinci sınıfta almış oldukları fizik dersinden başarılı olup olmama değişkenleri açısından istatistiksel olarak incelenmiştir. 1. Giriş Yakın geçmişte elektrik konusu üzerine yapılan bazı çalışmalar, öğrencilerin elektrik konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarını ve bilgi düzeylerini ortaya çıkarılması üzerine yapılmıştır (Chabers & Andre, 1997; Cohen, Eylon & Ganiel, 1983; Dupin & Johsua, 1987; Heller & Finley, 1992; Osborne, 1981; Shipstone, Jung & Dupin, 1988) öğretim yılı için hazırlatılmış 4. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi kitaplarında Yaşamımızdaki Elektrik Ünitesinde gerçek devre elemanlarıyla öğrencilerin devre kurabilme yeteneklerinin oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaçla pil, ampul, duy, iletken kablo, pil yatağı ile basit Elektrik Devresi Etkinliği ve ünitenin değerlendirme etkinliklerinde de duysuz lamba, tel ve pil ile devre çizim örneklerine yer verilmiştir ( Tunç ve arkadaşları, 2005;). 5. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi kitabında da Yaşamımızdaki Elektrik ünitesine yer verilmiş ve devre elemanlarının sembolleri ile doğru devre çizimi öğretimi amaçlanmıştır ( Yılmaz ve arkadaşları, 2005). Her iki sınıf ders kitabında da lambanın iç yapısı ile ilgili ise herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. 1.1 Çalışmanın Amacı Bu çalışmada sınıf öğretmeni öğretmen adaylarının basit elektrik devrelerinde akım şiddeti ve lamba parlaklıklarının, pil sayısı ve lamba sayısı ile ilişkisini kurabilme ve bir pil, farklı sayıda tel ve farklı sayıda duysuz lamba ile lambaları yakabilecek şekilde elektrik devresi çizebilme düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu (çalışmanın verileri) çalışmada sınıf öğretmeni adaylarının elektrik konusundaki bilgi düzeyleri; cinsiyet, üniversiteye giriş taban puanı ve üniversite birinci sınıfta almış oldukları fizik dersinden başarılı olup olmama değişkenleri açısından istatistiksel olarak incelenmiştir.

2 2. Yöntem Yapılan araştırma belirli bir duruma ilişkin sonuçları ortaya koymayı hedeflediğinden bir durum çalışmasıdır Örneklem Çalışmanın evreni Samsun ili sınıf öğretmenliği 2. Sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Örneklem, amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak 2006/2007 Öğretim yıllında OMÜ Atakum Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği 2. Sınıf öğrencilerinden 37 si gündüz ve 32 si gece toplam 69 öğrenciden oluşturulmuştur Veri Toplama Aracı Veri toplama aracı 3 boyuttan oluşmaktadır. Birinci boyutta akım şiddeti ve lambaların parlaklıkları hakkında çoktan seçmeli 4 test sorusu, ayrıca her çoktan seçmeli test sorusu için niçin o seçeneği işaretlediğinin nedenini açıklayan yapılandırılmış açık uçlu sorulardan oluşturulmuştur. İkinci boyutta farklı sayıda tel, farklı sayıda lamba ve bir pil kullanarak lambaları yakacak şekilde çizimler yapmaları, üçüncü boyutta ise lambanın iç yapısını çizmeleri istenmiştir. 3. Bulgular Çalışmanın I. boyutunda adaylardan Çizelge 5 ve Çizelge 6 daki basit elektrik devrelerinde akım ve lamba parlaklıklarını kıyaslamaları istenmiştir. Bu kısımla ilgili verilen doğru cevapların frekans ve % verileri Çizelge 1 de verilmiştir. Çizelge 1. Adayların çalışmanın birinci boyutunda Çizelge 5 ve Çizelge 6 daki basit elektrik devreleri ile ilgili sorulara verdikleri doğru cevaplar ile yapmış oldukları doğru açıklamaların frekans ve % verileri ( N: 69 ) Soru Doğru % Soru 1 Soru 2 Soru 3 Soru 4 Test 32 46,4 Açıklama 25 36,2 Test Açıklama Test 44 63,8 Açıklama 31 44,9 Test 43 62,3 Açıklama 30 43,5 Adayların çalışmanın birinci boyutunda Çizelge 5 ve Çizelge 6 daki basit elektrik devreleri ile ilgili sorulara verdikleri doğru cevaplar ile yapmış oldukları doğru açıklamaların cinsiyete göre frekans ve % verileri Çizelge 2 de verilmiştir.

3 Çizelge 2. Adayların çalışmanın birinci boyutunda Çizelge 5 ve Çizelge 6 daki basit elektrik devreleri ile ilgili sorulara verdikleri doğru cevaplar ile yapmış oldukları doğru açıklamaların cinsiyete göre frekans ve % verileri (N kız:29, N erkek:40) Soru % kız % erkek Soru 1 Soru 2 Soru 3 Soru 4 Test Açıklama Test 34 37,5 Açıklama Test Açıklama Test 51,7 70 Açıklama 31 52,5 Adayların çalışmanın birinci boyutunda Çizelge 5 ve Çizelge 6 daki basit elektrik devreleri ile ilgili sorulara verdikleri doğru cevaplar ile yapmış oldukları doğru açıklamaların üniversitede daha önceden almış oldukları fizik dersinden geçip-kalmalarına göre % verileri Çizelge 3 de verilmiştir. Çizelge 3. Adayların çalışmanın birinci boyutunda Çizelge 5 ve Çizelge 6 daki basit elektrik devreleri ile ilgili sorulara verdikleri doğru cevaplar ile yapmış oldukları doğru açıklamaların doğruluklarının üniversitede daha önceden almış oldukları fizik dersinden geçip-kalmalarına göre % verileri (N geçen:35, N kalan: 34) Soru % geçen % kalan Soru 1 Soru 2 Soru 3 Soru 4 Test 68,5 23,5 Açıklama 60 11,7 Test 54 17,6 Açıklama 51 8,8 Test Açıklama 60 29,4 Test Açıklama 51,4 35 Adayların çalışmanın birinci boyutunda Çizelge 5 ve Çizelge 6 daki basit elektrik devreleri ile ilgili sorulara verdikleri doğru cevaplar ile yapmış oldukları doğru açıklamaların üniversiteye giriş taban puanlarına göre % verileri Çizelge 4 de verilmiştir.

4 Çizelge 4. Adayların çalışmanın birinci boyutunda Çizelge 5 ve Çizelge 6 daki basit elektrik devreleri ile ilgili sorulara verdikleri doğru cevaplar ile yapmış oldukları doğru açıklamaların üniversiteye giriş taban puanlarına göre % verileri (N eşit ağırlık: 38, N sayısal: 31) Soru % eşit ağırlık % sayısal Soru 1 Soru 2 Soru 3 Soru 4 Test Açıklama 13 64,5 Test 21 54,8 Açıklama Test 44,7 87 Açıklama Test Açıklama Çalışmanın I. boyutunda yer alan ve Çizelge 5 de gösterilen Şekil I, Şekil II ve Şekil III deki basit elektrik devrelerinde ana koldaki akımlar ve lamba parlaklıkları ile ilgili olan 1. ve 2. sorulara adayların yapmış olduğu doğru-yanlış açıklama örnekleri Çizelge 5 de verilmiştir. Çizelge 5. Çalışmanın I. boyutunda yer alan Şekil I, Şekil II ve Şekil III deki basit elektrik devrelerinde ana koldaki akımlar ve lamba parlaklıkları ile ilgili olan 1. ve 2. sorulara adayların yapmış olduğu doğru-yanlış açıklama örnekleri Soru 1: Yandaki şekillerde bulunan lambaların dirençleri ve üreteçler özdeştir. Şekil I, II ve III de ampermetrelerin gösterdiği akımlar için ne söylenebilirsiniz? Neden bu cevabı verdiniz. Açıklayınız. Doğru Açıklama Yanlış Açıklama Soru 2: Şekil I, II ve III deki lambaların parlaklıkları hakkında ne söylenebilirsiniz? Neden bu cevabı verdiniz. Açıklayınız.

5 Doğru Açıklama Yanlış Açıklama Çalışmanın I. boyutunda yer alan ve Çizelge 6 da gösterilen Şekil I, Şekil II ve Şekil III deki basit elektrik devrelerindeki akımlar ve lamba parlaklıkları ile ilgili olan 3. ve 4. sorulara adayların yapmış olduğu doğru-yanlış açıklama örnekleri Çizelge 6 da verilmiştir. Çizelge 6. Çalışmanın I. boyutunda yer alan Şekil I, Şekil II ve Şekil III deki basit elektrik devrelerindeki akımlar ve lamba parlaklıkları ile ilgili olan 3. ve 4. sorulara adayların yapmış olduğu doğru-yanlış açıklama örnekleri Soru 3: Yandaki şekillerde bulunan lambaların dirençleri ve üreteçleri özdeştir. Şekil I, II ve III de ampermetrelerin gösterdiği akımlar için ne söylenebilirsiniz? Neden bu cevabı verdiniz. Açıklayınız. Doğru Açıklama Yanlış Açıklama Soru 4: Şekil I, II ve III deki lambaların parlaklıkları hakkında ne söylenebilirsiniz? Neden bu cevabı verdiniz. Açıklayınız. Doğru Açıklama Yanlış Açıklama

6 Çalışmanın II. boyutunda adayların bir tel, duysuz bir lamba ve bir pil ile yanabilir lamba için doğru-yanlış çizim örnekleri Çizelge 7 de verilmiştir. Çizelge 7. Bir tel, duysuz bir lamba ve bir pil ile yanabilir lamba için doğru-yanlış çizim örnekleri. Gerçek Devre Doğru Çizim Yanlış Çizim Elemanları Adayların iki tel, duysuz bir lamba ve bir pil ile yanabilir lamba için doğru-yanlış çizim örnekleri Çizelge 8 de verilmiştir.

7 Çizelge 8. İki tel, duysuz bir lamba ve bir pil ile yanabilir lamba için doğru-yanlış çizim örnekleri. Gerçek Devre Elemanları Doğru Çizim Yanlış Çizim Adayların bir tel, duysuz iki lamba ve bir pil ile yanabilir lamba için doğru-yanlış çizim örnekleri Çizelge 9 da verilmiştir. Çizelge 9. Bir tel, duysuz iki lamba ve bir pil ile yanabilir lamba için doğru-yanlış çizim örnekleri. Doğru Çizim Yanlış Çizim Gerçek Devre Elemanları

8 Adayların dört tel, duysuz iki lamba ve bir pil ile yanabilir lamba için doğru-yanlış çizim örnekleri Çizelge 10 da verilmiştir. Çizelge 10. Dört tel, duysuz iki lamba ve bir pil ile yanabilir lamba için doğru-yanlış çizim örnekleri. Yanlış Çizim Gerçek Devre Elemanları Doğru Çizim Çalışmanın ikinci boyutunda adayların Çizelge 7, Çizelge 8, Çizelge 9 ve Çizelge 10 daki gerçek devre elemanları ile yapmış oldukları doğru çizimlerin frekans ve % verileri Çizelge 11 de verilmiştir. Çizelge 11. Çalışmanın ikinci boyutunda adayların Çizelge 7, Çizelge 8, Çizelge 9 ve Çizelge 10 daki gerçek devre elemanları ile yapmış oldukları doğru çizimlerin frekans ve % verileri (N: 69) SORU (Alternatif Doğru Çizim ( % ) Sayısı) Soru 5 (2 Alternatif) Alternatiflerden Birini Doğru Çizen Alternatiflerden İkisini Doğru Çizen 19 (% 27,5) 2 (% 2,9) Soru 6 (1 Alternatif) Soru 7 (5 Alternatif) Alternatiflerden Birini Doğru Çizen Alternatiflerden İkisini Doğru Çizen Alternatiflerden Birini Doğru Çizen 16 (% 23,2) Alternatiflerden Üçünü Doğru Çizen Alternatiflerden Dördünü Doğru Çizen Alternatiflerden Beşini Doğru Çizen 15 (% 21,7) 0 (% 0) 1 (% 1,4) 0 (% 0) 0 (% 0)

9 Soru 8 (2 Alternatif) Alternatiflerden Birini Doğru Çizen Alternatiflerden İkisini Doğru Çizen 7 (% 10,1) 3 (% 4,3) Çalışmanın III. boyutunda adayların bir lambanın iç yapısının çizilmesi ile ilgili soruya vermiş oldukları cevapların frekans ve % verileri Çizelge 12 de verilmiştir. Çizelge 12. Adayların tümünün ampulün iç yapısının çizilmesi ile ilgili soruya verdikleri cevapların dağılımı (N: 69) Soru Doğru Yanlış Boş % doğru Soru 9 4 5,8 Adayların bir lambanın iç yapısı ile ilgili doğru-yanlış çizim örnekleri Çizelge 13 de verilmiştir. Çizelge 13. Bir lambanın iç yapısı için doğru-yanlış çizim örnekleri. Doğru Çizim Yanlış Çizim 4. Tartışma ve Sonuç Çizelge 1 incelendiğinde sınıf öğretmeni öğretmen adaylarının veri toplama aracındaki test sorularına verdikleri doğru cevap yüzdeleri ile bu sorulara vermiş oldukları bilimsel açıklamaların yüzdelerine bakıldığında test sorularında daha başarılı oldukları görülmektedir. Adayların test sorularına gösterdikleri başarıyı, yapılandırılmış açıklama sorularına gösterememelerinin nedeni ortaokuldan itibaren girmiş oldukları sınavlarda karşılaştıkları

10 soruların test tipi soruları şeklinde olmasından kaynaklanabilir. Ayrıca adayların sahip oldukları bilgileri teorik olarak ifade edememesi de diğer bir sebep olarak gösterilebilir. Çizelge 2 incelendiğinde sınıf öğretmeni öğretmen adaylarının anketteki test sorularına ve açıklamalarına verdikleri cevaplarda cinsiyet açısından anlamlı bir fark görülmemektedir. Çizelge 3 incelendiğinde sınıf öğretmeni öğretmen adaylarının anketteki test sorularına ve açıklamalarına verdikleri cevaplarda üniversitede daha önceden fizik dersini almış ve bu dersten geçmiş olan adayların, fizik dersini almış fakat başarısız olmuş öğrencilere oranla daha başarılı oldukları görülmektedir. Bunun sebebi olarak üniversitede almış oldukları fizik dersindeki elektrik konusu ile ilgili eğitimin etkisi gösterilebilir. Çizelge 4 de çalışmanın birinci boyutunda adayların sorulara vermiş oldukları cevaplara göre üniversiteye sayısal taban puanı ile giriş yapmış öğrencilerin, eşit ağırlık taban puanı ile giriş yapan öğrencilere göre büyük ölçüde başarı elde ettikleri görülmektedir. Bunun nedeni üniversiteye sayısal tabanlı giren öğrencilerin ortaöğretimde almış oldukları fizik dersinin de katkısından kaynaklanabilir. Çizelge 11 de adayların çalışmanın ikinci boyutundaki gerçek devre elemanlarıyla yapmış oldukları yanabilir lamba ile ilgili doğru çizimlerin frekans ve yüzde verilerine bakıldığında doğru çizimlerin sayısının ve alternatif çizimlerin sayısının da oldukça düşük olduğu görülmektedir. Öğretmen adayları fizik dersleri işlenirken basit elektrik devreleri ile ilgili sembolleri kullanmaktadırlar. Laboratuar derslerinde pil yatağı, duy gibi hazır laboratuar araç gereçleri ile deney yapmaktadırlar. Bu nedenle öğretmen adayları sembollerle kurulan basit elektrik devreleri ile laboratuar araç gereçleri ile kurulan basit elektrik devrelerine alışkın olduklarından basit elektrik devrelerinin çalışma mekanizmasını kavrayamamaktadırlar. Daha açık söylemek gerekirse öğrenciler lambanın içerisinde bir direnç ve bu direnç bağlantısının nasıl olduğu hakkında bir fikre sahip olmamalarından kaynaklandığı düşünülebilir. Bu yorumu çizelge 12 deki lambanın iç yapısının çizimi ile ilgili veriler gösterilebilir. Lambanın iç yapısı ile ilgili çizimleri veren çizelge 12 i incelendiğinde yapılan doğru çizim sayısının sadece 4 tane olması oldukça düşük bir sayı olup çizelge 7 de değindiğimiz yorumları doğrulamaktadır. 5. Öneriler 1) Yukarıdaki bulguların tümüne bakıldığında öğretmen adaylarının basit elektrik devreleri konusunda hem teorik bilgilerde hem de uygulamalarda hatalı kavramlar ve eksiklikleri olduğu görülmektedir. Bu nedenle sınıf öğretmeni adaylarının bu konudaki eksikliklerinin giderilmesi için uygulama ağırlıklı fizik derslerine daha fazla yer ayrılması gerekmektedir. 2) Basit elektrik devrelerinin kurulmasındaki düşük başarı oranının sebebi öğretim yönteminden kaynaklanabileceği düşünülürse bu konunun öğretimi alternatif öğretim yöntemleriyle yapılabilir veya desteklenebilir. 3) Elektrik konusu işlenirken gündelik hayattan örneklerle desteklenmelidir. 4) 5. Sınıf fen ve teknoloji dersi kitabında devre elemanlarının sembolleri ile doğru devre çizimi öğretimi amacı öğrencilerin zihinsel gelişimine uygun olmadığından sembollerle çizim 6. sınıfa alınmalıdır. 5. Sınıfta sembollerle çizim uygulanması yerine duylu ve duysuz lamba ile iki ardışık etkinlik düzenlenebilir (Bolat & Ergul, 2007). 5) İlköğretim 4 ve 5. Sınıf fen ve teknoloji programı incelendiğinde direnç kavramına yer verilmediği ve lambanın içinde de bir direncin olduğu belirtilmemektedir.

11 6) Üniversite eğitimi içerisinde yer alan fizik derslerinin kredilerinin öğretim döneminde 3 krediden, 2 krediye düşürülmesinin yanı sıra laboratuar derslerinin iki dönemden bir döneme düşürülmesi eşit ağırlık tabanlı giriş yapan öğrenciler için büyük bir dezavantaj olmaktadır. Bu nedenle üniversitedeki teorik ve uygulamalı fizik derslerinin kredileri arttırılarak bu eksiklikler giderilebilir. 7) Basit elektrik devresinin öğretiminde gerçek devre elemanlarıyla deneye ilave olarak bir çarşaf, renklerden oluşmuş sayı çubukları kullanılarak fonda görülen devre modeli yaptırılabilir. 6. KAYNAKLAR Tunç, T., S. Karademir, Z., Agalday, M., Merdeşe, H., Talo, H., Koçakoğlu, M., Kaya, S., (2005) İlköğretim Fen ve Teknoloji 4 ders kitabı İstanbul : MEB Yılmaz, F., Berat, B., E.Özgül, A., Keleş, Ö., G. Kavas, B., Şen, N., Özgiresun, A., Şahin, S., (2005) İlköğretim Fen ve Teknoloji Ders kitabı 5.İstanbul :MEB T.C.Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İlköğretim fen ve teknoloji dersi öğretim programı ve kılavuzu (4-5. sınıflar) Ankara (2005) T.C.Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İlköğretim fen ve teknoloji dersi öğretim programı ve kılavuzu ( sınıflar) Ankara (2005)Devlet kitapları müdürlüğü Ankara 2005 Bolat, M., & Ergül, S. (2007, Eylül). Fen bilgisi öğretmen adaylarının elektrik devresi kurma ve anlama düzeyinin çizimler ile belirlenmesi. VII. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi Chambers, S. & Andre, T. (1997). Gender, prior knowledge, interest, and experience in electricity and conceptual change text manipulations in learning about direct current. Journal of Research in Science Teaching, 34(2), Cohen, R., Eylon, B. & Ganiel, U. (1983). Potential differences and current in simple electric circuits: A study of students concepts. American Journal of Physics, 51(5), Dupin, J.J., Johsua, S. (1987). Conception of French pupils concerning electric circuits: structure and evolution. Journal of Research in Science Teaching, 24(9), Heller, M.P. & Finley, N.F. (1992). Variable uses of alternative conceptions, a case study in current electricity. Journal of Research in Science Education, 29(3), Osborne, R. (1981). Towards modifying children s ideas about electric current. Research in Science and Technology Education, 1(1), Shipstone, D.M., Jung, W. & Dupin, J.J. (1988). A study of students understanding of electricity in five European countries. International Journal of Science Education, 10(3), The International Council of Museums web site provides many links to museums, codes of ethics, and the museum profession (

DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNA İLİŞKİN KAVRAM YANILGILARI

DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNA İLİŞKİN KAVRAM YANILGILARI DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNA İLİŞKİN KAVRAM YANILGILARI Selen SENCAR, Ali ERYILMAZ ODTÜ, Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, ANKARA ÖZET: Fizik eğitimi alanında son yıllarda

Detaylı

CİNSİYETİN DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNDA SAHİP OLDUKLARI KAVRAM YANILGILARININ FARKLI ALT KATEGORİLERİNE ETKİSİ

CİNSİYETİN DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNDA SAHİP OLDUKLARI KAVRAM YANILGILARININ FARKLI ALT KATEGORİLERİNE ETKİSİ CİNSİYETİN DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNDA SAHİP OLDUKLARI KAVRAM YANILGILARININ FARKLI ALT KATEGORİLERİNE ETKİSİ Selen SENCAR, Ali ERYILMAZ ODTÜ, Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Hüseyin KÜÇÜKÖZER Doğum Tarihi: 23 Ekim 1971 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans OFMAE / Fizik Eğitimi Balıkesir Üniversitesi 1995

Detaylı

Basit Devre Basit Devre Sembollerle

Basit Devre Basit Devre Sembollerle Basit Devre Basit Devre Sembollerle Basit devrede 4 eleman vardır Pil: Devreye enerji sağlar. Devredeki üreteçtir Ampul: Elektrik akımını ışık enerjisine çevirir. Devredeki dirençtir İletken tel: Akımın

Detaylı

ÖĞRENCİLERİN ELEKTRİK DEVRELERİ İLE İLGİLİ KAVRAM YANILGILARINDA GÖRÜLEN CİNSİYET FARKLILIKLARININ NEDENLERİ

ÖĞRENCİLERİN ELEKTRİK DEVRELERİ İLE İLGİLİ KAVRAM YANILGILARINDA GÖRÜLEN CİNSİYET FARKLILIKLARININ NEDENLERİ ÖĞRENCİLERİN ELEKTRİK DEVRELERİ İLE İLGİLİ KAVRAM YANILGILARINDA GÖRÜLEN CİNSİYET FARKLILIKLARININ NEDENLERİ Selen SENCAR, Ali ERYILMAZ ODTÜ, Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, ANKARA ÖZET: Bu çalışma, dokuzuncu

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

4. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ BASİT ELEKTRİK DEVRESİ ÜNİTESİ ÇALIŞMA YAPRAĞI

4. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ BASİT ELEKTRİK DEVRESİ ÜNİTESİ ÇALIŞMA YAPRAĞI 4. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ BASİT ELEKTRİK DEVRESİ ÜNİTESİ ÇALIŞMA YAPRAĞI Ad: Soyad: Okul no: 1. Yukarıdaki resimde Emre basit bir elektrik devresinin elemanlarını söylerken elemanların isimlerinden

Detaylı

Available online at

Available online at Available online at www.sciencedirect.com Procedia - Social and Behavioral Sciences 55 ( 2012 ) 1079 1088 *English Instructor, Abant Izzet Baysal University, Golkoy Campus, 14100, Bolu, Turkey (karakis_o@ibu.edu.tr)

Detaylı

Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK. İsim Soyisim Öğrenci No Buraya Yazılacak

Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK. İsim Soyisim Öğrenci No Buraya Yazılacak T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK Hazırlayan İsim Soyisim Öğrenci

Detaylı

THE EFFECTS OF LEARNING CYCLE METHOD ON REMOVING MISCONCEPTIONS RELATED TO ELECTRIC CIRCUITS

THE EFFECTS OF LEARNING CYCLE METHOD ON REMOVING MISCONCEPTIONS RELATED TO ELECTRIC CIRCUITS Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 28: [2005] 39-47 ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNDE ÖĞRENME EVRELERİ METODUNUN ETKİSİ THE EFFECTS OF LEARNING CYCLE METHOD

Detaylı

II. ULUSAL FİZİK EĞİTİMİ KONGRESİ

II. ULUSAL FİZİK EĞİTİMİ KONGRESİ II. ULUSAL FİZİK EĞİTİMİ KONGRESİ Betül OKCU Mustafa SÖZBİLİR Email: betul.okchu11@ogr.atauni.edu.tr 8. SINIF GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK ÜNİTESİNDE ETKİNLİĞE DAYALI ÖĞRETİM: MIKNATIS

Detaylı

Mustafa SÖZBİLİR Şeyda GÜL Fatih YAZICI Aydın KIZILASLAN Betül OKCU S. Levent ZORLUOĞLU. efe.atauni.edu.tr

Mustafa SÖZBİLİR Şeyda GÜL Fatih YAZICI Aydın KIZILASLAN Betül OKCU S. Levent ZORLUOĞLU. efe.atauni.edu.tr Mustafa SÖZBİLİR Şeyda GÜL Fatih YAZICI Aydın KIZILASLAN Betül OKCU S. Levent ZORLUOĞLU efe.atauni.edu.tr Bu çalışma TÜBİTAK tarafından 114K725 nolu proje kapsamında desteklenmektedir. Araştırmaya gönüllü

Detaylı

Doç.Dr. HİLAL AKTAMIŞ

Doç.Dr. HİLAL AKTAMIŞ Doç.Dr. HİLAL AKTAMIŞ Eğitim Fakültesi Matematik Ve Eğitim Bilgileri 1994-1998 Lisans-Yandal Buca Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Dokuz Eylül ÜniversitesiBilimleri Eğitimi Bölümü Fizik Öğretmenliği Pr.

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. HANİFE CAN ŞEN

Yrd.Doç.Dr. HANİFE CAN ŞEN Yrd.Doç.Dr. HANİFE CAN ŞEN Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Eğitim Bilgileri 1998-2003 Yüksek Lisans Ve Fen Orta Doğu Teknik ÜniversitesiBilimleri Eğitimi

Detaylı

Doç.Dr. EYLEM YILDIZ FEYZİOĞLU

Doç.Dr. EYLEM YILDIZ FEYZİOĞLU Doç.Dr. EYLEM YILDIZ FEYZİOĞLU Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Bilimleri 1994-1999 Lisans

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı E-posta : SAFİYE ASLAN : safiyeaslan@gmail.com 1. EĞİTİM DURUMU Unvan Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Kimya Öğretmenliği/ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı : SAFİYE ASLAN Doğum Tarihi : 15/05/1979 E-posta : safiyeaslan@gmail.com 1. EĞİTİM DURUMU Unvan Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Kimya

Detaylı

İLKÖĞRETİM 6., 7. ve 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTRİK AKIMI KONUSUNDA SAHİP OLDUKLARI KAVRAM YANILGILARI

İLKÖĞRETİM 6., 7. ve 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTRİK AKIMI KONUSUNDA SAHİP OLDUKLARI KAVRAM YANILGILARI Mart 2008 Cilt:16 No:1 Kastamonu Eğitim Dergisi 67-82 İLKÖĞRETİM 6., 7. ve 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTRİK AKIMI KONUSUNDA SAHİP OLDUKLARI KAVRAM YANILGILARI Halil İbrahim YILDIRIM, Necati YALÇIN, Önder

Detaylı

DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ

DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ Hasan Şahin KIZILCIK, Bilal GÜNEŞ Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, O.F.M.A.E. Bölümü, Fizik Eğitimi

Detaylı

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Fizikle ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki

Detaylı

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Geleceğimizi tehdit eden çevre problemlerinin özellikle çocuklara erken yaşlarda verilmesi ve böylece çevre duyarlılığı,

Detaylı

SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME (LYS) SINAVLARI İLE ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ (ÖABT) SINAVLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME (LYS) SINAVLARI İLE ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ (ÖABT) SINAVLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ 2. Alt Probleme Ait Bulgular Son beş yılın verileri incelenmiş ve gerekli matematiksel işlemler yapılmıştır. Bu doğrultuda elde edilen verilere göre SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME () SINAVLARI

Detaylı

Şekil 1. R dirençli basit bir devre

Şekil 1. R dirençli basit bir devre DENEY 2. OHM KANUNU Amaç: incelenmesi. Elektrik devrelerinde gerilim, akım ve direnç arasındaki ilişkinin Ohm kanunu ile Kuramsal Bilgi: Bir iletkenden geçen elektrik akımına karşı, iletken maddenin içyapısına

Detaylı

Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program/Alan Üniversite Bitirme Yılı Lisans Fizik / Fen Edebiyat / Fizik Dicle Üniversitesi 2004

Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program/Alan Üniversite Bitirme Yılı Lisans Fizik / Fen Edebiyat / Fizik Dicle Üniversitesi 2004 ÖZGEÇMİŞ ve ESERLER LİSTESİ Genel Bilgiler: Adı Soyadı : Cihat DEMİR Doğum Yeri ve Tarihi : Diyarbakır - 14 Haziran 1982 Yazışma Adresi : Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü

Detaylı

Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Programı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi. 1999-2004 Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Lisansla

Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Programı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi. 1999-2004 Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Lisansla Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. Adı Soyadı : Nail İLHAN Doğum Yeri ve Tarihi : Osmaniye- 1981 Bölüm: İlköğretim Bölümü E-Posta: naililhan @ gmail.com naililhan @ kilis.edu.tr Website: http://atauni.academia.edu/naililhan

Detaylı

1) Seri ve paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direncinin bulunması. 2) Kirchhoff akım ve gerilim yasalarının incelenmesi.

1) Seri ve paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direncinin bulunması. 2) Kirchhoff akım ve gerilim yasalarının incelenmesi. DENEY 3. DİRENÇLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI Amaç: 1) Seri ve paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direncinin bulunması. 2) Kirchhoff akım ve gerilim yasalarının incelenmesi. Kuramsal Bilgi: Elektrik devrelerinde

Detaylı

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Biyoloji konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

ÇÖZÜMLER İSABET YAYINLARI. Ders 19. Devre Elemanlarının Sembollerle Gösterimi. Derse Hazırlık. İsabetli Bilgi. Devre Elemanı Görseli Sembolü

ÇÖZÜMLER İSABET YAYINLARI. Ders 19. Devre Elemanlarının Sembollerle Gösterimi. Derse Hazırlık. İsabetli Bilgi. Devre Elemanı Görseli Sembolü ers 19 evre Elemanlarının Sembollerle Gösterimi erse Hazırlık Bir elektrik devresi nasıl kurulur? ünyanın her yerinde elektrik araçlarında neden hep aynı semboller kullanılır? Bir elektrik devresinde herhangi

Detaylı

1. GİRİŞ Yapısalcı (constructivism) yaklaşım, bilginin öğrenme sürecinde öğrenciler tarafından yeniden yapılandırılmasıdır. Biz bilginin yapısını

1. GİRİŞ Yapısalcı (constructivism) yaklaşım, bilginin öğrenme sürecinde öğrenciler tarafından yeniden yapılandırılmasıdır. Biz bilginin yapısını uygulanmıştır. Ayrıca her iki gruptan 6 şar öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle değerlendirilerek deneme ve kontrol grupları arasında anlamlı farklar olup olmadığı

Detaylı

Akademik ve Mesleki Özgeçmiş

Akademik ve Mesleki Özgeçmiş RESİM Dr. Hülya PEHLİVAN hulyapeh@hacettepe.edu.tr Akademik ler Akademik ve Mesleki Özgeçmiş Üniversite Dışı ler ve Danışmanlıklar İdari ler Verdiği Dersler Lisans Dersin Kodu Adı Kredisi EBB 147 Eğitim

Detaylı

KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ-AŞAMALI SORULARLA FARKLI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMESİ

KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ-AŞAMALI SORULARLA FARKLI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMESİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ-AŞAMALI SORULARLA FARKLI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMESİ Erdal TAŞLIDERE 1, Fikret KORUR 1, Ali ERYILMAZ 2 1 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü 2

Detaylı

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fulya USLU, Rıdvan KETE Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Üç Aşamalı Bir Testle Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Basit Elektrik Devreleri Konusundaki Kavram Yanılgılarının Tespiti

Üç Aşamalı Bir Testle Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Basit Elektrik Devreleri Konusundaki Kavram Yanılgılarının Tespiti 72 Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 4, Sayı I-II (2009) Üç Aşamalı Bir Testle Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Basit Elektrik Devreleri Konusundaki Kavram Yanılgılarının Tespiti Sema

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. :

ÖZGEÇMİŞ. : 1. Adı Soyadı : Onur Zahal İletişim Bilgileri Adres Telefon Mail 2. Doğum Tarihi :16.09.1985 ÖZGEÇMİŞ : Paşaköşkü Mahallesi, Kalamış Sokak, Garip Dayı Apartmanı, Kat:2, No:5, Battalgazi/Malatya :0555 513

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİYOLOJİ LABORATUARLARINDA MİKROSKOP ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ ALTERNATİF KAVRAMLARI

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİYOLOJİ LABORATUARLARINDA MİKROSKOP ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ ALTERNATİF KAVRAMLARI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİYOLOJİ LABORATUARLARINDA MİKROSKOP ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ ALTERNATİF KAVRAMLARI Musa DİKMENLİ 1, Lütfullah TÜRKMEN 2, Osman ÇARDAK 3 1 Selçuk Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Üniversitelerde Temel Bilişim Eğitimi Nereye Gidiyor? : 2005-2011 Analizi

Üniversitelerde Temel Bilişim Eğitimi Nereye Gidiyor? : 2005-2011 Analizi Akademik Bilişim 11 - XIII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 2-4 Şubat 2011 İnönü Üniversitesi, Malatya Üniversitelerde Temel Bilişim Eğitimi Nereye Gidiyor? : 2005-2011 Analizi Karadeniz Teknik

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır. 7.ÜNİTE BİLFEN YAYNCLK BİRLİKTE ÇÖZELİM 1. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun kavramlar ile doldurunuz. ÀÀBir iletken içindeki negatif yüklerin hareketinden kaynaklanan düzenli ve devamlı enerji

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DENEYSEL ETKİNLİKLERDE KULLANILAN İSTATİSTİKİ BİLGİLERİNİN İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DENEYSEL ETKİNLİKLERDE KULLANILAN İSTATİSTİKİ BİLGİLERİNİN İNCELENMESİ 1804 FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DENEYSEL ETKİNLİKLERDE KULLANILAN İSTATİSTİKİ BİLGİLERİNİN İNCELENMESİ Filiz KARA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Samsun, Türkiye,

Detaylı

KİMYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere kimya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

KİMYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere kimya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere kimya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Kimya konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Barış EROĞLU Doğum Tarihi: 23.03.1985 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Bitirme Yılı Lisans İlköğretim Bölümü / Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ Sibel AÇIŞLI 1 Ali KOLOMUÇ 1 1 Artvin Çoruh Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Özet: Araştırmada fen bilgisi

Detaylı

Uygulanacak Sınavlar. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS )

Uygulanacak Sınavlar. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) Uygulanacak Sınavlar Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) (Üniversite eğitimi almak isteyen ( 4-6 yıllık fakültelerde eğitim tüm adaylara yöneliktir.) almak isteyen tüm

Detaylı

KONGRE KAYIT AÇILIŞ TÖRENİ MÜZİK KONSERİ. 11:30-12:30 Helen Padgett COMPUTATIONAL THINKING AND THE INTEGRATION OF TECHNOLOGY INTO EDUCATION

KONGRE KAYIT AÇILIŞ TÖRENİ MÜZİK KONSERİ. 11:30-12:30 Helen Padgett COMPUTATIONAL THINKING AND THE INTEGRATION OF TECHNOLOGY INTO EDUCATION Perşembe 12 Eylül 2008 Hall A Hall B Hall C Hall D 08:40-09:00 09:00-09:20 09:20-09:40 KONGRE KAYIT 09:40-10:00 10:00-10:30 10:30-10:50 AÇILIŞ TÖRENİ 10:50-11:10 11:10-11:30 MÜZİK KONSERİ 11:30-11:50 11:50-12:50

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÜÇÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN COĞRAFYA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÜÇÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN COĞRAFYA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÜÇÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN COĞRAFYA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hilmi DEMİRKAYA * Kenan ARIBAŞ ** ÖZET Bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler Eğitimi 3. Sınıf

Detaylı

COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Coğrafya konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

STUDENT TEACHERS CONTENT KNOWLEDGE ON ELECTRICITY

STUDENT TEACHERS CONTENT KNOWLEDGE ON ELECTRICITY ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2009, Volume: 4, Number: 4, Article Number: 1C0108 EDUCATION SCIENCES Received: April 2009 Accepted: September 2009 Series : 1C ISSN : 1308-7274 2009

Detaylı

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir.

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. 1.1.Sonuçlar Öğretmenlerin eleştirel düşünme becerisini öğrencilere

Detaylı

TÜRKİYE DE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ TEZLERİ

TÜRKİYE DE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ TEZLERİ XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya TÜRKİYE DE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ TEZLERİ Sibel BALCI Rtb Eğitim Çözümleri sibel.balci@sbs.com.tr ÖZET

Detaylı

Derece Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü, Biyoloji Öğretmenliği

Derece Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü, Biyoloji Öğretmenliği Adı Soyadı : Didem Kılıç 1. Eğitim Durumu Derece Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü, Biyoloji Öğretmenliği Eğitim Fakültesi Hacettepe

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Bahar GÜDEK Doğum Tarihi: 30 Ekim 1977 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Güzel Sanatlar Fakültesi Erciyes Üniversitesi 1996-2000 Müzik

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. AYŞE ELİTOK KESİCİ

Yrd.Doç.Dr. AYŞE ELİTOK KESİCİ Yrd.Doç.Dr. AYŞE ELİTOK KESİCİ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları Ve Öğretim Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1991-1996 Lisans Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Eğitim

Detaylı

KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ REHBER MATERYALLERİN KULLANILMASI

KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ REHBER MATERYALLERİN KULLANILMASI KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ REHBER MATERYALLERİN KULLANILMASI Bayram COŞTU 1, Salih ÇEPNİ 2, Mustafa YEŞİLYURT 1 1 KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları

Detaylı

Lise Göztepe Anadolu Kız Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü, İzmir, 1990 1994.

Lise Göztepe Anadolu Kız Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü, İzmir, 1990 1994. Ö Z G E Ç M İ Ş Kişisel Bilgiler : Adı Soyadı Şirin KARADENİZ ORAN Doğum Yeri Karşıyaka/İzmir/TÜRKİYE Doğum Tarihi 25.04.1977 Yabancı Dili ve Düzeyi İngilizce Cinsiyeti Bayan Medeni Hali Evli Uyruğu T.C.

Detaylı

TUG BİTOM Eğitsel Faaliyetlerinin MEB Öğrencilerinin Astronomi Kavramlarını Anlama Düzeyine Katkısı

TUG BİTOM Eğitsel Faaliyetlerinin MEB Öğrencilerinin Astronomi Kavramlarını Anlama Düzeyine Katkısı TUG BİTOM Eğitsel Faaliyetlerinin MEB Öğrencilerinin Astronomi Kavramlarını Anlama Düzeyine Katkısı UAK 2016 - Erzurum Uluç, Kadir 1,2 ; Yetkiner, Raşit 2 ; Taner, Memduh Sami 2 ; Kaynar, Süleyman 1,2

Detaylı

KİMYA ÖĞRETMENİ. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, kimya ile ilgili eğitim veren kişidir.

KİMYA ÖĞRETMENİ. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, kimya ile ilgili eğitim veren kişidir. KİMYA ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, kimya ile ilgili eğitim veren kişidir. GÖREVLER Kimya konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki

Detaylı

2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI

2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI 2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2017-LYS) SONUÇLARI 11.07.2017 2017-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2017-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS Sonrası Herhangi Bir LYS ye Girmeye Hak Kazanan Aday Sayısı:

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Güncellenme: 14.10.2014 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Özlem ERYILMAZ Doğum Tarihi(gg/aa/yy):21/09/1983 Adres :Aksaray Üniversitesi Eğitim Fak. İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi

Detaylı

Ali Haydar Doğu, Ercüment Yılmaz

Ali Haydar Doğu, Ercüment Yılmaz Akademik Bilişim - XII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri - 12 Şubat 2 Muğla Üniversitesi Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi:

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

M.Ü Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 1995, Sayı : 7 Sayfa : ÖĞRETMEN ADAYLARININ BĠLGĠSAYAR TUTUMLARI. Dr.

M.Ü Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 1995, Sayı : 7 Sayfa : ÖĞRETMEN ADAYLARININ BĠLGĠSAYAR TUTUMLARI. Dr. M.Ü Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 1995, Sayı : 7 Sayfa : 51-60 ÖĞRETMEN ADAYLARININ BĠLGĠSAYAR TUTUMLARI GĠRĠġ Problem Dr. Levent Deniz 1 Bilgisayarlar günlük yaşantı içinde yer

Detaylı

ELEKTRONİK MÜHENDİSİ

ELEKTRONİK MÜHENDİSİ TANIM Her türlü elektronik alet ve iletişim sistemlerinin planlanması, yapımı, işletilmesi ve geliştirilmesi konularında çalışan teknik elemandır. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Elektronik

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI Çiğdem ŞAHİN TAŞKIN* Güney HACIÖMEROĞLU** *Yrd. Doç. Dr., Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü **

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sevda TURKİS Ordu University, Elif ÇİL

Yrd. Doç. Dr. Sevda TURKİS Ordu University, Elif ÇİL ISSN: 2149-9225 Yıl: 3, Sayı: 12, Aralık 2017, s. 174-179 Yrd. Doç. Dr. Sevda TURKİS Ordu University, sevdaturkis@gmail.com Elif ÇİL ÇEVRE EĞİTİMİ DERSİNİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ EKOLOJİK AYAK İZİ BOYUTUNA

Detaylı

FİZİK MÜHENDİSİ TANIM

FİZİK MÜHENDİSİ TANIM TANIM Fizik mühendisi doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyerek, fizik bilimi bulgularını teknolojiye uygulayan kişidir. A- GÖREVLER - Konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmaları

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ YAŞAMIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ ELEKTRİK TESTİ

5. SINIF FEN BİLİMLERİ YAŞAMIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ ELEKTRİK TESTİ 1- Dört pil ve üç lambadan oluşan bir elektrik devresi üç pil ve üç lambadan oluşan bir devreye dönüştürülüyor. Buna göre aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? A) Lambaların parlaklığı azalır. B) Lambalar

Detaylı

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1 İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İbrahim Üstünalp Mersin Üniversitesi İngilizce Öğretmen Adaylarının

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ YENİ GELEN ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRMESİ

EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ YENİ GELEN ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRMESİ 2018 2019 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ YENİ GELEN ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRMESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SORULAR Soru 1. Hangi şehirden geliyorsunuz?... 2 Soru 2. Yerleştiğiniz puanınızı giriniz.... 3 Soru

Detaylı

ÖZGEÇMĠġ VE ESERLER LĠSTESĠ

ÖZGEÇMĠġ VE ESERLER LĠSTESĠ ÖZGEÇMĠġ VE ESERLER LĠSTESĠ ÖZGEÇMĠġ Adı Soyadı : Melihan ÜNLÜ Doğum Tarihi (gg/aa/yy): Adres : Aksaray Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Telefon : 03822882263 E-posta : melihanunlu@yahoo.com

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

TEMEL KİMYA DERSİNDE ÖĞRENCİLERİN KAVRAMLARI ANLAMA VE SAYISAL PROBLEMLERİ ÇÖZME BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

TEMEL KİMYA DERSİNDE ÖĞRENCİLERİN KAVRAMLARI ANLAMA VE SAYISAL PROBLEMLERİ ÇÖZME BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ TEMEL KİMYA DERSİNDE ÖĞRENCİLERİN KAVRAMLARI ANLAMA VE SAYISAL PROBLEMLERİ ÇÖZME BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ İnci MORGİL, Ayhan YILMAZ, Özge ÖZYALÇIN Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, OFMA Bölümü,

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 58 2009 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:25, s.58-64 ÖZET EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 Bu çalışmanın

Detaylı

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Gülay EKİCİ Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, ANKARA Özet Bu

Detaylı

2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI. 27 Haziran 2014

2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI. 27 Haziran 2014 2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI 27 Haziran 2014 2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2014-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS sonrası herhangi bir LYS ye girmeye hak kazanan aday

Detaylı

MATBAA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir.

MATBAA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Matbaa meslek alanı ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum

Detaylı

2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI. 30 Haziran 2015

2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI. 30 Haziran 2015 2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI 30 Haziran 2015 2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2015-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS sonrası herhangi bir LYS ye girmeye hak kazanan aday

Detaylı

Anahtar Sözcükler: Temel Bilgi Teknolojileri Eğitimi, Bilgisayar Okuryazarlığı. Basic Informatics Education : KTÜ Appliance and Regional Analyse

Anahtar Sözcükler: Temel Bilgi Teknolojileri Eğitimi, Bilgisayar Okuryazarlığı. Basic Informatics Education : KTÜ Appliance and Regional Analyse Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması Ali Haydar DOĞU 1, Ercüment YILMAZ 2 1 Karadeniz

Detaylı

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilerine matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Öğrencilerine matematik ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve

Detaylı

Fizik Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi 1

Fizik Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi 1 Pamukkale Üniversitesi Eğitim akültesi Dergisi Yıl 2007 (2) 22. Sayı 1 izik Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumlarının arklı Değişkenler Açısından İncelenmesi 1 Rabia Tanel 2, Serap

Detaylı

HAYALİMO EKİBİ 7. ÜNİTE ELEKTRİK DEVRE ELEMANLARI

HAYALİMO EKİBİ 7. ÜNİTE ELEKTRİK DEVRE ELEMANLARI Elektrik devrelerinde devre elemanlarının semboller gösterilmesinin nedeni; hem çizim olarak kolaylık sağlaması hem de bilimsel olarak evrensel bir dil oluşturulmak istenmesidir. >Konunun başında çizilen

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ AN INVESTIGATION OF SCIENCE TEACHERS INTERPERSONAL SELF-EFFICACY BELIEFS IN TERMS OF SOME VARIABLES

Detaylı

Mekatronik Teknolojisi Programı. Kuruluş Yılı : 2015 Eğitime Başlama Yılı : Mezun Sayımız : 59

Mekatronik Teknolojisi Programı. Kuruluş Yılı : 2015 Eğitime Başlama Yılı : Mezun Sayımız : 59 Mekatronik Teknolojisi Programı Kuruluş Yılı : 2015 Eğitime Başlama Yılı : 2015 Mezun Sayımız : 59 Yer : Burdur Eğitim Süresi : 2 Yıl Puan Türü : YGS-1 Kontenjan : 50+50 (2017-2018) : Taban Puan 183,455

Detaylı

FİZİKÇİ TANIM KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN SAMSUN A 1.1 2014/I

FİZİKÇİ TANIM KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN SAMSUN A 1.1 2014/I TANIM Maddenin ve enerjinin yapısını, birbirleriyle etkileşimini araştıran, evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışan kişidir. A- GÖREVLER - Araştırma konusunu ve yöntemini belirler,

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ LİNEER DENKLEM SİSTEMLERİ KONUSUNDAKİ TEMSİL DÖNÜŞÜM BAŞARILARI

ÖĞRETMEN ADAYLARININ LİNEER DENKLEM SİSTEMLERİ KONUSUNDAKİ TEMSİL DÖNÜŞÜM BAŞARILARI ÖĞRETMEN ADAYLARININ LİNEER DENKLEM SİSTEMLERİ KONUSUNDAKİ TEMSİL DÖNÜŞÜM BAŞARILARI Deniz KARDEŞ Emin AYDIN Ali DELİCE Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Niğde Ünv. 2011- 7.1. Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Niğde Ünv. 2011- 7.1. Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Oğuz ÇETİN 2. Doğum Tarihi : 16 Ekim 1980 3. Unvanı : Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Fen Bilgisi Öğretmenliği Dokuz Eylül Üniversitesi 2002

Detaylı

DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER

DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER 1) 4.sınıflar için yazılı sınav ve ders etkinliklere katılım puanları aşağıdaki gibi olmalıdır. ( nin 22. maddesinin 1. Ve 3. fıkraları) Ders Yazılı Sayısı Ders

Detaylı

Kavramsal Değişim Yaklaşımının Doğru Akım Devreleri Konusundaki Kavram Yanılgılarının Giderilmesine Etkisi *

Kavramsal Değişim Yaklaşımının Doğru Akım Devreleri Konusundaki Kavram Yanılgılarının Giderilmesine Etkisi * Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 3, Sayı 1, s. 200-223, Yaz 2014 BARTIN TÜRKİYE ISSN: 1308-7177 Bartin University Journal of Faculty of Education Volume 3, Issue 1, p. 200-223, Summer

Detaylı

Arş. Gör. Ümmühan ORMANCI

Arş. Gör. Ümmühan ORMANCI Arş. Gör. Ümmühan ORMANCI Tel: +90 (224) 294 42 251 e-mail:ummuhan45@gmail.com 1987 yılında Manisa-Soma da doğdu. 2008 yılında Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi fen bilgisi öğretmenliği bölümünden

Detaylı

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ SICAKLIK VE ISI KONUSU ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ SICAKLIK VE ISI KONUSU ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ SICAKLIK VE ISI KONUSU ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Rabia KALEM, Zafer TANEL, Halil ÇALLICA Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, Fizik

Detaylı

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ TANIM Tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan elektronik alet ve iletişim sistemlerinin planlanmasını, yapımını, işletilmesini ve geliştirilmesini sağlayan kişidir. A- GÖREVLER - Tıp ve biyolojik bilimlerde

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ - 1. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ - 1. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Burçin GÖKKURT Doğum Tarihi: 01.06.1984 Öğrenim Durumu: Doktora ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ - 1 Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Ortaöğretim Öğretmenliği Karadeniz Teknik

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENMEYE İLİŞKİN TUTUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENMEYE İLİŞKİN TUTUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ The Journal of International Lingual, Social and Educational Sciences Year: 2016, Volume: 2, Number: 2 Submitted: November 2016 Revised: December 2016 Accepted: December 2016 Özet FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN

Detaylı

1. ULUSAL EĞİTİM. b ild ir i ö z e tle ri. lîpeg EM AKAD EM rn İN KATKILARIYLA. EPÖDER EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM DERNEĞİ www.epoder.

1. ULUSAL EĞİTİM. b ild ir i ö z e tle ri. lîpeg EM AKAD EM rn İN KATKILARIYLA. EPÖDER EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM DERNEĞİ www.epoder. www.bolikesir.edu.tr www. net. balikesir. edu.tr EPÖDER EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM DERNEĞİ www.epoder.org 1. ULUSAL EĞİTİM b ild ir i ö z e tle ri lîpeg EM AKAD EM rn İN KATKILARIYLA İÇİNDEKİLER 4.

Detaylı

BİLGE KUNDUZ ULUSLARARASI ENFORMATİK VE BİLGİ İŞLEMSEL DÜŞÜNME ETKİNLİĞİ: 2015 YILI UYGULAMA RAPORU YASEMİN GÜLBAHAR FİLİZ KALELİOĞLU DİLEK DOĞAN

BİLGE KUNDUZ ULUSLARARASI ENFORMATİK VE BİLGİ İŞLEMSEL DÜŞÜNME ETKİNLİĞİ: 2015 YILI UYGULAMA RAPORU YASEMİN GÜLBAHAR FİLİZ KALELİOĞLU DİLEK DOĞAN BİLGE KUNDUZ ULUSLARARASI ENFORMATİK VE BİLGİ İŞLEMSEL DÜŞÜNME ETKİNLİĞİ: 2015 YILI UYGULAMA RAPORU YASEMİN GÜLBAHAR FİLİZ KALELİOĞLU DİLEK DOĞAN İÇİNDEKİLER Rapor Hakkında... 3 Etkinlik Soruları Hakkında...

Detaylı

Temel Bilişim Eğitiminin Yükseköğretimdeki Yeri: 2005-2012 Analizi

Temel Bilişim Eğitiminin Yükseköğretimdeki Yeri: 2005-2012 Analizi Temel Bilişim Eğitiminin Yükseköğretimdeki Yeri: 2005-2012 Analizi Ercüment YILMAZ 1, Ali Haydar DOĞU 2 1 Karadeniz Teknik Üniversitesi, Enformatik Bölümü, Trabzon 2 Karadeniz Teknik Üniversitesi, Enformatik

Detaylı

TEKNİK VE MESLEK RESİM DERSİ. Devre Şemaları Çizimi. Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik elektronik devre Şemalarını çizmek

TEKNİK VE MESLEK RESİM DERSİ. Devre Şemaları Çizimi. Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik elektronik devre Şemalarını çizmek TEKNİK VE MESLEK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Teknik Resim Devre Şemaları Çizimi Kazandırılan Yeterlikler Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik elektronik devre Şemalarını çizmek DERS BİLGİ FORMU DERSİN

Detaylı

EK - 4A ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Burak Yasin YILMAZ İletişim Bilgileri Adres

EK - 4A ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Burak Yasin YILMAZ İletişim Bilgileri Adres EK - 4A ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Burak Yasin YILMAZ İletişim Bilgileri Adres : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları ve Öğretim ABD Meşelik Yerleşkesi

Detaylı

IQ PLUS BUTİK EĞİTİM MERKEZİ

IQ PLUS BUTİK EĞİTİM MERKEZİ TÜRKÇE www.ilusegitim.com 0 232 2013 2013 www.ilusegitim.com www.ilusegitim.com 0 232 2013 2013 www.ilusegitim.com 2013 www.ilusegitim.com 0 232 2013 www.ilusegitim.com www.ilusegitim.com 0 232 www.ilusegitim.com

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Başak Gorgoretti 2. Doğum Tarihi: 04 Kasım Ünvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Başak Gorgoretti 2. Doğum Tarihi: 04 Kasım Ünvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Başak Gorgoretti 2. Doğum Tarihi: 04 Kasım 1976 3. Ünvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Müzik Öğretmenliği Gazi Üniversitesi 1999 Yüksek Lisans

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/BİYOLOJİ EĞİTİMİ (DR)

GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/BİYOLOJİ EĞİTİMİ (DR) YAKUP DOĞAN YARDIMCI DOÇENT E-Posta Adresi yakupdogan06@gmail.com Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres 3488142662-1713 3488142663 KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ/MUALLİM RIFAT EĞİTİM FAKÜLTESİ Mehmet Sanlı

Detaylı

TEKNİK VE MESLEK RESİM. Devre Şemaları Çizimi. Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik-elektronik devre şemalarını çizmek

TEKNİK VE MESLEK RESİM. Devre Şemaları Çizimi. Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik-elektronik devre şemalarını çizmek TEKNİK VE MESLEK RESİM Dersin Modülleri Teknik Resim Devre Şemaları Çizimi Kazandırılan Yeterlikler Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik-elektronik devre şemalarını çizmek 1 Dersin Adı Alan Meslek/Dal

Detaylı