FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ"

Transkript

1 FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ

2 Filmin Tanımı Fotoğraf makinesinde, pozlandırılacak olan konunun görüntüsünü saptamak için ışığa duyarlı madde ile kaplanmış saydam taşıyıcıya film denir. Film üzerinde (emülsiyon) gümüş bileşiklerinden oluşup ışığa duyarlıdır.

3 ISO DIN (Alman Standartlar Enstitüsü) ASA(Amerikan Standartlar Enstitüsü) ISO (International Standarts Organization)

4 Fotoğraf filmlerinin ışığa duyarlılıkları Asa ile ölçülür. Filmin Asa değeri yükseldikçe, ışığa duyarlılığı artar ve daha düşük ışık koşullarında kullanım olanağı artar. 200 Asalık bir film, 100 Asaya göre iki kat daha hassastır. Bu yüzden aynı ışık koşullarında 100 Asalık filmin yarısı kadar pozlanması gerekir.

5 Örneğin; bir ışık ortamında 100 Asa için doğru pozlama değeri 125/f:5.6 ise, 200 Asa için 125/f:8, 400 Asa için 125/f:11, 50 Asa için 125/f:4 değeri pozlama yapmamız gerekir.

6 Filmler verdikleri görüntü açısından ikiye ayrılırlar. 1) Negatif Filmler (Siyah Beyaz+Renkli) 2) Pozitif Filmler (Renkli)

7 Yapıları açısından iki çeşittirler. 1) Asetat Taban (Parlak Yüzey) 2) Jelatin Duyarkat (Mat Yüzey)

8

9

10 Boyutlarına Göre Filmlerin Sınıflandırılması. 1) Roll Filmler (T.L.R+S.L.R Orta Format) Roll Filmler=4.5 ya da 6 cm genişliğinde 80 cm uzunluğundaki şerit filmlerdir. 4.5x6=16poz 6x6=12poz 6x7=10poz 6x9=8 poz

11

12 Orta format fotoğraf makinası Bu fotoğraf makinalarında orta format olarak adlandırılan 120 ve 220 roll film (bir silindirin etrafına sarılan film) kullanılır. Bu film ile 4,5x6cm. boyutta çekim yapılmak istendiğinde 16 adet, 6x6cm. boyutta 12 adet, 6x7 cm. boyutta 10 adet, 6x 8cm. boyutta 9 adet fotoğraf, 6x9cm. boyutta ise 8 adet fotoğraf çekilir. Kullanılan film 220 roll olduğunda bu sayılar 2 katına ulaşır.

13

14 Boyutlarına Göre Filmlerin Sınıflandırılması 2) Plan (Sheet) Filmler: (Atölye ya da Teknik Kamera) 9 x13 13x18 18x24 20x30 Tek filmler poşet halinde bulunur.

15

16 Boyutlarına Göre Filmlerin 3) Küçük Filmler Sınıflandırılması (24x36) SLR reflex kameralar için..tam görüntü boyutu 3.8x3.6 mm dir. 135 lik filmler 24 veya 36 pozluk* APS Filmler(Advanced Photo System) (24 mm eninde 15, 25, ya da 40 adet film boyutlarında olarak kartuşa yerleştirilmiştir.)

17 Bir Filmin Özellikleri 1) Filmin Ayırma Gücü 2) Gradasyon 3) Gren 4) Duyarlık ve Renk Duyarlılığı

18 Filmin Ayırma Gücü Filmde aranan en önemli özelliklerdendir. Görüntünün keskin bir ton, ayırıcı çizgilerin aynı değerde saptanması, yan yana çizgilerin karışmadan film üzerinde izlenebilmesi ile kendini gösterir. Ayırma gücü filmde bağımsız bir özellik değildir. Bir takım etkenler filmin ayırma gücünü etkiler.

19 Bunlar: Düşük duyarlılıklı filmlerde daha yüksek ayırma gücü vardır. Objektifin kalitesine göre ayırma gücü azalır ya da yükselir. İnce gren banyoları ya da banyo faktörü filmin ayırma gücünü etkiler.

20 Gradasyon Bir duyarlı malzemeye kademe kademe artan değerlerde poz verildiğinde malzeme üzerinde gri bir skala meydana gelir. Bu skaladaki açıktan koyuya giden derecelenmelere bakılarak malzemenin gradasyonu belirlenir.

21 *En açıktan en koyuya birkaç basamakta ulaşıyorsa bu malzemeye sert gradasyonlu veya yüksek kontrastlı denir. Aynı şekilde pozlanmış başka bir malzemede siyaha daha çok gri basamaklardan sonra ulaşılıyorsa buna da yumuşak gradasyonlu ya da düşük kontrastlı denir.

22 Gradasyon Düşük duyarlılıklı filmlerin gradasyonu (derecelenmeleri) geç olur. Yüksek duyarlılıklı filmlerin gradasyonu (derecelenmeleri) erken olur.

23 Gren Işığa duyarlı malzemenin özelliklerinden biridir. Pozlandırılmış duyarkattaki gümüş tuzcukları kristallerinin gelişimi sırasında oluşan siyah gümüşün düzensiz şekilli küçük kümelerine gren denir..

24 Filmlerin gren yapısı, asası ile doğru orantılıdır. Düşük asalı bir film ince gren yapısına sahiptir ve daha keskin bir görüntü verir.

25 Gren Yüksek asalı filmler ise daha keskin grenlidir ve grenlerin iriliği nedeniyle keskinlikte bir azalma meydana gelir.

26 Yüksek asalı filmler iri grenli, keskinlikte azalma, Düşük asalı filmler ince grenli, keskinlikte artma oluşturur..

27 Filmlerde Gren Yapısını Etkileyen Faktörler 1) Pozlandırma 2) Geliştirici Türü 3) Isı 4) Süre 5) Duyarlılık 6) Gradasyon 7) Ayırım Gücü

28 Filmlerde Gren Yapısını Etkileyen Faktörler 1) Pozlandırma: Negatifte fazla pozlandırılmış ve kararmanın en çok olduğu yerlerde kimyasal tepkimenin oluşmasından dolayı grenler daha belirgindir. Az pozlandırılmış bölgelerde ise az gren oluşur. Eğer geliştirici türü ince gren özelliğine sahip değilse, gren yapılanması çok olur.

29

30 Filmlerde Gren Yapısını Etkileyen Faktörler 2) Geliştirici Türü: İnce Gren Banyoları 3) Isı: Isı arttıkça gren yapılanması artar. 4) Duyarlılık:Duyarlı film, erken kararmaya başlar. Filmin duyarlılığı arttıkça, gren oluşumu da artar. Örneğin 400 Asalık film tepkimeye daha çabuk girer ve kararmaya erken başlar. 100 Asalık film tepkimeye daha geç girer ve kararmaya geç başlar.

31

32 Filmlerde Gren Yapısını Etkileyen Faktörler Ancak bir malzemeye ne kadar çok poz verirsek verelim, o malzemenin ancak belirli bir kararma limiti vardır. Bu limitten daha fazla tepkime o malzemede görülmez.

33 Gren Elde Etmek İçin; Hızlı film (ışığa duyarlı/yüksek Asa) film kullanmak, Siyah Beyaz film kullanıyorsak yüksek enerjili bir geliştirici ile filmi banyo etmek, Görüntünün bir bölümünü kullanmak, Banyo işlemini uzatmak, Push- proses yapmak

34 Greni Yok Etmek için; Yavaş film (Düşük Asa) film kullanmak, Siyah Beyaz film kullanıyorsak ince gren banyosu kullanmak, Minimum büyütme yapmak, Difüser (ışığı yansıtan) agrandizör kullanmak, Push- proses yapmamak.

35 Grenlilik yapısı yoğunlukla birlikte artar. Yoğunlukta geliştirme süresinin artışıyla oluşur. Baskıda kullanılacak kartın gradasyonu da grenliliği etkileyen faktörlerden biridir. Kartın gradasyonu (kontrastı) yüksek ise gren artar, kontrastı düşük ise grenlilik azalır.

36 Duyarlılıklarına Göre Filmlerin Sınıflandırılması 1) Düşük Duyarlılıklı Filmler: (50,64 ASA) Yüksek hızlı filmlere göre daha fazla pozlandırılmaları gerekmektedir. Sert kontrast özelliğine sahiptir. Gren yapıları incedir bu nedenle büyük baskılara olanak tanırlar. Yavaş filmler; bir nesnenin detayı alınmak istendiğinde kullanılır. Yavaş film, hızlı filme göre daha çok ışığa ihtiyaç duyar. Geniş diyafram açıklığı ve uzun pozlama, alan derinliğini azalttığından bulanık görünmesi etkeni vardır.

37 Duyarlılıklarına Göre Filmlerin Sınıflandırılması 2) Normal Duyarlılıklı Filmler (100, 125, 200 ASA) Grenliliği ve kontrastlılığı normaldir. Çok büyük boyutlarda baskı yapılmasına olanak tanımayan filmlerdir. Orta, normal filmler, çok amaçlı filmlerdir. Her türlü ışık ve nesne şartlarında kullanılabilir. Işık yoğunluğu ve gren özelliği ile uyum sağlar. Yavaş filme göre kontrastlılığı azdır.

38

39 Duyarlılıklarına Göre Filmlerin Sınıflandırılması 3)Yüksek Duyarlılıklı Filmler: (400, 800,1600, 3200 ASA) Gren boyutu açısından olumsuz niteliğe sahiptir. Gren yapısı büyük olduğundan büyük baskılarda netsizlik izlenimi verir. Düşük ışık koşullarında, örtücü hızı veya alan derinliği artırılmak istendiğinde kullanılır. Hareketli nesneleri, spor, aktivite vb. konularda kullanılır. Parlaklık koşullarında kullanıldığında, küçük diyafram açıklığına ihtiyaç duyar. Böylece alan derinliğini fotoğrafa katar.

Diyafram ve Enstantane

Diyafram ve Enstantane Diyafram ve Enstantane Diyafram Diyafram mercekler dizisi içinde film üzerine düşecek ışık miktarını denetlemeye yarayan bir araçtır. Fotoğraf çekerken kullanılan filmin yeteri kadar pozlanması için belli

Detaylı

6. Bölüm Film. Fotoğrafın Boyutları ve Fotoğraf Kalitesi, Pikseller

6. Bölüm Film. Fotoğrafın Boyutları ve Fotoğraf Kalitesi, Pikseller 6. Bölüm Film En basit tanımıyla film, görüntüyü saptamakta kullanılan, ışığa duyarlı bir emülsiyonu (duyarkat ) üzerinde taşıyan plastik veya asetat bir malzemedir. Filmin taşıyıcı tabakasını oluşturan,

Detaylı

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri 5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri Alan Derinliği Alan derinliği, fotoğraflanan nesnenin, odaklandığı noktanın ön ve arkasında yer alan ve kabul edilir netliği olan alandır. Alan derinliğine

Detaylı

POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI

POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI Pozlama; film ya da dijital sensör üzerinde görüntünün oluşması için, ışığın fotoğraf makinesi içerisine girmesi ve ışığa duyarlı yüzeye aktarılması süreci olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Kimyasal film - Negatif filmler. 1990 larda video filmler, 35mm e aktarılıp gösterildi. Sinemada 24 kare, videoda 25 kare

Kimyasal film - Negatif filmler. 1990 larda video filmler, 35mm e aktarılıp gösterildi. Sinemada 24 kare, videoda 25 kare Kimyasal film - Negatif filmler 1990 larda video filmler, 35mm e aktarılıp gösterildi Sinemada 24 kare, videoda 25 kare Sinemada format olarak 16mm ve 35mm en çok kullanıldı Film Formatları 8 mm super

Detaylı

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI IV. Hafta KOÜ METALURJİ & MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Sensitometri Sensitometri olarak adlandırılan bilim dalı, fotografik katmanlar üzerine ışığın fiziksel ve kimyasal etkilerinin

Detaylı

TEKNİK FOTOĞRAFÇILIK. V. Hafta KOÜ METALURJİ & MALZEME MÜHENDİSLİĞİ

TEKNİK FOTOĞRAFÇILIK. V. Hafta KOÜ METALURJİ & MALZEME MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK FOTOĞRAFÇILIK V. Hafta KOÜ METALURJİ & MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Işıklandırmada gümüşhalojenür kristalinde elektron transportuyla fotolitik gümüş oluşur; bu da kristal içi developman çekirdeğini oluşturur.

Detaylı

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI III-Hafta KOÜ METALURJİ & MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Fotografik Emulsiyon & Renk Duyarlılığı Şekil 1.9. Göz eğrisi ile değişik film malzemelerinin karşılaştırılması. Fotografik

Detaylı

FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ)

FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ) FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ) Fotoğraf Makinesinin Bölümleri Günümüzde çağdaş fotoğraf makineleri 5 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar: 1)Vizör (Bakaç) 2)Gövde 3)Objektif 4)Diyafram 5)Enstantane

Detaylı

7. BÖLÜM Pozlama F: 1-1.2-1.4-2-2.8-4-5.6-8-11-16-22-32-45-64-90-128...gibi 2-4- 8-15- 30-60- 125-250- 500-1000- 2000-...gibi.

7. BÖLÜM Pozlama F: 1-1.2-1.4-2-2.8-4-5.6-8-11-16-22-32-45-64-90-128...gibi 2-4- 8-15- 30-60- 125-250- 500-1000- 2000-...gibi. 7. BÖLÜM Pozlama Pozlama, fotoğrafta kullanılan ışığa duyarlı malzemenin (film veya sensor) ışık almasıdır. Doğru renkleri ve renk tonların elde etmek ve doğru baskılar yapabilmek için "doğru pozlama"

Detaylı

GÖRÜNTÜ OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER (RADYOGRAFİK KALİTE)

GÖRÜNTÜ OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER (RADYOGRAFİK KALİTE) GÖRÜNTÜ OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER (RADYOGRAFİK KALİTE) Dental yapıların radyograflarında, uygun ölçülerde densite, kontrast, detay keskinliği ile minimum büyüme (magnifikasyon) ve distorsiyonlu filmler

Detaylı

2.1. Fotoğraf Makinelerinin Film Boyutuna Göre Sınıflandırılması

2.1. Fotoğraf Makinelerinin Film Boyutuna Göre Sınıflandırılması 2. Fotoğraf Makinelerinin Sınıflandırılması Fotoğrafın icadından bu yana oldukça farklı yapı ve özelliklerde fotoğraf makineleri geliştirilmiştir. Bu nedenle de fotoğraf makinelerinin tümünü kapsayacak

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF329 FOTOGRAMETRİ I DERSi NOTLARI

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF329 FOTOGRAMETRİ I DERSi NOTLARI FOTOGRAMETRİ I FOTOGRAMETRİDE KULLANILAN HAVA KAMERALARI Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF329 FOTOGRAMETRİ I DERSi NOTLARI 2014-2015 Öğretim Yılı

Detaylı

Caner Enver ÖZYURT. Perde Hızı

Caner Enver ÖZYURT. Perde Hızı Perde Hızı Perde hızı, pozlamada (duyarkat üzerine ne kadar ışık düşeceğini) kontrol ettiğimiz diğer bir parametredir. Deklanşöre basmadığımız sürece diyaframdan geçen ışık duyarkat üzerine düşmez yani

Detaylı

Caner Enver ÖZYURT. Işığa Duyarlık (ISO)

Caner Enver ÖZYURT. Işığa Duyarlık (ISO) Işığa Duyarlık (ISO) ISO duyarkatın ışığa hassasiyetini gösteren algoritmik sayılardır. Geçmişte ASA (American Standards Association) ve DIN (Deutsches Institut für Normung) gibi birimlerde kullanılmış

Detaylı

FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ

FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ Doç. Dr. Özer Kanburoğlu Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf ve Grafik Sanatları Bölümü,

Detaylı

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans FOTOĞRAF 1 Ders Adi: FOTOĞRAF 2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 4 7 Dersin AKTS Kredisi: 7.00 8 Teorik Ders Saati (saat/hafta)

Detaylı

FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU.

FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU. FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU FOTOĞRAF nedir? 18 ve 19. yüzyılın resme rakip ürünü olan fotoğraf, 20. yüzyılın belgesi; savaş yılları ve devrimlerin poli8ka malzemesi; 21. yüzyılın ise vazgeçilmezleri arasındadır.

Detaylı

ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter )

ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter ) ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter ) Film düzlemi üzerine düşecek ışığın süresini yani poz süresini denetleyerek filmin önünü kapatan sistemdir. Deklanşöre basıldığında bu perde açılır ve ayarlanmış

Detaylı

KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI

KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI LIGHTROOM 2 Program açıldıktan sonra File / Import Photos From Disk menüsüne tıklanarak yüklenmek istenen fotoğraflar için seçim penceresi açılır. CTRL tuşuna basılı

Detaylı

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır.

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekran Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekrandaki tüm görüntüler noktalardan olusur. Ekrandaki en küçük noktaya pixel adı verilir. Pixel sayısı ne kadar fazlaysa

Detaylı

Merge To Hdr. Merge To Hdr. Merge to hdr. HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1

Merge To Hdr. Merge To Hdr. Merge to hdr. HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1 Merge To Hdr Merge to hdr HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1 www.dersmax.com Merge To Hdr 2 HDR nedir? Yüksek kontrastlı ya da ters ışıklı ortamlar için yapılan çekimlerde kullanılan bir teknik

Detaylı

Karl Kraus, Photogrammetrie, Band 1, Geometrische Informationen aus Photographien und Laserscanneraufnahmen,

Karl Kraus, Photogrammetrie, Band 1, Geometrische Informationen aus Photographien und Laserscanneraufnahmen, FOTOĞRAF RAFİK K TEMELLER Bu bölüm b m : Karl Kraus, Photogrammetrie, Band 1, Geometrische Informationen aus Photographien und Laserscanneraufnahmen, ISBN 3-113 11-017708-00 adlı kaynağı ğın çevirisi yapılarak

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ BEÜ ZONGULDAK MYO MİMARLIK VE ŞEHİR PL. BÖL. HARİTA VE KADASTRO PROGRAMI ZHK 209/217/219 FOTOGRAMETRİ DERSİ NOTLARI

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ BEÜ ZONGULDAK MYO MİMARLIK VE ŞEHİR PL. BÖL. HARİTA VE KADASTRO PROGRAMI ZHK 209/217/219 FOTOGRAMETRİ DERSİ NOTLARI FOTOGRAMETRİ FOTOĞRAFİK TEMELLER Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ BEÜ ZONGULDAK MYO MİMARLIK VE ŞEHİR PL. BÖL. HARİTA VE KADASTRO PROGRAMI ZHK 209/217/219 FOTOGRAMETRİ DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/

Detaylı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı MERCEKLER Mercekler mikroskoptan gözlüğe, kameralardan teleskoplara kadar pek çok optik araçta kullanılır. Mercekler genelde camdan ya da sert plastikten yapılan en az bir yüzü küresel araçlardır. Cisimlerin

Detaylı

RÖNTGEN FİLMLERİ. Işınlama sonrası organizmanın incelenen bölgesi hakkında elde edilebilen bilgileri taşıyan belgedir.

RÖNTGEN FİLMLERİ. Işınlama sonrası organizmanın incelenen bölgesi hakkında elde edilebilen bilgileri taşıyan belgedir. RÖNTGEN FİLMLERİ Işınlama sonrası organizmanın incelenen bölgesi hakkında elde edilebilen bilgileri taşıyan belgedir. Tanısal radyolojide röntgen filmine radyogram, Röntgen filmi elde etmek için yapılan

Detaylı

SF SERİSİ : Çift Komponentli Serigrafi Mürekkep Serisi

SF SERİSİ : Çift Komponentli Serigrafi Mürekkep Serisi SF SERİSİ : Çift Komponentli Serigrafi Mürekkep Serisi En üst yapışma ve direnç gerektiren işler için geliştirilmiştir. Çift bileşikli olan bu sistem HDPE, LDPE, PPi metal, cam gibi yüzeylerde çok parlak

Detaylı

4. Bölüm Objektifler a) Netlik halkası: b) Netlik göstergesi: c) Alan Derinliği Göstergesi: Diyafram Halkası: e)diyafram göstergesi:

4. Bölüm Objektifler a) Netlik halkası: b) Netlik göstergesi: c) Alan Derinliği Göstergesi: Diyafram Halkası: e)diyafram göstergesi: 4. Bölüm Objektifler Objektif, film veya duyarlı yüzey (sensor) üzerine düşen görüntünün net ve yeterli parlaklıkta olmasını sağlayan mercekler grubundan oluşan araçlardır. Duyarlı yüzey üzerinde oluşturulan

Detaylı

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım?

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık (gökyüzü fotoğrafçılığı), her ne kadar fotoğrafçılığın bir alt dalıymış gibi görünse de fotoğrafçılıktan birçok yönüyle ayrılır. Astrofotoğrafçılık

Detaylı

DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE

DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE OLUP,BURADA YALNIZ İLK ÜNİTE GÖSTERİLMEKTEDİR TEMEL RAFÇILIK KISA ÖZET www.kolayaof.com 2 1. Ünite - Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi FOTOĞRAF NEDİR? Fotoğraf denildiğinde,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) FOTOĞRAF FİLMLERİ VE BELLEK KARTLARI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) FOTOĞRAF FİLMLERİ VE BELLEK KARTLARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) FOTOĞRAF FİLMLERİ VE BELLEK KARTLARI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI GRAFĠK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF FĠLMLERĠ VE BELLEK KARTLARI 213GIM040

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI GRAFĠK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF FĠLMLERĠ VE BELLEK KARTLARI 213GIM040 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI GRAFĠK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF FĠLMLERĠ VE BELLEK KARTLARI 213GIM040 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

20.03.2011. Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış. Fotoğraf Makineleri. M. Kemal GÜLLÜ. İlk fotoğraflar

20.03.2011. Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış. Fotoğraf Makineleri. M. Kemal GÜLLÜ. İlk fotoğraflar M. Kemal GÜLLÜ Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış İlk fotoğraflar Fotoğraf Makineleri İğne deliği kamera Makinelerin başlıca öğeleri Fotoğraf makinesi çeşitleri 1 Fotoğraf Fotoğraf, Yunanca

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri. Cengiz Sancak

Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri. Cengiz Sancak Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri Cengiz Sancak Temel Fotografi Fotograf nedir? Fotograf makinesi (kamera) çeşitleri SLR (Single Lens Reflex) Basçek (Compact) Görüntü alma çeşitlerine göre:

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF329 FOTOGRAMETRİ I DERSi NOTLARI

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF329 FOTOGRAMETRİ I DERSi NOTLARI FOTOGRAMETRİ I FOTOGRAMETRİDE KULLANILAN HAVA KAMERALARI Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF329 FOTOGRAMETRİ I DERSi NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/

Detaylı

Işık. F. mak. Yansıyan ışık Nesne (3-Boyutlu) İmge Uzayı (2-Boyutlu)

Işık. F. mak. Yansıyan ışık Nesne (3-Boyutlu) İmge Uzayı (2-Boyutlu) I Ş I K Maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu oluşan elektromanyetik saçılımdır. Herhangi bir dalganın iki temel özelliği, dalga boyu frekans Dalga boyu ile frekansın çarpımı ışığın yayılma

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF SİYAH BEYAZ FOTOĞRAF BASKISI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF SİYAH BEYAZ FOTOĞRAF BASKISI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF SİYAH BEYAZ FOTOĞRAF BASKISI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

SERİGRAFİ BASKI TEK RENKLİ SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİNİ

SERİGRAFİ BASKI TEK RENKLİ SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİNİ SERİGRAFİ BASKI TEK RENKLİ SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİNİ SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİ Serigrafi genel olarak boya ve sırların çeşitli işlemlerden sonra çok ince metal, özel dokulu naylon veya ipek elek bezi üzerinde

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GAZETECİLİK BASKI TEKNİKLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GAZETECİLİK BASKI TEKNİKLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GAZETECİLİK BASKI TEKNİKLERİ ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

PERSPEKTİF VE DERiNLiK

PERSPEKTİF VE DERiNLiK PERSPEKTİF VE DERiNLiK Yrd.Doç. Nafıa ÖZDE.MiR* fotoğrafçılığın en büyük sınırlamalarından biri üç boyutlu cisimlerin film veya fotoğraf kağıdı gibi iki boyutlu bir araç ile gösterilmesidir. Bir fotoğrafa

Detaylı

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA FOTOYORUMLAMA VE UZAKTAN ALGILAMA (Photointerpretation and Remote Sensing) 1 Ders İçeriği Hava fotoğrafının tanımı Fotogrametrinin geometrik ilkeleri Fotogrametride fotoğrafik temel ilkeler Stereoskopik

Detaylı

2. Ayırma Gücü Ayırma gücü en yakın iki noktanın birbirinden net olarak ayırt edilebilmesini belirler.

2. Ayırma Gücü Ayırma gücü en yakın iki noktanın birbirinden net olarak ayırt edilebilmesini belirler. DENEYİN ADI: Işık Mikroskobu DENEYİN AMACI: Metallerin yapılarını incelemek için kullanılan metal ışık mikroskobunun tanıtılması ve metalografide bunun uygulamasına ilişkin önemli konulara değinilmesi.

Detaylı

Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910

Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910 Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910 Bu kitapçıkta çeşitli SB-910 flaş teknikleri ve örnek fotoğraflar tanıtılmaktadır. 1 Tr Yaratıcı aydınlatmaya bir adım daha yaklaşın Konunuzun dokularını açığa çıkarır

Detaylı

Optik Mikroskop (OM) Ya Y pıs ı ı ı ve v M erc r e c kle l r

Optik Mikroskop (OM) Ya Y pıs ı ı ı ve v M erc r e c kle l r Optik Mikroskop (OM) Yapısı ve Mercekler Optik Mikroskopi Malzemelerin mikro yapısını incelemek için kullanılan en yaygın araç Kullanıldığı yerler Ürün geliştirme, malzeme işleme süreçlerinde kalite kontrolü

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK. Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu

FOTOĞRAFÇILIK. Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu FOTOĞRAFÇILIK Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu 1 Vizör (bakac) : Fotograf makinalarında konuyu kadrajlamaya yarayan ünite. Zoom: Fotoğraf terimleri sayfasında alfabetik olarak fotoğrafçılıkta

Detaylı

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR Tanımlar Renk Oluşumu Gökyüzünde yağmur sonrasında olağanüstü bir renk kuşağı ( gökkuşağı ) görülür. Bunun nedeni yağmur damlalarının, cam prizma etkisi ile ışığı yansıtarak altı

Detaylı

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım.

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım. Talaş oluşumu 6 5 4 3 2 1 Takım Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası 6 5 1 4 3 2 Takım İş parçası 1 2 3 4 6 5 Takım İş parçası Talaş oluşumu Dikey kesme İş parçası Takım Kesme

Detaylı

Teknik Belge WDR. WDR: Wide Dynamic Range Geniş Dinamik Aralık nedir? Niçin Önemlidir? elektronik-guvenlik.com SECURITURK

Teknik Belge WDR. WDR: Wide Dynamic Range Geniş Dinamik Aralık nedir? Niçin Önemlidir? elektronik-guvenlik.com SECURITURK Teknik Belge: WDR: Wide Dynamic Range nedir? Niçin Önemlidir? 1 / 10 Teknik Belge WDR WDR: Wide Dynamic Range Geniş Dinamik Aralık nedir? Niçin Önemlidir? 2018 elektronik-guvenlik.com Teknik Belge: WDR:

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Transdüser ve Sensör Kavramı Fiziksel ortam değişikliklerini (ısı, ışık, basınç, ses, vb.) algılayan elemanlara sensör, algıladığı bilgiyi elektrik enerjisine çeviren elemanlara

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Eyüp Ersan SÜLÜN Photoshop CS4 Kullanım Kursu ADOBE PHOTOSHOP KATMAN HARMANLAMA (KARIŞTIRMA) MODLARI

Eyüp Ersan SÜLÜN Photoshop CS4 Kullanım Kursu ADOBE PHOTOSHOP KATMAN HARMANLAMA (KARIŞTIRMA) MODLARI Eyüp Ersan SÜLÜN Photoshop CS4 Kullanım Kursu ADOBE PHOTOSHOP KATMAN HARMANLAMA (KARIŞTIRMA) MODLARI Photoshop ile çalışırken, katmanlar üzerinde kullanılan nesneleri ve renkleri bir biri ile karıştırarak

Detaylı

2. BASKI. 2.a. Ofset Baskı 2.b. Tipo Baskı 2.c. Flekso Baskı 2.d. Tifdruk Baskı 2.e. Serigrafi Baskı

2. BASKI. 2.a. Ofset Baskı 2.b. Tipo Baskı 2.c. Flekso Baskı 2.d. Tifdruk Baskı 2.e. Serigrafi Baskı MATBAACILIK Basılması istenen bir materyale ilişkin yazılı ve görsel materyallerin belirli sanatsal özellikler gözetilerek bir araya getirilip düzenlenmesi, baskıya hazırlanması ve çoğaltılması işlemlerinin

Detaylı

Manyetik Alan. Manyetik Akı. Manyetik Akı Yoğunluğu. Ferromanyetik Malzemeler. B-H eğrileri (Hysteresis)

Manyetik Alan. Manyetik Akı. Manyetik Akı Yoğunluğu. Ferromanyetik Malzemeler. B-H eğrileri (Hysteresis) Manyetik Alan Manyetik Akı Manyetik Akı Yoğunluğu Ferromanyetik Malzemeler B-H eğrileri (Hysteresis) Kaynak: SERWAY Bölüm 29 http://mmfdergi.ogu.edu.tr/mmfdrg/2006-1/3.pdf Manyetik Alan Manyetik Alan

Detaylı

Çıktı ve Çıkış Aygıtları

Çıktı ve Çıkış Aygıtları Çıktı ve Çıkış Aygıtları 1 Çıktı nedir? Çıktı, kullanıma uygun hale getirilecek şekilde işlenmiş veridir. 2 Çıktı nedir? Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşeni tipidir.

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) ÖĞRENME ALANI : ĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) D- MERCEKLER VE KULLANIM ALANLARI (4 SAAT) 1- ler ve Özellikleri 2- Çeşitleri 3- lerin Kullanım Alanları 4- Görme Olayı ve Göz Kusurlarının 5- Yansıma

Detaylı

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI REAKSĐYON HIZINA ETKĐ EDEN FAKTÖRLER YASEMĐN KONMAZ 20338575 Çalışma Yaprağı Ders Anlatımı: REAKSĐYON HIZINA ETKĐ EDEN FAKTÖRLER: 1.Reaktif Maddelerin

Detaylı

BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N

BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N Çatlaklar Yorulma çatlağı Blok kırılma Kenar kırılması Boyuna kırılma (tekerlek izinde) Boyuna kırılma (tekerlek izi dışında)

Detaylı

SAYISAL GÖRÜNTÜ EŞLEME

SAYISAL GÖRÜNTÜ EŞLEME SAYISAL GÖRÜNTÜ EŞLEME Sayısal görüntü elde etme, işleme ve ilgili çıktıyı almak son günlerde artık normal hayata da girmeğe başlamıştır. Hepimizin video kamera (camcoder) adı ile bildiğimiz ürünler aslında

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları SATINE NİKEL KAPLAMA AK 5000 ÜRÜN TANIMI Satine Nikel AK 5000 prosesi, ince taneli ve mat görünümlü dekoratif nikel kaplamalar için kullanılmaktadır. Genel olarak parlak

Detaylı

Isı Kütle Transferi. Zorlanmış Dış Taşınım

Isı Kütle Transferi. Zorlanmış Dış Taşınım Isı Kütle Transferi Zorlanmış Dış Taşınım 1 İç ve dış akışı ayır etmek, AMAÇLAR Sürtünme direncini, basınç direncini, ortalama direnc değerlendirmesini ve dış akışta taşınım katsayısını, hesaplayabilmek

Detaylı

DENTAL RÖNTGEN FİLMİ İÇİN KULLANIMA HAZIR BANYO SOLÜSYONU (DEVELOPER) TEKNİK ŞARTNAMESİ

DENTAL RÖNTGEN FİLMİ İÇİN KULLANIMA HAZIR BANYO SOLÜSYONU (DEVELOPER) TEKNİK ŞARTNAMESİ DENTAL RÖNTGEN FİLMİ İÇİN KULLANIMA HAZIR BANYO SOLÜSYONU (DEVELOPER) TEKNİK ŞARTNAMESİ 5 litrelik orijinal ambalajında olmalıdır. Kullanıma hazır olmalıdır. Berrak görüntülü olmalıdır. Tortu yapmamalıdır.

Detaylı

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE Öğr. Gör. Ruhsar KAVASOĞLU 23.10.2014 1 Işık-Gölge Işığın nesneler, objeler ve cisimler üzerinde yayılırken oluşturduğu açık orta-koyu ton (degrade) değerlerine

Detaylı

(Koyu ve açık tonlu yüzeyler)

(Koyu ve açık tonlu yüzeyler) ÇEKİM TEKNİKLERİ 1. Pozlandırma Bir görüntünün kaydedilebilinmesi için kameranın içine bir fotoğrafik malzemenin yani ışığa duyarlı bir malzemenin konulması gerekir. ( film) Pozlama sırasında, objektif

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DENEY FÖYÜ DENEY ADI AKIŞKAN YATAKLI ISI TRANSFER DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEY SORUMLUSU DENEY GRUBU: DENEY TARİHİ

Detaylı

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom KASET Röntgen filmi kasetleri; radyografi işlemi sırasında filmin ışık almasını önleyen ve ranforsatör-film temasını sağlayan metal kutulardır. Özel kilitli kapakları vardır. Kasetin röntgen tüpüne bakan

Detaylı

BASKIDA ÇİFTLEME-KAYMA, GRİ BALANS DENGESİNİN ÖNEMİ

BASKIDA ÇİFTLEME-KAYMA, GRİ BALANS DENGESİNİN ÖNEMİ BASKIDA ÇİFTLEME-KAYMA, GRİ BALANS DENGESİNİN ÖNEMİ Gri Balans (Denge) Grilik dengesi, renk tonlarının yeterli düzeyde elde edilebilmesi için, üç temel renk olan cyan, magenta ve sarının birbirleriyle

Detaylı

Fotoğraf (GTM 023) Ders Detayları

Fotoğraf (GTM 023) Ders Detayları Fotoğraf (GTM 023) Ders Detayları Ders AdıDers Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Fotoğraf GTM 023 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

Basit Makineler. Basit Makinelerin Kuralı. Çift Taraflı Kaldıraçlar 1.Tip. Kaldıraçlar

Basit Makineler. Basit Makinelerin Kuralı. Çift Taraflı Kaldıraçlar 1.Tip. Kaldıraçlar Basit Makineler Basit Makinelerin Kuralı Çok az parçadan oluşan ve tek bir kuvvet çeşidine göre çalışan makinelere BASİT MAKİNELER denir. Basit makinelerin yapım amacı kuvvetten kazanç sağlamaktır. Basit

Detaylı

Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar.

Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar. FOTOĞRAF TERİMLER SÖZLÜĞÜ Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar. Alan Derinliği Bir fotoğrafta

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI TOLERANSLAR P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L I H O Ğ LU Tolerans Gereksinimi? Tasarım ve üretim

Detaylı

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Kaynak

Detaylı

Çeviren: Ass. Müh. Emre DAGDEVİREN

Çeviren: Ass. Müh. Emre DAGDEVİREN RENK.KILAVUZU (*) Elmer SMALLING Çeviren: Ass. Müh. Emre DAGDEVİREN Renkli Televizyon yayınlarının başlamasından bu yana, bu alanda karşılaşılanen büyük güçlüklerden biri renkli filmlerin yayınlanması

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

ULTRASON GÖRÜNTÜLEME

ULTRASON GÖRÜNTÜLEME ULTRASON GÖRÜNTÜLEME Ultrason görüntüleme 50 yıldan uzun zamandır kullanılmaktadır. Tahribastsız, görceli olarak ucuz, mobil ve mükemmel bir çözünürlüğe sahip bir tekniktir. Sadece tıpta değil, tahribatsız

Detaylı

5 İki Boyutlu Algılayıcılar

5 İki Boyutlu Algılayıcılar 65 5 İki Boyutlu Algılayıcılar 5.1 CCD Satır Kameralar Ölçülecek büyüklük, örneğin bir telin çapı, objeye uygun bir projeksiyon ile CCD satırının ışığa duyarlı elemanı üzerine düşürülerek ölçüm yapılır.

Detaylı

Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu

Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu Işık 3B yüzeye ulaşır. Yüzey yansıtır. Sensör elemanı ışık enerjisini alır. Yoğunluk (Intensity) önemlidir. Açılar önemlidir. Materyal (yüzey) önemlidir. 25 Ekim

Detaylı

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme 2010-2011 Bahar Yarıyılı Ar. Gör. Dr. Ersoy Erişir 1 Konvansiyonel Görüntüleme (Fotografi) 2 Görüntü Tasarımı 3 Digital Görüntüleme 3.1 Renkler 3.2.1

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Ses Sensörleri (Ultrasonik) Ultrasonik sensörler genellikle robotlarda engellerden kaçmak, navigasyon ve bulunan yerin haritasını çıkarmak amacıyla kullanılmaktadır.bu

Detaylı

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1 Mimari fotoğrafçılık Mimarlık, gökdelenlerden kulübelere kadar her şeyi kapsayan geniş bir konudur. Gittiğiniz neredeyse her yerde, günlük hayatta bir

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

OFSET BASKI KALIPLARI DERSİ. Tif kalıp hazırlamak. Kağıt kalıp hazırlamak

OFSET BASKI KALIPLARI DERSİ. Tif kalıp hazırlamak. Kağıt kalıp hazırlamak OFSET BASKI KALIPLARI DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler Plaka Silme ve Grenaj Ofsette Fabrikasyon Kalıp Ofsette Tif Kalıp Ofsette Kağıt Kalıp Plaka silme ve grenaj yapmak Fabrikasyon kalıp

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF KÂĞITLARI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF KÂĞITLARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF KÂĞITLARI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

PERİYODİK CETVEL

PERİYODİK CETVEL BÖLÜM4 W Periyodik cetvel, elementlerin atom numaraları esas alınarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemede, kimyasal özellikleri benzer olan (değerlik elektron sayıları aynı) elementler aynı düşey sütunda yer

Detaylı

DÖŞEME KALIBI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DÖŞEME KALIBI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEME KALIBI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEME Binayı katlarına ayıran ve üzerine gelen yükleri taşıyarak

Detaylı

Görev çubuğu. Ana ölçek. Şekil 1.1: Verniyeli kumpas

Görev çubuğu. Ana ölçek. Şekil 1.1: Verniyeli kumpas Deney No : M0 Deney Adı : ÖLÇME VE HATA HESABI Deneyin Amacı : Bazı uzunluk ölçü aletlerini tanımak ve ölçme hataları hakkında ön bilgiler elde etmektir. Teorik Bilgi : VERNİYELİ KUMPAS Uzunluk ölçümü

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ Bölüm İçeriği Bağ Enerjisi ve Kuvveti Atomlar arası mesafe, Kuvvet ve Enerji İlişkisi Atomlar arası Mesafeyi Etkileyen Faktörler. Sıcaklık, Iyonsallik derecesi,

Detaylı

DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulması

DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulması DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulması Deneyin Amacı: Elektrik Elektroniğin temel bileşeni olan direnç ile ilgili temel bilgileri edinme, dirençlerin renk kodlarını öğrenme, devre kurma aracı olarak

Detaylı

Endüstriyel Sensörler ve Uygulama Alanları Kalite kontrol amaçlı ölçme sistemleri, üretim ve montaj hatlarında imalat sürecinin en önemli aşamalarındandır. Günümüz teknolojisi mükemmelliği ve üretimdeki

Detaylı

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları Pancar tohumları büyüklükleri ve çimlenme yetenekleri farklı tohumlardır. İri tohumlar fazla embriyolu olup çimlenme yüzdeleri yüksektir. Küçük tohumlar ise tek embriyolu olup çimlenme yetenekleri düşüktür.

Detaylı

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ. Hakan Evircan

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ. Hakan Evircan FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ Hakan Evircan Fotoğrafçılıktaki tek kural, aslında hiçbir kural olmamasıdır. 1/3 kuralı (4 altın nokta kuralı) Fotoğraftaki ana objeyi, kadrajın tam ortasına yerleştirmek ilgiyi

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır.

Detaylı

BİLGİSAYARDAN KALIBA İŞ AKIŞI

BİLGİSAYARDAN KALIBA İŞ AKIŞI BİLGİSAYARDAN KALIBA İŞ AKIŞI Ekran montajından sonra tüm tabaka PostScrpit bilgi dosyası olarak RIP e gönderilir. Bilgi burada kullanılacak Bitmap e dönüştürülür. Birçok CtP sisteminde pozlandırma ünitesi

Detaylı

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında ucuz ve hızlı sonuç alınabilen uzaktan algılama tekniğinin, yenilenebilir

Detaylı

1.Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi. 2.Pozlama ve Kontrol Sistemleri. 3.Objektifler ve Görüntü Estetiği. 4.

1.Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi. 2.Pozlama ve Kontrol Sistemleri. 3.Objektifler ve Görüntü Estetiği. 4. 1.Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi 2.Pozlama ve Kontrol Sistemleri 3.Objektifler ve Görüntü Estetiği 4.Fotoğraf Filmleri 1 5.Siyah-Beyaz Fotoğrafçılıkta Karanlık Oda Çalışmaları 6.Filtreler,

Detaylı

Astrofotoğrafçılıkta DSLR CCD Makina Seçimi

Astrofotoğrafçılıkta DSLR CCD Makina Seçimi Astrofotoğrafçılıkta DSLR CCD Makina Seçimi Astrofotoğrafçılığa başlamayı düşünen herkesin kafasındaki en büyük ortak soru, hangi DSLR kameranın tercih edileceğidir. Bu yazımızda astrofotoğrafçılık alanındaki

Detaylı

Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakalarında maya ve küf kolonilerini birbirinden ayırmak için aşağıda belirtilen genel özelliklere dikkat edin: MAYA

Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakalarında maya ve küf kolonilerini birbirinden ayırmak için aşağıda belirtilen genel özelliklere dikkat edin: MAYA Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakasında maya ve küf kolonileri kolayca sayılabilir. Gösterge boya, maya ve küf kolonilerini boyar, böylece kontrast sağlar ve sayım işlemini kolaylaştırır. Petrifilm Maya

Detaylı

KURUMSAL KİMLİK KURUMSAL KİMLİK REHBERİ.

KURUMSAL KİMLİK KURUMSAL KİMLİK REHBERİ. REHERİ www.eae.com.tr GÖRSEL KİMLİK REHERİ Görsel Kimlik... u bölümde, görsel kimliği oluşturan öğeler, yani amblem, logo, yazı karakterleri, renk ilkeleri, basılı malzemeler, bina gibi çok değişik kullanım

Detaylı

E-410. Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5" HyperCrystal LCD Ekran. Canlı İzleme

E-410. Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5 HyperCrystal LCD Ekran. Canlı İzleme E-410 Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5" HyperCrystal LCD Ekran Sıradışı kullanım kolaylığı Canlı İzleme 10 Megapiksel Live MOS alıcı Yeni görüntü işlemcisi Opsiyonel

Detaylı