Dr. Ö zdoğan S Ü R N E V ŞE H İR V E Ü R G Ü P Ç E V R E SİN D E J E O M O R F O L O J İ A R A Ş T IR M A L A R I. Fizikî Coğrafya Asistanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dr. Ö zdoğan S Ü R N E V ŞE H İR V E Ü R G Ü P Ç E V R E SİN D E J E O M O R F O L O J İ A R A Ş T IR M A L A R I. Fizikî Coğrafya Asistanı"

Transkript

1 N E V ŞE H İR V E Ü R G Ü P Ç E V R E SİN D E J E O M O R F O L O J İ A R A Ş T IR M A L A R I Dr. Ö zdoğan S Ü R Fizikî Coğrafya Asistanı Bu yazıda T ü rkiye nin volkanik faaliyeti Neojen - Kuaterner, hatta bazı yerlerinde tarihi çağlara kadar devam eden bir köşesinden, meslekten olm ayanların bile dikkatini çekecek özellikler taşıyan peribacaları sahası ve çevresinden bahsolunacaktır. Ancak, üzerinde durulm ak istenen sadece şekil hususiyetleri olm ayıp, sırasıyla, yörenin yapısı, jeolojik ve morfolojik gelişmesi ve bilhassa peribacalarının teşekkülü esnasında gelişmedeki farklılığı doğuran sebeplerdir. Yörenin doğal engellerle açık olarak çizilen sınırlarını, kuzeyde K ızdırm ağın Avanos ilce merkezinden de geçen 18 km lik bölümü, doğuda Damsa, batıda da Nevşehir çaylarının K ızdırm ağa karıştığı yerlere kadar olan kısımları, güneyde O ylu (1622 m) ve K erm il (1530 m) dağları ile çevrelenmiştir. O rtalam a bir değerle 288 km 2 lik bir alan kaplar (harita: 1) A nadolunun yapısını genellikle Neojen ve K u atern er e ait volkanik taşların teşkil ettiği yerleri 1 / ölçekli jeoloji haritasına göre E. L A H N 4 bölüme ayırmıştır 1: 1. İç A nadolu volkanik bölgesi. 2. K u zeydoğu A nadolu volkanik bölgesi. 3. G üneydoğu A nadolu volkanik bölgesi. 4. Ege volkanik bölgesi. Bunlardan araştırma alanını da içine alan iç Anadolu volkanik bölgesini yine 4 bölüm de incelem ek m üm kündür: 1 Bu hususta geniş bilgi için bakınız: E. LA H N - A nadoluda Neojen ve D ördüncü Z am an volkanizması. T.C. Dergisi, S: 7, İstanbul, 1945.

2 180 Ö z d o ğ a n Sür 1. A nkara ve kuzey çevresi volkanik bölgesi. 2. A fyon - K ü tah ya çevresi volkanik bölgesi2. 3. K on ya güney çevresi volkanik bölgesi. 4. Erciyes ve H asandağı çevreleri volkanik bölgesi. Sonuncusu Iç A nadolunun Neojen ve bilhassa K uaterner volkanizm asının en geniş yayılım gösterdiği kısımdır. Bu yazıya konu olan yöre de Erciyes ile Hasandağı arasındaki volkanik bölgeye girm ektedir. K ızdırm ağın İç A nadoluda yaptığı büyük büklüm ün güney ucunda yer alan peribacaları sahası, yapı bakım ından fazla karışık bir durum göstermez. A ltta volkanik tüf ve onun üstünde de yer yer görülen b azalt ve andezit lavları dış görünüşü ile yap ıyı teşkil eden taşlardır (harita: 2). Nevşehir ve Damsa çayları arasındaki bölge büyük kısmiyle Üst Neojen volkanik tüfleri ile kaplıdır (Resim : 2) ve bu iki çay adeta volkanik tüfün formasyon sınırı gibidir (bk, harita: 2). Bu durum kuzeyde K ızdırm ağa kadar devam eder. Dam sa Çayının doğu, Nevşehir Ç ayının batısında ise volkanik ara tabakalı Neojen fasiyesi peribacaları sahasını çevreler. T ü flerin kalınlığı hakkında kesin bir şey söylemek mümkün olm am akla beraber Ü rgüp ün hemen doğusunda Damsa Ç ayı vadi-, sinde bazı yerlerde temel m eydana çıkmıştır. Kasabanın bulunduğu yer ile bir kıyaslam a yapılarak buradaki volkanik tüfün kalınlığının hiç olm azsa 100 m yi bulduğu neticesine varılabilir. Başlangıçta tüflerin üzerini örten bazalt ve andezit lavların a bugün de bazı yerlerde raslanılm aktadır. Bu bazaltlar ya konilerin üzerinde iri bloklar halindedir (resim: 4), ya da Ü rgüp ve çevresinde görüldüğü gibi (resim: 1,3) tüflerin üzerinde kornişler m eydana getirirler. A yrıca, tü flîrin içinde m evcut kil ve m arnlı Neojen göl tortulları adeseler halinde bulunduğu için jeolojik haritada gösterilmemiştir; fakat ilerde konilerin gelişmeleri izah edilirken temas olunacağı gibi, bun ların önem i büyüktür. * * * 2 Afyon ve K ütahya I. Coğrafya Kongresinde Ege Bölümüne dahil edilmiş ise de morfolojik hud ut esas alındığı taktirde adı geçen iki yerin İç Anadolu bölgesinde m ütalâası uygun olacağı kanaatindeyiz. Geniş bilgi için bakınız: B. D A R K O T -T ü rk iy e nin coğrafi bölgeleri hakkında. T.C. Dergisi S: 13-14, İstanbul, C.R. G Ü R S O Y - T ürkiye nin coğrafi taksim atında yapılması icabeden bazı tashihler. Ank. Üniv. D.T.C.F. Dergisi, C : X V, S: 1-3, A nkara, H. L O U İS - İç A nadolunun coğrafi hudutları. T.C. Dergisi, S: 1, Ankara, 1943.

3 J e o m o r f o l o j i A r a ş t ir m a l a r i 181 Bölgenin jeolojik gelişmesi tetkik edilirse, Nevşehir - Ü rgüp çevresinde volkanik faaliyetin başlangıcının Miosen, sonunun ise K uaterner olduğu, bazı paraziter volkanların tarih çağlarında da faaliyette bulunduğu san ılm aktadır3. Ö nce M iosende bazalt lavları o zam anki topografyayı örtmüştür. Bu, temeldeki bazalt E. L A H N tarafından yaşı Miosen olarak tahm in edilen tabakalarla temas etm ektedir4. A ndezit ve dazitler ise Pliyosende indifa etmişler ve bu arada büyük bir ihtim alle Erciyes kraterinden çıkan tüfıer de Nevşehir ve Ü rgüp çevresindeki araziyi örtmüştür. Ş.A.B İR A N D a göre bu lavlar Nevşehir in batısında K a ra d a ğ çevresinde Pliyosen tatlısu kalkerlerini m etam orfize etm işlerdir5. Son b azalt indifaı ise Pliyosen sonuna ve E. L A H N m da belirttiği gibi K uaterner e kadar devam etmiştir. * * * Yörenin bugünki şeklini alıncaya kadar geçirmiş olduğu morfolojik gelişme, esas itibariyle K uaterner içinde olmuştur. Zira, bu havalide volkanizm anm sona ermesi, sükuna kavuşm a, Pliyosen sonunda, büyük bir ihtim alle K uaterner başlarındadır. K uaterner içindeki volkanik faaliyet ise bölge dışındadır ve m evzii olm aktan ileri gidememiştir. P erib acaları6 gibi özel şekilerin teşekkülü için gerekli yapıya sahip olan bu alanda ilk şekillerin Dördüncü Zam andaki yağışlı bir devrede m eydana gelmiş olabileceğini E. C H A P U T kabul e d e r7. Genel eğimin K ızdırm ağa (kuzeye) doğru bulunduğu havzada, volkanik faaliyetin sona ermesinden sonra sağnak yağm urları ile birlikte satıh süpürülmesi (denutation), yavaş yavaş teşekkül eden vadilerde ise erozyon etkisini gösterm eğe başlamıştır (Bak. blokdiyagram i 3 D aha geniş bilgi için bakınız: W. SA LO M O N C A LV İ tarihinde Erciyes de vuku bulan yer sarsıntısı. M.T.A. Mecmuası, S: 2, Ankara, Geniş bilgi için (1) deki esere bakınız: 5 Geniş bilgi için bakınız: E. LA H N - Aksaray, Konya arasındaki volkanik arazi, M.T.A. M ecmuası. C : 1, Ankara, Bu kelime ile ilgili geniş bilgi için bakınız: R. İZ B IR A K - Coğrafya Terim leri Sözlüğü. Ankara, E. C H A PU T - Türkiyede Jeolojik ve Jeom orfojenik T etkik Seyahatları. İst. Üniv. Yay. N o: 324, Edebiyat Fak. Coğ. Enst. Neş. No. 11, İstanbul, 1947.

4 1 8 2 ÖzDOĞAN SÜR ve 2). Bu sırada vadiler gittikçe gelişmiş ve yam aç gerilemeleriyle peri bacaları da m eydana gelm eğe başlamıştır (Bak: blokdiyagram 3). D aha sonraki bir safhada ise erozyon ve denüdasyonun müşterek tesirleriyle topografya bugünkü şeklini almıştır (Bak.: blokdiyagram 4). H alen yazın kurak geçen bir devreden sonra fiziksel yollarla ufalanan volkanik tüf, yağışlı kış ve bahar aylarında, bir çok dereciğin açmış olduğu yarıntılar içinden sağnak suları ile K ızdırm ağa taşınırlar (resim: 4). Üstü bazalt lavları ile örtülü bulunan yerlerde ise konilerin teşekkülü sırasında parçalanan ve peribacalarının üzerlerinde kalan bu taşlar orijinal görünüşleri ile dikkati çekerler. H ernekadar, başlangıçta konilerin teşekkülü tüfün üstünde b u lunan daha sert, aşınımı güç, bazaltın m evcudiyeti ile izah edilmek istenmişse de, sonraki araştırm alar bunu doğrulam am ıştır. Zira, bazalt örtüsünün bulunm adığı yerlerde de, aynı başlıklı koniler gibi, yükseklikleri m ye varan peribacaları görülm üştür8, (resim: 5). Y aln ız, üzerlerinde bazalt bulunm ayan konilerin tepeleri daha kolay aşındığından diğerlerine nisbetle daha az gelişmiş gibi görülm ektedirler. Bugün başlıklı konilere evvelce b azalt ve andezit akıntılarının bulunduğu yerlerde raslıyoruz (bak. blokdiyagram 2 ve 3). Bazalt blokların birçoğu da, zam anla m uvazeneleri bozularak konilerin dibine düşmüşlerdir. Peribacaları, yapıları bu şekillerin teşekkülüne uygun daha ziyade homojen volkanik tüflerin bulunduğu, yağışlı ve bilhasa sağnak yağışları, onun arkasından ufalanm ayı sağlıyan kurak mevsim lerin olduğu iklim yörelerinde denüdasyonun müşterek tesiriyle m eydana gelir. Başlangıçta bazalt ve andezit lavları, takriben blokdiyagram 1 de görüldüğü şekilde tüflerin bir kısmını örtüyordu. D aha sonraki safhalarda görüleceği gibi (blokdiyagram : 2,3,4) kalınlığı fazla olan b azalt ve andezit lavlarının bulunduğu yerler denüdasyon ve eroz- 8 Geniş bilgi için bakınız: S. E R İN Ç - Morfoloji 1. (S: 303, 304). îst. Üniv. Yay. No: 789, Coğ. Enst. Yay. No: 23, İstanbul, R. ÎZ B IR A K -Jeom orfoloji (Analitik ve U m um i). (S: 170, 171). Ankara Üniv. D.T. C.F. Yay. N o: 127, A nkara, 1958.

5 JEOM ORFOLOJİ ARAŞTIRMALARI yana m ukavem et ederek bugün havza içindeki yükseklikleri, tepeleri, m eydana getirmişlerdir (O ylu, Kerm il, K ılıç dağları gibi. bak. jeoloji ve topografya haritaları).,,':i- :? ' i :»n. -ıv ı 7 ' i w ;«ir.zy. Ü zerinde durm ağa değer diğer bir husus da, aynı şartlara sahip gibi görülen birbirine çok yakın ve paralel iki vadi içinde, ayni nisbi yükseklikteki konilerin farklı büyüklükte bulunm aları ve farklı gelişme göstermeleridir. > i D aha önce yörenin yapı hususiyetlerinden bahsedenken kısaca değindiğim iz özel bir d u rum,1yukarda bahsedilen değişik gelişmeye sebep olmuştur. Kesitte de görüldüğü gibi, tü f içinde yer yer adeseler halinde bulunan killi - m arnlı göl tortulları ufalanm a ve süpürülm eyi zorlaştırdığından böyle yerlerdeki peribacalarının gelişmeleri güçleşmekte ve buralardaki koniler aynı şartları haiz fakat homojen yapıdaki tü f içinde gelişen konilerden daha küçük kalm aktadırlar. * * * D ünyanın hareketli bir bölgesinde, A lp orojenik sistemi içinde yer alan A nadoluda, avarızın şekillenmesinde geniş ölçüsüyle tektoniğin rol oynadığı düşünülürse de, Ü rgüp ve Nevşehir çevresindeki peribacaları esas itibariyle belirli klim atolojik faktörlerin etkisi altında m eydana gelen aşınm alardan doğm uştur ki, bu yeryüzü şekillerinin özel bir yeri olm alıdır. Bu şekiller, bazı eserlerde destructional lands forms adı altında incelenen yer şekilleri bölümüne girm ekted ir9. A nadoluda volkanik arazinin bulunduğu diğer yerlerde bu kadar güzel örnekleri olmasa bile peribacalarına raslanır, A nkara çevresinde 10, K ayseri ve K ars çevrelerinde olduğu gibi.. Nevşehir ve Ü rgüp çevresindeki kadar gelişmiş yüksek ve toplu halde bulunan peribacalarının, A nadolunun diğer bölüm lerindeki 9 G eniş bilgi için bakınız: A.K.LO B EC K - Geom orphology. M cg raw - H ill Book Com pany, Inc. New York and London, Ö rnek için bakınız: O. E R O L - A nkara güneydoğusundaki Elm a Dağı ve çevresinin jeoloji ve jeomorfolojisi. (Doktora tezi). M.T.A. Enst. Yay. S: D,N o:9, A nkara, O. E R O L - A nkara, H aym ana, Aydos Dağı arasındaki bölgenin jeomorfolojisi. (Doçentlik tezi), basılmamıştır. Ankara, îjî

6 1 8 4 ÖzDOĞAN SÜH volkanik arazilerde pek görülmeyişinin sebeplerini bir kaç noktada toplam ak m üm kündür. Ö nce, burada volkanik tüfün fazla kalın olması; petrografik özelliği sebebiyle fiziksel ufalanm asının kolay gelişmesi; topoğrafyanın özel durum u, m eyilin fazlalığı gibi; nihayet iklim hususiyetleri11 diğer yerlerden farklı topografyanın teşekkül sebepleri olarak gösterilebilir. O rijinal görünüşleri ile gezginlerin de dikkatini çeken bu teşekküllerden (peribacaları), tarih çağlarında mesken olarak istifade edilmiştir m. yükseklikte olanları, tü f kolaylıkla işlenebildiği için, oyularak 2-3 katlı bina şekline sokulmuştur (Resim: 6). Görem e ve çevresindekiler ise bir zam anlar m abet olarak kullanılm ış, bu m aksatla duvarları hıristiyanlar tarafından dini kom pozisyonlarla süslenmiştir. K oniler aynı zam anda turfanda sebze ve meyve saklıyabilmek gayesiyle de depo gibi kullanılm aktadır. 11 ö rn e k için bakınız: O. E R O L - H aym ana güneyi ve K urakçöl havzası çevresinde coğrafya araştırm aları, Ank. Üniv. D.T.C.F. DergisiC: X X I,S : 1-2, Ankara, 1964.

7 G E O M O R P H O L O G IC A L R E SE A R C H E S IN TH E R E G IO N O F N E V ŞE H İR - Ü R G Ü P (C E N T R A L A N A T O L IA ) Dr. Ö zdoğan S Ü R Asistant of Physical G eography Earth pillars, or peribacalan (the fairy chimneys) as they are called in Turkish, are one o f the very spectacular landforms o f T u r key, and they are seen typically in the Region Nevşehir - Ü rgüp, This area is one o f the regions where the volcanic activity continued until the beginning o f the O uaternary. T h e volcanic region or the Central A natolia m ay be subdivided in to the following four groups 1 : 1. T h e volcanic region around and in the north o f A n kara. 2. T h e volcanic region between Afyon and K ü ta h y a 2 3. T h e volcanic region in the south o f K onya. 4. T he volcanic region o f H asandağ - Erciyes. 1 According to the geological m ap in scale 1 / , which is published by M ineral Resharchant Exploration Institute of Turkey. 2 T he area between Afyon and K ütahya is included in the geographical region of Aegean Sea; yet from the m orphological point of view it will be better to include this area in the geographical Region of C entral Anatolia. For detailed inform ation on this subject see: B D A R K O T - Sur les regions géographiques de la T urque. Revue de geographie T u r que, 13-14, Istanbul, C.R. G Ü R S O Y - U b er die geographische gleinderung der T urkei und einige verbessrungsvorschlage. Revue de la facultélangues, d Histoire et de G eographie de l universite d Ankara T : X V N o: 1-3, Ankara, H. L O U ÎS - Inneranatolien und seine geographischen grenzen. revue de Geographie T urque, 1, Ankara, 1943.

8 186 ÖzDOĞAIV SÜR Especially in the 4. region, that is in the volcanic region o f Hasandağ - Erciyes, the volcanic activity continued even in the Q u aternary. Location o f the area: T h e area, in w hich the most typical earth - pillars are developed, is located between Nehşehir and the V alley o f Damsa Ç ay. It is bordered by the valley o f K ızılırm ak, in which the small town o f Avanos is built, in the north; and it is limited b y the O ylu (1622 m) and K erm il (1530 m) mountains in the south. T he area between these boundries is about 288 k m 2. Structure: The lower parts o f the area is covered m ainly by the volcanic tuff, and the mountains such as»oylu D ağı, K erm il D ağı consist o f m ainly andesitic and basaltic lavas. T h e thickness o f the tu ff layer can be estimated as about 100 m in D am sa V alley, where the geologically older rocks are seen on the surface. Geologic evolution: A ccording to the results o f the geological researches3 the area is covered by the basaltic lava flow s during the M iocene. L ater, during the Pliocene, the andesitic and dacitic lava and tuffs o f the E rciyes volcano are also covered the area. T h e younger basaltic lava overlying the thick tu ff beds o f the area, are ejected during the Late Pliocene - E arly O uaternary. Geomorphological evolution: T h e recent geom orphological cycle o f erosion has begun im m e diately after the end o f the volcanic activity in the area. A ccording to E. C h a p u t4 the first erosional land features o f the area are formed under the influence o f a former rainy clim ate. As it is seen in the blockdiagram s, the recent spectacular land features o f the area the result o f a series o f stages o f slope recession. 3 For detailed information see: E. LA H N - Le volcanisme Neogene et O uaternaire en Anatolie. T.C. Derg. S: 7, Istanbul, For detailed inform ation see: E. C H A PU T - Voyages d etudes geologique et geomorphogeniques en T urquie. Tiirkçeye Çev. Ali T anoğlu)(. 1st. Üniv. Yay. N o: 324 Edebiyat F. Coğ. Enst. Neş. N o: 11 İstanbul, 1947.

9 J e o m o r f o l o j i A r a ş t i r m a l a r i 187 Thus, the norm al type o f the earth pillars are formed mostly on steeper slopes consisting o f thick and homogenous tu ff layers. But, there are m any other types which differ slightly or pronouncedly from the norm al type in the area. These are formed under the influence of the differing rock characteristics. For exam ple, on the slopes consisting o f interstratified tuffs and m arly - silty lacustrine layers o f the Neogene, the erosion is retarded and the form ation o f the earth pillars are restricted to the relativly thinner tu ff beds, thus smaller earth pillars are form ed there. Now, because o f their spectacular forms the earth pillars are o f touristic value, and in practice they are used as houses, or to store fruits and vegetables since they keep them fresh for a long time. T he naturel and artificial caves o f this area had also been used by ancient chiristians as churches and places to live in seclusion.

10 188 ÖzDOĞAN SÜR Resim : 1 - Ü rgüp çevresinde altta volkanik ara tabakalı Neojen göl tortulları üstte andezit lavları. (Foto: Ö. SÜR)

11 J e o m o r f o l o j i A r a ş t i r m a l a r i 189 Resim: 2 - Kızılırmak vadisi yakınlarında volkanik tüfle örtülü yörede peribacası teşekkülünün ilk safhası. Burada tüfler kalın olmadıklarından koniler tam şekilleri ile meydana gelememiştir. (Foto: Ö. SÜ R

12 190 Ö z d o ğ a n Sür Resim: 3 Henüz teşekkül safhasında olan koniler.

13 J e o m o r f o l o j i A r a ş t i r m a l a r i 191 Resim: 4 Teşekkülü tamamlanmış başlıklı peribacaları.

14 192 ÖzDOĞAN SÜR Resim: 5 Teşekkülü tam am lanm ış başlıksız peribacaları. Tepeleri fazla aşındığından sivrilmiş tir. (Foto: O. ERO L)

15 J e o m o r f o l o j i A r a ş t i r m a l a r i 193 Resim : t> Görem e çevresinde türlü gayeler için kullanılm ak üzere işlenmiş peribacaları (Foto: Ö. SÜR)

16 194 ÖzDOĞAN SÜR Resim: 7 - Ürgüp kasabası ve gerisinde volkanik tüfler.

17 JEOM ORFOLOJİ ARAŞTIRMALARI 195 NEVŞEHİR-ÜRGÜP ÇEVRESİ TOPOGRAFYA HARİTASI A 5 Km.

18 NEVŞEHİR-ÜRGÜP ÇEVRESİ JEOLOJİ HARİTASI O ] V \ \ \ \ V V V \ \ \ V V v u ALÜVYON VOLKANİK NE.OJEN, GRANİT OLİGOSEN T UF METAMORFİK SERİ VOLKANİK FA SI E S JIPSLİ FASIES V' I

19 J e o m o r f o l o j i A r a ş t i r m a l a r i Yörenin jeonorfolojik gelişmesini gösteren blokdiyagraflar (Blokdiyagram 1 ve 2)

20 1 9 8 ÖZDOĞAN SÜR AV L A DAĞI KERMİL DA&I OVLU DAĞI ' I IV. ŞİMDİKİ TOPOGRAFYA Y örenin jeonofolojik gelişmesini gösteren blokdiyagram la (Blokdiyagram 3 ve 4)

21 jeom ORDOLOJİ ARAŞTIRMALARI 1 9 9

K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R

K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN M IN T A K A D A Ü ST PL to SE N -K U A T E R N E R V O LK A N İZM A SI Doç. Dr. Özdoğan S Ü R Anadoluda Üst Pliosen-Kuaterner e ait volkanik taşların

Detaylı

Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi

Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi Tilting effect on the morpho-tectonic evolution of Karasu River valley Nurcan AVŞİN 1 1 Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Coğrafya Bölümü Öz: Karasu

Detaylı

İklimsel Faktörlerin Kapadokya Bölgesindeki Toprak Aşınmasına Etkisi

İklimsel Faktörlerin Kapadokya Bölgesindeki Toprak Aşınmasına Etkisi Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 2, No: 1, 2010 (13-19) Electronic Journal of Map Technologies Vol: 2, No: 1, 2010 (13-19) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn: 1309-3983

Detaylı

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ ÖZ BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ The Oldest Lake Shoreline in The Burdur Basin Araş. Gör. HAKAN YİĞİTBAŞIOĞLU* Burdur Havzası ndaki pluvial göl kıyısı izleri Türkiye Kuaterner i içinde

Detaylı

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF Yeryüzünü şekillendiren değişik yüksekliklere topoğrafya denir. Topoğrafyayı oluşturan şekillerin deniz seviyesine göre yüksekliklerine

Detaylı

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI 1. 2. Kalker gibi tortul kayaçların metamorfik kayaçlarına dönüşmesinde etkili olan faktörler aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir (5 puan)? A. Soğuma - Buzullaşma B. Ayrışma - Erime C. Sıcaklık - Basınç

Detaylı

MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası

MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası Şekil 1. Konya Karapınar Kömür Sahası nın coğrafik ve yer bulduru haritası. KONYA KARAPINAR Lokasyon: İç

Detaylı

GAGA G Ö LÜ (ORDU) * A.Ü.D.T.C.F. Coğrafya Bölümü ** A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü

GAGA G Ö LÜ (ORDU) * A.Ü.D.T.C.F. Coğrafya Bölümü ** A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü GAGA G Ö LÜ (ORDU) Prof. Dr. Erdoğan A K K A N * Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN** ÖZ Gaga Gölü, Ordu İlinin, Karadeniz kıyısındaki ilçelerinden biri olan Fatsa dan güneye, Aybastı ya gidilen karayolunun 7. Km

Detaylı

ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Doðal Sistemler ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR...12 Ölçme ve Deðerlendirme...14 Kazaným Deðerlendirme Testi...16 Ünite Deðerlendirme Testi...18 Doðal Sistemler ÜNÝTE - 2 LEVHA

Detaylı

İSLA N D A N IN FAAL V O L K A N L A R IN D A N ik İS t H EK LA VE SU RTSEY. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R

İSLA N D A N IN FAAL V O L K A N L A R IN D A N ik İS t H EK LA VE SU RTSEY. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R İSLA N D A N IN FAAL V O L K A N L A R IN D A N ik İS t H EK LA VE SU RTSEY Doç. Dr. Özdoğan S Ü R Atlas Okyanusunun kuzeyinde, kutup dairesinin hemen güneyinde bulunan tslanda da iki tezat manzarayı,

Detaylı

DERS 1. Bölge Sınırlarını Tespiti

DERS 1. Bölge Sınırlarını Tespiti DERS 1 Bölge Sınırlarını Tespiti İster fiziki ve ister beşeri konularda olsun, çalışma yapılacak alanların (havza, yöre, bölüm, bölge) sınırlarının saptanması gerekir. 1-Bir kıtayı ele alabiliriz. Kıtaların

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTESİ COĞRAFYA ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ YAYINI D E R G İ S İ. Sayı: 1 Ankara, 1966

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTESİ COĞRAFYA ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ YAYINI D E R G İ S İ. Sayı: 1 Ankara, 1966 ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTESİ COĞRAFYA ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ YAYINI COĞRAFYA ARAŞTIRMALARI D E R G İ S İ Sayı: 1 Ankara, 1966 \A A N K A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ B A S I M

Detaylı

"YANIK ÜLKE"NİN DOĞAL ANITLARI: KULA YÖRESİ VOLKANİK OLUŞUMLARI

YANIK ÜLKENİN DOĞAL ANITLARI: KULA YÖRESİ VOLKANİK OLUŞUMLARI Ege Coğrafya Dergisi, 13 (2004), 5-15, İzmir Aegean Geographical Journal, 13 (2004), 5-15, Izmir TURKEY "YANIK ÜLKE"NİN DOĞAL ANITLARI: KULA YÖRESİ VOLKANİK OLUŞUMLARI Asaf KOÇMAN Ege Üniversitesi Edebiyat

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

ŞEBİNKARAHİSAR-ALU CRA ÇEVRESİNDE VOLKANİK ŞEKİLLER

ŞEBİNKARAHİSAR-ALU CRA ÇEVRESİNDE VOLKANİK ŞEKİLLER ŞEBİNKARAHİSAR-ALU CRA ÇEVRESİNDE VOLKANİK ŞEKİLLER Y. Doç. Dr. Gürcan GÜRGEN* Türkiye doğal çevre koşullan bakımından büyük bir çeşitlilik göstermektedir, iklim koşullanndan, bitki örtüsüne, toprak varlığından,

Detaylı

GROWTH RELATIONSHIPS OF PINUS SILVESTRIS FOR AFFORESTATIONS OF DERBENT (MOR BEL)- HASAN MOUNTAIN (YENIPINAR)

GROWTH RELATIONSHIPS OF PINUS SILVESTRIS FOR AFFORESTATIONS OF DERBENT (MOR BEL)- HASAN MOUNTAIN (YENIPINAR) [ DERBENT (MOR BEL) VE HASAN DAĞI (YENĠPINAR) AĞAÇLANDIRMALARINDA SARIÇAMIN BÜYÜME ĠLĠġKĠLERĠ M. Doğan Kantarcı M. BarıĢ Uzun Bayram Kaçar İst. Üni. Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Abd (EM). E.Mail

Detaylı

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische SCHVVEÎZER, Günther. 1975. Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische Studien in Vansee- und Rezaiyehsee- G ebiet -T übinger

Detaylı

BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI

BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI Arş. Gör. Hakan YİĞİTBAŞIOĞLU Göller Yöresinde yeralan Burdur Havzası'nın oluşumunda tektonik hareketlerin büyük etkisi olmuştur. Havza

Detaylı

Karçal Dağı Buzulları (Artvin)

Karçal Dağı Buzulları (Artvin) COĞRAFİ BİLİMLER DERGİSİ CBD 10 (1), 91-104 (2012) Karçalmountain glaciers (Artvin-Turkey) Gürcan Gürgen 1*, Serdar Yeşilyurt 2 1 Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi,İlköğretim Bölümü, Ankara

Detaylı

ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ GİRİŞ

ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ GİRİŞ ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ Sunay AKDERE Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara GİRİŞ Hava fotoğraflarından yararlanarak fotojeolojik

Detaylı

leri ile tanıtm ak ve dip notta belirttiğimiz yanılgıyı bir kez daha vurgulam ak am acım taşım aktadır.

leri ile tanıtm ak ve dip notta belirttiğimiz yanılgıyı bir kez daha vurgulam ak am acım taşım aktadır. UZUNGÖL Prof. Dr. Erdoğan A K K A N Yrd. Doç. Dr. A li Fuat D O Ğ U Arş. Gör. İhsan ÇİÇEK Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN Arş. Gör. Hakan YİĞİTBAŞIOĞLU Arş. Gör. M ehmet SO M U N C U GİRİŞ Türkiye arazisinin ancak

Detaylı

GEOGRAPHICAL RESEARCH IN TURKEY

GEOGRAPHICAL RESEARCH IN TURKEY ATATÜRK SUPREME COUNCIL FOR CULTURE, LANGUAGE AND HISTORY GEOGRAPHICAL RESEARCH IN TURKEY YEAR 1996 NUMBER: 4 Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara ATATÜRK K Ü LTÜ R, D İL V E TARİH Y Ü K S E K K U R U M

Detaylı

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA NEDİR? Harita; yer yüzeyinin bir düzlem üzerine belirli bir oranda küçültülerek bir takım çizgi ve

Detaylı

TÜRKİYE'DE VOLKANİZMA VE VOLKANİK YERŞEKİLLERİ

TÜRKİYE'DE VOLKANİZMA VE VOLKANİK YERŞEKİLLERİ TÜRKİYE'DE VOLKANİZMA VE VOLKANİK YERŞEKİLLERİ Özdoğan SÜR Magmanın yerkabuğuna doğru yükselmesi olayına volkanizma denir. Şayet, mağma yerkabuğu içinde kalırsa "derinlik volkanizması", yeryüzüne ulaşır

Detaylı

KIRBAŞI PLATOSU GÜNEYİNDE GRANİT TOPOGRAFYASI ÖRNEKLERİ

KIRBAŞI PLATOSU GÜNEYİNDE GRANİT TOPOGRAFYASI ÖRNEKLERİ KIRBAŞI PLATOSU GÜNEYİNDE GRANİT TOPOGRAFYASI ÖRNEKLERİ Araş. Gör. Gürcan GÜRGEN Yerkabuğunu oluşturan kayaçlarm bazıları yapısal özellikleri, oluştukları ortamın koşulları ve çeşitli iklim olaylarının

Detaylı

COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 12, Sayfa 1-11, İstanbul, 2004 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-2128

COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 12, Sayfa 1-11, İstanbul, 2004 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-2128 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 12, Sayfa 1-11, İstanbul, 2004 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-2128 HEYELAN SETİ GÖLLERİNE

Detaylı

TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ

TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ Fikret OZANSOY Ankara Üniversitesi GİRİŞ Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Direktörlüğünün 1969 yılı arazi çalışmaları, insanlık tarihine ışık tutan yeni

Detaylı

1967 YILI SAKARYA DEPREMİNE AİT KISA NOT

1967 YILI SAKARYA DEPREMİNE AİT KISA NOT 1967 YILI SAKARYA DEPREMİNE AİT KISA NOT Adnan KALAFATÇIOĞLU Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. 1967 yılı 22 Temmuz Cumartesi günü saat 18:58 de Adapazarı ili ve çevresinde vuku bulan deprem

Detaylı

AYAŞ İLÇESİ BAŞAYAŞ KÖYÜ ARAZİ İNCELEME GEZİSİ GÖREV RAPORU

AYAŞ İLÇESİ BAŞAYAŞ KÖYÜ ARAZİ İNCELEME GEZİSİ GÖREV RAPORU AYAŞ İLÇESİ BAŞAYAŞ KÖYÜ ARAZİ İNCELEME GEZİSİ GÖREV RAPORU Konu : Hümik asit ve Leonarditin fidan üretiminde kullanılması deneme çalıģmaları ve AyaĢ Ġlçesi BaĢayaĢ köyündeki erozyon sahasının teknik yönden

Detaylı

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Magmatik (Püskürük) Kayaçlar Ýç püskürük Yer kabuðunu oluþturan kayaçlarýn tümünün kökeni magmatikdir. Magma kökenli kayaçlar dýþ kuvvetlerinin etkisiyle parçalara ayrýlýp, yeryüzünün çukur yerlerinde

Detaylı

SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU

SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU Fikret KURTMAN Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. Sivas civarındaki jips teressübatı umumiyetle Oligosen yaşında kabul edilmekte idi. Bu

Detaylı

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z K U R A SIR A A D I S O Y A D I i p y 51 5 9 9 E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z 52 1038 G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z 53 179 A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z 54 1316 H A T İÇ

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks ZfWT Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks KAVAK VE ORTAHİSAR (NEVŞEHİR) KASABALARINDAKİ DOĞAL SOĞUTMALI YER ALTI DEPOLARINA COĞRAFİ BİR BAKIŞ A GEOGRAHICAL LOOK AT THE NATURAL

Detaylı

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR Kayaçların belirli bir yapısı vardır. Bu yapı kayaç oluşurken ve kayaç oluştuktan sonra kazanılmış olabilir. Kayaçların oluşum sırasında ve oluşum koşullarına bağlı olarak kazandıkları

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Jeofizik Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ seyfullah@madenarama.com.tr Adil Özdemir Jeoloji Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ adil@madenarama.com.tr

Detaylı

TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER

TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER Dersin ipuçları Harita bilgisi Ölçek kavramı Topografya haritaları ve kesitleri Jeoloji haritaları ve kesitleri Jeolojik kesitlerin yorumları Harita, yeryüzünün

Detaylı

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları)

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) Genetik Şekil Toplulukları 1- Tektonik Topografya 2- Akarsu Topografyası (Flüvial Topografya) 3- Volkan

Detaylı

KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1

KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1 Sunum ve Sistematik SUNUM Sayın Eğitimciler, Sevgili Öğrenciler, ilindiği gibi gerek YGS, gerekse LYS de programlar, sistem ve soru formatları sürekli değişmektedir. Öğrenciler her yıl sürpriz olabilecek

Detaylı

Orojenez (Dağ Oluşumu) Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma olayına dağ oluşumu ya da orojenez denir.

Orojenez (Dağ Oluşumu) Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma olayına dağ oluşumu ya da orojenez denir. İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu hareketlerin bütününe tektonik hareket denir.

Detaylı

Toprak oluşumu ve toprak türleri

Toprak oluşumu ve toprak türleri On5yirmi5.com Toprak oluşumu ve toprak türleri Toprak oluşumu ve toprak türleri nelerdir? Yayın Tarihi : 13 Kasım 2012 Salı (oluşturma : 3/1/2017) -Toprağın oluşması için önce kayaların çözünmesi gerekir.

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

SENOZOYİK TEKTONİK.

SENOZOYİK TEKTONİK. SENOZOYİK TEKTONİK http://www.cografyamiz.com/900/depremler/ DOĞU AFRİKA RİFTİ Üçlü Sistem Doğu Afrika Rift Sistemi Aden Körfezi Kızıl Deniz Okyanusal kabuğun şekillenmesi Aden Körfezinde yaklaşık olarak

Detaylı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA DAYALI ÜRETİM TESİSİ ALANI(ALAKÖPRÜ HİDROELEKTRİK SANTRALİ) 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI PLAN İZAH RAPORU HAZIRLAYAN: MUZAFFER

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 4/3/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 4/3/2017 2 BÖLÜM 4 TABAKALI KAYAÇLARIN ÖZELLİKLER, STRATİGRAFİ,

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA TURGUTLU URGANLI TERMAL TURİZM MERKEZİ 1/25000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU İLAVESİ AÇIKLAMA RAPORU 2017-ANKARA 1 ALAN TANIMI

Detaylı

PERĐ BACASINDAKĐ AŞINMANIN FOTOGRAMETRĐK VE JEODEZĐK YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI

PERĐ BACASINDAKĐ AŞINMANIN FOTOGRAMETRĐK VE JEODEZĐK YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI PERĐ BACASINDAKĐ AŞINMANIN FOTOGRAMETRĐK VE JEODEZĐK YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI H.M. Yılmaz a, M. Yakar b, Ö.Mutluoğlu c a Aksaray Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeod. ve Fot. Müh. Bölümü (hmyilmaz@aksaray.edu.tr

Detaylı

MALI BOĞAZI (KALECİK-ÇANDIR) BÖLGESİNDE BAZI PİROKLASTİK OLUŞUMLARDAKİ PALAGONİTLEŞME

MALI BOĞAZI (KALECİK-ÇANDIR) BÖLGESİNDE BAZI PİROKLASTİK OLUŞUMLARDAKİ PALAGONİTLEŞME MALI BOĞAZI (KALECİK-ÇANDIR) BÖLGESİNDE BAZI PİROKLASTİK OLUŞUMLARDAKİ PALAGONİTLEŞME Şuayip ÜŞENMEZ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Jeoloji Bölümü ÖZET. İnceleme sahası, Ankara bölgesinin kuzeyinde

Detaylı

Pileki Mağarası ve Jeokültürel Değeri. Pileki Cave and Its Geocultural Value

Pileki Mağarası ve Jeokültürel Değeri. Pileki Cave and Its Geocultural Value ***Ahi Evran University Faculty of Arts and Sciences Geography Department Kirsehir Turkey e-mail: lutfinazik@gmail.com Pileki Mağarası ve Jeokültürel Değeri Pileki Cave and Its Geocultural Value Fuat Şaroğlu*,

Detaylı

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür.

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür. Akarsularla boşaltılmış ovalar daha çok Kütahya'nın güneyinde ve güneybatısında, başka bir tarifle Murat Dağı'nın kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadırlar. Bunlar: Adırnaz Çayı ve Kocaçay'ın yukarı çığırlarındaki

Detaylı

HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI

HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GAZETECİLİK ANABİLİM DALI HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI Doktora Tezi Selda Bulut Tez Danışmanı Prof.Dr.Korkmaz Alemdar Ankara-2007

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR Kayaçların belirli bir yapısı vardır. Bu yapı kayaç oluşurken ve kayaç oluştuktan sonra kazanılmış olabilir. Kayaçların oluşum sırasında ve oluşum koşullarına bağlı olarak kazandıkları

Detaylı

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR ANABİLİM DALI ADI SOYADI DANIŞMANI TARİHİ :TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI : Yasemin YABUZ : Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL : 16.06.2003 (1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR Kökeni Antik Yunan

Detaylı

CU M H URİYET İN 50. YILD ÖNÜM ÜNDE CO Ğ R A FY A. D oç. Dr. Erdoğan A K K A N

CU M H URİYET İN 50. YILD ÖNÜM ÜNDE CO Ğ R A FY A. D oç. Dr. Erdoğan A K K A N CU M H URİYET İN 50. YILD ÖNÜM ÜNDE CO Ğ R A FY A D oç. Dr. Erdoğan A K K A N Coğrafya A raştırm aları Enstitüsü M üdürü 29 E K Î M 1973 de ulusça C U M H U R İ Y E T İ M İ Z İ N 50. yıldönüm ünü kutlam

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

YER DEĞİŞTİREN YERLEŞMELERE İKİ ÖRNEK: KIRATLI ve BAHÇELİ KÖYLERİ

YER DEĞİŞTİREN YERLEŞMELERE İKİ ÖRNEK: KIRATLI ve BAHÇELİ KÖYLERİ İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 12, Sayfa 75-84, İstanbul, 2004 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-2128 YER DEĞİŞTİREN YERLEŞMELERE

Detaylı

Aksaray-Konya arasındaki volkanik arazi

Aksaray-Konya arasındaki volkanik arazi Aksaray-Konya arasındaki volkanik arazi Yazan: E. LAHN Torosun iç kenan şarkta Erciyes dağından garpta Afyonkarahisarına kadar fasılalarla uzayan genç bir volkanik mıntaka ile çevrilmiştir. Afyon ve Erciyes

Detaylı

COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER DEĞİŞTİRMESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ

COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER DEĞİŞTİRMESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ 23-25 Mayıs 2013 81 COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER

Detaylı

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel)

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) The Cave With Multiple-Periods And Origins Characterizing The

Detaylı

NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI İç Anadolu Bölgesi nde yer alan Nevşehir ili bulunduğu jeolojik yapısı gereği ülkemiz ve Dünyanın önemli turistik yerlerinden biridir. Bölgenin jeolojik yapısı Erciyes,

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK , S: İSTANBUL ISSN: Copyright 2008

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK , S: İSTANBUL ISSN: Copyright 2008 MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK - 2008, S:172-184 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2008 http://www.marmaracografya.com YÜKSELDİKÇE BÖLGELERİMİZE GÖRE HER 100 M.DEKİ YAĞIŞ ARTIŞI ÜZERİNE BİR DENEME

Detaylı

Asist. Cem alettin ŞA H İN I) A R A ŞTIR M A A LA N IN IN Y ERİ VE YAPISAL Ö Z EL L İK L E R İ :

Asist. Cem alettin ŞA H İN I) A R A ŞTIR M A A LA N IN IN Y ERİ VE YAPISAL Ö Z EL L İK L E R İ : G Ö LD A Ğ I VE Y A K IN Ç EVRESİN İN JE O M O R FO LO JİSİ VE YER K AYM A LA R I Asist. Cem alettin ŞA H İN I) A R A ŞTIR M A A LA N IN IN Y ERİ VE YAPISAL Ö Z EL L İK L E R İ : Göldağı, Çankırı iline

Detaylı

BİGA YARIMADASINDA TARİHİ TRUVA HARABELERİNİN GÜNEYİNDEKİ RADYOAKTİF SAHİL KUMLARININ MİNERALOJİSİ VE BUNLARIN ANA KAYAÇLARININ PETROLOJİSİ

BİGA YARIMADASINDA TARİHİ TRUVA HARABELERİNİN GÜNEYİNDEKİ RADYOAKTİF SAHİL KUMLARININ MİNERALOJİSİ VE BUNLARIN ANA KAYAÇLARININ PETROLOJİSİ BİGA YARIMADASINDA TARİHİ TRUVA HARABELERİNİN GÜNEYİNDEKİ RADYOAKTİF SAHİL KUMLARININ MİNERALOJİSİ VE BUNLARIN ANA KAYAÇLARININ PETROLOJİSİ Muzaffer ANDAÇ Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara Etüdü

Detaylı

NEVŞEHİR İLİ KRİSTAL LİKİT TÜFLERİNİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ KORELASYONLAR

NEVŞEHİR İLİ KRİSTAL LİKİT TÜFLERİNİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ KORELASYONLAR ISSN: 2148-0273 Cilt 4, Sayı 1, 2016 Vol. 4, Issue 1, 2016 NEVŞEHİR İLİ KRİSTAL LİKİT TÜFLERİNİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ KORELASYONLAR Nesimi TURAN 1, Düzgün ÇAKIRCA 2* Özet Nevşehir ili merkez

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

KONYA'DA HAVA KİRLİLİĞİ. (Air Pollution in Konya)

KONYA'DA HAVA KİRLİLİĞİ. (Air Pollution in Konya) KONYA'DA HAVA KİRLİLİĞİ (Air Pollution in Konya) Arş.Grv. Dr.Recep BOZYlĞİT* ÖZET Konya Şehri, Konya Ovası'nın kuzeydoğusunda yer alır. Konya şehrinde hava kirliliğinin oluşmasında doğal faktörler ile

Detaylı

ANMED. ANADOLU AKDENİZİ Arkeoloji Haberleri News of Archaeology from ANATOLIA S MEDITERRANEAN AREAS. (Ayrıbasım/Offprint)

ANMED. ANADOLU AKDENİZİ Arkeoloji Haberleri News of Archaeology from ANATOLIA S MEDITERRANEAN AREAS. (Ayrıbasım/Offprint) ANMED ANADOLU AKDENİZİ Arkeoloji Haberleri 2013-11 News of Archaeology from ANATOLIA S MEDITERRANEAN AREAS (Ayrıbasım/Offprint) Suna - İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Suna & İnan Kıraç

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi, Dünya nın iç kısmının sıcak. 6. Yer kabuğu mantoyu çevreleyen bir zar gibi olup kıtalar.

5. Aşağıdakilerden hangisi, Dünya nın iç kısmının sıcak. 6. Yer kabuğu mantoyu çevreleyen bir zar gibi olup kıtalar. BÖLÜM 6 Yerin Şekillenmesi (İç Kuvvetler) 1. Dünya nın iç yapısı hakkında en kapsamlı bilgileri... verir. Bu bilgilere göre, Dünya, iç içe bir kaç küreden oluşmuştur. Buna göre, yukarıda noktalı yere aşağıdakilerden

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

Harita ve Ölçekler. Doç. Dr. Ünal YILDIRIM Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü

Harita ve Ölçekler. Doç. Dr. Ünal YILDIRIM Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Harita ve Ölçekler Doç. Dr. Ünal YILDIRIM Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Harita ve Ölçekler Yeryüzünün tamamının yada bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün bir ölçek dahilinde

Detaylı

T.C. AN TALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI. İmar veşehircilik Dairesi Başkanlığı

T.C. AN TALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI. İmar veşehircilik Dairesi Başkanlığı Antalya Büyükşehir Belediyesi Planlama Şube Müdürlüğü Sayı: 90852262-301.03-E.306 Tarih: 31.01.2017 22.02 Dosya Numarası. 2017-21087 T.C. AN TALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI. İmar veşehircilik Dairesi

Detaylı

SEYİTÖMER LİNYİT ÇIKARIM SAHASI

SEYİTÖMER LİNYİT ÇIKARIM SAHASI Yoncalı Ovası Kütahya ovası kuzeydeki "Yoncalı Depresyonu"ndan bir eşik alanıyla ayrılmaktadır. Zengin linyit yataklarının içinde yer aldığı neojen bir düzlük olan Yoncalı Depresyonu, Kütahya Ovası'ndan

Detaylı

Doç. Dr. Özdoğan S Ü R

Doç. Dr. Özdoğan S Ü R HEYELAN O LAYLARIN A SEBEP OLAN FA K T Ö R LER VE BUNLARIN TÜ R K ly E D E ETK İLİ BULUNDUĞU ALAN LAR Doç. Dr. Özdoğan S Ü R K aya ve blokların hareketleri, soliflüksiyon, yam aç döküntüleri, heyelanlar,

Detaylı

TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET

TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET Bu çalışmada, Karaali Köyü nün fiziki, beşeri, ekonomik coğrafya özellikleri ve coğrafi yapısının orada yaşayan insanlarla olan etkileşimi incelenmiştir.

Detaylı

TRAKYA DA DEĞER SINIFLARINA GÖRE YAĞIŞ DAĞILIMI PRECIPITATION DISTRIBUTION IN TRAKYA (THRACE) ACCORDING TO SELECTED RAINFALL CATEGORIES

TRAKYA DA DEĞER SINIFLARINA GÖRE YAĞIŞ DAĞILIMI PRECIPITATION DISTRIBUTION IN TRAKYA (THRACE) ACCORDING TO SELECTED RAINFALL CATEGORIES Ekim 2008 Cilt:16 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 615-622 TRAKYA DA DEĞER SINIFLARINA GÖRE YAĞIŞ DAĞILIMI Duran AYDINÖZÜ Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, 37200, Kastamonu. Nihat

Detaylı

ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ

ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ Mehmet Sakınç*, Aliye Aras**, Cenk Yaltırak*** *İTÜ, Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü, Maslak/İstanbul **İ.Ü. Fen Fakültesi, Biyoloji

Detaylı

Yayınları, Milli Eğitim Basım Evi, İSTANBUL 1973, (29x20. cm, 221 sayfa, Renkli 4 Türkiye H aritası, 51 resim).

Yayınları, Milli Eğitim Basım Evi, İSTANBUL 1973, (29x20. cm, 221 sayfa, Renkli 4 Türkiye H aritası, 51 resim). İK İ C İLTLİK YENİ BİR ESER: T Ü R K İY E P ro f. D r. R e şa r İZ B IR A K - Türkiye (I.) Milli Eğitim Bakanlığı K ültür Yayınları, Milli Eğitim Basım Evi, İSTANBUL 1972. (29x20 cm, 221 sayfa, Renkli

Detaylı

TÜRK COĞRAFYA DERGİSİ

TÜRK COĞRAFYA DERGİSİ Türk Coğrafya Kurumu TÜRK COĞRAFYA DERGİSİ REVUE DE GÉOGRAPHIE TURQUE TURKISH GEOGRAPHICAL REVIEW TURKISCHE GEOGRAPHISCHE ZEITSCHRIFT 2014 İstanbul Sayı: 63 Sahibi Türk Coğrafya Kurumu adına Başkan Yrd.

Detaylı

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN ÇORUM 2017 Alp - Himalaya kıvrım kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde tüm jeolojik zaman ve devirlere ait araziler görülebilmektedir.

Detaylı

İNCESU YARMAVADİSİ (ÇORUM-ORTAKÖY) (Break-River of İncesu)

İNCESU YARMAVADİSİ (ÇORUM-ORTAKÖY) (Break-River of İncesu) MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 14, TEMMUZ - 2006, İSTANBUL İNCESU YARMAVADİSİ (ÇORUM-ORTAKÖY) (Break-River of İncesu) Dr. Faruk AYLAR * Dr. Asım ÇOBAN ** ÖZET İncesu Yarmavadisi, Çorum un Ortaköy ilçesine

Detaylı

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI Altan İÇERLER 1, Remzi BİLGİN 1, Belgin ÇİRKİN 1, Hamza KARAMAN 1, Alper KIYAK 1, Çetin KARAHAN 2 1 MTA Genel Müdürlüğü Jeofizik

Detaylı

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ KPSS Türkiye Coğrafyası Harita Seti Doğu ATEŞ 1 2 Değerli KPSS adayları, İlk kez 2007 yılında hazırladığımız Türkiye coğrafyası harita seti, 2007-2008 - 2009 yıllarında yüzbinlerce kez indirilmişti. İlerleyen

Detaylı

Yeryüzünün en yaşlı kayacı milyar yıl

Yeryüzünün en yaşlı kayacı milyar yıl KAYAÇLAR Tek bir veya birden fazla minerale ait kristal ve/ veya tanelerin bir araya gelerek oluşturdukları katı kütlelere kayaç veya taş adı verilir. Kayaçlar kökenleri ve oluşum koşullarına göre üç gropta

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 35, Aralık 2016, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 35, Aralık 2016, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 35, Aralık 2016, s. 479-491 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 28.10.2016 10.12.2016 Arş. Gör. Kemal

Detaylı

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ İlker ŞENGÜLER* GİRİŞ Çalışma alanı Eskişehir grabeni içinde Eskişehir ilinin doğusunda, Sevinç ve Çavlum mahallesi ile Ağapınar köyünün kuzeyinde

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

Prof. Dr. O ğuz E R O L

Prof. Dr. O ğuz E R O L GELİBOLU YARIM ADASININ BATI KIYILARINDA Y A LIT AŞI TEŞEK K Ü LLER İ Prof. Dr. O ğuz E R O L G elibolu Yarım adasının batı kıyılarında, A rıburnu nun biraz güneyinde Saros K örfezi kıyısında iki yerde

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF Tüm yayın ve kullanım hakları İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesine aittir. Hiçbir şekilde kopyalanamaz, çoğaltılamaz ya

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 28, TEMMUZ , S İSTANBUL ISSN: E-ISSN copyright 2013

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 28, TEMMUZ , S İSTANBUL ISSN: E-ISSN copyright 2013 MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 28, TEMMUZ - 2013, S. 18-46 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyright 2013 http://www.marmaracografya.com DAMSA ÇAYI VADİSİNDE (CEMİL-ŞAHİNEFENDİ KÖYLERİ ARASI)

Detaylı

KÜRE DAĞLARI DOĞU KESİMİNDE RÜZGÂR DURUMU VE BUNUN BİTKİ ÖRTÜSÜ ÜZERİNE OLAN ETKİSİNİN RUBINSTEIN METODUNA GÖRE İNCELENMESİ

KÜRE DAĞLARI DOĞU KESİMİNDE RÜZGÂR DURUMU VE BUNUN BİTKİ ÖRTÜSÜ ÜZERİNE OLAN ETKİSİNİN RUBINSTEIN METODUNA GÖRE İNCELENMESİ Mart 2006 Cilt:14 No:1 Kastamonu Eğitim Dergisi 195-200 KÜRE DAĞLARI DOĞU KESİMİNDE RÜZGÂR DURUMU VE BUNUN BİTKİ ÖRTÜSÜ ÜZERİNE OLAN ETKİSİNİN RUBINSTEIN METODUNA GÖRE İNCELENMESİ Duran AYDINÖZÜ, B.Ünal

Detaylı

Prof. Dr. Reşat İZBIRAK ın Hayatı ve Eserleri

Prof. Dr. Reşat İZBIRAK ın Hayatı ve Eserleri Prof. Dr. Reşat İZBIRAK ın Hayatı ve Eserleri Doç. Dr. A li Fuat DOĞU 1911 de Harput ta doğan Reşat İzbırak, Kayseri Lisesi ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü ne girdi. 1934 yılında

Detaylı

1 MAYIS BİNGÖL DEPREMİNDE MEYDANA GELEN YIĞMA YAPI HASARLARI

1 MAYIS BİNGÖL DEPREMİNDE MEYDANA GELEN YIĞMA YAPI HASARLARI YDGA2005 - Yığma Yapıların Deprem Güvenliğinin Arttırılması Çalıştayı, 17 Şubat 2005, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara. 1 MAYIS BİNGÖL DEPREMİNDE MEYDANA GELEN YIĞMA YAPI HASARLARI A. Karaşin Dicle

Detaylı

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir?

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? On5yirmi5.com Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? Akarsular yeryüzünün şekillenmesinde en etkili olan dış kuvvetlerdir. Çünkü, kutup bölgeleri, çöller ve dağların yüksek kısımları dışında

Detaylı

TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER

TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER Prof.Dr. Murat UTKUCU Yrd.Doç.Dr. ŞefikRAMAZANOĞLU TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE Haritalar KESİTLER Yeryüzü şekillerini belirli bir yöntem ve ölçek dahilinde plan konumunda gösteren

Detaylı

Tarým Arazilerinin Amaç Dýþý Kullanýmý; Erzurum Örneði

Tarým Arazilerinin Amaç Dýþý Kullanýmý; Erzurum Örneði Tarým Arazilerinin Amaç Dýþý Kullanýmý; Erzurum Örneði Ekoloji 13, 52, 1-6 2004 Ali Kýlýç ÖZBEK Devlet Su Ýþleri 8. Bölge Müdürlüðü 25100, ERZURUM Taþkýn ÖZTAÞ Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak

Detaylı

Ç ayır M era E kolojisi

Ç ayır M era E kolojisi Ç ayır M era E kolojisi M ekanik F aktörler M ekanik faktörler, (a) rüzgâr ve (b) ateş (yangın) başta olm ak üzere, çığ, kum ul v.b etm enlerdir. İklim den kaynaklanır. R üzgâr ve ateş vejetasyon karakterinin

Detaylı

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir.

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir. HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir. H A R İ T A Yeryüzü şekillerinin, yerleşim

Detaylı

BİR ALÜVYON KONİSİNİN GEOMETRİSİNİN JEOELEKTRİK METODLA TESBİTİ. (The determination of the geometry of an alluvial cone by geoelectrical methods)

BİR ALÜVYON KONİSİNİN GEOMETRİSİNİN JEOELEKTRİK METODLA TESBİTİ. (The determination of the geometry of an alluvial cone by geoelectrical methods) BİR ALÜVYON KONİSİNİN GEOMETRİSİNİN JEOELEKTRİK METODLA TESBİTİ (The determination of the geometry of an alluvial cone by geoelectrical methods) Hayri Tezel Jeofizikçi, DSİ Yeraîtısulan Dairesi ÖZ : Yurdumuzda

Detaylı

ÇANKIRI KUZEYİ İLE ILGAZ DAĞLARI ARASINDA KIR YERLEŞ MELERİ İLE İLGİLİ GÖZLEMLER*

ÇANKIRI KUZEYİ İLE ILGAZ DAĞLARI ARASINDA KIR YERLEŞ MELERİ İLE İLGİLİ GÖZLEMLER* ÇANKIRI KUZEYİ İLE ILGAZ DAĞLARI ARASINDA KIR YERLEŞ MELERİ İLE İLGİLİ GÖZLEMLER* Araş. Gör. M. Yılmaz ÖZDEN Türkiye, kısa mesafelerde fiziksel özelliklerin yanısıra bu özelliklere bağlı olarak beşeri

Detaylı