Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6 Doğu Akdeniz de Konteyner Potansiyeli: Đskenderun ve Mersin Limanlarının Rekabeti Dr. Ersel Zafer ORAL (1) ve Dr. Soner ESMER (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tınaztepe Kampüsü Buca Đzmir Tel: Faks: E-posta: eoral@yahoo.com 3) E-posta: soneresmer@gmail.com Özet Uzakdoğu Avrupa deniz yolu ulaştırmasının önemli bir seyir güzergâhı olan ve toplam konteynerin yaklaşık % 25 inin geçtiği Doğu Akdeniz bu özelliği ile önemli bir coğrafi konumda bulunmaktadır. Bölgedeki yük trafiği dünya ticaretini şekillendirmektedir. Günümüzün taşıma şekillerinden birisi olan konteyner taşımacılığı diğer taşıma türlerine göre rekabetin en yüksek olduğu taşıma şeklidir. Zira petrol gibi sıvı dökme yük taşımacılığında veya kömür gibi kuru dökme yük taşımacılığında yükleme ve boşaltma limanları çok değişmemektedir. Ancak konteyner taşımacılığında özellikle aktarma yüklerde bir noktadan bir noktaya taşınan yükler için sınırsız seçenek bulunmaktadır. Doğu Akdeniz ülkelerinin kıyılarında birçok önemli liman bulunmaktadır. Bölge limanlarında yaşanan rekabet yerel yük için olabildiği gibi transit yük için de olabilmektedir Bu çalışmada Doğu Akdeniz de yer alan konteyner limanlar gözden geçirilecek, ülkemiz limanları ile olan etkileşimi incelenecek, gelecekte

7 oynayacakları ulusal ve uluslar arası roller değerlendirilecektir. Doğu Akdeniz limanları içersinde yer alan Đskenderun ve Mersin limanlarının birbirleri ile ve diğer ülke limanları ile olan rekabeti incelenecektir. Anahtar Sözcükler Konteyner, Đskenderun Limanı, Merin Limanı, Doğu Akdeniz Giriş Akdeniz uluslararası ticarette tarih boyunca önemini kaybetmemiştir. Dünyada bilinen ilk düzenli deniz ticaret hattı Doğu Akdeniz içinde faaliyet göstermiştir. Günümüzde ise en önemli deniz yolu hatlarından birisi olan Uzak Doğu-Avrupa hattı üzerinde bir pazar ve aktarma merkezi olarak önemini sürdürmektedir. Dünyada taşınan konteynerin yaklaşık % 25 i Doğu Akdeniz üzerinden Uzakdoğu ve Avrupa pazarlarına yol almaktadır. Bunun yanında Doğu Akdeniz gerek Karadeniz yönlü gerekse Doğu Akdeniz de yer alan ülkeler ve bu ülkelerin transit ulaştırma alt yapısını kullanan diğer ülkeler için önemli bir taşıma ve aktarma merkezidir. Bölgede önemli konteyner limanları vardır. Bunlardan bazıları Port Said, Dimyat, Aşdod, Haifa ve Türkiye nin Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan MIP ve Đskenderun limanlarıdır. MIP bölgede uzun yıllardır faaliyet gösteren bir limandır. Limanın yurt içi hinterlandı çok geniştir. Hatta MIP Türkiye de en fazla hinterland alanına sahip limandır denilebilir. Yine Doğu Akdeniz de uzun yıllardır atıl kapasite ile faaliyet gösteren Đskenderun limanı ise özellikle özelleştirme sonrasında özellikle konteyner yüküne yönelik proje ve yatırımları ile dikkat çekmektedir. Bir anlamda Đskenderun MIP nin rakibi olarak pazarda konumlanma faaliyeti içindedir. Ancak bu noktada göz önüne alınması gereken en önemli nokta pazarın yük potansiyelidir. Bu çalışmada iki limanın hem yerel hem de transit hinterlandındaki yük değerlendirilecek iki limanın Doğu Akdeniz deki konteyner taşımacılığındaki rekabeti ele alınacaktır. Doğu Akdeniz Yük Trafiği Türkiye Kıyı Yapıları Master Plan (2010) çalışması kapsamında bölgeler bazında limanlarda elleçlenen yükün oransal dağılımı incelenmiştir. Bölge limanlarında gerçekleştirilen yük tipleri dikkate alındığında Doğu Akdeniz Bölgesi nde ton bazında sıvı dökme yükler en yüksek paya sahiptir. Bölgedeki en yüksek ikinci tonaja sahip yük demir çelik ürünleridir. Demir çelik ürünlerini kömür izlemektedir.

8 Akdeniz Bölgesi limanlarında petrol ve petrol türevi sıvı dökme yük elleçlemeleri dışında kalan yükler dikkate alındığında dört temel yük ön plana çıkmaktadır. Demir çelik ürünleri (%27), kömür (%20), maden cevheri (%17) ve çimento (%15). Bu yükleri %7 ile hububat, %6 ile endüstriyel hammaddeler takip etmektedir. Bölgeden yapılan elleçleme içersinde gübre ve gıda ürünleri %3 orana sahiptir. Ton bazında bakıldığında kısa sürede konteynerize olabilecek yük tipi bulunmamaktadır. Bölgede konteynır gemilerine hizmet veren sadece iki adet liman (Mersin ve Assan limanları) bulunmaktadır. Mersin Limanı toplam 1,097,313 m 2 terminal alanına ve 350 bin m 2 depolama alanına sahiptir. Mersin Limanı 4,472 metre uzunluğunda dalgakıranlar (girişin batısındaki dalgakıran 1,539 metre, doğuda bulunan dalgakıran ise 2,933 metre) ile korunan liman toplam 3,290 metre rıhtım uzunluğuna sahiptir. Assan Limanı toplam 55 bin m 2 terminal alanına sahiptir. Söz konusu alanın 10 bin m 2 si açık kapalı depolama alanı olarak ayrılmıştır. Konteyner hizmeti vermeye başlayacak olan Limak Đskenderun Limanı ise toplam 750 bin m² alana sahiptir. Kullanılan net saha 600 bin m 2 dir. Söz konusu alanın 500 bin m 2 si açık depolama sahası olarak kullanılmaktadır. Đskenderun Limanı, 430 metre uzunluğundaki batı mendireği ile 430 metre uzunluğundaki iç liman mendireği ile çevrilidir. Đskenderun Limanı 1,073 m uzunluğunda toplam altı adet rıhtıma sahiptir (Oral 2012). Grafik 1. Doğu Akdeniz limanları konteynır trafiğinin 2001 yılına göre yıllık büyüme oranları. Doğu Akdeniz Bölgesi nin konteynır trafiğinin neredeyse tamamı Mersin Limanı nda gerçekleşmiştir. Bölgesel yükün analizi açısından önemli bir avantaj sağlayan konteynerize yükün dağılmamış olması yıllık değişimlerin izlenmesini kolaylaştırmıştır. Mersin Limanı nın konteynır trafiği aynı zamanda Akdeniz Bölgesi ndeki konteynır trafiğini oluşturmaktadır yılında 290 bin TEU olan konteynır trafiği 10 yıl içersinde 3.5 kat artarak milyon TEU ya ulaşmıştır.

9 Söz konusu artış dünya ortalamasının çok üzerindedir. Genel olarak dünya limanlarında 7 ila 10 yıl arasında konteynır trafiği ikiye katlanmaktadır yılı konteyner trafiği 1,164,609 TEU olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu yük hacminin %97 si MIP Mersin Liman ında gerçekleşmiştir yılı baz alındığında Doğu Akdeniz limanlarındaki elleçlenen konteynırın yıllık artış hızı 2011 yılı için yıllık %14.9 olmuştur (Grafik 1). Endüstriyel Hizmet Sunan Đşletmeler Olarak Konteyner Terminal Đşletmeciliği Konteyner terminalleri endüstriyel hizmet sunan işletmelerdir. Hizmet sektörü önemli yazarlar tarafından kendi içinde bir çok sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. Lovelock (2002), ulaştırma ve yük taşımacılığı hizmetlerini varlıklara yönelik dokunulabilir hizmetler olarak sınıflandırmıştır. Kayahan (2006) ulaştırma hizmetini üçüncü dereceden zorunlu hizmetler olarak sınıflandırırken Kotler (1997) Araçlara ve insanlara bağlı üretilen hizmetler olarak değerlendirmiştir. Hizmetler, ürünler gibi fiziksel unsurlara sahip değildir ve dokunulmazlık özelliği vardır. Buna rağmen liman hizmetleri diğer hizmet türlerinden farklı olarak daha somut bir özelliğe sahiptir. Bunun 3 temel nedeni vardır, bunlar; Liman hizmetleri bir kurumdan (liman) alınmaktadır, Liman hizmet süreçleri, liman kullanıcıları tarafından net bir şekilde bilinmektedir, Liman hizmetleri ekipmana dayalı bir hizmettir. Tüm bu sınıflandırmalar göz önüne alındığında liman hizmetlerinin mallara ya da diğer fiziksel varlıklara yönelik olduğu ve hizmet sunumunun ekipman kullanımıyla gerçekleştiği söylenebilir (Esmer, 2011). Konteyner terminalleri bir liman olarak benzer sınıflandırmaya tabi tutulabilir. Ancak konteyner terminallerinde özellikle müşteri talebinin yaratılması konusunda kendine has bazı özellikleri vardır. En belirgin farklılık terminallerde pazarlama faaliyetlerinin ağırlıklı olarak yük sahiplerine ya da taşıtanlarına yönelik değil, konteyner gemi hatlarına yapılmasıdır. Konteyner gemi hattı olmayan bir limanda konteyner yüküne hizmet verilmesi söz konusu değildir. Hatlar bir limanı tercih ederken limandaki alt yapı, üst yapı ve ekipmanları değerlendirdiği gibi yazılım, insan gücü, otomasyon, hinterlant bağlantıları mevcut ve potansiyel yük miktarına bakmaktadır. Ek olarak transit yüklerde limanın ana ticari rotalara ve hedef pazara konumu değerlendirilmektedir. MIP ve Limak Đskenderun limanları benzer hinterlanda hizmet veren ve aynı hinterlant alt yapısını kullanan limanlardır. MIP özelleştirme sonrasında kendini konteyner limanı olarak konumlandırmış ve yatırımlarını bu yönde yapmıştır. Benzer faaliyet Đskenderun limanı içinde hedeflenmiştir. Bu çalışma daha çok yerel hinterlanttaki yük potansiyelini ortaya koymak ve bu iki limanın birbirleri ile rekabeti üzerine kurgulanmıştır. Bu nedenle

10 bölgedeki mevcut yük ve yük talebine ilişkin tahminler öncelikle değerlendirilecektir. Akdeniz Bölgesine Đlişkin Konteyner Talep Tahmini MIP Mersin ve Limak Đskenderun limanları coğrafi konumları sayesinde çok geniş bir hinterlanda hizmet vermektedir (Harita 1). Hinterlandın büyük bölümüne iki liman ortak hizmet verecek konuma sahiptir. Harita 1. MIP Mersin ve Limak Đskenderun limanlarının hinterlandı. Ulusal ve uluslararası ölçekte son iki yıl içersinde Akdeniz Bölgesi limanlarına yönelik üç değişik talep tahmin çalışması gerçekleştirilmiştir ve söz konusu çalışmalar tablo halinde özetlenmiştir (Tablo 1). Tablo 1. Doğu Akdeniz Bölgesi talep tahmin çalışmaları. Çalışmanın Adı Yılı Yaptıran Kuruluş Türkiye Kıyı Yapıları Master Plan Çalışması 2010 DLH Đnş. Genel Müd. Technical Assistance for Construction of Container Port Central Finance and 2010 in Mersin Contracts Unit Limancılık Sektör Raporu 2010 TÜRKLĐM Türkiye Kıyı Yapıları Master Plan Çalışması (2010) ve Limancılık Sektör Raporu nda (2010) tüm yük tipleri için talep tahmini yapılmıştır. CFCU tarafından finanse edilen Mersin Limanı çalışmasında ise söz konusu limanın hedef yükünün konteynır olması nedeniyle sadece konteynır yüküne ilişkin talep tahmini gerçekleştirilmiştir. Master Plan Çalışması her ne kadar 2010 yılı tarihinde final rapor olarak yayınlansa da temel aldığı veriler 2008 verileridir. Kriz öncesi verileri temel alan master plan çalışmasında yükler 2009 yılı verilerini kullanan TÜRKLĐM ve CFCU çalışmasına göre 2015 yılı baz alındığında %6 daha yüksektir (Tablo 2).

11 Her üç çalışmada elde edilen konteynır yüklerine ilişkin talep tahmini tek bir tabloda özetlenmiştir (Tablo 2). Üç talep tahmini içinde en düşük tahmine ağırlıklı olarak yerel yük trafiğini hedef alan TÜRKLĐM çalışmasında ulaşılmıştır. Master Plan Çalışması önemli ölçüde aktarma yükün bölgeye çekilmesi üzerine kurulmuştur yılı için Master Plan Çalışması nda ön görülen transit yük hacmi Akdeniz Bölgesi için milyon TEU dur. CFCU çalışmasında ise aynı yıl için transit yük hacmi için ön görülen hacim 743 bin TEU dur. Tablo 2. Doğu Akdeniz Bölgesi konteynır talep tahmini Yıllar Çalışma Mst. Pln. Türklim CFCU Mst. Pln. Türklim CFCU Kötümser 2,015,818 1,609,901 1,567,113 3,210,835 2,528,161 2,538,484 Ortalama 2,694,621 1,682,409 1,703,323 4,373,078 2,710,194 2,936,279 Đyimser 3,374,951 1,756,606 1,840,225 5,542,454 2,900,000 3,389,676 Yıllar Çalışma Mst. Pln. Türklim CFCU Mst. Pln. Türklim CFCU Kötümser 5,431,856 3,778,546 3,906,131 8,645,443 5,484,931 5,654,281 Ortalama 6,857,343 4,142,803 4,782,424 10,015,515 6,144,146 7,336,057 Đyimser 8,302,733 4,533,238 5,805,408 11,430,173 6,867,450 9,319,618 Doğu Akdeniz de konteyner hizmeti veren ve yakın gelecekte konteyner hizmeti vermesi planlanan (Limak Đskenderun Limanı) üç limanın hinterlantlarında yer alan illerden alacakları yük payları hinterlant analizi ile hesaplanarak Tablo 3 de özetlenmiştir. Tablo 2. Doğu Akdeniz bölgesindeki limanlarımızın hinterlantlarında yer alan illerden alabilecekleri paylar. Limanlar / Đller Mersin Adana Hatay Osmaniye Kilis Limak Đskenderun 1,0% 29,2% 81,1% 60,3% 64,4% MIP Mersin Limanı 98,6% 58,5% 2,5% 8,8% 9,4% Assan Limanı 0,4% 12,3% 16,4% 30,9% 26,3% Limanlar / Đller Gaziantep Şanlı Urfa Diyarbakır K. Maraş Nevşehir Limak Đskenderun 55,8% 52,8% 51,0% 56,6% 32,8% MIP Mersin Limanı 22,7% 28,0% 31,0% 21,1% 55,3% Assan Limanı 21,5% 19,2% 18,0% 22,2% 11,9% Limanlar / Đller Aksaray Niğde Karaman Kayseri Konya Limak Đskenderun 32,9% 28,8% 27,0% 34,5% 35,6% MIP Mersin Limanı 55,2% 60,6% 63,3% 53,1% 51,7% Assan Limanı 11,9% 10,6% 9,7% 12,3% 12,7% Limanlar / Đller Ankara Adıyaman Malatya Sivas Đstanbul Limak Đskenderun 38,1% 53,3% 52,5% 45,0% 41,6% MIP Mersin Limanı 48,5% 27,1% 28,5% 39,1% 44,1% Assan Limanı 13,4% 19,5% 19,0% 15,9% 14,3%

12 Transit yükler dikkate alındığında üç önemli liman ön plana çıkmaktadır. Đlki Port Said Limanıdır. Port Said Limanı transit yükler açısından bölgenin en güçlü oyuncusudur. Sıfır sapma mesafesi ile gemilerin zaman kaybetmeksizin yükleme boşaltma yapıp seferine devam etmesini sağlayan konumu nedeniyle rakipsizdir. Đkinci liman Dimyat Limanı dır ve Port Said Limanı nda oluşan sıkışıklık nedeniyle ön plana çıkmıştır. Doğu Akdeniz de yer alan Türk limanlarının Mısır limanlarına göre iki önemli avantajı vardır. Đlki yerel yüklerin yüksek hacimde olmasıdır. Diğer bir avantajı ise karayolu ile Gürcistan üzerinden Kafkasya ve Hazar Denizi ülkelerine kadar geniş bir coğrafyaya hizmet verebilme imkânıdır. Latakia Limanı ise coğrafi konumu ile gelecekte ön plana çıkabilecek bir potansiyele sahiptir. Türkiye ye olan coğrafi yakınlığı ile aktarma yük trafiği açısından limanlarımıza gelebilecek yükün rotasını etkileyebilecek bir limandır. Sonuçlar Gerek lokal gerekse transit yükler açısından bölgede hassas bir arz talep dengesi mevcuttur. Yeni Mersin Konteyner Terminali projesi lokal yükler Port Said Limanı gelişim projesi ise transit yükler açısından bölgedeki yük dağılımını doğrudan etkileyecek projelerdir. Bölgedeki liman kapasitesinin arzın üzerine çıkması durumunda altyapı, üstyapı ve donanım kadar hizmet kalitesi de yükün paylaşımında önemli rol oynayacaktır. Kaynaklar Esmer, Soner.(2011) Liman Đşletmelerinde Hizmet Pazarlaması: Pazarlama Đletişimi. Detay Yayıncılık. Ankara Karahan, Kasım. (2006). Hizmet Pazarlaması. Beta Yayınları. Đstanbul. s: Kotler, Philip. (1997). Marketing Management Analysis Planing Implemention and Control. 9.B. New Jersey, Prentice Hall. Lovelock, Christoper H. (2002). Principles of Service Marketing and Management. Second Edition. Prentice Hall, New Jersey. s:26. Oral, E. Z. (2012). TCDD Limanlarının Mevcut Kapasitelerinin Güncellenmesi Raporu Ankara 51 sf.

E-POSTA : bursa.ikk@tmmob.org.tr WEB: http://bursakentsempozyumu.org

E-POSTA : bursa.ikk@tmmob.org.tr WEB: http://bursakentsempozyumu.org TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi BAOB Yerleşkesi Odunluk Mah. Akademi Cad. No:8 A1 Blok Kat2-3 Nilüfer / BURSA TEL : 0 224 453 62 00 FAX : 0 224 453 62 12

Detaylı

Samsun Limanı nın Pazar Payını Arttırma Koşullarının Đncelenmesi Yrd.Doç.Dr. Soner ESMER (1) ve Yrd.Doç.Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tınaztepe Kampüsü Buca

Detaylı

I. Ulusal Liman Kongresi. 1-2 Kasım 2013

I. Ulusal Liman Kongresi. 1-2 Kasım 2013 I. Ulusal Liman Kongresi Küresel Rekabette Tedarik Zinciri Etkinliği 1-2 Kasım 2013 http://web.deu.edu.tr/ulk2013/ Onursal Başkan Prof.Dr. Mehmet FÜZUN Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Bilim Kurulu Başkanı

Detaylı

Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları. Prof.Dr.Okan TUNA

Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları. Prof.Dr.Okan TUNA Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları Prof.Dr.Okan TUNA Limanları Etkileyen Makro Gelişmeler Küresel Ekonomi, Ticaret ve Denizyolu Ticareti Konteyner ticaret büyümesi, liman konteyner elleçlemesini

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-1 HABER BÜLTENİ 24.2.216 Yük İstatistikleri, 216 Yük elleçlemesi %12,1 arttı Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı ayında bir önceki yılın

Detaylı

2009 Küresel Finans Krizi Sonrasında Türk Limancılık Sektörünün Gelişimi Yrd.Doç.Dr. Soner ESMER (1), Yrd.Doç.Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) Yrd.Doç.Dr. Alpaslan ATEŞ (3) ve Doç.Dr. Yavuz Mazlum (4) (1) Dokuz

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü LİMAN Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük te liman, gemilerin barınarak yük alıp boşaltmalarına,

Detaylı

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL II. Ulusal Liman Kongresi 5-6 Kasım 2015/ İzmir Global ticarette üretimden tüketime

Detaylı

KUZEY EGE LİMANI. Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr

KUZEY EGE LİMANI. Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr 697 KUZEY EGE LİMANI Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr GİRİŞ Dünya taşımacılığının dolayısı ile ticaretinin en önemli alt yapısını oluşturan limanlar bulundukları bölgenin gelişmesinde

Detaylı

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD.

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. Multi Modal İmkanlar Mart 2012 2010 yılında sadece Hamburg

Detaylı

SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ

SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ Soner ESMER * Ersel Zafer ORAL ** Özet Bir kentin uluslararası pazarlarda belirleyici ve rekabetçi olabilmesi için vizyonunu

Detaylı

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI SONUÇ RAPORU-EKLER Mühendislik Anonim

Detaylı

İZMİR VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ KIYI YAPILARINDAKİ GELİŞMELERİN ANALİZİ. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@margenproje.com

İZMİR VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ KIYI YAPILARINDAKİ GELİŞMELERİN ANALİZİ. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@margenproje.com 701 İZMİR VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ KIYI YAPILARINDAKİ GELİŞMELERİN ANALİZİ Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@margenproje.com GİRİŞ Ege Bölgesi doğal ve tarihi zenginliklerinin yan s ra tar mdan madenciliğe,

Detaylı

Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği

Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği 551 (1) Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği Öğr. Gör. Soner ESMER (1) ve Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Kaynaklar Yerleşkesi,

Detaylı

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ÜLKEMİZDEKİ KIYI TESİSLERİ Uluslararası sefer yapan gemilere açık 178 kıyı tesisimiz

Detaylı

2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak

2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak 2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak 2016 Liman Yılı Olacak. Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak.

Detaylı

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ TANITIM VE TARİHÇE HopaPort Limanı Doğu Karadeniz in doğu sınırında B.D.T. Gürcistan Cumhuriyeti hududu olan Sarp Sınır kapısına 15 km. mesafededir. Batum

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatay Hakkında Genel Bilgiler Hatay; gerek demografik yapısı ve kültürel mozaiği, gerek üretim

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ 15.8.216 Yük İstatistikleri, Temmuz 216 Yük elleçlemesi %1, arttı Sayı:Y-7 Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı Temmuz ayında bir

Detaylı

TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ

TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ Soner ESMER (1), Volkan ÇAĞLAR (2), Ersel Zafer ORAL (3) (1) Doç.Dr. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi

Detaylı

Ticaret yollarınız açık olsun...

Ticaret yollarınız açık olsun... Ticaret yollarınız açık olsun... Güçlü bir dayanışmanın eseri RODA Limanı, Kuzeybatı Anadolu ve Ankara ya kadar uzanan bölge içinde faaliyet gösteren sanayi ve ticari kuruluşlarının ihtiyaçları göz önünde

Detaylı

KÜRESEL LOJİSTİK MERKEZLERDEN LİMANLARIN REKABET GÜCÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL

KÜRESEL LOJİSTİK MERKEZLERDEN LİMANLARIN REKABET GÜCÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL KÜRESEL LOJİSTİK MERKEZLERDEN LİMANLARIN REKABET GÜCÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL II. Ulusal Liman Kongresi 5-6 Kasım 2015/ İzmir Küresel Ticaret Dinamiklerindeki Değişim

Detaylı

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - IV. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - IV. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş Ders - IV Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ Taşımacılığın İşlevsel Kontrolü Bir işletmede, taşımacılıktan sorumlu Lojistik, Tedarik, Pazarlama

Detaylı

Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi

Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi İşletmeci: SASA DUPONT SABANCI POLYESTER SANAYİİ A.Ş. İli: Hatay İlçesi/Köyü: İskenderun Niteliği: Şamandıra Coğrafi Konumu: 36 35' N - 36 10" E Erişim: Tesisin demiryolu

Detaylı

ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ

ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ ĠSKENDERUN KÖRFEZĠ Demir-Çelik ve enerji sektörünün ön plana çıktığı, Türkiye Ham Sıvı Demirinin %48 nin üretildiği, BTC ve Kerkük Petrol Boru Hattının bulunduğu,

Detaylı

TALEP TAHMĐNLERĐ IŞIĞINDA TÜRK LĐMANLARINA YÖNELĐK KAPASĐTE ANALĐZĐ Soner ESMER * *Doç.Dr., Adres: DEÜ Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi Bölümü, Tınaztepe/Buca/ĐZMĐR, Tel: 0532 602 32 00, Faks:0232

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 07.08.2015 Sayı 41 Genel Değerlendirme Nisan 2015 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Nisan 2015 verilerinin değerlendirildiği- 41. sayısında sigortalı

Detaylı

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1. Ulaştırma Ulaştırma; sermaye, işgücü, hizmetler ve malların ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde en hızlı biçimde hareket etmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu altyapının güçlü olmasının yanı

Detaylı

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU Gökhan GÖMCÜ Kırşehir Yatırım Destek Ofisi 15.04.2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 1. Karayolu Taşımacılığı Karayolu taşımacılığı, başlangıç ve varış noktaları arasında aktarmasız

Detaylı

Hatay İskenderun Bilgi Notu

Hatay İskenderun Bilgi Notu İskenderun Bilgi Notu Bölgemizin lokomotif sektörleri ticaret, nakliye, inşaat ve sanayi olarak ifade edilebilir. ilinde demir çelik ürünleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler

Detaylı

TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3

TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3 III. Ulusal Liman Kongresi doi: 10.18872/DEU.df.ULK.2017.016 TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3 ÖZET Deniz taşımacılığının

Detaylı

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI AÇIKLAMA RAPORU

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI AÇIKLAMA RAPORU RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI 1/5000 ÖLÇEKLİ İLAVE + REVİZYON NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU İÇİNDEKİLER 1) GENEL KAVRAMLAR... 3 1.1) Genel Tanım... 3 2) PLANLAMA ALANI... 5

Detaylı

1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012

1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012 1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012 Atilla Yıldıztekin Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla@yildiztekin.com Lojistik? Son 5 Yılda Türkiye de hazırlanan

Detaylı

İzmir Alsancak Limanı Yük Analizi

İzmir Alsancak Limanı Yük Analizi Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt: 10, Sayı:4, 2008 İzmir Alsancak Limanı Yük Analizi Soner Esmer Özet İzmir Alsancak limanında yüklenen ve boşaltılan yükün, hangi bölgelerden

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI

DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI DENİZ-NEHİR TİPİ GEMİLER Sovyet Dönemi Modern Tarz 4500 6200 DWT 8000 DWT - VOLGA AZOV MAX - VOLZHSKIY - VOLGO-DON - 2900-3500 DWT - VOLGO-BALT - SORMOSKIY - OMSKIY - SIBIRSKIY

Detaylı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı Ekim 2013 Kısa Tanıtım Dökümanı na İlişkin Önemli Not Önemli Not Bu Kısa Tanıtım Dökümanı nda ( Kısa Tanıtım Dökümanı ) yer alan bilgiler

Detaylı

TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY. Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü

TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY. Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü SUNUġ UTİKAD Türkiye Lojistik Sektörü 2011 Hatay : Lojistik Olanaklar 2 UTĠKAD 3 UTĠKAD Ülkemiz Lojistik Sektörünün En Büyük Temsilcisi

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 19 05 2014 Sayı 26 Genel Değerlendirme Ocak 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ocak 2014 verilerinin değerlendirildiği- 26. sayısında sigortalı ücretli istihdamı, kadın

Detaylı

LİMAN HİZMETLERİNDE FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ VE REKABETE ETKİLERİ: EGE BÖLGESİ KONTEYNER LİMANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

LİMAN HİZMETLERİNDE FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ VE REKABETE ETKİLERİ: EGE BÖLGESİ KONTEYNER LİMANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA LİMAN HİZMETLERİNDE FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ VE REKABETE ETKİLERİ: EGE BÖLGESİ KONTEYNER LİMANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Araş. Gör. Fevzi BİTİKTAŞ Yrd. Doç. Dr. Çimen KARATAŞ ÇETİN 1. Fiyatlandırma

Detaylı

BİLGİ NOTU. Adresi / Konumu

BİLGİ NOTU. Adresi / Konumu BİLGİ NOTU Taşınmaz İNEBOLU LİMANI Adresi / Konumu İnebolu Limanı, Karadeniz bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Kastamonu ilinin, Karadeniz kıyısındaki ilçelerinden birisi olan İnebolu İlçesi

Detaylı

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş Ders - III Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ Giriş Taşıma, taşınacak eşyanın bir başlangıç noktası ile bitiş noktası arasındaki fiziksel hareketi

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 11.06.2015 Sayı 39 Eki-08 Oca-09 Nis-09 Tem-09 Eki-09 Oca-10 Nis-10 Tem-10 Eki-10 Oca-11 Nis-11 Tem-11 Eki-11 Oca-12 Nis-12 Tem-12 Eki-12 Oca-13 Nis-13 Tem-13 Eki-13 Oca-14 Nis-14 Tem-14 Eki-14 Oca-15

Detaylı

İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI

İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 343 İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI Hüseyin CEYLAN Nesrin BAYKAN Soner HALDENBİLEN Halim CEYLAN

Detaylı

İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ

İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ ŞEHİRCİLİK, PLANLAMA VE İNŞAAT MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR AĞUSTOS 2014 Adres: Atatürk Caddesi No: 126 35210 Pasaport İZMİR Çağrı Merkezi: 444 92 92 Faks:

Detaylı

Limanların Önemi. Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi

Limanların Önemi. Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi Limanların Önemi Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi Knidos, Efes, Bergama, Assos, Teos, Pagos (Kadifekale), Urla Knidos Knidos Marmaray.. OSMANLI DÖNEMİNDE LİMANLARIMIZ Osmanlı İmparatorluğunda

Detaylı

8. KIYI MÜHEND SL SEMPOZYUMU

8. KIYI MÜHEND SL SEMPOZYUMU GENEL KARGO LİMANLARININ KAPASİTE ANALİZİ Ersel Zafer ORAL Margen Deniz ve Kara Araştırmaları Eğitim Danışmanlık Hizmetleri, Süvari Cad. 23/3 Bornova, İzmir, ersel.oral@margenproje.com, Özet Bir limanın

Detaylı

Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları. Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014

Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları. Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014 Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014 Akdeniz-Karadeniz Bölgesi nin alt-bölge taşımacılık dağılımları (1) Batı Akdeniz

Detaylı

SURİYE ARAP CUMHURİYETİNE YAPILAN İHRACAT ANALİZİ

SURİYE ARAP CUMHURİYETİNE YAPILAN İHRACAT ANALİZİ SURİYE ARAP CUMHURİYETİNE YAPILAN İHRACAT ANALİZİ Sayfa 1 / 12 İLLER BAZINDA SURİYE YAPILAN İHRACAT -2011 Sayfa 2 / 12 GAZIANTEP SURİYE 98.011.759,68 HATAY SURİYE 102.197.108,56 SAKARYA SURİYE 2.432.730,63

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ xx.11.2015 Sayı 44 Genel Değerlendirme Temmuz 2015 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Temmuz 2015 ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Eylül 2015 verilerinin değerlendirildiği- 44.

Detaylı

Gayri Safi Katma Değer

Gayri Safi Katma Değer Artıyor Ekonomik birimlerin belli bir dönemde bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri sonucunda ürettikleri mal ve hizmetlerin (çıktı) değerinden, bu üretimde bulunabilmek için kullandıkları mal ve hizmetler

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti 2012 İstatistikleri 2013 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...1 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları UYGULAMALAR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 16 09 2014 Sayı 29 Genel Değerlendirme Nisan 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Nisan 2014 verilerinin değerlendirildiği- 29. sayısında sigortalı

Detaylı

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI Doç.Dr.Ersan BAŞAR, Dr.Sercan EROL ve H.İbrahim Kurt KTÜ, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü II.Ulusal Liman Kongresi, DEU-2015

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 31 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Haziran 2014 verilerinin değerlendirildiği- 31. sayısında sigortalı

Detaylı

FUAR ÖZET RAPORU 30 Nisan 3 Mayıs 2014

FUAR ÖZET RAPORU 30 Nisan 3 Mayıs 2014 FUAR ÖZET RAPORU 30 Nisan 3 Mayıs 2014 ÇUKUROVA GIDA / GIDA-TEK FUARI Adana 8. Gıda, İçecek Ürünleri, Gıda İşleme, Unlu Mamüller Teknolojileri, Depolama, Soğutma, Taşıma ve Mağaza Market Ekipmanları Fuarı

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. a r k a. o r g.

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir.   a r k a. o r g. Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok Kaynak: TÜİK- Dünya Bankası; *:

Detaylı

İZMİR ALSANCAK LİMANI YÜK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET

İZMİR ALSANCAK LİMANI YÜK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 399 İZMİR ALSANCAK LİMANI YÜK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Derya BARTAN Didem YILMAZER Esin ÇEVİK Yalçın YÜKSEL İnş. Müh. Araş. Gör. Dr. Prof. Dr. Prof. Dr. YTÜ

Detaylı

AKTARMA LİMANLARININ SEÇİM KRİTERLERİ ÖZET

AKTARMA LİMANLARININ SEÇİM KRİTERLERİ ÖZET 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 149 AKTARMA LİMANLARININ SEÇİM KRİTERLERİ Çimen KARATAŞ Öğretim Görevlisi D.E.Ü. D.İ.Y.Y.O. İzmir, Türkiye cimen.karatas@deu.edu.tr Ersel Zafer ORAL Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Ege Bölgesi Kurvaziyer Turizminin Mevcut Durumu ve Geleceği

Ege Bölgesi Kurvaziyer Turizminin Mevcut Durumu ve Geleceği 825 Ege Bölgesi Kurvaziyer Turizminin Mevcut Durumu ve Geleceği Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL (1) ve Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi Kaynaklar Yerleşkesi,

Detaylı

SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU

SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU Temel Ekonomik Göstergeler: Temmuz ayında; Üretici fiyatları genel indeksinde(üfe), Bir önceki aya göre %1,25 artış Bir önceki yılın Aralık

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği TEMMUZ Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat 4.5, 4., Temmuz ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 915,37 milyon sm 3, %28,43 lük bir artış meydana

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 07 2014 Sayı 27 Genel Değerlendirme Şubat 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Şubat 2014 verilerinin değerlendirildiği- 27. sayısında sigortalı

Detaylı

Tablo Yılında İnternet Erişimi Olan Girişimlerin, İnterneti Kullanım Amaçları

Tablo Yılında İnternet Erişimi Olan Girişimlerin, İnterneti Kullanım Amaçları gayrimenkul faaliyetleri gösteren girişimlerde %7,9 oranı ile en düşük düzeyde gerçekleşmiştir. 2010 yılında İnternet erişimine sahip girişimlerin %78,1 i interneti bankacılık ve finansal hizmetler için,

Detaylı

Limanlarda Operasyonel Planlama: Türk Limanlarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Çalışma

Limanlarda Operasyonel Planlama: Türk Limanlarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Çalışma Limanlarda Operasyonel Planlama: Türk Limanlarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Çalışma Prof. Dr. Hakkı Kişi, Arş. Gör. Remzi Fışkın, Öğr. Gör. Emre Uçan, Öğr. Gör. Cenk Şakar, Arş. Gör. Erkan Çakır, Arş

Detaylı

Konteyner Gemi Piyasalarında. Son Yıllardaki Gelişmeler. 25.02.2013, Istanbul. Chances in Shipping

Konteyner Gemi Piyasalarında. Son Yıllardaki Gelişmeler. 25.02.2013, Istanbul. Chances in Shipping Konteyner Gemi Piyasalarında Son Yıllardaki Gelişmeler 25.02.2013, Istanbul 25 Sektör Gelişimi 6-12 Aylık Kira Ücretleri 1000 TEU Konteyner Gemisi (1997 2012) En yüksek seviye: Mart 2005 (USD 19.500 günlük)

Detaylı

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 Sektörel Görünüm: Yük Taşımacılığı ve Limancılık Ağustos 2018 I İÇİNDEKİLER 1. Demiryolu... 6 2. Karayolu... 7 3. Denizyolu... 8 4. Havayolu Taşımacılığı... 11 5. Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 1.

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Mayıs 2013 - Düzce 1

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Mayıs 2013 - Düzce 1 Mayıs 2013 - Düzce 1 İçerik Giriş Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinde En Somut Ara Yüzler: Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ülkemizde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Bölgesel

Detaylı

Kaynak: KGM, Tesisler ve Bakım Dairesi, 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi. Harita 16 - Türkiye 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi

Kaynak: KGM, Tesisler ve Bakım Dairesi, 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi. Harita 16 - Türkiye 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi ULAŞIM Kara taşımacılığı 2023 hedeflerinde büyük merkezler otoyollarla bağlanırken, nüfusu nispeten küçük merkezlerin bu otoyollara bölünmüş yollarla entegre edilmesi hedeflenmektedir. Harita 16 ve Harita

Detaylı

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Yazarın Üçüncü Basıma Ön Sözü Çeviri Editörünün Ön Sözü Kısaltmalar Başlıca Deniz Ticaret Terimleri XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Bölüm 1 Deniz Ticareti ve Küresel Ekonomi 3 1.1 Giriş

Detaylı

Limanlar ve Liman Yeri Seçimi

Limanlar ve Liman Yeri Seçimi Prof.Dr. İsmet BALIK Ordu Üniversitesi, Fatsa DB Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ibalik@hotmail.com Dünya üzerinde kıtaların coğrafi olarak dağılımı incelendiğinde, birbirinden denizlerle

Detaylı

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Murat KORÇAK Kimya Yüksek Mühendisi 2. Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu ve Sergisi 1 Sunum İçeriği Denizcilik Sektörüne Temel Bakış

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEHLİKELİ ATIK İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ(2013)

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEHLİKELİ ATIK İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ(2013) Sayı: 4 02.07.2015 16:00 Mülga Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yıllık tehlikeli atık beyanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Bilgi Sistemi altında yer alan Atık Yönetim Uygulaması/Tehlikeli

Detaylı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Getirme Merkezi Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sunumun İçeriği Atık Yönetimi Amaç ve Kapsam Sınıflandırma ve Kriterler Döngüsel Ekonomi Sıfır Atık Atık Yönetimi *Evsel,

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ HANEHALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 06/03/2014 tarihinde 2013 yılı Hanehalkı İşgücü İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bir önceki yıla göre;

Detaylı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı Nisan 2014 Kısa Tanıtım Dökümanı na İlişkin Önemli Not Önemli Not Bu Kısa Tanıtım Dökümanı nda ( Kısa Tanıtım Dökümanı ) yer alan bilgiler

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 31 12 2014 Sayı 33 Genel Değerlendirme Ağustos 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Ağustos 2014 verilerinin değerlendirildiği 33. sayısında

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8 Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2018* 2017 2016 2015 YILLIK 2,6 IV -3,0 III 1,8 II 5,3 I 7,4 YILLIK 7,4 IV 7,3 III 11,5 II 5,3 I 5,3 YILLIK 3,2 IV 4,2 III -0,8 II

Detaylı

TABLO 27: Türkiye'deki İllerin 2006 Yılındaki Tahmini Nüfusu, Eczane Sayısı ve Eczane Başına Düşen Nüfus (2S34>

TABLO 27: Türkiye'deki İllerin 2006 Yılındaki Tahmini Nüfusu, Eczane Sayısı ve Eczane Başına Düşen Nüfus (2S34> 3.2.2. ECZANELER Osmanlı İmparatorluğu döneminde en eski eczane 1757 yılında Bahçekapı semtinde açılmış olan İki Kapılı Eczahane'dir. İstanbul'da sahibi Türk olan ilk eczahane ise "Eczahane-i Hamdi" adıyla

Detaylı

Trabzon Limanı ve Hinterlandı

Trabzon Limanı ve Hinterlandı Ulaşım Coğrafyası Açısından Bir Araştırma Trabzon Limanı ve Hinterlandı Prof. Dr. Serkan Doğanay Araştırma Proje No: SOS-BAP-A-160512-16 Prof. Dr. Serkan Doğanay ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN BİR ARAŞTIRMA:

Detaylı

Türkiye İletim Sistemi Bağlantı Kapasitesi Raporu ( Dönemi)

Türkiye İletim Sistemi Bağlantı Kapasitesi Raporu ( Dönemi) Türkiye İletim Sistemi Bağlantı Kapasitesi Raporu (2016-2026 Dönemi) 13.04.2016 Yönetici Özeti Bu rapor, Türkiye elektrik iletim sistemi mevcut durumu, TEİAŞ tarafından planlanan iletim sistemi yatırımları

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 18.01.2019 Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2016 2017 2018* 14 II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 12 10 8 6 11,5 4

Detaylı

TÜRKİYE LİMANLARINDA PAZAR YÖNLÜLÜK: İTİCİ GÜÇLER VE ENGELLER

TÜRKİYE LİMANLARINDA PAZAR YÖNLÜLÜK: İTİCİ GÜÇLER VE ENGELLER TÜRKİYE LİMANLARINDA PAZAR YÖNLÜLÜK: İTİCİ GÜÇLER VE ENGELLER Yrd. Doç. Dr. Ceren Altuntaş Vural Dr. Aysu Göçer Prof.Dr. Durmuş Ali Deveci 2. ULUSAL LİMAN KONGRESİ 5 6 Kasım, 2015 - İZMİR İÇERİK Giriş

Detaylı

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018 Fiyat Analiz Raporu PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018 İşbu rapor; Sermaye Piyasası Kurulu nun VII-128.1 Pay Tebliği nin 29. Maddesi 2. Fıkrasına istinaden

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 12 08 2014 Sayı 28 Genel Değerlendirme Mart 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Mart 2014 verilerinin değerlendirildiği- 28. sayısında sigortalı

Detaylı

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir.

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir. Şehirlerin Gelişimi Şehirlerin ortaya çıkış biçimleri ve ekonomik etkinlikleri farklı olduğundan, şehirlerle ilgili tek bir tanım yapabilmek güçtür. Ancak şehirleri kırsal yerleşim birimlerinden ayıran

Detaylı

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler 1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla 2. Bölge: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli,

Detaylı

Türkiye Denizcilik ve Lojistik

Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye İki kıtayı buluşturan, coğrafi konumu ve jeopolitik yapısı sebebiyle denizcilik ve lojistik faaliyetlerinde tarihte de bugün olduğu gibi kilit öneme sahip bir ülke

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı 1 9 7 0 ' d e n b u y a n a NAKLİYE YÜK BORSASI D Ü N Y A ' N I N T A Ş I Y I C I G Ü C Ü! Türkiye'nin 81 ilinden 935 ilçesine yurtiçi 70.000 araç ve 1.250 temsilcilik, yurtdışı binlerce anlaşmalı şoför

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR HAZİRAN Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat Haziran ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 434 milyon sm3, %13,76 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 30 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Mayıs 2014 verilerinin değerlendirildiği- 30. sayısında sigortalı ücretli

Detaylı

TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ. Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR

TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ. Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ, VOLKAN ÇAĞLAR,2012 PROBLEM Ülkemiz limanlarda etkinlik ve verimlilik

Detaylı

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler Kalkınma İller Konu Başlığı Uygun Başvuru Sahipleri Son Başvuru Destek Üst Limiti (TL) Destek oranı (%) Ankara Ankara İleri Teknolojili Ürün Ticarileştirme Mali Destek Yerel Ürün Ticarileştirme Mali Destek

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 29 11 2014 Sayı 32 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni Temmuz 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Temmuz 2014 verilerinin değerlendirildiği- 32.

Detaylı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı 1 9 7 0 ' d e n b u y a n a NAKLİYE YÜK BORSASI D Ü N Y A ' N I N T A Ş I Y I C I G Ü C Ü! Türkiye'nin 81 ilinden 935 ilçesine yurtiçi 70.000 araç ve 8.500 temsilcilik, yurtdışı binlerce anlaşmalı şoför

Detaylı

LOJİSTİK YATIRIMLARI KONFERANSI

LOJİSTİK YATIRIMLARI KONFERANSI LOJİSTİK YATIRIMLARI KONFERANSI TOPLAM KAMU YATIRIM HARCAMALARI İÇİNDEKİ BAKANLIĞIMIZ YATIRIMLARININ PAYI Cari fiyatlarla Bakanlığımız yatırımlarının toplam kamu harcamaları içindeki payı %17 den %46

Detaylı

Proje Bilgilendirme Dokümanı İskenderun Limanı Kapasite Artışı Projesi

Proje Bilgilendirme Dokümanı İskenderun Limanı Kapasite Artışı Projesi Proje Bilgilendirme Dokümanı İskenderun Limanı Kapasite Artışı Projesi Şubat 2013 Giriş Bu Proje Bilgilendirme Dokümanı, İskenderun Limanı Kapasite Artışı Projesi (Proje) ile ilgili bilgi vermektedir.

Detaylı

ÇGDY Yönetmeliği Kapsamındaki Gürültü Haritalama ve Bakanlığa Raporlama

ÇGDY Yönetmeliği Kapsamındaki Gürültü Haritalama ve Bakanlığa Raporlama Çevresel Gürültü Direktifinin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive ÇGDY Yönetmeliği Kapsamındaki Gürültü

Detaylı