Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979)"

Transkript

1 Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979) Araştırmalara göre gruplararası ilişkilerde etnosentrik tutumlar ve rekabet çok kolay ortaya çıkar ama çatışmayı çözmek zordur. 1. Gruplararası hedef ilişkiler karşılıklı bağımlı olmasa da, 2. Açıkça rekabetçi olmayan gruplararası ilişki koşulları bulunsa da, 3. Açıkça işbirliği olmayan kişilerarası ilişki koşullarında da etnosentrizm var.

2 İç - Dış Grup, Sosyal Kimlik ve Gruplararası Davranışlar O halde, bir birey topluluğunun etnosentrik olması ve gruplararası rekabet içinde olmaları için gerekli ve yeterli koşul nedir? Minimal Grup Paradigması Minimal Grup Paradigması deneyi (Tajfel, Flament, Billig ve Bundy, 1971) Sonuç: Belirli bir gruba aidiyet düzeyinin yapay ve belirsiz olduğu durumlarda bile insanlar iç grup lehine değerlendirmeler yapmaktadırlar.

3 Neden? İnsanlar benlik kavramını olumlamak, yani, olumlu bir sosyal kimlik geliştirmek için, kendi ait oldukları sosyal gruplar lehine değerlendirmeler yapar ve tarafgir (favorable) davranırlar. Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978) Kendini Kategorilendirme Kuramı (Turner, 1982).

4 Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979) Toplum, birbirine güç ve statü ilişkileri açısından bağlı farklı sosyal gruplar halinde hiyerarşik olarak yapılanmıştır. Sosyal kategoriler, üyelerine bir sosyal kimlik sağlar. Sosyal kimlik bireysel kimlik Sosyal kimlik, grup üyeliğinden kaynaklanan benlik tanımının bir parçasıdır.

5 Sosyal Kimlik Kuramı Kişinin özdeşleştiği grup sayısı kadar çok, sosyal ve kişisel kimlikler repertuarı vardır. İçinde bulunulan bağlama göre bu kimliklerin önemi ve belirginliği değişir.

6 Sosyal Kimlik Kuramı Grup ve gruplararası ilişkiler hakkındaki çoğu sos.psi. kuramın başlıca sorunu, tam bir cevap verememiş olmalarıdır. Çünkü, kişilik eğilimlerini veya kişilerarası ilişkilerin etkilerini basitçe biraraya getirerek olguları açıklamaya çalışmışlardır. Sosyal Kimlik Kuramını kişisel ve sosyal kimlik arasında ayrım yapmaya yönelten de bu indirgemeciliktir.

7 Sosyal Kimlik Kuramı Sosyal kimlik, grup davranışı ile ilgilidir. Yani, Etnosentrizm, içgrup tarafgirliği, gruplararası farklılaşma, içgrup normlarına uyma, kendini, dışgrupları ve iç grup arkadaşlarını ilgili grup stereotipi ile algılama ile.

8 Sosyal Kimlik Kuramı Gerek lab. çalışmaları gerekse emprik araştırmalar bu konuda destek sağlamışlardır. Ancak şu soru sorulabilir: Eğer bu süreçler gruplararası ilişkilerde kaçınılmaz ise çatışma da kaçınılmaz mıdır?

9 Olmayabilir. Sosyal Karşılaştırma Kuramı (Festinger, 1954) insanların benlik saygılarını arttırmak için karşılaştırmalar yaptığını öne sürer. Gruplararası bağlamlarda, içgrup kimliğini olumlu kılmak için gruplararası farklılıkları vurgulamaya ve abartmaya eğilimliyizdir. Bu vurgulama iç-grup lehine olacak şekilde değerlendirmeler yapılarak yaratılır.

10 Sosyal kimlik ve gruplararası ilişkiler Olumlu sosyal kimliğin peşinde, gruplar ve bireyler kendi gruplarıyla diğer gruplar arasındaki ilişkilerin doğası hakkındaki inançlara dayanarak farklı davranışsal stratejiler benimseyebilir. İki inanç sistemi: Sosyal hareketlilik (mobility) inanç sitemi Düşük statülü bir gruptan, daha yüksek statülü bir gruba geçmek ve kabul görmek mümkündür. Sosyal değişme inanç sistemi Gruplararası sınırlar geçirgen değildir.

11 İnanç sistemi Sosyal hareketlilik Sos.Kimliği geliştirme stratejesinin türü Bireysel hareketlilik Özgül taktikler Çıkış ve geçiş : yüksek statülü grup içinde erime/assimilasyon Sosyal değişme Bilişsel alternatif yok Sosyal yaratıcılık Gruplararası yeni intergroup comparison Mevcut boyutların değerini yeniden tanımlama Farklı dışgrup(lar)la karşılaştırma Bilişsel alternatifler Sosyal rekabet Sivil haklar faaliyeti, politik lobicilik, terörizm, devrim, savaş vb. SIT: İnanç yapıları ve sosyal kimliği geliştirme stratejileri

12 Sosyal Biliş Kategorilendirme ve göreli homojenlik Vurgulama etkisi Aynı kategori içindeki kişilerin birbirine benzerliğini ve farklı kategorilerdeki kişilerin benzemezliğini olduğundan fazla tahmin etme Göreli homojenlik etkisi Dış grup üyelerinin hepsini aynı, iç grup üyelerini ise birbirilerinden çok farklı görme eğilimi

13 Bellek İç grup ve dış grup üyelerinin lehte davranışları doğru şekilde hatırlanır. Dış grup üyelerinin aleyhte davranışları daha doğru hatırlanır.

14 Ayırdedici uyaranlar ve yanıltıcı korelasyon Ayırdedici bireylerden grubun tümüne genelleme yapma eğilimi. Yanıltıcı korelasyon iki uyaranın veya olayın birarada bulunma düzeyini bilişsel olarak abartma veya hiç birarada bulunmasa bile öyleymiş gibi algılamadır.

15 Optimal ayırdedicilik İnsanlar çatışan dahil olma ve ayrı kalma güdüleri arasında bir denge tutturmaya çalışır. Bunun gruplardaki ifadesi grupiçi farklılaşma ile grupiçi homojenleştirme arasındaki dengedir. (Primus Inter Pares, PIP; Codol, 1975)

16 Gruplararası duygular Gruplararası duygular kuramı (IET) Grup bağlamlarında bir durumdaki kişisel yarar veya zarar sosyal kimlik düzeyinde işleyebilir ve dolayısıyla olumlu içgrup ve olumsuz dışgrup duyguları yaratır.

17 Kendini Kategorilendirme Kuramı (Turner, 1982, 1985; Turner, Hogg, Oakes, Reicher & Wetherell, 1987) Sosyal kimlik benlik kavramının bir altsistemidir. Sosyal kimlik bazı bağlamlarda belirgin hale gelir. İnsanlar kendilerini sosyal kategori üyeliğine dayanarak tanımladıkları zaman iç grup üyelerini benzer, dış grup üyelerini farklı algılarlar. İç grupları da prototipik ya da stereotipik algılama bu benlikkategorilendirmesinin sonucudur.

18 Kendini Kategorilendirme Kuramı Farklı zamanlarda kendimizi benzersiz (unique) bireyler olarak, başka zamanlarda grupların üyeleri olarak algılarız. Aslında bunların ikisi de benliğin eşit düzeyde geçerli ifadeleridir.

19 Kendini Kategorilendirme Kuramı Yani, (kendimizi üyesi olarak gördüğümüz gruplardan kaynaklanan) sosyal kimliklerimiz, benlik için, (kendimizi biricik bir birey olarak görmekten kaynaklanan) kişisel kimlik kadar gerçek ve temeldir; Kendimizi kişisel veya sosyal düzeyde tanımlamamız ölçüsünde hem esnek hem de işlevsel olarak birbirinin karşıtıdır. Örneğin, belirli bir durumda kendimizi kadın veya erkek olarak tanımlarız. Bu, kendimizi o durumda çok düşük düzeyde eşsiz bir birey olarak gördüğümüz anlamına gelir.

20 Kendini Kategorilendirme Kuramı Kuram, ikiden fazla kimlik düzeyi olasılığını da (soyutlama düzeyine işaret eder) kabul eder. Benlik algılamasındaki bu esnek değişme kuramın dönüm noktasını oluşturur. Bu benlik tanımlarından hangisi seçilerek kullanılacak? Cevap: Belirginliğe bağlı.

21 Kendini Kategorilendirme Kuramı Belirginlik Bir kategorilendirmenin belirli bir düzeyde uygulanmasının ölçüsü onun belirginliğini gösterir. Belirginlik, sadece bir grup üyeliğinin genel olarak durumla alakalı olması ile ilgili değildir. Benlik-algılamasındaki seçici değişikliğe (insanlar kendilerini gerçekte benzersiz bireyler olarak mı yoksa grup üyeleri olarak mı tanımlıyor) işaret eder. Kendilerini grup üyeleri olarak tanımladıklarında, o grubun üyeleri ile karşılıklı değişebilir, başka grupların üyelerinden ayrı olarak algılarlar.

22 Kendini Kategorilendirme Kuramı Kişisellikten çıkarma İnsanlıktan çıkarma Benlik kategorilendirmesi algılama ve davranışı kişisellikten çıkarır (depersonalisation), insanları benzersiz bireyler değil, (biz de dahil) grup üyeleri olarak algılama ve davranmaya yolaçar. Eğer, üyelerinin saygı veya insan onurunu haketmedikleri temelinde dış gruptan çok derinden nefret ediliyorsa ve stereotiplemiş ise o zaman insanlıktan çıkarma (dehumanisation) sözkonusudur. Kişisellikten çıkarma İnsanlıktan çıkarma (Depersonalisation dehumanisation)

kavramının inşa edilmesi

kavramının inşa edilmesi B E N L İ K kavramının inşa edilmesi Ben kimim? Doç.Dr. Hacer HARLAK - Sosyal Psikoloji I sorular sorular - sorular Siz diğerlerinden farklı mısınız, yoksa benzer mi? Herkes için aynı kişi misiniz? (Eğer

Detaylı

B E N L İ K. kavramının inşa edilmesi

B E N L İ K. kavramının inşa edilmesi B E N L İ K kavramının inşa edilmesi sorular sorular - sorular Siz diğerlerinden farklı mısınız, yoksa benzer mi? Herkes için aynı kişi misiniz? (Eğer öyle değilseniz siz bu farklı benlerinizi nasıl bütünleştiriyorsunuz?)

Detaylı

GRUP SÜREÇLERİ. Doç.Dr.Hacer HARLAK

GRUP SÜREÇLERİ. Doç.Dr.Hacer HARLAK GRUP SÜREÇLERİ ??? Bir insan topluluğu ne zaman bir grup haline gelir? Verilen görevleri bir dinleyici önünde mi yoksa yalnızken mi daha iyi yaparız? Gruplar bireylerden daha çok mu ya da daha iyi mi çalışır?

Detaylı

Cinsiyet ve Toplumsal cinsiyet

Cinsiyet ve Toplumsal cinsiyet Toplumsal Cinsiyet Cinsiyet ve Toplumsal cinsiyet Cinsiyet (sex): kadın ya da erkek olmanın biyolojik yönünü ifade eder ve biyolojik bir yapıya karşılık gelir. Cinsiyet demografik bir kategoridir. Cins?

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: KİT201 Adı: Kişilerarası İletişim Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS:

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2 Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3 Sosyal Biliş ÜNİTE:4 Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 1 Tutum ve Tutum Değişimi ÜNİTE:6 Kişilerarası Çekicilik ve Yakın İlişkiler

Detaylı

Grup sosyalleşmesi. Küçük grupların gelişimindeki beş evre: (Tuckman, 1965):

Grup sosyalleşmesi. Küçük grupların gelişimindeki beş evre: (Tuckman, 1965): Grup sosyalleşmesi Küçük grupların gelişimindeki beş evre: (Tuckman, 1965): 1. Oluşum (Forming) 2. Fırtına (Storming) 3. Norm oluşturma (Norming) 4. İcraat/performans (Performing) 5. Dağılma (Adjourning)

Detaylı

sorular-sorular-sorular

sorular-sorular-sorular İNSAN ÇEŞİTLİLİĞİ sorular-sorular-sorular Erkeklerin matematik becerisi kadınlardan daha fazla mıdır? Duygusal emek nedir ve neden kadınlarda daha yaygındır? Bireyci kültür ile toplulukçu kültür arasında

Detaylı

Londra yanıyor! Londra'nın kuzeyindeki Tottenham semtinde başlayan olaylar üçüncü gününde tüm kente yayıldı 09 Ağustos 2011 Salı, 00:37:20

Londra yanıyor! Londra'nın kuzeyindeki Tottenham semtinde başlayan olaylar üçüncü gününde tüm kente yayıldı 09 Ağustos 2011 Salı, 00:37:20 Londra yanıyor! Londra'nın kuzeyindeki Tottenham semtinde başlayan olaylar üçüncü gününde tüm kente yayıldı 09 Ağustos 2011 Salı, 00:37:20 İngiltere'nin başkenti Londra'da polisin bir kişiyi öldürmesi

Detaylı

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK G İ R İ Ş 1 İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine karşı niçin dostluk veya düşmanlık

Detaylı

Sosyal Algı. Atıflar

Sosyal Algı. Atıflar Sosyal Algı ve Atıflar Sosyal Algı Toplumun da etkisiyle kişiler yada nesneler hakkında oluşturduğumuz tutumlar sosyal algıya karşılık gelir. Başkaları hakkında veya başka nesneler hakkında kararlar verirken

Detaylı

B E N L İ K. kavramının inşa edilmesi. Ben kimim? Doç.Dr. Hacer HARLAK - Sosyal Psikoloji I

B E N L İ K. kavramının inşa edilmesi. Ben kimim? Doç.Dr. Hacer HARLAK - Sosyal Psikoloji I B E N L İ K kavramının inşa edilmesi Ben kimim? sorular sorular - sorular Siz diğerlerinden farklı mısınız, yoksa benzer mi? Herkes için aynı kişi misiniz? (Eğer öyle değilseniz siz bu farklı benlerinizi

Detaylı

ÖNSÖZ 5 1 İLETİŞİM SÜRECİ VE EĞİTİM...

ÖNSÖZ 5 1 İLETİŞİM SÜRECİ VE EĞİTİM... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 Bölüm 1 İLETİŞİM SÜRECİ VE EĞİTİM... 13 İletişim Sürecinin Ögeleri... 13 İletişim Sürecinin İşleme Süreci... 14 Kod ve Kodlama... 14 Etkili İletişimde Kodlama ve Kod Açımlama... 15

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III BÖLÜM 1 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KONUSU VE GELİŞİMİ 1.1.Sosyal Psikolojinin Konusu ve Alanı 1.2.Sosyal Psikolojinin Bilim Olarak Ortaya Çıkışı 1.3.Sosyal Psikolojinin Gelişimi BÖLÜM 2

Detaylı

???? Doç.Dr.Hacer HARLAK

???? Doç.Dr.Hacer HARLAK ???? TUTUMLAR ve ilişkili kavramlar Tutum terimi Tutum attitude Lat. Aptus eyleme uygun ve hazır Bir bireye atfedilen ve onun bir psikolojik obje ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir

Detaylı

Benlik Bilgisinin Değişik Yönleri

Benlik Bilgisinin Değişik Yönleri Benlik Bilgisinin Değişik Yönleri Benlik Şemaları Biliş, bireyin kendi iç koşulları ve içinde yaşadığı fiziksel ve toplumsal çevreye ilişkin olarak işlediği bir bilgi, inanç ya da düşünce olarak tanımlanabilir.

Detaylı

GRUP SÜREÇLERİ. Doç.Dr.Hacer HARLAK-PSİ351-PSİ362

GRUP SÜREÇLERİ. Doç.Dr.Hacer HARLAK-PSİ351-PSİ362 GRUP SÜREÇLERİ ??? Bir insan topluluğu ne zaman bir grup haline gelir? Verilen görevleri bir dinleyici önünde mi yoksa yalnızken mi daha iyi yaparız? ??? Gruplar bireylerden daha çok mu ya da daha iyi

Detaylı

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 5 İÇİNDEKİLER Önsöz... 13 Giriş... 17 Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 İletişimin gelişimi... 21 Psikolojinin Gelişimi... 23 Yapısalcılık ve işlevselcilik... 25 Psikodinamik bakış açısı...

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing,

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Prentice Hall, Inc., New Jersey, 15 th Edition Tüketici

Detaylı

GRUPLARARASI İLİŞKİLER. Doç.Dr.Hacer HARLAK

GRUPLARARASI İLİŞKİLER. Doç.Dr.Hacer HARLAK GRUPLARARASI İLİŞKİLER GRUPLARARASI DAVRANIŞ İki veya daha fazla sayıdaki sosyal grubun birer ya da daha fazla sayıdaki temsilcisi arasında etkileşimi içeren her türlü davranış (?!) İnsanların kendilerinin

Detaylı

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme: Kişide istediği sonuca ulaşmak amacıyla hareket etmesini engelleyecek çeşitli eksiklikleri tamamlamasını sağlayacak bir süreç Hayatın her sürecinde öğrenme İşyerinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 : DAVRANIŞ BİLİMLERİ VE YÖNETİM SÜRECİ YÖNETİM

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 : DAVRANIŞ BİLİMLERİ VE YÖNETİM SÜRECİ YÖNETİM İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 : DAVRANIŞ BİLİMLERİ VE YÖNETİM SÜRECİ YÖNETİM SÜRECİ... 1 Klasik Yönetim Anlayışı (1900-1930) İKTİSAT... 2 Neo-Klasik Yönetim Anlayışı (1930-1960) İNSAN... 2 Modern Yönetim Yaklaşımları

Detaylı

GÜDÜLENME. Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Giriş I

GÜDÜLENME. Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Giriş I GÜDÜLENME Dersin konuları Güdülenme ile ilişkili kavramlar Güdülenme kuramları Biyolojik kuramlar İçgüdü Dürtü-azaltma Uyarılma Psikososyal Kuramlar Özendirici Bilişsel Biyopsikososyal kuram Maslow un

Detaylı

SOSYAL GRUP YANLILIĞININ CİNSİYET FARKLILIĞINA GÖRE BELİRLENMESİ DETERMINING SOCIAL GROUP BIAS ACCORDING TO GENDER DIFFERENCES Fatih BAL

SOSYAL GRUP YANLILIĞININ CİNSİYET FARKLILIĞINA GÖRE BELİRLENMESİ DETERMINING SOCIAL GROUP BIAS ACCORDING TO GENDER DIFFERENCES Fatih BAL / Cilt: 11 Sayı: 58 Ağustos 2018 Volume: 11 Issue: 58 August 2018 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2018.2557 Öz SOSYAL GRUP YANLILIĞININ CİNSİYET FARKLILIĞINA

Detaylı

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler 1 KİŞİLİK Tutarlı davranışlar ortaya çıkmasına neden olan özellikler Doğuştan mı, sonradan mı? Çevresel etmenler.. (aile, okul, arkadaş, sosyal

Detaylı

TREYT KURAMLARI. (Ayırıcı özellikler ya da kişilik çizgileri) Doç.Dr. Hacer HARLAK - PSİ154 - PSİ162

TREYT KURAMLARI. (Ayırıcı özellikler ya da kişilik çizgileri) Doç.Dr. Hacer HARLAK - PSİ154 - PSİ162 TREYT KURAMLARI (Ayırıcı özellikler ya da kişilik çizgileri) TREYT KURAMLARI Treyt Bireylerin farklılık gösterdiği kişilik boyutlarının temelini oluşturan duygu, biliş ve davranış eğilimleri Utangaç, açık,

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sosyal Psikoloji-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

sorular - sorular - sorular

sorular - sorular - sorular sorular - sorular - sorular Birisi size ödül olarak verilen yarış bisikletiniz için 500YTL teklif ediyor, siz de uygun bir fiyat olduğunu düşünüyorsunuz. Alıcı, banka hesabını kontrol ettikten sonra teklifini

Detaylı

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Yaşa bağlı organizmadaki değişimleri inceler Çocuk psikolojisi Ergen Psikolojisi Yetişkin Psikolojisi Deneysel Psikoloji Temel psikolojik süreçler

Detaylı

Sosyal Kimlik Temel Kavram ve. Kuramı, Varsayımlar. H. Andaç Demirtaş. The Social Identity Theory, Essential Concepts and Assumptions

Sosyal Kimlik Temel Kavram ve. Kuramı, Varsayımlar. H. Andaç Demirtaş. The Social Identity Theory, Essential Concepts and Assumptions Sosyal Kimlik Temel Kavram ve Kuramı, Varsayımlar H. Andaç Demirtaş The Social Identity Theory, Essential Concepts and Assumptions Özet. Henri Tajfel ve John Turner tarafından 1970'lerin ortalarında geliştirilmiş

Detaylı

Toplumsal Etki ve Uyma

Toplumsal Etki ve Uyma Toplumsal Etki ve Uyma Aynı toplumda yaşayan bireyler arasında benzerlikler mi YOKSA farklılıklar mı daha fazladır? Davranışlarımızdaki benzerliklerin kaynağı nedir? UYMA İTAAT (Complianca) ÖZDEŞLEŞME

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş. PSİ353 SOS. PSİ. I - Prof.Dr. Hacer HARLAK

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş. PSİ353 SOS. PSİ. I - Prof.Dr. Hacer HARLAK SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

sorular - sorular - sorular

sorular - sorular - sorular sorular - sorular - sorular Birisi size ödül olarak verilen yarış bisikletiniz için 500YTL teklif ediyor, siz de uygun bir fiyat olduğunu düşünüyorsunuz. Alıcı, banka hesabını kontrol ettikten sonra teklifini

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş. RPD208 - Doç.Dr.Hacer HARLAK

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş. RPD208 - Doç.Dr.Hacer HARLAK SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

EKİP ÇALIŞMALARI VİZE SORU VE CEVAPLARI

EKİP ÇALIŞMALARI VİZE SORU VE CEVAPLARI EKİP ÇALIŞMALARI VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 1 ) Çeşitli konularda uzman elemanlardan oluşan ve farklı fonksiyon alanlarını temsil edenlerin oluşturduğu ekip türü aşağıdakilerden hangisidir? Çapraz

Detaylı

10/14/14. Tüketici Davranışı Modeli Tüketici davranışını etkileyen faktörler Tüketici satınalma karar süreci

10/14/14. Tüketici Davranışı Modeli Tüketici davranışını etkileyen faktörler Tüketici satınalma karar süreci Tüketici Davranışı Modeli Tüketici davranışını etkileyen faktörler Tüketici satınalma karar süreci Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong,

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2016 2017 Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Dersin adı: Genel Psikoloji Dersi veren öğretim görevlisi: Gözde AKKAYA Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel

Detaylı

TÜRKİYE NİN TOPLUMSAL YAPISI

TÜRKİYE NİN TOPLUMSAL YAPISI TÜRKİYE NİN TOPLUMSAL YAPISI KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 1. Ünite Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar TOPLUMSAL YAPI KAVRAMI Toplum, insanları etkileyen gerçek ilişkiler

Detaylı

PSİKOLOJİ I KISA ÖZET KOLAYAOF

PSİKOLOJİ I KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SOSYAL PSİKOLOJİ I KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 Bilimin Anlamı ve Özellikleri...17 Psikoloji...18 Gelişim Psikolojisi...25 Öğrenme Psikolojisi...26 Psikolojide Araştırma Yöntemleri...26

Detaylı

ŞEHİRLİ ve GECEKONDULU GRUPLARIN BİRBİRLERİNİ ve KENDİLERİNİ TARİFLERİNDE A YIRDEDİCİ DA VRANIŞLARI

ŞEHİRLİ ve GECEKONDULU GRUPLARIN BİRBİRLERİNİ ve KENDİLERİNİ TARİFLERİNDE A YIRDEDİCİ DA VRANIŞLARI 95 ŞEHİRLİ ve GECEKONDULU GRUPLARIN BİRBİRLERİNİ ve KENDİLERİNİ TARİFLERİNDE A YIRDEDİCİ DA VRANIŞLARI Doç. Dr. Sibel ARKONAÇ İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü, İstanbul ÖZET: Tajfel'in

Detaylı

Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science

Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science ISSN: 2149-0821 Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science Yıl: 5, Sayı: 30, Kasım 2018, s. 40-77 Prof. Dr. Erdal FIRAT St. Clements Institute - Yönetim Bilimleri Profesörü, info@erdalfiratmuhendislik.com

Detaylı

PSİ154-PSİ162 Doç.Dr. Hacer HARLAK

PSİ154-PSİ162 Doç.Dr. Hacer HARLAK IQ nun toplumda dağılımı Başarı ve yetenek testleri Başarı testi: Bir kişinin belli bir konudaki bilgi düzeyini belirlemek için yapılan testtir. Yetenek testi: Bir kişinin belirli bir alandaki yeteneğini

Detaylı

ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ

ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇATIŞMANIN TANIMI (1) Çatışma; şiddeti, yok etmeyi, insanlıktan uzaklaşmayı, barbarlığı, uygar düzeydeki kontrolün kaybedilişini,

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

İlk izlenimler önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi?

İlk izlenimler önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi? İZLENİM OLUŞTURMA İlk izlenimler önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi? Sosyal grupları tanımlayıcı birtakım özelliklere göre mi düşünürsünüz? Yoksa somut bir örneğe

Detaylı

21.10.2009. KIŞILIK KURAMLARı. Kişilik Nedir? Kime göre?... GİRİŞ Doç. Dr. Halil EKŞİ

21.10.2009. KIŞILIK KURAMLARı. Kişilik Nedir? Kime göre?... GİRİŞ Doç. Dr. Halil EKŞİ KIŞILIK KURAMLARı GİRİŞ Doç. Dr. Halil EKŞİ Kişilik Nedir? Psikolojide kişilik, kapsamı en geniş kavramlardan biridir. Kişilik kelimesinin bütün teorisyenlerin üzerinde anlaştığı bir tanımlaması yoktur.

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET (GENDER) Doç. Dr. Fatma Gül Cirhinlioğlu

TOPLUMSAL CİNSİYET (GENDER) Doç. Dr. Fatma Gül Cirhinlioğlu TOPLUMSAL CİNSİYET (GENDER) Doç. Dr. Fatma Gül Cirhinlioğlu Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet SEX GENDER Cinsiyet Toplumsal Cinsiyet 2 Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet tartışmalarına karşın, kaynaklarda, genellikle

Detaylı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı YÖNETİM Sistem Yaklaşımı Prof.Dr.A.Barış BARAZ 1 Modern Yönetim Yaklaşımı Yönetim biliminin geçirdiği aşamalar: v İlk dönem (bilimsel yönetim öncesi dönem). v Klasik Yönetim dönemi (bilimsel yönetim, yönetim

Detaylı

sorular sorular - sorular

sorular sorular - sorular sorular sorular - sorular Yabancı bir ülkeye gittiniz. Kendinizi gergin ve sıkıntılı hissediyorsunuz; insanlara kalacağınız otelin yerini sorduğunuzda biraz uzak davrandıklarını düşündünüz. Niçin? Neden?

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR

Uzaktan Eğitim. Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR Uzaktan Eğitim Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR Kurucuları: Max wertheimer, Wolfgang,Köhler, Kurt Koffka ve Kurt Lewin Gestalt kuramına göre bütün,parçaların toplamından daha fazladır ve birey, bütünü parçalarına

Detaylı

Sosyal dünyayı inşa etme. SBÖ115 Sosyal Psikoloji - Prof.Dr. Hacer HARLAK

Sosyal dünyayı inşa etme. SBÖ115 Sosyal Psikoloji - Prof.Dr. Hacer HARLAK Sosyal dünyayı inşa etme İlk izlenimler gerçekten o kadar önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi? Sosyal grupları tanımlayıcı birtakım özelliklere göre mi düşünürsünüz?

Detaylı

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI 2014-2015 1 ) Güdülenme süreci aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır? İhtiyaç - Dürtü - Davranış - Güdü Güdü - Dürtü - İhtiyaç - Davranış Davranış

Detaylı

SOSYAL BİLİŞ. Sosyal dünyayı inşa etme

SOSYAL BİLİŞ. Sosyal dünyayı inşa etme SOSYAL BİLİŞ Sosyal dünyayı inşa etme Beni Kategorize Etme Beni kategorize etme Ben'le oynama Yaftayı yapıştırıp Bana isim koyma Karikatürleştirme beni İlahlaştırma Tabulaştırma sakın Tapulaştırma Ben

Detaylı

SALDIRGANLIK. PSİ351 - PSİ362 - Doç.Dr.Hacer HARLAK

SALDIRGANLIK. PSİ351 - PSİ362 - Doç.Dr.Hacer HARLAK SALDIRGANLIK sorular- sorular- sorular Diğerlerine zarar verme eğilimiyle mi doğuyoruz? Eğer öğrenilmişse, insanın yaşam tarzının kaçınılmaz bir parçası ve kontrol edilmesi imkansız bir şey mi? Yakın ilişkilerde

Detaylı

ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI

ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI Çevredeki nesneleri ve olayları, tanıma, kavrama ve anlama, etiketleme ve tepki vermeye hazırlanma gibi işlemlerdir. ALGI Duyu organlarıyla gelen bilginin anlamlandırılmasıdır.

Detaylı

???? Prof.Dr.Hacer HARLAK

???? Prof.Dr.Hacer HARLAK ???? TUTUMLAR ve ilişkili kavramlar Tutum terimi Tutum attitude Lat. Aptus eyleme uygun ve hazır Bir bireye atfedilen ve onun bir psikolojik obje ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI Örgütte faaliyette bulunan insan davranışlarının anlaşılması ve hatta önceden tahmin edilebilmesi her zaman üzerinde durulan bir konu olmuştur. Davranış bilimlerinin

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ Demografik ve Sosyal Özellikler Cinsiyet: Erkeklerde kızlara göre daha sıklıkla görülmektedir. Etnik özellikler: Bazı etnik gruplara ait çocukların zihinsel yetersizlik

Detaylı

Benjamin Beit-Hallahmi, Prolegomena to The Psychological Study of Religion, London and Toronto: Associated University Press, 1989.

Benjamin Beit-Hallahmi, Prolegomena to The Psychological Study of Religion, London and Toronto: Associated University Press, 1989. Ç. Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, Temmuz-Aralık 2002 KİTAP TANITIMI Yrd. Doç. Dr. Hasan KAYIKLIK Çukurova Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Benjamin Beit-Hallahmi, Prolegomena to The Psychological

Detaylı

Yakın Tarihsel Teknolojik Gelişim Kronolojisi

Yakın Tarihsel Teknolojik Gelişim Kronolojisi Yakın Tarihsel Teknolojik Gelişim Kronolojisi 1900 lerden sonra öğretim teknolojileri alanının tarihsel kronolojisini ise Reiser in çalısmasını takip ederek, akım, öğretim tasarımı, katkıda bulunanlar

Detaylı

Dünyanın İşleyişi. Ana Fikir. Oyun aracılığıyla duygu ve düşüncelerimizi ifade eder, yeni anlayışlar ediniriz.

Dünyanın İşleyişi. Ana Fikir. Oyun aracılığıyla duygu ve düşüncelerimizi ifade eder, yeni anlayışlar ediniriz. fırsatlara erişmek, barış ve Aile ilişkileri kimliğimizin oluşmasına katkıda bulunur. Binaların içindeki ve çevresindeki alanlar ve tesisler, insanlarin bu binaları nasıl kullanacağını belirler. Oyun aracılığıyla

Detaylı

ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ

ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ 1 ÇATIŞMA Kişiler ve grupların kendi içlerinde yada aralarında Anlaşmazlık Farklılık yada Birbirine uymama şeklinde görülen dinamik süreçtir Aynı gruptaki bireyler arasında,

Detaylı

NEOKLASİK YÖNETİM KURAMLARI III (Takas ve Uyum Kuramlarının Eğitim Yönetimine Yansımaları)

NEOKLASİK YÖNETİM KURAMLARI III (Takas ve Uyum Kuramlarının Eğitim Yönetimine Yansımaları) Ünite 6 NEOKLASİK YÖNETİM KURAMLARI III (Takas ve Uyum Kuramlarının Eğitim Yönetimine Yansımaları) Doç. Dr. Cevat ELMA Bu ünitede gücün (erkin) yöneticiler tarafından bir etkileme aracı olarak nasıl kullanıldığına

Detaylı

1. Doç. Dr. Biran Mertan: Çocukların Düşman Kavramından Anladıkları. 2. Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar: Üniversite Öğrencilerine Gönüllülük: Benlik

1. Doç. Dr. Biran Mertan: Çocukların Düşman Kavramından Anladıkları. 2. Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar: Üniversite Öğrencilerine Gönüllülük: Benlik DAÜ Psikoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Biran Mertan, Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar, Yrd. Doç. Dr. Şenel Hüsnü Raman ve Dr. İlmiye Özreis İstanbul Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenecek olan 17.

Detaylı

KRONOLOJİK YAŞ NEDİR?

KRONOLOJİK YAŞ NEDİR? Yaşlılık YAŞ NEDİR? Yaş;Kronolojik ve Biyolojik yaş olarak iki biçimde açıklanmaktadır. İnsan yaşamının, doğumdan içinde bulunulan ana kadar olan bütün dönemlerini kapsayan süreci kronolojik yaş ; içinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36.

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36. İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1 Bilişsel Davranış Terapisi Nedir? 2 Bilişsel Davranış Terapisinde Altta Yatan Teori Nedir? 3 Araştırmalar Ne Diyor? 4 Beck, Bilişsel Davranış Terapisini

Detaylı

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası Konular nin Doğası Tarihi Antik dönemler PSİKOLOJİ Biliminin Doğası psikolojinin başlangıcı Günümüz k ler Biyolojik perspektif Davranışçı perspektif Bilişsel perspektif Psikanalitik perspektif Subjektif

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

VİZYON VİZYON VE DEĞERLER DEĞERLER

VİZYON VİZYON VE DEĞERLER DEĞERLER VİZYON VİZYON VE DEĞERLER DEĞERLER Önsöz Sevgili Çalışma Arkadaşlarım, Şirketimiz için net stratejik öncelikler ve iddialı hedef ler belirledik. Henkel de iş performansımızı arttırmamızda, önceliklerimizi

Detaylı

GRUPLAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

GRUPLAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM GRUPLAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Hepimizin, bütün hayatımızı gruplar içerisinde geçiririz. İnsanlar, iradelerin dışında olsa bile, hayatı boyunca mutlaka farklı düzlemlerde

Detaylı

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK Bağımlılık, bireyin kendi ruhsal ve bedensel sağlığına

Detaylı

BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI

BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI Beyni Keşfetme Dünya üzerinde keşifler genelde coğrafi keşiflerle başlamıştır. Ortalama 1120 gr ağırlığındaki jelatinimsi yapısıyla beyni keşfetme

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu DAVRANIŞ (Behavior): Organizmanın doğrudan veya dolaylı olarak gözlenebilen tüm etkinlikleridir. Duygular, tutumlar, zihinsel süreçler

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER (HİT102U)

HALKLA İLİŞKİLER (HİT102U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. HALKLA İLİŞKİLER (HİT102U) KISA ÖZET

Detaylı

Tutum ve Tutum Ölçekleri

Tutum ve Tutum Ölçekleri Tutum ve Tutum Ölçekleri tutum bireye atfedilen ve bireyin psikolojik bir obje ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir biçimde oluşturan eğilim Smith ( 1968 ) psikolojik obje birey için

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6 Bir Sistem Perspektifi, 8 Rasyonel Sistemler: Bir Makine Modeli,

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA Ünite 9 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA LİDERLİK Liderlik, geçmişten günümüze üzerinde çalışılan ve birçok araştırmacının da ilgisini çeken bir alan olmuştur. Gösterilen bunca

Detaylı

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli Bölüm 6 Pazarları ve Satın alma Davranışı Bölüm Amaçları davranış modelinin unsurlarını öğrenmek davranışını etkileyen başlıca özellikleri belirtmek Alıcı karar sürecini açıklamak Satın Alma Davranışı

Detaylı

DERS PROFİLİ. Siyaset Kuramı I POLS 305 Güz 5 3+0+0 3 5

DERS PROFİLİ. Siyaset Kuramı I POLS 305 Güz 5 3+0+0 3 5 DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Siyaset Kuramı I POLS 305 Güz 5 3+0+0 3 5 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı Dersin Asistanı Dersin Amaçları

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ PSİKOLOJİ (SOSYAL PSİKOLOJİ) ANABİLİM DALI

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ PSİKOLOJİ (SOSYAL PSİKOLOJİ) ANABİLİM DALI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ PSİKOLOJİ (SOSYAL PSİKOLOJİ) ANABİLİM DALI ETNİK GRUPLARDA SOSYAL KİMLİK VE ALGILANAN AYRIMCILIK: TÜRK VE KÜRT ETNİK GRUPLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Yüksek

Detaylı

AHLAK GELİŞİMİ. Dr. Halise Kader ZENGİN. J. Piaget ve L. Kohlberg in Ahlak Gelişim Kuramları

AHLAK GELİŞİMİ. Dr. Halise Kader ZENGİN. J. Piaget ve L. Kohlberg in Ahlak Gelişim Kuramları AHLAK GELİŞİMİ J. Piaget ve L. Kohlberg in Ahlak Gelişim Kuramları AHLAK- AHLAK GELIŞIMI? Ahlak, bireyin doğru ile yanlışı ayırt edebilmesini sağlayan ilkeler ve değerler bütünüdür. Aynı zamanda doğru

Detaylı

FTR 331 Ergonomi. Bilgiye Dayalı İş Yeri Düzenleme. emin ulaş erdem

FTR 331 Ergonomi. Bilgiye Dayalı İş Yeri Düzenleme. emin ulaş erdem FTR 331 Ergonomi Bilgiye Dayalı İş Yeri Düzenleme emin ulaş erdem GİRİŞ Bilişsel ergonomi, geçtiğimiz asırda yaşanan bilgisayar devrimiyle hayat bulan Ergonomi disiplini içerisinde gelişen yeni bir teknolojidir.

Detaylı

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU ÖZEL DOĞAN İLKOKULU 2017-2018 NİSAN ayı Mind Lab Derslerinin Özeti GREEK SALAD Dört kısımdan oluşan ders, uygulama ile anaokulu/ilköğretim okul aritmetiği arasında bir köprü kurar. Ders, öğrenilecek dersin

Detaylı

İletişim ve İletişim Sürecinde Halkla İlişkiler. Kişilerarası İletişim. Kişisel İlişkiler ve Davranış Geliştirme Süreci

İletişim ve İletişim Sürecinde Halkla İlişkiler. Kişilerarası İletişim. Kişisel İlişkiler ve Davranış Geliştirme Süreci ÜNİTE:1 İletişim ve İletişim Sürecinde Halkla İlişkiler ÜNİTE:2 Kişilerarası İletişim ÜNİTE:3 Kişisel İlişkiler ve Davranış Geliştirme Süreci ÜNİTE:4 İletişim Sürecinde Anlaşım ve Uzlaşma ÜNİTE:5 İletişim

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF

SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:4 Bilişsel Psikoloji 1 ÜNİTE:5 Çocuklukta Sosyal Gelişim ÜNİTE:6 Sosyal

Detaylı

DERS PROFİLİ. Siyaset Sosyolojisi POLS 312 Bahar 6 3+0+0 3 6. Yrd. Doç. Dr. Seda Demiralp

DERS PROFİLİ. Siyaset Sosyolojisi POLS 312 Bahar 6 3+0+0 3 6. Yrd. Doç. Dr. Seda Demiralp DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Siyaset Sosyolojisi POLS 312 Bahar 6 3+0+0 3 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı Dersin Asistanı Dersin

Detaylı

1. Tüketici Davranışı Kavramı ve Özellikleri. 2. Öğrenme ve Güdülenme. 3. Algılama ve İlgilenim. 4. Tutum ve Değerler

1. Tüketici Davranışı Kavramı ve Özellikleri. 2. Öğrenme ve Güdülenme. 3. Algılama ve İlgilenim. 4. Tutum ve Değerler 1. Tüketici Davranışı Kavramı ve Özellikleri 2. Öğrenme ve Güdülenme 3. Algılama ve İlgilenim 4. Tutum ve Değerler 5. Kişilik, Benlik ve Yaşam Biçimleri 6. Danışma Grupları ve Aile 1 7. Sosyal Sınıf ve

Detaylı

Temel Kavramlar Bilgi :

Temel Kavramlar Bilgi : Temel Kavramlar Bilim, bilgi, bilmek, öğrenmek sadece insana özgü kavramlardır. Bilgi : 1- Bilgi, bilim sürecinin sonunda elde edilen bir üründür. Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba

Detaylı

Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi. Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş

Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi. Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş Canlılar hayatta kalmak için güdülenmişlerdir İnsan hayatta kalabilmek

Detaylı

ÜNİTE:1. Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2. Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2. Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2 Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3 Türkiye de Aile Kurumu ve Nüşusla İlgili Sorunlar ÜNİTE:4 Türkiye de Eğitim Kurumu ve Sorunları

Detaylı

Editör Prof. Dr. Hamit Coşkun SOSYAL PSİKOLOJİ

Editör Prof. Dr. Hamit Coşkun SOSYAL PSİKOLOJİ Editör Prof. Dr. Hamit Coşkun SOSYAL PSİKOLOJİ Yazarlar Prof. Dr. Dolunay Şenol Prof. Dr. Hamit Coşkun Doç.Dr.Cem Şafak Çukur Doç.Dr.Fatma Gül Cirhinlioğlu Doç.Dr.Mustafa Talas Yrd.Doç.Dr.Bahadır Köksalan

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Biraz düşünelim... Alışverişe gittiniz; her zaman akıllı ve anlayışlı olan oğlunuz istediği oyuncağı alamayacağınızı söylediğinizde

Detaylı

TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ

TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ 1-) Türkiye de cumhuriyetin ilanından hemen sonra eğitimde, dinde, yönetimde, hukukta, ekonomide, sanatta, aile yapısında

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ PSİKOLOJİ (SOSYAL PSİKOLOJİ) ANABİLİM DALI

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ PSİKOLOJİ (SOSYAL PSİKOLOJİ) ANABİLİM DALI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ PSİKOLOJİ (SOSYAL PSİKOLOJİ) ANABİLİM DALI GRUPLARARASI TEMAS, KAYGI VE YANLILIĞIN SOSYAL MESAFEYE ETKİSİ: TÜRK VE KÜRT KÖKENLİ GRUPLAR ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Detaylı