AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 7 : Diğer Keşif Yöntemleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 7 : Diğer Keşif Yöntemleri"

Transkript

1 AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 7 : Diğer Keşif Yöntemleri

2 Kütleçekimsel Mercek Yöntemi

3 Kütleçekim Merceği Yöntemiyle Gezegen Keşfi

4 Kütleçekimsel (Mikro)Mercek Bizden uzak parlak bir yıldız düşünelim. Her ne kadar yıldızlar bize çok uzak oldukları için gökyüzümüzdeki hareketleri çok küçük olsa da onların birer uzay hızları olduğunu biliyoruz. Bu uzay hareketi nedeniyle bize daha yakın bir yıldızın gözlemciyle arkaalan yıldızının arasından geçmesi mümkündür. Öndeki yıldız kütleçekim etkisi nedeniyle arkaalan yıldızından gelen ışığı bükecek ve normalde başka bir yönde ilerleyecek ışığı bize doğru yönlendirecektir. Kütleçekim etkisi nedeniyle tıpkı bir mercek gibi davranan bu yıldıza bu nedenle kütlçekimsel mikromercek adı verilir. Bu sayede arka plandaki yıldızı gökyüzümüzdeki olması gereken noktadan başka bir noktada ve daha parlak görürüz!

5 1919 Güneş Tutulması Einstein, Newton Yasalarıyla uyumlu olmayan bir şekilde uzayın kendisinin kütle tarafından büküldüğünü düşünüyordu. Bu düşüncesini ispatlayan ilk gözlemsel olgu Sir Arthur Eddington tarafından gerçekleştirilen 1919 Güneş Tutulması gözlemleridir Tutulması'ndan 6 ay önce, gökyüzünden tutulmanın gerçekleşeceği alanda Hyadaes yıldızlarıın gece gözlemlerini gerçekleştirdi ve bu yıldızların konumlarını hassas olarak ölçtü. 6 ay sonra 29 Mayıs 1919'da Afrika'nın batısındaki São Tomé ve Príncipe adası ile Sobral, Ceará, Brezilya'da eş zamanlı olarak gözlenen tutulma sırasında; Hyades yıldızlarının Güneş'in kütleçekimsel etkisinden dolayı ışığın yönünü saptırması nedeniyle tam da Einstein'in öngördüğü kadar farklı noktalarda gözlendi.

6 Eddington'ın 1920'de yayınladığı tutulma fotoğrafı London News Gazetesi'nde yayınlanan 1919 Tutulması Haberi

7 Einstein Yarıçapı Örnek 1. Güneş'in (M = 2x1030 kg) yüzeyini sıyırarak geçen (r = 7x108 m) ışık θ = (4 * 6.67x10-11 * 2x1030)/(7x108 * (3x108)2) θ = kadar yolundan sapar. Örnek kg kütleye sahip bir insanın kütle merkezinin 10 cm uzağından geçen ışık θ = (4 * 6.67x10-11 * 100)/(0.1 * (3x108)2) θ = 6.11x10-19 kadar yolundan sapar.

8 Einstein Diski Einstein Yarıçapı Einstein Diski İdeal olmayan hizalanma durumunda oluşan iki görüntü arasındaki uzaklık 2θe kadardır. Büyütme = (Görüntü Alanı) / (Kaynağın Alanı) Bu şekilde nokta kaynaktan gelen yıldız ışığını daha geniş alana yaydığımız için hizalanmanın olduğu süre boyunca arkaalan yıldızını daha parlak görürüz!

9 Zaman Ölçekleri Gerçekleşme sıklığı: Bir yıldız için ~100 bin yıl! (çözüm çok sayıda yıldızı uzun süre gözleyebilecek bir deney / düzenek tasarlamak!) Kütleçekimsel mercek olayının gerçekleşme süresi (te): Birkaç günle birkaç yüz gün arasında. μ (kütleçekimsel mercek yıldızının teğetsel uzay hızı -açısal-): 1 15 miliyaysaniyesi (mas) / yıl θe (Einstein Yarıçapı): mas

10 Gezegen Barındıran Bir Kütleçekim Mercek Yıldızı Gezegenin neden olduğu kütleçekimsel mercek olayının gerçekleşme süresi (tp): Gezegenin kütlesine bağlı olarak birkaç saatle birkaç gün arasında q: gezegenle onu barındıran yıldızının kütlelerinin oranı): Jüpiter-Güneş ikilisi için yaklaşık 1/1000, dolayısı ile mikromercek olayının gerçekleşme süresi yaklaşık 1 gün!. Gezegen Einstein yarıçapına ne kadar yakın ise neden olacağı parlama yüksek olacağından yakalanması da o kadar kolay! Önemli Sonuç: Denklemden de görülebileceği gibi 0.5 Mgüneş'lik bir kütleçekimsel mercek için gezegenin yıldızına uzaklığı 2.8 AB ise yakalanma olasılığı maksimumdur. (2 Mgüneş'lik bir mercek için rakam 5.6 AB'ye yükselir!). Yani kütleçekimsel mercek yöntemi daha önce gördüğünüz yöntemlerden farklı olarak yıldızına uzak gezegenleri keşfetmek konsunda daha başarılıdır!

11 Kütleçekimsel Mercek Yönteminin Avantaj ve Dezavantajları Avantajları: Son verilen denklemde de görülebileceği gibi 0.5 Mgüneş'lik bir kütleçekimsel mercek için gezegenin yıldızına uzaklığı 2.8 AB ise yakalanma olasılığı maksimumdur. (2 M güneş'lik bir mercek için rakam 5.6 AB'ye yükselir!). Yani kütleçekimsel mercek yöntemi daha önce gördüğünüz yöntemlerden farklı olarak yıldızına uzak gezegenleri keşfetmek konsunda daha başarılıdır! Bu nedenle bu yöntemle buz sınırının (ing. snow line) ötesinde gezegen keşfetmek mümkündür! Yörüngesi büyük gezegenlerin yanı sıra yıldızı olmayan, serbest dolaşan gezegenleri (ing. free floating planets) de keşfetme imkanı sağlar! Yakın gezegenlere duyarlı olmadığından diğer yöntemlerden bu yönde gelen yanlılıkların zıttı bir yanlılıkla onları tamamlar! Ne gezegeni barınıdran mercek yıldızdan ne de gezegenden doğrudan ışık almak gibi bir zorunluluk yoktur! Göremediğimiz yıldızların etrafında göremediğimiz gezegenleri arıyoruz! (Debra Fischer, 2000) Galaksi içerisinde pek çok konum ve oldukça uzak mesafelerde (1-8 kpc) gezegen keşfine olanak sağlar! Daha büyük kütleli gezegenleri (yaratacakları mercekleme etkisi daha büyük olacağından) bulmak daha kolaydır. Kütle alt limiti Ay kütlesi olarak verilir ki oldukça küçük gezegenleri bile bulmaya olanak sağladığı görülmektedir. Dezavantajları: Parlamaya neden olan hizalanma kısa sürelidir ve tamamen tesadüfen gerçekleştiği için keşif yöntemi alet bakımından (adanmış özel teleskoplar, özel geniş alan gören CCD'ler,) oldukça talepkardır. Hizalanmanın kısa süreli olması ve yıldız ve gezegenden (çoğunlukla) ışık alınamıyor oluşu cismin parametrelerinin duyarlı belirlenmesini ve barınak yıldızın uzun süreli çalışılmasını imkansız hale getirmektedir. Göremediğimiz yıldızların etrafında göremediğimiz gezegenleri arıyoruz! (Debra Fischer, 2000)

12 Kore Kütleçekimsel Mercek Teleskop Ağı (KMTN):

13 Keşfedilen İlk Gezegen: OGLE-2003-BLG-235/MOA-2003-BLG-53 Bond vd. (2007)

14

15 ~ 5.5 Myer kütleli bir Süper Dünya Beaulieu vd. (2006) MOA, μfun, RoboNet, Planet verileri (Muraki vd. 2001): ~10 MYER Çoklu (2) gezegen sistemi Gaudi vd. (2008) Gezegen tanımı gereği bu tür cisimlere kahverengi cüce altı cisimler (sub brown dwarf) diyoruz! Serbest Gezegeni Sumi vd. (2011)

16 WFIRST: Wide Field Infrared Survey Telescope (Geniş Alan - Kızılöte Araştırma Teleskobu)

17 Astrometri

18 Astrometri kütle merkezi odaklı yörüngeyi ölçer

19 Güneş'in gezegenlerle ortak kütle merkezinin hareketi (yörüngesi) 1 Mgüneş kütleli bir yıldızın (P1 = 44gün, e1 = 0.47, mp1 = 2.2 Mjüp), (P2 = 1000gün, e1 = 0.14, mp1 = 6.7 Mjüp), (P3 = 3000gün, e1 = 0.00, mp1 = 0.9 Mjüp) parametrelerine sahip üç gezegenle ortak kütle merkezinin hareketi (yörüngesi)

20 Astrometri yönteminde ölçülebilen lineer uzaklıklar değil, açısal uzaklıklardır. Ölçülen bu açısal uzaklığın değişim genliğine astrometrik sinyal adı verilir. Burada d yıldızın parsek biriminde uzaklığı, m 1 ve m2 sırasıyla yıldızın ve gezegenin kütlleleri, P yörünge dönemidir. m1 << m2 yaklaşımı uygulanırsa yıldızın uzaklığının bilinmesi durumunda gezegenin kütlesi bulunabilir! Sonuç 1. Astrometri yöntemiyle gezegen keşfi için oldukça küçük açısal uzaklık ölçümüne ihtiyaç duyulur. Sonuç 2. Yıldızın uzaklığına kuvvetle bağlı kalınmaktadır. Sonuç 3. Büyük yörünge dönemli gezegenleri keşfetmeye daha duyarlıdır. Sonuç 4. Ölçümlerde yüksek ve uzun dönemde kararlı bir duyarlılığa ihtiyaç duyulur Gerekli Astrometrik Duyarlılıklar Gezegen Dönemi d*(10 pc) d*(50 pc) Jüpiter Jüpiter Neptün Neptün Süper Dünya @ yıl 1 yıl 1 yıl 5 yıl 1yıl yaysn yaysn yaysn yaysn yaysn Süper Dünya (5 5 yıl yaysn Dünya (5 1 yıl yaysn

21 HD 33636b: Astrometriyle Gerçek Kütle HST Fine Guide Sensor Astrometrik Gözlemleri P = 2117 gün (Bean vd. 2007) HD 33636'nın dikine hız değişimi Hesaplanan kütle m2sini = 9.3 Mjüp Astrometrik Yörünge i ~3.75 m2 = 142 (+/- 11) Mjüp 2. cisim bir gezegen değil, geç M tayf türünden bir yıldız bileşen!

22 υ And: Astrometriyle Gerçek Kütle Yörünge Çözümü (McArthur vd. 2010) ups And'nın dikine hız değişimi Pb ~ 4gün.6, Pc ~ 240gün, Pb ~ 1281gün HST Fine Guidance Sensor ups And'nın Astrometrik Gözlemleri I c= 8 ic= 24 mbsini mc md 0.7 Mjüp 12 Mjüp 10 Mjüp

23 GAIA Astrometri Gözlemevi: 19 Aralık 2013'te uzaya gönderildi. Enberide 263bin, enötede 707bin km uzakta (Lissajous yörünge) Yörünge dönemi 180 gün Planlanan çalışma süresi: 5 yıl Hedef: 1 milyar cismin duyarlı konum gözlemleri Her bir cisim için 5 yıl süresince ortalama 70er ölçüm Astro: G2V tayf türünden 3m-12m yıldızlar için 5-16 μ", 15m yıldızlar için 24 μ", 20m yıldızlar için 540 μ" astrometrik duyarlılık BP/RP: Mavi ( nm) ve kırmızı ( nm) bantlarda G2V tayf türünden 3m-12m yıldızlar için ~4mmag, 18m yıldızlar için 20mmag, 20m yıldızlar için ~50mmag fotometrik duyarlılık RVS: 1 km/s (V=11m.5) and 30 km/s (V=17m.5) dikine hız duyarlılğı Astrometri yöntemiyle binlerce uzun dönemli dev gaz gezegen keşfedeceği tahmin ediliyor.

24 Doğrudan Görüntüleme Tekniği

25 Doğrudan görüntüleme göreli yörüngeyi ölçer

26 Doğrudan görüntüleme yönteminde de ölçülebilen lineer uzaklıklar değil, açısal uzaklıklardır. Ölçülen bu açısal uzaklığın değişim genliğine bu kez doğrudan görüntüleme sinyali adı verilir. Burada d yıldızın parsek biriminde uzaklığı, m1 ve m2 sırasıyla yıldızın ve gezegenin kütlleleri, a r göreli yörüngenin yarı büyük eksen uzunluğu, P ise yörünge dönemidir. m1 << m2 yaklaşımı uygulanırsa yıldızın uzaklığı bilinse bile bu kez ikinci cismin kütlesini bulamazsınız ancak sinyal de bu şekilde ikinci cisim kütlesinden bağımsız hale gelir. Sonuç 1. Doğrudan görüntüleme tekniğiyle oldukça küçük açısal ayrıklıkları ölçme imkanı vardır. Sonuç 2. Ancak problem çok parlak bir yıldızın yanındaki çok sönük olan gezegende foton toplamaktır. Sonuç 3. Bu nedenle yıldızına uzak gezegenler gözlenebilmektedir. Gerekli Ölçüm Duyarlılığı Gezegen Gezegen Gezegen @ Dönemi d*(10 pc) d*(50 pc) 1 yıl 5 yıl yıl 30 yıl 100 yıl yaysn yaysn yaysn yaysn yaysn

27 Ana Problem: Atmosferik türbülans kaynaklı sintilasyon (titreşim) Çözümlerden biri yüksek ve nemin düşük olduğu yerlere gitmek: - Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi (1250m): ~3-6 - TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (2500m): ~ La Silla Gözlemevi, Şili (2400m): ort Mauna Kea, Hawai (4205m): ort. 0.6

28 Adaptif Optik

29

30 2. Problem: Parlak yıldız problemi! Şekilde 4 ayrı fotometrik bantta (J,H,K,L) gezegenin tespit edilebilmesinin mümkün olduğu Gezegen-Yıldız parlaklık farklarının açısal ayrıklığa göre değişimi verilmiştir (Chauvin vd. 2004). Sonuç: Gezegenle yıldızın arasında 5 kadir (100 kat parlaklık) fark olması halinde dahi, gezegeni tespit edebilmek için yıldızına uzakığının gözlem yapılan fotometrik banda göre değişmekle birlikte 250 miliyaysaniyesi civarında olduğu söylenebilir. Bu oldukça büyük bir açısal ayrıklıktır ve bizi keşif için en yakın gezegen sistemleriyle sınırlar! Çözüm 1: Gezegenin ışınımının yıldızın ışınımından daha baskın olduğu dalgaboylarına gitmek! Çözüm 2: Işınım gücü daha düşük yıldızlar etrafında gezegen aramak (örn. M cüceleri!)

31 Açısal Diferansiyel Görüntüleme Angular Differential Imaging (ADI) 3. Problem: Parlak yıldız problemi - 2 Çözüm: Standart gözlemlerde CCD üzerinde yıldızlar hep aynı pozisyonlara gelir ve böylece üstüste birleştirilebilirler. Ancak ADI için teleskop gökyüzüne hep tepesi zenite gelecek şekilde yönlendirilir. Böylece olası bir gezegenin yıldıza göre gökyüzündeki pozisyonu sürekl değişir. Gece boyunca alınan tüm görüntülerin medyanı alınırsa gezegen hep aynı piksele gelmeyeceği için medyana etki etmez. Bu medyan görüntü tüm görüntülerden çıkarıldığında geriye sadece gezegen görüntüsü kalır. Gezegenin olduğu piksel konumlarını üstüste denk getirmek için görüntüler tekrar (bu kez ters yönde!) döndürülür ve tekrar medyan birleştirilir. Sonuç olabildiğince yıldız ışığından arındırılmış gezegen görüntüsüdür! Bu tekinğe ADI tekniği adı verilir.

32 A. Vega'nın çevresindeki (ortada kapatılmış disk) piksellerdeki Vega kaynaklı ışık. B. Aynı bölgenin Açısal Diferansiyel Görüntüleme sonrası görüntüsü (Marois vd. 2006) GJ 758 Yıldız Sistemi Thalmann vd. (2009)

33 Disk Karasızlığıyla Oluşmuş Olabilecek Büyük Kütleli ve Yıldızından Uzak (sıcaklığın düşük olduğu diskin dış bölgelerindeki) Gezegenlere Örnekler Tamamı doğrudan görüntüleme yöntemiyle keşfedilmiştir.

34 B9 Tayf Türünden Bir Yıldız: κ And AB

35 GPI (Gemini Planet Imager) 51 Eri b gezegenin yörünge hareketi GPI'nın etrafında gezegen tespit edebieceği yıldızlar için Gezegen-Yıldız parlaklık farklarının açısal ayrıklığa göre değişimi grafiği (Wahhaj vd. 2013)

36 Zamanlama Tekniği

37 Geçiş/Tutulma Zamanlaması Değişimi Yöntemi Transit/Eclipse Timing Variations (TTV, ETV) Nedenleri: 1) Gezegen-gezegen etkileşmeleri nedeniyle yörüngenin tedirgin olması 2) Kütle çekim kaynaklı tedirginlik etikleri nedeniyle eksen dönmesi 3) Işık-zaman etkisi Gözlendiği Sistemler: 1) Çoklu Gezegen Sistemleri 2) Doğal Uydular 3) Çift Yıldız Gezegenleri

38 İlk TTV Keşfi: Kepler-9 Sistemi Holman vd. (2010) 2:1 Rezonans Pb = gün Pc = gün

39 KOI-142 Bu durumda geçişin süresi de değişebilir Geçiş Süresi Değişimi (ing. Transit Duration Variation, TDV) gözlenir! 2:1 Rezonans Pb = gün Pc = gün Mazeh vd. (2013), Nesvorny vd. (2013)

40 Kepler - 16b. Doyle vd. (2011) NASA Ames Research Center / Kepler Mission

41 Kepler 16'da Rossiter-McLaughlin Etkisi

42 Geçiş / Tutulma Zamanı Değişim Nedenleri* 1 Eksen Dönmesi Nedenleri: 1) Sisteme bağlı diğer cisimlerin kütle çekim etkisi kaynaklı tedirginlik etkileri 2) Dönme ve iç yapı kaynaklı olarak küresel simetriden uzaklaşma sonucu dört kutuplu (quadrupole) moment değişimi 3) Görelilik etkileri (Merkür için 100 yılda 43 kadar küçük bir etki) Yukarıda verilen sıra bir gezegen sistemi için aynı zamanda neden oldukları eksen dönmesi büyüklüğü için bir önem sırasıdır. Dışmerkezliliği olan sistemlerde küçük kütleli gezegenin (ya da yoldaş yıldız bileşenin) yörüngesi de uzayda zamanla döner. Bu görselde eksen dönmesi adı verilen bu etki görselleştirme için abartılı olarak gösterilmektedir. Özellikle gezegen sistemlerinde yörünge dış merkezliliği çok daha a, eksen dönmesi hareketi çok daha küçüktür ve yavaş gerçekleşir! wikipedia *Not: Burada çift yıldız sistemlerinde korunumlu / korunumsuz kütle transferi ve kütle kaybı kaynaklı seküler (tek düze) dönem değişimleri dersin merkezinde gezegen sistemleri olduğu gerekçesiyle değerlendirilmemiştir.

43 Geçiş / Tutulma Zamanı Değişim Nedenleri 1 Eksen Dönmesi Kaynaklı Geçiş / Tutulma Zamanlaması Değişimleri Yörünge Geometrisi Bakış doğrultusu Işık Eğrisi Eksen Dönmesi Kaynaklı Tutulma Zamanları Değişimi

44 Geçiş / Tutulma Zamanı Değişim Nedenleri 1 Eksen Dönmesi Kaynaklı Geçiş / Tutulma Zamanlaması Değişimleri Söz konusu bir gezegen sistemi olduğu vakit 2. minimumu (örtme) gözlemek düşük ışık değişimi genliği nedeniyle oldukça güçtür. Bu durumda sadece 1. minimum değişimi gözlenir. V526 Sgr Çift Yıldız Sisteminin Eksen Dönmesi Kaynaklı Dönem Değişimi (Wolf & Zejda 2005) KOI-928 Sistemine Bağlı Bir Gezegen Kaynaklı Dönem Değişimi (Steffen vd. 2011)

45 Geçiş / Tutulma Zamanı Değişim Nedenleri 2 Işık Zaman Etkisi Kaynaklı Geçiş / Tutulma Zamanlaması Değişimleri M1 M2 sistemini gözlediğinizi ve bu sistemin de gözleyemediğiniz bir M3 kütlesi ile ortak kütle merkezi etrafında yörünge hareketi yaptığını düşünün. Yukarıdaki konumdayken gözlediğniz bir minimum zamanın (örtme ya da geçiş) zamanı t1 olsun. Sonuç gözlenen (O: observed) ve hesaplanan (C: calculated) minimum zamanlar arasında zamanla düzenli olarak değişen bir farktır (O-C). Bu fark size gözledğiniz sisteme kütle çekim etkisi ile bağlı üçüncü bir cismin (M3) olabileceğini söylemektedir. Yörünge hareketi nedeniyle gözlediğiniz sistem sizden bir miktar uzaklaşıyor olsun. Bu sırada gözleyeceğiniz bir geçiş ya da tutulmanın zamanı (t2) ışık hızı sonlu olduğundan t1'e göre daha geç olacaktır! Bu şekilde gözlediğiniz M1 M2 sisteminin, gözleyemediğiniz M3 nedeniyle minimum zamanları düzenli değişir. Bu değişimden M3'ün varlığını tespit edebliirsiniz! e3 dış merkezliliğinde, ω3 açısıyla yönelmiş bir yörüngeye sahip 3. bir cismin neden olacağı genliği ALTE olan ışık zaman etkisi kaynaklı bir O-C değişiminin ifadesi yukarıdaki şekilde Irwin (1959) ve Mayer (1990) tarafından verilmiştir.

46 Çeşitli ω ve e değerleri için O-C değişimi

47 NSVS sisteminde m3 sini = 6.7 Mjüp kütleli gezegen adayı kaynaklı O-C değişimi (Hinse vd. 2014) HW Vir sisteminde m3 sini = 12 Mjüp (içteki) ve m3 sini = 14 Mjüp (içteki) kütleli iki gezegen adayı kaynaklı O-C değişimi. Bu iki değişimin üstüne bindiği kütle aktarımı kaynaklı parabolik değişim konumuz dışıdır. (Horner vd. 2013) Şekillerden de açıkça görülebileceği gibi zamanlama yöntemiyle gezegen keşfi için 1) örtme / tutulma zamanlarını büyük bir hassasiyetle (saniye mertebesinde) belirlemeye, 2) uzun zamana mümkün olduğunca eşit şekilde yayılmış, sık gözlem noktalarına ihityaç duyulmaktadır.

48 Geçiş / Tutulma Zamanı Değişim Nedenleri 3 Manyetik Etkinlik Kaynaklı Geçiş / Tutulma Zamanlaması Değişimleri Applegate kuramına (1992) göre kuvveti değişken manyetik etkinliğin yıldızın dönme hızında neden olduğu zamanla değişim, açısal momentumun korunumu gereği çoklu sistemlerde yörünge dönemlerine de yansır ve yörünge dönemi değişir. Yörünge döneminin, manyetik etkinlik kaynaklı olduğu için onun gibi çevrimsel olan bu değişimi sistemde gözlenen geçiş / tutulma zamanlarının da çevrimsel olarak daha geç ve daha erken gözlenmesine neden olur. RZ Cas'ın manyetik etkinlik kaynaklı O-C değişimi (Golovin & Pavlenko 2005) Manyetik etkinlik kaynaklı O-C değişimleri ilave cisim(le)rin yaratacağı değişimlerden farkl olarak katı birer döneme sahip olmayıp çevrimsel ve daha kaotiktirler. Ayrıca bu değişimlere ışık şiddeti, renk ve (tayfsal ve fotometrik) manyetik etkinlik belirteçlerinin değişimleri de eşlik eder. Dolayısı ile bu değişimlerin takip edilebileceği gözlemlerin varlığında ilave cisim(ler)in yaratabileceği O-C değişimlerinden ayırdedilebilmeleri de mümkündür.

49 Zamanlama Yöntemi: Çift Yıldız Gezegenleri Eğer bir çift (ya da çoklu) yıldız sisteminde tutulma (çift sistem yıldızlarının bakış doğrultusuna göre birinin diğerinin önünden geçmesi nedeniyle sistemden alınan toplam ışıkta azalmanın gözlendiği zamanlar) zamanları düzenli olarak değişiyor ve bu değişim diğer senaryolarla açıklanamıyorsa sistemde gözlenemeyen bir başka bileşen daha olduğu düşünülür. Sisteme bağlı üçüncü bir bileşenin varlığı aslında iki etkiye aynı anda yol açar. 1. Işık-Zaman Etkisi 1. minimum zamanının değişim genliği 1. Üçüncü Cismin Kütle Çekim Etkisi 2. minimum zamanının değişim genliği Her iki etkinin ölçeği ve örtme/örtülme (tutulma) zamanı değişimlerini hangisinin domine edeceği çift sistemin bileşenlerinin birbirine yakınlığına, her üç cismin kütlelerine ve 3. cismin, çift sisteme yakınlığına bağlıdır. Kepler-16 sisteminde domine eden faktör yakın üçüncü cismin (Kepler-16b gezegeninin) kütle çekim etkisi iken diğer pek çok çift yıldız-gezegen sisteminde domine eden faktör ışık-zaman etkisidir.

50 CM Dra b m3sin i = 1.5 (+/- 0.5) MJüp Deeg vd. (2008) m3sin i = 8.3 Mjüp Beuermann vd HW Vir b, c m3sin i = 19.2 (+/- 0.2) Mjüp m4sin i = 8.5 (+/- 0.4) MJüp Lee vd. (2009)

51 Ödev 5. Adaptif Optik ve Doğrudan Görüntüleme Teslim Tarihi: 11 Aralık Cuma 13:30 1) Casus uyduların kolunuzdaki saati okuyabilecek kadar ileri teknolojiye sahip oldukları sıklıkla iddia edilir. Böyle bir cihazın olabildiğince büyük bir ayna çapına sahip teleskoba sahip olması beklenir. Uzaya günümüz teknolojisiyle gönderilebilecek en büyük teleskobun 3 m çapa sahip olduğunu, olabilecek en yakın yörüngede bulunduğunu (r = 800 km) ve Dünya atmosferinin izin verdiği en kısa dalgaboyunda (λ = 320 nm) gözlem yapabildiğini varsayarak ulaşabileceği ayırma gücünü (θ) hesaplayınız. Sizce böyle bir casus uydu kolunuzdaki saati okuyabilir mi? 2) Yıldızından 8x109 m uzaktaki bir sıcak Jüpiter (R = km) yıldızından aldığı ışığın %10'unu yansıtıyor (a = 0.10) Yıldızdan Dünya'ya gezegenden ulaşan ışığın yıldızdan ulaşan ışığa oranı nedir? (Gezegenin kendi ışınımının olmadığını varsayınız) 3) Bizden 9.27 parsek uzaklıkta bir yıldızdan 3.12 yaysaniyesi uzaklıkta bir gezegen görüntülediğinizi düşünün. Gezegenin yörüngesini tam karşıdan (i = 0) görüntülediğinizi ve yörüngesinin çembersel olduğunu varsayacak olursanız gezegenin yıldızına uzaklığı Astronomi Birimi cinsinden nedir? 4) 2.2 parsek uzaklıktaki bir yıldızı gözlerken yanında sönük bir cisimden W / m2 kadar bir ışınım aldığınızı farkediyorsunuz. Bir gezegen olan bu cismin ışınım gücü nedir?

52 Kaynaklar Bean, J. L., vd., 2007, The Mass of the Candidate Exoplanet Companion to HD from Hubble Space Telescope Astrometry and HighPrecision Radial Velocities, The Astronomical Journal, 134, 749 Bennett, D.P., 2009, Detection of Extrasolar Planets by Gravitational Microlensing, arxiv: v1 Bennett, D.B. vd, 2010, Masses and Orbital Constraints for the OGLE-2006-BLG-109Lb,c Jupiter/Saturn Analog Planetary System, The Astrophysical Journal, 713, Beualieu, J.P. vd. 2006, Discovery of a cool planet of 5.5 Earth masses through gravitational microlensing, Nature, 439, 437 Beuermann, K. vd, 2010, Two planets orbiting the recently formed post-common envelope binary NN Serpentis, Astronomy & Astrophysics, 521L, 60 Bond, I.A. vd., 2004, OGLE 2003-BLG-235/MOA 2003-BLG-53: A Planetary Microlensing Event, The Astrophysical Journal, 606, L155L158 Chauvin G., vd., 2004, A giant planet candidate near a young brown dwarf. Direct VLT/NACO observations using IR wavefront sensing, Astronomy & Astrophysics, 425, L29 Deeg, H.J., vd., 2008, Extrasolar planet detection by binary stellar eclipse timing: evidence for a third body around CM Draconis, Astronomy & Astrophysics, 480, 563 Doyle, L.R., vd., 2011, Kepler-16: A Transiting Circumbinary Planet, Science, 333, 1602 Gaudi, S. vd. 2008, Discovery of a Jupiter/Saturn Analog with Gravitational Microlensing, "Introduction to Microlensing", in Proceedings of the Manchester Microlensing Conference Golovin, A.V., Pavlenko, E.P., 2005, On The question of the Behavior of O-C Residuals of the Active Algol-Like Binary RZ Cassiopeiae, he Journal of the American Association of Variable Star Observers, 34, 46 Hinse, T.C., vd., 2014, evisiting the proposed circumbinary multiplanet system NSVS , Monthly Notices of The Royal Astronomical Society, 438, 307

53 Kaynaklar Horner, J., vd., 2012, A dynamical analysis of the proposed circumbinary HW Virginis planetary system, Monthly Notices of The Royal Astronomical Society, 427, 2812 Janczak, J. vd., 2010, Sub-Saturn Planet MOA-2008-BLG-310Lb: Likely to be in the Galactic Bulge, The Astrophysical Journal, 711, Kalas, P., vd., 2008, Optical Images of an Exosolar Planet 25 Light-Years from Earth, Science, 322, 1345 Lagrange, A.M., vd., 2010, A Giant Planet Imaged in the Disk of the Young Star β Pictoris, Science, 329, 57 Lee, J.-W., vd., 2009, The ddb+m Eclipsing System HW Virginis And Its Circumbinary Planets, The Astronomical Journal, 137, 3181 Marois, C. vd., 2006, Angular Differential Imaging: A Powerful High-Contrast Imaging Technique, The Astrophysical Journal, 641, 556 Mazeh, T., vd. 2013, Transit Timing Observations from Kepler. VIII. Catalog of Transit Timing Measurements of the First Twelve Quarters, The Astrophysical Journal Supplement, 208, 16 McArthur, B.E., 2010, New Observational Constraints on the υ Andromedae System with Data from the Hubble Space Telescope and Hobby-Eberly Telescope, The Astrophysical Journal, 715, 1203 Nesvornỳ, D., vd., 2013, KOI-142, The King of Transit Variations, is a Pair of Planets near the 2:1 Resonance, The Astrophysical Journal, 777, 3 Steffen, J.H., vd., 2011, The architecture of the hierarchical triple star KOI 928 from eclipse timing variations seen in Kepler photometry, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 417, 31 Sumi, T., 2011, Unbound or distant planetary mass population detected by gravitational microlensing, Nature, 453, Vahhaj, Z., vd., 2013, The Gemini Planet-finding Campaign: The Frequency Of Giant Planets around Debris Disk Stars, The Astrophysical Journal, 773, 179 Wolf, M., Zejda, M., 2005, Apsidal motion in southern eccentric eclipsing binaries: V539 Ara, GG Lup, V526 Sgr and AO Vel, Astronomy and Astrophysics, 437, 545

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler Çoklu Sistemlerin Dinamiği Birinci birbirini gezegen gezegen Yaklaşım (Kepleryan yörünge yaklaşımı): Gezegenler görmüyor ve her bir gezegenin

Detaylı

Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri. F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi

Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri. F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi Öte-Gezegenli Yıldızlar Bulunan yaklaşık 2000. Beklenen milyonlarca! Hubble Science Briefing

Detaylı

ÖTEGEZEGEN ARAŞTIRMALARINDA ZAMAN DUYARLILIĞI

ÖTEGEZEGEN ARAŞTIRMALARINDA ZAMAN DUYARLILIĞI 20. ULUSAL ASTRONOMİ KONGRESİ 2016 5 9 Eylül 2016, ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ERZURUM ÖTEGEZEGEN ARAŞTIRMALARINDA ZAMAN DUYARLILIĞI EKREM MURAT ESMER, ÖZGÜR BAŞTÜRK, SELİM OSMAN SELAM ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMĐ ÇĐFT YILDIZLAR

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMĐ ÇĐFT YILDIZLAR AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMĐ ÇĐFT YILDIZLAR jhfdssjf Yıldızlar, yıldızlar arası gaz ve toz bulutlarından gruplar halinde oluşurlar. Bu gruplardaki yıldızlar bazen çift veya çoklu olarak meydana gelirler.

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 8 : Ötegezegen Araştırmalarında Ulaşılan Sonuçlar

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 8 : Ötegezegen Araştırmalarında Ulaşılan Sonuçlar AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 8 : Ötegezegen Araştırmalarında Ulaşılan Sonuçlar Güncel Keşif Sayıları: 1. Geçiş Yöntemi: 2. Dikine Hız Yöntemi: 3. Doğrudan Görüntüleme: 4. Kütleçekimsel Mercek:

Detaylı

ÇĐFT YILDIZLAR. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

ÇĐFT YILDIZLAR. Serdar Evren Astronomiye Giriş II ÇĐFT YILDIZLAR Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 ÇĐFT YILDIZLARIN BULUNUŞU Çift yıldız terimi ilk defa Claudius Ptolemy tarafından υ1 ve υ2 Sagittarii yıldızları için kullanılmıştır. Açısal ayrıklığı

Detaylı

Yıldızların uzaklıkları ve uzay hareketleri Zeki Aslan

Yıldızların uzaklıkları ve uzay hareketleri Zeki Aslan Yıldızların uzaklıkları ve uzay hareketleri Zeki Aslan Çıplak gözle ya da teleskopla yıldızlara ve diğer gök cisimlerine bakarak onların gerçek parlaklıklarını ve gerçek büyüklüklerini algılayamayız. Nesnenin

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar SU Lise Yaz Okulu Samanyolu ve Diğer Gökadalar Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimi al1nda dengeli, milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde görürüz.

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 5 : Dikine Hız Yöntemi

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 5 : Dikine Hız Yöntemi AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 5 : Dikine Hız Yöntemi Dikine Hız Yöntemi http://zingale.github.io/astro_animations/ Yıldızın Bu Hareketini Gökyüzündeki Konum Değişiminden Belirleyebilir Miyiz?

Detaylı

Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi

Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi Dr. Cenk KAYHAN Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri İSTEK Belde Okulları Bilim Merkezi 6 Eylül 2018 İçerik Gezegen Keşifleri Titreşim gösteren yıldızlar

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 3 : Kepler Denklemlerinden Ötegezegen Keşiflerine

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 3 : Kepler Denklemlerinden Ötegezegen Keşiflerine AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 3 : Kepler Denklemlerinden Ötegezegen Keşiflerine Kepler 1. Yasa (1609) Gezegenler, Güneş'in etrafında eliptik yörüngeler üzerinde dolanırlar! Aphel: enöte Perihel:

Detaylı

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın;

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; H-R DİYAGRAMI Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; Etkin Sıcaklığı Renk ölçeği Tayf Türü Işınım sınıfı Toplam ışınım gücü Mutlak parlaklığı Yüzey çekim ivmesi Uzaklığı

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 08 1. KONU: TAYFSAL GÖZLEM 1 2. İÇERİK Doppler Etkisi Kirchhoff Yasaları Karacisim Işınımı

Detaylı

Şekil 1: Güneş ve yüzeyindeki lekeler. Şekil 2: Uydumuz Ay ve kraterleri.

Şekil 1: Güneş ve yüzeyindeki lekeler. Şekil 2: Uydumuz Ay ve kraterleri. Güneş ile birlikte etrafında dolanan gezegenler ve uydular, günümüzden yaklaşık 4.5 milyar yıl önce, gökadamız Samanyolu nun sarmal kollarındaki gaz ve toz bulutlarından oluşmuştur. Oluşan bu gezegenlerden

Detaylı

YILDIZLARIN HAREKETLERİ

YILDIZLARIN HAREKETLERİ Öz Hareket Gezegenlerden ayırdetmek için sabit olarak isimlendirdiğimiz yıldızlar da gerçekte hareketlidirler. Bu, çeşitli yollarla anlaşılır. Bir yıldızın ve sı iki veya üç farklı tarihte çok dikkatle

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 6 : Geçiş Yöntemi

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 6 : Geçiş Yöntemi AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 6 : Geçiş Yöntemi Geçiş Yöntemi HD 209458 Charbonneau vd. 2000 Geçiş Gözlemlerinden Hangi Bilgileri Elde Edebiliriz? Diyelim ki B bandında gözlem yapyor olalım

Detaylı

- 1 - ŞUBAT KAMPI SINAVI-2000-I. Grup. 1. İçi dolu homojen R yarıçaplı bir top yatay bir eksen etrafında 0 açısal hızı R

- 1 - ŞUBAT KAMPI SINAVI-2000-I. Grup. 1. İçi dolu homojen R yarıçaplı bir top yatay bir eksen etrafında 0 açısal hızı R - - ŞUBT KMPI SINVI--I. Grup. İçi dolu omojen yarıçaplı bir top yatay bir eksen etrafında açısal ızı ile döndürülüyor e topun en alt noktası zeminden yükseklikte iken serbest bırakılıyor. Top zeminden

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI Gökadalar kütle çekimi ile birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz ve toz, plazma ve karanlık maddeden oluşan düzeneklerdir. Gökadaların barındırdığı birkaç milyon cüce

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız? Astronomların en büyük hayallerinden biri Dünya mıza benzer bir gezegen keşfetmektir. SETI Projesi 1971 yılında SETI

Detaylı

Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır.

Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır. Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır. Güneş Sistemi Nasıl Oluştu? Güneş Lekeleri Güneş lekeleri, manyetik alan düzensizliği

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 03 1. KONU: TELESKOPLAR 2. İÇERİK Optik türlerine göre teleskoplar Düzenek türlerine göre

Detaylı

IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU,

IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU, IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU, Umut A.Yıldız Ewine van Dishoeck, Lars Kristensen Universiteit Leiden Leiden Gözlemevi Türkiye'de IR Astronomisi ve Doğu Anadolu Gözlemevi Erzurum, Türkiye, Nisan 2, 2011

Detaylı

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur.

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. DEV GEZEGENLER DEV GEZEGENLER Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. Bunlar sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleridir. Bunların kütle ve yarıçapları yersel

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Karanlık Madde

SU Lise Yaz Okulu. Karanlık Madde SU Lise Yaz Okulu Karanlık Madde Gökadamızın kütle dağılımı Diskteki yıldızlar merkez etra0nda Kepler yörüngelerinde dolaş9kları için gökada diskinin Kütlesi yıldızların hareke< incelenerek bulunabilir.

Detaylı

NGC 5474 galaksisinde bulunan bir AXK nın optik karşılığı ve çevresinin araştırılması

NGC 5474 galaksisinde bulunan bir AXK nın optik karşılığı ve çevresinin araştırılması NGC 5474 galaksisinde bulunan bir AXK nın optik karşılığı ve çevresinin araştırılması ŞENAY AVDAN 1,2, Hasan AVDAN 1,2, Aysun AKYÜZ 1,2, Nazım AKSAKER 2,3, Alexander VINOKUROV 4, Sergei FABRIKA 4 1 Çukurova

Detaylı

Algol Türü TX UMa, R CMa ve RW Per'in Dönem Analizi

Algol Türü TX UMa, R CMa ve RW Per'in Dönem Analizi 9. Ulusal Astronomi Kongresi, 5-7 Eylül 1994. ODTÜ-Fizik Bölümü, ANKARA (POSTER) Algol Türü TX UMa, R CMa ve RW Per'in Dönem Analizi Selim SELAM ve Osman DEMİRCAN A.Ü. Gözlemevi, Fen Fakültesi, 06100,

Detaylı

3 Kasım 2013 Hibrit Güneş Tutulması

3 Kasım 2013 Hibrit Güneş Tutulması 3 Kasım 2013 Hibrit Güneş Tutulması 3 Kasım 2013 Pazar günü bir hibrit Güneş tutulmasına şahitlik edeceğiz. Hibrit tutulmalar, Dünya nın bazı bölümlerinde tam, bazı bölümlerinde halkalı, bazı bölümlerinde

Detaylı

4.1 denklemine yakından bakalım. Tanımdan α = dω/dt olduğu bilinmektedir (ω açısal hız). O hâlde eğer cisme etki eden tork sıfır ise;

4.1 denklemine yakından bakalım. Tanımdan α = dω/dt olduğu bilinmektedir (ω açısal hız). O hâlde eğer cisme etki eden tork sıfır ise; Deney No : M3 Deneyin Adı : EYLEMSİZLİK MOMENTİ VE AÇISAL İVMELENME Deneyin Amacı : Dönme hareketinde eylemsizlik momentinin ne demek olduğunu ve nelere bağlı olduğunu deneysel olarak gözlemlemek. Teorik

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 0 : Giriş ve Tanıtım

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 0 : Giriş ve Tanıtım AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 0 : Giriş ve Tanıtım Dersin Amacı Bu seçmeli derste modern gökbilimin en popüler konularından biri olan ötegezegenler hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Evrende Neler Var? Astronomi: Evrende Neler Var? İnsan Evren in Merkezinde Değildir. Astrofizik: Yıldızlar Nasıl Işıyor? Doğa Yasaları Her Yerde Aynıdır. Gözümüzün derinlik

Detaylı

AST202 Astronomi II. Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU

AST202 Astronomi II. Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU AST202 Astronomi II Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU 10. Konu Yıldızların Uzaydaki Hareketleri Öz Hareket Gezegenlerden ayırdetmek için sabit olarak isimlendirdiğimiz yıldızlar da gerçekte hareketlidirler.

Detaylı

AB Dor un Çoklu Dalgaboyu Gözlemleri

AB Dor un Çoklu Dalgaboyu Gözlemleri AB Dor un Çoklu Dalgaboyu Gözlemleri Erkan, N; Slee, O B; Budding, E; Johnston Hollitt, M Özet Bu çalışmada kapsamında AB Dor manyetik aktif çoklu yıldız dizgesi, Kasım 2006 ve Ocak 2007 tarihlerinde Avustralya

Detaylı

ÖRTEN ÇİFT YILDIZLARIN ETRAFINDA GÖRÜNMEYEN YILDIZLAR ve GEZEGENLER Osman Demircan. 16-17 Haziran 2014 Ötegezegenler ve Yaşam

ÖRTEN ÇİFT YILDIZLARIN ETRAFINDA GÖRÜNMEYEN YILDIZLAR ve GEZEGENLER Osman Demircan. 16-17 Haziran 2014 Ötegezegenler ve Yaşam ÖRTEN ÇİFT YILDIZLARIN ETRAFINDA GÖRÜNMEYEN YILDIZLAR ve GEZEGENLER Osman Demircan 16-17 Haziran 2014 1 Çift Yıldızlar ve diskler Minimum zamanları Görünmeyen bileşen yıldızlar Ötegezegenler 16-17 Haziran

Detaylı

A. Dört kat fazla. B. üç kat daha az. C. Aynı. D. 1/2 kadar.

A. Dört kat fazla. B. üç kat daha az. C. Aynı. D. 1/2 kadar. Q12.1 Ayın ağırlığı dünyanın ağırlığının 1/81 i kadardır. Buna göre ayın dünyaya uyguladığı kütleçekim ile dünyanın aya uyguladığı kütleçekim kuvvetini karşılaştırınız. A. Dünyanın uyguladığı kütleçekim

Detaylı

Yıldızların Uzaklıkları

Yıldızların Uzaklıkları Yıldızların uzaklıkları ile trigonometrik paralaksları arasındaki bağıntıyı biliyoruz. (Trigonometrik paralaksı,yer-güneş arasındaki ortalama uzaklığı, yani Bir Astronomik Birimi:AB yıldızdan gören açı

Detaylı

Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenler

Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenler Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenler Çeviren: Ümit Fuat Özyar www.astronomidiyari.com ĐÇĐNDEKĐLER Giriş 3 1 Đlk Keşifler 5 2 Keşif Yöntemleri 7 Doğrudan gözlem 7 Görüntüleme 7 Dolaylı keşif 7 Dikine Hız

Detaylı

ÖTE-GEZEGEN BARINDAN WASP-12 YILDIZININ TAYFSAL ANALİZİ

ÖTE-GEZEGEN BARINDAN WASP-12 YILDIZININ TAYFSAL ANALİZİ ÖTE-GEZEGEN BARINDAN WASP-12 YILDIZININ TAYFSAL ANALİZİ Aslı ELMASLI AKÇAR 1 1 Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Tandoğan, Ankara (eposta: elmasli@ankara.edu.tr) Özet:

Detaylı

EVREN DE YALNIZ MIYIZ?

EVREN DE YALNIZ MIYIZ? 1. Gezegeni olan diğer yıldızlar Popüler Bilim Dergisi, sayı 136, syf. 32 (2005) Doç. Dr. Berahitdin Albayrak ve Araş. Gör. Aslı Elmaslı Ankara Üniversitesi Gözlemevi 06857 Ahlatlıbel-Ankara albayrak@astro1.science.ankara.edu.tr

Detaylı

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde)

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi Boston, The Museum of Science tan uyarlanmıştır. Gezegen Evi 'Evrendeki Vaha' Gösterimi İçin Öğrenci Etkinliği (6. ve daha

Detaylı

Toplam

Toplam Gerçek basittir ama basit görülmez. Blaise Pascal Ad Soyad: Okul: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Toplam /6 /7 /12 /10 /11 /8 /10 /12 /10 /14 /100 SINAV KURALLARI 1) Sınav toplam 5 sayfadan oluşmaktadır, lütfen sınava

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 11 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 11 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 11 Çözümler 15 Mayıs 2002 Problem 11.1 Tek yarıkta kırınım. (Giancoli 36-9.) (a) Bir tek yarığın genişliğini iki katına çıkarırsanız, elektrik

Detaylı

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Bölüm 5: Hareket Yasaları(Özet) Önceki bölümde hareketin temel kavramları olan yerdeğiştirme, hız ve ivme tanımlanmıştır. Bu bölümde ise hareketli cisimlerin farklı hareketlerine sebep olan etkilerin hareketi

Detaylı

KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ

KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ Asuman GÜLTEKĠN İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü,3119 Üniversite asumang@istanbul.edu.tr

Detaylı

Gökyüzünü İzlerken Kullandığımız Gözlem Araçları

Gökyüzünü İzlerken Kullandığımız Gözlem Araçları Gökyüzünü İzlerken Kullandığımız Gözlem Araçları Gökcisimlerinden elde edilen tek kaynak IŞIKTIR Atmosferimizi pencereye benzetip gökcisimlerinden gelen ışığın yoluna dev etmesini inceleyelim Bilinen

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı 17 Ocak 2013 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 11:00 Bitiş Saati: 12:40 Toplam Süre: 100 Dakika Lütfen adınızı ve

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 0 : Giriş ve Tanıtım

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 0 : Giriş ve Tanıtım AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 0 : Giriş ve Tanıtım Dersin Amacı Bu seçmeli derste modern gökbilimin en popüler konularından biri olan ötegezegenler hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Detaylı

GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ

GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ Mehmet TANRIVER Erciyes Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü mtanriver@erciyes.edu.tr

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 4 : Dikine Hız Yöntemi

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 4 : Dikine Hız Yöntemi AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 4 : Dikine Hız Yöntemi Dikine Hız Yöntemi http://zingale.github.io/astro_animations/ Yıldızın Bu Hareketini Gökyüzündeki Konum Değişiminden Belirleyebilir Miyiz?

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi. Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL

V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi. Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL Kimyasal Tuhaf (Peküler) Yıldızlar Sıradışı metal bollukları Genellikle sıcak, anakol yıldızlarıdır.

Detaylı

04 Kasım 2010 TÜBİTAK ikince kademe seviyesinde Deneme Sınavı (Prof.Dr.Ventsislav Dimitrov)

04 Kasım 2010 TÜBİTAK ikince kademe seviyesinde Deneme Sınavı (Prof.Dr.Ventsislav Dimitrov) 04 Kasım 010 TÜBİTAK ikince kademe seviyesinde Deneme Sınavı (Prof.Dr.Ventsislav Dimitrov) Soru 1. Şamandıra. Genç ama yetenekli fizikçi Ali bir yaz boyunca, Karabulak köyünde misafirdi. Bir gün isimi

Detaylı

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar v hızıyla hareket eden m kütleli bir parçacığın doğrusal momentumu kütle ve hızın çarpımına eşittir; p = mv Momentum vektörel bir niceliktir, yönü hız vektörü

Detaylı

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com KUTUP IŞINIMI AURORA www.astrofotograf.com Kutup ışıkları, ya da aurora, genellikle kutup bölgelerinde görülen bir gece ışımasıdır. Aurora, gökyüzündeki doğal ışık görüntüleridir. Genelde gece görülen

Detaylı

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur.

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur. 5 ve Uzay Test Çözmüleri Test 'in Çözümleri 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur.. Gezegenlerin Güneş'e olan uzaklıkları sırasıyla; Merkür, Venüs,, Mars, Jupiter, Sütarn, Uranıs ve

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği -Fizik I 2013-2014 Dönme Hareketinin Dinamiği Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 İçerik Vektörel Çarpım ve Tork Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi Bir Parçacığın Açısal Momentumu Dönen Katı Cismin

Detaylı

Kadri Yakut 08.03.2012

Kadri Yakut 08.03.2012 Kadri Yakut 08.03.2012 TEŞEKKÜR Lisans Kara Delikler Eser İş (2009-2010) Büyük Kütleli Kara Delikler Birses Debir (2010-2011) Astrofiziksel Kara Deliklerin Kütlelerinin Belirlenmesi Orhan Erece (2010-2011)

Detaylı

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi GÜNEŞİMİZ Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Genel Özellikleri Çapı ~ 700000 km Yer in çapının 109 katı Kütlesi: 1.99x10 33 gram Yer in kütlesinin 333000 katı Gaz yapılıdır (Ort. yoğunluk = 1.4 g/cm

Detaylı

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ Sabit kabul edilen bir noktaya göre bir cismin konumundaki değişikliğe hareket denir. Bu sabit noktaya referans noktası denir. Fizikte hareket üçe ayrılır Ötelenme Hareketi:

Detaylı

Yıldızımız GÜNEŞ. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Yıldızımız GÜNEŞ. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Yıldızımız GÜNEŞ Serdar Evren Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü e-konferans: 13 Nisan 2016 Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilime Yolculuk Projesi Amaterasu, Japon Güneş Tanrıçası Arinna,

Detaylı

TrES-3 b ÖTEGEZEGENĠNĠN GEÇĠġ GÖZLEMĠ

TrES-3 b ÖTEGEZEGENĠNĠN GEÇĠġ GÖZLEMĠ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul TrES-3 b ÖTEGEZEGENĠNĠN GEÇĠġ GÖZLEMĠ Gözde SARAL, Ġ. Ethem DERMAN Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü,06100, Tandoğan,

Detaylı

Samanyolu ve Gökadalar. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi

Samanyolu ve Gökadalar. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Samanyolu ve Gökadalar Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimialtında milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde

Detaylı

Yakın Galaksilerde Aşırı parlak X-ışın Kaynaklarının Optik Bölgede İncelenmesi

Yakın Galaksilerde Aşırı parlak X-ışın Kaynaklarının Optik Bölgede İncelenmesi Yakın Galaksilerde Aşırı parlak X-ışın Kaynaklarının Optik Bölgede İncelenmesi ŞENAY AVDAN 1,2, Hasan AVDAN 1,2, Aysun AKYÜZ 1,2, Şölen BALMAN 3, Nazım AKSAKER 2,4, İnci AKKAYA ORALHAN 5, Alexander VINOKUROV

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 3 : Pulsar Gezegenleri

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 3 : Pulsar Gezegenleri AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 3 : Pulsar Gezegenleri Etrafında Gezegen Olabileceğini Hiç Aklınıza Getirmeyeceğiniz Yıldız? Nötron Yıldızları: Evrende bildiğimiz en yoğun (3.7 5.9 x 107 kg/m3

Detaylı

Türkiye de ve Dünya da Gözlemevleri ve Teleskoplar. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

Türkiye de ve Dünya da Gözlemevleri ve Teleskoplar. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Türkiye de ve Dünya da Gözlemevleri ve Teleskoplar Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Bize en yakın yıldız Güneş: 150 milyon km. Uzay mekiklerinin hızı: 28000 km/saat 223 günde Güneş e gidilebilir

Detaylı

AST404 Gözlemsel Astronomi Yıldızların Uzaklıkları 1. Trigonometrik Paralaks 2. Tayfsal Paralaks Trigonometrik Paralaks Trigonometrik Paralaks tan π = gözlemcilerin arasındaki uzaklık / köprünün uzunluğu

Detaylı

GÖKYÜZÜ GÖZLEM TEKNİKLERİ EMRAH KALEMCİ

GÖKYÜZÜ GÖZLEM TEKNİKLERİ EMRAH KALEMCİ GÖKYÜZÜ GÖZLEM TEKNİKLERİ EMRAH KALEMCİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ Giriş Uzaydaki cisimleri nasıl algılarız Elektromanyetik tayf ve atmosfer Yer gözlemleri Gözle görünür (optik) bölge Radyo bölgesi Uzay gözlemleri

Detaylı

TELESKOPLAR. Bölüm 4. Serdar Evren

TELESKOPLAR. Bölüm 4. Serdar Evren TELESKOPLAR Bölüm 4 Serdar Evren Teleskop: Elektromanyetik ışığı toplayan en önemli alet Teleskoplar, gökcisimlerinin görünürdeki parlaklıklarını ve açısal boyutlarını arttırır. Galileo Galilei, teleskobu

Detaylı

Gökyüzünde Hareket (II)

Gökyüzünde Hareket (II) Gökyüzünde Hareket (II) M. Atakan Gürkan, Sabancı Üniversitesi Galileo Öğretmen Eğitim Programı, Eylül 2013, İTÜ Bilim Merkezi Birinci Kısmın Özeti Dünya'nın hareketi 1) Kendi çevresinde değişmeyen bir

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 02 1. KONU: KOORDİNAT SİSTEMLERİ 2. İÇERİK Küresel Koordinat Sistemleri Coğrafi Koordinat

Detaylı

NGC 225 KÜMESİNİN CCD UBVRI FOTOMETRİK GÖZLEMLERİ

NGC 225 KÜMESİNİN CCD UBVRI FOTOMETRİK GÖZLEMLERİ NGC 225 KÜMESİNİN CCD UBVRI FOTOMETRİK GÖZLEMLERİ Z. Funda BOSTANCI 1, Tansel AK 2, Tolga GÜVER 1, Selçuk BİLİR 2, Serap AK 2, Talar YONTAN 2, Zeki EKER 3 1 Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri

Detaylı

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz Uzay Ne Kadar Soğuk? Uzay ne kadar soğuk, veya ne kadar sıcak? Öncelikle belirtelim; uzay, büyük oranda boş bir ortamdır. Öyle ki, uzayda 1 metreküplük bir hacimde çoğu zaman birkaç tane atom, molekül

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı 13 Ocak 2011 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 13:00 Bitiş Saati: 14:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı ve

Detaylı

Kütle merkezi. Şekil 1.1. Bileşenleri ortak kütle merkezi etrafında dolanan bir çift yıldız

Kütle merkezi. Şekil 1.1. Bileşenleri ortak kütle merkezi etrafında dolanan bir çift yıldız 1. ÇİFT YILDIZLAR Çift yıldızlar, çekimsel kuvvetlerle birbirine bağlı olan ve ortak bir kütle merkezi etrafında Kepler yasalarına göre yörünge hareketi yapan en az iki yıldızdan oluşan sistemlerdir. Bileşenleri

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.)

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) Her sorunun doğru cevabı 5 puandır. Süre 1 ders saatidir. 02.01.2013 ÇARŞAMBA 1. Güneş sisteminde

Detaylı

Teleskop: gökyüzüne açılan kapı

Teleskop: gökyüzüne açılan kapı Teleskop: gökyüzüne açılan kapı Teleskop sözcüğü, uzak anlamına gelen tele ve uzağa bakmak anlamına gelen skopein Yunanca sözcüklerinden oluşmuştur. En basit tanımıyla teleskop, gözlerimizle göremeyeceğimiz

Detaylı

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Fiz 1011 - Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği: Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi Açısal ve Doğrusal Nicelikler Dönme Enerjisi Eylemsizlik

Detaylı

Türkiye de Astronomi, Astrofizik ve Uzay Bilimleri Çalışmalarının Bugünü ve Geleceği

Türkiye de Astronomi, Astrofizik ve Uzay Bilimleri Çalışmalarının Bugünü ve Geleceği Türkiye de Astronomi, Astrofizik ve Uzay Bilimleri Çalışmalarının Bugünü ve Geleceği İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 14-15 Mayıs 2008 A.Talat SAYGAÇ Türkiye de

Detaylı

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine Türkçe Özet Doğayı araştırmamız çevremizde gördüklerimizle başlar. Onların yapı taşlarını merak ederiz ve biyoloji ile kimyada olduğu gibi mümkün olduğunca küçük ölçeklere inmeye çalışırız. Ancak bu araştırmanın

Detaylı

Ötegezegen geçiş ışık eğrilerinin WinFitter ile analizi

Ötegezegen geçiş ışık eğrilerinin WinFitter ile analizi Ötegezegen geçiş ışık eğrilerinin WinFitter ile analizi A. Erdem, E. Budding, M.D. Rhodes, Ç. Püsküllü, F. Soydugan, E. Soydugan, M. Tüysüz, O. Demircan WinFitter yazılımı, ILOT (ya da diğer adıyla CURVEFIT)

Detaylı

ALÇAK YER YÖRÜNGESİ NDEKİ YAPAY UYDU ve UZAY ÇÖPLERİNİN, YER TABANLI OPTİK SİSTEMLERLE, YÖRÜNGELERİNİN ÇÖZÜMLENMESİ

ALÇAK YER YÖRÜNGESİ NDEKİ YAPAY UYDU ve UZAY ÇÖPLERİNİN, YER TABANLI OPTİK SİSTEMLERLE, YÖRÜNGELERİNİN ÇÖZÜMLENMESİ ALÇAK YER YÖRÜNGESİ NDEKİ YAPAY UYDU ve UZAY ÇÖPLERİNİN, YER TABANLI OPTİK SİSTEMLERLE, YÖRÜNGELERİNİN ÇÖZÜMLENMESİ Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Hazırlayan: Seda AYDIN DURU Danışman:

Detaylı

Bölüm 5. Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri

Bölüm 5. Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri Bölüm 5 Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri Bir gezegenin gökyüzündeki hareketi: Gezegenin yörünge hareketine Yer in yörünge hareketine Yer e olan uzaklığına Güneş e olan uzaklığına bağlıdır. Sonuçlar

Detaylı

Güneş Sistemi. Prof. Dr. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Güneş Sistemi. Prof. Dr. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Güneş Sistemi Prof. Dr. Serdar Evren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Güneş Sistemi Nerede? Gökadamız: Samanyolu Güneş Güneş sistemi nasıl oluştu? Güneş Sisteminin Üyeleri

Detaylı

Işık k nedir? Onu kullanarak. bilgi edinebiliriz?

Işık k nedir? Onu kullanarak. bilgi edinebiliriz? IŞIK IK (ELEKTROMANYETİK K IŞINIM) I INIM) Işık k nedir? Onu kullanarak yıldızlar hakkında nasıl bilgi edinebiliriz? Özellikler... Parlaklık Uzaklık Sıcaklık Kimyasal yapı Kütle / yarıçap ap Uzay hareketi

Detaylı

UAK Ulusal Astronomi Kongresi Erzurum 5-9 Eylül TÜRKSAT Gözlemevinde Gerçekleştirilen GEO Kuşak Uydu Gözlem Faaliyetleri

UAK Ulusal Astronomi Kongresi Erzurum 5-9 Eylül TÜRKSAT Gözlemevinde Gerçekleştirilen GEO Kuşak Uydu Gözlem Faaliyetleri UAK-2016 20. Ulusal Astronomi Kongresi Erzurum 5-9 Eylül 2016 TÜRKSAT Gözlemevinde Gerçekleştirilen GEO Kuşak Uydu Gözlem Faaliyetleri SUNUM İÇERİĞİ Türksat Gözlemevi Uzay Trafiği Türksat Uyduları GEO

Detaylı

Şekil 6.1 Basit sarkaç

Şekil 6.1 Basit sarkaç Deney No : M5 Deney Adı : BASİT SARKAÇ Deneyin Amacı yer çekimi ivmesinin belirlenmesi Teorik Bilgi : Sabit bir noktadan iple sarkıtılan bir cisim basit sarkaç olarak isimlendirilir. : Basit sarkaçta uzunluk

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ MUTLAK GENEL DÜZLEMSEL HAREKET: Genel düzlemsel hareket yapan bir karı cisim öteleme ve dönme hareketini eşzamanlı yapar. Eğer cisim ince bir levha olarak gösterilirse,

Detaylı

ÇOKLU SĠSTEM KZ PAV IN DÖNEM ANALĠZĠ VE ASTROMETRĠK ÇÖZÜMÜ

ÇOKLU SĠSTEM KZ PAV IN DÖNEM ANALĠZĠ VE ASTROMETRĠK ÇÖZÜMÜ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul ÇOKLU SĠSTEM KZ PAV IN DÖNEM ANALĠZĠ VE ASTROMETRĠK ÇÖZÜMÜ Derya SÜRGĠT 1,, Ahmet ERDEM 1, ve Edwin BUDDĠNG 1,,3 1 ÇOMÜ Astrofizik Araş. ve Uyg. Merkezi

Detaylı

KROMOSFERĠK AKTĠF ÇĠFT YILDIZ SV Cam ın YÖRÜNGE DÖNEMĠ ANALĠZĠ

KROMOSFERĠK AKTĠF ÇĠFT YILDIZ SV Cam ın YÖRÜNGE DÖNEMĠ ANALĠZĠ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul KROOSFERĠK AKTĠF ÇĠFT YILDIZ SV Cam ın YÖRÜNGE DÖNEĠ ANALĠZĠ Fahri ALĠÇAVUġ 1,2, Ahmet ERDE 1,2 1 Çanakkale Onsekiz art Üniversitesi, Astrofizik Araştırma

Detaylı

Fizik 203. Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün

Fizik 203. Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün Fizik 203 Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com Kepler Yasaları Güneş sistemindeki

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II GÖKADAMIZ SAMANYOLU Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu Samanyolu nun açık ve Ay sız bir gecede gökyüzünde görülen çok sayıda yıldızdan oluşmuş bir bant yapı olduğu 17. yüzyılın başından

Detaylı

Bölüm 9. Yer Benzeri Gezegenler

Bölüm 9. Yer Benzeri Gezegenler Bölüm 9 Yer Benzeri Gezegenler Yer Benzeri Gezegenlerin Boyutları Đç ç Gezegenler Ülker Venüs Merkür Merkür ve Venüs batı çevreninde ve en büyük uzanımlarında (29 Mart 2004) Gezegen görüntüleri için NASA

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ( 4.5.6.7.8. Sınıflar) Yaz Okulu Kodu: YO/ASTRO Tarih: 22 Haziran 10 Temmuz 2015 Süre: 3 Hafta Saat: 10:00-16:00 Ücret: 1100 TL Kontenjan: 25 Yer: İstanbul Üniversitesi Beyazıt

Detaylı

Bölüm 6. Güneş Sisteminin

Bölüm 6. Güneş Sisteminin Bölüm 6 Güneş Sisteminin Oluşumu Gezegenbilim (Planetology) Gezegenler, uydular, asteroidler ve kuyrukluyıldızlar arasındaki benzerlikleri ve farkları araştırarak, güneş sistemimizi bir bütün olarak anlamamızı

Detaylı

FIZ Uygulama Vektörler

FIZ Uygulama Vektörler Vektörler Problem 1 - Serway 61/75 Bir dikdörtgenler prizmasının boyutları şekildeki gibi a=10,0 cm, b=20,0 cm ve c=15,0 cm dir. a) Yüz köşegen vektörü R 1 nedir? b) Cisim köşegen vektörü R 2 nedir? c)

Detaylı

Popüler Bilim Dergisi, sayı 148, syf. 38 (2006) Gökyüzünün Gizemli Ziyaretçileri: Kuyrukluyıldızlar

Popüler Bilim Dergisi, sayı 148, syf. 38 (2006) Gökyüzünün Gizemli Ziyaretçileri: Kuyrukluyıldızlar Popüler Bilim Dergisi, sayı 148, syf. 38 (2006) Gökyüzünün Gizemli Ziyaretçileri: Kuyrukluyıldızlar Doç. Dr. Berahitdin Albayrak, Araş. Gör. Aslı Elmaslı Ankara Üniversitesi Rasathanesi, 06837, Ahlatlıbel,

Detaylı

Modern Tekniklerle Gözlemevi Yerleşkesi Yer Seçimi Çalışmaları

Modern Tekniklerle Gözlemevi Yerleşkesi Yer Seçimi Çalışmaları Üniversitesi Modern Tekniklerle Gözlemevi Yerleşkesi Yer Seçimi Çalışmaları Tansel AK İstanbul Üiversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Üniversitesi Teleskop Çapı? Gözlem Yöntemi? Dalgaboyu?

Detaylı

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ ÖĞRENME ALANI : DÜNYA VE EVREN ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ A GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM (5 SAAT) 1 Uzay ve Evren 2 Gök Cismi 3 Yıldızlar 4 Güneş 5 Takım Yıldızlar 6 Kuyruklu Yıldızlar

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 3 : Pulsar Gezegenleri

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 3 : Pulsar Gezegenleri AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 3 : Pulsar Gezegenleri Etrafında Gezegen Olabileceğini Hiç Aklınıza Getirmeyeceğiniz Yıldız? Nötron Yıldızları: Evrende bildiğimiz en yoğun (3.7 5.9 x 107 kg/m3

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 4. Bölüm Kopernik Devrimi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 4. Bölüm Kopernik Devrimi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 4. Bölüm Kopernik Devrimi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. Kopernik Devrimi Güneş sisteminin merkezinde Güneş

Detaylı