Topoğrafya. Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Topoğrafya. Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN"

Transkript

1 Topoğrafya Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

2 1. Bölüm: Haritacılıkta Pafta Bölümlemesi

3 3 PAFTA NEDİR? Belirli ölçekteki büyük harita, plan veya modeli oluşturan ayrı parçalardan her birine pafta denir. PAFTA BÖLÜMLEMESİ Yeryüzünün tümünün ya da bir bölgesinin haritaları yapılırken, ölçeğe bağlı kalarak tüm harita bölgesinin bir paftada göstermek çoğu kez olanaksızdır. Bu nedenle haritası yapılacak bölgenin paftalara ayrılması gerekir. Paftalara ayırma ise rasgele değil, belli bir sisteme göre yapılır. Böyle bir sistem pafta bölümlemesi ya da pafta indeksi olarak adlandırılır. Pafta boyutları ölçeğe göre belirlenen sabit enlem ve boylam farkları olarak alınır. Pafta boyutları enlem ve boylam farkı olarak küre yüzeyinde sabittir. Harita düzleminde pafta boyutları, projeksiyon türüne göre ve yerdeki konuma bağlı olarak farklı boyutlarda olur

4 Pafta bölümlemesini iki sınıfta ele almak mümkündür. Bunlar: 1) Uluslararası pafta bölümlemesi 2) Ulusal pafta bölümlemesi

5 1) ULUSLARARASI PAFTA BÖLÜMLEMESİ 1/ / arası ölçekli paftalar, uluslararası pafta bölümlemesine göre hazırlanır. Uluslararası pafta bölümlemesinde;coğrafi GRİD BÖLGESİ esas alınır. * 1 coğrafi grid bölgesi, ekvatorun 8 lik K ve G paralelleri ile 6 lik B ve D meridyenleri arasında kalan 6 x 8 boyutlu bir coğrafi bölgeyi temsil eder.

6 1 coğrafi grid bölgesinin B - D doğrultuda ikiye bölünmesi ile Dünya Paftası" adı verilen 1/ ölçekli (6 x 4 boyutlu) paftalar hazırlanır. 1/ ölçekli paftaların da dörde bölünmesi ile de 1/ ölçekli (3 x 2 boyutlu) paftalar üretilir. Örneğin; uluslararası pafta bölümlemesine göre Türkiye, 1/ ölçekli haritada 18 adet pafta bölümlemesine sahiptir.

7 2) ULUSAL PAFTA BÖLÜMLEMESİ 1/ 'den daha büyük ölçekli harita paftalarının (1/ , 1/50.000, 1/25.000, 1/ ve 1/5.000) hazırlanması ise ulusal pafta sistemine göre gerçekleştirilir. Ulusal pafta bölümlemesinde; - UTM (Universal Transverse Mercator) -UPS (Universal Polar Stereographic) projeksiyonları kullanılır.

8

9 9 1/ lik Paftalar 1/ lik Paftalar

10 10 Pafta Bölümlemesi 1/ lik paftalar 1/ lik paftalar

11 Türkiye Pafta Bölümlemesi

12 12 Türkiye Pafta Bölümlemesi

13 13 Türkiye Pafta Bölümlemesi

14 KONUM BELİRLEMEYE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR Herhangi bir noktanın yatay ve düşey konumu tanımlamak için kullanılan doğrusal ve açısal verilere Koordinat adı verilir. Koordinatlar kullanılarak çizilen çizgi ve işaretlerden oluşan şebekeye ise Koordinat Sistemi denir.

15 KOORDİNAT BELİRLEME SİSTEMLERİ 1) Düzlem Üzerinde 2) Yer Üzerinde * Düzlem Koordinat Sistemi a) Kutupsal (Polar) b) Dik (Kartezyen) Küre kabul edilirse Yer in şekline bağlı olarak Elipsoit kabul edilirse Coğrafi Koordinat Sistemi Datum Sistemi a) UTM b) UPS c) WGRS 84

16 DATUM (Referans Yüzey) KOORDİNAT SİSTEMLERİ Geoid kendine ait bir takım zorluklara sahip olduğu için geoid üzerinde konum belirleme yapılması imkansızdır. Böylesine bir yüzey üzerindeki herhangi bir noktanın yatay ve düşey konumunun belirlenmesi ise ancak geoidi karşılayan matematiksel şeklin (modelin) belirlenmesi ile gerçekleşebilir. Yerin şeklini karşılayan matematiksel model olarak ise ELİPSOİD kabul edilmektedir. Bu durumda referans alınan yüzeye Datum (Jeodezik datum), datuma göre koordinat belirlemek için kullanılan sisteme ise Datum Koordinat Sistemi adı verilir. Datum koordinat sisteminde enlem boylam ( ) ve yükselti (m) kullanılır.

17 DATUM SİSTEMLERİ Şu an için dünyada en fazla kullanılan datum sistemi, UTM dir. Türkiye, 1/ / arası ölçekli haritaların çiziminde UTM kullanmaktadır. Çok geniş yüzölçümüne sahip sahaların, planlar üzerine en az deformasyon ile aktarılabilmesi için o sahanın dilim (zon) adı verilen şeritlere bölünmesi gerekmektedir. Değişik derecede dilimlemelere sahip datumlar vardır. Örneğin; UTM 6 şar derecelik dilimlemelere sahipken Geofer 15 er derecelik dilimlere sahiptir. 1) UTM (Universal Transverse Mercator) DATUM SİSTEMİ II. Dünya Savaşı ndan sonra 1946 yılında özellikle Nato üyesi devletler ortak bir projeksiyon çizim yöntemi belirlemeye çalışmışlardır. Çalışmalar sonucunda Gauss - Kruger Projeksiyonu seçilmiştir. Daha sonra yapılan çalışmalar ile bu projeksiyon geliştirilmiş ve UTM Projeksiyonu adını almıştır. UTM Projeksiyonu; Yer küresinin bir meridyene teğet olan silindire izdüşümüdür. Başlangıç alınan meridyenden uzaklaştıkça bozulmalar artar.

18 UTM projeksiyonu; 84 K - 80 G enlemleri arasında kalan sahanın başlangıç alınan merdiyenden başlamak üzere B - D yönünde 6 şar derecelik 60 adet düşey dilimlere (zonlara), başlangıç yüzeyi ekvator olmak üzere ekvatordan itibaren de K - G yönünde 8 er derecelik 20 adet yatay dilimlere bölünmesi ile oluşturulmuştur. 84 K - 80 G enlemleri dışında kalan sahalar için UPS (Kutupsal Grid Sistemi) Koordinat Sistemi" kullanılmaktadır. Ekvatorun 8 lik K ve G paralelleri ile 6 lik B ve D meridyenleri arasında kalan yatay ve düşey mesafelerin oluşturduğu 6 x 8 boyutlu alana Coğrafi Grid Bölgesi" adı verilir. Grid bölgeleri çok geniş alanları kapsadığı için, bunlar metrelik karelere taksim edilmiş ve harflendirilmiştir. Sırası ile ekvatorun K ine doğru N, P, Q, R, S, T, U, V, W, X; G ine doğru M, L, K, J, H, G, F, E, D, C olarak harflendirilir. Referans enlemi ekvator olup, uzunluk birimi metre dir.

19 Türkiye, 26º-45º doğu boylamlar ile grid tabanlı UTM koordinat sisteminde zonlar (S, T grid bölgesi) içinde kalmaktadır. Türkiye üzerinden 3 lik 7 dilim ve 6 lik 4 dilim geçmektedir.

20

21

22 2) UPS KOORDİNAT SİSTEMİ UPS (Universal Polar Stereographic) UTM grid sisteminin 84 kuzey, 80 güney enlemleri ile kutup noktaları arasında kalan sahalar için adapte edilmiş şeklidir.

23 UPS KOORDİNAT SİSTEMİ

24 3) WGRS (G730 / G873) KOORDİNAT SİSTEMİ WGRS (World Geographic Reference System) Coğrafi koordinat sisteminden üretilmiştir. Belirli noktaları içeren, birim coğrafik bir alanı tarif eder. WGRS de dünya yüzeyi enlem ve boylamlardan oluşan, sistematik düzendeki dörtgenlere bölünmüştür. Başlangıç noktası 180 meridyenidir. 15 boylam derecesi genişliğindeki 24 adet zon doğu yönünde 360 devam ederek 180 meridyenine geri döner. Bu zonlar 180 meridyeninde "A" harfi ile başlar ve "Z" harfi ile biter. "I" ve "O" harfleri kullanılmaz.

25 Güney kutup noktasından başlayıp kuzey kutup noktasına kadar devam eden ve her biri 15 enlem derecesi olan 12 bant bulunur. Bu bantlar da güney kutup noktasında "A harfi ile başlayıp, M harfi ile tamamlanır. Deniz ve hava haritaları başta olmak üzere, özellikle 1/ ve küçük ölçekli haritaların yapımında yaygın olarak kullanılır. benzeri

26 WGRS (World Geographic Reference System), coğrafi koordinat sisteminden üretilmiştir.

27 2. Bölüm: Arazide Dik İnme Çıkma Araçları ve Kullanılması

28 28 Arazide Dik İnme Çıkma Araçları ve Kullanılması Arazide dik inme ve çıkma işlemlerinin önemi oldukça büyüktür. Arazi üzerinde doğruların belirtilmesi, noktaların işaretlenmesi için işaret kazıklarının çakılması, uzunlukların ölçülmesi ve vaziyet planlarının çıkarılmasında muhtelif dik inme ve çıkma araçları kullanılmaktadır. Bu araçları en basit olandan başlamak üzere sıralayacak olursak; 1. Çelik şerit metre ve iple dik inme ve çıkma 2. Ölçme lataları ile dik inme ve çıkma 3. Tahta ve basit arazi gönyeleri ile dik inme ve çıkma 4. Diyopterli mimari gönyelerle dik inme ve çıkma 5. Aynalı mimari gönyelerle dik inme ve çıkma 6. Prizmalı mimari gönyelerle dik inme ve çıkma

29 29 Çelik şerit Metre ve İple Dik İnme ve Çıkma Ölçme ekibinin elinde sadece bir çelik metre veya ipin olması yeterlidir. Bir MN doğrusuna dışarıdaki P noktasından dik inmek için P noktası merkez kabulü ile MN doğrusu Üzerinde pergel yayı gibi bir yay çizilir. Bu yayın MN doğrusunu kestiği AB noktalarının tam orta noktası C bulunarak P noktası ile birleştirilirse MN doğrusu üzerine P noktasından dik inilmiş olur.

30 30 Çelik şerit Metre ve İple Dik İnme ve Çıkma Bir MN doğrusuna üzerindeki bir C noktasından dik çıkmak içinde Şekilde görüldüğü gibi MN doğrusu üzerinde tespit edilen C noktasının iki tarafından yine pergel yayı gibi eşit olacak şekilde iki nokta alınır. A ve B noktaları AC veya CB arasının yaklaşık iki katı olacak şekilde şerit metre veya iple bir ucu A ve B noktalar merkez kabul edilerek daire yaylan çizilir. Kesiştikleri yerde ise P noktası tespit edilir. Böylece bulunan P noktasına MN doğrusu üzerindeki C noktasından dik çıkılmış olur. Ancak bu araçları gelişmiş araçlar varsa pek kullanmamak gereklidir.

31 31 Çelik şerit Metre ve İple Dik İnme ve Çıkma Dikme doğrultusunda engel bulunması halinde ise işlem şu şekilde yapılır. Dik inilmesi istenen noktanın uzakta olması veya dikme doğrultusunun bir engel vasıtası ile kapalı olması durumunda da dikme ayağı bulunabilmektedir.

32 32 Çelik şerit Metre ve İple Dik İnme ve Çıkma Şekilde görüldüğü gibi dışarıdaki bir P noktasından MN doğrusuna dik inmek için doğru üzerinde A,B noktaları engel arada kalacak şekilde işaretlenir. ABP üçgeni oluşturulur. Üçgenin a,b,c kenarları ölçülür. Üçgenin P köşesinden indirilen bir dik, bu üçgeni PAC ve PBC dik üçgenlerine ve C kenarında m,n gibi iki kısma ayırır. Her iki dik üçgende ortak olan PC dik kenarı vasıtasıyla;

33 33 Çelik şerit Metre ve İple Dik İnme ve Çıkma Bulunan fark kadar B noktasından itibaren ölçülür ve geri kalan mesafenin ortası işaretlenirse C dikme ayağının yeri bulunur.

34 34 Ölçme Lataları ile Dik İnme ve Çıkma Ölçme lataları ile dik inme ve çıkma usulü genelde pratikte 3, 4, 5 usulü olarak bilinmektedir. Pisagor teoremine dayanmaktadır = 5 2 bağıntısı yazılabilir. Bu bağıntıdan faydalanarak bir MN doğru üzerindeki P noktasından dik çıkmak için önce MN doğrusu üzerindeki P noktasından MN doğrultusu üzerinde sağda veya solda (gerekli olan yönde) 3 m'iik bir uzunluk ölçülür, işaretlenir. Sonra P noktasını merkez kabul ederek 4 m'lik bir ölçü aleti (lata) ile çizilen yayla, önce işaretlenerek bulunan A noktası merkez kabul edilerek 5 m'lik bir yayın kesiştikleri yer B noktası bulunur. Jalonlanır veya kazıklanır. Böylece MN doğrusuna P noktasından dik çıkılmış olur. ABP dik üçgeni de meydana gelmiş olur.

35 35 Tahtadan Yapılmış Basit Arazi Gönyeleri ile Dik Çıkma Bu araç her yerde herkes tarafından kolayca uygulanabilecek türden yapılmış bir arazi gönyesidir. Şekilde görüldüğü gibi bir plançete tahtası veya kare şeklinde de olabilen bir tahta alınır ve kenarlarının ortasından birbirine dik iki doğru çizilir ve kenarlarının orta noktalarına karşılık olarak şekilde ince tel çivi çakılır. Hazırlanan bu tabla sehpa üç ayağı gibi hazırlanmış ayak üzerine monte edilir.

36 36 Tahtadan Yapılmış Basit Arazi Gönyeleri ile Dik Çıkma Hazırlanan bu gönye ile dik çıkmak için gönyenin hazırlanan AB veya CD doğrusu şekilde de görüldüğü MN doğrusu ile aynı doğrultuda olacak şekilde P noktası üzerine yerleştirilir. Gönyenin diğer doğrultusundan bakılarak E noktasına bir işaret jalonu dikilirse MN doğrusuna üzerindeki P noktasından dik çıkmış olur. Bunları gelişmiş araçlar varsa pek kullanmamak gereklidir.

37 37 Tahtadan Yapılmış Basit Arazi Gönyeleri ile Dik Çıkma Ahşap gönyelerin bir de L şeklinde olanları vardır. Bunların boyutları da 60 cm ve 80 cm dir. Daha büyük olanları mevcuttur.

38 38 Diyopterli Mimari Gönyelerle Dik İnme ve Çıkma Kullanma alanında genellikle bu gönyeler silindir, kesik koni veya sekizgen şeklinde pirinçten imal edilmiş, içindeki karşılıklı yarıkları birbirini görecek şekilde boş olarak yapılmış araçlardır. Genellikle 50 grad (45 ) açı yapan ve doğrultuyu bulmakta kullanılan yarıkları da mevcuttur. Kesik koni veya silindir şeklinde olanlarında karşılıklı iki yarık bulunur. Resimlerde 50 veya 45 yi gören yarıklar da mevcuttur. Yarıkların alt ve üst uçlarında şekillerde de görüldüğü gibi hedefin rahat görülmesini sağlayan delikler bulunur. Geniş açılmış yarıkların ortasında hedefi iyi görebilmek için kıl bulunur.

39 39 Diyopterli Mimari Gönyelerle Dik İnme ve Çıkma Bu gönyelerle dik çıkmak İçin, doğrunun dik çıkılacak noktası P üzerine düşey olacak şekilde düzgünce yerleştirilir. İstenilen doğrultunun bir noktası görülünceye kadar mimarı gönye döndürülür M,N görülünce sabit bırakılır. Sonra buna dik olan yarıklardan, bakılır üçüncü nokta A noktası üzerindeki jalon görülünce işlem tamamlanır. Böylece MN doğrusu üzerinden dik çıkılmış olur.

40 40 Diyopterli Mimari Gönyelerle Dik İnme ve Çıkma Dik inmek içinde mimarı gönyenin birbirine dik olan gözlem düzlemlerinden birisi, dik inilecek doğru üzerinde hareket ettirilerek, diğerinden dik inilecek nokta izlenir, görüldüğü an döndürme durdurulur. Durdurulan yerdeki noktaya (A) dışarıdaki noktadan (P) dik inilmiş olur. Bu işlem birçok gözlemi gerektireceğinden fazla zaman alır. Onun için pek tercih edilmez. Aynalı veya prizmalı gönyeler bu işlerde daha Çok tercih edilmektedir.

41 41 Aynalı Mimari Gönyelerle Dik İnme ve Dik Çıkma Aynalı gönyelerin kullanılmasında yansıma kanunlarından faydalanılır. Bu gönyeler birbirlerine 50g açı ile birleşen, pirinçten yapılmış, iki düz aynanın bir muhafaza (kabin) içerisine yerleştirilmesi ile elde edilmiş bir dik inme ve çıkma aracıdır. Pirinç muhafazanın bir tarafı açık olarak yapılmıştır. Perspektif Şekilde görüldüğü gibidir. Aynalı gönyenin çalışma prensibi şu şekildedir.

42 42 Aynalı Mimari Gönyelerle Dik İnme ve Dik Çıkma

43 43 Aynalı Mimari Gönyelerle Dik İnme ve Dik Çıkma Aynalı gönye ile dik inilmesinde MN doğrusuna P noktasından dik inmek için C dik ayağının sağında veya solunda MN üzerinde bir D noktası işaretlenir ve aynalı gönyede D ve N noktaları aynı güzergâhta üst üstte çakıştığı zaman gönye MN doğrusu üzerinde olduğu anlaşılır. Daha sonrada P noktasındaki jalon çıplak gözle pencereden bakıldığında D,P deki jalonlarla çakıştığı zaman MN doğrusuna P noktasından dik inilmiş olur.

44 44 Aynalı Mimari Gönyelerle Dik İnme ve Dik Çıkma Aynalı gönye ile dik çıkılmasında ise MN doğrusu üzerindeki bir C noktasından dik çıkılmak istendiğinde C noktasına getirilen aynalı gönyede M ve N deki jalonlar üst üste çakışacaktır. Dışarıdaki P noktasını bulmak için elinde jalon bulunan yardımcı personel operatörün işareti ile sağa sola hareket ettirilerek MN üzerindeki jalonlarla P noktasını arayan jaloncunun jalonu üçü çakıştığı zaman P noktasının yeri tespit edilmiş olur. Böylece MN doğrusundan P noktasına dik çıkılmış olur.

45 45 Aynalı Mimari Gönyelerle Dik İnme ve Dik Çıkma Gerektiğinde aynalı gönyeyi kontrol edebiliriz. Kontrol için bir doğru üzerinde AB ve CD gibi dört nokta alınır. Aralarına AB'den ve CD'den faydalanarak E noktasından indirilen dikmelerin ayağı aynı noktaya (F) gelmelidir. Aksi durumda F 1, F 2 mesafesi gönyenin hatasının iki katını verecektir. F ı, F 2 'nin ortası olan F ayağı gerçek dikin indirildiği noktadır. Aleti bu şekilde kontrol ettikten sonra F noktası üzerine durularak E noktasındaki jalonla A,B noktalarındaki jalonlar üst üste çakışıncaya kadar fi açısı ayar vidaları ile değiştirilir ve aynı işlem tekrarlanarak kontrol sağlanır.

46 46 Prizmalı Mimari Gönye ile Dik İnme ve Dik Çıkma Arazide dik inme ve dik çıkma işlerinin uygulamasında en çok kullanılan aletlerden biri prizmalardır. Bu araçlarda kırılma kanunları esasına dayanarak çalışır. Gelen ışın yolu ile yansıyarak çıkan ışın yolu birbirini dik olarak keser. Prizmalar yapılış şekillerine göre beşe ayrılmaktadır. Tek üçgen prizma Çift üçgen prizma Beşgen prizma Çift beşgen prizma Wollaston prizma

47 47 Tek Üçgen Prizma Üçgen prizmalar ikizkenar dik üçgenlerden oluşur. Dik köşenin karşısındaki kenar sırlanıp ayna şekline getirilmiştir. Doğrultuyu oluşturan jalon görüntüsü prizmaya A noktasından kırılarak girer. B noktasına gelen ışından bir kısmı kırılarak dışarı çıktığı halde, büyük bir kısmı, ışının kenarla dar açı yapması neticesinde aynalı yüzeydeki C noktasından yansıyıp D noktasından kırılarak dışarı çıkar. Gelen ışınla çıkan ışın birbirini dik keser. Yalnız ışınların kesişme yeri şekilde de görüldüğü gibi prizma dışındadır.

48 48 Tek Üçgen Prizma Bu bakımdan ölçümü fazla hassas olmaz. Ayrıca ışın kaybı nedeniyle bazen de insanı aldatan görüntüler oluşur. Aldatıcı görüntüler genellikle dik köşeye yakın olur. Işınlar prizma içine dik köşeye yakın girmeli, çıkarken de dar köşeye yakın çıkmalıdır. Bunun aksi dikliği sağlamayacaktır. Tek üçgen prizmalarla dik inme ve çıkma işleminde doğrultunun bir jalonu görüleceğinden yanılma payı olur. Doğrultu jalonu prizmalara istenildiği gibi görüldükten sonra hedefe bakılarak hedefteki jalonla üst üste getirildiğinden işlem tamamlanır.

49 49 Tek Beşgen Prizma Dörtkenarlı bir prizmanın sivri kenarı küçültülerek beş kenarlı hale getirilir. Beş kenarlı prizmanın iki dik kenarı hariç diğer kenarları sırlanarak ışığın yansımasını sağlayacak ayna haline getirilmiştir. Prizmaya A noktasından giren jalona ait kırılarak prizma içine girer Işın B noktasına gelerek normali ile yaptığı açı kadar yansıyarak C noktasına ulaşır. Buradan da normali ile yaptığı açı kadar yansıyarak D noktasından kırılarak dışarı çıkar. Bu noktadan bakıldığında jalonun görüntüsü karşıda görülür. Tek beşgen prizma yalnız pek kullanılmaz. Genellikle çift beşgen prizma olarak kullanılır. Prizmalarda en kullanışlısı ve pratik olanı çift beşgen prizmalardır.

50 50 Çift Üçgen Prizma İki üçgen prizmanın üst üste yerleştirilmesi ile elde edilen alete çift üçgen prizma denir. Tek prizmalarda en önemli eksiklik, doğruyu oluşturan iki noktanın sadece bir noktası görülmekte diğer nokta ise görülmemektedir. Bu ise prizma ile doğrultuya girme hassasiyetini azaltmaktadır. Bundan dolayı çift prizmalar geliştirilmiştir. Çift prizmaların görüntülerinde hem sağ nokta hem sol noktadaki jalonlar bulunmaktadır. Sağ ve sol jalonlar üst üste görüldüğü zaman, prizmaya asılı olan şakul doğru üzerindedir. Bundan sonraki işlem hedefteki jalonu bu görüntülerle üst üste getirmektir.

51 51 Çift Beşgen Prizma İki beşgen prizmanın üst üste yerleştirilmesi ile elde edilen alete çift beşgen prizma denir. Çift prizmaların görüntülerinde hem sağ nokta hem sol noktadaki jalonlar bulunmaktadır. Sağ ve sol jalonlar üst üste görüldüğü zaman, prizmaya asılı olan şakul doğru üzerindedir. Bundan sonraki işlem hedefteki jalonu bu görüntülerle üst üste getirmektir.

52 52 Prizmalarla Doğrultuya Girme ve Hedefteki Jalonu Merkezleme Çift prizmalarla dik çıkmak için önce doğru Üzerinden çıkılacak noktanın doğru üzerinde olup olmadığı prizma ile kontrol edilir. Prizma ile noktanın kontrolü, şakul noktayı gösterdiğinde prizmanın alt ve üst görüntüleri üst üste geliyorsa nokta doğrultudadır. Eğer doğrultuyu oluşturan jalonların görüntüsü üst üste gelmemişse bu takdirde prizma ileri ve geri hareket ettirilerek jalonlar üst üste getirilir.

53 53 Prizmalarla Doğrultuya Girme ve Hedefteki Jalonu Merkezleme Bundan sonra hedefe bakılarak üçüncü jalon iki jalonla üst üste getirilir. Üst üste getirmede izlenen yol, prizma, nokta üzerinde iken hedefteki jalon, sağa veya sola doğru hareket ettirilir. Bu takdirde görüntüdeki iki jalon ile hedefteki jalon üst üste geldiğinde dik çıkılmış olur. Dik inmede ise prizmayla önce doğrultuya girilir. İki jalon alt ve üst prizmada üst üste görüldüklerinden doğrultuya girilmiştir. Daha sonra dik inilecek noktaya bakılarak bu noktadaki jalon pencereden gözlenerek prizma sağa ve sola hareket ettirilerek doğrultu jalonlarıyla üst üste getirildiğinden prizmanın şakülü yere bırakılır. Bu işlemler bütün çift prizmalar için geçerlidir.

54 54 Çelik Şerit veya Latalarla Eğimin Bulunması: Eğimli bir arazide, eğimin belirlenmesi gereken noktalarda su terazisi ile veya tecrübeli kişilerin gözlem yoluyla çelik şerit veya latalar yatay tutularak, şakul yardımıyla bir dik üçgen oluşturulur. Çelik şerit kullanılıyorsa dik kenarı şakul ile oluşturmak daha kolaydır. Şakülün ucu yere değdiğinde şakul boyu ölçülerek düşey kenar ölçülmüş olur. Yatay kenar ise zaten çelik şeridin ölçülen boyudur.

55 55 Çelik Şerit veya Latalarla Eğimin Bulunması: Eğer latalar kullanılacaksa, lataların düzeçli olmasına dikkat etmek gerekir. Düzeçli latalarla hem yatay kenarı hem de düşey kenarı oluşturmak çok kolay olacaktır. İki lata kullanılarak da boyları ölçülür. Biri düşey kenar diğeri yatay kenardır.

56 56 Eğim (Meyil) Ölçme Eğim (Meyil) ölçmeleri, arazide ölçülen uzunlukların yatayla yaptığı açılarla ilgilidir. Meyili tanımlayacak olursak yüksekliğin yatay mesafeye oranıdır, diyebiliriz. Meyil=n, yatay mesafe L ve yüksekliğe de, H diyecek olursak buradan; Şekilde görüldüğü gibi açısı büyüdükçe eğim miktarı artar, açısı küçüldükçe eğim miktarı da azalır. Böylece eğim ile açı arasında bir doğru orantı vardır. Eğim açı ile ifade edildiği gibi yüzde olarak da ifade edilebilir.

57 57 Eğim (Meyil) Ölçme Uygulamada en fazla yüzde ile ifade edilir.

58 58 Eğim (Meyil) Ölçme Arazinin meyili yüzde ile ifade edildiğinde daha açık bir şekilde açıklayacak olursak % 5 eğimi (meyili); Yatay da 100 m gidildiğinde, düşeyde de 5 m gidilecek demektir. Eğim, kabul edilen kıyas düzlemi üzerinde olduğu zaman pozitif (+), kıyas düzlemin altında olursa negatif (-) değerini alır. Eğim artı olduğunda yokuş, eksi olduğunda da arazide iniş var demektir. Örnekler:

59 59 Klizimetre Eğim ölçmede kullanılan ve cepte taşınabilen hassas bir meyil ölçme aletidir. Değişik tipleri vardır. Genellikle nivelman ve nokta belirleme işlerinde, güzergâh çalışmalarında çok kullanılır. Piyasada en çok kullanılan tipi prizmalı cep klizimetresidir. Elle hedefe yöneltilerek tutulabilmesi için halka kısmı, gözetleme kısmı (iki prizma) ve ağırlığı ile pusula kısmından meydana gelmiştir.

60 60 Klizimetre Klizimetre ile Arazi Eğiminin Ölçülmesi Klizimetre ile eğimin ölçülebilmesi için halka kısmından sağ el baş parmağına takılarak, göz seviyesi yüksekliğine kaldırılır ve hedefe doğru bakılır. Hedefte jalon olmalıdır. Hedefteki jalona yokuş yukarı doğru bakılıyorsa alttaki, iniş aşağı doğru bakılıyorsa üstteki prizmadan gözlenerek okuma yapılır. Bakılan noktaya dikilen jalonun üzerine bakılan yükseklik, göz seviyesinin yerden yüksekliğine eşit olmalıdır. Göz seviyesi yüksekliği ile jalon üzerindeki işaretlenmiş olan yükseklik tam isabet bulmuş iken, alet sağa sola çok az miktarda sallanır, bölümlendirilmiş kısmın jalon üzerine çakışması sağlanır. Aynı anda istenilen noktaya tekabül eden açının değeri %'de olarak okunur. Bazı klizimetrelerde yatay mesafeyi de ölçmeye yarayan bölümleri de vardır. Bu şekilde yapılmış klizimetrelerde nokta yükseklikleri ile uzunlukların ölçülmesi de mümkün olmaktadır. Mesafe ve uzunluk ölçüldükten sonra kot farkı da ölçülebilir.

61 61 Klizimetre Klizimetre ile Arazi Eğiminin Ölçülmesi

62 62

31.10.2014. CEV 361 CBS ve UA. Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri. Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli

31.10.2014. CEV 361 CBS ve UA. Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri. Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli CEV 361 CBS ve UA Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli 1 Yerin Şekli Ekvator çapı: 12756 km Kuzey kutuptan güney kutuba çap: 12714 km

Detaylı

CEV 361 CBS ve UA. Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN Yerin Şekli

CEV 361 CBS ve UA. Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN  Yerin Şekli CEV 361 CBS ve UA Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli 1 Yerin Şekli Ekvator çapı: 12756 km Kuzey kutuptan güney kutuba çap: 12714

Detaylı

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

Haritası yapılan bölge (dilim) Orta meridyen λ. Kuzey Kutbu. Güney Kutbu. Transversal silindir (projeksiyon yüzeyi) Yerin dönme ekseni

Haritası yapılan bölge (dilim) Orta meridyen λ. Kuzey Kutbu. Güney Kutbu. Transversal silindir (projeksiyon yüzeyi) Yerin dönme ekseni 1205321/1206321 Türkiye de Topografik Harita Yapımı Ölçek Büyük Ölçekli Haritalar 1:1000,1:5000 2005 tarihli BÖHHBYY ne göre değişik kamu kurumlarınca üretilirler. Datum: GRS80 Projeksiyon: Transverse

Detaylı

Kuzey Kutbu. Yerin dönme ekseni

Kuzey Kutbu. Yerin dönme ekseni 1205321/1206321 Türkiye de Topoğrafik Harita Yapımı Ölçek Büyük Ölçekli Haritalar 1:1000,1:5000 2005 tarihli BÖHHBYY ne göre değişik kamu kurumlarınca üretilirler. Datum: GRS80 Projeksiyon: Transverse

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü 4. HAFTA KOORDİNAT SİSTEMLERİ VE HARİTA PROJEKSİYONLARI Coğrafi Koordinat Sistemi Yeryüzü üzerindeki bir noktanın konumunun enlem

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ DİK İNME VE ÇIKMA İŞLEMLERİ VE ARAÇLARI

ÖLÇME BİLGİSİ UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ DİK İNME VE ÇIKMA İŞLEMLERİ VE ARAÇLARI ÖLÇME BİLGİSİ UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ DİK İNME VE ÇIKMA İŞLEMLERİ VE ARAÇLARI Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 3.Hafta UZUNLUK ÖLÇME ARAÇLARI VE UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ Ölçme Mesafe Açı Yatay (Uzunluk) Düşey (Yükseklik)

Detaylı

Harita Projeksiyonları ve Koordinat Sistemleri. Doç. Dr. Senem KOZAMAN

Harita Projeksiyonları ve Koordinat Sistemleri. Doç. Dr. Senem KOZAMAN Harita Projeksiyonları ve Koordinat Sistemleri Doç. Dr. Senem KOZAMAN Yeryüzü şekilleri ve ayrıntılarının düz bir yüzey üzerinde, belli bir ölçek ve semboller kullanarak, bir referans sisteme göre ifade

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

ULUSAL STANDART TOPOGRAFİK HARİTA PROJEKSİYONLARI

ULUSAL STANDART TOPOGRAFİK HARİTA PROJEKSİYONLARI ULUSAL STANDART TOPOGRAFİK HARİTA PROJEKSİYONLARI Doç.Dr. Türkay GÖKGÖZ http://www.yarbis.yildiz.edu.tr/gokgoz İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Kartografya Anabilim Dalı BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA

Detaylı

Dünya nın şekli. Küre?

Dünya nın şekli. Küre? Dünya nın şekli Küre? Dünya nın şekli Elipsoid? Aslında dünyanın şekli tam olarak bunlardan hiçbiri değildir. Biz ilkokulda ve lisede ilk önce yuvarlak olduğunu sonra ortadan basık olduğunu sonrada elipsoid

Detaylı

JDF 242 JEODEZİK ÖLÇMELER 2. HAFTA DERS SUNUSU. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KEMALDERE

JDF 242 JEODEZİK ÖLÇMELER 2. HAFTA DERS SUNUSU. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KEMALDERE JDF 242 JEODEZİK ÖLÇMELER 2. HAFTA DERS SUNUSU Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KEMALDERE 3 boyutlu uzayda Jeoit Z Y X Dünyaya en uygun elipsoid modeli ve yer merkezli dik koordinat sistemi Ülkemizde 2005

Detaylı

Ölçme Bilgisi DERS 4. Basit Ölçme Aletleri ve Arazi Ölçmesi. Kaynak: İ.ASRİ

Ölçme Bilgisi DERS 4. Basit Ölçme Aletleri ve Arazi Ölçmesi. Kaynak: İ.ASRİ Ölçme Bilgisi DERS 4 Basit Ölçme Aletleri ve Arazi Ölçmesi Kaynak: İ.ASRİ HATA SINIRI EŞİTLİĞİ d s = 0.005 S+0.00015xS+0.015 düzensiz hata düzenli hata kaba hata d 1 = A B d 2 = B A S = (d 1 +d 2 )/2 d

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ

ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 5.Hafta ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ Genel bir deyişle herhangi bir arazi parçasının şeklini ve büyüklüğünü belirtecek planın çıkarılabilmesi için gereken

Detaylı

Datum: Herhangi bir noktanın yatay ve düşey konumunu tanımlamak için başlangıç alınan referans yüzeyidir.

Datum: Herhangi bir noktanın yatay ve düşey konumunu tanımlamak için başlangıç alınan referans yüzeyidir. İçindekiler Projeksiyon ve Dönüşümleri... 1 Dünyanın Şekli ve Referans Yüzeyler... 1 1. Projelsiyon Nedir?... 1 2. Koordinat Sistemleri... 1 3. Coğrafi Koordinat Sistemleri... 2 4. Projeksiyon Koordinat

Detaylı

HARİTA. Harita,yeryüzünün bütününü yada bir parçasını tam tepeden görünüşe göre ve belli oranlarda küçültülmüş olarak gösteren çizimlerdir.

HARİTA. Harita,yeryüzünün bütününü yada bir parçasını tam tepeden görünüşe göre ve belli oranlarda küçültülmüş olarak gösteren çizimlerdir. HARİTA BİLGİSİ HARİTA Harita,yeryüzünün bütününü yada bir parçasını tam tepeden görünüşe göre ve belli oranlarda küçültülmüş olarak gösteren çizimlerdir. ÇEŞİTLİ ÖLÇEKLİ HARİTALARIN NUMARALANMA SİSTEMİ

Detaylı

CBS. Projeksiyon. CBS Projeksiyon. Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi 2010, EZB

CBS. Projeksiyon. CBS Projeksiyon. Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi 2010, EZB Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Elipsoid şeklindeki dünyanın bir düzlem üzerine indirilmesi ve koordinatlarının matematiksel dönüşümleridir. Harita üç şekilde projeksiyonu

Detaylı

Teknik Resim TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU. 3. Geometrik Çizimler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ

Teknik Resim TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU. 3. Geometrik Çizimler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Teknik resimde bir şekli çizmek için çizim takımlarından faydalanılır. Çizilecek şekil üzerinde eşit bölüntüler, paralel doğrular, teğet birleşmeler,

Detaylı

HARİTA PROJEKSİYONLARI

HARİTA PROJEKSİYONLARI 1 HARİTA PROJEKSİYONLARI Haritacılık mesleğinin faaliyetlerinden birisi, yeryüzünün bütününün ya da bir parçasının haritasını yapmaktır. Harita denilen şey ise, basit anlamıyla, kapsadığı alandaki çeşitli

Detaylı

KESİTLERİN ÇIKARILMASI

KESİTLERİN ÇIKARILMASI KESİTLERİN ÇIKARILMASI Karayolu, demiryolu, kanal, yüksek gerilim hattı gibi inşaat işlerinde projelerin hazırlanması, toprak hacminin bulunması amacı ile boyuna ve enine kesitlere ihtiyaç vardır. Boyuna

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ TANIM KAPSAM ÖLÇME ÇEŞİTLERİ BASİT ÖLÇME ALETLERİ

ÖLÇME BİLGİSİ TANIM KAPSAM ÖLÇME ÇEŞİTLERİ BASİT ÖLÇME ALETLERİ ÖLÇME BİLGİSİ TANIM KAPSAM ÖLÇME ÇEŞİTLERİ BASİT ÖLÇME ALETLERİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 1.Hafta Ölçme Bilgisi Dersi 2013 Bahar Dönemi Ders Programı HAFTA KONU 1.Hafta 2.Hafta 3.Hafta 4.Hafta 5.Hafta

Detaylı

CBS ALTLıK HARİTA BİLGİLERİ, HARİTALARıN SıNıFLANDıRMA - SıNıRLAMALARI

CBS ALTLıK HARİTA BİLGİLERİ, HARİTALARıN SıNıFLANDıRMA - SıNıRLAMALARI CBS ALTLıK HARİTA BİLGİLERİ, HARİTALARıN SıNıFLANDıRMA - SıNıRLAMALARI Doç.Dr. Tolga ÇAN Çukurova Üniversitesi, Mühendislik fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTANIN TANIMI: Yeryüzünün tamamının

Detaylı

Elipsoid Yüzünde Jeodezik Dik Koordinatlar (Soldner Koordinatları) ve Temel Ödev Hesapları

Elipsoid Yüzünde Jeodezik Dik Koordinatlar (Soldner Koordinatları) ve Temel Ödev Hesapları JEODEZİ8 1 Elipsoid Yüzünde Jeodezik Dik Koordinatlar (Soldner Koordinatları) ve Temel Ödev Hesapları Jeodezik dik koordinatları tanımlamak için önce bir meridyen x ekseni olarak alınır. Bunun üzerinde

Detaylı

HARİTA BİLGİSİ ve TOPOĞRAFİK HARİTALAR

HARİTA BİLGİSİ ve TOPOĞRAFİK HARİTALAR HARİTA BİLGİSİ ve TOPOĞRAFİK HARİTALAR Harita nedir? Yeryüzünün veya bir parçasının belli bir orana göre küçültülerek ve belirli işaretler kullanılarak yatay düzlem üzerinde gösterilmesine harita adı verilir.

Detaylı

Harita Projeksiyonları

Harita Projeksiyonları Özellikler Harita Projeksiyonları Bölüm 3: Silindirik Projeksiyonlar İzdüşüm yüzeyi, küreyi saran ya da kesen bir silindir seçilir. Silindirik projeksiyonlar genellikle normal konumda ekvator bölgesinde

Detaylı

Uygulamada Gauss-Kruger Projeksiyonu

Uygulamada Gauss-Kruger Projeksiyonu JEODEZİ12 1 Uygulamada Gauss-Kruger Projeksiyonu Gauss-Kruger Projeksiyonunda uzunluk deformasyonu, noktanın X ekseni olarak alınan ve uzunluğu unluğu koruyan koordinat başlangıç meridyenine uzaklığının

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş. Ünite4- Harita Projeksiyonları

Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş. Ünite4- Harita Projeksiyonları Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş Ünite4- Harita Projeksiyonları İçerik Projeksiyon sistemleri Projeksiyon koordinat sistemleri Projeksiyon bozulmaları Silindirik projeksiyonlar Azimutal projeksiyonlar

Detaylı

Page 1. İz Düşüm Çeşitleri ve Metotları

Page 1. İz Düşüm Çeşitleri ve Metotları 4. İz Düşümler TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Kullandığımız bir çok eşya ve makineyi veya bunlara ait parçaların imal edilebilmesi için şekillerini ifade eden resimlerinin

Detaylı

Page 1. b) Görünüşlerdeki boşluklar prizma üzerinde sırasıyla oluşturulur. Fazla çizgiler silinir, koyulaştırma yapılarak perspektif tamamlanır.

Page 1. b) Görünüşlerdeki boşluklar prizma üzerinde sırasıyla oluşturulur. Fazla çizgiler silinir, koyulaştırma yapılarak perspektif tamamlanır. TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim İzometrik Perspektifler Küpün iz düşüm düzlemi üzerindeki döndürülme açısı eşit ise kenar uzunluklarındaki kısalma miktarı da aynı olur. Bu iz düşüme, izometrik

Detaylı

Harita Nedir? Haritaların Sınıflandırılması. Haritayı Oluşturan Unsurlar

Harita Nedir? Haritaların Sınıflandırılması. Haritayı Oluşturan Unsurlar Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçek dahilinde düzleme aktarılmasıyla oluşan çizimlere denir. Haritacılık bilimine kartografya denir. Bir çizimin harita

Detaylı

Harita Projeksiyonları

Harita Projeksiyonları Harita Projeksiyonları Bölüm Prof.Dr. İ. Öztuğ BİLDİRİCİ Amaç ve Kapsam Harita projeksiyonlarının amacı, yeryüzü için tanımlanmış bir referans yüzeyi üzerinde belli bir koordinat sistemine göre tanımlı

Detaylı

Ölçü Hataları Hatasız ölçü olmaz

Ölçü Hataları Hatasız ölçü olmaz Ölçü Hataları Yeryüzünde ister bir kenar, ister bir açı birkaç kez ölçüldüğünde her ölçü değeri arasında az çok farkların olduğu görülür. Aynı büyüklüğe ait yapılan her geometrik veya fiziksel ölçünün

Detaylı

HARİTA DAİRESİ BAŞKANLIĞI. İSTANBUL TKBM HİZMET İÇİ EĞİTİM Temel Jeodezi ve GNSS

HARİTA DAİRESİ BAŞKANLIĞI. İSTANBUL TKBM HİZMET İÇİ EĞİTİM Temel Jeodezi ve GNSS HİZMET İÇİ EĞİTİM MART 2015 İSTANBUL TAPU VE KADASTRO II.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SUNUM PLANI 1- Jeodezi 2- Koordinat sistemleri 3- GNSS 3 JEODEZİ Jeodezi; Yeryuvarının şekil, boyut, ve gravite alanı ile zamana

Detaylı

1. HARİTA BİLGİSİ ve TOPOĞRAFİK HARİTALAR

1. HARİTA BİLGİSİ ve TOPOĞRAFİK HARİTALAR 1 1. HARİTA BİLGİSİ ve TOPOĞRAFİK HARİTALAR Harita nedir? Yeryüzünün veya bir parçasının belli bir rana göre küçültülerek ve belirli işaretler kullanılarak yatay düzlem üzerinde gösterilmesine harita adı

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME TEKNİĞİ VE HARİTA ALMA YÖNTEMLERİ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME TEKNİĞİ VE HARİTA ALMA YÖNTEMLERİ İÇİNDEKİLER II Sayfa No: ÖNSÖZ...I İÇİNDEKİLER...III ŞEKİLLER LİSTESİ...VIII ÇİZELGELER LİSTESİ...XII EKLER LİSTESİ...XIII BÖLÜM 1 ÖLÇME TEKNİĞİ VE HARİTA ALMA YÖNTEMLERİ 1. ÖLÇME TEKNİĞİ VE HARİTA ALMA

Detaylı

APLİKASYON VE İP İSKELESİ

APLİKASYON VE İP İSKELESİ APLİKASYON VE İP İSKELESİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi APLİKASYON Yapılan imar planlarını, yapı projelerini,

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Geometrik Çizimler-1

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Geometrik Çizimler-1 TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi Geometrik Çizimler-1 2/32 Geometrik Çizimler - 1 Geometrik Çizimler-1 T-cetveli ve Gönye kullanımı Bir doğrunun orta noktasını bulma

Detaylı

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunlukların Ölçülmesi (Şenaj) Arazide uzunlukların doğru ve hassas bir şekilde ölçülmesi, projelerin doğru hazırlanmasında ve projelerin araziye uygulaması

Detaylı

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 TEKNİK RESİM Teknik resim, teknik elemanların üretim yapabilmeleri için anlatmak istedikleri teknik özelliklerin biçim ve

Detaylı

YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ. Ölçme Bilgisi Ders Notları

YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ. Ölçme Bilgisi Ders Notları YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ Yeryüzündeki herhangi bir noktanın sakin deniz yüzeyi üzerinde (geoitten itibaren) çekül doğrultusundaki en kısa mesafesine yükseklik denir. Yükseklik ölçümü; belirli noktalar arasındaki

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin Temel ödevler Temel ödevler, konum değerlerinin bulunması ve aplikasyon işlemlerine dair matematiksel ve geometrik hesaplamaları içeren yöntemlerdir. öntemlerin isimleri genelde temel ödev olarak isimlendirilir.

Detaylı

Datum. Doç. Dr. Saffet ERDOĞAN 1

Datum. Doç. Dr. Saffet ERDOĞAN 1 Datum Farklı datumlar haritalanacak yeryüzü bölümüne bağlı olarak geoide göre değişik elipsoid oryantasyonları (referans elipsoid) kullanırlar. Amaç seçilen elipsoide göre en doğru koordinatlama yapmaktadır.

Detaylı

2. TOPOĞRAFİK HARİTALARDAN KESİT ÇIKARTILMASI

2. TOPOĞRAFİK HARİTALARDAN KESİT ÇIKARTILMASI JEO152 / MS 2. TOPOĞRFİ HRİTLRN ESİT ÇIRTILMSI Eş yükseklik eğrisi nedir? enizden yükseklikleri eşit noktaların birleştirilmeleriyle oluşan kapalı eğrilere eş yükseklik eğrileri (izohips) adı verilir.

Detaylı

Projeksiyon Kavramı. Meridyenler ve paraleller eşitliklere göre düzleme aktarılır. 1) m : harita üzerinde paralelleri çizen yarıçap

Projeksiyon Kavramı. Meridyenler ve paraleller eşitliklere göre düzleme aktarılır. 1) m : harita üzerinde paralelleri çizen yarıçap Projeksiyon Kavramı Meridyenler ve paraleller eşitliklere göre düzleme aktarılır. 1) m : harita üzerinde paralelleri çizen yarıçap ) α: harita üzerinde meridyenler arasındaki açıyı ifade eder. m = α =

Detaylı

PAFTA BÖLÜMLENDİRİLMESİ

PAFTA BÖLÜMLENDİRİLMESİ PAFTA BÖLÜMLENDİRİLMESİ Türkiye kadastrosunda yukarıda değinilen ada sistemi pafta bölümleme ve adlandırma sistemi dışında çeşitli pafta bölümleme ve adlandırma sistemleri kullanılmıştır ve Yapım Yönetmeliği

Detaylı

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI Herhangi bir düzlem üzerinde doğrultuya dik olmayan düşey bir düzlem üzerinde ölçülen açıdır Görünür eğim açısı her zaman gerçek eğim açısından küçüktür Görünür eğim

Detaylı

Jeodezi

Jeodezi 1 Jeodezi 5 2 Jeodezik Eğri Elipsoid Üstünde Düşey Kesitler Elipsoid yüzünde P 1 noktasındaki normalle P 2 noktasından geçen düşey düzlem, P 2 deki yüzey normalini içermez ve aynı şekilde P 2 de yüzey

Detaylı

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör.

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. Taha Yasin HATAY Trabzon, 2015 UYGULAMA II. NİVO İLE YÜKSEKLİK FARKI ÖLÇÜMÜ UYGULAMANIN

Detaylı

BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA YAPIMINDA STEREOGRAFİK ÇİFT PROJEKSİYONUN UYGULANIŞI

BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA YAPIMINDA STEREOGRAFİK ÇİFT PROJEKSİYONUN UYGULANIŞI 36 İNCELEME - ARAŞTIRMA BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA YAPIMINDA STEREOGRAFİK ÇİFT PROJEKSİYONUN UYGULANIŞI Erdal KOÇAIC*^ ÖZET Büyük ölçekli harita yapımında G İ R İŞ uygulanabilen "Stereografik çift Stereografik

Detaylı

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak DÜŞEY MESAFELERİN YÜKSEKLİKLERİN

Detaylı

2. BASİT ÖLÇME ALETLERİ VE BU ALETLERLE YAPILAN İŞLEMLER

2. BASİT ÖLÇME ALETLERİ VE BU ALETLERLE YAPILAN İŞLEMLER 2. BASİT ÖLÇME ALETLERİ VE BU ALETLERLE YAPILAN İŞLEMLER 2.1. BASİT ÖLÇME ALETLERİ Basit ölçme aletleri denilince, jalon, jalon sehpası, çekül, çelik şerit metre, sayma çubukları ile dik inmeye, dik çıkmaya

Detaylı

KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1

KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1 Sunum ve Sistematik SUNUM Sayın Eğitimciler, Sevgili Öğrenciler, ilindiği gibi gerek YGS, gerekse LYS de programlar, sistem ve soru formatları sürekli değişmektedir. Öğrenciler her yıl sürpriz olabilecek

Detaylı

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör.

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. Taha Yasin HATAY Trabzon, 2015 UYGULAMA-1: BASİT EL ALETLERİ KULLANILARAK TEMEL ÖLÇÜMLER

Detaylı

TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları

TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Doğrultuya dik inme veya dik çıkma (Yan Nokta Hesabı) Dik İnmek. A Dik Çıkmak

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Doğrultuya dik inme veya dik çıkma (Yan Nokta Hesabı) Dik İnmek. A Dik Çıkmak Doğrultuya dik inme veya dik çıkma (Yan Nokta Hesabı) P1 P2 Dik İnmek P3 P4 Dik Çıkmak Şekil 76 Şekil 76 da dik inme ve çıkmaya birer örnek gösterilmiştir. Dik çıkmadan anlaşılması gereken belirlenen bir

Detaylı

Geometrik şekillerin çizimi

Geometrik şekillerin çizimi Geometrik şekillerin çizimi ir doğruya dışındaki P noktasından P geçen paralel doğru çizmek 1. P noktası merkez kabul edilir. yayı kadar açılan pergelle doğrusu kesiştirilerek noktası elde edilir. 3. Pergel

Detaylı

HARİTA BİLGİSİ, KOORDİNAT SİSTEMLERİ, 1/25000 ÖLÇEKLİ HARİTALARIN TANITIMI VE KULLANMA TEKNİKLERİ İLE TOPRAK HARİTALARININ YAPILMASI

HARİTA BİLGİSİ, KOORDİNAT SİSTEMLERİ, 1/25000 ÖLÇEKLİ HARİTALARIN TANITIMI VE KULLANMA TEKNİKLERİ İLE TOPRAK HARİTALARININ YAPILMASI HARİTA BİLGİSİ, KOORDİNAT SİSTEMLERİ, 1/25000 ÖLÇEKLİ HARİTALARIN TANITIMI VE KULLANMA TEKNİKLERİ İLE TOPRAK HARİTALARININ YAPILMASI HARİTA Harita,yeryüzünün bütününü yada bir parçasını tam tepeden görünüşe

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Planlaması Dairesi Başkanlığı. Temel Harita Bilgisi

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Planlaması Dairesi Başkanlığı. Temel Harita Bilgisi ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Planlaması Dairesi Başkanlığı Temel Harita Bilgisi Harita, yeryüzünün ölçeklendirilmiş ve düzleme aktarılmış bir sunumudur.

Detaylı

BASİT ÖLÇME ARAÇLARI BASİT ÖLÇME ARAÇLARI VE UZAKLIK ÖLÇÜMLERİ 10/15/2017. Basit Ölçme Araçları. Basit Ölçme Araçları

BASİT ÖLÇME ARAÇLARI BASİT ÖLÇME ARAÇLARI VE UZAKLIK ÖLÇÜMLERİ 10/15/2017. Basit Ölçme Araçları. Basit Ölçme Araçları BASİT ÖLÇME ARAÇLARI BASİT ÖLÇME ARAÇLARI VE UZAKLIK ÖLÇÜMLERİ Ölçü işlerinde kullanılacak aletler ölçülecek arazinin büyüklük veya küçüklüğüne göre ve yapılacak işte istenen hassasiyete göre seçilirler.

Detaylı

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Noktalar arasındaki düşey mesafelerin ölçülmesine yükseklik ölçmesi ya da nivelman denir. Yükseklik: Ölçülmek istenen nokta ile sıfır yüzeyi olarak kabul edilen

Detaylı

TASARI GEOMETRİ SINAV SORULARI

TASARI GEOMETRİ SINAV SORULARI TASARI GEOMETRİ SINAV SORULARI 1. Alın iz düşümüne parelel veya çakışık olan doğrular profilde hangi ı verir? 9. Doğrunun düzlemi deldiği noktayı düzlem geçirme metodu ile bulunuz. A) Profil ve alınla

Detaylı

ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI

ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI Arazide açi ve uzunluk ölçmelerinin yapilabilmesi için noktalara ve bu noktalarla belirlenen dogrulara gereksinim vardir. Noktalar görünebilir olmali ve arandiklarinda

Detaylı

Genel Olarak Bir Yüzeyin Diğer Bir Yüzeye Projeksiyonu

Genel Olarak Bir Yüzeyin Diğer Bir Yüzeye Projeksiyonu JEODEZİ9 1 Genel Olarak Bir Yüzeyin Diğer Bir Yüzeye Projeksiyonu u ve v Gauss parametrelerine bağlı olarak r r ( u, v) yer vektörü ile verilmiş bir Ω yüzeyinin, u*, v* Gauss parametreleri ile verilmiş

Detaylı

Dik koordinat sisteminde yatay eksen x ekseni (apsis ekseni), düşey eksen ise y ekseni (ordinat ekseni) dir.

Dik koordinat sisteminde yatay eksen x ekseni (apsis ekseni), düşey eksen ise y ekseni (ordinat ekseni) dir. ANALĐTĐK GEOMETRĐ 1. Analitik Düzlem Bir düzlemde dik kesişen iki sayı doğrusunun oluşturduğu sisteme analitik düzlem denir. Analitik düzlem, dik koordinat sistemi veya dik koordinat düzlemi olarak da

Detaylı

1.5. Doğrularla İlgili Geometrik Çizimler

1.5. Doğrularla İlgili Geometrik Çizimler 1.5. Doğrularla İlgili Geometrik Çizimler Teknik resimde bir şekli çizmek için çizim takımlarından faydalanılır. Çizilecek şeklin üzerinde eşit bölüntüler, paralel doğrular, teğet birleşmeler, çemberlerin

Detaylı

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA 5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA KONULAR 1. İzdüşüm Metodları 2. Temel İzdüşüm Düzlemleri 3. Cisimlerin İzdüşümleri 4. Görünüş Çıkarma BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? İz düşümü yöntemlerini, Görünüş

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİNİN

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİNİN GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI : YILMAZ YILMAZTÜRK NO : 041227063 ÖĞRETİM YILI : 2007 2008 BÖLÜMÜ : MAKĠNE EĞĠTĠMĠ PROGRAMI : MAKĠNE RESĠM ve KONST. ÖĞRETMENLĠĞĠ YÖNETİCİ

Detaylı

1. TEMEL ÇİZİMLER. Pergel Yardımıyla Dik Doğru Çizmek. 1. Doğru üzerindeki P noktası merkez olmak üzere çizilen yaylarla D ve G noktaları işaretlenir.

1. TEMEL ÇİZİMLER. Pergel Yardımıyla Dik Doğru Çizmek. 1. Doğru üzerindeki P noktası merkez olmak üzere çizilen yaylarla D ve G noktaları işaretlenir. 1. TEMEL ÇİZİMLER Pergel Yardımıyla ik oğru Çizmek 1. oğru üzerindeki P noktası merkez olmak üzere çizilen yaylarla ve G noktaları işaretlenir. 2. ve G merkez olmak üzere doğru dışında kesişecek şekilde

Detaylı

1: : arası ölçekli paftalar uluslararası sisteme göre

1: : arası ölçekli paftalar uluslararası sisteme göre PAFTA BÖLÜMLEME Yeryüzünün tümünün ya a bir bölgesinin haritası yapılırken tüm alanı tek bir paftaa göstermek özellikle orta ölçeklere olanaklı eğilir. Paftalara ayırmak gerekir. Harita paftaları ulusal

Detaylı

BÖLÜM 3: MATEMATİKSEL KARTOGRAFYA - TANIMLAR

BÖLÜM 3: MATEMATİKSEL KARTOGRAFYA - TANIMLAR BÖLÜM 3: MATEMATİKEL KARTOGRAFYA - TANIMLAR Türkay Gökgöz (www.yildiz.edu.tr/~gokgoz) 3 İÇİNDEKİLER 3. Bir Haritanın Matematiksel Çatısı... 3-3 3.. Ölçek. 3-3 3... Kesir ölçek 3-3 3... Grafik ölçek.. 3-4

Detaylı

İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji

İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji Hafta_5 İNM 106 İnşaat Mühendisleri için Jeoloji Haritalar ve kesit çıkarımı (Jeoloji-Mühendislik Jeolojisi ve topografik haritalar) Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com

Detaylı

DERS 3 ÖLÇÜ HATALARI Kaynak: İ.ASRİ

DERS 3 ÖLÇÜ HATALARI Kaynak: İ.ASRİ Ölçme Bilgisi DERS 3 ÖLÇÜ HATALARI Kaynak: İ.ASRİ Çizim Hassasiyeti Haritaların çiziminde veya haritadan bilgi almada ne kadar itina gösterilirse gösterilsin kaçınılmayacak bir hata vardır. Buna çizim

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Doç. Dr. Mehmet Çevik Celal Bayar Üniversitesi. Geometrik Çizimler-2

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Doç. Dr. Mehmet Çevik Celal Bayar Üniversitesi. Geometrik Çizimler-2 TEKNİK RESİM 4 2014 Ders Notları: Doç. Dr. Mehmet Çevik Celal Bayar Üniversitesi Geometrik Çizimler-2 2/21 Geometrik Çizimler - 2 Bir doğru ile bir noktayı teğet yayla birleştirmek Bir nokta ile doğru

Detaylı

TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER

TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER Dersin ipuçları Harita bilgisi Ölçek kavramı Topografya haritaları ve kesitleri Jeoloji haritaları ve kesitleri Jeolojik kesitlerin yorumları Harita, yeryüzünün

Detaylı

Ölçme Bilgisi DERS 7-8. Yatay Kontrol Noktaları Ve Yükseklik ölçmeleri. Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ )

Ölçme Bilgisi DERS 7-8. Yatay Kontrol Noktaları Ve Yükseklik ölçmeleri. Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ ) Ölçme Bilgisi DERS 7-8 Yatay Kontrol Noktaları Ve Yükseklik ölçmeleri Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ ) Bir alanın üzerindeki detaylarla birlikte harita veya planının yapılabilmesi için

Detaylı

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA FOTOYORUMLAMA VE UZAKTAN ALGILAMA (Photointerpretation and Remote Sensing) 1 Ders İçeriği Hava fotoğrafının tanımı Fotogrametrinin geometrik ilkeleri Fotogrametride fotoğrafik temel ilkeler Stereoskopik

Detaylı

TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER

TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER Prof.Dr. Murat UTKUCU Yrd.Doç.Dr. ŞefikRAMAZANOĞLU TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE Haritalar KESİTLER Yeryüzü şekillerini belirli bir yöntem ve ölçek dahilinde plan konumunda gösteren

Detaylı

Meridyenler ve paraleller eşitliklere göre düzleme aktarılır. 1) m : harita üzerinde paralelleri çizen yarıçap. Gerçek Projeksiyon

Meridyenler ve paraleller eşitliklere göre düzleme aktarılır. 1) m : harita üzerinde paralelleri çizen yarıçap. Gerçek Projeksiyon PROJEKSİYON KAVRAMI Meridyenler ve paraleller eşitliklere göre düzleme aktarılır. 1) m : harita üzerinde paralelleri çizen yarıçap ) α: harita üzerinde meridyenler arasındaki açıyı ifade eder. m = α =

Detaylı

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir.

***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. HARİTA BİLGİSİ Harita Kuşbakışı görünümün Ölçekli Düzleme aktarılmasıdır. ***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. Kroki Kuşbakışı

Detaylı

Harita Projeksiyonları

Harita Projeksiyonları Harita Projeksiyonları Bölüm : Azimutal Projeksiyonlar Prof.Dr. İ. Öztuğ BİLDİRİCİ Azimutal Projeksiyonlar Projeksiyon yüzeyi düzlemdir. Normal, transversal ve eğik konumlu olarak uygulanan azimutal projeksiyonlar,

Detaylı

TUSAGA-AKTİF İLE TG03 (ORTOMETRİK KOT) KULLANIMI

TUSAGA-AKTİF İLE TG03 (ORTOMETRİK KOT) KULLANIMI Bilindiği gibi GNSS Cors ağlarında varsayılan yükseklik referansı olarak Elipsoit düzlemi kullanılmaktadır. Bu da cors yönteminde gerçek yükseklik bilgisi (ortometrik) olmadan, kullanıcının sadece elipsoidal

Detaylı

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler Bir önceki dersin tekrarı yapılır, anlaşılmayan konuların tekrarı özet şeklinde anlatılır ve verilen ödevden alınan sonuçların sınıfta anlattırılarak arkadaşlarıyla paylaşmaları istenir. BÖLÜM I Teknik

Detaylı

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU Doç. Dr. Aydın ÖZDEMİR Araş. Gör. Pelin ŞAHİN KÖRMEÇLİ 1 PROJE APLİKASYONU NEDİR? Yapılan imar planlarını, yapı

Detaylı

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101 Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul Ölçme Bilgisine Giriş Haritaların ve Ölçme Bilgisinin Kullanım Alanları Ölçmeler sonucunda üretilen haritalar ve planlar pek çok mühendislik

Detaylı

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON Dr. Öğr. Üyesi HÜSEYİN KEMALDERE Sınıflandırma (BÖHHBÜY (26.06.2018)-Md:8) Bu yönetmelik kapsamındaki kontrol noktalarının hiyerarşik sınıflandırılması aşağıda

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ. Doç. Dr. Alper Serdar ANLI. 8. Hafta

ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ. Doç. Dr. Alper Serdar ANLI. 8. Hafta ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 8. Hafta DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ Noktaların yükseklikleri düşey ölçmelerle belirlenir.

Detaylı

Yükseklik Ölçme (Nivelman) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yükseklik Ölçme (Nivelman) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yükseklik Ölçme (Nivelman) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yükseklik Ölçümü Arazide, yerleri belli olan noktaların deviz seviyesine göre yüksekliklerinin belirlenmesi işlemidir. Noktalar arasındaki yükseklik

Detaylı

MHN 113 Teknik Resim ve Tasarı Geometri 2

MHN 113 Teknik Resim ve Tasarı Geometri 2 6. ÖLÜM İZDÜŞÜM MHN 113 Teknik Resim ve Tasarı Geometri 2 6. İZDÜŞÜM 6.1. GENEL İLGİLER Uzaydaki bir cisim, bir düzlem önünde tutulup bu cisme karşıdan bakılacak olursa, cismin düzlem üzerine bir görüntüsü

Detaylı

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA NEDİR? Harita; yer yüzeyinin bir düzlem üzerine belirli bir oranda küçültülerek bir takım çizgi ve

Detaylı

Fotogrametride işlem adımları

Fotogrametride işlem adımları Fotogrametride işlem adımları Uçuş planının hazırlanması Arazide yer kontrol noktalarının tesisi Resim çekimi Değerlendirme Analitik değerlendirme Dijital değerlendirme Değerlendirme Analog değerlendirme

Detaylı

Teknik Resim 4. HAFTA

Teknik Resim 4. HAFTA Teknik Resim 4. HAFTA PERSPEKTİF NEDİR? Perspektif, iz düşüm kurallarına göre kâğıt düzlemi üzerine çizilmiş, üç boyutu da görülen (en, derinlik ve yükseklik) bir cismin iz düşümünden ibarettir. PERSPEKTİF

Detaylı

PDF created with FinePrint pdffactory trial version Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi

PDF created with FinePrint pdffactory trial version  Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Noktalar arasındaki düşey mesafelerin ölçülmesine yükseklik ölçmesi ya da nivelman denir. Yükseklik: Ölçülmek istenen nokta ile sıfır yüzeyi olarak kabul edilen deniz

Detaylı

GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL

GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL Bu şekilde, gözlemcinin zeniti bundan önceki şekillerdeki gibi yerleştirilir. Bu halde gök ufku şekildeki gibi olur. Güney yarım kürede Q güney kutbu ufkun üzerindedir. O

Detaylı

Bir Doğrunun Orta Noktasından Dikme Çıkmak:

Bir Doğrunun Orta Noktasından Dikme Çıkmak: Bir Doğrunun Orta Noktasından Dikme Çıkmak: Herhangi bir AB doğrusunun orta noktasından dikme çıkmak için pergel AB uzunluğunun yarısından daha fazla açılır. AB doğrusunun üstünden başlayıp altına kadar

Detaylı

TOPOĞRAFYA Ölçü Birimleri, Ölçek Kavramı, Ölçme Kavramı, Hata kaynakları ve Türleri, Arazi Ölçmelerine Giriş

TOPOĞRAFYA Ölçü Birimleri, Ölçek Kavramı, Ölçme Kavramı, Hata kaynakları ve Türleri, Arazi Ölçmelerine Giriş TOPOĞRAFYA Ölçü Birimleri, Ölçek Kavramı, Ölçme Kavramı, Hata kaynakları ve Türleri, Arazi Ölçmelerine Giriş Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI

Detaylı