FUTBOL SAKATLIK KORUNMA - SPORA DÖNÜŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FUTBOL SAKATLIK KORUNMA - SPORA DÖNÜŞ"

Transkript

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FUTBOL SAKATLIK KORUNMA - SPORA DÖNÜŞ HASAN ÇAKMAK YÜKSEK LİSANS HAREKET VE ANTRENMAN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI SPORA DÖNÜŞ ANTRENMANLARI PROF. DR. MUSTAFA KARAHAN İSTANBUL-2012 Anahtar Kelimeler: Futbol Sakatlık, Futbolcu Sakatlıkları, Sakatlık Sonrası Spora Dönüş, Sakatlıklatan Korunma Egzersizleri, Spora Dönüş Antrenmanları, Spora Dönüş, Bireysel Sporcu Antrenörü, Personal Trainer

2 GİRİŞ Futbolcular antrenmanlarda ve müsabakalarda aşırı zorlanma, darbe veya düşme şeklinde travmalara uğrayarak yaralanmaktadırlar. Bu tip travmalar dışında bilineceği gibi kondisyon, beceri, çabukluk, esneklik, konsantrasyon gibi fizyolojik etkenlerin eksikliği ve bunun yanında sportif çalışmanın uzunluğu ve zorluğu, tesis, malzeme, olumsuz mevsim durumu gibi koşullar da sakatlığa sebep olmaktadır. Futbolcuların yaralanma riskinin yüksek olduğu bilinmektedir. Her bir elit erkek futbolcunun bir yıl boyunca en az bir kez performansısınırlandırıcı yaralanmaya maruz kaldığı tahmin edilmektedir (Adamczyk G et al 2002). Yaralanmalar nedeniyle; sağlık harcamalarının artışı, oyuncuların oynamaması sonucu kulüp gelirlerinin azalması, aynı zamanda sakat futbolcuların bonservis bedellerinin düşüşü, kulüp başarısının azalması gibi ekonomik kayıplar söz konusu olacaktır (Woods C 2002). Cromwell ve ark (2000) yaralanmaların en fazla ayak bileğinde oluştuğunu, daha çok yumuşak dokudameydana geldiğini belirlemişlerdir. Walden ve ark (2004) futbolcuların sahadan uzak kalmasına neden olan yaralanmaların alt ekstremiteyi etkilediğini, en sık etkilenen bölgenin de uyluk olduğunu bildirilmişlerdir. Hawkins ve ark (2001) da, futboldaki yaralanmaların kas zedelenmesi, kas kontüzyonu ve kırıklar olduğunu saptamışlardır. Futbolda en çok alt ekstremitelerde yaralanma meydana gelmekte olup sırası ile diz, ayak bileği ve kalçada bulunduğu, bunların da kas ezilmeleri, kasın kısmi veya tam yırtılmaları, tendon ve bağın tam veya kısmi yırtılmaları, menisküs yaralanmaları, kırık ve çıkıklar vs. olduğu görülmektedir (Akkaya S ve ark 2011). Futboldayaralanmaların yaklaşık % 70 i beklenen doğrultuda alt ekstremitelerdedir (Schmikli SL 2011). Genel bir kanı olarak, futbolda oluşan yaralanma olaylarının çoğunluğunu diz ve ayak bileğinde meydana gelen yaralanmaların oluşturması (1992) ve ayrıca, yaralanmaların tipinin, anatomik yerinin, futbolcunun oynadığı mevkiinin bilinmesi sakatlıkların önlenmesi ve tedavisinde gerekli olduğundan, alt ekstremite yaralanmalarının amatör ve profesyonel futbolculardaki farklılıkların bilinmesi faydalı olacaktır. Bu çalışmanın amacı, amatör ve profesyonel futbolcuların en sık karşılaşılan yaralanma ve sakatlanma türlerine göre uygun önleyici egzersiz programlarının ve oluşmuş bir sakatlık varsa spora dönme sürecinde uygulanacak efektif antrenman dril ve programlarının oluşturulmasıdır.

3 Tablo 1. Amatör ve profesyonel futbolcularda toplamalt ekstremite yaralanmaları sayısı ve yüzde dağılımı Amatör ve profesyonel futbolcularda (n: 194), son bir yıl içerisinde, en sık rastlanılan alt ekstremite yaralanmalarına ilişkin toplam 886 yaralanma tespit edilmiş; tespit edilen alt ekstremite yaralanmalarının % 16,6 oranı ile burkulma, % 15,7 oranı ile tendon-bağ zedelenmesi, % 12,5 oranı ile kas ezilmesi, % 4,7 oranı ile hematom, % 10,95 oranı ile kontüzyon, % 5,0 oranı ile menisküs, % 11,5 oranı ile kırıklar, % 6,9 oranı ile çıkıklar, % 9,4 oranı ile kas çekmesi ve % 6,8 oranı ile ayak bileği ve diz dönmesi olduğu tespit edilmiştir. Amatör futbolcularda en sık yaralanma şekli % 17,1 oranı ile burkulmalar, % 13,1 oranı ile tendon-bağ zedelenmeleri, % 11,3 oranı ile kas ezilmeleri, % 5,7 oranı ile hematom, % 10,1 oranı ile kontüzyon, % 4,6 oranı ile menisküs, % 15,5 oranı ile kırıklar, % 9,9 oranı ile çıkıklar, % 5,9 oranı ile kas çekmesi ve % 6,9 oranı ile ayak bileği ve diz dönmesi olduğu gözlenmiştir. Profesyonel futbolcularda ise % 15,9 oranı ile burkulmalar, % 19,0 oranı ile tendon-bağ zedelenmeleri, % 14,1 oranı ile kas ezilmeleri, % 3,6 oranı ile hematom, % 12,1 oranı ile kontüzyon, % 5,4 oranı ile menisküs, % 6,4 oranı ile kırıklar, % 3,1 oranı ile çıkıklar, % 13,9 oranı ile kas çekmesi ve % 6,7 oranı ile ayak bileği ve diz dönmesi olduğu belirlenmiştir. Bir yıl içerisindeki alt ekstremite yaralanmalarının futbolcu başına oranı toplamda 4,6 iken bu oran amatör futbolcularda 5,2, profesyonel futbolcularda 4,0 bulunmuştur (Tablo 1) (Yamaner ve ark 2009).

4 Tablo 2. Amatör ve profesyonel futbolcuların yaşadıkları alt ekstremite yaralanmarının durumu Sporcuların bir sezon süresince hangi yaralanmaları yaşadıkları incelendiğinde % 75,8 oranında burkulma, % 71,6 oranında tendon-bağ zedelenmesi, % 57,5 oranında kas ezilmesi, % 21,6 oranında hematom, % 50,0 oranında kontüzyon, % 22,7 oranında menisküs yırtılması, % 52,6 oranında kırıklar, % 31,4 oranında çıkıklar, % 42,8 oranında kas çekmesi ve % 30,9 oranında ayak bileği ve diz dönmesi olduğu tespit edilmiştir. Bu yaralanmalar futbolcularda ayrı ayrı incelendiğinde, amatör futbolcuların % 88,5 oranında burkulma, % 67,7 oranında tendon-bağ zedelenmesi, % 58,9 oranında kas ezilmesi, % 29,2 oranında hematom, % 52,1 oranında kontüzyon, % 24,0 oranında menisküs yırtılması, % 80,2 oranında kırıklar, % 51,0 oranındaçıkıklar, % 30,2 oranında kas çekmesi ve % 35,4 oranında ayak bi1eği ve diz dönmesi yaşadıkları; profesyonel futbolcuların ise % 63,3 oranında burkulma, % 75,5 oranında tendon-bağ zedelenmesi, % 56,1 oranında kas ezilmesi, % 14,3 oranında hematom, % 48,0 oranında kontüzyon, % 21,4 oranında menisküs yırtılması, % 25,5 oranında kırıklar, % 12,2 oranında çıkıklar, % 55,1 oranında kas çekmesi ve % 26,5 oranında ayak bileği ve diz dönmesi yaşadıkları gözlenmiştir. Amatör sporcuların profesyonel sporculara oranla daha fazla burkulma, hematom, kırık ve çıkıklara maruz kaldıkları (P<0,05, P<0,001), profesyonel sporcuların ise daha fazla kas çekmelerine maruz kaldıkları (P<0,01) belirlenmiştir (Tablo 2) (Yamaner ve ark 2009).

5 Tablo 3. Amatör ve profesyonel futbolcularda alt ekstremite yaralanmalarının meydana gelme zamanı ve tedavi şekli dağılımı Futbolcularda yaralanmaların meydana gelme zamanı ve tedavi şekillerine bakıldığında ise yaralanmaların % 33,5 oranında antrenmanlarda, % 66,5 oranında müsabakalarda ortaya çıktığı bulunmuştur. Bu durum futbolcularda ayrı ayrı incelendiğinde amatörlerde % 47,9, profesyonellerde % 19,4 oranında antrenmanda oluşurken, amatörlerde % 52,1 ve profesyonellerde % 80,6 müsabakada oluşmuştur. Yaralanmalar % 39,2 oranında sezon öncesinde % 60,8 oranında sezon ortasında ortaya çıkmıştır. Bu durum amatörlerde % 49,0, profesyonellerde % 29,6 oranında sezon öncesinde amatörlerde % 51,0 ve profesyonellerde % 70,4 oranında sezon ortasında meydana gelmiştir. Tedavi olma şekline bakıldığında, futbolcuların % 40,7 si sağlık görevlilerine, % 11,3 ü masörlere, % 23,2 si antrenörlere tedavi olurken % 24,7 si kendi kendine tedavi olmuştur. Amatör ve profesyonel futbolcular ayrı ayrı incelendiğinde, amatörlerde sağlık görevlisine tedavi olan sporcu bulunmamış, profesyonellerde bu oran % 80,6 bulunmuştur. Amatörlerde antrenöre tedavi olan % 45,8 oranında, profesyonellerde % 1,0 oranında; amatörlerde masörlere tedavi olan % 12,5 oranında, profesyonellerde % 10,2 oranında; amatörlerde kendi kendine tedavi olanlar % 41,7 oranında, profesyonellerde ise % 8,2 oranında bulunmuştur. Amatör futbolcular profesyonel futbolculara oranla daha çok antrenmanlarda, profesyonel futbolcular daha çok müsabakalarda (P<0,01); amatör futbolcular profesyonel futbolculara oranla daha çok sezon öncesinde, profesyonel futbolcular ise daha çok sezon ortasında (P<0,05) yaralanmaya maruz kalmışlardır. Amatör futbolcular profesyonel futbolculara oranla daha fazla antrenöre ve kendi kendilerine tedavi (P<0,01) olmuşlardır (Tablo 3) (Yamaner ve ark 2009).

6 Türkiye birinci ve ikinci profesyonel futbol liglerine devam eden takımlarda oynayan futbolcuların yaralanmaların anatomik lokalizasyona göre sayı ve yüzde dağılımı Kesin tanılar Kişi Sayısı % Yumuşak doku travmaları Anterior talofibular bağ yaralanmaları Diz bağ ve menisküs yaralanmaları Ayak bileği kırıkları (Tibia ve / veya fibula distal ucu) Falanks kırıkları Ayak bileği deltoid ligament yaralanmaları Burkulma / bilek suşları Kolles kırığı Dirsek kırıkları Falanks Dislokasyonlar Tarsal kemik kırıkları Aşil tendon rüptürü Skafoid kırıklarının Patella kırıkları Omuz çıkıkları Talus kırıkları Acromioclavicular ortak Ayrımı Tibia plato kırıkları Klavikula kırıkları Dirsek çıkığı Kalkaneus kırıkları Ön kol kırıkları (Galeazzi) Diğer Toplam Kaynak: (Akkaya S ve ark 2011)

7 Akkaya ve arkadaşlarına (2011) göre Türkiye birinci ve ikinci profesyonel futbol liglerine devam eden takımlarda oynayan futbolcuları % 43.9 ile yumuşak doku yaralanması ve %22 ile anterior talofibular bağ yaralanmasına maruz kalmaktadır. Daha sonra diz ve diğer patolojiler gelmektedir. Önleyici antrenmanlar içerisinde ayak bileği ve diz eklemleri öncelikli kinetik zincir egzersizleri önem kazanmaktadır. Fonksiyonel antrenmanlar, core antrenmanları, pliometrik antrenmanlar ve diğer tüm sistmlerde sporcuların ayak bileği ve diz eklemlerinde kuvvet esneklik ve propriception yetilerinin geliştiilmesi ve korunması sağlanmalıdır. Diz ve Ayak Bileği İçin Yaralanmalarından Korunma Egzersizleri Hiç kimse bir yaralanmadan dolayı yedek kalmak istemez. Bilek burkulmalarına ve dizdeki özellikle ACL (ön çapraz bağ) yaralanmalarına genç sporcularda sık rastlanır. Peki değerli oyun süresinden mahrum kalmanızı önlemek için yapabileceğiniz bir şey var mı? Kesinlikle! Doğru açılarda nasıl hareket edeceğinizi öğrenirseniz dizlerinizi de koruyabilirsiniz. Dizlerinizi ve bileklerinizi desteklemek için beden farkındalığını, vücut kuvvetini ve balansını geliştirin. Her zaman dizleriniz ayaklarınızın hizasını geçmeyecek şekilde zıplayın, yere inin, durun ve hareket edin. Dizlerinizin içe doğru meyillenmesini ÖNLEYİN. Kalçalarınızın ve uyluklarınızın kuvvetlenmesini sağlayın. Müsabaka ve antrenmanlardan önce ısının ve stretching yapın. Hareket modelleri düşünmeden uygulanacak hale gelene kadar çeşitli driller uygulayın. Kendinize şunu söyleyin:göğüs yüksek ve dizlerin üzerinde, kalçadan ve dizlerden bükülmüş, dizler ayak uçlarının üzerinde, ayak parmakları düz, bir kuştüyü gibi yere inin. Başarılı yaralanma önleme programları, spesifik egzersizler ve drillerle farklılık gösterebilir ancak bunların ortak bir amacı vardır: esnekliği, kuvveti (özellikle gövde, kalça ve bacakların kuvvetini), balansı, çevikliği ve zıplama ve güvenli şekilde yere inme yeteneğinizi geliştirmek. Bu talimatları, egzersizleri ve drilleri kendiniz ve takımınızla yapın. Sezon başlayana kadar beklemeyin. Oynamak için forma girin, forma girmek için oynamayın! 1. Oynamadan önce her zaman ısının. Kaslarınızda kan sirkülasyonunu sağlayın ve oyundan veya antrenmandan önce eklemlerinizi esnetin.

8 2. Stretching yapın. Serbestçe hareket etmek için yeterli esneklikte olmanız, ideal formunuzu muhafaza etmenizi sağlar. Uyluklarınızı, baldırlarınızı ve kalçalarınızı da strechinge dahil edin ve gergin olan alanlara özellikle dikkat edin. Adductors Hip flexors: 1/2 kneel 3. Kuvvetlendirme. Kalçalarınızda ve uyluklarınızda yeterli kuvvetin olması, dizlerinize destek sağlamanın temel koşuludur. Squat ve öne doğru hamleler kuvvetin artmasını sağlayan egzersizlerdir. A. Squat Ayaklarınız kalça genişliğinde olacak şekilde ayakta durun. Arkaya yaslanın. Kalça ve dizlerinizden eğilin. Göğüs kafesi yükselirken kalçalarınızı sıkın. Dizlerinizi ayak parmak hizanızın arkasında tutun. Çömeldiğinizde dizlerinizi ve ayaklarınızı düz tutmayı unutmayın. Sadece bacaklarınız üzerinde çömelin. Dikkat edin! Dizlerinizin içeri doğru meyillenmesine izin vermeyin.

9 Squat Single Split Split with rotation RDLs Single leg deadlifts B. Öne Doğru Adım Öne doğru yarım adım atın ve sonra geri adım atın. Adım attığınızda öndeki dizinizi ayak parmaklarınız ile aynı hizada tutun.

10 Lunges Walking C. Gövdenin kuvvetlendirilmesi Sırtınızı, göğsünüzü, karnınızı ve kalçalarınızı çevreleyen kasların güçlendirilmesi, tüm formunuzun gelişmesine yardımcı olur ve sizi daha güçlü bir sporcu haline getirir. Side planks Hip bridges Chops and lifts - Start Chops and lifts - Finish Multidirectional shuffle steps

11 4. Balans: Pek çok hastalık, sporcunun dengesiz olması durumunda ortaya çıkar. Her şey gibi balans da antrenmanla daha iyi hale gelir. Balans konusunda yapacağınız çalışmalar, oyun alanında kendini gösterecektir. Single leg ball pass Juggling Single leg multiplanar reach with arm and leg - Start Single leg multiplanar reach with arm and leg - Finish 5. Çeviklik-Yön Değiştirme: Bir çizgiye veya huniye koşun, dış ayağınızı yön değiştirmek için diziniz içe doğru meyillenmeyecek şekilde kaldırın Öne ve arkaya doğru, her iki yana doğru ve çapraz şekilde hareket modellerini uygulayın. Yavaş koşmayla başlayın, böylece iyi pozisyon almaya konsantre olabilirsiniz.temponuzu arttırın ve doğru tekniği muhafaza edin. Unutmayın: KALÇALAR, DİZLER ve BİLEKLER üzerinde!

12 6. Zıplama ve Güvenli Şekilde Yere İnme: Birkaç defa yukarı doğru düz bir şekilde zıplayın. Sıçrayın ve sonra ayaklarınız ve dizleriniz tam karşıya bakacak şekilde yere inin. Dizlerinizi birbirine çarpmayın! Yere her indiğinizde dizlerinizi hafifçe bükün. Bu sıçramaları, bir takım arkadaşınızla karşılıklı yapın ve kendisinden hareket esnasında vücut şeklinizi izlemesini isteyin. Doğru yere inme tekniğini, alışılmış bir hareket haline gelene kadar uygulayın. Dizlerinizi bükülü, göğsünüzü yukarıda, kalçanızı geride tutun ve yumuşak bir şekilde yere inin. Takım arkadaşınızdan yukarı doğru bir top atmasını isteyin. Zıplayın, topu yakalayın ve doğru şekilde yere inin. Alanda veya spor sahasında bir çizgi (külah, top, çubuk) üzerinde zıplayın ve yere inme tekniğinizi muhafaza edin. Unutmayın: Dizlerinizin içe doğru meyillenmesine izin vermeyin! Aşağıdaki şekilde gösterilen zıplama modellerini uygulayın: Her iki ayak çizgi üzerinde olacak şekilde her iki yana doğru zıplayın. Çizgi üzerinde sol ayağınızın üzerinden sağ ayağınızın üzerine zıplayın. Her iki ayağınız çizgi üzerinde olacak şekilde ileri ve geri zıplayın. Sağ ayağınız öncü olacak şekilde ileri ve geri zıplayın. Ayağınızı kalça genişliğinde tutun. Şimdi sol ayağınızı öncü olarak kullanın.

13 7. Kalitenin üzerinde durum: Bu stratejilerden herhangi birini uygularken hareketin miktarından çok kalitesi amacınız olmalıdır. 8. Dinlenin: Antrenman, oyun ve ödev programınızın, sizi çok yormasını ve böylece de tekniğinizin baştan savma olmasını önleyin. Kazanç sağlayabilmeniz için dinlenme esastır. Yeterli uyku, istirahat günleri ve zor antrenmanlar ile daha kolay antrenmanların dönüşümlü olarak uygulanması, yaralanma riskinizi azaltan, sizi daha güçlü ve dinamik bir sporcu yapan önemli stratejilerdir. Verilen bilgiler, sadece genel eğitim amaçlıdır ve spesifik bir eylem planı veya yöntemi önerisi olarak yorumlanmamalıdır. Egzersiz risksiz değildir, antrenmanınız sırasında herhangi bir noktada ağrınız olmaya başlarsa, kendinizi kötü hissederseniz veya belirgin bir şekilde herhangi bir fiziksel rahatsızlık hissederseniz hemen durmanız ve bir hekime danışmanız gerekir. Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza başvurmanız gerekir. FUTBOL - SPORA DÖNÜŞ ANTRENMANLARI Ayak Bileği - Spora Dönüş Kriterleri Sağlam ayak bileği ile karşılaştırıldığında eklem hareket açıklığı tam ve ağrısız olmalı. Ayak bileğinin kuvveti sağlam tarafa yakın veya eşit olmalı. Düz koşu sırasında ağrı ve aksama olmamalı. Sprint şeklindeki koşularda ağrı ve aksama olmamalı. Önce yarım sonra tam hızda 45 açılı çapraz koşu yapılabiliyor olmalı. 20 metre mesafede önce yarım sonra tam hızda 8 koşusu sorunsuz yapılabiliyor olmalı. Önce yarım sonra tam hızda 90 açılı çapraz koşu yapılabiliyor olmalı. Her iki bacakta ağrı olmaksızın sıçrayabilmeli (Uludağ Üniversitesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı, 2007, Sporda Ayak Bileği Burkulması, FR-HYE ).

14 Diz - Spora Dönüş Kriterleri Ağrının tam olarak ortadan kalkması Yaralanmış bölgenin eklem hareket açıklığının tam olması Yaralanmış bölge kas kuvvetinin karşı taraf veya yaralanma öncesi kuvvet değerinin en az % 80 ine ulaşmış olması Yaralanması sonrası sporcuda oluşan kaygının azalmış ve sporcunun aynı sporu aynı istekle yapabilecek isteği kendisinde bulabilmesi gerekir. Ayak Bileği - Kuvvet Egzersizleri Fizyolojik olarak ise kuvvet kas kasılması sırasında ortaya çıkangerilimi anlatmaktadır ( Kalyoncu ve ark, 2005 ). Ayak Bileği - Proprioception Eklem hareket (kinestezi) ve pozisyon hissiözelliklerini kapsayan dokunmaduyusunun özelleşmiş bir şekli olarak da tanımlanmaktadır (Hewet ve ark.1999). Ayak Bileği - Esneklik Esneklik bir eklemin bütünüyle hareket genişliğine ulaşabilmesi yeteneğidir. Esneklik eklemin kemik yapısı, kasların büyüklükleri ve kuvveti, ligamentler ve diğer bağlayıcı dokular gibi faktörlerle sınırlanır.

15 Ayak Bileği - Pliometrik Antrenman Pliometrik antrenmanların temellerinin anlaşılması için, kassistemindeki içsel hareketler ve kasların yaratılan hızlı hareketleri nasıl kullanabildikleri incelenmelidir. Ayrıca, egzersiz ve drillerde yaratılacak değişimler de dikkatle incelenmelidir. Pliometrik antrenman planlanırken üzerinde durulması gereken en önemli nokta belirleyicinin ne olduğudur. Sportif yeteneklerde gelişim bekleniyorsa uygun egzersiz analiz edilip belirtilmelidir (Çavdar K 2006). Pliometrik Antrenman İçerikleri Yerinde Sıçrama: Nerede sıçranıyorsa tekrar oraya düşülerek yapılmaktadır. Bu egzersizler düşük şiddette yapılan ve amortizasyon süresini kısaltma uyarısını geliştirmeyi amaçlayan egzersizlerdir. Ayakta Sıçrama: Bu çalışma dikey ya da yatay olarak; durarak, güç almadan yapılmaktadır. Sıçramalar arasında tam dinlenme olması gerekmektedir. Karışık Hoplama ve Sıçrama: Bu sıçrama türünde mesafe 30 metreden az olmalıdır. Engelli ya da engelsiz olarak yapılabilmektedir. Sekme: Adım uzunluğu ve sıklığını geliştirmek amacıyla yapılan bu egzersiz uzun adımlarla yapılmalı ve mesafe 30 metreden fazla olmalıdır. en Kutu Drilleri: Çok yönlü atlama ve sıçramalar ile derinlik sıçramalarının kombinasyonudur. Egzersizin şiddeti kasa yüksekliğine göre ayarlanmaktadır. Derinlik Sıçramaları: Derinlik sıçramaları, sporcuların vücut ağırlıklarının yer çekimi karşısındaki dirençlerini artırarak sıçrama yeteneklerini geliştirmek amacıyla, kutudan atlayıp yere düşerek ve daha sonra tekrar kutuya dönerek yapılmaktadır (Chu D. A. 1992)

16 Örnek Pliometik Antrenman Ayak Bileği - Fonksiyonel Antrenman Ayaklar yerde ve makine desteği olmadan, kuvvet sabit olmayan koşullarda görüntülenecek ve vücut ağırlığı tüm hareket düzeylerinde yönetilecek şekilde gerçekleştirilen balans ve derin duyu içeren sürekli bir egzersizdir (Andrae MS,at. al. 2002) Dengesizlik, ağırlık merkezi, zemin reaksiyon kuvvetleri ve momentum kontrol edildiği; hız düşürme (güç düşüklüğü), hızlanma ( güç üretimi) ve stabilizasyon içeren derin duyu açısından zenginleştirilmiş çoklu eklem ve çok düzlemli bir akivitedir (Ergun N. 1977). Vücudu entegre hareketleri ile birlikte koşullandıran bir aktiviteler bütünüdür ( Mattecola CG, at. al. 2002).

17 Egzersizleri Yaparken Dikkat Edilecek Noktalar 1- Sabır 2- Isınma 3- Germeler ( Ağrı sınırında yapın) 4- Yük(Göreceli olarak artırın). 5- Bir kısım şikayetler oluştuğunda veya şikayetler arttığında kullanılan yük ve tekrar sayılarını azaltın. Gerekirse egzersize bir süre ara verin. 6- Egzersizleri takiben yaralı bölgeye 8-10 dakika soğuk (buz) uygulayın. Spora Dönüş Antremanı ve Biyomotor Özelliklerin Gelişim Basamağı Spora Dönüş Antremanı Haftalık Antrenman Planı 1. Hafta

18 Spora Dönüş Antremanı Haftalık Antrenman Planı 2. Hafta Spora Dönüş Antremanı Haftalık Antrenman Planı 3. Hafta

19 Spora Dönüş Antremanı Haftalık Antrenman Planı 4. Hafta Spora Dönüş Antremanı Haftalık Antrenman Planı 5. Hafta

20 Spora Dönüş Antremanı Örnek Günlük Antrenman Programı Spora Dönüş Antremanı Enerji, Antrenman ve Performans Çizelgesi

21 KAYNAKLAR 1. Adamczyk G, Luboinski L. (2002), Epidemiologia of football related injuries: Part I. Acta Clinica;2: Akandere M. (1993), Yaş Grubu Kız Sporcularının Esnekliklerinin Geliştirilmesinde Etkisi. Doktara Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi. 3. Akkaya S, Serinken M, Akkaya N, Türkçüer İ, Uyanık E, (2011), Football injuries on synthetic turf fields, Department of Orthopedics and Traumatology, Department of Emergency Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Medical Faculty of Pamukkale University, Denizli, Turkey 4. Chu D.A. (1992), Jumping Into Plyometrics, Leisure Press, Illinois. 5. Cromwell F, Gormley J, Walsh J. (2000), A pilot study examining injuries in elite gaelic footballers. British J Sports Med;34: Çavdar K (2006) Pliometrik Antrenman yapan öğrencilerin Performanslarının İncelenmesi T.C. Marmara Üniversitesi Sağlık bilimleri Enstitüsü. 7. Fatouros I.G., (2000), Evaluation of Plyometric Training, Weight Training and Their Combination on Vertical Jump Performance and Leg Strength, The Journal of Strength and Conditioning Research, Vol.14, No.4, s , Greece. 8. Frıed T, Lloyd GJ.(1992), An overview of common soccer ınjuries, management and prevention. Sports Med,14: Hawkins RD, Hulse MA, Wilkinson C, Hodson A, Gibson M. ( 2001), The association football medical research programme: An audit of injuries in professional football. Brit J Sports Med;35: Kalyoncu O, Muratlı S, Şahin G, (2005) Antrenman ve Müsabaka, Yaylım Yayıncılık, İstanbul. 11. Schmikli SL, de Vries WR, Inklaar H, Backx FJ. (2011), Injury prevention target groups in soccer: injury characteristics and incidence rates in male junior and senior players. J Sci Med Sport;14: Walden M, Hagglund M, Ekstrand J. (2004), Injuries in Swedish elite football: A prospective study on injury definitions, risk for injury and injury pattern during. Scand J Med Sci Sports,15:

22 13. Woods C, Hawkins R, Hulse M, Hodson A. (2002), The Football Association Medical Research Programme: An audit of injuries in professional football-analysis of preseason injuries. Brit J Sports Med;36: Uludağ Üniversitesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı, (2007), Sporda Ayak Bileği Burkulması, FR-HYE Erişim tarihi:

AYAK BİLEĞİ SPORA DÖNÜŞ EGERSİZLERİ. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

AYAK BİLEĞİ SPORA DÖNÜŞ EGERSİZLERİ. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü AYAK BİLEĞİ SPORA DÖNÜŞ EGERSİZLERİ Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ayak Bileği - Spora Dönüş Kriterleri Sağlam ayak bileği ile karşılaştırıldığında eklem hareket açıklığı

Detaylı

Amatör ve profesyonel futbolcuların alt ekstremite yaralanmalarının araştırılması*

Amatör ve profesyonel futbolcuların alt ekstremite yaralanmalarının araştırılması* Amatör ve profesyonel futbolcuların alt ekstremite yaralanmalarının araştırılması* Faruk Yamaner 1, Osman İmamoğlu 2, Abdullah Güllü 3, Dursun Güler 4, Mustafa Gümüş 5, Cem Tevfik Akalın 5, Alparslan Kartal

Detaylı

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Yumuşak doku injurisi Kas, tendon ve bağ yaralanmalarını kapsar. Strain: Kas ve tendonların aşırı yüklenmesi veya

Detaylı

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş GİRİŞ Voleybol; interval özellikli yüklenme ve dinlenme periyotlarının ardışık uygulandığı Smaç, blok, file hareketleri ani patlayıcı gücü Voleybol

Detaylı

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri İster amatör olarak spor yapın, isterseniz profesyonel sporcu olun, başınıza en sık gelen olaylardan biridir sakatlanmak. Yazan: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Detaylı

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir ESNEKLİK 1 ESNEKLİK Hareketleri büyük bir genlikte uygulama yetisi Hareketlilik olarak da bilinmektedir Bir sporcunun becerileri büyük açılarda ve kolay olarak gerçekleştirmesinde önde gelen temel gerekliliktir

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA Hızlı Yürüme ve Hafif Tempolu Koşu EGZERSİZ SÜRELERİ (dk) TEKRARLAR Adım Koşma(dak.) Yürüme dak. Koşma Yürüme Toplam Süre dk 1 1 1 12 12 24 2 2 1 8 8

Detaylı

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar Yusuf Köklü Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu 5. Antrenman Bilimi Kongresi 2-4 Temmuz 2013 Beytepe/

Detaylı

İŞİTME ENGELLİ FUTBOLCULARIN YARALANMA İNSİDANSI INCIDENCE RATE OF INJURIES AMONG DEAF TURKISH FOOTBALL PLAYERS

İŞİTME ENGELLİ FUTBOLCULARIN YARALANMA İNSİDANSI INCIDENCE RATE OF INJURIES AMONG DEAF TURKISH FOOTBALL PLAYERS Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi Journal of Sports and Performance Researches Geliş Tarihi/Received : 19.09.2011 Kabul Tarihi/Accepted : 18.10.2011 İŞİTME ENGELLİ FUTBOLCULARIN YARALANMA İNSİDANSI

Detaylı

BOSU EĞİTMENLİK PROGRAMI. Sporkariyerim.com. BOSU Master Trainer - HASAN ÇAKMAK 10.06.2012 BOSU TRAİNER CERTIFICATION 1

BOSU EĞİTMENLİK PROGRAMI. Sporkariyerim.com. BOSU Master Trainer - HASAN ÇAKMAK 10.06.2012 BOSU TRAİNER CERTIFICATION 1 BOSU EĞİTMENLİK PROGRAMI Sporkariyerim.com BOSU Master Trainer - HASAN ÇAKMAK 10.06.2012 BOSU TRAİNER CERTIFICATION 1 Eğitim İçeriği BOSU Nedir? BOSU Balans Antrenmanları BOSU Bireysel Antrenman Entegrasyonu

Detaylı

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin doğrudan uygulanması önemli olmasına rağmen Sporcular ayrıca çevreden gelen hızlı ve değişken

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ GENÇ FUTBOLCULARDA 6 HAFTALIK PLİOMETRİK ANTRENMAN PROGRAMININ SÜRAT PARAMETRESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET Sürat Antrenmanı Bu antrenmanlar sürat ve çabukluk çeviklik gelişimi için antrenörler için temel kaynaktır.özel bir sürat antrenmanını takiben gevşeme egzersizleri her zaman kullanılmalıdır. Sürat antrenmanları

Detaylı

SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI

SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI SCAT-SCS 1. Liseli bayan bir futbol orta saha oyuncusuna antrenman durumunu tespit etmek için bir test bataryası uygulanıyor. Sonuçlar

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

İrfan Gülmez Marmara Üniversitesi

İrfan Gülmez Marmara Üniversitesi İrfan Gülmez Marmara Üniversitesi Yıllardır çocuk ve gençlerde kuvvet antrenman ilkeleri tartışılmaktadır. 50 kg. bir çocuk kendi vücut ağırlığıyla on kez barfiks yapabilirken 10 kg. bir barı veya ağırlığı

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Yazar Ad 125 Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Beş ergin insandan dördü bel ağrısı yaşamaktadır. İşyerinizde, dışarda veya evde yaptığınız işler, hareketler belinizi ağrıtabilir. Bulaşık yıkama, evi süpürme,

Detaylı

PROF. DR. ERDAL ZORBA

PROF. DR. ERDAL ZORBA PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler, kemik mineral yoğunluğundaki artış, beden suyundaki değişimler,

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler; kemik

Detaylı

SPORCULARDA TEMASSIZ ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: RİSK FAKTÖRLERİ ve ÖNLEME STRATEJİLERİ

SPORCULARDA TEMASSIZ ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: RİSK FAKTÖRLERİ ve ÖNLEME STRATEJİLERİ SPORCULARDA TEMASSIZ ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: RİSK FAKTÖRLERİ ve ÖNLEME STRATEJİLERİ Dr. Tahsin Beyzadeoğlu Yeditepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Ön Çapraz Bağ

Detaylı

Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle

Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle Doç. Dr. Onur POLAT Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle gelişirken, spor yaralanmalarında hem dış

Detaylı

Çocuklarda ve Gençlerde Spor Yaralanmalarından Korunma. Prof.Dr. Mitat KOZ

Çocuklarda ve Gençlerde Spor Yaralanmalarından Korunma. Prof.Dr. Mitat KOZ Çocuklarda ve Gençlerde Spor Yaralanmalarından Korunma Prof.Dr. Mitat KOZ Spora katılımda, sporcu olma isteğinde artış Daha çok sayıda çocuk ve genci sporcu olmaya yöneltmektedir. Anne-babalar, beden eğitimi

Detaylı

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Yaş Gruplarında Kuvvet Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi TEKNİK-TAKTİK KONDİSYON Kuvvet, Sürat, Dayanıklılık, Koordinasyon GENÇ FUTBOLCU PSİKOLOJİK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Algılama,

Detaylı

Voleybol Ve Futbolcularda Spor Sakatlığına Rastlama Sıklığı Sports Injury Frequency of Volleyball and Football Players

Voleybol Ve Futbolcularda Spor Sakatlığına Rastlama Sıklığı Sports Injury Frequency of Volleyball and Football Players Voleybol Ve Futbolcularda Spor Sakatlığına Rastlama Sıklığı Sports Injury Frequency of Volleyball and Football Players Bahar Odabaş Özgür 1,Turgay Özgür 1, Murşit Aksoy 2 1 Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri

Detaylı

Academy of B&M. Ortopedist gözü ile Bale Doç. Dr. Haluk H. ÖZTEKİN İzmir Buca Özel Tınaztepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Academy of B&M. Ortopedist gözü ile Bale Doç. Dr. Haluk H. ÖZTEKİN İzmir Buca Özel Tınaztepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Academy of B&M Ortopedist gözü ile Bale Doç. Dr. Haluk H. ÖZTEKİN İzmir Buca Özel Tınaztepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Bale Sanatı İdeal Balerin Yapısı Balenin Faydaları Bale Yaralanmaları

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER MOTOR BECERĐLER HALTER TAKIM SPORLARI SPRİNT MARATON YRD DOÇ DR MURAT BİLGE KÜ BESYO Beceri kısa süre içerisinde zor hareketleri öğrenebilme ve değişik durumlarda amaca uygun çabuk bir şekilde tepki gösterebilme,

Detaylı

BASKETBOLCULARIN ESNEKLİK PROFİLLERİ VE SAKATLANMAYLA OLAN İLİŞKİSİ

BASKETBOLCULARIN ESNEKLİK PROFİLLERİ VE SAKATLANMAYLA OLAN İLİŞKİSİ BASKETBOLCULARIN ESNEKLİK PROFİLLERİ VE SAKATLANMAYLA OLAN İLİŞKİSİ Esin KIRATLI * Ahmet SANİOĞLU ** ÖZET Bu çalışmada, basketbolcuların esneklik profilleri ve sakatlanmayla olan ilişkisinin araştırılması

Detaylı

AKTİVİTE DÜZEYLERİ İLE DİZ ÖĞRENCİ GRUBUNUN FİZİKSEL KUVVETİNİN İZOKİNETİK OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI

AKTİVİTE DÜZEYLERİ İLE DİZ ÖĞRENCİ GRUBUNUN FİZİKSEL KUVVETİNİN İZOKİNETİK OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI AKTİVİTE DÜZEYLERİ FARKLI İKİ ÖĞRENCİ GRUBUNUN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYLERİ İLE DİZ KUVVETİNİN İZOKİNETİK OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI ARAŞTIRMACI: AHMET MİÇOOĞULLARI TEZ DANIŞMANI: PROF. DR. AYŞE DİCLE TURHANOĞLU

Detaylı

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA KOORDİNASYON, ESNEKLİK VE KUVVET ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ TANER ATİK ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik dönemi, biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişmenin

Detaylı

FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri

FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri DAYANIKLILIK Sporda dayanıklılık "Uzun süre devam eden yüklenmelerde

Detaylı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması)

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) Maksimum Koruma Fazı POSTOPERATİF 1-2. HAFTALAR: Amaç: 1. Ağrıyı azaltmak. 2.Hareket açıklığını artırmak (0º-90º).

Detaylı

ANAEROBİK DAYANIKLILIK İLE DİKEY SIÇRAMA ARASINDAKİ İLİŞKİ *

ANAEROBİK DAYANIKLILIK İLE DİKEY SIÇRAMA ARASINDAKİ İLİŞKİ * Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi Journal of Sports and Performance Researches http://dergipark.ulakbim.gov.tr/omuspd Geliş Tarihi/Received : 13.10.2015 Kabul Tarihi/Accepted : 26.11.2015 DOI No:

Detaylı

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik Dr. Olga SEVİM Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik özelliklere eskisinden daha fazla ihtiyaç

Detaylı

Core (Kor) Antrenmanı

Core (Kor) Antrenmanı Core (Kor) Antrenmanı SBR 214 FITNES: KUVVET Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı

TEMEL HAREKETLER DÖNEMİ. Başlangıç Evresi: 2-3 Yaş İlk Evre: 3-4 Yaş Olgun Evre : 5-6 yaş

TEMEL HAREKETLER DÖNEMİ. Başlangıç Evresi: 2-3 Yaş İlk Evre: 3-4 Yaş Olgun Evre : 5-6 yaş TEMEL HAREKETLER DÖNEMİ Başlangıç Evresi: 2-3 Yaş İlk Evre: 3-4 Yaş Olgun Evre : 5-6 yaş TEMEL HAREKET BECERİLERİ Denge Yakalama Durarak Uzun Atlama Tenis Topu Fırlatma Koşu Topa Ayakla Vurma Sıçrama

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

ARAŞTIRMA. Halı Sahada Futbol Oynayanların Yaralanma Durumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi

ARAŞTIRMA. Halı Sahada Futbol Oynayanların Yaralanma Durumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Tıp Derg. 2011; 25 (3): 125-131 http://www.fusabil.org Halı Sahada Futbol Oynayanların Yaralanma Durumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi Mikail TEL Fırat Üniversitesi, Beden

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

Core Antrenman, Etkisi ve Çalışma Örnekleri

Core Antrenman, Etkisi ve Çalışma Örnekleri Core Antrenman, Etkisi ve Örnekleri Sadık Şatıroğlu, Emrah Arslan, Mevlüt Atak 2013 sadiksatiroglu@gmail.com 1 Sağlık Core Antrenman ve Etkisi Performans daha dayanıklı sadiksatiroglu@gmail.com 2 Core

Detaylı

SIRIKLA ATLAMA MAYIS AYI ANTRENMAN PROGRAMI(1 MAYIS-31 MAYIS 2016)

SIRIKLA ATLAMA MAYIS AYI ANTRENMAN PROGRAMI(1 MAYIS-31 MAYIS 2016) SIRIKLA ATLAMA MAYIS AYI ANTRENMAN PROGRAMI(1 MAYIS-31 MAYIS 2016) PAZAR 01.05.2016 02.05.2016 03.05.2016 04.05.2016 05.05.2016 06.05.2016 07.05.2016 2 set) -Sırıkla Koşu 3 40 mt Barfiks 4 Hareket 1 Set

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji Kinesiyoloji insan hareketiyle ilgili mekanik ve anatomik ilkelerin incelenmesidir. Kinesiyoloji anatomi, fizyoloji ve biyomekanik

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM 1 2 Büyüme ve Gelişme Çocukluk ve ergenlik döneminde değişkenlik gösteren büyüme ve gelişme özellikleri, çocuk sporcuların fizyolojik standartlarının oluşturulmasında, performans

Detaylı

Train Aktif Destekleri Daha hızlı hareket için. Motion is life. www.bauerfeind.com. Motion is life. www.bauerfeind.com

Train Aktif Destekleri Daha hızlı hareket için. Motion is life. www.bauerfeind.com. Motion is life. www.bauerfeind.com DESTEKLER VE ORTEZLER KOMPRESYON ÇORAPLARI TABANLIK VE AYAKKABILAR ÖLÇÜM TEKNOLOJİ S İ DESTEKLER VE ORTEZLER Rev. 0-03/10_19000060009012 Bauerfeind AG Triebeser Strasse 16 07937 Zeulenroda-Triebes Germany

Detaylı

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 İşyeri Egzersizleri EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 Ellerinizi önünüzde avuç içleri birbirine temas eder şekilde birleştiriniz. Ellerinizi avuç içleri yapışık olarak, hafif bir gerilme hissedene kadar aşağı

Detaylı

Doç.Dr. REŞAT KARTAL. Eğitim Bilgileri. Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük. Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Dalı

Doç.Dr. REŞAT KARTAL. Eğitim Bilgileri. Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük. Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Dalı Doç.Dr. REŞAT KARTAL Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Hareket Ve Antreman Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1975-1980 Lisans Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük

Detaylı

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır.

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvette, Yaş, Cinsiyet, Genetik özelliklerle birlikte

Detaylı

TYF MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK SİSTEMİ. Türkiye Yelken Federasyonu.

TYF MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK SİSTEMİ.   Türkiye Yelken Federasyonu. TYF MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK SİSTEMİ Türkiye Yelken Federasyonu turkiyeyelkenfederasyonu @TurkiyeYelken TYF Yelken TV www.tyf.org.tr TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK

Detaylı

PLİOMETRİK EĞİTİM ÇALIŞMALARININ, SEÇİLMİŞ ANTROPOMETRİK VE MOTORİK ÖZELLİKLERE OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

PLİOMETRİK EĞİTİM ÇALIŞMALARININ, SEÇİLMİŞ ANTROPOMETRİK VE MOTORİK ÖZELLİKLERE OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI PLİOMETRİK EĞİTİM ÇALIŞMALARININ, SEÇİLMİŞ ANTROPOMETRİK VE MOTORİK ÖZELLİKLERE OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI DR. İNCI KARADENIZLI THF TEKNIK EĞITIM KURULU UYESI 5. A N T R E N M A N B İ L İ M İ K O N G

Detaylı

1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI.

1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI. 1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI. Her eğitim yılı açılışını takip eden 15 gün içersinde okullarda/kulüpte yapılan yukarıda belirtilen tüm spor branşlarında

Detaylı

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma SALI: 18.07.2017 Antr. 12 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri *Kuvvet - Her 30 sn. çalışmaların

Detaylı

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi Postür Analizi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Postür nedir? Postür l Vücut kısımlarının pozisyonu veya dizilimidir. l STATİK: Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki postür l DİNAMİK:

Detaylı

U-15 Futbol Takımı Oyuncularının Motorik Özelliklerinin Belirlenmesi

U-15 Futbol Takımı Oyuncularının Motorik Özelliklerinin Belirlenmesi International Journal of Science Culture and Sport December 2016 : 4 (Special Issue 3) ISSN : 2148-1148 Doi : 10.14486/IntJSCS636 Field : Sport Physiology Type : Research Article Recieved: 10.10.2016 -

Detaylı

KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK

KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK Kuvvet Fizyolojik yaklaşım: Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 Kuvvet Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini

Detaylı

Yaralanma sıklığı, şiddeti ve yaralanmaya etki eden faktörler. Doç.Dr.Mitat KOZ

Yaralanma sıklığı, şiddeti ve yaralanmaya etki eden faktörler. Doç.Dr.Mitat KOZ Yaralanma sıklığı, şiddeti ve yaralanmaya etki eden faktörler Doç.Dr.Mitat KOZ Spor yaralanmalarının görülme sıklığı Bir toplum veya toplumun bir kısmında bir hastalığın yaygın bir göstergesi İnsidans"tır.

Detaylı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ ZEDELENMELERİ

ÖN ÇAPRAZ BAĞ ZEDELENMELERİ ÖN ÇAPRAZ BAĞ ZEDELENMELERİ Diz eklemi çepeçevre bağlarla desteklenen ve cildin altında kaslarla çevrili olmadığı için de travmaya son derece açık olan bir eklemdir. Diz ekleminde kayma, menteşe ve dönme

Detaylı

Sporcularda Omuz Yaralanmaları. 4.9.2014 Dr. Haluk Öztekin 2004 1

Sporcularda Omuz Yaralanmaları. 4.9.2014 Dr. Haluk Öztekin 2004 1 Sporcularda Omuz Yaralanmaları 4.9.2014 Dr. Haluk Öztekin 2004 1 Amaç Sportif faaliyet sırasında omuzu yaralanan bir sporcuya tanı koymak ve ilk yardımı yapmak olmalıdır. 4.9.2014 Dr. Haluk Öztekin 2004

Detaylı

CORE KAVRAMI

CORE KAVRAMI CORE KAVRAMI Core sözcüğü merkez, çekirdek anlamına gelen İngilizce kökenli bir kelimedir. Spor bilimlerinde core ile kastedilen insan bedeninin ağırlık merkezinin de içinde bulunduğu vücudun orta noktasıdır

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 Bölüm 1: ÇOCUK VE GELİŞİMİ... 5 İSKELET GELİŞİMİ VE BÜYÜME... 7 Boy Gelişimi... 8 Ağırlık Gelişimi... 11 Gelişme ve Büyümeyi Etkileyen Faktörler... 13 Çevre Etkenleri... 17 Büyüme

Detaylı

BASKETBOLCULARIN OYNADIKLARI POZİSYONLARA GÖRE ANAEROBİK GÜÇLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

BASKETBOLCULARIN OYNADIKLARI POZİSYONLARA GÖRE ANAEROBİK GÜÇLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi Journal of Sports and Performance Researches Geliş Tarihi/Received : 21.11.2011 Kabul Tarihi/Accepted : 21.09.2012 BASKETBOLCULARIN OYNADIKLARI POZİSYONLARA GÖRE

Detaylı

KUVVET VE SPORTİF YARALANMALARIN ÖNLENMESİNDEKİ ÖNEMİ

KUVVET VE SPORTİF YARALANMALARIN ÖNLENMESİNDEKİ ÖNEMİ Spor Hekimliği Dergisi Cilt: 48, S. 9-16, 2013 KUVVET VE SPORTİF YARALANMALARIN ÖNLENMESİNDEKİ ÖNEMİ Abdulaziz TÜRKSOYLU, Çetin İŞLEGEN ÖZET Sporcularda alt ekstremitede daha sık olmak üzere, kuvvet dengesizliği

Detaylı

SIK GÖRÜLEN SPOR YARALANMALARI. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı

SIK GÖRÜLEN SPOR YARALANMALARI. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı SIK GÖRÜLEN SPOR YARALANMALARI 1 Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı Ayak bileği 2 Tüm spor yaralanmalarının %20-30 u ayak bileğine ait. Ayak bileği yaralanmalarının %85 i sprain şeklinde

Detaylı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı DİZ MUAYENESİ Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Spor yaralanması nasıl değerlendirilmelidir? Hedefe odaklanmış ayrıntılı bir yaralanma öyküsü Hedefe

Detaylı

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın Ofis Ergonomisi Hedefler Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın MSD belirtilerini tanıyın Stres ve gerilimi en

Detaylı

10-12 yaş grubundaki futbolcu ve badmintoncularda bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması

10-12 yaş grubundaki futbolcu ve badmintoncularda bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması Cilt:6 Sayı:1 Yıl:2009 10-12 yaş grubundaki futbolcu ve badmintoncularda bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması Recep Kürkçü* Yakup Akif Afyon** Çetin Yaman*** Selçuk Özdağ**** Özet

Detaylı

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar ÇARŞAMBA: 28.06.2017 Antr. 1 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri * Kuvvet - 10 dakika

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Sportif Hareketlerin Anatomisi Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 13. hafta Su Sporları Tüm su sporları, yüksek düzeyde güç, kuvvet ve dayanıklılık

Detaylı

Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Hareket Eğitiminin Amacı Çocuğun spor faaliyetlerinde veya aktiviteler sırasında hareket etme niteliğini artırmak Çocuğun hareket ederken

Detaylı

BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 Herhangi bir egzersiz yada kondisyon programına başlamadan önce tam bir sağlık muayenesine ihtiyaç duyup duymadığınızı görmek için kişisel doktorunuza

Detaylı

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Progresif yüklenme Performans gelişimi için daha önce adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997)

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Aktif başlangıç (3-5) Temel eğitim (eğlence ile) (6-8/9) Antrenman için öğrenme (8/9-12) Antrenman için antrenman (12-16/17) Yarışmak için antrenman

Detaylı

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular 1 Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular Daha hızlı ve çabuk olmaya çalışmaktadır Daha yükseğe sıçramaya çalışmaktadır Daha süratli olmaya çalışmaktadır 2 Plimetrik ve sürat antrenmanlarına

Detaylı

ELİT BAYAN BASKETBOL VE BAYAN HENTBOL OYUNCULARININ FİZİKSEL UYGUNLUK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

ELİT BAYAN BASKETBOL VE BAYAN HENTBOL OYUNCULARININ FİZİKSEL UYGUNLUK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI SAVUCU, Y., ERDEMİR, İ., AKAN, İ., CANİKLİ, A., Elit Bayan Basketbol ve Bayan Hentbol Oyuncularının Fiziksel Uygunluk Parametrelerinin Karşılaştırılması SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi,

Detaylı

Karşılaşmanın. Kasımpaşa maçının biletleri satışta

Karşılaşmanın. Kasımpaşa maçının biletleri satışta 12 MART 2013 Kasımpaşa maçının biletleri satışta Karşılaşmanın biletleri ilk olarak BJK Bonus Card sahibi taraftarlar için bugün saat 11:00'de Biletix ten satışa çıkacak. 14 Mart Perşembe günü saat 10:00'dan

Detaylı

Müsabaka Dönemindeki Futbolcularda Sekiz Haftalık Antrenmanın Bazı Fiziksel Uygunluk Parametreleri Üzerine Etkisi. Öznur Akyüz 1

Müsabaka Dönemindeki Futbolcularda Sekiz Haftalık Antrenmanın Bazı Fiziksel Uygunluk Parametreleri Üzerine Etkisi. Öznur Akyüz 1 Müsabaka Dönemindeki Futbolcularda Sekiz Haftalık Antrenmanın Bazı Fiziksel Uygunluk Parametreleri Üzerine Etkisi Öznur Akyüz 1 1 Celal Bayar Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, MANİSA Özet Çalışmanın

Detaylı

SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ

SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ Doç. Dr. Hakan Sunay Dr. Dicle Aras Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ANTRENMAN KAVRAMI (1) Spor bilimleri kapsamında antrenman; sporcunun fiziksel, tekniksel,

Detaylı

Ön Çapraz Bağ Yırtıkları

Ön Çapraz Bağ Yırtıkları Ön Çapraz Bağ Yırtıkları Dizin en sık yaralanmalarından biri ön çapraz bağın (ÖÇB) burkulması veya yırtılmasıdır. Futbol, basketbol gibi yüksek tempolu sportif müsabakalarda ön çapraz bağın yaralanma riski

Detaylı

Aynı zamanda «güç bölgesi» ya da «güç evi» (powerhouse) olarak da tanımlanmaktadır.

Aynı zamanda «güç bölgesi» ya da «güç evi» (powerhouse) olarak da tanımlanmaktadır. 1 Core nedir? Aynı zamanda «güç bölgesi» ya da «güç evi» (powerhouse) olarak da tanımlanmaktadır. Vücudun ağırlık merkezinin olduğu ve en önemlisi de tüm hareketlerin başladığı bölge olarak bilinmektedir.

Detaylı

İstasyonlar arası 45 sn. dinlenme

İstasyonlar arası 45 sn. dinlenme SALI: 01.08.2017 Antr. * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 20 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe *Kuvvet Çalışmaları Dairesel Çalışma 2

Detaylı

Elite athletes

Elite athletes Yeni Başlayanlara Genel Kuvvet Antrenman Kılavuzu Egzersiz yapılacak alanın düzenli ve güvenli olduğundan emin olun. Kuvvet antrenmanından önce 5-10 dakika genel ısınma yapın. Doğru egzersiz tekniğini

Detaylı

Pliometrik Egzersizler

Pliometrik Egzersizler Pliometrik Egzersizler Pliometrik egzersizler patlama hareketleri yaparak kas gücünü (kuvvet/zaman) arttırmayı hedef alan egzersizler. Pliometrik Latince ölçülebilir artışlar anlamına geliyor. Pliometrik

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

Temel Kas Gurupları Kuvvet Çalışmaları. Dr.Ali KIZILET

Temel Kas Gurupları Kuvvet Çalışmaları. Dr.Ali KIZILET Temel Kas Gurupları Kuvvet Çalışmaları Sportif Performans İçin Merkez Kuvvet Antrenmanı Gövde kasları omurga, kalça ve omuz kemerini stabilize edecek şekilde fonksiyon görürler. Bu sağlam ve dengeli temele

Detaylı

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Birim Antrenman Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor boyuttaki gözlenebilir ve kalıcı davranış değişikliği

Detaylı

THE EFFECTS OF TRAINING PROGRAMME IN PREPARATION PERIOD ON SOME PHYSICll AND PHYSIOLOGICAL PARAMETERS OF PROFESSIONAL SOCCER PLAYERS

THE EFFECTS OF TRAINING PROGRAMME IN PREPARATION PERIOD ON SOME PHYSICll AND PHYSIOLOGICAL PARAMETERS OF PROFESSIONAL SOCCER PLAYERS Atatürk Üniversitesi BESYü, Beden E~itimi ve Spor Bilimleri Dergisi 102 HAZıRLıK DÖNEMİ ANTRENMAN PROGRAMLARININ PROFESYONEL FUTBOLCULARıN BAZI FizİKSEL VE FiZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİsİ Özcan SAYGıN

Detaylı

FİZİKSEL ETKİNLİĞİN OLUŞTURDUĞU KISA VE UZUN SONUCU VÜCUTTA ORTAYA ÇIKAN YANITLARI İNCELER.

FİZİKSEL ETKİNLİĞİN OLUŞTURDUĞU KISA VE UZUN SONUCU VÜCUTTA ORTAYA ÇIKAN YANITLARI İNCELER. EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER FİZYOLOJİ BİLİM DALI NIN BİR ALT DİSİPLİNİDİR. FİZİKSEL ETKİNLİĞİN OLUŞTURDUĞU KISA VE UZUN (ANTRENMAN) DÖNEMDEKİ STRES SONUCU VÜCUTTA ORTAYA ÇIKAN YANITLARI

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKULTESI KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ Utku ALEMDAROĞLU Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan,sinirkas yeteneği olarak tanımlanabilir (Bompa,T.)

Detaylı

BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ

BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ 284 ANTRENMAN PRENSİPLERİ Antrenmanın temellerini pedagoji, fizyoloji ve psikoloji oluşturup, antrenmanı bütünü ile yönlendiren kendine has prensipler vardır. Bu prensiplere

Detaylı

UÜ-SK SPOR HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK SPOR HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI 1 / 6 1. HİZMET KAPSAMI: Spor Hekimliği Anabilim Dalı, 10 yaş üzerindeki sporcularla hastalara ve toplumun sağlıklı bireylerine ayaktan tedavi ve koruyucu hekimlik hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada

Detaylı

T E NISÇILERE UYGULANAN P I LATES REFORMER EGZERSIZLERININ ITN TENIS B E CERI TESTINE E T K I S I

T E NISÇILERE UYGULANAN P I LATES REFORMER EGZERSIZLERININ ITN TENIS B E CERI TESTINE E T K I S I T E NISÇILERE UYGULANAN P I LATES REFORMER EGZERSIZLERININ ITN TENIS B E CERI TESTINE E T K I S I T H E EFFECT OF PILATES REFORMER EXERCISE OF TENNIS PLAYERS O N ITN T ENNIS SKILLS T E STS G A Z A N F

Detaylı

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 Aşağıdaki egzersiz programı baş dönmesi tedavisinde diğer tedavilerinize

Detaylı

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ MENİSKÜS ZEDELENMELERİ Diz eklemi uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında kusursuz bir uyum içinde çalışır. Bu uyumun sağlanmasında, diz içerisinde yer alan menisküs denilen yarım ay şeklindeki

Detaylı

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği 1 Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği Hareketlerin mümkün olduğunca yüksek bir hızda uygulanma yeteneği 2 Mekanik bakış açısına göre mesafe ile zaman arasındaki

Detaylı

H. Nevzad Denerel.

H. Nevzad Denerel. H. Nevzad Denerel Email: nevzaddenerel@gmail.com Kişisel Bilgiler Doğum Tarihi: 18 Temmuz 1981 Doğum Yeri: Lefkoşa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Medeni Hali: Evli Askerlik Durumu: Tamamlandı Ünvanı: Spor

Detaylı

Bilkent Üniversitesi Futbol Takımının 10 Haftalık Ön Hazırlık Sonrasındaki Fiziksel ve Fizyolojik Karekteristikleri

Bilkent Üniversitesi Futbol Takımının 10 Haftalık Ön Hazırlık Sonrasındaki Fiziksel ve Fizyolojik Karekteristikleri G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 1 (2002) 241-252 Bilkent Üniversitesi Futbol Takımının 10 Haftalık Ön Hazırlık Sonrasındaki Fiziksel ve Fizyolojik Karekteristikleri Effects of 10-week

Detaylı

KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN

KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU 4. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU 4. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI - Ekim 0 EKİM -9 Ekim 0 08- Ekim 0 0-0 Ekim 0-8 Eylül 0 EYLÜL 7- Eylül 0 ve ve ve ve ve ve B.. Atatürk ve B.. Düzenli B.. Düzenli B.. Atatürk ve 0-0 VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLK OKULU. SINIFLAR

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol.:1 Sayı/Issue:2 Ağustos/Augst2015 www.norofzt.org LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ Lumbal stabilizasyon egzersizleri, anahtar lokal kaslar olan Transversus

Detaylı