GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11"

Transkript

1

2 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA K NC ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ IV. TÜRK YE EKONOM S V. TÜRK YE KONUT SEKTÖRÜ VI. TÜRK YE T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ VII. TÜRK YE GAYR MENKUL SEKTÖRÜ F NANSAL GÖSTERGELER VIII. TÜRK YE NfiAAT SEKTÖRÜ IX. TÜRK YE F NANSAL GÖSTERGELER... 31

3 02 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU

4 Baflkan n Mesaj TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 03 Ifl k Gökkaya GYODER Yönetim Kurulu Baflkan Ekonomiyi so utma tedbirleri ve di er etkenler ilk 6 ayı etkiledi 2012 yılı ikinci çeyrek döneminde Türkiye ekonomisinde büyüme yavafllamıfl ve beklentilerin de altında kalmıfltır. Ekonomiyi so utma önlemlerinin yılın ikinci çeyre inde daha etkili oldu u görülmektedir. Büyümede yavafllama hemen tüm alt sektörlerde hissedilmektedir. lk yarıyıl performansına ba lı olarak yıl genelinde yüzde 4 hedefinin altında kalınacaktır. Dünya ekonomisinde de büyüme yavafllamaya devam etmektedir. Küresel ölçekte genele yayılan yavafllama geliflen ülkelerde de etkili olmaktadır. Küresel yavafllama küresel gayrimenkul sektörünü ilk çeyrekte oldu u gibi sınırlamaya devam etmektedir. Türkiye de inflaat sektöründe büyüme yılın ikinci çeyrek döneminde durmufltur. Ekonomik so utma önlemlerinden en çok etkilenen inflaat sektörü olmufltur. kinci çeyrekte özellikle özel sektör inflaat harcamaları zayıflamıfltır. Talep tarafındaki yavafllama yanı sıra konutlarda KDV düzenlemesi belirsizli i konut inflaatları tarafında duraklama yaratmıfltır. Konut sektöründe yılın ikinci çeyre inde özellikle konut satıflları ve konut kredisi kullanımı yavafllamaya iflaret etmektedir. Sıkılafltırma politikaları konut talebini de sınırlandırmaktadır. Ticari gayrimenkul sektöründe ise ofis ve otel piyasasında hem arz hem de talep tarafında hareketlilik devam etmektedir. AVM pazarında sınırlı büyüme, lojistik pazarında ise geleneksel sınırlı faaliyetler gözlemlenmektedir. Yılın üçüncü çeyrek döneminde de inflaat ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyetlerin zayıf seyretti i gözlemlenmektedir. Yılın son çeyre i için ise mevsimsel bir hareketlenme beklentisi bulunmaktadır. Bununla birlikte konut sektörüne yönelik KDV uygulaması gibi düzenlemelerin hayata geçirilmesi halinde yavafllamanın kalıcı olaca ı endiflesi de artmaktadır.

5 04 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER... Küresel büyümede yavafllama sürüyor 012 yılının ikinci çeyrek döneminde küresel ekonomide yavafllama devam etmektedir. Hem geliflmifl ülkeler hem de geliflen ülkelerin büyümeleri yavafllamaktadır. Genele yayılan bu yavafllama yılın geri kalanında da etkisini sürdürecektir. Küresel ölçekte yaflanan ekonomik büyümedeki bu yavafllama karflısında uygulanan para politikalarında gevfleme talepleri ve beklentileri artmaktadır. Avrupa Birli i nde ise borç sorununun çözümüne iliflkin olarak sa lanacak ilerlemeler belirleyici olacaktır. Geliflen ülkelerin Merkez Bankalarından da geniflletici politika beklentileri artmaktadır. Bu beklentilere ra men 2012 yılının geri kalanında da büyümenin yavafl kalaca ı öngörülmektedir. ABD de toparlanma, AB de küçülme, geliflen ülkelerde yavafllama üresel ekonomik yavafllama inflaat ile konut ve ticari gayrimenkul sektörlerindeki faaliyetleri sınırlandırmaya devam etmektedir. Bununla birlikte farklı e ilimler ortaya çıkmaktadır. ABD de inflaat ve konut sektörü yılın ikinci çeyre inde genel bir toparlanma içinde bulunmaktadır. Konut satıflları ve konut fiyatları kademeli olarak artmaktadır. Avrupa Birli i nde ise inflaat faaliyetleri yeniden küçülme e ilimindedir. Konut ve ticari gayrimenkul sektörleri de zayıf kalmaktadır. Geliflen ülkelerde ise önce balon risklerine karflı alınan sınırlandırıcı önlemler, bu yıl ise küresel yavafllama sektörleri olumsuz etkilemektedir.

6 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 05 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER... Ekonomik büyüme yavafll yor ürkiye ekonomisi yılın ikinci çeyrek döneminde yüzde 2.9 büyüme göstermifltir. Ekonomik büyüme ilk çeyrek büyümesinin ve beklentilerin altında kalmıfltır. Ekonomiyi so utma önlemleri özellikle yılın ikinci çeyrek döneminde daha etkili olmufltur. Büyümede yavafllama hemen hemen tüm sektörlerde hissedilmektedir. Ekonomide iç tüketim ve yatırımlar dura anlaflırken ihracat artıflına dayalı bir büyüme görülmektedir. Ekonomiyi so utma önlemlerinin temel hedefi olan cari açık ve enflasyonda ise gerileme devam etmektedir. Yılın üçüncü çeyrek döneminde de büyüme performansının zayıf kalaca ı, dördüncü çeyrekte ise göreceli ve mevsimsellik kaynaklı bir hareketlenme yaflanaca ı öngörülmektedir. Durgunluk endiflesi nflaat sektöründe yılın ikinci çeyre inde büyüme yüzde 0.4, gayrimenkul- kiralama ve ifl faaliyetleri sektöründe büyüme ise yüzde 7.1 olmufltur. nflaat sektöründe büyüme neredeyse sıfıra yakın olmufl ve durgunluk endiflesi yaratmıfltır. Özel sektör inflaat harcamalarında önemli bir duraklama görülmektedir. kinci çeyrekte konut sektöründe talep tarafında yavafllama belirleyici ve etkili olmufltur. Konut satıfllarında uygulanacak KDV belirsizli i de arz yönünü sınırlandırmıfltır. Ticari gayrimenkul sektöründe ise ofis piyasası hareketlili ini korumufltur. AVM yatırımlarında bir yavafllama, lojistik piyasasında ise geleneksel dura anlık görülmektedir. Ekonomik yavafllama inflaat ve gayrimenkul sektörlerinde de so umaya yol açmaktadır.

7 06 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU B R BAKIfiTA K NC ÇEYREK... ABD ekonomisi yüzde 1.7 büyürken, Euro Bölgesi ekonomisi yüzde 0.4 küçüldü. Bileflik Öncü Göstergeler dünya ekonomisindeki dura anlaflmayı gösteriyor. Emtia ve varlık fiyatlarında gevfleme, Dolar daha güçlü. ABD de inflaat harcamalarında toparlanma. Konut satıfllarında ılımlı artıfl. Avrupa Euro bölgesinde inflaat sektöründe yeniden küçülme. Türkiye ekonomisi yüzde 2.9 büyüdü. Alınan konut yapı ruhsatları sayısı ya yükseldi. Konut kredilerinde yıllık büyüme hızı yüzde 10.6 ya geriledi. lk çeyrekte kullandırılan yeni konut kredisi 6.81 milyar TL. Konut kredisi aylık faiz oranı ortalama yüzde 1.21 e geriledi. Konut satıflları adet oldu.

8 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 07 B R BAKIfiTA K NC ÇEYREK... Konut fiyatları ve konut kiralarında artıfl. Hane halkı tüketim harcamalarında küçülme; yüzde 0.5 Lojistik binası ve AVM kiralarında dura anlık sürüyor. Açılan 6 AVM ile birlikte toplam AVM sayısı 290 a, toplam kiralanabilir alan büyüklü ü 7.69 milyon m 2 ye ulafltı. stanbul ofis piyasasında M A bölgesi A ve B tipi ofislerde düflük boflluk oranları sürüyor. Kiralar dura anlafltı. MKB de ifllem gören GYO sayısı 24 e yükseldi. Piyasa De eri 12.4 milyar TL olarak gerçekleflti. Yabancılara gayrimenkul satıflı 743 milyon dolar, do rudan yabancı sermaye yatırımları 35 milyon dolar oldu. nflaat sektörü yüzde 0.4, gayrimenkul-kiralama ve ifl faaliyetleri sektörü yüzde 7.1 büyüdü.

9 08 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Dünya ekonomisinde büyüme yavafll yor Dünya ekonomisindeki Dünya Ekonomisi Büyüme büyümede genele yayılan bir yavafllama yaflanmaktadır. Hem geliflmifl ülkeler hem de geliflen ülkelerde büyüme zayıflamaktadır. Yılın ikinci çeyrek döneminde ABD de büyüme yüzde 1.7 olurken, Euro bölgesinde ekonomi yüzde 0.4 küçülmüfltür. Çin de büyüme aynı çeyrek dönemde yüzde 7.6 ya gerilemifltir. Büyüme dünya genelinde yavafllamaktadır. (GEÇEN YILIN AYNI ÇEYREK DÖNEM NE GÖRE) ABD % EURO BÖLGES % Ç N % JAPONYA % 2010 Q Q Q Q Q , Q Q Q KAYNAK: OECD Öncü göstergeler yavafllamay gösteriyor Dünya ekonomisinde öncü ifllevini gören göstergeler iktisadi faaliyetlerde yavafllamaya iflaret etmektedir. OECD bileflik öncü göstergeleri ile ikinci çeyrek sonunda dura an iktisadi faaliyetleri yansıtmaktadır. Dünya Dünya Ekonomisi Öncü Göstergeleri ticareti için öncü olan taflımacılık OECD B LEfi K ÖNCÜ BALTIK CAPSIZE IMF METAL OECD BÖLGES endeksi ise yıl baflından bu yana önemli GÖSTERGE ENDEKS TAfiIMACILIK ENDEKS F YAT ENDEKS fis ZL K % TOTAL ölçüde gerileme göstermifltir. Metal 2010 Q Q fiyatları da talep yönündeki yavafllamayı 2011 Q göstermektedir Q Q Q Q Q KAYNAK: OECD, IMF, WTO VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE

10 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 09 Dünya Ekonomisi Mali Göstergeleri DOW JONES ENDEKS PETROL VAR L DOLAR ALTIN ONS DOLAR ABD MERKEZ BANKASI FA Z % EURO DOLAR PAR TES 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q3 (2) KAYNAK: MENKUL KIYMET, EMT A VE VADEL filem BORSLALARI, FED VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (2) A USTOS Mali göstergelerde ikinci çeyrekte gevfleme üçüncü çeyrekte toparlanma Yılın ikinci çeyrek döneminde dünya ekonomisindeki yavafllama beklentisine ba lı olarak mali göstergelerde de gevfleme yaflanmıfltır. Yılın üçüncü çeyrek döneminde ise geliflmifl ülke merkez bankalarının yeni parasal genifllemelere gidece i beklentisi ile mali göstergelerde genel bir yükselme e ilimi ve toparlanma görülmektedir. Çok düflük faiz oranları sürerken, Dolar di er para birimleri karflısında de erli kalmıfltır. Dünya Ekonomisi Güven ve Beklenti Endeksleri MALAT SANAY BEKLENT ENDEKSLER TÜKET C GÜVEN ENDEKSLER ABD AB Ç N ABD AB Ç N 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q , Q (2) 45.1 (2) 49.2 (2) 74.3 (2) (2) 98.2 (1) fl dünyas n n beklentileri zay f KAYNAK: RESM STAT ST K KURUMLARI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) TEMMUZ (2) A USTOS fl dünyasının ekonomiye iliflkin beklentilerini yansıtan imalat sanayi beklenti endeksi yılın ikinci çeyrek dönemindeki gerilemenin ardından üçüncü çeyrekte de zayıflamaya devam etmektedir. ABD ve Çin beklenti endeksleri uzun süre sonra ilk kez 50 nin altına inerek ifl dünyasının beklentilerindeki bozulmayı yansıtmaktadır. AB genelinde de beklentiler oldukça zayıf kalmaya devam etmektedir.

11 10 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU ABD inflaat harcamalar nda s n rl toparlanma ABD inflaat harcamalarında yılın ikinci çeyrek döneminde bafllayan toparlanma, yılın üçüncü çeyrek döneminde de sürmektedir. Konut ve konut dıflı bina inflaatı harcamaları yıllık Temmuz ayı itibarı ile 500 milyar dolara yakın seviyede ve son dönemlerin en yüksek hacmi ile gerçekleflmifltir. nflaat harcamalarındaki toparlanma iyileflme beklentilerini arttırmaktadır. ABD nflaat Sektörü Harcamalar YILLIK M LYAR DOLAR KONUT NfiAATI HARCAMALARI KONUT DIfiI B NA NfiAATI HARCAMALARI 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q3 (1) KAYNAK: US BUREAU OF CENSUS VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) TEMMUZ ABD konut sektöründe toparlanma iflaretleri ABD konut sektöründe yeni ev satıflları ile mevcut ev satıfllarında sınırlı toparlanma yılın ikinci çeyrek döneminde devam ettikten sonra üçüncü dönemin ilk ayında da sürmektedir. Yeni ve mevcut ev satıflları verileri kademeli artıflını sürdürmektedir. Yılın ikinci çeyrek döneminde esas önemli ve iyimser geliflme konut fiyatlarında görülen artıfl olmufltur. ABD Konut Sektörü YEN EV SATIfiLARI AYLIK B N MEVCUT EV SATIfiLARI YILLIK B N KONUT F YATLARI ENDEKS CASE SHILLER 20 CASE SHILLER Q Q Q Q Q Q Q Q Q3 (1) KAYNAK: NATIONAL ASSOCIATION OF REALTORS, US STANDARD AND POORS CASE SHILLER HOUSE PRICE INDICES VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) TEMMUZ

12 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 11 Euro alan nda inflaat faaliyetlerinde gerileme Avrupa Birli i Euro alanında inflaat harcamaları uzun süreli gerilemenin ardından 2011 yılının üçüncü ve dördüncü çeyrek dönemlerinde ilk kez yeniden sınırlı da olsa büyümeye geçmifltir. Ancak yeni yıl ile birlikte 2012 nin birinci ve ikinci çeyrek dönemlerinde inflaat faaliyetleri hem konut hem de konut dıflı bina alanında yeniden önemli ölçüde gerileme göstermifltir. Avrupa Birli i Euro Alan nflaat Faaliyetleri B R ÖNCEK YILIN AYNI ÇEYREK DÖNEM NE GÖRE DE fi M YÜZDE TOPLAM NfiAAT SEKTÖRÜ KONUT NfiAATI KONUT DIfiI B NA NfiAATI 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: EUROSTAT CONSTRUCTION OUTPUT Ticari gayrimenkul piyasas dura an Dünya ekonomisinin geneline yayılan yavafllama küresel ticari gayrimenkul piyasasını olumsuz etkilemektedir. Ekonomik yavafllama talep yönünde zayıflamaya yol açarken, arz yönünde özellikle geliflen ülkelerin balon endiflesi ile oluflturdukları sınırlamalar etkili olmaya devam etmektedir. Ticari gayrimenkul fiyatları ile getirileri de zayıf talep nedeniyle dura an kalmaktadır. Ticari gayrimenkul alanında yeni yatırımlar ile satın alma faaliyetlerine yönelik kredi olanakları da özellikle geliflmifl ülkeler tarafında zayıf kalmayı sürdürmektedir.

13 12 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU ABD Ticari Gayrimenkul Piyasasi Fiyat Endeksleri 2000 = 100 OF S B NALARI SANAY LOJ ST K B NALARI PERAKENDE B NALARI APARTMANLAR 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q ABD ticari gayrimenkul fiyatlar dura an KAYNAK: MOODYS REAL COMMERCIAL PROPERTY PRICE INDICES VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE ABD de ticari gayrimenkul fiyatları yılın ikinci çeyrek döneminde sınırlı artıfllar göstermifltir. Yılın ilk 6 ayına bakıldı ında sanayi ve lojistik bina fiyatlarında yüzde 8 artıfl gerçekleflirken, ofis ve perakende binaları ile apartmanların fiyatları hemen aynı seyretmektedir. Ticari gayrimenkul fiyatlarında artıfl e ilimi yerini dura anlaflmaya bırakmıfltır.

14 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 13 Türkiye Ekonomisi ktisadi Faaliyetlerde Büyüme GSMH MALAT SANAY T CARET ULAfiTIRMA LET fi M MAL H ZMETLER 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU kinci çeyrekte zay f büyüme Türkiye ekonomisinde ikinci çeyrek büyüme yüzde 2.9 olmufltur. Büyüme ilk çeyre in de altında kalmıfltır. lk yarı yıl büyümesi yüzde 3.1 olmufltur. Büyümedeki yavafllamanın hemen tüm sektörlere yansıdı ı görülmektedir. malat sanayi ikinci çeyrekte yüzde 3.4 büyürken, toptan ve perakende ticarette büyüme yüzde 1.2 ile çok zayıf gerçekleflmifltir. Ekonomide so utma önlemleri fazlası ile etkili olmaktadır.

15 14 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Türkiye Ekonomisi Temel Göstergeler TÜKET C F YATLARI %YILLIK CAR AÇIK YILLIK M LYAR DOLAR BÜTÇE AÇI I YILLIK M LYAR TL fis ZL K % DOLAR/ TÜRK L RASI MERKEZ BANKASI FA Z ORANI% 2010 Q (1) 2010 Q Q Q Q Q Q Q (2) Q (4) 61.4 (3) KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU, TC MERKEZ BANKASI, MAL YE BAKANLI I Cari aç k ve enflasyon geriliyor VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MB Politika faizi olarak 1 haftalık repo faiz oranını kullanmaya bafllamıfltır. (2) MAYIS (3) TEMMUZ (4) A USTOS 2012 yılında ekonomi politikalarının temel amacı cari açık ve enflasyonun kontrol edilmesi olmufltur. Cari açık ve enflasyonda göreceli gerileme sürmektedir. Cari açık Temmuz ayı itibari ile yıllık 61.4 milyar dolara kadar gerilemifltir. Enflasyonda ise kısmen katılık sürmektedir ve A ustos sonunda yüzde 8.88 olmufltur. Bütçe açı ında açık artarken Türk Lirasında genel istikrar korunmaktadır. Beklenti ve güven endeksleri gevfliyor Reel kesim beklenti endeksi ile tüketici güven endeksinde yılın ikinci çeyrek döneminde bafllayan gevfleme üçüncü çeyrek döneminde de devam etmektedir. Özellikle reel kesimin beklentilerinde gevfleme daha kuvvetli gerçekleflmektedir. Tüketici güveni ise düflük seviyelerde yatay seyrini korumaya çalıflmaktadır. Ekonomideki yavafllama beklentileri de olumsuz etkilemektedir. Türkiye Ekonomisi Güven ve Beklenti Endeksleri REEL KES M BEKLENT ENDEKS TÜKET C GÜVEN ENDEKS 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q (2) (1) KAYNAK: TC. MERKEZ BANKASI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) TEMMUZ (2) A USTOS

16 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 15 Yap ruhsatlar nda ve kullan m izin belgelerinde art fl Yılın ikinci çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatları sayısında bir önceki çeyrek döneme göre yaklaflık iki katı artıfl, geçen yılın aynı çeyrek dönemine göre ise yüzde 37 artıfl gerçekleflmifltir. Bu artıfl yeni konut bafllangıçları için olumlu bir geliflmedir. Yapı kullanım izin belgeleri sayısı da yılın ilk çeyre ine göre yüzde 19 artıfl göstermifltir. Tamamlanan konutların arzının sürdü ü görülmektedir. Konut kredilerinde dura anl k Al nan Konut Yap Ruhsat ve Kullan m zin Belgeleri YAPI RUHSATI DA RE SAYISI YAPI KULLANIM Z N BELGES DA RE SAYISI 2010 Q Q Q (R) (R) 2011 Q (R) (R) 2011 Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU (R)REV ZE ED LM fit R. Yılın ikinci çeyrek döneminde de konut kredilerindeki artıfl sınırlı kalmıfl ve yılın ilk yarısında artıfl yüzde 5.0 olarak gerçekleflmifltir. Yılın ikinci çeyre i sonunda konut kredileri 78.3 milyar TL ile tüketici kredileri içinde yüzde 43.8, toplam krediler içinde ise yüzde 10.6 pay almaktadır. Konut kredilerindeki yavafllama konut talebini de sınırlandırmaktadır. Konut Kredileri ve Tüketici Kredileri ile Toplam Krediler çinde Pay KONUT KRED LER TÜKET C KRED LER TOPLAM KRED LER M LYAR TL M LYAR TL KONUT KRED LER % PAY M LYAR TL KONUT KRED LER % PAY 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE

17 16 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Çeyrek Dönemlerde Kulland r lan Konut Kredileri PARA C NS VE TOPLAM KRED M LYON TL KRED ADET 2010 Q3 TL YP T Q4 TL YP T Q1 TL YP T Q2 TL YP T Q3 TL YP T Q4 TL YP T Q1 TL YP T Q2 TL YP T KAYNAK: TÜRK YE BANKALAR B RL Yeni konut kredisi kullan m nda s n rl art fl Yılın ilk çeyrek döneminde kullanılan yeni konut kredileri 4.8 milyar TL ile oldukça düflük kalmıfltı. Yılın ikinci çeyrek döneminde ise 6.8 milyar TL tutarında dönem içi yeni konut kredisi kullanımı olmufltur. Yılın ikinci çeyre indeki bu dönem içi konut kredisi kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 gerilemifl olmakla birlikte son dört çeyrek dönemin de en yüksek gerçekleflmesidir.

18 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 17 Konut kredisi faizleri dura an Yılın ikinci çeyrek döneminde ortalama yüzde 1.21 olan aylık konut kredisi faiz oranları yılın üçüncü çeyrek döneminde de yüzde 1.21 ile aynı oranı korumaktadır. Genel kredi faiz oranları gibi konut kredisi faiz oranlarında da henüz yeni bir indirim görülmemektedir. Ancak Merkez Bankasının olası faiz indirimleri ile yılın son çeyre inde faiz oranları gerileyebilecektir. Konut Kredisi Ayl k Faiz Oranlar Yüzde M N MUM ORTALAMA MAKS MUM 2010 Q Q Q Q Q Q4 1,19 1,29 1, Q Q Q KAYNAK: ÇALIfiMA EK B VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE Konut Kredilerinin Vade Da l m Yüzde Pay (TÜRK L RASI KULLANDIRILAN KRED LER) 1-12 AY AY AY AY AY AY 241 AY Q Q Q Q Q Q Q Q Q3 (1) KAYNAK: T.C. MERKEZ BANKASI Kredi orta vadede toplulafl yor VER LER ÇEYREK DÖMEN N SON AYI T BAR YLE (1) A USTOS Konut kredileri içinde orta ve uzun vadeli kredilerin payında artıfl kademeli olarak sürmektedir. Yılın ikinci ve üçüncü çeyrek dönemlerinde ay ile ay vadeli konut kredilerinin payı yüzde 75.3 e kadar yükselmifltir. 60 aya kadar vadeli konut kredilerinin payındaki gerileme ise sürmektedir.

19 18 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Takipteki Konut Kredileri KONUT KRED LER M LYON TL TAK PTEK KONUT KRED LER M LYON TL TAK PTEK KONUT KRED LER %PAY 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE Takipteki konut kredileri oran düflüyor Takipteki konut kredileri 641 milyon TL ile yılın ikinci çeyrek dönemi sonunda en düflük seviyesini korurken takipteki konut kredilerinin toplam konut kredilerine oranı gerilemesini sürdürerek yüzde 0.82 ye kadar inmifltir. Konut kredilerinin kalitesindeki artıfl sürmektedir. Konut Sat fllar Adet TÜRK YE GENEL STANBUL ÜÇ BÜYÜK L D ER LLER 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU Konut sat fllar ikinci çeyrekte artt Yılın ikinci çeyrek döneminde konut satıflları 106 bin adet olarak gerçekleflirken yılın ilk çeyre indeki satıfllara göre yüzde 10.4 artmıfltır. Ancak konut satıflları geçen yılın canlı geçen ikinci ve dördüncü çeyre indeki satıflların altında kalmaya devam etmektedir. Konut kredisi kullanımındaki zayıflama ile konut satıfllarındaki göreceli düflük veriler örtüflmektedir.

20 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 19 Konut alma e ilimi zay flad Tüketicilerin konut satın alma e ilimi yılın ikinci çeyrek döneminde zayıflamıfltır. Önceki üç dönemdeki satın alma e ilimlerinin altında kalınmıfltır. Yılın üçüncü çeyre inde ise konut satın alma e iliminde sınırlı bir artıfl görülmekle birlikte e ilim halen zayıftır. Tüketicilerin Konut Sat n Alma E ilimi KONUT SATIN ALMA E L M 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q3 (1) 9.70 KAYNAK: TC. MERKEZ BANKASI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) TEMMUZ Konut Fiyatlar, Konut Fiyatlar Endeksi 2007 = 100 TÜRK YE STANBUL ANKARA ZM R 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q3 (1) KAYNAK: GARANT MORTGAGE REIDIN EMLAK ENDEKS VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) TEMMUZ Mevcut konut fiyatlar nda art fl e ilimi sürüyor 2012 yılının mevcut konut fiyatlarında hissedilir bir artıfl görülmektedir. Türkiye genelinde konut fiyatları endeksi ikinci çeyrek sonunda olurken, Temmuz ayı sonunda e yükselmifl ve ilk yedi ayda artıfl yüzde 8.4 e ulaflmıfltır. stanbul ve zmir de konut fiyatları daha hızlı artmaktadır.

21 20 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Konut Kiralar, Konut Kiralar Endeksi 2007 = 100 TÜRK YE STANBUL ANKARA ZM R 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q3 (1) KAYNAK: GARANT MORTGAGE REIDIN EMLAK ENDEKS Konut kiralar nda art fl VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) TEMMUZ Konut kiralarında artıfl e ilimi yılın ikinci ve üçüncü çeyrek dönemlerinde ivme kazanmaya bafllamıfltır. Konut kiraları endeksi ikinci çeyrekte Türkiye genelinde 3.1 puan artarken, üçüncü çeyre in sadece ilk ayında 2.2 puan artmıfl ve yılbaflına göre yüzde 7.7 yükselmifltir. Enflasyondaki gerileme e ilimine karflı konut kiralarında artıfl ivmelenmektedir. Yeni Konut Fiyat Endeksi 2010 Ocak=100 ÇEYREK GENEL 1+1 DA RE 2+1 DA RE 3+1 DA RE 4+1 DA RE 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q3 (1) REIDIN - GYODER YEN KONUT F YAT ENDEKS Yeni konut fiyatlar nda art fl yavafllad (1) TEMMUZ Yeni konut fiyatlarında artıfl yılın ikinci ve üçüncü çeyrek döneminde göreceli olarak yavafllamıfltır. Geçen yılın son çeyre i ile yeni yılın ilk çeyre inde yüzde 9 artan yeni konut fiyatlarında artıfl kademeli olarak düflmektedir. kinci ve üçüncü çeyrekte konut talebindeki yavafllama fiyat artıfllarını da sınırlandırmaktadır.

22 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 21 Al flverifl merkezlerinde yeni süreç Ekonomide yaflanan yavafllama ve özellikle iç tüketim ile perakende sektöründe görülen zayıflama sonucu AVM ler için yeni bir süreç ön plana çıkmaktadır. AVM piyasasında yeni yatırımlar sürmekle birlikte erteleme ve ötelemeler görülmektedir. Kapanan, kapanma kararı alan, fonksiyon de ifltiren, açılma tarihlerini öteleyen AVM ler bulunmaktadır. flletme ve sahiplikler açısından da el de ifltirmeler yaflanmaktadır. Bazı AVM yatırımları için mali sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. AVM pazarında bir konsolidasyon dönemi hissedilirken, kiralayıcı flirketler de ekonomik yavafllamaya ba lı olarak daha temkinli ve seçici kiralama kararları almaktadır. AVM yatırımlarında seçici bir döneme girilmektedir. Türkiye Genelinde Aç lan ve Mevcut Al flverifl Merkezleri AÇILAN AVM SAYISI AÇILAN AVM K RALANAB L R ALAN M 2 TOPLAM AVM SAYISI TOPLAM K RALANAB L R ALAN M Q Q Q Q Q Q Q2 STOK Q Q3 STOK Aç lan AVM say s yavafll yor Yılın ilk çeyrek döneminde 5, ikinci çeyrek döneminde ise 6 AVM açıldıktan sonra üçüncü çeyrek dönemde (13 Eylül tarihi itibariyle ) sadece 1 yeni AVM açılmıfltır. Kütahya da açılan AVM kiralanabilir alanı m 2 dir. Bu açılan yeni AVM ile toplam AVM sayısı 291 e, toplam kiralanabilir stok alan ise 7.73 milyon m 2 ye yükselmifltir.

23 22 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Türkiye'de Tüketim Harcamalar HANE HALKI TÜKET M HARCAMALARI BÜYÜME % GIDA HARCAMALARI M LYAR TL G Y M AYAKKABI HARCAMALARI M LYAR TL MOB LYA EV EfiYALARI HARCAMALARI M LYAR TL E LENCE KÜLTÜR HARCAMALARI M LYAR TL 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU Tüketim harcamalar nda gerileme Yılın ikinci çeyrek döneminde hane halklarının tüketim harcamaları reel olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.5 oranında gerilemifltir. lk çeyrek döneme iliflkin yapılan revizyon ardından yılın ilk yarısında tüketim harcamalarında yüzde 0.2 gerileme olmufltur. Ekonomideki yavafllama ve sıkı para politikasının tüketim harcamaları üzerindeki sınırlayıcı etkisi ikinci çeyrekte artmıfltır. Türkiye'de Tüketici Güven Endeksi ve Sat n Alma E ilimleri TÜKET C GÜVEN ENDEKS YARI DAYANIKLI TÜKET M MALLARINA HARCAMA E L M DAYANIKLI TÜKET M MALLARINA HARCAMA E L M GENEL EKONOM K DURUM 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q3 (1) KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU VER LER ÇEYREK DÖMEN N SON AYI T BAR YLE (1) TEMMUZ Tüketicinin sat n alma e ilimi ikinci çeyrekte düfltü Tüketici güven endeksi ile harcama e ilimleri yılın ikinci çeyrek döneminde hissedilir flekilde geriledikten sonra üçüncü çeyrek dönemin ilk ayında sınırlı bir artıfl göstermifltir. Tüketicilerin satın alma e ilimlerinde ikinci çeyrek döneminde yaflanan düflüfl tüketim harcamalarının fiilen de gerilemesine yol açmıfltır. Yılın üçüncü çeyre inde de satın alma e ilimi zayıf seyretmektedir.

24 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 23 Al flverifl Merkezleri Perakende Endeksi 2005=100 TOPLAM C RO ENDEKS K RALANAB L R ALAN M 2 ENDEKS (G) M 2 BAfiINA C RO ENDEKS 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: AMPD NIELSEN PERAKENDE ENDEKS VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN (G) Güncellenmifltir Al flverifl merkezi cirolar nda art fl Alıflverifl merkezleri cirolarında geçen çeyrek döneme göre yüzde 16 ve geçen yılın aynı çeyrek dönemine göre ise yüzde 6 artıfl yaflanmıfltır. Kiralanabilir alan endeksinde artıfl yeni açılan AVM lerin hizmete girmesi ile birlikte sürmüfltür. M 2 baflına ciro endeksi ise Haziran ayı sonunda 109 ile tüm zamanların en yüksek de erine ulaflmıfltır.

25 24 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Ofis piyasas nda hareketlilik sürüyor Ticari gayrimenkul sektörü içinde ve daha geneli ile tüm gayrimenkul sektöründe ofis piyasası en aktif pazar olmayı sürdürmektedir. Ekonomideki genel dura anlı a ra men ofis piyasasında her yönlü büyüme devam etmektedir. Gayrimenkul yatırımcıları için ofisler öncelikli yatırım haline gelmifl olup, yeni yatırımlar ve yeni arzlar duraklamadan sürmektedir. Yeni arzlar M A dıflı Avrupa ve Asya da yeni cazibe alanlarında toplulaflmakta olup yüksek talep görmeye devam etmektedir. Ofis kiraları yeni arzlara ra men mevcut seviyelerini korumakta olup yatırımcılarına tatmin edici getiri sunmaya devam etmektedir. stanbul Ofis Piyasas Boflluk Oranlar Yüzde A SINIFI OF SLER B SINIFI OF SLER M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK KAYNAK: PROPIN INVESTMENT CONSULTANCY, STANBUL OF S PAZARI Boflluk oranlar yeni arzlara ra men düflük Yılın ikinci çeyrek döneminde ofis boflluk oranları yeni arzlara ra men düflük kalmaya devam etmifltir. M A bölgesinde A ve B sınıfı ofis boflluk oranları bir önceki dönem ile aynı kalarak göreceli düflük oranlarını korumufltur. M A dıflı Avrupa ve Asya bölgelerinde ise hem A sınıf ofislerde hem de B sınıfı ofislerde boflluk oranlarında önemli bir gerileme yaflanmıfltır. Yeni arzların üzerinde bir ofis talebi devam etmektedir.

26 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 25 stanbul Ofis Piyasas Kira Ortalamalar Dolar/M 2 /Ay A SINIFI OF SLER B SINIFI OF SLER M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK KAYNAK: PROPIN INVESTMENT CONSULTANCY, STANBUL OF S PAZARI 2012 Ofis kiralar dura an stanbul ofis piyasasında son bir buçuk yıldır artan ofis arzına ve seçeneklere ra men ofis kiraları genel seviyelerini korumaktadır. Yılın ikinci çeyrek döneminde M A bölgesi ofis kiraları A sınıf ofislerde hemen aynı kalırken, B sınıf ofislerde sınırlı bir gerileme ortaya çıkmıfltır. M A dıflı Avrupa ve Asya bölgesindeki çok sayıda yeni kiralamaya ra men kiralar dura an konumunu korumaktadır. Of is yat r mlar nda art fl 2012 yılının ikinci yarısında yeni ofis yatırımları için alınan yapı ruhsatları 2.1 milyon m 2 ile son dönemlerin en yükse ine ulaflmıfltır. Yılın ilk çeyrek dönemindeki yavafllamanın ardından ikinci çeyrekteki bu artıfl Türkiye Geneli Ofis ( flyeri) Binas Yap Ruhsat ve ekonomideki dura anlı a Yap Kullanma zni ra men ofis yatırımlarındaki OF S B NASI OF S B NASI ALINAN YAPI RUHSATI M 2 ALINAN YAPI KULLANMA Z N BELGES M 2 ifltahın korundu unu 2010 Q Q göstermektedir. Yeni ofis arzlarını gösteren yapı 2011 Q (G) (G) 2011 Q (G) (G) kullanım izin belgeleri ise 2011 Q ikinci çeyrekte uzun bir 2011 Q Q süreden sonra ilk kez 1 milyon m 2 yi aflmıfltır Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU (G) GÜNCELLENM fit R.

27 26 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Yeni y lda dura an piyasalar Lojistik piyasasında dura anlık hem ekonomik yavafllamanın etkisi hem de sektörün kendine özel kısıtları itibariyle yılın ikinci çeyrek döneminde de sürmektedir. Ekonomide ve özellikle iç talepte ve ithalatta yaflanan yavafllama ile birlikte perakende sektöründeki büyümenin yavafllaması sınırlı kalan lojistik alan talebini dura anlafltırmaktadır. Sektörün kendi içinde yaflanan yüksek arsa maliyetleri kısıtı ile modern, ileri teknolojili A sınıfı depo alanları için kiralama talebinin yetersiz kalması lojistik arzını ve piyasanın geliflimini sınırlamaya devam etmektedir. Özellikle yabancı yatırımcılar açısından getiriler sınırlı kalmaya devam etmektedir. Perakende sektörünün getirdi i ivmenin de büyük flehirlerde giderek doyuma ulafltı ı gözlemlenmektedir. Yeni sanayi ve lojistik bina yat r mlar nda art fl Türkiye Geneli Sanayi ve Depo Binalar Al nan Yap Ruhsatlar SANAY B NALARI VE DEPOLAR ALINAN YAPI RUHSATLARI M Q Q Q (R) 2011 Q (R) 2011 Q Q Q Q Yılın ikinci çeyrek döneminde alınan sanayi binaları ve depolara ait yapı ruhsatları 2.13 milyon m 2 olmufl ve 2010 yılı dördüncü çeyrek döneminden bu yana en yüksek seviyesine ulaflmıfltır. Uzun süredir beklenilen ve yatırımların ertelenmesine yol açan yeni yatırım teflviklerinin açıklanması ile birlikte ikinci çeyrekte yatırım baflvurularında önemli bir artıfl görülmektedir. KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU (R) REV ZE ED LM fit R.

28 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 27 Gayrimenkul Sektöründe Kullan lan Krediler NfiAAT SEKTÖRÜ T CAR KRED LER M LYON TL NfiAAT SEKTÖRÜ YURTDIfiI KRED LER M LYON DOLAR GAYR MENKUL T CAR KRED LER M LYON TL GAYR MENKUL YURTDIfiI KRED LER M LYON DOLAR (G) 2010 Q Q Q Q Q Q , Q Q KAYNAK: TC. MERKEZ BANKASI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (G) GÜNCELLENM fit R. Sektörün yurtiçi kredi kullan m nda art fl nflaat ve gayrimenkul sektörlerinin yurt içinde kullandıkları krediler yılın ikinci çeyre inde genel bir artıfl e ilimi içinde olmufltur. Yılın ilk çeyre ine göre kredi kullanımındaki artıfl göreceli daha yüksek gerçekleflmifltir. Buna mukabil ikinci çeyrek dönemde inflaat ve gayrimenkul sektörlerinin yurt dıflından kullandıkları kredi stoku gerilemifltir.

29 28 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Gayrimenkul Yat r m Ortakl klar Net Aktif ve Piyasa De eri GYO SAYISI PORTFÖY DE ER P YASA DE ER M LYON TL M LYON DOLAR M LYON TL M LYON DOLAR 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q ,872 KAYNAK: SERMAYE P YASASI KURUMU, STANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE. Piyasa de erinde gerileme 2012 yılının ikinci çeyre i sonunda MKB de ifllem gören 24 GYO nun piyasa de eri milyar TL ve 6.87 milyar dolar olarak gerçekleflmifltir. Yılın ilk çeyre indeki artıflın ardından ikinci çeyrekte göreceli bir gerileme yaflanmıfl olmakla birlikte yılbaflının üzerinde bir piyasa de eri oluflmufltur. Yabanc lara gayrimenkul sat fl nda art fl Yılın ikinci çeyrek döneminde yabancılara yönelik gayrimenkul satıflı 743 milyon dolar ile önemli bir artıfl göstermifltir. Mütekabiliyet yasası çıkmasına ra men uygulamaya ikinci çeyrek dönemde geçilememifl olmasına karflın Gayrimenkul Sektöründe yabancılara satıflta görülen Yabanc Sermaye Yat r mlar artıfl ümit vermektedir. YABANCILARA GAYR MENKUL SATIfiI M LYON DOLAR DO RUDAN YATIRIM G R fi M LYON DOLAR Sektöre yönelik do rudan yabancı sermaye yatırımı girifli ise 35 milyon dolar ile zayıf kalmıfltır Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: T.C. EKONOM BAKANLI I VER LER ÇEYREK DÖNEM Ç NDE TOPLAM

30 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 29 nflaat sektöründe büyüme yavafllad nflaat sektöründe yılın ikinci çeyrek döneminde büyüme yüzde 0.4, gayrimenkul-kiralama ve ifl faaliyetleri sektöründe ise yüzde 7.1 olmufltur. nflaat sektörünün faaliyetlerinde önemli bir yavafllama ortaya çıkmıfltır. Yılın ilk 6 ayında reel büyüme yüzde 1.5 da kalmıfltır. Buna mukabil gayrimenkul-kiralama ve ifl faaliyetleri sektöründe büyüme yüzde 7.1 ile büyüme hızını korumufl ve di er tüm sektörler içinde en hızlı büyüyen sektör olmufltur. nflaat ve Gayrimenkul Sektörü ile GSMH Büyüme NfiAAT SEKTÖRÜ BÜYÜME % GAYR MENKUL-K RALAMA VE fi FAAL YETLER SEKTÖRÜ BÜYÜME % GSMH BÜYÜME % 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU nflaat Harcamalar Kamu ve Özel Sektör Cari Fiyatlarla Milyon TL KAMU ÖZEL TOPLAM 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU Özel inflaat harcamalar dura anlafl yor Özel sektörün inflaat harcamaları yılın ikinci çeyrek döneminde 22.8 milyar TL olurken bir önceki çeyre e göre sadece yüzde 3.3 artmıfltır. Kamu sektöründe inflaat harcamaları ise 10.8 milyar TL ile bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 26 artmıfltır. Mevsimsellik ile birlikte ikinci çeyrekte inflaat harcamalarında beklenilen artıfl sınırlı kalmıfltır.

31 30 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU nflaat Sektöründe stihdam TOPLAM ST HDAM (B N K fi ) NfiAAT ST HDAM (B N K fi ) NfiAAT ST HDAM PAY % 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE nflaat sektörü istihdam nda mevsimsel art fl nflaat sektöründe yılın ikinci çeyrek döneminde istihdam 1.83 milyon kifliye ulaflmıfltır. Böylece toplam istihdam içindeki pay yeniden yüzde 7.2 ye yükselmifltir. Mevsimsellik etkisi ile birlikte artan ikinci çeyrekteki istihdam mutlak rakam olarak geçen yılın aynı çeyrek dönem istihdam verisinin altında kalmıfltır. nflaat Maliyetleri Endeksi 2005=100 KONUT KONUT DIfiI B NALAR GENEL fiç L K MALZEME GENEL fiç L K MALZEME 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU nflaat maliyetlerinde art fl yavafllad Yılın ikinci çeyrek döneminde inflaat maliyetlerinde artıfl yavafllamıfltır. Önceki çeyrek dönemlerde göreceli daha hızlı artan inflaat maliyetleri enflasyonla mücadele programına ve ekonomideki yavafllamaya ba lı olarak yılın ikinci çeyrek döneminde çok sınırlı bir artıfl göstermifltir. Malzeme maliyetleri de iflmezken artıfl büyük ölçüde iflgücü maliyetlerinden kaynaklanmıfltır.

32 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 31 Finansal Göstergeler BANKACILIK SEKTÖRÜ AKT F BÜYÜKLÜ Ü M LYAR TL MKB PAZAR DE ER M LYAR DOLAR DIfi BORÇ STOKU M LYAR DOLAR MB DÖV Z REZERV M LYAR DOLAR YABANCILARIN PORTFÖY YATIRIMLARI M LYAR DOLAR 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q3 (1) KAYNAK: T.C. MERKEZ BANKASI, HAZ NE MÜSTEfiARLI I, BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU, STANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) A USTOS Yabanc portföy yat r mlar nda geniflleme Yılın ikinci ve özellikle üçüncü çeyrek döneminde yabancıların Türkiye ye yönelik portföy yatırımlarında yeniden önemli bir artıfl yaflanmaktadır. Yabancıların portföy yatırımları A ustos sonu itibari ile milyar dolara yükselmifltir. Merkez Bankası döviz rezervleri de 93 milyar dolara ulaflmıfltır. Bankacılık sektörünün aktiflerindeki büyüme ise yavafllamaya devam etmektedir.

33 32 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU GYODER Hakk nda GYODER (Gayrimenkul Yat r m Ortakl Derne i), 2 A ustos 1999 tarihinde, Türkiye deki mevcut ve kurulmakta olan gayrimenkul yat r m ortakl klar n n (GYO) temsilcileri taraf ndan, Türkiye de gelecek vadeden ve ekonomiye dinamik bir yön vermede lokomotif olacak olan gayrimenkul sektörünün tan t m n ve temsilini sa lamak, geliflimini teflvik etmek ve sektöre kalite, kontrol ve e itim konular nda standartlar getirmek ve korumak amac ile kurulmufltur. GYODER, düzenledi i konferanslar, paneller, sempozyumlar ve e itim seminerleri ile gayrimenkul sektöründeki kifli ve kurulufllarca yak ndan takip edilmekte ve bugün 300 e yaklaflan üye say s yla GYODER çat s alt nda bir sinerji oluflturmaktad r. GYODER kuruluflundan bu yana aralar nda gayrimenkul hukuku, gayrimenkule dayal enstrümanlar, gayrimenkul finansman ve ipotekli konut kredileri, kamu yönetimi yasa tasar s, gayrimenkul endeksleri, gayrimenkulde geliflen pazarlar, imar mevzuat, kadastro mevzuat uygulamas, tapu ifllemleri uygulamalar, de erleme hizmetleri, proje yönetimi, kat mülkiyeti konular nda, ulusal ve uluslararas tart flma ve e itim platformlar yaratmakta, MIPIM, Barcelona Meeting Point, REAL VIENNA, ULI, EPRA ve Nareit gibi gayrimenkulün uluslararas markalar aras nda ülkemizin ismini baflar yla temsil etmektedir. GYODER ilk kez 2000 y l nda düzenledi i sektörde ilk ve tek olan Gayrimenkul Zirveleri ni, 2009 y l itibariyle gayrimenkul fuar ile birlefltirerek, Türkiye nin ilk uluslararas kat l ml bölgesel gayrimenkul fuar n sektöre kazand rm flt r. Ayr ca geliflen kentlerin yat r m f rsatlar n sektör temsilcileri ile buluflturmak ve bu kentlerin sesini ulusal ve uluslararas alanlarda duyurmak, geliflmeye aç k, vizyon sahibi ve önemli potansiyel bar nd ran kentlere yat r m yap lmas na ön ayak olmak amac yla Geliflen Kentler Zirvesi düzenleme karar alm flt r. Geliflen Kentler Zirvesi nin ilkini 7-8 Ocak 2010 tarihlerinde Bursa Büyükflehir Belediyesi ile birlikte Bursa da, ikincisini ise 1-3 Kas m 2010 tarihleri aras nda Konya Büyükflehir Belediyesi ile birlikte Konya da düzenlemifltir Kas m 2011 tarihinde ise Geliflen Kentler Zirvesi Gaziantep Çevre ve fiehircilik Bakanl himayelerinde Gaziantep Büyükflehir Belediyesi iflbirli i ile Gaziantep te gerçeklefltirilmifltir. GYODER ayr ca, SPK iflbirli i ile 15 Aral k 2011 tarihinde Gayrimenkul Yat r m Ortakl Konferans düzenlemifltir. Türkiye de ilk kez düzenlenen konferansta GYO lara iliflkin mevzuat, de erleme ifllemleri, yerli ve yabanc yat r mc lar, GYO lar n halka aç lma sürecinde edindi i deneyimler gibi konular ele al nm flt r.

34

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek 2009 çindekiler SUNUfi... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE

Detaylı

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ...

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek 2011 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT

Detaylı

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA B R NC ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ...

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 1. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 1. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 1. Çeyrek 2010 çindekiler BAfiKAN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA B R NC ÇEYREK... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek 2010 çindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 2. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 2. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 2. Çeyrek 2010 çindekiler BAfiKAN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA K NC ÇEYREK... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek 2010 İçindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK...... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYA GAYRİMENKUL SEKTÖR BÜLTENİ 2012 İKİNCİ ÇEYREK DÖNEM

TÜRKİYE VE DÜNYA GAYRİMENKUL SEKTÖR BÜLTENİ 2012 İKİNCİ ÇEYREK DÖNEM TÜRKİYE VE DÜNYA GAYRİMENKUL SEKTÖR BÜLTENİ 2012 İKİNCİ ÇEYREK DÖNEM İÇİNDEKİLER BAŞKANIN YAZISI GENEL DEĞERLENDİRME VE BEKLENTİLER BİR BAKIŞTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK I.DÜNYA EKONOMİSİ II.DÜNYA İNŞAAT VE KONUT

Detaylı

SUNUfi (BAfiKANIN MESAJI) GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK I.DÜNYA EKONOM S... 08

SUNUfi (BAfiKANIN MESAJI) GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK I.DÜNYA EKONOM S... 08 çindekiler SUNUfi (BAfiKANIN MESAJI)................................................................ 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER................................................. 04 B R BAKIfiTA

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 11 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i 3. Ödemeler Dengesi 2003 y l nda 8.037 milyon dolar olan cari ifllemler aç, 2004 y l nda % 91,7 artarak 15.410 milyon dolara yükselmifltir. Cari ifllemler aç ndaki bu

Detaylı

PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.)

PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.) 1886 PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.) 28 De iflim %) 28 De iflim %) Toplam 311.774.444 356.845.499 %14 4.641.681 5.168.27 %11 297.867.78 335.17.279 %13 4.44.733 4.774.62 %8 Alacaklar

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 23 Mayıs 2016, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 23 Mayıs 2016, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

PROJEKS YON YILLIK TÜFE. > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü.

PROJEKS YON YILLIK TÜFE. > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü. TÜRK YE N N GÖSTERGELER PROJEKS YON > Haz rlayan: Alaattin AKTAfi ala.aktas@gmail.com > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü. Ocakta yüzde 0,80

Detaylı

Mersin Serbest Bölgesi

Mersin Serbest Bölgesi Mersin Serbest Bölgesi Bölgenin Toplam Brüt Alan 786.000 m 2 Bölgenin Net Parsel Alan 524.883 m 2 Kiraya Verilen Toplam Alan 524.825 m 2 Kiraya Verilebilir Toplam Alan Yok 2007 YILI MERS N SERBEST BÖLGES

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ 120 kinci Bölüm - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi 1. ARAfiTIRMANIN AMACI ve YÖNTEM Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi, tüketici enflasyonu, iflsizlik

Detaylı

G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak

G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak CEYLAN Intercontinental ISTANBUL 15 Aral k 2011 Gayrimenkul Yat r m Ortakl klar (GYO), konut ve ifl/al flverifl merkezleri gibi büyük ölçekli gayrimenkul projelerinin

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MAYIS 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER Ocak 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER Ocak 2009 Ekonomik Göstergeler yayını, T.C. MALİYE BAKANLIĞI, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ekonomik ve Sektörel Analiz

Detaylı

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri EYLÜL 2010

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri EYLÜL 2010 EYLÜL 2010 Genel Görünüm Faiz Oranları Gelişmeleri Para Politikası Kurulu(PPK) nun 16 Eylül 2010 tarihinde yaptığı toplantıda Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 30 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Japonya Merkez Bankası (BoJ) faizlerde değişikliğe gitmedi Japonya Merkez Bankası (BoJ), 8 e 1 oy çokluğuyla para politikasında değişikliğe gitmeme kararı

Detaylı

TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU TÜRK YE EKONOM S

TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU 36 Türkiye Ekonomisi Genel Makroekonomik Denge Ülkemizde tasarruf e ilimi düflüktür, kamu kesimi uzun y llar boyunca önemli boyutlarda tasarruf aç vermifl ve bu durum finansman

Detaylı

Genel Görünüm OCAK 2010. Faiz Oranları Gelişmeleri

Genel Görünüm OCAK 2010. Faiz Oranları Gelişmeleri OCAK 2010 Genel Görünüm Faiz Oranları Gelişmeleri Para Politikası Kurulu(PPK) nun 14 Ocak 2010 tarihinde yaptığı toplantıda Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters Repo

Detaylı

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 Ocak 2016 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Şubat 2016 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Eylül 2015, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Eylül 2015, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 7 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 Haz Haz 1

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z

MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z Nisan 2010 ISBN 978-9944-60-631-8 1. Bask, 1000 Adet Nisan 2010 stanbul stanbul Sanayi Odas Yay nlar No: 2010/5 Araflt rma fiubesi Meflrutiyet

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş

01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş 01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVİZ) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 9 AYLIK RAPORU BU RAPOR EMEKLİLİK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA

Detaylı

Gündem 05.10.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10%

Gündem 05.10.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Açılış 1,1191 1,5129 119,923 3,0266 1113,65 47,94 Yüksek 1,1318 1,5237 120,406 3,0371 1141,40 48,47 Düşük 1,1151 1,5128 118,690 2,9874 1104,80 46,91 Kapanış

Detaylı

GÜNLÜK YATIRIM BÜLTENİ

GÜNLÜK YATIRIM BÜLTENİ Araştırma GÜNLÜK BÜLTEN 6 Eylül 2013 GÜNLÜK YATIRIM BÜLTENİ Piyasalara Bakış 100,000 90,000 80,000 70,000 60,000 50,000 40,000 30,000 20,000 10,000 0 10/12 12/12 03/13 04/13 06/13 07/13 08/13 Dün S&P 500

Detaylı

16.03.2016. Euro Bölgesi 0,00% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,1125 1,4304 114,145 2,9110 1238,15 39,72

16.03.2016. Euro Bölgesi 0,00% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,1125 1,4304 114,145 2,9110 1238,15 39,72 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,1101 1,4299 113,794 2,8687 1234,07 39,72 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,1125 1,4304 114,145 2,9110 1238,15 39,72 Düşük

Detaylı

Eylül 2009 Finansal Sonuçları. Konsolide Olmayan Veriler

Eylül 2009 Finansal Sonuçları. Konsolide Olmayan Veriler Finansal Sonuçları Konsolide Olmayan Veriler Ülke Çapında Yaygınlık Halkbank 2008 y lsonundan itibaren açt 28 yeni flube ile flube a n geniflletmeye devam etmektedir. Yurtiçi flube say s 650 ye ulaflm

Detaylı

FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI

FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI MART 15 FON BÜLTENİ Güncel Ekonomik Veriler Büyüme Oranı(Yıllık) 4,00% Cari Açık/GSYİH 5,90% İşsizlik oranı(yıllık) 10,10% Enflasyon(TÜFE/Yıllık) 7,55% GSMH(milyar USD) 819,9 Kişi Başı Milli Gelir (USD)

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

Haziran. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU

Haziran. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU 16 Haziran N Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU FOMC para politikasını korudu, Brexit referandumu kararda etkili oldu Dün gerçekleştirilen FOMC toplantısında politika yapıcılar para politikasını koruma

Detaylı

İçindekiler. İSO Sanayi Gelişim ve Girdi Fiyatları Endeksi. İSO Sanayi Girdi Fiyatları Endeksi

İçindekiler. İSO Sanayi Gelişim ve Girdi Fiyatları Endeksi. İSO Sanayi Girdi Fiyatları Endeksi İçindekiler İSO Sanayi Gelişim ve Girdi Fiyatları Endeksi... 1 Reel Kesim ve Tüketici Güven Endeksi... 2 Büyüme... 2 Fiyatlar... 3 Sanayi Üretim Endeksi... 4 İmalat Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksi... 5

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDĐRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDĐRMELER... ÖZET Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde,3 oranında artmış ve yıllık enflasyon sınırlı bir yükselişle yüzde 7,9 düzeyinde gerçekleşmiştir. Döviz kurunun gecikmeli etkileri sonucu çekirdek enflasyon göstergelerinde

Detaylı

GÖSTERGELER CARİ AÇIK:

GÖSTERGELER CARİ AÇIK: Hazırlayan: Alaattin AKTAŞ ala.aktas@gmail.com PROJEKSİYON CARİ AÇIK: Yıllık cari açık (Milyon$) 2009 Ocak 50.115 16.569 38.218 Şubat 54.041 18.444 34.612 Mart 59.422 21.458 31.514 Nisan 62.831 24.188

Detaylı

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BİST-100 endeksi, Ekim ayı içerisinde %4,2 artarak ayı 77.620 seviyesinden kapattı. Aynı dönem içerisinde Bankacılık endeksi %4,1

Detaylı

Ekonomik Gündem Bugün tüm piyasaların odağında ABD Tarım-Dışı İstihdam rakamı olacaktır. Fed üyelerinin konuşması ve Dolar daki düşüşün teknik dip noktaları denemesi sonrası bu haftayı Dolar da güçlenme

Detaylı

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR (AVD)

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR (AVD) AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR (AVD) Bu rapor AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2011-31.12.2011 dönemine ilişkin gelişmelerin,

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.04.2004-30.06.2004 dönemine ilişkin gelişmelerin, Fon Kurulu

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 31.12.2004-31.12.2005 dönemine ilişkin

Detaylı

Strateji Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi. Aylık Ekonomi Bülteni

Strateji Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi. Aylık Ekonomi Bülteni Strateji Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi Aylık Ekonomi Bülteni Mayıs, 2016 ÖNE ÇIKANLAR ÖNE ÇIKANLAR IMF 12 Nisan da yayınladığı Ekonomik Görünüm Raporunda 2016 yılı için küresel büyüme tahminini

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

MALAT SANAY. 2002 GENEL SANAY VE fiyerler SAYIMI 1. AfiAMA SONUÇLARI: LLERE GÖRE fiyer SAYISI. S ra No. ller flyeri Say s Türkiye çindeki Pay (%)

MALAT SANAY. 2002 GENEL SANAY VE fiyerler SAYIMI 1. AfiAMA SONUÇLARI: LLERE GÖRE fiyer SAYISI. S ra No. ller flyeri Say s Türkiye çindeki Pay (%) MALAT SANAY 22 GENEL SANAY VE fiyerler SAYIMI 1. AfiAMA SONUÇLARI: LLERE GÖRE fiyer SAYISI S ra No. ller flyeri Say s Türkiye çindeki Pay (%) 1 stanbul 351.53 18,66 2 Ankara 133.652 7,1 3 zmir 121.47 6,46

Detaylı

Yurt içerisinde ise Konut Satış İstatistikleri takip edilecek. Avrupa Birliği'nde bankalar için stres testlerine başlanacak.

Yurt içerisinde ise Konut Satış İstatistikleri takip edilecek. Avrupa Birliği'nde bankalar için stres testlerine başlanacak. Ekonomik Gündem Bugünkü ekonomik gündemde takip edilecek önemli datalar Avrupa senasında Fransa Tüketici Güven Endeksi, İnigltere Mortgage Onayları ve CBI Dağıtım Kanalları endeksi, ABD seansında ise ABD

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2015 YILI FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2015 yılı yurtiçinde genel seçimler ve Merkez Bankası faiz tartışmaları,

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul 49 50 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 2008 yılında ABD de ipotekli konut kredisi piyasasında ortaya çıkan ve hızla tüm dünya ekonomilerinde

Detaylı

Haftalık Yurtiçi Ekonomi Raporu. Geçtiğimiz Hafta Açıklanan Veriler...

Haftalık Yurtiçi Ekonomi Raporu. Geçtiğimiz Hafta Açıklanan Veriler... VakıfBank Vakıfbank Ekonomik Araştırmalar Haftalık Yurtiçi Ekonomi Raporu 11 18 Nisan211 Bu Haftaki Yazımız... Enflasyon 4 yılın en düşük seviyesinde seyretmeye devam ediyor... İstatistik Kurumu (TÜİK)

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Seçilmifl sanayi maddelerinden ham petrol üretimi % 4,2 lik düflüflle 2.375 bin tondan 2.276 bin tona, tafl kömürü üretimi % 5,2 lik düflüflle 2.998 bin tondan 2.843

Detaylı

DÖVİZ. Döviz Kurları / Pariteler DÖVİZ PİYASASI GÖRÜNÜMÜ VERİ GÜNDEMİ. Ekonomik Notlar Makro Görünüm Teknik Görünüm

DÖVİZ. Döviz Kurları / Pariteler DÖVİZ PİYASASI GÖRÜNÜMÜ VERİ GÜNDEMİ. Ekonomik Notlar Makro Görünüm Teknik Görünüm DÖVİZ PİYASASI GÖRÜNÜMÜ Geçtiğimiz hafta ABD de tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde geriledi. ISM imalat endeksinde ise yükseliş trendinin korunduğu görülüyor. Hafta boyunca, doların güçlü seyrinin

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

DÖVİZ PİYASASINDA GÜNE BAKIŞ 30.01.2015

DÖVİZ PİYASASINDA GÜNE BAKIŞ 30.01.2015 DÖVİZ PİYASASINDA GÜNE BAKIŞ 30.01.2015 Piyasa Notları : Almanya da Ocak ayı enflasyonu yıllık bazda -0.30% olarak açıklanırken, işsizlik oranı %6.5 a geriledi. ABD de açıklanan haftalık işsizlik maaş

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 02/05/2013 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 31/12/2015

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 19 Ekim 2009

GÜNE BAŞLARKEN 19 Ekim 2009 GÜNE BAŞLARKEN 19 Ekim 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, euro dolar paritesine odaklı bir

Detaylı

31.12.2011-31.03.2012 tarihleri arasında fon getirisi -%1,41 olarak gerçekleşirken, yönetici benchmarkının getirisi -%0,60 olarak gerçekleşmiştir.

31.12.2011-31.03.2012 tarihleri arasında fon getirisi -%1,41 olarak gerçekleşirken, yönetici benchmarkının getirisi -%0,60 olarak gerçekleşmiştir. GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI (EUROBOND) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2012 YILI 3 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi genel olarak 2011

Detaylı

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14 Bilici Yatırım Şirket Notu 4 Kasım 2014 Ana faaliyet konusu tekstil olan Bilici Yatırım ın (BLCYT), aynı zamanda Adana nın merkezinde 203 yatak kapasiteli otel yatırımı ve fabrika alanı içerisinde 8 adet

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 3,7 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7, ya yükselmiştir. Bu artışın 1,3 puanı yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarından kaynaklanmıştır. Döviz kuru

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

ABD de S&P Case Shiller konut fiyat endeksi %5.1 arttı, beklenti %5.1

ABD de S&P Case Shiller konut fiyat endeksi %5.1 arttı, beklenti %5.1 SABAH BÜLTENİ Destek FX Piyasa Gözlemi 28 Ekim 2015 08:30 GENEL GÜN ÖZETİ ABD'de dayanıklı mal siparişleri beklenenden az düştü Küresel piyasalardaki zayıflığın ABD li şirketleri de olumsuz etkilemesiyle

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 09 Haziran 2014, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler

Ekonomi Bülteni. 09 Haziran 2014, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Euro Bölgesi İzleme Raporu: Temmuz 2003

Euro Bölgesi İzleme Raporu: Temmuz 2003 Euro Bölgesi İzleme Raporu: Temmuz 003 I. Genel Gelişmeler: Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi nin 10 Temmuz 003 tarihli toplantısında anahtar faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Oyak Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Döviz Cinsinden Yatırım Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

23.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69

23.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,0913 1,4883 121,214 2,9159 1078,43 36,36 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69 Düşük

Detaylı

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün sonu RAPORU

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün sonu RAPORU 21 Aralık Günlük Araştırma Bülteni Gün sonu RAPORU Aralık ayında tüketici güveni geriledi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün yayımlanan verilere göre, Tüketici Güven Endeksi Aralık ayında

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man 214 EK M-ARALIK DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 214 y dördüncü çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 9 Ocak 215

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR Bu rapor Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş. Likit Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2015 30.06.2015 dönemine ilişkin gelişmelerin,

Detaylı

Ocak. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ocak. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 22 Ocak Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Merkez bankalarının ayrışması devam edecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi bu sabah saatlerinde Davos ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomi

Detaylı

ENFLASYON ORANLARI 03.07.2014

ENFLASYON ORANLARI 03.07.2014 ENFLASYON ORANLARI 03.07.2014 TÜFE Mayıs ayında aylık %0,31 yükselişle ile ortalama piyasa beklentisinin (-%0,10) bir miktar üzerinde geldi. Yıllık olarak ise 12 aylık TÜFE %9,16 olarak gerçekleşti (Beklenti:

Detaylı

KÜRESEL KRİZİN DÜNYA EKONOMİSİNDE NEDEN OLDUĞU TAHRİBAT

KÜRESEL KRİZİN DÜNYA EKONOMİSİNDE NEDEN OLDUĞU TAHRİBAT KÜRESEL KRİZİN DÜNYA EKONOMİSİNDE NEDEN OLDUĞU TAHRİBAT Dünya Ekonomisinde 3 trilyon $ Kayıp Taşıt üretiminde %16 (=12 milyon adet) gerileme Büyük İstihdam Kaybı: ABD 8.7, AB de ise 3.5 milyon kişi işini

Detaylı

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...06. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...06. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL

Detaylı

GÜNLÜK YATIRIM BÜLTENİ

GÜNLÜK YATIRIM BÜLTENİ Araştırma GÜNLÜK BÜLTEN 19 Aralık 2013 GÜNLÜK YATIRIM BÜLTENİ Piyasalara Bakış 100,000 90,000 80,000 70,000 60,000 50,000 40,000 30,000 20,000 10,000 0 12/12 03/13 06/13 07/13 10/13 12/13 FED in açıklamalarına

Detaylı

Altın Piyasası Haftalık Temel ve Teknik Görünüm (2-6 Mart 2015)

Altın Piyasası Haftalık Temel ve Teknik Görünüm (2-6 Mart 2015) 2 Mart 2015 Altın Piyasası Haftalık Temel ve Teknik Görünüm (2-6 Mart 2015) Hafta başında Yunanistan meselesinde çözüme yaklaşıldığı yönünde haberlerin ardından altın fiyatlarında aşağı yönlü baskı hakim

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- MAYIS 2016 (SAYI: 87) GENEL DEĞERLENDİRME 03.06.2016 Kıdem tazminatında işletmelerin maliyetini artıracak ve işçi-işveren ilişkilerini bozacak düzenlemelerden kaçınılmalı Gelecek

Detaylı

21.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0875 1,4951 123,551 2,9160 1071,19 37,70

21.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0875 1,4951 123,551 2,9160 1071,19 37,70 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,0827 1,4898 122,555 2,9105 1051,20 36,79 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,0875 1,4951 123,551 2,9160 1071,19 37,70 Düşük

Detaylı

2015 KASIM AYI ENFLASYON RAPORU

2015 KASIM AYI ENFLASYON RAPORU 2015 KASIM AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.12.2015 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Dr. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Kasım ayında

Detaylı

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2:

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: A N A L Z Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: Sektör Mücahit ÖZDEM R May s 2015 Giri Geçen haftaki çal mam zda son aç klanan reel ekonomiye ili kin göstergeleri incelemi tik. Bu hafta ülkemiz

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm Amerikan Merkez Bankası FED, tahvil alım programını 10 milyar

Detaylı

Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar

Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar fl Yat r m 2005 y l nda, MKB Hisse Senetleri Piyasas nda, Tahvil Bono Piyasas nda ve faaliyete yeni geçen Vadeli fllem ve Opsiyon Borsas nda rakip kurulufllar

Detaylı

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim Ayı Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Kasım 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık yayımlanan

Detaylı

05.02.2016. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,50% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya -0,10%

05.02.2016. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,50% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Açılış 1,1103 1,4595 117,885 2,9130 1141,81 35,30 Yüksek 1,1239 1,4668 118,240 2,9264 1157,39 35,79 Düşük 1,1069 1,4529 116,527 2,8895 1139,43 34,15 Kapanış

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BIST-100, Haziran da %11,28 lik düşerek 76.295 den kapandı. Aynı dönemde Bankacılık endeksi %15,41, Sanayi endeksi

Detaylı

Türk Hava Yolları. Operasyonel performans iyileşiyor; net kar beklentiler paralelinde gerçekleşti. Şeker Yatırım Araştırma

Türk Hava Yolları. Operasyonel performans iyileşiyor; net kar beklentiler paralelinde gerçekleşti. Şeker Yatırım Araştırma 3Ç15 Sonuçları Havacılık Sektörü 9 Kasım 2015 Türk Hava Yolları Operasyonel performans iyileşiyor; net kar beklentiler paralelinde gerçekleşti R. Fulin Önder Analist fonder@sekeryatirim.com Türk Hava Yolları,

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm CPB nin açıkladığı verilere göre Haziran ayında bir önceki

Detaylı

2. Uluslararası Ekonomik Gelişmeler

2. Uluslararası Ekonomik Gelişmeler . Uluslararası Ekonomik Gelişmeler 13 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin veriler, küresel büyümedeki toparlanma eğiliminin yılın üçüncü çeyreğinde de devam ettiğine işaret etmektedir. Söz konusu toparlanma,

Detaylı

08.02.2016. Euro Bölgesi 0,05% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,1248 1,4591 117,430 2,9237 1174,60 35,12

08.02.2016. Euro Bölgesi 0,05% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,1248 1,4591 117,430 2,9237 1174,60 35,12 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,1206 1,4588 116,775 2,9109 1155,43 34,36 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,1248 1,4591 117,430 2,9237 1174,60 35,12 Düşük

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Şubat 2016, Sayı: 9. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Şubat 2016, Sayı: 9. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 9 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 24 25 26

Detaylı

Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı. Panel Konuşması

Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı. Panel Konuşması Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı Panel Konuşması Erdem BAŞÇI 7 Nisan 2012, İstanbul Değerli Konuklar, Dünya ekonomisinin son on yılda sergilediği gelişmeler emtia fiyatları üzerinde

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

GLOBAL HAFTALIK STRATEJİ

GLOBAL HAFTALIK STRATEJİ GLOBAL HAFTALIK STRATEJİ 14 Aralık 2015 Geçtiğimiz hafta küresel çapta riskten kaçısın etkili olduğu bir hafta oldu. Fed toplantısına ilişkin beklentiler, petrol ve diğer emtia fiyatlarında yaşanan hızlı

Detaylı

EURO BÖLGESİ İZLEME RAPORU (1 TEMMUZ-31 TEMMUZ 2000) 1.Genel Ekonomik Göstergelere İlişkin Gelişmeler:

EURO BÖLGESİ İZLEME RAPORU (1 TEMMUZ-31 TEMMUZ 2000) 1.Genel Ekonomik Göstergelere İlişkin Gelişmeler: EURO BÖLGESİ İZLEME RAPORU (1 TEMMUZ-31 TEMMUZ 2000) 1.Genel Ekonomik Göstergelere İlişkin Gelişmeler: Euro Bölgesi ekonomisi güçlü bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Eurostat ın ilk tahminlerine

Detaylı

Politika Faizi: %7,50 (Önceki: %7,50) Borçlanma Faizi: %7,25 (Önceki: %7,25) Marjinal Fonlama Faizi: 10,00% (Önceki: 10,50%)

Politika Faizi: %7,50 (Önceki: %7,50) Borçlanma Faizi: %7,25 (Önceki: %7,25) Marjinal Fonlama Faizi: 10,00% (Önceki: 10,50%) TCMB Faiz Kararına Doğru (23.05.2016) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısı sonuçları 24 Mayıs Salı günü açıklanıyor. TCMB en son toplantıda politika faizini değiştirmemiş,

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- NİSAN2015 (SAYI: 74) GENEL DEĞERLENDİRME Yabancı Yatırımcının Türkiye ye İlgisi Azaldı IMF tahminlerine göre 2015 tetürkiye %3,1; küresel ekonomi %3,5; gelişmekte olan ülkeler

Detaylı