TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 1. Çeyrek

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 1. Çeyrek"

Transkript

1 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 1. Çeyrek 2010

2 çindekiler BAfiKAN MESAJI GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA B R NC ÇEYREK I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ IV. TÜRK YE EKONOM S V. TÜRK YE KONUT SEKTÖRÜ VI. TÜRK YE T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ VII. TÜRK YE GAYR MENKUL SEKTÖRÜ F NANSAL GÖSTERGELER VIII. TÜRK YE NfiAAT SEKTÖRÜ IX. TÜRK YE F NANSAL GÖSTERGELER... 31

3 02 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 1. Çeyrek 2010, Ekonomi ve Strateji Dan flmanl k Hizmetleri taraf ndan ba ms z olarak haz rlanm flt r. Çal flmada ulusal ve uluslararas resmi ve özel kurumlar n verileri ile bu verilere dayal analiz ve de erlendirmeler yer almakta olup, haz rlayan kurumun görüfllerini yans tmaktad r. YAYINLAYAN Gayrimenkul Yat r m Ortakl Derne i Nispetiye Caddesi, Levent fl Merkezi, 6 / Levent - stanbul Tel: Faks: YAZAR Dr. Can Fuat Gürlesel Ekonomi ve Strateji Dan flmanl k Hizmetleri. HAZIRLAYAN Sanart Reklamc l k ve Dan flmanl k Hiz. Ltd. fiti. Tüm haklar sakl d r Gayrimenkul Yat r m Ortakl Derne i Kaynak Gösterilmeden Al nt Yap lamaz

4 Baflkan n Mesaj TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 03 Yaflanan büyüme moral kayna oldu Turgay Tanes GYODER Yönetim Kurulu Baflkan 010 y l ilk çeyrek döneminde hem Türkiye ekonomisinde hem de geliflmifl ekonomilerde yaflanan büyüme moral kayna olmufltur. Özellikle Türkiye ekonomisinin yüzde 11,7 oran nda büyüme 2göstermesi ekonomik güveni ve beklentileri art rm flt r. Bununla birlikte özellikle Avrupa ekonomileri kaynakl yeni riskler nedeni ile dünya genelinde ekonomik iyileflmenin yavafllayaca kayg lar da artmaktad r. Avrupa Birli i (AB) ülkelerinde inflaat, konut ve gayrimenkul sektörü faaliyetlerinde dip sonras yeniden bir dura anlaflma ve baz faaliyetlerde gerilemeler görülmektedir. Türkiye de ise sekiz çeyrek sonras inflaat sektörünün ilk kez pozitif de erlere geçerek yüzde 8 büyümesi sevindiricidir. Ancak sektördeki bu büyüme henüz geçen iki y l boyunca yaflanan kay plar n çok az n telafi edebilmifltir y l n n ilk çeyre inde yeni konut yap ruhsatlar ve konut sat fllar verileri de genel ekonomik büyümenin alt nda kalm flt r. Konut fiyatlar ve kiralar nda genel bir dura anl k, konut kredileri kullan m nda ise artan bir talep ve canlanma yaflanmaktad r. Ters yönlü gerçekleflen bu hareket kredi kullan m n n konut sat fllar na efl zamanl yans mamas ve geride b rak lan büyük krizin yans yan etkilerinden kaynaklanmaktad r. ktisadi faaliyetlerdeki hareketlenme ve büyüme ticari gayrimenkul piyasas n n da yeniden canlanmas na katk sa lamaktad r. Perakende harcamalar ndaki art fl ile ertelenen AVM yat r mlar tekrar h z kazanmakta, ofis kullan c lar n n talebi de ço almaktad r. Çal flmam zda yer alan veriler ve onlar n ortaya koydu u e ilimler 2010 y l n n ikinci yar s nda Türkiye ekonomisinin krizden etkilenen di er birçok dünya ülkesine göre göreceli olarak h zl büyümesini sürdürece ini ve bunun da gayrimenkul sektörünü hem arz hem de talep yönünden destekleyece ini göstermektedir.

5 04 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER... DÜNYA EKONOM S Geliflmifl ülkelerde büyüme ve riskler birlikte yaflan yor Dünya ekonomisinde geliflmifl ülkelerin tamam na yak n 2010 y l ilk çeyre inde büyüme göstermifltir. Büyüme Japonya ve ABD de göreceli daha h zl gerçekleflirken, Avrupa Birli i ve Euro bölgesinde büyüme zay f kalm flt r. lk çeyrekteki büyüme ile özellikle Avrupa bölgesi kaynakl finansal ve ekonomik riskler birlikte yaflanmaktad r. Özelikle y l n ikinci çeyrek döneminde ortaya ç kan riskler nedeni ile uluslar aras finansal piyasalarda dalgalanmalar ve mali göstergelerde gerilemeler yaflanm flt r. Y l n geri kalan na yönelik olarak ülkeler kendi sorunlar na ve önceliklerine ba l önlemler alarak uygulamalar benimsemifltir. Merkez Bankalar düflük faiz politikalar n sürdürmektedir ve y l genelinde de düflük faiz oranlar korunacakt r. Y l n ikinci çeyre inde ortaya ç kan ekonomik ve finansal riskler nedeni ile küresel iyileflme y l n geri kalanl nda yavafllayacakt r. DÜNYA NfiAAT KONUT VE T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ ABD ve Avrupa da yeniden durgunluk Küresel krizin kayna olan konut ve gayrimenkul sektörü faaliyetlerinde yaflanan kuvvetli gerileme ard ndan 2009 y l son çeyre inde dipten dönüfle iflaret eden veriler al nm flt r. Ancak 2010 y l ilk ve ikinci çeyrek dönemlerinde ABD ve Avrupa da inflaat ve gayrimenkul ifllerinde yeniden bir durgunluk ve gerileme e ilimi ortaya ç km flt r. ABD de konut inflaat harcamalar art fla geçerken konut d fl bina inflaat harcamalar daralmay sürdürmektedir. ABD konut sat fllar ve konut fiyatlar ndaki iyileflme ise yeni y lda yavafllam flt r. Avrupa Euro alan nda ise toplam inflaat sektörü faaliyetlerinde küçülme yeni y l n ilk çeyrek döneminde yeniden h z kazanm flt r. Ticari gayrimenkul sektöründe ise 2009 y l son çeyre inde faaliyetler dipten döndükten sonra yeni y l n ilk çeyrek döneminde dura anlaflm flt r.

6 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 05 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER... TÜRK YE EKONOM S Ekonomi ilk çeyrekte h zl büyüdü Türkiye ekonomisi küresel krizin etkisi ile art arda dört çeyrek darald ktan sonra ilk kez 2009 y l son çeyre inde yüzde 6 ile yeniden büyümeye geçmifl, 2010 y l ilk çeyre inde ise büyüme h zlanm fl ve yüzde 11.7 olarak gerçekleflmifltir. Öncü göstergeler ekonomik büyümenin yavafllamakla birlikte y l n ikinci çeyrek döneminde de sürdü ünü göstermektedir. Büyüme daha çok özel tüketim ve yat r m harcamalar kaynakl gerçekleflmifltir. Di er ekonomik göstergeler içinde enflasyon, bütçe aç klar ve iflsizlik gerileme içinde bulunurken ekonomik büyümeye ba l olarak cari aç k art fl e ilimindedir. TÜRK YE NfiAAT KONUT VE T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ nflaat sektörü sekiz çeyrek sonra yeniden büyüdü nflaat sektörü sekiz çeyrek üst üste yaflad küçülmenin ard ndan 2010 y l ilk çeyrek döneminde yeniden yüzde 8.0 oran nda büyümüfltür. Buna karfl n 2010 y l ilk çeyrek döneminde konut yap ruhsatlar ve yap izinleri ve konut sat fllar nda önemli gerilemeler yaflanm flt r. Kullan lan konut kredileri ise ikinci çeyrekte önemli ölçüde artm flt r. Ticari gayrimenkul sektöründe ise göreceli bir canlanma yaflanmaktad r. Al flverifl merkezlerinde yeni aç lan ve devam eden say s nda art fl yaflan rken, y l n ilk çeyre inde ofis boflluk oranlar kriz sonras ilk kez gerilemifltir.

7 06 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU B R BAKIfiTA B R NC ÇEYREK... 1 ABD 5 Avrupa 3 ABD ekonomisi yüzde 2.5 büyürken, Euro Bölgesinde büyüme yüzde 0.5 de kald. 2 Bileflik ve AB de beklenti ve güven endekslerinde iyileflme yavafllad. Euro bölgesinde inflaat sektörü faaliyetleri yüzde 10.0 darald. 6 ABD de Öncü Göstergeler ekonomik iyileflmede yavafllama gösteriyor. 4 ABD de inflaat harcamalar darald. Konut fiyatlar nda s n rl art fl yafland. ticari gayrimenkul fiyatlar endeksi 108 den 111 e yükseldi. 9 Al nan 7 Türkiye ekonomisi yüzde 11.7 büyüdü. konut yap ruhsatlar say s ile gerileme gösterdi. 10 Konut 8 Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankas faizleri yüzde 6.5 da tuttu. kredileri stoku ilk çeyrekte 2.4 milyar TL, ikinci çeyrekte 3.9 milyar TL artt. 11 lk çeyrekte adet yeni konut kredisi kullan ld. 12 Konut kredisi ayl k faiz oran ortalama 0.97 ile yüzde 1.0 in alt nda kald.

8 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 07 B R BAKIfiTA B R NC ÇEYREK Konut sat fllar adet ile son dokuz çeyrek dönemin en düflü ü oldu. 14 Aç lan 5 AVM ile birlikte toplam AVM say s 221, toplam kiralanabilir alan büyüklü ü 5.46 milyon m 2 ye ulaflt (ikinci çeyrek sonunda). 15 Hane halk tüketim harcamalar yüzde 9.9 büyüdü. 16 stanbul 18 Yabanc lara ofis piyasas nda M A bölgesi A ve B tipi ofis boflluk oranlar kriz sonras ilk kez geriledi. 17 Yeni gayrimenkul sat fl 566 milyon dolar oldu. Do rudan yabanc sermaye yat r mlar 47 milyon dolara düfltü. 19 nflaat 20 nflaat sektöründeki büyümeye paralel inflaat maliyetleri endeksi 5 puan s çrad. ofis binas, sanayi binas ve lojistik binas al nan yap ruhsatlar m 2 büyüklükleri önemli ölçüde geriledi. sektörü sekiz çeyrek sonra ilk kez yüzde 8.0 büyüdü. Özel sektör inflaat harcamalar kuvvetli artt.

9 08 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU I. DÜNYA EKONOM S Birinci çeyrekte geliflmifl ülkelerin tamam nda büyüme yafland Küresel kriz sonras geliflmifl ülkelerin tamam nda ilk kez 2010 y l ilk çeyrek DÜNYA EKONOM S BÜYÜME (GEÇEN YILIN AYNI ÇEYREK DÖNEM NE GÖRE) döneminde büyüme ABD % EURO BÖLGES % Ç N % JAPONYA % gerçekleflmifltir. ABD 2008 Q ekonomisi ilk kez 2009 y l son 2008 Q çeyre inde yüzde 0.1 büyürken, 2010 y l ilk çeyre inde büyüme yüzde 2.5 a ç km flt r. Euro bölgesi ve Japonya da kriz sonras ilk kez 2010 y l ilk çeyrek 2008 Q Q Q Q Q Q döneminde büyüme KAYNAK: OECD göstermifltir. Çin in büyüme oran ise yüzde 11.9 ile h zlanm flt r. Geçen y l n ilk çeyrek döneminde kriz etkisi ile en kuvvetli daralmalar yafland için bu y l n ilk çeyrek büyümelerinde önemli bir baz etkisi yaflanm flt r. Öncü göstergeler ekonomik iyileflmede yavafllama gösteriyor Öncü göstergeler dünya ekonomisindeki iyileflme için yavafllama iflaretleri vermektedir. OECD bileflik öncü göstergelerindeki art fl y l n ikinci çeyre inde yavafllamaya bafllam flt r. Küresel ticaret için önemli bir gösterge olan tafl mac l k endeksi ise y l n ikinci çeyre inde Dünya Ekonomisi Öncü Göstergeleri OECD B LEfi K ÖNCÜ BALTIK CAPSIZE IMF METAL OECD BÖLGES GÖSTERGE ENDEKS TAfiIMACILIK ENDEKS F YAT ENDEKS fis ZL K % TOTAL 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q (1) (2) 8.7 (1) KAYNAK: OECD, IMF, WTO VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE ( 1 ) N SAN ( 2 ) MAYIS ile kriz dönemi verilerine yak n seviyelere gerilemifltir. OECD bölgesinde iflsizlik oranlar nda ise afla yönlü bir iyileflme henüz oluflmam flt r.

10 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 09 Dünya Ekonomisi Mali Göstergeleri DOW JONES ENDEKS PETROL VAR L DOLAR ALTIN ONS DOLAR ABD MERKEZ BANKASI FA Z % EURO DOLAR PAR TES 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: MENKUL KIYMET, EMT A VE VADEL filem BORSLALARI, FED Mali göstergelerde dalgalanma VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE Y l n ikinci çeyrek döneminde uluslararas ekonomik geliflmelere ba l olarak mali göstergelerde dalgalanmalar yaflanm flt r. Özelikle Avrupa kaynakl yeni finansal riskler nedeni ile geliflmifl ülke menkul k ymet borsalar yeni bir gerileme e ilimine girmifltir. Dönem içinde en önemli geliflme Euro-Dolar paritesindeki h zl de iflim ve Euro nun de er kayb olmufltur. Geliflmifl ülke merkez bankalar faiz oranlar n halen en düflük seviyelerinde korumaktad r. kinci çeyrek dönemdeki finansal riskler nedeni ile alt n fiyatlar artarken, ekonomideki yavafllama beklentisi sonucu petrol fiyatlar gerilemifltir. Dünya Ekonomisi Güven ve Beklenti Endeksleri MALAT SANAY BEKLENT ENDEKSLER TÜKET C GÜVEN ENDEKSLER ABD AB Ç N ABD AB Ç N 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q (1) (1) (2) KAYNAK: RESM STAT ST K KURUMLARI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN (2) MAYIS Beklenti ve güven endekslerinde iyileflme yavafllad Reel kesim beklenti endeksleri ile tüketici güven endekslerinde 2009 y l sonuna göre art fl sürmekle birlikte iyileflme yavafllam flt r. Endeks seviyeleri küresel kriz öncesi seviyelerinin üzerine ç km flt r. ABD de hem reel kesim hem de tüketici güveni ikinci çeyrek dönemde de artm flt r. Avrupa Birli i nde ise y l n ikinci çeyre inde beklenti ve güven endekslerinde yaflanan ekonomik ve finansal geliflmeler nedeni ile s n rl bir gerileme ortaya ç km flt r. Çin de ise beklenti ve güven endekslerinde y l n ikinci çeyre inde gerileme yaflanmaya bafllam flt r.

11 10 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ ABD de inflaat harcamalar zay f kalmaya devam ediyor ABD de konut inflaat harcamalar ile konut d fl bina inflaat harcamalar 2010 y l nda zay f kalmaya devam etmektedir. Konut inflaat harcamalar nda 2010 y l ilk çeyre inde s n rl bir gerileme yafland ktan sonra ikinci çeyrekte bu kez yine s n rl bir art fl yaflanm flt r. Konut d fl bina inflaat harcamalar nda ise gerileme 2010 y l ilk çeyre inde de sürmüfl, Nisan ay verisi itibari ile ikinci çeyrekte ise gerileme ilk kez durmufltur. ABD nflaat Sektörü Harcamalar YILLIK M LYAR DOLAR KONUT NfiAATI HARCAMALARI KONUT DIfiI B NA NfiAATI HARCAMALARI 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q (1) (1) KAYNAK: US BUREAU OF CENSUS VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS ABD konut sektöründe iyileflme yeni y lda yavafllad ABD konut verilerindeki iyileflme yeni y lda yavafllam flt r. ABD de yeni ev sat fllar May s ay nda uzun y llar n en düflük seviyesine gerilemifltir. Buna karfl n mevcut ev sat fllar nda art fl yaflanmaktad r. Ancak bu sat fl içinde halen kredi ödeme s k nt s na düflenlerin konut sat fllar etkili olmaktad r. Konut fiyatlar ise 2009 y l üçüncü çeyre inde oluflan iyileflme ard ndan 2010 y l ilk çeyrek sonuna kadar yeniden gerilemifl, Nisan ay nda ise tekrar s n rl bir art fl göstermifltir. ABD Konut Sektörü YEN EV SATIfiLARI MEVCUT EV SATIfiLARI YILLIK KONUT F YATLARI ENDEKS AYLIK B N B N CASE SHILLER 20 CASE SHILLER Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 300 (1) (1) (2) (2) KAYNAK: NATIONAL ASSOCIATION OF REALTORS, US STANDARD AND POORS CASE SHILLER HOUSE PRICE INDICES VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN (2) MAYIS

12 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 11 Avrupa Euro alan nda inflaat sektörü faaliyetlerinde küçülme y l n ilk çeyre inde h zland Avrupa Birli i Euro alan içinde yer alan 16 ülkede inflaat faaliyetlerindeki gerileme devam etmektedir. nflaat faaliyetlerindeki gerileme 2010 y l ilk çeyrek döneminde h zlanm flt r. Toplam inflaat faaliyetleri y l n ilk çeyre inde yüzde 10 küçülürken, konut inflaatlar nda küçülme yüzde 9.3, konut d fl bina inflaatlar nda ise yüzde 12.7 olmufltur. Avrupa Birli i Euro Alan nflaat Faaliyetleri B R ÖNCEK YILIN AYNI ÇEYREK DÖNEM NE GÖRE DE fi M YÜZDE TOPLAM NfiAAT SEKTÖRÜ KONUT NfiAATI KONUT DIfiI B NA NfiAATI 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: EUROSTAT CONSTRUCTION OUTPUT VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ Dip sonras temkinli ve dura an piyasalar Ticari gayrimenkul sektöründe küresel kriz sonras dört çeyrek üst üste süren h zl daralmalar, 2009 y l son çeyre inde yerini duraklamaya ve dipten dönüfl iflaretlerine b rakm flt r y l ilk çeyrek döneminde ise varl k fiyatlar ve getirilerde ilk kez s n rl da olsa art fllar yaflanm flt r. Y l n ilk çeyre inde iktisadi faaliyetlerde görülen büyüme ile birlikte ticari gayrimenkullere yönelik talep yeniden oluflmaya bafllam flt r. Bu talep ile birlikte 2010 y l içinde yeni dengelerin kurulmakta oldu u görülmektedir. S n r ötesi ticari gayrimenkul yat r mlar nda da (sat n almalar) ilk kez 2009 y l son çeyrekte bir önceki çeyrek döneme göre görülen art fllar 2010 y l ilk çeyre inde de devam etmifltir.

13 12 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU ABD Ticari Gayrimenkul Piyasasi Fiyat Endeksleri 2000 = 100 OF S B NALARI SANAY LOJ ST K B NALARI PERAKENDE B NALARI T CAR GAYR MENKUL 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 118 (1) 128 (1) 134 (1) 112 (1) KAYNAK: MOODYS REAL COMMERCIAL PROPERTY PRICE INDICES VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN ABD ticari gayrimenkul fiyatlar ilk kez s n rl art fl gösterdi ABD ticari gayrimenkul sektöründe yaflanan daralma ard ndan dura an bir süreç yaflanmaktad r. Bu süreç ticari gayrimenkul fiyatlar na da yans maktad r y l son çeyre ine kadar gerileyen ticari gayrimenkul fiyatlar y l n ilk çeyre inde ilk kez tekrar s n rl bir art fl göstermifltir. Nisan ay itibari ile ticari gayrimenkul fiyatlar dura anlaflm flt r.

14 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 13 IV. TÜRK YE EKONOM S Türkiye Ekonomisi ktisadi Faaliyetlerde Büyüme GSMH MALAT SANAY T CARET ULAfiTIRMA LET fi M MAL H ZMETLER 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU Türkiye ekonomisinde h zl büyüme Türkiye ekonomisi 2010 y l ilk çeyrek döneminde yüzde 11.7 büyümüfltür. lk çeyrek dönemde imalat sanayi yüzde 20.6, ticaret yüzde 22.4 büyüme göstermifltir. H zl büyümenin arkas nda geçen y l n ayn döneminde yaflanan önemli küçülmenin baz etkisi de bulunmaktad r. Büyüme verisi ile birlikte y l n geneline iliflkin kuvvetli büyüme beklentileri devam etmektedir.

15 14 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Türkiye Ekonomisi Temel Göstergeler TÜKET C F YATLARI %YILLIK CAR AÇIK YILLIK M LYAR DOLAR BÜTÇE AÇI I YILLIK M LYAR TL fis ZL K % DOLAR/ TÜRK L RASI MERKEZ BANKASI FA Z ORANI% 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q (1) 24.6 (2) 41.5 (1) KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU, TC MERKEZ BANKASI, MAL YE BAKANLI I Temel göstergelerde iyileflme VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS (2) N SAN 2010 y l ikinci çeyrek döneminde cari aç k verisi d fl ndaki temel ekonomik göstergelerde iyileflme yaflanmaktad r. Enflasyon ikinci çeyrekte yeniden gerileme e ilimine girerek yüzde 9.10 a inmifltir. Bütçe aç nda da ekonomik büyümeye ba l iyileflme devam etmektedir. Ekonomik büyüme cari aç n yeniden genifllemesine yol açarken iflsizlik henüz yüksek seviyelerini korumaktad r. Merkez Bankas faiz oranlar n yüzde 6.5 te tutarken dolar kuru parite etkisi ile birlikte 1.58 seviyesine ç km flt r. Tüketici güveni art fl n sürdürüyor Türkiye ekonomisinde tüketici güven endeksi verileri tüketicinin güveninin yeni y l içinde art fl e iliminde oldu unu göstermektedir. Y l sonunu seviyesinden kapatan tüketici güven endeksi May s ay nda seviyesine yükselmifltir. Reel kesim güven endeksi de y l n ilk çeyre inde önemli bir art fl göstermifltir. Art fl ikinci çeyrekte Nisan ay na kadar sürmüfl, endeks Nisan ay nda seviyesine ulaflt ktan sonra May s ve Haziran aylar nda gerileyerek yar y l seviyesinden kapatm flt r. Türkiye Ekonomisi Güven ve Beklenti Endeksleri REEL KES M BEKLENT ENDEKS TÜKET C GÜVEN ENDEKS 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q (1) KAYNAK: TC. MERKEZ BANKASI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS

16 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 15 V. TÜRK YE KONUT SEKTÖRÜ Al nan konut yap ruhsatlar ilk çeyrekte geriledi 2010 y l n n ilk çeyrek döneminde al nan konut yap ruhsat say s ve yap kullan m izin belgesi say s 2009 y l son çeyrek büyüklüklerine göre gerilemifltir. lk çeyrekte al nan yap ruhsat daire say s olarak gerçekleflmifltir. Yap kullan m izin belgesi say s daire ile son 9 çeyrek dönemin en düflük verisi olmufltur. Veriler konut sat fllar nda ve buna ba l yeni konut inflaat bafllang çlar ndaki yavafllamay göstermektedir. Al nan Konut Yap Ruhsat ve Kullan m zin Belgeleri YAPI RUHSATI DA RE SAYISI YAPI KULLANIM Z N BELGES DA RE SAYISI 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU Konut kredilerinde geniflleme sürüyor Konut kredileri y l n ikinci çeyrek döneminde de genifllemeye devam etmifltir. Konut kredileri stoku ilk çeyrekte 2.4 milyar TL, ikinci çeyrek dönemde ise 3.9 milyar TL artm fl ve Haziran sonu itibari ile 48.9 milyar TL ye ulaflm flt r. Y l bafl ndan bu yana stok yüzde 14.8 oran nda genifllemifltir. Konut kredilerinin tüketici kredileri içindeki pay yüzde 46.7 ve toplam krediler içindeki pay ise yüzde 10.4 ile de iflmemifltir. Konut Kredileri ve Tüketici Kredileri ile Toplam Krediler çinde Pay KONUT KRED LER TÜKET C KRED LER TOPLAM KRED LER M LYAR TL M LYAR TL KONUT KRED LER % PAY M LYAR TL KONUT KRED LER % PAY 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TC. MERKEZ BANKASI VERLER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE

17 16 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Çeyrek Dönemlerde Kulland r lan Konut Kredileri PARA C NS VE TOPLAM KRED M LYON TL KRED ADET 2008 Q2 TL YP T Q3 TL YP T Q4 TL YP T Q1 TL YP T Q2 TL YP T Q3 TL YP T Q4 TL YP T Q1 TL YP T KAYNAK: TÜRK YE BANKALAR B RL lk çeyrekte konut kredileri kullan m canl Yeni y l n ilk çeyrek döneminde konut kredisi talebi ve konut kredisi kullan m canl gerçekleflmifltir. lk çeyrekte kulland r lan kredi adeti , kredi büyüklü ü ise 6.54 milyar TL olmufltur y l son çeyre inde kredi yenileme/de ifltirme e iliminin de etkiledi i kredi kullan m hariç b rak ld nda 2010 y l ilk çeyre inde kuvvetli bir kredi kullan m gerçekleflmifltir.

18 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 17 Konut kredisi faiz oranlar nda düflük seviye korunuyor Y l n ikinci çeyrek döneminde konut kredisi faiz oranlar nda düflük seviyeler korunmufl ancak ortalama ayl k faiz oran nda s n rl bir art fl yaflanm flt r. kinci çeyrek dönemde bankalar n konut kredilerinde afla ve yukar yönlü düzenlemeler yapt klar görülmektedir. Mevduat faizlerindeki art fla karfl n Merkez Bankas faiz oranlar ndaki mevcut e ilim ve beklentiler karfl s nda konut kredileri ayl k ortalama faiz oran yüzde 1 in alt nda kalm flt r. Konut Kredisi Ayl k Faiz Oranlar Yüzde M N MUM ORTALAMA MAKS MUM 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: DEVLET PLANLAMA TEfiK LATI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE Konut Kredilerinin Vade Da l m Yüzde Pay (TÜRK L RASI KULLANDIRILAN KRED LER) 1-12 AY AY AY AY AY 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Konut kredilerinde orta vadeli kredilerin pay art yor AY KAYNAK: T.C. MERKEZ BANKASI VER LER ÇEYREK DÖMEN N SON AYI T BAR YLE Konut kredilerinde orta vadeli kredilerin pay ndaki geniflleme y l n ikinci çeyrek döneminde de devam etmifltir. kinci çeyrek dönemde pay geniflleyen vade grubu ayl k krediler olmufltur y l vadeli kredilerin pay 1 puan artarak yüzde 49.9 a ç km flt r. Di er vade gruplar ndaki kredilerin pay ise s n rl ölçüde azalm flt r. Kredi faizlerinin göreceli en düflük seviyelerine inmifl olmas na ra men 10 y l vade ve üzerinde kredi kullan m talebi henüz s n rl kalmaya devam etmektedir. 241 AY +

19 18 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Tasfiye Olunacak Konut Kredileri KONUT KRED LER M LYON TL TASF YE OLUNACAK KONUT KRED LER M LYON TL TASF YE OLUNACAK KONUT KRED LER %PAY 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) KAYNAK: TC.MERKEZ BANKASI, BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN Tasfiye olunacak konut kredilerinde gerileme Tasfiye olunacak konut kredilerinde gerileme devam etmektedir. Ekonomik krizin yaratt koflular bedeni ile tasfiye olacak konut kredileri 2009 y l üçüncü çeyre inde tepe noktas na ulaflt ktan sonra gerilemeye bafllam flt r. Gerileme 2010 y l nda sürmektedir. Nisan ay itibari ile tasfiye olunacak konut kredileri 691 milyon TL ye inerken, tasfiye olunacak kredilerin toplam kullan lan krediler içindeki pay da yüzde 1.52 ye düflmüfltür. Ancak bu oran halen kriz öncesi seviyelerine göre yüksektir. Konut Sat fllar Adet TÜRK YE GENEL STANBUL ÜÇ BÜYÜK L D ER LLER 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q Konut sat fllar ilk çeyrekte darald KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU 2010 y l ilk çeyrek döneminde konut sat fllar önemli ölçüde daralm fl ve kriz dönemi dahil son 9 çeyrek dönemin en düflük sat fllar gerçekleflmifltir. Türkiye genelinde konut sat fllar adet olmufltur. Sat fllar stanbul da adet, üç büyük flehirde ve di er illerde adet olmufltur. Konut sat fllar nda gerileme y l geneline iliflkin konut talebi beklentilerini de olumsuz etkilemektedir.

20 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 19 Tüketicilerin konut sat n alma e iliminde dalgalanma Tüketicilerin konut sat n alma e iliminde dalgalanma devam etmektedir. Kriz döneminde gerileyen konut sat n alma e ilimi 2009 y l ikinci çeyre inde h zla artt ktan sonra y l n geri kalan nda daha zay f seyretmifltir y l ilk çeyre inde 9.30 ile tüketicilerin konut sat n alma e ilimi yeniden yükselmifl ancak May s ay itibari ile ikinci çeyrekte e ilim yeniden zay flam flt r. Tüketicilerin Konut Sat n Alma ya da nfla Ettirme E ilimi KONUT SATIN ALMA YA DA NfiA ETT RME E L M 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q (1) KAYNAK: TC. MERKEZ BANKASI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS Konut Fiyatlar, Konut Fiyatlar Endeksi 2007 = 100 TÜRK YE STANBUL ANKARA ZM R 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) KAYNAK: GARANT MORTGAGE REIDIN EMLAK ENDEKS Konut fiyatlar nda s n rl art fl durdu VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS Ekonomik krizin etkisi ile birlikte gerileyen ve 2009 y l ikinci çeyrek döneminden itibaren yeniden istikrarl ama s n rl art fl e ilimine giren Türkiye genelindeki konut fiyatlar 2010 y l ikinci çeyrek döneminde dura anlaflm flt r. ller baz nda de erlendirildi inde ise stanbul da konut fiyatlar ndaki s n rl art fl n sürdü ü görülürken, di er illerdeki konut fiyatlar nda s n rl bir gerileme yaflanmaktad r.

21 20 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Konut Kiralar, Konut Kiralar Endeksi 2007 = 100 TÜRK YE STANBUL ANKARA ZM R 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) KAYNAK: GARANT MORTGAGE REIDIN EMLAK ENDEKS VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS Türkiye geneli konut kiralar son befl çeyrek de iflmedi Türkiye genelinde konut kiralar küresel krizin etkisi ile önemli ölçüde geriledikten sonra 2009 y l ikinci çeyrek döneminde yukar yönlü s çram flt r. Bu s çrama ard ndan son befl çeyrek dönemdir Türkiye geneli konut kiralar çok s n rl dalgalanmalar d fl nda de iflmemektedir y l ilk çeyrek döneminde s n rl gerileme ard ndan ikinci çeyrekte bu kez çok s n rl bir art fl e ilimi yaflanmaktad r.

22 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 21 STANBUL OF S P YASASI VI. TÜRK YE T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ ALIfiVER fi MERKEZLER Al flverifl merkezlerinde ertelenen yat r mlar canlan yor 2010 y l bafl ndan itibaren AVM yat r mlar ve projeleri yeniden canlanmaya bafllam flt r. Ekonomideki büyüme ve iç talepteki iyileflme kriz döneminde ertelenen ve ötelenen AVM yat r mlar n yeniden tetiklemifltir. Yerli ve yabanc yat r mc lar n stanbul ve di er flehirlerdeki AVM yat r m ifltah yeniden artmaktad r. Bununla birlikte yeni dönemde kullan c lara sunulan AVM kiralar kriz öncesine göre daha düflük oluflmaktad r. Perakende kullan c lar bu avantajdan yararlanmak için yeni AVM lere talep göstermektedir. Perakende taraf nda ayr ca yeni yabanc perakende-moda flirketlerinin Türkiye ye ilgisi ve girifli devam etmektedir. Türkiye Genelinde Al flverifl Merkezleri AÇILAN AVM SAYISI AÇILAN AVM K RALANAB L R ALAN M 2 TOPLAM AVM SAYISI TOPLAM K RALANAB L R ALAN M Q Q Q (1) 2009Q Q Q (1) ADANA METRO1 AVM M 2 LAVE ALAN AÇILMIfiTIR 2010 y l ikinci çeyre inde 5 AVM aç ld 2010 y l ikinci çeyrek döneminde Türkiye genelinde 5 yeni AVM aç lm flt r. Aç lan yeni AVM ler toplam m 2 kiralanabilir alana sahiptir. Yeni AVM lerin 3 ü stanbul da, 1 i zmir de ve 1 i de Artvin de aç lm flt r y l ilk yar s sonunda Türkiye genelinde AVM say s 221 e, toplam kiralanabilir alan büyüklü ü ise 5.46 milyon m 2 ye yükselmifltir.

23 22 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Türkiye'de Tüketim Harcamalar HANE HALKI TÜKET M HARCAMALARI BÜYÜME % GIDA HARCAMALARI M LYAR TL G Y M AYAKKABI HARCAMALARI M LYAR TL MOB LYA EV EfiYALARI HARCAMALARI M LYAR TL E LENCE KÜLTÜR HARCAMALARI M LYAR TL 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU Hane halk tüketim harcamalar nda h zl büyüme Hane halk tüketim harcamalar 2010 y l ilk çeyrek döneminde geçen y l n ayn dönemine göre h zl bir büyüme göstermifltir. Tüketim harcamalar y l n ilk çeyrek döneminde yüzde 9.9 oran nda büyümüfltür. Hane halk n n harcama gruplar nda ise mobilya ve ev eflyalar ile giyim harcamalar nda bir önceki çeyrek döneme göre art fl görünürken, g da ve e lence kültür harcamalar nda gerileme yaflanm flt r. Türkiye'de Tüketici Güven Endeksi ve Sat n Alma E ilimleri TÜKET C GÜVEN ENDEKS YARI DAYANIKLI TÜKET M MALLARINA HARCAMA E L M DAYANIKLI TÜKET M MALLARINA HARCAMA E L M GENEL EKONOM K DURUM 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) Tüketicinin sat n alma e ilimi kuvvetlendi KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU VER LER ÇEYREK DÖMEN N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS 2010 y l içinde tüketici güven endeksi artm fl ve buna ba l olarak tüketicinin sat n alma e ilimi önemli ölçüde kuvvetlenmifltir. Tüketici güven endeksi may s ay sonu itibari ile y lbafl na göre yaklafl k 7.8 puan artarak 86.6 puana ulaflm flt r. Tüketicilerin yar dayan kl tüketim mal ve dayan kl tüketim mal harcama e ilimi de artm flt r. Tüketicilerin genel ekonomik duruma iliflkin iyimserlikleri de art fl göstermifltir.

24 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 23 Al flverifl Merkezleri Perakende Endeksi 2005=100 TOPLAM C RO ENDEKS K RALANAB L R ALAN M 2 ENDEKS M 2 BAfiINA C RO ENDEKS 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) KAYNAK: AMPD NIELSEN PERAKENDE ENDEKS VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN Al flverifl merkezleri toplam ciro endeksinde s n rl art fl Al flverifl merkezleri ciro endeksi 2009 y l n zirve seviyesinde kapatt ktan sonra y l n ilk çeyrek döneminde geçen y l n ayn dönemine göre art fl e ilimi içinde olmufltur. kinci çeyrek bafl nda ise ciro endeksinde bir dura anl k görülmektedir. Yeni aç lan AVM ile birlikte kiralanabilir alan endeksi genifllemeye devam etmektedir. M 2 bafl na ciro endeksi ise geçen y l n ayn döneminin seviyelerini korumaktad r.

25 24 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU STANBUL OF S P YASASI Ofis piyasas nda kullan c lar n kiralama talepleri canlan yor stanbul ofis piyasas nda kriz sonras kiralama taleplerinde yeniden hareketlenme görülmeyle bafllam flt r. Buna ba l olarak M A bölgesinde A ve B tipi ofis boflluk oranlar nda ilk kez gerileme yaflanm flt r. M A d fl bölgelerde ise ofis boflluk oranlar nda s n rl bir art fl görülmektedir. Bunda M A d fl bölgeye ilave olan yeni arzlar n da etkisi bulunmaktad r. Kiralarda ise M A ve M A bölgesi d fl nda s n rl gerileme görülmektedir. stanbul ofis piyasas nda M A d fl alanlarda yer alan ve daha çok B tipi ofis arz n n geniflledi i yeni bölgelerde yat r mlar ile bu bölgelere talep devam etmektedir. Bununla birlikte yüksek kira ödemek istemeyen ve yer de ifltirmeyi de planlayan kullan c lar n nitelikli B tipi ofis talebi yeterince karfl lanamamaktad r. Avrupa yakas nda M A bölgesine yak n kentsel dönüflümün yafland fiiflli- Bomonti ile Ka thane bölgesi ve Anadolu yakas nda Ümraniye ile Kavac k- ç Erenköy hatt yeni ofis bölgeleri olarak talep görmeye devam etmektedir. Tafl nma taleplerinin Ümraniye bölgesinde yo unlaflt görülmektedir y l nda ofis yat r mlar otel yat r mlar n n ard ndan tercih edilen ikinci yat r m alan olmaya devam edecektir.. stanbul Ofis Piyasas Boflluk Oranlar Yüzde A SINIFI OF SLER B SINIFI OF SLER M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA YARIYIL YARIYIL ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK KAYNAK: PROPIN INVESTMENT CONSULTANCY, STANBUL OF S PAZARI Kriz sonras M A ofis boflluk oranlar ilk kez geriledi Krizin yaratt ekonomik koflullar nedeni ile ofis boflluk oranlar 2008 y l ikinci çeyre inden itibaren artmaya bafllam fl ve art fl 2009 son çeyre ine kadar sürmüfltür y l ilk çeyre inde M A bölgesi A ve B tipi ofis boflluk oranlar nda ilk kez s n rl da olsa bir gerileme yaflanm flt r. M A d fl bölgelerde ise boflluk oranlar ndaki art fl s n rl da olsa sürmüfltür.

26 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 25 stanbul Ofis Piyasas Kira Ortalamalar Dolar/M 2 /Ay A SINIFI OF SLER B SINIFI OF SLER M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA YARIYIL YARIYIL YARIYIL ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK KAYNAK: PROPIN INVESTMENT CONSULTANCY, STANBUL OF S PAZARI 2009 Y l n ilk çeyrek döneminde ofis kiralar nda s n rl gerileme Son üç çeyrek dönemdir dura anlaflan ofis kiralar 2010 y l ilk çeyrek döneminde s n rl bir gerileme göstermifltir. M A bölgesinde A ve B tipi ofis kiralar nda s n rl bir gerileme yaflanm flt r. M A d fl A tipi ofis kiralar ise ilk çeyrek dönemde hemen hemen ayn kalm flt r. M A d fl B tipi ofis kiralar da s n rl ölçüde gerilemifltir. Yeni kiralamalar da kiralar n kriz öncesine göre daha düflük olmas ortalama kiralarda s n rl gerilemeye yol açmaktad r. Ofis binas yat r mlar nda gerileme, arz nda yavafllama 2010 y l ilk çeyrek döneminde Türkiye genelinde ofis binalar yat r mlar nda gerileme ve arz nda ise yavafllama yaflanm flt r. lk çeyrekte ofis binas al nan yap ruhsat toplam büyüklü ü 675 bin m2 olmufltur. Kriz Türkiye Geneli Ofis ( flyeri) Binas Yap Ruhsat ve dönemi dahil son 9 çeyrekte Yap Kullanma zni al nan en düflük yap ruhsat OF S B NASI OF S B NASI gerçekleflmifltir. Y l n ilk çeyrek ALINAN YAPI RUHSATI M 2 ALINAN YAPI KULLANMA Z N BELGES M 2 döneminde al nan yap 2008 Q kullan m izin belgesi toplam 2008 Q büyüklü ü ise 477 bin m 2008 Q Q olmufltur y l son 2009 Q Q çeyre indeki art fltan sonra 2010 y l ilk çeyre inde ofis 2009 Q arz nda bir yavafllama 2009 Q gerçekleflmifltir Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU

27 26 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU SANAY VE LOJ ST K ALANLAR Ekonomik büyümenin lojistik alanlara etkisi s n rl Ekonomideki daralman n 2009 y l içinde en çok etkiledi i ticari gayrimenkuller lojistik alanlar ve sanayi alanlar olmufltur. Sanayi üretimi, d fl ticaret ve perakende sat fllarda daralma lojistik ve sanayi alan talebini olumsuz etkilemifl ve y l n ilk üç çeyre inde yat r mlar ve kiralar gerilemifltir y l son çeyre inde bafllayan ve 2010 y l ilk çeyre inde h zlanan ekonomik büyümeye ba l iktisadi faaliyetlerdeki geniflleme henüz at l kapasiteleri doldurmaktad r y l ilk çeyrek döneminde lojistik alan ve sanayi alanlar nda kiralama talepleri yeniden bafllam flt r ancak henüz kiralarda bir art fl görülmemektedir. Y l n geri kalan nda iktisadi faaliyetlerdeki canlanman n sürece i, lojistik alan kiralama talebinin kademeli olarak arataca ancak kira art fllar n n s n rl kalaca öngörülmektedir. Yeni sanayi ve lojistik bina yat r m ilk çeyrekte yavafllad Türkiye Geneli Sanayi ve Depo Binalar Al nan Yap Ruhsatlar SANAY B NALARI VE DEPOLAR ALINAN YAPI RUHSATLARI M Q Q Q Q Q Q Q Q Q Ekonomik krizin etkileri ile birlikte 2009 y l ikinci ve üçüncü çeyre inde h zla gerileyen sanayi ve lojistik bina yat r mlar 2009 y l son çeyre inde önemli bir toparlanma göstermifltir y l son çeyre inde sanayi binalar ve depolar için al nan yap ruhsat büyüklü ü 1.4 milyon m2 olmufltur y l ilk çeyrek döneminde ise al nan yap ruhsat büyüklü ü yavafllam fl ve 1.15 milyon m2 olarak gerçekleflmifltir. KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU

28 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 27 VII. TÜRK YE GAYR MENKUL SEKTÖRÜ F NANSAL GÖSTERGELER Gayrimenkul Sektöründe Kullan lan Krediler B REYSEL KONUT KRED LER MLYON TL NfiAAT SEKTÖRÜ T CAR KRED LER M LYON TL NfiAAT SEKTÖRÜ YURTDIfiI KRED LER M LYON DOLAR GAYR MENKUL T CAR KRED LER M LYON TL GAYR MENKUL YURTDIfiI KRED LER M LYON DOLAR 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q (1) (1) (1) (1) KAYNAK: TC. MERKEZ BANKASI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN kinci çeyrekte kurumsal kredilerde gerileme bafllad Gayrimenkul sektöründe kullan lan kurumsal krediler 2010 y l ilk çeyrek döneminde farkl e ilimler gösterdikten sonra ikinci çeyrek bafl nda gerileme içine girmifltir. lk çeyrek dönemde hem inflaat sektörü hem de gayrimenkul yat r mc lar n n yurtiçinden kulland klar krediler artarken, yurtd fl ndan kulland klar krediler azalm flt r. Y l n ikinci çeyre i bafl nda Nisan ay verilerine göre ise inflaat sektörü ve gayrimenkul yat r mc lar n n yurtiçi ve yurtd fl ndan kulland klar kredilerde gerileme yaflanmaya bafllam flt r. Kredi kullan m ndaki yavafllama faaliyetlerdeki yavafllama için bir öncü gösterge niteli indedir.

29 28 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Gayrimenkul Yat r m Ortakl klar Portföy ve Piyasa De eri GYO PORTFÖY DE ER P YASA DE ER SAYISI M LYON TL M LYON DOLAR M LYON TL M LYON DOLAR 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q Gayrimenkul yat r m ortakl klar n n piyasa de erlerinde art fl KAYNAK: SERMAYE P YASASI KURUMU VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE 2010 y l ilk çeyrek sonu itibari ile halka aç k ve hisse senetleri MKB de ifllem gören GYO say s de iflmemifl ve 14 olmufltur. GYO lar n portföy de eri 2009 y l sonuna göre de iflmeden 4.73 milyar TL olarak kal rken, piyasa de erleri yaklafl k yüzde 22 oran nda artarak 3.49 milyar TL ye yükselmifltir. Nisan ay içinde TSKB GYO halka aç lm fl ve 60.4 milyon TL de erinde hisse senedi sat fl gerçekleflmifltir. Y l n ikinci çeyrek döneminde GYO say s 15 e yükselmifltir. Do rudan yabanc yat r mlar nda gerileme Gayrimenkul Sektöründe Yabanc Sermaye Yat r mlar YABANCILARA GAYR MENKUL SATIfiI M LYON DOLAR DO RUDAN YATIRIM G R fi M LYON DOLAR 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: T.C. BAfiBAKANLIK HAZ NE MÜSTEfiARLI I VER LER ÇEYREK DÖNEM Ç NDE TOPLAM Gayrimenkul sektörüne yönelik do rudan sermaye yat r mlar giriflinde gerileme yaflanmaktad r y l son çeyre inde 81 milyon dolar olan yat r m girifli 2010 y l ilk çeyre inde 47 milyon dolara gerilemifltir. Kriz y l 2009 da çeyrek dönemlerde do rudan yat r m girifli en düflük 51 milyon dolar ile ikinci çeyrekte gerçekleflmifltir y l ilk çeyrek dönemi performans 2009 y l n n da alt nda bafllam flt r. Avrupal gayrimenkul yat r mc lar n n s k nt lar bu gerilemede etkili olmaktad r.

30 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 29 VIII. TÜRK YE NfiAAT SEKTÖRÜ nflaat sektörü sekiz çeyrek sonra ilk kez büyüdü Son sekiz çeyrek dönemdir üst üste küçülen inflaat sektörü 2010 y l ilk çeyre inde ilk kez yeniden büyümüfltür y l ilk çeyre inde genel ekonomi yüzde 11.7 büyürken inflaat sektörü yüzde 8.0 oran nda büyüme göstermifltir. Geçen y l n ayn çeyrek döneminde inflaat sektörü yüzde 18.6 küçülme göstermifltir. Bu nedenle sekiz çeyrek sonra ilk kez büyümeye ra men inflaat sektörü geçen y lki ilk çeyrek dönem kay plar n n ancak yar s na yak n n telafi edebilmifltir. nflaat Sektörü ve GSMH Büyüme NfiAAT SEKTÖRÜ BÜYÜME % GSMH BÜYÜME % 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU nflaat Harcamalar Kamu ve Özel Sektör Cari Fiyatlarla Milyon TL KAMU ÖZEL TOPLAM 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU Özel sektör inflaat harcamalar nda art fl kamuda gerileme 2010 y l ilk çeyrek döneminde özel sektörün inflaat harcamalar nda önemli bir art fl yaflan rken, kamu kesimi inflaat harcamalar nda ise kuvvetli bir gerileme yaflanm flt r. Özel sektör inflaat harcamalar 14.5 milyar TL ile kriz dönemi gerilemeye son vermifltir. Buna karfl n kamu kesimi inflat harcamalar 4.8 milyar TL ile kriz döneminin de çok alt na gerçekleflmifltir. Özel sektör 2009 y l nda kamu sektöründe itici güç iken, 2010 y l nda inflaat sektöründe itici güç olacakt r.

31 30 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU nflaat Sektöründe stihdam TOPLAM ST HDAM (B N K fi ) NfiAAT ST HDAM (B N K fi ) NfiAAT ST HDAM PAY % 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU nflaat sektörü istihdam nda art fl VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE nflaat sektörü istihdam 2010 y l ilk çeyrek döneminde 1.26 milyon ile geçen y l n ayn dönemine göre 150 bin kifli art fl göstermifltir y l ilk çeyrek döneminde özellikle özel sektör inflaat yat r mlar ndaki genifllemeye ba l olarak istihdam art fl sa lanm flt r. nflaat sektörü istihdam n n toplam istihdam içindeki pay da yüzde 5.8 e ç km flt r. nflaat Maliyetleri Endeksi 2005=100 KONUT KONUT DIfiI B NALAR GENEL fiç L K MALZEME GENEL fiç L K MALZEME 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU lk çeyrekte inflaat maliyetlerinde s çrama nflaat sektöründe sekiz çeyrek dönem sonra ilk kez büyüme yaflanan 2010 y l ilk çeyre inde inflaat maliyetleri de önemli ölçüde s çrama göstermifltir y l üçüncü çeyre i sonras kriz ile birlikte gerileyen inflaat maliyetleri son üç çeyrek dönemdir dura an seyrederken, inflaat faaliyetlerinin canlanmas ile birlikte ilk çeyrekte artm flt r. Art fl hem iflçilik hem de malzeme maliyetlerinde yaflanm flt r.

32 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 31 IX. TÜRK YE F NANSAL GÖSTERGELER Finansal Göstergeler BANKACILIK SEKTÖRÜ AKT F BÜYÜKLÜ Ü M LYAR TL MKB PAZAR DE ER M LYAR DOLAR DIfi BORÇ STOKU M LYAR DOLAR MB DÖV Z REZERV M LYAR DOLAR YABANCILARIN PORTFÖY YATIRIMLARI M LYAR DOLAR 2008 Q Q Q Q Q Q Q Q Q Q (1) (1) KAYNAK: T.C. MERKEZ BANKASI, HAZ NE MÜSTEfiARLI I, BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU, STANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS Finansal göstergelerde ikinci çeyrekte gevfleme 2010 y l ilk çeyrek döneminde finansal göstergelerde görülen art fl ikinci çeyrekte yerini gevflemeye b rakm flt r. Y l n ikinci çeyrek döneminde uluslar aras alanda yaflanan ekonomik geliflmeler ve artan finansal riskler nedeni ile Türkiye deki finansal göstergelerde de gerilemeler yaflanm flt r. MKB pazar de eri ve yabanc lar n portföy yat r mlar ile bankac l k sektörünün toplam aktif büyüklü ü gerilemifltir. Türkiye nin d fl borç stoku da gerileme içindedir.

33 32 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU GYODER Hakk nda GYODER, Gayrimenkul Yat r m Ortakl Derne i, 2 A ustos 1999 tarihinde, Türkiye'deki gayrimenkul yat r m ortakl klar n n (GYO) mevcut ve kurulmakta olan temsilcileri taraf ndan, Türkiye'de yeni ve gelecek vaad eden, ekonomiye dinamik bir yön vermede lokomotif olacak gayrimenkul sektörünün tan t m ve temsilini sa lamak, geliflimini teflvik etmek, sektöre kalite, kontrol ve e itim konular nda standardlar getirmek ve korumak amac ile kurulmufltur. GYODER, düzenledi i konferanslar, paneller, sempozyumlar ve e itim seminerleri ile gayrimenkul sektöründeki kifli ve kurulufllarca yak ndan takip edilmekte ve bugün 300'e yaklaflan üye say s yla GYODER çat s alt nda bir sinerji oluflturmaktad r. GYODER kuruluflundan bu yana aralar nda gayrimenkul hukuku, gayrimenkule dayal enstrümanlar, gayrimenkul finansman ve ipotekli konut kredileri, kamu yönetimi yasa tasar s, gayrimenkul endeksleri, gayrimenkulde geliflen pazarlar, imar mevzuat, kadastro mevzuat uygulamas, tapu ifllemleri uygulamalar, de erleme hizmetleri, proje yönetimi, kat mülkiyeti konular nda, ulusal ve uluslararas tart flma ve e itim platformlar yaratmakta, MIPIM, Barcelona Meeting Point, REAL VIENNA, ULI, EPRA ve Nareit gibi gayrimenkulün uluslararas markalar aras nda ülkemizin ismini baflar yla temsil etmektedir. GYODER ilk kez 2000 y l nda düzenledi i sektörde ilk ve tek olan Gayrimenkul Zirveleri'ni, 2009 y l itibariyle ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuar ile birlefltirerek, Türkiye'nin ilk uluslararas kat l ml bölgesel gayrimenkul fuar n sektöre kazand rm flt r. Ayr ca geliflen kentlerin yat r m f rsatlar n sektör temsilcileri ile buluflturmak ve bu kentlerin sesini ulusal ve uluslararas alanlarda duyurmak, geliflmeye aç k, vizyon sahibi ve önemli potansiyel bar nd ran kentlere yat r m yap lmas na ön ayak olmak amac yla "Geliflen Kentler Zirvesi" düzenleme karar alm flt r. Geliflen Kentler Zirvesi'nin ilkini 7-8 Ocak 2010 tarihlerinde Bursa'da, Bursa Büyükflehir Belediyesi ile birlikte düzenlemifltir.

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek 2009 çindekiler SUNUfi... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE

Detaylı

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA K NC ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ...

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 2. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 2. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 2. Çeyrek 2010 çindekiler BAfiKAN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA K NC ÇEYREK... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek 2010 çindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA

Detaylı

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ...

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek 2011 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT

Detaylı

SUNUfi (BAfiKANIN MESAJI) GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK I.DÜNYA EKONOM S... 08

SUNUfi (BAfiKANIN MESAJI) GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK I.DÜNYA EKONOM S... 08 çindekiler SUNUfi (BAfiKANIN MESAJI)................................................................ 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER................................................. 04 B R BAKIfiTA

Detaylı

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA B R NC ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ...

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek 2010 İçindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK...... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i 3. Ödemeler Dengesi 2003 y l nda 8.037 milyon dolar olan cari ifllemler aç, 2004 y l nda % 91,7 artarak 15.410 milyon dolara yükselmifltir. Cari ifllemler aç ndaki bu

Detaylı

TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU TÜRK YE EKONOM S

TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU 36 Türkiye Ekonomisi Genel Makroekonomik Denge Ülkemizde tasarruf e ilimi düflüktür, kamu kesimi uzun y llar boyunca önemli boyutlarda tasarruf aç vermifl ve bu durum finansman

Detaylı

PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.)

PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.) 1886 PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.) 28 De iflim %) 28 De iflim %) Toplam 311.774.444 356.845.499 %14 4.641.681 5.168.27 %11 297.867.78 335.17.279 %13 4.44.733 4.774.62 %8 Alacaklar

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYA GAYRİMENKUL SEKTÖR BÜLTENİ 2012 İKİNCİ ÇEYREK DÖNEM

TÜRKİYE VE DÜNYA GAYRİMENKUL SEKTÖR BÜLTENİ 2012 İKİNCİ ÇEYREK DÖNEM TÜRKİYE VE DÜNYA GAYRİMENKUL SEKTÖR BÜLTENİ 2012 İKİNCİ ÇEYREK DÖNEM İÇİNDEKİLER BAŞKANIN YAZISI GENEL DEĞERLENDİRME VE BEKLENTİLER BİR BAKIŞTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK I.DÜNYA EKONOMİSİ II.DÜNYA İNŞAAT VE KONUT

Detaylı

PROJEKS YON YILLIK TÜFE. > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü.

PROJEKS YON YILLIK TÜFE. > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü. TÜRK YE N N GÖSTERGELER PROJEKS YON > Haz rlayan: Alaattin AKTAfi ala.aktas@gmail.com > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü. Ocakta yüzde 0,80

Detaylı

G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak

G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak CEYLAN Intercontinental ISTANBUL 15 Aral k 2011 Gayrimenkul Yat r m Ortakl klar (GYO), konut ve ifl/al flverifl merkezleri gibi büyük ölçekli gayrimenkul projelerinin

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ 120 kinci Bölüm - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi 1. ARAfiTIRMANIN AMACI ve YÖNTEM Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi, tüketici enflasyonu, iflsizlik

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 11 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

Mart 2009 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler

Mart 2009 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler Halkbank: Bafll ca Göstergeler Kârl l k içerisinde büyüme ana önceli imiz olmufltur. > Banka %33 ile güçlü özkaynak karl l n sürdürürken %18,1 aktif büyümesi

Detaylı

2007 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler (BDDK)

2007 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler (BDDK) 2007 Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler (BDDK) Halkbank Genel Bak fl > 1938 y l nda kuruldu. > Türkiye'nin ilk KOB bankas > Toplam aktiflerde %7,2 (a) pazar pay ile Türkiye'nin 7. (a) büyük bankas

Detaylı

2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler

2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler 2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler Rakamlarla Halkbank 70 y l Kooperatif ve KOB kredilerinde 70 y ll k tecrübe ve genifl müflteri taban Halkbank n rekabette kuvvetli yönleridir.

Detaylı

TOFAfi 2007 FAAL YET RAPORU. Otomobil Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri

TOFAfi 2007 FAAL YET RAPORU. Otomobil Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri 14 Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri 15 pazar payımız bir önceki yılın pazar payı olan %9 a göre önemli ölçüde artarak %1,4 olarak gerçekleşmiştir. Bu artış sonucu, pazardaki düşüşe rağmen otomobil

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Seçilmifl sanayi maddelerinden ham petrol üretimi % 4,2 lik düflüflle 2.375 bin tondan 2.276 bin tona, tafl kömürü üretimi % 5,2 lik düflüflle 2.998 bin tondan 2.843

Detaylı

MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z

MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z Nisan 2010 ISBN 978-9944-60-631-8 1. Bask, 1000 Adet Nisan 2010 stanbul stanbul Sanayi Odas Yay nlar No: 2010/5 Araflt rma fiubesi Meflrutiyet

Detaylı

Mersin Serbest Bölgesi

Mersin Serbest Bölgesi Mersin Serbest Bölgesi Bölgenin Toplam Brüt Alan 786.000 m 2 Bölgenin Net Parsel Alan 524.883 m 2 Kiraya Verilen Toplam Alan 524.825 m 2 Kiraya Verilebilir Toplam Alan Yok 2007 YILI MERS N SERBEST BÖLGES

Detaylı

Ekonomik Durum Tespit Anketi Sonuçlar 2012-2

Ekonomik Durum Tespit Anketi Sonuçlar 2012-2 ISSN 133-183X STANBUL SANAY ODASI Ekonomik Durum Tespit Anketi Sonuçlar 212-2 STANBUL SANAY ODASI Ekonomik Durum Tespit Anketi Sonuçlar 212-2 fiubat 213 ISSN: 133-183X ISBN: 978-65-137-234-1 (Bas l ) ISBN:

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MAYIS 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR (AVD)

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR (AVD) AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR (AVD) Bu rapor AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2011-31.12.2011 dönemine ilişkin gelişmelerin,

Detaylı

Ekonomik Durum Tespit Anketi Sonuçlar 2013-1

Ekonomik Durum Tespit Anketi Sonuçlar 2013-1 ISSN 1303-183X STANBUL SANAY ODASI Ekonomik Durum Tespit Anketi Sonuçlar 13-1 STANBUL SANAY ODASI Ekonomik Durum Tespit Anketi Sonuçlar 13-1 A ustos 13 ISSN: 1303-183X ISBN: 978-605-137-298-3 (Bas l )

Detaylı

Türkiye Ekonomisi 2013

Türkiye Ekonomisi 2013 Türkiye Ekonomisi 2013 Türkiye Ekonomisi 2013 Nisan 2013 ISSN 1303-4030 ISBN: 978-605-137-263-1 (Bas l ) Sertifika No: 19176 Bask, 750 Adet Nisan 2013 stanbul stanbul Sanayi Odas Yay nlar No:2013/4 Araflt

Detaylı

Eylül 2009 Finansal Sonuçları. Konsolide Olmayan Veriler

Eylül 2009 Finansal Sonuçları. Konsolide Olmayan Veriler Finansal Sonuçları Konsolide Olmayan Veriler Ülke Çapında Yaygınlık Halkbank 2008 y lsonundan itibaren açt 28 yeni flube ile flube a n geniflletmeye devam etmektedir. Yurtiçi flube say s 650 ye ulaflm

Detaylı

MALAT SANAY. 2002 GENEL SANAY VE fiyerler SAYIMI 1. AfiAMA SONUÇLARI: LLERE GÖRE fiyer SAYISI. S ra No. ller flyeri Say s Türkiye çindeki Pay (%)

MALAT SANAY. 2002 GENEL SANAY VE fiyerler SAYIMI 1. AfiAMA SONUÇLARI: LLERE GÖRE fiyer SAYISI. S ra No. ller flyeri Say s Türkiye çindeki Pay (%) MALAT SANAY 22 GENEL SANAY VE fiyerler SAYIMI 1. AfiAMA SONUÇLARI: LLERE GÖRE fiyer SAYISI S ra No. ller flyeri Say s Türkiye çindeki Pay (%) 1 stanbul 351.53 18,66 2 Ankara 133.652 7,1 3 zmir 121.47 6,46

Detaylı

stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye

stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye 215 ROMANYA LE BULGAR STAN IN AB YE EKONOM K ENTEGRASYONU Yrd. Doç. Dr. Mesut EREN stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye 1. Girifl Avrupa Birli i nin 5. ve son genifllemesi 2004 y l nda 10 Orta ve Do u

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER Ocak 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER Ocak 2009 Ekonomik Göstergeler yayını, T.C. MALİYE BAKANLIĞI, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ekonomik ve Sektörel Analiz

Detaylı

Gündem 05.10.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10%

Gündem 05.10.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Açılış 1,1191 1,5129 119,923 3,0266 1113,65 47,94 Yüksek 1,1318 1,5237 120,406 3,0371 1141,40 48,47 Düşük 1,1151 1,5128 118,690 2,9874 1104,80 46,91 Kapanış

Detaylı

KÜRESEL KR Z SONRASI GAYR MENKUL SEKTÖRÜ VE TÜRK YE Ç N ÖNGÖRÜLER 2015

KÜRESEL KR Z SONRASI GAYR MENKUL SEKTÖRÜ VE TÜRK YE Ç N ÖNGÖRÜLER 2015 KÜRESEL KR Z SONRASI GAYR MENKUL SEKTÖRÜ VE TÜRK YE Ç N ÖNGÖRÜLER 2015 Dr. Can Fuat Gürlesel Ekonomi ve Strateji Danıflmanlık Hizmetleri Haziran 2010 YAYINLAYAN Gayrimenkul Yatırım Ortaklı ı Derne i ktisadi

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 23 Mayıs 2016, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 23 Mayıs 2016, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 19 Ekim 2009

GÜNE BAŞLARKEN 19 Ekim 2009 GÜNE BAŞLARKEN 19 Ekim 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, euro dolar paritesine odaklı bir

Detaylı

VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES

VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES Copyright Vadeli fllem ve Opsiyon Borsas A.fi. Aral k 2010 çindekiler

Detaylı

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri EYLÜL 2010

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri EYLÜL 2010 EYLÜL 2010 Genel Görünüm Faiz Oranları Gelişmeleri Para Politikası Kurulu(PPK) nun 16 Eylül 2010 tarihinde yaptığı toplantıda Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.04.2004-30.06.2004 dönemine ilişkin gelişmelerin, Fon Kurulu

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

Altın Piyasası Haftalık Temel ve Teknik Görünüm (2-6 Mart 2015)

Altın Piyasası Haftalık Temel ve Teknik Görünüm (2-6 Mart 2015) 2 Mart 2015 Altın Piyasası Haftalık Temel ve Teknik Görünüm (2-6 Mart 2015) Hafta başında Yunanistan meselesinde çözüme yaklaşıldığı yönünde haberlerin ardından altın fiyatlarında aşağı yönlü baskı hakim

Detaylı

DÜNYA EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU DÜNYA EKONOM S

DÜNYA EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU DÜNYA EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU 30 Dünya Ekonomisi Finansal piyasalarda bir y ldan daha uzun süren bir karmaflan n ard ndan 2008 y l n n Eylül ay nda patlak veren bankac l k krizi esasen belirtileri bir

Detaylı

yi tan mlanm fl stratejiler-etkileyici sonuçlar Konsolide olmayan Haziran 2007 sonuçlar

yi tan mlanm fl stratejiler-etkileyici sonuçlar Konsolide olmayan Haziran 2007 sonuçlar yi tan mlanm fl stratejiler-etkileyici sonuçlar Konsolide olmayan Haziran 2007 sonuçlar 1 Bafll ca Göstergeler 36.9 milyar YTL Toplam aktifler ilk alt ayda %7.3 artarak 36.9 milyar YTL ye ulaflm flt r.

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 02/05/2013 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 31/12/2015

Detaylı

TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013

TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013 ALINAN KONUT YAPI RUHSATLARI ARTIŞ GÖSTERİYOR 1,000,000 900,000 ALINAN KONUT YAPI RUHSATLARI (DAİRE ADET) 901,705 800,000 700,000 600,000

Detaylı

TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013

TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013 ALINAN KONUT YAPI RUHSATLARI ARTIŞ GÖSTERİYOR 1.000.000 900.000 ALINAN KONUT YAPI RUHSATLARI (DAİRE ADET) 901.705 800.000 700.000 600.000

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2015 YILI FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2015 yılı yurtiçinde genel seçimler ve Merkez Bankası faiz tartışmaları,

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Toptan eflya fiyatlar endeksi art fl h z bir önceki y la göre 0,1 puanl k düflüflle % 13,8 e gerilemekle birlikte, y lbafl nda öngörülen % 12 lik hedefin 1,8 puan üstünde

Detaylı

Ocak. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ocak. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 22 Ocak Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Merkez bankalarının ayrışması devam edecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi bu sabah saatlerinde Davos ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomi

Detaylı

01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş

01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş 01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVİZ) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 9 AYLIK RAPORU BU RAPOR EMEKLİLİK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA

Detaylı

Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar

Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar fl Yat r m 2005 y l nda, MKB Hisse Senetleri Piyasas nda, Tahvil Bono Piyasas nda ve faaliyete yeni geçen Vadeli fllem ve Opsiyon Borsas nda rakip kurulufllar

Detaylı

21.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0875 1,4951 123,551 2,9160 1071,19 37,70

21.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0875 1,4951 123,551 2,9160 1071,19 37,70 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,0827 1,4898 122,555 2,9105 1051,20 36,79 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,0875 1,4951 123,551 2,9160 1071,19 37,70 Düşük

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 30 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Japonya Merkez Bankası (BoJ) faizlerde değişikliğe gitmedi Japonya Merkez Bankası (BoJ), 8 e 1 oy çokluğuyla para politikasında değişikliğe gitmeme kararı

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BIST 100 endeksi, Nisan ayı içerisinde %0,2 lik artış göstererek 86.046 seviyesinden kapandı. Aynı dönem içerisinde

Detaylı

FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI

FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI MART 15 FON BÜLTENİ Güncel Ekonomik Veriler Büyüme Oranı(Yıllık) 4,00% Cari Açık/GSYİH 5,90% İşsizlik oranı(yıllık) 10,10% Enflasyon(TÜFE/Yıllık) 7,55% GSMH(milyar USD) 819,9 Kişi Başı Milli Gelir (USD)

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

05.02.2016. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,50% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya -0,10%

05.02.2016. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,50% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Açılış 1,1103 1,4595 117,885 2,9130 1141,81 35,30 Yüksek 1,1239 1,4668 118,240 2,9264 1157,39 35,79 Düşük 1,1069 1,4529 116,527 2,8895 1139,43 34,15 Kapanış

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Eylül 2015, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Eylül 2015, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 7 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 Haz Haz 1

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 09 Haziran 2014, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler

Ekonomi Bülteni. 09 Haziran 2014, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Haziran. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU

Haziran. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU 16 Haziran N Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU FOMC para politikasını korudu, Brexit referandumu kararda etkili oldu Dün gerçekleştirilen FOMC toplantısında politika yapıcılar para politikasını koruma

Detaylı

TÜRK YE GAYR MENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELER 2011

TÜRK YE GAYR MENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELER 2011 TÜRK YE GAYR MENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELER 2011 Dr. Can Fuat Gürlesel Ekonomi ve Strateji Danıflmanlık Hizmetleri Nisan 2012 SUNUfi...7 ÇALIfiMANIN METODOLOJ S...8 I. BÖLÜM KONUT SEKTÖRÜ...9 1. KONUT

Detaylı

GÖSTERGELER CARİ AÇIK:

GÖSTERGELER CARİ AÇIK: Hazırlayan: Alaattin AKTAŞ ala.aktas@gmail.com PROJEKSİYON CARİ AÇIK: Yıllık cari açık (Milyon$) 2009 Ocak 50.115 16.569 38.218 Şubat 54.041 18.444 34.612 Mart 59.422 21.458 31.514 Nisan 62.831 24.188

Detaylı

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2:

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: A N A L Z Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: Sektör Mücahit ÖZDEM R May s 2015 Giri Geçen haftaki çal mam zda son aç klanan reel ekonomiye ili kin göstergeleri incelemi tik. Bu hafta ülkemiz

Detaylı

16.03.2016. Euro Bölgesi 0,00% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,1125 1,4304 114,145 2,9110 1238,15 39,72

16.03.2016. Euro Bölgesi 0,00% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,1125 1,4304 114,145 2,9110 1238,15 39,72 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,1101 1,4299 113,794 2,8687 1234,07 39,72 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,1125 1,4304 114,145 2,9110 1238,15 39,72 Düşük

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 4 Nisan 2016, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 4 Nisan 2016, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 4 Nisan 2016, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 Ocak 2016 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Şubat 2016 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R.

SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R. SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R. 2009 YILI N SAN AYINDA BÜTÇE G DERLER GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE

Detaylı

23.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69

23.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,0913 1,4883 121,214 2,9159 1078,43 36,36 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69 Düşük

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BIST-100, Haziran da %11,28 lik düşerek 76.295 den kapandı. Aynı dönemde Bankacılık endeksi %15,41, Sanayi endeksi

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE BAKIŞ

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE BAKIŞ BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE BAKIŞ 18 Birinci Bölüm - Türkiye Ekonomisine Bak fl 1. GSMH ve BÜYÜME Türkiye Ekonomisi 2001 y l nda yaflanan krizin derinlefltirdi i ekonomik istikrars zl ktan, 2002

Detaylı

DÖVİZ. Döviz Kurları / Pariteler DÖVİZ PİYASASI GÖRÜNÜMÜ VERİ GÜNDEMİ. Ekonomik Notlar Makro Görünüm Teknik Görünüm

DÖVİZ. Döviz Kurları / Pariteler DÖVİZ PİYASASI GÖRÜNÜMÜ VERİ GÜNDEMİ. Ekonomik Notlar Makro Görünüm Teknik Görünüm DÖVİZ PİYASASI GÖRÜNÜMÜ Geçtiğimiz hafta ABD de tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde geriledi. ISM imalat endeksinde ise yükseliş trendinin korunduğu görülüyor. Hafta boyunca, doların güçlü seyrinin

Detaylı

Ayrıca FED başkanı Yellen'in yarın saat 17:30'da konuşması olacak.

Ayrıca FED başkanı Yellen'in yarın saat 17:30'da konuşması olacak. Ekonomik Gündem Asya hisse senetleri, ABD ekonomisinin faiz artırımını kaldıracak denli güçlü olduğu yolundaki iyimserliğin küresel hisse senetlerine alım getirmesi ile birlikte değer kazandı ve bunun

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul 49 50 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 2008 yılında ABD de ipotekli konut kredisi piyasasında ortaya çıkan ve hızla tüm dünya ekonomilerinde

Detaylı

Reuters haberine göre G7 ülkelerinden bakan ve merkez bankası yetkililerinin bugün içinde telefonla acil görüşmelerde bulunacakları açıklandı.

Reuters haberine göre G7 ülkelerinden bakan ve merkez bankası yetkililerinin bugün içinde telefonla acil görüşmelerde bulunacakları açıklandı. Günlük Yorum Piyasalar yaşadıkları sert düşüşler ardından tepki denemelerinde bulunarak yataya yakın kapandı. İMKB ise son birkaç günkü daha olumlu performansını devam ettirebildi. Nitekim bu sabah Asya

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

PROJEKS YON AYLIK TÜFE. > KR ZDEN ÇIKIfiIN HARF > ENFLASYON TÜRK YE N N GÖSTERGELER

PROJEKS YON AYLIK TÜFE. > KR ZDEN ÇIKIfiIN HARF > ENFLASYON TÜRK YE N N GÖSTERGELER TÜRK YE N N GÖSTERGELER PROJEKS YON > Haz rlayan: Alaattin AKTAfi ala.aktas@gmail.com > KR ZDEN ÇIKIfiIN HARF Bafllang çta kötümserler çok fazlayd, kriz için L benzetmesi yap ld. Dibe inilecek ve orada

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla

Detaylı

Aral k 2006 (Yay n No: TÜS AD-T/2006-12/429) Meflrutiyet Caddesi, No: 46 34420 Tepebafl / stanbul Telefon : (0212) 249 19 29 Telefax: (0212) 249 13 50

Aral k 2006 (Yay n No: TÜS AD-T/2006-12/429) Meflrutiyet Caddesi, No: 46 34420 Tepebafl / stanbul Telefon : (0212) 249 19 29 Telefax: (0212) 249 13 50 TÜRK SANAY C LER VE fiadamlari DERNE Aral k 2006 (Yay n No: TÜS AD-T/2006-12/429) Meflrutiyet Caddesi, No: 46 34420 Tepebafl / stanbul Telefon : (0212) 249 19 29 Telefax: (0212) 249 13 50 2006, TÜS AD

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 31.12.2004-31.12.2005 dönemine ilişkin

Detaylı

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM VERG NCELEMELER NDE YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi Son y llarda ekonomide meydana gelen olumlu geliflmelerle gayrimenkul piyasas

Detaylı

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BİST-100 endeksi, Ekim ayı içerisinde %4,2 artarak ayı 77.620 seviyesinden kapattı. Aynı dönem içerisinde Bankacılık endeksi %4,1

Detaylı

Genel Görünüm OCAK 2010. Faiz Oranları Gelişmeleri

Genel Görünüm OCAK 2010. Faiz Oranları Gelişmeleri OCAK 2010 Genel Görünüm Faiz Oranları Gelişmeleri Para Politikası Kurulu(PPK) nun 14 Ocak 2010 tarihinde yaptığı toplantıda Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters Repo

Detaylı

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU 2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde %5 ile beklentilerin oldukça üzerinde bir büyüme kaydetmiştir. Bu durum piyasalarda 2017

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 3,7 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7, ya yükselmiştir. Bu artışın 1,3 puanı yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarından kaynaklanmıştır. Döviz kuru

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem Ekonomik Gündem Çin Merkez Bankası kasım ayından bu yana gerçekleştirdiği beşinci faiz indirimine karşın global piyasalardaki çalkantılar sürmeye devam ediyor. Şanghay Bileşik Endeksi nin son dört gündeki

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. PLAN 113 YATIRIM FONLARI TANITIM KILAVUZU

300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. PLAN 113 YATIRIM FONLARI TANITIM KILAVUZU 300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. PLAN 113 YATIRIM LARI TANITIM KILAVUZU AVIVASA EMEKL L K VE HAYAT A.fi. GEL R AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKL L K YATIRIM U Genifl

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 5 Mart 2010

GÜNE BAŞLARKEN 5 Mart 2010 GÜNE BAŞLARKEN 5 Mart 2010...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru USD/TL bugün açılışta, euro dolar paritesindeki

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Oyak Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Döviz Cinsinden Yatırım Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man 214 EK M-ARALIK DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 214 y dördüncü çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 9 Ocak 215

Detaylı

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14 Bilici Yatırım Şirket Notu 4 Kasım 2014 Ana faaliyet konusu tekstil olan Bilici Yatırım ın (BLCYT), aynı zamanda Adana nın merkezinde 203 yatak kapasiteli otel yatırımı ve fabrika alanı içerisinde 8 adet

Detaylı