İKTİSAT/KPSS MAKRO İKTİSAT SORULARI- I. 9. GSMH ve SMH değerlerine yönelik yapılan değerlendirmelerden

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İKTİSAT/KPSS MAKRO İKTİSAT SORULARI- I. 9. GSMH ve SMH değerlerine yönelik yapılan değerlendirmelerden"

Transkript

1 MAKRO İKTİSAT SORULARI- I 1. Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ne ad verilir? A) Gayri Safi Milli Hasıla B) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla C) Safi Milli Hasıla D) Milli Gelir E) Harcanabilir Gelir 2. Belli bir dönem içinde ülkenin sahip olduğu üretim faktörleri yardımıyla elde edilen nihai mal ve hizmetlerin değerine ne ad verilir? A) HG B) KG C) MG D) SMH E) GSMH 3. Toplumdaki kişi başına düşen reel gelirin her yıl bir önceki yıla göre artış oranına ne ad verilir? A) Büyüme hızı B) Çarpan katsayısı C) Etkililik hızı D) Gelir katsayısı E) Hızlandıran katsayısı 4. Gayri Safi Milli Hasıla aşağıdakilerden hangisine eşittir? A) GSYH + dış alem net faktör geliri B) GSYH - dış alem net yatırım geliri C) GSYH + yıpranma D) GSYH + dış alem net yatırım geliri E) GSYH + net sermaye girişi 5. Belli bir yıldaki nominal GSMH'nın o yılın reel GSMH'na oranına ne ad verilir? A) Tüketici Fiyatları Endeksi B) Toptan Eşya Fiyat Endeksi C) Ekonominin Büyüme Hızı D) İşsizlik Oranı E) GSMH Deflatörü 6. Bir ekonominin sahip olduğu üretim faktörlerini tam olarak istihdam etmeden üreteceği çıktıya ne ad verilir? A) Nominal GSMH B) Fiili GSMH, C) Potansiyel GSMH D) GSYİH E) GSMH Deflatörü 7. Milli gelir = Dolaylı Vergiler = 300 Amortismanlar = 350 olduğuna göre GSMH kaçtır? A) 2750 B) 5300 C) 4700 D) 5650 E) yılında reel GSMH 120 ve nominal GSMH 360 katrilyon ise fiyat indeksi kaçtır? A) 100 B) 150 C) 200 D) 240 E) GSMH ve SMH değerlerine yönelik yapılan değerlendirmelerden hangisi yanlıştır? A) SMH net iktisadi başarıyı gösterir. B) SMH, GSMH'dan aşınma payları ile ayrılır. C) Net iktisadi başarıya amortisman paylarının eklenmesi GSMH'yı verir. D) Üretim faktörleri gelirlerinin toplamı gelir yaklaşımı ile GSMH'yı verir. E) SMH fert başına satın alma gücünü gösterir. 10. Aşağıdakilerden hangisi dışa açık bir ekonomide toplam arz, efektif talep eşitliğini gösterir? A) Y = C + I B) Y = C + I + X C) Y = C + I+X-M D) Y = C + S E) Y = C + S + X 11. Bir ekonomide gayri safi milli hasıla 450 milyar TL, safi milli hasıla 395 milyar TL 'dir. Bu ekonomide gayri safi yatırım 80 milyar TL ise, net yatırım kaç milyar TL dir? A) 25 B) 55 C) 75 D) 235 E) Bir ekonomide amortismanlar, gayri safi yatırımlardan büyükse aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Net dışsatım eksidir. B) Katma değer, üretim değerini aşmaktadır. C) Ülkenin sermaye stoku artar. D) Net yatırım eksidir. E) Üretime hem ara malları ve hem de nihai mallar eklenmiştir. 13. Sabit fiyatlarla GSMH nasıl bulunur? A) Nominal GSMH'nın fiyat indeksiyle çarparak B) Nominal GSMH'nın fiyat deflatörüne bölünmesiyle C) Mal ve hizmetleri satın almak için varolan para miktarını sınırlayarak D) Mal ve hizmet miktarını 6 yılki cari fiyatlarla çarparak E) Nominal GSMH'yı reel GSMH'ya bölerek 14. Kişisel gelir 600, kişisel gelir vergisi 120, tüketim harcamaları 450, toplam faiz ödemeleri 50 ve kişisel tasarruf 60 birim olursa, harcanabilir gelir kaç birimdir? A) 500 B) 480 C)470 D) 440 E) Tüketim harcamalarını belirleyen en önemli unsur aşağıdakilerden A) Para arzı B) Reel faiz oranları C) Hane halkı yaş ortalaması D) Harcanabilir gelir E) Gelecekte beklenen gelir 16. Reel GSMH artarsa aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmez? A) Üretim artar ve fiyatlar azalır. B) Nominal GSMH artar ve fiyatlar azalır. C) Nominal GSMH aynı kalır ve fiyatlar azalır. D) Üretim aynı kalır ve fiyatlar artar. E) Üretim fiyatlardan daha az artar.

2 17. Aşağıdakilerden hangisi GSMH defiatörü ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) için doğru değildir? A) TÜFE yalnızca tüketiciler tarafından satın alınan mal ve hizmetleri ölçer. B) GSMH deflatörüne ithal edilen mallarda girer. C) TÜFE sabit bir mal sepetine göre ölçülür. D) Deflatör, TÜFE' ye göre daha geniş bir mal grubunun fiyatlarını ölçer. E) TÜFE perakende fiyatlardaki değişiklikleri yansıtır. 18. Enflasyon oranıyla işsizlik oranının toplamına eşit olan makroekonomik performans endeksi aşağıdakilerden A) Mutsuzluk endeksi B) Tüketici fiyat endeksi C) Zımni fiyat deflatörü D) Gerçek işgücü oranı E) Toptan eşya fiyat endeksi 19. Kamuoyunda enflasyon oranı ile ilgili olarak yorumların yapıldığı endeks aşağıdakilerden A) GSMH deflatörü B) Mutsuzluk endeksi C) Tüketici fiyat endeksi D) Üretici fiyat endeksi E) Satınalma gücü endeksi 20. Hangi yaklaşıma göre GSMH, ücret, faiz, rant, kâr ve dolaylı veriler toplamından oluşur? A) Üretim yaklaşımı B) Harcama yaklaşımı C) Gelir yaklaşımı D) Faktör yaklaşımı E) Servet yaklaşımı 21. Aşağıdakilerden hangisi ekonomi politikasının başlıca araçlarından biri değildir? A) Gelirler politikası B) Dış ekonomi politikası C) Maliye politikası D) Para politikası E) Vergi politikası 22. Aşağıdakilerden hangisi bir akım değişken değildir? A) Gelir B) Üretim C) Yatırım D) Servet E) İthalat 23. Klasik iktisatçıların üzerinde en çok durdukları işsizlik türü aşağıdakilerden A) Gizli işsizlik B) Friksiyonel işsizlik C) İradi işsizlik D) Açık işsizlik E) Devrevi işsizlik 24. Toplam talepteki yetersizliğe bağlı olarak ortaya çıkan işsizliğe ne ad verilir? A) Yapısal işsizlik B) Konjonktürel işsizlik C) Friksiyonel işsizlik D) Mevsimlik işsizlik E) Doğal işsizlik 25. Ekonomide mevcut işyerleri için aranan nitelikler ile işsiz bulunanların nitelikleri arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanan işsizlik türü aşağıdakilerden A) Arızi işsizlik B) Yapısal işsizlik C) Friksiyonel işsizlik D) Reel ücret işsizliği E) Gizli işsizlik 26. I. Mahreçler yasası II. Faiz teorisi III. Ücret teorisi Klasik iktisatçıların genel işsizliği ve üretim krizini olanaksız kılan teorileri temelde yukarıdakilerden hangisine dayanmaktadır? A) Yalnız I B) I ve II C) I, II ve III D) I ve III E) II ve III 27. Aşağıdakilerden hangisi "Modern İstihdam Teorisi" nin dayandığı modelin varsayımlarından biri değildir? A) Üretim ve istihdam aynı yönde değişmektedir. B) Ekonomide sermaye stoku veri olarak kabul edilmiştir. C) Üreticiler kârlarını maksimuma çıkarma çabasındadırlar. D) Mal ve hizmet piyasalarında tam rekabet koşulları geçerlidir. E) Tam istihdamın sağlanmasına olanak veren mekanizma vardır. 28. Tüketim harcamalarında meydana gelen değişmelerin yatırımlar üzerinde meydana getireceği etkiye ne ad verilir? A) Çarpan B) Hızlandıran C) İkame D) Gelir E) Fiyat 29. Ekonomide belli harcama kalemlerinde meydana gelecek değişmelerin gelirde meydana getireceği değişmeleri gösteren etkiye ne ad verilir? A) Çarpan B) Hızlandıran C) İkame D) Fiyat E) Gelir 30. Gelirden bağımsız olarak yapılan tüketime ne ad verilir? A) Ortalama tüketim eğilimi B) Marjinal tüketim eğilimi C) Otonom tüketim D) Uyarılmış tüketim E) Efektif tüketim 31. Otonom tüketim harcaması 100 birim, otonom yatırım harcaması 60 birim ve marjinal tüketim eğilimi %80 ise gelir (Y) kaç olur? A) 200 B) 800 C) 600 D) 450 E) Yukarıdaki örnekte otonom yatırım harcamalarındaki 10 birimlik bir artış, geliri kaç birim artırır? A) 125 B) 100 C) 50 D) 25 E) 140

3 33. Otonom tüketim harcaması 100 birim, otonom yatırım harcaması 50 birim ve marjinal tüketim eğilimi 0,50 marjinal yatırım eğilimi 0,25 ise gelir düzeyi kaç olur? A) 600 B)700 C)500 D) 450 E) Gelir düzeyinde bir artış aşağıdakilerden hangisine neden olur? A) Ortalama tüketim eğilimi artar. B) Marjinal tüketim eğilimi artar. C) Ortalama tasarruf eğilimi azalır. D) Ortalama tüketim eğilimi azalır. E) Marjinal tasarruf eğilimi azalır 35. Tam istihdam milli gelir 250 milyar TL / olan bir ekonominin cari milli geliri 200 milyar TL ve toplumun marjinal tüketim eğilimi 0,80'dir. Tam istihdam milli gelir düzeyini sağlamak için toplam talebin TL kaç TL arttırılması gerekir? A) 10 B)15 C)20 D) 40 E) Marjinal tüketim eğilimi 0,80 ise çarpanın değeri kaçtır? A) 6 B)5 C)4 D)-4 E) Marjinal tüketim eğiliminin 0,8 olduğu bir ekonomide otonom yatırımlardaki 100 milyar TL'lik bir artış geliri kaç milyar TL arttırır? A) 500 B) 450 C) 400 D) 350 E) Vergi çarpanı aşağıdakilerden hangisine eşittir? 1 1-c - c A) B) C) 1-c 1-c s c 1 D) E) - s s+m 39. Harcanabilir gelir 100 ve tüketim 80 ise ortalama tasarruf eğilimi kaç olur? A) 0,80 B) 0,75 C)0,50 D) 0,25 E) 0, Bir ülkede milli gelir 400 milyon dolar art tığında ithalat 20 milyon dolar artıyorsa ve otonom ithalat 40 milyon dolar ise ithalat fonksiyonu aşağıdakilerden hangi sidir? A) M = 40 +0,10 Y B) M = 40 +0,05 Y C) M = 50 +0,05 Y D) M = 50 +0,30 Y E) M =40+ 0,5 Y 41. I. Yatırımın marjinal verimliliğine, II. Yatırılabilir fonların faiz maliyetine III. Sermaye stokuna yapılan ilavelerden beklenen getirilere Yatırım harcamaları yukarıdakilerden hangisine (ya da hangilerine) bağlıdır? A) I, II ve III B) I ve II C) II ve III D) I ve III E) Yalnız 42. Sermayenin belirli bir dönem sonunda girişimciye sağladığı gelirin yatırım tutarına oranına ne denir? A) Reel faiz oranı B) Sermayenin marjinal etkinliği C) Fırsat maliyeti D) Uyarılmış yatırım E) Marjinal yatırım eğilimi 43. Arzulanan Harcamalar Yukarıda toplam harcama fonksiyonu verilmiştir. Buna göre aşagıdakilerden hangisi yanlıştır? A) 45 doğru gelirle harcamaların eşit olduğu noktaları göstermektedir. B) Y 0, milli gelir denge düzeyini gösterir. C) Yı'de harcamalar gelirleri aşmaktadır. D) Y2'de harcamalar gelirin altında kalmaktadır. E) Ekonomi Y 0 gelir düzeyinin dışında da dengeye ulaşabilmektedir. 44. J.M.Keynes'e göre, milli gelir denge düzeyi aşağıdakilerden hangisine göre belirlenir? A) Toplam arza B) Efektif talebe C) Para arzına D) Para talebine E) Gerçekleşen harcamalara 45. Aşağıdakilerden hangisi iki kesimli bir ekonomide denge koşuludur? A) S = C + I B) S = I C) S = C D) G = I E) C + I = S 46. Bir ekonomide tüketim fonksiyonu, C = ,6Y'dir. Bu ekonomide otonom yatırımlar 1200 birim ise denge gelir düzeyi kaçtır? A) 5000 B) 6000 C) 7000 D) 8000 E) Bir ekonomide S=-5 + 0,2Y ve 1=5 + 0,1 Y ise bu ekonominin denge gelir seviyesi nedir? A) 10 B) 50 C) 70 D) 100 E) Aşağıdakilerden hangisi basit yatırım çarpımını gösterir? 1 c - c A) B) C) 1-c 1-c s 1-c 1 D) E) - 1-c 1-c+m

4 49. Marjinal tüketim eğilimi (c) 0,80 olan bir ekonomide transfer harcamaları 200 milyon dolar azalırsa milli gelir seviyesi hangi yönde ve ne kadar değişir? A) 600 milyon dolar artar. B) 600 milyon dolar azalır. C) 800 milyon dolar artar. D) 800 milyon dolar azalır. E) Değişmez. 50. Bir ekonomide gelirdeki 200 birimlik artış yatırımlarda 500 birimlik artış yaratıyorsa hızlandıran katsayısı kaçtır? A) 0,0 75 B) 0,50 C) 2,5 D) 1 E) 1, Aşağıdakilerden hangisi tüketim harcamalarında değişmeye neden olmaz? A) Vergilerdeki artış B) Beklentiler C) Borç durumu D) Servet E) Kaynakların maliyeti 52. Aşağıdakilerden hangisi yatırım harcamalarında değişmeye yol açmaz? A) Dış ülkelerin milli gelir düzeyi B) Teknoloji C) Kurumlar vergisi D) Yatırımlardan beklenen kârlar. E) Faiz oranları 53. Klasik sistemde faiz oranını aşağıdakilerden hangisi belirler? A) Tüketim ve tasarruf B) Ödünç verilebilir fon miktarı C) Tasarruf ve yatı rı m D) Vergiler ve devlet harcamaları E) Para arzı ve talebi Bireylerin ve kurumların ellerinde para bulundurma arzusuna ne ad verilir? A) Talep edilen para B) Para talebi C) Likidite ihtiyacı D) Dolaylı fayda E) Spekülatif para talebi 58. İşlem amaçlı para talebi paranın hangi fonksiyonu ile ilgilidir? A) Değer saklama B) Ortak değer ölçüşü olma C) Değişim aracı olma D) İktisat politikası aracı olma E) Servet aracı olma 59. Aşağıdakilerden hangisi işlem amaçlı para talebini arttıran bir unsurdur? A) Gelirin düşmesi.b) Gelirin artması C) Firmaların dikey bütünleşmesi D) Kredi kullanımının yaygınlaşması E) Trampanın yaygınlaşması 60. Spekülatif amaçlı para talebi aşağıdaki değişkenlerden hangisine bağlı olarak değişir? A) İşlem hacmine B) Nominal GSM H C) Faiz oranına D) Reel GSMH'ya E) Senet Stokuna 61. Parayı elde tutmanın fırsat maliyeti ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Faiz oranı ile hiçbir ilişkisi yoktur. B) Para ekonomik bir kaynak olmadığı için sıfırdır. C) Faiz oranı ile ters yönlü ilişkilidir. D) Ekonomik faaliyet düzeyi ile ters yönlü ilişkilidir. E) Faiz oranı ile doğrudan ilişkilidir. 62. Para arzının sadece Merkez Bankası tarafından belirlendiğini varsayarsak, para arzının faiz esnekliği kaç olur? A) e = > B) e = 1 C)e = 0 D) e = % E) 0<e<1 63. Tasarruflara verilen faiz oranı %10 ve enflasyon oranı da %7 ise, reel faiz oranı % kaçtır? Yukarıdaki şekilde hangisi otonom tüketimi verir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) Aşağıdâkilerden hangisi Milli gelirin bir unsuru değildir? A) Tüketim harcamaları B) Yatırım harcamaları C) Faiz oranları D) Kamu harcamaları E) Net ihracat 56. Yatırım harcamalarındaki değişikliğin gelir üzerindeki etkisi genel olarak nasıldır? A) Marjinal tasarruf eğilimi küçüldüğünde, daha büyüktür. B) Ortalama tüketim eğilimi küçüldüğünde, daha büyüktür. C) Marjinal tüketim eğilimi küçüldüğünde, daha büyüktür. D) Marjinal tasarruf eğilimi büyüdüğünde, daha büyüktür. E) Ortalama tasarruf eğilimi büyüdüğünde, daha büyüktür. A) -3 B) 0,7 C) 1,2 D) 3 E) 4,3 64. Keynesyen okula göre faizin tanımı aşağıdakilerden A) Tüketimden vazgeçmenin bedelidir. B) Gömülemeden vazgeçmenin bedelidir. C) Kamu harcamalarını artırmanın bedelidir. D) Yatırımdan vazgeçmenin bedelidir. E) Likiditeden vazgeçmenin bedelidir 65. Toplam Gelir-Toplam Harcama modelinde toplam gelir eğrisi nasıldır? A) Yataydır B) Dikeydir C) Negatif eğimlidir D) 45 'lik bir doğrudur E) Orijine göre dışbükeydir

5 66. Keynesyen Modelde denge faiz oranının temel belirleyicisi aşağıdakilerden A) Tasarruf fonksiyonu B) Toplam talep C) Toplam arz D) Toplam tüketim E) Bireylerin portföy kararları 67. Yatırımların faize duyarlılığının yüksek olması aşağıdakllerden hangisine neden olur? A) IS eğrisinin göreli olarak dik olmasına B) IS eğrisinin göreli olarak yatık olmasına C) LM eğrisinin göreli olarak dik olmasına D) LM eğrisinin göreli olarak yatık olmasına E) LM eğrisinin göreli olarak yatık ve IS eğrisinin göreli olarak dik olmasına 68. Genişletici mali politika aşağıdakilerden hangisine yol açar? A) Sadece tüketimi azaltır. B) Sadece yatırımı arttırır. C) Tüketimi ve yatırımı azaltır. D) Tüketimi arttırır ve yatırımı azaltır. E) Tüketimi ve yatırımı arttırır 69. Dışa kapalı bir ekonomide "S" ile tasarruflar, "B" ile bütçe açığı, I ile planlanan yatırımlar, "G" ile devlet harcamaları, T ile de vergiler ifade edilirse, dengenin sağlanabilmesi için aşağıdaki eşitliklerden hangisi gerçekleşir? A) S = I-B B) S = I + B C) S = I-G-T D) S = I-G + T E) S = I + T 70. Gelir vergisi oranında bir artış meydana gelirse, IS eğrisi nasıl değişir? A) Yaklaşır ve sağa kayar, B) Paralel sola kayar. C) Dikleşir ve sağa kayar. D) Paralel olarak sağa kayar. E) Dikleşir ve sola kayar. 71. Yatırımların faize duyarlılığının düşük olmasının anlamı aşağıdakilerden A) IS eğrisinin göreli olarak dik olması B) IS eğrisinin göreli olarak yatık olması C) LM eğrisinin göreli olarak dik olması D) LM eğrisinin göreli olarak yatık olması E) LM eğrisinin sonsuz eğimli olması 72. Aşağıdakilerden hangisi IS eğrisinin sağa veya sola doğru kaymasına yol açmaz? A) Faiz oranlarının düşmesi B) Otonom tüketim harcamalarının artması C) Devlet harcamalarının artması D) Otonom tüketim harcamalarının azalması E) Devlet harcamalarının azalması 73. Kamu borçlanma gereksinimini azaltan daraltıcı maliye politikası aşağıdakilerden hangisine yol açma eğilimindedir? A) Tüketimlerin azalması ve yatırımların artmasına B) Tüketimin artması ve yatırımın azalmasına C) Tüketimin ve yatırımın artmasına D) Tüketimin ve yatırımın azalmasına E) Yatırımın azalmasına 74. Aşağıdakilerden hangisi toplam talep eğrisinin yukarıya doğru kaymasına neden olmaz? A) Vergi oranlarındaki bir azalma B) Devlet harcamalarındaki bir artış C) İhracatta meydana gelen bir artış D) İthalatta meydana gelen bir azalma E) Fiyat düzeyinin artması 75. Keynesyen likidite tuzağının gerçekleşebilmesi için aşağıdakilerden hangisi gerekir? A) LM eğrisinin dikey eksene paralel olması B) LM eğrisinin yatay eksene paralel olması C) IS eğrisinin yatay eksene paralel olması D) IS eğrisinin dikey eksene paralel olması E) LM eğrisinin negatif eğimli IS eğrisini ise pozitif eğimli olması 76. Diğer faktörler sabitken, ihracattaki bir artış aşağıdakilerden hangisine neden olur? A) IS'nin sağa, LM'in sola kayması B) Yalnız LM'in sağa kayması C) LM'in sağa, IS'nin sola kayması D) Yalnız IS'nin sola kayması E) Yalnız IS'nin sağa kayması 77. Aşağıdaki durumların hangisinde LM eğrisi daha dik hale gelir? A) Para talebinin faiz oranına daha duyarlı hale gelmesi B) Para talebinin faiz oranına daha az duyarlı hale gelmesi C) Yatırımların faiz oranına daha duyarlı hale gelmesi D) Yatırımların faiz oranına daha az duyarlı hale gelmesi E) Marjinal tasarruf eğiliminin düşmesi 78. Gelir vergisi oranında bir azalış meydana gelirse IS eğrisi nasıl değişir? A) Yatıklaşır ve sağa kayar. B) Paralel sola kayar. C) Dikleşir ve sağa kayar. D) Paralel olarak sağa kayar. E) Dikleşir ve sola kayar. 79. Keynesyen modelde otonom tüketim harcamalarının artması sonucunda toplam talep fonksiyonu ve IS eğrisi nasıl değişir? Toplam Talep Fonksiyonu IS Eğrisi A) Yukarı kayar Sağa kayar B) Yukarı kayar Sola kayar C) Aşağı kayar Sağa kayar D) Aşağı kayar Sola kayar E) Yukarı kayar Değişmez 80. Aşağıdakilerden hangisi mal piyasası dengesini gösterir? A) Tasarruf = Yatırım B) Para arzı = Para talebi C) Yatırım-Faiz oranı D) Yatırım > Tasarruf E) Para arzı > Para talebi 81. Para piyasası dengesini aşağıdakilerden hangisi verir? A) l = S B) M = L C) L=L t + L p + L s D) S(Y) = l(r) E) Y = C + I + G

6 82. Aşağıdakilerden hangisine göre para arzındaki bir artış faizleri düşürür bunun sonucunda yatırımlar artar ve dolayısıyla milli gelir artar? A) Keynes etkisi B) Pigou etkisi C) Bekleyiş etkisi D) Dışlama etkisi E) Yeniden dağıtım etkisi 83. IS eğrisi aşağıdakilerden hangisini belirler? A) Faiz oranı ile milli gelir düzeyi arasındaki ilişki B) Faiz oranıyla milli gelir düzeyi arasındaki negatif ilişkiyi C) Faiz oranıyla yatırım arasındaki pozitif ilişkiyi D) Faiz oranıyla yatırım arasındaki negatif ilişkiyi E) Faiz oranıyla vergiler arasındaki negatif ilişkiyi 84. Aşağıdakilerden hangisi İS eğrisinin kaymasına neden olmaz? A) Kamu harcamalarındaki artış B) Kamu harcamalarındaki azalış C) Vergi oranlarındaki artış D) Vergi oranlarındaki azalış E) Para arzındaki artış 85. LM eğrisinin hangi bölgesinde para politikası etkendir? A) Klasik aralık B) Ara aralık C) Keynesgil aralık D) Klasik ve ara aralık E) Keynesgil ve ara aralık 86. Fiyat düzeyi düştüğünde LM eğrisi nasıl değişir ve bunun sonucunda ne söylenebilir? A) Sağa kayar, faiz oranı yükselir. B) Sola kayar, faiz oranı düşer. C) Sağa kayar, faiz oranı düşer. D) Sola kayar, faiz oranı yükselir. E) LM eğrisinin hareketi fiyattan bağımsızdır. 87. Aşağıdakilerden hangisi İS eğrisini sola kaydırır? A) Vergilerdeki artış B) Para arzındaki artış C) Kamu harcamalarındaki artış D) Fiyat düzeyindeki azalış E) Denk bütçe 88. Üzerindeki her noktada para arzı ile para talebinin eşit olduğu eğri aşağıdakilerden A) LM eğrisi B) IS eğrisi C) Toplam arz eğrisi D) Toplam talep eğrisi E) Likidite tercihi eğrisi 89. Genel denge modeline kamu harcamaları ve vergi giderleri eklendiğinde, mal ve hizmet piyasasında denge koşulu hangi şekli alır? A) S = l B) S+T = l + G C) S + I = C + G D) Y = S + T E) S-T = l-g 90. Ekonomide fiyatlar genel düzeyinin ve maliyetlerin yükselmesine ne ad verilir? A) Enflasyon B) Deflasyon C) Stagflasyon D) Revalüasyon E) Develüasyon 91. Fiyatlar genel düzeyinin genel olarak düşmesi durumuna ne ad verilir? A) Enflasyon B) Deflasyon C) Stagflasyon D) Develüasyon E) Revelüasyon 92. Fiyatlar genel düzeyinin yavaşça yükseldiği zaman hangi tür enflasyon söz konusu olur? A) Sürünen enflasyon B) Latin enflasyonu C) Talep enflasyonu D) Maliyet enflasyonu E) Yüksek oranlı enflasyon 93. Bir ülkede enflasyon oranı %8 ise nasıl bir enflasyondan söz edilebilir? A) Ilımlı enflasyon B) Latin enflasyonu C) Hiper enflasyon D) Talep enflasyonu E) Düşük oranlı enflasyon 94. Philip Cagon'a göre hiperenflasyon nasıldır? A) Yıllık %200 artış B) Yıllık %400 artış C) Yıllık %600 artış D) Aylık %50 artış E) Aylık %100 artış 95. Bir ülkede hem fiyat artışları hem de işsizlik söz konusu ise buna ne ad verilir? A) Deflasyon B) Enflasyon C) Stagflasyon D) Revelüasyon E) Resesyen 96. Emek ve mal piyasalarının dengede olduğu işsizlik oranına ne ad verilir? A) Doğal işsizlik oranı B) Teknolojik işsizlik C) Konjonktürel işsizlik D) Friksiyonel işsizlik E) Açık işsizlik 97. Aşağıdakilerden hangisi doğal işsizlik oranını azaltmaz? A) Emek piyasası ile ilgili enformasyonu iyileştirmek B) Eğitim programları düzenlemek C) Çalışanları kamusal programlarla desteklemek D) Kolay iş bulunmasını sağlayıcı düzenlemeler yapmak E) Devletin iş arayana işveren bir kaynak olmasını sağlamak 98. IS fonksiyonunun esnekliğini belirleyen temel faktör aşağıdakilerden A) Yatırımların faiz esnekliği B) Yatırımların gelir esnekliği C) Milli gelir D) Kişisel gelir E) Marjinal tasarruf eğilimi

7 99. Para ve maliye politikalarının etkinliği aşağıda kilerden hangisine bağlıdır? A) Para talebine B) LM'in eğimine C) IS'in faiz esnekliğine D) IS ve LM'in gelir esnekliğine E) LM'in gelir esnekliğine 100. Bir ülke vatandaşlarının dünyanın diğer kısmıyla ilişkilerinin sonucunu ne gösterir? A) LM eğrisi B) IS eğrisi C) Cari İşlem hesabı D) Ödemeler bilançosu E) Sermaye hareketleri 101. I. Cari işlemler hesabı II. Sermaye hesabı III. Kasa hesabı IV. Borçlar hesabı Yukarıdakilerden hangileri ödemeler bilançosunun ana hesap kalemleridir? A) I ve II B) II ve III C) I ve IV D) III ve IV E) II ve IV 102. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) S > I ise Ticaret dengesinde fazlalık vardır. B) S < I ise Ticaret dengesinde açık vardır. C) S = I ise Ticaret dengesi 0'dır. D) S = l = NX'dir. E) S > I ise Ticaret dengesinde açık vardır Aşağıdakilerden hangisi ödemeler bilançosunda sermaye hesabı içinde yer almaz? A) Tahvil B) Hisse senedi C) Gayrimenkul alım-satımı D) Borç alış verişi E) Yabancı sermaye yatırımlarının gelir ve giderleri 104. Aşağıdakilerden hangisi konjonktür döneminin aşamalarından biri değildir? A) Tepe B) Daralma C) Dip D) Genişleme E) Kâr 105. Bir ekonomide konjonktüre ilişkin temel ölçüt aşağıdakilerden A) Reel gayri safi milli hasıla B) Kişisel gelir C) Sanayi üretim indeksi D) Para arzı E) Stoklarda değişme 106. Aşağıdaki kavramlardan hangisi çok uzun süreli ve şiddetli daralma dönemlerini ifade eder? A) Durgunluk B) Resesyon C) Bunalım D) Genişleme E) Enflasyon 107. Tüm konjonktür teorilerinin konjonktür dalgalanmalarında rol oynayan temel faktör olarak gördükleri makroekonomik büyüklük nedir? A) Tüketim B) Yatırım C) Tasarruf D) İthalat E) İhracat 108. Aşağıdakilerden hangisi tüketim harcamalarının eğimini belirler? A) Ortalama tüketim eğilimi B) Ortalama yatırım eğilimi C) Ortalama tasarruf eğilimi D) Marjinal tüketim eğilimi E) Marjinal tasarruf eğilimi 109. Faiz oranı Spekülatörlerin varlıklarını paraya çevirerek elde para tutma eğilimlerinin en yüksek olduğu faiz oranı A)%2 B)%4 C)%6 D)%8 E) % LM doğrusu üzerinde, klasik bölgeye doğru gidildikçe para talebinin faiz esnekliği hangi değere yaklaşır? A)-1 B)0 C)1 D) 2 E) & İKTİSAT CEVAP ANAHTARI 1. B 2. E 3. A 4. A 5. E 6. B 7. D 8. E 9. E 10. C 11. A 12. D 13. B 14. B 15. D 16. D 17. B 18. A 19. D 20. C 21. E 22. D 23. D 24. B 25. B 26. C 27. E 28. B 29. A 30. C 31. B 32. C 33. A 34. D 35. A 36. B 37. A 38. C 39. E 40. B 41. A 42. B 43. E 44. B 45. B 46. A 47. D 48. A 49. D 50. C 51. E 52. A 53. C 54. A 55. C 56. A 57. C 58. C 59. B 60. C 61. E 62. C 63. D 64. E 65. D 66. E 67. B 68. E 69. B 70. E 71. A 72. A 73. D 74. E 75. B 76. E 77. B 78. A 79. A 80. A 81. B 82. A 83. B 84. E 85. A 86. C 87. A 88. A 89. B 90. A 91. B 92. A 93. A 94. D 95. C 96. A 97. E 98. A 99. D 100. D 101. A 102. E 103. E 104. E 105. A 106. C 107. B 108. D 109. A 110. B Hazırlayan: İbrahim DOĞAN

1. Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ne ad verilir?

1. Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ne ad verilir? 1. Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ne ad verilir? A) Gayri Safi Milli Hasıla B) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla C) Safi Milli Hasıla D) Milli Gelir E)

Detaylı

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Makro İktisat II Örnek Sorular 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Tüketim harcamaları = 85 İhracat = 6 İthalat = 4 Hükümet harcamaları = 14 Dolaylı vergiler = 12

Detaylı

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA Problem 1 (KMS-2001) Kısa dönem toplam arz eğrisinin pozitif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI 1. John Maynard Keynes e göre, konjonktürün daralma dönemlerinde görülen düşük gelir ve yüksek işsizliğin nedeni aşağıdakilerden

Detaylı

SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ

SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ Problem 1 (KMS-2001) Marjinal tüketim eğiliminin düşük olması aşağıdakilerden hangisini gösterir? A) LM eğrisinin göreli olarak yatık olduğunu B) LM eğrisinin göreli olarak dik

Detaylı

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI Soru KPSS 2001 Otonom tüketim harcamalarının artması aşağıdakilerin hangisine neden olur? a) Denge üretim düzeyinin artmasına, LM eğrisinin sağa doğru kaymasına b) Denge üretim

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden 1. Her arz kendi talebini yaratır. şeklindeki Say Yasasını aşağıdaki iktisatçılardan hangisi kabul etmiştir? A İKTİSAT 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli

Detaylı

SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI

SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI Problem 1 (KMS-2001) Bir ekonomiyle ilgili olarak aşağıdaki bilgiler verilmiştir: Y net milli geliri, Ca tüketimi, In net yatırımı, Xn net ihracatı, G hükümet

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 06 IS/LM EĞRİLERİ VE BAZI ESNEKLİKLER PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİKLERİ TOPLAM TALEP (AD) Bugünki dersin içeriği: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 2. LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİNİN

Detaylı

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ Bugünki dersin içeriği: 1. MALİYE POLİTİKASI VE DIŞLAMA ETKİSİ... 1 2. UYUMLU MALİYE VE

Detaylı

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Giriş... 1 1. Makroekonomi Kuramı... 1 2. Makroekonomi Politikası... 2 2.1. Makroekonomi Politikasının Amaçları... 2 2.1.1. Yüksek Üretim ve Çalışma Düzeyi...

Detaylı

1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU

1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU ve TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Makro Ekonominin Doğuşu 12 1.1.1.Makro Ekonominin Doğuş Süreci 12 1.1.2.Mikro ve Makro Ekonomi Ayrımı 15 1.1.3.Makro Analiz

Detaylı

TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI

TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI BÖLÜM 10 TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI IS-LM Modelinin Oluşturulması Klasik teori 1929 ekonomik krizine çare üretemedi Teoriye göre çıktı, faktör arzına ve teknolojiye bağlıydı Bunlar ise

Detaylı

Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT

Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII BİRİNCİ BÖLÜM Makro İktisat 1. MAKRO İKTİSATIN ANLAMI... 1 2. MAKRO İKTİSATTA KARAR BİRİMLERİ (SEKTÖRLER)... 2 3. MAKRO İKTİSATTA PİYASA

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Bu bölümde faiz oranlarının belirlenmesi ile faizin denge milli gelir düzeyinin belirlenmesi üzerindeki rolü incelenecektir. IS LM modeli, İngiliz iktisatçılar John

Detaylı

İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur.

İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur. 1-John Maynard Keynes in en önemli eseri ve bu eserin içeriği nedir? İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur. 2-Keynes in geliştirdiği görüş nedir? Toplam talebin istihdamı

Detaylı

-MAKROEKONOMİ KPSS SORULARI- 1) Nominal faiz oranı artarsa, reel para talebi nasıl değişir?( KPSS 2006)

-MAKROEKONOMİ KPSS SORULARI- 1) Nominal faiz oranı artarsa, reel para talebi nasıl değişir?( KPSS 2006) -MAKROEKONOMİ KPSS SORULARI- 1) Nominal faiz oranı artarsa, reel para talebi nasıl değişir?( KPSS 2006) A) Artar, çünkü bireyler gelirlerinin daha büyük bir kısmını ödünç vermek ister. B) Artar, çünkü

Detaylı

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS ve LM eğrilerinin kesiştiği nokta milli geliri belirliyor. Birinin kayması kısa dönem dengeyi değiştiriyordu. Maliye politikası Hükümet harcamaları artışı IS eğrisi sağa

Detaylı

MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA

MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA Ekonomik Faaliyetlerin Döngüsü Mal ve Hizmetler C HANEHALKLARI Tüketim Harcamaları Faktör Ödemeleri B A FİRMALAR Üretim Faktörleri GSYH ÖLÇME YÖNTEMLERI Üretim Yöntemi: Firmaların

Detaylı

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir BÖLÜM 5 Açık Ekonomi Açık Ekonomi Önceki bölümlerde kapalı ekonomi varsayımı yaptık Bu varsayımı terk ediyoruz çünkü ekonomilerin çoğu dışa açıktır. Kapalı ve açık ekonomiler arasındaki fark açık ekonomide

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2.

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. Ekonominin Tanımı... 3 1.3. Ekonomi Biliminde Yöntem... 4 1.4.

Detaylı

Klasik & Keynesyen İktisat Çalışma Soruları.

Klasik & Keynesyen İktisat Çalışma Soruları. Klasik & Keynesyen İktisat Çalışma Soruları. 1-Genel teoriye göre effektif talep ile ilgili hangisi yanlıştır? a)milli Gelir seviyesini effektif talep belirler b)sermayenin marjinal etkinliği artarsa effektif

Detaylı

1. Yatırımın Faiz Esnekliği

1. Yatırımın Faiz Esnekliği DERS NOTU 08 YATIRIMIN FAİZ ESNEKLİĞİ, PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİKLERİ, TOPLAM TALEP (AD) EĞRİSİNİN ELDE EDİLİŞİ Bugünki dersin içeriği: 1. YATIRIMIN FAİZ ESNEKLİĞİ... 1 2. PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ

Detaylı

Ayrım I. Genel Çerçeve 1

Ayrım I. Genel Çerçeve 1 İçindekiler Önsöz İçindekiler Ayrım I. Genel Çerçeve 1 Bölüm 1. Makro Ekonomiye Giriş 3 1.1. Ekonominin Tanımlanması ve Bir Bilim Olarak Ekonomi 4 1.2. Ekonomi Teorisi ve Politikası 5 1.3. Makro Ekonomi

Detaylı

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ CEVAP ANAHTARI 1.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ 1.(e) 2.(d) 3.(a) 4.(c) 5.(e) 6.(d) 7.(e) 8.(d) 9.(b) 10.(e) 11.(a) 12.(b) 13.(a) 14.(c) 15.(c) 16.(e) 17.(e) 18.(b) 19.(d) 20.(a) 1.BÖLÜM BOŞLUK DOLDURMA 1. gereksinme

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS/2007

A İKTİSAT KPSS-AB-PS/2007 1. Büyüme Kutupları nın, altyapı yatırımları ve dışsal ekonomiler yoluyla yaratacağı etkiler nedeniyle kalkınmanın önünde bir engel olduğunu belirten iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir? A) F. Perroux

Detaylı

Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli

Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli 11. Hafta Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli Para piyasasının dengede olduğu (reel para arzının, reel para talebine eşit olduğu) faiz ve reel gelir düzeylerini gösteren eğriye, LM eğrisi

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT İKTİSAT ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 81. Bir tüketicinin bir mala ilişkin bireysel talep eğrisini elde etmek için

Detaylı

9. DERS : IS LM EĞRİLERİ: MALİYE VE PARA POLİTİKALARI

9. DERS : IS LM EĞRİLERİ: MALİYE VE PARA POLİTİKALARI 9. DERS : IS LM EĞRİLERİ: MALİYE VE PARA POLİTİKALARI 1. Maliye Politikası ve Dışlama Etkisi...2 A. Uyumlu Maliye ve Para Politikaları...4 2. Para Arzı ve Açık Piyasa İşlemleri...5 3. Klasik Para ve Faiz

Detaylı

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 23.Uluslararası Finans Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 23.Uluslararası Finans 23.1.Dış Ödemeler

Detaylı

Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT

Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... VII BİRİNCİ BÖLÜM MAKRO İKTISAT 1. MAKRO İKTİSATIN ANLAMI... 1 2. MAKRO İKTİSATTA KARAR BİRİMLERİ (SEKTÖRLER)... 2 3. MAKRO

Detaylı

EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI

EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi, marjinal maliyet düzeyini etkilemeden, oluşturulan yeni fiyat düzeyi ile monopolün sosyal maliyetini gidermeye yönelik bir politikadır? A)

Detaylı

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş BÖLÜM 9 Ekonomik Dalgalanmalara Giriş Çıktı ve istihdamdaki kısa dönemli dalgalanmalara iş çevrimleri diyoruz Bu bölümde ekonomik dalgalanmaları açıklamaya çalışıyoruz ve nasıl kontrol edilebileceklerini

Detaylı

MİLLİ GELİRİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER: TÜKETİM, TASARRUF VE YATIRIM FONKSİYONLARI

MİLLİ GELİRİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER: TÜKETİM, TASARRUF VE YATIRIM FONKSİYONLARI MİLLİ GELİRİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER: TÜKETİM, TASARRUF VE YATIRIM FONKSİYONLARI Harcama yöntemine göre yapılan GSYİH hesaplaması GSYİH = C + I + G şeklinde idi. Biz burada GSYİH ile MG arasındaki farkı bir

Detaylı

İçindekiler kısa tablosu

İçindekiler kısa tablosu İçindekiler kısa tablosu Önsöz x Rehberli Tur xii Kutulanmış Malzeme xiv Yazarlar Hakkında xx BİRİNCİ KISIM Giriş 1 İktisat ve ekonomi 2 2 Ekonomik analiz araçları 22 3 Arz, talep ve piyasa 42 İKİNCİ KISIM

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Bu ünite tamamlandığında; Alternatif yöntemleri kullanarak IS eğrisini elde edebileceğiz IS eğrisinin eğiminin hangi faktörlere bağlı olduğunu ifade edebileceğiz

Detaylı

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Finansal Piyasa Dinamikleri Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Neleri İşleyeceğiz? Finansal Sistemin Resmi Makro Göstergeler ve Yorumlanması Para ve Maliye Politikaları Merkez Bankası ve Piyasalar Finansal Piyasalardaki

Detaylı

MALİ YE POLİ KASI Maliye politikası nda klasik görüş ten sapmalar özellikle 1930 yı ndan sonra önem kazanmaya baş lamı

MALİ YE POLİ KASI Maliye politikası nda klasik görüş ten sapmalar özellikle 1930 yı ndan sonra önem kazanmaya baş lamı MALİYE POLİTİKASI Maliye politikasında klasik görüşten sapmalar özellikle 1930 yılından sonra önem kazanmaya başlamıştır. Para arzı, IS-LM eğrileri analizinde LM eğrisini hareket ettiren bir değişkendir.

Detaylı

TOPLAM TALEP TOPLAM ARZ AD-AS MODELİ

TOPLAM TALEP TOPLAM ARZ AD-AS MODELİ TOPLAM TALEP TOPLAM ARZ AD-AS MODELİ Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ [AD-AS] modelinin amacı ekonomide milli gelir ile fiyat düzeyinin nasıl belirlendiğini ve milli gelir ile fiyat düzeyindeki

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT 2 1. A malının fiyatındaki bir artış karşısında B malına olan talep azalıyorsa A ve B mallarının özellikleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) A ve B

Detaylı

Ekonomi II. 20.Para Teorisi ve Politikası. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 20.Para Teorisi ve Politikası. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 20.Para Teorisi ve Politikası Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 20.1.Para Teorisi Para miktarındaki

Detaylı

N VE PARA ARZININ ÖZELL

N VE PARA ARZININ ÖZELL PARANIN MAKRO EKONOMİDEKİ ROLÜ 1-PARA TALEBİ, PARA ARZI VE FAİZ HADDİ (KEYNESYEN FAİZ TEORİSİ) Klasik ve neoklasik ekonomistlerce öne sürülen faiz teorisinde, faiz haddi, tasarruf arzı ve yatırım talebinin

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI-6 DIŞA AÇIK MAKROEKONOMİK MODEL: IS-LM-BP

ÇALIŞMA SORULARI-6 DIŞA AÇIK MAKROEKONOMİK MODEL: IS-LM-BP ÇALIŞMA SORULARI-6 DIŞA AÇIK MAKROEKONOMİK MODEL: IS-LM-BP 1. Bir ülkenin ihracatı; a) GSMH eksi tüketim eksi yatırım eksi hükümet harcamalarına eşittir b) GSMH eksi yurtiçi mal ve hizmetlerin tüketimi

Detaylı

EKONOMİK İSTİKRARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİĞİ. Dr. Süleyman BOLAT

EKONOMİK İSTİKRARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİĞİ. Dr. Süleyman BOLAT EKONOMİK İSTİKRARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİĞİ 1 IS LM MODELİ : MAL PARA PİYASALARINDA DENGE IS - LM modeli, J. Hicks tarafından 1939 yılında geliştirilmiş bir yaklaşımdır.

Detaylı

Orta Vadede (Dönemde) Piyasa Dengesi:

Orta Vadede (Dönemde) Piyasa Dengesi: .E.. Orta Vadede (Dönemde) iyasa Dengesi: S e D n öyle bir dengede denge şartı noktasında gerçekleşmektedir. Üretim kadar piyasa fiyat düzeyi ise seviyesinde gerçekleşmektedir. Olaya S eğrisi açısında

Detaylı

www.osmannuriaras.com

www.osmannuriaras.com İKTİSAT KPSS SORULARI 2006 1. İngiliz iktisatçı A. Marshall, değer kuramını ve üretim maliyeti kuramını birleştirerek, arz ve talebin eşanlı olarak piyasa denge fiyatını ve miktarını belirlediğini açıklamıştır.

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER EKİM 2015 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 22 Ekim 2015 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.1.

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT. 1. Ekonominin bulunduğu noktanın, üretim olanakları eğrisinin solunda olması aşağıdakilerden hangisini gösterir?

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT. 1. Ekonominin bulunduğu noktanın, üretim olanakları eğrisinin solunda olması aşağıdakilerden hangisini gösterir? DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT 1 1. Ekonominin bulunduğu noktanın, üretim olanakları eğrisinin solunda olması aşağıdakilerden hangisini gösterir? A) Ekonominin geliştiğini B) Ekonomik büyümenin, kısa

Detaylı

A İKTİSAT KPSS/1-AB-PS/2006. 4. Fiyat-tüketim eğrisi miktar eksenine dik bir doğru ise, talebin fiyat esnekliği hangi değeri alır?

A İKTİSAT KPSS/1-AB-PS/2006. 4. Fiyat-tüketim eğrisi miktar eksenine dik bir doğru ise, talebin fiyat esnekliği hangi değeri alır? İKTİSAT 1. İngiliz iktisatçı A. Marshall, değer kuramını ve üretim maliyeti kuramını birleştirerek, arz ve talebin eşanlı olarak piyasa denge fiyatını ve miktarını belirlediğini açıklamıştır. Bu bağlamda

Detaylı

1. Toplam Harcama ve Denge Çıktı

1. Toplam Harcama ve Denge Çıktı DERS NOTU 03 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI - I Bugünki dersin içeriği: 1. TOPLAM HARCAMA VE DENGE ÇIKTI... 1 HANEHALKI TÜKETİM VE TASARRUFU... 2 PLANLANAN YATIRIM (I)... 6 2. DENGE TOPLAM ÇIKTI (GELİR)...

Detaylı

PARA BANKA. Kariyermemur.com

PARA BANKA. Kariyermemur.com 1. Aşağıdakilerden hangisi para piyasası araçlarından biri değildir? A) Hazine Bonosu B) Mevduat Sertifikası C) Repo D) Hisse Senedi E) Banka Kabulü Para piyasası araçları, Hazine bonosu, kısa vadeli (1

Detaylı

PARA POLİTİKASI AMAÇLARI VE ARAÇLARI TÜRKİYE UYGULAMASI

PARA POLİTİKASI AMAÇLARI VE ARAÇLARI TÜRKİYE UYGULAMASI 1 PARA POLİTİKASI AMAÇLARI VE ARAÇLARI TÜRKİYE UYGULAMASI Para Politikasının Amaçları 2 1. Fiyat İstikrarı: Enflasyonu yıllık yüzde 1-2 seviyelerinde devam ettirmek. TCMB nin şu an izlediği politika enflasyon

Detaylı

Para talebi ekonomik bireylerinin yanlarında bulundurmak istedikleri para miktarıdır. Ekonomik bireylerin para talebine tesir eden iki neden vardır;

Para talebi ekonomik bireylerinin yanlarında bulundurmak istedikleri para miktarıdır. Ekonomik bireylerin para talebine tesir eden iki neden vardır; B.E.A. Para Piyasaları (Finans Piyasaları): Ekonomide mal-hizmet piyasalarının yanında para piyasaları bulunmaktadır. Bu piyasanın amacı mal piyasasının (reel veya üretim piyasaları) ihtiyaç duyduğu ihtiyaçları

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ. Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ. Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ IS-LM MODELİ IS-LM Modeli modern makroekonominin temel taşlarından birisidir. Model, ekonominin reel yönünü parasal

Detaylı

Mikro1 ĐKTĐSAT BÖLÜMÜ MĐKROĐKTĐSAT 1 DERSĐ ARA-SINAV SORULARI 08.11.2010 ID: B

Mikro1 ĐKTĐSAT BÖLÜMÜ MĐKROĐKTĐSAT 1 DERSĐ ARA-SINAV SORULARI 08.11.2010 ID: B MERSĐN ÜNĐVERSĐTESĐ ĐKTĐSADĐ VE ĐDARĐ BĐLĐMLER FAKÜLTESĐ ĐKTĐSAT BÖLÜMÜ MĐKROĐKTĐSAT 1 DERSĐ ARA-SINAV SORULARI 08.11.2010 ID: B Mikro1 Çoktan Seçmeli Sorular Sorunun yanıtı olan veya cümleyi en iyi şekilde

Detaylı

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER Bu ünite tamamlandığında; o Ekonomik karar birimlerini ve faaliyetlerini ortaya koyabileceğiz o Ekonomik faaliyetlerin bileşenlerini sıralayabileceğiz

Detaylı

TEMEL MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER

TEMEL MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER TEMEL MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER Neler Öğreneceğiz? Bu Bölümde; Gayrisafi Milli ve Yurtiçi Hasıla(GSMH&GSYİH) Büyüme Oranı Enflasyon Oranı ve Fiyat Endekleri İşsizlik Oranı Faiz Oranı Ödemeler Bilançosu

Detaylı

Ders Notları Dr. Murat ASLAN. Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır.

Ders Notları Dr. Murat ASLAN. Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır. Ders Notları Dr. Murat ASLAN Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır. genişleme trend Daralma Kriz, küçülme 12,00 Reel Büyüme Hızı Oranı 1950-2008

Detaylı

p0=10, p1=15, q0=1, q1=0.5kg ise talebin fiyat esnekliği -1 dir. (0.5-1)/1 bölü (15-10)/10

p0=10, p1=15, q0=1, q1=0.5kg ise talebin fiyat esnekliği -1 dir. (0.5-1)/1 bölü (15-10)/10 İKTİSADA GİRİŞ Fayda sağladığında yok olup, biten mallara dayanıksız mallar denir. Bir kararı uygularken vazgeçilen bir başka kararafırsat maliyeti denir. p0=10, p1=15, q0=1, q1=0.5kg ise talebin fiyat

Detaylı

Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz?

Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz? 7. MALİYETLER 193 Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz? 7.1. Kısa Dönem Firma Maliyetleri 7.1.1. Toplam Sabit Maliyetler 7.1.2. Değişken Maliyetler 7.1.3. Toplam Maliyetler (TC) 7.1.4. Marjinal Maliyet (MC) 7.1.5.

Detaylı

1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1. Ekonomi Bilimi 12 1.2. Ekonomi ile İlgili Temel Kavramlar 12 1.2.1. İhtiyaç 12 1.2.2. Mal ve Hizmet 13 1.2.3. Tüketim

Detaylı

BÖLÜM-2 Makro-ekonomide Veri

BÖLÜM-2 Makro-ekonomide Veri BÖLÜM-2 Makro-ekonomide Veri Bu bölümdeki notların hazırlığında aşağıdaki kaynaktan faydalınılımıştır: A PowerPoint Tutorial to Accompany macroeconomics, 5th ed. N. Gregory 1 GSYİH: GAYRİ SAFİ YURTİÇİ

Detaylı

Rasyonel Beklentiler Teorisinin Politika Yansımaları ve Enflasyonla Mücadele

Rasyonel Beklentiler Teorisinin Politika Yansımaları ve Enflasyonla Mücadele Bölüm 12 Rasyonel Beklentiler Teorisinin Politika Yansımaları ve Enflasyonla Mücadele Geçen haftaki derste rasyonel beklentiler kavramını açıklamış ve bu kavramla birlikte ortaya çıkan Yeni Klasik ve Yeni

Detaylı

Bölüm-5: Para ve Maliye Politikalarının Etkileşimi ve Politika Karması

Bölüm-5: Para ve Maliye Politikalarının Etkileşimi ve Politika Karması Bölüm-5: Para ve Maliye Politikalarının Etkileşimi ve Politika Karması Ders Notları: Dr. Murat ASLAN Bu notlar aşağıdaki kaynak ekseninde hazırlanmıştır: Prof.Dr. Abuzer Pınar, Maliye Politikası Teorisi

Detaylı

SERMAYE VE DOĞAL KAYNAK PİYASALARI 2

SERMAYE VE DOĞAL KAYNAK PİYASALARI 2 SERMAYE VE DOĞAL KAYNAK PİYASALARI 2 1. SERMAYE, YATIRIM VE TASARRUF 2 1.1. SERMAYE VE YATIRIM 2 1.2. TASARRUF VE PORTFÖY TERCİHİ 2 1.3. SERMAYE PİYASASI 3 2. SERMAYE TALEBİ 3 2.1. YATIRIMIN NET BUGÜNKÜ

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

1. Mal Piyasası ve Para Piyasası

1. Mal Piyasası ve Para Piyasası DERS NOTU 06 IS/LM MODELİ Bugünki dersin içeriği: 1. MAL PİYASASI VE PARA PİYASASI... 1 2. MAL PİYASASI İLE PARA PİYASASININ İLİŞKİSİ... 1 3. FAİZ ORANI, YATIRIM VE IS EĞRİSİ... 2 IS EĞRİSİNİN CEBİRSEL

Detaylı

8. DERS: IS/LM MODELİ

8. DERS: IS/LM MODELİ 8. DERS: IS/LM MODELİ 1 Mal Piyasası ve Para Piyasası...2 2. Faiz Oranı, Yatırım ve IS Eğrisi...2 A.IS eğrisi nin özellikleri:...3 B.Maliye Politikası IS Eğrisini Nasıl Kaydırır?...5 3. Para Piyasası ve

Detaylı

Standart Ticaret Modeli

Standart Ticaret Modeli Chapter 6 Standart Ticaret Modeli Copyright 2012 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Önizleme Relatif arz ve relatif talep Dış Ticaret Hadleri (Terms of Trade) ve refah Ekonomik büyüme, ithal

Detaylı

Bölüm-4: İradi Maliye Politikası

Bölüm-4: İradi Maliye Politikası Bölüm-4: İradi Maliye Politikası Ders Notları: Bu notlar, Prof.Dr. Abuzer Pınar ın Chapter Four Maliye Politikası Teorisi ve Uygulaması Dr. Murat isimli ASLAN eserinden faydalınılarak hazırlanmıştır 1

Detaylı

Makro Ekonominin Tanımı. Bir bütün olarak ekonominin işleyişiyle ilgilenen bilim dalına makro ekonomi denir.

Makro Ekonominin Tanımı. Bir bütün olarak ekonominin işleyişiyle ilgilenen bilim dalına makro ekonomi denir. MAKRO EKONOMİ Makro Ekonominin Tanımı Bir bütün olarak ekonominin işleyişiyle ilgilenen bilim dalına makro ekonomi denir. MAKRO EKONOMİNİN ALANI İstihdam düzeyi ve işsizlik, gelir ve tüketim düzeyi, büyüme

Detaylı

Komisyon İKTİSAT ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN 978-605-364-577-1. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon İKTİSAT ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN 978-605-364-577-1. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon İKTİSAT ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN 978-605-364-577-1 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2014 Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

Para talebi teorisi bu yüzden önemlidir. Yunus Emre ERDOĞAN 1

Para talebi teorisi bu yüzden önemlidir. Yunus Emre ERDOĞAN 1 ~PARA TEORİSİ~ Para Talebi Teorileri 1.GRUP : Klasik ve Paracı Yaklaşımlar *Miktar Teorisi (Fisher / Cambridge) *Modern Miktar Teorisi (M. Friedman) 2. GRUP : Keynesyen ve Neo-Keynesyen Yaklaşımlar A.

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ödemeler Dengesi Doç. Dr. Dilek Seymen Araş. Gör. Aslı Seda Bilman 1 Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ SORU 1: Tam rekabet ortamında faaliyet gösteren bir firmanın kısa dönem toplam maliyet fonksiyonu; STC = 5Q 2 + 5Q + 10 dur. Bu firma tarafından piyasaya sürülen ürünün

Detaylı

Keynesgil Faiz Teorisi (Keynes in Likidite Tercihi Teorisi)

Keynesgil Faiz Teorisi (Keynes in Likidite Tercihi Teorisi) Bölüm 3 Faiz Teorileri Önceki bölümde faiz oranlarının ekonomide oynadığı önemli rolden bahsetmiş ve faiz oranlarının nasıl hesapladığını göstermiştik. Bu bölümde ise faiz oranlarının nasıl belirlendiğinden

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT 2 1. Tamamlayıcı mallardan birinin (otomobil-benzin) fiyatındaki artış diğer malın talebini azaltacak, talep eğrisini sola kaydıracaktır. Örneğin benzin fiyatındaki artış

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. Dersin Kodu

DERS ÖĞRETİM PLANI. Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Kodu DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Türü (Zorunlu, Seçmeli) Dersin Seviyesi (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Dersin AKTS Kredisi 5 Haftalık Ders Saati 4 Haftalık Uygulama Saati

Detaylı

2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ TÜRKİYE EKONOMİ KURUMU TARTIŞMA METNİ 2003/6 http://www.tek.org.tr 2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Zafer Yükseler Aralık, 2003

Detaylı

IKTI 102 24 Şubat, 2011 Gazi Üniversitesi-İktisat Bölümü DERS NOTU 01 MAKROEKONOMİYE GİRİŞ NOMİNAL VE REEL ÇIKTI İSTİHDAM VE İŞSİZLİK

IKTI 102 24 Şubat, 2011 Gazi Üniversitesi-İktisat Bölümü DERS NOTU 01 MAKROEKONOMİYE GİRİŞ NOMİNAL VE REEL ÇIKTI İSTİHDAM VE İŞSİZLİK DERS NOTU 01 MAKROEKONOMİYE GİRİŞ NOMİNAL VE REEL ÇIKTI İSTİHDAM VE İŞSİZLİK Bugünki dersin içeriği: I. MAKROEKONOMİK ANALİZE GENEL BİR BAKIŞ... 1 1. GİRİŞ... 1 2. MAKROEKONOMİNİN KÖKLERİ... 2 3. MAKROEKONOMİNİN

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE İŞLETME VE MUHASEBE ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 161. İşletme sahibinin ya da ortaklarının işletmenin

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları

Detaylı

AB Krizi ve TCMB Para Politikası

AB Krizi ve TCMB Para Politikası AB Krizi ve TCMB Para Politikası Erdem Başçı Başkan 28 Haziran 2012 Stratejik Düşünce Enstitüsü, Ankara Sunum Planı I. Küresel Ekonomik Gelişmeler II. Yeni Politika Çerçevesi III. Dengelenme IV. Büyüme

Detaylı

ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER: IS-LM-BP MODELİ. Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ

ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER: IS-LM-BP MODELİ. Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER: IS-LM-BP MODELİ Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ IS-LM-BP Modeli IS-LM Modelini incelerken ekonominin dışa kapalı olduğu varsayımı ile hareket etmiş ve dış

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 215 BÜYÜME DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 13 Nisan 215 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ 1 İçerik Finansal Yönetim, Amaç ve İşlevleri Piyasalar, Yatırımlar ve Finansal Yönetim Arasındaki İlişkiler İşletmelerde Vekalet Sorunu (Asil

Detaylı

MAKROEKONOMİK TAHMİN ÇALIŞMA SONUÇLARI

MAKROEKONOMİK TAHMİN ÇALIŞMA SONUÇLARI KKTC DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ MAKROEKONOMİK TAHMİN ÇALIŞMA SONUÇLARI 25.0 150 22.5 135 20.0 120 17.5 105 15.0 90 12.5 75 10.0 60 7.5 45 5.0 30 2.5 15 0.0 0 1 3 5 7 9 11 1 3 5 7 9 11 1 3 5 7 9 11 1 3 5 7

Detaylı

İKT 207: Mikro iktisat. Faktör Piyasaları

İKT 207: Mikro iktisat. Faktör Piyasaları İKT 207: Mikro iktisat Faktör Piyasaları Tartışılacak Konular Tam Rekabetçi Faktör Piyasaları Tam Rekabetçi Faktör Piyasalarında Denge Monopson Gücünün Olduğu Faktör Piyasaları Monopol Gücünün Olduğu Faktör

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE NİSAN 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MAKRO İKTİSAT TEORİSİ MAK214 4 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MAKRO İKTİSAT TEORİSİ MAK214 4 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MAKRO İKTİSAT TEORİSİ MAK214 4 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü

Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü Ekrem Keskin Mayıs 2010 Sunum Uluslararası gelişmeler Türkiye deki gelişmeler Bankacılık sektörüne yansıma Sonuç 2 Yapılanlar Ortak çaba:

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE HAFTALIK GELİŞMELER

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE HAFTALIK GELİŞMELER T.C. Kalkınma Bakanlığı TÜRKİYE EKONOMİSİNDE HAFTALIK GELİŞMELER Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürlüğü 6 Mart 2015 2 İçindekiler 1. GÜNDEMDEKİ SON GELİŞMELER (Slayt 3) 2. ORTA VADELİ

Detaylı

Döviz Kurunun Belirlenmesi

Döviz Kurunun Belirlenmesi Bölüm 13 Döviz Kurunun Belirlenmesi Döviz kuru, ekonomideki bir çok değişkeni etkilemesi bakımından önemli bir değişkendir. Dış ticareti belirlemesinin ötesinde, enflasyon, yatırım ve tüketim kararları

Detaylı

Tablo 1 Fiyat Talep Miktarı Arz Miktarı A 0 200 0 B 0,10 160 0 C 0,20 120 40 D 0,30 80 80 E 0,40 40 120 F 0,50 0 160

Tablo 1 Fiyat Talep Miktarı Arz Miktarı A 0 200 0 B 0,10 160 0 C 0,20 120 40 D 0,30 80 80 E 0,40 40 120 F 0,50 0 160 İKTİSADA GİRİŞ-I ÇALIŞMA SORULARI-6 ESNEKLİK: ARZ TALEP ESNEKLİĞİ 1. Mavi Jeans, jean fiyatlarını 90TL den 75 TL ye indirdiğinde, satışlar 1000 birimden 1200 birime çıkmaktadır. Bu durumda Mavi Jeans talebinin

Detaylı

Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor

Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor AYLIK RAPOR Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor Mevsimsellik ve geçişkenlik nedeniyle yıllık enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açıkta daralma devam ediyor. EKONOMİK VE SEKTÖREL GELİŞMELER

Detaylı

Araştırma Genel Müdürlüğü Çalışma Tebliğ

Araştırma Genel Müdürlüğü Çalışma Tebliğ Araştırma Genel Müdürlüğü Çalışma Tebliğ No:12 2002 YILININ İLK YARISINDA STOK BİRİKİMİNİN GSYİH BÜYÜMESİNE KATKISI Kasım 2002 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2002 YILININ İLK YARISINDA STOK BİRİKİMİNİN

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 33 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı