TERMİNOLOJİYE GİRİŞ VE TEMEL LATİNCE BİLGİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TERMİNOLOJİYE GİRİŞ VE TEMEL LATİNCE BİLGİLERİ"

Transkript

1 TERMİNOLOJİYE GİRİŞ VE TEMEL LATİNCE BİLGİLERİ Prof.Dr. Yusuf ÖZTÜRK Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Terminoloji Nedir? Terminoloji (terimbilim) genel anlamda terimler ve onların kullanımıyla ilgili bir bilim dalıdır. Metinlerdeki terimlerin çözümlenmesi ve araştırılması, anlamlarının öğretilmesi, doğru kullanımı için kurallar getirilmesi ile uğraşmaktadır. Her mesleğin, her bilimsel alanın kendine özgü terminolojisi vardır. Terminoloji özel uğraş alanı mensubu insanın zihnindeki o alana özgü bir kavramın kendi ulusal ve/veya resmi dilindeki birimsel karşılığıdır. Bu uğraş alanı bir bilim dalı, sanat ve iş kolu olabilir. Dolayısıyla Eczacılık Terminolojisi, Tıp Terminoloji, Farmasötik Terminoloji, Farmakoloji Terminolojisi, Kimya Terminolojisi, Biyokimya Terminolojisi, Botanik Terminolojisi, Bilgisayar Terminolojisi gibi çok çeşitli alt başlıklar altında toplanabilmektedir. Meslek ve bilim terminolojilerinde yer alan sözcük ve terimlerin yabancı kökenli olması doğal bir olgudur, çünkü dünyada tüm bilimsel terimlere karşılık verebilecek hiç bir dil yoktur. Ancak, tüm dünya dillerde yabancı kökenli sözcüklerden oluşan terimlere karşılık bulunmaya çalışılmakta, en azından anlamlarına açıklık getirilmektedir. Terim Nedir? Terim, genel konuşma ve yazı dili dışında kalan uzmanlık isteyen özel uğraş alanlarındaki özgül/özel kavramları ifade etmeye yarayan sınırlı anlamlara sahip bir tanımın kısaltılmış ifadesi şeklinde genel dilde kullanılan sözcüklerin anlamlarıyla karışmayan kendine özgü kuruluşu olan sözcük ya da sözcük öbeğidir. Diğer bir deyişle, terimler özgül (spesifik) metinlerde geçen basit ya da birleşik sözcükler şeklindedir. Terim, Mantıkta, kendi başına anlam taşıyan sözcüktür. Kendi başına anlam taşımayan bu, şu, ki, ise gibi ifadeler terim sayılmaz.

2 Terimler, özel bir bilim dalı, sanat ve iş kolu içinde konuşulan ve yazımda kullanılan dilin (lisanın) ana güç kaynağıdır. Birçok durumda, tek bir basit veya bileşik sözcükten oluşan bir terim, ancak çok sayıda sözcükle ifade edilebilecek bir olguyu tanımlayabilmektedir. Örneğin, ateroskleroz denildiğinde damar duvarlarında kolesterol ve/veya lipid karakterli diğer maddelerin birikimi ile damarın eski esnekliğini kaybetmesi olayı anlaşılmaktadır. Terimlerin Kökenleri Terimler, genellikle bir nesneyi, olguyu, olayı veya kavramı tanımlarlar. Bu tanımlamayı genellikle ilk kez bir kişi yaptıktan sonra toplum tarafından benimsenerek günlük kullanıma girer. Bu tanımlama, bazen başka dillere de değişime uğrayarak veya uğramadan geçer. Örneğin, tren sözcüğü Fransızca dilinde traîne olan sözcük İngilizce de train olarak şekillenmiş, Türkçe de ise tren olarak kendine yer bulmuştur. Tıp alanında olduğu gibi, Eczacılık alanındaki birçok terim ise Latince veya Eski Yunanca (Grekçe) dillerinden yararlanarak oluşturulmuştur. Son yıllarda ise mesleki ve bilimsel terminoloji alanlarına İngilizce dilinden çok sayıda terim girmiş bulunmaktadır. Konuşma ve yazım özellikleri ile dil insanları diğer canlılardan ayıran en önemli iletişim aracıdır. Diğer canlılar arasında da iletişim olduğu bilinmektedir, ancak bu iletişim gerçek anlamda dil olma özelliliği göstermemektedir. Dil sayesinde insanlar gerek bir jenerasyon içinde, gerekse kuşaklar arasında yazılı ve sözel iletimle büyük bir deneyim ve bilgi birikimi sağlamış, sosyal açıdan diğer canlı türlerine göre büyük farklar ve üstünlükler sağlamıştır. Latince nin Doğuşu ve Önemi Dil dinamik bir olgudur. Değişimler geçirir, diğer dillerden etkilenir ve dağarcığına sürekli yeni sözcükler katar. Toplumların sosyo-ekonomik gelişimi ile paralel biçimde yaygınlaşır veya körelir, unutulur. Yeryüzünde bugün için kouşulmayan veya yazım dilinde kullanılmayan çeşitli antik dillerin bulunduğu bilinmektedir. Bu diller, yazıtları aracılığı ile artık büyük ölçüde eski kültürlerin anlaşılmasına ve tarih biliminin gelişimine katkı sağlamaktadır.

3 Latince de böyle antik dillerden birisidir. Artık günümüzde kimse latince konuşmamakta ve yazılı/basılı herhangi bir latince eser oluşturmamaktadır. Latince, M.Ö. 8. ve 9. yüzyıllar arasında Orta İtalya ın Latium bölgesinde konuşulmaya başlanan bir dildir. Bugünkü İtalya nın Lazio bölgesi olan bu bölge ile ilişkili arkeolojik araştırmalar, Latium bölgesinin Bronz çağından itibaren insanların yaşadığı bir yerleşim bölgesi olduğunu göstermektedir. Etrüsk lerin İtalya bölgesinde eğemenlik kurarak Roma İmparatorluğunu oluşturması ve yayılması ile Latince bir dönem dünyada en yaygın kullanılan dillerden birisi olmuştur. Avrupa dillerine etki yapmış ve onlara şekil vermiştir. Latince, Grekçe (Eski Yunanca) dilinden sözcükler almakla birlikte Grekçe nin etkisinde kalmamış ve aldığı sözcükleri de Latinleştirmiştir. Roma İmparatorluğunun eğemenlik sürdürdüğü birçok bölgelerde Latince Eski Yunanca ile birlikte kullanılmış ve Bizans İmparatorluğu yıkılana kadar bu durum yüzyıllar boyu sürmüştür. Latince nin Alfabesi Türkçe nin alfabesi ile Latince nin alfabesi arasında farklar vardır. Latince 25 harften oluşurken, hepimizin bildiği üzere Türkçe de 29 harf bulunmaktadır. Latincede çift harf (diftong) telaffuzu veren harfler olduğu gibi Türkçe deki bazı harflerin Latince de karşılığı yoktur. Aşağıdaki tabloda bu harfler verilmiştir. Küçük Harf Büyük Harf Harfin Adı Günümüz Latin Alfabesindeki Karşılığı α Α Alfa a ; A β Β Beta b ; B χ Χ Kappa c ; C δ Delta d ; D ε Ε Epsilon e ; E φ Φ Fi f ; F γ Γ gama g ; G η Η Eta h ; H ι Ι Yota i ; I ϕ ϑ Fi κ Κ Kappa k ; K λ Λ Lambda l ; L µ Μ Mikro m ; M ο Ο Omikron o ; O π Π Pi p ; P

4 Küçük Harf Büyük Harf Harfin Adı Günümüz Latin Alfabesindeki Karşılığı Ψ Ψ Psi θ Θ Teta ρ Ρ Ro r ; R σ Σ Sigma s ; S τ Τ Tau t ; T υ Υ Upsilon u ; Y ϖ ς Omega w ; W ξ Ξ Ksi x; X ω Ω Omega ζ Ζ Zeta z ; Z Bu harflerin bazılarının eczacılık ve kimya açısından önemi bulunmaktadır. Özellikle kimyada bu harflerin bazıları α, β, δ, γ... ω gibi fonksiyonel grupların konumlarını belirtmek için kullanılmaktadır. γ-amino bütirik asit (GABA), ω 3 -doymamış yağlar, β-karoten gibi örneklerde olduğu gibi kimyasal madde isimlendirmelerinde latince alfabenin harflerinden yararlanılmaktadır. Biyokimyada protein ikincil (sekonder) yapısındaki tanımlamalarda kullanılan α-heliks, β-düzlemsel yapı gibi özelliklerin tanımlanmasında kullanılmaktadır. Farmakolojide α-adrenerjik, β-adrenerjik reseptörler, µ-oipiod, δ-opioid, χ-opioid reseptörler gibi reseptör isimlendirmelerinde latince alfabesinin harflerinden yararlanılmaktadır. Latince de Harflerin Okunuşu (Telaffuzu) Latince de bazı harflerin okunuşu dilbilimciler arasında henüz çözüme kavuşmamış önemli bir tartışma konusudur. Latin Dili Filolojisinin 1 bu önemli tartışmasının en temel nedeni latince dili artık yeryüzünde konuşan bir insanın kalmamış olmasıdır. Birçok ülkede sessiz harfler o ülkelerin kendi dillerinde olduğu gibi okunmaktadır. Diğer bir deyişle, sözkonusu bu harfler her ülkede benimsendiği biçimde telaffuz edilmektedir. Bu derste bilimsel terimlerde çoğunlukla kullanılmakta olan ve bir ölçüde Türkçe ye dilbilimciler tarafından uyarlanmış olan okunuş şekli kullanılacaktır. Bu notlarda yer alan okunuş şekli Türkiye de fen bilimlerinde en fazla benimsenmiş olan telaffuz biçimidir Sesli Harfler 1 Filoloji, dilbilim demektir.

5 Latince de 6 adet sesli harf vardır: a, e, i, o, u ve y. Bu harflerden ilk beşi Türkçe de de sesli harftir ve okunuşları aynen dilimizde olduğu gibidir. Ancak, y harfi dilimizden farklı olarak sesli harftir ve i ile ü arasında bir ses ile (daha çok i sesine yakın biçimde telaffuz edilir. Çift Sesliler (Diftong lar) Latince de iki sesli harfin yanyana gelmesi ile oluşan bitişik sesli harflere diftong (diphtongus) denilmektedir. Diftonlar ve bunların okunuş biçimleri ile sözcük örnekleri aşağıda verilmiştir: ae = e (uzun e sesi) örnek: caecum (körbarsak) oe = ö ( ö sesi, ö harfi Latince de yok) örnek: coeruleus (mavi) au = au (bazen de av ) örnek: paulum (az) eu = eu örnek: coeruleus (mavi) ei = ei örnek: Rhizoma rhei (Ravend rizomu) ui = ui Sessiz Harfler Sessiz harflerin bir bölümünün okunuşu Türkçe deki harflerin okunuşlarından farklıdır: C Harfi: C harfi a, o, u sesli harfleri ile h, l, m, n, r, t sessiz harflerinin önünde k sesi verir. Örnekler: caput (baş), cortex (kabuk), cucurbita (kabak), chloricus (klorik), cremor (krem, merhem), clavicula (köprücük kemiği). Buna karşın, e, i, ae, oe, y harfleri önünde s sesi ile telaffuz edilir. Örnekler: cerasum (kiraz meyvesi), cibus (yemek, yiyecek), caeruleus veya coeruleus (mavi), cystis (kist). G Harfi: G harfi a, o, u sesli harfleri ile g sesi verir. Örnekler: gallicus (Galya, Fransa ya ait), gossypium (pamuk), gutta (damla). Ancak, e, i, y harfleri önünde ise s sesi ile telaffuz edilir. Örnekler: gelatum (pelte), gingiva (dişeti), gypsum (alçı). gu harf çiftinden sonra bir sesli harf gelirse u harfi v gibi okunur. Örnek: unguentum (merhem). J Harfi: y veya j sesiyle okunur, Latinler J ve I harflerini birbirlerinin yerine kullanırlardı. Bu nedenle, bugün de bu aynı kelime iki biçimde yazılabilmektedir. Örneğin: Jodum = Iodum (İyot). V ve U Harfleri: Bu harfleri de Latinler birbirlerinin yerine kullanır ve karıştırılardı.

6 Q Harfi: Q Harfinden sonra sözcükte mutlaka bir u harfi bulunur ve okunuşu kv şeklinde olur. Örneğin: aqua (su). X Harfi: Çift sesli bir harftir ve ks sesini verir. Örneğin: radix (kök), cortex (kabuk). Z Harfi: Z harfi dz veya z biçiminde telaffuz edilir. Örneğin: Zincum (Çinko) Çift Sessizler (Diftong lar) Sessiz harflerin bir araya gelmesiyle de oluşan diftonglar vardır. Bu sessizler daha çok Latince ye diğer dillerden geçen sözcüklerde bulunmaktadır. Sessiz harfler ile oluşan diftonlar ve bunların okunuş biçimleri ile sözcük örnekleri aşağıda verilmiştir: ch = k (Bazen de h) örnek: chlorum (klor) ph = f örnek: phiala (şişe) rh = r örnek: rhizoma (yumrukök, rizom) th = t örnek: thorium (toryum) Latince de İsmin Halleri ve Çekimleri Latince dilinde isimler erkek (masculinum), dişi (femininum) veya cinssiz (neutrum) karakterlidir. Türkçe de olduğu gibi tekil (singularis) veya çoğul (pluralis) durumları ifade ederler. Latince isimlerin çekimler ile ortaya çıkan halleri Türkçe ile benzerlikler göstermesine karşın farklılıkları vardır: İsmin Hali Örnekler Latince deki Sözcük Hali Tam Tanımlama Yalın Hal Gül Nominativus Orman -in (-ın, -ün, vs) Hali Gülün Genitivus Ormanın -e (-a) Hali Güle Dativus Ormana -i (-ı, -ü) Hali Gülü Accusativus Ormanı -de (-da) Hali Gülde Ablativus Ormanda -den (-dan) Hali Gülden Ormandan Kısaltma Nom. Gen. Dat. Acc. Abl. Görüldüğü gibi en önemli farklılık isim çekiminde son hal Tükçe den farklı olarak iki isim halini birden tanımlamaktadır. Türkçe de de ve den halleri farklı isim hallerini ifade etmektedir. Latince de sözcüklerin yapısında yer alan harf kompozisyonuna bağlı olarak 5

7 ayrı tipte çekim vardır. Bunların en önemli ayırt edici özellikleri genetivus (-in) hallerindeki son ek takılarıdır: Çekim Adı Gen. Son ek takısı 1) a Çekimi -ae 2) o Çekimi -i 3) i Çekimi -is 4) u Çekimi -us 5) e Çekimi -ei 1) a Çekimi Bu çekime uyan isimler sonlarında (-a) harfi bulundururlar ve cinsleri genellikle dişidir (f.). Ancak, erkek kişileri tanımlayan sözcükler ile bazı nehir isimleri erkek (m.) cinstedir: nauta (gemici), agricola (çiftçi), scripa (kâtip); Sequana (Sen nehri) gibi. Çekim örnekleri: Nom. rosa gül Gen. rosae gülün Dat. rosae güle Acc. rosam gülü Abl. rosa gülde (-den) Nom. rosae güller Gen. rosarum güllerin Dat. rosis güllere Acc. rosas gülleri Abl. rosis güllerde (-den) Nom. silvaa orman Gen. silvae ormanın Dat. silvae ormana Acc. silvam ormanı Abl. silva ormanda (-dan) Nom. silvae ormanlar Gen. silvarum ormanların Dat. silvis ormanlara Acc. silvas ormanları Abl. silvis ormanlarda (-den) Çekimlerde son eklere özellikle de Gen. halinin takılarına dikkat ediniz. Grekçe den Latince ye geçen sonu as, e veya es ile biten boreas (poyraz), mastiche (sakız), botanica veya botanice (botanik), aloe (sarısabır bitkisi), anemone (şakayık), diabetes (şeker hastalığı), cometes (kuyruklu yıldız) gibi bazı sözcükler de bu isim çekimine uyarlar, ancak tekil durumda bazı farklılıkları vardır. Bunların Gen. halleri çoğunlukla ae veya es ile bitmektedir. Çoğul durumda ise kurala tam olarak uyarlar Örnekler: Nom. mastiche sakız Gen. mastiches sakızın Dat. mastichae sakıza Acc. masticham sakızı Abl. mastiche sakızda (-dan) Nom. mastichae sakızlar Gen. masticharum sakızların Dat. mastichis sakızlara Acc. mastichas sakızları Abl. mastichis sakızlarda (-dan)

8 Nom. botanica botanik (botanice) Gen. botanices botaniğin Dat. botanicae botaniğe Acc. botanicen botaniği Abl. botanice botanikte (-ten) Alıştırma olması için genel çekim kuralına uyan şu sözcükleri siz çekiniz: aqua (su), capsula (kapsül), medicina (tıp, ilaç), tinctura (tentür). İsim Tamlamalarının Çekimleri Türkçe dekine benzer biçimde Latince isim tamlamalarında bir ismi tanımlayan diğer isim Gen. halinde bulunur. Örneğin, gül suyu tamlaması aslında gülün suyu olmalıdır, ancak günlük kullanımda birinci şekildeki sadeleşmiş hal kullanılmaktadır. Latince de ismi tanımlayan sözcük Türkçe dekinin aksine tamlanan sözcükten sonra gelir. Örnekler: aqua: su rosa: gül aqua rosae: gül suyu capsula: kapsül caffeina: kafein capsula caffeinae: kafein kapsülü rosa ve caffeina sözcüklerinin sonlarına dikkat ediniz. İsim tamlamalarının çekimlerinde Gen. haline bulunan sözcük çekilmez. Örnekler: Capsula caffeinae: Kafein kapsülü Nom. capsula caffeinae kafein kapsülü Gen. capsulae caffeinae kafein kapsülünün Dat. capsulae caffeinae kafein kapsülüne Acc. capsulam caffeinae kafein kapsülünü Abl. capsula caffeinae kafein kapsülünde (-den) Nom. capsulae caffeinae kafein kapsülleri Gen. capsularum caffeinae kafein kapsüllerinin Dat. capsulis caffeinae kafein kapsüllerine Acc. capsulas caffeinae kafein kapsüllerini Abl. capsulis caffeinae kafein kapsüllerinde (-den) Aqua rosae: Gül suyu Nom. aqua rosae gül suyu

9 Gen. aquae rosae gül suyunun Dat. aquae rosae gül suyuna Acc. aquam rosae gül suyunu Abl. aqua rosae gül suyunda (-dan) Nom. aqua rosae gül suları Gen. aquarum rosae gül sularının Dat. aquis rosae gül sularına Acc. aquas rosae gül sularını Abl. aquis rosae gül sularında (-dan) Görüldüğü gibi isim tamlamalarının çekimlerinde Gen. (-in) halinde olan ve tamlayan özelliğindeki ikinci isim çekimlerde değişmeden kalmaktadır. Tekil ve çoğul durumlarda tamlanan birinci isim (a) çekiminin kurallarına tümüyle uymaktadır. Sıfat Tamlamalarının Çekimleri Latince de sıfatlar niteledikleri isimlerle beraber çekilirler. Türkçe dilinde sıfatlarla beraber isimlerin çekiminde sıfatlar değişmez, sadece isim değişim gösterir. Latince dilindeki sıfat tamlamalarında her ikisi de değişir. Latince dilindeki tamlamalar ile ilgili diğer bir özellik sıfatın cinsinin tamladığı ismin cinsine uygun formlarının olmasıdır. Yani, sıfat erkek (m.), dişi (f.) veya cinssiz (n.) özellikte bir isime uyum sağlar. Dolayısıyla Latince de sıfatların genellikle üç cinsi vardır. Örnekler: Parva (-us, -um): küçük Alba (-us, -um): beyaz Bona (-us, -um): iyi Femininum parva Femininum alba Femininum bona Masculinum parvus Masculinum albus Masculinum bonus Neutrum parvum Neutrum album Neutrum bonum Sıfatların üç cinsi üzerinde siz de liquida (akıcı, sıvı), mala (kötü), nova (yeni), rubra (kırmızı) sıfatları üzerinde alıştırma yapınız. Ancak burada hemen belirtmek gerekir ki, bazı sıfatların cinslere bağlı olan bu dönüşümü hep aynı kurala bağlı değildir. Örneğin: kara, siyah anlamındaki nigra (f.), niger (m.), nigrum (n.) şeklinde dönüşüm gösterir. Ayrıca, Grekçe den gelen sözcüklerin de farklı dönüşümleri vardır. (a) Çekimindeki isimler çoğunlukla dişi (f.) cinste olduklarından beraber çekildikleri sıfatlar da dişi cinste olmak zorundadır. Çekimlere örnekler:

10 Phiala parva: Küçük şişe; phiala: Şişe Nom. phiala parva küçük şişe Gen. phialae parvae küçük şişenin Dat. phialae parvae küçük şişeye Acc. phialam parvam küçük şişeyi Abl. phiala parva küçük şişede (-den) Nom. phialae parvae küçük şişeler Gen. phialarum parvarum küçük şişelerin Dat. phialis parvis küçük şişelere Acc. phialas parvas küçük şişeleri Abl. phialis parvis küçük şişelerde (-den) Dura cera: Sert mum; dura: sert; cera: mum Nom. dura cera sert mum Gen. durae cerae sert mumun Dat. durae cerae sert muma Acc. duram ceram sert mumu Abl. dura cera sert mumda (-dan) Nom. durae cerae sert mumlar Gen. durarum cerarum sert mumların Dat. duris ceris sert mumlara Acc. duras ceras sert mumları Abl. duris ceris sert mumlarda (-dan) Çekimlerde sözcüklerin sonlarındaki dönüşümlerine dikkat ediniz. 2) o Çekimi İkinci isim çekimi olan (o) çekiminde sözcüklerin nominativus takıları aynı değildir, yani sözcüklerin bitişi aynı değildir. Bu çekime tabi sözcüklerin çoğu us veya um bir bölümü de er veya on takıları biterler. on ile bitenler Grekçe den geçme sözcüklerdir. Bu sözcüklerden us ve er ile sonlanan sözcükler erkek (m.) cinsli, -um ve on ile sonlanan sözcükler cinssiz (n.) sözcüklerdir. Bu sondaki iki grup cinssiz sözcükler eczacılıkta sık

11 kullanılan terimleri oluşturmaktadır. -us ile sonlanan ağaç, memleket, şehir ve büyük ada isimleri dişi (f.) cinstedir. Çekimlere örnekler Nom. pastillus pastil Gen. pastilli pastilin Dat. pastillo pastile Acc. pastillum pastili Abl. pastillo pastilde (-den) Nom. pastilli pastiller Gen. pastillorum pastillerin Dat. pastillis pastillere Acc. pastillos pastilleri Abl. pastillis pastillerde (-den) Nom. ager tarla Gen. agri tarlanın Dat. agro tarlaya Acc. agrum tarlayı Abl. agro tarlada (-dan) Nom. agri tarlalar Gen. agrorum tarlaların Dat. agris tarlalara Acc. agros tarlaları Abl. agris tarlalarda (-dan) Nom. acidum asit Gen. acidi asidin Dat. acido aside Acc. acidum asidi Abl. acido asitte (-ten) Nom. acida asitler Gen. acidorum asitlerin Dat. acidis asitlere Acc. acida asitleri Abl. acidis asitlerde (-den) 3) i Çekimi Bu isim çekiminde sözcüklerin bitimi çeşitlidir. Kimya, eczacılık ve tıptaki terimlerin çoğu s ile biter, ancak farklı sonlanan sözcükler de vardır. Bunlara örnekler: Dolor: Acı, ızdırap, ağrı Nom. dolor acı Gen. doloris acının Dat. dolori acıya Acc. dolorem acıyı Abl. dolore acıda (-dan) Nom. dolores acılar Gen. dolorum acıların Dat. doloribus acılara Acc. dolores acıları Abl. doloribus acılarda (-dan) Nom. cortex kabuk Gen. corticis kabuğun Dat. cortici kabuğa Acc. corticem kabuğu Abl. cortice kabukta (-tan) Nom. cortices kabuklar Gen. corticum kabukların Dat. corticibus kabuklara Acc. cortices kabukları Abl. corticibus kabuklarda (-dan)

12 Nom. semen tohum Gen. seminis tohumun Dat. semini tohuma Acc. semen tohumu Abl. semine tohumda (-dan) Nom. semina tohumlar Gen. seminum tohumların Dat. seminibus tohumlara Acc. semina tohumları Abl. seminibus tohumlarda (-dan) 4) u Çekimi Dördüncü isim çekimi olan bu isim çekimine (u) çekimi adı verilmektedir. Bu çekime uyan çok fazla sözcük yoktur. İsimlerin bitişi us veya u ile olarak bitmekte, ancak isimlerin çekiminde farklılıklar görülmektedir. u ile biten sözcükler cinssiz (n.), -us ile biten sözcüklerin çoğu erkek (m.), çoğu dişi (f.) cinstedir. us bu çekimin Gen. takısıdır. Bunlara örnekler: Spiritus: Alkol, ispirto, ruh. Nom. spiritus ispirto Gen. spiritus ispirtonun Dat. spiritui ispirtoya Acc. spiritum ispirtoyu Abl. spiritu ispirtoda (-dan) Nom. spiritus ispirtolar Gen. spirituum ispirtoların Dat. spiritibus ispirtolara Acc. spiritus ispirtoları Abl. spiritibus ispirtolarda (-dan) Fructus: Meyva. Nom. fructus meyva Gen. fructus meyvanın Dat. fructui meyvaya Acc. fructum meyvayı Abl. fructu meyvada (-dan) Nom. fructus meyvalar Gen. fructuum meyvaların Dat. fructibus meyvalara Acc. fructus meyvaları Abl. fructibus meyvalarda (-dan) Genu: Diz Nom. genu diz Gen. genus dizin Dat. genu dize (genui) Acc. genu dizi Abl. genu dizde (-den) Nom. genua dizler Gen. genuum dizlerin Dat. genibus dizlere Acc. genua dizleri Abl. genibus dizlerde (-den) 5) e Çekimi

13 Bu gruptaki isim sayısı azdır ve sözcükler es ile bitmektedir. İsimlerin çoğu dişi (f.) cinste, bir bölümü de (m.) cinstedir. Bu çekimin Gen. takısı ei dir. Bu çekime örnekler: Materies: Madde Nom. materies madde Gen. materiei maddenin Dat. materiei maddeye Acc. materiem maddeyi Abl. materie maddede (-den) Nom. materies maddeler Gen. materierum maddelerin Dat. materiebus maddelere Acc. materies maddeleri Abl. materiebus maddelerde (-den) Glacies: Buz Nom. glacies buz Gen. glaciei buzun Dat. glaciei buza Acc. glaciem buzu Abl. glacie buzda (-dan) Nom. glacies buzlar Gen. glacierum buzların Dat. glaciebus buzlara Acc. glacies buzları Abl. glaciebus buzlarda (-dan)

A.K.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ SERAMİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİRİMLER TABLOSU

A.K.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ SERAMİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİRİMLER TABLOSU BİRİMLER TABLOSU Fiziksel Büyüklük Birim Birim Simgesi Birimin Tanımı Aydınlanma şiddeti Lux Ix cd.sr.m -2 Basınç Pascal Pa Kg.m -1.s -2 = N.m -2 Dipol moment Debye D C.mm. = A.m.s Elektrik miktarı, yükü

Detaylı

İspanyol Alfabesi 27 harf ve 2 digraf, yani tek ses veren ikili harf kombinasyonundan oluşur.

İspanyol Alfabesi 27 harf ve 2 digraf, yani tek ses veren ikili harf kombinasyonundan oluşur. İspanyolcaya Giriş 2 İspanyolca Latince kökenli bir dil. Alfabesi Latin Alfabesine ufak eklemeler yapılarak oluşturulmuştur. Diğer Latin kökenli dillerle doğal olarak benzerlikler taşır. İtalyanca ile

Detaylı

ΠΗΓΕΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ κατά τον χρόνο εμφάνισης της ομάδας Φραγκουδάκη στη Θράκη

ΠΗΓΕΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ κατά τον χρόνο εμφάνισης της ομάδας Φραγκουδάκη στη Θράκη 30 31 DENGE İbram Onsunoğlu onsun@otenet.gr ΠΗΓΕΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ κατά τον χρόνο εμφάνισης της ομάδας Φραγκουδάκη στη Θράκη Aşağıda, 27 Şubat günü Atina Üniversitesinde gerçekleştirilen Müslüman

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ TEMELLERİ

BİLGİSAYAR BİLİMİ TEMELLERİ BİLGİSAYAR BİLİMİ TEMELLERİ İÇİNDEKİLER 0. ÖN HAZIRLIK KONULARI...0-1 1. GİRİŞ:...1-1 1.1. İNSAN BEYNİ...1-1 1.2. Bir bilgi işlem düzeni olarak insan beyninin öne çıkan özellikleri:...1-3 1.3. İNSAN ve

Detaylı

TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı

TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı Pazar, 27 Eylül 2009 0949 - Son Güncelleme Pazar, 27 Eylül 2009 0950 TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı Dil İnsanların duygu, düşünce ve isteklerini anlatmak için kullandıkları ses ya da işaretler

Detaylı

İŞARET SIFATLARI SINGULARIS PLURALIS. Nom. hī hae haec Gen. hōrum hārum hōrum Acc. hōs hās haec. Nom. hic haec hoc. Acc.

İŞARET SIFATLARI SINGULARIS PLURALIS. Nom. hī hae haec Gen. hōrum hārum hōrum Acc. hōs hās haec. Nom. hic haec hoc. Acc. İŞARET SIFATLARI Nom. hic haec hoc huius Acc. hunc hanc hoc huic hōc hāc hōc Nom. hī hae haec hōrum hārum hōrum Acc. hōs hās haec hīs hīs Nom. ille illa illud illīus Acc. illum illam illud illī illō illā

Detaylı

Bu gerçeği bilen Atatürk, Türk Dil Kurumunu kurdu. ( Aşağıdaki ilk üç soruyu parçaya göre cevaplayın.)

Bu gerçeği bilen Atatürk, Türk Dil Kurumunu kurdu. ( Aşağıdaki ilk üç soruyu parçaya göre cevaplayın.) Dil ve kültür birbirini tamamlar. Biri olmadan diğeri olmaz. Dil, ulusal olduğu ölçüde ulusal kültür oluşur. Biraz Fransızca, biraz İngilizce çokça Arapça sözcüklerle dolu bir dil ile ulusal kültür oluşmaz.

Detaylı

EKEYLEMİN YAZIMI KISALTMALARIN YAZIMI

EKEYLEMİN YAZIMI KISALTMALARIN YAZIMI EKEYLEMİN YAZIMI KISALTMALARIN YAZIMI SERKAN YILDIZ BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD.DOÇ. NURAY GEDİK 05.12. 1 İçindekiler Ek-Fiilin Yazımı... 1 Sessiz harfle biten kelimeye bitiştiriliyorsa,

Detaylı

Baleybelen Müfredatı

Baleybelen Müfredatı Baleybelen Müfredatı Dil veya Lisan, İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal veya yapay bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, temeli tarihin

Detaylı

Alkoller, Eterler ve Tiyoller

Alkoller, Eterler ve Tiyoller Alkoller, Eterler ve Tiyoller Alkoller (R- OH) Alkoller, OH (hidroksil) fonksiyonel grubu taşıyan organik bileşiklerdir (alkil veya aril grubuna bağlı hidroksil) Metanol (CH 3 OH) en basit alkoldür Chemistry,

Detaylı

Kök, Gövde ve Kelime

Kök, Gövde ve Kelime Latincede çekimli kelime türleri olan fiillerin, isimlerin ve isim soyundan kelimelerin (sıfat ve zamirler) kuruluşunda aşağıdaki morfemlerin tümü ya da bazıları bulunur: Kök (rādix): Bir kelimedeki en

Detaylı

Element ve Bileşikler

Element ve Bileşikler Element ve Bileşikler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Bir elementi oluşturan bütün atomların

Detaylı

LATİNCE GRAMER I 1. DERS DÜZENİ 2. DERSE DEVAM ZORUNLULUĞU 3. DERS İÇİN GEREKLİ KAYNAKLAR 4. DİJİTAL KAYNAKLAR 5. DERSİN İŞLENİŞ BİÇİMİ

LATİNCE GRAMER I 1. DERS DÜZENİ 2. DERSE DEVAM ZORUNLULUĞU 3. DERS İÇİN GEREKLİ KAYNAKLAR 4. DİJİTAL KAYNAKLAR 5. DERSİN İŞLENİŞ BİÇİMİ LATİNCE GRAMER I 1. DERS DÜZENİ 2. DERSE DEVAM ZORUNLULUĞU 3. DERS İÇİN GEREKLİ KAYNAKLAR 4. DİJİTAL KAYNAKLAR 5. DERSİN İŞLENİŞ BİÇİMİ 6. DERSE HAZIRLANMA 7. DERSTEKİ BAŞARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DERS

Detaylı

LATİNCE GRAMER I 1. DERS DÜZENİ 2. DERSE DEVAM ZORUNLULUĞU 3. DERS İÇİN GEREKLİ KAYNAKLAR 4. DİJİTAL KAYNAKLAR 5. DERSİN İŞLENİŞ BİÇİMİ

LATİNCE GRAMER I 1. DERS DÜZENİ 2. DERSE DEVAM ZORUNLULUĞU 3. DERS İÇİN GEREKLİ KAYNAKLAR 4. DİJİTAL KAYNAKLAR 5. DERSİN İŞLENİŞ BİÇİMİ LATİNCE GRAMER I 1. DERS DÜZENİ 2. DERSE DEVAM ZORUNLULUĞU 3. DERS İÇİN GEREKLİ KAYNAKLAR 4. DİJİTAL KAYNAKLAR 5. DERSİN İŞLENİŞ BİÇİMİ 6. DERSE HAZIRLANMA 7. DERSTEKİ BAŞARININ DEĞERLENDİRİLMESİ 8. İLETİŞİM

Detaylı

Kullanım kılavuzu. Her zaman yardıma hazırız M110. Ürününüzü kaydettirmek ve destek almak için şu adrese gidin: www.philips.

Kullanım kılavuzu. Her zaman yardıma hazırız M110. Ürününüzü kaydettirmek ve destek almak için şu adrese gidin: www.philips. Her zaman yardıma hazırız Ürününüzü kaydettirmek ve destek almak için şu adrese gidin: www.philips.com/support Sorularınız mı var? Philips e Ulaşın M110 Kullanım kılavuzu İçindekiler 1 Önemli güvenlik

Detaylı

GERUNDIUM / GERUNDIVUM

GERUNDIUM / GERUNDIVUM Gerundivum, fiillerden (praesens gövdesinden) türetilmiş sıfatlardır. İşlev olarak participium la benzer, hatta bazı ders kitaplarında "edilgen futurum participium" olarak ele alınır. Anlamı edilgendir

Detaylı

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT) Öğrencileri, öğrendikleri kurallar doğrultusunda konuşmaya yönlendirme.

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT) Öğrencileri, öğrendikleri kurallar doğrultusunda konuşmaya yönlendirme. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ/YÜKSEKOKULU/MESLEK YÜKSEKOKULU/ENSTİTÜSÜ DOĞU D,LLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ DERSİN ADI DERS KODU TEORİ+UYGULAMA (SAAT) KREDİSİ

Detaylı

1- ELEMENTLER: 2. BÖLÜM SAF MADDELER. saf madde denir.

1- ELEMENTLER: 2. BÖLÜM SAF MADDELER. saf madde denir. 2. BÖLÜM SAF MADDELER Saf madde: Aynı cins taneciklerden oluşan ( yani aynı cins atomlardan ya da aynı cins moleküllerden oluşan ) maddelere saf madde denir. SAF MADDELER - Elementler - Bileşikler olmak

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

SIFATLAR. ÖN ADLAR (Sıfatlar)

SIFATLAR. ÖN ADLAR (Sıfatlar) SIFATLAR ÖN ADLAR (Sıfatlar) Varlıkları niteleyen, onların durumlarını açıklayan, onları değişik yollarla belirten kelimelere ön ad (sıfat) denir. Ön ad, isim soylu bir kelimedir. Bir isim başka bir ismi

Detaylı

ÖRNEK SAYISAL UYGULAMALAR

ÖRNEK SAYISAL UYGULAMALAR ÖRNEK SAYISAL UYGULAMALAR 1-Vidalı kriko: Şekil deki kriko için; Verilenler Vidalı Mil Malzemesi: Ck 45 Vidalı mil konumu: Düşey Somun Malzemesi: Bronz Kaldırılacak en büyük (maksimum) yük: 50.000 N Vida

Detaylı

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Yasemen YANAR Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Tarih boyunca medeniyetler

Detaylı

İ İ Ş İ İ İ İ İ Ö İ Ö İ Ü Ü İ Ü İ Ü Ü Ü Ü Ö Ö Ö İ İ Ö Ö Ü Ü Ü İ Ö Ö Ö İ Ö Ö Ü İ Ü Ü Ş Ş Ş Ü Ş Ş Ü Ş Ö Ö Ö Ü İ İ Ö İ Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş İ Ü Ü Ü Ü Ü İ Ü İ Ş Ş Ö İ Ş İ İ İ İ İ İ İ Ş İ İ İ İ İ İ İ İ

Detaylı

ş Ü Ö Ü ö Ğ ş ş ş ş ö ş ş ş ş ş ş ş ş ş ş ö ş ş ö ş ş Ğ ö ş ö ş ş ö ş ş ö ö ş ş ö ö ş ö ö ş ö ö ş ö ö ö ö ş ş ö ş ş ş ö ö ö ö ö ş ş ş ö ş ş ö ö ş ş ö ş ö ö ş ş ö ö ö ö ö ş ş ö ö ş ö ö ö ö ş ş ş ş ö ö ş

Detaylı

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür.

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. İsimler (Adlar) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen adlardır. Kişi

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. w w w. m a t b a z. c o m ÖNERMELER- BİLEŞİK ÖNERMELER

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. w w w. m a t b a z. c o m ÖNERMELER- BİLEŞİK ÖNERMELER Terim: Bir bilim dalı içerisinde konuşma dilinden farklı anlamı olan sözcüklerden her birine o bilim dalının bir terimi denir. Önermeler belirtilirler. p,q,r,s gibi harflerle Örneğin açı bir geometri terimi,

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. LabelManager 420P

Kullanım Kılavuzu. LabelManager 420P Kullanım Kılavuzu LabelManager 420P 7 8 9 20 2 22 6 5 2 4 3 3 4., - + 5 % Shift 6 2 7 8 0 9 Şekil DYMO LabelManager 420P etiketleme makinesi Yazdır 9 Vurgulu karakterler 7 Biçim 2 Önizleme 0 Boşluk Tuşu

Detaylı

Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları. Üç Hareke

Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları. Üç Hareke ب س م الل ه الر ح ن الر ح ي م Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları Üç Hareke ا ل ر ك ات الث الث ة Kesra(Esre) - Damme (Ötre) - ف ت ح ة - (Üstün) Fetha ض م ة ك س ر ة (i) (u) (a) Sükûn(Cezm) Şedde - - س

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

1. Adiectivum Positivum: sıfatın sözlüklerde de yer alan derecesidir. Bir sıfatın positivus derecesini ancak sözlük yardımıyla bilebiliriz.

1. Adiectivum Positivum: sıfatın sözlüklerde de yer alan derecesidir. Bir sıfatın positivus derecesini ancak sözlük yardımıyla bilebiliriz. 1 Sıfatlarda Derecelendirme: İsimleri niteleyen kelimeler olan sıfatların üç derecesinden söz edebiliriz: gradus positivus; gradus comparativus (karşılaştırma derecesi); gradus superlativus (üstünlük derecesi)

Detaylı

SES (HARF) BİLGİSİ. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir.

SES (HARF) BİLGİSİ. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir. İSMET ÖZCAN SES (HARF) BİLGİSİ Dili oluşturan sesleri göstermeye yarayan işaretlere (sembollere) harf denir. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir. a, b, c, ç, d, e,

Detaylı

Bundan sonra Sabahlatan da hayatın çeşitli alanlarına dair eğitim serileri bulunacak. Bunlara da bu İspanyolca eğitim makalesi ile başlıyoruz.

Bundan sonra Sabahlatan da hayatın çeşitli alanlarına dair eğitim serileri bulunacak. Bunlara da bu İspanyolca eğitim makalesi ile başlıyoruz. İspanyolcaya Giriş 1 Bundan sonra Sabahlatan da hayatın çeşitli alanlarına dair eğitim serileri bulunacak. Bunlara da bu İspanyolca eğitim makalesi ile başlıyoruz. Bir yabancı dili ilk defa öğrenmeye heveslenmiş

Detaylı

Sıfat Tamlaması Tanımı. Sıfat Tamlamalarının Özellikleri. Yazı Menu. - Sıfat Tamlaması Nedir. - Sıfat Tamlamalarının Özellikleri

Sıfat Tamlaması Tanımı. Sıfat Tamlamalarının Özellikleri. Yazı Menu. - Sıfat Tamlaması Nedir. - Sıfat Tamlamalarının Özellikleri Yazı Menu - Sıfat Tamlaması Nedir - Sıfat Tamlamalarının Özellikleri - Sıfat Tamlaması Örnekleri SIFAT TAMLAMASI: İsimlerin sıfatlarla oluşturdukları tamlamalara SIFAT TAMLAMASI denir. Bir sıfat tamlamasında

Detaylı

00220 Gıda Biyokimyası

00220 Gıda Biyokimyası 00220 Gıda Biyokimyası Hazırlayan: Doç.Gökhan DURMAZ 00220 Gıda Biyokimyası-Şubat 2013 1 Bu notların hazırlanmasında aşağıdaki eserlerden yararlanılmıştır; Biyokimya, Engin Gözükara, Nobel Tip Kitabevi,

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA SORU 1: 32 16X element atomundan oluşan 2 X iyonunun; 1.1: Proton sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.2: Nötron sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.3: Elektron

Detaylı

Maddeyi Oluşturan Tanecikler-Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı. Maddeyi Oluşturan Tanecikler- Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı

Maddeyi Oluşturan Tanecikler-Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı. Maddeyi Oluşturan Tanecikler- Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı Maddeyi Oluşturan Tanecikler- Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı a) Saf Madde Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan

Detaylı

Zazaca nın sekizinci ünlüsü é (kapalı e), tarihsel ve sesbilimsel olarak Zaza dilinde önemli bir yere

Zazaca nın sekizinci ünlüsü é (kapalı e), tarihsel ve sesbilimsel olarak Zaza dilinde önemli bir yere É Harfinin Kullanımı Üzerine Açıklayıcı Bilgiler Zazaca nın sekizinci ünlüsü é (kapalı e), tarihsel ve sesbilimsel olarak Zaza dilinde önemli bir yere sahiptir. Onun içinde yazılı metinlerde bu harfi doğru

Detaylı

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER Abdullâh Saîd el-müderris Rahmân ve Rahîm olan Allâh In ismiyle. Hamd, Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz.

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS. Hareket Sistemi TIP 107 1 107 7 10. Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam.

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS. Hareket Sistemi TIP 107 1 107 7 10. Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS Hareket Sistemi TIP 107 1 107 7 10 Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam Anatomi 22 18 40 Tıbbi Biyokimya 21 4 25 Tıbbi Biyoloji 16 2 18 Histoloji ve Embriyoloji

Detaylı

Işığın Modülasyonu. 2008 HSarı 1

Işığın Modülasyonu. 2008 HSarı 1 şığın Mdülasynu 008 HSarı 1 Ders İçeriği Temel Mdülasyn Kavramları LED şık Mdülatörler Elektr-Optik Mdülatörler Akust-Optik Mdülatörler Raman-Nath Tipi Mdülatörler Bragg Tipi Mdülatörler Magnet-Optik Mdülatörler

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

LATİNCE GRAMER 2 1. DERS DÜZENİ 2. DERSE DEVAM ZORUNLULUĞU 3. DERS İÇİN GEREKLİ KAYNAKLAR 4. DİJİTAL KAYNAKLAR 5. DERSİN İŞLENİŞ BİÇİMİ

LATİNCE GRAMER 2 1. DERS DÜZENİ 2. DERSE DEVAM ZORUNLULUĞU 3. DERS İÇİN GEREKLİ KAYNAKLAR 4. DİJİTAL KAYNAKLAR 5. DERSİN İŞLENİŞ BİÇİMİ LATİNCE GRAMER 2 1. DERS DÜZENİ 2. DERSE DEVAM ZORUNLULUĞU 3. DERS İÇİN GEREKLİ KAYNAKLAR 4. DİJİTAL KAYNAKLAR 5. DERSİN İŞLENİŞ BİÇİMİ 6. DERSE HAZIRLANMA 7. DERSTEKİ BAŞARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DERS

Detaylı

Dilbilgisi ve Diller

Dilbilgisi ve Diller Dilbilgisi ve Diller Doç.Dr.Banu Diri 1. Her biçimsel dil belirli bir alfabe üzerinde tanımlanır. 2. Alfabe sonlu sayıda simgelerden oluşan bir kümedir. 3. Alfabedeki simgelerin arka arkaya getirilmesi

Detaylı

Aletli analiz yöntemleri hakkında teorik bilgi edinmeleri ve bu bilgiler ışığında nitel ve nicel analiz yapabilme becerisine sahip olunması.

Aletli analiz yöntemleri hakkında teorik bilgi edinmeleri ve bu bilgiler ışığında nitel ve nicel analiz yapabilme becerisine sahip olunması. ECF201 ANATOMİ II Kalbin, akciğerlerin, hava yollarının, çenenin, çiğneme kaslarının, sindirim sistemi organlarının, böbreğin, boşaltım sistemi elemanlarının, endokrin bezlerin, erkek ve kadın genital

Detaylı

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu)

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Türkçede 8 tane ünlü harfin 4 tanesi kalın, 4 tanesi ince ünlüdür. Büyük ünlü uyumu bir kelimedeki ünlü harflerin ince veya kalın olmasıyla ilgilidir. Kalın Ünlüler:

Detaylı

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

Maddeyi Oluşturan Tanecikler Maddeyi Oluşturan Tanecikler a) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere saf madde denir. Elementler

Detaylı

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 6.Hafta

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 6.Hafta TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI 6.Hafta SES BİLGİSİ Bir dilin seslerini, boğumlanma noktalarını, boğumlanma özellikleri inceleyen dil bilimi kolu ses bilgisidir. Harf, sesin yazıdaki işaretidir.

Detaylı

Eczacılık Tarihi (1 0 2)

Eczacılık Tarihi (1 0 2) Eczacılık Tarihi (1 0 2) 1 Eczacılığın tarihi 2 Eskiçağda eczacılık 3 İslamiyetin başlangıcında eczacılık 4 XVI-XIX yüzyıllarda Avrupa da eczacılık 5 Türklerde eczacılık: Anadolu Selçukluları dönemi 6

Detaylı

BESLENME BİYOKİMYASI BES 222

BESLENME BİYOKİMYASI BES 222 BESLENME BİYOKİMYASI BES 222 Dersin Kodu ve İsmi: BES 222- Beslenme Biyokimyası Dersin Sorumlusu:, Prof. Dr. Tanju Dersin Düzeyi: Lisans Dersin Türü: Zorunlu Dersin İçeriği: Vitaminlerin özellikleri ve

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ E BİLEŞİKLER VE FRMÜLLERİ (4 SAAT) 1 Bileşikler 2 Bileşiklerin luşması 3 Bileşiklerin Özellikleri 4 Bileşik Çeşitleri 5 Bileşik

Detaylı

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler.

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler. SAF MADDE: Aynı cins atom ya da moleküllerden oluşmuş maddelere, saf medde ÖR. Elementler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı cins atomlardan oluşmuşlardır. Bileşikler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı

Detaylı

2. LATİNCE GRAMERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE TIBBİ TERMİNOLOJİDE KULLANIMI

2. LATİNCE GRAMERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE TIBBİ TERMİNOLOJİDE KULLANIMI 2. LATİNCE GRAMERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE TIBBİ TERMİNOLOJİDE KULLANIMI Kızılcahamam Meslek Yüksekokulu Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü Fizyoterapi Programı Tıbbi Terminoloji Dersi Öğr. Gör. Şeyda CUMA

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

Örn: İddiamı ispat için, bu odanın duvarlarına gül. yazdırdım. Yüklem

Örn: İddiamı ispat için, bu odanın duvarlarına gül. yazdırdım. Yüklem TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRKİYE TÜRKÇESİ - IV DERS NOTLARI 2. Sınıf - 2. Dönem İsa SARI www.isa-sari.com KISALTMA GRUPLARI Türkçede kısaltma grupları, çeşitli kelime gruplarının (sıfat-fiil grubu,

Detaylı

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM İletişim Dil - Kültür İlişkisi İnsan, İletişim ve Dil Dillerin Sınıflandırılması Türk Dilinin Tarihi Gelişimi ve Türkiye Türkçesi Türkçenin Ses Özellikleri Telaffuz (Söyleyiş)

Detaylı

İSİM (AD) Canlı ve cansız varlıkların, kavramların, duyguların dilimizdeki karşılığı olan sözcüklere isim (ad) denir.

İSİM (AD) Canlı ve cansız varlıkların, kavramların, duyguların dilimizdeki karşılığı olan sözcüklere isim (ad) denir. İSİM (AD) Canlı ve cansız varlıkların, kavramların, duyguların dilimizdeki karşılığı olan sözcüklere isim (ad) denir. İSİMLER İKİ TÜRLÜ İNCELENİR: I. Anlamlarına Göre İsimler 1. Varlıkların Oluşlarına

Detaylı

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT.

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT. .... YILI KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ AY HAFTA GÜNLER DERS SAATİ KONULAR. AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ 18 SAAT MODÜL VE YETERLİLİK MODÜL SÜRESİ TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

DNA. Benim adım DNA dır. Çift iplikten meydana gelirim. Eşlerim kendimi ama. Belirleyici bazım Timin DNA. İkili sarmal şekli

DNA. Benim adım DNA dır. Çift iplikten meydana gelirim. Eşlerim kendimi ama. Belirleyici bazım Timin DNA. İkili sarmal şekli DNA Benim adım DNA dır Çift iplikten meydana gelirim Eşlerim kendimi ama Belirleyici bazım Timin DNA İkili sarmal şekli Yapısında kalıtsal özellikleri Kopyalayarak çoğalır canlıların genetik özellikleri

Detaylı

24 Eylül 2018 Pazartesi UYUM PROGRAMI

24 Eylül 2018 Pazartesi UYUM PROGRAMI 24 Eylül 2018 Pazartesi 08.40-09.30 UYUM PROGRAMI 25 Eylül 2018 Salı Tıbbi Terminoloji: Giriş, Kavramlar ve Tarihsel Gelişim Anatomi Prof. Dr. Hasan OZAN Tıbbi Terminoloji: Giriş, Kavramlar ve Tarihsel

Detaylı

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I I. KURUL DERS PROGRAMI TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I I. KURUL DERS PROGRAMI TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I I. KURUL DERS PROGRAMI TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ 15 EYLÜL 2014-31 EKİM 2014 (7 Hafta) Dekan Baş Koordinatör Dönem

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

8. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 3. Ünite Deneme 7

8. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 3. Ünite Deneme 7 1-8. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 3. Ünite Deneme 7 3-4- 2- 5-7- 8-6- 9- Aşağıda K, L ve M çözeltilerine ait özellikler verilmiştir. K çözeltisi mavi turnusol kağıdını kırmızıya çeviriyor. L çözeltisine

Detaylı

Bir Tıp Sözlüğü ve Farmakoloji Kitabı Yazarı Olarak Türkçe Tıp Dilini Kullanma

Bir Tıp Sözlüğü ve Farmakoloji Kitabı Yazarı Olarak Türkçe Tıp Dilini Kullanma Bir Tıp Sözlüğü ve Farmakoloji Kitabı Yazarı Olarak Türkçe Tıp Dilini Kullanma Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com osuzer@istanbul.edu.tr

Detaylı

HESAP. (kesiklik var; süreklilik örnekleniyor) Hesap sürecinin zaman ekseninde geçtiği durumlar

HESAP. (kesiklik var; süreklilik örnekleniyor) Hesap sürecinin zaman ekseninde geçtiği durumlar HESAP Hesap soyut bir süreçtir. Bu çarpıcı ifade üzerine bazıları, hesaplayıcı dediğimiz somut makinelerde cereyan eden somut süreçlerin nasıl olup da hesap sayılmayacağını sorgulayabilirler. Bunun basit

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

c harfi ile gösterilir. Birimi J/g C dir. 1 g suyun sıcaklığını 1 C arttırmak için 4,18J ısı vermek gerekir

c harfi ile gösterilir. Birimi J/g C dir. 1 g suyun sıcaklığını 1 C arttırmak için 4,18J ısı vermek gerekir Saf bir maddenin 1 gramının sıcaklığını 1 C değiştirmek için alınması gereken ya da verilmesi gereken ısı miktarına ÖZ ISI denir. Öz ısı saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Birimi J/g C dir.

Detaylı

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT) Arapça dan Türkçe ye Çeviri II AE106 2+0 2 2 ÖN KOŞUL DERSLERİ. DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ (Örgün ya da Uzaktan)

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT) Arapça dan Türkçe ye Çeviri II AE106 2+0 2 2 ÖN KOŞUL DERSLERİ. DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ (Örgün ya da Uzaktan) KAFKAS ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ/YÜKSEKOKULU/MESLEK YÜKSEKOKULU/ENSTİTÜSÜ DOĞU DİLLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ DERSİN ADI DERS KODU TEORİ+UYGULAMA (SAAT) KREDİSİ

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

O zaman gördü ki, küçük çocuk, memleketlisi, minimini yavru ağlıyor. Sessizce, titreye titreye ağlıyor.

O zaman gördü ki, küçük çocuk, memleketlisi, minimini yavru ağlıyor. Sessizce, titreye titreye ağlıyor. - Satır sonunda, yer kalmadığı için yarım kalan kelimelerin bölünmüş olduğunu, yani devamının altta olduğunu göstermek için satır sonunda kullanılır. Bu görevde kullanılınca birleştirme çizgisi denir.:

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SÜRGÜN YAPRAK ÇİÇEK MEYVELER 10 Bitkisel Ürünlerden Yararlanma Şekilleri Şifalı bitkilerden aşağıda belirtilen yöntemler kullanılarak yararlanılmaktadır. İnfusyon (Infusion):

Detaylı

(Değişik: RG-22/1/ )

(Değişik: RG-22/1/ ) (Değişik: RG-22/1/2006-26057) (MÜLGA: RG-29/1/2004-25361) 1 Ek-7 1 29/1/2004 tarihli Tebliğ ile Ek-7 yürürlükten kaldırılmış ve diğer ekler buna göre teselsül ettirilmiştir. (Ek: RG-22/1/2006-26057) Yağ

Detaylı

AÖF İLAHİYAT ÖNLİSANS PROGRAMI 1. KİTAP ÜNİTE 1. Okuma Parçası. Tercüme

AÖF İLAHİYAT ÖNLİSANS PROGRAMI 1. KİTAP ÜNİTE 1. Okuma Parçası. Tercüme AÖF İLAHİYAT ÖNLİSANS PROGRAMI 1. KİTAP ÜNİTE 1 الجملة CÜMLE Okuma Parçası :.... Tercüme Okul Okul büyüktür. Bahçesi geniştir. Okulun kapıları yüksektir. Sınıfları çoktur. Öğrenciler okula sabah girerler

Detaylı

Öğretmen fen ve teknoloji dersinde asitlerin aşındırıcı etkisini göstermek için bir miktar asidin içerisine. www.fenokulu.net

Öğretmen fen ve teknoloji dersinde asitlerin aşındırıcı etkisini göstermek için bir miktar asidin içerisine. www.fenokulu.net 1-2- 8. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 3. Ünite Deneme 8 çinko parçaları atıyor. Gaz çıkışını,deney tüpünün ısınışını ve çinko parçalarının neredeyse kaybolduğunu gözlemleyen Arda şaşkın bir şekilde Şimdi

Detaylı

4. DERS ÖĞLE ARASI MATEMATİK RİTMİK SAYMA TÜRKÇE ALFABE-SÖZLÜK ARASI MATEMATİK DOĞAL SAYILARDA DESTE- DÜZİNE-PROBLEMLER

4. DERS ÖĞLE ARASI MATEMATİK RİTMİK SAYMA TÜRKÇE ALFABE-SÖZLÜK ARASI MATEMATİK DOĞAL SAYILARDA DESTE- DÜZİNE-PROBLEMLER 22 AĞUSTOS 2012 ÇARŞAMBA ALFABE-SÖZLÜK ALFABE-SÖZLÜK RİTMİK SAYMA RİTMİK SAYMA RİTMİK SAYMA RİTMİK SAYMA ALFABE-SÖZLÜK ALFABE-SÖZLÜK EŞ ANLAMLI-ZIT ANLAMLI EŞ ANLAMLI-ZIT ANLAMLI DOĞAL SAYILARDA DESTE-

Detaylı

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri:

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri: LİPİTLER (YAĞLAR) YAĞLAR (LİPİTLER) Yapılarında C,H, O den başka N,P da bulunabilir. İçerikleri C miktarı O a göre daha fazla olduğu için çok enerji verirler. Yağlar solunumda kullanılınca çok oksijen

Detaylı

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ. Nazife ALTIN Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ. Nazife ALTIN Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi www.nazifealtin.wordpress.com MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ERENLER ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 10. SINIF ARAPÇA YETİŞTİRME KURSU YILLIK PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ERENLER ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 10. SINIF ARAPÇA YETİŞTİRME KURSU YILLIK PLANI Ekim 26-30 Ekim 9-23 Ekim 2-6 Ekim 05-09 205-206 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ERENLER ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 0. SINIF ARAPÇA YETİŞTİRME KURSU YILLIK PLANI Konular Kazanımlar No Adı 2 Mazi, Muzari, Emir: Tekil

Detaylı

ÇAĞDAŞ YUNAN DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI

ÇAĞDAŞ YUNAN DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ 1 SINIF I.YARIYIL YDİ 101 Temel Yabancı Dil (İngilizce) YDA 101 Temel Yabancı Dil (Almanca) 1 1 YDF 101 Temel Yabancı Dil (Fransızca) ATA 101 Atatürk İlkeleri ve

Detaylı

Element ve Bileşikler

Element ve Bileşikler Element ve Bileşikler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Bir elementi oluşturan bütün atomların

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Sevinç AYDIN

Yrd.Doç.Dr. Sevinç AYDIN ÖZGEÇMİŞ Yrd.Doç.Dr. Sevinç AYDIN Giresun Üniversitesi Espiye Meslek Yüksekokulu sevincaydin2380@gmail.com Doğum Tarihi ve Yeri İletişim Yabancı Diller : 1980 ELAZIĞ : Giresun Üniversitesi Espiye Meslek

Detaylı

Genişletilmiş kullanım belgeleri. Her zaman yardıma hazırız M550 M555

Genişletilmiş kullanım belgeleri. Her zaman yardıma hazırız M550 M555 Her zaman yardıma hazırız Ürününüzü kaydettirmek ve destek almak için şu adrese gidin: www.philips.com/welcome Sorularınız mı var? Philips e Ulaşın M550 M555 Genişletilmiş kullanım belgeleri İçindekiler

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİTIP FAKÜLTESİ 2014-2015 DERS YILI DÖNEM-I HÜCRE BİLİMLERİ-4 DERS KURULU 29.03.2016-30.05.2016

DİCLE ÜNİVERSİTESİTIP FAKÜLTESİ 2014-2015 DERS YILI DÖNEM-I HÜCRE BİLİMLERİ-4 DERS KURULU 29.03.2016-30.05.2016 DİCLE ÜNİVERSİTESİTIP FAKÜLTESİ 201-2015 DERS YILI DÖNEM-I HÜCRE BİLİMLERİ- DERS KURULU 29.0.2016-0.05.2016 Dersler Teorik Pratik Toplam Anatomi 10 10 20 Farmakoloji 5-5 10 12 22 Fizyoloji 8 12 T. Biyokimya

Detaylı

3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri Monosakkaritler

3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri Monosakkaritler 3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri 3.3.1. Monosakkaritler 3.3.1.1. Monosakkaritlerin isimlendirilmesi 3.3.2. Monosakkaritlerin

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

Tarih Ders Konuları Görevli hoca Ders Saati Ders Yeri

Tarih Ders Konuları Görevli hoca Ders Saati Ders Yeri Kurul no: 1 Eczacılık Tarihi, Deontolojisi, Terminolojisi ve Etik Koordinatör: Ders veren hocalar: Prof. Dr. Gülaçtı Topçu Prof. Dr. Nuran Yıldırım Prof. Dr. Melih Altan Doç. Dr. Şerife Evrim Tekkeli Yard.

Detaylı

Ders Kod Ders Ad T U L K AKTS DİL

Ders Kod Ders Ad T U L K AKTS DİL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FRANSIZ DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2015/16 ÖĞRETİM PROGRAMI 08.02.2016 Hazırlık YD002 Fransızca Hazırlık Sınıfı 24 0 0 24 60 60 1. Yarıyıl AI101 Atatürk

Detaylı

Aşağıdaki bileşiklerde atomlar arasmda oluşan bağlan noktalı yerlere yazınız. (fi» jh» w& 12^S»ııNa, çf, 17CI) ı. ch4... 2...

Aşağıdaki bileşiklerde atomlar arasmda oluşan bağlan noktalı yerlere yazınız. (fi» jh» w& 12^S»ııNa, çf, 17CI) ı. ch4... 2... Aşağıdaki bileşiklerde atomlar arasmda oluşan bağlan noktalı yerlere yazınız. (fi» jh» w& 12^S»ııNa, çf, 17CI) ı. ch4... 2.... 3. MgCI2... 4. NaF... Bileşik Formülleri Bileşik formüllerinin yazılması İki

Detaylı

Zeus tarafından yazıldı. Cumartesi, 09 Şubat :20 - Son Güncelleme Pazartesi, 15 Şubat :23

Zeus tarafından yazıldı. Cumartesi, 09 Şubat :20 - Son Güncelleme Pazartesi, 15 Şubat :23 Yazı İçerik Nedir Ünlü Daralması Kaynaştırma Harfleri Ulama Ses Düşmesi Ünlü Düşmesi Ünsüz Düşmesi Ses Türemesi Ünsüz Benzeşmesi Ünsüz Yumuşaması ÜNLÜ DARALMASI Sözcüklerin sonlarında bulunan geniş ünlüler

Detaylı

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ ÜNİTE : MADDENİN YAPISI ve Üniteye Giriş ÖZELLİKLERİ Her madde kendinden küçük atomlardan oluşmuştur. Ancak her madde aynı atomlardan oluşmamıştır. Maddeyi oluşturan atomlar

Detaylı

Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl)

Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl) Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl) 4)Zarf (Belirteç) 5)Edat (İlgeç) 6)Bağlaç 7)Ünlem B)FİİLLER

Detaylı

basamaklara yaklaşmaktadır. Fakat yeni doğmuş bir çocuk adult insanın küçültülmüş bir modeli değildir ve her bakımdan çok değişiktir ve dünyaya

basamaklara yaklaşmaktadır. Fakat yeni doğmuş bir çocuk adult insanın küçültülmüş bir modeli değildir ve her bakımdan çok değişiktir ve dünyaya FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN İNSAN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ (DERS NOTLARI ) Prof. Dr. Mehmet ÇAKIR 2007 1 GİRİŞ Anatomi insan vücudunun normal şekil, yapı ve vücudu oluşturan çeşitli organları ve

Detaylı

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar Eda Yeşilpınar Hemen her bölümün kuşkusuz zorlayıcı bir dersi vardır. Öğrencilerin genellikle bu derse karşı tepkileri olumlu olmaz. Bu olumsuz tepkilerin nedeni;

Detaylı

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur:

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur: BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Biyoloji; Latincede canlı anlamına gelen bio ve bilim anlamına gelen logos kelimesinden oluşur. 1 Biyoloji = Canlı Bilimi Biyoloji tüm canlıların yapı, davranış ve fonksiyonlarını

Detaylı

Konu: Kadim Diller ve Yazılar Yazı: 16

Konu: Kadim Diller ve Yazılar Yazı: 16 Konu: Kadim Diller ve Yazılar Yazı: 16 Gizemli Etrüsk dili Doç. Dr. Haluk Berkmen Etrüsk kültürü ve dili üzerine 1927 den beri İtalya nın Floransa kentinde ciddi bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. L İnstituto

Detaylı