Friendfeed Seminerleri 1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Friendfeed Seminerleri 1"

Transkript

1 Friendfeed Seminerleri 1 Kooperatifler: Başarısız bir firma modeli veya Anti-kapitalist örgütlenme yolu

2 Kurgulu Saat

3 Kurgulu Saat

4 Fabricas Recuperadas 1999: IMF'nin kemer sıkma önerisi

5 Fabricas Recuperadas 1999: IMF'nin kemer sıkma önerisi Ekim 2001: %20 oranında öfke oyları

6 Fabricas Recuperadas 1999: IMF'nin kemer sıkma önerisi Ekim 2001: %20 oranında öfke oyları Aralık 2001: Protestolar

7 Fabricas Recuperadas 1999: IMF'nin kemer sıkma önerisi Ekim 2001: %20 oranında öfke oyları Aralık 2001: Protestolar 2001 sonu: Moratoryum

8 Fabricas Recuperadas Mart 2002: 240 işçinin işgali

9 Fabricas Recuperadas Mart 2002: 240 işçinin işgali Patronsuz Fabrikalar

10 Fabricas Recuperadas Mart 2002: 240 işçinin işgali Patronsuz Fabrikalar Polise Direniş

11 Fabricas Recuperadas kooperatif ve 9.3 milyon üye Daha Güvenli Çalışma Ortamı

12 Fabricas Recuperadas kooperatif ve 9.3 milyon üye Daha Güvenli Çalışma Ortamı Takas Klüpleri

13 Özet Kooperatiflerin tanım ve çeşitleri Temel sorular İktisat kuramı ne diyor? Bazı örnekler Türkiye'de Kooperatifler Sonuç

14 Bir kooperatif kişilerin, ortakça sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen kurumsal bir girişim üzerinden, iktisadi, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve arzularını karşılamak için gönüllü olarak kurdukları özerk bir ortaklık olarak tanımlanır.

15 Bir kooperatif iktisadi öznelerin, ortakça sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen kurumsal bir girişim üzerinden, iktisadi, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve arzularını karşılamak için gönüllü olarak kurdukları özerk bir ortaklık olarak tanımlanır.

16 Bir kooperatif iktisadi öznelerin, ortakça sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen kurumsal bir girişim üzerinden, iktisadi, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve arzularını karşılamak için gönüllü olarak kurdukları özerk bir ortaklık olarak tanımlanır.

17 Bir kooperatif iktisadi öznelerin, ortakça sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen kurumsal bir girişim üzerinden, iktisadi, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve arzularını karşılamak için gönüllü olarak kurdukları özerk bir ortaklık olarak tanımlanır.

18 Aksiyomatik Tanım Kooperatifler aşağıdaki özellikleri taşıyan, iktisadi öznelerce kurulmuş kurumsal ortaklıklardır: Mülkiyeti kurucu özneler arasında ortaktır, Demokratik olarak kontrol edilir, Katılım gönüllüdür, Karar alma aşamasında özerktir.

19 Aksiyomatik Tanım Kooperatifler aşağıdaki özellikleri taşıyan, iktisadi öznelerce kurulmuş kurumsal ortaklıklardır: Mülkiyeti kurucu özneler arasında ortaktır (bazı durumlarda esnetilebilir), Demokratik olarak kontrol edilir, Katılım gönüllüdür, Karar alma aşamasında özerktir.

20 Aksiyomatik Tanım Kooperatifler aşağıdaki özellikleri taşıyan, iktisadi öznelerce kurulmuş kurumsal ortaklıklardır: Mülkiyeti kurucu özneler arasında ortaktır (bazı durumlarda esnetilebilir), Demokratik olarak kontrol edilir (demokratikten kasıt tam olarak demokrasi sayılmaz), Katılım gönüllüdür, Karar alma aşamasında özerktir.

21 Aksiyomatik Tanım Kooperatifler aşağıdaki özellikleri taşıyan, iktisadi öznelerce kurulmuş kurumsal ortaklıklardır: Mülkiyeti kurucu özneler arasında ortaktır (bazı durumlarda esnetilebilir), Demokratik olarak kontrol edilir (demokratikten kasıt tam olarak demokrasi sayılmaz), Katılım gönüllüdür (gözlemsel bir içeriği yok), Karar alma aşamasında özerktir.

22 Aksiyomatik Tanım Kooperatifler aşağıdaki özellikleri taşıyan, iktisadi öznelerce kurulmuş kurumsal ortaklıklardır: Mülkiyeti kurucu özneler arasında ortaktır (bazı durumlarda esnetilebilir), Demokratik olarak kontrol edilir (demokratikten kasıt tam olarak demokrasi sayılmaz), Katılım gönüllüdür (gözlemsel bir içeriği yok), Karar alma aşamasında özerktir (dış güçlerin resmi görünmezliği).

23 Rochdale (önerici) İlkeleri Gönüllü ve açık üyelik Demokratik kontrol Üyelerin iktisadi katılımı Özerklik Eğitim, teknik öğretim ve bilgi Kooperatifler arası işbirliği Yerel topluluklara katkı

24 Kooperatif Türleri Tüketici Kooperatifleri Üretici Kooperatifleri Pazarlama/Satın Alma Kooperatifleri Üretim Girdileri Kooperatifleri İşçi Kooperatifleri Gönüllü Kooperatifleri Takas Klüpleri Kredi Birlikleri

25

26 Kooperatif Türleri Tüketici Kooperatifleri Üretici Kooperatifleri Pazarlama/Satın Alma Kooperatifleri Üretim Girdileri Kooperatifleri İşçi Kooperatifleri Gönüllü Kooperatifleri Takas Klüpleri Kredi Birlikleri

27

28 Temel Sorular Kooperatifler iktisadi açıdan, sermayeci firmalar kadar güçlü olabilir mi? Firmalar kadar etkin midir?

29 Temel Sorular Kooperatifler iktisadi açıdan, sermayeci firmalar kadar güçlü olabilir mi? Firmalar kadar etkin midir? Firmalar kadar uzun ömürlü müdür?

30 Temel Sorular Kooperatifler iktisadi açıdan, sermayeci firmalar kadar güçlü olabilir mi? Firmalar kadar etkin midir? Firmalar kadar uzun ömürlü müdür? Firmalar kadar refah yaratabilir mi?

31 Temel Sorular Kooperatifler iktisadi açıdan, sermayeci firmalar kadar güçlü olabilir mi? Firmalar kadar etkin midir? Firmalar kadar uzun ömürlü müdür? Firmalar kadar refah yaratabilir mi? Firmalar kadar büyüyebilir mi?

32 Temel Sorular Bir radikal demokrasi hareketi olarak kooperatif hareketi, ne ölçüde demokrasiye katkıda bulunur? Üyelerinde demokrasi bilincinin uyanmasını sağlar mı?

33 Temel Sorular Bir radikal demokrasi hareketi olarak kooperatif hareketi, ne ölçüde demokrasiye katkıda bulunur? Üyelerinde demokrasi bilincinin uyanmasını sağlar mı? Toplumsal kurumları ne ölçüde daha demokratik olma yönünde dönüştürebilirler?

34 Temel Sorular Bir radikal demokrasi hareketi olarak kooperatif hareketi, ne ölçüde demokrasiye katkıda bulunur? Üyelerinde demokrasi bilincinin uyanmasını sağlar mı? Toplumsal kurumları ne ölçüde daha demokratik olma yönünde dönüştürebilirler? Kendileri ne kadar demokratik olabilir?

35 Temel Sorular Kooperatifler kapitalizmi devirebilir/durdurabilir mi? Kapitalizm nedir?

36 Temel Sorular Kooperatifler kapitalizmi devirebilir/durdurabilir mi? Kapitalizm nedir? Kooperatifler sistemin dışında olabilirler mi veya sistemin dışını üretebilecek potansiyeli var mı?

37 Temel Sorular Kooperatifler kapitalizmi devirebilir/durdurabilir mi? Kapitalizm nedir? Kooperatifler sistemin dışında olabilirler mi veya sistemin dışını üretebilecek potansiyeli var mı? Kapitalizm içinde eşitsizliği yaratan temel dinamik nedir ve kooperatifler bu dinamiği tersine çevirebilir mi?

38 İktisat Kuramı Ne Diyor? Üye başına düşen karı maksimize eden iktisadi birim olarak işçi kooperatifleri İşçilerin hepsi aynı şeyi istiyor İşçi sayısı dışındaki girdi kararları aynı Üye sayısı ya sabit, ya dengede belirleniyor ya da üstün yetkili bir yönetici karar veriyor.

39 Kooperatiflerin Etkinliği Üye sayısını yönetici belirliyorsa, mükemmel olmayan rekabette kooperatif dengesi yok (Laffont, Moreaux 87). Üye sayısı dengede belirleniyorsa, kooperatifler aynı firma gibi davranıyor (Sertel 87, 91). Üye sayısını yönetici, dinamik bir rekabette belirliyorsa, kooperatifler daha uzun ömürlü oluyor (Neary, Ulph 87).

40 Kooperatiflerin Etkinliği Yeteneği ortalamadan düşük işçiler çoğunluktaysa eşitlikçi ücret politikası benimsenir ve böylece yeteneksiz işçiler kooperatifte kalmaya devam eder (Kremer 97). İşçilerin firmaya sahip olma oranı bir yere kadar firmayı daha etkin yaparken bir yerden sonra daha etkinsiz yapıyor (Guedri, Hollandts 08).

41 Kooperatiflerin Ürün Kalitesi Tüketicilerin ürün kalitesini anlaması zorsa, kooperatiflerin üye alım politikası kaliteli ürün sinyali olarak işlev görür(levin, Tadelis 05). Burada seçici üyelik söz konusu. Kooperatif, kar amacı gütmeyen işletme ve normal firma arasında en kaliteli ürünü kar amacı gütmeyen işletme yaparken en kalitesizi de firma yapar (Herbst, Prüfer 11).

42 Kooperatiflerin İktisadi Performansı Kooperatifler de etkin ve uzun ömürlü

43 Kooperatiflerin İktisadi Performansı Kooperatifler de etkin ve uzun ömürlü Bazı durumlarda daha kaliteli üretim

44 Kooperatiflerin İktisadi Performansı Kooperatifler de etkin ve uzun ömürlü Bazı durumlarda daha kaliteli üretim Küçükken motivasyon yüksek, büyükken düşük

45 Kooperatiflerin İktisadi Performansı Kooperatifler de etkin ve uzun ömürlü Bazı durumlarda daha kaliteli üretim Küçükken motivasyon yüksek, büyükken düşük Yerellik kısıtları daha sınırlı

46

47 MCC Jose Maria Arizmendi

48 MCC Basque milliyetçiliği + Kooperatif eğilimli sosyalist hareket + Hristiyan Demokrasi

49 MCC Ortaklık Anlaşması

50 MCC Ortaklık Anlaşması CLP'nin Kontrolü

51 MCC Ortaklık Anlaşması CLP'nin Kontrolü Emek Bölüşümü

52 MCC Ortaklık Anlaşması CLP'nin Kontrolü Emek Bölüşümü Gelir eşitsizliği

53 MCC Ortaklık Anlaşması CLP'nin Kontrolü Emek Bölüşümü Gelir eşitsizliği ULGOR grevi

54

55 Plywood Kooperatifleri 1921'de OVC'nin başarısı

56 Plywood Kooperatifleri 1921'de OVC'nin başarısı %25 piyasa payından %50'ye

57 Plywood Kooperatifleri 1921'de OVC'nin başarısı %25 piyasa payından %50'ye Endüstrinin güneye kayması ve koopların sonu

58 Plywood Kooperatifleri Gerekli sermaye

59 Plywood Kooperatifleri Gerekli sermaye Ücretler ve iş dağılımı

60 Plywood Kooperatifleri Gerekli sermaye Ücretler ve iş dağılımı Yöneticiler ve şefler

61 Plywood Kooperatifleri Gerekli sermaye Ücretler ve iş dağılımı Yöneticiler ve şefler Koopların hedefleri

62 Plywood Kooperatifleri Gerekli sermaye Ücretler ve iş dağılımı Yöneticiler ve şefler Koopların hedefleri İşler kötü gittiğinde

63

64

65

66 Zimbabwe Bağımsızlık İlanı ve Mugabe

67 Zimbabwe Bağımsızlık İlanı ve Mugabe Başarısız Toprak Reformu ve Yeşil Devrim

68 Zimbabwe Bağımsızlık İlanı ve Mugabe Başarısız Toprak Reformu ve Yeşil Devrim 2000:Agresif Toprak Reformu ve Ekonomik Kriz

69 Mushandire Pamwe 1982'de başlatıldılar

70 Mushandire Pamwe 1982'de başlatıldılar Devletin ideolojik ve finansal desteği

71

72 Mushandire Pamwe 1982'de başlatıldılar Devletin ideolojik ve finansal desteği Üretim kültürü

73

74 Mushandire Pamwe 1982'de başlatıldılar Devletin ideolojik ve finansal desteği Üretim kültürü Yeteri kadar başaramadılar

75

76

77 Türkiye'de Kooperatifler 1863: Memleket Sandıkları

78 Türkiye'de Kooperatifler 1863: Memleket Sandıkları Cumhuriyetin ilk kooperatifleri

79 Türkiye'de Kooperatifler 1863: Memleket Sandıkları Cumhuriyetin ilk kooperatifleri Anayasa'da kooperatiflere destek

80 Türkiye'de Kooperatifler 1863: Memleket Sandıkları Cumhuriyetin ilk kooperatifleri Anayasa'da kooperatiflere destek 1988: Tarım kooperatifi çeşitleri

81

82

83

84 Kadın Kooperatifleri Kitle Örgütleri Koordinasyonu

85 Sonuç Kooperatifler eşitsizliği azaltsa da çözmüyor

86 Sonuç Kooperatifler eşitsizliği azaltsa da çözmüyor Kalkınma amaçlı bir devlet projesiyken demokratik olamıyor

87 Sonuç Kooperatifler eşitsizliği azaltsa da çözmüyor Kalkınma amaçlı bir devlet projesiyken demokratik olamıyor Kooperatiflerin firmalara alternatif olmaması için bir neden yok

88 Sonuç Kooperatifler eşitsizliği azaltsa da çözmüyor Kalkınma amaçlı bir devlet projesiyken demokratik olamıyor Kooperatiflerin firmalara alternatif olmaması için bir neden yok Güçsüzler için daha uygun bir alternatif

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 3204-1. Belirli ekonomik sorunların çozumüne veya bu sorunların ortaya çıkmasını önlemeye dönük politikaların oluşturulma sürecine ne ad verilir? ikıiso GiRiş 5. şağıdakilerden hangisi ekonomik

Detaylı

2015 2016 BAHAR YARIYILI İKTİSADİ MATEMATİK VİZE SORU VE CEVAPLARI 1) Bir mala ait arz ve talep fonksiyonları aşağıdaki gibidir:

2015 2016 BAHAR YARIYILI İKTİSADİ MATEMATİK VİZE SORU VE CEVAPLARI 1) Bir mala ait arz ve talep fonksiyonları aşağıdaki gibidir: 2015 2016 BAHAR YARIYILI İKTİSADİ MATEMATİK VİZE SORU VE CEVAPLARI 1) Bir mala ait arz ve talep fonksiyonları aşağıdaki gibidir: a) Bu malın arz ve talep denklemlerinin grafiklerini çiziniz (5 puan) (DÖÇ.1-).

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK KISA ÖZET

Detaylı

TARİHİ GELİŞİM, KOOPERATİF TÜZEL KİŞİLİĞİ KAVRAMI VE TÜRLERİ

TARİHİ GELİŞİM, KOOPERATİF TÜZEL KİŞİLİĞİ KAVRAMI VE TÜRLERİ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR IÇINDEKILER XI XVII GİRİŞ 1 I-Konu 1 II-Plan ve Metot 3 Birinci Bölüm TARİHİ GELİŞİM, KOOPERATİF TÜZEL KİŞİLİĞİ KAVRAMI VE TÜRLERİ 1. TARİHİ GELİŞİM 7 I-Genel Olarak 7 II- İngiltere

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 Soru 1- Dış ticaret nedir?...1 Soru 2- Mal nedir?...1 Soru 3- Mal ve hizmet arasındaki fark nedir?...1 Soru 4- İhracat nedir?...1

Detaylı

2007 Yılı 1. Çeyrek Sunumu. 15 Mayıs 2007

2007 Yılı 1. Çeyrek Sunumu. 15 Mayıs 2007 2007 Yılı 1. Çeyrek Sunumu 15 Mayıs 2007 1. 1. Çeyrek Çeyrek Performansı Temel Temel Veriler Veriler Krediler portföyündeki (özellikle bireysel ve KOBİ segmentinde) devam eden artış, net faiz geliri ve

Detaylı

Bölümlerimizden Öğretim Üyesi Görevlendirmesi Yapılmadığından Açılmayacak Dersler Listesi

Bölümlerimizden Öğretim Üyesi Görevlendirmesi Yapılmadığından Açılmayacak Dersler Listesi Bölümlerimizden Öğretim Üyesi Görevlendirmesi Yapılmadığından Açılmayacak Dersler Listesi CEK 2007 MİLLİ GELİR VE GEL.DAĞILIMI CEK 2014 TEKNOLOJİ VE ÇEVRE POLİTİKALARI CEK 3006 ENDÜSTRİDE EĞİTİM YÖNETİMİ

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Turizm Coğrafyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS 345034200000533 345034200000503 Değer Temelli Endüstriyel, satış ve finans kavramları, pazarlama ve finans kavramları PAZARLAMA 3+0+3 6 arasındaki ilişkiler,

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

676 Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesine yıllık 68 milyon 554 bin TL ücret

676 Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesine yıllık 68 milyon 554 bin TL ücret Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Ücretleri yıllık brüt 1 milyon 36 bin TL ile 6 bin TL arasında değişiyor 676 Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesine yıllık 68 milyon 554 bin TL ücret Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

GRUP? Farklı gruplar. komite Amatör radyocular, akademisyenler

GRUP? Farklı gruplar. komite Amatör radyocular, akademisyenler GRUP SÜREÇLERİ ??? Bir insan topluluğu ne zaman bir grup haline gelir? Verilen görevleri bir dinleyici önünde mi yoksa yalnızken mi daha iyi yaparız? Gruplar bireylerden daha çok mu ya da daha iyi mi çalışır?

Detaylı

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ. Hoşgeldiniz.

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ. Hoşgeldiniz. ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ Hoşgeldiniz. 2 Özyeğin Üniversitesi (OzU) Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Kurucu : Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : İstanbul Altunizade Öğrenim Dili : İngilizce Neden

Detaylı

KADININ ÇALIŞMA HAYATINA GİRMESİ VE TOPLUMSAL ROL ÇATIŞMALARI NESRİN GÖKTAŞ

KADININ ÇALIŞMA HAYATINA GİRMESİ VE TOPLUMSAL ROL ÇATIŞMALARI NESRİN GÖKTAŞ KADININ ÇALIŞMA HAYATINA GİRMESİ VE TOPLUMSAL ROL ÇATIŞMALARI NESRİN GÖKTAŞ Toplumsal Rol ve Cinsiyet Kavramı Toplumsal cinsiyet (gender) kavramı, kadın ve erkek arasındaki farklılıklarının; Seks rolleri

Detaylı

Erasmus Programı. Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Faaliyeti NİHAİ RAPOR FORMU

Erasmus Programı. Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Faaliyeti NİHAİ RAPOR FORMU Erasmus Programı Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Faaliyeti NİHAİ RAPOR FORMU Yurtdışındaki öğrenim dönemini tamamlayarak kendi yükseköğretim kurumuna dönen öğrenciden alınan sözel rapor Deneyimleriniz

Detaylı

BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL

BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL (Bu bölüm büyük ölçüde Ziya Bursalıoğlu nun Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış kitabının Bir Örgüt Olarak Okul bölümünden alınmıştır). ÖRGÜT BOYUTLARI Örgütün dört boyutu (Bursalıoğlu,

Detaylı

2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ürün Güvenliği Semineri Ankara, Eylül 2014 Devran AYIK Daire Başkanı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü SUNUŞ PLANI Kavramsal

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER TANIM Ormancılık çalışmalarının çeşitli dallarında orman mühendisi, orman yüksek mühendisi (bölge şefi, işletme şefi)veya orman endüstri mühendisi ile orman muhafaza/ağaçlandırma memuru arasında görev

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın. Araçları ÜNİTE:2. Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın. Araçları ÜNİTE:2. Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın Araçları ÜNİTE:2 Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3 İstihdam, İşsizlik, Ücretler ve Çalışma Koşulları ÜNİTE:4 Gelir Dağılımı

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. İktisata Giriş I İKT 101 1 3 3 4

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. İktisata Giriş I İKT 101 1 3 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İktisata Giriş I İKT 101 1 3 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe/ İngilizce Lisans Yüz Yüze / Zorunlu

Detaylı

Özet: Asimetrik Bilgi ve Piyasa Yapısı

Özet: Asimetrik Bilgi ve Piyasa Yapısı Özet: Asimetrik Bilgi ve Piyasa Yapısı Pazarlık Oyunları Asimetrik Bilgi (gizli özellikler/nitelikler) Kalitesiz (Lemons) problemi Olumsuz Seçim Çözümler Pazarlık Oyunları : Giriş Bir araba üzerinde pazarlık

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2016

Dünya Nüfus Günü, 2016 Sayı: 21508 01 Temmuz 2016 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü, 2016 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte

Detaylı

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011 Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz 22 Kasım 2011 Durum Analizi Türk Philips Türk Philips Ticaret A.Ş., Hollanda menşeili Philips markasının ülkemizdeki yetkili kuruluşudur; 1930yılından

Detaylı

MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF

MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa No. ÖZET... i. SUMMARY... iü. İÇİNDEKİLER... v. TABLOLAR... xi. ŞEKİLLER... xiii GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER. Sayfa No. ÖZET... i. SUMMARY... iü. İÇİNDEKİLER... v. TABLOLAR... xi. ŞEKİLLER... xiii GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER Sayfa No ÖZET... i SUMMARY... iü İÇİNDEKİLER... v TABLOLAR... xi ŞEKİLLER... xiii GİRİŞ... 1 1. BÖLÜM : GENEL OLARAK PORTFÖY YÖNETİMİ...... 3 1.1. Tanım...... 3 1.2. Portföy Yönetim Süreci...

Detaylı

En büyük boşanma sebebi ilgisizlik

En büyük boşanma sebebi ilgisizlik On5yirmi5.com En büyük boşanma sebebi ilgisizlik Türkiye'de Aile Yapısı Araştırması nda Türkiye genelinde toplam 12 bin 56 hane ile anket çalışması yapıldı. Yayın Tarihi : 25 Nisan 2012 Çarşamba (oluşturma

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

Proses Örnekleme Yöntemleri

Proses Örnekleme Yöntemleri Proses Örnekleme Yöntemleri Sistemi temsil eden doğru örneğin alınması yanı sıra doğru örnekleme için aşağıdakilerin sağlanmış olması gerekir. 1. Numune alımı ve taşınmasının güvenli olması 2. Doğru şartlarda

Detaylı

İnsan ihtiyaçlarının karşılamak üzere bilgi, insan,

İnsan ihtiyaçlarının karşılamak üzere bilgi, insan, İŞLETME NEDİR? İnsan ihtiyaçlarının karşılamak üzere bilgi, insan, teknoloji, finansal kaynak ve benzerigüncel üretim faktörlerini en etkin ve verimli bir şekilde kullanarak öncelikle uzun dönemde kâr

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 CHP Avrupa Birlikleri İkinci Çalıştayı Kahramanmaraş Milletvekili, PM Üyesi ve Yurt dışı Örgütlenmeler Yürütme Kurulu Üyesi Durdu Özbolat Başkanlığında 22-24 Kasım tarihleri arasında Almanya nın Siegen

Detaylı

2015 yılı toplam cirosu 154.690.407,82 TL, net karımız ise 16.504.830,83 TL olmuştur.

2015 yılı toplam cirosu 154.690.407,82 TL, net karımız ise 16.504.830,83 TL olmuştur. Sayın Ortaklarımız, 2015 yılı çalışmalarımızın esasını yine ağırlıklı olarak üretim faaliyetleri oluşturmuştur. Yeni bazı ürün çeşitlerinin ilavesi ve mevcut imalat kalemlerinin daha da geliştirilmesi,

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi. www.hunitek.hacettepe.edu.tr. Prof. Dr. Emir Baki DENKBAŞ

Hacettepe Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi. www.hunitek.hacettepe.edu.tr. Prof. Dr. Emir Baki DENKBAŞ Hacettepe Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi www.hunitek.hacettepe.edu.tr Prof. Dr. Emir Baki DENKBAŞ Biz Kimiz? Farkımız nedir? Neler yaparız? Hedeflerimiz/Vizyonumuz? Kariyer

Detaylı

TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI

TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI DERS NOTU 06 TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI Bugünki dersin işleniş planı: I. İthalat... 1 II. İthalat Talep Eğrisi... 3 III. İhracat Arz Eğrisi... 4 IV. İthalat Tarifesinin Etkileri (Küçük Ülke Durumu)...

Detaylı

A) Gıda Bankacılığı Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

A) Gıda Bankacılığı Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1 A) Gıda Bankacılığı Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Gıda bankacılığı kapsamına giren bağışların dernek veya vakfa yapılmış olması gerekmektedir. İhtiyacı olanlara doğrudan veya başka

Detaylı

Tarımsal İşletmecilik ve Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi

Tarımsal İşletmecilik ve Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi Tarımsal İşletmecilik ve Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi Prof. Dr. İbrahim YILMAZ Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Antalya iyilmaz@akdeniz.edu.tr İÇERİK 1. Giriş (Konunun

Detaylı

Gelişmekte olan ülkeler sahip oldukları makro ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle krizlere karşı daha kırılgandır. Küreselleşme sonrası krizler

Gelişmekte olan ülkeler sahip oldukları makro ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle krizlere karşı daha kırılgandır. Küreselleşme sonrası krizler Gelişmekte olan ülkeler sahip oldukları makro ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle krizlere karşı daha kırılgandır. Küreselleşme sonrası krizler giderek sıklaşmıştır. Bir ülkede yaşanan kriz diğer ülkeleri

Detaylı

TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016

TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016 TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016 KOBİ Perspektifi Gelir Tarafını Etkileyecek Makroekonomik Göstergeler Maliyet Kalemlerini Etkileyecek Ekonomik ve Finansal Gelişmeler 2010 Ç1 2010 Ç2 2010 Ç3 2010

Detaylı

İş planı. Prof.Dr. Vedat CEYHAN OMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü vceyhan@omu.edu.tr

İş planı. Prof.Dr. Vedat CEYHAN OMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü vceyhan@omu.edu.tr İş planı Prof.Dr. Vedat CEYHAN OMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü vceyhan@omu.edu.tr İş planı nedir? Tam zamanında ve iyi bir iş gerçekleştirmek için yapılacak bütün faaliyetleri tanımlayarak hiçbir detayı atlamayan

Detaylı

SENDİKALAR VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU FEYZULLAH ALTAY

SENDİKALAR VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU FEYZULLAH ALTAY Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu (STİSK) 7 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 6356 sayılı yeni yasa (STİSK) 1983 yılından bu yana yürürlükte olan ve 12 Eylül askeri

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43 i Bu sayıda; TÜİK Eylül ayı enflasyon, TÜİK Ağustos ayı dış ticaret, TİM Eylül ayı ihracat, TCMB Eylül ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım,

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 PİRİNA

Detaylı

Avansas Pro ile her zaman kazanın

Avansas Pro ile her zaman kazanın Avansas Pro ile her zaman kazanın Değerli İş Ortağımız; Avansas Pro olarak ofis malzemeleri tedariği konusunda Türkiye ye yepyeni bir soluk getiriyoruz. Birlikte çalıştığımız farklı ölçekteki şirketlerin

Detaylı

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak, gerekli özel çevre koşullarının yaratılması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı

3. Aşağıda belirtilen takvime uygun olarak işlemlerin gerçekleştirilmesi, 30 Mart 2016 Sistemin açılması

3. Aşağıda belirtilen takvime uygun olarak işlemlerin gerçekleştirilmesi, 30 Mart 2016 Sistemin açılması EK-1 a. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince Kurum Standartları Sistemi Uygulama Öncesi Tamamlanması Gereken Çalışmalar 1. Kurum Standartları Sisteminin amacına uygun olarak işlemesini sağlamak üzere sistemin

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ TERMİNOLOJİ, FRANCHİSİNGİN TARİHİ GELİŞİMİ VE FONKSİYONLARI

İÇİNDEKİLER GİRİŞ TERMİNOLOJİ, FRANCHİSİNGİN TARİHİ GELİŞİMİ VE FONKSİYONLARI İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII KISALTMALAR XV BİBLİYOGRAFYA XIX KONUNUN TAKDİMİ 1 GİRİŞ TERMİNOLOJİ, FRANCHİSİNGİN TARİHİ GELİŞİMİ VE FONKSİYONLARI 1. TERMİNOLOJİ 3 2. FRANCHİSİNGİN TARİHİ GELİŞİMİ 4 A. Franchisingin

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Brezilya Federal Cumhuriyeti Nüfus : 206,082,000 Dil : Resmi dil Portekizce dir. İş dünyasında

Detaylı

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 1 2 1: Arazi Toplulaştırması. - 50.000 ha alanda toplulaştırma yapılması. 2: Halk Elinde Hayvan Islah Projesindeki hayvan sayısının artırılması - Projeye dahil olan manda sayısının 3.000 e çıkartılması.

Detaylı

1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1. Ekonomi Bilimi 12 1.2. Ekonomi ile İlgili Temel Kavramlar 12 1.2.1. İhtiyaç 12 1.2.2. Mal ve Hizmet 13 1.2.3. Tüketim

Detaylı

VERİMLİLİK STRATEJİLERİ: BAŞARILI ÖRNEKLER VE TÜRKİYE İÇİN ÖNERİLER

VERİMLİLİK STRATEJİLERİ: BAŞARILI ÖRNEKLER VE TÜRKİYE İÇİN ÖNERİLER VERİMLİLİK STRATEJİLERİ: BAŞARILI ÖRNEKLER VE TÜRKİYE İÇİN ÖNERİLER PROF.DR. ERGÜN YENER DÜNYA PRODÜKTİVİTE BİLİM AKADEMİSİ ÜYESİ-(E) MPM GENEL SEKRETERİ GİRİŞ ÜLKELER ARASINDAKİ PERFORMANS FARKLILIKLARI

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 40

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 40 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 40 i Bu sayıda; Ağustos Ayı Enflasyon Verileri değerlendirilmiştir. i 1 Ağustos enflasyonu beklentiyi aştı Ağustos ta enflasyon beklentilerin

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu IV Hibe Programı

Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu IV Hibe Programı Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Diyaloğu IV Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen Diyaloğu programları aracılığı ile Türkiye ve Avrupa Birliği sivil toplum

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4. Yrd. Doc. Dr.

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4. Yrd. Doc. Dr. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

Amaç; Her düzeydeki çalışanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayacak temel bilgileri vermek.

Amaç; Her düzeydeki çalışanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayacak temel bilgileri vermek. 1.TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Toplam kalite yönetiminin felsefesi ve temel ilkelerini tanıtmak. Yönetim ve yönetimin fonksiyonları Değişim Yönetim anlayışında değişim TKY'nin tanımı Kalite kavramı TKY'nin tarihçesi

Detaylı

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır?

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? KONUYA BAŞLARKEN Yaşadığınız çevredeki işletmeleri dikkate alarak hukuki bakımından sınıflandırmaya çalışınız. İşletmelerin genellikle ortaklık şeklinde

Detaylı

ŞUBAT AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016

ŞUBAT AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2015 (BİN DOLAR) TÜRKİYE OCAK MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM

Detaylı

ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU ANA YÖNETMELİĞİ

ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU ANA YÖNETMELİĞİ ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU ANA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Adıgüzel Meslek Yüksekokulunun yönetimi, işleyişi,

Detaylı

ETİK DAVRANMA NİYETİNİN PLANLI DAVRANIŞ TEORİSİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ GIDA MÜHENDİSLERİ ÖRNEĞİ

ETİK DAVRANMA NİYETİNİN PLANLI DAVRANIŞ TEORİSİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ GIDA MÜHENDİSLERİ ÖRNEĞİ ETİK DAVRANMA NİYETİNİN PLANLI DAVRANIŞ TEORİSİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ GIDA MÜHENDİSLERİ ÖRNEĞİ İrem UZUNSOY ÇAYCUMA MESLEK YÜKSEKOKULU GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ Ahmet Ferda ÇAKMAK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER

Detaylı

DERS:Tarımsal örgütlenme Konu:Pankobirlik Dersi veren: Arş.gör.Dr Osman Orkan ÖZER HAZIRLAYANLAR; Cansu AYHAN Ahmet ÖZTÜRK Eda ÖNCÜ 2013 Aralık

DERS:Tarımsal örgütlenme Konu:Pankobirlik Dersi veren: Arş.gör.Dr Osman Orkan ÖZER HAZIRLAYANLAR; Cansu AYHAN Ahmet ÖZTÜRK Eda ÖNCÜ 2013 Aralık DERS:Tarımsal örgütlenme Konu:Pankobirlik Dersi veren: Arş.gör.Dr Osman Orkan ÖZER HAZIRLAYANLAR; Cansu AYHAN Ahmet ÖZTÜRK Eda ÖNCÜ 2013 Aralık Pancar Kooperatifleri ve Pankobirlik'in Kuruluşu Pancar ekicileri;

Detaylı

Emek Piyasalarının Uluslararası Mukayesesi / Emek Piyasası Dersi Çalışma Soruları-1

Emek Piyasalarının Uluslararası Mukayesesi / Emek Piyasası Dersi Çalışma Soruları-1 Emek Piyasalarının Uluslararası Mukayesesi / Emek Piyasası Dersi Çalışma Soruları-1 1. Emek piyasasının tanımını yazınız. 2. Emeğin marjinal ürününün formulü nedir? 3. İşçi fazlasının formulü nedir? 4.

Detaylı

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 73 MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Kadir Çavdar 1, Hasan Güngör 2, Hüseyin Keşanlı 3 1 Uludağ Üniversitesi,

Detaylı

KÜRESEL PAZARLAMADA MARKA VE ÜRÜN KARARLARI

KÜRESEL PAZARLAMADA MARKA VE ÜRÜN KARARLARI IX. Bölüm KÜRESEL PAZARLAMADA MARKA VE ÜRÜN KARARLARI Doç. Dr. Olgun Kitapcı Akdeniz Üniversitesi Pazarlama Bölümü TEMEL ÜRÜN KAVRAMLARI 03.05.2016 2 1 Temel Ürün Kavramı Ürün insan istek veya ihtiyaçlarını

Detaylı

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir?

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir? PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ Ürün Güvenliği Nedir? Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari

Detaylı

DENİZLİ CAM SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Sayfa No: 1

DENİZLİ CAM SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Kısaca Şirketimiz Denizli Cam 9 Ekim 1973 tarihinde 215 gerçek kişi kurucu ortak tarafından Şirintaş A.Ş. adı altında Şirinköy/Denizli de kurulmuştur. 1981 yılında ilk üretimine başlayan

Detaylı

2011/2012 ESKİŞEHİR PİLOT BİNBAŞI ALİ TEKİN İLKÖĞRETİM OKULU

2011/2012 ESKİŞEHİR PİLOT BİNBAŞI ALİ TEKİN İLKÖĞRETİM OKULU 6a.1 KRİTER: ÖĞRENCİ İLE İLGİLİ MEMNUNİYET SONUÇLARI Hedef: Okulumuzun Hedefi AFİ: Amasya Fatih İlköğretim Okulu PBATİ: Okulumuzun Sonuçları MYHİ: Mersin Özel Yıldırımhan İlköğretim Okulu Yılın Kaliteli

Detaylı

RAPORUN DÖNEMİ : 01 OCAK 2014 31 ARALIK 2014 : J.P. MORGAN MENKUL DEĞERLER A.Ş. TİCARET SİCİL NUMARASI : 268619-216201

RAPORUN DÖNEMİ : 01 OCAK 2014 31 ARALIK 2014 : J.P. MORGAN MENKUL DEĞERLER A.Ş. TİCARET SİCİL NUMARASI : 268619-216201 RAPORUN DÖNEMİ : 01 OCAK 2014 31 ARALIK 2014 ORTAKLIĞIN ÜNVANI : J.P. MORGAN MENKUL DEĞERLER A.Ş. TİCARET SİCİL NUMARASI : 268619-216201 SERİ : XI NO: 29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU

Detaylı

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? Dale Carnegie Akademi Beyaz Kağıt Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp İNSANIN ÖNEMİ

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI 1. GİRİŞ 1982 yılında kurulan Kamu Yönetimi Bölümümüzün 2007 2010 yılları stratejik plan ve hedeflerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada;

Detaylı

Kümelenme Rehberi. Kümeler için Uluslararasılaşma Stratejisi Oluşturma ve Küme Tanıtımı. Ümit Evren 24 Ocak 2013, İstanbul

Kümelenme Rehberi. Kümeler için Uluslararasılaşma Stratejisi Oluşturma ve Küme Tanıtımı. Ümit Evren 24 Ocak 2013, İstanbul Kümelenme Rehberi Kümeler için Uluslararasılaşma Stratejisi Oluşturma ve Küme Tanıtımı Ümit Evren 24 Ocak 2013, İstanbul İçerik A. Kümeler ve Uluslararasılaşma Neden? B. Uluslararası Pazarlara Açılma Nasıl?

Detaylı

1.ÜNİTE: BİR KAHRAMAN DOĞUYOR 2.ÜNİTE: MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER 1 2

1.ÜNİTE: BİR KAHRAMAN DOĞUYOR 2.ÜNİTE: MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER 1 2 0 0 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ SÜRE.ÜNİTE: BİR KAHRAMAN DOĞUYOR Ay Hafta D.Saati KONULAR Batıya Erken Açılan Kent: Selanik Mustafa Kemal Okulda KAZANIMLAR. Atatürk

Detaylı

Türkiye'de çocuk bakım hizmetleri ve erken çocukluk eğitimi ve gelişimi programları

Türkiye'de çocuk bakım hizmetleri ve erken çocukluk eğitimi ve gelişimi programları Türkiye'de çocuk bakım hizmetleri ve erken çocukluk eğitimi ve gelişimi programları Yıldız KURUOGLU, Proje sorumlusu İstanbul İrtibat Bürosu Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) 16 Mart 2016, Fransa Sarayı 1

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ REFORMU ÖDEME

SAĞLIK SEKTÖRÜ REFORMU ÖDEME SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İşletme Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü SAĞLIK POLİTİKASI VE PLANLAMASI SAĞLIK SEKTÖRÜ REFORMU ÖDEME Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Bölüm Hedefi *Bu derste; sağlık hizmetlerinin reformu

Detaylı

Avrupa da Öğretmenler ve Okul Liderlerine İlişkin Temel Veriler

Avrupa da Öğretmenler ve Okul Liderlerine İlişkin Temel Veriler Eurydice nedir Eurydice Ağı Avrupa eğitim sistemleri ve politikalarıyla ilgili bilgi sağlar. AB nin Yaşamboyu Öğrenme programına katılan 36 ülkedeki 40 ulusal birimden oluşur ve Brüksel deki yayın ve verilerden

Detaylı

Karlılık Faktörü. Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet

Karlılık Faktörü. Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet Karlılık Faktörü Bulunduğunuz iş bugün kâr azalışı ile karşılaşıyor mu? Pazarınız yalnızca düşük fiyatla ilgilenen müşteriler tarafından mı kontrol ediliyor? Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet Eşitliğini

Detaylı

KOOPERATİFÇİLİK HASAN ERDOĞAN. ANTBİRLİK S.S. ANTALYA PAMUK ve NARENCİYE TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ

KOOPERATİFÇİLİK HASAN ERDOĞAN. ANTBİRLİK S.S. ANTALYA PAMUK ve NARENCİYE TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ KOOPERATİFÇİLİK HASAN ERDOĞAN ANTBİRLİK S.S. ANTALYA PAMUK ve NARENCİYE TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ 23-24 Mart 2016 Kahramanmaraş KOOPERATİFÇİLİK Kooperatifçilik Nedir? Dünya'da ve

Detaylı

Madde 2. KTÜ de not değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi (BDS ) ve mutlak değerlendirme sistemi (MDS ) kullanılmaktadır.

Madde 2. KTÜ de not değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi (BDS ) ve mutlak değerlendirme sistemi (MDS ) kullanılmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarında Başarı Notunun Değerlendirilmesine Dair Senato Tarafından Belirlenen Usul ve Esaslar Karadeniz Teknik Üniversitesi ön lisans ve lisans eğitim-öğretim,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE Devlet adamlarından biri Konfüçyüs e sordu; İnsanları nasıl

Detaylı

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları Hazırlayan: Mehmet M. Sarı Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları İÇİNDEKİLER Materyal ve Metod Giriş Geçmişten Günümüze Türkiye deki Hayvan Varlığı Türkiye de Hayvancılığın

Detaylı

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları Sağlık Kurumları (HAS 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Kurumları HAS 501 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Kararlı mücadelemizle, üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırttık. Darbeci zihniyet ürünü kesintisiz eğitim dayatmasının kaldırılmasını sağladık.

Kararlı mücadelemizle, üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırttık. Darbeci zihniyet ürünü kesintisiz eğitim dayatmasının kaldırılmasını sağladık. 1 Yıllarca verdiğimiz mücadele, yaptığımız eylem ve kampanyalar sonucu Katsayı Sorunu Çözdük. Kararlı mücadelemizle, üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırttık. Askerin yerinin kışla olduğu söylemimizle,

Detaylı

NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED

NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED ASTIM EPİDEMİYOLOJİ Astımın dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmektedir. Bu rakam ülkemiz için yaklaşık 3.5

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ TANIM Plastik kalıplama makinelerine kalıpları bağlayan, plastik malzemelerin özelliliklerine göre makinelerin ayarını yapan, bu makinelerle plastik ürün elde eden, plastik kalıplama makineleri ve üzerindeki

Detaylı

CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI

CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI KULLANMA KLAVUZU CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI 1. KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR VE GÜVENLİK UYARILARI - Koruyucu ekipmanlarınızı tedarik ediniz. - Çalışma

Detaylı

ÜÇÜNCÜ TARAF DAVRANIŞ KURALLARI TÜZÜĞÜ

ÜÇÜNCÜ TARAF DAVRANIŞ KURALLARI TÜZÜĞÜ ÜÇÜNCÜ TARAF DAVRANIŞ KURALLARI TÜZÜĞÜ COLGATE-PALMOLIVE ŞİRKETİ ÜÇÜNCÜ TARAF DAVRANIŞ KURALLARI TÜZÜĞÜ Colgate-Palmolive Şirketi ve iştirakleri ve bağlı şirketleri dünya genelinde Colgate'in bir Şirket

Detaylı

Horton'nun (2001) belirttiği üzere web tabanlı öğretim ortamlarında genel olarak kullanılan ders yapıları aşağıdaki gibidir:

Horton'nun (2001) belirttiği üzere web tabanlı öğretim ortamlarında genel olarak kullanılan ders yapıları aşağıdaki gibidir: Genel Ders Yapılarından Birinin Seçilmesi Bir dersin ana temelini dersin amaçları belirler. Bu amaçlar doğrultusunda dersi küçük parçalara ayırarak sunarsınız. Her parça öğrenme tecrübeleri, etkinlikleri,

Detaylı

Finansman kararları (3) Ders 17 Finansal Yönetim 15.414

Finansman kararları (3) Ders 17 Finansal Yönetim 15.414 Finansman kararları (3) Ders 17 Finansal Yönetim 15.414 Bugün Finansman kararları Borçlar, vergi ve vergi sonrası AOSM Finansal sıkıntı Okuma Brealey ve Myers, Bölüm 18, 19.1-19.4 Finansman kararları M&M

Detaylı

Doç. Dr. Özlem İpekgil Doğan

Doç. Dr. Özlem İpekgil Doğan Kalite eçemberleri e Yrd. Doç. Dr. MertTopoyan Kalite Çemberi Nedir? Mal ya da hizmet üretimini bizzat gerçekleştiren ş kişilerin ş kalite ve diğer ğ işletme ş sorunlarına çözüm getirmek üzere gönüllü

Detaylı

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir.

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir. TANIM Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Otomotiv mühendisinin görevleri makine mühendisinin

Detaylı

Hizmet Yönünden Yerinden Yönetim Kuruluşları. Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Hizmet Yönünden Yerinden Yönetim Kuruluşları. Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Hizmet Yönünden Yerinden Yönetim Kuruluşları Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Merkezi yönetimin hizmet yükünün artması bazı kamu hizmetlerinin verimli, etkin ve tarafsız yürütülmesi ihtiyacını doğurmuştur. Merkezi

Detaylı

Türkiye: Gelecek Nesiller İçin Fırsatların Çoğaltılması. Erken Çocukluk Gelişimi Konferansı 12-13 Ekim 2010

Türkiye: Gelecek Nesiller İçin Fırsatların Çoğaltılması. Erken Çocukluk Gelişimi Konferansı 12-13 Ekim 2010 Türkiye: Gelecek Nesiller İçin Fırsatların Çoğaltılması Erken Çocukluk Gelişimi Konferansı 12-13 Ekim 2010 Giriş 1. Motivasyon 2. Fırsat Eşitsizliği Yaşam sonuçları Günümüzde çocuk gelişimi sonuçları 3.

Detaylı

TARIMSAL ÖRGÜTLENME BÖLÜM 1. TARIMDA ÖRGÜTLENME VE ÖRÜTLENME ÇEŞİTLERİ BÖLÜM 2. KOOPERATİFLER I.

TARIMSAL ÖRGÜTLENME BÖLÜM 1. TARIMDA ÖRGÜTLENME VE ÖRÜTLENME ÇEŞİTLERİ BÖLÜM 2. KOOPERATİFLER I. TARIMSAL ÖRGÜTLENME BÖLÜM 1. TARIMDA ÖRGÜTLENME VE ÖRÜTLENME ÇEŞİTLERİ BÖLÜM 2. KOOPERATİFLER I. Kooperatifçilik Hakkında Genel Bilgiler A. Kooperatifin anlam ve kapsamı B. Toplu halde yaşam ve kooperasyon

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-2-38 (Muafiyet) Karar Sayısı : 15-37/573-195 Karar Tarihi : 06.10.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

İLERİ DÜZEY SİGORTACILIK EĞİTİM PROGRAMI MUHASEBE-FİNANS BRANŞI 5.Dönem

İLERİ DÜZEY SİGORTACILIK EĞİTİM PROGRAMI MUHASEBE-FİNANS BRANŞI 5.Dönem İLERİ DÜZEY SİGORTACILIK EĞİTİM PROGRAMI MUHASEBE-FİNANS BRANŞI 5.Dönem İleri Düzey Sigortacılık Eğitim Programı-Muhasebe/Finans Programın Amacı İleri Düzey Eğitim Programı, Temel Sigortacılık Eğitim Programı

Detaylı