T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ"

Transkript

1 1.YARIYIL T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS ZTD 101 Türk Dili I Temel dil bilgisi kuralları, Kelime çeşitleri, Zamanlar ve anlatım içinde zaman uygunluğu. Dünya dil grupları. Türkçe nin dünya dil grupları arasındaki yeri. Sözlü ve yazılı anlatım şekilleri. İmla, noktalama ve yazım kuralları. Doğru cümle kurma, cümle çözümlemesi. in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS ZAI 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I İnkılap, İhtilal, Reform Kavramları, 19.yy. Sonunda Osmanlı Devleti nin Durumu, 1.Dünya Savaşı ve Mondros Mütarekesi, İşgaller ve Tepkiler, Mustafa Kemal in Samsun a Çıkışı, Kongreler ve Teşkilatlanma, Misak-ı Milli ve Türkiye Büyük Millet Meclisi nin Açılışı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ne karşı Ayaklanmalar, Milli Cepheler, Mudanya ve Lozan in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS ZYD 101 Yabancı Dil I Yabancı dilde yazı veya söz ile anlatılmak isteneni doğru olarak anlayabilme, Amaca uygun yazım tekniğini kullanarak anlaşılır şekilde yazabilme, Anlatılmak isteneni anlaşılır bir şekilde sözle ifade edebilme. in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS BVS 101 Genel Bankacılık Bankacılık nedir? Dünyada ve Türkiye de bankacılık tarihi, banka türleri, bankaların kuruluşları ve sınıflandırılması, bankalarda fon kullanımı, bankalardaki devir, tasfiye ve birleşmeler, T.C. Merkez Bankasının bankacılıktaki yeri, bankacılıkla ilgili diğer kurumlar. Bankaların ekonomideki yerinin önemi, Bankacılıkta temel kavramlar ve prensipler; Banka türleri, organizasyon yapıları ve işlevleri, bankacılıkta kullanılan kavramların tanıtımı, Dünyada ve ülkemizde yaşanan Bankacılık krizleri, nedenleri sonuçları ve yapılan düzenlemeler. Banka birleşmeleri, bankacılıktaki güncel gelişmeler

2 in Kodu BVS 103 in Adı Sigortacılığa Giriş Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS Sigorta dili, temel sigortacılık bilgileri, büyük sayılar kanunu, sigortanın temel prensipleri, dünyada ve Türkiye de sigortanın tarihsel gelişimi ve bunu etkileyen etmenler, riziko, Sigorta Pirimi, sigorta sözleşmesi ve tarafları, sözleşmenin aşamaları, değerleme problemleri, sigortanın bölümlere ayrılması, sigorta hizmetinin fiyatlandırılması örneklemelerle ve güncel hale getirilerek öğretilir. in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS MAT 100 Matematik Kümeler, Sayı Sistemleri, Üslü ve Köklü İfadeler, Özdeşlikler, I. ve II. Derece Denklemler; Oran ve Orantı Tanımları, Çeşitleri, Orantı Yardımıyla Problem Çözme; Yüzde ve Faiz Oranları: Yüzde ve Faiz Hesapları; Fonksiyonlar: Bağıntı ve Fonksiyon Kavramları, Fonksiyonlarla İşlemler, Doğrusal ve II. Dereceden Fonksiyonlar ve Grafikleri, Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar ve Grafikleri. Limit ve Süreklilik, Türev kavramı, Türev Uygulamaları, Belirsiz İntegral, Belirli İntegral, Doğrusal Denklem Sistemleri, Matrisler, Determinantlar konularını işler. in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS BVS 105 Mikro Ekonomi Ekonomi biliminin konusu ve kapsamı, kıtlık kavramı, temel ekonomik sorunlar, talep ve arzın genel esasları, rekabetçi piyasalarda fiyat oluşumu, tüketici dengesi ve firma dengesi ile ilgili bilgiler anlatılmaktadır. Piyasa türleri, piyasa aksaklıkları, tekelci piyasa tam rekabet piyasası ayrımı hakkında bilgiler verilmektedir. in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS MVU 101 Muhasebe I ,5 3 Muhasebe kavramı ve amacı verilerek, genel muhasebe bilgileri, yasal mevzuat ve muhasebe süreci, tek düzen hesap planı doğrultusunda, aktif ve pasif hesapların ayrıntılı olarak incelenmesi, defter tutma, yılsonu hesaplarının kapatılması, bilanço ve gelir tablolarının çıkarılması ile ilgili bilgiler öğrencilere, örnek uygulamalar ile öğretilir.

3 in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS HUK 100 Temel Hukuk Hukukun Temel Kavramları, Hukuk Sistemi, Kamu Hukuku, Hakkın Tanımı Ve Türleri, Hakkın Kazanılması, Kaybedilmesi, Kullanılması Ve Korunması, Kişilik Kavramı, Türleri, Kazanılması Ve Kaybedilmesi, Kişiliğe Bağlı Hak Ve Ehliyetler,Aile Hukuku Ve Hükümleri,Borç Kavramı, Borcu Doğuran Sebepler, Borcun İfası, Sona Ermesi, Temsil, Eşya Kavramı, Mülkiyet Devir Ve Rehin İşlemleri, İcra ve İflas İşlemleri ALAN İÇİ SEÇMELİ DERS in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS ILT 100 İletişim İlk çağlarda iletişimin ortaya çıkışı ve gelişimi, Sosyal gelişmelere paralel olarak iletişimin gelişmesi ve çeşitlenmesi, Güç ve iktidar için iletişimin kullanılması, İletişim nedir? İnsanlar niçin iletişim kurar: (Haberleşmek, Paylaşmak, Bilgilenmek, var olmak, Eğlenmek - Mutlu olmak.), Doğrusal İletişim Modeli (İletişimin faktörleri): (Kaynak, İleti, Hedef.) öğretilir. in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS BVS 107 Genel İşletme İşletmenin Tanımı, İşletmenin Kuruluş Amaçları, Kuruluş Şekilleri, İşletmenin Sınıflandırılması, Türleri ve Kapasitesi, İşletmeler Arası İşbirliği Şekilleri, İşletmecilikte Geçerli Olan İlkeler. Yönetimin Tanımı, Yönetimin İşlevleri, Yönetim ve Yönetici Özellikleri, Pazarlama, Üretim, Üretim Planlaması, Finansman, İnsan Kaynakları, Ar-Ge. in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS BVS 109 Elektronik Ticaret Elektronik ticaretin tanımı ve kapsamı elektronik ticaretin gelişimi(internetin tanımı, internet, extranet tanımları),elektronik ticaretin kategorileri, Elektronik ticaretin araçları, Küreselleşen pazarda elektronik ticaretin ekonomik boyutu, elektronik ticaret ve pazarlama ilişkisi (elektronik ortamda pazarlamanın tanımı, özellikleri) Elektronik ortamda pazarlamanın zayıf ve güçlü yanları, Elektronik ortamda (internet üzerinde) pazarlama süreci (pazarlama ortamının-web sitesi-hazırlanması-pazarlama karmasının oluşturulması, tutundurma kararları, fiyat kararları, dağılım kararları, satış süreci, internet üzerinden alışveriş-online shopping)

4 2.YARIYIL in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS ZTD 102 Türk Dili II Özel ve resmi ilanlar. İş ve işçi arama ilanları ile bunların anlaşılması, hazırlanması. Bir genelgenin, bir resmi yazının, düşünce yazısının anlaşılması, özetlenmesi, kaleme alınmasıdır. Bir iş yerinin tanıtılması. Bir düşünce veya görüşü ileri sürme, Bilgi derlemek. Bu bilgilerle konuşma yapmak. Özgeçmiş hazırlama iş başvuruları yapmayı öğrenme. in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS ZAI 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Siyasal, Toplumsal, Hukuk, Ekonomi ve Eğitim Alanlarında Yapılan İnkılaplar, Türkiye Cumhuriyetine Karşı Ayaklanmalar, Atatürk Dönemi nin İç ve Dış Siyaseti, Atatürk ün Ölümü, Türkiye ve Dünyadaki Yankıları, Atatürk İlkeleri, 2.Dünya Savaşı ve Türkiye, Çok Partili Sisteme Geçiş, 1960 ve 1982 Anayasalar in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS ZYD 102 Yabancı Dili II Yabancı dilde yazı veya söz ile anlatılmak isteneni doğru olarak anlayabilme, Amaca uygun yazım tekniğini kullanarak anlaşılır şekilde yazabilme, Anlatılmak isteneni anlaşılır bir şekilde sözle ifade edebilme. in Kodu in Adı BVS 102 Banka İşletmeciliği Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS Banka ve Bankacılığın tanımlanması, Temel Kavramlar, Bankacılığın Doğuşu ve Gelişimi, Bankacılık Sistemi ve Ekonomideki Yeri, Bankaların Özellikleri ve Fonksiyonları, Banka Ürün ve Hizmetleri, Kredi ve Kredilendirme Süreci, Mevduat ve Hesap İşlemleri öğretilir.

5 in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS BVS 104 Makro Ekonomi Gayrisafi milli hasıla, milli gelir, istihdam ve bölüşüm teoremi, işsizlik, tüketim yatırım tasarruf dengesi, kamu kesimi genel dengesi,,ekonomi politikaları; para ve maliye politikaları, para ve para teorisine giriş, dış ticaret hadleri, döviz piyasası, devalüasyon, büyüme in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS BVS 106 Banka ve Sigorta Hukuku Bankalar hukukunun kapsamı, amacı, kuruluşu ve organizasyonu, mevduata ilişkin hükümler, kredilere ilişkin hükümler; bankacılıkta yasal ve zorunluluklar; yasal düzenlemeler ve 5411 sayılı bankalar kanunu ile karşılaştırılması, bankalar kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin tüm kanunlar. Bir ticari işletme olarak sigorta şirketleri, Türk sigorta hukukunun kaynakları, sigorta sözleşmesi ve özellikleri, tarafların borç ve yükümlülükleri, sigorta sözleşmesinin devri, zaman aşımı ve sözleşmenin sona ermesi, sigorta şirketlerinin denetimi konusundaki hukuki mevzuat, teorik ve örnekleme yoluyla, güncelleştirilerek öğretilir. in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS BVS 108 Ticari Matematik Basit yüzde ve binde hesabı yapabilme, hesap makinesi ile pratik işlem yapabilme,alış fiyatı, maliyet fiyatı, satış fiyatı, net satış fiyatı, brüt satış fiyatı, net kâr, brüt kâr gibi kavramları açıklayarak maliyetten kâr ya da zarar, satıştan kâr ya da zarar gibi hesapları yapabilme, karın zarardaki dengi ile zararın kardaki dengini bulabilme. Orantının özelliklerini bilerek, ortaklık işlerinde oranlı bölmeyi kullanarak problem çözebilme. Karışım, ortalama fiyat, bileşim ve alaşım terimlerini kavrayabilme, karışım, ortalama fiyat, bileşim ve alaşımla ilgili problemlerini çözebilme. Basit ve bileşik faiz hesaplarını yapabilme, ıskonto kavramı, dış ıskonto hesabı, iç ıskonto hesabı, iç ve dış ıskonto arasındaki farkların bulunması. Oran hesabı yapabilme, senet ve kapitallerin değiştirilmesi ve taksitle alışveriş problemlerini çözmek.

6 in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS BVS 112 İstatistik Temel kavramlar, verilerin toplanması, düzenlenmesi ve sunulması (basit seri, frekanslı seri, sınıflı seri, birimli frekanslar, grafikler), Merkezi eğilim ve dağılım ölçüleri (aritmetik ortalama, tartılı ortalama, kareli ortalama, geometrik ortalama, harmonik ortalama, mod, medyan, kartiller, açıklık, standart sapma) konuları öğretilir. 2.YARIYIL ALAN İÇİ SEÇMELİ DERS in Kodu in Adı BVS 110 Sigorta İşletmeciliği Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS İşletme ile ilgili temel kavramlar, işletmenin çevresi ile ilişkileri ve sorumlulukları, işletmelerin temel fonksiyonları ve temel ilkeleri, sigorta işletmelerinin kuruluş şekilleri, yönetim ve organizasyonu, sigorta işletmelerindeki servis organizasyonu ve işlevleri, sigorta işletmelerinin finansal yapısı, insan kaynakları yönetimi, sigorta ve reasürans aracılığı yapan işletmelerin kuruluş ve çalışma esasları, güncel örneklerle öğretilir. in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS BTP 100 Bilgi ve İletişim Teknolojisi ,5 3 İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar,Web Tabanlı, Öğrenme,Kişisel Web Sitesi Hazırlama,Elektronik Ticaret,Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş, İnternet Ve Kariyer, İş Görüşmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller Ve Fonksiyonlar, Grafikler, Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam Kredi AKTS BVS 114 Vergi Hukuku Vergi hukukunun hukuk sistemi içindeki yeri, Vergi hukukunun kaynakları, Vergiye ilişkin temel kavramlar, Vergilendirme süreci, Vergi borcunu sona erdiren nedenler, Vergi hukukunda amortisman hesaplamaları, Vergi suç ve cezaları, Vergi yargısı.

7 BANKACILIK SİSTEMİ VE MEVZUATI BVS Türk Bankacılık Sistemi ve Mevzuatının Öğrenilmesi ve Mevzuattaki değişmelerin sektöre etkileri BİREYSEL EMEKLİLİK HAYAT VE SAĞLIK SİGORTALARI BVS Hayat sigortasının doğuşu ve gelişmesi, temel kavramlar, ölüm tabloları, primin unsurları, genel şartları incelenmesi, ürün çeşitlerinin incelenmesi, uygulamada karşılaşılan sorunlar, sigorta teklifinin alınması ve poliçe tanzimi teorik ve uygulamalı olarak öğretilir. Sağlık (hastalık) sigortasının ülkemizdeki yeri ve önemi, temel kavramlar ve tanımlar, yaş ve meslek guruplarına göre risk değerlemesi, ürün çeşitlerinin incelenmesi, teklifname alma, fiyatlandırma ve prim hesabı, teorik ve uygulamalı olarak öğretilir. Ayrıca bireysel emekliliğin tanımı, Sosyal Güvenlik Sistemini tamamlayıcı bir sistem olarak bireysel emeklilik gereksinme nedenleri, tarihçesi, işleyişi bireysel emeklilik sözleşmesi, bireysel emekliliğe katılma emeklilik sözleşmesi bireysel emeklilik sisteminin yatırım aracı özel emeklilik fonları, tanıma işleyiş sermaye piyasası yatırım araçları arasındaki yeri, Sosyal Güvenlik Sistemi ve bireysel emeklilik arasında farklar, sigorta- emeklilik birikimi- vergi planlaması öğretilir. DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ BVS Dış ticarete genel bakış, geçmişten bugüne dış ticaretin gelişimi, dış ticaret rejimleri, dış ticarete gereksinim duyulmasının nedenleri, Tacir sıfatının kazanılması, uluslararası satış sözleşmeleri, teslim şekilleri, ödeme şekillerinde bankaların yeri. HAYAT DIŞI SİGORTALAR I BVS Hayat dışı sigorta branşlarının genel şartları, Yangın sigortalarında riziko, teminat dışı kalan haller, ek teminatlar, yangın sigortası çeşitleri, Kaza sigortalarında riziko, teminat dışı kalan riskler, Motorlu kara taşıt araçları mali sorumluluk sigortası, İhtiyari mali sorumluluk sigortası, Oto dışı kaza sigorta çeşitleri, hırsızlık, ferdi kaza, cam kırılması, bagaj, işveren mali sorumluluk konularını işler. SERMAYE PİYASALARI VE FİNANSAL KURUMLAR BVS Yatırım süreci ve finansal piyasalar, Sermaye Piyasası Kanunu, Sermaye piyasası araçları, beklenen getiri ve risk kavramları, paranın zaman değeri, hisse senedi değerleme modelleri, tahvil değerleme modelleri, sermaye piyasasında denge modelleri, modern portföy kuramı, portföy performansının ölçülmesi konuları işlenecektir.

8 SİGORTA MUHASEBESİ BVS Sigorta üretim ve iptaller ile ilgili günlük kayıtlar (şirket ve acente açısından), aylık icmallerin çıkarılması ve aylık hesap kapatma, sigorta işlemlerinde kullanılan hesap planı vb. konuları işlenir. Hasar muhasebesi, reasürans muhasebesi, teknik kar- zarar tablosu ve verimlilik tablosunun çıkarılması, yıl sonu hesaplarının kapatılması, bilançonun düzenlenmesi, teorik ve örnek olaylarla uygulama yaptırılarak öğretilir. Banka Muhasebesi; Dönen varlıklar; Krediler; Bağlı Değerler; Mevduat; Özkaynaklar; Faiz Gelirleri ve Giderleri; Faiz Dışı Gelirler ve Giderler; Nazım Hesaplar; Kambiyo Muhasebesi; Yılsonu İşlemleri; Günlük-haftalık Pozisyon; Aylık mizan; Bilanço ve Gelir Tablosu; Banka Finansal Tablolarının Analizi gibi konular işlenir. BANKA İŞLEMLERİ BVS Bankacılık sisteminin genel işlevleri, bankaların kaynakları ve kaynak kullanımı, bankacılık hizmetleri, saklama ve depo hizmetleri, ödeme ve tahsilat hizmetleri, havale ve aktarım hizmetleri, garanti ve güvence hizmetleri öğretilir, öğrenciler sunumlar hazırlar. BORÇLAR HUKUKU BVS Borçlar hukuku, borç ilişkilerini düzenler. Kişinin hukukça olan bütün ilişkileri ile alacak ve borç ilişkilerini, borçların doğumu, sonuçları, sözleşmeleri kurulması ve gelişmeleri, borçların çeşitlerini, haksız fiilleri, borçların ödenmesi gibi konuları öğretilir. FİNANSAL YÖNETİM BVS İşletme finansına giriş, finansman fonksiyonu, tarihsel gelişim, amaçlar, kararlar üzerinde etkisi, finansman yöneticisinin özellikleri, finansal yönetimin diğer disiplinler ile ilişkisi, işletmelerde finansman fonksiyonunun örgütlenmesi; Finansal analiz, rasyolar, karşılaştırmalı tablolar, dikey yüzdeler yöntemi, fon kaynak ve kullanım tablosu, enflasyonun finansal analize etkisi; Finansal planlama, yöntemler ve türleri; Finansal denetim; finansman kaynakları, kısa-orta-uzun vadeli fon kaynakları, özel finans kurumları, oto finansman; Fon kaynaklarının maliyeti ve optimal sermaye yapısı; Kar payı dağıtım politikası ve şekilleri öğretilir.

9 KREDİ YÖNETİMİ BVS Kredi işlemlerindeki temel bilgiler, kredi politikasının belirlenmesi, kredi kullandırma ilkeleri, sınıflandırılması, kredilendirme süreci, nakdi ve gayri nakdi krediler, dış krediler, bireysel krediler. MESLEKİ YABANCI DİL I BVS Dil Bilgisi, Sınıfta kullanılan İngilizce, Kelime Bilgisi, Günlük İngilizce, Okuma, Dinleme ve Yazma Alıştırmaları REASÜRANS BVS Reasürans temel kavramları, reasüransın temel gerekliliği, reasürans yöntemleri, komisyonlar, reasürans programının hazırlanması, konservasyon tespiti konuları, teorik ve örnek olaylarla uygulama yaptırılarak öğretilir. ULUSLARARASI İKTİSAT BVS uluslararası iktisat teorisi ve politikası 4. YARIYIL BANKA MUHASEBESİ BVS Banka ve diğer finansal kurumların muhasebesi, döner varlıklar, krediler, bağlı değerler, mevduat, öz kaynaklar, faiz gelirleri, faiz giderleri, faiz dışı gelirler, faiz dışı giderler, nazım hesaplar, kambiyo muhasebesi, yılsonu işlemleri, tek düzen raporlama, günlük-haftalık vaziyetler ve aylık mizan, bilanço ve gelir gider tablosu, risk tabloları (kredi riski, sermaye yeterliliği riski, likidite riski, döviz kuru riski ve faiz oranı riski.

10 BİREYSEL BANKACILIK VE MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ BVS Müşteri ilişkileri yönetimi kavramı ve tanımı, bileşenleri, özellikleri, ilkeleri, planı, türleri nelerdir. Bankaları bireysel bankacılığa yönelten nedenler, bireysel bankacılık uygulamaları (EFT, kredi kartları, tüketici kredileri vd.), Bireysel bankacılık uygulamalarının ekonomi, bankalar, tüketiciler, aracı işletmeler arasında değerlendirilmesi, pazarlama çabaları, dünyada ve Türkiye deki örnek uygulamaları. E-ticaret uygulamalarında bankacılık işlemleri. Bankalar arası Kart Merkezi nin işlevi. HASAR İŞLEMLERİ BVS Yangın, kaza, ulaştırma, mühendislik, tarım, hayat, sağlık, hasar sgiortaları ve ilgili sigorta sektörü, hasarın boyutunun değerlendirilmesi ve ekspertiz değerleme yöntemleri ihtiyaç duyulan sigorta ve gerekli belgeler, her branş için hasar tespit yöntemleri, enkaz, eksper arbitrajı belirlenmesi, uygulamada öğretilen dosya biçimlerindeki teorik ve örnek zarar incelemelerinde ortaya çıkan her türlü zararlar için politika durumu belirlenmesi. HAYAT DIŞI SİGORTALAR II BVS Şahıs mali sorumluluk, ürün sorumluluk sigortaları / Mühendislik sigortaları kapsamında, inşaat sigortaları, montaj sigortaları, makine kırılması sigortası, elektronik cihaz sigortası / Tarım sigortaları kapsamında hayvan sigortaları, ürün sigortaları Nakliyat sigortaları vs. konularını işler. MESLEK ETİĞİ BVS Genel olarak etik kavramı, Yöneticilik mesleğinde etik, Yöneticilik Mesleğinde Etiğe Duyulan Gereksinim, Meslek Mensubunda Bulunması Gereken Özellikler RİSK YÖNETİMİ BVS Risk kavramı, önemi, çeşitleri ve hesaplanışı; faiz oranları ile risk ilişkisi; iç denetim ve risk yönetimi, türev ürünler; işletme içi risk yönetim teknikleri; uluslararası işlemlerde ortaya çıkan riskler ve korunma yöntemleri; mali yeterlilik açısından risk yönetimi; Basel ve Solvency düzenlemeleri; içsel risk derecelendirme metotları kullanılarak risk ölçümü; risk yönetiminde yeni yaklaşımlar; Türk Bankacılık Sisteminde risk yönetim sistemlerine ilişkin gelişmeler; risk yönetimi ve sigortacılık.

11 SORUMLULUK SİGORTALARI BVS Mesleki sorumluluk sigortaları, üçüncü şahıs sorumluluk sigortaları, ürün sorumluluk sigortaları, işveren sorumluluk sigortaları, taşıyıcının sorumluluğu sigortaları ve diğer serbest sorumluluk sigortalarının genel ve özel şartları incelenir, Teklif çalışması, fiyatlandırılması ve prim hesabı, teorik ve uygulamalı olarak öğretilir. AKTİF PASİF YÖNETİMİ BVS Aktif pasif yönetiminin tanımı, fiyatlama, bilanço ve gelir tablosu analizi, bankalarda karlılık, Bankalarda karlılık oranı ölçümüne alternatif yöntemler, faiz riski, likidite riski, kredi riski, operasyon riski, taahhütleri karşılayamama riski. İSTATİSTİKİ ANALİZ BVS İndeksler, olasılık teorisi ve dağılımları, istatistiksel tahmin teorisi, istatistiksel karar teorisi, Kihi kare analizi, zaman serileri, regresyon ve korelasyon analizi İstatistik paket programları ile işlem yapma öğretilir. İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU BVS İş sözleşmesi düzenlemek, İş sözleşmesinden doğan borçları yerine getirmek, İş ilişkisini sonlandırmak, Sendikayla ilgili işlemleri yürütmek,4/1-a belgeleri düzenlemek,4/1-b belgeleri düzenlemek,4/1-c belgeleri düzenlemek MESLEKİ YABANCI DİL II BVS Mesleki terimler, finansal piyasalar ve bankacılık ile sigortacılıkta yaygın kullanılan terimlerin öğreilmesi, iş hayatında yazışma tekniklerinin eğitimi söz konusudur. PARA TEORİSİ VE POLİTİKASI BVS Para nedir?, Temel Makro Ekonomi Prensiplerinin Gözden Geçirilmesi, Paranın Ekonomiye Çeşitli Aktarım Mekanizması Yaklaşımları, Para Talebi ve Para Arzı, Para Teorisinin Mikro Ekonomik Temelleri ve Para Teorisiyle Değer Teorisinin Bileşmesi Sorunu, Para Teorisi ve Klasik makro Ekonomik Sistemde Para, Para Teorisi ve Keynesgil Makro Ekonomik Sistemde Para, Faiz Teorisine Toplu Bakış, Enflasyon Teorisinde Gelişmeler, Para Düzen Değişikliği ve Uluslar arası Para Teorisine Giriş konuları öğretilir.

12 SİGORTA İŞLEMLERİ BVS Bu derste öğrencilere; Kaza sigortaları, Yangın sigortaları, zorunlu deprem sigortası ve hasar, Nakliyat sigortaları; Mühendislik sigortaları, Sigorta türlerine göre poliçe uygulamaları v.b. konular gösterilmektedir. Sigorta işletmelerinin kullandıkları, sigorta işlemlerinin takibiyle ilgili programlar; poliçe düzenleme ve takibi, tahsilat, acente cari hesap ve muhasebe işlemleri ve ayrıca sigorta aracılarının kullandıkları paket programlar bilgisayar laboratuarında öğrencilere uygulamalı olarak öğretilir. TİCARET HUKUKU BVS Ticaret hukuk sistemini sınıflandırmak, Ticari İş ve hükümleri yorumlamak, Ticari ve Mali Yargı Sisteminin yapı ve işleyişini izlemek, Ticaret Sicili işlemlerini izlemek,tacir Sıfatı, tacire ilişkin hüküm ve sonuçları izlemek,tacir Yardımcılarının görevlerini belirlemek,ticaret Unvanı, işletme adı, marka ve patent işlemleri yapmak,defter türlerini tanımak,rekabet ve haksız rekabet hükümleri ile sonuçlarını belirlemek,ticaret Şirketlerini sınıflandırmak,ticaret şirketlerinin Pay senetleri ve menkul kıymetlerle ilgili işlemler yapmak,ticaret Şirketlerinin iflas ve rehin işlemlerini yapmak,kıymetli Evrak, sorumluluklar, ihraç ve devir işlemleri yapmak,kambiyo senetleriyle ilgili işlemler yapmak TÜRKİYE EKONOMİSİ BVS Türkiye ekonomisinin kaynakları; doğal kaynaklar, beşeri kaynaklar, sermaye kaynakları. Türkiye de uygulanan ekonomi politikaları ve ekonomideki genel gelişmeler; dönemlere göre uygulanan ekonomi politikaları ve Türkiye ekonomisindeki parasal ve dış ticaret gelişmeleri. Türkiye de ekonomik sektörlerin yapısı ve işleyişi; tarım sektörü, madencilik sektörü, enerji sektörü, imalat sanayi sektörü vb. ULUSLARARASI BANKA BVS Uluslar arası Bankacılığın dünyada ve Türkiye de yeri, önemi ve 2000 yıllar sonrasındaki gelişmeler.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ. ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ. ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2 TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ I.YARIYIL in Kodu in Adı Teorik Uygulama Top. AKTS Kredi ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI ÖRGÜN ÖĞRETİM VE II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI ÖRGÜN ÖĞRETİM VE II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI ÖRGÜN ÖĞRETİM VE II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL Dersin Dersin Adı Teorik Uygulama Top. Ders AKTS Kodu

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ Dersin Kodu Dersin Adı Teorik Uygulama Top. Ders Kredi AKTS ZTD101

Detaylı

MUHASEBE VE DENETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZSİZ)

MUHASEBE VE DENETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZSİZ) MUHASEBE VE DENETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZSİZ) 8.2. Ders İçerikleri 8.2.1. Zorunlu Dersler MLY 101 Denetim Ticari faaliyetler ile ilgili olayların önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak

Detaylı

İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULU PAZARLAMA / DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ PAZARLAMA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (NORMAL ÖRGÜN ÖĞRETİM) ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2

İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULU PAZARLAMA / DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ PAZARLAMA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (NORMAL ÖRGÜN ÖĞRETİM) ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2 İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULU PAZARLAMA / DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ PAZARLAMA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (NORMAL ÖRGÜN ÖĞRETİM) I.YARIYIL ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2 Temel dil bilgisi kuralları, Kelime çeşitleri,

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1.YARIYIL T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ in Kodu in Adı Teorik Uygulama Toplam ZTD 101 Türk

Detaylı

1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İKTİSAT (EKONOMİ) İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1. Ekonomi Bilimi 12 1.2. Ekonomi ile İlgili Temel Kavramlar 12 1.2.1. İhtiyaç 12 1.2.2. Mal ve Hizmet 13 1.2.3. Tüketim

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 182.452.820 171.907.736 1- Kasa - 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 164.802.556 155.175.354 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) 5- Banka

Detaylı

Ergo Sigorta Anonim Şirketi 31 Aralık 2010 Tarihinde Sona Eren Yıla İlişkin Gelir Tablosu (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Ergo Sigorta Anonim Şirketi 31 Aralık 2010 Tarihinde Sona Eren Yıla İlişkin Gelir Tablosu (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Gelir Tablosu I-TEKNİK BÖLÜM A- Hayat Dışı Teknik Gelir 577,383,952 581,158,910 1- Kazanılmış Primler (Reasürör Payı Düşülmüş Olarak) 506,994,265 524,992,871 1.1- Yazılan Primler (Reasürör Payı Düşülmüş

Detaylı

TABLO LİSTESİ. Sayfa No

TABLO LİSTESİ. Sayfa No TABLO LİSTESİ Sayfa No Tablo I.2.1 Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri... 1 Tablo I.2.2 Konsolide Kamu Sektörü Faiz Dışı Fazla Hedefleri ve Gerçekleşmeleri... 2 Tablo I.2.3 Kamu Kesimi Borçlanma Gereği

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

Sosyal Güvenlik Hukuku (LAW 414) Ders Detayları

Sosyal Güvenlik Hukuku (LAW 414) Ders Detayları Sosyal Güvenlik Hukuku (LAW 414) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal Güvenlik Hukuku LAW 414 Bahar 2 0 0 2 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

2015-2016 GÜZ YARIYILI (1. SINIF)

2015-2016 GÜZ YARIYILI (1. SINIF) 2015-2016 GÜZ YARIYILI (1. SINIF) ATA 151 Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi I (AKTS:2) Bu derste Türkiye Cumhuriyeti'nin hangi koşullarda nasıl kurulduğu çerçevesinde, devletin temelini oluşturan Atatürk

Detaylı

VARLIKLAR 01 Ocak 2011 01 Ocak 2010 30 Eylül 2011 31 Aralık 2010

VARLIKLAR 01 Ocak 2011 01 Ocak 2010 30 Eylül 2011 31 Aralık 2010 BNP PARİBAS CARDİF SİGORTA A.Ş. 01.01.2011-30.09.2011 DÖNEMİ BİLANÇOSU VARLIKLAR 01 Ocak 2011 01 Ocak 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 22.406.197,76 19.284.717,00 1- Kasa - -

Detaylı

2013-2014 ÖĞRETİM YILI YAZ OKULUNDA AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER

2013-2014 ÖĞRETİM YILI YAZ OKULUNDA AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER 2013-2014 ÖĞRETİM YILI YAZ OKULUNDA AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER BÖLÜMÜ : MALİYE 1 ISL 1005 FİNANSAL MUHASEBE I 1. Y.Y. 2 ISL 1004 FİNANSAL MUHASEBE II 2. Y.Y. 3 IKT 1001 İKTİSADA GİRİŞ I 1. Y.Y. 4 IKT 1002

Detaylı

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi -Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi -Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not Dönem I Cari Varlıklar (30/09/2008) A Nakit Ve Nakit Benzeri

Detaylı

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili I TURK 101 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Dipnot Referansları 30.09.2010 31.12.2009

Dipnot Referansları 30.09.2010 31.12.2009 BĠLANÇO (TL) İncelemeden GeçmemiĢ Bağımsız Denetim'den GeçmiĢ Dipnot Referansları 31.12.29 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 129.576.238 66.38.879 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 63.42.113 1.576.488 Finansal Yatırımlar

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (2015-2016 SONRASI)

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (2015-2016 SONRASI) TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (2015-2016 SONRASI) I.YARIYIL in Kodu in Adı Teorik Uygulama Top. AKTS Kredi ZTD 101 Türk Dili-I

Detaylı

30 EYLÜL 2010 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (*) (Para Birimi - Türk Lirası (TL)) VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar

30 EYLÜL 2010 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (*) (Para Birimi - Türk Lirası (TL)) VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar (Para Birimi - Türk Lirası (TL)) VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Dipnot Denetimden Geçmemiş Denetimden Geçmiş A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12 165.631.605 121.912.642 1- Kasa 2.12, 14 1.086 370 2-

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HİLVAN MESLEK YÜKSEKOKULU BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI. 1. SINIF I. DÖNEM Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U TS Kredi AKTS

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HİLVAN MESLEK YÜKSEKOKULU BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI. 1. SINIF I. DÖNEM Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U TS Kredi AKTS HARRAN ÜNİVERSİTESİ HİLVAN MESLEK YÜKSEKOKULU BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI 1. SINIF I. DÖNEM 1505101 Türk Dili I Z 2 0 2 2 2 Türk Dili dersinde dil, kültür, dil-kültür ilişkisi, medeniyet-kültür

Detaylı

Banka, Şube ve Personel Sayıları

Banka, Şube ve Personel Sayıları İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler.. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim... 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU VE SERMAYE PİYASASI KURUMLARININ VERGİLENDİRMESİ

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU VE SERMAYE PİYASASI KURUMLARININ VERGİLENDİRMESİ Rehber Adı Sınav Alt Konu Başlığı Bölüm Adı Konu Başlığı Sayfa Numarası Kurumlarda ve Yapılan İşlem (Ekleme, düzeltme, çıkartma) Temel Esaslar 7 2016 tarihi, tarih olarak Temel Esaslar 8 2016 tarihi, tarih

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Dipnot Bağımsız (31/03/2015) (31/12/2014) A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 793.766.217 819.757.469 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 617.053.844 623.405.482

Detaylı

31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir)

31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir) 31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO VARLIKLAR Dipnot 31 Aralık 2011 31 Aralık 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12 ve 14 367.180.985 389.133.254 1- Kasa

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TARAFINDAN SİGORTA ACENTELERİNE DUYURU

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TARAFINDAN SİGORTA ACENTELERİNE DUYURU TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TARAFINDAN SİGORTA ACENTELERİNE DUYURU Sigorta Acenteleri Yönetmeliği nin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında, Tüzel kişi acenteler için asgari sermaye miktarı şirket

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2012 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar 1 Ocak - 30 Eylül 2012 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar Varlıklar geçmiş Dipnot 30 Eylül 2012 31 Aralık 2011

Detaylı

3. YARIYIL DERS PLANI. Kodu Dersin Adı Statü T U HDS AKTS

3. YARIYIL DERS PLANI. Kodu Dersin Adı Statü T U HDS AKTS 1. YARIYIL DERS PLANI BAF101 Oryantasyon Zorunlu 2 0 2 2 İKT101 Mikroekonomiye Giriş Zorunlu 3 1 4 6 İKT103 Sosyal Bilimlerde Matematik I Zorunlu 3 0 3 5 İŞL203 Finansal Muhasebe I Zorunlu 3 1 4 6 SKY103

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS BORÇLAR HUKUKU 0102311 3 3+0 3 4. Ön Koşul Dersleri. Dersin Dili. Türkçe.

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS BORÇLAR HUKUKU 0102311 3 3+0 3 4. Ön Koşul Dersleri. Dersin Dili. Türkçe. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat BORÇLAR HUKUKU 0102311 3 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Dersin Seviyesi Türkçe Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Zorunlu

Detaylı

SİGORTA VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRÜ

SİGORTA VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRÜ SİGORTA VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRÜ TARIM SİGORTALARI ve TARSİM TARSİM Uluslararası Tarım Sigortaları Sempozyumu 2-3 Haziran 2016 İSTANBUL 1. BÖLÜM Sektöre Genel Bakış SEKTÖRÜMÜZDE; Şirket Sayısı 1 i

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri

İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri Mikroekonomik Analiz I IKT701 1 3 + 0 6 Piyasa, Bütçe, Tercihler, Fayda, Tercih, Talep, Maliyet, Üretim, Kar, Arz.

Detaylı

VARLIKLAR 01 Ocak 2010 01 Ocak 2009 30 Eylül 2010 30 Eylül 2010

VARLIKLAR 01 Ocak 2010 01 Ocak 2009 30 Eylül 2010 30 Eylül 2010 CARDİF SİGORTA A.Ş. VARLIKLAR 01.01.2010-30.09.2010 DÖNEMİ BİLANÇOSU 30 Eylül 2010 30 Eylül 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 18.743.519,30 8.951.613,03 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler

Detaylı

Banka, Şube ve Personel Sayıları

Banka, Şube ve Personel Sayıları İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler.. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim... 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

MUHASEBE SÜRECİ. Dönem Başındaki İşlemler. Dönem İçinde Yapılan İşlemler. Dönem Sonunda Yapılan İşlemler

MUHASEBE SÜRECİ. Dönem Başındaki İşlemler. Dönem İçinde Yapılan İşlemler. Dönem Sonunda Yapılan İşlemler ENVANTER VE BİLANÇO MUHASEBE SÜRECİ Dönem Başındaki İşlemler Dönem İçinde Yapılan İşlemler Dönem Sonunda Yapılan İşlemler Genel Geçici Mizanın Düzenlenmesi Dönem Sonu Envanterinin Çıkarılması Dönem Sonu

Detaylı

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Seyrüsefer Yardımcıları AVM310 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

www.suleymanyukcu.com

www.suleymanyukcu.com İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TEMEL BİLGİLER Sayfa No A- Muhasebenin Tanımı 3 B- Muhasebenin Fonksiyonları 3 1- Kaydetme 3 2- Sınıflandırma 3 3- Analiz ve Yorum 4 C- Muhasebenin Sınıflandırılması 4 1- Finansal

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 HAZİRAN 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 HAZİRAN 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU MALİ TABLOLAR 1 OCAK 2006 30 HAZİRAN 2006 DÖNEMİNE AİT BAĞIMSIZ SINIRLI DENETİM RAPORU 1. Oyak Emeklilik A.Ş. Gruplara Yönelik Esnek Emeklilik Yatırım Fonu'nun

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II HIST 102 Her İkisi

Detaylı

Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu. 1 Ocak 2012 31 Aralık 2012

Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu. 1 Ocak 2012 31 Aralık 2012 Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu 1 Ocak 2012 31 Aralık 2012 Temmuz 2013 İçindekiler 1. Genel Değerlendirme 2. 1 Ocak 2012 31 Aralık 2012 Dönemi İstatistiki Verileri 2.1. Hakem Heyetleri

Detaylı

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps Yazılım m MühendisliM hendisliği psız Yıldız z Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Bölüm B m Başkan kanı psız z YTÜ 1 Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Eğitiminin E Amaçlar ları Bilgisayar

Detaylı

Banka, Şube ve Personel Sayıları

Banka, Şube ve Personel Sayıları İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler.. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim... 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2. Yok. Ön Koşul Dersleri.

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2. Yok. Ön Koşul Dersleri. DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin

Detaylı

ECZACIBAŞI-UBP PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş

ECZACIBAŞI-UBP PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş ECZACIBAŞI-UBP PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONUNA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE

Detaylı

FİBA SİGORTA A.Ş. BİLANÇO

FİBA SİGORTA A.Ş. BİLANÇO FİBA SİGORTA A.Ş. BİLANÇO VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 110,848,280 1- Kasa - 2- Alınan Çekler - 3- Bankalar 46,043,483 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri - 5- Diğer

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik

DERS BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik 64 Ders Saati Bu ders ile öğrenciye hazır giyim işletmelerinde üretimin

Detaylı

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI 23 Kasım 2013 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki görüşleri bildirdi: 2001 Krizi sonrasında

Detaylı

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU RAPORU

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU RAPORU PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU RAPORU Plan ve Bütçe Komisyonumuz 25/11/25 tarihinde saat 13:00'te Şeyh Mahallesi Büyükşehir Belediyesi 1 Nolu Hizmet Binasında toplandı. Belediye Meclisinin 12/11/25 Tarihli toplantısında

Detaylı

Risk Yönetimi (LOJ 414) Ders Detayları

Risk Yönetimi (LOJ 414) Ders Detayları Risk Yönetimi (LOJ 414) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Risk Yönetimi LOJ 414 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

DERS PROFİLİ. Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem. Muhasebe Bilgi Sistemleri MAN552T I I 3 3 6. Dersin Dili.

DERS PROFİLİ. Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem. Muhasebe Bilgi Sistemleri MAN552T I I 3 3 6. Dersin Dili. DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Muhasebe Bilgi Sistemleri MAN552T I I 3 3 6 Ön Koşul --- Dersin Dili Ders Tipi Türkçe Zorunlu Dersin Okutmanı Dersin Asistanı

Detaylı

MİLLİ REASÜRANS TÜRK ANONİM ŞİRKETİ ( SİNGAPUR ŞUBESİ DAHİL ) 30.09.2008 AYRINTILI SOLO BİLANÇO VARLIKLAR

MİLLİ REASÜRANS TÜRK ANONİM ŞİRKETİ ( SİNGAPUR ŞUBESİ DAHİL ) 30.09.2008 AYRINTILI SOLO BİLANÇO VARLIKLAR VARLIKLAR I- Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 427.534.646,00 1- Kasa 30.723,61 2- Alınan Çekler 0,00 3- Bankalar 427.503.922,39 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) 5- Diğer Nakit Ve Nakit

Detaylı

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER FAALİYET RAPORU 01.01.2014-30.09.2014... 1 FAALİYET KONUSU... 1 BAĞLI ORTAKLIK... 1 FİNANSAL RAPORLAMA

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ULUSLARARASI PORTFÖY YÖNETİMİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ULUSLARARASI PORTFÖY YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ULUSLARARASI PORTFÖY YÖNETİMİ 1.1. Uluslararası Portföy ve Yönetimi Kavramları... 1 1.2.Uluslararası Portföy Çeşitlendirmesi ve Etkileyen Faktörler... 3 1.2.1. Yatırımcının

Detaylı

FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU İZAHNAME DEĞİŞİKLİĞİ

FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU İZAHNAME DEĞİŞİKLİĞİ FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU İZAHNAME DEĞİŞİKLİĞİ Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş. Esnek Emeklilik Yatırım Fonu izahnamesinin Bölüm B: Fon İle İlgili Bilgiler, I. Tanıtıcı

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI 1. Yarıyıl 2. Yarıyıl TAR 101 Cumhuriyet Tarihi I 2 0 2 2 Z TAR 102 Cumhuriyet Tarihi II 2 0 2 2 Z TUR 101

Detaylı

Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi. Kalite kavramı, Çevre standartları

Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi. Kalite kavramı, Çevre standartları DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

Yabancı para çevrim farkları Diğer kazanç ve kayıplar 5,318 5,318

Yabancı para çevrim farkları Diğer kazanç ve kayıplar 5,318 5,318 Özsermaye Değişim Tablosu Özsermaye Değişim Tablosu Finansal Tablo Türü Raporlama Birimi Konsolide Olmayan TL Ödenmiş Sermaye Dipnot:27 Sermaye Düzeltmesi Farkları Dipnot:27 Hisse Senedi İhraç Primi Dipnot:27

Detaylı

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Ders içerikleri

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Ders içerikleri Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Ders içerikleri I.YARIYIL DERSLERİ Türk Dili I Dil, Diller ve Türk Dili, Dil Bilgisi, Sözcük ve Cümle, Kelime Türleri, Anlatımın Öğeleri ve Anlatım Türleri, Düzgün

Detaylı

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Gıda Mühendisliği Dizayn ve Ekonomisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

Hava Taşımacılığı (AVM102) Ders Detayları

Hava Taşımacılığı (AVM102) Ders Detayları Hava Taşımacılığı (AVM102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Hava Taşımacılığı AVM102 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1-

Detaylı

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS KOMPLEKS ANALİZ FM-311 3 / 1.YY 2 2+0+0 3 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi : Lisans

Detaylı

S.S. DOĞA SĠGORTA KOOPERATĠFĠ AYRINTILI BĠLANÇO 2014 VARLIKLAR. I. CARĠ VARLIKLAR Cari Dönem Aralık 2014

S.S. DOĞA SĠGORTA KOOPERATĠFĠ AYRINTILI BĠLANÇO 2014 VARLIKLAR. I. CARĠ VARLIKLAR Cari Dönem Aralık 2014 VARLIKLAR I. CARĠ VARLIKLAR A. Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 19.967.499 1 Kasa 5.875 2 Alınan Çekler 3 Bankalar 4.202.136 4 Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri () 5 Banka Garantili ve Üç Aydan Kısa Vadeli

Detaylı

DEMĐR HAYAT SĐGORTA A.Ş. 31 MART 2009 TARĐHLĐ BĐLANÇOSU (YTL.)

DEMĐR HAYAT SĐGORTA A.Ş. 31 MART 2009 TARĐHLĐ BĐLANÇOSU (YTL.) DEMĐR HAYAT SĐGORTA A.Ş. 31 MART 2009 TARĐHLĐ BĐLANÇOSU (YTL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 32,708,356.67 1- Kasa 1,512.29 2- Alınan Çekler

Detaylı

MERT GIDA GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / MRTGG, 2012/Yıllık [] 15.03.2013 Bilanço. Bilanço. Finansal Tablo Türü Dönem Raporlama Birimi

MERT GIDA GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / MRTGG, 2012/Yıllık [] 15.03.2013 Bilanço. Bilanço. Finansal Tablo Türü Dönem Raporlama Birimi MERT GIDA GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / MRTGG, 2012/Yıllık [] 15.03.2013 Bilanço Bilanço Finansal Tablo Türü Dönem Raporlama Birimi V A R L I K L A R DÖNEN VARLIKLAR Nakit ve Benzerleri Finansal Yatırımlar

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE İŞLETMELERDE FİNANS FONKSİYONU

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE İŞLETMELERDE FİNANS FONKSİYONU İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE İŞLETMELERDE FİNANS FONKSİYONU I. PARANIN ZAMAN DEĞERİ... 1 A. FAİZ KAVRAMI... 2 1. Basit Faiz... 3 2. Bileşik Faiz... 4 3. Efektif Yıllık Faiz Oranı (EYFO)...

Detaylı

Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları

Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dijital Ürün Düzenleme PR 439 Güz 0 3 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Bağımsız Denetimden Geçmiş 31.12.2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 99.937.658 105.734.096 1- Kasa 2.12, 14 1.631 853 2- Alınan Çekler

Bağımsız Denetimden Geçmiş 31.12.2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 99.937.658 105.734.096 1- Kasa 2.12, 14 1.631 853 2- Alınan Çekler VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 99.937.658 105.734.096 1- Kasa 2.12, 14 1.631 853 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 2.12, 14 68.638.252 69.923.079 4- Verilen Çekler Ve Ödeme

Detaylı

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım ORY 400 Bahar 0

Detaylı

Bağımsız Denetimden Geçmiş 31.12.2013 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 53.666.644 32.725.361 1- Kasa 2.12, 14 2.003 601 2- Alınan Çekler

Bağımsız Denetimden Geçmiş 31.12.2013 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 53.666.644 32.725.361 1- Kasa 2.12, 14 2.003 601 2- Alınan Çekler VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Dipnot Denetimden A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 53.666.644 32.725.361 1- Kasa 2.12, 14 2.003 601 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 2.12, 14 35.677.090 22.522.840 4- Verilen

Detaylı

ÖZET. Haziran 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri

ÖZET. Haziran 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri 216 HAZİRAN ÖZET 216 Dönemi Gerçekleşmeleri 215 yılı ayında 3,2 milyar TL fazla veren bütçe, 216 yılı ayında 7,9 milyar TL açık vermiştir. 215 yılı ayında 4,9 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 216

Detaylı

ENERJĠ EKONOMĠSĠ R. HAKAN ÖZYILDIZ

ENERJĠ EKONOMĠSĠ R. HAKAN ÖZYILDIZ ENERJĠ EKONOMĠSĠ R. HAKAN ÖZYILDIZ hakan.ozyildiz@teb.com.tr hozyildiz@htgazete.com.tr TMMOB-EMO / Aralık 2009 Baştan belirtmekte yarar var: Kendimizi kiminle karşılaştırdığımıza bağlı olarak durumumuz

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

Yasin ÇOBAN İŞLETME İKTİSADI

Yasin ÇOBAN İŞLETME İKTİSADI Yasin ÇOBAN İŞLETME İKTİSADI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETME İKTİSADI 1. İŞLETME İKTİSADININ TANIMI... 1 2. İŞLETME İKTİSADININ TARİHİ... 1 3. İŞLETME İKTİSADININ KONUSU... 1 4. İŞLETME İKTİSADININ

Detaylı

KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE)

KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) Geçmemiş Geçmemiş Dipnot Referansları 30.09.2009 31.12.2008 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 27,180,536 28,730,807

Detaylı

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU I-) GENEL BİLGİLER A-) Raporun İlgili Olduğu Hesap Dönemi: 01.01.2012-31.12.2012 B-) Şirkete Ait Bilgiler: a-) Şirketin ticaret unvanı: GÖKTAŞ

Detaylı

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş.

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. 30 Eylül 2011 BP Petrolleri A.Ş. İçin hazırlanmıştır Aon Hewitt Tarafından hazırlanmıştır Bu rapor, içerdiği gizli ve kuruma

Detaylı

Yazılım Mühendisliği (SE 346) Ders Detayları

Yazılım Mühendisliği (SE 346) Ders Detayları Yazılım Mühendisliği (SE 346) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yazılım Mühendisliği SE 346 Bahar 2 2 0 3 6.0 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 1 OCAK - 31 MART 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ SINIRLI DENETİM RAPORU

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 1 OCAK - 31 MART 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ SINIRLI DENETİM RAPORU 1 OCAK 31 MART 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ SINIRLI DENETİM RAPORU 31 MART 2014 TARİHİ İTİBARİYLE DÜZENLENEN FİNANSAL TABLOLARIMIZA İLİŞKİN BEYANIMIZ İlişikte sunulan

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065

SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065 SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065 Konu: BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ TBMM BAŞKANLIĞI NA SUNULMUŞTUR Bazı vergi kanunlarında

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

Hukuka Giriş (LAW 101) Ders Detayları

Hukuka Giriş (LAW 101) Ders Detayları Hukuka Giriş (LAW 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Hukuka Giriş LAW 101 Güz 4 0 0 4 7 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. KISIM 1. İŞLETME SERMAYESİNİN TANIMI... 5 2. İŞLETME SERMAYESİNİN FİNANSAL YÖNETİMDEKİ YERİ... 6

İÇİNDEKİLER I. KISIM 1. İŞLETME SERMAYESİNİN TANIMI... 5 2. İŞLETME SERMAYESİNİN FİNANSAL YÖNETİMDEKİ YERİ... 6 İşletme Sermayesi Yönetimi v İÇİNDEKİLER I. KISIM I. İŞLETME SERMAYESİNİN TANITIMI... 3 1. İŞLETME SERMAYESİNİN TANIMI... 5 2. İŞLETME SERMAYESİNİN FİNANSAL YÖNETİMDEKİ YERİ... 6 3. İŞLETME SERMAYESİ YÖNETİMİNİN

Detaylı

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/5/215-31/5/216 % 25 2 15 1 5-5 -1 9,88 7,82 11,7 6,36 1,5 9,81

Detaylı

Türkiye Garanti Bankası A.Ş.

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 27 Aralık 2011 Türkiye Garanti Bankası A.Ş. Garanti Bankası Sektör Ortalamasının Üzerinde Büyüyecek: Özellikle KOBİ Bankacılığına odaklanan Garanti Bankası nın 1 milyon 300 bini aşkın KOBİ müşterisi var.

Detaylı

EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU 1 EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A-TANITICI BİLGİLER: Euro Menkul

Detaylı

Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (ISE 432) Ders Detayları

Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (ISE 432) Ders Detayları Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (ISE 432) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik

Detaylı

Makine Mühendisliği Sistemleri Laboratuvarı (ME 407) Ders Detayları

Makine Mühendisliği Sistemleri Laboratuvarı (ME 407) Ders Detayları Makine Mühendisliği Sistemleri Laboratuvarı (ME 407) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Makine Mühendisliği Sistemleri Laboratuvarı ME 407 Güz

Detaylı

Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin...

Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin... Sanayi ve Lojistik Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin... bizimle çalışmanın keyfini yaşayın... İhtiyacınıza Yönelik Profesyonel Çözümler Sanayi ve Lojistik ekibimiz, üretim ve depolama alanı ihtiyaçlarınızdan,

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

Fon Bülteni Temmuz 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Temmuz 2016. Önce Sen Fon Bülteni Temmuz 216 Önce Sen Fon Bülteni Temmuz 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 3/6/215-3/6/216 25 2 15 1 5-5 1,44 1,24 1,45 1,5 7,35 9,82 1,7 1,65

Detaylı

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. )

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN

Detaylı

Dış Ticaretin Finansmanı ve Muhasebesi (LOJ 310) Ders Detayları

Dış Ticaretin Finansmanı ve Muhasebesi (LOJ 310) Ders Detayları Dış Ticaretin Finansmanı ve Muhasebesi (LOJ 310) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dış Ticaretin Finansmanı ve Muhasebesi LOJ 310 Bahar 3 0

Detaylı

ÖDEMELER DENGESİ TABLOSUNDAKİ DİĞER MAL VE HİZMET GELİRLERİ KALEMİNİN İÇERİĞİ VE HESAPLAMA YÖNTEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

ÖDEMELER DENGESİ TABLOSUNDAKİ DİĞER MAL VE HİZMET GELİRLERİ KALEMİNİN İÇERİĞİ VE HESAPLAMA YÖNTEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA ÖDEMELER DENGESİ TABLOSUNDAKİ DİĞER MAL VE HİZMET GELİRLERİ KALEMİNİN İÇERİĞİ VE HESAPLAMA YÖNTEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA İçindekiler I- Giriş... 2 II- Diğer Mal ve Hizmet Gelirlerinin Kapsamı... 2 III- Diğer

Detaylı

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI (Sınıf Öğretmenleri, Okul Öncesi Öğretmenleri) ETKİNLİĞİN İÇERİĞİ VE HER DERS

Detaylı

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Diploma Programı Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Yarıyıl Teorik Derse Kabul Koşulları: Uygulama Laboratuar Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Kodu: ETB 315 Dersin Adı: Form ve Strüktür Toplam Saat AKTS

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

TÜRK HUKUKUNDA BANKA KREDİSİ KAVRAMI VE BUNA BAĞLANAN SONUÇLAR GİRİŞ BİRİNCİ BÖLÜM BANKA KREDİSİNİN DÜZENLENİŞİ

TÜRK HUKUKUNDA BANKA KREDİSİ KAVRAMI VE BUNA BAĞLANAN SONUÇLAR GİRİŞ BİRİNCİ BÖLÜM BANKA KREDİSİNİN DÜZENLENİŞİ TÜRK HUKUKUNDA BANKA KREDİSİ KAVRAMI VE BUNA BAĞLANAN SONUÇLAR İÇİNDEKİLER... VII KISALTMALAR CETVELİ... XIV GİRİŞ I. KONUNUN SUNULMASI VE İNCELEME YÖNTEMİ... 1 II. KREDİ KAVRAMI...3 1. Genel Olarak...

Detaylı