MİKRODALGA GÜÇ ÖLÇÜLMESİ, DEDEKTÖR KARAKTERİSTİKLERİ, EMPEDANS ÖLÇÜMÜ VE MİKRODALGA AKORDLAYICISI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MİKRODALGA GÜÇ ÖLÇÜLMESİ, DEDEKTÖR KARAKTERİSTİKLERİ, EMPEDANS ÖLÇÜMÜ VE MİKRODALGA AKORDLAYICISI"

Transkript

1 Deney No:1 Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Hab. Müh. Mikrodalga Lab. MİKRODALGA GÜÇ ÖLÇÜLMESİ, DEDEKTÖR KARAKTERİSTİKLERİ, EMPEDANS ÖLÇÜMÜ VE MİKRODALGA AKORDLAYICISI A. ÖN BİLGİ Genellikle kaynaktan alınan RF gücü yüke gönderilmek istenir. Ancak dalga bir süreksizlikle karşılaştığı zaman bir kısmı geriye yansır. Geriye yansıyan dalganın büyüklüğü ilgili süreksizliğe özgü bir parametre olan yansıtma katsayısıyla belirlenebilir. Ayrıca gelen ve yansıyan dalgaların girişimi ile oluşan dalga şekline, süreksizliğe (veya yüke) belli uzaklıkta durgun maksimum ve minimumlar oluştuğu için, Duran Dalga denir. Duran dalganın ölçüsü, hattaki maksimum (e max ) ve minimum (e min ) gerilim değerlerinin oranı olarak tanımlanan Duran Dalga Oranı dır. (SWR- Standing Wave Ratio) : VSWR = e e max min Bu deneyde iki tane duran dalga oranı incelenecektir: A.1-) Doğrudan Yöntem: Doğrudan yöntem, hat içinde gerilimin en büyük ve en küçük değerlerinin ölçülüp oranlanmasıdır. Ancak özel durumlar dışında hattaki gerilim değerlerinin ölçülmesi olanaklı olamamaktadır. Bu nedenle, olayın anlaşılması için deney ortamında bu yöntem incelenecektir. Deneydede kullanılacak olan dedektör gibi çoğu diyodlu mikrodalga dedektörü, çıkışında gerilimin karesi ile orantılı doğru akım (DC) üretir. Ölçümle elde edilen değerlerin oranlanması sonucunda, i i max min = k. e k. e max min = e e max min = ( VSWR) Böylece; VSWR= i i max min Elde edilir.

2 A.-) Çift minimum yöntemi: Çift minimum yönteminin temel prensibi Şekil-1.1 de gösterilmiştir. Şekil gerilimin karesiyle orantılıdır. Önce algılayıcı (probe) hareket ettirilerek bir minimum bulunur. Sonra bu minimumun iki katı değerinde ve onu ortalayan iki değer bulunarak aralarındaki uzaklık ölçülür. Bu ölçülen uzaklığa bağlı olarak duran dalga oranı şu şekilde hesaplanabilir; VSWR = d sin λ Şekil-1.1 A.3-) Empedans Ölçümü: Bir dalga kılavuzundaki gerilimi voltmetre ile akımı da ampermetre ile ölçmek mümkün değildir. Bu nedenle bir dalga kılavuzunun empedansı, dalga kılavuzu içindeki elektrik ve magnetik alanların oranı olarak tanımlanır Z = E / H. Bu empedans Z = R + jx olarak ifade edilebilir. Eğer yansıyan dalga yok ise bu oran dalga kılavuzu boyunca bütün noktalarda aynıdır ve karakteristik empedans olarak adlandırılır, Z0 olarak ifade edilir. Eğer sistem kayıpsız ise Z 0 saf rezistiftir. Eğer yansıyan dalga mevcut ise bundan dolayı duran dalgalar oluşacak, transmisyon hattı boyunca uzaklıkla periyodik olarak empedans değişecektir. Genel olarak empedansın ölçüldüğü pozisyon belirtilmiş olmalıdır. R ve X in değerlerine ilişkin matematiksel ifadeler karışık olduğu için genellikle analiz için grafiksel yöntemler kullanılır. En yaygın olarak kullanılan yöntem Smith abağı dır. Abağın dış kenarındaki skala kaynağa doğru dalgaboyu cinsinden mesafeyi belirtir. Bazen yüke doğru olan, dalgaboyu cinsinden mesafeyi belirten iç skalayı kullanmak daha uygundur. (Şekil-.1). Smith Abağı nda empedans değerleri, Z 0 karakteristik empedansına göre normalize edilmiştir. Abaktaki her bir nokta Z / Z 0 = ( R + jx ) / Z 0 şeklinde normalize empedans değerini belirtir. Dalga kılavuzu boyunca farklı noktalardaki empedanslara, merkezi abağın merkezinde olan bir daire üzerindeki noktalar (empedanslar) karşılık düşer. Bu daire sabit transmiyon dairesi olarak adlandırılır (Şekil-.). Eğer yük empedansı Z 0 a eşit ise bu durumda uydurulmuş olma hali söz konusudur ve daire 0(Sıfır) noktasına dönüşür. Eğer bir noktadaki empedans değeri bilinirse bu noktadan merkeze çizilen doğru transmisyon dairesinin yarıçapını belirleyecektir. Verilen bir empedans noktasından değişen uzaklıklardaki empedans değerleri, transmisyon dairesi boyunca ilerleyerek belirlenebilir.

3 A.4-) Mikrodalga Akordlayıcısı: Mikrodalga gücü yüke aktarıldığı zaman genellikle yansıyan dalgaların taşıdığı güç kaybolur ve duran dalgalar oluşur. Gelen R.F. sinyalinin tümünü yansıma olmaksızın yük üzerine aktarılması bir çok nedenle talep edilmektedir. Bunu göstermek için Şekil-. de görüldüğü gibi uydurulmamış yükle sonlandırılmış bir dalga kılavuzu göz önüne alınsın. Bu durumda yükün normalize empedansı Z = ( R + jx ) / Z 0 olarak belirtilebilir. Bu aşamada, incelemede kolaylık sağlanmasından dolayı normalize admitans göz önüne alınabilir. Yük admitansını Y L = GL + jbl olarak ifade edelim. Benzer düşünceyle dalga kılavuzunun karakteristik admitansı Y 0 olarak tanımlansın (Y 0 =1/Z 0 ). Bu durumda normalize admitans Y = Y /Y 0 olur. Smith Abağı nın en önemli özelliği burada görülür; i) eğer normalize empedans, Z basit bir şekilde bu noktadan çapın diğer ucuna hareket edilerek bulunabilir (Şekil-.). Bunun sonucunda Z ile Y arasındaki ilişki Y = 1/ Z olarak gösterilebilmektedir. ii) Eğer dalga kılavuzu boyunca kaynağa doğru hareket edilirse, Y = G + jb admitansının değeri, Smith Abağı üzerindeki sabit transmisyon dairesi göz önünde bulundurularak değişecektir. Böylelikle G kondüktansının Y 0 a eşit olduğu bir Y 1 noktası bulunabilir. Genel olarak jb suseptansı 0(Sıfır) değeri almaz. Eğer Y ye paralel bir (-jb) suseptansı yerleştirilirse toplam suseptans 0(Sıfır) olur ve Y basit olarak Y 0 değerini alır. Bu durumda uydurulma gerçeklenmiş olur ve dalganın bütün enerjisi yüke aktarılmıştır. Dalga kılavuzu hattına bağlanabilecek uygun suseptans formu Şekil-. dende görüleceği üzere bir kapasitif vida olabilir. Bu doğal olarak sadece kapasitif (pozitif değerli) suseptans sağlar. Eğer iptal edilecek suseptans (jb) kapasitif değerde ise ne olur sorusunun cevabı G=Z 0 olan noktaların (Y 1 ) sayısında saklıdır.

4 Şekil-.1

5 Şekil-.

6 B. ÖN HAZIRLIK: Dalga kılavuzları içinde yayılan Elektromagnetik dalgaların dalga boyu hangi parametrelerle değişir? Formülleriyle veriniz. Dalga kılavuzunda empedans kavramlarını açıklayınız. Bir dalga kılavuzunun bir başka hatta yada empedansa uydurulması problemini tanımlayınız. Kısa devre ve açık devre sonlandırmalar için, hatta oluşacak dalga şekillerini çiziniz. Duran Dalga Oranı kavramını açıklayınız. Yansıtma katsayısından hareketle bağıntısını elde ediniz. C. DENEYDE KULLANILAN ELEMANLAR: ADET Harf Olarak Karşılığı ELEMANLAR 1 - Kontrol Paneli A Ayarlanabilir Zayıflatıcı 1 B Yarıklı Hat 1 C Yarıklı Hat Akordlayıcı 1 D Boşluk Rezonatörü 1 K Rezistif Sonlandırma 1 M Diyod Dedektör 1 P X-Bandı Osilatör 1 R Kısa Devre Sonlandırma 1 S Prob Dedektör Birleştirici 1 - Eleman Paketi 1 - Balometre D. DENEYİN AMACI: Bu deney dört aşamadan oluşmaktadır; ilk olarak temel frekans, dalgaboyu kavramları incelenecek ve iki farklı yöntemle duran dalga oranı ölçümü yapılacak, Bir dalga kılavuzunun empedansını tanımlamak, Karakteristik empedansın anlamını belirlemek, Empedansın ölçüm yöntemini belirlemek, Smith Abağı nı kullanmayı öğrenmek, Yükün kaynağa uydurulması, Yarıklı hat akordlayıcısının yükün kaynağa uydurulmasında kullanılışı incelenecektir.

7 E. DENEYİN YAPILIŞI: E.1-) Frekans ve Dalgaboyu incelemeleri: Şekil-1. deki düzeneği kurunuz. Şekil-1. Boşluk rezonatörünün mikrometre ucunu direnç hissedilinceye kadar yavaşça vidalayınız. Kontrol panelinde, kaynak anahtarını osilatör; solundaki anahtarı internal keying, Meter Reads anahtarını detector output yönüne çeviriniz. Kaynak tarafındaki zayıflatıcıyı (A), 0º'ye ayarlayınız. Duyarlılık kontrolünü en büyük değerine getiriniz. Yük tarafındaki zayıflatıcıyı ölçü aletinde 3 okunacak şekilde ayarlayınız. Ölçü aleti diyot algılayıcı tarafından alınan güç seviyesini göstermektedir. Boşluk rezonatörünün mikrometre ucunun ters yönde vidalanmasının alınan gücün miktarını nasıl değiştiğini gözlemleyiniz: İlk başta ölçü aletinde küçük bir değişim olacaktır. Daha sonra sıfır veya sıfıra yakın bir değere ani düşüş gözlenecektir. Bu anda boşluk rezonanstadır. Boşluk rezonansta iken kuplaj çok küçük olduğu halde, kılavuzda yayılan gücün tümüne yakın bölümünü soğurmaktadır. Bundan dolayı yayılan güç algılayıcı (dedektör) ya ulaşmamaktadır. Soğurucu tip frekans ölçerler bu prensibe göre çalışır. Boşluk rezonatörünün mikrometresini ayarlamak, boşluğun boyutlarını, dolayısıyla en küçük rezonans frekansını değiştirir.

8 Boşluk Rezonatörü En düşük ölçüm değerini sağlayan mikrometre değerini bulup kaydediniz. Mikrometre ucunu ters yönde çevirerek, ölçü aletindeki değişimleri izleyiniz ve yorumlayınız. Diyot algılayıcı ve sonlandırmayı çıkartarak, Şekil-1.3 deki düzeneği kurunuz. Şekil-1.3 Algılayıcı uç (Probe) un kılavuz içine 1mm den fazla sokulmamasını kontrol ediniz. Algılayıcı uç ile zayıflatıcıyı tüm skala taranacak şekilde ayarlayınız.

9 Yarıklı hattı hareket ettirerek ardışık iki sıfıra düşüş noktası arasındaki uzaklığı ölçünüz. Bu uzaklık λ / kadardır. E.-) Duran Dalga Oranı Ölçülmesi: Şekil-1.4 deki düzeneği kurunuz. Şekil-1.4 Yük tarafındaki zayıflatıcıyı en az zayıflatma değerine, duyarlılık ayarını ise en büyük değerine ayarlayınız. Kaynak tarafındaki zayıflatmayı en büyük zayıflatma için 0º-0º aralığından başlatınız. Yarıklı hattaki dedektör (algılayıcı) taşıyıcısını hareket ettirdikçe ölçü aletinin skalası da hareket edecektir. Kaynak tarafındaki zayıflatıcıyı, dedektör taşıyıcısı hareket ettikçe ölçü aletinde okunan en büyük değer yaklaşık olarak skalanın en büyük değerine karşı gelecek şekilde ayarlayınız. Eğer zayıflatıcı 0º-60º aralığının dışında ise algılayıcı probu nun yeniden ayarlanması gerekir. Büyük Duran Dalga Oranı değeri ölçmek için algılayıcıyı yarıklı hat üzerinde hareket ettiriniz. Ölçü aletinde en büyük ve en küçük değerleri gözleyiniz. Bir tabloda, ölçü aletinde okunan en büyük ve en küçük değerlere karşılık yarıklı hat skalasında okunan değerleri kaydediniz. Bu tablodan yararlanarak yarıklı hattaki pozisyonlara karşılık ölçülen değerlerinin grafiğini çiziniz.

10 Düşük duran dalga oranı ölçümleri için, yük tarafındaki zayıflatıcıyı zayıflatma en büyük olacak şekilde ayarlayınız. Bir önceki aşamada yapılanları tekrarlayınız. Her iki durumda ortaya çıkan tablo ve grafikleri karşılaştırarak yorumlayınız. Gerilim Duran Dalga Oranı; Ölçü Ölçü aletinde okunan en büyük aletinde okunan en küçük deg er deg er Formülüyle bulunabilir. Bu formül yardımıyla küçük duran dalga oranı için VSWR yi hesaplayınız. Aynı hesaplamayı büyük VSWR değeri için gerçekleştiriniz. Bu durumda duyarlı ölçümler için, bu yöntemin elverişli olmadığı gözlemlenecektir. Çift minimum yöntemi ile büyük duran dalga oranı ölçmek için yük tarafındaki kısa devre sonlandırmasını çıkararak, zayıflatmayı en küçük değerine ayarlayınız. Kaynak tarafındaki zayıflatıcıyı yaklaşık 0º'ye getiriniz. Algılayıcıyı hareket ettirerek bir en küçük değer bulunuz. Bulduğunuz en küçük değer için ölçü aletini izleyerek algılayıcı konumunu dikkatle ayarlayınız, ölçtüğünüz değeri kaydediniz. Algılayıcıyı dikkatlice sola kaydırarak, minimumun iki katını ölçtüğünüz noktaya ulaşınız. Bu konumu da kaydediniz. Algılayıcıyı, minimumu bulduğunuz noktaya geri çektikten sonra sağa kaydırarak en küçük değerin iki katını ölçeceğiniz konumu bularak kaydediniz. Bulduğunuz son iki konumun uzaklığı çift minimum yöntemi açıklanırken çizilen şekildeki d uzaklığıdır. Hesaplamalar için dalgaboyunun bilinmesi gereklidir. İki en küçük değer arasındaki uzaklığın dalgaboyunun yarısına eşit olduğu bilindiğine göre, dalgaboyu hesaplanabilir. Böylece duran dalga oranı (1.4) bağıntısı yardımıyla hesaplanabilir. E.3-) Empedans Ölçümü: Ölçülecek empedans olarak yarıklı hat akordlayıcı (C) ve rezistif sonlandırma (K) yı birlikte yük olarak göz önüne alınız, Yarıklı hat dedektörde (B), probu hat içine yaklaşık mm girecek şekilde ayarlayınız, Yarıklı hat akordlayıcıda (C), probu hat içine yaklaşık olarak 5mm girecek şekilde ayarlayınız ve yarıklı hat akordlayıcıyı yatay skalada 40mm ye ayarlayınız, Elemanları Şekil-1.5 de belirtilen şekilde bağlayınız,

11 Şekil-1.5 Kontrol panelinde kaynağı osilatörü yönünde açınız, Sol el anahtarını internal keying kısmına ayarlayınız, Meter reads kısmındaki anahtarı detector output a ayarlayınız, Zayıflatıcıyı (A), başlangıçta maksimum zayıflatmaya (0 0 ) ayarlayınız, Mikrodalga osilatörü açınız, Zayıflatıcı (A) ayarını minimum zayıflatmaya getiriniz, Kuvvetlendiricinin hassasiyetini maksimuma ayarlayınız. Dedektör taşıyıcıyı (B), sinyalin maksimumunu veren konumu bulmak için dalga kılavuzu boyunca hareket ettiriniz. Eğer gerekirse zayıflatıcıyı meter üzerinde tam skala okuması elde etmek için ayarlayınız, Sinyalin maksimumunu veren dedektör taşıyıcının konumunu (X 0 ) ve bu durumda meter den okunan değeri kaydediniz, Dedektör taşıyıcıyı (B), sinyalin minimumunu veren konumu bulmak için dalga kılavuzu boyunca hareket ettiriniz, Sinyalin minimumunu veren dedektör taşıyıcının konumunu (X 1 ) ve bu durumda meter den okunan değeri kaydediniz, Gerilim duran dalga oranını (VSWR), aşağıdaki bağıntıya göre hesaplayınız; VSWR = Meter' den okunan en büyük deg er Meter' den okunan en küçük deg er Hesapladığınız VSWR değerine göre Smith Abağı nda bir daire çiziniz (R+j0 skalasında, hesaplanan VSWR değerini alan noktadan geçen daire),

12 Yarıklı hat akordlayıcı (C) ve rezistif sonlandırmayı (K) kaldırarak yarıklı hat ve prob dedektör çiftine (B) sadece kısa devre sonlandırma elemanını (R) ekleyiniz, Kısa devre sonlandırmaya yakın, ard arda iki minimumu veren X, X 3 konumlarını yarıklı hat skalasından belirleyiniz, Kılavuzun dalgaboyunu, λ =.( x x ) bağıntısına göre hesaplayınız, 1 g g 3 ( x x ) / λ değerini hesaplayınız, Smith abağı üzerinde en üst pozisyondan başlayarak, (Z=0+j0) dıştaki skalada, hesaplanan l / λ miktarında yüke doğru ilerleyiniz. Eğer x >x 1 ise hesaplanacak g değer negatif olacağından Smith abağı üzerinde hareket kaynağa doğru olacaktır. Varılan noktayı merkezle birleştirin, İstenen empedans değerini, bu doğru ile sabit transmisyon dairesinin kesiştiği noktadaki R ve X skalalarından okuyunuz, Sırasıyla osilatörü ve kaynağı kapatınız. F. DENEY SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: Deneyi ve elde ettiğiniz sonuçları değerlendirerek yorum yapınız. Elde ettiğiniz dalga boyunu veriniz. İki farklı metotla bulduğunuz Duran Dalga Oran larını veriniz. Empedans ölçümü ile elde ettiğiniz sonuçları aşağıdaki tabloya ve bir smith chart üzerinde gösteriniz. Yarıklı Hat Dedektörde probun hat içine sokulmuş kısmının uzunluğu: Yarıklı Hat Akordlayıcıda probun hat içine sokulmuş kısmının uzunluğu: Yarıklı Hat Akordlayıcının yatay skala pozisyonu: Sinyalin maksimumunu veren konum X0: Sinyalin maksimumuna karşılık göstergeden okunan değer: Sinyalin minimumunu veren konum X1: Sinyalin minimumuna karşılık göstergeden okunan değer: VSWR: X : X 3 : λ =.( x x ) g 3 ( x x ) / λ 1 g Smith Abağı'ndan okunan normalize değer: Z L Y L = = Y 1 = 1 / λ =

13 Deney Sonuçlarının Değerlendirilmesi: Deney No:1 Tarih: Öğrencinin Adı-Soyadı: Numarası: İmza: Adı-Soyadı: Numarası: İmza: Adı-Soyadı: Numarası: İmza: Arş. Görevlisinin Adı-Soyadı: Değerlendirme: İmza:

14 The Complete Smith Chart Black Magic Design ± > WAVELENGTHS TOWARD GENERATOR > < WAVELENGTHS TOWARD LOAD < INDUCTIVE REACTANCE COMPONENT (+jx/zo), OR CAPACITIVE SUSCEPTANCE (+jb/yo) RESISTANCE COMPONENT (R/Zo), OR CONDUCTANCE COMPONENT (G/Yo) CAPACITIVE REACTANCE COMPONENT (-jx/zo), OR INDUCTIVE SUSCEPTANCE (-jb/yo) ANGLE OF TRANSMISSION COEFFICIENT IN DEGREES 9 8 ANGLE OF REFLECTION COEFFICIENT IN DEGREES SWR dbs RTN. LOSS [db] RFL. COEFF, P RFL. COEFF, E or I RADIALLY SCALED PARAMETERS TOWARD LOAD > < TOWARD GENERATOR CENTER ATTEN. [db] S.W. LOSS COEFF RFL. LOSS [db] S.W. PEAK (CONST. P) TRANSM. COEFF, P TRANSM. COEFF, E or I ORIGIN

ANTEN VE MİKRODALGA LABORATUVARI

ANTEN VE MİKRODALGA LABORATUVARI Deney No: 4 ANTEN VE MİKRODALGA LABORATUVARI ANTEN EMPEDANSININ YARIKLI HAT (SLOTTED LINE) KULLANILARAK ÖLÇÜMÜ Bir dalga kılavuzundaki gerilimi voltmetre ile akımı da ampermetre ile ölçmek mümkün değildir.

Detaylı

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI Deney 3 Süperpozisyon İlkesi ve Thevenin Eşdeğer Devreleri İMZA KAĞIDI (Bu sayfa laboratuvarın sonunda asistanlara teslim edilmelidir) Ön-Çalışma Lab Saatin Başında

Detaylı

Deney No:3 Güç iletiminde ve yansıma ölçümlerinde yönlendirici kuplör kullanılması. Deneyin Amacı: Bu deneyde,

Deney No:3 Güç iletiminde ve yansıma ölçümlerinde yönlendirici kuplör kullanılması. Deneyin Amacı: Bu deneyde, Deney No:3 Güç iletiminde ve yansıma ölçümlerinde yönlendirici kuplör kullanılması. Deneyin Amacı: Bu deneyde, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Hab. Müh. Mikrodalga Lab. Yönlendirici kuplörlerin

Detaylı

ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 6. --Thevenin Eşdeğer Devresi--

ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 6. --Thevenin Eşdeğer Devresi-- ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 6 --Thevenin Eşdeğer Devresi-- 3 Nisan 2013 DENEYİN AMACI Deneyin amacı iki terminal arasındaki gerilim ve akım ölçümlerini yaparak, Thevenin eşdeğer devresini elde etmektir.

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Hab. Müh. Mikrodalga Lab.

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Hab. Müh. Mikrodalga Lab. Deney No:2 Horn Antenin Işıma Özelliklerinin Elde Edilmesi Deneyin Amacı: Bu deneyde, Horn antenin çalışma prensibi ve karakteristikleri. Hüzme genişliği, radyasyon paterni ve kazanç kavramları. Horn antenin

Detaylı

ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY 4 REGÜLE DEVRELERİ (GERİLİM REGÜLATÖRLERİ)

ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY 4 REGÜLE DEVRELERİ (GERİLİM REGÜLATÖRLERİ) T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY 4 REGÜLE DEVRELERİ (GERİLİM REGÜLATÖRLERİ) Deneyi Yapanlar Grubu

Detaylı

AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ (AKIM TERAZİSİ)

AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ (AKIM TERAZİSİ) AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ (AKIM TERAZİSİ) AMAÇ: 1. Bu deneyde, düzgün ve statik bir manyetik B alanında I elektrik akımını taşıyan tele etkiyen bir kuvvet olduğunu gözlemlemek

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELM222 DEVRE TEORİSİ II LABORATUVARI DENEY 1: KONDANSATÖR KARAKTERİSTİĞİNİN İNCELENMESİ Öğrencinin Numarası : Adı Soyadı : Deney Arkadaşının Numarası

Detaylı

DENEYİN AMACI: Bu deneyde MOS kuvvetlendiricilerden ortak kaynaklı ve ortak akaçlı devreler incelenecektir.

DENEYİN AMACI: Bu deneyde MOS kuvvetlendiricilerden ortak kaynaklı ve ortak akaçlı devreler incelenecektir. DENEY NO: 9 MOSFET Lİ KUVVETLENDİRİCİLER DENEYİN AMACI: Bu deneyde MOS kuvvetlendiricilerden ortak kaynaklı ve ortak akaçlı devreler incelenecektir. DENEY MALZEMELERİ MOSFET: 1x4007 Kondansatör: 3x1 µf,

Detaylı

EMÜ 447 ANTENLER VE MİKRODALGA TEKNİĞİ DERSİ ARAŞTIRMA RAPORU

EMÜ 447 ANTENLER VE MİKRODALGA TEKNİĞİ DERSİ ARAŞTIRMA RAPORU T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EMÜ 447 ANTENLER VE MİKRODALGA TEKNİĞİ DERSİ ARAŞTIRMA RAPORU 99220504 99220515 99220521 HAZIRLAYANLAR Alper ALKOÇ

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Hab. Müh. Mikrodalga Lab. Deney No:6

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Hab. Müh. Mikrodalga Lab. Deney No:6 Deney No:6 Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Hab. Müh. Mikrodalga Lab. VCO, Dedektör ve 3-Kapılı Sirkülatörün Tanınması Alçak Geçiren Filtreye Ait Araya Girme Kaybı Karakteristiğinin Belirlenmesi

Detaylı

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak.

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. Bölüm 3 AC Devreler DENEY 3-1 AC RC Devresi DENEYİN AMACI 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. GENEL BİLGİLER Saf

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK II LABORATUVARI DENEY 2 TRANSFORMATÖRLER

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK II LABORATUVARI DENEY 2 TRANSFORMATÖRLER ELEKTRİK ELEKTROİK MÜHEDİSLİĞİ FİZİK LABORATUVAR DEEY TRASFORMATÖRLER . Amaç: Bu deneyde:. Transformatörler yüksüz durumdayken giriş ve çıkış gerilimleri gözlenecek,. Transformatörler yüklü durumdayken

Detaylı

3. Bölüm. DA-DA Çevirici Devreler (DC Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ

3. Bölüm. DA-DA Çevirici Devreler (DC Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. Bölüm DA-DA Çevirici Devreler (D Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABA AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İE EEKTRİK ÜRETİMİ Dönüştürücü Devreler Gücün DA-DA dönüştürülmesi anahtarlamalı tip güç konvertörleri ile yapılır.

Detaylı

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir.

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir. GİRİŞ Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli ısı değiştiricileri, karışımlı ısı

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 7 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 7 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 7 Çözümler 17 Nisan 2002 Problem 7.1 İdeal transformatör. (Giancoli 29-42) Transformatörün birincil (giriş) sargısına bağlanmış bir voltmetrenin

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 BURKULMA HESABI Doç.Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 305 Makine Elemanları-Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Burkulmanın tanımı Burkulmanın hangi durumlarda

Detaylı

3.5. Devre Parametreleri

3.5. Devre Parametreleri 3..3 3.5. Devre Parametreleri 3.5. Devre Parametreleri Mikrodalga mühendisliğinde doğrusal mikrodalga devrelerini karakterize etmek için dört tip devre parametreleri kullanılır: açılma parametreleri (parametreleri)

Detaylı

RC Osilatörler. Şekil 3.26 - Temel Osilatör Blok Diyagramı

RC Osilatörler. Şekil 3.26 - Temel Osilatör Blok Diyagramı RC Osilatörler Kendi kendine sinyal üreten devrelere "osilatör" denir. Böyle devrelere dışarıdan herhangi bir sinyal uygulanmaz. Çıkışlarında sinüsoidal, kare, dikdörtgen, testere dişi gibi sinyaller meydana

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ÇİFCİ Elektrik enerjisi, alternatif akım ve doğru akım olarak

Detaylı

dq I = (1) dt OHM YASASI ve OHM YASASI İLE DİRENÇ ÖLÇÜMÜ

dq I = (1) dt OHM YASASI ve OHM YASASI İLE DİRENÇ ÖLÇÜMÜ OHM YASASI ve OHM YASASI İLE DİRENÇ ÖLÇÜMÜ AMAÇLAR Ohm yasasına uyan (ohmik) malzemeler ile ohmik olmayan malzemelerin akım-gerilim karakteristiklerini elde etmek. Deneysel akım gerilim değerlerini kullanarak

Detaylı

DĐRENÇ DEVRELERĐNDE KIRCHOFF UN GERĐLĐMLER ve AKIMLAR YASASI

DĐRENÇ DEVRELERĐNDE KIRCHOFF UN GERĐLĐMLER ve AKIMLAR YASASI DENEY NO: DĐRENÇ DEVRELERĐNDE KIRCHOFF UN GERĐLĐMLER ve AKIMLAR YASASI Bu deneyde direnç elamanını tanıtılması,board üzerinde devre kurmayı öğrenilmesi, avometre yardımıyla direnç, dc gerilim ve dc akım

Detaylı

10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI

10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI 10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI KONULAR 1. SERİ DEVRE ÖZELLİKLERİ 2. SERİ BAĞLAMA, KİRŞOFUN GERİLİMLER KANUNU 3. PARALEL DEVRE ÖZELLİKLERİ 4. PARALEL BAĞLAMA, KİRŞOF UN AKIMLAR KANUNU

Detaylı

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN2024 Elektrik Devreleri Laboratuarı II 2013-2014 Bahar DENEY 3 Maksimum Güç Transferi Deneyi Yapanın Değerlendirme Adı

Detaylı

ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR

ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR 1.1 Amaçlar AC nin Elde Edilmesi: Farklı ve değişken DC gerilimlerin anahtar ve potansiyometreler kullanılarak elde edilmesi. Kare dalga

Detaylı

ELM 331 ELEKTRONIK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ

ELM 331 ELEKTRONIK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ ELM 331 ELEKTONK LABOATUA DENEY FÖYÜ DENEY 3 AKM KAYNAKLA 1. AMAÇ Bu deneyin amaci, akim kaynagi tasarlamaktir. Genel olarak kullanilan üç tip akim kaynagi vardir. Bu akim kaynaklarinin tasarimi ve analizi

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

Bölüm 12 PWM Demodülatörleri

Bölüm 12 PWM Demodülatörleri Bölüm 12 Demodülatörleri 12.1 AMAÇ 1. Darbe Genişlik Demodülatörünün çalışma prensibinin anlaşılması. 2. Çarpım detektörü kullanarak bir darbe genişlik demodülatörünün gerçekleştirilmesi. 12.2 TEMEL KAVRAMLARIN

Detaylı

DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri

DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri Deneyin Amacı: Seri ve paralel rezonans devrelerini incelemek, devrelerin karakteristik parametrelerini hesaplamak ve ölçmek, rezonans eğrilerini çizmek.

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DENEY FÖYÜ DENEY ADI AC AKIM, GERİLİM VE GÜÇ DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEY SORUMLUSU DENEY GRUBU: DENEY TARİHİ : TESLİM

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ

GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ 1. Deneyin Amacı: Güneş pilleri hakkında bilgi sahibi olmak Fotovoltaik modüllerin seri ve paralel bağlı olma durumlarında akım-voltaj karakteristiklerinin ölçülmesi 2. Güneş

Detaylı

ANALOG ELEKTRONİK - II. Opampla gerçekleştirilen bir türev alıcı (differantiator) çalışmasını ve özellikleri incelenecektir.

ANALOG ELEKTRONİK - II. Opampla gerçekleştirilen bir türev alıcı (differantiator) çalışmasını ve özellikleri incelenecektir. BÖLÜM 6 TÜREV ALICI DEVRE KONU: Opampla gerçekleştirilen bir türev alıcı (differantiator) çalışmasını ve özellikleri incelenecektir. GEREKLİ DONANIM: Multimetre (Sayısal veya Analog) Güç Kaynağı: ±12V

Detaylı

Ölçme Hataları ve Belirsizlik Analizi

Ölçme Hataları ve Belirsizlik Analizi Ölçme Hataları ve Belirsizlik Analizi Yeryüzünde, ister bir kenar ister bir açı birkaç kez ölçüldüğünde her ölçü değeri arasında az çok farkların olduğu görülür. Yapılan her ölçünün sonucunu aynı bulmak

Detaylı

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Enerji Sistemleri Mühendisliği Enerji Sistemleri Mühendisliği Temel Elektrik ve Elektronik AC Devre Analizi Karmaşık Sayılar Karmaşık sayılar dikdörtgen koordinat sisteminde aşağıdaki gibi gösterilebilir. Temel Elektrik ve Elektronik

Detaylı

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEYİN AMACI 1. Triyak ve SCR faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 2. Diyak-triyak faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 3. Bir otomatik

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Ölçülendirme

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Ölçülendirme TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/33 nin Gereği ve Önemi Ölçekler Ölçek Çeşitleri Elemanları Ölçü Çizgisi Ölçü Rakamı Ölçü Sınır Çizgisi Açı ve Yay Ölçüleri Yay si

Detaylı

DENEY 4. Rezonans Devreleri

DENEY 4. Rezonans Devreleri ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN2104 Elektrik Devreleri Laboratuarı II 2012-2013 Bahar DENEY 4 Rezonans Devreleri Deneyi Yapanın Değerlendirme Adı Soyadı

Detaylı

3. ÜNİTE ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ

3. ÜNİTE ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ 3. ÜNİTE ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ KONULAR 1. Direnç-Bobin Seri Devresi (R-L Seri Devresi) 2. Direnç-Kondansatör Seri Devresi (R-C Seri Devresi) 3. Direnç-Bobin-Kondansatör Seri Devresi (R-L- C Seri Devresi)

Detaylı

DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü

DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. AC gerilimlerin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. AC voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. GENEL BİLGİLER AC voltmetre, ac gerilimleri ölçmek için kullanılan

Detaylı

ÖLÇME ve KONTROL ölçme kontrol Şekil: 1.

ÖLÇME ve KONTROL ölçme kontrol Şekil: 1. ÖLÇME ve KONTROL Bir ölçü aleti ve deneysel bir yöntem kullanılarak fiziksel bir büyüklüğün değerinin, geçerliliği kabul edilmiş standart bir birim cinsinden ifade edilmesi işlemine ölçme; ölçü ve kontrol

Detaylı

DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2

DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2 DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2 DENEY 1-3 DC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. DC gerilimin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. KL-22001 Deney Düzeneğini tanımak. 3. Voltmetrenin nasıl kullanıldığını

Detaylı

KORELASYON VE TEKLİ REGRESYON ANALİZİ-EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ

KORELASYON VE TEKLİ REGRESYON ANALİZİ-EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ KORELASYON VE TEKLİ REGRESYON ANALİZİ-EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ 1 KORELASYON ANALİZİ İki değişken arasındaki doğrusal ilişkinin gücünü(derecesini) ve yönünü belirlemek için hesaplanan bir sayıdır. Belirli

Detaylı

RF Kovukları ve RF Enerji Geri Kazanımı Projesi. Veli YILDIZ 30.06.2010

RF Kovukları ve RF Enerji Geri Kazanımı Projesi. Veli YILDIZ 30.06.2010 RF Kovukları ve RF Enerji Geri Kazanımı Projesi Veli YILDIZ 30.06.2010 içerik RF kovukları SPS kovukları ve enerji akış şeması RF Enerji geri kazanımı projesi Yeni enerji akış şeması RF/DA dönüştürücüsü

Detaylı

16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ

16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ 16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ 1. Yalıtkanlık ve Önemi KONULAR 2. Yalıtkanlık Direncinin Ölçülmesi 16.1.Yalıtkanlık ve Önemi 16.1.1.Toprak ve Yalıtkanlık Direnci Ölçen Aletler Büyük yalıtkanlık

Detaylı

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 02: ZENER DİYOT ve AKIM GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney Tarihi:

Detaylı

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME Deney No:1 Amaç: Osiloskop kullanarak AC gerilimin genlik periyot ve frekans değerlerinin ölçmesi Gerekli Ekipmanlar: AC Güç Kaynağı, Osiloskop, 2 tane 1k

Detaylı

4. ÜNİTE ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ

4. ÜNİTE ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ 4. ÜNİTE ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ KONULAR 1. Ani Güç, Ortalama Güç 2. Dirençli Devrelerde Güç 3. Bobinli Devrelerde Güç 4. Kondansatörlü Devrelerde Güç 5. Güç Üçgeni 6. Güç Ölçme GİRİŞ Bir doğru akım devresinde

Detaylı

DENEY 2. Şekil 2.1. 1. KL-13001 modülünü, KL-21001 ana ünitesi üzerine koyun ve a bloğunun konumunu belirleyin.

DENEY 2. Şekil 2.1. 1. KL-13001 modülünü, KL-21001 ana ünitesi üzerine koyun ve a bloğunun konumunu belirleyin. DENEY 2 2.1. AC GERİLİM ÖLÇÜMÜ 1. AC gerilimlerin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. AC voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. AC voltmetre, AC gerilimleri ölçmek için kullanılan kullanışlı bir cihazdır.

Detaylı

SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ

SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ Sertlik nedir? Sertlik genel anlamda, malzemelerin kesmeye, çizilmeye, aşınmaya veya kendisine batırılmaya çalışılan cisimlere karşı göstermiş oldukları kalıcı şekil değiştirme

Detaylı

6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ

6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ AMAÇLAR 6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ 1. Değeri bilinmeyen dirençleri voltmetreampermetre yöntemi ve Wheatstone Köprüsü yöntemi ile ölçmeyi öğrenmek 2. Hangi yöntemin hangi koşullar

Detaylı

DENEY NO:6 DOĞRU AKIM ÖLÇME

DENEY NO:6 DOĞRU AKIM ÖLÇME DENEY NO:6 DOĞRU KIM ÖLÇME MÇ 1. Bir devrede akım ölçmek 2. kım kontrolünde direncin etkisini ölçmek 3. kım kontrolünde gerilimin etkisini ölçmek MLZEME LİSTESİ 1. 6 V çıkış verebilen bir 2. Sayısal ölçü

Detaylı

Osiloskobun çalışma prensibi. F = q E (8.1)

Osiloskobun çalışma prensibi. F = q E (8.1) 8 Osiloskop Deneyin amacı Osiloskobun ve CRT ekranların çalışma prensibini öğrenmek. Genel bilgiler Osiloskobun çalışma prensibi Eğer q yükü taşıyan bir parçacık E elektrik alanının etkisi altında ise

Detaylı

Smith Abağı ve Empedans Uydurma

Smith Abağı ve Empedans Uydurma Smith Abağı ve Empedans Uydurma 4.1. Smith Abağı İletim hat denklemleriyle uğrașmak, bilgisayarların olmadığı günlerde oldukça zahmetli ve yorucu idi. Özellikle karmașık empedanslar ve değișken koșullar

Detaylı

DİYOTLU DALGA ŞEKİLLENDİRİCİLER

DİYOTLU DALGA ŞEKİLLENDİRİCİLER DENEY NO : 6 DİYOTLU DALGA ŞEKİLLENDİRİCİLER Bu deneyde, diyotun bir dalga şekillendirici olarak çalışmasını görmek ve regülatör, kırpıcı, kenetleyici devrelerin çalışmasını öğrenmek amaçlanmıştır. I-

Detaylı

EEM 311 KONTROL LABORATUARI

EEM 311 KONTROL LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEM 311 KONTROL LABORATUARI DENEY 03: DC MOTOR FREN KARAKTERİSTİĞİ 2012-2013 GÜZ DÖNEMİ Grup Kodu: Deney Tarihi: Raporu

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Atomların Yapısı 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (- yüklü) Basit

Detaylı

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği ZENER DİYOT VE AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Küçük sinyal diyotları, delinme gerilimine yakın değerlerde hasar görebileceğinden, bu değerlerde kullanılamazlar. Buna karşılık, Zener diyotlar delinme gerilimi

Detaylı

Volkan Karamehmetoğlu

Volkan Karamehmetoğlu 1 Doğal Sayılar Tanımlar Rakam: Sayıları yazmaya yarayan sembollere denir. {1,2,3,4,5,6,7,8,9} Sayı: Rakamların çokluk belirten ifadesine denir. 365 sayısı 3-6-5 rakamlarından oluşmuştur. 2 Uyarı: Her

Detaylı

13. ÜNİTE ÖLÇÜ ALETLERİNİN DEVREYE BAĞLANMASI

13. ÜNİTE ÖLÇÜ ALETLERİNİN DEVREYE BAĞLANMASI 13. ÜNİTE ÖLÇÜ ALETLERİNİN DEVREYE BAĞLANMASI 1. Ampermetre 2. Voltmetre 3. Watmetre 4. Sayaç KONULAR BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? Ölçü aletlerinin devreye bağlanması hakkında bilgi sahibi olacak, Ampermetrenin

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SABİT SICAKLIK ANEMOMETRESİ İLE HIZ ÖLÇÜMÜ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM

Detaylı

FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU

FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ORTAÖĞRETİM FEN VE MATEMATİK ALANLARI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FİZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU TÇ 2007 & ҰǓ 2012 Öğrencinin Adı

Detaylı

DENEY 1 1.1. DC GERİLİM ÖLÇÜMÜ DENEYİN AMACI

DENEY 1 1.1. DC GERİLİM ÖLÇÜMÜ DENEYİN AMACI DENEY 1 1.1. DC GERİLİM ÖLÇÜMÜ 1. DC gerilimin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. KL-21001 Deney Düzeneğini tanımak. 3. Voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. Devre elemanı üzerinden akım akmasını sağlayan

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL REZONANS DEVRELERİ

DENEY 4: SERİ VE PARALEL REZONANS DEVRELERİ Deneyin Amacı DENEY 4: SERİ VE PARALEL REZONANS DEVRELERİ Seri ve paralel RLC devrelerinde rezonans durumunun gözlenmesi, rezonans eğrisinin elde edilmesi ve devrenin karakteristik parametrelerinin ölçülmesi

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY Yrd.Doç.Dr. Mehmet Uçar Arş.Gör. Erdem Elibol Arş.Gör. Melih Aktaş 2014 1. DENEY:

Detaylı

Ölçüm Temelleri Deney 1

Ölçüm Temelleri Deney 1 Ölçüm Temelleri Deney 1 Deney 1-1 Direnç Ölçümü GENEL BİLGİLER Tüm malzemeler, bir devrede elektrik akımı akışına karşı koyan, elektriksel dirence sahiptir. Elektriksel direncin ölçü birimi ohmdur (Ω).

Detaylı

2014 Fizik Olimpiyatları 4. Aşama Kuramsal Sınav

2014 Fizik Olimpiyatları 4. Aşama Kuramsal Sınav 2014 Fizik Olimpiyatları 4. Aşama Kuramsal Sınav Sınav 4 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 5 saattir. Sınavdaki soruların her biri 15 puan değerindedir. Toplam değerlendirmede kuramsal kısım %60 deneysel

Detaylı

ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 6- Kondansatör

ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 6- Kondansatör ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 6- Kondansatör Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net http://www.mee.tcd.ie/~ledoyle/teaching/1e6/capacitorstransientsandapplications.ppt

Detaylı

STATİK-MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATİK-MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATİK-MUKAVEMET Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ Çekme deneyi test numunesi Çekme deney cihazı Elastik Kısımda gerilme: σ=eε Çekme deneyinin amacı; malzemelerin statik yük altındaki elastik ve plastik davranışlarını

Detaylı

ALGORİTMA İ VE PROGRAMLAMA

ALGORİTMA İ VE PROGRAMLAMA ALGORİTMA İ VE PROGRAMLAMA II Öğr.Gör.Erdal GÜVENOĞLU Hafta 2 Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ALGORİTMA ANALİZİ 2 Neden algoritmayı analiz ederiz? Algoritmanın performansını ölçmek

Detaylı

ALTERNATİF AKIM (AC) II SİNÜSOİDAL DALGA; KAREKTRİSTİK ÖZELLİKLERİ

ALTERNATİF AKIM (AC) II SİNÜSOİDAL DALGA; KAREKTRİSTİK ÖZELLİKLERİ . Amaçlar: EEM DENEY ALERNAİF AKIM (AC) II SİNÜSOİDAL DALGA; KAREKRİSİK ÖZELLİKLERİ Fonksiyon (işaret) jeneratörü kullanılarak sinüsoidal dalganın oluşturulması. Frekans (f), eriyot () ve açısal frekans

Detaylı

DENEY TARİHİ RAPOR TESLİM TARİHİ NOT

DENEY TARİHİ RAPOR TESLİM TARİHİ NOT DENEY 3 SERİ VE PARALEL RLC DEVRELERİ Malzeme Listesi: 1 adet 100mH, 1 adet 1.5 mh, 1 adet 100mH ve 1 adet 100 uh Bobin 1 adet 820nF, 1 adet 200 nf, 1 adet 100pF ve 1 adet 100 nf Kondansatör 1 adet 100

Detaylı

FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU

FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ORTAÖĞRETİM FEN VE MATEMATİK ALANLARI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FİZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI FİZ09A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU TÇ 007 & ҰǓ 0 Öğrencinin Adı Soyadı:

Detaylı

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ. Malzeme Üretim Laboratuarı I Deney Föyü NİCEL (KANTİTATİF) METALOGRAFİ. DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ. Malzeme Üretim Laboratuarı I Deney Föyü NİCEL (KANTİTATİF) METALOGRAFİ. DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi DENEYİN AMACI: Metal ve alaşımlarının ince yapılarının (=mikroyapı) incelenmesi ile hangi fazların var olduğu, bu fazların konumları ve düzenleri hakkında bilgiler

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI Öğr. Gör. Oğuzhan ÇAKIR 377 42 03, KTÜ, 2010 Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI 1. Deneyin

Detaylı

TEST RAPORU ALCAS AF50 SİSTEM (2007.043.1) NUMUNESİ İÇİN TEST METODU

TEST RAPORU ALCAS AF50 SİSTEM (2007.043.1) NUMUNESİ İÇİN TEST METODU TEST RAPORU ALCAS AF50 SİSTEM (2007.043.1) NUMUNESİ İÇİN TEST METODU MÜŞTERİ : NUR CEPHE NUMUNE : ALÜMİNYUM GİYDİRME CEPHE SİSTEM : AF50 PROJE : - SONUÇ UYGUN UYGUN DEĞİL SAYFA SAYISI : 9 EKLER : 5 + 2

Detaylı

DENEY 5. Rezonans Devreleri

DENEY 5. Rezonans Devreleri ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM2104 Elektrik Devreleri Laboratuarı II 2017-2018 Bahar DENEY 5 Rezonans Devreleri Deneyi Yapanın Değerlendirme Adı Soyadı

Detaylı

DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop

DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop Deneyin Amacı: DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop Osiloskop kullanarak alternatif gerilimlerin incelenmesi Deney Malzemeleri: 5 Adet 1kΩ, 5 adet 10kΩ, 5 Adet 2k2Ω, 1 Adet potansiyometre(1kω), 4

Detaylı

DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP

DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP Amaç: Bu deneyin amacı, öğrencilerin alternatif akım ve gerilim hakkında bilgi edinmesini sağlamaktır. Deney sonunda öğrencilerin, periyot, frekans, genlik,

Detaylı

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR 5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR KONULAR 1. Üç Fazlı Alternatif Akımların Tanımı Ve Elde Edilmeleri 2. Yıldız Ve Üçgen Bağlama, Her İki Bağlamada Çekilen Akımlar Ve Güçlerin Karşılaştırılması 3. Bir

Detaylı

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) Seri ve Paralel RLC Devreleri

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) Seri ve Paralel RLC Devreleri YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK LABORATUARI (LAB I) DENEY 3 Deney Adı: Seri ve Paralel RLC Devreleri Öğretim Üyesi: Yard. Doç. Dr. Erhan AKDOĞAN

Detaylı

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM2104 Elektrik Devreleri Laboratuarı II 2014-2015 Bahar DENEY 3 Maksimum Güç Transferi Deneyi Yapanın Değerlendirme Adı

Detaylı

SERVOMOTOR HIZ VE POZİSYON KONTROLÜ

SERVOMOTOR HIZ VE POZİSYON KONTROLÜ SERVOMOTOR HIZ VE POZİSYON KONTROLÜ Deneye Hazırlık: Deneye gelmeden önce DC servo motor çalışması ve kontrolü ile ilgili bilgi toplayınız. 1.1.Giriş 1. KAPALI ÇEVRİM HIZ KONTROLÜ DC motorlar çok fazla

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik1 Laboratuvarı eney Föyü eney#3 iyot Kırpıcı ve Kenetleyici evreler oç. r. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU AANA, 2016 BMM212 Elektronik

Detaylı

TRECÜMAN ÜNİTESİ. Genel Özellikler :

TRECÜMAN ÜNİTESİ. Genel Özellikler : TU-01 TRECÜMAN ÜNİTESİ Genel Özellikler : Dayanıklı Metal Kasa Sayısal Sistem Kontrolü Arkadan aydınlatmalı 2 x 16 karakterli LCD ekran 16 Butonlu dayanıklı Membrane Switch Klavye 2 çıkış kanalı, (A /

Detaylı

DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu

DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu DENEY 9 DENEYİN ADI BIOT-SAVART YASASI DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu deneysel olarak incelemek ve bobinde meydana gelen manyetik alan

Detaylı

Elektrik Makinaları Laboratuvarı

Elektrik Makinaları Laboratuvarı TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik Makinaları Laboratuvarı Deney No: 5-6 Deneyin Adı: Senkron Makine Deneyleri Öğrencinin Adı Soyadı : Numarası : Tarih: 1 Teorik Bilgi

Detaylı

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

ELEKTRİK ÖLÇME. 1. Ölçme (Measurement)

ELEKTRİK ÖLÇME. 1. Ölçme (Measurement) ELEKTRİK ÖLÇME 1. Ölçme (Measurement) Akım, gerilim, basınç ve sıcaklık gibi fiziksel büyüklüklerin karşılaştırma sonucu sayısal olarak değerlendirilmesi işlemidir. Veya çeşitli fiziksel büyüklüklerin

Detaylı

20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ

20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ 20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ KONULAR 1. Üç Fazlı Asenkron Motorlara a. Direk Yol Verme b. Yıldız-Üçgen Yol Verme 2. Uzaktan (İki Yerden) Kumanda 3. Enversör (Sağ-Sol) Çalıştırma 4.

Detaylı

MANYETİK İNDÜKSİYON (ETKİLENME)

MANYETİK İNDÜKSİYON (ETKİLENME) AMAÇ: MANYETİK İNDÜKSİYON (ETKİLENME) 1. Bir RL devresinde bobin üzerinden geçen akım ölçülür. 2. Farklı sarım sayılı iki bobinden oluşan bir devrede birinci bobinin ikinci bobin üzerinde oluşturduğu indüksiyon

Detaylı

TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ

TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ ULTRA HASSAS KULLANICI DOSTU SİZ BAĞLANTILARI YAPIN GERİSİ TAM OTOMATİK SİSTEM KONSEPTİ TTS 125-330 Trafo Test Sistemi, dağıtım trafoların YÜKTE - BOŞTA kayıplarının

Detaylı

Bölüm 5 DSB-SC ve SSB Modülatörleri

Bölüm 5 DSB-SC ve SSB Modülatörleri Bölüm 5 DSB-SC ve SSB Modülatörleri 5.1 AMAÇ 1. Çift yan band bastırılmış taşıyıcı ve tek yan band modüleli işaretlerin nasıl üretildiğinin öğrenilmesi. 2. Çift yan band bastırılmış taşıyıcı ve tek yan

Detaylı

10. SINIF FİZİK DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI

10. SINIF FİZİK DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 10. SINIF FİZİK DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 1. Aşağıda verilen kavramların tanımlarını karşısına yazınız. Dalga: Atma: Periyot: Frekans: Dalga boyu: Deprem dalgası: Deprem odağı: Merkez

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Bahar Dönemi 1. AMAÇ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik

Detaylı

8. ALTERNATİF AKIM VE SERİ RLC DEVRESİ

8. ALTERNATİF AKIM VE SERİ RLC DEVRESİ 8. ATENATİF AKIM E SEİ DEESİ AMAÇA 1. Alternatif akım ve gerilim ölçmeyi öğrenmek. Direnç, kondansatör ve indüktans oluşan seri bir alternatif akım devresini analiz etmek AAÇA oltmetre, ampermetre, kondansatör

Detaylı

DENEY NO: 7 OHM KANUNU

DENEY NO: 7 OHM KANUNU DENEY NO: 7 OHM KANUNU AMAÇ 1. Bir devrede akım, gerilim ve direnç arasındaki ilişkiyi deneysel olarak ispatlamak. 2. Ohm Kanununu ispatlamak. MALZEME LİSTESİ 1. 0-15 arası ayarlı bir DC güç kaynağı 2.

Detaylı

DENEY-4 WHEATSTONE KÖPRÜSÜ VE DÜĞÜM GERİLİMLERİ YÖNTEMİ

DENEY-4 WHEATSTONE KÖPRÜSÜ VE DÜĞÜM GERİLİMLERİ YÖNTEMİ DENEY- WHEATSTONE KÖPÜSÜ VE DÜĞÜM GEİLİMLEİ YÖNTEMİ Deneyin Amacı: Wheatson köprüsünün anlaşılması, düğüm gerilimi ile dal gerilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi. Kullanılan Alet-Malzemeler: a) DC güç

Detaylı

İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin

İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin DERS: Fen ve Teknoloji SINIF: 6 ÜNİTE: Yaşamımızda Elektrik KONU: - İletkeni Değiştir, Ampulün Parlaklığı Değişsin ETKİNLİK TÜRÜ: Laboratuvar deneyi, 5E Öğrenme

Detaylı